marți, noiembrie 30, 2021

Revelatii bancare (centrale). Ce e mai important: politica sau pietele?

Turbulenta ultimei saptamani s-a redus putin in ultimele doua zile. Dupa anuntarea pachetului de ajutor financiar pentru Irlanda anticipat saptamana trecuta (Irlanda ingenuncheata, Grecia mustrata, Portugalia infricosata) pietele si-au concentrat atentia pe restul tarilor europene cu o situatie financiara fragila si anume Portugalia, Spania si, in premiera, Italia si Belgia. Primele de risc ale tarilor respective („CDS”) au atins cote istorice maxime depasind nivelele din Iunie 2010 cand criza din Grecia isi atingea apogeul. Situatia ajunsese cel putin ciudata, remarcata si de Ministrul Economiei Francez Christine Lagarde, cand pietele considerau ca Bulgaria este mai sigura decat Italia si Romania decat Spania.  Cu toate acestea atat Portugalia cat si Spania au reusit sa vanda obligatiuni in aceasta saptamana, e adevarat de dimensiuni mici, la dobanzi rezonabile. Acest aparent paradox se datoreaza in principal naturii specifice a pietelor de prima de risc (care reprezinta in esenta pretul unei asigurari impotriva incapacitatii de plata). Orice investitor poate cumpara o astfel de prima, al carui pret tipic reprezinta cateva procente pe an din suma asigurata, iar in perioade de panica efectul negativ se multiplica in mod substantial conducand la cresterea rapida a CDS-ului. In pietele de obligatiuni orice tranzactie se achita integral asa ca efectul panicii este mult redus. Problema este ca dobanda unor noi obligatiuni, si majoritatea tarilor din UE vand catre piata miliarde de euro in fiecare saptamana, se stabileste in functie de prima de risc a tarii respective creandu-se astfel un cerc deosebit de vicios.

Rolul bancilor centrale

Problema descrisa mai sus este bine cunoscuta de catre Federal Reserve („Fed”) si BCE dar nu exista inca un consens despre cum sa fie rezolvata. Recent, in SUA, s-au introdus reguli care sa restrictioneze tranzactionarea primelor de tara la acele institutii care detin deja obligatiunile respective. Cu alte cuvinte nu poti cumpara asigurare contra incapacitatii de plata decat pe obligatiunile pe care le ai deja. In practica acest lucru nu a functionat prea bine pentru ca obligatiunile pot fi vandute ulterior achizitionarii CDS-ului.
In aceste conditii atat BCE cat si Fed au folosit si continua sa foloseasca o serie de programe de asigurare a lichiditatii care includ cumparare de obligatiuni guvernamentale direct din piata si imprumuturi ieftine catre banci in multiple monede. Dimensiunea acestor masuri a fost in general tinuta secreta sau facuta cunoscuta mult dupa ce s-a intamplat. Recent Fed a publicat detalii despre unul din programele de lichiditate de urgenta din timpul crizei din 2008/2009 care au totalizat 3.3 trilioane de dolari (adica aproape 25% din PIB-ul SUA!). Spre surpriza multor analisti cel mai mare client cumulativ al programului a fost banca elvetiana UBS iar cel mai mare imprumut unic a fost luat de banca britanica Barclays.
Aceste revelatii cat si evenimentele ultimelor zile au intensificat presiunea politica pe Jean-Claude Trichet, guvernatorul BCE, de a actiona in mod similar. Programele existente tin practic in stare de functionare bancile grecesti, irlandeze si portugheze dar in loc sa fie gradual retrase asa cum planifica dl Trichet, acesta confirmat ieri seara ca programele vor continua si vor fi extinse prin masuri similare cu cele practicate de Fed. In timp ce in SUA insa aceste decizii se pot lua mult mai repede si mai apolitic, BCE-ul are de dat socoteala la 27 de guverne desi in practica Germania are in prezent influenta cea mai mare. Analistii argumenteaza ca lentoarea si opacitatea procesului de decizie la BCE contribuie la coninuarea crizei datoriilor suverane.

Intaietatea politicii


Una din concluziile pe care le putem trage ‚la cald’ este ca afirmatia Cancelarului German Angela Merkel „politica trebuie sa aiba intaietate asupra pietelor” in Uniunea Europeana se dovedeste a fi corecta (cel putin pe termen scurt). Este clar ca toate insitutiile UE si in special BCE vor face tot ce le sta in putinta pentru a prezerva si stabiliza euro chiar daca costul acestei decizii va fi suportat de catre tarile responsabile din punct de vedere fiscal spre beneficiul celor cu probleme. Prima confirmare a venit prin declaratiile si actiunile BCE de ieri de a extinde programul de cumparare de obligatiuni suverane ale PIGS ceea ce a diminuat semnificativ presiunea pe finantarea pe termen scurt a PIGS si a stabilizat cursul de schimb al euro.

Este la fel de clar ca din cauza naturii globale a pietelor si institutiilor financiare atat Fed cat si BCE (plus FMI!) colaboreaza strans pentru administrarea diferitelor programe de lichiditate si de ajutor financiar. Numai un naiv poate crede insa ca deciziile lor nu sunt si politice. Este esential de aceea pentru orice tara europeana cu finante slabite (nota bene Romania!) de a isi mentine cu sfintenie relatiile politice si economice cu UE, SUA si institutiile financiare internationale. In ziua de azi solutiile alternative ar fi de-a dreptul dezastruoase.

Post scriptum


Din pacate trend-ul negativ al economiei romanesti a continuat si in T3 2010 prin diminuarea PIB-ului cu 0.7% fata de T2 2010. Mare parte din acesta scadere insa este cauzata de scaderea din sectorul agricol si (indirect) alimentar cauzat de conditiile climatice nefavorabile. Restul poate fi atribuit declinului semnificativ din constructii contrabalansat partial de industrie si exporturi. In aceste conditii, chiar daca asteptarile analistilor sunt ca PIB-ul a ajuns aproape de limita de jos si deci va reincepe sa creasca in 2011, este esential ca Romania sa continue programul FMI si BCE care reprezinta singura sansa pentru continuare investitiilor in urmatorii ani. Voi reveni saptamana viitoare cu analiza comparata a primei versiuni a Bugetului de Stat pe 2011.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. pietele nu considera Bulgaria mai sigura decat Italia … dar de fiecare data cand un investitior va putea sa gaseasca un pretext sa-si mareasca randamentul o va face …

    orice om cu bani si scaun la cap ar prefera acum sa imprumute Italia mai scump decat Bulgaria mai ieftin … pe principiul decat sarac si bolnav mai bine bogat si sanatos …

    cand cineva te vorbeste de rau nu inseamna neaparat ca esti rau ci ca poate cel care te vorbeste e invidios… caci da, dobanda nu are o fomula matematica de calcul ci contine sentimente si asteptari,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihnea Vasilache
Mihnea Vasilache are 17 de experienta in finante petrecuti la New York pe Wall Street si in City la Londra. In ultimii ani a fost responsabil de fonduri de investii in valoare de mai mult de 2 miliarde de euro. De-a lungul timpului Mihnea a fost in mod constant implicat in Europa de Est si Romania si in continuare acorda selectiv servicii de consultanta strategica si financiara pentru mari companii romanesti in situatii complexe sau dificile. Mihnea are un MBA de la Harvard Business School si a absolvit cursurile de Matematica si Economie ale Wesleyan University, SUA. Este un mandru absolvent al Colegiului National Sf Sava din Bucuresti.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro