luni, aprilie 22, 2024

România ospitalieră

E în joc credibilitatea Europei? Nu, Doamnă Gorghiu, e în joc credibilitatea noastră ca membru al UE care înţelege ce înseamnă solidaritatea.
României i-au fost repartizaţi 6-7 mii de refugiaţi. Cam cât primeşte Germania într-o zi. Suntem la număr cam un sfert din populaţia Germaniei. Ni s-a impus nouă un sfert din cota Germaniei?
Avem şi noi ocazia să ne arătăm ataşamentul faţă de UE, că sărim la nevoie, şi îi dăm cu piciorul. Mai ales că nu e deloc clar câţi refugiaţi vor fi convinşi să vină la noi. Politicienii  „de vârf” din Europa de Est dau dovadă de o miopie incredibilă.
Nu se poate, şi nu e drept, să nu existe un răspuns atitudinii nesolidare a Europei de Est. Adică la bani suntem toţi împreună, la nevoie facem pe niznaiul…
Frumos e asta, Românie? Ţară frumoasă la suflet eşti?
Logica lipsei de solidaritate ar fi trebuit să ne conducă la netrimiterea niciunui soldat în Afganistan, dacă ne păsa de ei. Dacă solidari nu suntem, înseamnă că nu ne pasă de vieţile oamenilor! Mai grav!!Ceea ce ni se cere este destul de uşor realizabil. Refugiaţilor nu li se vor construi palate (deşi cele goale ale rromilor din puşcărie ar putea fi folosite), ci locuinţe precum cele ale românilor celor mai amărâţi, normal. Nimeni nu ne cere mai mult. Ar costa mai puţin decât banii pe care-i vom pierde prin penalizări sau prin alte reduceri de fonduri. Şi am păstra fruntea sus. Ar fi suficient ca fiecare parohie să preia o familie. Cum a cerut Papa. Astfel s-ar evita şi formarea de ghetouri. Iar câte un popă de-al nostru şi-ar descoperi veleităţi de misionar…
Mulţi, puţini, refugiaţii vor veni. În alte ţări ale UE sunt deja. Există o problemă de care trebuie să ne ocupăm din timp. Islamul este o religie agresivă. Nu mă refer la terorismul extremiştilor, ci la creşterea în număr în dauna celorlalte religii. Prin naşteri abundente – ar fi normal şi dreptul lor. Dar dacă un musulman renunţă la religia lui pentru alta sau pentru niciuna, atunci el poate fi ucis, este chiar de datoria oricărui alt musulman să-l ucidă! Vă închipuiţi ce presiune există asupra unui biet musulman care ar dori să evadeze din religia sa… De aceea, în orice căsătorie între un musulman şi un nemusulman, ultimul trebuie să se convertească. Şi iată cum numărul creşte!
A ucide pe cineva se pedepseşte aspru în toată UE, eventuala dorinţă a acelui cineva de a-şi schimba credinţa fiind una dintre libertăţile sale, nu o crimă. De aceea, eu solicit ca acordarea azilului politic să fie – după ce toate celelalte condiţii sunt îndeplinite – condiţionată de o declaraţie făcută sub jurământ şi semnată, că azilantul respinge această interpretare a Coranului.
Nu cred că vreo ţară din UE îşi doreşte islamizarea, adică un proces la sfârşitul căruia islamul să devină religia majoritară. dar islamul poate coexista cu celelalte religii, cu condiţia să i se taie agresivitatea. Dacă nu se iau măsuri acum, se va ajunge probabil la o explozie de respingere în masă de către populaţia încă majoritară, exact opusul spiritului libertăţii religiilor.
Trebuie asigurate condiţii egale în competiţia dintre religii.
În legătură cu infiltrarea teroriştilor, avem instituţii specializate. Şi-l avem pe Domnul Băsescu…

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. intii ca ala e TOVARAS ! numa ca amu poporul a intors armele si tot comunistul e domn
  cind spuneti „Trebuie asigurate condiţii egale în competiţia dintre religii.” va ginditi probabil si la greco catolicii odata majoritari in Transilvania ?

 2. Sigur ca Romania poate primi 6.351 refugiati.
  Dar trebuie sa refuze. Pentru ca:

  1. Acesta ar fi doar inceputul. Comisia Europeana si Germania vehiculeaza ideea unor cote procentuale fixe. Indiferent de cati refugiati vor veni, Romania va fi obligata sa-si preia cota.

  2.Tarile est-europene, inca neafectate de corectitudinea politica, trebuie sa atraga atentia celor din Vest – mai ales Germaniei si Suediei – ca deschiderea portilor pentru valurile de imigranti musulmani e o politica sinucigasa.
  Chiar nu va ingrijoreaza ca in Germania intra 6-7 mii de refugiati ZILNIC?

  3. E fantezista ideea cu declaratia de renuntare la islamul radical. E dovedit faptul ca radicalizarea se produce la a doua generatie.

 3. Ca va adresati co-liderului liberal, e opinia dvoastra.
  Dar ca
  ” islamul poate coexista cu celelalte religii, cu condiţia să i se taie agresivitatea” este o noutate.
  Ei bine, cine sa i-o „taie” si cum?
  Daca aveti solutii nu fiti modest; dupa cum vedeti pina acum nu s-a reusit. De sute de ani.
  Doar daca ne vom abandona credinta si felul de a fi.

  • Ne puteti descrie, va rog, procesul acesta de inlocuire a popurului? Cu ce il inlocuiti si cum? Cu guvernul mai stiu cum functioneaza.

   • Cum adica? Pretindeti ca n-ati auzit de „omul nou” proslavit in egala masura de fascism si de comunism?

    Asta inseamna de fapt „inlocuirea poporului”: Transformarea omului dezordonat de azi care are tupeul sa aiba opinii, simpatii si antipatii intr-o vita supusa care executa ceea ce-i ordoana inteleptii din conducerea de partid si stat. Visul de aur al omenirii ;-)

  • Stimate Mihail,

   Poate că înlocuirea guvernului e fezabilă, însă înlocuirea poporului cred că ar fi puțin mai dificilă.

   Totuși, avînd în vedere că ai adus în dezbatere această generoasă temă, te rog, dacă nu te superi, să detaliezi cam cum vezi matale realizarea acestei înlocuiri.

   Ce facem cu populația actuală?

   Cum scăpăm de ea?

   Unde o mutăm? In Africa si in Asia, in locul celor care vin de acolo? Sau o exterminăm? Dacă da, cum? Cuptoare? Bombe atomice?

   Cu cine o înlocuim? Cu asiatici si africani?

   Cine să se ocupe de procesul de înlocuire? Matale ești ocupat? Poți să dai o mînă de ajutor?

   Cam în cît timp crezi că ar putea fi realizată această înlocuire TOTALĂ a poporului român cu… mă rog, cei pe care îi vezi matale buni de înlocuitori?

   • Legenda spune că e nevoie de 3 generații ca să faci dintr-o femeie o doamnă. Adică tre’să începi cu bunica ei :)

    Probabil că asta ar fi valabil și în cazul poporului român, în vreo 3 generații s-ar putea educa. Dar dacă ținem seama că înainte de comunism, decalajul față de lumea civilizată era de vreo 300 de ani, ar putea fi nevoie de vreo 10-12 generații.

    • @Harald
     Dacă-l citim pe Cioran, poate ne revizuim opinia şi socotim totuşi, în loc de 10-12 generaţii, vreo 15.
     Iar dacă luăm în considerare şi evoluţia României în ultimii 25 de ani, ajungem la nişte cifre… indiscutabile!

     PS
     Aud că ungurii vreau acum un gard de sârmă ghimpată şi la graniţa cu România. Iată, alături de alte exemple strălucite, cum ar fi fosta RDG, Israelul sau chiar SUA, încă unul care ne dovedeşte, odată în plus, că omenirea nu a învăţat nimic din istorie.

 4. E in joc vreo credibilitate? Nicidecum! E in joc viata a nenumarati oameni nevinovati de dragul apararii unor gargauni la moda.

  Islamul imparte lumea in „dar-al-islam” sau „dar-al-salam” (tinutul pacii, tinutul islamului) si „dar-al-harb” (tinutul pustiiri, al distrugerii – adica tot ce e in afara lumii islamice). Datoria fiecarui bun musulman e sa extinda tinutul islamului si sa distruga tot ce e in afara lui. In sensul asta religia musulmana e unica intre religiile majore ale lumii contemporane. E singura care impune credinciosilor sai distrugerea ca mod de viata. In SUA a pornit o dezbatere destul de aprinsa legata de caracterul mai degraba ideologic decat religios al islamului. Proababil ca in final va triumfa ratiunea si islamul va fi oficial definit in tara asta ca o ideologie criminala de acelasi soi ca si comunismul sau fascismul.

  Cu toate ca sunt perfect constienti de caracterul violent si distructiv al „civilizatiei/” islamice, politicieni, diversi formatori de opinie trendy, plus un puhoi de idioti utili sustin in mod fanatic acceptarea neconditionata de catre lumea civilizata a migratorilor al caror mod de viata este distrugerea si uciderea.

  Milioane de muslumani aflati in Europa de generatii au dovedit ca sunt incapabili sa accepte un minim de norme de convietuire civilizata si ca sunt incapabali sa-si insuseasca un minim al normelor de toleranta ce definesc Europa. In pofida acestui esec epic, iresponsabii „politic-corecti” insista pe incurajarea si stimularea importului masiv al celor ce nu fac nici un secret din dorinta lor fierbinte de distrugere a libertatii, democratiei si a artelor liberale in general de dragul gargaunilor unui profet pedofil, mitoman (inselatoria fiind una din armele preferate de profet in lupta sa inamicii sai) si analfabet mort acum ai putin de 1400 de ani.

  In mintea acesor creaturi hidoase oricine se opune incalcarii legii de catre hoardele de migratori este xenofob, fascist si retrograd. Consecutiva fiind ca nelegiuriea si crima sunt temeliile ospitalitatii.Asta deja nu mai cretinism ci crima cu premeditare.

  • Si totusi, ce autoritate aveti dumneavoastra in ceea ce priveste interpretarea islamului pentru ca, de exemplu, musulmanii din Franta sa va urmeze parerea potrivit careia ei ar avea datoria sa extinda tinutul islamului si sa distruga tot ce e in afara lui?

   Ca daca ne uitam care este pozitia oficiala a Marii Moschei din Paris de exemplu

   http://mosqueedeparis.net/docs/pdf/cfcm-convention-citoyenne.pdf

   constatam ca datoriile unui bun musulman francez sint altele, printre care sa respecte libertatea de credinta a tuturor cetatenilor si sa respinga extremismul si intoleranta. De exemplu:

   „Contrairement à une idée répandue, le mot « Jihâd » signifie notamment la lutte et l’effort sur soi-même, en accomplissant le bien. Cette action a surtout une dimension spirituelle, consistant à œuvrer de son mieux pour accomplir le bien. Dans le Coran, ce mot est employé sous ses différentes formes à 33 reprises.
   Les menées politiques, idéologiques ou activistes, instrumentalisant ainsi le religieux, ne peuvent que dénaturer le message et la vie des musulmans de France, soucieux avant tout de s’intégrer à la société française dont ils font pleinement partie”

   Pe ce date va bazati cind spuneti ca „milioane” de musulmani din Europa au dovedit ca sunt incapabili sa accepte un minim de norme de convietuire civilizata”? Prin ce anume au dovedit? Stiti cam cite astfel de persoane sint supravegheate de serviciile de informatii franceze pentru ca sint banuite de atitudini extremist/antisociale? Si cam care e raportul dintre numarul lor si numarul total al musulmanilor francezi?
   Si cam citi musulmani care traiesc in Europa cunoasteti personal? Sau despre citi dintre ei stiti concret ca gindesc astfel cum i-ati descris in comentariul dumneavoastra?

    • Membrele grupului Femen si-au luat bataie si in Rusia cea ortodoxa. Prostia si intoleranta nu sint nici pe departe monopolul islamului… De unde afirmatia mea ca religia nu e cauza intolerantei, ci modul ei de manifestare

   • Ce autoritate am eu „in ce priveste intrepretarea islamului”? Autoritatea omului ce stie sa citeasca. Va recomand cu caldura sa cititi Coranul care bate pozitia oracarei moschei de la Paris sau de aiurea. Va recomand si dumneavoastra sa-l cititi. E o lectura instructiva in intelegerea resorturilor ce-i imping pe degenerati sa faca bum-bum si sa ucida in mod las „necredinciosi”.

    Prin ce dovedesc incapacitatea lor de a se integra? Prin ceea ce am vazut cu ochii mei in marile orase europene si prin hartile criminalitatii in care in mod straniu zonele cu concentrari de musulmani sunt cele cu criminalitate ridicata si somaj gigantice:

    http://seenit.samhassan.co.uk/2010/07/21/london-metropolitan-police-crime-map/

    http://andberlin.com/2014/02/21/berlin-maps-rents-crime-transport-and-planning/

    Prin faptul ca proportia musulmanior din inchisorile din SUA e de 18 ori mai mare decat cea a musulmanilor din intreaga populatie a tarii. Probabil ca si in alte tari e la fel, atata doar ca nu exista statistici confesionale.

    Prin faptul ca tarile in care religia musulmana e politica de stat (Iran si Arabia Saudita) sunt cele ce romoveaza barbaria institutionalizata: spanrzurarea de macarele uciderea cu pietre sau executiile publice.Toate astea in nuele islamului. Nimemi nu le contesta acestor tari barbare islamislul.

    Nu in ultimul rand prin existenta terorismului islamic de masa. Doar islamul a putut da nastere unor organizatii teroriste si criminale de masa in numele religiei, asa cum sunt: Al Qaida, ISIS, Hamas, Hezbollah, Brigazile Al Aqsa Jihadul islamic, etc. Nu-i asa?

    • Acum, si in numele Bibliei s-au comis atitea atrocitati in trecutul intunecat al Europei. Si iata ca astazi e posibila o lectura a ei in acord cu libertatea de constiinta.
     Sint de acord ca Coranul contine un numar mult mai mare de texte belicoase. Totusi, totul e o chestie de interpretare. Si majoritatea credinciosilor, chiar si in islam, se bazeaza pe ce le spune imamul ca trebuie sa inteleaga de acolo.
     Eu m-am referit in comentariul meu doar la musulmanii europeni, nu vorbesc de cei din tari preponderent islamice. Si aici e un cerc vicios. Daca tu esti un om fundamental cumsecade si fara nicio aplecare spre extremism, care esti insa constant taxat drept potential terorist doar pentru ca ai vina sa te fi nascut intr-o familie musulmana, e posibil (mai ales daca esti copil/adolescent) sa te radicalizezi tocmai pentru ca esti vesnic stigmatizat. Moment in care soseste predicatorul abil (chiar pe internet) si iti spune: europenii astia nu te vor accepta niciodata, doar printre noi, fratii tai intru Allah, te vei simti acasa, vino cu noi. Si apoi spalarea pe creier e mult mai usoara…

     • Dati-mi UN SINGUR CITAT, UNUL SINGUR din Noul Testament care sa indemne crestinii la violenta, la ucidere si la distrugerea celui ce e de alta parere sau credinta. Cel mai „violent” indemn crestin e acela al Apostolului Pavel/Paul de a-i exclude din comunitatea crestina („sa nu aveti nici un amestec cu ei”) pe hoti, prostituate criminali si pe homosexuali. Crimele comise in numele crestinismului sunt pur si simplu crime ce nu au nici o legatura cu crestinismul. E exact cum un necunoscut ucide si apoi pretinde apoi ca o face in numele dumenavoastra.

      In lumea islamica e exact invers. Datoria fiecarui musulman e sa ucida, distruga si pustiiasca tot ce e in afara lumii musulmane. De aia v-am recomandat sa cititi Coranul. Aici nu e vorba de nici o interpretare ci de o cerinte explicite.

      Interpretarea ortodoxa a crestinismului imi cere sa tin post in anumite perioada. Nu sunt un ortodox habotnic si nu o fac. Daca as face-o insa nu as deranja pe nimeni. Cel mult carciuma la care imi iau pranzul ;-) . Coranul (si nu doar o anume secta sau intepretare a sa!) ii cere insa musulmanului sa extinda lumea islamica prin orice metode. Ii cere sa ucida si sa distruga tot ce e in afara lumii islamice. Pacea cu „necredinciosii” e acceptabila doar ca o masura temporara atunci cand musulmanii nu sunt inca destul de tari. Deci musulmanul care adera cu adevarat la credinta sa e dator sa ucida si sa distruga. In asta cosnta diferenta dintre islam si alte religii: Musulmanul credincios E DATOR sa le faca rau celor din jur.

      • Cu toate astea, eu va pot da multe exemple de declaratii ale unor lideri religiosi musulmani care sustin ca cei care ucid in numele islamului il denatureaza si nu sint adevarati musulmani. Eu sint de acord ca e o interpretare cam fortata a unor texte clare, dar nu au incotro. Repet, marea majoritate a musulmanilor chiar sint oameni decenti, care ignora textele alea salbatic/primitive din Coran. Daca ei ar gindi cum sustineti dumneavoastra ca ar trebui sa faca, ar fi un macel generalizat in capitalele europene care sint pline de ei. Or nu este deloc asa.
       Apoi, Vechiul Testament e plin de prescriptii de a-i ucide pe cei care comit o lista lunga de fapte pacatoase. Iar Iisus a zis ca nu a venit sa strice legea, ci sa o plineasca…
       Si degeaba a scris in Noul Testament sa iti iubesti aproapele daca Inchizitia a inteles din asta ca, probabil din iubire, e cazul sa salveze sufletul aproapelui distrugindu-i trupul pacatos prin ardere pe rug…

  • Nu exista o autoritate in ce priveste credinta musulmana. Nu e ca la Roma unde Congregatia pt Doctrina Credintei spune ce anume cred catolicii. Coranul e dat de sus, nu se comenteaza, nu se interpreteaza. Asa ca Moscheia Parisului are autoritate cel mult pt musulmanii din Franta, desi ei nu sunt f impresionati de ce li se spune – v. Charlie Hebdo, tinerii care nu cred in nimic dar stiu ca Vestul le-a gresit si trebuie sa plateasca, alti musulmani (actuali sau fost puscariasi) carora le predica imami radicali din A Saudita, care nu stiu franceza.
   De ce sa cred eu ce zice un imam de protocol de la Paris si sa nu il cred pe ayatolahul Komeini si urmasii sai care au acum liber sa isi faca bomba nucleara.
   Ia uite ce zice Khomeini:
   – Cei care nu cunosc nimic despre Islam zic că sfătuieşte împotriva războiului. Oameni fără minte.
   – Islamul spune: tot ceea ce este bun există datorită sabiei şi în umbra sabiei! Oamenii nu pot fi făcuţi ascultători fără sabie! Sabia este cheia către paradis, cel care poate fi deschis numai războinicilor sfinţi! Sunt sute de alţi psalmi coranici şi hadituri care încurajează musulmanii sa preţuiască războiul şi să lupte. Oare toate acestea înseamnă că Islamul este o religie care îi împiedică pe bărbaţi de a purta război? Scuip pe sufletele proaste care pot să susţină aşa ceva.
   etc, http://www.jihadwatch.org/2010/07/quote-of-the-day-khomeini-spits-on-those-who-say-islam-is-peaceful

   • Asa este, nu exista pentru musulmani o autoritate universal recunoscuta. Cu toate astea, marea majoritate a musulmanilor din Franta urmeaza mai degraba pozitia Marii Moschei, chiar daca nu exista vreo obligatie dogmatica in sensul asta, decit parerile extremiste ale fanaticilor din alte tari. Care, de altfel, nici nu e clar ca sint mari credinciosi, sau utilizeaza doar interpretarea extremist violenta in scopuri politice.
    Ei tot incearca sa „recruteze” adepti din tarile occidentale pe internet, dar pina acum nu au reusit sa aiba impact decit pentru o infima minoritate de musulmani, care sint in general predispusi sa primeasca asta pentru ca au tot felul de probleme de integrare socio-umana care nu au nimic de a face cu religia. Se stie ca mai toti cei care au comis acte teroriste in ultimii ani prin europa (ex. Mohamed Merah, Mehdi Nemmouche, fratii Kouachi si Amedy Coulibaly, etc) avusesera inainte treaba cu politia pentru infractiuni de drept comun, gen trafic de droguri, etc, unii radicalizindu-se religios in puscarie…
    Deci, din nou, nu vorbim de marea majoritate a musulmanilor, ci de cazuri izolate, cu explicatii specifice fiecaruia

    • O minoritate adera la „intrepretarea violenta”?! Ziarul german Der Spiegel prezenta un raport al BND (serviciul secret german) ce estima ca intre 2000 si 2010 proportia tinerilor musulmani nascuti sau crescuti in germani ce adera la irlamismul radical a crescut de la 8% in 2000 la 32% in 2010. Astia sunt cumva o minoritate?!

     Iar Germania e considerata tara cu cel mai mare succes in integrarea musulmanilor…

     • am tot cautat pe internet acest raport,eram curios…nu am gasit NIMIC.Poate sunteti amabil sa puneti un link sa-l studiez si eu (si alti amatori).
      Am gasit in schimb studii(sondaje) facute de Univ. Schiller din Jena si citate de Bild(ininate de publicarea lor oficial,adica erau inca „fierbinti”) .Si se pare ca erau si interpretate eronat.Dupa care au fost citate de agentii de presa.
      este vorba despre afirmatia ca 20% dintre musulmani nu se simt integrati/acceptati de societatea germana.In final s-a dovenit ca era vorba de 20% dintre cei intervievati,care au fost in numar de 700 si ceva si care au apartinut doar segmentului de varsta 18-32 de ani.Cu alte cuvinte titlul era mult mai socant decat realitatea.
      Asta nu inseamna ca nu ar exista probleme de integrare.

    • Nu inteleg de ce vorbim de procente de intoleranti si potentiali teroristi. E ca si cum ne-am intreba daca un incediu intr-o benzinarie poate fi facut de 1 sau de 20 de chibrituri.
     Vineri am marcat 14 ani de cand un procent neglijabil de musulmani intoleranti a omorat niste mii de oameni nevinovati.
     Nu vreau sa creasca riscul de terorism. Vreau sa se respecte legislatia UE, Vreau sa vad un plan de la coana Merkel si de la jupanii Hollande si Junkers. Pana acum au venit cu balbaieli pe care le-au schimbat ca pe sosete. Totul e o improvizatie extrem de riscanta.

 5. Este usor de aruncat vorbe. Uneori prea usor din partea unor oameni la care ai pretentii. Romania este o tara saraca in care copii primesc prea putina atentie. Pentru ca bugetul este prea mic. Nu vorbesc despre medici, profesori, pensionari si multi alti care nu „termina luna”. De ce apelam la coarda sensibila? Ce vrem sa dovedim cind spunem „Ţară frumoasă la suflet eşti?”!!! daca sunteti asa de ospitalier si darnic luati va rog o familie de musulmani acasa la dumneavoastra si omenitii cit mai bine. Apoi astept un articol cu detalii cum au folosit bucataria, wc si dependintele. Abia atunci va voi aprecia adincimea sentimentelor umane. Pina atunci dati-mi voie sa ma indoiesc de ce declarati.

 6. În legătură cu infiltrarea teroriştilor, avem instituţii specializate. Şi-l avem pe Domnul Băsescu…

  Bună treaba! Desigur, Traian Băsescu e pregătit să pună piedică tuturor syrienilor care alearga spre România, asa cum a făcut-o și „distinsa” ziaristă din țara vecină a prietenului său, Viktor Orban.

  Cu excepția câtorva voci raționale, toată „elita” românească contemporană și-a dat arama pe față. Mental se situează undeva la începutul secolului trecut, adică primitiv în raport cu modernitatea prezentului: Băsescu, Ponta, Iohannis, TRU, Djuvara – ca să numim doar câțiva din corifeii apocalipsei europene.

  Toată presa americană de la sfârsitul săptămânii trecute abundă în reportaje critice la adresa Ungariei. Cum unul dintre reporteri spunea, „este greu să ignori” ceea ce se întâmplă cu acesti refugiați. Oameni obișnuiți în situații neobișnuite ,disperate.

  Problemele României nu vin de la refugiații syrieni. Problemele României nu sunt alegene (cum de alminteri nu au fost niciodată), sunt 100% de origine românească: lipsa de educatie, de leadership, coruptia si lenea generalizata, proasta instructie. Lista e lunga. Somn usor națiune, să trăiți bine! Aveți lideri de nădejde.

  • „Toată presa americană de la sfârsitul săptămânii trecute abundă în reportaje critice la adresa Ungariei.”

   Distinse Brebenel,
   Chiar nu era nevoie să ne spuneți de unde vă informați. E atît de evident…

  • Poate ca natiunea, in timp ce doarme, are o speranta: exista @ Bogdan Brebenel.
   Cel care vede pe acelasi palier pe „Băsescu, Ponta, Iohannis, TRU, Djuvara „.
   „Problemele României nu sunt alegene (cum de alminteri nu au fost niciodată), sunt 100% de origine românească”.
   Ei bine, aici se includ si strmosii, bunicii si parintii tai.
   Tu nu, esti entitate separata.

  • gata, m-am linistit, m-a lamurit nea brebenel care e problema, elita noastra politica si nu numai, e primitiva, nu e trendy, nu achieseaza, adica nu pune botul la timpeniile neomarxiste criminale ale presei occidentale.
   Dar mos corbin, ala de-l alesera labouristii englezi sa le fie lider, cum ti se pare mai nea brebenele, ca dupa mine e un zombie din sec 19, contemporan cu marx si engels, pe linga care un ion iliescu face figura de gentleman educat. Dar zombie-ul respectiv e trendy, mai nea brebenele, vrea maimute islamice fara numar in uk, si asta il face maret in ochii matale.
   Sa fii sanatos.

  • Vai domnule ce nenrocire ca pe cand v-ati luat avantul mai tare va lasa Germania in offside. ;-) Tocmai a anuntat ca-si inchide frontierele incepand cu cea cu Austria.

   Altfel spus aia care au ajuns in Germania pana pe 14 Septembrie sunt refugiati din calea razboaielor, dictatorilor si opresiunii, iar aia care ajung dupa 14 Septembrie sunt doar niste pungasi ordinari care vor sa profite de generozitatea sistemului de asistenta sociala german.

   Mai mult ministrul german de interne afirma acum ca refugiatii nu au dreptul sa aleaga tara de azil pe care o doresc ci sunt datori sa se supuna redistribuirii. Adica omu’ a investit banu’ greu sa ajunga in Jermanica si sa scoata cateva sute de euroi bani de buzunar pe luna plus casa si mansa si birocratii nazistii il trimit in Bulgaria la 10 euro pe luna pltiti si aiai in leva Huoooo!!! ;-).

   Mai mult, comisarul european pentru economie si societea informatica, germanul Oetiinger, a avut si el o revelatie peste weekend (io o prezentasem pe forum de vreo o saptamana, da’ uite fatalitate, ca numai acum a citit-o ;-) ) cum ca in Germania asistenta sociala monstruos umflata e principalul motiv al afluxului de refugiati si ca se impune armonizarea ei cu cea din restul UE. Sa inteleg ca o fac ca-n Bulgaria ;-) ?

   Sau altfel spus iata ca generoasa Germanie s-a cam dat peste cap si a inceput sa le zbiere bietilor refugiati in mod academic in fata: „Heraus! ‘Rea-ti ai dreaqu’ de ciumeti! Gehen sie zuruck in die Turkei (scuze pentru germana de balta, ce-mi mai amintesc si eu dn scoala). Frumos, n-asa? Initai le da sperane desarte si-i pune pe drumuri peste ape si prin paduri , peste gardrile si zbirii Orbanului si dupa aia le tranteste usa in nas…

   Cat despre media americana ii injura pe unguri da’ in acealsi timp il injura si pe Obama ca vrea sa aduca in SUA pana-n 10000 de potentiali teroristi. Ca mde, se stie ca orice musulman primit in SUA poarta in ranita calupul de trotil – ca sa-l parafrazez pe Napoleon cu a sa „orice soldat are in ranita bastonul de maresal”… Sau altfel spus compasiunea e magnifica cu conditia ca obiectul ei sa fie la o distanta sigura…

   • Si eu, care abia asteptam sa vad bucuria si recunostinta fata de tante Merkel in ochii alora 7000 cand „mama noastra”, de manuta cu bunicutul Junker, ii va urca in trenuri cu destinatia Romania. Cred ca, cat de curand, inteleapta de redegista se va ruga de honvedul Orban sa nu cumva sa le dea drumul la aia din Ungaria in Austria. Si poate, dupa ce-si baga mintile-napoi in cap, se va gandi sa-l sune si pe ienicerul Erdogan. Asta, cam dupa cateva zile de cand vor incepe sa zboare pietrele din caldaram spre politistii din jurul garii din Munchen si spre vamesii si granicerii de la frontiera dintre Austria si Germania si pentru ca, se pare, prietenul Vladimir nu prea are ai oferi solutii viabile.
    P.S. Acum se prezinta stirea ca Austria trimite armata la granita cu Ungaria. Se pare ca s-au decis sa-i lase, fara cote, pe toti in Ungaria. Sa se spele carcotasul de Orban pe cap cu ei, ca tot nu prea le are asta cu corectitudinea politica si e si cam slobod la gura.

   • @Josef Svejk
    Bucurie pripită.
    Germania controlează într-adevăr din nou la graniţa cu Austria, Austria la fel la graniţa cu Ungaria, dar asta nu înseamnă că s-ar fi „închis” graniţele, aşa cum în mod eronat(sa poate tendenţios?) afirmaţi dvs. Dar chiar dacă ar fi aşa, Germania va prelua în acest an 800.000 de refugiaţi, dacă nu un milion.

    • Conforma Al Jazeera anul acesta ar fi intrat in Germania intre 150000 si 195000 de migranti din lumea musulmana. E enorm dar la mare distnta inca de milion. Si uite ca deja germania vrea spi imprastie prin alte tari UE si dupa ce a afirmat saptmana trecuta ca poate primi oricati refugiati tocmai sa razgandit. Asta dupa ce ia pus pe nenorocitii aia pe drumuri si i-a facut sa investeasca echivalentul catorva mii de euro platiti traficantilor de carne vie al caror suproter fanatic pareti a fi.

     S-au impus contoale stricte la frontierele germane incepand cu cea cu Austria din noaptea de 13 spre 14 septembrie. Ministrul german de interne Thomas de Maziere a afirmat ca miile de politisii germnai detasati acolo au datoria de a cotrotrola pe oricine intentioneaza sa intre in Germania si sa interzica accesul persoanelor ce nu au documente valide. Ma gandesc io asa cu mintea me ca aia veniti de prin lumea araba cu barca peneumtica n-au totusi vize Schengen. N-asa? Ca daca aveau, nu plateau 3000-4000 de euro diverselor retele mafiote sa-i treaca frontiera greaca, ci isi luau frumos un bilet de avion de la Ankara sau Stambul spre Frankfurt sau Muchen pentru mai putin de 10% in sumele alea. Pai vedeti?

 7. In primul rand nu este vorba ca dorim sau nu dorim sa primim imigranti (la rigoare, de fapt vor fi deportati din Germania). Problema tine doar de nebunia propovaduita de doamna Merkel si de hegemonia si hachitele germane, care incep sa se manifeste tot mai pregnant in Europa de cativa ani. Comportamentul cancelarui german este sfidator fata de restul tarilor europene: pe de o parte ea, prin cele declarate, practic ii invita pe toti in Europa (si ei inteleg prin asta Germania, deoarece spune ca Germania NU va trimite pe nimeni inapoi de unde a venit) si apoi ii da si la cine vrea si la cine nu vrea, iar pe de alta parte fata chiar de refugiati/imigranti care se asteapta sa fie primiti toti in Germania (eventual Suedia) si apoi se trezesc repartizati, ca vitele, pe la Vascautii din deal. Totodata, ii indeamna pe acesti amarati si la o calatorie extrem de riscanta, in care multi isi pierd vietile. Daca tot de declara frau Merkel ca Germania va primi 800.000 imigranti anul acesta, n-ar fi mai corect, ca mai inainte de a se apuca de repartizari oblogatorii, sa-i primeasca pe toti acestia si apoi sa declare public, ca Germania nu mai primeste pe nimeni, urmeaza Franta cu cati o vrea si cocoselul iubaret, apoi cine o mai vrea, ca sa stie si amaratii aia unde vor ajunge. Poate nici aia nu vor in Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia sau Romania. Poate asa am avea si noi o sansa, ca aia care vin pe aici sa nu fie puturosi dedulciti la ajutoare sociale generoase si/sau teroristi, ci intradevar refugiati autentici, care au ramas fara nimic pe lume si isi cauta un loc sigur in care sa munceasca cinstit si sa-si creasca copiii, spunand multumesc celor care le-au intins o mana de ajutor.
  Vorbiti ca de ce Romania sa nu primeasca vreo 7000. Sa va spun asa: Germania primeste vreo 30000 si are o populatie de cca 4 ori mai mare (80 mil. Vs 20 mil) si un PIB de vreo 20 de ori mai mare (cca. 4000 mld vs cca 200 mld) asa ca ar trebui sa primeasca de vreo 80 de ori mai multi decat Romania, adica vreo 550.000 si nu 30.000.

   • Cifra de 30000 provine din impartirea celor 160000 de refugiati de care tot discuta comisa europeana. Cota Germaniei e intra-devar de ~30000 ir a Romaniei de ~ 7000.

    Germania a aprobat pana acum foarte putine cereri de azil. Sub 0.5% din cele depuse in vara asta. Se pare ca sunt doua etape ale planului „umanitar” german:

    1 Incercarea de impunere a cotelor de relocare a migrntilor intre tarile UE. Migrantii ce refuza relocarea nu voe primi statutul de azilant chiar daca se califica, ci vor fi expulzati. Totusi se pare ca planul asta va esua datorita opozitiei puternice a tarilor ce refuza cotele.

    2. Daca varianta 1 esuaeaza, se va accelara viteza de procesare a cererilor, iar cei respinis vor fi deportati imediat, comform propunerii ministrului de interne german. Vor avea drept de atac al deciziei de deportare din afara Germanie. Va fi intersant de vazut cum vor putea apela la justitia germana din Turcia su Egipt.

    • @ Josef Svejk
     Vehiculaţi cifre, care, luate din context, sunt tendenţioase. La fel ca „închiderea” graniţei dintre Germania şi Austria.
     Încerc să vă mai răspund o dată şi să aduc discuţia la obiect, va fi însă ultima dată când fac această încercare într-o discuţie directă cu dvs..
     Conform postului de televiziune germană ARD, Germania ar fi primit deja în acest an cam 600.000 de refugiaţi. Musulmani sa nu, azilanţi sau „refugiaţi economici” , ei trebuie consideraţi refugiaţi până la dovada contrarie.
     De aceea Germania are, poate, o cotă mai redusă la împărţirea celor 160.000 care mai sunt aşteptaţi să vină, decât dacă ar fi considerate doar PIB şi numărul de locuitori.
     Din acelaşi motiv, Italia, Grecia şi Ungaria au fost scutite complet la această primă propunere de stabilire a unor cote.
     România a primit până azi, cel puţin oficial, în total ZERO refugiaţi, dar urlă pentru 7000.
     Dacă nici asta nu vă spune nimic, eu mi-am atins limitele retoricii. de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.

 8. E trist sa vezi ca majoritatea purtatorilor de pasaport romanesc sunt pur si simplu gunoaie umane. Acum se vede de ce clasa politica si guvernantii sunt si ele preponderent gunoaie – sunt produsul alegerilor gunoaielor din electorat. E clar ca posesorii de pasaport romanesc nu au ce cauta in Europa civilizata, sunt doar acceptati ca fortza de munca ieftina si gata sa-si lepede rapid orice indentitate nationala – copiii nascuti abroad deja nu mai vorbesc romaneste. Comparatia cu maghiarii e zdrobitoare: un Herrenvolk vis-a-vis de o vermina taratoare prin istorie.
  Trecand la real-politik, ca mai mereu guvernantii s-au purtat iresponsabil. Au acceptat initial o cota de refugiati si acum, in loc sa negocieze noile cote, isi iau inapoi cuvantul. Era elementar sa ceara in contra-partida la sporirea numarului de refugiati concesii gen o data fixa pentru intrarea in Schengen macar cu frontierele aeriene, sporirea alocatiilor europene pe cap de refugiat primit, etc etc A te pune ca magarul pe picioarele de indarat si a refuza orice negociere e semn de crasa imbecilitate atunci cand ca retorsiune nu e nevoie de taiat fonduri europene, e suficient sa se trimita pachet la origine sutele de mii de ilegali – cersetori, proxeneti, prostituate, shutzi, lucratori la negru etc sau, mai rau, sa se suspende temporar dreptul la munca posesorilor de pasaport romanesc.
  Din pacate nici liderii europeni nu stralucesc prin inteligenta. Traian Basescu a spus-o raspicat: cum inlaturam cauzele refugierilor e problema esentiala. Statul islamic nu e un stat oarecare, e statul lui Dumnezeu, exclusivist sunnit, in care coruptia este deja aproape jugulata prin pedepse salbatice iar diferentele sociale se atenueaza. Statul islamic este deci dusman de moarte nu numai cu dictaturile militare sprijinite de Occident dar si cu statele feudale arabe – de la Saudi Arabia la Emirate. Daca Statul islamic rastoarna de exemplu regimul militar corupt si fara scrupule al marionetei CIA Sissi in Egipt, numai coptii crestini sunt cca 15 milioane, nu mai vorbim de egiptenii laici occidentalizati. Pe ei cine ii primeste si unde?
  Liderii europeni din Vest si Est trebuie sa negocieze la pachet solutiile la ambele probleme; adapostirea actualului val de refugiati din Siria dar si calea de oprire a altor valuri – adica distrugerea cat mai rapida a Statului islamic si mutarea asistentei pentru victimele lui direct in Siria, Irak, Libia etc.

 9. Domnul acesta traieste in alta lume! Care-i PIB-ul Germaniei, si care-i PIB-ul Romaniei?! Apoi Germania, doamna Merkel, nu toti germanii, ar vrea sa repete experienta cu turcii, dar aceea a fost cu totul si cu totul altceva! Alte vremuri, alte date, alt tip de migranti economici! Domnul acesta traieste in alta lume! Banii care-i primim de la UE, au in spate si o contributie substantiala a noastra, iar, mai intai, este si liberalizarea tuturor actelor comerciale intracomunitare, fata de care cele mai multe avantaje sunt ale intreprinzatorilor din vestul si nordul UE, evident cu „contributia” statului roman, incompetent si corupt prin foarte multi dintre reprezentantii lui, pe toate treptele, si nu de acum, ci de 25 de ani. Sprijin pozitia presedintelui si a primului ministru, desi niciunul nu ma reprezinta, dar nu vreau ca printre multele temeri care bantuie societatea romaneasca sa mai apara cea legata de migratia ilegala a islamicilor. Pe de alta parte, sunt convins ca totul face parte din strategia celor care la 11 SEPTEMBRIE 2001 au facut ceea ce au facut! Si pozitia acestui domn poate fi atacata din foarte multe directii!

 10. Prea tarziu! Solutia ar fi fost taberele temporare de refugiati in afara UE, unde se putea face trierea lor dupa principiul enuntat de dvs (precum si alte principii care tin de atitudinea celui in nevoie si solidaritatea celui care vrea sa ajute). Acolo s-ar fi putut pune lucrurile in ordine inainte de a trece la urmatorul pas. Nu s-a dorit asta. A fost luata o decizie in pripa, sau poate sunt interese mai oculte la mijloc. Am tot respectul fata de refugiatii care fug de razboi sau persecutii! Ei ar trebui sa aiba prioritate in evaluare si acordarea calitatii de refugiat. Dar cine sunt acestia? Sa fie oare cei care arunca cu pietre in gazdele carora le cer azil sau drept de trecere? Sa fie oare musulmanii radicali care azi spumega in timp ce intra pe poarta, iar maine vor musca mana care-i hraneste?

  Sau dimpotriva, sa fie familia cu 5 copii plangand in ploaie si frig, cautand cu disperare salvare din iadul razboiului care altfel i-ar fi inghitit? Si afisand, in raport cu gazdele, umilinta si bunul simt al celor care solicita o favoare asa de mare…

  Ati dat vreodata bani pe strada unui cersetor cu care n-ati avut nicio interactiune? In mod mecanic, nici un cuvant, nici o intrebare, nici o privire macar? Ajutorul nu se da „la norma”. Ni se solicita ajutorul si dorim sa-i cunoastem mai bine pe cei care apeleaza la bunavointa noastra. Nu se poate altfel. Exista o ordine naurala a lucrurilor. Trebuie sa construiesti un minium de relatie cu cei care au nevoie de ajutorul tau: sa-i cunosti, sa stii ce fel de oameni sunt, ce cauta, de unde vin si de ce fug, ce au patit, cum te privesc pe tine si tara ta. Nimeni nu te poate obliga sa bagi in casa niste straini despre care „se aude” ca ar avea nevoie de ajutor! Este dreptul tau de gazda sa chestionezi si sa decizi liber. Orice impunere din afara este o pervertire a notiunii de ajutorare: te transforma din gazda marinimoasa in victima unei talharii.

  Tot respectul meu pentru cei care-si vor gasi in Europa un loc de salvare si vor dovedi in schimb o atitudine de recunostinta! Vai de noi pentru cei care s-au strecurat clandestin pe langa ei!

 11. ” Horst Seehofer, premierul landului german Bavaria si liderul Uniunii Crestin-Sociale, un aliat al Angelei Merkel, s-a distantat de pozitia acesteia privind migratia, afirmand ca primirea unui numar atat de mare de refugiati reprezinta o „eroare care ne va ocupa mult timp”. „Decizia primirii refugiatilor ajunsi in Ungaria este o eroare care ne va ocupa mult timp”, a declarat Horst Seehofer intr-un interviu acordat Der Spiegel, potrivit Mediafax.”

  „Politia germana a anuntat arestarea unui terorist ISIS intr-un centru de refugiati din Stuttgart. De asemenea, autoritatile au confiscat mai multe cutii ce contineau pasapoarte false. Acestea urmau sa fie livrate in Germania.

  Potrivit RTL, teroristul, de origine marocana, in varsta de 21 de ani, si-a asumat o „identitate falsa”, sustinand ca este refugiat. El a fost identificat in baza unui mandat de arestare emis de autoritatile din Spania. Tanarul recruta luptatori pentru ISIS.”

  (http://www.aktual24.ro/deja-sunt-aici-terorist-isis-prins-intr-un-centru-de-refugiati-10-000-de-pasapoarte-false-au-fost-confiscate/)

  „Germania intentioneaza sa reintroduca temporar „o forma de controale” la frontiera cu Austria, conform acordului Schengen, in incercarea de a controla fluxul de refugiati, anunta BBC.”

  ……

 12. Articolul nu e rau.
  Atunci cand ni s au fixat cca 6500 azilanti,probabil logica a fost:Germania 82 mil;Romania 16 mil(am fost 22 mil,au murit 1,5 mil,au plecat 4,5mil);raportul veniturilor minime:Germania 1500 Euro/Romania 200 E..Cum Germania a cerut/acceptat? 800 mii/an sau 2300/zi!,Romaniei ar trebui sa i se impuna:800000 x16/82×200/1500=2000 azilanti
  Diferenta calitativa este ca strict economic(ochelari de cal) Germania are nevoie de forta de munca (v a lua cei mai bun ,selectand!!!),iar Romania nu are de dat azi nici la romanii sai.
  Subscriu ca acesti azilanti sunt greu sau deloc asimilabili,dar trebuie privit si sub aspectul ca nu pot fi opriti,marea majoritate sunt disperati,fugind de moarte ,iar filozofia crestina toleranta impune acordarea de ajutor.
  Ideile articolului privind conditionarea azilului si imprastierea celor in final desemnati (2000 sau nr hotarat) undeva in cele peste 5000 comune ale tarii mi se par bune.Nota:Trebuiesc impuse restrictii si privitor la relatia numar nasteri/cuantumul alocatiei in sensul ca pana la de ex 3 copii se incurajeaza toate femeile din tara,dupa alocatia scade dramatic etc
  Evident solutia este stoparea migratiei prin rezolvarea dura a situatiei din zona Siriei,cale pt reintoarcerea acasa a migrantilor

 13. Niciodata nu am inteles utopiile care implica viata sociala si economia. Nu o spun cu rautate sau din dorinta de inflama. Imi marturisesc limitarile: nu inteleg.

  Iata cateva exemple:
  “României i-au fost repartizaţi 6-7 mii de refugiaţi. Cam cât primeşte Germania într-o zi.”

  Comparatia este cel putin ciudata. Urmeaza sa ne fie rusine ca americanii au trimis un om pe Luna ? Se pune problema unor cote fixe procentuale, obligatorii. Asta inseamna ca acum primim 6500, maine 300, la sfarsitul saptamanii 10.000.
  Este frumos sa-ti arati solidaritatea cu UE, este frumos sa vrei sa ajuti pe toata lumea, este atat de frumos incat orice concurenta de la un concurs de Miss iti va spune ca asta vrea. Insa trebuie sa vedem si modul in care facem acest lucru, pasii care trebuie urmati, scopul final. Ori, asta desparte utopia de o masura inteleapta : planul de actiune.

  Alt exemplu:
  “De aceea, eu solicit ca acordarea azilului politic să fie – după ce toate celelalte condiţii sunt îndeplinite – condiţionată de o declaraţie făcută sub jurământ şi semnată, că azilantul respinge această interpretare a Coranului.”
  Pai, mai bine sa-i intrebam: vei fi un cetatean bun al UE ? raspuns : Da !
  Se pune din nou problema planului, a asigurarilor date mie, cetateanul. Care este planul ? ii punem pe toti sa jure pe cravata de pioner ? Pe rosu ?
  Sunt atatea exemple de atentate facute de musulmani stabiliti in UE sau USA in conditiile in care serviciile secrete ii supravegheau, deci stiau de ei. In conditiile actuale, care este planul ? Ii punem sa jure ? Pai sa vedem care este realitatea : http://www.hotnews.ro/stiri-international-20421069-liderul-qaida-indeamna-tinerii-musulmani-din-occident-din-statele-unite-comita-atacuri-cont-propriu.htm

  Astfel, masura propusa este utopica.

  Ultimul exemplu:
  “Nu cred că vreo ţară din UE îşi doreşte islamizarea, adică un proces la sfârşitul căruia islamul să devină religia majoritară. dar islamul poate coexista cu celelalte religii, cu condiţia să i se taie agresivitatea.”

  Din nou o utopie. Sunt suficienti musulmani in UE care sa dovedeasca ca integrarea este imposibila. In Suedia problemele generate de musulmani au fost rezolvate foarte usor: sunt ignorate, nu se vorbeste despre ele. Uruguay-ul are si el problemele lui cu musulmanii desi a primit cateva zeci. O fi ceva cu toti non-musulmanii? Logica si realitatea spun ca problema este in alta parte.

  Se mai pune din nou problema planului, te astepti ca UE, pentru care ne bate autorul obrazul, sa fie suficient de desteapta si sa aiba si un plan. Oare nu este mai bine pentru oamenii astia sa aiba unde sa se intoarca? Nu este mai bine pentru mine, cetateanul tarii, sa am asigurari ca acest plan ma protejeaza si pe mine ? Unde este protectia mea ? Sub juramantul propus de autor ?

  Nu inteleg de ce nu ne bazam mai mult pe fabule de genul Broasca si scorpionul si preferam proza SF cu juraminte si cu rusinica ca nu sunteti europeni. Nu inteleg de ce nu ne aducem aminte cine ne vindea utopii si ne forta sa ne schimbam pentru a fi mai bine…

  • Eu ma bucur ca ajungem la utopii si aberatii. Asa pot sa vada si nehotaratii cine a luat-o pe tarla si cine merge inca pe drumul batut.
   Iata ca si civilizata Germanie intelege intr-un tarziu ca e mai bine cu granite pazite decat fara:
   Germania introduce provizoriu controale la granita, in special la cea cu Austria”, punct privilegiat de trecere pentru refugiati, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. In cursul serii de duminica, sute de politisti (1.200 potrivit cotidianului Bild Zeitung) au inceput sa fie amplasati de-a lungul granitei. Acestia controlau sistematic masinile si trecatorii. Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a acuzat luni „lipsa de actiune a Europei” care a impins Germania la „limitele capacitatilor” de primire a refugiatilor.
   http://www.hotnews.ro/stiri-international-20422582-criza-refugiatilor-luni-are-loc-bruxelles-consiliul-jai-trenurile-reinceput-circule-intre-austria-germania-oficial-bavarez-anunta-vor-mentine-cateva-saptamani-controalele-granita.htm
   Aoleo controale, garduri, granite, lipsa de ospitalitate si de solidaritate, nationalism. ingustime !!!
   Asa ca fara Schengen pana nu se reface, cu acordul celor 28 de state UE, strategia si legislatia privind migratia. Sa vedem ca in UE functioneaza cinsensul, nu cheful lui Merkel. Sa vedem evaluari, prognoze, solutii realiste, sustenabile, cu oarece baza stiintifica, ca asa zice legislatia UE. Miorlaielile lacrimogene si dispretul abisal fata de romani nu sunt argumente (mai ales ca unii le repeta cam identic la orice articol, indiferent de subiectul acestuia).

 14. Spuneti ca „Suntem la număr cam un sfert din populaţia Germaniei. Ni s-a impus nouă un sfert din cota Germaniei?”
  Insa, suntem la nivelul economic al Germaniei ? Au ei scoli cu buda de lemn in curte (fara apa curenta) unde micuti de clasa 1 merg iarna ? Au ei spitale in provincie ce cu greu pot fi numite de secol 19 ? Au ei conditiile economice ce au impjns 3 milioane de oameni sa plece si sa-si lase aici familii etc ? Au ei regiuni in care nu vine nici un investotor pentru ca pur si simplu nu exista nici o sosea decenta pana acolo, inexistenta infrastructurii impingandu-le la saracie cronica cu toate relele asociate ? Nu au… Am toata simpatia pentru refugiati dar daca toata probleme inplica chelutieli TREBUIE mai intai sa incercam macar sa rezolvam aceste probleme ale noastre (prin investitii masive in educatie, sanatate, infrasructura). Dupa ce ajungem macar la nivelul Cehiei , putem vorbi de ce putem face pentru refugiati. Altfel trebuie sa investim la noi pentru ca avem zone care arata ca dupa razboi (fara sa fi fost fizic unul) si avem o discrepanta oras-sat care e extrem de departe de Europa…

  • Am facut cateva greseli de scriere in postarea de mai sus pentru care imi cer scuze (cauza fiind graba – „implica” si nu „inplica”, multe litere mancate etc). Inca o data scuze.

 15. Domnilor,
  refugiatii sunt deja aici, nu-i putem trimite, deocamdata, inapoi in tarile de origine, asadar trebuie sa-i ajutam dupa masura posibilitatilor. Refugiatii sunt ai nostri, ai europenilor, indiferent de religia lor si nationalitatea noastra. Trebuie sa fim solidari cu toti membri uniunii in a duce aceasta povara. Daca eram in Scengen si intrau peste Dunare, in Teleorman ;-), un milion de refugiati? Cum ne-am fi descurcat singuri cu ei. Asta fiind o modalitate de gestionare a efectului.
  Acum, in ce priveste liderii unei uniuni ce se proclama dezvoltata si luminata, cam ce ati fi asteptat de la ei? Doamna cancelar a fost declarata fascista cand a cerut grecilor sa-si plateasca datoriile. Ce pozitie ar fi putut lua acum, in afara celei cat de cat corecta politic si umanista. Ca in particular l-ar fi urecheat pe Orban ca a lasat poarta la gradina deschisa, asta e o alta discutie, mai departe de ochii publicului.
  Si in sfarsit, sa gasim cauza fenomenului ce ne da batai de cap si sa incercam s-o eliminam. Un dictator nebun isi macelareste poporul alturi de un autointitulat stat? Acolo trebuie intervenit, fiecare cu ce are si cu ce poate pentru a inlatura cauza.
  Este fara sens sa ne certam pe modalitatea de rezolvare a efectelor daca nu ne concentram pe stoparea sursei raului.
  PS Atentie si la sustinatorul de la rasarit al lui Asad si la uneltele lui din UE si Romania. Ce frumos stiu sa speculeze momentul…

  • Intr-adevar refugiatii sunt deja acolo. Cherstia cu trimisul acasa e echivoca. In mod normal pot fi trimisi acasa. Cei care au comis cea mai mica ilegalitate TREBUIE trimisi acasa, daca nu dorim instaurarea unei jamahirii unde gloata furioasa ce zbiara mai tare decide ce e drept si ce nu e.

   De exemplu in SUA se estimeaza ca sunt vreo 10-11 milioane de imigranti ilegali. Cateva sute de mii sunt trimisi acasa in fiecare an, pe masura ce sunt prinsi si pe masura ce caile lor de atac in justitie a deciziilor de deportare expira. Unii dintre ei au stat aici ani de zile. Insa lege a e lege…

   Migratorii nu sunt ai tuturor si nu are nimeni de ce sa se simta solidar cu ei. Ma pot simti eventual solidar cu refugiatii ce depun cererei de azil imediat ce ajung intr-o tara sigura si nicidecum in cei ce pretind cu obraznicie pomeni si privilegii pentru ca au incalcat mai multe frontiere bagand copii si femeile la inaintare. Exact ca irakienii in razboiul cu Iranul Puneau copiii si femei siiti in fata tancurior in speranta ca iranienii siiti la randul lor nu vor trage. Insa bunii muslmani iranieni nu avea nici un fel de complexe in a macelri scuturile umane. Mde, religai pacii :-)

   Migratorii care navalesc in UE ilegal si nu cer azil politic imediat in tara in care au intrat sunt oameni care incalca mai multe legi. Ei sunt INFRACTORI. Nici un om normal care respecta legile si care nu obisnuieste sa fure, sa insele si sa minta NU POATE fi solidat cu niste infractori. Dumneavoastra aveti cumva obieciul de a mai intra prin casele oamenilor necunoscuti spre a colecta cate ceva ce v-ar trebui, de va simtiti solidar cu infractorii?!

 16. Mda… Solidaritatea este un concept frumos, care, ca orice concept, sufera inevitabile ajustari, atunci cand se manifesta in viata reala.

  Mie mi-e clar ca in presa si in spatiul public se manifesta doua curente principale, fiecare cu sustinattorii sai. Nu judec motivele sustinatorilor unuia sau altuia dintre cele doua curente si, ca de fiecare data cand sunt constient ca n-am toate informtaiile, apelez la bunul simt. Sau la „common sense”, daca preferati…

  Bunul simt imi spune asa, mie: „Te inteleg, esti refugiat si incerc sa te ajut, asa cum pot (desi nu sunt obligat s-o fac). DAR, DACA VREI SA INTRI IN CASA MEA, RESPECTA REGULILE DIN CASA MEA! Le respecti – mai stam de vorba. Nu le respecti – drumul e liber, mergi mai departe!”

  Democratia, pe langa drepturile omului, inseamna si domnia legii. Spunea cineva, pe-aici, ca legea nu se aplica in situatii „de criza”. Ba, se aplica! Pentru un om sau pentru 10.000. Pana in momentul in care se declara, oficial, stare de necesitate, de razboi etc., legea se aplica!

  Cat despre cati refugiati ar trebui sa primim, tot democratia (si politica) ne invata ca totul se negociaza. Daca accepti, orice, fara negociere, inseamna ca nu intelegi capitalismul. :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Tudor Zamfirescu
Tudor Zamfirescu
Naştere: 1944 Stockholm Liceu: Bucureşti 1951 - 1961 Facultatea de Matematică Universitatea Bucureşti 1961 - 1966 Doctorat Matematică Universitatea Bochum 1968 Habilitation Universitatea Dortmund 1972 Profesor Universitatea Dortmund 1977 - 2009 Cercetător IMAR Bucureşti 2009 - Membru de onoare al Academiei Române 2009

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro