In urma articolului publicat in Contributors imi exprim un punct de vedere. Adică, imaginativ și conceptual, în articol se sugerează aceasta de mai jos:
Am simtit pornirea instinctivă de a-mi imagina aceeași problemă insă puțin altfel, prin teoria jocurilor, ca in titlul de mai sus, adică:
Rezultă că, în fapt, dacă ne uităm atent, jucăm același joc de high risk în percepția riscului și consecințelor sale, mai ales în industria nucleară, totul depinzînd de cum las capul pentru citit: spre stînga sau spre dreapta.
La asta dacă decidenții noștri politici, ar fi aplicat instrumentul numit DMDU (Decision Making Under Deep Uncertainty, care estimează probabilitatea de succes a alternativelor de politici-incl. nucleare- care indica alternativele cele mai multe de succes, sau alternativele cu regret minim in viitor), atunci, probabil, n-am mai fi avut ocazia să scriem astfel de articole.
(NA. Pe aceeași temă a apărut si in Economedia un articol, pe care nu-l mai comentez. dar tot așa, se poate scrie un articol și despre zece motive pentru care România nu ar trebui să instaleze SMR.)
In urma celor publicate în Contributors, cred ca este util si necesar oricărui cititor și un punct de vedere al unui operator din interiorul industriei, neîndrăznind totuși să mă autocalific drept ”expert”. Constat în mod obiectiv că adevărații experți din România (cîți or mai fi), ca grup profesional, științific (nu individual) în energie nucleară, nu și-au exprimat și asumat vreun punct de vedere analizat, calculat, științific si strategic asupra acestei probleme vitale pentru România. Declarații politice însă da, au existat și există foarte multe.
Aparent, ambele titluri de mai sus, avînd același subiect – SMR – ar fi cam ”aceeasi Mărie cu altă pălărie”, să vedem ce le deosebește și să lasăm la latitudinea cititorului chiar ”neexpert” sa evalueze:
- Introducere sumară in problema ”energiei nucleare”, pentru o imagine asupra complexității ei.
Mai jos este prezentat sumar, principial, ”ciclul combustibilului nuclear”, element central al oricărui program nuclear al oricărui stat. (NA. a nu se confunda o centrală nucleară cu un program nuclear)
Legenda:
U3O8 – uranium concentrate (”yellow cake”) produs după prelucrare primară minereu care conține cca. 0,1% Uraniu (concentratul este produsul comercializabil). Ca idee generală, cca 200 t/an sunt necesare pentru a asigură funcționarea a 1000 MWe pentru un reactor care produce electricitate-prin turbine)
UF6 – hexaflorura de Uraniu- produsul critic pentru imbogățirea uraniului (la reactoarele cu apă ușoară este necesar uraniu imbogățit – adică pentru reactoare PWR, BWR , iar SMR-ul este o variantă mai mică a PWR. Semnificația P=presurised iar B=Boiling, pentru același agent de răcire = apa ”normală” H2O. Reactoarele CANDU sunt, de fapt PHWR, adică Pressurised Heavy Water Reactors, adică reactoare cu apă grea D2O, si necesită doar Uraniu Natural (neîmbogățit) sau pentru comercializare CAN=Canadian, D=Deuteriu, U=Uranium Natural)
UO2-Bioxid de Uraniu (metal), PuO2- Bioxid de Plutoniu (metal fisionabil, creat în timpul fisiunii Uraniului 235 pentru energie, dar transformarea U-238 nefisionabil in Pu-239 fisionabil) extras din combustibilul ”ars” și reintrodus in combustibilul nou. NA. Plutoniul este ideal pentru fabricarea bombelor atomice, de diferite puteri, chiar si proiectile pentru artilerie, iar extragerea si refolosirea Pu in scop energetic este o ”cheie” a ciclului)
Ce se poate citi ”printre rînduri” din Introducerea de mai sus în problema ”ciclului combustibilului nuclear”:
1.1 Obiectivul oricărui stat: inchiderea ciclului nuclear
De ce ? pentru a-și asigura independența energetică, tehnologică , flexibilitatea si politică (vezi cazul Ungariei cu centrala nucleară Paks si programul nuclear cu Rusia). Altminteri, numai prin achiziții (cumpărare) de undeva, devii dependent de furnizor. A nu se uita că industria este foarte capital intensive, iar o obligație financiară (financial liability) în contabilitate, nu face vreo distincție față de cine o ai: indiferent dacă sunt dator mamei, prietenului cel mai bun (ex. US) sau vecinului dușmănos (ex.RU), tot aia este !!.
O idee despre ciclul nuclear vedem aici și, oarecum legat și de SMR:
Iar ciclul nuclear al României este foarte simplist, mai jos:
Unde: CNU=Compania Nationala de Uraniu (Bihor, Banat,Suceava), nu mai stiu starea lor,
Minereurile de Uraniu sunt procesate la Feldioara (au 2 module in exploatare, la U3O8 si UO2 – nuclear grade, nu stiu alte date). Feldioara a fost calificată de fostul AECL drept UO2 fuel supplier for CANDU
Enrichment= imbogățire-nu e cazul, PHWR operează cu Uraniu natural
NNPC=Compania Națională de Combustibili Nucleari (FCN Pitești)
FCN Pitești a fost calificată de fostul AECL drept CANDU UO2 fuel supplier.
CNE Cernavoda – PHWR cum este corect tehnic denumită și, nu chiar CANDU
Spent Fuel Management/Reprocessing: s-a construit un depozit de stocare (umplut cu apă) si unul uscat care au capacitate de stocare pentru minim 50 de ani
Sigur, acestea sunt informații din ceea ce mai stiu din vechea activitate, pot fi unele (minime, totusi) inexactități, dar care nu schimba imaginea tabloului general si, oricum nu mai este obiectul de activitate al subsemnatului
Sau să vedem cum ne califică IAEA:
Nuclear Fuel Policy:
- Open nuclear fuel cycle
- Closed nuclear fuel cycle (no)
- No decision yet
- Not applicable
Ce constatăm: România nu are inchis propriul ciclu nuclear PHWR, dar, prin SMR deschidem alt ciclu nuclear, mult mai complex, pe o altă tehnologie, mai complexă și cu alt combustibil ?!. In ce scop ?
AVEM RESURSE UMANE, TEHNOLOGICE, FINANCIARE, CERCETARE SA SUSȚINEM O NOUĂ FILIERĂ ?
Intrebarea pe care si-ar pune-o oricine, care mai știe cîte ceva despre această industrie este: de ce mai bine nu ne chinuim să ne propunem inchiderea ciclului combustibilului nuclear, cind sunt ceva șanse sa mai facem ceva, poate, poate din U-3,4 & 5 la Cernavodă ?! (atenție: am spus să mai facem nu să ni se facă)
Cred că este interesant să menționez aici că India este printre puținele țări care si-au dezvoltat expertiză și capacități în toate sectoarele ciclurilor de combustibil nuclear (mine, prelucrare combustibil, fabricare apa grea, reprocesare combustibil, managementul deseurilor pînă la inchiderea ciclului) si tehnologiilor aferente (reactoare LWR- Light Water Reactors-PWR si BWR, reactoare PHWR, FBR (Fast Breed Reactors) si reactoare cu Thoriu.
Totul făcut de zeci de ani, încontinuu sub controlul statului/guvernului Indian, cercetare si engineering aplicat, puternic și nu al vreunei centrale nucleare oarecare sau al ”pieței libere”.
1.2 Obiectivul oricărui stat: sustenabilitatea financiară a programului său nuclear comercial (în caz că nu sunt și alte ”ambiții nucleare”, care ar intra în contul ”beneficiilor” statului respectiv)
Evident, aici nu ne referim la o centrală nucleară anume ci, la tot ceea ce concură la crearea ei, functionarea ei economică, mentenanța, alimentarea cu combustibil, prelucrarea acestuia post-ardere, managementul deseurilor). De prea multe ori ”experții” calculeaza costul energiei numai la ce produce centrala, de parcă costurile up-stream sau down stream ale centralei nucleare propriu-zise (ciclul nuclear) ar fi suportate de altcineva.
Dacă tot vorbim de ”sustenabilitate financiară”, atunci să luăm de bună definiția americană: https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNADF342.pdf, sau, mai simplu, o găsim și prin Ghidurile de finanțare emise de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene care pun la loc central HG-907/2016 drept Biblie a evaluarii proiectelor cu bani publici (ex. licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești).
Deci, pînă la a ne pronunța asupra SMR, ar trebui să vedem evaluarea ei prin ”ochelarii HG-907”, conform Legii.
Din acest motiv, tehnic și tehnologic, ca o condiție absolut necesară, nu am nici o problemă cu tehnologia SMR !
Dar, este oare suficient ?
2 Puțină istorie a energeticii nucleare din România și ce pot învăța generațiile actuale din aceasta
(„A generation which ignores history has no past and no future.”)
In articolul publicat anterior, într-adevăr se descrie rolul jucat de Horia Hulubei in trioul I.Purica, Pătrașcu (H.Hulubei fiind considerat părintele energeticii nuceare românești), dar, in nici un caz nu trebuie uitati, cu merite la fel de mari poate, continuatorii cum ar fi prof. Ioan Ursu, Cornel Mihulecea, Prof. A.Leca și, multi alții din industria nucleară care au conceput si pus in practică ideile și conceptele de bază ale fizicii nucleare pentru energie, au format alte generații pentru domeniu. Fără continuitate totul este mort. Toți aceștia au fost oameni de știință, savanți, ingineri care s-a intîmplat sa activeze intr-un sistem comunist, după cum au fost și multi alți oameni de știință care au lucrat si sub nazism și sub capitalism și, personal aș căuta se delimitez activitatea lor de orice conotație politică…ceea ce au realizat ei, beneficiem și noi si astăzi. După cum rezultă din articolul publicat, acei oameni de știință au gîndit și au recomandat conducerii comuniste ceva, culmea- pe baze economice- de risc- si adaptat posibilitîților noastre, iar acel ceva a fost adoptat ! Așa a ajuns România să fie un exemplu (case story) pozitiv de a introduce tehnologia nucleară, prin cercetare, dezvoltare tehnologică proprie pentru societate.
Intrebare: astăzi, pe cine mai intrebăm despre ce e bine să facem în viitor ? Care sunt acei experți, savanți ?
(exceptind ceea ce citim prin ziare.com, sau energynomics sau focus energetic sau pe la TVR-1 Doamna Giurco)
Discuții pe această temă am avut cu multi foști colegi și parteneri în activitatea ”de-o viață” in acest meșteșug, unul din ei fiind și Academician Voicu Lupei, Presedintele Sectiei de Stiinte Fizice a Academiei Române, participant și domnia sa la acest efort românesc in energia nucleară.
O foarte scurtă, sumară trecere in revistă a ceea ce a insemnat programul nuclear al României, conceput și finalizat in 1969, an în care s-a decis, prin analizele grupului de experți condus de Horia Hulubei, ca România trebuie să adopte filiera Uraniu Natural-Apa Grea- tehnologia PHWR. Concepția lui Hulubei era de a avea energie nucleară în România, prin resursele proprii (Uraniul Natural), Apa grea (care putea fi produsă local) si tehnologia PHWR, cea mai apropiată de posibilitățile industriei noastre (care, evident, urma sa fie dezvoltată specific și in această directie)
Ce prevedea Programul Nuclear ca investiții ? (gindit pe minimm 30 de ani). Tot ceea ce se regăsește mai jos, era proiectat pentru capacități nucleare de minim 5 unitati
- O centrală la Cernavodă: cu 5 unități x 700 MW (care, conform acordului – licenței cu Canadienii, U-1 era 100% import, U-2 -70% import, U-3- 40 % import U-4 aproape 100% românească)
- O centrala la Făgăraș: similar cu Cernavodă
- Industrie:
- Fabrica IMGB (producția de vase și tubulatură specială, mașina de încărcat combustibil CANDU, turbine General Electric de 700 MW, Generatorare Alsthom, etc.)
- Fabrica VULCAN- componente grele nucleare
- ITN – fabrica de combustibili nucleari (barele de combustibili nucleari) concepute pe baza cercetarilor de la IFA (Inst. De Fizică Atomică – Magurele), folosindu-se
- UO2 preparat la Fabrica de combustibili Feldioara din Uraniu românesc. Barele de combustibil invelite in Zirconiu (specific PHWR) au fost omologate in 1985
- In același an au inceput cercetările (teste la Neferal) si proiectarea unei fabrici de metale neferoase (nefinalizată) – Titan si mai ales Zirconiu– material specific PHWR, de o importanță vitala in constructia combustibilului nuclear (este tubul ”cladding” in care se introduc pastilele de Uraniu si care are a permeabilitate maxima la trecerea neutronilor necesari fisiunii nucleare),
- Fabrica de apă grea D2O – special realizata la Halînga (Drobeta Tr.Severin), lîngă care s-a construit si o mare termocentrală care alimenta exclusiv combinatul de apa grea (D2O) și încălzea și orașul Drobeta Tr. Severin
- Construcții-montaj: au fost create companii specifice de construcții și montaj, avăndu-se în vedere standardele deosebite, specific mai ridicate, in industria nucleară
- Cercetare aplicată
- Pentru toate domeniile industriale de mai sus, au existat institute de cercetari specifice domeniului nuclear sau departamente in Institure, atit de cercetare cît si de proiectare
- Pentru D20, (apa grea), cercatările au început la sectia IFA (Inst. De Fizica Atomică) de la cluj (Prof. Sabin Peculea) și au continuat si finalizat la stația pilot de la Govora
- Formare personal
- Universitatea – fac. de Fizica aplicată, fiind implicate si Universitati din Cluj si Timisoara
- Politehnica Bucuresti – fac. de Energetică, cu formare dedicată industriei nucleare
- Industrie:
Acestea sunt doar numai cîteva probleme punctuale, ca să ințelegem cumva mai bine cam despre ce e vorba cînd vorbim de ”filiere nucleare”. Mă feresc să abordez problema (complet diferită) a celor expuse in articol, din care citez: ”… ceea ce astăzi mulți din domeniu afișează ca un „succes românesc” în domeniul nuclear, a fost de fapt dedicare și sacrificiu personal din partea unui număr mic de oameni, pe care aproape că i-am uitat, toți cu „dosare grele de cadre” și urmăriți informativ de Securitate..” și doar afirm, în calitate de trăitor modest al acestui ”succes românesc” , că acesta se datorează unui grup relativ mic de oameni cu viziune, de oameni de știința, nu neapărat mic, dar și uriașului efort al unei mari mase de ingineri (proiectanți, constructori, operatori, etc.), ce mai, cel putin 2 generații care au facut cumva ca toate astea să se intimple.
După ce am vazut mai sus, despre ce e vorba intr-un program nuclear se ridică intrebarea:
Ce mai avem, cu cine mai facem si ce mai putem face măcar la PHWR ?
In acest context, fără a intra în multe detalii, se ridică 2 întrebari principiale, de dezvoltare a SMR in România, așa cum am facut și noi în trecut in logica cercetare-realizare pilot-certificare-constructie-operare:
- Aparent, nu a fost realizat un pilot și nu a fost construită (incă) nici o centrală comercială. Se dorește creerea unui pilot în România ? Asta se realizează (dacă e acceptabil) pe finanțarea exclusivă a dezvoltatorului. Sau, se incocmeste un acord JV (dacă participăm la finanțare) prin care vom beneficia de royalties la toate proiectele care se vor dezvolta in viitor
- Combustibilul nuclear: nu mai menționez problemele uriașe care ne stau in fața unui nou ciclu nuclear (sincer, nici nu stiu dacă le putem face față), dar, aparent, aceste reactoare folosesc un combustibil uraniu imbogățit ușor mai mult decit celelalte reactoare comercial LWR (Light Water Reactors), uraniu tip HALEU-High Assay Low Enriched Uranium) și ar trebui realimentate destul de des. E drept că SUA a luat măsuri de a reduce dependența de Rusia la importul de Uraniu, dar, asta rămîne totusi o problemă de viitor.
- Costurile de dezvoltare: o problemă critică, neclară și un factor de risc
Pentru România se pune o singură întrebare logică:
- Avem deja o filieră nucleară, deja dezvoltată de bine de rău si potential de creștere de 2,5 ori și la care nu am inchis ciclul nuclear. De ce nu ne concentrăm pe aceasta ? (fără a mai aduce în discutie problema: unde ar mai intra in SEN încă 1400 MW nucleari, pe linga cei 1400 CANDU, la care s-ar adăuga SMR-uri și multimea de gaze, eoliene,PV-uri, în conditiile in care prosumatorii, generarea distribuita si energy communities vor scădea necesarul de producție al SEN după cum se vede deja ?!)
- De ce m-aș angaja acum, intr-o altă filieră, mult mai complexă, mult mai scumpă, încă nedezvoltată ? (cred ca este greșită abordarea că ”toți se arunca cu entuziasm în SMR – hai si noi”. Noi avem deja filiera)
Se pare că suntem în situația clasică în care ”atunci cind politicul ia decizii directe in economie, consumatorul va suferi, dar cind politica este condusă de principii economice atunci politicul nu ciștiga nimic direct”
Imi pun și eu, ca și alti colegi de-ai mei din meserie, aceeași intrebare pe care și-o pune autorul, la sfirșitul articolului:
Ce ar crede Horia Hulubei despre SMRs? Ar fi reținut? Ar respinge ideea? Sau ar îmbrățișa-o cu entuziasmul pionierului care a fost întreaga sa viață? Să nu pierdem din vedere pădurea din cauza copacilor. Mai cu seamă, să nu lăsăm decizii atât de importante să fie influențate de părerologi sau, mai grav, de agenții de influență ai Moscovei. Ar fi ca și cum am lăsa buruienile să crească în voie pe mormântul lui Horia Hulubei
Cum din cele ce am prezentat mai mai sus,cred că intuiesc ce ar gîndi Horia Hulubei despre SMR, chiar și astăzi …nu aș putea gîndi altfel decît el, pentru că, vreau nu vreau, obiectiv, sunt produsul, bun sau rău, al acelei școli, bună sau rea astăzi adică:
- Este un ”val” al SMR-urilor, de care se ocupă cam toată ”lumea bună de la Est la Vest”, bazate pe diverse tehhnologii și combustibili: GE-Hitachi BWRX-300, Holtec SMR-160, Terrapower Natrium, X-Energy’s Xe-100 HGTR, UNSC MMR, CANDU SMR, Last Energy PWR-20, Rolls Royce SMR
DE CE OARE ROMÂNIA NU A ADOPTAT CANDU-SMR ? A FĂCUT VREO ANALIZĂ ? CUM A DECIS ?
E o tehnologie pe care o stim, utilizează Uraniu natural, avem o infrastructură construita pentru așa ceva, aparent ar fi mai economică decit filiera SMR bazată pe PWR
Chiar dacă SMR-CANDU nu este avansat in dezvoltare, ne grăbește cineva ? Stim ca SMR-CANDU sigur nu va fi disponibil ? N-am putea coopera AICI, cu dezvoltarea lui ?
- Dacă recentul studiu al EPG Grup (Energy Policy Grup :
expertul Radu Dudău a explicat că ”…motivele pentru întreruperea proiectului nu sunt tehnice, ci economice …” și conchide referitor la oprirea proiectului NUScale in SUA, că ”… beneficiarii au decis că doresc să obțină un preț mai mic al electricității pe care îl pot obține…”
Și așa am ajuns în poziția lui Horia Hulubei de acum 55 de ani, de a decide asupra unei probleme cvasi-identice.
Horia Hulubei a decis atunci, pe niște considerente ! Noi ce decidem azi și pe ce considerente ?
Intrebare valabilă la care și astăzi, devine și mai greu de dat un răspuns…pentru că, spre deosebire de Hulubei, nu știm cîtă energie ne trebuie în următorii 30 de ani și implicit cite SMR-uri (dacă) ne și trebuie avind în vedere costurile, ”valul de IRES”, consumul SEN in scădere datorită prosumatorilor, productiei distribuite si a altui val care va veni – ”RES energy communities”, peste care se va așeza CHEAP Tarnița-Lăpuștești, care va ”tăia” competitiv din ”avantajele flexibilității SMR” !?
Sa ne intoarcem deci la caricatura PESIMISMULUI si OPTIMISMULUI SMR cu care am inceput si să o recitim din nou acum, poate cu alți ochi și mai ales aplicarea DMDU la studiul informativ al EPG, care, în nici un caz nu poate constitui un document pentru Decision Making Process.
Daca nu suntem in stare sa ne adaptam noului si sa facem parte din ceea ce altii ne ofera tinjind mereu dupa un modest ceausism al trecutului nu ajungem nicaieri .
„Modestu’ ceausism ( da’ si dejism) al trecutului” ( hidro + termo + nuclear) e exact ala de ne furnizeaza energia electrica azi; inclusiv la bec. Caci, cu ce-am realizat ca investitii in ultimii 34 de ani( inclusiv inchiderea termo pe carbune),azi foloseam computere pe solar, eolian, vreascuri si biomasa(?!)
Întocmai după cum am anticipat într-un comentariu la „articolul” invocat și mai repede decât m-am așteptat, a apărut controversa între „mic” și „mare”.
Această rapiditate reprezintă un foarte bun argument în favoarea ideii că, așa cum am scris, nu se va construi în România nici „mic” nici „mare”, dar este foarte probabil să se încerce (și să se reușească) sifonarea unor fonduri publice.
Bravo nea Catalin,
un articol care musteste de stiinta, tehnica, tehnologie. Desi, ici, colo, chiar am inteles cite ceva, totusi am ramas zapacit de cap.
Cel mai tare m-a aiurit intrebarea cita energie ELECTRICA e necesara in viitor!? Eu as zice, asa din burta, ca ar trebui cam dubla decit e necesara acum. De ce? Pai daca se incepe serios cu masinute electrice, sau chiar cu incalzirea electrica a caselor, ca sa nu mai vorbim de utopia hidrogen, sau otel verde, este clar ca va fi nevoie de f mult. Si daca ar fi prea mult sunt sigur ca se poate exporta, dar la ce pret!?
Acestea fiind spuse te rog sa nu contezi pe mine, nu ma bag sa iau vreo deizie!
Nea Neamtu, multumesc…a fost doar o incercare de a explica simplist complexitatea problemei nucleare, nu numai pt. RO ci oriunde, numai ca la noi, politicienii (si nu savantii, expertii, inginerii) , ca de obicei, discuta foarte lejer toate astea, fara a sti despre ce e vorba.
Iar despre intrebarea ”CITA ENERGIE ELECTRICA” ne trebuie in viitor, este o intrebare legitima, pe care mi-am pus-o si eu, dar si altii din tagma. SA EXEMPLIFIC:
– in 2022 RO a consumat cca 56 mill.MWh energie electrica
– in 2023 RO (la 11 luni) a consumat cca 48 mill MWh și in mod sigur nu va depasi 52-53 mill MWh (asta s-a intimplat datorita instalarii in RO a cca 1100 MW prosumatori (in special PV dar si instalatii mici distribuite de productie energie electrica on-site (micro-cogenerari). Astea sunt UNITATI DISTRIBUITE DE PRODUCTIE PE CARE DISPECERUL ENERGETIC NATIONAL ”NU LE VEDE” SI EL INREGISTREAZA SCADERE DE CONSUM…de fapt, consumul a ramas la fel, poate a crescut, DAR PRODUCTIA CENTRALIZATA A SCAZUT (s-ar putea ca intre astia sa fie multi cu maisni electrice !…eu stiu 2 amici cu chestia asta)
– cum al nostru Preș-KWJ ne-a anuntat din Dubai ca RO va instala 8000 MW PV pina in 2030, iti dai seama ce balamuc iese ?!
– si, sunt aproape sigur ca energia produsa in SEN, de fapt S-AR PUTEA SA SCADA !!!, deoarece, PNRR-ul nostru aprobat de bruxelles, prevede la:
REFORMA 1: folosirea terenurilor degradate pentru productia de energie regenerabila (și aici, va intra si sorgul de care am mai discutat, si care nu sunt decit ”vreo 1000 MW” electrici si decarbonare orase / orasele
REFORMA 2: creerea si implementarea conceptului SAE (Sate Autonome Energetic – bazate pe regenerabile , biomasa agricola si forestiera), conceptul ”satul si MW-ul”…si cum sunt cca 2800 comune in Romînia, asta ar insemna, daca facem numai 50% din ele pina in 2030, cca 1400 MWe
REFORMA 3: rezolvarea / eficientizarea arderii celor 13 mill t / an lemn de foc (idem ca la 2)
Deci, s-ar putea sa nu mai fie nevoie de mare lucru de instalat, daca se fac astfel de politici (cred ca nici nu mai poate fi vorba de U-3+4 Cernavoda
Cam asta e …
Nea Catalin,
imi place optimismul tau, cu reforma 1 si doi, mai ales ca au fost, nu asa, aprobat de EU recunoscut drept cel mai mare specialist in energie.
Ce ma zapaceste, insa, din nou, ca.. O, tu nici visezi, bătrâne, câţi în cale mi s-au pus!
Toată floarea cea vestită a întregului Apus,
Tot ce stă în umbra crucii, împăraţi şi regi s-adună
Să dea piept cu uraganul
Si s-au intilnit la Dubai, 90000 din cei mai buni fii si fice ai pamintului si si-au zis ca cea mai buna energie e aia atomica, cica vor s-o tripleze.
Chiar si balerina lui Biden, el n-a fost ca era la bai, a zis ceva de nuculare.
Nu mai inteleg nimic, absolut nmic.
PS Reducerea consumului inregistrat in Ro poate fi explicat si prin scumpirea energiei. Multi au trecut la bucataria de vara a bunicii in care se gateste la lemne si coceni de porumb.
deh nea Neamtule, zic si io ce vad si inteleg….ce e cert este faptul ca avem aproape 3000 de sate care se inclazesc cu lemne…ceva ceva trebuie facut cu astea, altfel ramin in saracie energetica perpetua.
Dar, ca ne-am calificat la Europenele de fotbal, imi iau bilet pentru Munchen sa vad 1-2 meciuri, si trag o fuga si pe la Dusseldorf,…matale alegi beraria si eu dau berea si mai stam de vorba pe tema COP-28 si triplarea energiei nucleare.
Cind vii mata in RO, facem invers – aduci matale berea la un BBQ in satul unde merg in W/E sa-ti arat cum ”se trag gaze” intr-o localitate din mijlocul padurii si livezilor, care se inclazeste de sute de ani (atestata) cu lemne….poate o sa punem SMR ca sa decarbonam definitiv totul !?
nea Cataline, mi-ar face mare placere. Apropos, pot veni eu la München unde am niste rude apropiate.
Dar… e greu de gasit bilete la meci https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2023/12/euro-2024.html
deal !
@dragostin catalin – mai ține cineva minte investiția asta, lăudată pe-aici nu cu mult timp în urmă?
https://www.startupcafe.ro/afaceri/gigant-elvetian-clariant-produse-chimice-fabrica-romania-deschidere-fonduri-ue.htm
Oare de ce se închide?
n-au paie, cica, 400.000 t/an
@Harald- stiu de ce inchide…in afara de paie
Povestea e mult mai simplă și are două componente, una tehnică și una propagandistică:
a) componenta tehnică: reactoarele SMR se folosesc de zeci de ani pe nave (portavioane, submarine nucleare, spărgătoare de gheață etc.). Pe mare nu trebuie cine știe ce măsuri de securitate, în caz extrem nava se duce la fund cu tot cu reactoarele nucleare de la bord, iar în ocean e destulă apă ca să răcească definitiv și irevocabil reactoarele avariate.
Pe uscat nu merge așa, cantitățile de apă sunt limitate. Rușii au un astfel de reactor care alimentează un orășel, dar acel reactor e pe o navă. Care se poate duce liniștită la fund, în caz de avarie necontrolabilă.
b) componenta propagandistică: tehnologia SMR nefiind utilizată nicăieri pe uscat, oamenii sunt duși cu vorba. S-a lămurit toată lumea că nu se poate conta pe eoliene și pe fotovoltaice, așa că acum s-au lansat noi baloane de săpun: hidrogenul și reactoarele SMR.
Metoda asta a fost ”brevetată” în urmă cu peste 150 de ani în UK: peste 1 milion de irlandezi au murit de foame, în timp ce administrația britanică îi punea să construiască pe insulă drumuri spre nicăieri.
Asta reprezintă reactoarele SMR în prezent, un drum spre nicăieri, la fel ca și fuziunea nucleară. Insistența cu care sunt promovate, precum și personajele care le promovează, sunt mai mult decât edificatoare.
Productia de energie electrica trebuie sa inlocuiasca arderea fosilului in tot ceea ce inseamna miscare pentru simplul motiv ca cea de a doua cale este pur si simplu o RISPA. Petrolul si derivatele sale sunt resurse pentru industria chimica si pot fi utilizate la incalzire in sisteme de siguranta/ urgenta.
Ro trebuie sa se alinieze tranzitiei strategice din tarile occidentale prin importul masiv de solutii si sa reduca din decalajul tehnologic existent azi. Eolian, solar, nuclear – toate sunt bune si UE&US acorda facilitati importante tarilor ramase in urma din cauza inchiderii in spatele cortinei de fier. Opozitia geografilor, producatorilor/soferilor de masini Diesel, a reparatorilor de carburatoare sau a psihologilor este irelevanta si este rezultatul unor interese de moment sau a ignorantei.
Mai vorbim la primele întreruperi masive de energie electrică. Poți înțelege că la vânt de peste 25 m/s, chiar și cele mai noi eoliene se decuplează automat, fără să întrebe pe nimeni? Iar eolienele mai vechi se decuplează automat la vânt de peste 20 m/s. Eolienele au niște cutii de viteze automate, cu 3 sau 4 trepte. Nu cu 8 sau 9 trepte, că nu sunt nici Mercedes și nici Audi.
”Importul masiv de soluții” se rezumă la importul masiv de panouri solare din China, atât în România, cât și în ”țările occidentale”. Diferența e că România e mult mai săracă, deci ultima energie electrică disponibilă o s-o cumpere întotdeauna Germania, nu România. Ai zeci de comentarii care promovează ”drumuri spre nicăieri”, exact ce explicam mai sus.
Pe « drumul spre nicaieri » Ro se incoloneaza in urma US, UE si UK. Comentariile mele (cele care te supara) sunt menite sa demonstreze goliciunea manipularilor pur politice ale celui care ti-a strambat optica asupra esentei actualei revolutii tehnologice occidentale. Si elevii gurului repeta pana la satiozitate 97%, iecologisti, incalziristi, abureli ignorante cu entropia sau geofizica cuantica, EV=rau, temperatura nu exista,…astea ar trebui sa te irite.
UK se bazează pe interconectoare de sute de MW cu restul continentului. Cel cu Norvegia, deja dat în exploatare, are singur 1400 MW, cât ambele reactoare de la Cernavodă. Nu există niciun SMR în ”national grid” în UK.
Și nu, o temperatură medie a întregii planete nu există, la fel cum nu există nici o temperatură medie a întregii Românii. Asemenea găselnițe sunt doar echilibristică matematică, fără niciun corespondent în lumea reală. La fel de bine, poți face o medie aritmetică între numărul stelelor din Galaxie și numărul de fire de grâu de pe Pământ, dar media asta nu va avea niciun corespondent în lumea reală.
“ Și nu, o temperatură medie a întregii planete nu există, la fel cum nu există nici o temperatură medie a întregii Românii.”
Vezi, de-aia e bine sa nu vorbesti decat de lcruri la care te pricepi. Cine ti-a spus gogomania asta s-a descalificat nu numai ca fizician, dar si ca om de stiinta. Sa stii ca temperatura nu este definita ca media masuratorilor cu termometrul. Nici in matematica, nici in fizica, nici in chimie. Exceptie fac mecanicii auto care repara radiatoare. Spor la invatatura, //
În loc de cutii de viteze la moriștile de vânt, punem niște inteligență artificială la lucru pentru că este la modă. Mama lor de roboței, s-au lenevit și ei acum… :)))
@Petre Opris
AI se foloseste la estimarea graficului de productie energetica pe ziua de maine, retele inteligente, etc. Pe langa parcurile eoliene si instalatiile fotovoltaice, companiile „neobolsevice” cu capital privat din Vestul continentului si din Nordul continentului American, au inceput sa investeasca in centrale inteligente pe gaz cu viteza rapida de reactie (backups) si evident in centrale pe biomasa (a carei pondere prin Germania, UK, SUA, etc a atins pragul de 9-10% din total) precum si in capacitati de stocare, incepand cu centrale hidroelectrice prin pompaj, baterii, etc.
P.S. neocapitalistii „de stat” din fostul lagar socialist isi vad viitorul in centrale nucleare, finantate integral pe datorii publice. Asa cum declara recent si presedintele Duda: Nuclear power (Polskie Elektrownie Jądrowe;) is Poland’s future! Sau altfel zis, administratia companiilor de stat din fostul lagar socialist (pe unde domneste nepotismul, politicianismul, coruptia, prostia, etc) ar fi salvarea capitalismului. Sa traiasca neocapitalismul din Estul Europei si membrii lor CA;) Huraa!
Câinele moare de drum lung, iar capra vecinului din cauza iubirii nețărmurite exprimate de vânzătorii de piei de cloșcă Eco Friendly, uscate pe panouri solare cu ajutorul inteligenței artificiale.
Revenind la partea întâi a comentariului dumneavoastră, nu ați spus absolut nici un detaliu de genul „unde s-a întâmplat?”, când, cum și care este eficiența calculată a instalațiilor respective, înainte și după folosirea inteligenței artificiale. De aceea vă recomand să citiți un pic mai jos raportul dat de Ion Dincă lui Nicolae Ceaușescu despre energetica românească și să vă refaceți tema. Poate-poate reușiți să treceți de faza trompetelor pionierilor români care anunță sfârșitul Planetei.
Și un pic de text pentru dezmorțirea minții: https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26738153-este-adevarat-nou-inceput-polonia-anunta-construi-24-reactoare-modulare-mici-dimensiuni.htm
@Petre Opriș – Hitachi BWRX-300 încă nu are omologare în UK, iar asta va dura cel puțin 5 ani. Este greu de crezut că are deja omologare în Polonia sau în Canada. Sau oriunde în altă parte, for that matter:
https://www.powermag.com/ge-hitachi-formally-enters-bwrx-300-smr-in-uk-race-for-new-nuclear/
Nu contestă nimeni existența SMR-urilor, se folosesc la nave de zeci de ani, am scris asta de 10 ori. Dar nu există deocamdată niciun design omologat pentru instalarea pe uscat. Nici măcar Hitachi BWRX-300
@Petre Opris
Mda, spre deosebire de americani, englezi, germani, olandezi etc, polonezii isi permit centrale nucleare de ultima generatie (cu un pret al energiei in jur de 15 centi /kWh la turbina). Economiile dezvoltate din Occident se vor da cu centrale pe balegar, usuca piei de closca pe panouri PV, etc, iar guvernele fudule din estul UE se vor da cu Rolls Royce, Lambo, Brabus, etc. pe banii contribuitorilor-net la bugetul UE. https://info.westinghousenuclear.com/news/wec-pej-poland-contract-signing
PS. Dincolo de fudulia cea de toate zilele, polemici ieftine, etc, investitiile in tranzitie energetica au devenit o realitate in mai toate economiile dezvoltate. Chiar si in UK. https://assets.publishing.service.gov.uk/media/64c1322c90b54500143e83c6/DUKES_2023_Chapter_6.pdf
PPS. Au trecut peste 30 de ani de la caderea comunismului, sistemul energetic prin fostul lagar socialist insa, a ramas monopol de stat (in frunte cu complexele energetice romanesti, Nuclearelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, PEJ-ul polonez, MWM-ul unguresc, etc, etc). In acest sens, postarile dvs cu stenogramele lui Ceausescu sunt ironice, sau un fel de praf in ochi (insinuand ca vesticii cu capital privat sunt fraeri, neomarxisti, usuca piei de closca, in timp ce iesticii cu capital de stat sunt neocapitalisti dastepti, hotii striga hotii, si tot asa;).
@Florix
In primul semestru din 2023, Nuclearelectrica a vandut energia in medie cu 16 centi/kWh (). Daca „the latest and greatest” are un pret estimat „la turbina” de 15 centi/kWh, poate e un semn ca nu e nici o sansa de profit in constructia de centrale nucleare noi.
https://www.nuclearelectrica.ro/ir/situatii-financiare-2023/
@harald:
…totusi, in afara de panouri solare din China:
https://www.infineon.com/cms/en/careers/our-locations/romania/
Vezi ca iar te grabesti sa vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti bine? De ce nu te marginesti la politica si psihologie?
@judex – dacă ai avea argumente reale, n-ai avea nevoie de atacuri permanente la persoană, folosește și psihologia la ceva. Dar nu mai spune asta la nimeni 😀
P.S. Când faci echipă cu @Florix, e clar ce ai de recitat pe-aici. Iar compania-mamă a celei la care îi faci reclamă e una dintre cele mai corupte din Europa, de asta și operează sub nume diferit, nu sub numele concernului.
@harald: o-ai adus in discutie pe @Florix. In afara de “x”-ul de la sfarsit, “echipa” exista doar in inchipuirea ta. Adica, eu vorbesc doar pentru mine, nu ma sfatuiesc pe ascuns cu Ursula, Greta, Florix, Hantzy, narci, Presura, ICPP, NASA, Car Not!, Nernst, Boltzmann sau Marston.
P.S.
Exista un principiu in psihologie: cand doi îți spun ca …te duci sa te culci, nu-i asa? Sau e din mecanica fluidelor?
@judex – ”principiul” invocat de tine face parte din manipularea psihologică, nu din psihologia autentică. Asta ca să știi cam cât valorează ”principiul” tău.
Problema e mult mai simplă: omul cinstit nu are nevoie nici de manipulare și nici de comunicare patologică (asta reprezintă în realitate atacurile la persoană, comunicare patologică, așa se numește). Pentru omul cinstit, e suficient să prezinte situația reală, ca să-și argumenteze punctul de vedere. Pentru că realitatea însăși îi dă dreptate.
Opozitia [..] este irelevanta
Sigur ca orice opozitie, in lumea noastra, unde noi le stim pe toate, noi luam deciziile corecte, trebuie stirpita din fasa. In numele libertatii si democratiei, ca d-aia am murit la revolutie.
In primul rind ar trebui ca acestora, opozantilor, sa li se interzica sa se exprime, se li taie limba si degetul de computer, in al doilea rind ar trebui sa fie adunati pe stadioane goi si lasati in frig, sau trasi pe roata. Cei ramasi ar trebui sa fie trimisi la munca, ca vorba aia „Arbeit macht frei”, dar nu la orice munca, ci la instalarea eolienelor pe virfurile Himalaiei.
Judex for president!
Addendum (apropo): …ignorantei sau analfabetismuluu functional.
Pai, sa cumparam ceva submarine nucleare. Puse la produs energie, iar la o adica…
Eventual, scoatem de la naftalină și submarinul Delfinul, care stă în rada portului Constanța de foarte mulți ani. Îl mutăm lângă Casinou, iar când nu bate vântul dăm drumul la Dieselul său și alimentăm cu energie electrică o sală de jocuri de noroc. Facem și noi un ban grămadă!!! :))))
Domnule „harald” – Cred ca nu se intelege problema de baza a dezvoltarii unor mini-reactoare – Dupa umila mea parere aceste micro reactoare vor prezenta urmatoarele avantaje – fata de marile-actuale reactoare, cel putin in multe locuri si destinatii, unde mari centrale nu pot fi amplasate din lipsa de apa de racire suficienta si sigura, cerere mica de energie sau retehnologizarea/reutilizarea patiala a unoir echipamente si dotari – inca utile si functionale ale unor „decedate” centrale electrice pe carbune (cum e cazul Doicesti din Romania) sau altor unitati industriale scoase din functiune :
– construirea unui BLOC reactor intr-o uzina specializata si bine dotata nu pe fiecare santier este benefica solutie tehnica
– reducerea drastica a duratei de executie intr-o uzina specializata, bine dotata si cu posibilitati de standardizare si automatizare a productiei.
– reducerea costurilor per MW putere (indiferent cine si cu ce argumente nu ma va convinge ca executia unui ansamblu intr-o uzina nu va fi mai ieftina decat pe un santier, ori cat de bine organizat si dotat)
– standardizarea intr–o uzina reduce cheltuieli si asigura calitate si siguranta
In pluxs :
– se reduce timpul de montare si punere in functiune a unei Centrale atomice
– se poate creste puterea instalata mai simplu si ieftin prin adaugare de module, la viitoare cereri de energie
– se pot construi centrale nucleare cu reactoare mici prefabricate in zone dificile sau care nu permit montare de mari centrale (lipsa unor surse de apa de racire sigure)
Si chiar nu inteleg teama de nou ! Nu trebue ca Romania sa ramana la „vremea lui Hulubei sau Ceausescu – sa mai facem totusi un pas in fata ! Am admirat si apreciat programul nuclear romanesc „castrat” de naeispravitii care au condus (vorba vine „condus) Romania dupa ‘990 si aruncarea la fiare vechi (cum ne explica o nulitate tehnica – persona odiosa, nu-i spun numele) a industriei romanesti, inclusiv a unitatii Halinga care producea apa grea !
Pledoaria aceasta nu inseamna ca nu sustin continuarea extinderii centralei de la Cerna Voda cu inca MINIM doua reactoare pe apa grea (apa pe care „inca” n-au varsat-o la canal „alde ciolaci, dragnei & Co.
@Th. Iliescu – nave cu propulsie nucleară există de zeci de ani, de ce credeți că nu s-au instalat și pe uscat reactoarele folosite la nave? Pentru că măsurile de siguranță sunt practic la fel ca la reactoarele mari, deci costul energiei electrice devine prohibitiv. Exact de asta s-a dus în cap NuScale.
Nu e nicio ”teamă de nou”, există niște norme de siguranță impuse prin lege și ele trebuie respectate. De asta nu aveți un reactor nuclear acasă, din cauză de ”teamă de nou”? 😀
@dl. Th.Iliescu, recomand
https://www.gevernova.com/nuclear/carbon-free-power/bwrx-300-small-modular-reactor
Toate exploatările de uraniu din România au fost închise încă de pe vremea lui Ponta. De mai bine de un deceniu cele aproximativ două reactoare funcționează cu uraniu importat. Uzina de apă grea avea mari probleme in urma cu ani de zile, cealaltă uzina de apa (din Pitești?) am citit că s-ar fi închis. Nu, România de azi nu are capacitatea de a exploata eficient dpv economic noi cicluri nucleare și nici nu și-a pregătit în vreun fel pașii pentru a putea exploata energia nucleara la un nivel rezonabil pe actualul ciclu nuclear pus la punct de comunisti cu destula interferenta politica. Nu vedeți că nimeni nu mai vorbește despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă?
Tarnița-Lăpuștești e o obsesie a dvs, având in vedere starea precară a întregii rețele electrice care nu permite balansări din astea la distante considerabile peste munți și vai
– tarnita nu e o obsesie ci o necesitate.
– ”…având in vedere starea precară a întregii rețele electrice care nu permite balansări din astea la distante considerabile peste munți și vai…”
energia aia, si acum trece peste multi si peste vai oricum !….tocmai tinind cont de precaritatea retelei, o ”unealta” ca tarnita, fluidizeaza circulatiile, niveleaza virfurile eolienelor si solarelor, mai asigura si rezerva instantanee….cum era sa dam de dracu saptamina trecuta cind a picat 1 grup nuclear si vreo 1000 MW eoliene din cauza vintului prea tare…noroc ca era week-end in gol de sarcina
Tarnita este OBLOGATORIE pentru sistemule energetic romanesc !! Batem campii cu utilizarea gurilor de mina ! Pentru ansamblul Tarnita nici nu cred ca este necesara o noua linie de HV – cea existenta putand face fata. Stocarea en. electrice in baterii de acumulatoare ? Cam ca o injectie la un picior de lemn !!
https://cleantechnica.com/2023/11/30/what-drives-this-madness-on-small-modular-nuclear-reactors/#disqus_thread
Un alt articol util despre SME (impreuna cu cele de pe Seeking Alpha).
Stimate domnule Dragostin,
Articolul dumneavoastră este foarte interesant şi educativ pentru mine. Nu sunt fizician şi nici specialist în sisteme energetice, însă am observat câteva inadvertenţe la partea de cronologie şi analiză istorică din perioada Războiului Rece. Încerc să vi le expun pe rând, sperând că nu vă deranjează:
1. Horia Hulubei a reuşit în cursul Conferinţei de la Geneva din august 1955 să obţină informaţii de la colegii şi prietenii săi Francis Perrin şi John Cockroft despre nivelul de dezvoltare al tehnologiei reactoarelor nucleare cu apă grea din acel moment.
În acelaşi an, sovieticii au propus şi autorităţile de la Bucureşti au acceptat achiziţionarea unui reactor nuclear ştiinţific (montat în următorii ani la Măgurele) care nu utiliza apă grea.
Ca fapt divers, Horia Hulubei a avut deschis un dosar de urmărire informativă cu numele de cod „Profesorul” (o lipsă de imaginaţie pe care nu are rost să o comentăm). De asemenea, se poate observa că în delegaţia română care a ajuns la Conferinţa de la Geneva în august 1955 s-a aflat, printre alţii, Ion Mihai Pacepa. Viitorul general de Securitate şi dezertor a mai ajuns o dată la Geneva cu o delegaţie română de fizicieni în anul 1958.
Concluzia 1: De la început s-a mers în România pe două direcţii principale, iar Horia Hulubei şi Ion Mihai Pacepa ştiau acest lucru încă din anul 1955.
2. La 9 mai 1966, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au aprobat ca primul reactor (cu uraniu natural şi apă grea) să intre în exploatare în anii 1972-1973 (putere: 500-600 MW). Programul continua în anii 1974-1975 prin punerea în funcţiune a unui nou reactor (500-600 MW). Totodată, se estima creşterea puterii instalate a centralelor nuclearo-electrice din România până la 4500-5000 MW (la nivelul anului 1980), respectiv până la 50000 MW (la nivelul anului 2000). Pentru derularea cu succes a programului respectiv trebuiau asigurate din resurse interne, până în anul 2000, minim 138000 tone de uraniu (în cazul în care se dovedea viabilă varianta centralei dotate cu reactoare care utilizau uraniul natural şi apa grea) sau 250-400 mii tone uraniu (pentru centralele care foloseau uraniu îmbogăţit şi grafit sau apă, respectiv uraniu natural şi grafit).
Concluzia 2: Propunerile făcute de Horia Hulubei privind reactorul nuclear cu apă grea au fost acceptate, însă existau probleme majore în privinţa despăgubirilor revendicate de autorităţile canadiene în relaţia cu România.
3. În toamna anului 1966, autorităţile sovietice au informat guvernul de la Bucureşti despre faptul că nu puteau oferi o centrală atomo-electrică de tipul cerut de partea română (în care se folosea uraniu natural şi apă grea) deoarece aşa ceva nu se fabrica în URSS. În „Nota privind oferta pentru o centrală nuclearo-electrică din URSS” – document clasificat „Strict secret de importanţă deosebită” şi înregistrat cu numărul 2618/24.10.1969 la Cancelaria C.C. al P.C.R. – s-a menţionat astfel: „La 5 iulie 1966, „Industrialimport” a predat conducerii Comitetului de Stat pentru Relaţii Economice al URSS (GKES) tema tehnică pentru o centrală nuclearo-electrică echipată cu un reactor de 500-600 MW de tipul cu uraniu natural şi apă grea. GKES a comunicat la acea dată că, având în vedere importanţa obiectivului, cererea de ofertă sus-menţionată urma să fie prezentată Consiliului de Miniştri al URSS. Ulterior, GKES a răspuns la 28 noiembrie 1966 că filiera cu uraniu natural şi apă grea nu este fabricată în URSS şi că, în consecinţă, nu poate oferi o centrală nuclearo-electrică de tipul cerut de partea română”.
Concluzia 3: Sovieticii puteau să fie deranjaţi de propunerile lui Horia Hulubei în favoarea construirii unui model de reactor nuclear canadian în România.
4. În anul 1968, autorităţile de la Bucureşti au trimis o nouă temă tehnică la Moscova în vederea construirii în România a unei centrale nuclearo-electrice de 400 MW (care funcţiona cu uraniu îmbogăţit şi apă uşoară sub presiune). După mai multe runde de discuţii, purtate în a doua parte a anului 1968, „Tehnopromexport” (URSS) a oferit o centrală de 800 MW (cu uraniu îmbogăţit). Oferta primită la 9 iunie 1969 de firma românească „Industrialimport” avea un caracter general şi era asemănătoare cu cele trimise Bulgariei, R. D. Germane şi Ungariei. Pentru echipamentele centralei, România urma să achite 86 de milioane de ruble, prima încărcătură de combustibil costa 30 de milioane (uraniu îmbogăţit – 3% – prelucrat în URSS), iar pentru proiectare şi asistenţa tehnică a furnizorului se plăteau 7-10 milioane ruble.
Deoarece propunerea Moscovei nu îndeplinea condiţiile de bază dorite de autorităţile române, Octavian Groza (ministrul Energiei Electrice şi preşedinte al Comisiei interdepartamentale pentru coordonarea pregătirii realizării primei centrale nuclearo-electrice în România), academicianul Horia Hulubei (preşedintele Comitetului pentru Energia Nucleară) şi Florian Dănălache au considerat „că filiera oferită din URSS nu se justifică a fi folosită ca filieră pentru programul de energetică nucleară al R. S. România”.
Cu toate acestea, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au decis la 10 noiembrie 1969 continuarea negocierilor cu URSS în vederea achiziţionării unei centrale nuclearo-electrice cu o putere de 400 MW (care folosea uraniu îmbogăţit şi apă uşoară sub presiune). În acelaşi timp, s-a hotărât ca Ion Gheorghe Maurer, în calitatea sa de prim-ministru, să ia măsuri pentru constituirea de urgenţă a unei comisii formată din reprezentanţi ai Comitetului de Stat al Planificării, Ministerului Comerţului Exterior, Ministerului Energiei Electrice, Ministerului Minelor, Ministerului Construcţiilor de Maşini şi Comitetului pentru Energia Nucleară, în vederea analizării tuturor condiţiilor tehnice, economice şi de cooperare ale ofertei sovietice, clarificarea problemelor cu partea sovietică şi prezentarea până la sfârşitul lunii martie 1970 a soluţiilor de realizare a centralei nuclearo-electrice oferite de Moscova. Acelaşi termen era valabil şi în cazul prezentării problemelor tehnice ale centralelor nuclearo-electrice care foloseau uraniu natural şi apă grea, precum şi modalităţile de plată negociate cu canadienii, suedezii şi indienii.
Concluzia 4: Deşi propunerile făcute de Horia Hulubei privind reactorul nuclear cu apă grea au fost acceptate în anul 1966, au continuat discuţiile cu autorităţile sovietice privind achiziţionarea unei centrale nuclearo-electrice care folosea uraniu îmbogăţit şi apă uşoară sub presiune.
5. În şedinţele din 18 şi 25 mai 1970, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au discutat despre negocierile care se purtau la Moscova şi au hotărât semnarea acordului privind achiziţionarea centralei respective. Totodată, s-a indicat lui Adrian Georgescu să insiste „ca plata cheltuielilor organizaţiilor sovietice legate de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în acordul pentru realizarea în R. S. România a centralei atomo-electrice să fie eşalonată şi după punerea în funcţiune a centralei respective”.
Se poate observa faptul că tratativele româno-sovietice privind construirea în România a unei centrale nuclearo-electrice de 400 MW au fost reluate cu câteva zile înainte de vizita lui Nicolae Ceauşescu la Moscova (18-19 mai 1970) şi s-au finalizat imediat după întoarcerea în ţară a liderului român. Apoi, în cursul vizitei efectuate de Ion Gheorghe Maurer în URSS, la invitaţia lui Aleksei N. Kosâghin (28-29 mai 1970), s-a discutat din nou despre proiectul respectiv, iar după două luni de la încheierea Acordului-cadru interguvernamental între România şi URSS (Moscova, 29 mai 1970) membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. s-au întrunit şi au hotărât:
„- amânarea tratativelor pentru achiziţionarea centralei atomo-electrice pe bază de uraniu natural şi apă grea şi a uzinei pentru producţie de apă grea.
– în locul capacităţilor atomo-electrice ce vor fi amânate, pentru asigurarea necesarului de energie electrică, Consiliul de Miniştri va propune Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. construirea unor noi hidro şi termocentrale.
– În cel mai scurt timp se vor face propuneri de amplasare a centralei atomo-electrice de 400 MW ce urmează a fi livrată de URSS.
– Vor fi continuate lucrările de punere în funcţiune a instalaţiei pilot pentru producerea de apă grea de la R[â]m[nicu]. Vâlcea.
– Întregul program de cercetare nucleară şi de pregătire a cadrelor va fi menţinut. Se vor lua măsuri pentru înfiinţarea Institutului de tehnologii nucleare şi de trimitere la pregătire şi specializare în Franţa, R.F.G., Canada, SUA, URSS a specialiştilor necesari înfăptuirii programului nuclear”.
Concluzia 5: Putem presupune că Horia Hulubei a fost dezamăgit de acea hotărâre. Rolul său era însă acela de a propune soluţii tehnice, nu de a se autovictimiza şi de a trimite, eventual, mesaje în Occident cu slogane deontologice şi cu evaluări intelectuale ale persoanelor implicate în actul de decizie.
Practic, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au blocat în ziua de 13 iulie 1970 proiectul de construire în România a unei centrale nuclearo-electrice de 600 MW (de tip canadian) şi au acceptat modelul de centrală oferit de URSS. Decizia respectivă a fost în totală contradicţie cu analiza economică realizată de specialiştii Comitetului de Stat pentru Energia Nucleară, Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini şi Ministerului Comerţului Exterior.
Deoarece subiectul este extrem de interesant pentru mine, revin la ideea formulată în plină pandemie (când lumea bună era ocupată cu trimiterea de mesaje SMS conducătorilor companiilor farmaceutice) de a realiza într-un viitor previzibil o lucrare despre începuturile programului nuclear românesc. Presupun că o asemenea carte este necesară pentru specialiștii în domeniile nuclear şi energetic din trecut şi prezent.
P.S. România nu este singura ţară care merge în continuare cu programul SMR. Polonia nu a renunţat la acest program după evenimentele care au avut loc la Bursa de la New York.
Potrivit documentelor româneşti păstrate în arhive, proiectul propus de Atomic Energy of Canada Ltd. şi discutat cu partea română în lunile iunie şi iulie 1970 era fezabil şi acceptabil din punct de vedere financiar (125,97 milioane de dolari canadieni pentru un reactor cu instalaţiile anexe şi circuitul primar, prima încărcătură de combustibil, pregătirea personalului român în străinătate, SDV-uri, asistenţă tehnică suplimentară ş.a.; 95,397 milioane franci francezi pentru firma franceză Alsthom-Rateau, care livra elementele convenţionale ale centralei AECL). Calculele respective au fost realizate pentru o centrală cu un singur reactor, amplasată lângă Dunăre, în zona Hârşova, care urma să fie construită în perioada 1971-1976 şi pusă în funcţiune în anul 1977. În acelaşi timp, specialiştii români aveau întocmite studii referitoare la amplasarea unei centrale nuclearo-electrice de 400 MW (model sovietic) la Pomi (pe râul Someş, la 20 km de Baia Mare), Vorona (în nordul Moldovei, pe malul stâng al Siretului), Comana (în Muntenia, pe râul Neajlov) sau Galicea (în Oltenia, în aval de confluenţa Oltului cu pârâul Topolog). Amplasamentele de la Vorona şi Galicea erau considerate cele mai potrivite pentru centrala ce urma să fie construită în perioada 1972-1977 şi pusă în funcţiune în anul 1978.
Planul de construire în România a unei centrale nuclearo-electrice de tip sovietic s-a blocat în momentul în care cele două părţi au încercat să-l pună în practică, iar membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au revenit, în cele din urmă, asupra deciziei adoptate la 13 iulie 1970. Din păcate, întârzierea intrării în funcţiune a unei centrale nuclearo-electrice s-a repercutat în mod negativ asupra economiei româneşti, mai ales după ce preţul petrolului şi al gazelor naturale a crescut foarte mult.
informatii economice utile despre eficienta conomica a investitiei – deci au fost circa 100 mil USD pentru canadieni, 20 mil USD pentru francezi, la care se adauga costurile constructiei de la Cernavoda de catre partea romana, combinatul apa grea de la Drobeta, extractia si prelucrarea uraniului, construirea liniilor de transport electric, etc etc…ajungem usor la 300 mil USD corespunzator anului 1970, care astazi ar fi circa 3 miliarde USD (3.000 mil USD)…la productia de 25 ani a celor 2 reactoare insumand 1400 MWp, cu 95% capacitate (8200 ore/an), rezulta circa 300 milioane MWh (300 TWh), adica pret productie de circa 10 euro/MWh…in conditiile in care NuclearElectrica estimeaza costuri de productie la Cernavoda de circa 50 euro/MWh (similar cu fotovoltaic) iar SMRul nu poate produce sub 100 euro/MWh….poate face cineva calculele mai bine?!
Din păcate, nu au fost doar 100 de milioane de dolari canadieni în proiectul de la Cernavodă şi nici 300 de milioane de dolari americani. Situaţia arăta cam aşa în noiembrie 1978:
„I. Creditul de 680 milioane dolari canadieni, privind finanţarea importurilor din Canada.
Angajarea creditului în sumă de 680 milioane dolari canadieni, în următoarele condiţii:
a) durata creditului să fie de 32 ani, cu o perioadă de graţie de 12 ani;
b) creditul să fie utilizat în proporţie de 50 % în dolari SUA şi 50 % în dolari canadieni.
În această variantă, costul total al creditului este de 8,6140 % pe an (din care 8,5625 % dobânda).
II. Credit financiar de 320 milioane dolari canadieni pe o durată de 12 ani, din care perioada de graţie 5,5 ani şi cu cost total (marja peste dobânda pieţii) de 0,8826 % pe an.
În urma ultimelor discuţii, banca canadiană „Bank of Montreal” a făcut noi propuneri prin care marja peste dobânda pieţii a fost redusă în medie de la 0,8437 % la 0,8021 %.
De asemenea, s-a obţinut asigurarea că acest credit este neafectat, sub nici o formă, de obligaţia de a face importuri din străinătate. Suma în lei va fi păstrată într-un cont la Banca Română de Comerţ Exterior, care va informa periodic băncile creditoare cu privire la mersul lucrărilor. […]
Comitetul Politic Executiv al C.C. al P.C.R. a aprobat propunerile cuprinse în materialul alăturat, privind condiţiile angajării unor credite din Canada pentru finanţarea programului de construire a unor centrale nucleare în R. S. România”.
În total, 1 miliard de dolari canadieni, obţinuţi sub formă de credite în noiembrie 1978. Suma cea mare trebuia folosită pentru finanţarea importurilor din Canada necesare centralei de la Cernavodă, iar suma cea mică pentru finanţarea construirii obiectivului respectiv. Deci, la calculele dumneavoastră – pe care nu le contest deoarece nu sunt expert în domeniu – ar trebui făcută o înmulţire cu 10, plecând de la suma de 100 de milioane de dolari canadieni pe care aţi menţionat-o.
Nu sunt un fan al SMR-ului, ci doar un simplu om care constată ceea ce se întâmplă în paralel în România şi Polonia.
Şi încă o informaţie privind modul de calcul din anul 1978:
„Angajarea creditului pe o perioadă de 32 ani, deşi are un cost cu circa 0,28 % pe an mai mare decât creditul cu o durată de 23 ani, adică 45 milioane dolari SUA, prezintă următoarele avantaje:
– rambursarea începe după ce centralele au început să producă energie electrică. În felul acesta, până la începerea rambursării creditului se va obţine o cantitate de energie electrică de 56 GWH, în valoare totală de 1120 milioane dolari.
– cu cât termenul de rambursare este mai lung, erodarea valutei, ca urmare [a] inflaţiei de pe pieţele internaţionale, este mai mare.
Arătăm că pe baza unor studii făcute de diferite organisme financiar-bancare, în ultimii 10 ani puterea de cumpărare a tuturor valutelor a scăzut în medie cu 53 % la bunurile de consum şi cu 59 % la materii prime. În cazul dolarului SUA, acesta s-a depreciat cu 45 %, iar dolarul canadian cu 46 %;
– efortul balanţei de plăţi se eşalonează pe o perioadă mai lungă, până în anul 2010”.
@dl Traian: sa facem o estimare cit de cit scolareasca :
– azi, gr, 3 sau/si 4 costa estimativ cca, 4,4 miliarde EUR/ grup (nu stiu daca nu e mai mult !?)
-durata de executie a 1 singur grup, se zice 5 ani (??)
– costul capitalului este de cca 8% si recuperarea simpla a investitiei e pe 30 de ani
– costurile fixe, combustibil si salariile angajatilor si mai ales indemnizatiile AGA, CA, consiliul de supraveghere, consilieri etc. etc. e cca 120 mill EUR/an (10 mill/luna nici nu e mult !)
Analiza financiara simpla, invatată pe bancile scolii si aplicata aici, ne spune ca vom inregistra, optimist, un cost de productie de cca 105 EUR/MWh (presupunind ca grupul merge ”la blana” 700 MW x 8000 h/an si totul merge ”ca pe roate” (eu personal, in 50 de ani de activitate, n-am auzit de vreun grup nuclear facut la timp, la performante si in buget)
Doamne fereste de vreo intirziere !…1 an intirziere, creste costul la 111 EUR/MWh. si tot asa mai departe, cu observatia ca cresterea nu e liniara ci exponentiala ! (dar, aici, sunt aia de la risc sa zica si ei ceva)
Oricit ne-am stradui, trecem binisor de 100 EUR/MWh (LA PRODUCTIE !!!)…la priza mea de lap-top, Dumnezeu mai stie…
Cam asa stau lucrurile, in mare
@dl.Traian: la SMR va garantez eu ca nu vreti sa stiti costul de productie al energiei
cititi mai intii estimarea facuta ”la alea mari”
După părerea mea – de nespecialist, e o analiză tehnico-economică logică, clară și la obiect. Mai rămâne de motivat Consiliul onorific consultativ al ministrului energiei să-și însușească concluziile analizei și să le susțină ca și politică de urmat. Politicul ar trebui să cedeze în fața logicii economicului!
La Concluzia nr. 2 se cuvine să facem următoarele precizări:
În cursul discuţiilor româno-canadiene care au avut loc în luna aprilie 1968, în legătură cu „construirea în ţara noastră de către unele firme din Canada a unor centrale nucleare electrice şi de uzine conexe”, autorităţile de la Ottawa „au solicitat ca până la semnarea contractelor respective să se clarifice de către organele competente ale celor două ţări, problema arieratelor”. În Nota privind reglementarea problemelor financiare în suspensie cu Canada – document secret semnat de miniştrii de Finanţe, Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, înregistrat la Cancelaria C.C. al P.C.R. cu numărul 3047/18.10.1968 şi discutat în şedinţa Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. din 21 octombrie 1968 – se preciza, printre altele: „Între România şi Canada există unele probleme financiare în suspensie ca urmare a celui de-al doilea război mondial şi a transformărilor social politice din ţara noastră. Pretenţiile canadiene se referă la unele titluri de datorie publică externă română (în valoare nominală de circa 24 milioane dolari) şi la unele drepturi şi interese (participaţii la întreprinderi şi imobile naţionalizate) care, după aprecierea noastră, ar putea reprezenta 200-300 mii dolari.
Dacă la titlurile de datorie publică se au în vedere şi dobânzile neplătite (în anul 1941 a fost suspendat serviciul datoriei publice externe române în străinătate) se ajunge la o valoare de circa 50 milioane dolari. Arătăm că într-o publicaţie străină de specialitate a fost menţionată aceeaşi sumă ca pretenţie canadiană faţă de România pentru datoria publică. În acelaşi timp există în Canada disponibilităţi de circa 70 mii dolari ale unor persoane particulare române. Transferul în ţară al acestor sume nu se poate efectua datorită măsurilor de blocare luate de autorităţile canadiene din cauza nereglementării arieratelor financiare”.
În luna octombrie 1968, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au aprobat propunerile Ministerului de Finanţe, Ministerului Comerţului Exterior şi Ministerului Afacerilor Externe referitoare la reglementarea problemelor financiare dintre România şi Canada aflate „în suspensie ca urmare a celui de-al doilea război mondial şi a transformărilor social politice din ţara noastră”. În acest scop, guvernul de la Bucureşti oferea autorităţilor de la Ottawa, la 21 octombrie 1968, o sumă globală şi forfetară de 2,7 milioane dolari în scopul stingerii tuturor litigiilor financiare care existau între cele două ţări. Suma respectivă urma să fie plătită în circa 10 ani „prin prelevări de 8% din valoarea exporturilor româneşti din Canada” şi reprezenta circa 11% din valoarea pretenţiilor canadiene recunoscute la Bucureşti.
În luna noiembrie 1968 a avut loc la Bucureşti prima întâlnire între delegaţiile Canadei şi României consacrată reglementării problemelor financiare ale celor două părţi. Cu acel prilej, reprezentanţii autorităţilor de la Ottawa au prezentat o listă cu pretenţiile lor (estimate la aproximativ 65 milioane dolari) şi au respins oferta propusă de guvernul de la Bucureşti. În consecinţă, negocierile referitoare la cumpărarea din Canada a unei centrale nuclearo-electrice au fost afectate de nerezolvarea problemei datoriei publice a României faţă de Canada. La acea dată, pretenţiile financiare canadiene erau următoarele: valoarea nominală a titlurilor de datorie publică externă (bonuri de tezaur emise la 6 iunie 1922 de guvernul de la Bucureşti pentru valoarea mărfurilor primite de România în cursul primului război mondial, pentru răscumpărarea căilor ferate ale societăţii „Lemberg-Cernăuţi-Iaşi”, precum şi pentru achitarea moşiilor expropriate din Basarabia, aparţinând supuşilor englezi şi francezi) – 24,8 milioane $ (datorie recunoscută de autorităţile române); dobânzile la titlurile de datorie publică – 27,3 milioane $ (datorie respinsă de guvernul de la Bucureşti); despăgubiri pentru proprietăţile industriale canadiene naţionalizate în România începând din anul 1948 (Fabrica de sticlă de la Scăieni, Industria Română de Geamuri de la Bucureşti, Fabrica de pălării de la Timişoara ş.a.) – 9,4 milioane $ (autorităţile române recunoşteau doar 0,2 milioane $); despăgubiri pentru clădirile şi terenurile (cca. 300 ha) care se aflau în anul 1948 în proprietatea statului canadian sau a cetăţenilor canadieni şi care au fost naţionalizate de autorităţile române – 1,9 milioane $ (guvernul de la Bucureşti recunoştea doar 0,2 milioane $); despăgubiri prevăzute în Tratatul de Pace de la Paris – 2,1 milioane $ (datorie respinsă de autorităţile române).
În luna mai 1969, o delegaţie canadiană a sosit la Bucureşti, iar reprezentanţii României au propus stingerea litigiilor financiare dintre cele două state prin acordarea unei indemnizaţii de 5-6% din valoarea nominală a datoriei publice româneşti recunoscute de ambele părţi, la fel cum a procedat guvernul român în momentul în care a stins datoriile faţă de statul francez. Propunerea nu a fost acceptată de membrii delegaţiei canadiene şi negocierile au fost întrerupte din nou.
Reluarea tratativelor între cele două părţi s-a produs la iniţiativa autorităţilor de la Ottawa, după ce Mitchell Sharp, secretarul de Stat pentru Afaceri Externe al Canadei, a onorat invitaţia adresată de autorităţile de la Bucureşti, de a întreprinde o vizită oficială în România. La 31 decembrie 1970, R. E. Collins, adjunctul subsecretarului de Stat pentru Afacerile Externe al Canadei, a înmânat un Aide-mémoire ambasadorului român de la Ottawa. În documentul respectiv se preciza faptul că negocierile pentru încheierea noului acord comercial între cele două state, „convenite să înceapă la 11 ianuarie 1971 la Ottawa, vor putea să aibă loc cu condiţia ca, în prealabil, să fie fixată o nouă rundă de discuţii în problema arieratelor financiare, rundă care să înceapă înainte de 22 martie 1971 (data expirării actualului acord comercial)”. Totodată, R. E. Collins a comunicat faptul că negocierilor pentru încheierea unui nou acord comercial româno-canadian puteau fi amânate de autorităţile canadiene în cazul în care nu primeau un răspuns pozitiv din partea României până la data de 11 ianuarie 1971.
Guvernul de la Bucureşti a luat act de poziţia exprimată de diplomatul canadian şi Ministerul român al Afacerilor Externe a fost împuternicit să anunţe autorităţile de la Ottawa despre acordul părţii române de a relua la 1 martie 1971 negocierile pentru reglementarea problemelor financiare existente între cele două state, precum şi începerea la 15 februarie 1971 a tratativelor în vederea încheierii unui nou acord comercial între România şi Canada. Negocierile pentru finalizarea acestuia s-au desfăşurat la Ottawa în perioada 15 februarie – 25 martie 1971 şi s-au soldat, printre altele, cu excluderea din textul documentului de bază a unei clauze propuse de partea canadiană, care condiţiona încheierea Acordului comercial de „progresele ce vor fi înregistrate în rezolvarea problemelor financiare arierate”. În şedinţa din 3 mai 1971, membrii Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. au aprobat încheierea Acordului comercial de lungă durată cu Canada.
În cursul tratativelor din primăvara anului 1971, partea română a insistat din nou pentru achitarea unei sume globale şi forfetare de 2,7 milioane dolari în scopul stingerii tuturor litigiilor financiare care existau între cele două ţări. Problema respectivă a fost rezolvată definitiv la 13 iulie 1971, când a fost semnat la Ottawa „Acordul referitor la arieratele financiare ale României faţă de Canada”.
A urmat, în mod firesc, realizarea studiului de fezabilitate al centralei atomo-electrice (sistem CANDU, cu uraniu natural şi apă grea) ce urma să fie construită în România. După finalizarea studiului respectiv în anul 1976 s-au desfăşurat ultimele runde de negocieri pentru achiziţionarea centralei nucleare şi a fost încheiat un Acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul utilizării energiei nucleare în scopuri paşnice (Ottawa, 31 octombrie 1977).
Dl.Opris,
Sunt coplesit de multitudinea informatiilor/evenimentelor prezentate de dvs. (din arhive, la care, evident nu am acces) care au insotit acel proces de introducere a energiei nucleare in România….foarte foarte UTIL !
Ceea ce completati dvs, in fapt intareste afirmatiile facute de subsemnatul cum ca decizia unei filiere nucleare, este o problema extrem de complexa, strategic, economic, politic, care ne afecteaza pe decenii in viitor, dar esentialmente, factorul economic / politica economica, ca intotdeuna, trebuie sa primeze !…din pacate, pentru politicienii nostri, energia nucleara este ”o jucarie”, care ”da bine la televizor” si pe la manifestari politice, si pentru ca ”suna bine” la popor !….mamă mamă, ”energie atomica”, ce buni sunt ai nostri conducători și cu cită dezinvoltura și usurinta se misca și fac declaratii spectaculoase, intr-un domeniu despre care, realmente, nu au habar.
In ceea ce ma priveste personal, la anii 1969-1974, deci, de pe bancile facultatii politehnice de centrale nucleare, și ulterior, pot face afirmatii…”de la firul ierbii”: toti, fara exceptie, la nivel de profesori, ingineri, cercetatori de la IFA (Inst Fizica Atomica – unde btw…reactorul era de cercetari nu cu apa grea !?), erau in favoarea filierei CANDU…că intre timp, s-a discutat și cu URSS, s-ar fi putut sa fie ceva de ordin politic, jocuri politice, etc….trebuiau gasite si justificari ”de ce nu se poate cu URSS ”….nu puteam noi sa ne ducem direct peste ocean, fara macar sa intrebam de sanatate pe vecinii de la rasarit. Sigur astea sunt supozitii, fara a sti ce se intimpla la nivel inalt, dar, si acolo, una era ce se scria in rapoarte, hotariri, etc. oficial, si, de multe ori in gindire, mental, realitatea era diferita
Eu am incercat doar sa ilustrez doar complexitatea problemei vs riscuri vs economics și, personal, sunt speriat de SMR …nu neaparat tehnic !!!…altele sunt riscurile…si nu mici !
Safety = extinderea duratei de viata la ceea ce avem deja U1+U2, care si asa costa enorm de mult (nici nu stiu daca mai avem capacitatea tehnica si financiara de a mai face si noi ceva sau le vor face altii) si, inchiderea ciclului nuclear eventual pina in 2050, daca, si numai daca vom mai putea face (si va fi nevoie !!!!) de U-3+4 !?!?!)
SMR-urile sa le lasam altora care nu au nici o filiera nucleara (Polonia, de ex…ei au optat pt. PWR, deci SMR NuScale este o continuare logica…pt ei !)
Mă bucur dacă v-am putut ajuta cu aceste informații, domnule Dragostin.
Este vorba în primul rând despre o decizie politică, bazată pe mai multe studii tehnico-economice. Nu este cazul să insist, dumneavoastră cunoașteți mai bine decât mine ce înseamnă STE-ul.
În cazul filierei sovietice au fost trei probleme majore:
– banii (pe care nu îi aveam), în condițiile în care autoritățile de la Moscova doreau ca România să achite cu valută forte centrala nuclearo-electrică, în avans;
– partea română a propus să plătească factura finală cu produse ale industriei românești (constructoare de mașini etc.), însă politicienii de la Moscova nu au acceptat această idee;
– soluția tehnică propusă de sovietici și neacceptată de partea română: reactor nuclear fără anvelopă de protecție din beton.
De dragul discuţiei, vă pot oferi două exemple din toamna anului 1988 privind problemele energetice din România:
„Tov. Nicolae Ceauşescu: Se constată că prevederile nu s-au realizat în bune condiţii. De altfel, însăşi producţia de energie pe care o obţinem pe cărbune în această lună este cu mult sub ceea ce s-a stabilit, deşi s-au dat toate asigurările că producţia de energie pe cărbune se va realiza în mod corespunzător, adică 4500 MW, mergând spre 5000 MW. Practic, însă suntem la 3500 MW. S-au golit din nou lacurile, deşi în luna iulie eram cu ele la 90 şi chiar 100 la sută pline. Am ajuns din nou la 34 şi 43 la sută şi numai în unele locuri la 86 la sută – deşi tot timpul mi s-au dat asigurări că vom intra în iarnă cu lacurile pline.
Vreau să ascultăm ce s-a întâmplat şi ce măsuri s-au luat, pentru că nu se poate merge mai departe în felul acesta!
Tov. Ion Dincă: Tovarăşe secretar general,
Ministerul Energiei Electrice are programul aprobat de Dumneavoastră să execute 16 reparaţii capitale. Dacă luăm după numărul reparaţiilor capitale executate, 12 sunt realizate şi 4 sunt în restanţă şi anume: grupul energetic de 330 MW de la Turceni, grupul energetic nr. 7 de la Işalniţa, cazanul nr. 3 de 420 MW de la Giurgiu şi grupul energetic nr. 3 de la Palas, de 150 MW. Am putea spune că aceste reparaţii capitale sunt întârziate datorită unor lipsuri de materiale de la Ministerul Industriei Metalurgice, dar nu există pericolul să nu le executăm în cursul lunii viitoare. Acest program a fost discutat în Biroul executiv al guvernului.
Însă probleme mari avem în ce priveşte calitatea reparaţiilor. Această situaţie o avem şi la cazane şi la grupurile energetice. Apar foarte des defecţiuni şi vibraţii. Toate acestea, la peste 1500 de ture, intră în vibraţie. Apoi sunt neajunsuri în privinţa bobinajului de la motoare. Sârma de la Zalău este bună din punct de vedere al calităţii, dar izolantul nu este de calitate şi se face scurtcircuit.
A treia problemă principală în ceea ce priveşte calitatea reparaţiilor este că nu reuşim să realizăm pompe de apă bune.
A patra problemă este în legătură cu aparatura de măsură şi control din tablourile de comandă, care indică fals şi duce la dese opriri.
În ceea ce priveşte calitatea materialelor livrate de metalurgie, vă raportez cu toată responsabilitatea că s-a înrăutăţit simţitor calitatea ţevilor, inclusiv a celor cu fluturaşi. Faţă de anul trecut, au apărut defecţiuni. În loc să aibă grosimea peretelui uniformă, este excentrică.
Accentul principal îl punem pe modul cum executăm reparaţiile şi pe controlul calităţii acestora. Prin măsurile luate împreună cu miniştrii şi viceprim-miniştrii, considerăm că putem rezolva toate problemele pe care le avem.
O ultimă problemă pe care vreau s-o ridic este în legătură cu completarea uleiului la grupurile aflate în funcţiune. Am introdus uleiul livrat, dar nu dă rezultate din cauza unor lipsuri de adeziv şi în felul acesta vom distruge utilaje de mare valoare pentru nişte lucruri de mică importanţă.
Am discutat toate aceste probleme cu viceprim-ministrul şi cu tovarăşul Ion M. Nicolae, care au spus că vor lua măsuri. Sunt probleme şi pentru alte categorii de motoare, inclusiv navale, unde se impune urgent asigurarea uleiurilor de calitate corespunzătoare.
O altă problemă este aceea a punerilor în funcţiune. Avem sarcina să terminăm cele două cazane de la grupul 8 de la Turceni, de 330 MW. Cazanul 1 este complet terminat. La cazanul 2 încă mai este de lucrat. Mai sunt de livrat materiale şi utilaje. Am discutat cu tovarăşii Barbu Petrescu şi Marin Enache şi au dat asigurări că până la 30 noiembrie vom primi de la „Vulcan” ultimele materiale. În aceste condiţii, în luna martie 1989 vom termina şi cazanul 2, astfel ca în trimestrul II anul viitor să intrăm experimental cu două grupuri.
Am primit decretul aprobat de Dumneavoastră cu Drobeta-Turnu Severin. Pentru execuţia cazanului nr. 3 am luat utilaje de la Uzina „Progresul” – Bucureşti şi în cazul acesta vom avea o întârziere la Capitală. De asemenea, s-au luat măsuri ca două cazane pe păcură să le realizăm la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, să dispunem acolo de aceste cazane pe păcură.
Sunt date asigurări şi de către viceprim-ministru şi de ministru că vom primi materialele necesare.
O rămânere în urmă o avem la punerile în funcţiune la instalaţiile pe hidraulică. Am avut plan în acest cincinal să punem în funcţiune 2150 MW şi am pus 1410 MW. Sunt condiţii pentru încă 230 MW şi vom rămâne cu aproape 700 MW care nu se vor pune în funcţiune.
În Programul naţional aprobat de Dumneavoastră, potenţialul energetic al României este de 15.450 MW.
Am luat măsuri să terminăm investiţiile în Râul Mare-Retezat, la Siriu în Buzău şi celelalte centrale.
Vă asigurăm că am luat toate măsurile şi vom termina în curând aceste investiţii. Dumneavoastră chiar ne-aţi criticat într-o şedinţă a Comitetului Politic Executiv că am început aceste investiţii de 13 ani – în 1975-1977 – şi nu sunt puse în funcţiune nici acum. Acum am concentrat forţele necesare.
Avem rămâneri în urmă şi la construcţia hidrocentralelor pe Olt şi pe sectorul Făgăraş.
Un alt sector de activitate este în legătură cu începerea lucrărilor la centrala nucleară de la Măcin…
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu asta am pus în discuţie acum.
Tov. Elena Ceauşescu: Este vorba de lacuri, de golirea lor.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Am discutat problema că nu s-au realizat cel puţin reparaţiile capitale. Nu discutăm acum toate problemele legate de energie. Avem un raport clar pe aceste probleme, dar acum discutăm problema asigurării energiei electrice pentru această iarnă.
Tov. Ion Dincă: Pentru iarna aceasta asigurăm energia.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Cum este asigurată?
Tov. Elena Ceauşescu: Prin golirea lacurilor?
Tov. Ion Dincă: Nu le-am golit.”
„Tov. Nicolae Ceauşescu: 80 la sută din problemele pe care le aveţi sunt legate de proasta organizare în Ministerul Energiei Electrice, de indisciplină, de nefuncţionarea cum trebuie a schimburilor, de nesupraveghere a instalaţiilor. Nu aparatele de control trebuie să regleze, ci oamenii! În toată lumea aparatele au dat şi dau impulsuri greşite. Am discutat nu o dată că nu trebuie să ne închinăm la ele! Noi am funcţionat cu centralele şi fără aparatură. Voi aţi exagerat insistând pentru tot felul de aparatură sofisticată şi aţi slăbit ordinea, disciplina în sectorul energetic, supravegherea bunei funcţionări. Eu sunt de acord ca să vedem şi să discutăm lipsurile altora, dar nu se poate să nu vedem că, de fapt, 80 la sută din problemele acestea sunt legate de lipsurile întreprinderilor, ale Ministerului Energiei Electrice, a celor care se ocupă de energie – şi aici trebuie să vedem problema. Nu se poate discuta aşa. Cu concepţia aceasta cu care ai venit tu aici, înseamnă să continuăm stările de lucruri negative de până acum. Noi am asigurat energia în vara aceasta, dar nu pentru că voi aţi funcţionat cum trebuie, ci pentru că am mărit consumul de păcură şi de gaze cu totul nejustificat. Pe cărbune nu am livrat şi nu livrăm energia care este stabilită. Asta este problema! Aţi consumat din apă fără drept! Asta este problema care se pune şi trebuie să analizăm serios, să dezbatem din nou cu organizaţiile de partid, cu centralele, pe întreprinderi, cu judeţele şi să luăm măsuri speciale de a pune în funcţiune şi a asigura buna funcţionare a utilajelor.
Trebuie să vedem şi la construcţia de maşini ce se întâmplă cu pompele, pentru că avem o întreprindere de pompe bună („Aversa” din Bucureşti – nota P. Opriş). Nu suntem în stare să facem pompe?! Avem o întreprindere de ventilatoare bună (iniţial, Întreprinderea de Construcţii Aeronautice Româneşti, apoi Întreprinderea Metalurgică „Dealul Spirii”, în perioada 16 mai 1959 – 26 mai 1963, Fabrica de Ventilatoare şi, în cele din urmă, Întreprinderea pentru Instalaţii de Ventilatoare Industriale din Bucureşti – nota P. Opriş). Am dezvoltat-o. Să vedem şi cazanele. Nu trebuie să punem ţevile care nu corespund. De altfel, în metalurgie trebuie să luăm măsuri serioase să rezolvăm cum trebuie, că avem capacitate, avem sisteme de control, inclusiv problema aceasta cu uleiul trebuie s-o vedem, ca să se dea ulei corespunzător. Nu se poate una ca asta!
Tov. Ion M. Nicolae: În legătură cu uleiul, tovarăşii s-au învăţat ca, pentru utilaje, de 2-3 ani de zile, să ceară numai uleiuri cu aditivi din import. Am trimis un specialist bun de la institutul de cercetări care a cercetat şi a asimilat un aditiv în ţară, care este foarte bun, dar tovarăşii vor tot ulei din import. Acum 5-6 ani mergeam numai cu ulei din import. Acum nu se mai poate! Sunt anumite sectoare unde dăm ulei din import, dar în această treabă nu este o atitudine justă. Tovarăşul Fluture (Petre, ministrul Energiei Electrice, 1 octombrie 1987 – 22 decembrie 1989 – nota P. Opriş) face această treabă.
Tov. Constantin Dăscălescu: Este adevărat că la energie este creată o asemenea mentalitate în aparatul Ministerului Energiei Electrice. Le-am şi spus-o şi am şi dat afară pe unii care, practic, nu făceau nimic. Noi avem o dezordine totală la câteva centrale. La Turceni şi Rovinari grupurile sunt la pământ. Aceeaşi situaţie este la Doiceşti.
Când am fost la OLTCIT, am vizitat centrala de la Işalniţa şi am văzut că acolo este ca la o farmacie.
Grupul 7 de la Turceni, care este nou, produce 160-170 MW. Este o indisciplină totală. Nu au voie să procedeze aşa! Acolo trebuie să punem lucrurile la punct. La Doiceşti este aceeaşi dezordine, aveţi dreptate! Puterea programată este de 240-250 MW şi ei produc 60 MW.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie să producă 400 MW.
Tov. Constantin Dăscălescu: Grupul nou, pe total, trebuie să producă 500 MW. Dezordinea este jos!
În ceea ce priveşte metalurgia, tovarăşul Dincă are dreptate. Au primit nişte ţevi şi utilaje proaste, dar le-au dat înapoi.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Trebuie să se dea înapoi. Nici nu trebuie să fie preluate, dacă sunt proaste.
Tov. Marin Enache: La ţeava cu aripioare nu am avut probleme. La cealaltă ţeavă, am avut diferenţe de grosime. Am sesizat uzina „Vulcan”, le-am dat înapoi, am luat măsuri, i-am sancţionat pe toţi şi am întărit controlul.
Tov. Constantin Dăscălescu: Se urmăreşte în fiecare zi, dar noi trebuie să facem ordine în primul rând la minister. Aceasta trebuie s-o înţeleagă şi Costea, şi Fluture, şi toţi din conducerea ministerului.
În legătură cu uleiul, l-am întrebat pe tovarăşul Ion M. Nicolae dacă nu suntem în stare să facem acest ulei. Dar ei ştiu una şi bună – să ceară numai din import! Trebuie să facem ceva!
Tot programul de reparaţii trebuie să-l terminăm la timp.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Timpul a trecut. Trebuia ca în luna octombrie să fie gata.
Tov. Ion Dincă: Ar mai fi vorba numai de două, care sunt programate în luna noiembrie.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu este vorba numai de cele două grupuri. Trebuie să ne apucăm să realizăm întreg programul energetic. Aici mai este problema ordinii, disciplinei, iar problema calităţii trebuie să fie pe primul plan.
Mi-a spus acum [Gheorghe] Oprea că aţi trimis acum în Egipt, la probă, două camioane, unul bun şi unul cu cutia de viteză proastă. De ce? Aveţi comenzi prea multe? Le-aţi dat peste cap acum, când fabrica nu are de lucru? În general, toate reclamaţiile se datoresc tocmai lipsei de atenţie. Ţăranii egipteni vor numai tractoare din România, nu vor alte tractoare – că acestea sunt bune, nu sunt sofisticate – pentru că ei nu ştiu să lucreze cu electronică. Au şi ei dreptate! Dar sunt defecţiuni din cauza indisciplinei în producţie. Repet: toate lipsurile care sunt, există, pur şi simplu, din cauza indisciplinei în producţie. Noi trebuie să facem din nou o dezbatere pe problema calităţii – pentru că asta este astăzi problema centrală, întreţinerea utilajelor, disciplina, ordinea şi răspunderea! Nu se poate lucra altfel! Aceasta este una din problemele pe care vroiam s-o ridic, dar pun acum problema aceasta a calităţii, a ordinii generale. Nu trebuie să arate fiecare unul către altul, ci să vadă lucrurile la el şi să nu pună în producţie dacă se trimit anumite utilaje de proastă calitate. Acestea trebuie date înapoi! Să terminăm cu sistemul acesta că ministerele, întreprinderile se acoperă între ele, îşi fac concesii una alteia şi toate acestea în dauna calităţii producţiei. Trebuie să lichidăm această stare de lucruri, că aceasta nu este o atitudine responsabilă din partea nimănui! Fiecare răspunde de calitatea producţiei, iar cei care le primesc nu trebuie să primească lucruri de calitate slabă. Avem capacităţi şi întreprinderi în stare să facă lucruri de bună calitate şi trebuie să facem acest lucru! Dar la energie, tovarăşe Dincă, trebuie să punem ordine, disciplină!
Tov. Ion Dincă: Vom acţiona aşa cum aţi spus.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De aceea am pus această problemă, să dăm tot ce este necesar, dar să luăm măsuri ca să întărim ordinea şi disciplina. La voi schimbul trei nu funcţionează.
Tov. Ion Dincă: Cele mai multe avarii se produc în schimbul trei.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă oamenii nu sunt prezenţi, voi credeţi că aparatura trebuie să rezolve problemele. Nici un aparat din lume nu rezolvă problema. Nu vedeţi, cele mai sofisticate aparate, chiar cele pentru zborurile în Cosmos, nu dau rezultate! Trebuie să lucrăm cu oamenii. Nu trebuie să ne închinăm la aparatură. Sigur, aparatura trebuie să fie viabilă, dar noi trebuie să vedem, să verificăm. Nu se poate aşa! În trecut, când nu aveam aparatură, nu mai aruncam vina pe aparatură. Există metode de verificare, inclusiv a temperaturii, cu aparatură, simplă, clasică. Nu este nevoie ca omul să stea închis la tabloul de comandă ca să spună dacă temperatura este bună sau nu este bună, ci trebuie să treacă din oră în oră, sau la fiecare jumătate de oră şi să verifice. Aşa este şi în oţelărie, şi în chimie, peste tot unde este foc continuu, nu să stea tot timpul să vadă ce arată aparatul. Atunci nu am avea nevoie să ţinem decât 1-2 oameni şi pe restul să-i trimitem acasă, nu să-i plătim ca să doarmă. Trebuie revăzut totul. Nu se poate una ca asta! Asta este problema!
De aceea am pus problema aceasta, acest raport, că trebuie să luăm măsuri foarte serioase, ca energia să funcţioneze cum trebuie – şi, practic, trebuie să luăm măsuri pentru toate sectoarele, în ceea ce priveşte calitatea. Calitatea este problema numărul unu. Nu se poate merge mai departe aşa!”
Cam aşa arăta energetica românească la „firul ierbii” şi în discuţiile politice la nivel înalt. Să nu ne dorim ca aşa ceva să se repete.
dl. Opris:
”….Cam aşa arăta energetica românească la „firul ierbii” şi în discuţiile politice la nivel înalt. Să nu ne dorim ca aşa ceva să se repete…”
ba chiar se repeta astazi mai dihai ca atunci !!!, chiar asa se intimpla si astazi, numai ca in alt diapazon !…si atunci si acum politicul se amesteca mult prea mult in aspecte pe care nu le intelegea:
– pe atunci, PCR se amesteca in profunzime, IMPUNIND DECIZII de multe ori irationale, pe baze politice si nu economice
– astazi, nu mai e PCR ci sunt 6-7 partide care isi impun membrii lor de partid in CA, AGA, Consilii de supraveghere, ministere, etc., etc, DAR NEEXISTIND MACARE O COORDONARE CENTRALA (in sens pozitiv)
Pe scurt, exercitiul s enumeste GUVERNANTA, cu principiile ei, care nu au functionat nici atunci si nici atunci
As indrazni sa afirm ca ce am cosntruit bun sau prost in 30 de ani, am distrus cam in tot atitia, iar acum mergem din inertie
Fabuloase!! zbaterile conducatorilor comunisti legate de calitate.
Sa nu uitam insa ca atunci era in vigoare celebrul acord global in care se lua salariul in functie de cantitatea produsa, nu de calitatea acesteia.
Tin minte ca tata care lucra atunci la aprovizionare, efectiv se chinuia sa faca rost de materialele de care avea nevoie in productie, chiar daca aveau cota aprobata pentru ca fabricile care faceau materiile prime nu isi faceau planul si ce faceau era de o calitate jalnica.
Se vad clar din discutiile de atunci, dupa mine, cele 3 motive principale care au ingropat comunismul: slaba calitate din tot lantul industrial, negarea beneficiilor automatizari si starea de lehamite a oamenilor munci, manati cu biciul de politruci.
Mă gândesc la derogările care se acordau din cauza materiei prime de o calitate necorespunzătoare și la prelucrăriile deficitare a produselor industriale din diferite motive.
Şi o analiză personală pentru a înţelege stenograma respectivă:
Fiind conştient de cantitatea limitată a resurselor de hidrocarburi autohtone pe care autorităţile de la Bucureşti le puteau utiliza în perioada 1966-1980, Gheorghe Gaston Marin l-a informat pe Nicolae Ceauşescu despre situaţia respectivă încă de la preluarea puterii de către acesta, după decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Drept urmare, Nicolae Ceauşescu a insistat să fie realizate mai multe termocentrale care utilizau cărbuni drept combustibil deoarece erau mai ieftine şi se construiau mai repede decât alte tipuri de surse industriale de producere a energiei electrice. În acest scop, reprezentanţii României şi U.R.S.S. au încheiat un „Acord pentru livrarea de utilaj energetic complet şi acordarea de asistenţă tehnică de către U.R.S.S. pentru construirea şi extinderea de centrale termoelectrice în R.S.R. în anii 1965-1967”.
Totodată, epuizarea zăcămintelor de ţiţei din România şi folosirea gazului metan mai ales în industria chimică au determinat construirea de hidrocentrale noi şi întocmirea unor planuri pentru a trece în mod treptat la obţinerea de energie electrică în centrale nucleare. În acest sens, liderul român dorea să fie finalizat complexul hidroenergetic de la Porţile de Fier (în cooperare cu Iugoslavia) şi să se construiască la Islaz o hidrocentrală, împreună cu Bulgaria.
Separat, autorităţile de la Bucureşti intenţionau să realizeze treptat microhidrocentrale pe râurile interioare ale ţării (pe Lotru şi Olt, în primul rând) şi să coopereze cu Uniunea Sovietică şi Canada pentru construirea unor centrale nuclearo-electrice pe mai multe amplasamente:
– la Pomi (pe râul Someş, la 20 km de Baia Mare), Vorona (în nordul Moldovei, pe malul stâng al Siretului), Comana (pe râul Neajlov) sau Galicea (în aval de confluenţa Oltului cu pârâul Topolog) – o centrală sovietică de 400 MW, care urma să fie pusă în funcţiune în anul 1978;
– la Ruginoasa (la aproximativ 10 km de Paşcani, la malul lacului Mirceşti), Fălticeni (pe râul Şomuzul Mare), Mălini (pe râul Moldova, în apropiere de Fălticeni), Vereşti (pe râul Suceava), Bicaz sau Roznov – trei grupuri energetice sovietice, fiecare având o putere de 1000 MW şi care ar fi trebuit realizate după anul 1983;
– la Tălmaciu (în apropiere de Sibiu), Boita (la confluenţa Cibinului cu Oltul), Turnu Roşu (pe râul Olt) sau Avrig – cinci grupuri canadiene, fiecare cu o putere de 660 MW şi care ar fi trebuit realizate după 1983.
Costurile foarte mari ale acelor investiţii l-au determinat pe Nicolae Ceauşescu să amâne punerea în practică a proiectelor respective în anii ’80 şi să se intereseze mai ales de centralele electrice aflate în funcţiune, în condiţiile în care la mai multe termocentrale nu erau atinşi parametrii economici planificaţi, din următoarele cauze:
– calitatea energetică foarte slabă a şisturilor bituminoase româneşti expediate la termocentrala de la Anina;
– cantităţi insuficiente de cărbuni livrate de întreprinderile miniere româneşti;
– neasigurarea ritmică a vagoanelor necesare pentru transportarea cărbunilor;
– livrarea în cantităţi insuficiente a uleiului necesar funcţionării turbinelor energetice şi neîncrederea în calitatea aditivilor incluşi în uleiul românesc, în comparaţie cu cei existenţi în uleiul importat;
– neasigurarea bazei materiale necesare efectuării de reparaţii şi de modernizări ale capacităţilor energetice: grupul nr. 3 (de 330 MW) de la termocentrala de la Rovinari, în perioada 1 iunie – 12 noiembrie 1988; grupul nr. 7 (de 315 MW) de la termocentrala de la Işalniţa, în perioada 1 mai – 31 august 1988 ;
– amânarea fortuită a reviziilor tehnice şi a reparaţiilor curente şi capitale la câteva termocentrale deoarece situaţia energetică generală nu a permis oprirea grupurilor energetice conform planificării: grupul nr. 2 (de 100 MW) de la termocentrala de la Işalniţa, în perioada 1 septembrie – 2 octombrie 1988; grupurile nr. 2 şi 6 (fiecare de 210 MW) de la Deva; grupul nr. 8 (200 MW) de la Doiceşti; grupurile nr. 1 (200 MW) şi 6 (330 MW) de la Rovinari, în perioadele 1-13 mai, respectiv 15 august – 18 septembrie 1988; cazanul nr. 1 de la Paroşeni (50 MW), în perioada 16 mai – 16 iunie ; grupurile nr. 1, 4 şi 6 ale termocentralei de la Iernut (alimentate cu hidrocarburi); trei grupuri de 25 MW, aflate la Fântânele şi care utilizau hidrocarburi ;
– diverse probleme tehnice apărute în cursul exploatării instalaţiilor energetice şi a reparării planificate a acestora.
Ce furnizare sau proiectare de echipament nuclear visati cand Romania nu este capabila nici macar o turbina amarata cu contrapresiune de 6 MW sa mai faca?
Nu mai avem de niciunele, nici proiectare, nici executie de echipament si in ultima perioada din ce in ce mai putine firme capabile sa faca montaj pentru o centrala electrica. Ca sa faci ceva de amploare trebuie sa iei toate firmele din Romania si sa le mobilizezi ca sa obtii poate 100 de sudori calificati sa lucreze cu P91 (a nuclear nu e cazul, dar calitatea este aceeasi).
Piata s-a schimbat dramatic in ultimii 10 ani, ca sa intelegeti priviti ,,minunea” Romgazului de la Iernut, in care o amarata de centrala electrica cu ciclu combinat ajunge sa aiba intarziere mai mare decat perioada initiala de executie (5 vs 3).
Pana la urma ce vei face cu energia asta electrica, consumul se duce in jos si vor aparea mii de MW instalati in regenerabile?
Energia nucleara e ca tichia de margaritar a chelului!
nea PIFule, da-o naibii de treaba…acu, o turbina de 6 MW in CP o fac si io in week/end la tara, intre doua țuici
Stimate Domn Dragostin – Nu e de ras ! In anii ‘960 la Uzina de anvelope Danubiana ( Bucuresti Popesti-Leordeni) pentru producerea aburului tehnologic (7 si 14 bari) am avut prevazute doua turbine de 6 MW cu prize si contrapresiune (abur pentru incalzire) de la Resita. Livraerea si – mai ales – montarea a fost mult intarziata (peste 3 ani !) Azi cine dreaq le-ar mai produce – monta si pune in functiune !??? Doar Dv. – cu forte proprii si – probabil – munca voluntara ! Romania A DECAZUT tehnic ! Specialistii formati in anii ‘960-70 au murit sau – cei mai tineri – au plecat „prin strainataturi” ! Azi nu mai gasesti macar un instalator bun ! Hai sa ne mai strunim entuziasmul !
mda, stiu fb ce spuneti…glumeam si eu amar…
„UO2 preparat la Fabrica de combustibili Feldioara din Uraniu românesc. Barele de combustibil invelite in Zirconiu (specific PHWR) au fost omologate in 1985
In același an au inceput cercetările (teste la Neferal) si proiectarea unei fabrici de metale neferoase (nefinalizată) – Titan si mai ales Zirconiu– material specific PHWR, de o importanță vitala in constructia combustibilului nuclear (este tubul ”cladding” in care se introduc pastilele de Uraniu si care are a permeabilitate maxima la trecerea neutronilor necesari fisiunii nucleare)”
Undeva, intr-un camp cu aspect post apocaliptic napadit totusi de buruieni, dela marginea Giurgiului, bantuit de celebrii caini, inca se mai gaseste, nu se stie prin ce minune, hala companiei Zirom.
Zirom s-a nascut cat se poate de nepotrivit, in 1989, prin viziunea nu se stie cui (tovarasul?), ca o facilitate pentru producerea și comercializarea titanului, zirconiului și a aliajelor acestora, precum și pentru microproducția de metale neferoase și feroase, prin prelucrarea namolurilor cu continut de aceste metale ‘recoltate’ din Delta Dunarii. Evident, dupa 1989 a fost pusa partial pe butuci dar nu este moarta, ci produce sub indicatii ‘superioare’ (directorul este cetatean austriac), nu se stie in folosul cui. De urmarit !
@dl Liviu Petre: foarte interesant !…n-am știu de Giurgiu, chiar o sa ma interesez !
Multumesc !
Energia aparține domeniului Economic, respectiv al mijloacelor. Acțiunile acestui domeniu sunt incompatibile cu Politicul, ale cărui scopuri sunt politice. Aceasta este explicația fundamentală și succintă a eficienței scăzute din domeniul energetic, indiferent de sursele acestuia. Teoriile pot fi evaluate obiectiv doar prin proba Pieței. Acțiunile desfășurate în ultima jumătate de veac au avut ca efecte veritabile explozii ale prețurilor, acestea provocând sărăcirea tuturor și îmbogățirea multor decidenți laolaltă cu numeroși complici.
Corupția generalizată e de competenta noastră.
De metastaze se ocupa oncologii.
Iar de patriotismul de paradă, cei care i-au făcut șefi ai statului” cel mai cel din Europa, pe Iohannis, Băsescu, Iliescu și Ionel Grețu.
(ei sunt o haită satanică antiromânească, vezi florix, de mari patrihoți români până în rărunchi, dar care iau ratat totuși pe Andro ID X, Androidana și Androidan – toți cu multe e-uri patriotice, specific rrominesti și curajoși ca Androidul de tinichea hacheritnde salvatorii omenirii!
Foarte interesant, foarte informativ, felicitări!
Centralele nucleare in discuție sunt mijloace intr-o strategie mai ampla. Daca aceasta strategie exista, poate nu este publica sau nu in totalitate. Din acest motiv, decizia de construire a acestor centrale este din punctul meu de vedere greu de evaluat.
Dacă scenariul de viitor este înlocuirea întregului sistem de transport bazat pe combustibili fosili cu energie electrica, vorbim probabil de o creștere a nevoii de energie electrica probabil cu minim 50%, dar tind sa cred ca mai degrabă către 70%. In plus înlocuirea sistemelor de încălzire (gaz, lemn) cu sisteme electrice mai adaugă probabil un 30% de necesar de energie. Total, pana la momentul electrificării totale ar trebui sa avem o creștere a necesarului de 100%, si o creștere a dependentei de energie electrica.
Dezvoltarea economica este corelata cu creșterea consumului de energie, O creștere de necesar de consum anual de 5% ar putea fi posibila si relativ probabila.
„Dezvoltarea economica este corelata cu creșterea consumului de energie”
_____
1. Aceasta regula a fost generala in perioada secolului trecut. In economiile dezvoltate, impactul evolutiei tehnologice si a cresterii eficienței energetice asupra corelatiei este semnificativ si poate accentua aceasta dinamica pe termen mediu si lung (atat in procese industriale cat si in consumul urban). Indicatorul „Energy Returned on Energy Invested (ERoEI)” pentru parcurile eoliene (1:8) , instalatiile fotovoltaice (1:8), izolarea termica a cladirilor, pompele de caldura (1:4), centrale hidroelectrice prin pompaj (1:10 sau chiar 1:20) centrale si retele electrice inteligente, orase inteligente, etc, se numara printre evidentele empirice in acest sens.
2. Pe marginea tranzitiei energetice (respectiv pe marginea dezvoltarii infrastructuii necesare) consumul de energie si de materii prime poate continua sa creasca chiar si in economiile dezvoltate.
3. Problematic este ca tranzitia energetica dureaza, resursele energetice (hidrocarburile) nu sunt distrubuite uniform in scoarta terestra, statele petroliste au format carteluri, apar frictiuni geopolitce, etc. In privinta minereului si a combustibilului nuclear situatia este mult mai complexa. Solutionarea acestor provocari necesita o colaborare intenationala si din pacate insa (in ciuda declaratiilor comune), se pare ca aceasta colaborare nu vrea sa functioneze.
Bravo Florix !…ai adus in discutie, chiar daca in treacat, conceptul EROEI ! (de care m-am ferit ca dracu de tamiie sa-l pun si p,asta pe masa)
Inca odata bravo !
Personal eu as paria pe creșterea consumului de energie electrica si plafonarea si treptat scăderea consumului de energie chimica. Adica in opinia mea ar trebui investit masiv in dezvoltarea capacitatii, rezilientei si flexibilitatii sistemelor de producere stocare si transport a energiei electrice.
« Energia chimica » este sursa primara de energie atat pentru motoarele cu abur/benzina/motorina, cat si pentru cele cu hidrogen. Motoarele din prima clasa sunt tehnic depasite din cauza eficientei scazute (sub 30%, restul energiei fiind transformata in caldura care incalzeste asfaltul de sub ele). Motorul cu hidrogen transforma cam 90% din energia chimica in miscare. In cazul ambelor clase de motoare se produce apa, in cazul primei clase de motoare se produce in plus CO2, tot printr-o reactia chimică.
In cazul tuturor bateriilor de azi, energia stocata este, in principiu, tot chimica.
Nu « energia chimica » este problema, ci energia irosita sub forma de caldura.
sa nu uitam energia biologica: la cat e de promovata, probabil are cel mai eficient randament
”înlocuirea întregului sistem de transport bazat pe combustibili fosili cu energie electrica (…)”
… este absolut imposibilă, orice persoană care a terminat un liceu ar trebui să înțeleagă asta.
Se pot electrifica mai multe căi ferate, se mai pot construi încă 3.000 de kilometri de căi ferate electrice noi (asta are nevoie România, în opinia subsemnatului) dar niciodată nu se va putea renunța la transportul rutier. Absolut niciodată, nici peste 1.000 de ani.
Iar la nivelul tehnologic actual, transportul rutier nu poate fi 100% electric. Poate peste 50 de ani, poate peste 100 de ani, vor exista baterii care să facă posibil transportul rutier 100% electric. Dar la momentul de față, nicio tehnologie existentă nu permite un transport rutier electric.
Conform reglementtărilor europene actuale, un TIR are MMA 40 de tone (44 de tone pentru transportul de containere de 40 de picioare) din care 17-18 tone reprezintă vehiculul și 22-23 de tone marfa. La tehnologiile actuale, o baterie care să asigure o autonomie comparabilă, ar cântări ea însăși 17 tone, deci ar rămâne numai 5 tone disponibile pentru marfa utilă, este exclus să vedem astfel de vehicule pe șosea.
Se mai pot aduce câteva sute de activiști pe forumuri, se pot găsi bani pentru asta, dar nu se poate realiza ”înlocuirea întregului sistem de transport bazat pe combustibili fosili cu energie electrica (…)”
Nici astăzi, nici peste 50 de ani.
”Nici astăzi, nici peste 50 de ani.”
Eu nu mă încumet sa fac prognoze despre posibilitățile tehnologice pe zece ani, cu atât mai puțin cincizeci de ani.
Exista soluții tehnologice actualmente care permit electrificarea transportului de marfă inclusiv rutier. Nu cred ca sunt fezabile financiar, dar pot evolua. O astfel de soluție știu ca era testata de MAN, cu electrificarea unei benzi de circulație a autostrăzilor astfel încât un TIR sa se alimenteze de la rețea (cam ca un troleu) pe toata distanta parcursa pe autostrada si sa folosească baterii/motor termic numai pe distante scurte (de la autostrada la destinație. Am văzut soluții propuse ca să se realizeze încărcarea magnetic prin inducție, sursa de energie fiind elemente îngropate sub sau incorporate in carosabil. Ambele soluții ar presupune că tirul trebuie sa înmagazineze energia necesară doar pentru o fracțiune din distanță, reducând masiv dimensiunea bateriilor necesare..
Unde exista voință, si resurse, multe lucruri devin posibile.
Daca vorbim de instalarea unor centrale nucleare, vorbim de un proces investițional de aproximativ zece ani cu recuperare ulterioara in treizeci-cincizeci de ani. Nu exista prognoze credibile pe astfel de intervale de timp, pot exista numai planuri. Un astfel de plan ar reduce ambiguitatea si incertitudinea.
”electrificarea unei benzi de circulație a autostrăzilor”
Există câteva porțiuni în Germania, dar chiar și cele mai optimiste viziuni presupun electrificarea doar a unei treimi din autostrăzile Germaniei, în câteva zeci de ani. E ca și cum ați vrea să instalați tramvaie pe toți cei 17.500 km de drumuri naționale din România. Germania are peste 13.000 km de autostrăzi.
https://www.youtube.com/watch?v=_3P_S7pL7Yg
Chiar și pentru Germania, după acești zeci de ani, acele camioane nu vor putea funcționa decât în zonele electrificate. Exact cum de la București la Craiova și Timișoara se poate merge cu locomotive electrice, dar nu în toată țara. Dacă ar fi așa simplă electrificarea, ar fi toate căile ferate electrificate.
”Daca vorbim de instalarea unor centrale nucleare, vorbim de un proces investițional de aproximativ zece ani cu recuperare ulterioara in treizeci-cincizeci de ani. Nu exista prognoze credibile pe astfel de intervale de timp, pot exista numai planuri.”
Și nu credeți că asta se aplică și la electrificarea autostrăzilor? 😀
Electrificarea autostrăzilor se adaugă la centralele nucleare, deci complexitatea electrificării e mai mare decât instalarea centralelor nucleare.
Ciclul energetic principal pentru mobilitate va fi asta: productie de energie din nuclear/hidro/soare/vant/valuri, stocare in hidrogen/lacuri de acumulare/baterii, utilizare in motoare EV/hidrogen/combustibil verde. Simplu si eficient. E sanatos pentru oameni, pentru viata in general si pentru planeta. Intre Watt si Musk e o diferenta de 200 de ani. Arabescurile stiintifico-pol(i/u)tice /trumpiste sunt sortite derizoriului.
multumesc !
Sa nu uitati de problema operatorilor la Cernavoda. S-a plecat pe capete in Canada, la o viata mai buna.
Iar cei care erau scolarizati pt asa ceva la inceputurile anilor 2000, cand inca guvernele vorbeau de realizarea U3+U4, si-au gasit de munca in alte domenii.
Cea mai buna decizie in momentul de fata este construirea U3 si U4 concomitent cu retehnologizarea U1. Nu cred ca vom vedea mai mult de atat (la Cernavoda si in alta parte) pt ca nu mai producem apa grea.
Asa ca probabil filiera PWR pare mai atragatoare, chiar si prin prisma inchiderii ciclului CANDU prin reprocesarea combustibilului ars dar nu cel de la PHWR ci de la PWR pentru a produce combustibil CANDU.
Cand vom atinge ~40% base load nuclear – adica linia aia constanta ziua/noaptea, trebuie sa avem in vedere si CHEAP-uri (singurele capacitati de stocare fiabile la acest moment). Adica cumpari ieftin noaptea si vinzi scump dimineata si seara. Unde mai pui ca trebuie investit masiv in distributie – daca ne uitam la Constanta, cel mai productiv judet (si daca vor pune in functiune eolianele pe mare o sa fie si mai si), plus U3 si U4 – vedem ca o sa avem probleme cu supraproductia. Asta daca nu incep unii mari consumatori sa lucreze preponderent noaptea.
@Mihai…din amintrir: nici nu vreti sa stiti citi colegi am care nu mai sunt demult prin RO !
Dintr-o grupa de 25 de studenti la nucleare, am ramas in Romania f.f.puțini
La examenul de admitere, pe 25 locuri, am fost putin peste 300 de candidati, eu, am intrat al 13-lea cu nota 6,15, iar primul a avut 7,80 (singurul peste 7)
Cred ca in straiatate au plecat cei cu note peste 6,50 si am ramas noi astialalti mai ageamii, (desi, facultatea am terminat-o cu 10,00 plin-plin !…ca sa mai imi dreg ”fața”)…ah, ce amintiri frumoase … !?
Cred ca la fel s-a intimplat si cu operatorii, dar, si cu multi, foarte multi ingineri si tehnicieni
dar, as paria 1/1000 ca astazi, la acel tip de examene de matematica si fizica, la admiterea in Politehnica de atunci, nu ar trece de el, max. 5% din toata studentimea noastra de azi (la aia 5% ma bazez pe olimpicii de mate si fiz doar)…asta apropos si de educatie…subiect larg si justificat dezbatut aici in Contributors
Ma numar si eu printre cei ce peste granita, ca de altfel o buna parte a colegilor mei, a primei promotii „locale” de „viitori” nuclearisti.
Si imi aduc bine aminte ping-pongul politicienilor in ajun de alegeri pe tema Cernavoda (daca cauta cineva nod in papura de ce importam peste 1000 MW cand nu bate vantul…
Felicitari pentru articolul excelent scris domnule Catalin Dragostin, ati efectuat o adevarata intoarcere in timp la anii facultatii avand beneficiul experientei practice care a urmat, iar comentariile Dlui Petre Opris arata clar ca un astfel de proiect are 3 aspecte importante: tehnic, economic si politic, iar deciziile se iau in baza ultimului.
Nuclearul poate inlocui cu succes carbunele daca se poate ajunge la un pret de productie sub 90 euro/MWh (ma intreb daca Cernavoda a atins cifra asta, insumand constructia, mentenanta si prelucrarea/stocarea deseurilor, nu mai zicem de pierderile pe retea transport pana la consumator); consumul de electricitate va creste simultan cu utilizarea pompelor de caldura si masinile electrice.
Vă mulțumesc. Nu am știut despre prețul de producție sub 90 euro/MWH. Voi căuta prin documentele din arhive deoarece țin minte că am văzut niște comparații ale prețurilor de producție din anul 1966 în funcție de sursele primare de producere a energiei electrice.
Evident, atunci nu existau discuții despre panouri solare și moriști, spre dezamăgirea producătorului suedez de șampon ecologic „Greta” – cu care s-a reușit în ultimii ani să fie spălate creiere pentru a se ajunge în cele din urmă la problemele comunității palestiniane.
Dacă trăia în zilele noastre, Prometeu nu ar fi avut nici o șansă să primească un premiu Nobel deoarece focul pe care l-a dăruit omenirii produce încălzire climatică.
Mda, politologi, academicieni, etc au ajuns sa foloseasca activismul zelos (emotional) al unei adolescente drept argumente in dezbateri publice.
P.S. avand in vedere ca resursele conventionale sunt limitate si inegal raspandite in scoarta terestra, stimularea evolutiei tehnologice in privinta asigurarii securitatii energetice (Energiewende) face sens. Cel putin pentru noi aici in Europa. Frictiunile geopolitice si inflatia din ultimii ani sunt un semnal de alarma pentru toata lumea si este tot mai evident ca avem de ales intre:
a) stimulrea investitiilor in tranzitie energetica (Energiewende), sau
b) stimularea investitiilor in cursa inarmarii (Zeitwende), sau
c) o combinatie din ambele, nu stiu.
Cert este ca nu vom putea trimite copii si nepotii „cu mana goala” sa ne asigure securitatea energetica prin Bazinul Marii Caspice, prin Siberia sau prin Africa. Cine stie ce vom mai gasi si pe acolo in urmatoarele decenii – probabil doar campuri marginale unde exploatarea este considerabil mai costisitoare.
PPS. Nici potentialul energiilor regenerabile nu este raspandit uniform. Spre exemplu, potentialul fotovoltaic al Romaniei precum si potentialul hidroenergetic este net superior in comparatie cu potentialele Poloniei sau a Finlandei. Daca Polonia si Finlanda trebuie sa muste din marul acru (respectiv sa mizeze pe energie nucleara considerabil mai neflexivbila si mai scumpa) asta nu inseamna ca tarile care mizeaza pe explotarea potentialelor lor regenerabile (disponibile pe plan local) ar fi conduse de comunistoizi, idioti, etc, iar polonejii de la PiS ar fi mai capitalisti si cei mai dastepti. Trebuie sa intelegeti ca este vorba de asigurarea securitatii energetice, investitii in dezvoltare durabila si fiecare tara (sau chiar fiecare regiune) are potentialul ei specific pe care doreste sa il exploateze.
Intreb pentru un prieten: reactoarele astea mici pot fi trecute in caz de ceva pe carbune ? Sau macar pe rumegus ? Nu de alta dar trei sferturi din uraniul de pe Terra provine din CSI (Rusia) si Africa (China).
daca punem carbunii dedesubt, facem un gulas (sau magiun !) in vasele lor de presiune…ca la tuci…prunele provin din ROmânia, ca tot suntem pe primul loc in UE la productia de prune si produse derivate (tuica)
Felicitari!Autorul e un expert de prima mana…insa iata ca Ciolacu la Washington a batut plama pentru reactoarele astea puse de multi la indoila.
pentru o privire ceva mai exhaustiva asupra industriei si viitorului ei
https://www.globaldata.com/newsletter/details/global-nuclear-power-faces-unprecedented-challenges_324848/
@Harald
Este evident că proiectul Hitachi BWRX-300 nu are încă o omologare în ţările din Europa şi America de Nord. Acesta este unul dintre motivele pentru care se bagă băţul fotovoltaic şi eolian prin gardul electric, căutând o justificare-argument pentru poziţia actuală a Germaniei faţă de folosirea energiei nucleare. Propagandă neagră am văzut şi la generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa. Nu ştiu dacă anumite persoane au deja o fişă a postului pentru a propovădui sfârşitul Planetei dacă nu le acceptăm „iluminările” pe care le emit despre aşa-zisele schimbări climatice. Panica este folosită ideologic în prezent pentru a se justifica cele mai aberante măsuri luate sub influenţa vânzătorilor de piei de cloşcă. Pardon, asta cu purtătoarele de pene am mai spus-o.
La modul general, aveți dreptate. Însă tendința din lumea reală este de a instala reactoare nucleare mari, deja omologate. Reactoarele mici nu sunt și nu vor fi niciodată competitive pe uscat.
Problema principală e de natură tehnică: diverse regiuni geografice sunt reunite în aceeași arie sincronă. În Statele Unite sunt vreo 5 arii sincrone mari și câteva mai mici, dar în Europa continentală există o singură arie sincronă, din Ucraina și Turcia până în Franța, Spania, Maroc și Algeria.
https://en.wikipedia.org/wiki/Synchronous_grid_of_Continental_Europe
Atât timp cât orice generator de energie electrică trebuie conectat în acest sistem unic și sincronizat cu celelalte generatoare, numai instalarea de generatoare mari se justifică economic. În regiuni izolate, ar fi utilizabile și SMR-urile, însă promovarea lor în România la Doicești e complet nejustificată: Muntenia și Dobrogea au deja producție excedentară, în timp ce în Moldova și Transilvania, capacitățile energetice instalate sunt mult mai mici decât consumul.
În condițiile în care nu există actualmente niciun design de SMR omologat pentru instalarea pe uscat, insistența de a le promova pe ele, în locul reactoarelor mari, reprezintă un mod de a păcăli lumea, asta am încercat să explic în comentariile precedente. Finlanda și Georgia (statul american, nu cel ex-sovietic) au dat în exploatare în 2023 reactoare nucleare mari, nu mici. Un reactor mic ar fi bun într-o zonă izolată, dar nu în zone în care oricum trebuie conectat la o arie sincronă existentă.
Despre deficitul de capacități pe producere a energiei electrice în Transilvania și Moldova știu din documentele păstrate în arhive. În anii ’80 se discuta intens despre acest aspect în scopul construirii de reactoare nucleare mari pe mai multe amplasamente:
– la Pomi (pe râul Someş, la 20 km de Baia Mare), Vorona (în nordul Moldovei, pe malul stâng al Siretului), Comana (pe râul Neajlov) sau Galicea (în aval de confluenţa Oltului cu pârâul Topolog) – o centrală sovietică de 400 MW, care urma să fie pusă în funcţiune în anul 1978;
– la Ruginoasa (la aproximativ 10 km de Paşcani, la malul lacului Mirceşti), Fălticeni (pe râul Şomuzul Mare), Mălini (pe râul Moldova, în apropiere de Fălticeni), Vereşti (pe râul Suceava), Bicaz sau Roznov – trei grupuri energetice sovietice, fiecare având o putere de 1000 MW şi care ar fi trebuit realizate după anul 1983;
– la Tălmaciu (în apropiere de Sibiu), Boita (la confluenţa Cibinului cu Oltul), Turnu Roşu (pe râul Olt) sau Avrig – cinci grupuri canadiene, fiecare cu o putere de 660 MW şi care ar fi trebuit realizate după 1983.
Argumentele dumneavoastră privind construirea de reactoare mari, nu mic, sunt logice și nu am nici un motiv să vă contrazic. Nu știu cum arată studiul tehnico-economic pentru centrala de la Doicești.
Ce locatii din burta au bagat ceausistii!
Nicio Vorona nu e pe malul Siretului si nici in lunca sa – Siretul e destul de micut pe acolo.
La Ruginoasa am fost pe jos de mai multe ori – la castel. E pe un DEAL, o shea, peste care treci spre adevaratul tzinut al ieshilor. Mircestii lui Alecsandri e la vreo 15 km line dreapta mai in sud, pe malul Siretului. Nu exista niciun LAC Mircesti pe linga Ruginoasa, cel mult iazuri – alea mai salbatice pline de lipitori!
@dl.Opris recomand asta
https://www.gevernova.com/nuclear/carbon-free-power/bwrx-300-small-modular-reactor
@catalin dragostin – s-a discutat în urmă cu 3 zile că Hitachi BWRX-300 nu are omologare nicăieri în Europa și că va dura cel puțin 5 ani, în cazul în care va primi omologare undeva.
A promova reactoare neomologate nicăieri e doar un mod de a ”aburi” lumea cu povești despre ”viitorul luminos al omenirii”. În primăvara lui 2023, Finlanda tocmai a dat în exploatare un reactor de 1.600 MW, pe lângă celelalte două, de 890 MW fiecare, care produceau deja energie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant
Asta e soluția realistă, nu povești nemuritoare cu reactoare neomologate nicăieri.
… nu mai bine ne vorbesti tu de complexul sferei de incomptenta? Sau altceva la care te pricepi…
@nea harald: nu confundati o informatie pe care o transmit pentru…informare, evaluare proprie, comparatie, cu vreo intgentie de-a subsemnatului de a promova acum ceva !
Cred ca am fost destul de limpede in cele ce am scris in articolul de baza,…sper
Nu e nicio ”informație”, Hitachi și General Electric nu au niciun design omologat, la fel cum nu avea nici NuScale. Mai mult decât atât, a scrie mai multe comentarii cu același conținut, la același articol și despre același reactor inexistent în lumea reală, se cam încadrează la promovare.
Nici măcar nu se poate încadra la prezentare comercială. Articolul acela de la General Electric e din categoria ”noi dacă am construi un reactor SMR, așa l-am construi”
@Florix :„PPS. Au trecut peste 30 de ani de la caderea comunismului, sistemul energetic prin fostul lagar socialist insa, a ramas monopol de stat (in frunte cu complexele energetice romanesti, Nuclearelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, PEJ-ul polonez, MWM-ul unguresc, etc, etc). In acest sens, postarile dvs cu stenogramele lui Ceausescu sunt ironice, sau un fel de praf in ochi (insinuand ca vesticii cu capital privat sunt fraeri, neomarxisti, usuca piei de closca, in timp ce iesticii cu capital de stat sunt neocapitalisti dastepti, hotii striga hotii, si tot asa;)”.
De 20 de ani public fragmente din stenogramele întocmite în perioada Războiului Rece, iar dumneavoastră considerați că o fac pentru ironii personale? Vă spun cu tot respectul cuvenit faptul că vă înșelați sau, vorba profesorului caragialesc: este vițăvercea. De 20 de ani încerc să înțeleg eficiența sistemului economic din perioada comunistă pe ramuri de activitate și rezultatul este întotdeauna negativ. De aceea există și reacții negative la adresa mea când apar cu declarații bazate pe documentele din arhive. Consider că nu este cazul să pun și linkuri la acest comentariu.