joi, mai 19, 2022

România în război. De la politica terorii la pedagogia curajului

Text dedicat memoriei doamnei Florica Ichim (1938-2022), o iubitoare de libertate

O țară vrea să șteargă altă țară de pe hartă. Dacă nu este lăsată în pace șantajează lumea civilizată cu apocalipsa nucleară. Dacă este lăsată să-și continue operațiunea genocidară va căuta alte victime iar dacă nu este lăsată va șantaja din nou cu apocalipsa nucleară. Trebuie să ieșim imediat din această spirala vicioasă iar primul pas este să nu acceptăm termenii impuși de șantajist.

Discursul putinist despre perspectiva unui al treilea război mondial, despre riscul apocalipsei nucleare, ca și jocul cu focul din jurul centralelor atomice ucrainiene, ce ne aduce aminte de episodul dramatic Cernobîl, sunt toate parte a unei brutale tentative de a provoca frică. O frică ce are menirea de a paraliza Occidentul în dorința lui de a ajuta Ucraina și de a securiza Europa de Est.

Politica terorii ar trebui să influențeze opiniile publice din Europa occidentală și SUA într-un sens egoist, pacifist-defetist, și prin asta să influențeze apetența liderilor politici euro-atlantici de a apăra un Est numai parțial integrat.

Acesta este calculul putinist și deocamdată el pare greșit pentru că tragedia umanitară legitimează diversele forme de asistență, inclusiv militară, pentru Ucraina și activează forțele care pot limita expansionismul neo-sovietic.

Dar dacă un val de solidaritate spontană vine dinspre societățile europene asta nu înseamnă că elitele politice și economice speră sincer ca Ucraina să mai poată fi salvată. Întârzierea acțiunii Vestului, în ciuda informării timpurii a opiniei publice mondiale, rămâne greu de înțeles. O posibilă ipoteză este că aproape toată lumea se aștepta la o prăbușire bruscă a sistemului politic și instituțional ucrainian. Când acesta s-a dovedit surprinzător de rezistent s-au luat decizii fără precedent pentru izolarea  economică și politică a atacatorului și înarmarea statului atacat, însă consecințele acestor decizii pentru moment sunt imposibil de evaluat. Iar dacă privim istoria și antecedentele liderului de la Kremlin nu e loc pentru optimism pe durata vieții acestuia.

Vladimir Putin nu e doar producătorul discursului terorii, ci și al unei realități tragice a represiunii interne și a războiului. Violența a fost firul roșu al acțiunii sale politice de când a fost lansat ca om politic, prim-ministru în 1999, apoi președinte. Atunci agenți ai FSB-ului pe care îl condusese înainte de preluarea funcției au dinamitat blocuri moscovite pentru a justifica primul său război genocidar, cel împotriva cecenilor. Acel război l-a pus pe un soclu confecționat din victime civile de pe care nu a mai coborât de peste 20 de ani. Cu fiecare episod în care a condus operațiuni de represiune internă sau intervenție externă (de la asasinare opozanților la sprijinirea regimului Bashar al-Assad) violența a ocupat un loc din ce în ce mai important între metodele sale de exercitare a puterii.

Discursul și practica putinistă a terorii reflectă acum cristalizarea naturii intime a regimului politic din Rusia de după invazia Ucrainei. Tancurile rusești au invadat Ucraina, dar au desăvârșit și natura totalitară a regimului putinist. Ca și nazismului lui Hitler și comunismului lui Stalin, putinismul e expansionist, demonul intern nu-i permite să se auto-limiteze, nu poate fi oprit decât de o forță mai  importantă.

Din această perspectivă războiul actual va dura atâta timp cât regimul lui Putin va supraviețui. Tot din această perspectivă acumularea de forțe militare pe granițele statelor Nato este în același timp vitală, dar și insuficientă pentru a ne liniști.

Vitală pentru că numai forța îl poate opri. Insuficientă pentru că niciodată nu vor putea fi masate destul de multe forțe pentru a disuada un conducător totalitar căruia nu-i pasă de pierderile umane suferite de armata sa.

Putin a lansat invazia trimițând tineri care nu înțeleg de ce luptă, dar tocmai sacrificarea acestora e menită să alimenteze spirala violenței și motivația restului Armatei Roșii de a duce războiul.

Al Doilea Război Mondial ne-a arătat că resursele Rusiei sunt cvasi-nelimitate, erorile strategice monumentale și pierderile umane de neconceput de atunci nu au putut opri o mașină de război care nu atacase prima și care mult timp nu a avut inițiativa strategică. Azi Rusia e cea care are inițiativa și e net superioară militar, inclusiv tehnologic, nu numai statelor din regiune, ci și tuturor statelor europene puse la un loc.

Vocile care ieri ne spuneau că Rusia nu atacă Ucraina degeaba ne spun azi că nu ne vor ataca pe noi. Testarea Nato a devenit scenariul pentru care ne pregătim. E semnificativ faptul că statele care au o prezență militară din ce în ce mai importantă în zonele amenințate sunt și cele care dețin arma nucleară: SUA, Marea Britanie și Franța. Aceasta din urmă nu numai că își trimite soldați în țara noastră, ci și-a deplasat în Mediterana Orientală și a integrat în dispozitivul defensiv unicul său portavion cu propulsie nucleară.

Acest tablou incomplet, dar a cărui gravitate e evidentă, e oare bine înțeles de opinia noastră publică? Frica de război domină mentalul colectiv. Dar e o frică paradoxal optimistă pentru că e un fel de a(-ți) spune că războiul e totuși în altă parte. Ceea ce este o iluzie pentru că Rusia te consideră stat implicat prin Nato, prin UE și direct în ajutorarea rezistenței ucrainiene. “Razbunarea geografiei” (și) pentru România ține de faptul că nu-și alege nici dușmanul, nici momentul în care trebuie să-l înfrunte. Dar mai e o răzbunare, răzbunarea politicii. Construirea unei europenizări de fațadă face ca acest moment dramatic să găsească românii într-o triplă criză: de încredere în instituțiile statului, de leadership politic și de sens colectiv.

Incapacitatea autorităților  de a produce un discurs mobilizator și de a pregăti populația sunt vulnerabilități care se adaugă la cele propriu-zis legate de capacitatea noastră de apărare.

Vestea bună este că, în momente care le pun sub semnul întrebării supraviețuirea, națiunile știu să se ridice deasupra unor astfel de crize, să transceadă o stare presupus disperată și să o transforme într-o șansă. Istoria e plină de astfel de exemple, România însăși s-a născut în astfel de momente, iar cel mai la îndemână exemplu este cel ucrainian de acum.

Ucraina nu a reușit să construiască un regim democratic, dar nici România nu e departe de acest model postcomunist. Ucraina a ales un sens pro-european, are un regim infinit mai blând ca cel din Federația Rusă și, mai ales, vrea să se afirme ca popor liber. Curajul acestei națiuni trebuie să ne inspire. Nu știm cât va dura, ce știm este că un popor de peste 40 de milioane de oameni nu poate dispărea. Perspectiva aderării la UE a Ucrainei pare acum absurdă. Dar cine va putea mâine să se opună unei astfel de adeziuni după martirul care îi așteaptă pe civili, după sacrificiul care-i așteaptă pe combatanți, după dramele a ceea ce vor deveni probabil milioane de refugiați? Uniunea Europeană nu va putea refuza Ucraina nu numai pentru că ucrainieni mor deja și pentru ea, ci și pentru că un refuz are nega fundamentele și sensul UE.

Ucraina de fapt este în UE și UE este în război. Aceste știri  așteaptă doar să fie tipărite.

Ucraina ne învață o pedagogie a curajului. Ea poate fi învățată din multe alte surse: există în România o cultură politică aticomunistă și antitotalitară care nu mai irigă de mult elita politică. Naționalismul a fost și el ridiculizat prin instrumentalizare, dar nu poate lipsi ca element de mobilizare a conștiinței colective și de acceptarea a ideii de a muri pentru patrie. Democratizarea este vitală pentru legitimarea structurilor de putere, iar democratizarea acum înseamnă, paradoxal pentru acest moment, demilitarizare, adică stoparea și inversarea procesului lărgirii sistematice a sferei de influență a structurilor militarizate asupra celorlalte instituții importante din stat, politică și economie. Deloc în ultimul rând dimensiunea spirituală trebuie să ridiculizeze frica,  Papa Ioan Paul al II-lea ne spunea în anii 80 ai secolul trecut să nu ne temem. În ciuda unor controverse actuale rolul clerului majoritar ortodox este fundamental în construirea unui sens al unității colective. Toate acestea nu se vor cristaliza într-un discurs unic de sus în jos – dacă asta era posibil acest discurs ar fi apărut deja. El poate apărea în diverse forme la nivelul societății civile, al rețelelor informale, al comunicării libere.  Românii cei mai activi vor trebui să-și oblige elitele să iasă din scleroza instituțională și discursurile comod-conformiste care nu mobilizează pe nimeni.

Diverse rupturi domină imaginile pe care le vedem în aceste zile: bărbații care se despart poate pentru totdeauna de soții și copii, mase de oameni se despart de propria casă și țară. Dar principala ruptură e definitivă și e a istoriei: după 1989 și 2001 trăim al treilea moment care va defini secolul 21. E normal să nu înțelegem spontan ce ni se întâmplă. Dar pentru a evita panicile colective trebuie să privim din timp situația în față, să ne pregătim să facem față pericolelor reale, să nu cădem în capcana șantajului cu riscuri care ne paralizează. Fricile sunt reflexe vitale. La nivel individual ține de fiecare dintre noi să ne învingem fricile sau nu, să alegem calea cere ne definește. Dar la nivel colectiv calea libertății e de nedespărțit de cea a curajului.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. „Testarea Nato a devenit scenariul pentru care ne pregătim. … Dar la nivel colectiv calea libertății e de nedespărțit de cea a curajului.”
  „Never surrender” a spus Winston Churchill în momentul agresiunii Führerului AH 1939.
  Nimic nou în vest. Nimic nou în est. Alianța transatlantică creată 1949 de 12 state libere în vest are acum membri noi (RFG 1956) până la Albania și Macedonia de Nord. România liberă a aderat 2004 la NATO în momentul când alți 10 vecini au intrat în UE, România a aderat 2007 la UE.
  Alianța transatlantică apără numai pe membri, nu intervine în estul continentului. Alianta transatlantică nu a intervenit când tancurile sovietice au intrat 1935 în Ostberlin, 1956 în Budapesta, 1968 în Praga. Alianța transatlantică nu va interveni nici acum 2022 în Ucraina. Știm azi că tancurile lui Putin nu vor intra în București 2022.
  Nu știm ce va fi în Moldova și Transnistria în viitor. Moldova a depus 2022 cererea de aderare la UE. Intergarea în UE va dura 10- 15 ani cu condiția să nu fie un conflict nerezolvat în Transnistria.Transnistria pământ românesc??
  Știm că echilibrul spaimei nucleare va rămâne în viitor și conflict nerezolvat între SUA/NATO/UE cu Rusia/China ca din 1949 până azi.
  „Give peace a chance”
  John Lennon va pătrunde în inimile tinerilor ruși și chinezi?

    • Dupa psihoza nazista, Germania a dezvoltat o alta spalare de creier- pacifismul.
     Daca mergeti acum in Ucraina si faceti apologia pacifismului, cred ca va linseaza.
     Useful idiots se refer la persoane din occident care fac propaganda comunista, de obicei , fara sa-si dea seama.
     Imagine – „Lennon a descris semnificatia cantecului: anti-religie, anti-nationalism- anti-conventionalitate, ANTI_CAPITALISTIC = EROUL CLASEI MUNCITOARE.

 2. >Naționalismul a fost și el ridiculizat prin instrumentalizare, dar nu poate lipsi ca element de mobilizare a conștiinței colective și de acceptarea a ideii de a muri pentru patrie
  De ce tot confundă lumea naționalismul cu patriotismul, serios. Înțeleg că au aceeași sursă, dar naționalismul, și numai el, are și preponderent o nuanță negativă. Patriotismul e dragoste de patrie punct. Sunt patriot, dar nu sunt naționalist, altfel le ziceam refugiaților ucraineni să se ducă în altă țară în loc să-i ajut.

 3. Si daca totusi ? Ceea ce vedem zilnic la TV este oare adevarul absolut ? Pentru multa lume este evident cum Ucraina nu putea rezista in fata trupelor ruse (chiar daca acum vedem slaba lor pregatire militara ) fara implicarea jucatorilor de forta occidentali(SUA in special ) ce au pregatit fortele Ucrainiene ca parte a posibilei rezistente (se poate transforma curind totul intr-o contraofensiva )in fata fortelor Rusiei .Vedem acum cum intreg scenariul (pacat de suferintele omenesti care sunt clar vizibile )a constat in mai multe faze de razboi .Era obligatoriu ca Putin sa atace Ucraina .In momentul in care Putin decide actiunea de patrundere , masiva , in Ucraina , jocul a capatat o alta turnura .Mediatic, din acel moment , Rusia lui Putin pierde partida .181 de tari se pozitineza la ONU impotriva Rusiei si impotriva invaziei in Ucraina .Nici macar China nu sustine , pe fata , aceasta invazie .Cea ce vedem ca se intimpla dupa atacul trupelor ruse in Ucraina , este parte a suferintei poporului ucrainean ,care in acest moment istoric devine clar un POPOR .Rusia este supusa unor sanctiuni fara de precedent . Intrega omenire vede Rusia lui Putin ca pe un agresor .Cetatenii ucrainieni, altii decit cei de etnie rusa , parasesc tara(temporar ) si se indreapta catre Occident acolo unde sunt bine primiti .Totul este vizibil in intreaga omenire .Ucraina se imparte , la nivelul etnicilor, locuitori ai tarii ,definitiv , in ucrainieni si rusi .Rusia bombardeaza asezamintele umane din Ucraina si numarul victimelor civile creste zi de zi .Macron incearca sa refaca, minimal,o intelegere cu Rusia lui Putin chiar daca Putin de dovedeste a fi de neschimbat .Cancelarul German ne spune cum NATO nu va interveni de nici un fel in razboi .Rusia ameninta cu declansarea sau activarea fortelor ei nucleare daca ceea ce doreste nu este pus in practica , adica daca totul nu se intoarce ,militar, la nivelul anilor 1997 .NATO si Occidentul , ca un intreg, nu pot accepta asta .Ne aflam oare intr-un impas ?Va ataca oare Rusia trupele NATO in cazul in care cucereste intreaga Ucraina ?Va ataca Rusia nuclear ( o lovitura relativ de mica intensitate dar preventiva ) , in acest context Romania si Polonia sperind ca statele nucleare occidentale sa nu raspunda ? Sunt reale aceste ingrijorari ? Este in stare poporul rus sa neutralizeze si sa opreasca aceasta nesabuita actiune miltara impotriva fratilor lor Ucrainieni ? Pina una alta vedem cum etiniile conlocuitoare prietene , pina mai ieri , din Ucraina, devin dusmani pentru sute de ani .Vedem cum milioane de cetateni, etnici ucrainieni ,fug in Occident . Este posibil sa vedem , in curind , o ruptura chiar intre rusii europeni , cei ce nu pot renunta la Tolstoi sau Prokofiev si partea asiatica a Rusiei .Vedem cum NATO nu se implica si bine face .Vedem cum Zelinski forteaza nota si cere o implicare militara a Occidentului .Ce nu vedem este ceea ce , in spatele usilor inchise , se negociaza si nici modalitatile de punere in practica a acestor evident existente negocieri .Mizez , ca si filing (feeling )personal ,fie pe o contraofensiva ce ar readuce Rusia la perimetrul Donbas si pe negocierea , pentru o perioada de timp , masurata chiar in zeci de ani ,a unei intelegeri de neagresiune , fie pe stoparea actiunilor Rusiei pe Nipru si reasezarea Europei in granitele ei trecute chiar daca, in prima faza, acest teritoriu poate fi o noua linie de demarcatie intre Rusia si Occident fie ea si demilitarizata . O Ucraina mai mica dar mult mai sudata etnic fara etnici rusi ce vor pleca la nord de Nipru ,va aparea .Astfel Putin devine Reintregitorul . Loviturile nucleare sunt aduse in discutie doar ca parte a „cocosimului ” conducatorilor ce vor sa arate , unul in fata celuilalt , cit de puternic este fiecare .Semnalele nu ii sunt favorabile actualului sef al Rusiei . Sute de savanti , cercetatori , se pozitioneza anti si cer oprirea razboiului .O teama data de repercusiunile juridice , viitoare , va cuprinde o parte a celor fideli actualului regim . Sanctiunile economice pot destabila total Rusia .Panica ce va cuprinde cetateanul rus atunci cind economiile lui vor fi spulberate si momentul in care cetateanul pro european din Rusia va constientiza pericolul, unei dictaturi nemiloase , poate modifica intreaga situatie actuala din interiorul statului RUS .Din acest motiv ce tine de notiunea de -TIMP -Ucraina va fi ajutata sa reziste .Cu cit razboiul se prelungeste cu atit Rusia devine mai slaba in mai toate punctele ei vulnerabile .Fara tehnologie si piese de schimb (aici este marea lovitura ce va fi data de Occident capacitatilor economice rusesti ) , fara acces la economia mondiala , fara posibiltatea de a se imprumuta , fara participarea la tot ceea e inseama cultura mondiala (sport , muzica etc ) supusa oprobiului intregi planete la nivelul cetatenului particular (ce drame vor trai rusii peste tot in lume acolo unde se afla si cit de mare este suferinta nostra pentru ca astfel de lucruri se vor intimpla ) fara toate acestea si multe altele este greu ca actuala conducere sa faca fata .Ne uitam pe harta si vedem cum sunt pozitionate trupele Rusiei , in acest moment , in Ucraina si vedem cum dincolo(la sud ) de Nipru nu exista mari capacitati miltare ale armatei Rusiei si nici atacuri concertate asupra zonei .Daca Ucraina rezista si va rezista (va fi ajutata atit cit trebuie ca trupele Rusiei sa nu treca Niprul) , vom intelege ,cum dincolo de separarea populatiilor, de etnie rusa de etnia ucraineana ,va exista si o separare a etniei romano- moldovenesca de locuitorii filo rusi din Transnistria .Putin „Unificatorul ” va aduce acasa pe toti rusii. Asta ii este visul si asa doreste Putin sa ramana in Istoria tuturor rusilor . Republica Moldova nu va mai reprezenta pentru Rusia o miza strategica(ea va fi ocupat deja o parte de pina la Nipru din Ucraina ) si este posibil ca armatele Rusiei si multi dintre cetatenii de etnie rusa sa plece din Transnistria spre patria mama . Chiar daca nu va vine sa credeti putem vedea cum UE va accepta , in prima faza , doar Republica Moldova . Putin nu are nici banii nici capacitatile miltare sa ocupe intreaga Ucraina si sa o si stapineasca .Se va opri pe Nipru sau se va intoarce la granitele din Donbas, daca Ucraina va opune in continuare rezistenta .La un moment dat Rusia se va opri de la sine .Rusia nu va mai avea resurse sa continue razboiul si in momentul in care se va intimpla asta vom vedea aparitia de negocieri (deja se negociaza ).NATO nu va intra in confruntare directa cu rusia. NATO nu are nevoie de asta atita timp cit tarile din Europa si nu numai vor ajuta Ucraina . Curios este cum , chiar acum , Zelenski cere cu insistenta interventia NATO stiind foarte bine ca NATO nu se va implica direct .Multi dintre cetatenii Ucrainei care acum au plecat din tara se vor reintoarce .Vor exista si familii care vor ramane in Occident undeva la cel putin 500 de mii de astfel de oameni .Cei care sunt de etnie rusa vor fugi ,la alegere , in Rusia sau spre Occident .O Ucraina, mai mica , situata pina la Nipru , va fi parte a viitorului .Nici UE si nici Rusia nu au nevoie de o Ucraina foarte puternica la granita .Va exista o intelegere intre actorii de forta ai lumii .Razboiul atomic este o utopie iar consecintele unui astfel de act ar insemna o distrugere totala a omenirii nu atit prin loviturile directe ci prin tot ceea ce urmeaza dupa aceste lovituri .SUA deja a devenit furnizorul principal de gaze in Europa .Unitatea europenilor este aproape totala , micile derapaje in discursul unora (citeodata se intimpla sa fie scoase din context unele vorbe si folosite in a avertiza pe cel care le spune ) vor disparea pe masura ce alegerile vor arunca in umbra istoriei pe asa numitii nationalisti .Germania , umanitar vorbind ,va accepta pe tot ucrainienii ce fug din calea razboiului (motivat sau inchipuit motivat ) .Intreaga Europa va ajuta parcursul cetatenilor ucrainieni , ce tine de dorinta personala a ucrainienilor fugiti spre locurile unde vor dori sa isi duca existenta . Banii europeni vor facilita asta si donatiile venite de pretutindeni vor ajuta si ele .Reconstructia Ucrainei va fi si ea parte a mobilizarii firmelor europene si Americane in viitorul imediat . Inarmarea si imensele sume pentru inarmare vor regenera forta Uniunii Europene .O Armata Europeana este pe cale sa apara ,ca parte a nevoii ce tine de viitorul Uniunii , nimeni nemavind garantia ca SUA (vom vedea in alegerile viitoare din SUA ) va conlucra asa de bine cum o face acum cu Europa .Un cumul de factori politici a facut ca Putin sa declanseze aceasta agresiune si totul s-a datorat pierderii alegerilor in SUA (stiti si voi de cine) si ceea ce urmat imediat dupa asta unde am vazut , politic , cum partidele de opozitie ,din tarile unde au avut loc alegeri , s-au unit (impotriva firii) si au cistigat alegerile inlaturind pe simpatizantii Rusiei de la putere .Va imaginati cum totul s-a naruit in jurul Rusiei .O imensa majoritate a tarilor lumii s-a pozitionat impotriva agresiunii si toate restrictiile (inca mai exista loc de mai mult ) distrug economia si asa slabita a imperiului RUS .Zelenski si-a asigurat „ nemurirea” si acum ambele parti au nevoie de el spre a merge la Pacea mult visata .Vom vedea curind daca Zelenski este capabil sa aduca pacea ,evident sprijinit si de unii si de altii, la nivel de acceptare .Atentatele asupra lui vor deveni si ele parte a folclorului ucrainean .Vom fi martorii unor modificari majore ,de atitudine politica si sociala , in intreaga Europa . Toate tarile ramase in afara Europei se vor repezi sa ceara Aderarea . Una peste alta , Europa va deveni un hab al frumusetii si al inteligentei natiunilor lumii si exemplu dat va face ca toate tarile lumii vor dori sa formeze , in partea lor de lume , astfel de entitati politico – sociale .Brusc , de niciunde ,Rusia intelege cum ca aceasta agresiune nu face altceva decit sa transforme Ucraina intr-un pamint arid fara de locuitori si acum incep sa dinamiteze Caile Ferate Ucrainiene spre a impiedica exodul , dar daca fac asta este obligatoriu sa opreasca si bambardamentele .Asa cum am zis deja razboiul se va opri de la sine vorba sefului NATO : Rusia l-a pornit Rusia sa il opresca . .

 4. Teroarea poate fi blocata optim tot prin teroare, la un nivel mai avansat. Se pare ca ucrainienii au inteles asta, dar, din nefericire, nu au mijloace. Putin si rusii trebuie sa simta teroarea ce poate sa se abata asupra lor, daca continua crima! Si daca o continua, teroarea trebuie sa se abata efectiv asupra lor, astfel incat sa nu aiba nicio sansa. Nepedesirea prin toate mijloacele actuale a agresiunii criminale rusesti din aceste zile va deschide calea agresiunilor criminale in viitor tuturor indivizilor cu gandire totalitara ce inca sunt lideri politici prin tari cu popoare slabe si inapoiate, dar care dispun de mijloace militare suficiente pentru a face rau altora.

  Din nefericire nu am invatat nimic din exemplul dat de romani in privinta Cartaginei. La 52 de ani dupa al doilea razboi punic, la insistentele senatorului Cato cel Batran, pentru ca niciodata si in vecii vecilor sa nu se mai poata ridica vreunul ca Hannibal, Roma decide sa stearga Cartagina de pe fata pamantului. Si o sterge, o distruge complet! Raderea de pe fata pamantului a gastii lui Putin si a armatei ruse, cumulat cu distrugerea Rusiei din multiple puncte de vedere nu numai ca va aduce dreapta pedeapsa, dar va fi si o lectie pentru doritori ce nu va fi uitata timp de sute de ani!

 5. TEXT PRELUAT:

  Sancțiunile puse de vest pe Rusia din ultimele 48 de ore sunt letale. Rusia intra – rapid – in implozie Economică totală si faliment.

  – pentru a rezista împotriva sanctiunilor – Putin s-a pregătit din timp. A acumulat 650 miliarde dolari in rezerve. Însă 400 s-au evaporat pentru ca erau investite in titluri financiare ale vestului (acum blocate de sancțiuni foarte precise). A rămas doar cu aur îngropat undeva in Moscova (pe care nu îl poți folosi repede pentru a interveni ca sa stabilizezi moneda sau sistemul financiar, nu e lichid) si cu titluri chinezești in rimimbi (care nu folosesc la mare lucru dacă lumea vrea sa cumpere USD si EUR)

  – In momentul asta – oamenii de acolo caută cu disperare bancomate cu Cash. Sunt deja goale. Rubla începe oficial ziua la 110 fata de dolar (era 60 înainte de atac) – însă la colțul străzii e deja la 170-200. Cardurile nu mai merg. Toate firmele de acolo au devenit hiper toxice – nimeni nu le mai trimite bani sau nu semnează contracte, nici măcar chinezii, pentru ca tot sistemul fiind in faliment îți iei un risc uriaș să ai de a face cu o entitate de acolo. Bursa e blocată deocamdată, nu se deschide – au anunțat interzicerea vânzării acțiunilor sau altor titluri (practic o naționalizare mascata). E posibil ca, in câteva zile, oamenii sa înceapă sa urle de foame, sa nu mai poată plăti mâncarea la magazinul din colț. Nu știu cum vor mai putea plăti salariile si pensiile.

  Militar vorbind – avem 2 evoluții extrem de interesante, care vor schimba total dinamica din Ucraina in următoarele zile:

  – Zelensky a invitat pe orice străin care vrea sa lupte cu ei intr-o Legiune Straina. Sunt convins ca e doar un “cover” – “mercenari “ de super-elita sunt deja acolo, in numere mari. Probabil vor mai venii mii. Foști Seal, Sas, mossad, forțe de commando. Foarte bine așa – de ce sa trimită vestul armata acolo ca să riscam confruntare directa cu Rusia. Trimitem cei mai tari militari posibili, cu tehnica de luptă top top, doar ca sunt acolo cică individual. E deja plin de americani, englezi, polonezi, români, israelieni. Elita elitei.

  – UE a dat un “pachet” uriaș de tehnica militară către Kiev. Care atenție – include avioane de vânătoare si atac. A fost confirmat azi dimineața – au ajuns deja acolo (!). Plus probabil drone la greu de la Americani si Turci. Pe mine nu m-ar mira DELOC sa fie trimise acolo inclusiv avioane F-35 cu piloții lor de acum care trebuie doar sa devină “mercenari” in Legiunea straina a Ucrainei ca sa poată sa opereze acolo. Posibil sa opereze si de pe aeroporturile noastre sau ale polonezilor. Oricum nu le vezi pe radar, nu exista

  – Asta înseamnă ca – odată ce toata tehnica si oamenii ajung acolo si devin operaționale , Ucraina poate lansa o contra-ofensiva de o brutalitate totală. Cu câteva avioane de top, roiuri de drone, armata lor care e senzațională plus commando-uri străine – anihilează tot ce mișcă la sol, nu au rușii nici o șansă.

  In Belarus avem o situație periculoasă dar interesantă

  – Sviatlana Tsikhanouskaya a anunțat ca preia din exil postul de Presedinte al Belarus (ea a câștigat alegerile de fapt, Lukashenka le-a furat si după a făcut o represiune groaznica)

  – Lukashenka a făcut un referendum fake ieri, care permite Rusiei sa instaleze rachete nucleare acolo. Si ataca direct cu trupele lui Ucraina. Foarte grav

  – Însă asta e si o mare oportunitate. Ucraina (cu noile avioane si tot) poate acum ataca direct Minsk. Ue si NATO se pot implica direct chiar, pentru ca nu e război cu Rusia ci se eliberează o țara la rugămintea președintelui ales (dacă e prea riscant se poate ocupa de asta Ucraina). In Belarus oamenii vor ieși cu flori, aia ii urăsc la fel de mult pe ruși ca si ucrainenii, numai ca sunt mult mai soft, mai puțin războinici

  – Gândiți-va, in scenariul asta, cum poate susține Rusia 2 fronturi. Deja Ucraina e un dezastru pentru ei. Dacă începe si in Belarus, nu au cum sa facă față. Si nici nu mai au cum sa se întoarcă cu armata înapoi. Rămâne sa fie distrusă in Ucraina.

  Cred ca ideea occidentului acum este de a distruge armata Rusiei (Putin are acolo 70% din armata lui mobilizata) plus distrugerea economiei Rusiei. Concomitent. Pentru a forța o capitulare si o soluție pe termen lung cu ei – demilitarizare, preluarea Ucrainei si Belarus-ului spre UE/NATO. Putin oricum e mort, stați liniștiti, e o chestie de zile sau saptamani. Nu va supraviețui situației, nici o șansă. Singura întrebare e dacă va fi cu revoluție violenta acolo ca in 89 la noi sau se va rezolva fără.

  Si nu vă panicați cu armele atomice. Voi chiar credeți ca cineva in afară de Putin in Rusia vrea ca el si familia si copiii lui sa devină cenușă nucleară? Pentru niște sate si orașele in Ucraina? Ăia vor si ei, chiar cei din kgb, sa aibă o viața buna. si o sa înțeleagă toti in 2-3 zile ca totul e pierdut pentru ei.

  • Si crezi ca gastele salbatice vin doar ptr cateva graunte ?!
   Si cumva pesupui ca numa Rusia ar deveni cenusa nucleara?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro