vineri, iunie 21, 2024

Putin cel Mare: obsesia istoriei şi vocaţia imperialistă

Vladimir Putin  se priveşte pe sine în oglinda istoriei ruse. Asemeni lui Stalin, înaintaşul venerat,  Preşedintele Federaţiei Ruse  îmbracă mantia unui ales al destinului.  Invazia din Ucraina este doar un capitol din marea luptă de veacuri a ruşilor pentru reunirea pământurilor lor.  Măreţia de ieri este soclul pe care se ridică statuia noului Ivan cel Groaznic.

Iar elogiul închinat lui Petru Cel Mare,cu ocazia celebrării a 350 de ani de la naşterea sa, este un alt semn al acestei obsesii a revenirii către istorie.   Lectura moştenirii lui Petru este una cât se poate de tranşantă: Marele război al Nordului nu a fost altceva decât încercarea de a readuce între graniţele Rusiei   pământurile   slave . Rusia   lui Petru şi a lui Putin se retrage, doar spre a reveni mai puternică.  În Nord, ca şi în Sud, în Est, ca şi în Vest, Rusia este păstrătoarea unui destin, cel al expansiunii legitime. Tragedia din Ucraina este predată ca o lecţie de învăţământ politic sovietic.

Patologia putinistă se înscrie în rama istoriei imperiale ruse. Petru cel Mare este citit, dialectic, ca un  creator de imperiu. Ruşii de atunci, ca şi ruşii de astăzi, sunt obligaţi să înfrunte ostilitatea unei lumi ce se coalizează spre a nimici  măreţul lor edificiu. Petru este,  în Rusia lui Putin, un ziditor şi un cârmuitor:  moştenirea lui ar fi fost imposibilă în absenţa autocraţiei. Ca şi  reacţionarii ruşi de secol XIX, Putin reafirmă  necesitatea istorică a conducerii ferme de către un singur om. Specificul Rusiei impune,  ca o fatalitate asumată,  despotismul, ca o precondiţie a coeziunii imperiale. Cruzimea, brutalitatea, tirania sunt justificate prin apelul la datoria măreţiei naţionale.

 Intervenţiile istoriografice ale lui Vladimir Putin  traduc relaţia privilegiată pe care regimul său o întreţine cu imaginarul  imperial rusesc.   De la ţari  la URSS, continuitatea este dată de acest drum al  împlinirii Rusiei. Rusia se distinge de toate celelalte imperii prin misiunea ei sacră.  Ea este  reazemul cel mai de nădejde al slavilor, ameninţaţi de inamicii lor ereditari.

Invocarea Marelui război din Nord este cu atât mai semnificativă cu cât ea  pare să fie şi un îndemn la inflexibilitate şi la tenacitate. Acolo unde Petru a izbândit,Putin  nu poate  accepta un eşec.  Ucraina aparţine acestui patrimoniu care nu se negociază. Reunirea popoarelor slave, sub sceptrul Moscovei, este un crez al ideologiei putiniste.  Cei ce se opun sunt duşmanii şi trădătorii.

Lecţiile de istorie ale Preşedintelui  Federaţiei Ruse sunt expresia, netrucată şi nefardată,a acestui imperialism impenitent. Dependenţa energetică şi laşitatea diplomatică au născut acest stat prădător. Exportul de materii prime este combustibilul agresiunii: Occidentul finanţează, de decenii, renaşterea militarismului rus. Cât despre apelurile la evitarea umilirii Rusiei, acestea nu sunt decât formulele ipocrite ce maschează intenţia cedărilor laşe. Teritorii şi naţiuni pot fi oferite, spre a satisface apetitul aliatului de la răsărit.

Contemplat în oglinda istoriei ruse, putinismul apare drept succesorul natural al  expansionismului autocratic. Despotismul intern este  acompaniat de agresivitatea externă : nimic nou în această strategie ce tinde să sufoce libertatea, în numele consolidării puterii. Imperiul este raţiunea de a fi a statului rus, iată ceea ce  reafirmă  comentariile lui Putin cel Mare. Agresivitatea criminală deschide calea spre triumful  Rusiei eterne .

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. ..în același timp, Putin pozează în eliberatorul Ucrainei. Ce mai contează că o face praf..

  Să ne-aducem aminte că și noi am fost eliberați după al doilea război mondial și nu s-au dat plecați decât prin ’58 (după o serie de chefuri pe placul lui Hrușciov)

  Între timp, conductele au tot pompat petrolul românesc spre URSS, iar România a pierdut poziția de al doilea producător de carburanți din Europa..

  Acum vor să pună stăpânire pe resursele Ucrainei. Este un comportament tipic de prădător fără scrupule. Victimele războiului (de o parte și de alta) nu contează pentru eliberatori..

  Culmea tupeului, a fost protestul Moscovei față de o hartă a Ucrainei care îngloba Crimeea anexată de ruși în 2015..

  • „La raison du plus fort est toujours la meilleure”, zicea fabulistul Jean de la Fontaine in sec 17.
   Mereu au tot fost „puternici” care au intervenit/ au modificat granite,…si-au insusit teritorii vecine (sau mai indepartate). Prin tupeu, sau dorinta de acaparare de noi bogatii, pentru si mai multa putere.
   Coborand pe firul istoriei, depinde in ce punct de oprim//si constatam cam acelasi lucru.

 2. Păi și Occidentul a întreținut existența Imperiului Rus. În istoria veche ca o contrapondere la Imperiul Otoman, apoi în prima fază au sprijinit experimentul comunist numit URSS, apoi i-au cedat lui Stalin întreaga Europa de Est, apoi au încercat democratizarea Rusiei cooptand-o în tot felul de organizații occidentale, ba chiar au trădat in favoarea Rusiei Moldova, Georgia și Ucraina. Efectul a fost întărirea Rusiei. Așa că acum se pune din nou întrebarea: Va salva din nou Occidentul Rusia ca de atâtea ori în istorie? Și, mai ales, va trăda din nou Occidentul țările din Est?

  • Teritoriile cucerite si controlate acum de rusi in urma razboiului nu vor mai fi cedate si depinde cat vor mai putea cuceri si unde vor fi opriti de Ucraina si „restul lumii” democratice.
   Sa fie Niprul noua granita ?
   Probabil se va ajunge la un compromis murdar, Ucraina va ceda in urma presiunuilor occidentale de dragul pacii, a reducerii inflatiei, a preturilor, a stabilitatii internationale aceste teritorii in schimbul aderarii la UE si poate NATO.
   Exista multi care spun ca spun ca Rusia trebuie invinsa fara a spune cum, sanctiunile economice impuse neavand efectul scontat, cel putin pana acum.
   Efectul sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa cate vedem , devin um bumarang si depinde cat vor vor fi dispusi occidentalii sa reziste respectiv sa renunte benevol la nivelul de trai si standardele actuale pe langa propriile crizele fabricate de politicieni, vezi criza incalzrii globale, vezi criza economica in urma tranzitiei catre o noua industrie, digitalizare, conflicte militare si multe altele.
   Da, se poate pune intrebarea cine va iesi intarit din intreaga poveste, rusii sau occindetul ?
   Tarile din cadrul NATO nu vor fi tradate, restul nu conteaza, ramane masa de negociere.

   • Rusia va fi învinsă de propria demografie, iar bazele acestei înfrângeri au fost puse încă de pe vremea lui Stalin. Nu e nevoie ca Occidentul să facă nimic special în prezent.

    La scara istoriei: în secolul 20 Hrușciov a făcut o mare concesie retrângându-și tancurile din Viena, dar aceleași tancuri au ocupat din nou Budapesta în 1956, la fel ca în 1945. Brejnev, la rândul lui, a ocupat din nou Praga cu tancuri în 1968, tot la fel ca în 1945.

    În zilele noastre, probabil Hrușciov și Brejnev se răsucesc în morminte: Putin nu a reușit să ocupe nici măcar Kiev-ul, abia se descurcă în Donbas și în Crimeea. Teritorii care pe vremea lui Hrușciov și Brejnev erau chiar în inima URSS.

    În decursul timpului, Putin a repatriat 11 milioane de etnici ruși din fostele republici sovietice. Dar alții nu mai are de unde aduce, iar demografia s-a prăbușit din nou. Groapa Federației Ruse e deja săpată: la maximum 3-4 ani după înlocuirea lui Putin, ”federația” se face praf și pulbere.

    • Va fi Ucraina „Vietmanul rusilor” ? ca. 20 de ani deacum inainte razboi in Europa ? demografie incolo sai incoace, rusii tot sunt peste ca .144 de milioane chiar si cu indice demografic negativ ei pot continua inca mult si bine distrugerea Ucrainei.
     Demografia este un factor cu efect lent, pe timp indelungat si nu sunt convins ca cineva din occident tine cont de el.
     Occindentul are o problema, inflatia, incertitudinea si impredictibilitatea, spaima burselor !!
     Ca Rusia se va prabusi , vom vedea insa exista o vorba, cei „declarati morti” traiesc mai mult.

   • 1) Don’t worry! Caosul aparut in lantul furnizorilor de materii prime se rezolva. Sanctiunile insa, si retragrea investitiilor directe din partea corporatiilor cu sediul in G7, vor avea implicatii majore in economia Federatiei Ruse pe termen mediu si lung (ca fapt divers, exporturile de materii prime, petrol, gaze, metale, carbune, etc reprezinta circa 1/3 din PIB-ul Federatiei Ruse). Nu in mod intamplator, institutii precum FMI sau chiar si Banca Centrala a Federatiei Ruse preconizeaza o contractie a PIB-ului cu perste 8% pe durata acestui an. In contextul in care, lanturile furnizorior de materii prime se pun la punct (si preturile se tempereaza), contractia PIBului Federatiei Ruse ar putea deveni si mai puternica in viitorul apropiat (in urmatorii doi ani).

    2) Afirmatiile unor istoricieni si politologi (i.e.Rusia trebuie invinsa oadata si pentru totdeauna, etc) mi se par aberatii. Caci regimul autoritar trebuie invins politic, nu tara „per se” cetatenii ei, etc. Din pacate insa, in randurile elitelor din estul Europei domina sentimentele urate, revansismul, sovinismul, xenofobia si toate alea. Rusia lui Putin cu duginism si Ruski Mir, Polonia lui PiS cu Polul Slav, Ungaria lui VOrban cu Ungaria Mare, samd. Despre adevaratele interese ale cetatenilor (stat de drept, meritocratie, buna guvernare, prosperitate, etc) nu prea vor sa auda elitele.

 3. Cine si cum poate fi oprit ? deocamdata situatia pe campul de lupta ii este favorabila asa cum bine stie ca occidentul nu se va angaja intr-o confruntare directa cu Rusia.
  Cu alte cuvinte, visurile sale imperiale pot fi indeplinite, depinde cat va trai si cine ii va fi urmasul.
  Nu conteaza victimele rusilor, pe campul de lupta pt ei coplesirea inamicului datorita superioritatii in numarul arme si soldati fiind tactica de lupta.
  Petru I a luptat in razboiul nordic 21 de ani pt readucerea, cum spune Putin, a pamanturilor rusesti in tara, nu vorbeste de un razboi de cucerire/recucerire, pt el totul este doar restabilirea a ceace a fost rusesc,
  in aceasta ordine de idei si razboiul cu Ucraina este similar.
  Ca lumea intre timp s-a schimbat , ca exista legi internationale, acorduri si altele, nu conteaza, pt el armele nucleare, cele peste 6000 de rachete, sunt garantia ca poate intreprinde orice in restabilirea grantielor rusesti in limita celor cu sute de ani in urma.
  Cu alte cuvinte, forta si puterea militara sunt cele cate se impun, nimic altceva, cel mai mare si tare, invinge.
  Putem intelege ca razboiul din Ucraina va putea tine multi ani de acum inainte ?

  • Rusia este in mare lipsa de munitie moderna in timp ce Ukraina practic trece cu totul la armament NATO cu fiecare saptamana. Sa ne aducem aminte ce spaima provocau amenintarile lui putin lavrov si medvedev din primele ore ale razboiului ” sa nu se amestece nimeni, nu livrati nimic nici macar o pusca, veti fi loviti crunt cum nu va ganditi, exercitii cu arme kalibr satan si alte pumnale etc etc” Unde suntem azi? Rusia a ramas practic fara nimic modern din deceniul asta ba chiar nici din secolul in care ne aflam. Rusia e un zombi militar.

   • Poti omori destui oameni si cu munitie din 1945 iar pana Ucraina va trece complet la standard NATO va mai dura o vreme buna, vreme in care rusii isi pot consolida pozitiile.

 4. Sună perfect interschimbabil cu un articol despre Ceaușescu. O istorie denaturată în cheie triumfalistă și care este oarbă la contribuția europeană la construcția acelei istorii. O neînțelegere pe măsură a deficiențelor așezării sociale și a forței economice actuale a statului și a țării. Aceeași fugă de răspunderea personală în numele unui destin colectiv. Mă întreb pînă unde va rezista paralela.

  De partea cealaltă, în anii 1920-1930 Germania și Antanta anglo-franceză se simțeau strivite între SUA și URSS și prinse la mijloc între unul dintre acești giganți economici și politici și adversarul european. La fel, acum alianța franco-germană și Rusia se văd prinse între cealaltă parte și SUA, respectiv R.P. Chineză. Tentația este mare să joci la două capete în vremuri liniștite. Pentru Occident, acum înseamnă să te folosești de Rusia ca de o contrapondere la ambițiile SUA și ca alternativă la China Comunistă. La fel, Rusia poate folosi relația cu Europa de Vest ca de o pîrghie în relațiile cu SUA și RPC. Iar în timp de confruntare militară, un Pact de Neagresiune (cu URSS atunci, cu RPC acum) pare o soluție bună, în care vorba americanilor, ce ar putea merge prost?

  În plan militar, Occidentul are nevoie de SUA mai mult și mai direct decît Rusia de RPC. De unde replierea rapidă a Occidentului pe politicile americane în ultimele trei luni. Dar frica de dominația politică și, mai ales, economică a SUA va încuraja structural politicienii occidentali să evite „umilirea” (adică pierderea calității de contrapondere) a Rusiei.

  Sigur, raționamentul este fundamental greșit, dar pe criterii de valori și de aspirații, nu în plan strict politic. Dacă nu reînvățăm importanța libertății de conștiință și de a asociere și rolul pe care domnia dreptului și libertatea pieții îl au pentru apărarea acestor valori, nu există vreo șansă de a scoate țările și populațiile europene (din Vest și din Est) de pe traiectoria sinucigașă pe care s-au înscris. Putin este simptomul nu cauza acestei crize de identitate.

 5. Nu știu cit e de mare Putin cel Mare, dar viitor de aur are URSS datorita lui Macron cel mic și Scholz cel bilbiit.
  Oare cind și cit de grav vor trăda europenii Ucraina?

 6. Mesajul lui Putin e de uz intern. Ca și alții înaintea lui, vrea să mobilizeze atenția maselor asupra „dușmanilor externi” care împiedică dezvoltarea țărișoarei.
  Când Rusia a cucerit Crimeea, nu era nici un rus pe-acolo. Dar dacă Turcia ar vrea sa „recupereze” ceva în favoarea fraților tătari, cum ar fi?

  • Pt. Anghel;
   cand trupele militare, fara insemne, au intrat in Crimeea, de ce Europa a fost lasa, inclusiv ONu?
   Putin spunea ca nu sunt trupele lui, de ce nu s-a trimis o forta militara ONU de mentinere a pacii si de demilitarizare a zonei, de ce Turcia nu a reclamat ca sunt cotropiti tatarii- pe care, de-a lungul istoriei, s-au sprijinit- si au lasat lucrurile sa curga in continuare!
   De ce abia acum apar reportaje cu Putin rastindu-se la UE si la americani in care se spune ca era evidenta atitudinea lui fata de UE si America si nu s-au luat masuri de atunci?
   Ca sa nu mai vorbim de atitudinea Germaniei, via Merkel, fata de Putin, caruia i s-a subordonat, cel putin din punct de vedere energetic pt. a-si avantaja economia interna in detrimentul celorlalte tari europene, mai ales a sudului Europei!

   • Pentru că în 2014, la momentul invaziei din Crimeea, locatarul de la Casa Albă era marele pacifist Obama. Ai cărui părinți s-au cunoscut în timp ce participau la cursuri de limbă rusă, pentru cine nu știa acest mic amănunt.

 7. Cu cat e mai mare delirul, cu atat va fi mai mare caderea.
  Daca stam sa ne gandim, de peste 3 luni, micutul Putler cel Nebun toaca in nestire o fasiuta de pamant (150-200 km latime), metru cu metru, dupa cum se vede cu Google, consumand in ritm alert rezervele de munitie si armament scump si greu inlocuibil, basca duzina de generali (dar din aceia se mai gasesc in depozit, spre marea lor nefericire, avand in vedere ca nu e sigur ca se mai intorc vii de pe campiile Ucrainei si nu e sigure ca nu vor fi destituiti si arestati de Tatucul lor, pentru incompetenta crasa). De bietii soldati rusi, morti cu zecile de mii, indesati in frigidere industriale, nu mai vorbesc, ei nu conteaza in ochii putlerului, in extremul orient rusesc inca existand rezerve de oameni saraci, care se sacrifica pentru ca familia lor sa primeasca niste ruble gaurite, alaturi de un cadavru – daca le-or primi, avand in vedere ce-a iesit dupa scufundarea navei amiral, Moscwa.

  Cu atat vor ramane: prinsi in fasiuta de pamant, intr-un razboi de uzura, isi vor epuiza rezervele, isi vor saraci visteria, vor ajunge la mila chinezilor (care sunt perfizi si alunecosi, dar foarte pragmatici si extraordinar de buni negutatori), singuri impotriva unei aliante puternice, care isi bate joc de ei, care-i slabeste cu fiecare zi ce trece, conform planului simplu, expus inca de la inceput.
  Banii occidentali care curg spre Rusia doar ii prelungesc agonia. Chestia asta chiar ca e machiavelica si bietul Putin cel Mic nu-si da seama: pe de o parte, i se dau bani sa duca razboiul mai departe (adica sa-si secatuiasca tara), pe de alta parte, un numar restrans de ucrainieni viteji sunt inarmati si sustinuti pe toate caile ca sa reziste si sa-i tina ocupati pana or crapa de tot, pe toate planurile.
  Afganistanul va fi o amintire frumoasa fata de Ucraina. Imperiul lui Petru cel Mare? Ha! Sa se uite cu bagare de seama la o istorie mai recenta, aceea a destramarii URSS. Acela este adevaratul viitor al Federatiei Ruse.
  Daca va supravietui ca federatie, Statul Rus o va face cu ajutor occidental, pentru ca e nevoie de o zona tampon cu China, o zona macar larga, daca nu puternica Si inca mai e nevoie de o benzinarie. Pana in 2035. Pe urma, om trai si-om vedea cum ramane si cu benzinaria. Mult a fost, putin a mai ramas, inclusiv pentru lunaticul Putler cel Smintit.

 8. Rusia a fost, dintotdeauna, o prădătoare și o ucigașă a popoarelor pe care le-a invadat. Rusia reprezint statul-caine care ataca violent
  … Pe unul din arcurile de triumf înălțate la Moscova după încheierea păcii cu Suedia, Petru cel Enorm, zis mare, și-a alăturat chipul de cel al lui Ivan cel Groaznic, socotind că între cele două domnii exista o mare asemănare. Dictatorul Roșu, Putin cel mare Groaznic, dorește și el aceasta alăturare. Urmand modelul, insignifiantul și de o jalnică platitudine Putin – cel mai pervers tiran al lumii contemporane – dorește, In cea mai buna tradiție țaristă, ca supușii săi să-l simtă mereu in spatele lor, să nu poată dormi, manca, bea…Putin doarme și visează să fie încoronat, Cezar, tar sau împărat. Domnia lui Vladimir cel Insignifiant și Funebru este, la fel, o succesiune de crime, masacre și jafuri. Sadic și în același timp mitoman, Tiranul PolPotin se crede dinainte iertat pentru toate fărădelegile sale. De aceea, pentru a-și spori slava de barbar unificator al pământurilor colonizate de Ivan cel Groaznic și Petru cel Enorm, propaga minciuni ideologice. Și asta se i rama in plin de îl XXI, ca și când, pacifismul a devenit, pentru corcitura Putin, dezonorant. De unde reiese că putinismul devine un pericol pentru întregul continent. Astfel, Putin constituie tipul alienatului fără conștiința alienării; reprezintă realmente…Organizația teroristă criminala, autointitulata „V V.Putin in faza terminala”.

 9. Ştiţi ce regrete circulă /au în rândul unor cetăţeni din spaţiul fostei URSS ? Nu ştiţi . La Poltava mai bine ne băteau suedezii.

 10. Pe mine ma mira , ma descumpănește si ma oripilează prostia celor care inca mai sustin ca…S.U.A. a bagat bățul prin gard ! Ca de vina nu e Putin, el doar se apără de apropierea N.A.T.O.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro