Dragă doamnă profesoară Lavinia Stan, urmăriți cu atenție politica românească, ce v-a atras atenția în anul electoral 2024, în perioada de dinainte de alegerile parlamentare și prezidențiale?
Lavinia Stan: Anul 2024 a fost un an electoral supra-încărcat, în care românii au fost chemați să-și aleagă reprezentanții la toate nivelele de guvernământ. Campania electorală a fost marcată accentuat și aproape continuu de confuzie, incompetență, violență verbală și numeroase platitudini. La 35 de ani de la căderea regimului comunist, este surprinzător cât de mulți dintre candidați nu au avut proiecte concrete, inteligibile, la obiect, eficiente și comprehensive. Atacurile la persoană – uneori josnice și meschine, alteori pur și simplu aberante – au primat în dauna politicilor publice de substanță. Promisiunile sunt fără acoperire, rămânând ancorate într-o înțelegere superficială și nerealistă a ceea ce este posibil și fezabil pe termen scurt și mediu.
Spre exemplu, tot românul jelește corupția generalizată. Partidele și candidații lor răspund cu proiecte strict declarative: toate vor să smulgă răul din rădăcină, însă mecanismele prin care propriii lor corupți vor fi marginalizați par a fi tot cele folosite până acum, ineficiente și parțiale. Dinamitarea bugetului național de interesele personale și de grup, personalizarea proiectelor guvernamentale, instrumentalizarea partizană a luptei anticorupție nu fac decât să arate că suntem gata să aplicăm legea tuturor celorlalți, nu însă și grupului sau partidului nostru. Promisiunile în materie de economie sunt încă și mai lipsite de fundament. Toate partidele ne asigură că, odată ce le vom vota, vom avea creștere economică, bunăstare materială, salarii mai bune, taxe mai mici. Nu se înțelege că statul nu are de unde da, decât în măsura în care mai întâi ia. Și ia în primul rând de la noi toți, cetățenii votanți, contributorii mărunți.
Lavinia Stan este profesoară de științe politice la St. Francis Xavier University în Canada, a condus Society for Romanian Studies (SRS) și a scris numeroase studii și cărți despre postcomunismul românesc. Printre ultimele publicații: Lavinia Stan and Diane Vancea (ed.), Post-Communist Progress and Stagnation at 35: The Case of Romania, Lanham: Rowman & Littlefield, 2024; Lavinia Stan and Nadya Nedelsky (ed.), Post-Communist Transitional Justice: Lessons from 25 Years of Experience, Cambridge University Press, 2015; Lavinia Stan, Transitional Justice in Post-Communist Romania, Cambridge University Press, 2013.
Istoricul Sorin Radu, într-o intervenție recentă la Universitatea din Sibiu, spunea că istoric statul românesc e prioritizat în dauna cetățeanului. Istoria României moderne este, de fapt, una în care pe altarul statului a fost sacrificat cetățeanul; adică pentru a avea integritate și suveranitate națională, generații succesive au sacrificat cetățeanul de rând și drepturile acestuia. Perspectiva aceasta este contrară modului în care statul este privit în spațiul vestic, al democrațiilor consolidate. Acolo, statul este un simplu instrument aflat în mâna oamenilor mărunți, o invenție instituțională care le dă cetățenilor posibilitatea de a rezolva dileme sau probleme pe care nu le pot soluționa individual sau în grupuri mici. Avem un stat pentru că el ne poate pava drumurile, spre exemplu, deoarece nici unul dintre noi nu avem de unde sau cum să le realizăm prin noi înșine sau împreună cu prietenii noștri. Statul există pentru noi, pentru a ne servi. Nu este sacrosanct, nu are menire în afara noastră. Noi dictăm, el ar trebui să execute. Însă aici în România, ecuația este complet inversată – cetățeanul tremură în fața unui stat opac, costisitor și risipitor, care are interese paralele cu cele ale societății, care este servit de figuri care par că ne fac o favoare. Să ne mirăm că cetățenii nu sunt îndreptățiți să știe cheltuielile făcute de demnitari? Sau că demnitarii păstrează tăcerea? Sau că multe decizii importante ale statului sunt ținute sub cheie, sunt secretizate?
Ce mă frapează anul acesta în România este lipsa completă de recunoaștere și celebrare a celei de-a 35-a aniversare a căderii regimului comunist. Spre exemplu, ziua de 16 decembrie a trecut neobservată, deși ea marca începerea revoltei de la Timișoara. Un întreg an aniversat în alte țări cu mare fast a fost prilej de lamentații în România. Nu mai celebrăm răsturnarea comunismului, a lui Ceaușescu, luați în tumultul doleanțelor pe care le îndreptăm către acest stat care pare să ne fi dezamăgit profund. Pentru că ni se spune că avem democrație, blamăm sistemul democratic și avem nostalgia comunismului. În psihologie se vorbește despre “youth bias” – toți oamenii își văd tinerețea ca o perioadă de aur, fie că au petrecut-o în lux, fie că au risipit-o sub o dictatură sau drogați. Pentru că această conjunctură în care s-a desfășurat ne colorează amintirile mai puțin decât propria realizare a timpului pierdut, a acestei tinereți unice pe care am trăit-o. Și pentru a ne recupera mental această tinerețe, care este unică și pe care nu o mai putem trăi din nou mai bine, o colorăm în auriu indiferent de conjunctură. Oamenii vorbesc de bine, chiar la superlativ, despre tinerețea lor în orice țară, în orice perioadă de timp. Prezentul (post-comunist), ca atare, va fi văzut mai prost decât trecutul (comunist). Dar România a progresat în mod cert si evident față de 1989; tot acest progres este ignorat, pentru o lamentație a decalajului înregistrat față de situația ideală pe care am dori să o vedem aici.
Campania s-a desfășurat independent de mass-media românească, pentru că personajul principal, domnul Călin Georgescu, nu a fost prezent la televiziunile și în discuțiile urmărite de electorat, dar a câștigat votul la primul tur de prezidențiale. Încleștarea mediatică dintre ceilalți candidați a rămas, de fapt, fără obiect, de vreme ce jocurile s-au făcut altundeva, pe TikTok. Campania electorală s-a desfășurat sub nasul tuturor, dar a fost ignorată complet de moderatorii de televiziune.
Cum vedeți rolul mas-media din România, vi se pare la fel de ideologizată sau de dependentă de factorul politică ca alte țări din regiune?
Nu sunt consumatoare de televizor, dar remarc faptul că emisiunile românești de comentarii – cu moderator, profesori universitari, candidați, guru naționali, experți, sociologi cu sondaje de opinie – sunt complet inutile. Toți vorbesc unul peste altul, un bruiaj amețitor din care nu înțelegi nimic. Discuțiile sunt deraiate pe aspecte mărunte, întrebările nu sunt prioritizate. Toate veștile sunt paroxistice – totul este o mare bombă, un mare scandal, o deturnare josnică a țării și o distorsionare ocultă a intereselor sale. Până la urmă, România este mult mai puțin importantă decât credem. Recorder are emisiuni instructive, dar televiziunile mai cunoscute sunt imposibil de urmărit.
Ati scris mai multe studii și cărți despre România. Pe ce drum vi se pare că era în ultimii ani? Schimbarea datei alegerilor locale, în mod repetat a celor prezidențiale și intercalarea parlamentarelor între cele două tururi erau semne îngrijorătoare?
Dacă nu mă înșel, ultimul prim-ministru român care și-a încheiat mandatul de patru ani cu majoritatea care l-a susținut inițial a fost Adrian Năstase. După el, adică din 2004 până acum, am avut 21 de schimbări în funcție, dintre care șapte prim-miniștri interimari. Schimbările de miniștri s-au desfășurat la un ritm încă și mai amețitor. Este clar că România s-a confruntat în ultima decadă cu o instabilitate de cabinet cronică. În sine, acest lucru nu descalifică democrația românească – Italia și Japonia sunt alte democrații care au înregistrat instabilitate de cabinet după al Doilea Război Mondial. Însă suveica ministerială explică schimbările repetate de direcție, incompetența generalizată, griparea instituțională și imposibilitatea de a duce orice program la bun sfârșit. Pur și simplu nu este timp, chiar și dacă vreun cabinet ar avea bună intenție (o afirmație cu un mare semn de întrebare). Nu este deloc întâmplător că Năstase, ultimul prim-ministru cu mandat complet care avea și o majoritate în Parlament, a reprezentat PSD, moștenitorul hegemonului comunist care odinioară pătrunsese în fiecare întreprindere, bloc de locuințe, universități, școală, sat.
Instabilitatea cabinetului este una dintre problemele cu care se confruntă România. Dacă în primul deceniu după căderea comunismului falia majoră era între foștii comuniști (reprezentați de PSD și utecistii din PD) și anticomuniști (reprezentați de PNT-CD, PNL și alții), în ultimul deceniu loialitățile ideologice au fost înlocuite de alte considerente, în marea lor majoritate clientelare. Ca și în alte țări, partidele din România au poziții catch-all – rupem voturi din toate păturile electorale, cu promisiuni vagi, doar să ne menținem la putere. Partidele sunt mecanisme nu de reprezentare, ci de perpetuare a unor interese de grup dictate de așa-zișii gate-keepers – baronii locali, baronii centrali de la București, eminentele din umbră care fac și desfac într-o perpetuă negociere de interese. România ultimului deceniu pare a fi complet rătăcită, o țară fără proiect de țară. Ce vrem, unde ne îndreptăm, care ne sunt valorile? De când am obținut recunoașterea în Europa, voci tot mai insistente acreditează ideea că, de fapt, Europa ne face rău – ne privește de sus, nu ne recunoaște meritele destul, ne impune toleranța și diversitate, ne impune refugiați, ne smulge bogățiile, ne strică relațiile cu lumea ortodoxă, ne condamnă mișcările populare (gen legionare sau comuniste). Este foarte puțină auto-reflecție; cerem enorm de la alții, dar trecem cu vederea faptul că noi nu suntem calificați să fim arbitrii jocului. Din păcate, nici Biserica nu ne ajută să ne recăpătăm busola morală. Mergem la biserică, dar suntem răi, invidioși, ne abandonăm copiii, ne înșelăm soțiile.
Din punctul meu de vedere, semiprezidențialismul impus în 1991 pentru ca domnul Ion Iliescu să poată controla România într-o formulă acceptată de puterile occidentale este complet disfuncțional aici. Toți președinții post-comuniști au lăsat mult de dorit pentru că au putut interpreta poziția lor după cum au vrut ei. Iliescu a dictat curților interdicția de rezolvare a cazurilor de retrocedări de proprietate; Procurorul General s-a conformat. Constantinescu avea relațiile externe în portofoliu, dar el dormea ziua și lucra noaptea, în defazaj față de ceilalți conducători de stat. Băsescu a vrut să fie “președinte jucător” și a interpretat constituția după cum a dorit, fără a fi contrazis de Curtea Constituțională. Unde Băsescu vorbea prea mult, inclusiv în telefoane date studiourilor de emisie, Iohannis pare că deliberat tace. De fapt, România nu are nevoie de un președinte puternic, poate să reducă poziția la una ceremonială aleasă de către Parlament. Abuzurile de putere s-ar putea să fie mai rare, deciziile mai reprezentative pentru electoratul român. Dacă președinția se reduce ca atribuții, atunci și CSAT ar trebui să fie înlocuit.
În următoarele săptămâni va apărea la Editura Routledge o istorie a perioadei post-comuniste, pe care am completat-o în ultimii doi ani. Deși România este una dintre țările discutate, nu subiectul principal, volumul mi-a dat o privire de ansamblu asupra regiunii și m-a obligat să compar România cu vecinii săi. Ce mi se pare periculos în toată regiunea este antipatia generalizată pentru idealurile pe care generații întregi le-au privit ca absolut prioritare – aderarea la Uniunea Europeană, la NATO, alinierea cu Europa de Vest, intrarea în spațiul Schengen. Curentul suveranist ne spune că toate acestea nu contează și, chiar mai rău, că îndeplinirea lor a prejudiciat caracterul și vanitatea națională. De fapt, suveraniștii neagă din nou cetățeanul în favoarea statului, această entitate imutabilă la care trebuie să ne închinăm și pentru care trebuie să ne jertfim. Din nou. Democrația românească pare a fi predestinată a fi etatistă, patrimonială ca natură. “By the people, for the people” rămân vorbe goale.
Cum ați analiza rezultatele primului tur al prezidențialelor și alegerile parlamentare?
Rezultatul anulat a fost clar anti-sistem, anti-partide, chiar aș spune anti-Europa. Curiozitatea este că alegerile parlamentare au plasat în scaunul de conducere exact partidele contra căroră se votase la prezidențiale, PSD și PNL, alături de un alt grup de partide anti-sistem, USR, AUR, POT, Șoșoacă. Să sperăm că alegerile prezidențiale refăcute care se vor desfășura cândva la începutul lui 2025 nu vor da câștig de cauză aceluiasi domn Călin Georgescu, un candidat clar anti-partid și anti-rațional.
Temerea mea este că un candidat suveranist gen Simion va câștiga președinția. În cazul în care acesta ar alege să fie un “președinte-jucător”, așa cum a fost domnul Traian Băsescu odinioară, tare mă tem că va insista pe formarea unui guvern AUR-POT-Șoșoacă. Semi-prezidențialismul românesc fiind atât de versatil din punct de vedere instituțional, această formulă guvernamentală va fi de rău augur pentru România. Tare mă tem că, în comparație cu această formulă, domnul Călin Georgescu va deveni o variantă frecventabilă.
Pentru că ați scris adesea pe acest subiect, ce rol credeți că are raportarea instituțională și socială la trecutul comunist și la Holocaust în dezvoltarea unor culturi politice, sau cel puțin a unor discursuri partizane nostalgice?
Manifestația de la Tâncăbești ne arată că fascismul este încă viu în România. Marginal, neautorizat, dar capabil să ofere o supapă – nerealistă, de altfel – unor segmente marginalizate, complet nemulțumite de evoluția post-comunistă. În plus, continuitățile puternice dintre comunism și post-comunism par a sugera că Ceaușescu nu a fost niciodată exorcizat din sufletul unui segment electoral dezamăgit și el de pierderea omogenității sociale de dinainte de 1989. Ce nu înțeleg nici extremiștii de dreapta, nici cei de stânga este că alternativa la democrație nu este o Românie puternică, ci un sistem în care drepturile fundamentale ale omului vor fi încălcate sistematic. Mi se pare curios că generația decrețeilor l-a dat jos pe Ceaușescu pentru a avea drepturi fundamentale, pe când copiii acestora frecventează TikTok pentru a nega tocmai drepturile pentru care s-a murit în 1989. Comunismul a fost corupt și ineficient. Legionarismul a fost corupt și ineficient. Ele nu sunt alternative viabile la democrația coruptă actuală.
Aici s-ar putea spune și că raportarea instituțională și socială la trecutul recent – comunist sau legionar – s-a făcut fără entuziasm, strâmb, forțat și incompletă. Rezultatele s-au văzut în 2024 la alegerile prezidențiale. Și în numirile din ultimul deceniu. Mai este vreo țară comunistă în care un militar devine prim-ministru pe timp de pace? Faptul că Securitatea a fost lăsată să se spargă în cele nouă, pe urmă șapte, servicii de informații care, pe urmă, au fost lăsate să presteze activități comerciale se vede tot azi. Cea mai mare amenințare la securitatea României sunt serviciile de informații care nu au făcut nimic pentru a monitoriza campania electorală de pe TikTok, care au încurajat direct sau indirect candidați suveraniști și conspiraționiști. Indolența, lenea, inacțiunea, compromisurile acestora au împins România în impasul anulării unui vot care, în esență, nu a fost viciat. Dacă continuăm să invalidăm votul numai odată ce înțelegem că nu ne convine candidatul învingător, viciem iremediabil instituțiile fundamentale ale statului de drept.
Cum evaluați decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale și ce impact poate avea o asemenea decizie pe termen mai lung?
Ideal ar fi fost ca anularea să nu fie necesară, dacă instituțiile acestui stat pe care îl slăvim atâta și-ar fi făcut datoria să ridice întrebări privind încălcările reglementărilor din timpul campaniei. S-a dormit, s-au închis ochii, s-a trecut responsabilitatea la alții, s-a temporizat. Văd oameni încântați de anulare. Însă problema rămâne: o instituție fundamentală a democrației post-comuniste a fost șubrezită de o Curte Constituțională care rămâne aservită partidelor care i-au numit membrii. Regulile există pentru a fi respectate nu numai când câștigăm, ci și când pierdem.
Se vorbește mult despre implicarea serviciilor de informații în politica românească în general, în plus ele sunt implicate direct în actuala criză, dată fiind invocarea unui pericol la adresa siguranței naționale. Cum vedeți rolul acestor servicii acum, dar poate legat și de cel istoric, din întreaga perioadă postcomunistă?
România post-comunistă pare a fi gripată de influența serviciilor secrete. Cazul Robert Turcescu ne-a demonstrat că a patra putere în stat, mass-media, este aservită și ea. Clasa politică include un contingent semnificativ de politicieni extras din rândurile foștilor ofițeri și informatori. Acum câțiva ani, justiția se subordonase aproape complet deciziilor serviciilor, în virtutea protocolului secret de colaborare. Dvs. știți și alte exemple, poate mai grăitoare. Toate acestea sunt indicii că serviciile, moștenitoare ale Securității comuniste, s-au “reprodus”, nu au fost înlocuite (ca să folosesc sintagma lui Robert Putnam).
Ați scris despre democratizare în România. Credeți că regimul politic românesc este azi mai democratic decât cel din Ungaria, spre exemplu?
După ridicarea populiștilor în Polonia (PiS) și Ungaria (Orban), România a fost văzută ca o oază de stabilitate și moderație în zonă. Anularea alegerilor prezidențiale după primul tur a dinamitat această imagine în exterior. Mi se pare că anularea este un fel de mineriadă, un eveniment ale cărui consecințe nefaste le vom suporta (și îndrepta) ani buni de acum înainte. Cred că apariția intempestivă a domnului Georgescu în spațiul politic românesc ne ridică și câteva întrebări privind populismul. Nu mi-a plăcut niciodată acest termen – toți politicienii dintr-o democrație indirectă (cu reprezentanți) trebuie să fie populiști într-o oarecare măsură. Sunt populiști de stânga, de dreapta și chiar de centru. Aruncăm această etichetă asupra tuturor celor pe care nu îi agreăm. Însă populist este și Macron în Franța, și Trudeau în Canada. Este Georgescu mai populist decât Orban? Nu cred, mesajul său este complet incoerent. Cred că primejdia vine nu de la populiști, ci de la cei anti-sistem, de la anarhiștii conspiraționiști care cred că numai o insurecție (armată și violentă, sau nu) va rezolva problemele. Însă știm cu toții că democrația este un test și un efort zilnic, al nostru, al tuturor. Democrația nu începe cu președintele, ci se termină cu el. Ea începe cu noi toți, oamenii de rând.
- Un interviu de Alexandru Gussi
Excelentă remarca privind raportul dintre stat și cetățean în România. Cetățeanul român e doar un individ așteptat în cazinou să joace (să voteze) la niște mașini-păcănele „aranjate” (partide). Stat-cazinou. Cât despre servicii … aceeași placă zgâriată. Oare sunt mai toxice decât partidele? Poate ar trebui cunoscute mai bine. Nu doare. Vezi https://rosintermini.substack.com/p/dgpi-o-intrebare-un-raspuns-si-inc și https://rosintermini.substack.com/p/sri-radiografia-unei-umbre .
@Der Klaus wird raus _ „…să joace (să voteze) la niște mașini-păcănele „aranjate” …”
Este chiar mai cinic…La dispoziția cleptocrației, partidele (PSD/PNL) nici măcar nu mai aranjează păcănelele ca să câștige „Casa”, adică, ele, cele care le-au măsluit. Au angajat în rolul de marionete ale lor șarlatani precum C Georgescu, care să le încaseze câștigurele și să le remită ulterior.
https://www.g4media.ro/snoop-ro-anaf-a-descoperit-ca-pnl-a-platit-campania-echilibru-si-verticalitate-care-l-a-promovat-masiv-pe-calin-georgescu-pe-tiktok.html
România post-comunista este gripată, dar nu de serviciile secrete ci de PSD, BOR, Academia Română, CCR, etc.
Toata lumea stie ca Romania este in ghearele fostilor securisto-comunisti, dar nimeni nu face nimic pentru a-i trimite la pensie. De fapt, ei nici nu ies la pensie. Ma rog, sunt pensionati oficial, iau pensie (speciala) dar isi continua activitatea clandestina.
Solutia?
Acum nu mai e vorba de nostalgia tineretii. Batrinii il vor pe Georgescu (un nebun); tinerii au inceput sa viseze la comunism. Ceea ce este extrem de periculos. Ei habar nu au ce a insemnat comunismul.
Nemultumiri sociale
Azi in taxi, aglomeratie, discutii politice.
– S-a retras Ciolacu din coalitie.
– !!!
Taximetrist-tip, decretel incaruntit, cu scoala vietii, umblat mult ´pe afara´ (zice), cunoaste toate meseriile, le-a facut pe toate, vazut lumea larga.
– Vor sa fuga, dupa ce au jefuit tara, dar nu scapa.
Zic : Dar politica e legata de economie, cad bursele, cade leul.
– Da domne´, pt. ca ne-au anulat alegerile, dar intra la puscarie. ( ori nu intelege ideea ori, mai probabil, nici ca-l mai intereseaza, e fixat pe-a lui )
– Trump asta, domne´, o sa schimbe ´global´, intr-o luna se termina si razboiul.
Si-asa suntem colonie, la noi isi vand aia toate gunoaiele.
Zic : dar nemtii, francezii, ar mai avea dreptate sa vrea afara din U.E. , ca extinderea pe ei i-a cam tras in jos, etc.
– Fugi domne´ ca noi i-am ridicat, romanii construiesc acolo cele mai mari proiecte.
Sarbii au sange in instalatie.
Bine, zic, da nu putem nici singuri, ca ajungem ca-n Venezuela.
– Lasa ca acolo e altceva, uite, Trump vrea suveranism, adica sa produca totul la ei, sa manance de la ei.
– Da, dar aia sunt americani, la noi cine sa mai munceasca ?
– Suntem tara cu cele mai mari datorii externe !
– Soros asta, bip, bip …
– Uite, zice, eu n-am nimic cu evreii, cu poporul evreu, dar conducerea lor …
– fac, genocid.
– Evreii sunt cei mai bogati, ei conduc lumea …
Simt ca ezita sa-mi spuna direct de Putin, trebuie mai intai sa ma tatoneze, dar parca si mie mi-e cam jena sa-l contrazic, l-as face dusman de moarte, are flacari in ochi, cand vorbeste ii sare saliva pe parbriz. Daca zic ca el cred ca l-as face miel, nici bani nu mi-ar mai lua. Ne despartim amical, buni romani, mama lor de hoti si de partide …
Am mai auzit aceste idei, in aceleasi cuvinte, Indocrinare ? Ideologie ? Nici vorba, acestea sunt in aer, sunt palpabile, simt la fel, gandesc la fel, e epidemie, cine stie, peste cinci sute de ani , poate, se va descoperi ca exista si ceva ca niste virusuri psihice, de nebunie colectiva.
Nemultumiri sociale ?
Sau fantasme ? …
Din când în când popoarele înnebunesc, urmând revoluții, lovituri de stat, războaie civile, etc. Nu există alte remedii.
”Din când în când popoarele înnebunesc”
Nu popoarele ”înnebunesc”. În anumite faze ale evoluției unor societăți, apare o suprastructură formată din elite parazite. Niște elite auto-proclamate care nu contribuie la bunul mers al societății, ci doar profită de nivelul ei de dezvoltare, pentru a-și asigura traiul și a controla societatea în direcții false, dăunătoare.
Războoiul civil din Spania a fost un bun exemplu: comuniștii care au omorât 6.832 de preoți catolici nu erau cei care făceau societatea spaniolă să funcționeze. Erau cei care au încercat să confiște controlul asupra societății: au pierdut niște alegeri și au refuzat să predea puterea. În țările foste comuniste nu se învăța asta la istorie, comuniștii spanioli erau prezentați drept victime, în timp ce preoții asasinați în biserici nu erau menționați în niciun fel.
”Nu există alte remedii.”
Ba da. Remediul principal sunt alegerile libere. De asta Statele Unite nu au mai avut de peste 160 de ani un război civil, iar acela a fost oricum un război de secesiune, deci nu un război în care fiecare tabără să vrea controlul asupra întregii țări. Pentru comparație, America Latină o ține numai în revoluții și războaie civile, tocmai fiindcă nu există alegeri libere.
În esență, alegerile libere permit ca agenda elitelor să corespundă cu agenda societății. În România, ultimele alegeri libere au fost cele din 2004. De-atunci încoace, democrația e din ce în ce mai ”ghidonată”, la fel ca în Mexic sau în Pakistan, iar controlul exercitat de serviciile secrete asupra societății a ajuns comparabil cu cel din țările Orientului Mijlociu. Un asemenea nivel de control asupra societății nu poate exista decât în absența unor alegeri libere.
Alegerile din SUA sunt libere la fel de mult pe cat de democratica este camera superioara din parlamentul UK.
”Alegerile din SUA”
… încep de la alegerea procurorului, a judecătorului, a șerifului și (în unele comitate) chiar și a șefului de la Cadastru. Chiar crezi că există cineva în ”SUA” care controlează toți procurorii, toți judecătorii și toți șerifii (șefii poliției) cum se întâmplă în România?
Poate cu excepția Elveției, alegerile din țările europene sunt niște copii palide ale alegerilor americane. Iar România e ”ultima găină” și la capitolul ăsta: are cea mai disfiuncțională democrație din toată Uniunea Europeană. Anularea alegerilor prezidențiale a fost un nou moment de glorie pentru democrația românească 😀
Mersi mult pentru această relatare L.A. !
Acest taximetrist este un ‘arhetip’ care poate fi regăsit în multe locuri, oraşe sau sate ale României. Să fie asta vocea subconştientului colectiv? (vorba lui Jung)
Pare omniprezentă, oare cum a apărut? Mai în glumă mai în serios chiar se pare că e un virus la mijloc!
Un virus care imbecilizează, rinocerizează…
Pe de altă parte se pare că atât îi duce mintea pe unii.
Pe milioane dintre ei. Oare o să (ne) învingă? Lumpen proletariatul tânjeşte după comunism. Sunt disperați să restaureze mizeria comunistă ceauşistă. Vor din nou nomenclatură, vor din nou cartele şi blocuri de prefabricate, cotețe de beton în care să locuiască în colectiv. Plan cincinal şi miliție/Securitate care să îi țină din scurt.
OK, sunt poate pesimist și exagerez. Dar după apariția acestui sumbru Georgescu (personaj comic dacă nu ar fi mai degrabă trist, desprins parcă din Caragiale) totul e posibil.
Virusul are un nume: imbecilizare! El se propagă atât liber, când victimele aleg TikTok în locul bibliotecii, cât și ghidat, când cei ce își doresc puterea ne vor proști.
Mi-a plăcut interviul. Surprinde foarte bine tabloul general din România. Nu ar trebui însă să ne surprindă dacă chiar și în SUA a fost ales un clown. Priviți doar ce numiri a făcut în posturi cheie. De curând, Bannon cel abia scăpat din pușcărie spunea că Trump, clownul, ar putea candida și pentru al treilea mandat (zice el că limita de 2 mandate impusă de constituție se referă la unele consecutive, zic eu că în felul ăsta ar putea candida și pentru al n-spelea mandat cu condiția că ele să nu fie consecutive).
Vor ´comunism´ dar cei mai multi nu stiu ce a fost comunismul. Comunism de tiktok, sa se dea la popor … Am o nepoata plecata de mult, zice : ´era mai bine in comunism, ca avea toata lumea servici si case´. Nu prea mai era ´servici´ cat de cat, decat cu pile, pe vremea comunismului terminal iar apartamentele ( infecte, ´de placi´ ), tot mai putine si ele, erau ale statului. N-are de unde sa stie de painea veche la cartela si de ´adidasi´, un milenial se mira cand a aflat ca nu era nici internet ! Dar nu conteaza, e vorba de mitul comunismului bun, popular.
Am obs. o incoerenta, n-ar fi singura. In ´scrisoarea´ de amenintare pe care a citit-o dnul V. Rebenciuc, in aceeasi fraza venerabilul actor era acuzat ca ´vede peste tot comunisti´ pt. ca la sfarsit sa fie facut ´comunist batran´! Pe de-o parte ei urla contra ´neo-marxistilor´, pe de alta jelesc comunismul national. De fapt, e vorba exact de socialism national, nu neaparat (doar) in sens nazist, formula e anterioara, de la M. Barres. E vorba de o revolutie, in logica celorlalte revolutii ´socialiste´, revolutia lumpenproletariatului, initial o ´a patra clasa´, marginali, exclusi, ´dezradacinati´ etc., redusa, apoi din ce in ce mai larga, majoritara, atat de profunda ca e subterana, un fel de ´mineri´ la lumina zilei, ca tot se vorbeste de mineriade, subteranele tiktokului si x-ului. Aici s-a ajuns cu revolutiile industriale, la spectrele I.A., demne de ´Terminator´. Revolutie de clasa ce a confiscat in mod pervers o retorica ´conservatoare´. Ca si national-socialismul, populismul face apel la ´clasa muncitoare´, cunoscatorul e izbit de frecventa de analogii, formale. Nici nu ar fi de mirare ca noii ´evrei´ care vor fi numiti ´progresisti´, ´globalisti´, ´reptilieni´, de alta rasa, etc. totodata ´burghezi-mosieri´, adica oricine poarta ochelari, e mai ingrijit si pare din ´elita´, sa fie vanat pe strazi, deja sunt semne destule !
In aceasta revolta-revolutie ´populara´ stanga extrema si dreapta extrema se unesc, intr-o solutie fetida, e anarhista, rosu-brun-neagra, dar si cu marca ´clericala´. Comunismul tot mai voia sa construiasca ceva, himeric, avea cincinale, o oarecare ordine si ierarhie, absurde, dar era acolo oarecare idee ´pozitiva´ si ´constructiva´. Aici nu mai e nimic, e o orgie, o bacanalie salbatica, pura vointa de distrugere, oarba, de a calca in picioare, de a profana, auzi numai imprecatii si blasfemii. Nu-i mai intereseaza consecintele. Ba nu ! Nu au capacitatea minima de a rationa de la cauza la efecte, revolutia rumegusului creierelor, zombificati, ca in filmul ala cu ´sfarsitul lumii´, vor sa darame ´sistemul´ dar cred ca ramane un alt sistem, de-a gata, cam la fel cu ala vechi, doar cu alti oameni, unii ca ei, din popor. Ei cred ca toate astea, economie, euro, malluri, concerte, distractie, netul, sunt ca apa si aerul, n-au nicio treaba cu ´aceeasi mizerie´ care e politica. Ramane tot politica, dar cu alti oameni, cam la fel ca aia vechi, dar care ´tin cu poporul´, vorbesc ca ei, onomatopeic, ragaie ca ei. N-are ce sa li se intample !
Iar oamenii destepti le plang de mila idiotilor, cica ´n-au nicio vina´, ca poporul e intotdeauna ´bun´, nu e niciodata vinovat. Mitul comunismului e acelasi mit al ´comunitatii organice´ in care individul alienat se elibereaza de propria constiinta si responsabilitate, de povara libertatii, se topeste in masa, in extaz colectiv, se intoarce la starea de somn larvar. Totul, cu promisiunea stralucitoare a unui viitor de aur, fabricata de E. Musk, in insule spatiale, imaginea dislocarii si alienarii absolute. F. corect remarca pe fb un cunoscut politolog, Musk se comporta acum exact cum cred conspirationistii ca face Soros, se baga peste tot, face si desface, se crede stapanul lumii, e challangerul demiurgului.
A scris pe X ca AFD va face din nou ´Germania mare!´ Ce idiot ! Care Germanie mare ?, aia de pe vremea national-socialistilor ?! Il acuzam pe Putin, pe drept !, ca se amesteca in alegeri, dar ce fac trumpistii, cica ´aliati´, e de o gravitate nemaipomenita. Par hotarati sa distruga NATO si UE si in general sa distuga, asta pare a fi singura lor ´misiune´. Dnul S. Muresan a trimis o scrisoare de revolta impotriva zicerilor inepte ale lui Trump Jr., necesara, macar de forma, e absolut scandalos, scrie acolo cam asa : ´macar sa stim pe cine ne sprijinim´, cine ne sunt prieteni …
E o contracultura sinistra care scoate contra ´mainstreamului´ – noua ´elita burgheza´ ce trebuie distrusa prin revolutia de clasa – tot ceea ce a fost exclus, fie comunism sau fascism. Sunt pline siturile de ebooks de maculatura comunista si nazista, era logic sa se ajunga la asta prin proliferarea conspirationismului. Ideologia postumanista a ´cyberlibertarienilor´ ca Musk, P. Thiel sau C. Yarvin e absolut devianta si sinistra, e vorba efectiv de o contracultura ´neo-satanista´, asa cum e descrisa, academic, in studiile despre ´noile religii´, ´technofeudalism´ rasist, etc. . Pe Politico e un art. in care se arata ca acestea, acestia sunt mentorii lui Vance. Lumea a intrat pe mainile ticnitilor si nebunilor, aplaudati de alti nebuni, milioane, miliarde.
Dnul Victor Rebengiuc, scuze
„Ce mă frapează anul acesta în România este lipsa completă de recunoaștere și celebrare a celei de-a 35-a aniversare a căderii regimului comunist. „…. mai e nevoie să se adauge și alți contributori care din afară văd clar, mai bine, sunt frapați, uluiți, consternați? Pare că e nevoie. Mulțumim, domnule Gussi!
Scuzați, e legal că serviciili să facă aceste protocoale secrete cu justiția și „fraierii” să plătească nici-ei-nu-știu-ce? Măiculiță!!
Timp de 35 de ani, FSN-FDSN-PDSR-PSD, pe lângă devalizarea României în folos propriu, a avut două obiective majore:
– distrugerea sistematică a sistemului de educație și învățământ
– sabotarea sistematică a proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară
Dacă, până astăzi, unii români mai puneau cele de mai sus pe seama incompetenței, zilele-astea, când atâția români pun botul la vrăjeala proastă a lui Mesia-Georgescu și când construim autostrăzi numai fiindcă s-a burzuluit NATO la noi, e clar că acțiunile antinaționale sistematice ale PSD au fost făcute în folosul rusiei. La început, chiar pe față (să nu uităm că Ilici-Iliescu, chiar dacă nu a fost dovedit ca agent KGB, avea și are ADN pro-rus), iar mai apoi nu chiar pe față, așa cum se întâmplă și azi.
În acest context, reacția ofuscată a domnului Ciolacu mi se pare de toată sila. Că veni vorba, dacă nu mă înșel, domnul Ciolacu a spus că el nu mănâncă „după Jos”. Un ziarist bun ar trebui să investigheze cine este acest domn Jos, după care nu mănâncă tov. Ciolacu.
Nu cred că există vreun stat, în lumea asta, în care serviciile secrete ale statului respectiv să nu fie implicate direct în viața politică, în administrație, în presă. Și mă pot gândi că ar fi o dovadă de incompetență să nu fie implicate. Dacă trag toate în aceeași direcție, această implicare este chiar benefică. Însă, dacă serviciile sau facțiuni din ele sunt antagonice și trag în direcții diametral opuse, e vai și-amar de națiunea aia!
„Regulile există pentru a fi respectate nu numai când câștigăm, ci și când pierdem.” Aceasta este esenta democratiei si votului liber exprimat, doar ca in Romania altoiul democratiei nu s-a prins cum trebuie.
Este regretabil sa vezi cum lideri de opinie importanti si jurnalisti jubileaza pentru anularea alegerilor, bucurandu-se pe moment ca Romania n-a iesit din UE sau NATO, de parca Georgescu sau altul ar fi scos-o a doua zi. Putem la fel de bine sa spunem ca marile partide, prin politicile lor si coruptia sistemica, au stiut sa blocheze integrarea reala a Romaniei in UE timp de 35 de ani, asa ca de ce n-ar face-o si unul precum Georgescu? CCR a pus cireasa pe tort si o spun din experienta proprie, pentru ca la 15 minute dupa ce am votat, s-au anulat alegerile. Stiti ce sentiment de inutilitate, de iesire din conditia de om liber am avut dupa aceea? S-a creat un precedent periculos, iar CCR este posibil sa mai anuleze alegeri, in functie de anumite interese.
Un jurnalist TV de la Canalul 33 povestea zilele trecute ca acum vreo câțiva ani CG a fost prezent la o enusiune a unui confrate după ce ii fusese recomandat celui din urma de cineva de la SIE.
După ce CG și-a făcut numărul, gazda emisiunii i-a transmis intermediarului care făcuse recomandarea sa nu-l mai trimită pe CG ca e un top dubios.
Cum era și de așteptat, generalul Predoiu, ex șef al SIE, a refuzat, sa confirme apartenenta lui CG la SIE.
Eu eram deja convins ca oricine a lucrat în anii 80 în diplomație, și încă de foarte tânăr, trebuie sa fi lucrat pentru serviciile externe ale regimului trecut.
Practic în ultimele alegeri s-au confruntat doua ramuri ale serviciilor secrete, una din generațiile mai vechi, cu CG, și una ceva mai tânără reprezentata de Ciolacu, Ciuca, posibil și Lasconi.
Cei din urmă și-au lansat prea mulți cai în cursa, și nu din cei mai buni, și asa au pierdut în fata ramurii mai vechi a serviciilor.
Toată speranța este ca la alegerile viitoare ramura „democratică” a serviciilor sa-și aleagă un candidat mai credibil si doar unul, ca acesta este ordinul de zi emis de la Cotroceni.
O eroare regretabila in comentariul meu de mai sus. Serviciile au avut cel puțin încă un cal în cursa, pe chiar domnul general Predoiu, fost șef al SIE. Mai răsfirați domnilor.
Mărite Pașă, te cam lasă memoria. Uiți de celebritatea cu cele mai mari antene radioacustice – Teodor Meleșcanu… sigur și el ex-DIE, director SIE…
„Spre exemplu, tot românul jelește corupția generalizată.”
În accepțiunea largă „a jeli” înseamnă a plânge după ceva ce ai pierdut. Pe noi ne-a ferit Dumnezeu de pierderea corupției, ba dimpotrivă, putem spune că avem din plin.
Având în vedere că doamna Lavinia Stan urmărește cu atenție politica românească, nu există motive de îndoială asupra faprului că domnia=sa știe că România nu este o democrație, ci o cleptocrație. Adică, după cum însuși Președintele (cea mai bine informată persoană din Republică) spunea, România este un stat eșuat. Cel puțin parțial.
Carevasăzică, o grupare cleptocratică de sorginte securisto-comunistă care a preluat puterea în 1990 a fixat drept obiectiv fundamental trecerea ilegală a unei cantități cât mai mari de resurse din averea publică în proprietatea privată a membrilor săi și a apropiaților acestora, fără a suferi sancțiuni din partea justiției.
Desigur, pentru a avea de unde extrage resurse – precum un parazit care nu vrea să-și omoare gazda – a fost imperios să fie păstrate în România economia deschisă de piață și aparența democratică, mai ales pentru partenerii UE și NATO. Iar scena politică a fost populată cu marionetele lor.
Cleptocrația din România, asemenea tuturor cleptocrațiilor, dispune de toate resursele statului, de la cele bugetare, la „instituțiile de forță”, de la justiție, la „servicii”, de la avatul poporului, la CCR. șamd.
…Dar doamna Lavinia Stan, ca persoană care urmărește cu atenție politica românească, știe cu siguranță toate acestea.
Pentru că, mărturisesc, nu cunosc opiniile celor din Canada, îndrăznesc să fac cunosacut autoiarei că aici, în România, nu „blamăm sistemul democratic și avem nostalgia comunismulu”. …Cel puțin eu și persoanele pe care le cunosc nu avem știință despre nostalgici ai comunismului. Cei care nu l-au cunoscut în mod direct, în Occident, pot fi amatori de utopii. Noi le-am trăit aievea și nu ne mai dorim.
Cum spuneam altundeva, dacă cineva observă că în anul 1989 viteza media de deplasare a trenurilor de călători era 90 km/h, iar astăzi este 50 km/h nu este nostalgic ceaușist, iubitor de comunism și de privarea de cele mai elementare drepturi cetățenești etc.
Cred că este necesar a se observa că cei care au votat recent mai puțin cu marionetele cleptocrației PSD/PNL au ales alte formațiuni politice în semn d eprotest față de cleptocrație.
La precedentele alegeri au votat în număr mai mare USR dar, cum USR a refuzat să participe la „combinații” împreună cu marionetele cleptiocrației, au existat campanii concertate în mass-media împotriva acestui partid. Partide cu ideologie de dreapta NU există în România, un alt partid care deranja, PNȚCD, a fost dus în derizoriu cu ajutorul domnului A Pavelescu, după ce au existat campanii de presă similare împotriva lui.
C Georgescu este doar un șarlatan folosit de cleptocrație ca sperietoare, asemenea lui G Simion (care acum pare chiar frecventabil în comparație cu Georgescu), pentru ca românii să opteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pentru o marionetă a cleptocrației provenită de la PSD/PNL în funcția de Președinte al Republicii. Doar că, așa cum spunea cineva, au vrut să creeze o sperietoare și le-a ieșit un monstru.
Excelenta analiza stimatei doamne!
Nu cunosc dacă dânsa a mai fost in România perioadei „post comuniste”.
O bună definiție a fost dată de Iliescu in acea perioadă: „capitalismul de cumetrie” din care s-a progresat spre viitor. Acum definiția poate fi actualizată acum cu noii termeni apăruți pe piață, după intervențiile CCR care au scos la lumină starea de fapt existentă, putem defini faptul că a existat până acum etapa unui COMUNISM HIBRID.
Văzută mai de pe marginile PCR, in rândurile mai „elevate” ale comunismului, doctrina comunistă pentru „aleși” a fost caracterizată că funcționează după ideologia: „ce este al tău este și al meu iar ce este al meu nu poate fi și al tău ci al partidului din care sunt eu!”.
Oricum, spre deosebire de aceste vremuri, in comunismul „autentic” din România exista o mare decență în privința averilor „privilegii” ale politrucilor dar cu costurile imense date de megalomanie și de asuprirea și privarea de libertate a clasei de rând. Acum a dispărut decența dar am rămas cu „privilegiile” și costurile ei. ….
Indignarea ipocrită a lui Iliescu… Cumetrii capitalismului original erau chiar gășcarii lui din PCR-FSN-PDSR-PSD…
Un militar obez, dar Liberal!
A fost propunerea lui Iohannis pentru țară.
Când Băsescu a pierdut ctrl asupra PDL și-a fondat un nou partid.
SerViciile au fost lăudate de toată lumea – mai ales de SUA -, deși sunt de o perversitate extrema și complet corupte, deoarece păreau că lucrează în folosul statului de drept (și ei lucrau pentru statul de drepți/ îndreptățiți dintotdeauna) până la declic.
Arestarea și anchetarea lui Coldea și a găștii sale, după care un întreg mecanism se puse în mișcare, nașa?!
„Acolo, statul este un simplu instrument aflat în mâna oamenilor mărunți, o invenție instituțională care le dă cetățenilor posibilitatea de a rezolva dileme sau probleme pe care nu le pot soluționa individual sau în grupuri mici”
..Cred, totusi, ca statul nu e un simplu instrument, un administrator de bloc ocupat sa tina curat pe scara si sa incaseze intretinerea. Statul isi apartine, iar cetateanul „marunt” are acces la stat ca parte a unui contract denumit generic „constitutie”. Insa de respectarea contractului se ocupa tot statul, dupa cum bine am vazut recent cu decizia CCR. Statul, in mod esential, are monopolul legii si al violentei institutionalizate, lucru manifestat din plin in RO in ’89, dar si dupa. Chiar mai mult, statul nu da socoteala pentru ce face, iarasi cu exemple din plin in RO din ’89 incoace. Altfel spus statul poate fi in adversitate cu cetateanul „marunt”, avand grija sa-si rezolve intai problemele sale si daca e loc mai solutioneaza si pe ale „grupurilor mici”.