duminică, iulie 14, 2024

Râsu`plânsu`

Rîndurile care urmează nu vor să fie decît expresia unui episod de perplexitate, prilejuit de o emisiune TV. Țin să-l împărtășesc, pentru că sper (probabil candid…) că vreun reprezentant luminat al ”opiniei publice” mă va ajuta să pricep unde mă aflu. Nu poți funcționa într-un loc în care nu mai există sud și nord, alb și negru, bine și rău. E nevoie de minime repere orientative, de un rest, fie și șubrezit, de normalitate, de valori stabile, de criterii cuviincioase. Altfel, relația cu viața proprie, cu țara și cu nația devine cețoasă: pendulezi între amor și spaimă, între speranță și depresie, între spirit comunitar și izolare nevrotică.

Iată faptele: pic, întîmplător, pe un ”talk-show” moderat de dl Răzvan Dumitrescu, cu patru invitați: Adrian Dobre, Maria Vasii, Cătălin Harnagea și Daniel Bejan. Pentru cine nu știe, dl Dumitrescu e – ca să folosesc și eu o ironie care pare să-i placă foarte mult – un adevărat jurnalist al nației. Și-a început cariera la revoluționara televiziune SOTI (unde l-am întîlnit, la un moment dat, în plină depresie, declarînd că s-a săturat de ”fesenizarea” țării și că îi vine să-și ia lumea în cap), a continuat la TVR, apoi la B1TV, apoi la Realitatea TV ajungînd, în sfîrșit, la liman, în brațele Antenei 3. Pe Adrian Dobre îl văd adesea, în postura de soldat întors cu cheia al PSD. Are o privire somnambulic loială și siguranța de sine a unui activist în misiune. Cătălin Harnagea e genul de prezență birocratică: poză laconic competentă, idei nebuloase, încruntătură obosită… Dna Maria Vasii e, pur și simplu, drăgălașă. Are mina unei fetițe credule, gata să se răfuiască dulce cu zmeii nedreptății. Pe Daniel Bejan îl cunosc mai puțin. A fost, din punctul meu de vedere, prezența cea mai prizabilă din platou, încercînd, cît de cît, să păstreze limitele rezonabilității. Pe scurt, emisiunea a avut un scenariu limpede: albirea, mai mult sau mai puțin discretă, a domnilor Dragnea, Lucan și Pomohaci si înnegrirea radicală a domnului Gabriel Liiceanu. În cazul primilor trei trebuie să lucreze nuanța, în cazul ultimului, e urgentă începerea urmăririi penale. De ce? A scris un articol în care incită la violență. Perspectivele? Ceva între 3 și 30 de ani pușcărie.

Domnul Liiceanu nu e la prima abatere. Nu de mult, s-a dus la Bruxelles și a spus rele despre patrie. Trădare! Dar ni s-a mai întîmplat: și Doina Cornea și Mircea Dinescu și Radu Filipescu și Gabriel Andreescu și ”cei șase” și Dan Petrescu și Dorin Tudoran și alții au calomniat România pe la oficine străine și au fost aspru certați de securitate pentru asta. Nu că n-ar fi existat probleme, dar ”rufele se spală în familie”. În aceeași tradiție a trădării, s-au înscris, de altfel, și unii infractori din alte țări: Soljenițîn, Havel, Michnik, Bukovski, Wałesa ș.a. Intenția mea nu e să-l monumentalizez pe Liiceanu, ci doar să semnalez deprinderea de jalnică amintire a ”serviciilor” și a patrioților de meserie de a practica ”apărarea” țării prin ascunderea gunoiului sub preș, cînd tocmai propagarea adevărului adevărat o poate salva.

Lista păcatelor lui Liiceanu și a altor cîtorva acoliți e, de altfel, lungă. Pe de altă parte – și aici e perplexitatea mea! – nu știu ce să mai cred. Adică Liiceanu la tribunal și Liviu Pop la Ministerul Educației? Adică activitatea guvernului e născătoare de pace socială și un biet articol trist provoacă răzmeriță destabilizatoare? Adică vila hollywoodiană a lui Dragnea e o realizare a democrației, iar Editura Humanitas o amenințare la adresa statului de drept? Adică Ponta e demn de un doctorat țeapăn, Nicolicea și Nicolae Șerban sînt genii juridice, iar Liiceanu nu e bun, academic vorbind, decît să spele closete prin Occident, cum a declarat tăios un domn specialist în demolări (demolarea PNȚCD-ului, de pildă)? Oameni buni! Se sparie gîndul! Vorba lui nenea Iancu (din ”Telegrame”): ”Pourrais plus garantir situation locale. Se duce dracului giudețul!. (semnat: General Gregoraschco”). La cît se luptă opoziția în stradă, Parlament și televiziuni patriotice și tot n-a reușit să arate atît de fioros ca dl Liiceanu! Ia să se potolească dumnealui și tot grupul lui de elitiști, sorosisti, mîncători lacomi de privilegii, plagiatori, nuli profesional, venetici, băsiști, sinecuriști, năimiți ai agenturilor, manipulatori (pe bani) ai poporului eroic și martir! Să se potolească! Că dacă nu, punem Codul Penal și Constituția să le astupe gura! Unde ești, generale Iulian Vlad, să faci ordine, să ne aperi suveranitatea națională? Unde ești tu, Vadim, cu ideea ta de a-i împușca pe toți pe un stadion? Și da, unde ești tu, Ceaușescu, să le sucești gîtul spre viitorul luminos al țării, pe care ei îl sabotează? N-avem nevoie de așa-ziși eroi! Avem alții. Cîțiva experți ne-au explicat deja că a renăscut marele Maniu sub chipul lui Adrian Năstase și Soljenițîn sub chipul lui Dan Voiculescu. Ce vrem mai mult?

Stimați cititori, înspre acest elan retoric m-a purtat perplexitatea de care vă vorbeam! Eu unul, mă dau bătut! Mă predau. Ori mă faceți să înțeleg situațiunea, ori mă duc singur la popreală, sau la vreun closet capitalist, ca să nu mai îmi dea prin cap cine știe ce năzbîtie, în dauna interesului național. Evident, îl iau cu mine și pe Liiceanu. Găsesc eu pe undeva o editură cu aur și secrete la subsol, tocmai bună de făcut cadou unui prieten…

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Ooooof ca primul raspuns care mi-a venit in minte a fost: luati-ma si pe mine!
  Sper sa mai putem lupta si rezista cu speranta!

  • Dl Plesu face – cu enorm talent – haz de necaz. Evident ca nu se gandeste serios sa-si mute locul de munca undeva in strainatate.Si de altfel nici nu cred ca se pot accesa astfel de job uri fara a cunoaste o limba straina, aspect pe care l-a omis si huliganul care il trimitea pe dl Liiceanu la munca de jos.

 2. As zice in gluma, daca mi se permite, „da` cine va pune sa va otraviti privindu-i si ascultindu-i?”
  Postul tv amintit se numeste Latrina 3.
  Si, fara a fi sfatos, de la televiziunea turnatorului si colaboratorului Securitatii, penalul si puscariasul Felix, nici nu e de asteptat altceva. Cind te lauda ceva nu e in regula, dar cind te critica, e clar ca ai atins rana cu degetul.
  E televizia „Femeii cu tigaia”, parca.

  • Eu, dimpotriva, v-as indemna sa urmariti cat mai des emisiunile de seara ale haitei de la A3, pentru a vedea cam cati ani au mai ramas pana la indobitocirea in masa a natiei si va veti ingrozi. Sunt o haita de manipulatori de inalt profesionalism, iar masculul Alfa poseda si arta invatata la scoala de pregatire a predicatorilor adventisti de a casiga adepti.

 3. Dle Plesu, va rog sa NU mai urmariti emisiuni la TV, indiferent de post. Sunt convinsa ca puteti reveni la serenitatea din vremea discutiilor de la Paltinis. N-aveti nevoie de nicio validare , aveti repere solide din educatie si evolutie. Suntem multi care gandim curat si va veni si ziua lui No, hai! si va aparea si liderul profetic. Aveti putintica rabdare……..

 4. Acum, pentru că s-au adunat cinci semidocți pe lângă microfoane și-au dat copite logicii și bunului simț, doar n-o să plecați să vă deschideți berărie la Berlin, nu ?
  Pe de altă parte, observ că așa se face în prietenie: stați lângă un prieten când acesta e atacat, ba chiar îi promiteți că veți fi cu el și dacă aici nu se va mai putea. Pe mine m-a emoționat acest lucru (era să scriu „m-a emoționat sincer!”). Consider că așa ceva, la modul cel mai concret, ar trebui să facă toți cei care gândesc la fel despre situația pe care o trăim acum. Dacă rezistăm în fața calculatoarelor și ne scoatem cățeii la plimbare de grup din când în când, nu e de ajuns, pare-mi-se. Dacă ar exista un prag de like-uri (1 000 000 ?) care să ducă la punerea PSD-ului acolo unde-i e locul, aș mai zice, dar așa …

 5. Domnule Plesu, articolul dvs. denota speranta. Speranta ca niste ganduri trecute prin filtrul ratiunii si bunului simt, peste care ati presarat un strat fin de ironie benigna, vor fi intelese de catre participantii la acel talk show (pe care recunosc ca nu l-am urmarit, eu nelocuind in tara). De unde aceasta speranta? Nu cumva va adresati unor insi prin nimic diferiti de cei care, in timpuri nu foarte indepartate, au considerat (in ticalosia lor poate sincera) ca oameni ca Vulcanescu, Steinhardt, Noica, I. D. Sarbu sau Gh. Ursu (ca sa dau doar cateva exemple mai notorii, relativ la intamplare) pot fi utili societatii doar din puscarie, domiciliu fortat sau mormant?

 6. Asta e A3 , asta inseamna deformarea crasa a realitatii si punerea sub semnul intrebarii chiar si a valorilor indeobste recunoscute .
  Ceea ce a evocat dl. Plesu e ceva atat de grosolan, ca devine inuman (de aicI si reactia ilustrului domn ) , exista insa si manipulari mai subtile , la fel , daca nu chiar mai nocive .

 7. Lucrurile stau putin diferit. Articolul dlui Liiceanu, DA, inicta la revolta. Cel putin pe mine. Intrebarea corecta ar fi: „E un lucru rau?”. Raspunsul este NU. Sa citez un clasic: „when injustice becomes law resistance becomes duty” ne vedem pe 20 ianuarie.

   • Nu Mihai. In general nu le dau dreptate altfel n-as fi inghetat in februarie sau n-as planui sa ies pe 20.
    Mesajul meu era altul. Indemnul, e bine sa recunoastem, indeamna la revolta. Hai sa fim seriosi si sinceri. Insa nu asta este problema. Intrebarea este de fapt, poate societatea civila sa indemne la protest? Clar ca da. Nu numai ca poate dar ar trebui sa o faca. Apoi este strict de datoria noastra de a iesi in strada. Dc nu facem asta inseamna ca nu am inteles democratia si valorile ei din moment ce nu le aparam.
    Deci ne vedem pe 20 sau nu?

    • Nu. Revolta este un termen cu multe nuante. Este un indemn, o chemare (nu o incitare) la protest, la implicare. Eu asa l-am perceput.

 8. Ce au facut si fac niste televiziuni si jurnalisti , ce sustin si promoveaza
  puscariasi , corupti , oameni lipsiti de caracter , este mai putin important .
  Important este cat public , care -i urmaresc si-i cred , exista in Romania .
  Asta trebuie sa ne ingrijoreze .

 9. Domnule Plesu! Am o imensa intrebare sa va adresez: pentru cine scrieti!? Pentru oameni ca mine!? Scrieti degeaba. Va aprob 100% si am sesizat si eu aceleasi lucruri. Scrieti pentru publicul Antenelor!? E inutil!!! Nu e nimic de facut pentru ei. Sunt pierduti. Niciun argument nu-i clinteste din „incremenirea in proiect” in care se opintesc cu o indirjire mai persistenta decat cea a magarului. Totusi, incerc sa raspund tot eu la intrebare: cred ca pentru oameni ca mine scrieti, Astfel nu ma ma simt singur si parasit sau nu ma mai suspectez ca , poate, am innebunit. Multumesc!

 10. E asta-i buna! Ce-ati cautat pe canalul ala? Nu stiati la ce sa va asteptati? Cred ca va irositi grav timpul urmarind asemenea porcarii. Si mai ales comentandu-le. Va rog: treceti la urmatorul subiect!

 11. Linsajul mediatic la adresa elitelor Romaniei sau brutalizarea oricaror oponenti, in plina strada, in plina zi….ne ofera oglinda realitatii. Da, Romania nu este in ianuarie 2018. Este exact acolo unde a lasat-o Regele Mihai: in ianuarie 1948.si ma tem ca ne asteapta o lunga perioada cumplita. Groza, Pauker, Botnarenko… sub alte nume sunt azi, din nou, la carma tarii.

 12. Daca renuntati si voi, poate intr-un final tara asta primeste sfarsitul pe care il cauta cu ardoare in bratele fostilor securisti. Daca plecati voi, plecam si noi. Cati am mai ramas. De tot.

 13. Imi place nu-mi place, trebuie sa recunosc faptuul ca A3 a brevetat cel mai teribil detergent pentru spalat creiere.Baietii fac o treaba pentru care-rasu-plansu- isi merita salariile.Pana la un punct pot fi si admirati. Cunosc doi academicieni si un profesor universitar clienti ai postului. Ce pretentie sa mai am la altii.

 14. e o vorba in popor „un nebun arunca o piatra in apa si 10 intelepti incearca s-o scoata”…
  promovarea adevarului si justitiei trebuie sa fie un efort predominant pozitiv, constructiv, nu unul de combatere a minciunii, care pare a fi inepuizabila (atata timp cat e hranita de varii interese).

  dincolo de critica trebuie oferita o alternativa clara si mai ales responsabilizarea alegerii

  la nivel national alegerea (in 2018 si 2019) este de a incasa anual intre 7-9 miliarde euro din fonduri europene nerambursabile sau 4 miliarde imprumuturi (rambursabili de cei de dupa potop). Plus dreptul de a tine capul sus in Europa.

 15. Domnule Plesu,

  Nu merita sa scrieti un articol pentru o emisiune de la Antena 3. Chiar nu v-ati obisnuit de 28 de ani incoace ca valorile acestei tari trebuie sa fie terfelite sistematic de diversi mediocrii agresivi, platiti gras pentru asta? Numai cand ma gandesc ce s-a spus despre Dv. te ia un frig pe sira spinarii!
  Problema e ca aceasta ura impotriva valorilor are loc si in afara TV, in mediul academc, in companii multinationale, aproape oriunde e cineva care nu se aseamana cu ceilalti. De unde vine aceasta nestavilita ranchiuna, ura si energie de a face reclamatii, turnatorii, murdarii scrise in presa ? Romania e tara mediocritatii agresive care e la putere mai tot timpul. Daca in tara asta ar domina valorile, ar mai fi o secretara ministru de interne sau general SRI? Sau un inginer repetent, condamnat, seful Camerii Deputatilor? Sau un domn jurist cu studii pe la Craiova si Balti , ministru de interne ? Un Boc sau un Tudose ,prim ministru? Si lista e lunga , mult prea lunga…

 16. Imi este dor de dialogurile dintre domnul Liiceanu si Plesu din emisiunea „50 de minute”. Ce minunat ar fi ca astfel de dialoguri sa fie transmise in ore de maxima audienta, nu doar de la ora 23:00 in sus. Astfel de emisiuni precum Garantat 100%, CAP si Pajura (CTP -Hurezeanu), etc., ar trebui difuzate zilnic pentru a ne incarca spiritual. Daca pleaca si domnul Plesu din Romania, inseamna ca e cam „groasa” treaba, ca sa ma exprim astfel.
  Insa nu ar fi primul mare roman care ar trai intr-un „exil” dureros. La fel au fost alungati intr-o forma sau alta din tara asta si Brancusi, Regele Mihai I, Eugen Ionescu, Mircea Eliade…

 17. romania i tara n care s a inventat perpetuum mobile. noi ne facem ca muncim voi va faceti ca ne platiti. ne dati o suta n plus la lefuri si salarii si va votam si peste o suta de ani. academiile interesului national lucreaza la foc continuu, pina ce n o mai ramine niciunul fara doctorat. pitigoii spilcuiti, purtind pantofi cu cioc si batista n piept, recicleaza de zeci de ani aceiasi politruci si analisti, geostrategi si clarvazatori, tipuritori si maimute urlatoare. deceniile trec, prostii si hotii prospera, pina vor ramine singuri, in tara lor. e de ris sau de plins ?

 18. Decenta nu mai este la mare trecere. Argumentația este derizorie, fiind frecventabile pulsiuni sociale obscure, scenarii SF de tip mafiot împotriva occidentalizării… Trebuie sa fim solidari. Ascult și eu latrina TV că să văd tehnicile manipulării ordinare. Sa sparie gândul!

 19. Pe marginea unui incident în Spania, provocat de nişte români care, după ce au provocat un accident de circulaţie, au mai şi sărit la bătaie împotriva spaniolilor din cealaltă maşină:
  «Daniel Ţecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa: „Spania este o ţară tolerantă. Este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Este anormal ca oameni cinstiţi şi harnici, români cinstiţi, să sufere din cauza unor persoane care nu vor să respecte câteva reguli de civilizaţie elementare. Astfel de evenimente fac rău românilor cinstiţi.” »
  Găsiţi aici ştirea:
  http://stirileprotv.ro/stiri/international/scandal-uriac-in-sevilla-intre-romani-c-i-spanioli-mai-multe-mac-ini-au-fost-vandalizate.html
  Acum sigur, românii cinstiţi şi harnici din România nu se bucură de protecţia şi reprezentarea Federaţiilor Asociaţiilor de Români din Europa, care să poată grăi împotriva conaţionalilor care nu mai ştiu cum e cu bunele maniere şi care întorc totul cu susul în jos, spre satisfacţia şi aprobarea elitei pe care o reprezentaţi.

  Aici, loco, se poate să accidentezi grav logica şi maniera să mai şi sari la bătaie nervos, mirându-te ce te-a găsit.

  Să consideri că o mână de români din aceştia mai nervoşi reprezintă naţia şi au dreptul să dea cu barda în legi, în barlament, în ordinea publică, în constituţie, în curtea constituţiei, care, iată, cu toatele, nu ne mai reprezintă.

  Să consideri că alte edituri nu pot să mai iegziste în acelaşi spaţiu sacralizat prin prezenţa acesteia, care este!

  Apoi chiar că pourrais plus garantir situation locale!

  Să ne mutăm dar în Spania, să ne apere Federaţia ceea de persoanele care nu vor să respecte câteva reguli de civilizaţie elementare. Sau să ne declarăm Români din Europa şi să uităm că suntem Români din România, că mai bine ne-a fi. Mai veselă piesa!

 20. Să ne bucurăm de scandalele publice de azi, inclusiv de cel descris elegant de autor. Mai bine cearta “politică“ de azi decât vidul din spatiul public românesc (besser die Gletscher der Berge im Rücken als die bösen Menschen der Ebene. Wilhelm Tell de Friedrich Schiller) până 1989. Textele autorului sunt o plăcere pentru mulți cititori în publicația contributors, Dilemea Veche etc. Sunt unul dintre cei care are biografia în ambele „epoci“. Doresc autorului sănătate și numai bine.

  … „…. Să se potolească! Că dacă nu, punem Codul Penal și Constituția să le astupe gura! Unde ești, generale Iulian Vlad, să faci ordine, să ne aperi suveranitatea națională? Unde ești tu, Vadim, cu ideea ta de a-i împușca pe toți pe un stadion? Și da, unde ești tu, Ceaușescu, să le sucești gîtul spre viitorul luminos al țării, pe care ei îl sabotează? N-avem nevoie de așa-ziși eroi! Avem alții…. „…

  Caragiale nu e uitat. Curat murdar.

  Dezbaterea publică „politică“ de azi nu e lectură de belestristică pentru liceul de fete. Cine se bagă între tărâțe e mâncat de porci?

  Propunerile opoziției, propunerile unor leaderi ca G. Liceeanu sunt necesare, sunt decisive pentru a construi o contraputere publică opusă mârșăviilor guvernului de de penali actual. Certurile politice și atacurile la persoană sunt o latură a ceea ce e „domeniul politic“ (Helmut Schmidt/ SPD și Franz Josef Strauss/CSU s-au duelat verbal în sfera publică fără jenă, nu au fost „dușmani“, au fost concurenți, adversari) în democrație. Detest violența și atacul la persoană!

  Unde se formează o opiziție capabilă să câștige viitoarele alegeri PE 2019? Unde sunt mediile, platformele de dezbateri ale opoziției 2017-2019? Obama/SUA a atras interesul tinerilor cu Smartfone/Facebook. D. Trump/SUA își mobilizează „Tea Party“ și electoratul conservativ cu Twitter, ignorând presa „mare“ tradițională, inclusiv NY. Times și BBC. E. Macron face azi la fel, evită mediile, presa tradițională.

  Pe plan local se pot organiza repede platforme digitale internet ca la succesul TM2021. Platforme digitale cu care se poate atrage interesul tinerilor care au absentat în decembrie 2016 la parlamentarele, scârbiți de cearta“politică“ 2016 fără sens? Conceptele opoziției de azi, inclusiv cele contradictorii, pot fi elaborate în partide de opoziție, în societatea civică publicată în contributors și alte medii mai „serioase“. Contribuția unor leaderi ale opoziției democratice ca G. Liiceanu poate aduce un alt stil, un alt vocabular (prefer termenul NATIUNE bazată pe „cetățeni“ în sens francez/american, mai puțin termenii „popor“, neam ca în trecutul recent și folosit în continuare) în dezbaterea publică. Dacă G.L. foloseste același vocabular „popor“ ca adversarii politici cum și cine îi mai distinge? Termenul meseria de „cetățean“ rimează mai bine cu NATIUNE politică decât cu neamul lui C.V. Tudor & poporul lui Ponta. Cred că e de preferat ca conceptele și propunerile (industria română e admirabilă, sublimă am putea spune … … dar lipsește cu desăvârșire) ale opoziției să obțină mai mult spațiu decât cele ale penalilor de la guvern și mediile lor „colaboraționiste“.
  Am încredere în tinerii de azi, în cei care nu vor să emigreze, nu se pregătesc GO VEST. La ei ma gândesc când particip un pic (colegii care au locuit, au scris mult timp la București nu mai sunt activi. Vocabularul meu de azi în a doua limbă e numai 1 % din cel al autorului și al traducătorilor de meserie. Puțini am fost, … și mai puțini am rămas) la comentarii.

  Cine obține atenția, încrederea și votul „cetățenilor“ vom vedea la parlamentarele PE 2019, la prezidențialele 2019 și parlamentare peste 3 ani.

  Conectați-vă azi!

 21. Si pt mine e evident ca televiziunile de știri din Ro , dar nu numai, au exclusiv in vedere obiectivele trustului din care fac parte.Mi e scârbă să ma uit si la cele de stânga si la cele de dreapta.Pot intui aproape fără greșeală concluziile fiecărei emisiuni funcție de canalul pe care sunt.Cu cat sunt mai incisivi si alertați, cu atât argumentele sunt mai slabe, mai ușoare, chiar ușuratice.Si toți spală varză la nivelul intelectual al celor care ies constant la vot si sunt f importanți pt ei : pensionari,funcționari publici si asistați sociali, plus ceva angajați in mediul privat, f puțin. Asta e ..
  PS: Razvan Dumitrescu ca Razvan Dumitrescu, dar când il văd pe Emil Constantinescu la A3 … îmi vine sa vomit efectiv..Jos comunismul !

 22. Superb pasajul din Caragiale. Aveti o sensibilitate sporita la ce vorbeste lumea, dar presupun ca te afecteaza cand se spun lucruri atat de tembele ba despre Patapievici, ba despre Liiceanu s.a. La A3 s-a strans tot ce-i mai acru, mai obscur barfitor din inconstientul nostru rau. Nici eu nu ma pot abtine sa ma uit din cand in cand pe A3, dar nu rezist mult. E un nou record in uitarea fiintei ce se intampla acolo… Insa, chiar si la tv sunt locuri unde se vorbeste mult de bine despre Plesu&Liiceanu. Si e foarte bine fiindca e perfect igienic sa vorbesti de bine despre oameni cu tinuta estetic-morala. Sunt vremuri interesante, tv-ul pierde mult din audienta, insa cred ca reperele sunt la locul lor intr-o buna parte a societatii. Asa ca nu e cazul sa dezesperam (inca).

 23. Dl Pleşu are stil şi un umor fin. Este o delectare să-i citeşti textele, chiar dacă nu eşti de acord cu ele( dar nu în acest caz).
  Problema, politic şi social vorbind, este alta. Au fost doar două mari proiecte politico-sociale pe care le-a sprijinit intelighenţia românească:
  – proiectul CDR cu Emil Constantinescu( şi nu cu Nicolae Manolescu…), eşuat
  – proiectul DA cu Băsescu, eşuat
  Cam puţin pentru 27 de ani. Să nu uităm, marea intelectualitate românească s-a implicat şi la 1848, şi la 1859, şi la 1877, şi la 1918…
  Toate lumea are dreptate, toată lumea este nemulţumită că după 27 de ani România este condusă tot de urmaşii fostului partid comunist. Deci, cineva trebuie să fie de vină. Dar poporul, apioric, nu poate fi de vină. Mai rămân elitele româneşti, fie ele politice, academice sau culturale. Ceea ce nu este deloc reconfortant. Mai ales că, iată, suntem în anul Centenarului şi constatăm cu furie şi disperare că România nu şi-a regăsit calea devenirii istorice. Ceea ce este trist şi total lipsit de umor.

  • Este unul din adevaruri, despre care nu se face vorbire. Bla/bla/bla, pe pseudo dreapta si pseudo stanga politica. Conventional nu mai exista dreapta si stanga politica, aceasta nu numai la noi.

 24. Acum cativa ani eram in libraria Humanitas din Iasi. Plina ochi, ne frecam unul de altul, ca sa putem ajunge la carti. La un moment dat observ un gest de o iuteala nefireasca pt un spatiu de lectura, o miscare mai curand de tango decat de vals. Apoi respectivul paraseste incinta f grabit. Ma duc dupa el, il ajung dupa vreo 300m (fugea tare) si ii strig sa returneze obiectul luat din librarie. Era un tip inalt, imbracat intr-un palton modest, avea o figura ingrijorata, aproape speriata. Scoate din san o carte, mi-o intinde, cere scuze si alearga mai departe. Iau cartea s-o duc inapoi, pe coperta scria : „Despre ingeri” . Va rog, reveniti la ingeri domnule profesor, lasati naibii lichelele astea.

 25. Eh, nu ma indoiesc ca stiti prea bine ca una din preconditiile dictaturii e controlul informatiei. Cei ce fac informatia sa circule (ca e vorba de Soros, de dl Liiceanu sau de dl Plesu) sunt automat obstacole in calea „devenirii”.

 26. „Rîndurile care urmează nu vor să fie decît expresia unui episod de perplexitate…”

  Este după opinia mea mai degrabă un act de curaj.
  Insidios, în România se instalează un regim autoritar.
  Cei care atrag atenția cetățenilor la pericolul pierderii democrației sunt atacați din ce în ce mai puternic. Împotriva celor care le iau apărarea, limbajul violent devine obișnuit. Intoleranța ia locul dialogului și discursului echilibrat. Experiența istorică și cea actuală din statele cu un parcurs anterior oarecum similar spre autoritarism arată ușurința cu care violența verbală poate degenera în violență fizică.

  Apoi, intelectuali, ori cetățeni cu orice profesii, cei care manifestă echilibru și toleranță riscă să suporte jignirea publică prin mass-media, disprețul unei părți a populației, manipulate, incitate. Astfel, „oamenii de bine”, asemenea celor care aplaudau minerii în 1990, asmuțiți prin instrumentele de manipulare, inclusiv cu ajutorul unor intelectuali „cozi de topor” și „idioți utili”, sunt gata să atace orice oponent al kleptocrației. Normalitatea devine tot mai mult în România, la fel ca în Rusia d-lui Putin, ori în Turcia d-lui Erdogan, o manifestare curajoasă care nu rămâne nepedepsită.
  Cred că gestul d-lui A Pleșu este mai degrabă un act de curaj.

  • In Rusia ziaristii incomozi sunt impuscati , in Turcia intelectualii incomozi sunt arestati : a compara Romania cu aceste tari e mult , mult prea exagerat .

   • Pai Rusia si Turcia nu au inceput la fel ca in Romania? Romania nu a ajuns inca acolo, dar cel putin comparatia cu Turcia e evidenta. Acum cateva minute citeam un articol pe hotnews despre cum in Timis exista deja doua dosare penale „pentru infractiuni de instigare publica, dupa postari pe retelele de socializare legate de protestele din Timisoara”.

   • Îndrăznesc să sper că involuția fragedei democrații românești nu va ajunge la situațiile extrem de grave precum din statele aflate în afara UE menționate (dar și altele), dar reținerea, fără a fi prezentat de autorități un motiv, pentru câteva ore, a unui ziarist în cursul zilei de ieri cred că este îngrijorătoare.

 27. Recunosc ca nu am vazut emisiunea la care face referire domnul Plesu.
  Dar cred ca dansul, care nu prea scrie pe Contributors nu a mai putu rezista si s-a inecat – acum nu stiu daca de ras sau de plans – ceva intr-o stare nedefinita si asta este cu atat mai grav…

  Numai bine ii doresc domnului Plesu& Company – cat despre restul am asa o mare siguranta ca se vor duce scuturand aripile

 28. Onor infractorii de la conducerea ţării vor să reducă la tăcere vocile critice, după desuetul slogan cine nu-i cu noi, e împotriva noastră.
  N-ar strica să ştie că ăl dintâi care l-a rostit a pierdut. Ca şi comuniştii, două milenii mai târziu

 29. Dragi prieteni de pe Contributors,

  Va asigur că nu mă las luat de dl Plesu la „closetele capitaliste”. Jur să rămân fidel toaletei autohtone din fundul curții. Pe el, oricât m-ar durea că-l pierd, îl voi lăsa să plece cu doamna care a semnat primul comentariu al textului și care spune că-l va însoți oriunde s-ar duce, până la capătul lumii: Maria.

  Dar am o veste bună: domnul Pleșu nu vrea de fapt să plece nicăieri! Era doar o poantă în recuzita de pamflet a textului, o amenințare ratată. Rămâne! N-a dat niciodată alt semnal. E tonic, e nespus de tonic, iar disperarea, la el, e doar un giumbușluc, o figură retorică, un mod de a trage semnalul de alarmă. Credeți-mă că știu ce spun! Ne putem baza pe el. Promit că încerc să-l fac să mă însoțească pe 20 ianuarie în Piața Universității.

  PS Vă rog să-l lăsați să se uite la A3. Intrucât eu nu m-am uitat niciodată (mint: de două-trei ori câte douăzeci de secunde), e singurul care mă ajută să știu ce mai e nou pe-acolo.

  • Cred ca dlul Plesu se amuza nespus, dar se si enerveaza (amical) citind replica asta! Care imi aminteste de dialogurile infint de savuroase din emisiunea Altfel (mai ales inceputul din Despre umor). Cat despre ce se intampla, din cate se pare, lui Dragnea ii ies multe matrapazlacuri, in afara de alegerea de premieri de-ai casei…

  • Inca o data mi se confirma, d-le Liiceanu, ca minunata carte a d-stra „Declaratie de iubire” este un document ce ar trebui studiat in liceu, acolo adolescentii pot vedea ce inseamna prieteniile adevarate, profundele prietenii adevarate…

 30. Am intalnit in om simplu ce a sters demult postul acela din grila de programe. Si nu era un om pasionat de politica. E o sugestie.

 31. Stiu ca nu vreti sa plecati. Mi-am amintit ca :
  In cel de al doile razboi mondial soldatii de limba engleza, in situatii grele foloseau intre ei expresia : „Nice to have You around”
  Acum spun si eu : e placut sa va avem in preajma.

 32. Bun venit pe Contributors, stimate domnule Plesu ! Prezenta dumneavoastra aici este o bucurie si o onoare pentru noi, cititorii. De altfel, cifrele sunt elocvente : aproape 30 de mii de vizualizari si deja peste 40 de comentarii in nici doua zile. Nu e rau deloc ! Dintre comentarii nici macar unul nu e defavorabil. Mai mult : nu au intrat trolli.
  Daca ati binevoi sa ne mai scrieti, noi am fi incantati !
  Altceva ma uluieste : aparitia, printre comentatori, a domnului Liiceanu. Asa ceva nu se intampla decat rarissim, asa ca voi printa aceasta pagina, ca amintire.
  Va multumim, domnilor ! Ne face bine sa va urmarim.
  O rugaminte : nu iesiti in frig pe 20. Lasati-ne pe noi cu strada. Dumneavoastra ne sunteti mult prea pretiosi la masa de scris. Fiind personalitati, sunteti mult mai expusi decat noi, care suntem anonimi. Nu am vrea sa fiti expusi si fizic. Si asa sunteti atacati pentru ca va pasa de noi. (Nu numai de asta, ci si pentru ca scrieti bine, pentru ca sunteti inteligenti, pentru ca oamenii cu scaun la cap va acorda incredere, pentru ca ati realizat lucruri de mare valoare, pentru ca aveti succes, pentru ca sunteti, impreuna cu minunatul domn Patapievici, „boierii mintii”, ceea ce e insuportabil pentru „proletari”).
  Trebuie sa avem grija de dumneavoastra, caci sunteti inestimabili si, nu in ultimul rand, ne sunteti dragi :)
  Sa va auzim cu bine. La multi ani !

 33. La un moment dat, cand aceleasi cauze se incapataneaza sa produca aceleasi efecte, cred ca ne-ar fi util tuturor (inclusiv celor mai eruditi dintre noi!) sa acceptam aceasta realitate!
  Ideea ar fi sa renuntam la diabolizari energivore, dar generatoare de idoli pentru multime, sa lasam prostimea sa se delecteze cu bere-n peturi, manele, antene, si tot ce-i face placere, si sa facem, fiecare, ce poate mai bine aici si acum!
  Am fost avertizati de mult ca, uitatul inapoi dauneaza grav sanatatii ;) (sotia lui Loth transformata in statuie), ce-ar fi sa incercam sa ne preocupam doar de prezent?
  Fiecare om e esential, indiscutabil, A. Plesu si G.Liiceanu, dar si dvs si cu mine, fara exceptie!
  Astazi, mai mult ca oricand, pentru ca suntem in minoritate, sa nu mai provim inapoi, pentru ca riscam sa ne incaieram (iar!!!), si sa actionam, in fine, constructiv!

 34. Cu maiestria dumneavoastra domnule Plesu le puteti juca o festa savuroasa lingailor astia de la A3. Evoluand tot timpul previzibil le dati sansa trogloditilor sa sincronizeze toate mizeriile clocite prin infectele lor circuminvolutiuni cu replicile dvs. Avand tema (pe care cred ca v-o comunica in avans) talk-show-ului, puteti pregati niste replici pe dos, ceva care sa umfle catre absurd gogomaniile gazdelor, ingrosand astfel absurdul concluziei predestinate show-ului. Mai bine ca dvs nu cred ca ar putea s-o faca nimeni! E unu risc, desigur, insa cu finetea dumneavoastra neteziti muntii. No hai!

 35. Noroc cu dl Plesu care nu se da batut si continua sa scrie. Sunt multi care va urmaresc si care gandesc la fel si care nu inteleg cum am ajuns aici, dar asta e. Se ia ca atare pierdem vremea cu incercatul intelesului pentru ca nu toti avem aceleasi repere. Suntem condusi de niste oameni ciudati, parca veniti din alt sistem solar care una zic alta fac, si cand fac fac prost si aiurea, ca apoi sa iasa semeti la tv si sa spuna „Ati innebunit cu totii? Noi va vrem „decat” binele !” si ramai prost ca nu esti capabil sa intelegi de ce sunt cozi la ANAF si balamuc, de ce biciclistii vor fi tarati de tramvaie, de ce nu ne merg trenurile mai repede decat tirurile, de ce scad salariile cand ei spun ca de fapt cresc si de ce inca schimbam macazul manual la tramvaie. Nu mai vorbim de spitale si educatie…Speranta e in generatiile urmatoare care ar trebui sa schimbe graficul si sa puna pe ox si pe oy ce trebuie sa avem si noi un grafic ca afara. Dar asta e valabil si cu tv pentru ca atata vreme cat vor exista mazete si patzachine cu talk-show-uri in prime-time, gasti si interese, vor exista si amibe de-astea la costum care sa ajunga la conducere. Pentru ca ei sunt sustinuti si promovati de amibele din tv. Ca amibele se ajuta intre ele.

 36. Nu-mi pot imagina cum ar fi natia noastra daca n-ar exista Ingerii nostri ,dl.Plesu,dl.Liiceanu,dl.Patapievici si toti cei ca dansii si toti cei ca si comentatorii de mai sus.
  Cinste lor,ei sunt toata speranta noastra de mai bine.

 37. Uimitor, nimeni nu va înjura in toate postările? Cred ca postacii au fost in recuperare, sau pur si simplu le-au diminuat drastic fondurile, desi ne aflam in plină creștere economică. Se pare ca investesc in sănătate, învățământ si cultura. Asa sa-i ajute Dumnezeu.

 38. „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!” – strigau intelectuali importanţi din vremea poetului. Şi se pare că au şi reuşit să o facă. Deci nu suntem la prima abatere, ba mi-e teamă să nu devină obicei. Eminescu, da, nu s-a sfiit să critice nonvaloarea, impostura, fărădelegea, dar a vorbit şi despre adevăratele valori, valori ale neamului. Valori pe care acest obidit popor le-a adunat de mii şi mii de ani. Acum, însă, noii intelectuali se ruşinează de ele, se dezic de ele. Vor să le arunce ca depăşite, obscure, retrograde şi să importe altele, noi, fabricate la „geniala” Şcoală de la Frankfurt. Calde, tocmai scoase din cuptorul neomarxist, cel ce foloseşte ca şi combustibil egalitarismul.
  Da, în februarie trecut oamenii au ieşit în stradă cu sutele de mii, acum dacă se mai strâng o mie. De ce? Atunci nu i-a îndemnat nimeni, au ieşit de bună voie, acum sunt chemaţi de toate partidele din opoziţie, plus mulţi intelectuali, şi totuşi nu ies. De ce? Lipsă de încredere. Episodul din vara trecută de la USR a devoalat cum e văzut poporul simplu de noii intelectuali. Retrograd, din evul mediu, neieşiţi din grote. Dispreţuiţi, în ultimă instanţă, dar îndemnaţi să-i voteze pe ei, iluminaţii. Acum e greu să le recâştige încrederea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Plesu
Andrei Plesu
Scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei. A fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 - 16 oct. 1991) și ministrul Afacerilor externe (29 dec. 1997 - 22 dec. 1999). A inființat institutul de studii avansate „New Europe College” si revista culturală Dilema

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro