luni, martie 20, 2023

România trebuie să se decidă cu cine ține în războiul energetic: cu Rusia sau cu Europa?

În timp ce toată Europa e în agitație să scăpăm de dependența de energie din Rusia, România face ce știe mai bine: continuă să submineze sectorul energetic cu toate forțele. Prioritatea numărul unu ar fi să eliminăm acum toate barierele în calea investițiilor în producția de energie, să reducem eficient consumul, să ne întărim conexiunile energetice cu toate țările din jur și să avem cei mai competenți oameni pe care îi găsim pentru toate funcțiile care contează, oameni în stare să discute de la egal la egal cu cei din alte țări și de la Bruxelles. Micile aranjamente de culise, marile compromisuri, sinecurile și joaca de-a populismul se aliniază perfect cu interesele Kremlinului, indiferent că o facem din prostie sau ticăloșie.

 • E inacceptabil ca Iulian Iancu să fie numit acum în conducerea ANRE. La fel de inacceptabil și Nicolicea, la rândul său cu legături cel puțin nepotrivite în sectorul energiei, deși cred că a fost propus doar ca să nu pară dl. Iancu că n-are contracandidat. De-a lungul timpului, dl Iancu a fost unul dintre cele mai nocive personaje pentru sectorul energetic. Îi datorăm, între multe altele:
  • legea gazelor offshore, cu impozitarea prohibitivă a investițiilor, care a alungat pe Exxon din Marea Neagră și a blocat proiectul. Azi am fi putut avea deja gazele din Marea Neagră în piață, în loc să stăm cu mâna întinsă la Gazprom. De presupusa grijă a încasărilor la buget, să nu fie prea mici, am ajuns să încasăm zero lei din gazele din Marea Neagră și nici să n-avem gaze.
  • ”coșul” de gaze din 2001 până de curând, din vremea când piața era reglementată. ”Coșul”, care înseamnă un ”mix” de gaz de import și de producție internă la preț mediu ponderat, în care prețul final e reglementat prin reglementarea prețurilor și cantităților de gaz românesc, a asigurat prin lege o cotă de piață pentru Gazprom, la preț mai mare decât prețul de monopol. Gazprom putea vinde cca 30% din consumul din România la orice preț, fără să se teamă de reducerea cererii, pentru că statul român îi bătătorea frumos calea: cu cât cerea Gazprom mai mult, cu atât statul putea forța producătorii interni să vândă mai ieftin, ca să păstreze prețul final ”de coș”. În loc să vindem gazul românesc la prețurile reale, ca să nu-l irosim și să se facă investiții, l-am vândut ieftin ca să importăm scump de la ruși. ”Coșul” a mai însemnat ceva: a dat acoperire legală pentru achizițiile de gaz ieftin ale lui Niculae. Dacă Romgaz era forțat de stat să vândă la 150 USD / 1000 mc, preț mult sub o valoare reală de piață, să-i vinzi lui Niculae e ”profitabil” dacă îi vinzi cu 151, că doar e mai bun decât alternativa, nu? Chit că gazul importat era de 4 ori mai scump, adică acela ar fi fost un preț de piață real. De altfel, în celebrul dosar ”mită la PSD” al dlui Niculae acesta îl voia tocmai pe Iulian Iancu ministru al economiei.
  • Lupta neobosită împotriva liberalizării, inclusiv Ordonanța 114/2018, care ne-a întors la piața reglementată și ”coș”. Producția internă a scăzut cu 30% în ultimii ani, cel puțin parțial din cauza OUG 114, diferența fiind completată de import de gaze rusești.
  • Ancheta parlamentară abuzivă din 2017 în funcționarea reglementatorului ANRE, cu pretextul unui vârf de preț de 2-3 zile pe piața OPCOM. Ancheta a durat mai bine de 6 luni, comisia de anchetă n-a avut niciodată un mandat clar, așa că dl Iancu a putut să se răstească și să amenințe pe oricine avea chef, de la conducerea ANRE la Petrom. Miza n-a fost niciodată grija față de sectorul energiei, ci numirea unei noi conduceri la ANRE în anul în care expirau mai multe mandate. Rezultatul final – după aceea s-a finalizat și ancheta, desigur – a fost numirea d-lui Chiriță președinte ANRE. Dl. Chiriță, pe care îl căutam astă-iarnă prin vacanțe în Republica Dominicană să-l întrebăm de facturi, fusese tocmai adjunctul lui Iancu în comisia de anchetă. Presiunile puse de Parlament pe ANRE au ajuns să se discute la Bruxelles, pândindu-ne chiar un infringement pe subiect.

 • E inacceptabil să nu ne uităm de urgență la ce oameni lucrează pe energie în marile funcții de decizie la stat, în marile companii. Timpul sinecurilor a trecut, avem nevoie acum de cei mai buni oameni, de la ministru, șef ANRE, directorate la Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oltenia șamd, numai oameni unul și-unul, care să poată înțelege ce e de făcut, care să vorbească pe aceeași limbă cu cei din țările din jur și cu Bruxelles-ul. Anul acesta vor fi mișcări tectonice în politica energetică a UE, se va pune problema decuplării totale de energie din Rusia, achizițiilor centralizate de gaze de import, accelerării infrastructurii, investițiilor rapide, eficientizării chiar dureroase a consumului, solidarității în caz de criză energetică. Bașca Moldova și Ucraina vor intra cu adevărat în piața de energie europeană, pe termen mediu o oportunitate uriașă, și pe energie electrică, și pe gaze. Nu mai putem defila ca până acum cu șmecherii noștri cu doctorate plagiate sau diplome de electricieni și care nu-s în stare să lege două idei. Mai mult, trebuie să ne și uităm cu atenție la toate micile ticăloșii săvârșite în anii din urmă de diverși decidenți, de pildă, cei care au permis ca gazul românesc să nu poată intra în conducta Transgaz ”dedicată” Gazpromului. De asemenea, hai să ne abținem de la avantaje pentru Comănescu & co, singurul om din țara asta cu contracte de 250 milioane de dolari cu Gazprom, pe care am tot încercat să-l sprijinim anii trecuți. De toți acești oameni trebuie să ne descotorosim acum.
 • E inacceptabil să continuăm și acum, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, discuția pe ”cum reducem factura consumatorului casnic la vară”. Războiul din Ucraina ne costă și trebuie să ne obișnuim cu asta – trebuie să avem acces la energie, să nu rămânem în beznă, să nu ducem în faliment industria, n-avem luxul de a cere populist energie ieftină, pe care de fapt nici n-o putem oferi. Un ajutor la factură de 2-3 lei în luni în care se consumă puțin nu ajută pe nimeni. În schimb, ce-am făcut noi din noiembrie încoace și vrem să continuăm și din aprilie înseamnă că ducem în pragul falimentului furnizori și producători. O facem prin impozite care descurajează investițiile (ca impozitarea suplimentară, pe gaze, energie regenerabilă etc.) sau prin forțarea furnizorilor să suporte din buzunarul propriu protecție socială la care s-a angajat statul. Prostia, ticăloșia și populismul trebuie să înceteze acum, nu putem pune tot sectorul energetic la pământ, eventual trăgând și băncile după el.
 • Anul acesta prioritățile sunt să creștem de urgență oferta de energie și să scădem cererea. Adică să intre odată în piață gazul din Marea Neagră (proiectul mai mic al celor de la BSOG); să ne cuplăm rapid rețeaua de gaze la toți vecinii și pe toate direcțiile, fără vreo opreliște tehnică; să se facă rapid investiții în energie regenerabilă, capacități mici, baterii, prosumatori; să reducem consumul casnic și industrial prin eficiență energetică. Nu ne mai permitem ca din 2016 încoace zero investiții în producția de energie electrică. Nu ne mai permitem joaca de-a ”reglementatul prețurilor la energie, să fie ieftină”, că nu va fi ieftină, ci nu va fi. Vine primăvara – chiar de mâine ar trebui să izolăm termic cât mai multe blocuri și case, toată țara ar trebui să fie un șantier până vine iarăși iarna. Așteaptă de ani de zile investitorii în regenerabile să poată intra în piață, ar fi bătaie, dar nu dacă statul discută să le ia 80% din venit, fără deduceri de investiții. Stăm de ani de zile pe banii europeni fără să-i folosim, trebuie urgentat acum Iernut, trebuie dat drumul acum la Fondul de Modernizare. Trebuie să facem de urgență un inventar al infrastructurii, resurselor și proiectelor întârziate. Trebuie să cerem la UE presiuni pentru urgentarea proiectelor care ne sunt necesare pentru securitatea noastră energetică, de pildă interconectorul Grecia-Bulgaria.

Decuplarea noastră actuală de la tot ce se întâmplă în jur e teribil de periculoasă și riscăm bezna și frigul la iarnă. E urgent să facem inventarul oamenilor, instituțiilor și infrastructurii pe care le avem și să le curățăm urgent de uscături.

Distribuie acest articol

62 COMENTARII

 1. Toate astea trebuie luate in seama de prim ministrul guvernului. NU doar sa-si atirne linga decoratiile militare si cea
  de prim ministru.
  Dl general chiar nu vede asemenea lucruri?
  A intrat in politica pentru a fi scutul politicienilor corupti?

 2. Am căutat în articol noțiunea ”certificate de carbon” și n-am găsit-o. Acelea sunt bune așa cum sunt?

  Dincolo de un anumit prag al fiscalității, încasările chiar nu mai cresc, indiferent cât de inventiv se dovedește statul în a justifica noi taxe. În schimb cresc furturile. Tot dincolo de un anumit prag, un sistem economic bolnav nu mai merită salvat. E preferabilă o prăbușire gen 1989 și n-are decât să-și caute fiecare o muncă cinstită. De comunicatori și de formatori de opinie e plină lumea, doar modul în care își câștigă ei traiul e mai greu de justificat.

 3. E groaznic ce se intampla cu acesti conducatori. i-a dat afara pe USR ca sa isi umple buzunarele.
  Stimati autori si comentatori, va rog sa iesim din bula noastra si sa scriem aceste informatii si pe conturile de FB twitter si site-urile portavoce a partidelor anti-romanesti – AUR!! PSD PNL UDMR ALDE Pro Romania – sa ii zgaltaim la ei acasa. Nu e suficient un like & share pe FB. Scarboasa propaganda rusa vine peste noi ca tavalugul si vorbeste peste noi. Asa ar trebui sa facem si noi in contextul asta de razboi hibrid. Cu obraznicii, talharii coruptii si tradatorii nu se poate de vorba buna stand doar pe platforma noastra. Ii atacam mai soft dar pe stilul lor la ei in curte.
  Ne vor injura, stiu, experimentez din plin, dar asa e in razboiul asta informational. La urma urmei, faptul ca ii enervam e si asta un succes partial (de la Mahatma Gandhi invatatura)

   • Nu stim daca sunt singurii cinstiti, dar stim ca au fost singurii cara au incercat sa faca treaba, si lucrul asta s-a vazut. Cine n-a vazut sa mearga la oculist.

 4. pe termen lung, cu rusia.
  pe termen scurt, cu europa, pina se termina razboiul si actiunile politice, provocate de nebunul mic si crizat.

  ANRE trebuie desfiintat, cei care au avut functii de conducere in ANRE trebuie actionati in justitie si interzis pe viata sa mai faca parte din administratia statului.
  trebuie sa inteleaga ca interesul statului primeaza in fata interesului propriu si daca faci invers suporti consecinte grele.

 5. Cine a urmarit aseara discursul lui Macron, a inteles ca Europa va intra intr-o noua ordine politica si isi va schimba radical strategiile energetice si de securitate, in sensul ca scopul va fi acela de a deveni independenta energetic si va rupe orice legatura energetica cu Rusia. Fie ca vor fi energii regenerabile sau nucleare, Franta va avea ca prioritate independenta energetica in viitor, iar asta ar trebui sa fie si prioritatea noastra. Din pacate, Europa este plina de agentii Kremlinului, de fosti KGB-isti si oameni ai lui Putin care controleaza marile afaceri energetice. Mai mult, acestia au infiintat firme care au colaborat cu SRI si care au accesat fonduri europene pentru modenrizarea unor infrastructuri de telecomunicatii. Nu este de mirare ca nu intram in Schengen cu astfel de probleme. Europa trebuie sa se „derusifice” urgent si sa scape de influentele ruse!

 6. Aveti un articol care da niste solutii si ofera niste explicatii, mult mai bun fata de cel anterior.
  La ultimul paragraf daca inlocuim ,,trebuie” cu ,,vom” avem exact aceleasi solutii pe care le abureste ,,vom” nimic Virgil Popescu.
  Catastrofa din partea producatorilor de stat consta in zeci de licitatii ale Hidroelectrica pentru reabilitarea centralelor existente intinse pe zeci de ani cu contracte care nu se semneaza si se reiau din nou, prostia tehnica de la Ienut care e un 2*(2×1) care sa functioneze ca un singur grup si care a fost scos la licitatie cu un caiet de sarcini facut de cei din centrala si care habar nu aveau despre ce scriu acolo dar aveau ca tema sa isi pastreze oamenii de la cele 6 grupuri anterioare, Transelectrica ce nu a reusit sa inchida inelul de 400 kV si sa ne conecteze cu exteriorul pentru ca nu a scos la licitatie liniile si statiile pentru ca trebuia sa dea bani la buget si sa asigure de munca politrucilor, CEO din care au furat si nu au luat masurile pentru a-si curata gazele de ardere si tot asa…..

 7. Un punct de vedere corect. Trebuie sa avem si noi batalia noastra pentru a scapa de toti incompetentii. Cum poate PSD defila cu aceleasi dinozauri si promova aceleasi idei timpite, care au dovedit cat sunt de proaste?

 8. Si asa incep scuzele pentru cresterea de preturi si trimiterea gazului romanesc la export pentru a salva „Europa”. Romania are destule depozite de gaz, nu ar trebui sa importam nimic in acest domeniu, nu pentru destul timp ca sa trecem pe curent din hidro, solar si eoliene. Faptul ca in loc sa crestem productia interna am tinut preturile artificial mari pentru romanani cu importuri rusesti este o problema grava. Dar uit, probleme e ca preturile producatorilor interni au fost tinute artificial „mici”, adica sub nivelul preturilor din restul europei – unde salariul mediu e cu mult peste nivelul de la noi din tara. Desigur, producatori nu au fost nici o data pe pierdere, si adevarata problema e de la distribuitori care nu ar fi trebuit sa existe. Distrbuitori straini care externalizeaza profitul. Dar sunt distribuitori europeni, ca sa nu mai vorbin de faptul ca „liberalizarea” pietei sa facut fortat sub directive europene. Doar pentru ca UE vrea distributia privatizata peste tot. Bataie de joc.

  • Domnu lex sunteti pe dinafara. „Romania are destule depozite de gaz” arata exact contrariul, sau dvs. traiti pe alta lume? depozitele sunt putine, si faptul ca PM catu n-a vrut sa le umple inaintea iernii il categoriseste pe acesta drept criminal. „distribuitori care nu ar fi trebuit sa existe.” alta afirmatie care va tradeaza ca nu prea a-ti calcat pe la scoala. Acolo se invata ca in lantul economic toate componentele au rolul lor bine definit -inclusiv distribuitorii. Ca acestia au luat-o razna este cu totul altceva, vezi politicul ce rol are aici, vezi unde ne-a adus catu si comp. UE vrea niste principii corecte , firea omulu si slabiciunea lui ne aduce aici, gainari hapsani sunt peste tot. Bataia de joc este data de reprezentantii nostri pe care i-am ales/trimis sa ne reprezinte.

   • Aveti dreptate, am vrut sa spud zacaminte de gaz, nu depozite. Avem zacaminte de gaz care pot acoperi cererea de pe piata interna pentru viitorul apropiat fara necesitatea importului de gaze. Aceasta a fost situatia de la revolutie si pana in prezent. Faptul ca sa preferat limitarea exploatarii e intradever o problema politica.

    Cat despre distribuitori si UE, sa-i ia dracu si pe ei si pe dumneavostra. Credeti ca un principiciu care nu are o baza in realitate are o valoare diferita de 0? „Firea omului si slabiciunile lui” ne aduc aici? Cu toata scoala pe care dati impresia ca o aveti prin insultele repetate la adresa mea se pare ca doriti sa fiti de ambele parti ale argumentului. Fie UE vrae principii corecte fie principiile lor nu au o baza reala deoarece „firea omului si slabiviunile lui” le invalideaza. Inaine the privatizarea impusa de UE distributia era monopol de stat si politicieni se numeau unul pe altul la sefiea regiilor autonome ca sa fure. Dupa privatizarea fortata de directivele UE monopolul a fost spart si vandut pe bucati diferitelor companii straine – care acuma externalizeaza profitul, nu fac investitii in infrastrucutra locala si cresc pretul cat se poate – si cand nu se mai poate intervine statul sa plafoneze pretul.

    Am trecut prin scoala, si stiu importanta distribuitorilor. Dumneavoastra pe de alta parte nu ati trecut prin viata si vreti sa va prefaceti ca totul e in regula si ca principiile care sunt calcate in picioare in fiecare zi au vreo valoare. Pe cat de mult vor economisti si juristi sa se prefaca ca sunt oameni de stiinta – si daca ati fi trecut printr-o facultate de economie sau „stiinte” juridice ati sti treaba asta – nu sunt. Modele economice sunt bazate pe eronata idea a lui „homo economicus”, un om care actioneaza perfect logic, si perfect inuman. O fantezie eronata care a otravit economia moderna de la originile ei in secolul al XIX-lea.

    Ma corectez, Romania are rezervele de gaz necesare pentru a nu fi nevoita sa importe gaz. Aceasta este situatia actuala si aceasta a fost situatia pentru intreaga mea viata – adica m-am nascut dupa ce aceste rezerve au fost descoperite. Distribuitori pe care dumneavoastra ii puneti pe podium au cumparat in mare parte o infrastructure gata facuta pe vremea comunistilor, cumpara gaz la un pret mic si il vand la unul mai mare consumatorilor finali – adica fraierilor ca mine si ca dumneavoastra. Aceasti distribuitori sunt capuse care nu ar trebuie sa existe. Nu zic ca nu ar fi trebuit deschisa piata altor distribuitori daca acestia ar fi vrut sa intre pe piata si sa investeasca sa-si creeze propria infrastructura, dar cand acestia au intrat pe piata doar pentru a „cumpara” infrastructura existenta si a exploata clientela existenta, si totul pentru ca UE nu era de acord cu monopolurile de stat in domeniul distributiei … Distributia de gaze ca si cea de current in romania e o Gluma proasta. Daca stai la bloc si vrei sa schimbi distribuitorul te duci si semnezi niste acte si gata. nu e ca si cum ai fi debransat de la reteaua veche si racordat la cea a noului distribuitor. Daca creste pretul peste nivelul economic al populatiei statul intra pe piata si ii plafoneaza. In conditiile astea nu va suparati, dar distribuitori acestia nu indeplinesc nici un scop economic. Nu exista concurenta reala pe piata de distributie, si nu pentru ca firea omului e slaba ci pentru ca principiile pe care sa stabilit aceasta distributie fictiva nu au o baza reala ci una teoretica. Concurenta in teorie e buna, deci si prin urmare trebuie sa fie buna in toate domeniile – rezultatul e gluma proasta pe care o reprezinta distribuitori de gaz si electricitate in Romania si in restul UE.

 9. Toate bune si frumoase aceste scenarii pe termen scurt, mediu, lung si cat mai vreti dvs ca orizont de asteptare.
  Dar aici cred cà ocazia ratata nu se va mai intoarce din nefericire. Sà nu uitàm ca procesul la CIJ de la Haga cu Ucraina pentru resursele din platforma continentala a Marii Negru – unde Romania a fost reprezentata de echipa Dlui Bogdan Aurescu – nici nu era terminat inca si statul român concesionase deja campurile gazeifere in cazul unei ipotetice castigari a procesului. Iar in 2018 cuplul malefic Dragnea-Vâlcov si echipa de tip mafiot adunata in jurul lor – pe care eu i-as califica mai degraba de subiecti buni de a fi luati la bani marunti de catre SRI si DNA mai degraba – s-au grabit sa blocheze demararea exploatarilor tinandu-ne legati de maini si de picioare de gazul rusesc. Intrarea gazului din Marea Neagra pe piatà nu se va mai face, sau daca se va face nu va mai fi facuta de catre Romania, ci de catre Rusia direct, sau indirect de catre guvernul marionetà de la Kyiv, in caz ca Rusia castiga acest ràzboi. Se stie foarte bine ca acolo unde pun rusii piciorul uita sa mai plece cu zecile/sutele de ani. Si in acest caz as fi tare curios sa vad cum îsi vor recupera Ucraina Insula Serpilor iar Romania dreptul de a exploata zacamintele de gaz, in caz ca Rusia îsi va instala acolo din nou un super radar cu bàtaie pe Europa pâna in Azore si o baterie de ogive nucleare. Sau chiar in caz de o victorie à la Pirrhus a Rusiei si un sfarsit neclar al conflictului, decis nu prin arme ci prin negocieri – mai mult sau mai putin formale intre cele 2 parti – Insula Serpilor si dreptul de exploatare a zacamintelor din platforma continentala pot fi un element extrem de serios, care sa atarne greu in balantà, atunci cand se va face trocul in 3, Rusia-Ucraina-Romania. Pentru ca e clar, Rusia va cere ceva si probabil i se va da pentru ca intr-un final mai mult sau mai putin dureros pacea sa castige; ramane doar de vazut ce i se va da, cât si de la cine. Nici nu vreau sa ma gandesc – atunci cand se va face bilantul acestui conflict odata incheiat – la dusul rece pe care il vom incasa cand vom vedea factura reala a pierderilor economice inregistrate de Romania doar din vina noastra, din cauza trenurilor ratate si ocaziilor pierdute prin ingàlare, taraganare, rea vointa, incompetentà, coruptie sau tradare pur si simplu. Nu vreau sa fiu acuzat de defetism sau ca sunt cine stie ce troll al rusilor, este doar o analizà la rece a situatiei actuale care nu e deloc rozà pentru noi. Din pàcate.

  • Foarte bine punctat adevarul. Romania va fi perdanta si acum, cum a pierdut Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul. Nu am avut si nu avem nici acum adevarati barbati de stat cu verticalitate. Toti fac sluj de partea celor care painea si cutitul.

 10. Poate nu știți.
  Insula Șerpilor a devenit rusă.
  Că urmare, incercati dumneavoastră să plasați oricare sonda marina și unde doriți in zona economică exclusivă românească.
  Succes dar pregătiți preventiv sicriele.
  Flota rusă va împiedica oricare extracție fara participarea unei firme ruse. Oricare.
  Iar flota noastră militară e doar pe hârtie.
  Cele 4 corvete de 5 ani așteaptă aprobarea scrisă a PSD.
  Cele 2 fregate ex engleze sunt doar ținte. Nu au nici o capacitate de lupta fiind dezarmate de când au fost cumpărate. ( pura coincidenta , tot PSD era la guvernare când au fost achiziționate )
  A treia fregata e legata la cheu. Reparatii și ceva înlocuire de agregate. Construita in RSR cu arme sovietice ( de atunci)

  Deci dumneavoastră visați cu ochii deschiși.

  Avem un partid biruitor care va vinde și pe mă-sa pentru spaga si oricând. Inclusiv în caz de război.
  Nimic surprinzător.
  Sunt corupți și rusofili pina în măduva oaselor.
  Începând cu tătucul Iliescu, trecând pe la Năstase, Ponta, Valcov, Teodorovici, Dragnea.
  Exclus Dăncila. E un caz medical .

  Iar în întreaga istorie românească, oricare schimbare in mai bine a fost EXCLUSIV cu multi morți și răniți. De la răscoale la revoluții.
  Pacific nimeni nu a schimbat nimic. Spaga corupției au fost și sunt normalitate.
  PS.
  Niculae a fost ofițer de securitate.
  Patriciu a fost și el un om legat bine cu securitatea ceaușista.
  Nu înțelege nimeni că securiștii noștri nu sunt in stare decât de spaga?

  Nici măcar la nivelul foștilor KGB din Rusia nu se ridică.
  Ăștia ultimii au devenit multi miliardari dar au și dezvoltat mega concerne de stat cu mult export.
  La noi se vede că standardul de intrare în securitate era scăzut rău de tot.
  Gen :
  – Bate iepurele.
  – Pina când ?
  -Pina recunoaste că e mistreț.
  – Recunoști că ești mistreț mă? Mama ta de animal.

  Admis. Promovat. Decorat. Candidatul. 😃😃

  PS II.
  Studiați lista politicienilor de azi.
  Vedeți câți sunt foști securiști și/ sau fii de securiștii .

  • Poate nu stii: nu exista fir de petrol in insula serpilor sau in jur, petrolul este mai spre sud, spre Romania, si mai la est, spre Crimeea. In rest succes la debitat ineptii…

   • Avem peste 70 % din apele care înconjoară Insula Șerpilor ca parte integrantă a zonei economice exclusive romanesti.
    Decizia de la Haga.
    Matale mai învață să citești o hartă și sa pui pe ea niste coordonate.

   • @ Victoras: dar de exploatari de gaze naturale offshore ati auzit ? probabil nici n-ati citit tot ce s-a discutat mai sus

 11. Felicitari autoarei pentru articol si pentru pozitiile constant afirmate!

  Cozile de topor se vad nu numai in domeniul energetic ci si in domeniul finantelor, al internelor, al armatei si chiar cel al situatiilor de urgenta,

  Pace dobitocelor ca de razbel se ocupa serios pretenul vesnic neodihnit de la Rasarit.
  Oare se va curata vreodata de coruptie, impostura si minciuna RO?

 12. E vorba de PSD, UDMR, PNL-Cîțu, nu de România. PSD se trage din FSN-ul emanaților. Viktor Orban are alegeri. Cîțu a alungat USR de la guvernare la 1 septembrie 2021, câteva săptămâni doar după ce Putin și-a publicat în 12 07 2021 doctrina alarmantă cum că Ucraina e o parte a Rusiei.

 13. Pana la numirea tuturor funcționarilor agențiilor (ANRE et al) si a consiilor de administrație ale marilor companii de stat (Romgaz, Hidroelectrica et al) prin concurs deschis si cinstit nu se va schimba nimic pe piața energiei din României.
  Sistemul actual prin care partidele politice își numesc membrii, rudele si amantele in aceste posturi duce la corupție si incompetenta. Sa cumperi gaze scumpe de la ruși si sa exporți gaze mai ieftine produse de Romgaz in Ungaria, asa cu s-a intamplat acum 2 ani, nu este o treaba prea curata. Băieții deștepți ai anilor 2000 au acum acces si mai larg pe piata energiei pe care o manipuleaza cum vor. Firme de apartment dintr-un sat oarecare cu o secretara si un telefon cumpăra acum energie (gaz sau electricitate) pe care o revând unor oameni care n-au nici un putere de negociere.
  Nici prin numirea prin concurs nu sunt convins ca sistemul va fi ușor reformat. La Tarom s-a încercat prin numirea unui manager strain care a trebuit sa demisioneze datorita sabotării sale din interior si de către guvernele zilei (am uitat cine era atunci la guvern, Ponta?).

  • @Cinicul
   „Pana la numirea tuturor funcționarilor agențiilor (ANRE et al) si a consiilor de administrație ale marilor companii de stat (Romgaz, Hidroelectrica et al) prin concurs deschis si cinstit nu se va schimba nimic pe piața energiei din României.”
   ________
   Keep dreaming! Ca fapt divers, managerii companiilor de stat, bat (cu caciula in mana) pe la usile ministrilor si ale secretarilor de stat sa mai obtina ceva fonduri pentru „carpeala” cea de toate zilele… si evident sa isi noteze instructiunile de rigoare, i.e. pe cine sa mai angajaze pe un post caldut si pe cine sa mai contracteze. In contrast, managerii companiilor cu capital majoritar privat isi pot desfasura talentul si viziunile (avand acces nelimitat la fonduri pe piata de capital) iar actionariatul ii onoreaza cu salarii si cu premii grase in functie de performante si de rezultate.

   P.S. Pentru cunostintele dvs, in sectorul energetic (precum si in alte sectoare) managerii talentati si competenti au un pret… si sunt mai greu de obtinut sau de transferat decat fotbalistii echipelor jucatoare in Champions League. Asadar, spor la organizat „concursuri” pentru manageri competenti la companii cu capital majoritar de stat (in cel mai fericit caz, se vor inscrie doar „would like to be” si amatori la nivelul ligilor regionale;)

 14. „Timpul sinecurilor a trecut, avem nevoie acum de cei mai buni oameni, de la ministru, șef ANRE, directorate la Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oltenia șamd, numai oameni unul și-unul,”

  Poate numai o echipa din Fat-Frumos, Superman si alti eroi ar fi de folos. (ca poate ei ar putea peste noapte sa instaleze noi grupuri.)
  De ce? Pai Romania nu mai are capacitati cu care sa produca electricitate. Mai toate sunt vechi (mergeti pe site-uri si vedeti anii de punere in functiune). Ati facut atita tam-tam cu regenerabilele, iar pentru energia eoliana platiti la greu din buzunare de doua ori, o data pentru ea si o data pentru ca nici asa nu face fata, ati obligat centralele termice sa cumpere certificate de carbon la preturi uriase.
  Ati facut ca in loc de contracte bilaterale pe termen lung sa se tranzactioneze enorm pe Piata zilei urmatoare.
  Nu exista un program energetic serios. De ce? Pentru a construi o centrala dureaza mai mult de 4 ani, cit e ciclul electoral. Iar in Romania nu se gindeste decit asa.

  • @ Stelian : Corect. Ca sa nu mai spun că era cât pe-aci sa ne fericim si cu chinezii pe cap pentru retehnologizarea complexelor termoenergetice mari, Turceni, Rovinari, Hunedoara, pe vremea lui dottore Ponta, dupa ce PSD-ul s-a ocupat cu sprijinul pseudoecologistilor sa-i faca pe americani sa-si stranga bagajele si sa abandoneze exploatarile de sisturi bituminoase in România. Cà PSD-ul doar cu rusii si chinezii stiu sa faca afaceri. Noroc cà proiectul a cazut în urma demisiei guvernului dupa drama de la Colectiv. Stiu, o sa spuneti cà sunt patrioti si nu-si vând tara ca altii; asa e ! O dau pe gratis !

   • Poate ca n-am fost inteles. O spun clar, raspicat. Nu mai poti retehnologiza nici Turceni, nici Rovinari, nici Mintia. Acolo cazanele si turbinele trebuie demolate, taiate si puse cazane si turbine noi. Dupa ani si ani de functionare la temperaturi inalte metalul ala a obosit. Ai pe acolo sursa de apa rece, ai transformatoarele de iesit in sistem. Dar cazanul si turbina si-au atins limita de viata. Asta e nenorocita asta de tehnica.
    E cam ca la avioane. La avioane dupa un numar de ore de functionare (nu de zbor, atentie) motoarele se schimba. Din aceleasi motive ca mai sus…
    Retehologizarea erau bani aruncati pe fereastra. Ca nu s-a mai facut e bine, dar trebuie alte grupuri. Noi, cu tehnologii moderne ce retin gazele toxice si altele.

    • @Stelian – existența certificatelor de carbon face imposibilă instalarea de noi grupuri energetice pe lignit. Nici măcar statul român nu poate arunca bani pe așa ceva, la fel cum nu aruncă bani nici pe construcția de autostrăzi, din motive destul de asemănătoare dpdv economic. Cât despre investitori privați, nicio șansă.

     • Astea se pot scoate. Cind azi pretul gazelor e urias, din ce sa faci curent si caldura? Nu tot bietul carbune?
      Stii cind te duci sa negociezi ceva cu alde neica nimeni, care n-au nici un fel de competente ce vrei sa ai?
      Cum sa nu gindesti ca daca devii dependent de o sursa care nu e a ta ci vine de la rasarit nu vei avea probleme? Mai ales ca exista varianta gazului scos de Norvegieni din Marea Nordului??
      Cum sa vinzi pe piata spot peste 40% din energie si sa vrei sa ai preturi stabile? Cum sa declari ca ai 20.000 de Mw instalati si sa nu poti produce decit putin timp un pic peste 8000 de Mw?
      CO2 e in atmosfera in cantitati imfime. Se masoara in ppm. Nici unul din desteptii cu incalzirea nu a spus ca uite, acum 30 de ani erau X ppm CO2 in atmosfera si acum e cu 30% sau 50% sau dublu…
      Ca sa nu mai vorbesc ca date meteo sunt de maxim 150 de ani mai serioase, ceea ce la scara erelor este nimic. Cind eram copil se vorbea de miniglaciatiune, ca vreo 40 de ani dupa sa vorbim de incalzire…
      Ma repet. Nici o activitate umana n-a blocat traficul aerian Europa America. In schimb un vulcan l-a blocat cam o saptamina!!!!!

      • Povestea cu vulcanul a fost o mistificare. Era o vizibilitate de 50 de mile în ”duminica doliului polonez”, era complet senin în toată Europa, iar coloana de fum a vulcanului era vizibilă doar 200-300 de kilometri la est de Islanda. Am scris chiar în duminica aceea un articol pe tema respectivă, de asta țin minte.

       Însă Mutti n-a vrut să-l supere pe Putin, așa că au fost interzise zborurile civile în toată Europa, iar liderii europeni au avut astfel pretextul să nu meargă la înmormântarea președintelui polonez. Numai Traian Băsescu a avut balls, s-a dus cu un zbor militar până la Satu-Mare, iar de-acolo cu mașina, prin Ungaria și Slovacia.

       Certificatele de carbon chiar trebuie scoase, nu doar că se pot scoate. Însă e nevoie ca oamenii să înțeleagă că tocmai de la scoaterea lor trebuie pornit. Ăsta e elefantul din cameră despre care nu vrea să vorbească nimeni, se caută tot felul de soluții fanteziste, pentru a evita discutarea problemei reale.

      • @Stelian
       Topicurile de climatologie, virologie, etc, sunt mult prea complexe pentru noi (oamenii de rand). Eu unul prefer sa ghidez dupa concluziile echipelor multidisciplinare de experti si cercetatori in materie… caci, „dracul sta in detalii” iar noi nu intelegem nici macar ABC-ul.

 15. stelian, stii tu ca regenerabilele ce nu-ti plac au dat in unele zile aproape jumatate din productia de energie a tarii? nu stii, altfel ai gandi daca ai sti. Stii tu ca omenirea a luat decizia sa nu mai arda -progresiv- combustibili fosili, si sa-si monteze generatoare din regenerabile? (si Romania e pe drumul asta dar psd-ul se opune cu toata puterea, si-i ajutat de catu) Si mai stii ca alesul tau votat a hotarat sa nu mai investeasca in energie.

  • Ai spus corect, in unele zile. Si aproape fix in zilele cind nu era neaparata nevoie.
   Am cautat pe site-urile cu vintoase. Stii cit e gradul de folosinta? Cam 25% pe an. Pai ia uite-te la Cernavoda sa vezi cita productie da si ce grad de utilizare are. Ca vintoasele nu le poti folosi la virf, ca taman cind ai nevoie de ele nu bate vintul.
   Ca din nefericire energia electrica trebuie produsa si consumata simultan. N-o poti stoca…

 16. Dincolo de fauna care controleaza energia in Ro, prioritatile ar fi energia atomica si cercetari intense in fracking. Aceasta tehnologie a salvat USA, poate se potriveste si-n Ro.

  In rest trebuie privit f critic tot ce vine de la Bruxelles, fixurile ideologice si birocratia europeana nu poate fi folositoare.

  Privind asa numita eficientizare a consumului, aici trebuie sa functioneze piata libera. Anveloparea caselor e frectie la picior de lemn, costa imens si aduce f putin. Cine vrea si plateste o poate face. Statul nu trebuie sa-si iroseasca putinele investitii in asa ceva.

  • 1. Companiile americane specializate in domeniu au facut cercetari intense in fracking si in Polonia. Din pacate insa, rezultatele lucrarilor de explorare au evidentiat ca in estul Europei nu avem formatiuni geologice asemanatoare cu cele din SUA (bogate in shale oil si shale gaz) asa cum se anticipase. Declaratiile clasei politice poloneze (care s-au grabit sa isi declare independenta energetica) s-au adeverit a fi betii cu apa rece.

   2. Privitor la energia nucleara, ne repetam la nesfarsit: Energia produsa in centrale noi nucleare este cea mai scumpa forma de energie (ajunge peste $150 /MWh la turbina, poate ajunge chiar la $200) la care se mai adauga si costurile de transport, costurile de distributie, taxe tva, etc. https://www.contributors.ro/apocalipsa-energetica/#comment-484144

   Aveti vreun concept de finantare a diferentei? Ich bin ganz Ohr.

   • @Florix – nu faci decât să continui aceeași minciună de la un articol la altul: la ce preț obții energia din instalații fotovoltaice la ora 21:15, de exemplu? Nu ”ne repetăm la nesfârșit”, doar tu repeți o minciună sfruntată.

    Energia din centrala nucleară e disponibilă la orice oră din zi și din noapte, la același preț. Energia din instalații fotovotaice e disponibilă doar în jurul amiezii la prețul tău nemaipomenit, în asta constă minciuna.

    • Cine minte domnule? In Germania de ex. cumparam 24/7 energie din retea – un mix compus din energie eoliana, solara, hidro, centrale de cogenerare pe gaz si biomasa instalate pe plan local, energie nucleara si pe carbune. Evident, componenta mixului variaza (zi/noapte, anotimpuri, starea vremii, etc) mixul este insa disponibil la orice ora din zi si din noapte. Lincurile de mai jos arata componenta mixului din luna mai 2021 (de exemplu) si componenta mixului anual.

     https://energy-charts.info/charts/power/chart.htm?l=en&c=DE&stacking=stacked_absolute_area&interval=month&month=05&year=2021

     https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&interval=year&year=2021

     Avand in vedere evolutia tehnologiilor si a preturilor, tinta este integrarea unei cantitati cat mai mari de energie regenerabila in mix. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

     Pe durata urmatorilor 10 ani, tinta investitorilor germani in domeniu este majorarea ponderii regenerabilelor in mix pana in jur de 65%. La potentialul ei de surse regenerabile (hidro, eolian, solar, biomasa) Romania poate intregra cu usurinta energie ieftina disponibila pe plan local, pana in jur de 75%.

     • @Florix – tu ești cel care minte. Germania are deja 125 GW putere instalată pe eolian + solar, deși consumul de vârf nu atinge decât 90 GW. Cât vrei să instalezi până la urmă, 500 GW pentru un consum de 90 GW?!

      La ce preț obții energia solară la ora 21:15, eu asta te-am întrebat. Vântul bate cam 25% din timp, deci în 3 zile din 4 (grosso-modo) nu vei avea nici energie eoliană la ora 21:15.

      • 1. Germania are deja 125 GW putere instalată pe eolian + solar, deși consumul de vârf nu atinge decât 90 GW…. Asta e decizia investitorilor in domeniu. In Germania si in UK de ex. participantii pe piata pariaza masiv pe majorarea capacitatilor eoliene offshore, plus capacitati noi fotovoltaice instalate pe acoperisurile cladirilor comerciale, industriale, blocuri, prosumatori etc. precum si ceva biomasa. Si daca puterea instalata ajunge la 200GW care-i baiul (cu ce va deranjeaza?) In urmatorii 10 ani, numai RWE investeste circa 50 miliarde (circa 50GW). https://www.rwe.com/en/press/rwe-ag/2021-11-15-rwe-launches-investment-and-growth-offensive

       La ce preț obții energia solară la ora 21:15, eu asta te-am întrebat. Asa cum arata si lincurile din postarea anterioare, la ora 21:15 mixul arata diferit in comparate cu cel de la orele 13:21. Care-i baiul? La finele anului conteaza ponderea anuala in mix. Iar daca regenerabilele ieftine si disponibile pe plan local vor atinge pragul de 70% din mixul anual de ex. este super. Sau nu? Dar asta e… marii geniali @Harald, @neamtu tiganu, ingineri cu brevete, experti multilateral dezvoltati, inclusiv in materii complexe de schimbari climatice (dau lectii oceanologilor si glaciologilor din teren, de la NASA, etc) se prefac ca nu inteleg chestii banale precum functionarea mixului energetic.

       Vântul bate cam 25% din timp, deci în 3 zile din 4 (grosso-modo) nu vei avea nici energie eoliană la ora 21:15…. Depinde de locatie. In perimetrul Marii Negre de ex puteti calcula in jur de 4.000 ore operationale pe an (deci cam 2 zile din 4). Cand nu bate vantul, in timpul zilei este soare, iar serile si noptile (cu toate ca pe undeva tot mai adie o pala;) investitorii lasa apa din lacurile de acumuluare a hidrocentralelor sa treaca prin turbina, iar restul cererii este completata cu centralele de cogenerare (pe gaz, biomasa /fuels, in viitor se mai adauga si H2) instalate in jurul centrelor urbane. Multumit?

       P.S. Capitalul privat prefera investitii in tehnologiile viitorului, nicidecum in trecut. Competitia este motorul dezvoltarii, like always… asadar, schimbarea paradigmei /4IR (incl. transformarea digitala si energetica) este inevitabila din moment ce si-a pus piciorul in prag. https://www.youtube.com/watch?v=xK9TP_B95nQ

     • Pentru 75% este nevoie de tehnologie si capacitati de productie. Se fabrica la noi turbine eoliene, panouri fotovoltai,ce perform.turbine hidro, fara react.nucl.3 si 4. Cu industria pusa pe butuci poate in 10 ani sa avem o oferta clara de mix energetic. Ce reprosez UE este ca nu a avut o strategie energetica comuna, ci fiecare tara a avut interese proprii.

      • Romania a avut si are un mix energetic. Ca si acum, daca te uiti pe Transelectrica se vede ca e hidro, carbune, hidrocarburi, nuclear, eolian, solar, biomasa. Problema e ca in loc sa fie o companie nationala si aici sa se faca mixul si deci pretul, s-au facut mai multe companii, fiecare concurindu-le pe celelalte.
       Va mai amintiti de toti desteptii de la TV si de femeia de serviciu de la CONEL?
       Eeee. Cam pe atunci s-au pus primele seminte ce au rodit si au dat baietii destepti. Au urmat alte si alte etape de distrugere, capusare, asa ca azi sunt putini producatori, ca aici e nevoie de materii prime, reparatii, piese, etc, adica bani si foarte multi distribuitori, adica manuitori de hirtii care n-au nimic, decit niste telefoane si calculatoare si vind si cumpara ceea ce trece prin fire.

     • Ai rostit cuvintul magic: MIX. Adica un amestec de mai multe tipuri de energie, fiecare cu pretul sau. Acest MIX se vinde la un pret in asa fel incit compania face PROFIT. Care e proportia fiecarui tip de energie in MIX nu-l stii si nici compnia nu-l spune. Cert este ca ea jongleaza cu acest MIX in asa fel incit tu sa ai curent 24 de ore din 24. Si asta e lucrul important. In plus, pretul este in asa fel incit el este rezonabil pentru consumatorul casnic

  • ! – Anveloparea „nu este o frectie la un picior de lemn” Am locuit intr-un bloc ceausist – cu pereti NUMAI DIN BETOEN TURNAT ! Inca din anii 1980 mi-am izolat peretii exteriori cu un strat de polistiren expandat cu rezultate aproximative – dar acceptabile in camera respectiva. Ulterior anului 1990 am schimbat toate geamurile si am inchis balconul cu sistem termopan – Alt salt spre bine. Dupa anvelopare am simtit o calara imbunatatire termica ! Si nu este doar parerea mea stimate domn ! Deci …. MASURA SE IMPUNE !
   2 – Fraking ? Pai a fost un contract de explorare cu o firma americana expert in fraking !!! La instigatia GAZPROM si a CRETINILOR din Romania – americanii au fost „dati afara” – cu binecuvantarea „mincinosului – incompetent absolut national – Ponta – Tonta ! (oare de asta a si fost invitat de onoare al lui Putin la Soci ??? In mod categoric – exista multe zone geologic bune pentru fraking ! Dar cine mai vine acum sa faca cercetare exploratorie ?? GAZPROM ????
   Referitor la postarea D-lui florix : privind energia atomica : Avem o Centrala la Cernavoda – care a functionat impecabil ani de zile cu doua reactoare . Avem bazele de constructii – cel putin incepute – la inca doua reactoare. Avem tot necesarul de apa grea pentru aceste doua reactoare – Ce dreaq ne opreste – decat PROSTIA si TEMBELISMUL NATIONAL sa trecem la contractarea si inceperea lucrariloe la Reactoarele No. 3 si 4 ? Nu inteleg de ce umblam dupa „cai verzi pe pereti” – Mini-Reactoare ? Si in USA sunt in faza de cercetare – cu posibilitati de a se realiza prototiputi in minim 4 – 6 ani !!! Si sunt mai multe variante …. dar fara nici o solutie – cel putin – teoretic sigura !!!

 17. Despre BSOG vorbiți frumos, dar constructorul nu este tot Comănescu? Cum vine asta? Americanii pot să lucreze cu Comănescu, constructor integrat, dar Dvs. îl puneți în dreptul rușilor. Ce treabă are un contract comercial cu contextul actual? Tot occidentul a lucrat cu rușii. Acum, pentru că și-au arătat fața de criminali se retrag.

 18. Așteaptă de ani de zile investitorii în regenerabile să poată intra în piață, ar fi bătaie,……

  Ha, ha, ha… ca ar fi bataie cred, dar ca investitorii stau pe valize de bani si asteapta…

 19. Spuneți că SEN trebuie populat cu specialiști. Iancu nu este specialist? Mi se pare incalificabil să folosiți un război cu victime civile pentru a puncta, tendențios și personal agenda care vă convine.

 20. Mai departe se vede că aveți o plăcere debordantă de a cita numai ce vă convine din adevăr. OMV Petrom nu este, cumva, susținut de ruși? Din toate companiile americane, olandeze și nemțești care s-au retras din Rusia, una rămâne. OMV Petrom.

 21. Eu cred că mai întâi Uniunea Europeană trebuie să se decidă cu cine ține: cu Rusia și China sau cu Europa și europenii*? și incă ceva, ar trebui și să admită că există un conflict energetic.

  Altfel, vorbim degeaba..

  *dacă nu încetează iute cu sabotaje precum GreenDeal și aberații precum închiderea centralelor nucleare UE nici măcar nu o să mai existe, darmite să emită pretenții.

 22. Clara si edificatoare analiza!

  Nu am ce sa comentez, doar ca i se acorda o atentie prea mare lui Iulian Iancu, un papagal docil si nimic altceva. Nu e intentia mea sa insult, dar domnia sa are ca singur talent capacitatea de a vorbi enorm de mult insirand doar prostii si banalitati. Mi-e teama ca tot pe acolo e si intelectul.

 23. Documentarea Dnei Otilia Nutu foarte la obiect. Dar ceea ce cereti dv.sunt supozitii, pentru ca poltica nu merge la noi catre populatie ci catre grupurile mafiote. Doar daca se va iesi masiv in strada se va putea schimba ceva. Partidele nu au avut nevoie de specialisti ci de corupti. Cerinta de a renunta complet la gaze este utopica. Ce vom face cu zecile de mii de blocuri dinainte de 1990 si dupa care folossc gazele prin centrale de apart.si aragaze. Pentru a trece pe electriic tot cablajul peretilor interiori si exteriori trebuie schimbat, plus contoare cu citiri automate. In PNRR nu a fost prevazut nimic in acest sens. Iar proiecte cu panouri fotovoltice pe terasele de blocuri nu exista nici un program la nivel national. Blocurile nu au nici acum contoare individiale la gaze si platim tot la pausal!

 24. 1. ISPH care era singurul institut de proiectare in domeniul hidro din Romania este in faliment gratie domnului Dan Ioan Popescu, care este acum cetatean italian si se bucura printre altele de chiriile mari obtinute din inchirierea fostelor cladiri ale ISPH. In vremea sa de glorie avea 3000 de angajati. Pentru reinvigorarea acestui pilon esential al industriei energetice este esential ca domnul ministru Virgil Popescu si cei din ministerul energiei sa readuca la viata acest institut strategic pentru Romania.
  2. In aceiasi situatie se afla Hidroconstructia, urmasa Trustului de Constructii Hidrotehnice, cu circa 50000 de angajati in perioada de varf, care a realizat toate amenajarile hidro de care inca beneficiaza Romania. Aceiasi solicitare pentru Ministerul Energiei ca si in cazul ISPH.
  3. Realizarea unor campuri din panouri voltaice si instalarea de panouri voltaice pe fiecare locuinta este o masura care se poate implementa rapid si ar contribui astfel la rezolvarea crizei energetice. AFM care are un program de sprijinire a instalarii de panouri voltaice pentru care are un buget alocat de 300 milioane de lei intarzie nejustificat declansarea lui de aproape 3 luni. Poate se gaseste cineva la nivel guvernamental sa ii ia la intrebari pe acesti domni (si doamne) de la AFM.

  • Corect !
   In urmatorii 1000 de ani, Romania nu va mai construi ceva asemanator (cit de cit) cu Vidraru…sau Portile de Fier….si pe care inca „le mulgem” si azi cu voiosie, in asa-zisa „piata a energiei electrice”, cu traderi, furnizori, PRE, FUI, PZU, ANRE, ANPC, „marginal pricing”, „scheme suport”, etc, etc., si toate prostiile astea aferente…in fapt, fiind rupti complet de elementul de baza: productia/productia/productia si iar productia de energie…restul sunt pure idiotenii…degeaba „ai piata”, daca n-ai „ce sa pui pe taraba”…
   ISPH nu e caz singular…NU MAI STIM SA FACEM NIMIC !…NU MAI PUTEM SA FACEM CEVA !…NICI NU MAI AVEM CU CE !…SI CU CINE !…

 25. & După cum probabil că s-a putut observa și după 1989 în economia românească probabil că ar putea exista și „un raport de cauzalitate”, de un anumit nivel, între distrugeri și inflație, ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice în energie la Expert Forum, colaborează cu 2Celsius și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro