vineri, iunie 14, 2024

Apocalipsa energetică

Motto: „Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.”
Psalmul 11

Realitata arată că nu vom mai avea energie. Nici curent electric, nici gaze, nici căldura. Sunt explicatii!

În mediul extern avem:

 • Cleștele energetic rusesc ce a fost gândit de acum 20 de ani este finalizat, Rusia furnizând aproximativ 50% din necesarul energetic al Europei (calculând importurile de cărbune, petrol și gaze).
 • Green Deal, pe lăngă că ne mută sub un monopol mult mai de temut, cel față de metalele și pământurile rare pe care China le gestionează în proporție de peste 80%, face ca investițiile într-un megawatt să fie de căteva ori mai scump în regenerabile nesigure.
 • Prețul certificatului de CO2 a crescut de la 17 euro acum 2 ani la peste 90 de euro zilele acestea.
 • Tensiunile Federația Rusă – Ucraina resetează relațiile internaționale regionale din cauza sancțiunilor aplicate Moscovei (și vor mai fi și altele) și a stopării iminente a fruxurilor energetice, țările securizându-și energia produsă și stopând exporturile.
 • UE a demarat construcția mai multor terminale care pot primi vase cu gaz natural lichefiat (LNG) și a le injecta in conducte pentru a suplini lipsa gazului rusesc.

Pe plan intern avem:

 • Lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în energia securitară face ca perioada de viață a capacităților rămase să fie de maxim 5 ani.
 • Randamentele capacităților de energie securitară sunt din ce în ce mai mici din cauza uzurii fizice si morale.
 • Randamentele capacităților regenerabile sunt mult mai mici decât ale oricărei capacități securitare existente.
 • Costurile de transport și distribuție (stabilite de ANRE) au devenit nejustificat de mari.
 • Vechimea sistemului de transport și distribuție de energie (gaz și energie electrică) duce la creșterea pierderilor tehologice la peste 30% (pe care noi le plătim).
 • Piețele de energie (OPCOM si BRM) sunt defectuos organizate, prost reglementate și nesupravegheate corespunzător de ANRE.
 • Extracția gazelor din Marea Neagră devine imposibilă în actuala conjunctură regională, după 10 ani de tergiversare a legislatiei în Parlament.
 • România a devenit importator net de energie electrică în ultimii 3 ani.
 • România și-a crescut importurile de gaze de trei ori în ultimul an și jumătate.
 • Energia se află pe mâna unor impostori care nu pricep cum se produce (extrage) și transporta energia.
 • Politizarea a avut ca scop racordarea la banii publici a firmelor căpușe care cresc prețurile energiei.
 • Plecarea specialistilor din sistem.
 • Scăderea voită a extracției de gaze chiar înainte de începerea crizei.
 • Scoaterea de către Ministerul Energiei a Romgazului din proiecte internaționale (terminalul LNG de la Alexandroupolis și din 3 perimetre de extracție din Slovacia și 2 din Polonia.
 • Industria energetică a ajuns în starea de corupție endemică.
 • Există hidrocentrale terminate în proporție de peste 95%, dar aflându-se pe niște lacuri de acumulare unde un potențat al partidului a concesionat luciul de apă, s-a găsit repede un ONG să protejeze flora și fauna și aceste hidrocentrale nu se doresc a mai fi finalizate.
 • Prețurile energiei au crescut și de 10 ori pentru mulți consumatori (în special cei industriali)

Ce înseamnă toate acestea? Dacă vom avea temperaturi sub -15 grade (destul de puțin probabil anul acesta, după cum arată prognoza meteo) este posibil să intrăm în black-out. Oricum sărăcia energetică națională se va intensifica prin ieșirea din funcțiune a multor capacități pe cărbune și gaz, adică securitare. Culmea este că ministerul vrea sa le înlocuiască în special cu regenerabile. Mai adăugăm și faptul că peste 3 ani, Reactorul 1 de la Cernavodă intră în reparații capitale, ceea ce înseamnă o lipsă de 720 MWh.

Se anuță și secetă pentru urmatoarea perioadă, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica nu va mai avea ce uzina, ceea ce poate însemna o lipsă de 1500 MWh începând cu aprilie. Mai amintesc că lacurile de acumulare nu au mai fost decolmatate de 30 de ani și că instalațiile sunt uzate fizic și moral, dar actuala conducere visează să monteze panouri fotovoltaice pe lacuri.

La capitolul energie termică situația este disperată: Oradea gestionează singurul SACET care nu are probleme majore, restul de 46 pot intra în faliment din cauza indeciziei politice din consiliile municipale și primării, din cauza indeciziei politice centrale care a înfluențat ANRE-ul, din cauza ministerului care nu se preocupă deloc de acesată ramura a energeticii și care este extrem de importantă deoarece aproximativ 10% din SEN estă ținut de termocentralele ce produc și energie termică.

Pe surse, deci informația este neconfirmată, am aflat că într-o vizită la Riyadh, oficialii români au semnat un contract de LNG. Cunoscând că prin Bosfor vasele cu LNG nu pot trece și că Romgazul s-a retras din proiectul terminalului de la Alexandroupolis, cel mai aproape de România, ne punem întrebarea cum vor ajunge aceste gaze în sistemul nostru național. Nu ar fi prima dată când se semnează un astfel de contract: primul a fost semnant sub Radu Vasile de un nătărau care nu avea habar de „amănuntul” cu restricțiile din cele două strâmtori turcești.

Într-un viitor apropiat nu vom mai avea de unde să importăm gaze, nu vom mai avea de unde să importăm energie electrică, nu vom mai avea cu ce să producem energia necesară.

Toate aceste duc la creșterea prețului la orice MW produs. Prețurile industriale cresc. Prețurile de producție în agricultură și industria alimentară cresc. Prețul transportului crește.

O adevărată apocalipsă energetică ne așteaptă!

Distribuie acest articol

68 COMENTARII

 1. Excesiv de pesimist totusi …
  Dar desigur, problemele ridicate ar trebui comentate de catre specialisti, propuneri de remediere sunt necesare, solutii se pot gasi. Inca …?

   • Asa o fi, bine ca solutie de avarie (citeste razboi pe energie in care EU s-a bagat cu capul inainte si inarmat cu miinile goale dar taxonomite precum ne invata d-na Pruna tot aici mai acum jumate de an). Solutie care vine a nu stiu cita oara de peste ocean. S-a uitat chioris Evropa la Trump ca n-avea batistutele parfumate conform, acum ar face bine sa-si invete lectia, azi Europa primeste gaze din US ca urmare a politicilor Trump. Nu Biden, ala nu intelege nimic din ce face, ci Trump! Deschid un pariu: UE nu si-o va invata nici de data asta. Mai vorbim la urmatoarea criza, pina atunci ne va inunda obisnuita logoree energetica evropeana fistichiu colorata. Pina atunci jucati-va cu impresionismul parerist energetic european si cine stie, poate vine Comisia cu o motiune pentru motorul cu apa si ne-am scos. De-o corigenta la Fizica, macar sa stim o treaba!
    De ce spun ca nu e totusi decit o solutie de avarie? Daca locuiti in, sa spunem, Ploiesti, va duceti la Kaufland in Bucuresti/Brasov/Constanta? Doar daca Kaufland Ploiesti s-a inchis. Veti plati insa mult mai mujlt in timp si bani.
    Restul sint stiri de umplutura cum ca Putin calareste tigri.
    Am mai scris aici: intr-o UE condusa de altceva decit de niste nevolnici, Putin ar ocupa doar un locsor in coltul mesei unde se discuta politica energetica a UE si ar semna ce i se pune in fata.

   • Păi de la CE & Ursula vin toți gărgăunii răzbelului cu Codoiul, certificate verzi și tranziții spre locuri cu verdeață. Ăștia de la noi nu fac decât să fie ceva mai zeloși ca alți ispravnici, spre marea bucurie a vizirilor Înaltei Porți brussăleze ✌

   • Regret sa fiu eu cel ce striveste corola de minuni a lumii ,dar sunt cateva adevaruri stiute de adulti :
    -mos gerila nu exista
    – „esti al doilea” este de obicei minciuna
    – „ograda noastra” face ce zice ursula, ce zic aia,ce zic si ceilalti ,in general ce ni se spune aia facem ( nu stiu ce e aia CE dar sunt sigur ca luam ordine si de la ei )

 2. Ma indoiesc ca se va intampla scenariul apocaliptic descris de acest domn, care de fapt nu lucreaza in domeniul energetic….e un consultant de pe margine…Si daca apocalipsa energetica descrisa nu se va intampla, renunta acest domn la scris pe teme de energie?
  Cum sa nu fie criza, cum sa nu creasca preturile, cand sute de mii de soldati sunt masati in apropierea granitelor UE,cand se fac exercitii cu rachete balistice transmise in direct? Asta e de fapt un posibil inceput de apocalipsa….daca dl autor cauta neaparat una.

 3. Nuclear or bust.

  Peste 50 de ani, dupa investitii serioase, cand regenerabilele vor fi mult mai fezabile, putem reevalua.

   • Chiar în documentul citat de tine, prețul energiei solare din instalațiile casnice poate ajunge la 227 USD / MWh. E cea mai scumpă energie electrică de pe fața pământului. Vezi cum fiecare pasăre pre limba ei piere? :)

    Energia nucleară e semnificativ mai ieftină, iar factorul de capacitate e incomparabil mai bun decât al fotovoltaicelor sau eolienelor.

    Dacă tot ești tu expertul în link-uri, ce-ar fi să cauți un studiu de caz pe o temă realistă: care e prețul minim la care se pot obține continuu 100 MW timp de 365 de zile pe an, 24 din 24?

    100 MW e puterea necesară în mod normal unui grup de blocuri și se poate presupune că între orele 17:00 și 22:00 ai nevoie de puterea asta în mod permanent, în fiecare minut și în fiecare oră, deci vei avea un consum de energie de 100 MWh în fiecare oră. Dintr-o singură privire pe graficul tău, e evident că numai din nuclear, cărbune sau gaz metan poți asigura puterea asta în mod continuu.

   • ”Pretul electricitatii produsa in instalatii fotovoltaice montate pe cladiri comerciale si industriale este tot” … o minciună.

    Nu are nicio relevanță la ce preț obții energia la ora 14:00, când arde soarele. Relevanță are faptul că la ora 19:45 îți trebuie un maxim de energie în sistem, iar instalațiile tale fotovoltaice livrează exact 0 (zero) la ora aceea. Dacă vrei să stochezi energia produsă la ora 14:00 și s-o livrezi în sistem la 19:45, îți trebuie niște baterii cât piramidele egiptene.

    O centrală nucleară livrează exact cât ai nevoie și exact la 19:45, când ai nevoie.

 4. Neavind habar de ceea ce se intimpla in acest domeniu ENERGETIC dar avind(o parere personala poate gresita ) o simpla si minima intelegere a fenomenului vedem cum Romania este conectata sau va fi conectata , in viitor in totalitate, unui ciclu European de asigurare a Energiei ce poate scoate sau nu (functie de evolutiile politice si miltare din zona ) din circuitul European al energiei Rusia .Mie imi pare ca totul este gindit cu bataie lunga si imi pare ca ceea ce urmeaza , ca si obligativitate in viitor , este stocarea unor cantitati uriase de energie ce cade in sarcina tuturor actorilor energetici din UE , dezvoltarea retelelor de transport si stocare a gazelor lichefiate si de ce nu transformarea Germaniei (prin punerea in miscare a Nord Stream 2 ) , intr-un mare HUB ce va redistribui in Europa toata energia necesara .Germania este singura tara din UE are puterea economica si tehnologia necesara in a realiza toate aceste deziderate .Revenind la Romania este evidenta imposibilitatea punerii in functiune a extragerii gazelor naturale din unele perimetre ale Marii Negre cunoscut fiind faptul ca aceste zacaminte se afla la o adincime foarte mare (acesibila doar cu tehnologie ce este parte a capabilitatilor tehnologice a unui numar foarte mic de firme )si ca in aceasta zona , la o adincime de peste 200 de metri ,apa Marii Negre este sulfuroasa ceea ce schimba in totalitate pretul final , de extratie , per baril , al gazelor naturale .Conductele de transport trebuiesc facute din materiale speciale ale caror costuri sunt uriase .Romania nu este , in acest moment , generatoare de plusvaloare energetica dar poseda (pentru o vreme ) 80 de procente energie proprie si restul este parte a (deocamdata ) circuitului gazelor rusesti .Politic si militar si economic Romania nu poate intra in jocul mare energetic iar cea ce ni se vinde, ca posibilitate energetica proprie , nu poate fi scoasa din contextul MARE al nevoii de energie a Europei(la care includem si Rusia ) si a celei Transatlantice acolo unde SUA isi vinde „fiecare molecula de gaz lichefiat in Europa .Mai pe scurt suntem obligati sa vedem viitorul si nu asa numitul „nationalism Energetic ”ce este nonprofitabil pentru noi cei aflati in UE .Costurile noastre de productie transport si livrare , daca am fi de unii singuri , nu acopera pretul final de vinzare al Energiei si din acest motiv ne axam pe energia nucleara ce acum ne este oferita de un Consortiu International ce isi bazeaza formula economica pe construirea de centrale nucleare ,, de capactate mica , dar care produc energie nucleara profitabil .Intr-un cuvint trebuie vazut INTREGUL, intreg in care si noi avem si vom avea rolul nostru energetic .Romania va fi ceea ce trebuie sa fie si ceea ce poate sa fie (profitabil )in viitorul intregului numit Uniunea Europeana .Nu mai suntem singuri si neajutorati in aceasta lume asa cum eram o data , cu peste 30 de ani in urma,atunci cind tot ceea ce produceam era vandabil doar prin subventionarea produsului de catre STAT.Sa incercam sa ne luam ADIO de la acele vremuri ce unora le aduce atit de multa nostalgie gresit inteleasa .

 5. fara suparare da imi suna a Malthusian catastrophe

  tara asta are o problema, dar nu cred ca energia e una dintre ele…

  sigur lucrurile nu par roze, dar pana la „aaaahhhhh o sa murim” e cale lunga

  pai in primu rand comenteaza unu care are aceleasi cunostinte despre energie ca si mine… deci spre zero
  in al 2lea rand o catastrofa bine scrisa aduce likeuri…

  • Atâta doar că de data asta e pe bune 👍. Sunt foarte puține de făcut în momentul ăsta pentru a atenua impactul, deci probabil că ce mai bună soluție e să vă culcați pe o ureche și să sperați că totul va fi OK. În situații disperate aceasta e adesea soluția cea mai puțin dureroasă… 😃

 6. Radacina adanca a raului este dupa parerea mea, acapararea partidelor politice de catre o turma de neispraviti, dedicati exclusiv buzunarului propriu.

  Si in alte tari politicienii sunt hulpavi si nesimtiti. Doar ca:
  a) in alte tari democratia si economia de piata, in functiune de mult mai mult timp dect in Romania au dat rezultate, decupland succesul personal de performanta statului
  b) reglajul in timp al mecanismelor democratice a implus o anume corectare automata a derapajelor excesive (daca imi permiteti).

  Probabil ca trebuie sa mai avem rabdare, la scara istoriei democratia din Romania merge inca de-a busilea.

  Sau sa asteptam ca un eveniment catastrofal sa puna ordine cu forta.

  ===
  Pana atunci, cred ca lucrul cel mai potrivit in politica romaneasca energetica ar fi sa se vorbeasca mai putin si sa se analizeze mai mult.

  Timpul nu e extensibil, si cand bati campii 2 ore, acele 2 ore nu le poti recupera. Inteleg apetenta pentru vorbitul mult intens si fara sens al multor politicieni, dar „vorba lunga saracia omului!” E drept ca in cazul in speta omul care saraceste nu e cel care vorbeste, contrar proverbului :-)

  ===
  Imi exprim si aici mirarea placuta ca pe Contributors e cineva care isi bate capul cu politica energetica de 100 de ori mai mult decat gramada de politicieni, functionari si consultanti, platiti cu bani grei.

  Poate ca daca le-am mai reduce numarul, am lasa loc si adevaratilor specialisti. Sau macar Romania nu ar mai cheltui atat cu niste neispraviti care lasa populati in voia sortii.

 7. Da si, asta an votat, asta o sa avem. ANRE este o capusa politica care nu a avut nici un rol in Romania, nici pentru investitii, nici pentru preturi. Corupta ca multe alte institutii politizate. Efectul nesimtirii din ultimii 30 de ani va face ca tot msi multi romani sa emigreze. Saracia va deveni tot mai puternica, sa va uitati la blocuri, cati seara mai au luminile aprinse in apartamente. Toti sunt adunati in bucatarii, in rest bezna.

 8. Certificatele de carbon sunt inventate arbitrar, ele nu sunt date de la Dumnezeu. În urmă cu 2-3 ani, când Otilia Nuțu avea seria de articole despre ”dreptul la încălzire al bucureștenilor”, România abia începuse să importe energie electrică din Serbia și Ucraina, iar onorata Commissie (Europese Commissie that is) tocmai descoperise că ar trebui să introducă taxe pentru importurile de energie din afara UE.

  O problemă nu se poate rezolva perpetuând mistificări, o problemă se poate rezolva doar eliminând mistificări. De exemplu, Germania a redus 43% din taxa aplicată gospodăriilor individuale la factura de energie electrică și a promis că va elimina și restul, de la 1 ianuarie 2023.

  România trebuie să elimine și ea taxele aberante de pe facturile de energie ale cetățenilor, iar plata certificatelor de carbon (care țin de Bruxelles) poate fi amânată până la calendele grecești.

  Energia nu s-a scumpit de una singură, energia a fost scumpită de guverne, prin taxele introduse. Dacă Germania poate arde 180 de milioane de tone de cărbune pe an, poate arde și România cât cărbune are nevoie, fără aiurelile cu certificate de carbon.

   • Pe factura de energie din Germania era o taxă de 18%, aplicată la consumul de energie electrică al gospodăriei respective. În medie, asta făcea aproape 400 de euro pe an pentru fiecare gospodărie. Guvernul actual se laudă că a redus 43% din respectiva taxă, media prognozată fiind de numai 220 euro pe an.

    Uită-te pe o factură veche și pe una recentă și spune-ne și nouă exact ce scrie. E foarte posibil să plătești cu 35% mai mult, dar asta din cauza creșterii valorii certificatelor de carbon. Care țin de Bruxelles, nu de Berlin.

    • Eu nu primesc nici o factura, stiu ca anul trecut plateam undeva ca. 100 pe luna, suma care se tragea direct din cont iar anul acesta suma respectiva este de 145 Euro , restul nu ma intereseaza, in definitiv imi lipsesc cateva sute de euro anul acesta fata de anul trecut suma rezultata pt energia mai scumpa, ca vine de la Bruxelles, Putin sau Sf Duh imi este perpendicular, sunt bani mei care nu o sa-i mai am si asta datorita unor indivizi care vor sa schimbe lumea.

     • Chiar dacă plata se face automat din cont, ar trebui să te poți loga pe site-ul furnizorului și să poți descărca facturile în format pdf, ca să vezi ce scrie pe ele.

      Sigur că, dpdv practic, nu prea are importanță ce scrie exact pe ele, dar taxele aplicate asupra consumului de energie sunt aplicate de stat și ar putea fi reduse sau chiar eliminate, ele nu sunt costuri de producție. Din câte știam, în Germania peste 50% din prețul plătit de consumator pentru energia electrică reprezintă taxe.

      Guvernele nu vor renunța din proprie inițiativă la diverse taxe, pentru asta e neapărată nevoie de presiune publică.

 9. Usor cu pianu’ pe scari.
  1. Nu vrea nimeni o EU independenta de urs. Ursul flamand este periculos.
  2. Habar nu aveti de nebunia din Romania pe fotovoltaice. Daca anul trecut se gaseau montatori in orice perioada, acum trebuie sa te programezi, in plus toate echipamentele PV s-au scumpit. Se instaleaza in mod uzual centrale de peste 150 KW, da montatorii pe care ii cunosc instaleaza pentru prosumatori centrale maricele in ultimul timp, cu ROI de 3-4 ani.
  3. A explodat si montarea de storage electric rezidential. Cu chiu cu vai gasesti un vanzator cu preturi decente.
  4. Ma astept la un dezechilibru major iarna viitoare datorita legislatiei care iti permite sa reportezi energia electrica produsa timp de 2 ani, multi vor renunta la gaz si vor trece pe electric. Cand nu va fi soare, nu vad cum vom produce destula energie. Legea trebuie schimbata pentru prosumatori (doar contravaloare, fara reportari de productie energetica).

  • Eolienele se opresc cand vantul bate prea tare.
   Peste 24 m/s morisca sa blocheaza ca altfel decoleaza! (depinde de generatia de trubine eoliene, pentru cele mai vechi blocarea apare sub 20 m/s)

 10. Cand pretul la energie e mare, statul incaseaza multi bani din: tva, accize, impozit pe profit. Cum ai crezut?

  In Belgia am citit ca companiile care produceau curent pe gaz au facut profituri uriase. Multi au avut contracte pe termen lung la pret fix, si in loc sa produca curent vand gazul livrat pe care l-au cumparat ieftin si il vand scump, nici nu e nevoie sa produca curent ca sa faca profit.

 11. Ușor cu ” apocalipsa „… pe scări. Multă exagerare și disperare îndusă (vinovat !?…) în oameni.
  Soluția grăbită cu ” baterie și hidrogen ” ca surse de energie, dar activate tot cu surse fosile echivalente, duce sigur la faliment !!!
  De ani buni, încerc să prezint o variantă surpriză, simplă, singură și ieftină, în actuala criză a Surselor regenerabile de energie.
  Dar pe nimeni nu interesează…
  Rămâneți în disperarea voastră ( interesată…!? ) spre o ” depresie „… a planetei noastre, fără speranță.
  ( [email protected] )

 12. Sunteti prea pesimist si alarmist.
  Chiar daca cererea de energiei in Romania nu va putea fi acoperita asta nu va conduce la o apocalipsa energetica, ci doar la reducerea consumului pana cand acesta se va plia cererii. Adica retelele se vor descarca conform algorimului, declansand consumatorii industriali si accidental opriri la altii. Aceasi problema si cu termoficarea, ingheata bucurestenii si timisorenii de frig si sistemul continua sa functioneze de zici ca e cel mai eficient din lume, insa in vara o sa se vada consecintele prin debransarile fara numar pe care sper ca cineva sa le contorizeze si sa aiba curajul sa si le asume toti cei care gestioneaza aceste catastrofe energetice.
  Solutii nu exista, pana una alta ce s-a furat de catre politrucii post-decembristi nu poate fi recuperat in luni ci in ani de zile si asta daca va apare o problema majora care ii va obliga pe cei care sunt la bucatele din energie sa faca ceva.
  Bomba zilei este PNRR care impune pentru finantarea gratuita ca jumatate din energia produsa sa fie auto-consumate, asta dupa ce ALRO si altii au urlat ca pleaca din Romania ca nu mai pot. Acelasi santaj gretos la care ,,vom” Popescu si plitrucii sunt sensibili si care ingropa proiectele altora.

  • Apocalipsa nu vine niciodata cind o astepti, ca daca ai astepta-o si nu esti cioban moldovan, ai lua masuri si nu ar mai veni.
   Oricum, sunt sigur ca apocalipsa nu poate veni in Ro, poate sa se zbenguiasca peste tot, prin europa, dar in Ro, nu. De ce, pt ca in Ro este tot timpul o apocalipsa, asa ca nu mai poate veni altceva.

 13. Acestea sunt consecintele imposturii generalizare care domina societatea romaneasca de ani buni, consecintele imbecilismului generalizat de care sufera majoritatea membrilor natiei. Pentru ca numai o natie majoritar formata din imbecili poate aduce la putere prin vot liber astfel de gasti de talhari si impostori. Nu generalizez, dar in ultimii 30 de ani, numarul politicienilor corecti si cu bune intentii a fost foarte mic si al politicienilor care se si pricep sa faca efectiv ceva, si mai mic.

  O clica cu origini securisto-comuniste a pus mana in anii 90 pe putere politica si economica, multiplicandu-se enorm mai ales in ultimii 15 ani, alaturandu-si tot soiul de grupuri infractionale si de interlopi, tot felul de indivizi incapabili dar dornici de parvenire prin orice mijloace. Cu complicitatea unei justitii corupte, lipsita de profesionalism, obedienta fata de clica de origine comunista care a imbuibat-o pe „doamna” justitie cu bani si privilegii date prin lege.

  Ce se poate face? Nimic! Nu exista resurse in societatea romaneasca care sa ne permita sa speram ca situatia ar putea fi rezolvata! Nu pe termen scurt, dar macar pe termen mediu sau lung!

  Din nefericire, viitoarele alegeri vor confirma ceea ce afirm mai sus! Sa speram ca ma insel, ca nu am dreptate, ca poate exista un reviriment spectaculos in mentalitatea si comportamentul acestei natii de neghiobi!

  • Atata timp cat partidele fac o contraselectie nu ne putem face bine votand listele cu hotii care ajung in locurile eligibile.
   In energetica au fost banii multi de furat, au reusit cu brio iar rezultatele se vad azi cand productia este la pamant si nici transportul si distributia nu o duc bine.

  • Care ”vot liber”?! :). Poți să ne spui, cu nume și prenume, care e parlamentarul care te reprezintă pe tine la București? Dar la Bruxelles, cum îl cheamă, concret, pe omul ales de tine să te reprezinte acolo?

   În România e butaforie, nu democrație.

 14. „Tovarăși stați liniștiți la locurile dumneavoastră!” după cum zicea un cunoscut lider politic român într-um moment de mare cumpănă. Totul se va rezolva. Și cuel s-a rezolvat. La-u pus la zid. 👌

  Era unul pe aici de se semnează Florin. Florix, XYZ, WheelsWithinWheels, etc. care explica cu j-de mii de link-uri pe YouTube și nu numai cum îți pui panouri solare la balconul garsonierei și morișca de vânt la geamul bucătăriei, și produci apoi curent electric de poți să-l vinzi cu găleata la chiar și la chineji… Soluția e pe vine! ✌

 15. Stimate autor, am inteles ca sunteti consultant. Cumva in domeniul energetic? Daca este asa, un inginer din domeniu ar vrea sa va puna urmatoarele intrebari:
  Aparare
  1. Chiar credeti ca Nato nu poate apara o platforma in apele Romaniei?
  2. De ce credeti ca s-au cumparat rachete atinava NSW care au o raza de 200+km. In principiu comanda consta in cate o racheta pentru fiecare nava majora din flota ruseasca. Mai mult, avioanele comandate din Norvegia pot lansa rachete antinava pinguin care este versiunea anterioara a NSW, deci inca 32 + rachete intr-o salva.
  Extractie
  1. Este adevarat ca Neptun Deep consta de fapt in 2 zacaminte, unul la 100m si unul la 1000m. Este amplasat exact un locul unde adancimea marii creste brusc. Este exact relieful unde exista dopuri geologice care contribuie la acumularea de gaze. Cum platforma de extractie poate fi amplasata la 100m iar in zona de 1000+m sunt doar capete de sonda conectate la platforma de foraj, nu tot ansamblul va trebui sa fie protejat contra conditiilor de adancime (adica vopsite cu o vopsea speciala, care este scumpa, dar este doar o vopsea in final).
  2. Este adevarat ca daca se iau de bune datele publicate de OMW care spun ca rezervele aferente doar OMW ar fi 100 miliarde m3 (deci 200 miliarde m3 per total), Romania isi va dubla practic rezervele dovedite? Vi se pare putin?
  Regenerabile.
  1. Este adevarat ca existe panouri solare care nu folosesc metale rare?
  Politica
  1. Aveti idee ca certificatele de carbon vor fi, conform estimarilor cam 300 EUR/Mt. in 2035? Vor fi insotite de masuri de compensare pentru anumite ramuri (8 la numar) plus taxe de carbon la import.
  Daca stiati cele de mai sus atunci puteti sa va numiti consultant. Daca nu… va las pe dvs. sa trageti concluziile.

  • Prin 1985 și Ceaușescu avea diverse măsuri prevăzute a intra în vigoare până în anul 2000, cu unele linii directoare pentru 2010. Doar propria execuție în mai puțin de 5 ani nu a fost capabil să o anticipeze :)

 16. 1 sunt sigur ca Cosmin nu e expert in rachete si aparare. Sunt sigur ca NATO nu va consuma rachete pt apararea unor zacaminte. Sunt sigur ca nici o firma civila nu se va implica intr-o zona pe unde zboara rachete.
  2. Ce legatura are cu materialele solarelor? Va straluci soarele mai mult?
  3. Ori ce taxa codoi apasa asupra sistemului energetic. Masurile de compensare sunt o birocratie monstruoasa care deformeaza piata libera.

  • sa nu mai spun ca niste instalatii pe mare pot fi atacate si cu torpile, lansate din submarine. Cu alte cuvinte e extrem de greu si scump de parat niste instalatii marine.

   • Plasele antitorpile s-au inventat in WW1 si au fost folosite extensiv in WW2. Constau in niste flotoare care „plutesc” sub nivelul marii care sustin niste plase de otel care sunt legate de fundul marii. Cost infim comparativ cu costul total al proiectului

  • Le spuneti toate astea unora care n-au facut decit sa taie frunze la ciini prin politica sau unor mardeiasi ratati ale caror orizonturi financiare sint la nivel de vinzare de telefoane second hand pe Olx ajunsi cumva politicieni? Unora ale caror teluri de viata sint salariul si chenzina la stat unde eventual pica si-o ciupeala, daca au noroc niste milioane de dolari? Pardon, parai.
   Toti astia sint numai buni in a face strategii cind se joaca cu ratustele-n cada!

   Cu zacamintele: evident ca picior de investitor privat nu calca in zone de razboi decit cu spate armat asigurat fie de stat, fie de mercenari. (Ba mai nou nici statul ca se-ntimpla ca recent in Serbia, ies prostestind cu sutienele-n vint femei eco si baietasi incerti si gata, pauza minerit de metale rare evropean. Se pregatesc pentru acelasi scenariu Portugalia, Spania, Franta si, pssst, poate Romania. Da’ n-o stiti de la mine, da?). Exemplul la indemina e transportul de concentrate si de catozi de cupru din DR Congo la Dar es Salaam pe calea ferata. Asigurat cu firme specializate de mercenari. Care cale ferata a fost construita de chinezi si data in folosinta in 1976. Auzi, Coana UE, ziceai ceva de strategii? Uite una, nu-mi spune ca abia acum afli de ea cind toata industria de profil o stie de aproape jumatate de secol! Intre timp, madam UE, poate ai aflat ca a fost adaugat un al doilea fir la calea aia ferata. Ghici ciuperca cine a facut asta, cind si cu ce firme? E la un Gogu distanta sa afle si norisorii din mintile tale bruxelleze, unele minti semnind condica inclusiv pe Contributors. Quality press, pardon, platforma.
   Mai vreti? Un sfert din productia chineza de Pr-Nd + celelalte metale rare (peste 91% din productia mondiala e in China, aproape tot know how-ul in materie e exclusiv chinez si nu e de vinzare, a fost subiect de discutie tete a tete intre Trump si Xi Jinping, pe cite se stie fara rezultat), metale esentiale pentru industriile de virf, provine din reciclare. Intr-o buna aproximare, vreo 18 000 de tone anual. Misunatori pe la Brusal, aveti idee cit produce si recicleaza Evropa? Raspunsul e acelasi cu continutul in idei al mintilor voastre si, evident, invers proportional cu logoreea voastra ignara (si) in materia asta. Nu mai bine ramineti voi la strategii cu ratuste in cada?

  • 1. Energia a jucat si joaca un rol important in politica internationala. Nu poti fi expert in domeniu fara sa stii asta. Rachetele sunt ale Romaniei si protejeaza un asset important. Cam care este costul dependentei EU in domeniul gazelor fata de Rusia. Mult mai mare decat 300 milioane dolari, mai mult ca sigur
   Irak suna cunoscut? NATO deja cheltuie sute de miliarde pentru acel zacamant
   2. In textul articolului se afirma ca fotovoltaicele nu sunt o solutie pentru ca pentru a le produse se folosesc metale rare. Eu am spus ca asta e o prostie pentru ca noile tehnologii au eliminat aceste componente, altfel nu se putea ajunge la un pret de 300 USD pe KW pt panouri.
   3. Si nu vor scadea indiferent cati consultanti vor vocifera :=)

   • Mai rămâne de rezolvat doar detaliul funcționării panourilor solare pe timp de noapte, dar am azuit că savanții UE lucrează neobosit la problemă 😁

  • 1. Autorul zice ca a scris o teza despre Geopolitica si energie. Daca vorbesti despre Geopolitica vorbesti si despre forte armate.

 17. 1. Energia a jucat si joaca un rol important in politica internationala. Nu poti fi expert in domeniu fara sa stii asta. Rachetele sunt ale Romaniei si protejeaza un asset important. Cam care este costul dependentei EU in domeniul gazelor fata de Rusia. Mult mai mare decat 300 milioane dolari, mai mult ca sigur
  Irak suna cunoscut? NATO deja cheltuie sute de miliarde pentru acel zacamant
  2. In textul articolului se afirma ca fotovoltaicele nu sunt o solutie pentru ca pentru a le produse se folosesc metale rare. Eu am spus ca asta e o prostie pentru ca noile tehnologii au eliminat aceste componente, altfel nu se putea ajunge la un pret de 300 USD pe KW pt panouri.
  3. Si nu vor scadea indiferent cati consultanti vor vocifera :=)

 18. Chinezii nu vor putea taia accesul la soare, vantul si apa. Ei ar putea cel mult influenta / sabota instalarea de noi capacitati de productie prin limitarea accesului la minerale rare. Dar nu vor face asta ca interesele economice sunt mai mari si daca ar face-o impactul ar fi extrem limitat, nu e ca si cum te-ai trezi cu -25% din energie lipsa peste noapte.

  Apoi ref. la metalele rare, tehnicile de reciclare se imbunatatesc extrem de rapid pentru ca acum exista si motivatia economica, cererea fiind mare.

  Mai aveti un coleg de platforma, Constantin Crânganu, care are niste teze batute in cuie si se chinuie de ani de zile sa le demonstreze.

  • Dacă totul e așa roz în privința regenerabilelor, de ce e nevoie de certificate de carbon care să penalizeze arderea de cărbune și gaz metan? În România, termocentralele au fost întotdeauna ale statului. De ce costul respectivelor certificate de carbon este trecut pe factura cetățeanului? Ca să plătească românul bunăstarea corporațiilor germane și cehești și să mai rămână ceva bani și pentru ”oamenii de bine” care comentează la articolele Dl.Crâganu?

   Cât despre viitorul luminos al omenirii (i.e ”tehnicile de reciclare se imbunatatesc extrem de rapid pentru ca acum exista si motivatia economica” ) teza asta a ta vine direct de la Cancelaria de la Berlin, iar cei care o propovăduiesc pe forumurile de limbă română nu fac asta pro bono.

   • Certificate de CO2 si certificatele verzi sunt doua lucruri diferite. Pe factura apar certificatele verzi (masura de stimulare a productiei de energie verde). Costurile certificatelor CO2 ajung la stat care ar trebui sa faca exclusiv proiecte de mediu cu ele. Care este legatura cu nemtii si cehii? EON si CEZ sunt furnizori, nu producatori din cate stiu eu. Cred ca au si ceva distributie, dar tarifele la distributie sunt reglementate de stat.

    • Un singur exemplu: Uniper este divizia de combustibili fosili a E-On și a deschis o termocentrală pe cărbune în Germania chiar și în 2020. Divizia din Rusia se numește Unipro, care până la urmă aparține tot E-On.

     ”Din câte știu eu”, legătura ta cu mistificările ecologiste care e? :)

     • Și care este legătura firmelor germane și cehe cu certificatele CO2? Sau cu certificatele verzi?
      Au eoliene/fotovoltaice si primesc bani de la noi prin facturile de energie electrica?
      Cat despre certificatele CO2, producatorii nu castiga nimic; noi le suportam in costul energiei electrice, iar banii acestia ajung la stat, la fondul de mediu.
      Pana una alta, bunastarea este a statului. Dupa unele calcule, 95% din cresterea preturilor energetice ajunge la stat.

      • Ce-ar fi să vezi parcurile fotovoltaice oferite spre vânzare, ca să te lămurești ce câștigă și ce nu câștigă producătorii?

       Firmele germane și cehești vând și instalează în România eoliene și panouri solare, care putea să fie legătura? :)

      • @Harald
       „Firmele germane și cehești vând și instalează în România eoliene și panouri solare, care putea să fie legătura? :)”
       ____
       Haha, daca erau firme englezesti nu mai strambati din nas ;)

       Cat despre pretul parcurilor construite in trecut sunt fair… avand in vedere ca dezvoltarea /investitiile au fost sustinute cu certificate verzi. In urma cu 5-7 ani, pretul per MW instalat (eolian, fotovoltaic) a fost considerabil mai mare in comparatie cu preturile de azi. https://energypost.eu/5-charts-show-the-rapid-fall-in-costs-of-renewable-energy/

     • Termocentrala de la Datteln a fost comisionata in 2020, planificarea si constructia insa, au avut loc cu ani inaintea dealului Coal-Phase out. Nu in mod intamplator, centrala Datteln se afla de fapt si ultima pe lista decomisionarilor care vor avea loc in urmatorii 10-15 ani. Apropo, Uniper accelereaza coal phase-out in UK. Citez: „One unit of the coal-fired power plant in Ratcliffe-on-Soar will be shut down early”. De asemenea, Uniper a inceput sa investeasca masiv si in regenerabile.

  • Chinezii au o foame nepotolita de energie. Daca solarele ar fi o solutie le-ar opri pt ei si, gata, s-au rezolvat. Dar ei sunt atit de fraieri incit constriesc 300 de termocentrale pe carbune.
   Daca solarele ar fi o solutie, pai atunci cei din zonele insorite s-au scos, si nu numak africanii, ci si mexicanii, americanii din sud. etc. Daca ai invatat adunarea socoteste ce suprafata si cite sisteme de acumulare energie ar fi necesare pt asigurarea consumului.

   • Cineva a comentat azi la tema asa: chinezii construiesc atit de multe centrale pe carbuni pentru a putea produce panourile solare pe care le vind europenilor.

   • China substituie multe centrale vechi pe carbune cu centrale noi pe carbune, dar si cu regenerabile. Mai nou construiesc instalatii fotovoltaice plutitoare, pe cladiri si evident parcuri eoliene on- si offshore. In capacitati noi instalate, sunt campioni si in domeniul regenerabilelor (ne-au luat si aici fatza)! https://www.scmp.com/business/china-business/article/3161732/china-remain-renewable-energy-leader-strong-capacity-growth

    Apropo suprafete si fotovoltaice, ponderea energiei fotovoltaice in mixul electric german este in jur de 9%-10% (si chiar daca in Ge consumul energiei per capita este destul de mare, nu prea vedem campuri solare pe marginea drumurilor). Un sudiu publicat anul trecut (bazat pe masuratori din satelit) arata ca suprafata acoperisurilor din UE poate oferi destul loc pentru a acoperi circa 60% din consumul energiei electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro