Contributors: Discuția telefonică între președinții Putin și Trump s-a încheiat de ore bune. Avem două comunicate contradictorii, cel american și cel al Kremlinului. Fiecare vorbește despre altceva. Convorbirea telefonică avea ca obiectiv încheierea unui acord de încetare a focului. Președintele ucrainean Zelenski a acceptat o încetare a focului necondiționată, săptămâna trecută. Ce a răspuns Putin?
Armand Goșu: Fără să spună răspicat că nu acceptă, Putin i-a dat temă lui Trump pentru acasă, să-i obțină capitularea Ucrainei. Obiectivul Rusiei este același ca la începutul războiului, desființarea unui stat suveran ucrainean. Accentul cade pe suveran. Pentru că Putin, ne-a spus-o în iulie 2021, în acel text programatic – pe care din păcate nici decidenții occidentali și nici comentatorii de politică externă nu l-au citit – intitulat „Privind unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”: supraviețuirea statului și națiunii ucrainene poate fi acceptată de Moscova doar în condițiile în care Ucraina se află sub controlul Rusiei. Obsesia lui Putin fiind aceea că americanii au transformat Ucraina într-o anti-Rusia. Deci, discuțiile despre frontiere, despre supraviețuirea unei Ucraine intrată la apă, în jurul Kievului, despre extinderea Rusiei în regiunea Odesa, dacă o să aibă sau nu graniță România cu Rusia în Deltă, toate acestea sunt secundare și subliniază limitele noastre în analiza politicii lui Putin. În ce privește Ucraina, nu e vorba de teritoriu, e vorba de un principiu, pe care Putin l-a expus foarte clar – iar noi am vorbit de multe ori aici pe contributors.ro despre asta – anume statalitatea ucraineană este inacceptabilă din perspectiva Moscovei dacă Ucraina se află într-o zonă care scapă de sub influența directă și controlul nemijlocit al Rusiei.
Contributors: Dar ce i-a cerut concret Putin lui Trump? Bănuiesc că nu chiar capitularea Ucrainei. Cum putem înțelege dinamica negocierilor dintre Putin și Trump și miza lor? Care-s diferențele între comunicatul american și cel rusesc?
Armand Goșu: Trump a postat pe propria rețea socială, în stilul obișnuit. Conversația telefonică a fost „very good and productive”. După care anunță încetarea imediată a bombardării „on all Energy and Infrastructure”. Pare că se referă la infrastructura energetică civilă bombardată masiv de ruși de trei ani. Mai sunt câteva fraze, unde debordează de optimism – vor pregăti împreună o încetare a focului completă și vor pune capăt acestui război… Apoi clasica propoziție: „This war would have never started if I were President”.
Comunicatul oficial al Casei Albe aduce mai multă lumină asupra convorbirii telefonice. Curios, destul de puțin despre războiul din Ucraina. Dar sunt detalii importante: o încetare a focului pe obiectivele energetice și de infrastructură (o să aflăm peste câteva zile ce înseamnă asta), începerea de negocieri pentru o încetare a focului în Marea Neagră, apoi negocieri pentru suspendarea operațiunilor militare și în final, de pace. Aceste negocieri vor începe în Orientul Mijlociu, presupun că procesul va continua în Arabia Saudită. Celelalte două paragrafe – sunt patru în total – se referă la neproliferarea armelor atomice, și ca viziunea comună față de Iran care nu trebuie să atingă niciodată potențialul de a distruge Israelul. Discuția cu Putin poate avea consecințe serioase pentru evoluțiile din Orientul Mijlociu, mai ales în privința Teheranului. Ultimele două rânduri sunt dedicate relansării relațiilor din Moscova și Washington, ceea ce presupune – îmi place cum sună în engleză – „enormous economic deals”.
Contributors: Ce înțeleg eu e că Trump și Putin au stabilit oprirea bombardamentelor asupra infrastructurii energetice, începerea unor discuții privind un suspendarea războiului pe Marea Neagră, începerea unui proces de negocieri în Arabia Saudită pentru a atinge ținta finală, pacea. Toate acestea sunt în principiu vești bune, lucruri pozitive. Dar asta sunt pozițiile americane. Ce spun documentele rusești despre convorbirea telefonică?
Armand Goșu: E vorba de comunicatul Administrației prezidențiale. E un singur document. În mod surprinzător, rușii au fost cei care au difuzat primii comunicatul. Ei nu ieșeau niciodată primii. De asta dată, au făcut-o. Asta poate anunța o schimbare în strategia lor de comunicare, devin mai siguri pe ei, mai agresivi. Și sunt tot mai multe elemente de – să spunem – bullying. Săptămâna trecută la Kremlin, Steve Witkoff a fost lăsat să aștepte vreo opt ore. Putin era la o întâlnire cu oamenii de afaceri când a fost chemat să vorbească cu Trump. Părea că președintele american îl așteaptă la telefon. Rușii sunt mai siguri pe ei, ceva mai agresivi. Mă aștept să tensioneze relația cu Trump, pentru a studia limitele disponibilității la noi concesii ale acestuia.
Contributors: Ceea ce ar putea să-i coste, Trump îi poate prinde cu garda jos. Dar ce conține acest comunicat al Kremlinului?
Armand Goșu: După ce-l laudă pe Trump și spune că Rusia este gata să colaboreze cu el pentru a pune capăt războiului, Putin s-a declarat gata să colaboreze cu „partenerii” americani. În ce privește inițiativa SUA de încetare a focului pentru 30 de zile, Rusia nu se opune, dar cere niște garanții suplimentare: oprirea mobilizării în Ucraina, suspendarea înarmării armatei ucrainene, monitorizarea încetării focului de-a lungul liniei de contact, Putin invocând faptul că Ucraina a încălcat în mod repetat în trecut acordurile de încetare a focului. Pentru soluționarea conflictului – subliniază comunicatul Kremlinului – ar trebui să înceteze complet asistența militară străină cât și furnizarea de informații către Kiev. Practic, Putin – care a ieșit primul cu un comunicat – a fixat condițiile pentru încetarea focului, solicitată de Trump și care a fost impusă cu brutalitate lui Zelenski.
Potrivit comunicatului Kremlinului, Trump a propus suspendarea atacării infrastructurii energetice. Lucru acceptat imediat de Putin. Deci, potrivit părții ruse e vorba de infrastructura energetică, nu de obiective energetice și infrastructură, cum apare în documentele părții americane. Cred că e o problemă de traducere și de procesare a informației la americani. Donald Trump a mai propus oprirea războiului în Marea Neagră, la care Putin a fost de acord să înceapă negocieri pentru un astfel de acord. Grupuri de experți ruși și americani se vor întâlni pentru a negocia o soluție la problema ucraineană.
La finalul comunicatului mai este amintit Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii. Nu e menționat Iranul explicit, însă se vorbește de colaborare în neproliferarea nucleară.
Contributors: Cum de a apărut ideea cu meciul de hochei între Rusia și SUA?
Armand Goșu: În comunicatul Kremlinului, chiar la final este amintit. Repet, este un text neobișnuit de lung, detaliat, publicat imediat după convorbire, tocmai pentru a fixa public condițiile Moscovei. Așa, ca să nu fie nici un dubiu că Putin a preluat inițiativa, iar acum mingea e în curtea lui Trump.
Contributors: Președintele american chiar a doua zi a vorbit la telefon cu Zelenski care a fost de acord cu încetarea focului pe infrastructură energetică.
Armand Goșu: Cum ar fi putut să nu fie de acord?! Kievul a învățat să gâdile orgoliul lui Trump, începe și termină comunicatul cu mulțumiri pentru Trump și poporul american. Și-l asigură pe președintele american că Ucraina dorește pacea, care nu poate fi obțină decât sub conducerea președintelui Trump. La lingușeli între comunicatele rus și ucrainean, scorul este egal. Zelenski pare că și-a învățat lecția din Biroul Oval.
Ce nu spune comunicatul ucrainean, publicat după discuția telefonică dintre Trump și Zelenski, este că propunerile lui Trump, cea cu infrastructura energetică și cu Marea Neagră sunt de fapt propunerile anterioare ale lui Zelenski, pe care Trump le-a respins ca fiind pași prea mici și a cerut încetarea focului pentru 30 de zile pe toată lungimea liniei frontului.
Aceste propuneri fuseseră pregătite încă din toamnă, la ele au lucrat atât diplomațiile britanică cât și cea franceză, au fost avansate public de Zelenski, numai că Trump le-a respins fără drept de apel. Dacă citiți cu atenție textul ucrainean, veți regăsi pozițiile mai vechi ale Kievului, semn că Zelenski n-a renunțat la ele. Insistența cu care repetă „pace durabilă”, returnarea tuturor prizonierilor și a copiilor ucraineni luați de forțele rusești, consolidarea apărării aeriene pentru a proteja viețile oamenilor. Undeva pe la finalul comunicatului, Zelenski amintește că Ucraina a acceptat propunerea de încetarea necondiționată a focului. Deci, e un fel de a-i bate obrazul lui Trump. Și mai menționează încă odată, discret, importanța conceptului lui Trump „pace prin forță”. E o diferență uriașă între întâlnirea tensionată din Biroul Oval, din 28 februarie, și comunicatul de astăzi.
Contributors: E o victorie a diplomației americane? Trump se dovedește un negociator eficient între Putin și Zelenski.
Armand Goșu: Greu de spus că e o victorie americană. Sunt câteva vești bune, în comunicate, dar ele n-au legătură cu discuția. De pildă eliberarea a 175 de prizonieri de război de fiecare parte. Ceea ce s-a și întâmplat astăzi. Dar asta s-a negociat săptămâni la rând, pe linia serviciilor de informații ale celor două armate și cu medierea Arabiei Saudite. Astfel de schimburi s-au tot realizat în trecut, Trump n-are nici o contribuție. Oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice este o veste bună, atât pentru Ucraina cât și pentru Rusia, care nu reușește să oprească dronele ucrainene din drumul lor către rafinăriile rusești. Deci, această prevedere îl avantajează pe Putin, mai degrabă.
Nu știu dacă este o veste bună, însă se confirmă că urmează o mare negociere ruso-americană în Arabia Saudită, cu înființarea unor grupuri de experți, ceea ce înseamnă că Trump și Putin se pregătesc să discute dosare globale. Or, Trump nu are nici înțelegerea, nici pregătirea, nici echipa ca să poarte cu succes astfel de negocieri. Nici optimismul pe care-l tot afișează Trump privind mersul discuțiilor cu Putin, nu mi se pare că anunță ceva bun.
La vești proaste aș pune lipsa de reacție a lui Trump la faptul că Putin a dat cu flit propunerii americane de încetare a ostilităților pentru 30 de zile. Propunerea a fost acceptată sub presiune de ucraineni la 11 martie, după ce SUA a suspendat ajutorul militar și schimbul de informații. Tot atunci, Rubio a anunțat că mingea e în terenul lui Putin. Bâlbâielile diplomației americane, faptul că n-are nici un plan, toate acestea sunt tot mai evidente. Sunt curios ce o să le ceară Marco Rubio ucrainenilor la 23 martie, la următoarea întâlnire din Arabia Saudită.
Convorbirea telefonică Putin-Trump i-a oferit prilejul liderului de la Kremlin să anunțe public propriile condiții pentru a suspenda ostilitățile, oprirea ajutorului străin, a schimbului de informații. Le-am amintit mai sus. Și – foarte important – Putin revine și cere eliminarea cauzelor inițiale ale crizei care au afectat interesele de securitate ale Rusiei. Cu alte cuvinte, arhitectura de securitate a Europei trebuie revizuită, la cererea lui Putin și în favoarea Rusiei.
Deci, nici pe departe nu miroase a victorie americană.

Contributors: Totuși, toată lumea spune că Donald Trump e un mare negociator , a scris The Art of the Deal. Poate că acum există niște oameni politici care nu vor să vadă nimic pozitiv în strategia lui de negociere?
Armand Goșu: Nu cred că e vorba de nici un atac politic aici. Nu mai există opoziția în America, nici politică, nici civică. Propun să discutăm faptele, să ieșim din logica rețelelor sociale. Iar aici lucrurile mi se par destul de clare. În negocierile cu Putin, președintele Trump reproduce strategiile pe care le-a folosit atunci când a negociat cu talibanii și a pregătit retragerea trupelor americane din Afganistan. Vă reamintesc că Trump a negociat direct cu talibanii, în spatele guvernului de la Kabul de ale cărui interese n-a ținut seama. În cele din urmă, totul s-a încheiat cu prăbușirea guvernului de la Kabul, retragerea haotică a trupelor americane și instaurarea regimului taliban în Afganistan.
Am mai spus, o repet din nou. Nu sunt specialist în politică americană. M-a interesat tema negocierilor dintre americani și talibani de la Doha pentru că am avut mai mulți studenți din Afganistan, unora le-am coordonat disertațiile de master și am păstrat legătură și după ce aceștia s-au întors la Kabul. Pentru câțiva dintre ei am tremurat, pentru că au fost foarte, foarte greu evacuați. Cei mai mulți au reușit prin forțe proprii, guvernele occidentale le-au întors spatele. Rețineți că toți au lucrat pentru diverse instituții americane, ONU, NATO, iar viața lor era amenințată de talibani. Asta e motivul pentru care m-am apucat să citesc mai mult, pentru că am încercat să înțeleg ce s-a întâmplat acolo.
Contributors: Această comparație între Ucraina și Afganistan nu e forțată?
Armand Goșu: Nu compar Ucraina cu Afganistanul. Nici o secundă n-am făcut-o, eu încerc să analizez felul în care Trump poartă negocieri. Singura experiență notabilă în cel privește pe Trump, este negocierea cu talibanii. În urma acestor negocieri s-a încheiat acordul de la Doha care prevedea retragerea trupelor americane în termen de 14 luni.
Trump preia tacticile negocierilor dure din business și le transferă în relațiile internaționale. Strategia lui de negociere este utilizarea forței și a presiunii, tactici pe care le-a folosit pe când era dezvoltator imobiliar în New York. E obsedat de publicitate, e labil psihic, caută mereu recunoaștere, ceea ce-l face predispus la lingușire. Victimele agresivității sale au fost guvernele de la Kabul și Seul, iar acum este Zelenski.
Toată povestea cu Trump negociator de succes este departe de realitate. Cei care au cercetat activitatea lui din business au ajuns la concluzia că tocmai lipsa lui de pregătire, incompetența, dependența de amenințări și insulte conduc adesea negocierile într-un punct mort. Mai grave sunt consecințele pe termen lung, pentru că erodează încrederea care necesită decenii pentru a fi construită. Tacticile lui Trump de negociere distrug alianțele vechi fără a crea altele noi. Stilul lui agresiv subminează încrederea între aliați, împiedică realizarea unui compromis în negocierile critice și duce la escaladări inutile.
Contributors: Negocierile cu Coreea de Nord sunt un alt exemplu. Din vina lui Trump au eșuat? La fel Afganistanul, poate nu Trump e de vină. Idea este că poate că mulți analiști, comentatori fac un joc anti-Trump, au prejudecăți care-i împiedică să facă o analiză corectă.
Armand Goșu: Negocierile cu Coreea de Nord sunt un exemplu de manual de eșec al strategiilor de negociere. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit de trei ori, dar Trump n-a reușit să-l convingă pe liderul nord-coreean să renunțe la programul nuclear. Ideea era să ofere Coreei de Nord beneficii economice semnificative în schimbul denuclearizării. Rezultatul? Un eșec total. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Trump să numească negocierile ca cel mai mare triumf al politicii sale externe și să sugereze că merită premiul Nobel pentru Pace. Care e o veche obsesie a lui. Negocierile de astăzi cu Putin seamănă cu concesiile și asigurările pe care Trump le oferise Coreei de Nord.
Pentru a înțelege tacticile lui Trump cred că sunt mai relevante negocierile cu talibanii. Au spus-o mulți analiști importanți, eu doar o repet. În problema ucraineană, Trump reproduce strategia de a încheia războiul din Afganistan. În momentul în care Trump a câștigat primul mandat, războiul din Afganistan era în impas. Guvernul de la Kabul era incapabil să controleze întreaga țară, dar nici talibanii nu puteau câștiga puterea. Un an mai târziu, frustrat de lipsa progreselor, fără o înțelegere corectă a situației din regiune, Trump a declarat că trebuie să plece cu orice preț din Afganistan. Și atunci, americanii s-au angajat în negocieri directe din talibanii, fluturând împotriva guvernului legitim de la Kabul acuzații asemănătoare celor folosite astăzi împotriva lui Zelenski. Aliații NATO ca și oficialii de la Kabul au fost informați la final despre rezultatul negocierilor, fapt care i-a șocat. Guvernul legitim al Afganistanului nu mai înțelegea nimic, americanii negociau cu principalii lor dușmani, talibanii, peste capul lor. Rezultatul negocierilor i-a uluit pe britanici, aflați în număr mare în Afganistan. Pe Trump l-a interesat doar retragerea în siguranță a trupelor americane. Acordul a fost un act de capitulare căruia i s-a atașat un calendar. Guvernul afgan pro-american care a protestat a fost ținta unor amenințări și insulte. Trump a căutat să discrediteze pe oricine a avut cea mai mică obiecție. Presat de americani, președintele Afganistanului a trebuit să elibereze necondiționat peste 5000 de prizonieri talibani. Armatei naționale afgane i s-a ordonat să rămână în defensivă, să nu se angajeze în luptă cu forțele talibane. Asta a dus la prăbușirea moralului trupelor guvernamentale, la colapsul regimului pro-american, și la evacuarea precipitată a ultimelor unități americane din Afganistan.
Astăzi, Trump urmează scenariul afgan în negocierile cu Putin, ocolind autoritățile ucrainene și aliații din NATO. Atunci a considerat că principalul obstacol în calea negocierii acordului era guvernul afgan de la Kabul. Astăzi, Trump îl umilește public pe Zelenski și face presiuni asupra sa pentru a obține o încetare a focului necondiționată pentru 30 de zile. Pe care Putin a respins-o, fără să clipească.
În ciuda eșecurilor repetate, Trump continuă să reproducă aceleași strategii, în care aliații săi externi – pe care nu încetează să-i umilească – și adversarii politici interni sunt principalele obstacole în calea „succesului” său.
Interviu realizat de Lucian Popescu
Trump este un pericol pentru Lume și pentru SUA. Putin, ca și Stalin altădată, au înțeles că Trump este un nătărău în politica internațională și vor să obțină maxim de avantaje de la acest individ orgolios, guraliv și impertinent. În plus, se pare că americanii, îmbătați de propria putere, n-au înțeles niciodată situația din Europa și Rusia. De aici lungul șir de erori și eșecuri diplomatice în relațiile cu mult mai rafinații politicieni europeni și ruși. Din nenorocire, Europa este „mână moartă” în afacerea din Ucraina, fiind umilită acasă la ea de tot felul de cawboy ca Vance, Musk, chiar Trump.
Ca părere, eliminând expertiza europeană, Trump îndreaptă SUA spre un eșec de proporții istorice. Dar și Europa de Vest își merită soarta, prea mult timp a dormit somnul cel de moarte și acum a venit momentul adevărului.
Despre Ucraina sunt sceptic că se va ajunge la o soluție convenabilă ei. Poate chiar va fi sacrificată total cum a făcut Roosevelt cu Europa Centrală și de Est.
Totuși, Europa trebuie să fie mai agresivă pe Frontul de Est. Combinata UK+Franța+Germania+Polonia ar trebui să forțeze să fie parte în negocieri fiindcă are obiective și interese specifice, ba chiar poate fi amenințată direct.
România este prea mică pentru un război așa de mare, dar ar trebui să insiste ca Europa să pună pe lista de priorități eliminarea armatei ruse din Transnistria și extragerea Moldovei din zona de influență rusă.
”am avut mai mulți studenți din Afganistan, unora le-am coordonat disertațiile de master și am păstrat legătură și după ce aceștia s-au întors la Kabul. (…) au fost foarte, foarte greu evacuați. Cei mai mulți au reușit prin forțe proprii, guvernele occidentale le-au întors spatele. Rețineți că toți au lucrat pentru diverse instituții americane, ONU, NATO, iar viața lor era amenințată de talibani.”
E drept că retragerea din Afghanistan a avut loc pe vremea administrației Biden, la fel ca și invadarea Ucrainei. Dar n-o să ne împiedicăm acum de asemenea amănunte frivole 😀
Problema reală e alta: administrațiile democrate promovează războaie peste tot pe unde au ocazia. Mai ține cineva minte Primăvara Arabă? La momentul de față, conducerile statelor vest-europene vor continuarea războiului din Ucraina pe termen nelimitat. Nu ajută cu-adevărat Ucraina, vor doar continuarea războiului, chiar dacă Putin câștigă teren.
Dacă politicile economice și externe ale lui Trump vor continua și după ce el dispare de la butoane s-ar putea ca în vreo zece ani să vedem cum America coase teniși și tricouri pentru mărețul popor chinez. Omu’ e specialist în falimente și are mînă bună la demolări iar după cum merg treburile e doar o chestiune de timp pînă o rezolvă și cu US. Dacă dă un ordin executiv și face ziua de 25 de ore ca Vance, Musk și guvernul să muncească mai mult la ideile lui de geniu stabil, se poate întîmpla chiar mai repede
Trump stie foarte bine ce face si ce negociaza. Aparenta impresie de haos in negocieri si de inconstanta in discurs nu inseamna ca nu stie exact ce urmeaza sa faca sau scopul pe care trebuie sa-l atinga. De data asta, isi va duce planurile pana la capat impreuna cu Rusia, mai ales ca are in spate o echipa formata din cei mai puternici reprezentanti ai marilor corporatii americane si experti in diverse domenii. N-o fi Trump cel mai diplomat lider si poate ca este tipul de om de afaceri cinic, insa acum stie ce face si ce vrea, iar acest lucru trebuie inteles mai ales in Europa, care inca mai spera probabil ca vreun tribunal va anula alegerile si o va aduce la Casa Alba pe Kamala. Wake up! Intelegeti noua realitate! Nimic nu este intamplator in tot ceea ce se intampla astazi in lume si in deciziile luate de SUA. De aceea, cred ca noul nostru presedinte va trebui sa inteleaga ce se intampla si va trebui sa stie sa discute cu Trump. Va trebui sa stie sa mearga pe sarma intre Rusia si SUA, in noua realitate politica. Altfel…asa cum le place analistilor sa afirme, vom fi in meniu. Tinta nu este Ucraina sau Gurile Dunarii, ci este UE ca proiect politic suprastatal. Daca SUA vrea sa-si extinda „sfera de influenta” spre Groenlanda, Canada, Panama si alte regiuni, Rusia vrea s-o (re)extinda in Europa. Daca va rezista UE? Nu se stie. Speram.
Eu mai sper că Trump să aplice metoda europeană care înseamnă să sugi Rusia(comercial, economic, financiar) până face implozie economică ca în 1992. Trump vrea ca EL să sugă Rusia, nu europenii. Dacă va fi așa va fi bine, Trump va face din Ucraina o bază( economică? militară? financiară?) spre Rusia. Este singura variantă pozitivă, restul sunt toate negative. În varianta pozitivă este bine și pentru România și Moldova.
Nu mai căutați să-l albiți pe Trump pentru că dacă vedem cea făcut toată viața lui ne lămurim de ce omul ăsta e un dar pe care natura îl face oamenilor de știință care se ocupă de psihiatrie. E un caz de studiu care poate umple tomuri întregi și dacă îi vor analiza creierul după moarte cred că se pot face descoperiri epocale. Aici am totuși mic dubiu, fiindcă după ce îi termină de restructurat și p-ăștia din CIA, NSA și FBI s-ar putea ca următorul lunetist să provoace daune iremediabile materialului de studiu.
Trump stie foarte bine ce face si ce negociaza? Pai autorul tocmai ce a demonstrat ca toate negocierile lui Trump in materie de politica externa au fost esecuri mizerabile. Nu a reusit nimic, a pus US intr-o pozitie ridicola si a facut lumea un loc mai nesigur. Nimic din trecutul sau nu indica vreo urma de talent pentru geopolitica. Poate se pricepe sa rasuceasca mana la spate unor rechini imobiliari din New York dar asta nu functioneaza pe scena internationala. Cat despre expertii din spatele sau, s-avem pardon! Vance, Rubio, Hegseth? Astia sunt sicofanti, nu experti, niste culegatori de scame de pe reverele boss-ului.
Mr. Mike – Nici un tribunal american nu va anula alegerea lui Trump ca orupto al UȘA. Ca Trump a ajuns DIN NOU Președinte nu s-a datorat numai “marilor lui calități” ci faptului ca așa cum și romanii au făcut de nenumărate ori – au ales Raul mai mic. Partidul Democrat, prin seria de președinți slabi și profund corupți – să-l numim pe un Clinton, care a transformat Casa Alba intr-una de …. Obama interesat numai de putere și avantajele pecuniare obtenabile oricum ; Biden, o mare nulitate cam în toată activitatea anterioara, ramolit și corupt, atât el cat și familia, păpușele trasa de Obama pe sfori, permițând lui Obama continuarea puterii și beneficilor ! De Kamala….nici nu merita să vorbim ! Și dacă o întrebi cat e ceasul ea va rade cu gura până la urechi incapabila să dea un răspuns ! Și atunci pe cine să voteze și americanii? Mărturisesc ca și eu l-am votat și acum îmi pare rău !!! Nu știu ce dreaq se va întâmplă acum cu biata Ukraina sau bleagă UE ? Tot ce pot spune cu experiența celor peste 90 de ani trăiți (inclusiv TOȚI cei 45 de SCLAVIE COMUNIST-BOLȘEVICĂ din România post WW2) este ca America (UȘA) a câștigat toate razboaiele DAR A PIRDUT TOATE PACILE !!! Cu Wilson după WW1, pacea care a creiat toate condițiile următorului razboi mondial ; cu Roosevelt după WW2 (Truman nu a contat la Potsdam) – conditile le stabilise Stalin la Yalta și Roosevelt care de fapt câștigase războiul le-a aprobat docil, trimițând în sclavia moscovita milioanele din democrațiile Europei Estice și Centrale !!! Și la Teheran (prima întâlnire Roosevelt-Stalin, unde delegația american a-a cazat la…. Ambasada Sovietica!!!) și la Yalta, ba și la Casablanca, unde Stalin nu s-a deplasat, dar și-a dictat condițiile – capitulare necondiționată a Germaniei – americanii care duceau greul războiului – și cam toate cheltuielile ! – UȘA n-a “prea” avut nimic de zis și decis ! Și o mica observație – bomboana pe coliva : chiar dacă nu a fost adevărată cauza a WW2 Danzigul, enclava cu populație germana în Polonia, pentru care se cerea imperativ culoar terestru cu Germania a fost reînviată cu enclava sovietica Koenigsberg – Kaliningrad, pentru care Puțin amenință acualul culoar terestru “necesar” !! Cu Trumpake actual nici dracu’ nu mai știe ce “dreaq” se va întâmplă !
Da, nouă celor din Est trebuie să ne fie frică de Pax Americana dintre Trump și Putin, mai ales dacă ne amintim de „pacea” Roosevelt și Stalin.
Vreau sa vă felicit, ziarist și interlocutor,
D-le profesor, vă întreb franc, este România în găleată?
Vis a vis de Trump , mare negociator:
Credeți că va fi făcut muci de criminalul Puțin, sau, chiar este omul lui Putin?
As fi flatat să primesc cele două răspunsuri doar eu…
Analiștii nu permit S.U.A. să se retragă când consideră că s-a cheltuit prea mult. După acești analiști decizia este la cel ajutat, nu la cel care ajută.
S.U.A. știu că oferă anumite avantaje Rusiei, dacă se retrage, Negociază, dacă poate sau nu poate obține ceva de la ruși. Măcar neimplicarea Chinei în reconstrucția Ucrainei după ce aceasta capitulează în lipsa ajutorului american.
Urmăresc cu atenție analizele D-lui Goșu și trebuie să mărturisesc că încă mă surprinde. Analizele făcute de alți comentator politici nu au intrat atât de adânc în sfera negocierilor lui Trump. Asta este un lucru foarte interesant pentru că dacă negocierile vor merge în aceeași structură Europa se va schimba complet. La acest punct, ar fi întrebarea, cât de pregătiți sunt liderii europeni pentru a face față șantajului american? Preocupat de problema se pare Macron. Singur sau în tandem cu englezii și nemții s ar putea să fie un răspuns. Și atunci procesul de pace se va opri pentru că sunt prea multe propuneri inacceptabile ale rușilor. România nu are o structură de politică externă, nu are politicieni capabili să ducă tratative și ce este mai rău este că susținători politici ai Rusiei chiar în parlamentul românesc subminează viața politică românească. Politicienii români actuali duc o politică antiromânească în Basarabia. Basarabeni nu se pot angaja în România nu pot să și deschidă nici măcar un cont în băncile românești și accesul la un pașaport românesc este un vis interzis. Am discutat cu mulți basarabeni care erau deprimați de politica la firul ierbii a României. Poți să își deschidă conturi în orice țară din Europa mai puțin în România. Pot lucra cu vize în Europa mai puțin în România. Cineva poate să explice anomalia asta? În situația cea mai dezastruoasă dacă Rusia va avea graniță cu România aici va fi un dezastru. Prea multe cozi de topor se află în țărișoara asta. Finlanda a închis toate punctele de trecere cu Rusia ia în considerare minarea graniței cu Rusia și face alianțe cu vecinii nordici. Ceea ce a dus la o aversitate neascunsă a rușilor și la manevre militare în apropierea granițelor cu Finlanda. Finlanda este o țară mai mică decât România. Diferența o fac oameni. Vor veni zile grele pentru România.
Subscriu. Micuta Republica Moldova a luptat cu KGB-ul rusesc si l-a invins fara sa fie in NATO si UE ( maretul Putin n-a avut niciodata curajul sa discute fata in fata cu firava Maia Sandu ) . Romania dupa o Revolutie sangeroasa nu a facut un proces al comunismului , a dat pensii speciale securistilor si a intrat trasa de par in NATO si UE reusind doar performanta de a ramane ( inca ) acolo pentru ca i-a trecut glontul pe langa ureche. Un Calin Georgescu scos din palarie a reusit sa treaca „pe sub radar” si a fost la un pas sa schimbe macazul.
Subscriu. Micuta Republica Moldova a luptat cu KGB-ul rusesc si l-a invins fara sa fie in NATO si UE ( maretul Putin n-a avut niciodata curajul sa discute fata in fata cu firava Maia Sandu ) . Romania dupa o Revolutie sangeroasa nu a facut un proces al comunismului , a dat pensii speciale securistilor si a intrat trasa de par in NATO si UE reusind doar performanta de a ramane ( inca ) acolo pentru ca i-a trecut glontul pe langa ureche. Un Calin Georgescu scos din palarie a reusit sa treaca „pe sub radar” si a fost la un pas sa schimbe macazul.
Plecăm de la premisa greșită când presupunem că pentru Trump contează democrația instaurată de pax americana. Pe el îl încurcă exact ce pentru noi este de preferat. Stabilitatea și regulile dreptului internațional sunt inamicii camarilei tehno din jurul acestui semizeu închipuit. Restricțiile DSA atenuează asperitățile și enervează apologeții populismului, de aceea tot atacă dj si elon UE, doar-doar vor putea să-și împrăștie zoaiele populiste și să transforme un spațiu cât de cât reglementat într-o cacofonie generalizată, pe care tot ei s-o și valorifice.
Din păcate nu văd cum să se opună cineva valului demagogic iscat de propaganda rusă, câtă vreme chiar președintele SUA pare un biet apostol al satrapilor care-l laudă, netezind calea Americii către irelevanța.
Wet job. Singura solutie. Democratii sunt groggy iar singura opozitie interna in State e disparata si individuala. Mai dureaza pana vom vedea anti Trump-ismul coagulat si combatant. Wet job ar trebui la o scurta lista de gunoaie umane-Putin, Orban,Erdogan ,ayatolahii,Kim,Xi,Maduro ,multi dintre ei ar fi la Moscova pe 9 mai…
O analiza clara, concisa si la obiect care evidentiaza cataclismul provocat de Trump ( elefantul ajuns intr-un magazin de ortelanuri ) care a distrus increderea si echilibrul de forte international stabilit de decenii si face praf idealul libertatii si democratiei americane. Dupa dezastrul din Afganistan oferit Americii si aliatilor , Trump ar dori sa repete acelasi lucru cu Ucraina pe care ar vrea sa o ofere pe tava lui Putin. Ceea ce nu mentioneaza aceasta analiza este evidenta comportamentului de marioneta respectiv dependenta lui Trump de Putin . Trump i-a lasat cu gura cascata si pe rusi , indeplinind pas cu pas agenda lui Putin si devenind varful lui de lance pentru ca distruge ordinea politica internationala din interior , mai mult decat a putut sa faca Putin din exterior. Meciul de hochei intre Rusia si Statele Unite ale Americii care confera legitimitate morala unui stat terorist condus de un criminal de razboi este de un cinism absolut si cea mai mare sfidare la adresa ordinii de drept internationale , democratiei si fundamentelor moralei umane.
eu cred ca mai degraba trump nu are nici un interes in ucraina. de ce ar avea? inafara de ceva materii prime. lumea nu intelege ca trump nu este acelasi animal ca politrucii care s au perindat la conducerea sua. el nu a negociat nimic in afghanistan. dupa ce al qaida a fost anihilata si bin laden executat nu avea niciun rost sa se bata cu talibanii prin muntii aia. bush junior a facut prostii imense si nimeni nu mai aminteste de el. razboiul din irak a fost o nenorocire, a consolidat iranul si a favorizat aparitia statului islamic plus ca a acostat americanii sute de miliarde.
trump declara ca vrea pace pentru ca vrea o iesire onorabila de ochii lumii din problema ucraineana. el sub nicio forma nu are vreun interes intr un conflict cu rusia. rusia nu mai este sovietica deci nu mai este asa incompatibila cu imperialismul american.
Un om politic rațional are capacitatea de a înțelege sensul relațiilor universale și de a acționa responsabil, conform acestora. Ar trebui să ne dăm bine seama in ce măsură Europa mai poate conta pe SUA. Ar trebui să ne intrebam dacă America mai este „sursa de securitate”. Numai naivilor li se pare că mega criminalul de război Putin și MAG(A)nificul Donald luptă cu adevărat pentru o pace durabilă. Să fiu iertat, dat nu-mi pun mari speranțe în corectitudinea politică și fermitatea sultanului american. Prea multa vâlvă, prea mult spectacol de circ planetar, prea mult zgomot, prea mult troc, prea mult triumfalism ieftin și, mai ales, prea multa lipsă de caracter și prea multă prosternare. Pentru mulți a devenit evident că Herr Puțin, care nu dorește altceva decât ca lumea să tremure in fata Hegemoanei imperialiste, va obține orice vrea de la traficantul de iluzii Trump. Ucraina agresată riscă să cadă ghilotinată nu numai de cruzimea mereu in formă a obezei agresoare, ci și de multglorificata „țară a libertății”. Pe ei, (in)amicii Trump și Puțin, nu-i interesează viitorul Ucrainei, ci obiectul concret și apetisant, halca aia savuroasă. Criminalul Puțin are o sculă care-i tine loc de inteligență: tragerea. De timp, de/pe sfoară, de limba, pe margine, cu satârul, cu bomba etc. Trump are o jucărie care-i tine loc de porumbac al păcii: flatarea. Nicio convorbire, niciun armistițiu, niciun acord de pace și niciun tratat nu va opri hatârul barbarului. Trump ii face agresorului toate hatârurile. Acest zeu-monstru de la Kremlin, pe care nu și-l va revendica nicio mitologie, nu va pune capăt războiului. Sperăm că America de sub Trump să conștientizeze că are de-a face cu „Matrix”-ul minciunii și al manipulării, cu șuvoaie de narațiuni purulente pe care Trump le repetă cu o plăcere sadică. Niciodată un președinte american nu a îngenuncheat în fața unui dușman, darămite in fața statului-aligator rus. Trump sfidează regulile moralei, conștiințe, dreptul international, uzurpă puterea și sprijină partide extremiste, fasciste, pro-ruse. Trump impune de fapt o pace sinistră. A fi aliatul unui asemenea stat este inutil.
Lasati vaicarelile anti-Trump! Doar vorbaria si propaganda mincinoasa bantuie Europa saracita si umilita de niste ”lideri” rau intentionati, manati in lupta de o ideologie irationala! Ma intreb de ce n-ar veni rusii acum cat Europa e vulnerabila. De ce ar astepta inarmarea Europei daca tot se caznesc? Logica?
Stați liniștită. „Ne-muritorul” Puțin veghează cu strășnicie ca nimic să nu intre în contradicție cu metehnele lui tătaro-mongoloide. Domnia tiranului este o succesiune de crime și masacre. Sadic și în același timp paranoic, criminalul de război nu vrea să piardă misiunea sa criminală de unificator al dominației mongole. In vremurile naive, in care tiranul râdea de pe fața pământului așezări întregi doar ca să-și sporească gloria nebună, in care „dușmanul” era aruncat fiarelor sub ochii tribului, judecata tiranului era clară. Dar astăzi, in sec XXI, nu poți să accepți cruzimea împodobită cu veșmintele panslavismului. Nu întâmplător, astăzi, mamele din lume își sperie copiii, atunci când nu sunt cuminți, zicând in șoaptă: „Vine monstrul sa te ducă în Siberia”. Chiar dacă mâine zice: „Stop!”, monstrul va reveni la planul BarbaRoSSia. Consecințele se văd, capătul nu se vede. Rusia este un stat-aligator, condus de o banda de oligarhi, mafioti, interlopi, asasini. Insignifiantul ofițer KGB nu este șef de stat. Dictatorul Roșu este boss-ul bandei. De asta nu va respecta vreun acord de pace. E clar și chiar mai mult decât clar: Trump este complice cu agresorul ucigaș. Singurul remediu contra binomului sordid Trump-Putin este o Europa consolidată, înarmată, alaturi de Ucraina agresată.