vineri, martie 29, 2024

Răspuns al autorului articolului la unele comentarii

Mulțumesc cititorilor articolului și îndeosebi celor care au trimis comentarii la problemele tratate în articol. Mă voi opri doar la trei dintre ele.

•Mircea 18/10/2022 At 12:37

Sunt bucuros să va pot da o informație care răspunde dorinței dumneavoastră. La decizia președintelui INS lucrarea a fost publicată pe site-ul INS la adresa:   https://insse.ro/cms/files/publicatii/Populatia-Romaniei/populatia-romaniei-1860-2020-serii-istorice-de-date.pdf. Veți găsi multe lucruri de interes asupra istoriei populației țării.

•S 20/10/2022 At 10:38;  S 20/10/2022 At 11:05; S 20/10/2022 At 11:15   

Observațiile dumneavoastră asupra populației rezidente si celei cu domiciliu sunt corecte și cred că răspund și autorilor altor comentarii care au abordat  problemele migrației. În ceea ce privește redresarea natalității, nu știm ce efecte vor avea criza energiei, preturile, inflația, implicațiile și consecințele posibile ale războiului din Ucraina. Asupra efectelor pandemiei, literatura a inclinat să

vadă mai degrabă o amânare a venirii copilului pe lume și revenirea la decizia de a avea copil după pandemie.  Era însă înainte de crizele amintite.   

•artificial sintetic 17/10/2022 At 16:25

Foarte pertinente observații. Dacă nu mă înșel, modificările aduse Codului penal în anul 1948 nu au modificat prevederile din Codul Penal (Carol al II-lea) din anul 1936 la  Secțiunea  Avortul.  Ele prevedeau situațiile în care avortul era permis și situațiile în care avortul era pedepsit. Nu putem ști cât de răspândit era avortul după anul 1948 pentru a fi avut o contribuție notabilă la regresul numărului de născuți survenit doar în anii 1955-1956, înainte de declanșarea scăderii în anul 1957 prin introducerea legislației foarte permisive. Se poate observa în figura 1, numărul născuților nu a fost în regres semnificativ după anul 1948 până în anul 1957.

Da, observație corectă,  generațiile mai mici din anii războiului, 1940-1944,  au ajuns la vârstele cu fertilitatea cea mai ridicată   (20-25 ani) în anii 1960. Importanta poziție deținută de aceste generații la vârstele 20-25 ani până în anul 1967, ani de recul important al numărului de născuți, poate fi remarcată in figura 2. Unele dintre ele  au avut poziții  importante și după anul 1966. Am putea spune că  incredibila dublare a numărului de născuți în anii 1967 și 1968  ar fi avut dimensiuni și mai mari dacă mărimea generațiile 1940-1945 ar fi fost neafectată de război. În ceea ce privește scăderea paralelă, în tandem, a natalității și mortalității, s-ar putea să fie defecțiuni în calitatea datelor dar în TTD o astfel de evoluție este tipică și definește fazele TD.

Care  a fost însă mărimea generațiilor afectate de război? Institutul Central de Statistică a publicat în anul 1947 date asupra numărului de născuți în anii 1939-1946. Sunt prezentate în figura 3. Datele se referă însă la un teritoriu variabil ca suprafață și populație (menționate în figură) și nu pot asigura comparabilitate cu teritoriul de după război al țării. Am introdus in grafic și date dintr-un simplu exercițiu retroactiv, care trebuie privite cu multă prudență și rezerve. Pentru anii 1939 și 1946 avem în datele INS și dimensiunea generației la naștere (numărul de născuți) și numărul supraviețuitorilor din aceste generații la recensământul din 21 februarie 1956. Această dată nu este prea departe de începutul anului 1956 și putem admite că datele sunt la începutul anului, unde există o corespondență perfectă, întreaga generație are aceeași vârstă în ani împliniți. Cu alte cuvinte, pentru cele două generații am putea determina mortalitatea de la naștere la vârsta atinsă la 1 ianuarie 1956. Această mortalitate este exprimată în proporția deceselor în numărul de născuți ai generației.  Mortalitatea generației 1939 – aproape 29 la sută,  ar putea fi reper aproximativ într-un exercițiu retroactiv de conturare a  mortalității  generațiilor 1940-1945 și o estimare grosieră a numărului de născuți din anii 1940-1945. Datele sunt  prezentate și ele în figura 3.Ceea ce nu poate lua  în considerare procedeul folosit este cât de mare a fost variația mortalității în anii respectivi, necunoscută. Curba din figură este menită a ilustra  diferențele față de datele publicate de ICS în anul 1947.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Vă mulțumesc, domnule profesor. Am „descărcat” cartea, o voi folosi – citând-o cum se cuvine – in studiile mele de istorie.

  2. ar fi interesant de stiut evolutia demografica in toata Europa de Est dupa 1989 – sunt curios daca scaderea de 15-20% e regula sau exceptia

  3. Interesanta ridicarea restrictiilor pe FIX
    ->30 Septembrie 1957 (+6 luni din cauza gestatiei la hominizi) si REintroducerea restrictiilor (+inasprirea lor in deceniul satanic), EXACT pe
    –>1 Octombrie 1967, n-asa?!

    Acela ar fi fost momentul in care ar fi trebuit sa-si dea sema unii ca Ceausesu va distruge statul prin POLITICA Sa.
    (era si un Banc pe tema asta prin deceniul 9 a sec trecut = deceniul satanic…)

    Oamenii isi traiesc pe lumea asta viata limitata raportandu-se la cei apropiati, la cele povestite de ei, avand legatura cu ei si STRICT neamul lor, …la amintiri.
    Sora unuia dintre bunicii mei a murit ca urmare a restrictiilor intarite in 1948. Avea deja 2 baieti si s-a dus sa faca avort la unul dintre medicii evrei din orasul apropiat caruia ii ducea regulat lapte si se cunosteau mai de mult, insa a fost refuzata de data asta. Astfel a recus la alte metode si a murit. Bunicul meu era frate mai mic si s-a uitat dupa baieti – unul a ajuns economist!

    • 1 Octombrie 1966, evident, Decretul …
      (+6 Luni, deoarece nu cred ca restrictiile dictatorului Carol2 au fi fost vreodata abrogate)
      Cred ca printr-o Hotarare a Consiliului de Stat al RPR din 1948, restrictionarea avorturilor a fost INTARITA. Urmata de vreo circulara/ dispozitii care diverse Ministere si instiutii chemate s-o puna in practica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vasile Ghetau
Vasile Ghetau
Prof. univ. dr. – Diplomă de Excelență, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Universitatea din București Din activitatea profesională: -Director al Direcției Statisticii Populației, Institutul Național de Statistică. -Director general al Direcției generale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor din luna ianuarie 1992, Institutul Național de Statistică. -Titular al cursului de Demografie (1992-2010), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. -Director al Centrului de Cercetări Demografice "Vladimir Trebici", Academia Română. - Autor a peste 300 de studii și articole cu tematică demografică, publicate în țară și străinătate. - Lucrări reprezentative: - Autor si Coordonator, Demografia României, Editura Academiei Române, Seria Civilizația Românească, nr. 9, 2018. - Capitolul 1. “Populația și evoluțiile demografice” în: Economia României după Marea Unire, vol. II –Economia sectorială, coordonatori Aurel Iancu-coordonator principal, George Georgescu, Victor Axenciuc, Florin-Marius Pavelescu, Constantin Ciutacu, Editura Academiei Române, Seria Civilizația Românească, nr. 16, 2018, pp. 1-42. - Drama noastră demografică, Editura Compania, 2013. - Declinul demografic și viitorul populației României, editura ALPHA MDN, 2007. - Anul 2050: va ajunge populația României la mai puțin de 16 milioane de locuitori?, editura ALPHA MDN, 2004. - Misiuni de consultanță în domeniul populației sub egida ONU, Consiliului Europei și Comisiei Europene. - Membru ales al: - International Union for the Scientific Study of Population (IUSSP) (din anul 1974) - European Association for Population Study (EAPS)(din anul 2002) - Population Association of America (PAA) (din anul 2007) - British Society for Population Study (BSPS) (din anul 2001) - Association Internationale des Démographes de Langue Française (AIDELF) (din anul 1977, membru fondator).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro