marți, iunie 25, 2024

Rascoala vracilor

In anii ’30, undeva in nemarginirea Oceanului Pacific, erau descoperite ultimele civilizatii care traiau in epoca pietrei sau a fierului. Acei oameni nu stiau ce e un cal, ca sa nu mai vorbim de un cal putere! Pentru antropologi, existenta lor a fost o mina de aur. Si cum era de asteptat, studiind ierarhizarea acelor societati primitive, vraciul era un punct de referinta in viata lor. Sefii de trib se puteau schimba, mai mult sau mai putin violent, dar puterea vracilor era de necontestat printre bastinasi. In doar 50 de ani, nepotii acelor oameni au sarit din epoca pietrei in cocpiturile avioanelor de mici dimensiuni cu care fac aprovizionarea localitatilor in care traiesc. Ei au apa curenta, energie electrica, gaze, internet, stiu sa scrie, sa citeasca, sa inteleaga ceea ce pentru bunicii lor ar fi fost de neconceput. Vraci mai exista inca. Alaturi insa de spitale si cabinete medicale. Femeile nasc in maternitati, nu sub o frunza de palmier. Rata de supravietuire a bebelusilor a crescut. Dar de undeva, dintr-o coliba uitata in timp, mormaind vraji si amestecand o fiertura cu toiagul strabunilor, vraciul priveste cu ochi incandescenti miracolul istoriei.

Paradoxal, situatia din Romania pare a semana cu destinul acelor oameni incremeniti in timp, pentru care o singura noapte, cand o mana de aventurieri le-au zarit focurile aprinse in valea din care niciunul dintre ei nu iesise vreodata, a insemnat cel mai rapid salt din istoria civilizatiei. Pentru ca avem si noi vracii nostri care isi reclama perenitatea. Avem leacuri miraculoase pe toate drumurile. Din Drumul Taberei pana in Satu Mare. De ce vraci? Pentru ca daca le examinati discursul, propunerile, solutiile tamaduitoare pe care le au la problemele societatii, veti observa ca sunt un soi de fierturi cu origine incerta, a caror reteta au mostenit-o, ori pur si simplu au luat-o de la altii, fie predecesori sau contemporani. Ca un arc in timp, dupa 1989 prima formatiune politica a fost un Front, exact ca pe vremea lui Lenin. In 2012, protestatarii care ies in strada in fiecare zi reclama o reforma completa a clasei politice, solutii tehnocrate, de uniune nationala! Deja, arcul temporal s-a dus pana in vremurile pasoptiste.

Din cele mai multe puncte de vedere, comunismul a fost, pentru Romania, o perioada de regres din punct de vedere al civilizatiei. Separati de restul lumii,  precum bastinasii din valea descoperita in anii ’30, gandirea romanilor a nascut anumite principii. Din pacate, acel principiu care s-a dezvoltat din plin in alte tari comuniste, la noi nu a vazut lumina zilei. Ma refer la capacitatea de a incerca reforma din interior a unui sistem. Romanii nu au stiut sa o faca nici inainte de cele doua Razboaie Mondiale, nici dupa.

Sa luam insa, ca studiu de caz, un exemplu apropiat notiunii de vraci: sistemul sanitar.

In primul rand, ceea ce nu pot ei sa priceapa este o simpla problema de matematica. O familie medie este formata dintr-un sot si o sotie, care au doi copii minori. Dintre cei patru bunici ai copiilor, trei sunt pensionari. Statistic, cei opt oameni au in fiecare an nevoie de servicii medicale si farmaceutice. Sotul este vazut de medicul de familie, sotia de un ginecolog, cei doi copii ajung la spital de doua ori la camera de garda si nimeresc la doi pediatri diferiti. Mai putem adauga lejer patru asistente medicale prezente. Dintre cei patru bunici, doi se interneaza cateva zile, cand sunt consultati de cate doi medici de doua specialitati diferite. Deci inca patru cadre medicale si doua asistente. Ceilalti doi scapa mai ieftin, doar cu cate un consult la cardiologie, sa zicem la acelasi medic, si apoi la medicii de familie, adica la inca doi. Si adaugam inca doua asistente. Mai punem la fiert patru farmacisti si trei asistente de farmacie care isi primesc salariul din profitul facut din vanzarea de medicamente. Avem, in final, urmatorul amalgam. De o parte a problemei, opt pacienti, din care doar trei au salarii si platesc sume mai mari la asigurarile de sanatate. De cealalta, 28 de oameni implicati in tratamentul acestora: 11 medici, 8 asistente, 4 farmacisti si trei asistente de farmacie. Iar acesta e un calcul lejer, care nu presupune interventii chirurgicale sau tratamente scumpe, pentru boli severe. Concluzia: 3 oameni platesc asigurari la cote normale, 8 beneficiaza si 26 ofera servicii. Nu trebuie sa fii un geniu in matematica pentru a iti da seama ca ceva nu e in regula aici. Ca sa nu vorbesc de situatii in care nici macar cei trei platitori de asigurari nu exista.

Un stat modern presupune avantaje si dezavantaje deopotriva. Nu exista corectitudine politica sau echitate sociala perfecta. Ca si in alte sisteme finantate de stat, precum constructia drumurilor, educatia sau agricultura, nu trebuie sa fii Bill Gates ca sa iti dai seama ca statul e cel mai bun partener de afaceri. La fel e si in Germania, si in SUA, si in Irak. Si lucrurile nu se vor schimba prea curand din acest punct de vedere. Spitalele au nevoie de aparatura, pacientii de medicamente, medicii de sponsorizari pentru congrese. Nu au inventat romanii roata si nici nu o vor transforma in patrat. Ideea este sa isi dea seama cum sa faca pasul de la a avea patru roti, sa zicem, la a le coordona pentru a urni caruta.

Daca timp de 22 de ani aproape, cat statul a taiat si a spanzurat in Sanatate, lucrurile nu stau deloc roz, iar toti cei implicati in sistem (medici, pacienti, apartinatori, furnizori de servicii si de medicamente) sunt nemultumiti este cu atat mai evident ca se impune o schimbare a structurii, a principiului de functionare. O schimbare din interior.

Medicina este un domeniu cinic prin excelenta uneori. Pentru a salva 9 vieti, una se pierde. Dintr-un nou sistem de sanatate, bazat pe implicarea unor asiguratori privati care sa gestioneze banul public, din trei contribuabili nu vor mai putea fi tratati 8 pacienti de catre 28 de cadre medicale/farmacisti. Pentru ca un sistem privat e axat pe profit si pe eficienta. In medicina, intr-adevar, profitul are si un inteles complementar: pacientul sa traiasca, sa isi poata intretine starea de sanatate, iar medicul sa nu moara de foame si sa aiba prestigiul si satisfactia corespunzatoare muncii prestate. Eficienta are insa aceeasi definitie peste tot. Iar eficienta unui sistem sanitar spune ca toti cei care beneficaza de servicii, platesc pentru ele. Intr-un fel sau altul. Mai spune ca tratamentele avansate sunt scumpe, ca foarte putin e gratis si ca daca tu nu ai grija de sanatatea ta prin prevenirea bolilor, va fi foarte greu, sau scump, sa le tratezi dupa aceea.

Vazandu-i pe cei adunati la manifestatiile din Piata Universitatii, uniti in primele momente de o ura imensa fata de noua lege a sanatatii, mi-am dat seama de un fapt simplu: cei mai multi aveau foarte multe de pierdut, din acest punct de vedere.

Ce le mentine acestora speranta? Ce ii face sa creada ca peste valea lor scufundata in negura nu vor trece avioane cu provizii ori ca urmasii lor nu le vor fi altceva decat copii fidele in trup si spirit? Un alt soi de vraci. Vraciul de televizorul. Incantatia mea preferata, cu efect imediat, este „sanatatea bolnava”. Imi creste pulsul cu 40% cand o vad pe burtierele televiziunilor de stiri. Iar daca am noroc si chiar ii aud pe prezentatori sau pe invitatii acestora cum o pronunta, cu cata seriozitate si importanta, mi se pare ca il zaresc pe Amerigo Vespuci explicandu-le amicilor de pahar cum India lui Columb e, de fapt, un continent nou descoperit. Cred ca e de prisos sa mai amintesc de pielea de gaina care se produce imediat cand, cu siguranta inchizitorilor spanioli, vreun moderator mai rasarit, sau poate un producator deloc mai prejos, arunca in eter una din sintagmele „analizeaza la bisturiu”, „autopsia unui sistem sanitar”, ori chiar imprevizibilul „Moartea domnului Lazarescu”. Mai sunt apoi alte cateva momente inevitabile in decursul unei saptamani cu evenimente din domeniul sanitar: „spitalele iadului”, „a murit cu zile” sau „neglijenta in spital”.

Realitatea este ca astazi absolut orice individ care poate verbaliza devine peste noapte expert in sistemul sanitar, sau mai rau, expert in medicina. Va comenta, analiza, diseca, forfeca, spinteca, taia, imparti, propune, sustine si impune cate in luna si in stele despre un domeniu numit simplu „medicina”. Slava Domnului ca nu prescrie si medicamente, inca. Evident se naste intrebarea: cine-i de vina? Sarmanul care isi da cu parerea ca sa se afle in treaba, sau cel care il imbie, invita, atata pentru a face asta? Din varful buzelor rujate prospat de colega de la machiaj, din spatele legitimatiei de parlamentar sau la adapostul inepuizabilului termen de „analist”, cei sase ani de facultate necesari pentru a intelege o mica parte din ceea ce presupune medicina si sanatatea umana, sunt comprimati in dume nu mai lungi de 15 secunde pe bucata.  Uneori insa, 15 secunde sunt arhisuficiente pentru a hrani iluzia vracilor de a ramane incremeniti in timp, de a le adapa senzatia ca ceea ce reclama ei, o lume injusta, in care toti sunt corupti si hoti, este suficient pentru a justifica cea mai paradoxala dintre revendicari: „vrem sa plece toti de la putere, dar nu stim pe cine vrem in loc”.

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. Pai nu stiau ce vor pentru ca-i scosese Voiculescu in strada pentru USL dar a uitat sa le spuna si de ce.. le-a spus doar ca e cool sa arunci ci pietre si sa strigi Jos si multora li s-a parut ca e indeajuns :)

 2. intru totul de acord.
  recomand acest articol.
  imi permit doar o mica completare: parabola cu vracii de aiurea este foarte ok, atata doar ca pe planul cel trist al realitatii de zi cu zi, epoca de piatra din mintea romanului este extrem de prezenta si vracii locali: vrajitoare, astrologi, numerologi, etc au si acum un ‘binemeritat’ prestigiu si priza la mase.
  la fel ca si ‘vracii’ analisti si datatori cu parerea pe tema si tinta data.
  ca tot veni vorba de ‘canale’ de stiri, analize, etc.

 3. Matematic vorbind, cei patru bunici nu sunt in medie patru, ca mai si mor. Tot matematic vorbind, cei patru bunici au in medie cate doi copii, deci o familie tanara are in medie cel mult un bunic „pe cap”, nu patru…

  De aici incolo rationamentul poate fi bun dar atat timp cate e pus pe un fundament total gresit, e spatiu plin cu caractere…

  • ai dori cifre? iata-le. COntribuie (nici) 5 mil si beneficiaza 20 mil. La un sal. mediu brut de 2100 ron ajung (sub) 11% la CNAS. Deci ai tai 240 ron se impart la patru (am ignorat voit cei 300 000 pensionari care platesc 5,5% la sanatate). Nu ajungi la 60 ron/luna. Cata sanatate vrei de banii astia? NB. in programele nationale (cancer, SIDA etc) sunt si tratamente de 20 000 USD lunar. Nu am luat consideratie cheltuieli pt. noi spitale, aparatura noua etc. In Olanda 30% din prescriptii sunt medicamente generice, la noi 1% ( o fi vina lui Boc?). Persecutatii de medici de familie au declarat 27 mil. romani in viata, oropsitii de medici au prescris medicamente COMPENSATE pt. 25 mil. pacienti diferiti (bolnava natie, nu?), de cand s-a introdus un control prigonitii de medici au redus numarul de certificate medicale cu 48%. Tot medicii realizeaza miracole redand pensionarilor orbi din jud.Vaslui (cam 980) vederea ca sa-si poata lua permis de conducere. In Hunedoara alti medici fac miracole si astfel nevrotici si invalizi fac munca in SPania si Italia… Mai vrei cifre? cam 24% din pensiile de invaliditate sunt FALSE! Jos Basescu, traiasca Crin si Iliescu!

 4. „… Mai spune ca tratamentele avansate sunt scumpe” , dar de ce sunt scumpe? S-au cand au devenit scumpe? Cand au aparut asigurarile, adica ul fel de a-ti cumpara serviciile medicale in rate! Sa urmeze o noua bula de aceasta data cu servicii medicale? Sa nu-mi spui ca este normal ca o operatie sa ajunga sa coste 300.000 – 500.000 euro sau dolari. Ai facut 2 operatii si te-ai scos ptr un an intreg ! In medicina profitul trebuie sa fie sanatatea pacientului si multumirea sufleteasca si materiala a personalului sanitar implicat, de ce trebuie sa mai fie si altii la aceasta masa? Doar ptr ca spun ca sunt investitor (asiguratori) si isi recupereaza investitia cu profit dublu sau triplu? Din cei 300.000 euro/dolari cat revine medicului si personalului, cat revine asiguratorului?

  • Aveti impresia ca pentru o operatie/tratament avansat nu exista decit medicul si asistentele? Uitati ca pentru asa ceva s-a construit un spital/policlinica, au fost cumparate echipamente de ultima / penultima generatie, sunt folosite elemente (medicamente, tije metalice in cazul fracturilor, si tot felul de consumabile) care sunt, unele, realizate din materiale / substante obtinute in urma unor procese tehnologice costisitoare si, mai ales, in urma unor ani intregi de studii si cercetari (nu nimeresti din prima medicamentul care sa invinga boala si sa nu omoare si pacientul). Este adevarat ca spaga o dati doar la doctor si asistente dar asta nu inseamna ca restul este gratis. Dar sunt de acord ca firmele farmaceutice adauga la cheltuielile lor (care sunt destul de mari) si profituri pe masura, profitind si de lipsa concurentei.

  • de acord, unele costuri sunt mai mari ca asa vor firmele de asigurari. dar cum spunea si altcineva, acolo sunt incluse si costuri de intretinere ale echipamentelor, de amortizare ale investitiilor, costurilor medicatiei folosite in timpul unei interventii chirurgicale (se foloseste!). si nu poti plati un cadru medical cu „multumire sufleteasca”, fie el medic, asistent sau altceva. nici la instalator sau la mecanicul auto, cand iti repara robinetu / masina, nu ii spui, „ba, mersi frumos si sa-ti dea al de sus multumire sufleteasca si sa te-mplineasca, ca io n-am”.

 5. „Concluzia: 3 oameni platesc asigurari la cote normale, 8 beneficiaza si 26 ofera servicii. Nu trebuie sa fii un geniu in matematica …”

  Intr-adevar, nimeni nu trebuie sa fie geniu in matematica, pentru a observa ca rationamentul Dumneavoastra este eronat. Daca am continua in aceeasi nota, atunci am observa ca cei 3 platitori duc in spate toata armata tarii, pompierii din localitate, vreo doua universitati si tot personalul de la biblioteca judeteana …

  Statistica este mai complexa, decat tabla adunarii …

  • greseala de matematica e imensa daca stam sa ne gandim ca acei 26 nu sunt platiti doar de trei contribuabili pentru simplul fapt ca ei nu vad doar 8 pacienti. ei vad zeci, sute de pacienti doar intr-o zi. daca fiecare din cei 26 de cadre medicale vede cate 10 oameni pe zi (ceea ce o statistica ar spune ca e un minim), asta inseamna 260 de bolnavi. cati dintre acestia sunt contribuabili si cati sunt minori sau pensionari (ca sa luam categoriile modo groso); pe urma, domnul acesta care a scris acest articol doar ca sa apara intr-o revista/site, uita ca CAS si alte asemeni platesc pensionarii din amaratele lor de pensi (doar se stie ca 80% din pensionari au pensii de mizerie). asa ca, stimate domn, fii un profesionist impartial, nu scrie doar ca sa nu dormi. stima

   • cifre: un salariat cu 700 ron plateste 5,5 % CAS, iar angajatorul plateste si el 5,5%. Un pensionar cu 750 pensie plateste 5,5%. Sub 750 NU PLATESTE. Deci sunt destui pensionari care nu platesc, ba chiar majoritatea. Astfel ca GROSUL banilor ajunsi la CNAS sunt de la salariati (4,5 mil). Evident ca pe partea platita la negru (sau in natura) nu se plateste CAS. Astfel ca (nici) 5 mil. de platitori platesc CAS pt. 20 mil. La un sal. mediu BRUT de 2100 ron se retin 240 ron lunar. Asa ca nici 60 ron/luna revin pe cap. Orice RMN, orice chimioterapie etc diminueaza aceasta medie. Din aceeasi 60 ron se fac si spitale noi si dotari noi etc. Deci cata sanatate putem avea de 60 ron pe luna?

 6. numa contributzii contra proteste!
  domnule contributor,uite un alt studiu de caz:muncit la romanica 15ani,fara o zi de asistentza medicala,dat afara din cimpurili muncii,neplatitor de cas 3ani,problema de sanatate,nu se poate in sistemul de stat pina nu platit retroactiv cei 3ani,plecat in bejenie,tratat la standarde occidentale fara un cas deosebit.in rest va potrivitzi romanicai;succesuri.
  si rruminilor,aia de sub palmier,traiesc in paradisul terestru,doar ca ei n au fost educatzi ca traiesc in cea mai frumoasa tzara

 7. Excelenta analogia;Romania este un loc unde vracii,vrajitoarele,protocronistii,conspirationistii etc. fac voga si venituri considerabile. Vraciul cu televizorul si-a bagat picioarele in ideea de cultura si educatie si s-a facut frate cu ratingul.Vrajile pe care le emana cutia audio-video sunt irezistibile pentru multi concetateni,obisnuiti sa-si formeze opiniile personale dupa indicatiile sau sugestiile altora.Ne-am lipit niste abtibilduri(„democratie’,”privatizare”,”piata libera”)pe gardul stanei stramosesti.Se dovedesc a fi doar forme fara fond;dincolo de gard ciobaneii mioritici se incaiera in continuare din pricina de capra vecinului.
  Asa cum spuneti,oricine poate clama orice.Inclusiv ca e dictatura si nu e liber sa se exprime.Cine-i de vina?In afara lui Basescu(care este intotdeauna de vina)mai stim cu totii ca intotdeauna altii sunt de vina.Noi avem mereu dreptate,stim tot la modul absolut iar cei ce nu sunt de acord cu noi nu pot fi parteneri de dialog ci inamici.Iar inamicul trebuie,bineinteles,desfiintat.
  Vracii nu vor disparea prea curand din Romania pentru ca vrajeala e virtute nationala si vrajeala show fara scaderi de rating pe ecranele patriei.

 8. Calculul persoanelor care asista medical idilica familie moldo-vlaha e sublim. Atat ca el este manipulator si rau-fundamentat logic pentru ca cei 26 nu ofera servicii doar familiei in cauza. Beneficiarii sunt mai multi (si includ medicii si asistentele). Problema se pune statistic: poate statul roman sa garanteze o asistenta medicala minima asigurata de X zeci/sute de mii de asistente, paramedici medici etc celor 21 de milioane de romani (sau cati or mai fi fiind)?

  Ce inseamna asistenta minima este un punct de discutie. Nu prea pricep insa cum nu ar include ea serviciile de urgenta.

  Ce inseamna „a asigura” iar se discuta pentru ca statul poate functiona ca prestatar de servicii sau ca simplu asigurator.

  Pe urma dincolo de capacitate se pune problema datoriei. Este dator statul sa apere dreptul la viata al cetateanului ? Da sau nu?

  • – evident ca este rau intentionat pentru ca acel calcul se potriveste oricarei tari din lume;

   – evident ca acei doctori si asistente ingrijesc mult mai multi pacienti decat respectivii mentionati;

   – evident ca solutia cea mai simpla este ca minorii sa fie pusi la munca… nu tocmai demult in istorie munca minorilor a fost interzisa… asa ca… poate autorul nu vede vre’o problema in revenirea la acele timpuri;

   – evident ca a doua solutie este desfiintarea pensiei… pensia a fost inventata nu tocmai demult in istorie… asa ca poate autorul crede ca ceea ce apare poate sa si dispara;

   – evident ca aritmetica aceasta sugereaza ca numai cei bogati isi pot permite ingrijirea medicala. Calculul este intr’adevar sugestiv in acest sens. Si iaras… nu tocmai demult in istorie au aparut asigurarile de sanatate.

   Poate ca de aceea se cheama ca suntem in postmodernitate, adica ca modernitatea s’a sfarsit.
   Se prea poate… dar eu nu cred ca asta se poate face democratic, adica sa mai si votezi pentru ea :-))))))))))))

 9. Cabinetul la care imi ingrijesc eu maselele mele est-europene s-a autodenuntat pt ca nu a sesizat o problema cu maselele de minte ale unui adolescent de 15 ani (facuse un control acolo la 11 si 13 ani).
  Asta numesc eu standarde de calitate si raspundere.
  Ai facut toata scoala ai ca sa-mi spui ca mass-media sau pacientul contribuabil nu are calificare sa-si dea cu parerea macar atunci cind standardele evidente sint moarte si cangrena?
  „Sarmanul” nu are luxul sa-si ignore vraciul.
  Cind s-a intimplat ultima data ca unul din asta cu 6 ani de facultate sa-si dea demisa pt ca nu poate asigura un minimum de standard cu resursele alocate? Sau a chemat o echipa de jurnalisti sa vada oameni mutilati de incompetenta si lacomie(maica-mea de 2 ori).

 10. Nenea Vintilescu, tu vrei schimbare din interior ?
  Pai n-ati avut domnilor 20 de ani de schimbari din interior ? Si ce-ati facut ? Sistemul vostru este din epoca de piatra, nu noi.

  Atricolul tau manifesta aceeasi obedienta fata de autoritate care a dus la rahatul in care va scaldati ca doctori in fiecare zi. legea aia trebuie discutata inainte de a face chestii prostesti. Aia este miza; pierzi din vedere ca astia nu vor ca legea sanatatii sa nu fie data, ci o vor putintel discutata.

  Ah, dar e inadmisibil, nu-i asa ? „Sa traiti sefu'” e mai usor de zis.

  „Medicina este un domeniu cinic prin excelenta uneori.” – Lasind la o parte retorica ambivalenta (prin excelenta versus uneori), pentru cei ca tine probabil da – tine de civilizatie …

 11. Un articol limpede si lamuritor. Multumesc, domnule Vintilescu. M-am nascut intr-o familie de doctori: mama mea, sora tatalui meu, verisoara mea primara. In clasa a XI-a. M-am pregatit pentru examen la medicina, am renuntat in favorare sociologei, spre eternul regret al mamei mele. Ca si Dvs, citesc cu stupoare comentariile pe careeu unul le definesc drept expresia lautarismului ultragiat. Nu de magi, samani si vraci duce lipsa, se pare, Romania. Nici de demagogi. Ganduri bune.

 12. Hai să fac și eu un calcul. Aceeași familie. Fiecăurui copil îi predau, în medie, 10 profesori. Deci din cele 2 salarii nu se platesc doar 28 de cadre medicale, ci 36. Mai mult, fiecare copil este dus la scoala cu atobuzul condus de un șofer. Deci din 2 salarii nu se platesc 36, ci 38. Dar autobuzele sînt dirijate de cîte un agent de circulație. Deci din 2 salarii se plătesc 40. Ca să înțelegi un asemenea calcul nu trebuie să fii genial în matematică, ci în prostie.

 13. Domnule Vintilescu, argumentatia dumitale e simplista si deloc corecta. Si iti explic de ce.
  Iau ca exemplu propria persoana si familia mea. Lucrez de la varsta de 19 ani. Tot de atunci platesc contributii la sanatate, la un salariu pe carte de munca. Salariu care a crescut frumusel pe parcursul anilor.
  Prima data am beneficiat de servicii medicale cu compensare de la stat la varsta de 28 de ani, cand am facut o pneumonie. Asadar, timp de 9 ani am turnat bani in sistem cu nemiluita.
  Au trecut inca 6 ani, pana cand am avut nevoie din nou de serviciile respective, medicul descoperind ca am tensiunea prea mare. Dupa primul examen, efectuat la un spital de stat si o zi pierduta, am cerut medicului sa imi spuna la ce cabinet privat lucreaza ca prefer sa merg la programare si sa astept 5 minute, chiar daca e contra cost. De atunci, examenele anuale asa le fac.
  As avea dreptul la compensare la unul dintre medicamentele ce le iau. Dar nu fructific fiindca ma costa prea mult timp sa merg luna de luna la medicul de familie sa iau reteta. Deci nu beneficiez.
  Ca un sumar: in cei 18 ani de cand torn bani in sistem, am beneficiat practic de 2 ori de atentia a 2 medici.
  Sotia, e in aceeasi situatie, doar ca ea a inceput procesul de turnare de bani in sistem dupa ce a terminat facultatea. Dar fiindca veniturile ei sunt mai mari, sunt convins ca a turnat mai mult decat mine.
  De beneficiat, a beneficiat doar cand a nascut intr-un spital de stat. Unde, de asemenea, nu am consumat mancare, fiindca era inadecvata (nu ii dai unei persoane care tocmai a nascut si nu are voie sa se constipe, alimente care genereaza constipatie) si preferam sa ii gatesc eu.
  De atunci nu a mai apelat la serviciile medicale de stat. Ani de cotizatie: 14.
  Minorul din familie are la randul lui, o boala care necesita tratament prelungit. Cu drept de compensare la medicamente. Drept la care nu apelam, fiindca nu se gaseste. Statul nu isi achita datoriile catre importator, care la randul lui nu importa regulat medicamentul. Solutiia: cumparam de afara. Necompensate.
  Bunicii exsta toti. Toti pensionari. Vorbesc numai de parintii mei: iin timpul serviciului mama a fost la spital de 3 ori. De doua ori la maternitate, o data a fost spitalizata 3 zile, fara sa mai aiba nevoie de ingrijiri ulterioare. Stagiu de cotizare: 30 ani.
  Tata a fost la spital o singura data, fiind spitalizat timp de o saptamana. Fara tratamente ulterioare. Stagiu de cotizare: 37 ani.
  Parintii sotiei sunt de la tara. Oameni care ajung la medic doar daca e rau de tot. Dar sunt de vita buna si nu au probleme.
  Sa nu imi spui mie ca nu am platit cu varf si indesat serviciile mediicale de care am beneficiat s vom beneficia de acum incolo.
  Ca noi sunt nenumarate familii. In special familii cu venituri mult peste medie.
  Dn pacate, argumentatia dumitale intra in aceeasi nota de justificare a unei legi a sanatatii care ar fi indus dezechilibre si mai mari in sistemul sanitar. Si nu numai partea cu urgente era problema. Ea a fost folosita doar ca fumigena, ca sa acopere porcaria si mai mare de la partea de finantare. Doar ca nu a iesit scenariul, fiindca lumea s-a trezit.
  Da, e nevoie de reforma in sanatate. Insa reforma trebuie sa plece de la pacient. De la ce plateste el si ce priimeste in schimb. Trebuie definit clar ca toata lumea trebuie sa contribuie, daca vorbim de asigurari obligatorii. Ele pot fi private sau publice. Dar in nici un caz amestecate. Daca e prvat, atunci eu, Gigel Contributoru imi aleg compania de asigurari si virez eu (sau angajotorul meu) banii direct la el. Nu mai e nevoie de o casa de asigurari de stat care sa imi ia banii si sa ii mai pliimbe de colo-colo.

  • pai tocmai aici ar fi de lucrat si noua lege a sanatatii, asa imperfecta cum era, era totusi un pas inainte catre o oarecare normalitate.
   sa ma explic: daca am salar 700 de RON, sau de 4000 de RON in teorie beneficiez de aceleasi servicii medicale, pentru ca mi se trage contributia la sanatate. daca am o urgenta si trebuie sa fiu internat / consultat / etc, la spital mi se spune: ne pare rau dar medicamentul asta si asta nu vine de la farmacie, ar trebuie sa le cumparati; de asemenea aceste analize nu le putem face, dar e important sa le faceti. daca am 700 de lei, si daca am norocul sa dau peste un medic care isi stie treaba, ciuciu, ne descurcam cum putem. daca am 4000… domn’ doctor facem tot ce e nevoie.
   sau, daca am 4000 de ron, poate ma duc direct la un spital privat, ca e curat, e liniste, mancarea e normala si personalul mai ca nu ma pupa si undeva pentru banii pe care ii dau. acum intrebarea care se pune este: daca tin neaparat sa ma tratez la 5 stele, dece casa nu deconteaza o parte din cheltuieli, in functie de cat cotizez si eu acolo? daca mie mi se retine 11% (aprox, nu mai stiu exact cifrele) dintr-un salar de 1000 (angajat +angajator) de euro faceti calculele si vedeti diferenta la un salar de 200 de euro si la unul de 1000.

 14. Matematica autorului e cel putin ridicola.
  Iar cei care vor asistenta medicala numai pentru cei cu bani ii invit sa vizioneze Sicko (2007).

 15. Sunt dezolata de nivelul adresarii. Oare carui public se adreseaza autorul? Credeti ca noi nu ne informam cu privire la cum functioneaza sistemele de sanatate din lume?
  Recomand un foarte sintetic material referitor la sistemele de sanatate din urmatoarele state: Australia, Canada, Danemarca, anglia, Franta, Germania, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Elvatia, S.U.A. si Olanda. Studiul a fost publicat in noiembrie 2011, deci are date si informatii actuale.
  Primul tabel din studiu raspunde mai bine decat bocetul autorului la problem finantarii sistemului de sanatate.
  http://www.commonwealthfund.org/~/media/Files/Publications/Fund%20Report/2011/Nov/1562_Squires_Intl_Profiles_2011_11_10.pdf
  Veti observa acolo ca, dupa aplicarea sistemului „de reforma” olandez, care ne este vandut noua ca fiind excelent, 80% din populatia Olandei a simtit nevoia imperioasa sa se asigure suplimentar, sa-si achizitioneze si alte asigurari decat cele furnizate prin „reforma”. De ce oare?
  Asa ca, populatia Romaniei reactioneaza corect declarandu-si teama ca nu va avea cum sa mai cumpere si o asigurare privata suplimentara dupa ce marea reformare pe exemplul olandez se va fi produs.
  Apoi, veti mai observa ca toate cele 14 state participa la finantarea sistemului cu resurse din taxele si impozitele generale. Si nu se plang ca nu ajung doar asigurarile sau primele de asiguare privata.
  In al treilea rand, veti observa ca exista state (Anglia, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia) care nici macar nu si-au pus cetatenii sa plateasca contributii de sanatate, ci finanteaza sistemul din impozitele stranse la buget. Desigur, acolo nu exista cota unica de impozitare, ci impozit progresiv si chiar impozite diferentiate pe profitul companiilor in anumite cazuri.

  Este nevoie de medicina privata. Este nevoie si de asigurari private de sanatate, chiar trebuie sa fie incurajate, dar nu bagate pe gatul natiunii.
  Trebuie sa-i avem in vedere pe cei care nu pot nicicum sa cumpere si o asigurare privata. Cam 80-85% din populatie. Si pe mine ma intristeaza imaginile din spitalele noastre vechi si subfinantate. „Spitalele iadului”, spuneti? Si „leacul” pe care l-ati gasit este sa impartiti aceasta realitate in doua, spitalele pentru cei care-si permit si iadul pentru ceilalti?
  Ajunge! Nu puteti spune romanilor ca patria lor s-a transformat in Legiunea Straina. Doar Legiunea Straina are drept motto „Mergi sau crapa”!

  • a invarti cifre si studii fara concluzii e un talent. Simplu: daca pacchetul obligatoriu/gratuit/minim este prea cuprinzator NU exista bani pt. toata lumea. Daca e mai mic (ca sa incapa in buget) diferenta trebuie sa vina de undeva. In toate tarile criticate de tine NU exista un raport de 1/4 intre contributor si asistati (5 mil. contributori la 20 mil. populatie). Poate, in fine, accepti iddea ca orice buget -indiferent de tara sau de perioada- este LIMITAT. LIMITAT! deci oricand vor fi prestatii neacoperite de acest buget. Astfel ca intre egalitarismul MARXIST si realitatea bugetara va fi oricand un hiat, pretext ideal pt. a lauda beneficiile socialismului!

   • Tu chiar consideri ca anglia, Noua Zeelanda, Norvegia sau Suedia sunt tari marxiste?!
    In toata lumea asta se considera ca sanatatea este si un bun privat, dar si un bun public. Economia nu poate prospera fara o foorta de muncă (prezenta si viitoare) sanatoasa. Este motivul pentru care finantarea serviciilor de sanatate se face nu doar prin contributiile persoanelor active pe piata muncii, ci si din taxe si impozite. Este obisnuit si normal ca statul sa finanteze, din impozitele generale, sanatatea copiilor, a persoanelor cu handicap, a persoanelor asistate social, a somerilor. Asta se intampla in toata lumea! O parte din TVA, o aprte din taxele ecologice trebuie sa mearga la sanatate. Nimeni nu finanteaza sanatatea doar din contributiile asiguratilor sau din primele de asigurare platite in sistem privat. Nimeni! Terminati cu prostiile despre cei 5 milioane de asigurati si cele 20 de milioane de consumatori de servicii de sanatate. Voi, avocatii guvernului, aveti impresia ca in restul Europei toti cetatenii platesc asigurare, inclusiv copiii?
    Vreti o solutie de finantare? Vedeti cum peocedeaza altii. Mai reprimati evaziunea fiscala, mai vedeti dosarul preturilor de transfer, mai renuntati la „investitiile” publice in obiective fara valoare adaugata mare dar cu comision fericit. Poate chiar organizati achizitii publice de medicamente si materiale sanitare la un nivel national, cum fac unii scandinavi si obtin preturi mai bune…

    http://www.hope.be/05eventsandpublications/docpublications/79_hospitals_in_eu/79_hopitaux-dans-eu.pdf

 16. Dupa 1989, multe societati comerciale au fost falimentate intentionat pentru a se putea privatiza pe preturi de nimic (probabil pentru un „comision” consistent). S-a aplicat aceasi tactica si cu sistemul de sanatate. In era calculatoarelor si a Internetului, „nu s-a reusit” implementarea unui sistem informatic integrat performant care ar fi stopat furturile din sistem. Acest lucru se putea realiza foarte simplu insa nu s-a dorit, pentru ca sa se poata argumenta privatizarea asigurarilor de sanatate (inclusuv a pachetului de baza!) si a spitalelor. De ce ar dori cineva cu bani (si cu bune intentii) sa cumpere un spital vechi in loc sa construiasca unul „de la firul ierbii”? Raspunsul este evident: il va cumpara la pret de nimic. Daca l-ar cumpara la pretul real si ar investi pentru a-l moderniza si echipa, nu s-ar mai inghesui sa il cumpere.

  Sanatatea este un drept al omului dupa cum spunea si Franklin Roosevelt, singurul presedinte american care a avut patru mandate si care a scos America din marea depresiune din anii 1929-1933:

  „In zilele noastre anumite adevaruri economice au devenit acceptate ca axiomatice. Am aprobat, ca sa spun asa, a doua „Declaratie a Drepturilor” sub care o noua baza a securitatii si prosperitatii poate fi asigurata pentru toti cetatenii, indiferent de pozitia sociala rasa ori credinta. Printre acestea sunt:
  – Dreptul la o ingrijire medicala adecvata si sansa de a obtine si de a te bucura de o stare buna a sanatatii.
  – Dreptul la protectie adecvata fata de temerile economice cauzate de o virsta inaintata, de boli, accidente si somaj.”

  • orice constrcutor iti va spune ca modernizarea/reutilarea costa mai mult decat unul nou. Dar cand iei steagul lui Iliescu in brate totul e pe dos. Poate imi explici cum cumperi medicii pe nimic? poate iti spune ceva ca din cheltuielile anuale ale unui spital pana de curand 90% erau salarii?

 17. Realitatea este ca astazi absolut orice individ care poate verbaliza devine peste noapte expert in sistemul sanitar, sau mai rau, expert in medicina.

  Bine spus! La care se adauga faptul ca mai toti iau exemplul primului individ al tarii.

  Concluzia: 3 oameni platesc asigurari la cote normale, 8 beneficiaza si 26 ofera servicii.

  Nu trebuie sa fii Bill Gates pentru a constata ca cei trei platesc asigurari tot anul, pentru ca cei opt sa poata beneficia oricand de servicii medicale, dar in realitate ceilalti 26 le ofera insumat timp de cateva ore, hai zile, de-a lungul unui an.

 18. Articolul “Răscoala vracilor” aduce în discuție unul dintre cele mai sensibile subiecte ale societății noastre, sistemul sanitar de stat. Discuția este deschisă printr-o scurtă prezentare a vracilor din Oceanul Pacific la începutul secolului XX, și continuă cu prezenarea modului în care membrii unei familii medii (un cuplu cu doi copii și parinții lor – opt persoane), dintre care doar trei cotizează la sistmul sanitar de stat, dar toți beneficiază de îngrijire medicală. După o aritmetică care pare simplă și corectă opt indivizi care necesită îngrijire medicală beneficiază de serviciile a 26 de cadre medicale și doar trei dintre acestea plătesc asigurarile sociale de sanatate (trei dintre bunci sunt pensionari, iar copii sunt minori). Așa explică Răzvan Mihai Vintilescu situația deplorabilă a sistemului nostru sanitar.
  Părerile celor care au citit articolul, și au un punct de vedere în legatură cu tema supusă discuției, sistemul nostru sanitar de stat, sunt împarțite. Argumentele fiind legate pe de o parte de elementele pe care Răzvan Mihai Vintilescu nu le-a luat în considerare, cum ar fi acela că cele 26 de cadre medicale nu acordă asisteneță exclusiv celor opt membrii ai familiei supuse discției. Un alt cometariu este legat de faptul că există mulți cetațeni români care nu au beneficiat decât în foarte mică măsură de serviciile medicale pe care le plătesc, obligatoriu, în mod constant. Dreptul copiilor și al pensionarilor la îngrijire medical gratuită este un alt punct de vedere susținut de unul dintre cei care au postat comentarii privitoare la acest articol.
  Realitatea este aceeași pentru toții locuitorii țarii noastre, sistemul nostru public de sănatate este la pâmănt. Însă motivele pentru care fiecare dintre ei considera acest lucru oscilează în funcție de situația finainciară a persoanei care comentează, de culoarea politică și cel mai important, poate, de experiențele trăite. Un individ care are posibilitatea finaciară de a merge la un spital privat,deși, probabil că va fi frustrat să (re)platească serviciul sanitar , nu va ezita să aleagă această variată. Există, din păcate, mulți indivizi care din salariul pe care îl au abia reușesc să ducă un trai la limita decenței, ei bine, și aceștia au dreptul la niște cadre medicale care să le acorde atenție și la aparatură care să le readucă sănatatea organismului. Cele mai multe spitale de stat arată deplorabil, condițiile din ele sunt sub limia igenei, iar ca să ajungi la un medic bun, ai nevoie fie de relații, fie de bani pentru a-ți construii relațile. Nu sunt de accord, cu modul în care Răzvan Mihai Vintilescu tratează problema beneficiarilor sistemului de sănatate de stat, consider că fiecare individ are dreptul să fie sănatos, iar noi avem obligația morală, să le oferim copiilor nostrii posibilitatea de a crește sănatoși, iar parinților noștrii o bătranețe frumoasă. Poate că nu le putem oferi totul, dar posibilitatea de a merge la doctor, chiar dacă nu participă activ pe piața muncii, este de datoria noastră să le-o acordam.
  În urma unui studiului realizat de HOPE si DEXIA, în anul 2008, asupra sănatății și a sistemului sanitar din 27 de țări ale Uniunii Europene, România, în 2004, se afla pe locul doi după Lituania, în ceea ce privește raportul dintre sistemul sanitar de stat si cel privat (http://www.hope.be/05eventsandpublications/docpublications/79_hospitals_in_eu/79_hopitaux-dans-eu.pdf). Aceste rezulate nu sunt înbucurătoare pentru cei care consideră, că este timpul să scapăm de mentalitatea comunistă, în care statul trebuie să își protejeze cetățenii, dar în condițiile în care locurile de muncă cu un salariu care să ne permită să ne plătim spitalizari în clinici private sunt destul de puține, trebuie să le permitem si celor din clasa mijlocie să beneficieze de servicii medicale, cum altfel decât, de stat.

  Din punctual meu de vedere, sănatatea, în zilele noastre, poate mai mult decât în oricare alte perioade, ține, din păcate, mai puțin de boala pe care o ai, și mai mult de norocul de a beneficia de îngrijire adecvată. Numărul de cadre medicale și pregatirea lor poate fi una dintre bubele sistemului nostru saniar, dar dacă medicii noștrii pleaca în strainatate unde sunt platiți și apreciați pentru munca pe care o depun și timpul din viață pe care și-l alocă oamenilor pe care îi tratează, oare nu sistemul sanitar este cel care decide cine moare și cine trăieștie la noi în țara?

  *Dexia, Hope, Les Hôpitaux dans les 27 pays de l̛ Union européenne [Online] 10, Disponibil la adresa http://www.hope.be/05eventsandpublications/docpublications/79_hospitals_in_eu/79_hopitaux-dans-eu.pdf [accesat în data de 06 februarie 2012]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Mihai Vintilescu
Razvan Mihai Vintilescu
Jurnalist, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti si al Facultatii de Medicina, Universitatea "Carol Davila" din Bucuresti, bursier al The Carter Center in programul “Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro