luni, mai 29, 2023

Rotativa la Chişinău: cine face jocurile Moscovei şi ce rol joacă România în peisaj

Traiectoria europeană a Chişinăului e subminată de Rusia prin încercări de destabilizare internă pe fondul crizei economice, dar asta nu-i vreun secret pe care trebuia să-l anunţe Zelenski: lucrurile s-au petrecut la vedere tot anul 2022, cu manipulări şi demonstranţi plătiţi scoşi în stradă. Ele au erodat serios guvernul Gavriliţă şi au dus, pe lângă alte cauze, la nevoia de schimbare anunţată ieri la Chişinău. În fruntea sabotajelor şi finanţărilor politice ilegale din străinătate stau în primul rând cei trei oligarhi fugari, fiecare aflat în relaţii complicate unul cu altul şi mai mult sau mai puţin strânse cu serviciile ruseşti. Toţi sunt daţi în căutare de justiţia din Moldova dar au lăsat în urmă cozi de topor în acestă justiţie profund distorsionată şi coruptă, care în momentul de faţă reprezintă cea mai gravă vulnerabilitate de securitate a ţării.

1. Vlad Plahotniuc, aflat se pare prin Emirate (ori în Ciprul de Nord), om care a jucat în cariera lui la toate capetele posibile (Moscova-Tiraspol-Bucureşti-etc) promovat de regimul Iliescu la inceputul anilor 2000 de la nivelul de interlop basarabean mărunt cu kalaşnikov, ce ducea femei la produs, la cel de biznisman legat de compania noastră de stat Petrom (înainte de privatizare), având între altele cetăţenie română (sub nume fals), deci probabil şi protecţia unor cercuri de la noi. Partidul său PDM a colaborat cel mai bine cu PSD pe vremea când conducea autoritar Moldova prin şantaj şi plăţi cu sacoşa, după modelul “corupţie masivă sub acoperirea retoricii pro-europene”, un model atractiv deoarece nu presupune opţiuni geopolitice anume: putem fi cu toată lumea, inclusiv cu Europa şi americanii, atâta vreme cât ţara rămâne într-o zonă gri şi spălam împreună bani. Dar nu numai cu PSD. Deşi aproape lipsit de educaţie şcolară Plahotniuc e un lider abil şi machiavelic: a finanţat înfiinţarea de televiziuni, partide şi mişcări de toate orientările, pe stânga şi pe dreapta, inclusiv unioniste, pentru a confuza spectrul politic şi a avea posibilităţi multiple de manevră; a cultivat relaţii la Bucureşti sau Washington în diverse cercuri, plătind consilieri şi / sau ziarişti care încă se află în funcţii în instituţii de stat româneşti. Partidul şi-a schimbat recent numele şi, deşi are şanse electorale zero, e în continuare frecventat de liderii PSD: săptămâna trecută de ministrul Budăi (poză).

Ministrul PSD Budăi cu oamenii lui Plahotniuc, Feb 2023

2. Ilan Şor, fost primar de Orhei, acum refugiat în Israel, posedând multiple cetăţenii (ca şi ceilalţi doi oligarhi fugari) e omul care a preluat în 2022 conducerea operaţiunilor pro-Kremlin la vedere din Moldova. El e în momentul de faţă cel mai activ finanţator din afară (cu bani ruseşti) al destabilizărilor politice, după cum a documentat amplu presa independentă de la Chişinău, aplicând astfel strategia non-militară de răsturnare a regimului supervizată de generalul Beseda (secţia 5 FSB, spionajul şi măsurile active în fostele republici unionale, deci inclusiv Moldova şi Ucraina). Conduce un partid aflat pe locul trei în sondaje. Încercările statului de a declara ilegal acest partid cu finanţare externă sunt pe moment blocate.

3. Veaceslav Platon, aflat la Londra, e finanţistul interlop din centrul marii operaţiuni de spălare / furt de bani ruseşti derulată cu ajutorul băncilor şi justiţiei din Moldova (şi Letonia) acum zece ani, evaluată la 22 miliarde euro: Laundromatul. Evident asta nu se putea face decât dacă Platon era servant pe comision pentru grupări ruseşti puternice care voiau să fure bani de la propriul stat, ceea ce presupune automat acoperire FSB. Relaţiile lui cu ceilalţi doi oligarhi de mai sus au fluctuat în diverse perioade de la tovărăşie în furt, la rivalitate, trădări şi turnătorii reciproce, în special pe subiectul Laundromat. În momentul de faţă alimentează ceva presă de kompromat şi, posibil, iniţiative politice care să complice spectrul politic pe dreapta. Cum e obiceiul cu escrocii din spaţiul post-sovietic şi el are diverse cetăţenii, în diverse stadii de asumare/renunţare, inclusiv ucraineană, se pare.

Veaceslav („Slava”) Platon

La aceştia se adaugă primarul Chişinăului Iv (Ion / Ivan) Ceban, crescut şi promovat în Partidul Comunist al lui Voronin, ales primar în 2019, ajutat în campanie cu bani din Rusia şi, după cum a arătat presa, consultanţi agenţi FSB acoperiţi. El este în prezent succesorul desemnat de Moscova drept lider de viitor al politicii pro-Rusia din Moldova după ce fostul preşedinte Igor Dodon s-a dovedit un loser electoral şi organizatoric. În acest scop strategia s-a rafinat un pic, imitând pe cea a lui Plahotniuc pe vremuri: a renunţat să atace la baionetă UE ori limba română, cum făcea înainte; acum se declară pro-european dar sabotează în practică aplicarea politicilor europene, radicalizând electoratul nostalgic cu mesaje populiste. În plus, e un partener de nădejde al mafiei imobiliare din Chişinău, care spală bani după tipicuri post-sovietice. Ceban e de asemenea partenerul favorit în Moldova al PSD, personal al lui Marcel Ciolacu, care îi organizează regulat turnee prin România. Diverse primării din Bucureşti, Buzău sau de prin Ardeal (PSD şi PNL) contribuie cu bani de la buget la proiecte de reabilitare urbană în Chişinău pe care Iv Ceban le confiscă politic pe persoană fizică: nu există panouri sau anunţuri că parcul, strada etc ar fi finanţate din România.

Iv Ceban, al treilea din stânga

Articol în proiectul Fact checking the Ukrainian War in the Black Sea Region

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Distribuie acest articol

82 COMENTARII

 1. The government’s collapse on Friday comes just days after Gavriliţa met with European Council President Charles Michel and European Commission chief Ursula von der Leyen in Brussels to take stock of Moldova’s EU membership prospects.

  • Sunt nebun de bucurie, adică simt o adevărată stare de kartarsis, când vă văd, din nou postările. Cu aviațiunea cum mai este? Mai zburătăciți din floare-n floare ca un fluture primăvăratic ieșit la soare cu dinți (de -6 grade)?

 2. Ceea ce deja stim despre Rep.Moldova ,chiar mai putin decit despre deja mai sus enumeratele persoane (personaje ) ,se reduce doar la pozitia geografica a acesteia , la numarul in scadere de locuitori , la existenta Transnistriei ca si fief al rusilor care contine si depozitul de arme de la Cobasna cum tot atit de bine stim si care este ajutorul acordat Rep.Moldova de catre Romania si de catre Occident sau cum micuta armata a Republicii este condusa acum de militari scoliti in Occident . Romania a devenit partenerul cel mai important al fratilor de peste Prut .Rep. noldova este avantajeata de pozitia sa geografica .Daca Ucraina reuseste in demersul ei razboinic atunci Rep. Moldova scapa de toate grijile din lume si se ataseaza total Uniunii Europene .Lucrul pare a fi stabilit deja .Importanta este insa decizia actuala a Presedintelui Iohannis atunci cind PSD ar dori (poate nu ) sa schimbe guvernarea .Este un moment delicat dar in care poate Iohannis are resursele sa numeasca un membru PSD in functia de Premier Desemnat , membru PSD ce nu s-ar alinia total deciziilor trecute sau mai putin trecute ale Partidului ci mai degraba interesului national sau daca nu poate decide aparitia unui guvern minorittar sau la limita majoritatii ce ar putea gestiona situatia pina in alegerile din 2024 .O alta decizie greu de luat de catre Presedinte .

  • Draga Gica,

   Intersectia dintre multimea PeSeDistilor si multimea chestiunilor care reprezinta interesul national este multimea vida! Adica clica PSD este disjuncta de ceea ce inseamna interesul national! Deci nu ai pe cine sa alegi din PSD!

   Solutia optima pentru interesul national ar fi ca PSD sa fie un partid de maxim 8-10%! Cum asta nu este posibil(dupa cum arata sondajele), rezulta ca cei care prin vot aduc PSD in orice scrutin la peste8-10%, voteaza de fapt impotriva intersului national, impotriva interselor lor proprii de trai decent si viata civilizata! Nu mai comentez ce deducem de aici! Am tot comentat si am starnit furia patriotarda a unor nostalgici comunisti!

   In Basarabia( i.e. Republica Moldova) lucrurile stau cam la fel, sau mai bine zis, au stat cam la fel, pentru ca acum, prin vot, au ajuns la putere Maia Sandu si partidul ei de orientare pro-europeana. Fortele bolsevic-comuniste pro-ruse ataca insa neincetat, bazandu-se, ca si in Romania, pe o masa de imbecili cu minte limitata, din a caror cauza bestiile comuniste au tot detinut puterea timp de 30 de ani! Deci cine sunt vinovatii!? Raspuns clar! Imbecilii si hotii care sustin prin vot de 30 ani(ei, acum ei si plozii lor cei cretini) clicile de infractori de origine comunista.

   Acum Gica, daca vrei sa fii patriot, ofera tu o solutie ca sa scapam rapid de aceasta boala! Numeste-o…pe solutia aia….care sa fie rapida!…si evident trebuie sa fie radicala!

   PS Ai inteles acum, draga Gica, de ce justitia trebuie sa fie libera si corecta si nu subordonata clicii comuniste? De ce jigodiile astea din PSD tin cu dintii de controlul asupra justitiei? Sper ca ai observat ca Maia Sandu nu vorbeste despre reformarea justitiei in Moldova, ci despre CURATIREA justitiei! Adica despre eliminarea si pedepsirea procurorilor si judecatorilor care sunt mana in mana cu comunistii si infractorii! L-ai auzit tu pe Johannis vorbind despre asa ceva?

   • Solutia nu este in buzunarul Presedintelui Presedintele joaca politic doar cu ceea ce ii ofera rezultatul alegerilor si ceea ce poate face conform prerogativelor ,la nivel parlamentar si totul conform Constitutiei ce ne zice cum toate deciziile trebuie sa convearga spre o buna functionare a Statului si dupa cum vedem chiar asta si face .Presedintele poate insa sa aduca in discutie in societate si prin aportul guvernului si al Parlamentului fiecare pe sectorul lui de competenta ,o serie intreaga de noi legi ce ar putea cuprinde noi modificari in Sistemul Electoral , de forma obligativitatii votului (pentru o vreme ) sau cresterea pragului electoral pentru Partidele ce se afla in competitia Parlamentara sau poate propune scaderea virstei votantilor ,ba chiar poate decide , ca prerogativa personala , aparitia unui Referendum ce ar modifica forma de guvernare .In rest totul se afla in punguta alegatorului ce daca iese la vot in numar mare responsabilizeaza rolul Partidului cistigator aflat sau nu in Coalitie la guvernare si implicit elimina intrarea in Parlament a unor Partide ce nu au un statut clarificat sau elimina Partidele ce se afla la limita accesului in Parlament oferind astfel o putere mai mare cistigatorului (ilor).Ceea ce Romania trebuie sa faca este doar a se alinia deciziilor venite de la Bruxellles (deja se intimpla asta ) si a deciziilor venite de la NATO totul ca reprezentare a singurei alternative pe care o are tara in acest moment .Presedintele nu se poate juca cu soarta natiunii .Partidele si rollul lor in societate devine purtator de obligatii ce nu mai pot fi inlaturate ca pina acum de anumite grupuri de interese .Curatirea justitiei este si ea un factor decisiv si primii pasi au fost facuti .Cititi cu atentie legile deja aparute si proiectele de lege viitoare, ce dincolo de contestatarii de serviciu ce mai falsifica si ei anumite componente pentru a satisface anumite interese , se inscriu in ceea ce viitorul ne obliga sa facem .

    • Presedintele(mi se face greatza cand spun acest cuvant si ma gandesc la persoana Johannis) a avut o majoritate decenta pe care a facut tot posibilul sa o distruga, aducand la putere grupul infractional PSD! Acest individ complet imoral mimeaza democratia si atasamentul fata de valorile euroatlantice, la fel cum o fac si papagalii comunisti din PSD cu Ciolacu in frunte!

     • De fapt, USR-Barna a adus la guvernare PSD prin sustinerea motiunii introduse de PSD impotriva guvernului de coalitie PNL/USR. Votul combinat al PSD, AUR si USR a fost arma crimei. Iohannis nu a avut de ales, altfel era suspendat si cine stie daca Sosoaca (pe atunci pe cai mari in AUR) nu ar fi fost azi Presedinte.

      • Nu mai manipula in mod ordinar! Johannis ar fi putut sa-l lase in pace pe Stelian Ion sa realizeze ceea ce incepuse, sa nu-l mai atate pe Catu impotriva USR, etc

       Daca dorea continuarea cu acel guvern, ar fi vorbit cu imbecilul de Catu sa se potoleasca, sa nu mai loveasca in USR degeaba. Razboiul cu USR a inceput din februarie 2021, Catu ducand, probabil la indicatiile lui Johannis si ale unor hahalere din PNL(precum Dumitrescu de la Ploiesti), o campanie continua impotriva unor ministri USR-PLUS!

       Ceea ce faci dumneata e campanie de tip comunisto-securist!

      • @judex _ „Votul combinat al PSD, AUR si USR a fost arma crimei.”

       Unii au memorie mai bună, alții mai puțin… „Arma crimei” a fost bătaia pe banii publici pe care să-i risipească USL, apoi să împrumute, și iar să risipească șamd. Astfel, a început lupta în interiorul PNL.

       USR a fost alungat de la guvernare pentru că „nu se putea vorbi” cu membrii săi. Adică, refuzau să participe la „combinații”, iar culmea a fost când unul dintre miniștri a sesizat procurorii pentru a fi instalată tehnică de înregistrare a „combinatorilor”.
       https://romania.europalibera.org/a/usr-plus-alegeri-interne-pnl/31439663.html

      • @Constantin:
       …si cum a fost castigata batalia pentru banul public de care amintiti prin “rotativa” de la guvernare a USR cu PSD? Va imaginati care ar fi fost situatia de azi a unui USR-Drula in guvern, dupa prestatia mai mult decat onorabila in administrarea banului public a ministrului Drula si a primarilor Nicusor Dan si Armand?

   • Omul de rand fara prea multa scoala voteaza fix in functie de interesele lui de moment pentru ca trebuie sa supravietuiasca, dara daca politicienii de drepata sunt ingrijorati de directia pe care o ia tara, ar putea sa faca lobby pe langa patronatul de dreapta, sa mai renunte si el un pic din profit si sa-l sprijine un pic sipe omul ala care incearca sa supravietuiasca. Tu ce asteptari ai cand tu il faci prost in fata si il trimiti sa munceasca pe un bob de orez spunandu-i ca asa e in capitalism?

    • Ionel, la noi patronatul nu este de dreapta, ma refer la cel local. Marea majoritate sunt niste jigodii provenite dn gasca comunisto-securista si chiar ei sunt cei care patroneaza grupul infractional PSD. Astia sunt niste jigodii provenite din comunism, care vor cat mai multi bani, necontand cat de legal sunt obtinuti. Asta nu e nici pe departe capitalism real. In capitalismul real patronii isi trateaza decent salariatii, pentru ca munca lor le aduce bani.

     Astia pe care-i numesc eu prosti si cretini(si chiar asa sunt) nu inteleg exact acest fapt. Ca la noi capitalismul e reprezentat de niste borfasi proveniti din sistemul comunisto-securist. Deci isi voteaza singuri traiul dintr-un bob de orez, pentru ca de la hienele cu apucaturi comuniste nu pupi mai mult! Lor li se pare ca voteaza pentru interesul lor de moment! Au minte putina si sunt neinformati, dar nici nu stiu cum sa procedeze pentru a distinge clar realitatea. Din cauza lor o tara intreaga zace de 33 de ani, fiind la cheremul unor jigodii provenite din vechiul sistem comunist…si jigodiile astea au copii si nepoti care sunt exact ca parintii si bunicii lor!

    • @ionel _ „Omul de rand fara prea multa scoala voteaza fix in functie de interesele lui de moment…”

     Scuzați-mă, dar este necesar să vă contrazic.

     „Omul de rand” votează într-un anumit fel, sau nu votează deloc, adesea contrar intereselor sale pe termen scurt, mediu, sau lung, după cum este manipulat prin mass-media. Ceea ce numește autorul articolului în mod romantic „război hibrid”.

     Manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. Iar cât de bine este făcută depinde de cât de mulți bani sunt investiți. Este valabil în Moldova, în România și oriunde în lume.

     Ceea ce nu spune autorul articolului este cum, care sunt acțiunile concrete și fondurile investite, cu surse șamd., pentru contracararea acestea.

    • De supravietuit sa supravietuiasca fiecare pe rodul trudei sale nu pe bani luati cu japca legala ( de la cei ce trudesc ) de guvernanti si elicopterizati la puturosi si analfabeti .

   • Eu ma întreb de multa vreme: mai este viabil sistemul democratic care permite tuturor cetățenilor un drept de vot? Pt ca, trebuie sa recunoaștem : majoritatea e de fapt neinformata sau, mai bine zis, dezinformată și in concluzie nu are nicio șansa sa voteze in mod corect pt interesele ei. Votul acordat unora ca CiolacuPSD sau Bode&coPNL de treizeci de ani e dovada suprema. Și mai văd o problema atunci cind oamenii integri și capabili fug de politica ca dracul de tămâie, astfel încât ajung in Parlamentul României inși fără studii superioare, cum pot aceștia sa facă legi bune pt popor ?

    • România are cea mai disfuncțională democrație din toată Uniunea Europeană. Restricționată prin lege.

     Omul este împiedicat să aleagă pe cine vrea el, se votează liste de partid. De asta oameni decenți stau departe de politică și tot de asta alegătorii decenți preferă să nu se prezinte la urne.

     Statul român e organizat exclusiv în beneficiul angajaților statului și deocamdată nu există niciun partid care să propună altceva. Toate partidele vor mai mult etatism.

  • De fapt solutia optima ar fi ca PSD sa fie sub pragul electoral de 5% sau sa fie interzis de catre justitie ca fiind o organizatie criminala antinationala! – Lucru imposibil in scumpa patrie plina de idioti, care sunt mandri ca sunt romani, dar voteaza contra intereselor Romaniei!

 3. Ride Ceob de Oala Sparta.
  (Th-is is Spar-TA!

  3 DLEa MALDAVA?
  (parca mai era si un film american:
  5 Pentru INFERN”!

 4. Domnule Sorin Ioniță.
  Poate nu știți.
  PSD e cel mai rusofil partid din Romania.
  De la Iliescu încoace și fara excepție.
  Aplica aceleași metode pe care le descrieți in articol.
  Iubește teoretic UE și USA dar a făcut tot ce era cerut de Moscova în realitate.
  De la vânzarea către ruși a industriei civile cu capacități militare, la pus pe butuci oricare industrie militară românească și pină la dezarmarea masivă a armatei.
  Cu războiul din Ucraina , americanii au schimbat foaia și acum Ciolacu & Co sunt prinsi între ciocan și nicovala.
  Greu sa fi sluga la doi. 😀😀
  Moldova e o Românie mai mica cu aceleași năravuri
  Încă mai au de lucrat pina vedem un prim ministru în pușcărie ( unu „al nostru” a fost de doua ori și se chinuie sa fie reabilitat ) și un sef de partid după gratii ca „marele” Liviu Dragnea.
  Bandiții trec, partidul rămâne.
  Ca Cosa Nostra. Bine asta e oficial recunoscută că mafie. 😀

 5. PSD are multe si vechi pacate, dar sa-l acuzi pe Ciolacu ca e proRuSSia e complet aberant sau deliberat fals. Pare mai mult sa fie contactul desemnat (nu de ruSSi!) pentru Ceban.
  Coalitia insasi are multe pacate dar tandemul Ciuca- Ciolacu se misca perfect din punctul de vedere al NATO, incomparabil fata de alti politicieni din Est.
  Si miscarile se fac inteligent, eficient, fara publicitate, evident, dupa strategia stabilita de cei mari.

   • Notat! Tovarășul Ciolacu face jocul Ivanilor, mințind și manipulând ca o gazetă rusească. Or, el ilustrează din plin, zi de zi, acel adevăr că Mama Natura nu l-a înzestrat cu vreo pricepere și că e mai vorace decât Ivan Iliescu. Acest Ciolacu merita scos în afara neamului, iar numele să-i fie pomenit doar de batlocura, alaturi de toate ficțiunile unioniste, precum Simion, Sosoaca etc.

  • ”Coalitia insasi are multe pacate”. Coaliția asta este un păcat strigător la cer fiindcă este un incest! Frate cu soră, amîndoi de la mînăstirea Secu, întrețin relații sexuale între ei pentru bani în văzul lumii, huo, rușine! De parcă nu le ajungea l-au băgat și pe unu’ Ciucă la perversiuni profitînd de handicapul lui mintal și de faptul că și-a petrecut viața mai mult în cazarmă, iar ăștia și pușcăriașii se știe că sînt predispuși să se bage în chestii d-astea, deci să aive grije dom’ prezidente și să-i urmărească cu atenție și îngrijorare pe OnlyFans!

   • Povestea lui Ciucă a explicat-o Trompeta Cotrocenilor și explicația pare valabilă.

    Povestea se corelează și cu dovezile (destul de surprinzătoare, dar totuși greu de contestat) că războiul din Ucraina era anticipat încă din 2019.

  • Doar câteva din acțiunile ale PSD:

   – Blocarea explorării (nu a exploatării, a explorării!) rezervelor de gaze de șist în Vaslui în 2014. Scandalul Pungești care a fost organizat și întreținut 100% de PSD căruia i s-au adăugat. Circul a provocat plecarea definitivă a Chevron din România.

   – Legea offshore din 2018 impusă de PSD. Ciolacu era șef al grupului parlamentar PSD. Fără implicarea sa directă legea nu putea trece în parlament. Legea a provocat plecare precipitată a Exxon din România.

   Primele două puncte au avut o contribuție majoră la asigurarea dependenței României de Gazprom.

   – În 2014 Prim-ministrul PSD și candidatul PSD la președinția României Victor Ponta intervine personal și blochează anchetarea evaziunii fiscale și a altor găinării comise de grupul muscălesc Lukoil în România.

   – În 2002-2003 premierul PSD Adrian Năstase, șef al partidului și viitor candidat PSD la președinția României se implică personal în vânzarea către a celei mai mari părți a siderurgiei românești inclusiv COS Târgoviște și Industria Sârmei din Turda. Condiția principală pusă de Năstase pentru participarea la „licitație” sunt 5 ani de experiență în metalurgie. Cu toate astea tucii și britanicii ce participau la licitație sunt eliminați prin diferite scamatorii ceea ce ce-i lasă pe rușii de la Mechel în „pole position”. Prețul de vânzare e mai mic decât cel al stocurilor de tablă de oțel din magaziile lor. Rușii vând rapid toată marfa și se apucă să demonteze toate echipamentele. Cele mai noi sunt mutate în Rusia – de exemplu forja de blocuri și bare, ce era la vremea respectivă singura din Europa de Est certificată de NATO ajunge la combinatul de tancuri de la Nijni Taghil din Siberia. Restul sunt vândute rapid la fier vechi.

   – În 2003 același Adrian Năstase privatizează ALRO către ruși asigurându-i printr-un contract catastrofal electricitate subvenționată pe 10 ani.

   Ajunge?

   • Josef Svejk este cazul sa nu mai sustineti exploatarea gazelor de sist. Teritoriul tarii se afla la jonctiunea a trei microplaci continentale generatoare de seisme si a mai multor falii. La Pungesti s-au produs mai multe seisme si incercarea a fost abandonata. Multe case din zona au fost afectate. Tehnica sistului nu se poate aplica oriunde si oricum.

    • ”Tehnica sistului nu se poate aplica oriunde si oricum”

     Ăsta fiind punctul de vedere oficial al Gazprom, corect? 😀

     Ce seisme s-au produs la Pungești ?
     Unde a forat LukOil a fost OK ?

  • Ciolacu, ca orice pesedist (comunist, ceaușist, kremlinist), a moștenit păcate și lasă păcate de moștenire. Că de n-ar fi, nu s-ar povesti…Nu s-ar întâlni cu gloaba troiană primar de Chișinău. De la Firea până la Ciolacu, pesede e complet văduvit de r(n)acțiune.

  • Asa de inteligent si rafinat este Ciolacu incat il propune ca presedinte al Rep. Romania ( absenta ca sa il parafrazez pe un fost intelectual antenist ) pe una din cele mai dezgustatoare goarne ale putinismului in presa romaneasca ? Ca el si pdsr-istii lui fac Bruderschaft cu cele mai nocive elemente politice anti-romanesti din Basarabia ? Iar Mos Tecuciuca se „misca perfect” cand baga capul in nisip la orice provocare a rusilor in Marea Neagra (vezi incidentul de zilele trecute cand soldatesca romaneasca ne explica ca rusii nu ne vreau nici un rau daca lanseaza si ei o racheta din Marea Neagra, dintr un punct mult mai apropiat de coasta romaneasca decat de Crimeea) ?
   Ne convingem, din pacate, ca pantecul „Ciumei Rosii” ramane vesnic.

 6. Despre ce „rotativa” vorbiti? Asta este o inventie PNL-PSD si numeni nu mai observa ca este un troc NECONSTITUTIONAL intre 2 partide.
  La Chisinau este o situatie fireasca: un guvern si-a dat demisia si presedinta numeste un nou prim-ministru sa alcatuiasca un cabinet.

 7. Deocamdata avem mii de soldati NATO stationati in Romania, tara cumpara armament la greu, avem un premier fost ofiter de rang inalt al trupelor NATO, de cine sa ne fie frica ? iar Moldova, depinde de ce se intampla in Ucraina si mai putin la Bucuresti.

   • Cand si cum s-a construit oare legenda lui Ciuca ofiter de rang inalt al trupelor NATO ? E adevarat ca Ciuca e din Buzau si a sunat trezirea pe acolo multi ani?

    • A fost fizic in Afganistan si a condus operatii militare ale aliantei, nu ajunge ? ca intreg angajamentul din Afganistan a fost un esec, alta poveste, se datoreaza in primul rand actiunilor politice. A trecut , Afganistanul a ajuns la portile Romaniei.

    • Ciuca s-a nascut la Plenita. Si a fost ofiter de rang inalt.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ciucă:
     „During his military career, he participated in missions in Afghanistan, Bosnia and Herzegovina, and Iraq. From 2001 to 2004 he was commander of the 26th Infantry Battalion (also known as the Red Scorpions), with which he participated in Operation Enduring Freedom in Afghanistan and Operation Ancient Babylon in Iraq. During the latter operation in May 2004, at Nasiriyah, Iraq, he led Romanian troops in an armed engagement, reportedly the first battle in which Romanians were „active combatants” since World War II.[4] He was promoted to the rank of General on 25 October 2010.”

     Am citat cu ghilimele, Emilia Sercan nu ma poate acuza de plagiat.

 8. Un articol foarte bun din care am aflat unde se afla cei care controlează de la distanta Basarabia. Ma tot întreb de ce nu sunt extrădați. Sa ne mai miram ca unii condamnați de justiția romana fugiți in Basarabia nu sunt trimiși înapoi la patria muma.
  Deși Basarabia a fost sub control rusesc cam cu 100 ani mai puțin decât republicile baltice, rusificarea a fost aici mai intensa si asta pentru ca Basarabia (de fapt întreaga Românie) a avut un grad de alfabetizare mai redus. O posibilă explicație este, in absenta unei reforme religioase stil Luther, a gradul redus de propagare a lecturii Bibliei. Traducerea Bibliei in germana, engleza, olandeza, suedeza, franceza, etc a dus la unificarea / standardizarea limbilor respective si la alfabetizarea masiva a populației. In satele României chir si in perioada interbelica foarte puțini oameni posedau o Biblie.

  • zice in articol de ce nu sunt extradati, fiindca nu exista judecata … vor astepta pana va ajunge la prescriptie
   intre timp vor servi ca sperietoare si scuze pentru toate problemele

  • Imi permit o speculatie. Gavrilita a fost la EU si a cerut sprijin, probabil nu doar in domeniul economic. A primit doar cuvinte frumoase si eventual un snitel de greieri. Ajuns acasa si-a dat seama ca nu are nici o sansa sa realizeze ce si-a propus, deci, ca orice om cinstit si-a zis demisia.
   Natalia Gavrilița has a master’s degree in Public Policy from the Harvard Kennedy School of Government at Harvard University.

   • Pai ce puteau cei de la Bruxelles sa promit in afara de vorbe ? intre timp adevarul incepe sa iasa la suprafata, situatia militara europeana este deplorabila iar acum alearga toti de colo ca niste gaini. Multe armate europene nici macar munitii nu mai iau, technica este insuficienta si multe altele, noroc ca nici rusul nu sta mai bine.

    • Ursul Bruno: situatia militara europeana este deplorabila
     Așa este, dar a fost vreodată mai bună de cand există UE?

     Multe armate europene nici macar munitii nu mai iau, technica este insuficienta
     Așa este, dar asta e vina UE sau a statelor membre? UE nu are atribuții în ce privește apărarea națională, statele membre având în totalitate responsabilitatea înarmării și instruirii propriilor efective, a alegerii alianțelor șamd. Nu există nici măcar un comisar european desemnat pentru astfel de teme, ci doar EDA, adică o agenție la serviciile căreia pot apela statele membre pentru a cumpăra mai ieftin împreună tehnică militară sau pentru a organiza exerciții militare comune.
     Puține dintre deficitele menționate în comentariile dumneavoastră sunt datorate UE sau au apărut după crearea uniunii.

   • Puțin probabil. Însăși Natalia Gavriliță a dat vina pe presiunile interne, nu pe cele externe, deși cam toată suflarea internațională sugerează intensificarea destabilizării venind de la Kremlin. Ca sursa ar fi de fapt Bruxellesul, este o nouă speculație, într-adevăr.
    Dar dacă asistența și banii europeni sunt indispensabili pentru Moldova, atunci demisia nu rezolva situația, căci aceeași nevoie o va avea și Recean. Și nu văd de ce ar primi acesta mai mult decât alte vorbe frumoase. Poate că, in loc de a se adresa comisiei, care nu e decât un administrator, Recean va căuta sprijin direct la membrii UE. Dacă ii convinge pe toți de la Finlandezi până la portughezi și de la suedezi până la greci, n-o să spună comisia nu.

    • „Dar dacă asistența și banii europeni sunt indispensabili pentru Moldova, atunci demisia nu rezolva situația, căci aceeași nevoie o va avea și Recean. Și nu văd de ce ar primi acesta mai mult decât alte vorbe frumoase. Poate că, in loc de a se adresa comisiei, care nu e decât un administrator”
     Confirmati adica ca comisia este doar un intendent care se ocupa cu exact ce ati spus, adica indispensabili si face smecherii si favoruri cu racanii preferati? ;)

 9. Îndrăznesc o observație pe care am mai făcut-o la articolele domnului Ioniță (care, de altfel, prezintă foarte corect după părerea mea minunatele realități sociale contemporane).

  Anume, domnia-sa pare să ignore faptul că România este de 33 de ani guvernată de o cleptocrație de origine securisto-comunistă, a cărei ideologie este transferarea unei cantități cât mai mari din resursele publice în proprietatea privată a membrilor săi și a apropiaților acestora, fără să fie pedepsiți.

  După cum a menționat Președintele Republicii, România este un stat eșuat, inclusiv în sensul textului lucrării autorilor Daron Acemoglu și James A. Robinson.

  Cleptocraților nu le pasă – în contextul prezentat – dacă în jefuirea averii publice sunt sprijiniți de Rusia, ori de SUA, spre exemplu, care au interese strategice în zona țării noastre. sau că acțiunea lor se petrece pe fondul unor tragedii (vezi măștile și aparatura medicală inutilizabile, în pandemie, spre exemplu). Ei pur și simplu urmăresc neclintit linia ideologică prezentată mai sus.

  În acest sens, subordonarea politică a Justiției este un obiectiv secundar. Și mă așteptam ca Expert forum să fie extrem de activ în sprijinirea magistraților care îndrăznesc să mai protesteze cât de cât, pentru că societatea civilă se află într-o imensă adormire, determinată de hipnotizarea prin mass-media, plătită de partide [inclusiv] cu banii mei.

   • „…ce este in fond birocratia de la Bruxelles ?”

    Mi-ar părea rău ca dintr-un motiv voit, sau nu, să se înțeleagă că ar putea fi acceptată confuzia, pentru că diferențele ar fi nesemnificative.

    După cum a zis părintele doctrine Juche, „una-i una, alta-i alta”.

    „Birocrația de la Bruxelles” este fix birocrația de la Bruxelles, așa cum cea de la Washington este cea de la Washington, ori cea de la Ottawa este cea de la Ottawa șamd. Niciuna, însă nu este o guvernare cleptocratică. Am scris în comentariul meu modest despre ideologia și obiectivele principale care caracterizează o guvernare cleptocratică, imposibile în cazul Bruxelles-ului.

    Apoi, dacă veți compara Comisia cu un guvern european, s-ar putea să descoperiți diferențe substanțiale, la fel cum ar fi și dacă ați compara Consiliul cu un guvern național.

    • Birocratii de la Bruxelles sunt ceva mai cu „staif” dar la urma urmei tot ne fac viata si mai complicata decat oricum este. Banii cu care arunca in stanga si dreapta Bruxellul sunt banii europenilor si daca am lua toate finantarile inutile si „esuate” ar fi nevoie de pagini intregi pt a le documenta, insasi numarul de ca. 25.000 de angajati de pe toate toate institutiile europene nefiind justificabil sub nici o forma in fata performantelor mult sub asteptarile cetatenilor.
     Si inca ceva, cine ii indreptateste sa interzica ceva ? si sa treaca peste hotararile guvernelor tarilor europene ? i-a indreptati cineva sa angajeze imprumuturi in numele tarilor ?

  • ”România este un stat eșuat, inclusiv în sensul textului lucrării autorilor Daron Acemoglu și James A. Robinson…”
   Dacă apucăm a bîrfi pe aici, tot e bine.

  • Am adăugat o replica la comentariul dvs in care sugeram ca in ciuda unor păreri exprimate de antevorbitori, nu doar stânga face parte din cleptocratia post-decembrista. Replica a fost considerata neavenita in peisajul actual in care stânga s-a unit cu dreapta pentru întregirea cleptocratiei fără teama si prihana.

 10. „Deşi aproape lipsit de educaţie şcolară Plahotniuc” am verificat pe wikipedia, se pare ca are educatie formala, chiar are MBA …, deci formal are educatie scolara mai multa decat media, ca nu a inteles nimic e alta treaba, majoritatea sunt asa

  Va mai amintiti cand spuneati ca NATO garanteaza, erau unii pe aici care ziceau ca rusii nu ar putea folosi un aeroport fara niste coduri si autorizatii. Uite, s-a vazut practic in Ucraina, ca sunt prostii. Trebuie sa fii suficient de puternic ca sa rezisti o perioada, si NATO doar te va ajuta, nu va face treaba in locul tau. Iar pe timp de razboi orice aeroport poate fi ocupat.

  La subiect, hai sa zicem asa cum este, guvernul a fost unul slab si a trebuit inlocuit fiindca a obosit. Trebuie sa fii batut in cap sa te incurce 3 derbedei care nici nu sunt in tara sa faci ce trebuie. Dupa mine au fost lasati special ca sa fie si un inamic util pe care sa dai vina. Nu au fost in stare nici sa schimbe grila TV de pe limba rusa pe limba nativa sau romana. Am fost surprins sa aflu ca pana si discovery la ei e in rusa.

  • După ce rușii ocupă aeroportul cu infanteria, pot să îl folosească așa cum le place mai mult. Deocamdată, aeroportul din Tiraspol nu e ocupat de ruși nici acum, la fel cum nu era ocupat nici la vremea discuției respective. De asemenea, spațiul aerian prin care se ajunge la aeroportul din Tiraspol nu e controlat de ruși nici acum, la fel cum nu era controlat de ruși nici atunci.

   Între timp, trupele rusești din Transnistria continuă aprovizionarea și rotația militarilor folosind aeroportul din Chișinău, așa cum cum prevăd tratatele internaționale semnate de R.Moldova. Asta e întotdeauna problema cu educația primită pe vremea lui Brejnev și Andropov: non-rușii nu pot înțelege de ce o țară respectă tratatele internaționale, la fel cum tot ei nu înțeleg de ce rușii nu pot folosi după bunul plac un aeroport pe care nu-l controlează dpdv militar. Pentru că non-rușii au fost educați doar să asculte de ruși ca Rogozin, nu și despre cum funcționează tratatele și acordurile internaționale.

   • Aeroportul de la Tiraspol nu e controlat de moldoveni => e controlat de rusi. Trupele din Transnistria sunt aprovizionate direct de R.Moldova, respectiv combustibilul il cumpara din Romania! Grosul exporturilor transnistriei merg in Romania!

    Nu stiu daca ai fost vreodata in aeroportul din Chisinau, dar acolo se vorbeste rusa!! Pana acum era controlat de rusofoni, nu stiu cum e acum, ma indoiesc ca s-a schimbat ceva.

    Habar nu am cum functioneaza tratatele internationale si dreptul international, dar observ ca el este foarte, foarte des incalcat si deocamdata nu se poate face nimic. Observ ca in viata reala si dreptul neinternational nu e prea respectat nici de cetatateni dar nici de autoritati. Iar daca luam la bani marunti sa analizam textele aceste drepturi sunt o varza in care 5 specialisti vor da 10 interpretari.

    • „rusofonii” aceia de pe aeroportul din Chișinău nu reprezintă în nicin caz Federația Rusă, ei reprezintă R.Moldova. Indiferent în beneficiul cărui stat acționează ei, dpdv oficial ei reprezintă R.Moldova. Exact cum Raed Arafat reprezintă România.

     În chestiunea aprovizionării trupelor rusești din Transnistria, tratatele și acordurile internaționale sunt respectate. Diverși politicieni moldoveni și diverși politicieni români încearcă să prezinte lucrurile în maniera ”rușii fac ce vor ei”, dar mișcările de aeronave de pe aeroportul din Chișinău se desfășoară conform reglementărilor internaționale.

     Dacă vrea cineva să aterizeze cu un avion la Tiraspol, tot are nevoie de asistență din partea controlului de trafic aerian de la Chișinău.

     • Pai nu doar marfurile, dar si administratia transnistreana circula prin aeroportul Chisinau. Circula ca oficiali, probabil sunt si escortati de politie.
      E un dublu discurs.

 11. Dacă cititi comentariile anterioare veți observa ca doar o parte a spectrului politic face parte din cleptocratie. Cel putin asa cred unii comentatori care prefera sa nu vadă realitatea zilei. Acum ca avem o coaliție între cleptocratia de stânga și fetii frumoși din lacrima, de pe dreapta, lucrurile stau altfel. Ne îndreptăm in sfarsit spre prosperitate si spre victoria finala. Zi de zi angajam tot mai mulți incompetenți la stat, ba ii mai și trimitem sa reprezinte cultura românească prim locuri călduțe. Și, ați ghicit, sunt din grupul celor din lacrima. Lacrimile amare ale romanilor.

 12. Este important sa nu amestecam lucrurile .Separatia puterilor in stat face ca totul sa functioneze ca parte a unui sistem democratic acolo unde fiecare institutie fie ea si cea Prezidentiala trebuie sa isi respecte prerogativele .Traim intr-un sistem numit capitalism pe care o mare majoritate a cetatenilor doresc sa il trateze ca si socialisto- comunist .Inca o data : Presedintele a numit anticipativ , de parca ar fi stiut tot ceea ce va sa vina , un Premier General al Armatei Romane. Cehia i-a urmat exemplul. In paralel Presedintele Natiunii a facilitat aparitia unei Coalitii la guvernare ce a devenit singura solutie posibila dupa fuga USR de la guvernare si alaturarea acestuia cu AUR in cazul celebrei Motiuni de cenzura .Doar o Coalitie purtatoare de procente majoritare (70 la suta ) putea pune in practica toate dorintele cetatenesti (asta se si face ) si toate cerintele de la Bruxelles si NATO ca parte a aparitiei razboiului din Ucraina acolo unde decizia comuna devine necesara si obligatorie .Nici o natiune nu putea juca politico- militar de una singura .Pina si Ungaria este in situatia de a renunta.

 13. @Cinicul: Gradul redus de alfabetizare din Basarabia – și care a continuat să rămână redus și pe vremea țaristilor, din cauza reticenței lor principiale față de educația maselor – este ceea ce a salvat Basarabia de la o rusificare mai accentuată.

  @Daniel Drăgan: Rotativă nu are nimic neconstituțional (iertați-mă, vreau să spun NECONSTITUȚIONAL) în ea.

  @Josef Sveik: Pentru că e nevoie de un guvern dispus să fie mai belicos.

  • Aparent aveți dreptate, aduceți un argument cu oarece greutate. Totuși daca ar fi așa Rusia țarista ar fi trebuit sa impună alfabetizarea obligatorie a tuturor basarabenilor. N-au facut-o.
   Argumentul dvs nu explica de ce tari precum Letonia si Estonia, in 1989 cu o populație mai mica decât a Basarabiei si cu un implant mult mai mare de rusofonii (intre 40 si 45%) si-au rusificat mai puțin populația indigena si in special elitele. Si ambele tari aveau limbi cu circulație mult mai slaba decât limba romana, îndrăznesc sa spun chiar mia primitive, iar in Letonia autohtonii nici măcar nu erau omogeni etnic. In plus gradul de urbanizare era si este mai mare decât in Basarabia. Am fost in ambele tari si cunosc destul de bine situația de acolo.
   Argumentul dvs trebuie pus in context istoric. Tarile baltice au fost alfabetizate înaintea ocupație rusești când aveau deja constituita o elita cu conștiința naționala. In Basarabia așa ceva n-a existat la 1812, aici alfabetizarea s-a făcut abia după 1918, iar elita naționala s-a coagulat cu adevărat prin 1988 in jurul grupului de la Literatura si Arta.

   • @Cinicul – în mediul rural merg cu totul altfel lucrurile. Am fost prin mai multe sate din Basarabia în anii ’90, oamenii vorbeau românește între ei, ba chiar mai făceau și glume unul cu altul:
    – Ți-i minte că îți era rușine să te duci la magazin, fiindcă nu știai să ceri în rusește?

    Școala o făcuseră într-adevăr în limba rusă, dar nu se lipise mai nimic de ei. În Chișinău se vorbea într-adevăr rusește pe stradă, însă și asta se aplica doar la nivelul populației educate. Șoferii vorbeau toți românește și se vedea că e limba maternă pentru ei, iar majoritatea țăranilor nu erau la nivelul la care să conducă o mașină.

    Chiar și la televizor aveau câteva ore de program în limba română, seara târziu. Aveau Moscova 1 și Moscova 2, exclusiv în rusește, dar TV Chișinău era numai ziua în rusește, pe la 11 noaptea era în română.

    • Prin 2010 am povestit cu un moldovean absolvent de Poli Bucuresti. Familie de romani si vorbitor bun de romana, cu accent mult mai putin decit al unui sucevean sau al unui locuitor din Husi, insa mi-a spus ca el a invatat sa scrie romaneste cu caractere latine cind a ajuns la Bucuresti.
     Iar asta mi-a adus aminte de o intimplare bizara de prin anii ’80. Noaptea in acceleratul Bucuresti Satu Mare ies pe hol la tigara si linga mine un alt tinar. Vorbim sa treaca vremea. Imi ofera o tigara din pachetul lui. Cu bruma de rusa citesc marca tigarilor scrisa cu chirilice. Flu ie ras. Chiar pronunt cu voce tare flu ie ras insa in capul meu nu se face legatura cu cuvintul romanesc si l-am intrebat pe om ce inseamna! Pur si simplu nu intelegeam ce citeam. Zau, mi-a luat mai bine de 5 minute si niste alte explicatii din partea lui ca sa inteleg un cuvint romanesc! Bizar. Pina azi nu inteleg de ce.

     • Dar este simplu de interpretat ce era scris pe pachetul de tigari.
      Era scris fonetic din engleza:
      Flue-yeah-rush.
      Fum/Burlan-da-graba. O prorocire s-ar putea interpreta.

     • @:) – mi s-a întâmplat ceva asemănător la MediaMarkt, în Frankfurt, prin 2004.

      Am intrat în magazin și nu reușeam să-mi dau seama de ce înțeleg melodia care se auzea din difuzoare. Nu era nici în engleză, nici în germană și totuși înțelegeam ce cântă. Cred că a durat câteva zeci de secunde până să-mi dau seama: era O-zone, cu Dragostea din Tei, de asta înțelegeam ce cântă 😀

      Era o isterie totală în Germania, la vremea aceea: melodia se auzea peste tot, am auzit că la Radio Hamburg era difuzată de 6 ori pe oră, iar turiștii americani o ascultau transfigurați, de parcă pentru asta veniseră ei în Germania 😀

      Cred că mintea ”comută” cumva dintr-o limbă în alta, nu administrează simultan mai multe limbi, chiar dacă sunt cunoscute. În urmă cu vreo 30 de ani, eram tot în Germania, pe la Furth im Wald, pe lângă granița cu Cehia. Nu erau GPS-uri pe vremea aceea și am oprit mașina să cer niște indicații de la un tip de pe stradă. L-am întrebat dacă vorbește engleză, a zis că da și am continuat să discutăm încă vreo 10 minute, după ce mi-a dat lămuririle de care aveam nevoie. Dar la sfârșit, a avut și el o nelămurire:
      – De ce m-ai mai întrebat dacă știu engleză, dacă ai vorbit tot timpul numai în germană?

      Abia atunci mi-am dat seama, îl întrebasem dacă știe engleză fiindcă nu prea aveam încredere în germana mea, dar toată conversația rămăsese până la urmă doar în germană 😀

    • Adica, la TV Moldova nu se vorbea Moldoveneste?
     Cred ca habar NU ai tu cat de moldoveneste se vorbea acolo cu mult inainte de a incepe Renasterea Nationala.
     (filmele erau mai toate in ruseste si marea lor majoritate cu RAZBOI si retransmiteau MOCOBA 2, BPEMEA, un soi de telejurnal pentru tot URSSul)
     AlfaBeta chirilic l-am invatata eu de acolo prin 1987!
     Se vede ca nu prindeai Chisinaul.

     • Se vede că faci confuzie cu situația de după 1990.

      Campionatul Mondial din Spania din 1982 a fost primul pe care TVR nu l-a mai transmis, așa au început oamenii să încerce ”să prindă rușii”. Meciurile erau pe Moscova 1 și Moscova 2, iar comentariul era numai în rusește.

      Înainte de 1989, TV Chișinău avea emisiuni în limba română numai începând de pe la 11 noaptea. Atunci apărea un stop-cadru cu formula ”program prelunjit”, scrisă cu chirilice, după care mai auzeai și românește. În timpul zilei nu era nimic în limba română în 1987, cum spui tu.

      • P.S. Erau mai multe relee care trasmiteau Moscova 2. Unele transmiteau Moscova 2 toată ziua, fără nicio legătură cu TV Chișinău. În timp ce TV Moldova, cum spui tu, prelua emisia de pe Moscova 2, dar o relua pe programul propriu, prin relee separate.

      • Ce-s astea Povesti citite de tine pe undeva, presupuneri?
       Sigur ca era o televiziune unde se vorbea in romaneste, cu de toate: reportaje, …programe pentru copii, jurnal in romana, filme moldovenesti si care retransmitea telejurnale UNIONALE – nu MOCOBA 2.

      • Da, după 1991 era la Chișinău televiziunea de care spui tu. Înainte de 1990, cred că numai duminica după-amiaza erau și emisiuni în limba română, în rest totul era în limba rusă, chiar și reportajele filmate în Chișinău. Antena ”pentru ruși” o instalasem pe bloc chiar eu, iar selectorul FIF/UIF îl montasem tot eu în televizor. Când aveam numai selector FIF, prindeam foarte bine canalul 3, în care era transmis TV Chișinău prin releul de la Strășeni, dar Moscova 1 și Moscova 2 le prindeam mult mai slab, numai în UIF aveau nivel mare de semnal în antenă.

       Degeaba insiști să scrii cu majuscule, tot greșit scrii. Moscova se scrie Mockba cu chirilice și se pronunță ”mask-va”, cu accent pe ”va”.

       Mocoba e un designer de mobilier din Berlin, n-are nicio legătură cu Moscova.

     • @Antena de ruși – citește aici istoria ”limbii de stat” din R.Moldova:

      ” (…) la Marea Adunare Naţională de pe 27 august 1989 participă aproximativ 750.000 de oameni care cer declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM şi trecerea la grafia latină. Sub presiunea străzii, Sovietului Suprem din RSSM adoptă la 31 august 1989 legile privind declararea ca „limbă de stat” a limbii moldoveneşti şi recunoaşterea unităţii lingvistice dintre limba română şi cea moldovenească, fiind stipulată trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin”

      https://adevarul.ro/stiri-externe/republica-moldova/cum-si-a-obtinut-independenta-republica-moldova-1647102.html

      Înainte de 31 august 1989, limba oficială în RSSM era limba rusă.

 14. Aventurierii, insii dubioși, gangsterii, ticăloșii ticăloșiți, criminalii s-au înfruptat pe saturate din hoții. Mana cereasca a fost sărăcuța Moldova! Au jefuit-o până la ciolan. Au transformat-o in spălătorie de bani, in fosa abisală. Daca ar fi încăput pe seama tribunalelorc din alte țări, n-ar fi scăpat fără o lunga, lunga perioada de detenție. In fiecare tara. Mare canalie, acest Plagatniuc cu o duzină de pașapoarte! Nu știu cum o asemenea specie zoologică repugnanta a intrat in grațiile lui Iliescu? A traficat arme, droguri, organe, fatusti. Apoi l-a orbit pe dinozaurul comunist Voronin. Lumea de peste Prut că toți îl priveau ca pe o fiara abominabilă. Cui oare se datorează ascensiunea sa? Gura târgului spune că unor demnitari dâmbovițeni, care au înghițit momeala întinsă ca pe o acadea parfumata, filmata …Acadelele erau cadânele din Chișinău. Oligarhul prinsese ocazia de coada. Cu filmuletul îi putea șantaja pe toți cei care i-au căzut in plasa…La început, se spune, a fost cu…Vântu. A urmat…Ponta, care merita sa fie decorat de Putin, l-a iubit, l-a menajat, l-a propulsat, l-a sus-tinut, l-a sprijinit pe odiosul oligarh până-n panzele albe, până la Ancara, până dincolo de mari și tari. De ce oare? Poate pentru că orice scula are prețul ei? Sau poate pentru că acolo a fiert cazanul Estului Bolsoi? Sau…Când e vorba de bani negri, toți sunt de aceeași religie. In concluzie, ticăloșii s-au topit în lumea largă. Averile ilicite le îngăduie să ducă o viață de nabab.

 15. Inteleg ca o tara pe care proprii locuitori nu o desemneaza astfel (preferand termenul „republica”), care tine cu dintii de fictiunea ca Transnistria (fosta Republica Sovietica Socialista Autonoma Moldoveneasca – RSSAM – din interbelic) ii apartine, dar care acorda in schimb largi prerogative unei minuscule bucati de teritoriu (aflata, aparent, sub autoritatea unui „bascan” pe care orice e romanesc o oripileaza, mai putin propriul nume, i.e. „Vlah”) are de confruntat o problema mult mai mare decat aceea elementara ca este incapabila sa se defineasca. Si anume „justitia profund distorsionata si corupta”. Poate sunteti de acord, stimate Sorin Ionita, ca inainte de a glosa despre justitie este util sa fie cunoscute limitele jurisdictiei.

 16. Comunismul si sovietele au promovat organic pe tot parcursul lor gunoaie umane, escroci (de o natura sau alta), pe cei care nu puteau sa isi faca un nume prin merite proprii sau prin munca cinstita. De aia vedem tot felul de interlopi si escroci, criminali, hoti, mari „oligarhi” ajunsi in functiii inalte, vezi Plahotniuc, Shor, Prigojin, si multi altii din Rusia sau spatiul post-sovietic..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro