duminică, decembrie 3, 2023

Cum creeaza statul doua monopoluri in energie

Ieri a aparut un articol pe Hotnews despre un raport al Consiliului Concurentei, care are si un capitol despre energia electrica. Capitolul cu pricina este desigur excelent (in fond, eu l-am scris :-)).

Trecand peste eterna poveste cu baietii destepti, as atrage atentia asupra unui alt lucru din raport. Pe langa toate dezavantajele pe care le-am mai spus pana acum despre companiile integrate (unim companii viabile cu gauri negre ca minele falimentare, construim structuri netransparente, vom mai renegocia inca o data contractele existente, inclusiv cu baietii destepti, adica o noua ocazie de a le mai prelungi inca o data etc.), mie imi rezulta ca cele doua companii nici macar nu vor concura intre ele. Adica vom infiinta monopol acolo unde azi era concurenta si o piata cat de cat functionala. Vom avea Electra cu monopol pe OPCOM, in timp ce Hidroenergetica (cuprinzand cea mai mare parte din Hidroelectrica de azi) isi va intari monopolul pe piata serviciilor tehnice de sistem.

Pe anumite segmente din piata de electricitate exista in prezent concurenta, chiar daca toti producatorii sunt de stat. De exemplu, pe OPCOM concureaza azi intre ei Turceni, Rovinari, Craiova si partial Nuclearelectrica. Insa cand se va infiinta Electra, ea va avea monopol pe toate pietele de la OPCOM, pentru ca in Electra intra toate companiile care au vandut vreodata acolo, Turceni, Rovinari, Craiova si Nuclearelectrica. Cum ambele companii Electra si Hidroenergetica sunt dispuse sa puna pe OPCOM cantitati mult mai mici decat se tranzactioneaza azi (si conditionat), situatia nu se va imbunatati.

In acelasi timp, Hidroenergetica, in care intra partea cea mai mare a Hidroelectricii de azi, isi va intari pozitia de monopol pe un alt segment al pietei de electricitate (doua piete mai speciale, pe care se tranzactioneaza electricitate si capacitati de rezerva ca sa se asigure in permanenta echilibrul sistemului electric). In Hidroenergetica intra toata partea din Hidroelectrica ce producea si pana acum 90% din „serviciile tehnice de sistem”, plus serviciile de sistem pe care le produc acum ELCEN, Deva si Termoelectrica. Asta, cel putin pana cand intra in functiune Lotru, care e inca in reabilitare, si care ar urma sa intre in Electra; asta, daca nu cumva ne mai razgandim o data cu privire la componenta companiilor integrate si mutam si Lotru in partea cealalta, la Hidroenergetica. Nu m-ar mira, pentru ca de cand a inceput discutia cu companiile integrate am vazut asa:

– initial era vorba sa intre in structura celor doua si companiile de distributie (cele 3 Electrice de stat si actiunile minoritare ale celor 5 privatizate), apoi s-a renuntat

– apoi trebuia sa intre centrala de la Iernut a Termoelectricii in componenta companiilor integrate, intre timp aceasta se va transfera la Romgaz ca plata pentru niste datorii mai vechi pe care le are Termo la Romgaz;

– in fine, una dintre centralele hidro din structura Electra (Slatina) a fost inlocuita cu o alta (Targu Jiu);

– toate acestea fara sa se fi schimbat aparent nimic in „justificarea” oportunitatii proiectului de infiintare. Apropo, ISPE (institutul de cercetare care a facut motivatia tehnica pentru infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica) spunea in 2008 ca ar fi justificata infiintarea unei singure companii integrate, pe baza aceluiasi studiu care acum justifica infiintarea celor doua companii integrate (studiul „PB Power”, vechi de 5 ani).

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Buna ziua.
  Imi place cand pot sa citesc articole bune pe teme proaste.
  Daca nu stabilim o data cum e cu pretul energiei, monopol al statului sau liberalizat pe piata putem sa brodam la nesfarsit tot felul de mileuri de pus sub pestele de sticla de pe televizor, respectiv companii care sa lucreze pe piata, sa satisfaca si politicul, si baietii destepti, si clientela si, eventual, consumatorul.
  Problema se poate transa simplu, pretul il stabileste statul(ANRE, sa zicem), ca medie a costurilor de productie, distributiei ii fixez o marja procentuala din pretul asta ca adaus si gata.
  Daca vreau sa ma complic cu tot felul de dantelarii privatizez complet productia, las distributia salbatica si toti sa-si vanda produsele si actiunile pe piata, cred ca de fapt asa se si intampla, nu se stie ce-i in increngatura plictisitor de citit si nebulos de descalcit pe care o prezentati.
  Bineinteles ANRE trebuie desfiintata in cazul asta, ei fiind oricum figuranti.
  Ca sa imi exprim clar pozitia, consider energia ca domeniu strategic si cred ca vom regreta mai curand sau mai tarziu faptul ca statul a scapat de sub control chiar si cea mai mica bucatica din asta.
  Cu putina vointa se poate remedia oricand.

 2. In raportul Consiliului Concurentei e vorba exclusiv de concurenta in sectorul energiei electrice si de efectele masurilor Guvernului asupra pietelor.

  Pe ansamblu, raspunsul la intrebarea Dvs. e urmatorul:
  – vrem concurenta pe partea de productie, intre companii de stat si/sau private (pe piata angro)
  – concurenta pe partea de furnizare (pe piata retail)
  – monopol reglementat pe retele de transmisie si distributie
  – ANRE sa fie un soi de reglementator de concurenta pe piata de energie si singurele tarife pe care sa le stabileasca sa fie pentru monopoluri (transmisie, distributie, deocamdata STS)
  – beneficiul consumatorului e ca are de unde alege si va plati cel mai mic pret care e si economic justificat.

  Asta vrem si noi in Romania, asta se intampla la nivel UE, asta suntem obligati sa facem vrem nu vrem.

  Puteti citi intregul capitol in raport, explic cum e cu concurenta pe fiecare segment de mai sus.

  Ce vreau sa spun in articol e ca masura de infiintare a companiilor integrate reduce concurenta pe partea de productie, insa nici macar la doi jucatori care concureaza intre ei, ci la doua monopoluri pe doua segmente de piata diferite. Adica e exact impotriva liberalizarii pietei care are loc la nivel UE.

 3. Eu vreau sa spun asta:
  In anul 1990 agregatul numit Romania avea o sursa de energie(foarte putin diferita de cea de acum) care, dintr-o resursa mixta produce kW, ca si centrala unei locuinte. Costul la producator per kW(mixt, medie ponderata, cum o fi el), este cunoscut, la distribuitor la fel, avem o baza de calcul certa. Era nevoie de altceva?
  Energia se ia din sistemul energetic national unde sursele se amesteca, eu as vrea sa optez pentru un tarif al enegiei hidro, daca se poate, poate am un amic producator privat care vrea sa-mi vanda mie direct. Se poate?
  Cine vroia sa fie producator privat de energie trebuia sa fie lasat sa se apuce de treaba si atat, nu sa primeasca felii din capacitatea de productie existenta. Veti spune „statul este administrator prost!”. Militarizam sistemul, ceva pe model CFR.
  Nu cred ca problemele noastre semanau cu cele ale UE. In timp ce UE are capacitatea de a-si rezolva problemele noi am dovedit ca nu o avem(or fi facut ei ANRE dupa modelul nostru dar la ei a ramas in functiune pe cand la noi este o anexa a lui ENEL sau mai stiu eu carui partid).
  Eu vad ca sunt tari din UE care revin fara probleme asupra unor politici considerate corecte la un moment dat(recent imigratia si asimilarea), la energie inca nu s-a ajuns dar cred ca mult nu mai este pana cand liberalizarea asta va incepe sa fie ingradita.
  Privatizarea noastra din energie eu o numesc atomizare si vanzare pe bani putini.
  O intrbare pusa de cineva la subiectul precedent cu gazul a ramas fara raspuns(sau nu l-am vazut eu) si mi s-a parut foarte pertinenta, dar nu am mai vazut raspunsul:
  A fost un lant de majorari succesive al pretului gazelor la noi, justificat de cresterea succesiva a pretului petrolului pana la 150$/baril. Cand pretul a scazut la 50$ si s-a stabilizat pe la 80$ pretul gazelor a ramas asa, ca-n gara. Cum e?

 4. Pai e nevoie de altceva in primul rand pentru ca statul nu are bani de investitii. Cea mai mare parte din sectorul termo e vechi de 30-40 de ani, randamentele sunt 35% comparativ cu randamentele din UE de 55%; nu avem bani pentru constructia unitatilor 3 si 4 Cernavoda, de asta s-a blocat si proiectul Energonuclear; Tarnita zace in stadiul de proiect de dinainte de 1990 pt ca nu sunt bani etc. In plus, daca nu investim urgent in sectorul termo, va trebui sa inchidem in urmatorii ani o treime din puterea disponibila, pt ca nu indeplinesc conditiile de mediu.

  Eu spun asa: hai sa lasam privatii sa investeasca acolo unde pot si sunt interesati. Nu moare nimeni daca privatizam Turceni, Rovinari, Craiova (care nu sunt esentiale pt siguranta sectorului energetic), ii lasam pe privati sa faca investitiile de mediu pt care statul nu are de unde sa vina cu resurse si din banii din privatizare punem la Energonuclear si Tarnita. Hai sa vindem electricitate la pretul real de piata, nu la preturi tinute artificial jos, cum se intampla cu cosurile de electricitate de la cele 8 Electrice. Daca cresc profiturile Hidroelectrica sau Nuclearelectrica prin vanzarea competitiva pe OPCOM, cresc si dividendele pe care le va incasa statul.

  Daca insa facem companiile integrate, nu va fi niciun investitor interesat sa vina in piata: cei doi au 92% din piata acum. Cine are curajul sa concureze cu asa ceva? Daca n-am avea nevoie de investitii poate n-ar conta, insa in situatia data e URGENT sa puna cineva bani pt investitii, si, repet, statul nu are de unde.

  In legatura cu pretul gazului: pretul gazului va trebui sa fie lasat liber si stabilit de piata, adica nu sa fie tinut artificial jos. Asta va insemna automat o ajustare in sus si, da, asta va insemna pe termen scurt o aliniere la preturile Gazprom; s-ar putea insa sa ne reducem consumul si producatorii interni sa vina cu preturi mai mici ca sa vanda mai mult. Daca justificarea data de oficiali a fost ca preturile la gaz au crescut ca urmare a cresterii preturilor la petrol, pur si simplu explicatia data a fost falsa.

  • Sa fie intr-un ceas bun, abia astept sa vad investitii private de asemenea amploare in productie, se pare ca cele din distributie nu s-au materializat dupa privatizare dar sa fim optimisti.
   Grija mea nu sunt dividendele statului, ma preocupa un pret corect al unui produs sensibil, in momentul in care se va tranzactiona la o bursa legatura cu costul de productie va fi foarte slaba si parca vad un stol de analisti destepti cu referiri la pietele asiatice sau mai stiu eu ce bazaconii.
   Oricum, vroiam sa arat o imagine alternativa pentru ce se intampla acum.
   Cand aud de preturile Gazprom ma ia cu frig, are preturi foarte diferite pentru prieteni si pentru cei care stau la rand.

 5. Mai lasati-ne cu liberalizarea energiei ….nu exista asa ceva …. Investitiile sunt atat de mari incat NICIODATA! nu pote fi concurenta cu adevarat.Se vor crea monopoluri si oligopoluri, carteluri care vor suge sangele consumatorilor de pretutindeni…Asa cum sunt baietii destepti din energetica Romaneasca asa sunt unii Baieti destepti PLANETARI….astora le plac monopolurile …baniiicare vin automat fara batai de cap….A inceput o intreaga politica a acestor baieti de acaparare de retele ….(cine are distributia face jocurile …poti produce MWattul cu un cent daca nu ”vrea muschii lui ” nu vei vinde….daca vrea muschii lui sa vanda Mwattul cumparat de la tine cu un cent consumatorului cu 100 euro o va face…cine nu va avea bani va trece la lumanare ) Sa nu uitam ca petrolul se cam termina si bugetele statelor vor trebui sa gaseasca o alta sursa de accize. deasemeni automobilele vor fi electrice probabil… fara apa …..hrana ….si electricitate nu poti supravietui decent in sec 21 …. PE astea vor pune mana baietii destepti planetari….In urma acordurilor cu FMI si imposibilitatii platii datoriilor ROMANIA VA PIERDE TOATE CAPACITATILE DE PRODUCTIE SI DISTRIBUTIE ENERGETICA! Acestea vor deveni monopol corpopratist privat… preturile vor urca pana la cer. Dati iama la microeoliene ….fotovoltaice,,,,, generatoare de biogaz… cat mai sunt ieftine si decuplati-va de retele… oricare ar fi ele …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro