marți, iunie 18, 2024

Revolutia civica nu s-a terminat: Plagiatorul Ponta trebuie sa demisioneze!

Motto: „Domnul Melescanu a incercat sa ajute pe ultima suta de metri”–Victor Ponta, la o zi dupa pierderea alegerilor

Cum altfel? Dupa ce a incercat sa arunce in aer statul de drept, dupa ce a condus cea mai infecta campanie din toate cele cunoscute in Romania post-decembrista, dupa ce si-a batut joc de diaspora romaneasca de o maniera incalificabila, dupa ce a primit un verdict categoric din partea a circa 55 la suta dintre alegatori ca nu-l doresc in fruntea statului roman, piromanul Victor Ponta refuza sa-si faca bagajele si sa demisioneze. Orice om politic cu minim bun simt ar fi facut-o. Evident, nu e cazul cand vorbim de mitomanul galactic. Cum el nu va ceda de bunavoie, a sosit clipa sa fie ajutat prin masive si neintrerupte proteste civice, evident pasnice, sa inteleaga ca timpul sau a trecut.

Ponta a pierit pe propria sa limba, tot asa cum s-au naruit Crin Antonescu si Dan Voiculescu, zis Felix, adica pe limba prostiei. Pe 30 iulie 2012, am anticipat acest deznodamant aici:

https://www.contributors.ro/global-europa/rolul-prostiei-in-istorie-infrangerea-clicii-ponta-antonescu-voiculescu/

Magnatul, ca sa nu spun baronul PSD, Liviu Dragnea, merge pana acolo incat preia, poate fara sa stie, o formula a unui distins intelectual public polonez, regretatul Bronislaw Geremek: „Presdeintele vostru, premierul nostru”. Nu, domnule Dragnea, in Polonia lui Jaruzelski i s-a spus „adio”, presedinte a afost Lech Walesa. Guvernul era al „Solidaritatii”. Domnule Dragnea, pe 16 noiembrie 2014, PSD-ul a fost invins electoral. Acceptati acest lucru, daca va pasa de democratie si de pluralism! Vi-o spune, in fond, chiar si colegul Dvs de partid, Dan Sova :)

In loc sa se gandeasca la riscul de a fi urmarit penal pentru rolul sau in impiedicarea exercitarii dreptului de vot de catre zeci, poate sute de mii de cetateni romani din strainatate, Victor Ponta, acest aventurier politic anunta, cu acelasi zambet sfidator pe buze, ca va ramane in fruntea guvernului cata vreme coalitia sa il sustine. Altfel spus, isi continua marsul pe marginea prapastiei, incercand sa tarasca intreaga tara dupa el. Este de sperat ca exista inca oameni rationali in condicerea PSD care sa-i administreze un necesar dus al realitatii. Altminteri, il vor primi si ei din partea strazii…

A sosit momentul ca UDMR sa decida daca va continua sa faca parte dintr-un guvern care, prin comporamentul sau scandalos din aceste saptamani, s-a dovedit dincolo de orice indoiala rationala unul anti-patriotic. In clipa cand scriu aceste randuri, Teodor Melescanu, principalul vinovat de dezastrul votului parizian de pe 16 noiembrie, este in continuare ministru de externe al Romaniei. De ce nu a fost demis inca? Pana cand vor accepta cetatenii acestei tari o asemenea jignire?

A sosit momentul ca dl Klaus Iohannis si echipa de conducere a ACL sa actioneze pentru a indeplini ceea ce-au promis. Anume, formarea unui nou guvern sub conducerea lui Catalin Predoiu. Este vorba de un om politic responsabil si credibil, o voce care a fost auzita constant in perioada luptei pentru statul de drept din ultimii ani. Ni se va spune ca ACL nu detine majoritatea parlamentara. Vom vedea cate defectiuni si dezertari vor avea loc in urmatoarele zile. Exista ceea ce in politologie se numeste efectul bandwagon, deci saltul in tabara castigatoare a celor care, initial, jucau la doua capete. Alegerile anticipate, preferabil in primavara lui 2015, sunt, cred, inevitabile dava vrem sa mentinem viu spiritul revolutiei civice. Decalogul politic al Monicai Macovei, acceptat de Klaus Iohannis, are valoare de carta a acestei revolutii pasnice.

Tinerii care l-au infrant pe Ponta nu au protestat doar contra unui individ, indiferent cat de detestabil este acesta. Au protestat impotriva abuzurilor nesimtite, impotriva calcarii in picioare a drepturilor civice, impotriva canaliilor care domina de atatia ani clasa politica a acestei tari. Este momentul sa li se raspunda de catre beneficiarii luptei lor ca i-au auzit. Public mai jos „Declaratia de la Cluj” pentru ca mi se pare important spiritul acestui document civic, chiar daca pot exista rezerve ori puncte de vedere diferite intr-o chestiune sau alta. Sunt convins ca vor urma si alte asemenea documente. In Romania de azi, liberalismul civic nu mai poate fi amutit.

Declaraţia de la Cluj

Noi, cetăţeni ai Municipiului Cluj-Napoca, reuniţi în 14 noiembrie 2014, în Piaţa Unirii, afirmăm că sunt esenţiale pentru România şi cerem viitorului Preşedinte şi întregii clase politice să-şi asume următoarele puncte:

1. Drepturi cetățenești

Respectarea fără rezerve şi consolidarea dreptului nostru la liberă exprimare, la protest și la vot, inclusiv la votul prin corespondență pentru diaspora.

2. Reformă politică

Reformarea clasei politice şi a legislativului prin reducerea numărului de parlamentari, înlesnirea formării de noi partide și facilitarea legiferării prin inițiativă cetățenească. Limitarea numirilor politice în instituţii la nivelul secretarilor de stat.

3. Justiţie

Respectarea separării puterilor în Stat prin excluderea oricărei imixtiuni a politicului în activitatea judiciară. Respingerea imediată a proiectelor de lege privind graţierea şi amnistia şi renunţarea la orice iniţiative legislative în acelaşi sens. Limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţiile politice; eliminarea oricărei discriminări între aceştia şi restul cetăţenilor, inclusiv în ceea ce priveşte reţinerea, arestarea şi percheziţia (prin eliminarea Art. 72, alin. 2 din Constituţie); alegerea prin vot direct a Avocatului Poporului.

4. Sănătate

Respectarea dreptului cetăţenilor la sănătate şi finanţarea eficientă a sistemului sanitar. Alocarea a 6% din PIB pentru Ministerul Sănătăţii şi separarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de bugetul consolidat. Asigurarea în mod real şi continuu a accesului populaţiei la medicamente, inclusiv cele compensate. Stoparea exodului cadrelor medicale prin asigurarea unei salarizări la nivelul pregătirii şi responsabilităţii acestora.

5. Educaţie şi cercetare

Recunoaşterea importanţei acestor două domenii şi stimularea lor prin respectarea legii: alocarea imediată şi efectivă a 6% din PIB pentru educaţie, respectiv a 1% pentru cercetare. Remunerarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor la un nivel corespunzător cu importanţa acestora în societate.

6. Mediu şi resurse naturale

Recunoaşterea problemelor de mediu ca fiind de domeniul siguranţei naţionale. Garantarea accesului tuturor cetăţenilor la resursele vitale fundamentale: apă, aer curat, surse de hrană. Interzicerea completă, pe teritoriul României, a procedeului de cianurare în minerit, a fracturării hidraulice în industria gazelor de şist şi a organismelor modificate genetic în agricultură. Oprirea imediată a defrişărilor ilegale şi declanşarea reîmpăduririlor la scară naţională.

7. Viaţă socială şi comunitară

Încetarea imediată şi completă a oricărui discurs de tip separatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii etnice, rasiale, de clasă, statut social, opţiune religioasă sau politică.

Aici sau peste hotare, suntem cu toţii cetăţeni ai României; proiectul de ţară este al nostru. Rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la Revoluţia Română, reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăm nicio trădare a intereselor noastre legitime.

http://www.nasul.tv/2014/11/15/romania-se-trezeste-respect-declaratia-de-la-cluj-ce-au-cerut-cei-20-000-de-protestatari/

Recomandari:

Andrei Cornea:

http://www.revista22.ro/articol.php?id=50433

Petre M. Iancu:

http://www.dw.de/revolutia-recuperata/a-18068409

Dragos Paul Aligica:

http://www.revista22.ro/articol.php?id=50376

Ioan Stanomir:

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/dupa-victorie-demnitate-si-modernizare/

Valentin Naumescu:

https://www.contributors.ro/editorial/aroganta-de-partid-si-de-stat-a-fost-zdrobita-prin-vot-popular-zece-motive-pentru-ca-ponta-sa-demisioneze/

Cristian Patrasconiu:

http://www.lapunkt.ro/2014/11/17/16-noiembrie-2014-cel-mai-frumos-glont-de-argint/

Luminita Marcu:

https://www.contributors.ro/editorial/premiile-%e2%80%9dionica-2012-2014%e2%80%9d-cu-speran%c8%9ba-ca-hirtia-igienica-oferita-de-victor-rebengiuc-in-1989-va-fi-corect-folosita-in-2014-macar-o-saptamina/

Vlad Zografi:

https://www.contributors.ro/editorial/informarea-a-batut-dezinformarea/

Adrian Papahagi:

https://www.contributors.ro/editorial/acuz/

Gabriel Cercel:

https://www.contributors.ro/editorial/romania-trebuie-sa-confirme-breakul/

Costin Andries:

http://inliniedreapta.net/insemnare/se-incearca-deturnarea-protestelor-anti-psd-de-la-cluj-de-catre-fosti-si-actuali-aliati-ai-usl/

Ioan T. Morar:

http://blog.itmorar.ro/o-poveste-veche-cu-brucan-si-iohannis/

Distribuie acest articol

51 COMENTARII

 1. Eu l-as vrea tot pe Plagiator la guvernare. De ce?

  1. Nu as vrea din nou o majoritate parlamentara fortata, cu tradatori din PSD.

  2. Cred ca guvernul a cheltuit in draci pentru alegeri si nu e normal ca altcineva sa plateasca nota. Sa demonstreze asta, Copy-Paste ca economia merge de duduie si nu e nevoie sa creasca taxele.

  3. Nu ma imbat cu apa rece, ACL e un partid nereformat, plin de hoti.

  4. Oricum DNA-ul are posibilitatea sa-i bage pe toti la zdup, PSD, ACL, UDMR. Cum ar veni, uniune nationala la Rahova si reformarea clasei politice. Cu catuse.

  E doar o parere, s-ar putea sa gresesc.

  • Ponta nu mai are de ce sa stea la guvernare. Trebuie sa plece, neintirziat. Ca guvernul va fi tot pesede, n-au decit.

  • Asa ar fi normal, sa pastreze guvernul daca tot au majoritate dar cu alta garnitura si alt PM. Daca nici pierderea votului popular nu e motiv de demisie, nu stiu ce ar putea fi. Sa isi asume dezastrul economic dar cu alt personaj in frunte. Unul mai decent, daca se poate. De genul Rus sau mai stiu eu care (mi-e greu sa gasesc unul decent din gasca lor).

   • F.F. corect.
    Sa ramana pana in 2016 tot clica de corupti si incompetenti infumurati ai P$D si clica.
    Asa se vor destepta multi si poate scapam definitiv de acest cancer al Romaniei din 90 incoace.

   • Nu mai au mult majoritate, intrucat:
    – din cei 10% de urmariti penali, majoritatea sunt la ei.
    – se va pune probleme de legitimitatea unui om care nu a luat cei 50%.
    – acum este momentul fortarii unei noi stangi, de catre cei ce il asteapta pe Ponta la cotitura, si aici ma refer la Geoana (care nu uita ca el a fost dat afara din partid de Ponta dupa ce a pierdut presedintia la 70k de voturi nu la sute de mii ca acum, si avea un avans mult mai mic ca Ponta), de catre Rus care nu uita umilinta de a alege intre a ramane fara post la interne si a face puscarie, de catre Vanghelie care s-a saturat, de catre Oprescu care nu se mai poate ascunde in spatele PSD-ului pentru inca un mandat.
    – pentru ca 75% din maghiari au spus: nu il sustinem pe Ponta, daca UDMR-ul continua sa il sustina, electoratul maghiar se va duce la celalalt partid etnic.

  • 1.Ce a facut Iohanis pt a merita sa fie presedinte,a avut el vreun merit!
   2.Oare nu ,,oricine”ar fui câstigat în turul 2 aceste alegeri?
   3.A explicat el ceva despre îndatoririle sale vizavii de ,,politica externa ”a ROM?
   4.Oare nu emotile si valul a hotarât?
   5.Oare nu a fost un vot ANTI,nu un vot PRO?
   6.Cum a aratat prima discutie de la Realitatea ,care aceea a fost cea adevarata,chit ca realizatorii au tinut cu Iohanis!

  • @costelus

   Cu acelasi risc de a gresi, sustin *toate* cele patru puncte pe care le-ai formulat. Eventual cu observatia ca Plagiatorul *ar trebui* sa demisioneze pe motive de incompetenta.

   Dar nu vad de ce rezulatele la prezidentiale trebuie sa se substituie celor parlamentare.

   Corect, dupa parerea mea ar fi asa: pesedeul si aliatii lor sa faca frumushel bugetul, sa continue a da masura „competentei” lor si sa obtina, in 2016, 10% (la locale si parlamentare).

   De ce sa plateasca altii oalele sparte de Copiutsa prin promisiuni electorale?

  • Ponta ar putea sa plece daca partidul sau considera ca trebuie sacrificat. Nu ma incalzeste cu nimic pentru ca adevaratul pericol sunt cei din spatele lui Ponta si ai lui Johannis. Ei ar trebui sa plece. Dar nu vor pleca pentru ca ei incearca sa supravietuiasca in orice situatie. Ce castig daca in locul lui Sarbu, Dragnea, Rus, Mazare si altii vin Blaga, Videanu, Berceanu, Boc?

 2. Sustin intrutotul Declaratia de la Cluj. Multumesc pentru initiativa. Ma bucur ca punctati toate acestea. Am fost fericita de aseara si pana azi cand am citit declaratia lui Dragnea. PSD trebuie sa plece de la guvernare acum. Nu e destul doar Ponta neales presedinte, ci trebuie demisie, si nu doar demisie Ponta si Melescanu, ci demisie tot guvernul cu condamnati penal si anchetati si corupti, trebuie sa plece cu totul.

  PSD incearca sa induca ideea ca doar mutra lui Ponta n-a fost pe plac (ca presedinte), dar ca, altfel, toata lumea iubeste si vrea PSD-ul mai departe la guvernare, ba chiar cu Ponta in continuare prim-ministru! Nu. Plus ca incep epurarile intre ei, psd-istii: cei tineri vor plecarea celor vechi (Sova cere plecarea lui Dragnea etc).

  E extrem ingrijorator ce zice Dragnea – ca „respectam vointa populara, sa nu dam toata puterea intr-o parte – presedintia la ei, Guvernul la noi. Parerea cvasi-unanima e sa nu iesim de la guvernare”. „Intre turul I si turul II s-a creat un val popular care a dus la acest rezultat. Nu se impun demisii, se impune o analiza. De cate ori au fost alegeri politice PSD-ul a castigat. Se pare ca nu se doreste ca noi sa avem presedintele Romaniei”.
  E nu doar manipulare din nou, distorsionare, minciuna, ci e semn ca dintii lor infipti in putere nu vor da drumul.

  Care „vointa populara”?? Vointa populara e ca PSD-ul sa plece acum. Care „parere cvasi-unanima”? A cui parere? Sau el n-a auzit de demonstratiile care cer demisia acum. Cum adica „nu se impun demisii” cand tocmai asta se cere si se vrea. Si declara stupefiant ca „respecta vointa populara”. Dar, de fapt, iarasi ii trateaza pe cetateni ca pe niste „lucruri” care nu exista. Se fac ca nu-i vad si nu-i aud.

  Nu, Guvernul nu poate ramane la PSD! Pentru ca atunci tot 16 noiembrie a fost degeaba, totul a fost degeaba!
  La groapa de gunoi a istoriei cu PSD-ul! E timpul sa dispara de pe scena politica pentru totdeauna.
  Desi mimeaza calmul, ferocitatea lor va fi de fiara incoltita. Inca mi-e teama pentru tara si viitor. Pana PSD-ul nu iese de tot de la guvernare, inca mi-e teama si nu am pace. Ponta a fost doar un cap. Monstrul are mii de capete.

   • Cameleonul mimeaza orice culoare pentru a-si aplica loviturile fatale.
    It’s just another „dirty trick”, cum spunea, pe dos, jurnalistul ala american care-i lua acum 2 ani apararea lui Ponta pe Huffington Post.

  • Si cine sa vina in loc, Lia? Blaga, sa cumpere iar Dacii la pret de Mercedes?

   Cred ca un singur om politic poate capitaliza entuziasmul extraordinar care l-a propulsat pe Iohannis: Monica Macovei. Cred ca in jurul ei va aparea un partid de dreapta autentic, nu asa, o adunatura de hoti. Ne-am dori cu totii acel partid la guvernare, nu? Intre timp n-as vrea sa mai vad alt esec al unei guvernari „de dreapta”, sa creada oamenii ca toata clasa politica e la fel.

   • @costelus
    Tu cum te simti, ca cetatean, sa ai la conducere un Parlament in care, citez: „din 580 parlamentari, 11 sunt trimisi in judecata, 17 sunt urmariti penal, 2 sunt condamnati in prima instanta etc. Unii sunt condamnati definitiv dar nu pleaca din Parlament, altii sunt trimisi in judecata iar cativa nu pot fi cercetati fiindca Parlamentul a respins cererea de aviz.” Ca sa dam doar niste exemple. „Din cei 11 trimisi in judecata, 7 sunt PSD. Din 17 urmariti penal, 13 sunt PSD” etc etc (sursa: articol Dan Tapalaga „Cati condamnati, trimis in judecata si cercetati penal, fac legi in Parlamentul Romaniei. Lista completa” de pe Hotnews 16 oct.)
    Pe Monica Macovei o astept de ani de zile, dar, pana vine ea, pana face partidul, nu ti-e putin incomod cu PSD-ul asta la putere?!
    Asadar, nu doar ca trebuie format un nou Guvern, ci trebuie si un nou Parlament fiindca Parlamentul reprezinta, cf definitiei, singura institutie a statului care exercită control asupra Guvernului, asadar fara Parlament reformat, degeaba Guvern nou. Alegeri anticipate.

   • @costelus
    ….Si daca tu preferi sa dormi linstit cu coruptii astia la putere pana apare un partid nou, eu prefer sa am un guvern nou care-mi reda demnitatea de cetatean, care nu ma umileste numindu-ma „obiect”, care-mi garanteaza independenta institutiilor cheie DNA, Inalta Curte, ANI, care-si asuma toate punctele din Declaratia de mai sus etc etc etc, vorbim de luni si ani de zile despre lucrurile astea si n-am rabdare cu cei care nu vad. Umple-ti sacul de nisip, dormi si roaga-ti prietenii sa te trezeasca atunci cand apare noul partid.

    • Doar DNA poate schimba componenta parlamentului, prin arestari. In rest nu avem ce face: asa au decis romanii in 2012, asa parlament avem. Nu e posibil un guvern nou, radical diferit fata de asta, cu acelasi parlament.

     • Ba este posibil: conform art.89 din Constituție:
      „După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.” Asadar, Parlamentul ori acorda vot de incredere pentru formarea noului guvern propus de Iohannis, ori in cateva luni se fac alegeri parlamentare anticipate.

 3. Ati uitat de CNA, sau inlocuirea acestuia cu ceva mai functional. Acest lucru este unul da capatii in schimbarea de atitudine a societatii romanesti. In plus, in aceasta perioada de tranzitie, care implica schimbari masive si dinamice in societate si administratia tarii, cred ca trebuie gasit un sistem cel putin asemanator cu cel din SUA, in care Parlamentul sa fie reales / reconfirmat la fiecare 2 ani, nu 4 ani. Patru ani sint o perioada prea lunga pentru perioada de tranzitie dinamica in care se afla Romania. Astfel s-ar evita si necesitatea evidenta, dar in ultima analiza fortata si creatoare de deranjamente si tensiuni sociale a alegerilor anticipate.

 4. Dl. Victor Ponta va fi inlaturat de la conducerea PSD si va demisiona din functia de prim ministru. Ca si el, vor iesi din scena si ceilalti oameni care au pierdut cu aceasta ocazie: Traian Basescu (si consilierii lui), Elena Udrea, Crin Antonescu, Dan Voiculescu, Calin Popescu Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu.

  Va scade mult, cred, influenta intelectualilor publici de buna credinta care l-au sustinut pe Traina Basescu si care au considerat, justificat, evenimentele din 2012 o tentativa de lovitura de stat. Motivele sunt cat se poate de limpezi: Presedintele Johannis nu appreciaza evenmentele din 2012 in acelasi fel si a fost tinta unor atacuri sustinute din partea lui Traian Basescu (si a protejatei acestuia).

  Va creste mult influenta celor care au organizat campania victorioasa a presedintelui Johannis, in particular Vasile Blaga, Catalin Predoiu si Andrei Muraru. Ascendentas lor va limita mult un potential rol al Monicai macovei in noua constructie politica din urmatorii doi ani.

  • L-ati uitat, printre organizatorii campaniei, pe Eduard Helwig. Ironic, l-as mentiona, prima oara in consens cu Dan Sova, pe Liviu Dragnea, cel care a condus dezastruoasa campanie a lui Victor Ponta :) Fara incompetenta lui Dragnea si iresponsabilitatea lui Melescanu, nu stim care ar fi fost rezultatele…

   • Conteaza cine a condus campania,în locul lui Ponta oricine ar fi fost,oricum ar fi pierdut,nu am spus ca a câstigat Iohanis,n-are nici un merit pt a ajunge Presedinte,valul emotiei a facut diferenta!

  • Si cine va mai organiza conferinte medicale, sub inalt patronaj, la Bucuresti?

   Si nu Basescu, nu „va iesi la fel”, va iesi ALTFEL…de altfel e unul dintre artizanii victoriei lui Klaus Iohanis…omul din umbra, omul care la lumina se dadea indiferent, ba chiar il mai si critica (dar completamente inofensiv, pe ici pe colo), dar care a fost pe post de paratrasnet… hartuirea incontinua a lui Pinochio, de catre presedinte a facut ca dl Iohanis sa ramana imaculat, si perceput cum e perceput…la timpul potrivit se va dovedi si strategia d-lui Basecu, care in mod clar a fost „infanteria” dlui Iohanis in aceasta campanie…

   Si nu, nu va creste influenta dl Vasile Blaga, asta ar fi o gresela imensa a la Pinochio, si ar dovedi ca n-au inteles nimic din ce i s-a intimplat lui Pinochio, nu mai departe de ieri…

   Si nu, influenta intelectualilor de rasa a acestei tari nu se va diminua…domnul Iohanis insusi, ca si dl Basescu in trecut, are nevoie de ochiul si de mintea critica a marilor nostri intelectuali…ca si de advise-urile lor…

   Si, da sunteti un ipocrit, care schimba macazul usor-usor, intru-un glissando de trombon (ist) ce la-ar face invidios si pe marele dodecafonist Arnold Schoenberg. Thereforet usor detectabil. Acu’ vad ca „au considerat, justificat, evenimentele din 2012 o tentativa de lovitura de stat”…ia mai recititi-va comentariile din trecut, nu cumva mai acu doi-trei ani in urma era „justificat”…

   Vedeti ca „patronul” sub „patronajul” caruia v-ati expus teoriile, a recomandat o perioada de „tacere”…ar fi bine sa-i urmati sfatul, parerea mea…va pretindeti intelectual critic, autonom si anticomunist pe deasupra…pretinsul it’s just not enough…

   • Sunt convins ca presedintele Johannis a inteles ca aportul Diasoprei este decisiv pentru ca lucrurile sa mearga mai bine in tara. Asa cum a inteles si Dl. Emil Boc, al carui guvern a organizat conferinta din 2012 la care am fost invitat. .

 5. In plus, trebuie modificata mentalitatea de tip comunist din Parlament, legislatie, si aparatul de stat in ceea ce priveste aspectele practice, de zi cu zi, ale societatii romanesti.
  De exemplu:
  1) Utilitatile de la apartamente trebuie sa fie pe numele locatarului, nu al proprietarului.
  2) Trebuie anulata prevederea de preemptiune in privinta tranzactiilor cu terenuri.
  3) Trebuie anulata ideea de arendare, si clauza de arendare pe o perioada de 5 ani din regulamentele agricole. Trebuie creata posibilitatea de infiintare de ferme care sa functioneze ca firme particulare.
  4) Trebuie anulat sistemul de alocare a fondurilor europene arendasilor (care functioneaza numai in cazul arendasilor pe terenurile statului – de unde se poate fura nelimitat). Fondurile trebuie alocate proprietarilor de teren. Alocarea acestora altcuiva decit proprietarilor este o idee de sorginte comunista. In acest mod se va matri si absorbtia fondurilor europene.

 6. Buna seara.
  Guten Abend. :)
  Ca de obicei nu o sa comentez subiectele asupra carora am aceeasi parere.
  Cu un singur subiect nu sunt deloc de acord: cu inlocuirea PSD la guvernare de catre ACL.
  Ganditi-va , asta ar insemna ca partidul care va prelua guvernarea sa se sinucida politic in incercarea de a repara dezastrul facut din 2012 pana acum. Vor fi efectiv carne de tun pentru urmatoarele alegeri si motiv ca pesedistii sa strige ca dreapta a stricat tot ce au facut ei (laitmotivul lor favorit de atata timp).
  Cred ca singurul fel de a iesi din aceasta dilema este sa fie angajat un guvern de uniune nationala. Cred, nu sunt sigur.

 7. Cred ca este necesar de adugat la DECLARATIA DE la CLUJ

  Alegeri generale anticipate se impun CEL MAI TARZIU IN MARTIE 2015.
  -Revizuirea Constitutiei ,adoptarea unei legi a lustratiei si a rolului unei Diaspore bine organizate in exterior
  – Elaborarea unei noi strategii de politica externa a Romaniei, cu atentie deosebita in asumarea angajamentelor tarii fata de NATO, UE si SUA, mai ales in privinta definirii mai aprofundate a atributiilor SRI si SIE

 8. Totodata cred ca acum, de la bun inceput, intelectualii romani de anvergura (printre care dvs., Cartarescu, Liiceanu, Plesu, si restul) ar trebui, individual si in corpore, sa ii atraga public atentia domnului Presedinte Klaus Johannis ca nu trebuie sa uite niciodata ca astazi a fost ales de mult mai multe milioane de romani decit cei 15% din 50% care reprezinta alegatorii ACL (alegatori care mai mult de nevoie, decit de voie, au votat ACL). Deci dinsul va reprezenta vointa si sperantele majoritatii populatiei, si nu doar a ACL. ACL s-ar putea sa ii ceara sa faca anumite lucruri care nu ar fi neaparat in interesul natiunii. Pentru a nu-si pierde sprijinul (asa cum s-a intimplat cu dl. basescu), dl. Johannis trebuie discearna si sa vada si sa faca mereu ceea ce este in interesul tarii, al populatiei care l-a votat, chiar daca acea decizie va fi in neconcordanta cu sustinatorii sai imediati, ACL. Si spun asta pentru ca este evident pentru toata lumea de buna cuviinta ca ACL este inca, partial, un dinozaur cu membri si apucaturi comunsitoide.

 9. Evident, V. V. Ponta trebuie să părăsească funcția de prim-ministru.
  Însă, strict numai după ce – împreună cu dra Petrescu – pregătește și obține aprobarea pentru bugetul din 2014, demonstrând că există resurse pentru acoperirea tuturor cheltuielilor suplimentare ocazionate de campania electorală. Dacă nu vor putea, este firesc să și răspundă.
  Histrionii Stanoevici și Meleșcanu trebuie într-adevăr îndepărtați rapid din guvern. Nu prin demisie, care posedă o oarecare onorabilitate, ci în urma oprobiului public.

 10. Errata: Basescu (nu basescu).
  Exemplu major de greseli marca Basescu: Elena Udrea; PMP; anumiti consilieri, nebazarea pe oameni verificati, cu principii onorabile stabile.

 11. P.S.
  Si nici acest ACL nu trebuie sa uite ca succesul alegerii domnului Johannis i se datoreaza in primul rind populatiei Romaniei, si intr-o masura doar restrinsa ACL-ului, masura care ar fi fost si mai restrinsa daca nu ar fi fost aceasta conjunctura nenorocita in care (inca) se afla Romania.

 12. P.P.S.
  Pentru ca faptul ca dl. Basescu si-a pierdut la un moment dat sustinerea majoritatii populatiei s-a datorat greselilor dinsului, in care a persistat, cu toate ca i s-a atras atentia in nenumarate rinduri, de catre oamenii cu mintea limpede, care il sustineau direct, ca face aceste greseli. Prin insistenta dinsului de a persista in gresala, dl. Basescu a primejduit (neintentionat insa) intreaga evolutie a Romaniei, pe o perioada destul de lunga, prin crearea de pretexte pentru fortele comunistoide de a tine in continuare tara pe loc, prin rea-intentie, prin jaful, prin diletanttismul, si prin necalificarea lor.

 13. Ei, domnule Tismaneanu, sa nu ne imbatam cu apa rece. Ne-a trecut glontul pe la ureche, fara suita de greseli prostesti facute de Ponta si gealatii am fi fost acum „calariti” de nu ne vedeam. Pentru ca miza a fost de fapt justitia, asa cum a fost si in 2012.
  Asta am castigat, au primit o gura de aer toti magistratii care altfel ar fi avut o viata imposibila sub tapla jupanilor PSD-isti.
  Sa speram ca Iohannis va fi mai liber, asa cum a si spus-o astazi… a fost sugestiv, asta explica multe din actiunile lui din trecut.
  Sa nu uitam insa ca parlamentul este al PSD-ului, iar o noua majoritate s-ar face tot cu oportunisti, parca nu-l vad pe Iohannis „coabitand” cu asa ceva. Nici nu mi-ar placea.
  In fond mingea este acum la ACL, trebuie sa-si faca curat in ograda (iarasi Iohannis a spus ca doreste ca parlamentul sa „incunviinteze toate cererile justitiei”, a inceput „nemteste”, ca cauteva propuneri de bun simt, concrete)…asa sa faca si ACL-ul.
  Apoi sa vina rapid cu cateva propuneri legislative simple, pe langa votul prin corespondenta, a carui rezolvare este acuta prin prisma alegerilor din 2016, ar mai fi cateva chestiuni simple,de bun simt: transparenta in companiile de stat, propunerea de introducere in Constitutie a compactului fiscal-asa cum si recomanda UE, modificare codului fscal prin introducerea, ca principiu de baza , a impozitului pe venitul gloabal, de la un prag neimpozabil, modificare legii partidelor, a responsabilitatii fiscal-bugetare etc. Nu popate sa stea sa nu faca nimic, asteptand venirea la putere, trebuie sa miste, aratnd ca nu are doar tinte elctorale, de partid. Altfel nu e credibil.
  ACL trebuie sa dovedeasca pana in 2016 ca este altceva, ca s-a curata de „diavoli”, ca are simt pragmatic si ca intelege ca scopul unui partid nu este castigarea alegerilor cu orice pret (memoraabila zicerea laui Iohannis cu marlania, nu? , se poate extrapola).
  Sa nu uitam ca acum nu am votat cu ACL, ci cu omul Iohannis, probabil si un vot de spaima, din ficati, cum zice Dan Tapalaga.
  ACL-ul asa cum e acum nu este frecventabil, darmite „votabil”. Sa-si faca treaba, la concret din opozitei, sa dovedeasca ca au un program clar, altul dcat „jos Ponta”…nu ca n-ar merita, dar asa au facut si PSD-istii, din „jos BSe” nu au mai iestit. Ti se-apleaca de la o vreme…. Sa pregatesaca mai bine un ACL cinstit si cu oameni competenti, cu solutii argumentate si logice, cred cae mai bine decat sa vina acum la guvernare,sa se erodeze pana in 2016 cu incompetrntii care au mai dat masura „priceperii” in anii trecuti.

 14. Nu cred sa existe cineva, in acest moment, care sa fi intrat in posesia vreunei “cutii neagre” din care sa afle cauzele care au facut dintr-un mare favorit un mare perdant. Nu am cunostinta de vreun caz asemanator, in democratiile occidentale, in care un candidat, in numai doua saptamani, sa-si arda un handicap electoral de zece procente, la care sa mai adauge inca zece, castigatoare. O intoarcere de voturi cu douazeci de procente, practic, care a adus candidatul dreptei in pozitia castigatoare este un rezultat extrem de ciudat, chiar controversabil, la limita. Daca ne gandim ca puterea stangii nu a fost totala, ca a existat o coabitare intre guvern si presedintie, dar si la faptul ca guvernarea social-democrata si-a adaugat in palmares ceea ce a lipsit dreptei basiste, cresterea economica si reparatiile sociale, gasirea unor explicatii la esecul lui Ponta pare sa capete dificultatile unei probleme de cvadratura cercului. Evident, am in vedere explicatii din zona echilibrului, singura care le poate face credibile. In plus, daca reflectam si la functionarea alternantelor prezidentiale ale americanilor, parteneri strategici si aliati ai romanilor, care sunt castigate la diferente aproape infinitezimale, ca victoriile “la fotografie” din competitiile sportive, explicatiile la esecurile invariabile, dupa intrarea in NATO si UE, ale alternantelor dintre stanga si dreapta la sefia statului roman nu pot scapa de tangenta geopolitica. Campania si confruntarea electorala s-au terminat, toti romanii trebuie sa-l felicite pe presedintele ales Klaus Iohannis, asa cum a facut-o si Victor Ponta. Important nu este daca presedintele este de dreapta sau de stanga, important va fi ca dupa alegeri romanilor sa le mearga mai bine. Cred ca alegerea romanilor de a fi romani este inaintea alegerii intre intre stanga si dreapta. Am doar o asteptare, ii va intoarce invingatorul celui invins felicitarea si strangerea de mana, recunoscand ca a avut un adversar puternic si ca a participa este la fel de important cu a castiga, reunind, prin acest semnal constructiv, cele doua Romanii? Sau revolutia va deveni permanenta?

   • Domnule Tismaneanu, ce parere aveti despre schimbarea capitalei Romaniei? Cluj sau Alba?

    Cred ca este un moment potrivit pentru Romania sa mai schimbe aerul, cel de la Bucuresti mi se pare prea imbacsit si la propriu si la figurat.

   • Asa este si de acea trebuie sa plece si in acest sens repet ce am scris alaltaieri:

    „Batalia pentru Romania abia incepe si trebuie sa continue! Si trebuie apasat pe acceleratie, dar trebuie sa si detaliem concret ce este de facut si asta mai ales de catre societatea civila care a castigat ea singura aceasta batalie dar nu si razboiul, dovada fiind armistitiul cerut de Ponta care a redevenit “pisicutul” cel mai bine cunoscut de dl Basescu si de eminentzele PSD-ului care de aceea i-au dat putere si l-au impins in fata, caci un om care dupa ce a riscat sa fie batut ca tanar elev in evenimentele de la TVR din 13 -15 iunie 1990 , alaturi de mama sa care ulterior a ramas uimita de drumul politic pe sre l-a urmat fiul sau, a ajuns in varf prin oportunism si dorinta de parvenire cu orice pret si prin orice ticalosie, scopul sau personal egoist scuzand orice mijloc , era cel mai bun pion pentru manevrele antinatioanale ale acestor eminentze.
    Asadar:
    a) Eminentzele PSDiste au inteles ca acum exista riscul ca daca spre deosebire de post 1989, decembrie 22, cand revoltatii care l-au gonit pe Ceausescu nu au stiu sa foloseasca o putere care se afla in mana lor fara sa stie si deci sa o poata folosi caci nimeni nu-i pregatise si acest risc au dorit sa-l minimalizeze prin asa zisa eleganta a lui Ponta care din acelas motiv nu va pleca de bunavoie caci societatea este mult mai lucida si ar putea sa faca azi ce nu a stiut si nu a putut in `89.
    b) In aceasta situatie, guvernul Ponta in prima etapa, trebuie inlaturat de noi fara nici-o discutie intrucat ce a facut nu poate fi tolerat intr-o democratie si a nu-l debarca inseamna a insulta nu numai natiunea dar si democratia .
    Este insultata si intreaga Europa care desigur ca asta asteapta acum de la noi, sa facem curatenie, mai ales pentruca a fost pusa de acest guvern in situatia inimaginabla pana in aceste zile, sa actioneze cu forte de ordine ale statelor UE contra unor cetateni pasnici care doreau sa-si exercite un drept constitutional – cel mai profund si pe care se construieste ordinea de drept democratica si deci statul de drept- dreptul la vot liber si a carui incalcare nepedepsita ne-ar fi aruncat intr-o dictatura acoperita cu falsa si cosmetizata democratie,
    Asta a incercat guvernul si PSD sa faca, insa diaspora si apoi tara au reusit in cele din urma sa zadarniceasca.
    Aceasta culpa este penala si legea penala trebuie sa intre in actiune prin procuratura , existand suspiciuni intemeiate privind intentionalitatea, pe baza unor dovezi care desigur ca exista si ele vor fi accesibile daca guvernul va fi inlaturat (motiv in plus ca Ponta sa fie tinut legat de scaun chiar daca astfel ca si Ceausescu va plati toate oalele sparte) si probabil ca unele dovezi, chiar directe, le au deja cetatenii care au fost umiliti aseara si acum doua saptamani.
    Asadar trebuie actionat prin plangere la procuratura.
    Astfel de plangeri are dreptul sa faca si procuratura obligatia sa le ancheteze in baza suspiciunii care exista prin producerea neaindoielnica in public a faptelor acuzate, orice cetatean direct implicat si deci lezat, adica votantii din diaspora cat si oricare altul care se considera lezat in dreptul lui de a trai in democratie, caci asta-i ofera Constitutia si nu cred ca se poate ca incalcarea ei cu intentie sa nu constituie si o culpa penala evidenta. Se pare ca astfel de plangeri deja au fost facute dar trebuie directionate corect la nivel de persoana(culpa este ndividuala ) si nu de institutie adica nu reclam guvernul ci reclam anume persoane din guvern si desigur pe Ponta ca complice daca nu chiar ca instigator al acestora, pentruca respectivele delicte ii foloseau lui in primul rand si apoi PSD si nu celor care le comiteau.
    Deasemeni in plan european trebuie adus subiectul in mod formal, oficial, in atentia si judecata UE, lucru care trebuie facut cat mai bine de catre europarlamentari in frunte desigur cu dna Macovei si de presedintele Basescu inca in functie, cat si de presedintele nou ales ca ultimi garanti al regimului democratic din Romania si desigur ca sprijiniti de toate fortele politice care nu vor dictatura si care azi s-a vazut ca au un sprijin cetatenesc, popular, majoritar.
    Asta nu inseamna neaparat scoatera PSD de la guvernare care este o treaba a Parlamentului dar sanctionarea culpabililor asa cum si prsedintele Johannis si ACL a cerut-o trebuie neaparat facuta caci altfel nu meritam votul care s-a dat aseara

    Succes tuturor care vor purcede la aceasa actiune

    PS Si adaug ca: Trebuie remarcat ca toate bunele intentii de azi ale dlui Ponta aveau valoare daca pierdea alegerile in mod normal adica fara porcaria in care a fost aruncata diaspora. Diaspora ar trebui sa-l ierte si daca ea nu-l iarta nici noi nu o putem face . Asa ca: 1) Dl Ponta si ceilalt responsabili de cele intamplate in diaspora trebuie sa demisioneze si atat ACL cat si dvs personal cat si dna Macovei ati cerut acest lucru si este corect. 2) Demisia lor este necesara pentru a se putea face corect anchetele procuraturii pentru plangerile penale facute, motiv pentru care PSD invocand diferite gen simetrie dreapta stanga, bugetul care trbuie faut ec sa incerce sa -l pastreze pe Ponta la butoane. 3) Aceste motive nu se sustin, caci demsia lui Ponta nu inseamna ca PSD pierde majoritatea si ca cu un alt PM poate mult mai capabil i agreat si de dvs sa poata guverna ar bugetul tot nu-l face un pPonta ci niste profesionisti si dec nu sunt probleme iar noul PM poate ca nu este tinut sa respecte promisiunile aberante ale lui Ponta. 4) Nu sunt nici eu de parere ca PNL sa se grabeasca sa vina la guvernare

 15. … si dl. Patapievici plus echipa sa revina la ICR (daca doreste revenirea, fireste; noi o dorim). Reinfiintat TVRCultural, Arhiva Nationala – tot ce a demolat Ponta in primele lui zile din 2012: Cultura!

 16. Ponta sa-si dea demisia, alaturi de Melescanu, Stanoevici si Dragnea. Postul de prim ministru sa fie ocupat de un alt parlamentar al aliantei de la conducere. Nu sunt de acord ca aceasta alianta a pesede-ului cu altii, sa fie intrerupta si ei sa plece de la guvernare, pentru ca vreau sa-i vad pe unde vor scoate camasa pentru acele pomeni pe care le-au impartit in stanga si in dreapta, desi banii aceia ar fi trebuit folositi pentru renovarea spitalelor, a scolilor, pentru construirea de autostrazi etc

  In ceea ce priveste Declaratia de la Cluj sunt de acord cu ea in totalitate.

 17. De acord, insa ar fi extrem de nociv sa se creeze o noua majoritate parlamentara bazata pe oportunismul celor ce schimba fara scrupule macazul cum ar fi vidanja politica a generalului Oprea. Nici o tabara nu are sustinerea masiva, PSD e intrat in dizgratie iar ACL nu are nici jumatate din procentele lui Iohannis.

  Este momentul unui guvern interimar de tehnocrati care sa depolitizeze institutiile publice de la ministere pana la scoli si spitale, care sa puna ordine in sinecurile „baietilor destepti”, si mai ales sa asigure o cheltuiala transparenta, eficienta si corecta a banului public prin asigurarea un cadru competitional corect, fara licitatii trucate si fara firme de casa ale mafiei de partid.

 18. tonta va sta probabil pina in Aprilie-Mai. Pentru el totul e pierdut, daca iese de la guvernare gruparea vanghelie-geoana il matura cu totul. Asa ca el va tine cu dinti pentru a salva ce se mai poate.
  PNL pe de alta parte nu are dece sa isi asume acuma nenorocirea lasata in urma de tonta & gasca. Asteapta sa faca bugetul .Sa plateasca toate oalele sparte si sa scoata pomanagii din iarna. Pina atunci credibiliatea psd va fi macianta cu totul si pentru a mai salva ceva o sa il debarce ei. Si pina atunci tradatorii vor avea timp sa fuga . Proabil vor construi ceva cu aer reformator pe centru stinga, in contrapartida cu o posibila constructie centru-dreapta construita de Base. Partide mci, vesele cu potential de guvernare si rol de carantina pentru fugari.
  Johannis a punctat corect: tonta e absolut deschis la coabitare, e singura lui sansa; tonta va face tot ce i se va cere, fara sa ii pese de ceilalti din partid; va fi cel mai cuminte pm posibil. Si fripturistii din jurul lui or sa taca ca sa lungeasca boala….

 19. Alegerea lui Johannis nu trebuie sa puna capat acestei actiuni cetatenesti pentru castigarea unor drepturi reale, drepturi fundamentale intr-o democratie reala. Alegerea lui Johannis a fost conditia sine-qua-non pentru a putea continua aceasta lupta cu aparatul corupt al PSD-ului si acolitilor lor.

  Declaratia de la Cluj ar putea deveni o adevarata Magna Carta pentru Romania de azi.

  Extraordinara determinarea acestor clujeni care au constituit un formidabil exemplu si catalizator pentru toti romanii, din tara sau de afara.

  Clujul a mai dat un exemplu care a fost apoi urmat si de altii care au inteles importanta admimnistratiei locale in dezvoltarea comunitatii respective: Parcurile Industriale, care au constituit adevarate oaze de progres tehnologic, economic si cultural. Sa speram ca si aceasta Declaratie va fi imbratisata si adoptata de marile comunitati romanesti astfel ca prin actiuni hotarate si sustinute sa ajungem in randul tarilor civilizate.

  Fara insanatosirea morala a partidelor politice, Parlamentului si Administratiilor Locale/Judetene coruptia isi va putea continua existenta, perfectiona metodele de „lucru” si, in final, invinge.

 20. De ce sa-l punem pe Predoiu sa achite nota de plata a lui Ponta?

  Personal, eu cred ca Ponta nu vrea sa ramana Prim Ministru si ca va demisiona in scurta vreme, incercand insa sa acopere mai inainte una-alta si sa mai castige niste capital electoral prin martirizare sau acuze aduse opozitiei sau lui Johannis cu privire la oprirea initiativelor sale „generoase”.
  Apoi, o majoritate de adunatura nu e buna. Aglutinarea dreptei moral curata, este o sarcina prioritara in fata preluarii imediate a guvernarii, spun eu.

  Acum, adevaratele lovituri pentru PSD pot veni din dosarele Microsoft si EADS. Fisurile barajului PSD nu vor rezista acestui tavalug. Asa ca, focus pe Parlament pentru vot de punere la dispozitia justitiei a celor implicati, apoi abolirea imunitatii parlamentare. Sa vedeti ce loc frecventabil devine…

  • „Aglutinarea dreptei moral curata, este o sarcina prioritara in fata preluarii imediate a guvernarii”
   Bine spus – imi place.

 21. Mi se pare o victorie a jugului de fier asupra celui de lemn- o victorie morală, nu doar numerică. Rămâne însă o țară de guvernat și administrat, inclusiv cu acea aproape jumătate care a văzut altfel. Domnul Dragnea, care acuză dreapta pentru că ar fi dus o campanie polarizantă :), făcea apel la reconciliere națională. Îmi suna mai curând drept un apel la clemență judiciară. Am zero simpatie pentru astfel de indivizi, dar modul în care Ponta vrea să-l facă paratrăznet, demonstrează încă o data lipsa unei vertebralități sufletești a acestei creaturi- în plus, în cazul unor anchete în ce privește fraudarea votului, excluderea lui Dragnea pare să pregătească și animalul de sacrificiu, care să permită altora din umbra să supraviețuiască. Da, Dragnea a făcut o campanie nu doar proastă, ci de cea mai joasă speță, dar a fost principalul motor în spatele popularizării acestui individ (exceptând Antenele). Deci fără nici un dubiu, Ponta îi este dator. Convocarea de urgență a unor personaje farfuridiene și brânzovenești, denotă totuși o căutare disperată pentru o scrisoare pierdută.
  Domnul Iliescu se poate să se fi dovedit încă o data profetic- oricum, un congres/plenară extraordinară, miroase a execuții, excluderi și un apel general, pentru ca responsabilii să „răspundă în fața activului”. Rămâne de văzut cine, cum și dacă va scoate principalul partid de stânga al României de sub aura corupției și-l va face frecventabil, în sensul colegilor lui europeni mai de la vest. Senzația mea este că Ponta vede o mai mare amenințare din interiorul propriului bloc politic decât din stradă, și prin urmare păstrarea postului de prim-ministru pare să fie mai curând un vaccin anti-epurare. E bine că domnul Șova s-a arătat încă o data „proactiv” și a dat pe goarnă niște indicații precise- altfel, I-am auzit deja propriile păreri și prefer funcția de porta-voce.
  Ca și domnul Băsescu, Iliescu nu a lăsat urmași în politică (cam asta e singura asemănare, în afară de magnitudinea calibrului). Nu știu dacă asta îl mâhnește acum, sau e un motiv de mică și secretă jubilare, dat fiind tratamentul la care a fost supus de „mucoși”. Oricum, o majoritate a electoratului I-a dat lui Ponta un sărut pe gură, dar nu moscovit, ci palermitan- un mesaj pe care ar trebui să-l înțeleagă mai bine.
  Mii de mulțumiri domnilor Corlățean, Meleșcanu, Stanoevici, doamnelor Firea și Șandru, domnilor Gâdea și Badea, pentru efortul motivational ieșit din comun. Lor și tuturor celor care au făcut din anul 2014 unul de lustrație excepțională, fără legi eșuate, unde am asistat la erupții neîntrerupte ale vulcanilor noroioși. Mulțumim și domnului Beligan, și să nu se supere, tilinga-tilinga, la nave va. Și o mențiune pentru doamna Cercel, a cărei atingere l-a violat energetic pe candidat. Cu ce culoare, încă nu știm.
  A fost o noapte tristă la Jilava- înainte să se dea semnalul de stingere, domnul Voiculescu a mai dat o data cu mopul, cântând cât îl țineau bojocii, Sometimes I Feel Like A Motherless Child. Curaj însă, vor mai sosi și alte fețe cunoscute.

 22. 16 NOIEMBRIE 2014 JUSTITIA A INVINS CORUPTIA ! Diaspora, tinerii, Ardealul, Dobrogea, Iasul au votat Schimbarea Iohannis. Sarabanda paranoica a atotputerniciei partidului frauda PSD -PACALEALA SPAGA DISPRETUL l-a dus inevitabil la… fiecare pasare pe limba ei piere : multiplele pomeni electorale, furtul a 400 primari, descurajarea infractionala pentru votare a diasporei, denigrari abjecte delirante discriminatorii impotriva adversarului politic au produs UN VAL URIAS DE INDIGNARE SI DE REVOLTA. Tiptil, tiptil politicienii vor sa se strecoare reluandu-si vechile metehne si privilegii de casta profund corupta.Ei nu realizeaza ce s-a intamplat ieri. Toate partidele sunt corupte ! 1/Alegeri parlamentare anticipate peste 6 luni 2/ traseism politic-interzis3/ amnistie pentru coruptie in politica-interzisa 3/ cumpararea locurilor in parlament -interzisa 4/ directorii sa nu mai fie numiti politic 5/ candidatii la alegeri sa fie suspendati pe perioada campaniei electorale 6/ mitele si pomenile electorale – interzise.54 de politicieni au fost condamnati penal, mult mai multi sunt in cercetari penale. Ce autoritate morala are un Parlament corupt? Niciodata nu va dori sa se schimbe o clasa politica corupta .Toate consiliile judetene, orasenesti, comunale sunt conduse de CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE ! Hai mai faceti si voi propuneri…CLASA CORUPTA POLITICA TREBUIE REFORMATA ACUM !

 23. Am scris acest comentariu si in cadrul acestui articol
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/constiinta-are-intotdeauna-dreptate/
  Mi se pare ca are relevanta si in articolul de fata:
  1. Ponta mai trebuie lasat un pic prim ministru pentru a raspunde de gaurile din buget facute cu ocazia pomenilor electorale. Daca se retrage chiar acum, toate magariile vor fi incet, incet uitate si noul guvern va purta responsabilitatea pentru buget si orice masuri nepopulare vor fi luate (PSD este expert in a se retrage atunci cand situatia o ia la vale, vezi in ’96). Raspunderea pentru organizarea votului din diaspora si pentru fraudele din judetele din sud trebuie sa mearga pana la cel mai inalt nivel.
  2. Reforma sistemului de vot (electronic, prin corespondenta), astfel incat milioanele de romani din strainatate sa poata vota mai usor. Ei se pot constitui intr-o forta de modernizare, care ar balansa toate neregulile din tara (pomeni, turism electoral etc).
  3. In continuare de la punctul 2, formarea unei miscari politice care sa fie un purtator de mesaj pentru acesti cetateni romani (de acasa si din diaspora), care daca este sa judecam la rece nu se prea regasesc in PNL, PDL si alte partide deja existente. Monica Macovei este un exemplu bun de lider, desi trebuie gasiti urgent si alti oameni noi (un exemplu ar fi Daniel Funeriu, care cu o cariera de succes in Franta, a renuntat la ea si s-a bagat in politica, nu comentez cu ce succes).
  4. Trebuie pusa presiune in continuare pe baronii locali (vezi demonstratii la Constanta sau Iasi, unde liderii de acolo nu au avut nici o durere pana acum).
  5. Complet off-topic: doua personaje vor intra cu brio in lada de gunoi a istoriei:
  a. Emil “Umil” Constantinescu care prin propria prostie a dus la catastrofa din 2000. Actiunile lui din ultimii ani sunt doar detalii din decaderea unui personaj care a fost investit cu multa incredere de romani si a dezamagit (un avertisment serios si pentru Iohanis).
  b. Calin Popescu Tariceanu. Proiectele de acum cu o noua miscare si de reforma ar fi putut fi incepute de acum 10 ani, daca ar fi acceptat alegerile anticipate si nu si-ar fi consumat energia in dispute meschine cu TB (nu este vina lui in totalitate, dar poarta o mare parte din ea). Sprijinul pentru VP este doar un detaliu al colaborarii care a inceput prin 2006-2007, sfatuit fiind si de bunul prieten Patriciu (RIP ca sunt multe de iertat si acolo :) ).
  6. Trebuie vazut in ce masura se pot declansa alegeri anticipate pana in 2016. Mai este mult timp pana atunci si elanul de acum se poate epuiza foarte rapid. Asta fara a lua in considerare actualul parlament, care are o legitimitate foarte slaba si este prea compromis.
  Cu ganduri bune!

 24. PSD e de departe cel mai puternic partid din Romania- de fapt singurul (exceptand UDMR) partid „real” nu improvizatie de circumstanta.Partid cu oameni loiali si structuri bine asezate si efective in tot teritoriul.Pentru PSD it’s never ‘game over’.
  Ponta si echipa lui de gargaragii trebuie sa plece iar partidul sa se „reinventeze”, sa se reorienteze ideologic in noul context si sa scoata in fata oameni credibili, nu politicieni de salon.
  Ortodoxia, nationalismul, anti-liberalismul economic (stangist) si cultural cuplate coerent pot fi o forta devastatoare.

  • Ortodoxia si nationalismul nu sunt exact ceea ce ar defini un partid al stangii democratice moderne. Cat priveste anti-liberalismul economic, el poate fi regasit si la inspiratorii putinismului, inclusiv Aleksandr Dughin. Nu stiu ce intelegeti orin anti-liberalism cultural.

 25. Mizerii pesediste!
  Ingrozit de iminenta iesirii la vot a unui numar imens de romani din diaspora, vot care sa ii fie potrivnic, Ponta a franat smechereste, dezgustator exprimarea democratica a votului de catre acei romani.
  A rezultat mizeria din fata ambasadelor din strainatate, care ne-au facut de ras in toata lumea., a uluit tarile civilizate.
  Romanii de peste granita nu s-au lasat invinsi de stratagema miseleasca a plagiatorului mitoman : au vota, pactic, toti in favoarea lui Iohannis.
  Rezultatul era previzibil pentru pesedisti. De aceea se opun implacabil introdicerii votului prin corespondenta.
  Daca la alegerile de ieri romanii din diaspora ar fi putut vota prin corespondenta, ar fi votat cca. trei milioane pentru Iohannis, situatie un care Ponta ar fi fost sub 30%.
  Acum, dupa dezastrul suferit, apar alte strageme smecheresti tip PSD, cum este propunerea lui Robert Negoita : PSD sa plece de la guvernare, sa lase PNL sa formeze alt guvern.
  Adica, PSD sa scape de obligatia de a prezenta un buget pentru 2015, care sa cuprinda toate pomenile electorale de tipul maririi de salarii si de pensii, de crestere a ajutoarelor, efectul reducerii CAS si al ultimelor impozite introduse de ‘regimul Ponta’, etc., etc.
  In plus, Ponta trebue lasat sa isi puna in aplicare bugetul national, in cursul anului urmator, sa demonstreze ca acesta este sustenabil, ca chetluielie sunt acoperite de venituri, ca se vor face investiti, ca se vor construi noi spitale, scoli si gradinite, ca se vaa somajul, prin cresterea numarului locurilor de munca, pana la nivelul promis in campania electorala – un milion de noi locuri de munca, pana in 2016, etc., etc.
  Robert Dandanache (pardon, Negoita) are sarcina de partid sa arunce nada catre PNL – vrea sa demonstreze ca USL traieste, ca mai sunt si alte secaturi in PSD care sa preia stafeta de la infractorul Hrebenciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro