vineri, ianuarie 27, 2023

România în vremea coronavirusului: o analiză a raportului de țară al Comisiei Europene

România a intrat de ieri în stare de urgență. Este pentru prima dată în noul mileniu când se întâmplă acest lucru, iar motivul este cât se poate de întemeiat. Organizația Mondială a Sănătății a declarat zilele trecute pandemie globală de coronavirus. Numărul de infecții cu noul patogen cresc peste tot în lume și nu au ocolit țara noastră. Măsurile luate pe tot mapamondul sunt printre cele mai drastice. Italia a intrat total în carantină, SUA a suspendat traficul aerian cu Europa, iar în România s-au închis școli, instituții publice, iar cetățenilor li se recomandă insistent să rămână în case. Crizei actuale de sănătate publică i se poate adăuga curând o la fel de gravă criză financiară și economică.

Suntem în furtună. O furtună care nu pare să se încheie curând, ba chiar dă semne să se înrăutățească. Corabia statului român trebuie să facă față acestei furtuni. Firește, ne dorim să știm la ce ne putem aștepta în continuare. Dar pentru a ști la ce ne putem aștepta, trebuie să înțelegem în primul rând cu ce am intrat în furtună. În ce stare era corabia numită România când primele cazuri de COVID-19 apăreau la orizont? La sfârșitul lunii februarie, Comisia Europeană a publicat un Raport de țară privind România, în cadrul Semestrului European. Este un document care ne poate oferi câteva informații sigure despre starea corabiei în care ne aflăm în mijlocul furtunii.

Raportul de țară publicat de Comisia Europeană pe 26 februarie 2020 face parte din procesul numit ”Semestrul European”. Introdus în 2010, procesul Semestrului European a fost gândit ca un mecanism de coordonare a politicilor economice între Statele Membre pentru a adresa cât mai bine provocările economice de la nivelul UE. În acest proces, Comisia Europeană are rolul de a monitoriza și de a realiza o analiză detaliată a planului de buget, dar și a reformelor structurale și macroeconomice din fiecare stat membru. Perioada de analiză este încheiată cu un Raport de țară. Pe lângă datele economice, Raportul de țară oferă și date despre starea diferitelor sisteme dintr-un stat membru, precum sistemul educațional, sistemul social sau sistemul de sănătate. Mai departe vom analiza ce spune Raportul de țară despre sistemul de sănătate din România, sistem care se confruntă deja cu criza de sănătate publică.

Raportul oferă mai multe date care ridică numeroase semne de întrebare privind reziliența sistemului sanitar și a populației din România în contextul unei epidemii de COVID-19 cu mii sau zeci de mii de persoane infectate. În primul rând starea de sănătate a populației României este sub media UE, iar bolile cardiace sunt printre cele mai răspândite, urmate de afecțiunile oncologice. Ultimele informații arată că persoanele care suferă de boli cardiace se regăsesc printre cele cu cel mai mare risc de a dezvolta complicații în cazul în care sunt infectate cu COVID-19. Sunt urmate de persoanele bolnave de diabet, de asemenea răspândit în România, și de cele cu boli ale sistemului respirator. Și mai alarmant, România se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește prevenirea unor boli infecțioase, printre care se remarcă tuberculoza, unde avem cea mai mare rată de cazuri din UE. Starea de sănătate precară a populației, la care se adaugă deficiențe în prevenirea bolilor infecțioase semnalează faptul că populația României nu este deloc pregătită să înfrunte o epidemie. Lipsa igienei, a îngrijirii preventive și a educației medicale ne indică faptul că prevenirea unei epidemii cu consecințe grave va fi dificilă.

Dacă populația României este vulnerabilă în fața epidemiei, nici sistemul medical care ar trebui să se confrunte cu consecințele unei astfel de epidemii nu este într-o stare mai bună, dimpotrivă. Conform Raportului de țară, România oferă sistemului medical printre cele mai reduse resurse comparativ cu media UE (5.2% din PIB la nivelul anului 2017 comparativ cu 9.8% media Uniunii). Consecințele subfinanțării duc la deficite mari de dotare cu echipamente terapeutice și de diagnosticare esențiale, problemă care se poate acutiza foarte rapid în cazul unei creșteri vertiginoase a nevoii de internare și de îngrijire a unui număr mare de bolnavi. Și mai grav, la lipsa de echipamente se adaugă și o penurie de personal medical. Lipsa de medici și asistenți medicali, cea mai acută din Europa, poate avea consecințe dintre cele mai grave în perioada următoare.

De altfel, aceste deficiențe și-au făcut simțită prezența din plin și în viața de zi cu zi de dinainte de pandemia de COVID-19. România are printre cele mai ridicate rate al mortalității evitabile și a mortalității din cauze tratabile. O parte dintre cetățenii români se confruntă cu dificultăți considerabile în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Lipsei de resurse financiare i se adaugă grave dezechilibre teritoriale în ceea ce privește accesul la astfel de servicii esențiale pentru un trai decent. Îngrijorător în condițiile actuale este faptul că una dintre categoriile cu nivelul cel mai ridicat de nevoi medicale nesatisfăcute este categoria pensionarilor (nivelul este de două ori mai ridicat față de cel al nivelului populației generale). Or, după cum bine știm, persoanele în vârstă sunt cele mai predispuse la complicații grave în caz de infectare cu coronavirus.

Aceste deficiențe sistemice: subfinanțare, lipsă de echipamente și de personal medical, provocări în accesul la serviciile medicale pentru categoriile vulnerabile ridică mari semne de alarmă privind capacitatea sistemului de sănătate de a gestiona o criză de proporții precum ce vedem în state precum Italia sau Spania. Toate aceste deficiențe se vor acutiza și vor crea mari probleme în încercarea de a limita consecințele epidemiei, consecințe care pot deveni foarte grave din punct de vedere al sănătății publice.

Criza de sănătate publică este deja dublată de începuturile unei crize economice, cu un index de volatilitate în creștere accentuată. Ieri bursele europene și americane au deschis cu scăderi uriașe de 7 și 10%. Băncile centrale se străduiesc să limiteze contagiunea crizei economice prin măsuri aproape disperate. Duminică FED, banca centrală din SUA, a tăiat abrupt dobânzile la 0 sperând să impulsioneze piețele. Scăderea abruptă a burselor de luni a arătat că această mișcare a avut un impact minor. Previziunile sunt sumbre. Economia mondială va fi profund afectată de scăderea abruptă a consumului, de perturbarea gravă a lanțurilor de aprovizionare și de scăderea producției industriale, toate cauzate de reacția globală la pandemie.

O eventuală criză pare să prindă România din nou pe picior greșit, similar anului 2009. Ca și atunci, întreaga creștere economică se bazează pe un model de creștere bazat pe consum, cu creșteri substanțiale a deficitului bugetar și a deficitului de cont curent. Raportul de țară arată că aceste probleme puneau deja în pericol sustenabilitatea creșterii economice a României și în vremuri normale pentru economia globală. Previziunea CE indica în februarie scăderea creșterii economice a României la 3.6% în 2020 și 3.3% în 2021 față de 4.1% în 2019. Realitatea din martie pare să arate că trebuie să ne așteptăm la o scădere economică mult mai accelerată.

Dezechilibrelor macroeconomice (deficitul bugetar excesiv, deficitul de cont curent etc.) li se adaugă și o altă problemă în analiza CE, anume penuria masivă de forță de muncă, penurie care este deja responsabilă pentru o contracție a producției industriale în 2019. Rata de ocupare a forței de muncă, deși în creștere, este printre cele mai scăzute din Europa, mai ales în rândul femeilor. Criza de sănătate publică va accentua această mare slăbiciune a economiei României, mai ales în contextul închiderii școlilor pe o durată lungă de timp.

Sustenabilitatea economică a României a fost pusă sub semnul întrebării de către Comisia Europeană  în Raportul de țară. Slăbiciunile au fost indicate iar reformele necesare și mereu ignorate au fost reiterate. Exista o anumită speranță pentru redresarea economiei în contextul schimbării politicilor guvernamentale spre o limitare a cheltuielilor excesive. Iată însă că evenimentele globale nu mai așteaptă reformele românești. România pare să se regăsească într-un alt moment extrem de delicat din punct de vedere economic.

Așadar, care este starea corabiei cu care am intrat în furtuna numită COVID-19? Un răspuns rapid ar spune că nu este cea mai bună. Reformele structurale ratate ani la rând atât în domeniul economic, cât și în sistemul de sănătate, lasă România vulnerabilă atât în fața crizei de sănătate publică, cât și în fața unei eventuale crize economice. Corabia nu se va scufunda, dar costul uman va fi mai ridicat tocmai din cauza lipsei de pregătire a statului român pentru astfel de momente. Așa cum s-a întâmplat în trecut, atât în timpul crizei financiare începută în 2009, cât și în timpul crizei sanitare create de incendiul de la Colectiv, deficiențele sistemice au produs consecințe grave pentru cetățenii români. Nu am tras învățăminte din istoria recentă iar acum, când atât o criză economică cât și una de sănătate publică ne bat la ușă, nu părem să fim mai bine pregătiți să le facem față.

Cu toate acestea, privind înapoi în istorie există și motive de optimism. Să ne amintim vechile vorbe ale lui P.P. Carp, care la sfârșitul Primului Război Mondial spunea că „România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni” (care să facă reforme și să ne pregătească pentru furtuni am adăuga noi). Să ne amintim că, parcă pentru a confirma vorbele lui Carp, România a fost în mare parte cruțată de gripa spaniolă, o altă pandemie de tristă amintire, care făcea ravagii în Europa anului 1918. Și cel mai important, să ne amintim că nu suntem singuri pe marea învolburată, facem parte din flota UE alături de care trebuie să navigăm și să înfruntăm furtuna COVID-19.

Articol aparut pe site-ul Europuls

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Doza obisnuita de vaicareala, in nota „analistilor” romani de tot soiul !
  Chiar asa, ce rost au comparatiile cand Romania a pasit spre modernitate cu mult in urma altora, a trecut prin doua razboaie si prin comunism ca si printr-o „revolutie unica ce a dus la destructurarea institutiilor statului, apoi la un populism desantat menit sa perpetueze la conducerea tarii vechii comunisti, deveniti – prin mijloace „specifice”- capitalisti si politicieni decidenti ?
  Nu comparatii ne trebuie ci analize obiective, la rece, a tot ce-am facut si facem fiecare dintre noi si a tot ce putem face, cu mijloacele materiale si financiare care ne stau la dispozitie.
  N-am vazut in Raportul expus indrumari, solutii, promisiuni de sprijin. Din miliardele de euro date de catre UE pentru combaterea epidemiei ce suma vine la amaratii de romani, ‘ultimii’ la toate ?

  • Ce sa mai dea, cand stiu bine aia ca aici ajung banii pe mana lui alde bombonel si dracne si nicidecum la sarmanii care-l voteaza ca sa le pice si lor de-o coliva ?
   De ce sa dea intr-o gaura sparta ?

   • Institutul Robert Koch de la Berlin informează zilnic despre pandemie. La multe statii TV și în internet sunt publicate datele zilnice despre pandemie. Rata de 60 % infectați e cunoscută de mult timp.

  • „indrumari, solutii, promisiuni de sprijin”

   Nu este acesta rostul Raportului de tara! Este treaba Romaniei sa-si gaseasca solutiile.

 2. Cu toate acestea ,suntem inca singura tara care nu are decese provocate de coronavirus pe teritoriul ei. Constatind acest fapt ,indiscutabil (cel putin pina acum cind vorbim ) si raportind totul la statistica ce ne arata mortalitatea atasata celor ce au o anumita virsta ,putem spune cu convingere ca batrinii nostri sunt mult mai puternici ca batrinii altora . Virusul ataca mortal o categorie de virsta si o categorie ce prezinta imunitati scazute si afectiuni grave atasate . Se pare ca cetatenii romani fac fata cu brio acestei epidemii . Deja cazurile din Italia cu precadere regiunea numita Lombardia ne arata cum imbatrinirea unei populatii produce mari daune .
  O lege -a firii – ne arata ca noi toti suntem supusi selectiei naturale . Periodic umanitatea prezinta diferite forme ce pot fi numite , forme de selectia naturala . Tot ceea ce putem face este limitarea pagubelor . Sa traim cu speranta ca natura inconjuratoare nu ne va mai fi potrivnica .

  • Spania anunță azi 2000 infectii noi și 150 de morti pe zi. În Italia au murit 250 bolnavi acum, pe zi.
   Rata de infecție ajunge la 60 din populație.
   Înseamnă 12 milioane din 20 de milioane locuitori infectati. Înseamnă 20 % se vor inbolnăvi, deci 4,4 miloane bolnavi dealungul timpului. Înseamnă 5% grav bolnavi deci 600.000 bolnavi. Înseamnă letalitate până la 1% din infectați, deci peste 44.000 morti.

   • Corectură:
    Institutul Robert Koch de la Berlin informează zilnic despre pandemie. La multe statii TV și în internet sunt publicate datele zilnice despre pandemie. Rata de 60 % infectați e cunoscută de mult timp.

  • Asa zisa selectie naturala actuala se datoreaza unor imbecili comunisti criminali in esenta care au conceput un hibrid de corona cu hiv si l-au stapanit asa de bine in jegul lor de republica poipulara incat asta a scapat chiar de sub nasul lor mincinos, ajungand in Italia datorita increngaturilor mafiote (mafia chineza si cea italiana neaosa) prin intermediul lucratorilor chinezi la negru si al prostituatelor asiatice, adica sclavii mafiei de stat chineze care partid, nu-i asa, lucreza neabatut pentru binele poporului chinez, superior tuturor celorlalte – extras oficial din propaganda oficiala.
   Imbecilii socialisti italieni nu au luat in serios infectia, ba chiar au combatut cu toate fortele (revolutionare) ideea de inchidere a oraselor atinse de epidemie.
   Acuma se pot saruta cu xi jinping si plenara lui de criminali galbejiti si ciumati si pe gura din fata si pe cea din spate.

 3. Un registru central cu capacitatea de paturi pe țară pentru tratament intensiv cu aparat de respirat trebuie realizat imediat, vezi RFG. Fiecare spital declară câte paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat există și câte sunt ocupate, folosite zilnic. Urmează dirigarea cazurilor grave spre aceste stații de tratament intensiv libere. Se organizează în fiecare spital aceste stații de tratament intensiv cu aparat de respirat, se antrenează personalul, se organizează transportul și circulația persoanelor. Creșterea exponențială a infecțiilor, dublarea infecților în ritm mare, dublarea după 2-3 zile obligă la organizarea, redistribuirea zilnică a tratamentului bolnavilor în aceste stații de tratament intensiv cu aparat de respirat. Rata de îmbolnăvire la cei infectați e de 20 %, rata de îmbolnăvire gravă de 5%, letalitatea ajunge la 1%.

  ….”… Reformele structurale ratate ani la rând atât în domeniul economic, cât și în sistemul de sănătate, lasă România vulnerabilă atât în fața crizei de sănătate publică, cât și în fața unei eventuale crize economice….”……

  Cumpărarea de echipament pentru aceste stații de tratament intensiv cu aparat de respirat, cumpărarea de aparate de respirat, antrenarea personalului cu aceste aparate de respirat trebuie să se facă acum. Cumpărarea de îmbrăcăminte de protecție, măști de respirație (după 2 ore aruncarte) pentru medici și personal medical trebuie făcut acum.

  „Nous sommes en guerre”
  Președintele francez E. Macron a declarat în retorica sa franceză excelentă: suntem în război, suntem în război cu un adversar invizibil, cu virusul COVID-19.
  RFG încearcă să câștige timp pentru a pregăti cele 25.000 de paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat. Registrul central indică medicilor în fiecare moment unde sunt stații de tratament intensiv cu aparat de respirat libere (azi Augburg 100% ocupate, Meklenburg numai 35 % ocupate). Se amână operații care nu sunt strict acute. In RFG sunt peste 7.000 infecții și peste 15 morți. Cei mai mulți au murit în China, Italia, Iran, Spania. Coreea de Sud, Singapur, Hongkong au reușit să plafoneze curba, rata de infecții nu mai crește exponențial.
  Ţelul trebuie să fie protecția sănătății locuitorilor cu tot ce stă la dispoziție azi.

  Libera circulație a mărfurilor e asigurată în UE.27. Economia urmează ca prioritate după protecția sănăntății cetățenilor.

  Firma americana Moderna face deja acum teste cu vaccine antivirus pe persoane. Firma CureVac din Tübingen/RFG e pe cale de a pregăti un vaccin antivirus. Normal sunt 2 ani până când se obține un vaccin antivirus cu rezultate cunoscute.

  (… Die umfangreichsten Daten über die Covid-19-Erkrankung gibt es bislang aus China: In einem Bericht hat die Weltgesundheitsinformationen WHO Ende Februar Informationen von rund 56.000 gemeldeten Infektionsfällen zusammengefasst. Der Mittelwert – genauer der Median – der Patienten lag bei 51 Jahren, 77 Prozent kamen aus der am stärksten betroffenen Provinz Hubei. Von diesen hatten 88 Prozent Fieber, 68 Prozent trockenen Husten, 38 Prozent Erschöpfung und 33 Prozent Auswurf. 19 Prozent hatten außerdem Atemprobleme, 14 Prozent Halsschmerzen.
  80 Prozent der Erkrankungen verlaufen leicht oder mild
  Rund 80 Prozent der Patienten mit gemeldeten Infektionen wiesen laut den WHO-Angaben einen leichten oder moderaten Verlauf auf – hierunter zählt Fieber und Husten sowie auch leichte Lungenentzündungen. Weitere 14 Prozent zeigten einen schweren Verlauf, bei dem etwa die Sauerstoffsättigung im Blut niedrig war – gut sechs Prozent waren in einem kritischen Zustand mit Ausfällen in der Atmungsfunktion oder Organversagen……

  Husten und Fieber bei Deutschen bislang die häufigsten Symptome
  Von den am Samstag gut 3400 gemeldeten Infektionen lagen dem RKI für 2497 weitergehende medizinische Informationen vor. Hiervon wurde bei gut fünf Prozent der Fälle angegeben, dass keine für Covid-19 bedeutsamen Symptome bestanden. 57 Prozent der infizierten Menschen hatten am Anfang ihrer Erkrankung Husten. Mit 39 Prozent wurde für deutlich weniger Personen Fieber gemeldet als bei den Daten aus China – allerdings entwickelt sich dieses bei einigen wohl erst im Laufe der Erkrankung. Knapp jeder dritte Infizierte hatte Schnupfen – andere etwa Kopf- oder Gliederschmerzen, Übelkeit, Erbrechen oder Durchfall.
  Schwere Verläufe sind hierzulande noch vergleichsweise selten – so auch Todesfälle. Bis Samstag wurden aus Deutschland acht gemeldet. Außerdem starben zwei deutsche Touristen bei einer Nilkreuzfahrt in Ägypten.

  In Italien jeder elfte Infizierte gehört zum medizinischen Personal.
  Experten vermuten, dass Covid-19 sich in Italien über Wochen ausbreitete, bevor das Ausmaß richtig erkannt wurde – und bis heute sehr viele Fälle nicht erkannt werden, so dass die Zahlen nur die Spitze des Eisbergs wiedergeben. Das Gesundheitssystem ist in vielen Gebieten nun stark überfordert.
  Laut amtlichen Angaben verstarb von den über 80-Jährigen mit bestätigten Infektionen in Italien fast jeder fünfte. Sehr problematisch ist auch: Nach Behördenangaben war jeder elfte der bis Freitag rund 16.000 gemeldeten infizierten Italiener im Gesundheitswesen aktiv – also etwa Arzt oder Pfleger…….)

 4. Diferenta dintre tarile europene dezvoltate si noi este data si de faptul ca la ei 85-90 % din populatie traieste in orase mult mai expuse pandemiei. La noi doar 52% traiesc in urban. Orasele prin aglomeratii, poluare, gunoaie de tot felul, alimentatie chimizata sunt mai vulnerabile virusurilor de tot felul. La noi, fumatul, excesul de alcool, grasimi animale, carne porc, mezeluri afumate, dulciuri, dau boli greu de tratat.

  • Diferenta e ca ei vor supravietui si noi nu.
   Depinde de ceea ce vrei sa vezi.
   Sau n-ai vazut cum arata vreun spital dijn occident ?
   Locuitorii gradinii Maicii Domnului vor avea de suferit, zic eu.

   • Stiu cum este dotarea in alte tari din vest. Dar conteaza rezistenta biologica si genomul unei natiuni. Si o scoala poate fii dotata f. bine dar daca copiii nu au si un nivel de inteligenta mai ridicat, degeaba. In fata naturii nu suntem egali ca popoare si indivizi.

 5. Marea Britanie are mai inteligenta abordare si va trece prin asta imunizand populatia si nu prefacandu-se IPOCRIT ca ii vrea „binele” arestand-o la domiciliu. Ce poate se refuza a se vedea, din pricina panicii/isteriei generalizate, este ca dupa o lunga perioada de „arest la domiciliu”, intr-o DICTATURA A BINELUI COLECTIV, de fapt, mai devreme sau mai tarziu, vom contacta gripa cu totii, ceea ce este NORMAL in EVOLUTIA unui organism. Pana la urma este SELECTIE NATURALA. Cand vom fi eliberati din „arest”, virusul deja va avea noi tulpini, se va fi modificat deja – pentru asa evolueaza virusurile astea, deh – iar noi vom contacta o varianta AGRAVATA. Sau vom fi VACCINATI CU FORTA. Cu toate ca si TUBERCULOZA este contactata rapid din aer daca organismul este slabit NIMENI NU aduna sarmanii strazii sa ii verifice daca au: tuberculoza sau HIV/SIDA sau HEPATITA C / B – toate acestea fiind BOLI SOCIALE! NIMENI! Pentru ca nu exista „BINE COLECTIV”, ci numai intentia de a ni se eradica LIBERTATEA! Vor gandi elitele oculte mondiale pentru noi prin „alesii” aserviti! Dictatura este ipocrita si perfida, va lucra folosind credintele si fricile noastre.

  • TBC este bacil.
   Covid 19 virus.
   Aberatiile pe care le scrii nu le crede nimeni, sunt de inspiratie dughinist-kremlineza si cam perimate.

 6. Mortalitatea se regaseste cu precadere in zona de 75+ cu patologii asociate. Gripa covid face ravagii in rezidentele de batrani (vedeti cazul Madrid). Pentru cine are curiozitatea sa se uite pe corelatiile varsta/mortalitate cred ca va fi edificator. „Victoria” impotriva pandemiei va fi obligat declarata ASAP (2-3 saptamani max indiferent de realitate), cam pe cand guvernele vor realiza ca au de gestionat un dezastru economic cu amenintare existentiala la adresa statului daca nu apasa pedala consumului.

 7. Dincolo de loviturile politice pe la spate, eu cred ca experienta unei tari (China) care a trecut deja prin epidemie trebuie sa fie luata in seama. Practic, epidemia nu poate fi controlata in absenta unui vaccin. Ea poate fi, insa, controlabila si bolnavii tratati corespunzator, daca numarul celor care se imbolnavesc zilnic nu este prea mare, adica daca nu se depaseste capacitatea spitalelor. Pentru asta anumite masuri au sens si trebuie ca populatia sa le respecte, cu voie sau cu forta. Una dintre ele ar fi aceea ca toti sa poarte masca in public, pentru ca masca limiteaza contactul direct intre oameni. Dar nu gasim masti, de ce nu exista masti in magazine/ farmacii? Distanta „sociala” de minim 1 metru are, de asemenea, sens si trebuie impusa (din pacate la noi ingramadeala pentru orice e o traditie). Bineinteles ca aberatii de genul sa stam toti acasa in permanenta trebuie nu numai evitate, dar chiar demontate cu argumente. Cine mai face paine, cine creste animale, cine face dulapuri electrice, rafineaza petrol sau cultiva cereale daca stam toti acasa? Romania e nepregatita si sectorul medical este unul dintre cele mai slabe verigi ale societatii romanesti. Cred ca, din pacate, vom avea ocazia sa vedem asta in zilele care urmeaza.

  • Cei infectati trebuie sa poarte masti (admitand ca stiu ca sunt). Cei sanatosi (nepurtatori de virus de fapt) le poarta degeaba.

   Distanta sociala este de fapt o masura de igiena generala. Nu vad de ce trebuie sa ne bagam unii in altii, cu sau fara coronavirus.

   Masua izolarii are drept unic scop incetinirea vitezei de imbolnavire – a aparitiei de cazuri grave de fapt. Aplatizarea curbei.

   Nimeni nu-si poate pune problema impiedicarii infectarii, e imosibil!. In final toate populatia lumii va fi infectata, inevitabil. Numai ca vor fi cazuri usoare sau inaparente.

   Incetinirea raspanduirii va permite mai intai fabricarea de substante antivirale iar mai tarziu – a vaccinului.

   Niciun sistem medical din lume nu poate rezista cu capacitatea depasita de 100 sau 1000 de ori. Situatia e asemanatoare celei din razboi, in prima faza. Romania chiar s-a descurcat bine pana acum.

   Asta e toata logica,

   • De acord cu toate.
    WHO consideră că 13 % din infectați se vor îmbolnăvi și 6 % se vor îmbolnăvi grav. Rata de infectare încetează când ca. 60 % din populație sunt infectați. Cei 87 % care nu se îmbolnăvesc sunt imuni numai în primul val de pandemie, deci în primii 2 ani. COVID-19 se deosebește de gripa influența care apare anual. Rata de infectare e mult mai mare și nu există vaccin decât peste un an. RFG dublează numărul paturilor pentru tratament intensiv cu aparat de respirat de la 25.000 la 50.000. UK are numai 4.000 paturi pentru tratament intensiv cu aparat de respirat. Italia e deja la limita capacității spitalelor.

    Consecințele economice ca urmare a virusului sunt considerate la 5 % scădere a BIP în UE.27. Bursele sunt în cadere liberă. Spania anunță un pachet de 200 miliarde Euro pentru sprijinirea economiei. SUA anunță 1.200 miliarde $ intervenția guvernului D. Trump. RFG mai prudent prevede un pachet de 500 miliarde Euro pentru asigurarea creditelor bancare prin KFW Kreditanstalt für Wiederaufbau, Banca federală pentru reconstrucție.

    Cum va fi în România?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dumitru Opritoiu
Dumitru Opritoiu a obținut licența în istorie de la Universitatea de Vest din Timișoara și este absolvent al unui program de masterat în relații internaționale și studii de dezvoltare de la aceeași universitate. Este interesat de istoria Europei și a integrării europene precum și de politica externă și de vecinătate a Uniunii Europene. A lucrat ca stagiar pentru Platforma RO2019, ca intern pentru Centrul de Politici Publice a UVT și ca intern la Guvernul României. În prezent este manager de proiect în cadrul Europuls-Centrul de Expertiză Europeană.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro