vineri, noiembrie 26, 2021

Reglementare prudentiala cu soacre, neveste si nepoti de var: Getica

Hotnews face o investigatie si descopera un adevarat fenomen social: Autoritatea de Supraveghere Financiara – institutie a statului roman care se ocupa cu reglementarea pietei de capital – e o cloaca de nepotism. Pe lista celor mai bine platiti angajati ai ASF apar sotii, foste sotii sau copiii unor politicieni importanti. Uitati-va la lista, daca aveti ocazia. Te doare mintea ce e acolo. Supravegherea financiara in tara noastra pare facuta de neamurile potentatilor zilei. Da. Au nevestele si neamurile astea ale potentatilor un talent microeconomic, macroeconomic si econometric, ceva de speriat.

Noroc cu precizarea: ASF reaminteste ca „nu este o institutie bugetara”, ci una de „interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate”.

Pai de ce nu spuneti, domnule, asa? Atunci, da: se accepta. Bagati atunci insa si soacrele la inaintare. Sa vedeti supravehegere si reglementare. Nu mai misca nimic in sistem. Banuiesc insa ca soacrele le baga in prima linie doar in caz extrem, de criza financiara, meltdown, panica etc.. Soacra: arma secreta, instrumentul ultim de guvernanta corporata a sistemului financiar roman.

Intre timp, in vreme ce noi eram aici ocupati cu primele paragrafe din acest articol, lucrurile se misca rapid: s-a anuntat aparitia unei noi entitati de supravegere a activitatilor economice. Asa e in domeniul acesta al autoritatilor publice: Te duci la baie o secunda, pana sa te speli pe maini s-au mai infiintat trei directii, doua birouri regionale si o comisie. O sa ajungem sa avem mai multe institutii de reglementare, supraveghere, impozitare si verificare decat intreprinderi private.

Evolutii spectaculoase asadar in domeniul economic: Pe fluxurile de stiri se anunta aparitia Comitetului de Supraveghere Macroprudenţială, care va fi responsabil şi de gestiunea crizelor financiare.

Cine va face parte din el – altfel spus, chestiunea principala- este anuntat deja. Care vor fi atributiunile noii entitati, cum sunt responsabilizate aceste santinele macroprudentiale de elita, si ce criterii de succes sau esec vor fi folosite in evaluarea responsabilitatii si performatei lor -altfel spus, chestiunea secundara- este, evident, trecut cu vederea.

Apropo de povestea asta, tot din fluxurile media aflam ca “În România a fost înfiinţat în anul 2007 un Comitet Naţional pentru Stabilitate Financiară, în vederea alinierii României la cerinţele Uniunii Europene referitoare la managementul crizelor financiare. …… Deocamdată, nu este clar dacă noul Comitet de Supraveghere Macroprudenţială şi Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară vor funcţiona în paralel sau cel de al doilea dispare.”

De la mine aflati ca in aceeasi logica vor mai aparea si functiona in paralel: Comitetul de Supraveghere Microprudenţială; Comitetul de Supraveghere Mezoprudenţială, Comitetul Naţional pentru Crestere Economica; Comitetul Naţional pentru Scadere Economica; Comitetul Naţional pentru Expansiune Financiară, Comitetul Naţional pentru Contractiune Financiară; si Comitetul Naţional pentru Toate Proiectele Mari, Mici si Mijlocii care Necesita Supravegere Micro, Macro si Mezzo Prudentiala.

Va fi ca in Getica, in viziunea lui Nichita Stanescu. Fiecare activitate, fiecare proces, fiecare miscare economica va avea un Comitet care sa-i poarte de grija:

“In fiecare scorbura era asezat un Comitet .
Daca se crapa o piatra, repede era adus si pus acolo un Comitet .
Era de ajuns sa se rupa un pod, ca sa se aşeze in locul gol un Comitet , ori, pe sosele, s-apara in asfalt o groapa, ca sa se aseze in ea un Comitet .
O, nu te taia la mana sau la picior, din greseala sau dinadins.
De indata vor pune in rana un Comitet , ca peste tot, ca pretutindeni, vor aseza acolo un Comitet ca sa ne-nchinam lui, pentru ca el  apara tot ceea ce se desparte de sine.
Ai grija, luptatorule, nu-ti pierde ochiul, pentru ca vor aduce si-ti vor aseza in orbita un Comitet si el va sta acolo, impietrit, iar noi ne vom misca sufletele slavindu-l…”

In fine. Deja ati inteles care e problema : Toate Comitetele astea vor trebui coordonate si supravegheate. Se va crea atunci Comitetul Naţional pentru Supraveghere Economica Generala, Normala si Extraordinara in Situatii Obisnuite si de Criza (CNSEGNESBC).

Aceleasi persoane si institutii deja existente vor face parte din toate aceste Comitete. Nu e clar daca aceleasi rude, soacre, nepoti, sotii si veri vor face parte din aparatul tehnic al acestor multiple structuri sau neamurile raman arondate, pe caprarii, doar la cate una dintre ele. Aceasta este, credem noi, problema reala, dilema si motivul pentru care lucrurile stagneaza inca pe acest important front al activitatii economice din Romania.

Articol aparut initial in Revista 22

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. Risul este curmat brusc cind te gindesti la ridicolul situatiei.
  Versurile lui Nichita sint mai de actualitate ca oricind ;)
  Mda, in orice groapa punem un Comitet :P

 2. E loc de mai bine. Dl. Daianu zice:
  „Venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alaturi de salariul brut, o prima de vacanta anuala (echivaland cu un salariu) de care beneficiaza lucratorii ASF si pe care am ridicat-o in acea luna si o prima de sfarsit de an.”
  Oh, e grav…cum adicatelea, doar o prima de vacanta, si una de sfarsit de an? V-ati zarghit? Pai anul are si un inceput, niste trimestre.
  .Iaca , o sugestie gratis: prima de inceput de an, doar orice sfarsit are si un inceput, nu? prime trimestriale, prima de curaj (e pericilos sa umbli cu atatia bani la tine), prima de sughit (la cati sfinti si parasfinti au fost pomeniti sigur au sughitat la greu), prima de dreapta, prima de stanga (trebuie sa fie echidistanti, nu?), prima de Dragobete( ca nu e in engleza), prima de 1 si 8 Martie pentru fmi, (pardon, femei,noa o mica scapare), prima de ras (cred ca se prapedesc de ras la ce texte baga Soviani, cica salariile nu sunt mari… la BNR sunt si mai mari!), prima de an bisect (doar se lucreaza o zi mai mult), prima de inmormanatrea companiilor care dau faliment, prima de IPO ( de la nasu mare , sa fie primiiiiit)…

   • Nu! Sint salariile 13, 14 si 15 daca faceti un pic calculul: $68.000 / $17.000 = 4 (!)
    Adica pe linga salariul de $17.000 pe luna mai sint inca 3, nu doar 2.
    Banuiesc ca „o prima de sfarsit de an” inseamna 2 salarii brute, pe care a uitat sa le mai detalieze. Unii pot …

    • Dar la Parlamentul European câte indemnizatii ”lunare” se iau in cele 12 luni : 16 sau 18 ? Nu ma interesaza pentru mine , ci pentru AIA MICĂ.

  • Iar prima de 1 aprilie se acordă poporului român, nu-i aşa? Să nu care cumva să spună cineva că salariaţii de la ASF nu se gândesc şi la noi.

 3. Unde esti, Socoale? Va amintiti de activul cuplu de comentatori Contributors – Aura si Cristian Socol? As fi curios daca actualul consilier al lui ponta are minimumul bun simtz sa ne justifice zecile de mii de euroi insusiti de consoarta de la ASF.
  Lista ASF este cea mai elocventa dovada de pana acum ca Romania a ajuns pe mana unei bande de borfashi.
  Jalnica justificarea securistului (din anii 80) si „academicianului (la asa academie….) de azi daianu ca din multele zeci de mii de euroi mai si doneaza pentru opere de binefacere. Poate ne razbuna pe noi, contribuabilii corecti, un nou Cristian Sima.

  • Păi credeți că salariile acestea sunt de acum, de când a apărut ASF-ul? Nu erau și până când în loc de ASF aveam alte trei instituții. Iar angajările se făceau la fel. Și pe vremea PDL-ului.

   • Nu prea.

    Prin comasarea instituțiilor de care vorbiți a crescut numărul de angajați la ASF (ia dați un search pe știri să vedeți cu cât) și salariile lor.

    Deci ASF = instituții unite conduse de mai mulți nesimțiți.

    În frunte cu un politician și un academician care nu a cercetat nimic revoluționar în domeniul economic și nici nu au competențe pe piața de capital. De aici și de oriunde.

    La umbra lor s-au aciuat alți politicieni sau soții de aceștia. Dl. Socol (care nu e de la PNL ci de la PSD), mare lingău de partid, inclusiv pe acest blog a știut să se învârtă și să își plaseze soția la vreo 16.000 euroi pe lună. El la rândul lui e bine plasat în Fondul de Contragarantare cu vreo 5000 euroi pe lună. Cum e să iei vreo 20.000 Euro pe lună salariu și să nu fi produs nimic toată viața? Nici acum și nici vreodată. Salarii de peste 15.000 Euro pe lună nu au fost niciodată la CNVM, CSA sau în altă parte. Nu sunt nicăieri în lume salariile astea. Să fim serioși.

    În plus, presupunând că PDL a fost plin de hoți, acest lucru nu îi scuză pe acești ”cinstiți” care au venit în fața poporului cu un mesaj clar – că nu vor face ce au făcut cei de dinainte. Uite că fac mai abitir ca ceilalți. De ce? Simplu – sunt mai multe guri de hrănit în PSD + PNL + PC + UNPR decât în PDL. Toate înfometate și avide de avere luată cu japca de la popor. Nu e un argument că cei de acum sunt hoți pentru că cei de dinainte ar fi fost hoți. Așa că nu mai fiți troll că nu ține.

 4. Cate scroafe poate sa țină un copac? Orice judecată limpede o sa spună ca se va rupe intr-o zi. Si-am sa dansez pe mormântul lor! Si-o sa facem un foc mare din copacul rupt, si-o sa parlim toate scroafele din comitete si pe porcii lor!
  Am turbat, am strâns din dinti, m-am revoltat, am fost in strada. Acum ma duc in fiecare zi la lucru, si găsesc soluții, si-mi cresc copiii si încerc sa- mi fac zilele cât mai frumoase. Mi-e greu, dar gandul ca-ntr-o zi o sa le dau foc, imi incalzeste inima si-mi da putere. Ma hranesc cu toate articolele scrise de cei care gândesc si vad la fel ca mine. Atât ma rog, sa nu se dea batuti! Sa scrie, sa le scuture copacul, sa mai dea frunzele la o parte! N-am știut ca si Daianu era catarat acolo. Ce surpriza domnule! Nu l-or mânca degetele sa mai scrie pe aici?

  • De 24 de ani traiesc aceleasi sentimente. Si in fiecare zi pun in balanta plecarea din tara cu ideea de a face ceva aici. Insa, faptul ca mai exista oameni care GANDESC ma face sa sper ca intr-o zi lucrurile vor sta altfel. Pentru copiii nostri, macar.
   Felicitari pentru comentariu !

   • ma oameni buni; sintetzi tineri si inca n atzi realizat ca sintetzi o multzime neglijabila ?
    ce traitzi voi am trait si io ceva asemanator,dar atunci se chema societate dreapta,echitabila si cu grija fatza de om.erau aceiashi sau parintzii celor de azi.

    • Uite ca o sa cada si prima scroafa. Antonescu. E-adevărat, e cea mai naiva si mai slabuta. Dar nu mi-e mila si își merita soarta.

 5. Eu cred ca PNL va plati tooata aceasta sfidare numita ASF.
  Si mai zic ceva: USL maine poimaine se va rupe, PNL probabil va iesi de la guvernare, este o simpla chestiune de timp iar in locul dlui Rusanu PSDistii vor aduce unul de-al lor!
  Oare cum vor comenta PNlistii aceste cumetrii pe venituri uriase de la ASFul clientelar cand nu va mai fi la guvernare?!!
  Vor tuna si vor fulgera la adresa ASF ?!?!

  • Nu va plati nimeni nimic. Nici plati si nici păţi.
   PNL va iesi la un moment dat la guvernare si-si va pune nitica cenusa in cap – „Vai, Doamne, ne-ai luat mintile, cum am putut noi face asa ceva, cum am putut sta alaturi de pesedeu, noi, urmasii lui Bratianu etc., etc., etc.”
   Chestia asta o sa dureze cateva saptamani, poate chiar vreo doua luni, cu ostracizarea lui Antonescu cu tot..
   Dupa care cine trebuie – ca va fi Blaga, ca va fi Basescu-PMP sau amandoi, plus alti cativa – ii va re-evalua pe liberalii proaspat eliberati de sub jugul antonescian si vor pune de-o „noua” alianta DA (a saptesprezecea, daca nu ma-nseala memoria), alba si neprihanita cum alta n-a mai fost.
   Care alianta, cand va (re-re-re)ajunge la putere, isi va pune propriii oameni la ASF. Care ASF, fireste, atunci se va numi altfel, sa nu bata la ochi.
   E cineva care nu stie ca asa merg lucrurile?

 6. Pai sunt prea multe soacre si prea multe rude domn’le ce vreti? Clanuri, familii mari, vestite, insemnate nevoie mare – ele din ce sa traiasca mancatz-ash? Bulibasheli romaneshti, tziganeala cotidiana – facem comitete – claie peste gramada si avem talmes-balmes cu shtaif, nu asha oricum, pai se poate? Amaratii de rand care mai un olimpic, care un om mai competent sa stea sa se uite in sus la ai mai smecheri cocotati prin comisii si sa ia lectii de la soacre, pai ce dreaq, doar nu vor ei sa guverneze tara… ce tupeu domn’le

 7. NEDUMERIRE!
  Guvernul pretinde, dar nu e sigur, ca anul acesta salariul minim va ajunge la 200 de euro! Poate sa-mi explice cineva cum se face ca in tara in care sunt milioane de oameni care traiesc sub pragul saraciei, Dan Radu Rusanu are nesimtirea sa „ridice” intr-o luna 360 de salarii minime! Iar Daniel Daianu, „filantrop” plin de ridicol, a primit in aceiasi luna 340 de salarii minime! Ce plus-valoare, ce profit au adus cei doi Romaniei si poporului roman! Concret, ce au facut pentru ca sa merite sa primeasca acesti bani?
  „IEZISTA O EXPLICATIE!”
  <>

 8. Oare nu le tremura mana cand merg cu sacosa sa-si ia salariul? In timp ce altii muncesc intr-un job asemanator, cate 12h/zi si abia daca castiga cei 17.000 de lei nu de euro ?

 9. atit de mult s-au raspindit retelele sociale in Romania ca pina si sefii ASF au inteles ca institutia asta de reglementare e o retea sociala si au implementat-o ca atare…

 10. Domnule Aligica,

  Stiu ca e offtopic si poate nu e chiar treaba dumneavoastra, dar cred ca recentele „evolutii” de la PMP ar merita un comentariu. Personal, sunt revoltat de ceea ce se intampla. Si cred ca o reactie din partea dumneavoastra ar fi necesara. Mai ales ca ati cerut luari de pozitie de la Tolontan si alti „echidistanti” in chestiunea campaniilor de presa regizate de oligarhi. Stiu, nu e chiar acealsi lucru, dar totusi, poate, poate…

  Numai bine.

   • Domnule, fiindca vad ca veniti dintr-un sat cu oameni mai inteligenti decat dumneavoastra, poate ca ar merita sa mentionez faptul ca noi toti traim intr-un sat global gratie Internetului pe care pana si domnul Vanghelie il stie sonda folosind Goagal.

    • Asta a fost o mitocanie absolut gratuita.
     In satul meu de prosti, cand dai buna ziua cuiva, nu te astepti sa primesti in schimb o injuratura. E limpede ca in satul global si conectat la Internet in care traiti dvs. sunt alte reguli.
     Ma scuzati pentru deranj.

 11. E ceva ilegal pe acilea? Nici pomeneala, ca daca era ilegal ANI era deja pe tunuri. Ca e imoral, asta e alta discutie (cum bine zise inovatorul basismului) S-apoi de ce nepoata ar merge la primarie sau la guvern si nu ar merge si la ASF?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro