luni, mai 20, 2024

Rusia își pregătește stocurile de rachete pentru a bombarda infrastructura energetică ucraineană la iarnă. Ajutorul militar pentru Ucraina întârzie

Iarna se apropie, iar atenția internațională îndreptată spre Ucraina continuă să se diminueze din cauza apropierii de pragul emoțional de doi ani de război. Ajutorul militar pentru Kiev întârzie, iar munițiile din hangarele Forțelor Armate ale Ucrainei se împuținează. Pe aceasta s-a bazat și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Oată ce avem un război de lungă durată, Occidentul va fi angrenat în propriile probleme, de pildă valul de alegeri parlamentare, prezidențiale (și europene în UE) din 2024 în majoritatea statelor occidentale, inclusiv alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Desigur că există premise că acest conflict militar ar putea continua încă ani buni, deoarece nici Rusia, nici Ucraina nu par dispuse să cedeze și nici nu au capacitatea de a obține o victorie decisivă. Din păcate, Ucraina se confruntă cu lipsa de resurse financiare, precaritatea stocului de muniții, cu o atenție mai redusă, dar și cu presiunea timpului.


În continuare infrastructura energetică reprezintă cea mai mare slăbiciune pentru Ucraina în război. Exact pe acest aspect se bazează și Federația Rusă, să lase milioane de ucraineni în frig și întuneric. De aceea, pe lângă muniția atât de necesară pentru a lovi în adversar, ucrainenii au nevoie și de sisteme anti-aeriene performante. Mai ales pentru că Rusia și-a făcut stocuri mai mari de rachete și drone pentru a lovi în puncte vulnerabile și strategice ale Ucrainei. Ne amintim bine faptul că iarna trecută, ucrainenii au suferit enorm de pe urma întreruperilor de energie electrică, care afectează atât populația cât și industria de război ucraineană, practic prin aceasta blochează și activitatea Forțelor Armate al Ucrainei.

Ceea ce avem acum în Ucraina este caracterizat ca un război de uzură. Ofensiva ucraineană începută din iunie anul acesta și preconizată ca un avans substanțial al Armatei Ucrainene în redobândirea teritoriilor ocupate nu s-a soldat cu efectul scontat. Condițiile meteorologice foarte importante în acest război, iarna sunt propice pentru un eventual avans al rușilor, pentru o ofensivă rusească (de aceea, Rusia a atacat Ucraina pe timp de iarnă).
Armatele ambelor părți se vor confrunta cu temperaturi scăzute, defecțiuni ale echipamentelor și cu blocarea liniilor de aprovizionare, dar totuși, Forțele Armate Ucrainene dispun de foarte multe vehicule pe roți în partea de Nord-Est a frontului, care ar fi mult mai mobile odată cu înghețarea noroiului.

Întârzierea livrărilor de obuze din Occident amenință nu doar progresul Ucrainei în estul țării, ci și posibilitatea unei pierderi de teritoriu în fața forțelor ruse, care dispun de capacități mari de producție a acestor muniții, în continuă creștere. Această situație accentuează vulnerabilitatea ucrainenilor în fața agresiunii rusești și poate schimba echilibrul de putere.

Războiul a evidențiat limitele în ceea ce privește resursele de muniție într-un conflict de amploare și, în același timp, a expus capacitatea redusă a țărilor occidentale de a-și reînnoi stocurile de muniții. Statele Unite au accelerat producția de obuze de artilerie, însă prognozele indică faptul că, până în 2025, producția americană ar putea să rămână sub nivelul Rusiei din 2024, chestiune alarmantă pentru autoritățile de la Kiev.

Uniunea Europeană a recunoscut incapacitatea de a-și îndeplini promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei până în primăvara anului 2024. Cu toate acestea, liderii statelor membre UE își exprimă dorința de a se angaja în această direcție, considerând că anunțul inițial a stimulat comenzi suplimentare pentru muniții și a condus la investiții în creșterea capacității de producție a companiilor. Este adevărat că statele Uniunii Europene au capacitatea de a produce un milion de obuze pe an, dar exportă o parte semnificativă către alte destinații în conformitate cu contractele existente, unde cartușe de calibru 155 milimetri (foarte importante pentru Ucraina) sunt cele mai folosite, desigur și în războiul Israel – Palestina.

Europa face demersuri pentru a acoperi deficitul de armament pe fondul îndoielilor privind angajamentul SUA față de Ucraina. Germania, Norvegia, Marea Britanie și alte state europene importante producătoare de armament își sporesc producția de arme și muniție de artilerie pentru a ajuta Kievul. Dar ajutorul ar putea veni prea târziu, deoarece iarna se apropie și contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei stagnează. Germania, care a fost cândva o țară întârziată în acordarea de ajutor Ucrainei, a anunțat că intenționează să își dubleze sprijinul la 8 miliarde de euro în 2024 și că va livra mai multe sisteme de apărare aeriană până la sfârșitul acestui an. Iar statele Uniunii Europene se pregătesc să antreneze încă 10.000 de soldați ucraineni, ajungând astfel la un total de 40.000 până acum. 

În același timp, interesul Congresului SUA pentru finanțarea efortului de luptă împotriva invaziei ruse pare să fie în scădere, având în vedere noile priorități de securitate națională, inclusiv cele legate de alte zone ale lumii cum ar fi războiul din Orientul Mijlociu. În această privință, necesitatea unor planuri de finanțare extinse din partea Statelor Unite pentru anii următori este esențială, iar un sprijin pe termen lung pare a fi unica soluție pentru supraviețuirea Ucrainei în confruntarea agresiunii ruse.

În timp ce atenția internațională se concentrează și asupra războiului dintre Israel și Palestina, este important să nu uităm de Ucraina. Mai ales că războiul din Ucraina nu mai este singurul teatru de război activ care generează o criză umanitară gravă și alte conflicte au început tot mai mult a fi mediatizate, practic diminuând din capacitățile ucrainenilor de a obține și mai mult sprijin militar. Din păcate, doleanțele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski se aud tot mai în surdină și sunt acoperite de zgomotul general al problemelor interne din statele occidentale, unde în curând, în 2024, avem alegeri interne parlamentare și prezidențiale și alegeri europarlamentare în toate statele UE.

Statele Unite sunt acum preocupate de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, responsabilitatea față de Israel în războiul său contra Palestinei și Hamas, dar și instabilitatea politică din Congresul american prin evitarea la limită a multiple „shutdown-uri” (tradus mot à mot, închiderea guvernului SUA).

Este imperativ necesar ca sprijinul pentru Ucraina să continue, doar așa ucrainenii vor trece și de această iarnă care, desigur conturează și rezultatul final al războiului.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Pai nu erea mai bine sa iasa Romania din OTAN si partial din UE, si sa ne aliniem la mosckova si minsk si phenian? O duceam boiereste acum…Boierie pan’ la ultima felie!

  2. In hangare se tin avioanele, nu munitia. Iar cartusele de 155 mm sunt de fapt proiectile pentru artileria grea, a nu se face confuzie cu munitia pentru armele usoare. Atentie la traducerea unor termeni militari din limba engleza, ca sa nu vicieze intelegerea textului.

  3. Se vede ca Ucraina primeste mai putine arme in ultima vreme. Avioanele promise si pentru care se face pregatire acum nu pot face mare diferenta. Nici 200-300 avioane nu cred ca ar fi suficiente pentru a contracara aerian Rusia si a apara spatiul aerian al Ucrainei. Pot ataca anumite obiective, atacuri singulare, dar tactic si strategic nu ar fi suficient. In momentul asta e un razboi de uzura in care Rusia are initiativa si alege campurile de lupta. Sunt evitate orasele mari Harkov, Zaporijia, Dnipro, Kiev, Odesa, ducerea razboiului de contact in orasele astea le-ar distruge, cu costuri prea mari dupa aceea si de aceea se incearca slabirea armatei ucrainene in zone cu populatie mai redusa. Cred ca cea mai buna solutie pentru Ucraina e inceperea negocierilor de pace cat mai repede, situatia nu va face decat sa se inrautateasca pentru ei. Un scenariu negativ posibil poate fi urmatorul. Cand frontul actual va pica (undeva in 2024-2025) din teritoriile ramase cu populatie rusofona probabil zona Harkov va fi atacata mai intai, pare cea mai vulnerabila, apoi teritoriile de la est de Nipru, fara a merge spre Kiev, probabil doar pana undeva pe linia Sumi-Kremenchuk. Trecerea Niprului undeva intre Kremenchuk si Zaporijia, acolo Niprul face o bucla care ar avantaja artileriile de pe malul stang iar de partea cealalta sunt tot zone cu populatie rusofona (Krivoi Rog). Pe acolo pe zona mare cu populatie redusa s-ar putea face si o posibila trecere spre Transnistria ocolind orasele fortificate de la Marea Neagra care probabil vor fi izolate si atacate ulterior (cumva asemanator cu Mariupol). Pot fi si atacuri la deruta cum a fost cel spre Kiev in prima faza a razboiului. E o posibilitate in cazul in care razboiul se va prelungi. Cu cat se prelungeste razboiul se pare ca ne indreptam spre ceva similar cu acest scenariu. Negocierea ramane cea mai buna solutie.

      • Cele 2 Germanii au fost create ca urmare a unui tratat de pace, cu teritorii recunoscute de toata lumea. Nu poate fi un demers unilateral. Simpla recunoastere a teritoriului pe care Ucraina il controleaza acum si mai mult intrarea Ucrainei cu el in NATO inseamna o declaratie de razboi. Bineinteles ca e posibil dar nu poate fi doar un bluf, NATO va trebui sa se implice cu trupe. Veto din partea Turciei, Ungariei, Slovaciei si a multor alte state, as putea pune pariu chiar si pe Germania. Alternativa mai realista este garantarea acestui „plan B” de catre o coalitie „of the willing” a unor state NATO. Primul stat care ar trebui sa faca parte din aceste state e SUA si asta inseamna trupe americane in Ucraina luptand impotriva Rusiei. Pentru asta este nevoie de un eveniment cu totul extraordinar de tipul 9-11 septembrie. Imi pare rau dar altceva cat de cat realist nu vad.

    • Negocierea inseamna capitularea Occidentului, un semnal foarte prost dat catre Rusia si catre toata lumea care mai crede in capacitatea NATO de a apara pe cineva. Occidentul va fi decredibilizat asa cum niciodata n-a mai fost in istoria ultmilor 150 de ani, iar increderea in SUA se va diminua enorm de mult. Va fi un exemplu negativ pentru orice stat independent care ar putea fi atacat de o alta putere autoritara. Oamenii vor spune: vedeti, cam atat poate Vestul sa ne sprijine; mai mult nu. Dupa 1-2 ani se plictisesc, le piere cheful de a ajuta un stat atacat si ocupat, cetatenii occidentali se intreaba de ce ar trebui sa sprijine un stat aflat departe, cu care n-au nici o legatura, iar liderii politici vor cauta sa incheie o pace, un armistitiu, sa forteze negocieri in vederea cedarii de teritorii, asa cum se intampla acum in Ucraina. Ca o paranteza, tot aud asemenari intre situatia din Ucraina si Israel. Fals! Israelul se afla intr-o cu totul alta pozitie, cu o armata extraordinar de puternica si dotata, care are sprijinul direct al SUA si care are capacitatea de a se lupta cu 5 tari deodata+ 3 retele teroriste. IDF nu depinde 100% de ajutorul american, asa cum depinde armata ucrainiana, iar Hamas nu este Rusia.
      Deci, daca negocierile sunt ceea ce isi doresc occidentalii, acum in prag de alageri, atunci situatia nu arata deloc bine, nici pentru Ucraina, nici pentru aliatii strategici ai SUA din NATO (Romania, Polonia, statele baltice).

  4. Da, o analiza pertinenta. As adauga ca noi traim acum vremuri istorice cand polii de putere globala incep sa se schimbe, ca si polii magnetici, eveniment foarte rar. Polii de putere globala se translateaza vizibil dinspre VEST spre EST, dinspre Occident spe Orient, adica spe ASIA. SUA ca lider al Vestului va fi depasita de CHINA ca lider al Estului. Si se observa asta din alinierea celor mai multe tari injurul BRICS si OCS decat in NATO si UE. Tarile arabe si cele africane sau sud-americane dar si unele din Europa aleg sa adere la structurile estice decat la cele vestice. Occidentul cred ca a gresit atunci cand a impins Rusia in bratele Chinei. China impreuna cu Rusia si India nu mai poate fi oprita din drumul spre noul Lider mondial. Or tocmai asta se intampla acum si dupa preluarea Taiwanului de catre China pana in 2050, noul lider va fi definitiv instalat. Iar Vestul nu vad sa aibe o strategie eficienta impotriva acestui proces inevitabil, dimpotriva, pare sa ajute la implinirea lui prin aroganta si autodistrugere a propriilor valori prin care chiar a fost ridicat de vizionarii construirii NATO si UE de la inceput. Iar Romania e prinsa din nou cu mainile in buzunarele goale si fluierand a paguba – Hakuma Matata.

  5. „Uniunea Europeană a recunoscut incapacitatea de a-și îndeplini promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei până în primăvara anului 2024. Cu toate acestea, liderii statelor membre UE își exprimă dorința de a se angaja în această direcție.”
    Tipic uniunea europeana. Se infoaie, incoarda muschii, dupa care thoughts and prayers, ceea ce ma face sa cred ca e si un pic de tradare cu aroma muscovita pe alocuri. Ca stat in ziua de azi singura garantie reala sunt armele atomice, restul sunt povesti de adormit lumea la telejurnal. Ucraina a renuntat la ele ergo nu va avea pace pana cand fie ea, fie cleptocratia rusa vor inceta sa existe in forma actuala. Desigur pot exista surprize insa intre anumite limite destul de clar de intuit.

    The only real politic is realpolitik.

    • „Wandel durch Handel” a picat demult. Toată lumea știe ca Europa i-a dat aripi lui Putin prin „bussiness-ul” făcut cu el și gașca de oligarhi, dar nu este corect sa-i pui astazi pe americani sa-ti scoată castanele din focul pe care tot tu l-ai facilitat. Orice articol despre rachete, Putin, Rusia, razboi trebuie început de aici, de la relația Europei cu Rusia și teapa luata de la pretinul kremlinez.

  6. „Condițiile meteorologice foarte importante în acest război, iarna sunt propice pentru un eventual avans al rușilor, pentru o ofensivă rusească (de aceea, Rusia a atacat Ucraina pe timp de iarnă).
    Armatele ambelor părți se vor confrunta cu temperaturi scăzute, defecțiuni ale echipamentelor și cu blocarea liniilor de aprovizionare, dar totuși, Forțele Armate Ucrainene dispun de foarte multe vehicule pe roți în partea de Nord-Est a frontului, care ar fi mult mai mobile odată cu înghețarea noroiului.”
    Pana la urma, iarna avantajeaza ambele parti ?!

  7. Pentru a fi cit de cit conectati la ceea ce se intimpla in Ucraina ne reintoarcem la fapte .Ne aflam in faza razboiului static cind niciunul dintre cei doi combatanti nu poate trece mai departe si cind vrind nevrind se afla in transee in oglinda .Real sau nu singura solutie posibila , fara a exacerba conflictul ,este aparitia unui model deja cunocut de toata omenirea model aparut dupa cel de al dolilea razboi mondial cind Germania a fost impartita intre est si vest .O Ucraina mai mica cu 30 la suta dintre teritorii integrata in NATO si UE este singura alternativa daca nu vrem sa ne bombardam nuclear .Rusia cistiga ceva .UE cistiga ceva .NATO cistiga ceva si pentru cel putin 30 de ani de acum inainte ne potolim .SUA deja a cistigat imensele sume obtinute din vinzari de armament si gaze lichefiate si ofera actualului Presedinte sansa cistigarii alegerilor .UE cistiga noi teritorii de care Rusia nu are nici o nevoie iar Rusia poate arata natiunii cistigurile definitiv realizate oferind lui Putin maretia mult visata .NATO isi atrage Finlanda si Suedia si este si el multumit .In caz contrar omenirea devine o imensa groapa comuna .Alegerea este simpla .

  8. Planul bine stabilit .
    (mesaj trimis de esop în data de 25.11.2023, 10:58)

    Sanctiunile au ca si scop principal confiscarile de bani si active , eliminarea Rusiei din comertul European , scoaterea Rusiei din sistemele ce aprovizionau cu tehnica la virf sectoarele importante ale economiei Rusiei si ale fortelor armate .Deja avioanele nu mai au piese de schimb cum tot asa se intimpla si in alte sectoare Germania oprind livrarea tehnologiei absolut necesare .Va imaginati cum toate componentele militare ce trebuiesc inlocuite nu mai pot beneficia de necesara lor schimbare ?Impactul acestor masuri devine devastator o data cu terminarea stocurilor ce inca sustin in viata sectoare mari din economia Rusiei .Girbaciov a inteles la vremea lui asta .Putin si-a asigurat inca inainte de invadarea Ucrainei uriase sume de bani si a mizat totul pe aceste sume care acum sunt pe sfirsite .Putin nu a crezut niciodata ca razboiul va dura mult si a sperat ca acele uriase sume ii vor ajunge sa ofere macar citeva luni o bunastare cetatenilor din Ucraina cucerita .S-a inselat .Uniformele de parada stau marturie .In Rusia totul este cam pe sfirsite .Sumele de bani de ordinul sutelor de miliarde de dolari (folosite ca tampon economic)s-au terminat .Vor fi obligati sa incheie razboiul curind .Occidentul nu are nimic impotriva cetateanului rus de rind dar pe masura ce „ surubul ” nu mai poate fi inlocuit , totul se va parabusi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro