luni, aprilie 22, 2024

România pierde populație ca sub bombardament

În 2021 au murit în România 334 832 persoane.

Mortalitatea medie anuală pe 2000-2014, pe 15 ani, este de 258 005 morți anual .

2020, primul an din pandemia de coronavirus, a avut un  total de 297 345 morți, un excedent de 39 000 de morți. 2021, al doilea an de pandemie, după introducerea vaccinului, a avut un excedent de  76 827 de morți. E enorm.

E enorm fiindcă acești morți excedentari au murit în octombrie-noiembrie (care au împreună un excedent de 39 mii morți – dublul unui an obișnuit pentru ambele), octombrie-noiembrie, cînd campania de vaccinare începuse de șapte luni întregi.  Pur și simplu, statul a renunțat la aplicarea carantinei, iar oamenii au refuzat să se vaccineze. Iar copiii întorși la școli au adus pandemia acasă.

115 mii de morți în plus în doi ani ar trebui să panicheze orice guvern și orice societate. În România, guvernele succesive au luat măsuri fără vlagă și fără convingere. Populația a sabotat și puținele măsuri luate de guvern, fie măsurile de carantină în 2020, fie măsurile de vaccinare în 2021.

Pandemia a  dat măsura incapacității de acțiune colectivă a românilor : guvernele sînt incapabile să ia măsuri drastice dar necesare, dacă o parte a populației face mofturi.  Populația e incapabilă de cooperare, disciplină, rațiune.

Mai grav, creșterea mortalității e însoțită de o scădere masivă a nașterilor. 

anul201620172018201920202021
morți258 896263 321263 911260 353297 345334 832
născuți203.231205 835206 575188 189178 630179 854
deficit55 66557 48657 33672 164118 715154 978

Un deficit de 154 000 anual.   Sînt mulți termenii de comparație posibili.  Eu zic : un Stalingrad în fiecare an.  Toate astea, desigur, în afara emigrării. Dacă, prin 2000, emigrarea era încă timidă, iar oamenii plecau pe orbecăite, în 2021  românii au în străinătate patru milioane de frați, surori, veri, cumnați, unchi, tați, mame. Oricine emigrează din România în 2022 se duce la prieteni și la neamuri, se duce în localități cu comunități românești deja mari. 

Orice criză economică mai serioasă, orice mișcări sociale, un război între Ucraina și Rusia ar duce la o creștere importantă a emigrației. 

Dacă estimăm, o estimare minimă, numărul de emigranți anual la 150 mii, atunci avem, începînd cu 2021, o scădere anuală a populației de peste 300 de mii : 150 de mii din emigrație, 150 de mii din sporul natural negativ.  Între 2022-2031  România va pierde trei milioane de locuitori.

Începe sau nu războiul cu Rusia ?

E complet irelevant. România pierde populație ca sub bombardament.  În 2021, scăderea naturală a populației s-a triplat față de 2016.  E o accelerare pe care nu a prevăzut-o nimeni.

La fel de grav : Ministerul sănătății dă, periodic, numărul de bolnavi de coronavirus și numărul de decese. Or vedem că numărul real de decese din cauza pandemiei de coronavirus e aproape dublu față de cel raportat oficial. (41 mii raportați dintr-un excedent net de 76 mii, înseamnă 35 mii de morți de coronavirus nedeclarați, nedepistați, nediagnosticați). Ceea ce înseamnă o mortalitate dublă la coronavirus. 

Ceea ce înseamnă că ”măsurile” luate de guvern în funcție de anumiți parametri (numărul de bolnavi, procentul de morți) e bazat pe date subevaluate masiv.

Revenim

Pandemia de coronavirus nu pleacă nicăieri. De vaccinat s-a vaccinat cine a vrut în România, în 2021. Deocamdată, nivelul de vaccinări s-a stabilizat la 50 % și va rămîne acolo. Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, bastioanele AUR și ale obscurantismului, sînt județele care s-au opus cel mai intens vaccinării.

Acesta e rezultatul concret al 30 de ani de lipsă de educație, răspîndire a teoriei conspirației, antivaccinism,  mass-media care preferă bîlciul anti-vaccin care aduce audiență și evită mesajele serioase. O combinație explozivă între o  populație ne-educată și ne-educabilă,  care are o neîncredere cronică în stat, dar care în plus crede toate teoriile conspirației, și, de partea cealaltă, niște mass-media care, de ani de zile, promovează medicine alternative, antivacciniști iraționali ca Pavel Chirilă sau Călin Georgescu.

Pandemia nu pleacă nicăieri. România va rămîne încă un deceniu la nivelul actual de scădere demografică de 150 mii anual.  Pandemia nu a fost o excepție.  Pandemia e noul normal.

În 2022, România e un azil de bătrîni,  cu toată populația dinamică plecată la muncă în alte țări, cu vreo mie de  persoane care posedă tot ce rentabil, fabrici, bănci, hoteluri, servicii, și cu o mînă de tineri care nu se vor lupta dacă Rusia ne atacă.

Războiul cu Rusia

Tinerii sînt cinici.  E greu de crezut că vreunul se va lăsa ucis în război cu rușii pentru Herculanele dărîmate, pentru pădurile rase de Schweighofer, pentru vilele politicienilor, pentru mall-urile lui Iulian Dascălu, pentru regii asfaltului. 

Cei în vîrstă de 20-40 de ani buni de muncă au plecat deja. 

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. 115 mii de morți în plus în doi ani ar trebui să panicheze orice guvern și orice societate
  De ce sa se panicheze statul? Mai putine pensii de platit ca majoritatea din cei decedati au fost cei aproape de pensionare si pensionari. ~75% din cei decedati sunt in grupa de 60+

 2. Dar pe cei care au murit pentru ca nu au mai avut acces la tratament medical in 2020-2021 din cauza pandemiei nu-i luati in calcul? Ziceti ca e subevaluat nr de morti de covid. Eu zic ca e subevaluat nr de morti din alte cauze, tocmai pt ca s-a decis institutional ca doar cei cu covid sunt importanti iar ceilalti nu. Ceilalti, care nici macar nu s-au mai dus la tratament, multi de frica, din cauza isteriei mass media sau pentru ca nu au mai avut loc sau pentru ca nu mai contau.
  Ati vazut cati bolnavi de cancer nu au fost diagnosticati la timp in acesti 2 ani? Pe ei ii luati in calcul, in vreun fel?
  In fine, discutia despre scaderea populatiei in Romania poate fi atat de lunga incat se pot scrie tomuri intregi. Dar mai renuntati la abordarea asta simplista „covid si emigratie”.

 3. Suntem o natie majoritar compusa din imbecili, indiscutabil! A nu recunoaste acest fapt ne ingroapa si mai tare in noroi! Apetenta la manipularile de doi bani privind vaccinarea si pandemia practicate de AUR, PSD si televiziunile patronate de infractori ne situeaza in top 5 mondial la imbecilism generalizat!

  Datele pandemice au fost subevaluate in mod intentionat, din interese de ordin politic, sau pur si simplu din prostie, incompetenta si populism de genul „sa nu panicam populatia”. Uneori au fost falsificate doar pentru ca anume lideri locali nu doreau restrictii. Vinovatii ar trebui sa raspunda penal, lucru care clar nu se va intampla! Justitia din Romania e subordonata politic, corupta, incompetenta si ineficienta!

  Din 2012 incoace, guvernele, cu mici exceptii, reflecta nivelul majoritarilor! Adica sunt formate din imbecili!

  O certitudine: Nu am fi in stare in vecii vecilor sa facem ceea ce poporul ucrainian face in aceste zile! Respect pentru poporul ucrainian darz si iubitor de libertate!

 4. „Or vedem că numărul real de decese din cauza pandemiei de coronavirus e aproape dublu față de cel raportat oficial. ”
  Fals. Nu există niciun argument, nicio informație care să sprijine o asemenea ipoteză. Este speculație pură.

  Virusul este același peste tot. Sunt o grămadă de țări cu procente chiar mai mici de vaccinați. Și totuși nu a existat un asemenea măcel aproape nicăieri (cu vreo 3-4 excepții, in apropiere: de pildă Ungaria și Bosnia).

  In fapt cauzele acestui dezastru sunt altele, unele locale, altele europene sau globale. Caracteristica unei populații îmbătrânite, epuizate, prost hrănite de-a lungul vieții este principala cauză a excesului de morți (a se vedea statistica pe boli cauzatoare de deces). La asta se adaugă starea catastrofală a sistemului de sănătate (grav afectat și de măsurile aberante din timpul pandemiei), infecțiile nosocomiale și reticența cetățenilor in a apela la serviciile statului (ceea ce a condus la agravarea multor răceli, viroze, pneumonii, deci nu numai covid). Printre cauzele europene -tratamentele experimentale din spitalele publice (incă in desfășurare prin protocolul unic), restrângerea drepturilor pacienților prin apartheid medical (cu cazuri notorii de genul refuzat operații unor nevaccinați), portul unor măști insalubre timp îndelugat (și se insistă cu această aberație inumană), refuzul de a aproba tratamentele ambulatorii și protocoale alternative etc.

  • Aveti dreptate TrumpNuke in principiu, dar partial. Spitalele au fost blocate in mod irational pe seama covidului, autoritatile s-au transformat in organe de represiune la adresa propriilor cetateni, masurile au fost excesive si prost gandite. Si acest lucru a contribuit la cresterea mortalitatii. Totusi daca se vaccinau 90 la suta dintre romani mortalitatea ar fi fost mai mica. Toata isteria antivaccinista cred ca este clar pentru toata lumea a fost indusa pe canale rusesti. Prin biserica, prin trumpisti stupizi, dispusi sa faca ideologie pe bani sau din prostie.

   • „Toata isteria antivaccinista”
    Isteria antivaccinistă a apărut cu mult înainte de covid, trump și fauci și alți berbeci băștinași. Ceea ce insinuați dumneavoastră e un nonsens -Trump este unul din cei mai mari susținători ai dezvoltării acestor pseudovaccinuri experimentale și a deturnat miliarde de dolari din bugetul federal pentru treaba asta. Poate nu au ajuns știrile (despre competiția aiuritoare pentru vaccinul-minune) din 2020 la dumneavoastră.

    Ceea ce este nou e tocmai isteria televizată pro-vaccinistă in care diverși comunicatori panicarzi (conștienți sau nu, voluntari sau nu) au acționat pe 2 linii: 1)hiperbolizarea unei viroze și ridicarea pandemiei la nivel de eveniment apocaliptic și 2)prezentarea, fără dovezi, a unor pseudo-vaccinuri create in pripă, in afara procedurilor legale și științifice normale, ca unic leac miraculos.

    Cu asta ne confruntăm și astăzi: o campanie de înfricoșare a populației desfășurată global pe parcursul a 2 ani ce s-a dovedit a avea oarecare succes dacă estimăm numărul victimelor ce au căzut pradă propagandei. O mulțime de oameni de bună credință sunt deocamdată captivi unei stări mentale (angoasă permanentizată, ipohondrie, isterie) induse și din păcate nu reușesc să iasă din paradigma noului normal prefigurat și chiar declarat de autorii și actorii mascaradei. Aceștia, oamenii obișnuiți contaminați de isterie, încărcați fiind cu sarcină negativă (creierul lor a fost bombardat in continuu vreme de 2 ani cu știri, șouri și studii funebre), continuă să colporteze marotele și spaimele lansate acum 2 ani și se simt obligați „să salveze” lumea prin repetarea acelorași meme și petarde expirate și nu dau niciun semn că s-ar trezi sau că ar simți ridicolul. Au nevoie să se producă public pentru că nu se pot descărca altfel, fiind in general vorba de oameni singuri, izolați, fragili, lipsiți de afecțiune (adesea ca urmare a respectării tâmpitului dictat al „distanțării sociale”). Se vor liniști abia atunci când guvernele covidocrate vor declara sfârșitul epidemiei, iar toți cunoscuții lor vor renunța treptat la măști (chiar dacă ici și colo vor supraviețui redute ale covidismului, cu indivizi atașați mental de lanț și mască).

  • Poate fi speculatie, dar si ceea ce afirmati dumneavoastra poate fi categorisit ca fiind tot o speculatie. Din nefericire date clare nu vom avea niciodata, in ceea ce priveste Romania. Referitor la infectiile nosocomiale, nu cred ca numarul de decese datorat acestora a fost mai mare in ultimii doi ani. Poate mai mic, tocmai datorita faptului ca numarul de interventii chirurgicale a scazut din motivele pe care le-ati enumerat.

   O certitudine este, de asemenea, faptul ca ignorarea masurilor minimale de protectie impotriva imbolnavirii cu Covid de o buna parte a populatiei, a condus la foarte multe cazuri grave ce au necesitat spitalizare, blocand practic sistemul rudimentar de sanatate de care dispune Romania la acest moment. Totusi pericolul major de infectare cu SarsCov2 pentru bolnavii cronici era foarte mare in spitale, deci masura evitarii internarii unor cazuri cronice a condus la protejarea vietii acestor pacienti.

   Vinovatii principali pentru numarul mare de decese cauzate de Covid sunt cei ce au manipulat in mod ordinar pe cei creduli si slab dotati din punct de vedere intelectual, inca de la inceputul pandemiei! Acestia ar trebui sa raspunda penal!

   • Nu. Speculație ar fi fost dacă aș fi încercat să pun surplusul de morți (la rândul lui prezumat) pe seama vaccinurilor experimentale (din moment ce in anul vaccinării au murit zeci de mii de oameni in plus față de anul anterior). Dar nu am făcut-o. In mod normal asta ar fi treaba magistraților ce ar trebui să investigheze decesele declarate de covid (neexistînd autopsii e vorba in fapt de decese CU covid, NU ‘de’) in rândul celor vaccinați. Din mai multe motive ce nu se exclud unul pe altul: 1) există premisele unei înșelătorii cu consecințe deosebit grave (un fabricant de mezeluri care vinde un cârnat expirat ce provoacă moartea unui consumator e iute săltat chiar și in absența unei autopsii care să ateste legătura cauzală intre produsul său și decesul clientului…deci de ce nu și un fabricant de medicamente? de ce nu s-ar investiga moartea unor persoane „din cauza” unei boli ce au consumat un ser ce promitea că oferă protecție in fața acelei boli?); 2) există indicii asupra unor practici/tratamente medicale atipice, excepționale (sub justificarea urgenței) ce ar putea pune in pericol viața pacienților, pentru malpraxis, abuzuri, neglijență și incompentență (până și TVR a produs o serie de documentare ce surprind tratamentele bizare și sinistre aplicate in spitalele publice in vremea covidului) și 3)suspiciuni de corupție la nivel înalt -unde s-a stabilit Protocolul unic de tratament ce incă este utilizat deși unele medicamente prescrise conform acestuia sunt experimentale și dovedit ineficiente (și, desigur, întrebarea e de ce autoritățile continuă să susțină și să achiziționeze medicamente scumpe, ineficiente și poate chiar nocive?).

 5. Poate in tot raul e si un bine: s-au mai curatat din idiotii care voteaza PSD si AUR. La minte putina, COVID mult! Guvernul si-a facut datoria, a asigurat vaccinuri tuturor. Toti cei care au vrut sa se vaccineze s-au putut vaccina! La paritate cu UE! Ce vreti mai mult? Daca pandemia mai dura doi ani, scapam de toate capetele patrate! Tinerii trebuie sa lupte, fiecare generatie a impins lucrurile in fata putin si progresele se vad. Generatiile actuale vor pe tava totul, mentalitatea este total diferita acum. In vest ti se da ceva gratis? Ti se intinde covorul rosu? Vorbim de razboi, cum s-a ridicat Germania din ruina totala (da, totala, orase ca niste imense mormane de moloz!). Au muncit altii pentru ei? Lumea ar trebui sa se uite la imaginile din Ucraina – asa arata cu adevarat stagnarea si disperarea! Si mai terminati cu articolele astea defetiste – pe cand ceva mai pozitiv?

 6. O analiza clara si lucida. Toate guvernarile de dupa 1990 si toate partidele nu au avut in prim plan decat puterea si interesele personale, imbogatirea rapida. Populatia nu a contat, de aici si legile economice si sociale proaste, confuze, schimbabile si carpite care au dat gir furtului si coruptiei. Ce avem acum sunt consecintelr. Iar in mai putib de 100 de ani natiunea romana va dispare. La fiecare 10 ani se reduce cu 1,2 milioane de oameni. Romania trebuie resetata de la zero, cu toata organizarea terit-administrativa, legislatie. PNRR este o isailare superficiala fara impact economic si social major, fara a construi comunitati solidare si puternice. Fiecare cu ale lui! Dar cui ii pasa?!!

 7. Legătura cu medicii de familie a fost tăiată în 2020. Poporul nu mai are încredere în sistemul sanitar, din cauza guvernului care a fost pompieristic pe termen lung, ceva de neimaginat.
  Tinerii au fost sacrificați pentru binele celor din azile.
  Spuneți că ei sunt cinici? Dar cum să fie? Fraieri?
  Îmi plac indivizii cu studii în străinătate care îi judecă pe cei care se chinuie zi de zi într-o țară în care medicii, polițiștii, profesorii sunt corupți. Nu toți, dar mult prea mulți.
  Încrederea cetățeanului în instituții este zero.

 8. Avem o arma mortala. 2000 de generali ghiftuiti cu privilegii, citeva mii de pensionari speciali milițieni și securiști, citeva zeci de mii de esențiali „de partid și de stat”. Cind se va lansa asa forță, pina la Moscova nu ne oprim. Acum se armeaza teribila arma secreta a României. Puțin, păzea. Sa știto ca și americanii de aceea ne-au primit în NATO, suntem asa redutabili ca au gindit ca mai bine se aliază cu noi. Au doar 300 de generali.

 9. Discutam la o bere cu un amic despre explozia demografica de dupa razboi, despre baby boomers (nascutii intre 1946 si 1964). Era anul trecut, intr-o seara, in vremea lockdown-ului. Si, dupa o socoteala rapida, am ajuns la concluzia ca astia o sa inceapa sa moara si ei, ca le-a cam venit vremea [2021 – (1946 | 1964) = (75 | 57)]. Vreo 15 ani de acum inainte o sa se moara in Europa si in America de Nord la foc automat. Era sa zic „intr-o veselie”.

  Cimitirele vor arata ca niste florarii, popii, bocitoarele, crematoriile si pompele funebre vor face munti de bani. Pentru cine are bani de investit, iata o idee de afaceri macabra, dar lipsita de orice riscuri si cu profituri consistente, stabile si sigure. Fereastra s-a deschis, dar va ramine asa doar vreo 20 de ani. Cumparati actiuni! Se va muri in draci.

 10. Singurii care ar trebui sa și facă griji sunt cei cu salarii și pensii speciale, tinerii pensionari care mai au de trăit încă o viata și pierd fraierii care sa lucre pentru ei! Toți acești privilegiați ai sortii care și au câștigat privilegii fără a răspunde o data pentru incompetenta de care au dat dovada de a lungul scurtei lor perioade de activitate! Singurul lor scop în viata a fost sa acceadă în postul potrivit, sa se prefacă muncind și contabilizand anii care au mai rămas pana la pensia speciala, după o scurta viata de venituri și privilegii speciale când proștilor li se aplicau strict prevederile codului muncii!

 11. Creșterea de mortalitate – peste 100000 de persoane în 2 ani, sînt rezultatul guvernării dezastruoase a regimului Iohannis. În mare majoritate e vorba de oameni care n-au murit datorită covidului, ci datorită măsurilor luate de guvern sub pretextul combaterii covidului. Putem distinge mai multe tagme:
  – Oameni lipsiți de tratament medical pentru alte boli decît covidul pe motiv că covidul a fost decretat prioritatea sistemului medical. Au fost bolnavi dați afară din spitale pentru că spitalele au devenit „spitale covid” și alți bolnavi n-au ce să caute acolo. Au fost oameni care n-au primit tratamentul medical necesar la timp că s-a așteptat rezultatul testului PCR să se vadă dacă intră pe secție de covid ori pe secție non-covid, deși ei se prezentaseră cu altă problemă decît covidul. Au murit datorită amînării intervenției medicale.
  – Oameni uciși chiar de tratamentele experimentale date împotriva covidului. S-au dat bolnavilor antivirale foarte agresive precum kaletra și remdesivir (la kaletra s-a renunțat între timp, remdesivir încă se folosește deși și OMS a spus că e ineficient) cu multe efecte secundare (scrise în prospect) care uneori au ucis pacienții. Pacienți trecuți apoi ca morți de covid.
  – Oameni care n-au mai primit tratament pentru bolile lor principale fiindcă aveau și covid și au primit doar tratament pentru covid. Fiindcă în prospectul medicamentelor pentru covid scria că nu s-a studiat interferența între acel medicament și medicamentele pe care oamenii le luau anterior, li s-a oprit medicația la boala principală. Asta i-a ucis, dar au fost trecuți apoi ca morți de covid.
  – Panica creată de autorități, statul acasă „ca să se salveze vieți”, au dus la scăderea imunității naturale a populației ceea ce i-a făcut mai predispuși la infecții. Cu covid sau cu altceva. Cei mai fragili au murit.
  – Statul acasă „ca să se salveze vieți” a dus și la creșterea obezității, care e factor de risc la o mulțime de boli.
  – Efectele adverse ale vaccinurilor experimentale care s-au impus pe scară largă au dus și ele la pierderea multor vieți omenești.
  Prin urmare, nu covidul ci guvernul e principalul vinovat pentru cei 115000 de morți suplimentari în ultimii 2 ani în România. Iar guvernul, cu propagandiștii săi, în mod firesc nu-și asumă răspunderea ci dă vina pe alții. De preferință pe adversarii politici.

  • Poate aveti dreptate, poate exista un numar de decese cu cauzele mentionate de dumneavoastra mai sus. Intrebarea este cate si pe ce va bazati afirmatiile? Pe mine m-ar interesa cati romani „mandri si destepti” s-au infectat cu Covid de prosti ce-au fost, crezand in toate tampeniile privind Covid vehiculate de cei ce n-au facut pana azi decat rau Romaniei si aici ma refer in special la PSD si televiziunile aferente. Nu exonerez de vina pe Johannis si Catu, care prin lipsa unor masuri adecvate la momente cheie au cauzat decese Covid, dar manipularea intensa a provenit din zona cryptocomunista( PSD, AUR si asociatii). Johannis si Catu nu au fost decat niste papagali populisti care au vrut sa beneficieze electoral. Brutele de origine comunistoida nu au avut insa scrupule!

   Sa revin! Ma intereseaza numarul de idioti care s-au infecatat din prostie, ca sa am o imagine mai clara asupra procentului de imbecili ce ma inconjoara in societate!

   • Până una-alta, ”procentul de imbecili care te înconjoară în societate” e format tocmai cei care prestează munci reale, prin care asigură cele necesare traiului întregii societăți. Elitele autodeclarate ca domnia ta, tocmai așa ajung să se proclame elite și să-i declare pe ceilalți ”imbecili”, tocmai pentru că ele nu sunt în stare să contribuie cu nimic la bunul mers al societății.

    ”măsuri adecvate”, ”momente cheie” și alte asemenea mostre de limbaj de lemn sunt din aceeași categorie cu retorica folosită de presupusa zonă cripto-comunistă. Când ai fost la guvernare n-ai avut asemenea discurs :)

 12. Interesanta mi se pare scaderea natalitatii in 2019. Aproape 10%. Inainte de pandemie si toate alea.
  Oare de ce? Sa fi fost scandalurile de genul 10 august 2018?

  • Nu. Explicația e mult mai simplă: chiar și româncele de condiție modestă au ajuns să nască în străinătate, fiindcă acolo se află ele, împreună cu familia. Cele din mediul academic au devenit o minoritate, iar ele oricum au puțini copii și destul de târziu. Însă bucătăresele și cosmeticienele au copii destul de devreme și îi nasc în Vest, că sunt deja plecate din România, chiar dacă au doar 20-25 de ani.

   • Corect. Aș adăuga că există semne ale unui fenomen oarecum inedit: migrarea in masă a familiilor tinere, cu tot cu copii. 2 cazuri foarte apropiate; intr-unul din ele cu mult efort dar și chibzuială, părinții au decis că este mai bine ca cei 4 copii mici (3-9 ani) ai lor să-și continue/înceapă școala in UK, deși o duceau foarte bine in România. Nu au plecat din motive economice, ci chiar pentru că se gândeau la viitorul copiilor. Anglia a dobândit 6 oameni minunați, iar România i-a pierdut pe veci. România nu a simțit treaba asta, dar eu am luat-o in plin, că tare mi-erau dragi și tare mi-e dor de ei. Dar nu pot decât să mă bucur pentru ei, imi impun să mă bucur pentru ei că doar nu era să rămână iobagi pe plantația dinozaurilor comuniști din România. Oricine pricepe treaba asta, oricine înțelege că copilul lui e un număr in Șeptelul de Stat și Partid*, orice coafeză/precupeață care a născut aici și descoperă ce stricăciuni provoacă școala locală copilului ei ar face bine să se care cât mai poate…

    *in care porcii sunt disperați că nu mai are cine să le umple troaca la bătrânețe și totuși nu dau niciun semn că ar fi dispuși să renunțe la pensiile speciale.

 13. „Tinerii sînt cinici. E greu de crezut că vreunul se va lăsa ucis în război cu rușii pentru Herculanele dărîmate […]”

  Dacă un grup de intelectuali de elită capabili să împletească un fitil ar intra insă in contact cu vulgata…”o combinație explozivă între o populație ne-educată și ne-educabilă”…sunt sigur că junii ignari -atinși brusc de fiorul patriotic pritocit de elită- ar accepta să moară pentru salvgardarea și gloria geniilor mioritice…Nu-i așa?

 14. „115 mii de morți în plus în doi ani ar trebui să panicheze orice guvern și orice societate” Ma scuzati, panica nu serveste la nimic. Dimpotriva, guvernele si societatile s-au panicat in 2020 si au implementat „solutia” chinezeasca a lockdownului. Fara sa verifice daca chiar e eficienta si daca nu produce probleme mai mari decat rezolva. Rezultatul a fost sacrificarea unei parti semnificative din viata tuturor, si in special a copiilor, intr-o tentativa nereusita de salvare a batranilor.

  Cat priveste lipsa de educatie ca o cauza a nevaccinarii, nu se sustine. Poate cineva, bazandu-se doar pe educatia de cultura generala, sa stie daca un vaccin e sigur si eficient sau nu? Daca ar fi asa, de ce ar mai trebui specialisti si teste pre-clinice si clinice pentru asta? Nu e deloc o chestiune de educatie, ci e o chestiune de incredere in acei specialisti. Incredere pe care autoritatile medicale si „specialistii” si-au distrus-o (cu consecinte dezastruoase pe termen lung) incercand manipularea societatii in directia dorita de ei. Cu exemple ca: mastile care intai au fost nerecomandate (intr-o incercare jalnica de a ascunde lipsa lor), iar apoi obligatorii inclusiv in exterior (intr-o incercare la fel de jalnica a autoritatilor de-a se face ca lucreaza), afirmatiile ca imunitatea data de vaccin e mai protectiva decat cea naturala (lucru dovedit ulterior fals), certificatul verde pentru un vaccin a carui eficienta in reducerea transmisiei e sub-mediocra, si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Ungureanu
Dan Ungureanu
Bursier al École normale supérieure, Paris. Studii aprofundate la École Pratique des Hautes Études, Paris. Asistent la catedra de limbi clasice a Facultății de Litere, Universitatea din Timișoara. Doctorat în lingvistică istorică despre fiabilitatea statistică a reconstrucțiilor lingvistice. Fost lector de limba română la Universitatea Paris IV și la Universitatea Carolină din Praga. Articole (selectiv) : ”The four layers of the lexical substrate in Romanian” în Loanwords and Substrata, Proceedings of the Colloquium Held in Limoges (5th-7th June, 2018) Innsbruck, 2020. Comunicări (selectiv) : Cognitive biases and statistical innumeracy in comparative Afroasiatic linguistics, NACAL, The North American Conference on Afroasiatic Linguistics Conference, Leida, 2014 Cărți (selectiv) : Româna și dialectele italiene, Editura Academiei, București, 2016 Autorii mei preferați sînt Emmanuel Todd, Nassim Taleb, A. O. Hirschman și Fons Trompenaars.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro