joi, iunie 20, 2024

Sataniștii

Cine sunt sataniștii? Păi, cine să fie: dumneavoastră și cu mine! Dumneavoastră, pentru că citiți acest text; eu, pentru că-l scriu. De unde știu? De la mătușă-mea.

Din câte-mi amintesc, totul a început în 2010, când guvernul Boc a tăiat pensiile cu 15% și salariile cu 25%. Mătușă-mii nu-i păsa de salarii, că ea se pensionase cu bulucul, atunci după Revoluție, cum era moda la români („pe caz de boală”); dar când a fost vorba de pensia ei cea grasă, a-nnebunit, a făcut urât de tot. Apăruse Băsescu la TV, dacă-mi amintesc bine, cu o declarație de presă, iar mătușă-mea făcea ca toții dracii prin casă (scuipa televizorul, îl înjura pe Băse de toate alea, îi ura să-i moară copiii etc), iar eu n-am avut de lucru – venisem pe la ea cu niște târguieli, o mai ajutam când puteam – și m-am agerit să-i „explic” că era vorba de-un efect al crizei din America, cea din 2008. Atunci am devenit satanist.

A doua tură a avut loc în octombrie 2018, când mătușă-mea m-a sunat ca să-mi dea ghes să votez la referendumul pentru familie, iar eu i-am zis că am de gând să-l boicotez. Când a înțeles în final ce-i spuneam, din nou a dat în spume: satanist!

În 2020 am comis-o iar, atunci când a auzit și ea, tot la neprețuitul ei televizor, întrebarea de mare forță („Tu crezi în virus sau în Dumnezeu?”). M-a sunat, mi-a pus întrebarea, eu i-am răspuns onest și i-am zis să se ducă la vaccinare. Satanist!

M-a sunat din România în dimineața de 24 februarie, anul trecut, să mă anunțe cu nesfârșită satisfacție că toți păcătoșii, sataniștii, vânduții și fasciștii vor fi pedepsiți de „domnul Putin”, care s-a pornit să curețe întâi Ucraina, dar apoi o să facă ordine peste tot, pentru că „nu se poate-așa ceva!”. Aici în Belgia sunt cu o oră în urma României, încă dormeam și nu am priceput clar despre ce vorbea, dar apoi m-am prins și mi s-a zbârlit tot părul, nu c-aș mai avea mult. Am întrebat-o cui m-am vândut eu și mi-a enumerat toate păcatele mele din 2010 încoace, cu care ocazie am aflat că sunt pe statul de plată al băsiștilor, al homosexualilor, al „evreilor care conduc lumea” (Big Pharma?) și al ucrainienilor ce l-au supărat pe domnul Putin.

OK. Hai să zicem că sunt mielul ăl blând care suge de la patru țâțe; în cazul ăsta, unde-s banii? Că eu n-am nimic, da’ nimic! N-am apartament, casă, mașină, bicicletă, n-am nici măcar un câine! Mai mult: nici haine n-am. Din 2010 (fatalitate!), de când s-a măritat sora neveste-mii, nu mi-am mai cumpărat un chilot, un pantof, o izmană – nimic! Cumnată-meu are exact aceeași talie ca mine și același număr la picior, muncește ca antreprenor și-i merge bine, iar domeniul lui (show business) îl obligă să se îmbrace scumpuț, ceea ce și face, doar că se plictisește repede de hainele și de încălțările lui. Așa că mi le dă mie. Lună de lună primesc pachet prin Atlassib, am ajuns să n-am unde depozita atâtea lucruri noi și bune, foarte puțin purtate, așa că le dau și eu altora; și aici sunt oameni în nevoie.

Bref: unde-s banii? Dacă m-am vândut, pe ce m-am vândut? Dacă noi toți, dumneavoastră și cu mine – cei ce-avem păreri diametral opuse părerilor mătușă-mii – ne-am vândut, n-ar trebui să trăim regește din vânzarea conștiințelor noastre?

Cum se poate împărți un popor în exact două jumătăți? Cum poate o societate unită dacă nu de altceva, măcar de limbă, să se împartă în unele milioane de Buzea și alte milioane de mătușă-sa? Cum poate vedea un român albul acolo unde alt român vede negrul – și invers? Dacă ar fi vorba numai de vârstă, de educație, de accesul la informație sau „dispoziția spre invidie”, aș mai înțelege; dar nu e așa. În absolut toate straturile sociale, oricum le-ai lua, și cruciș și curmeziș, dai ici peste câte-un Buzea, colo peste câte o mătușă-sa. Un academician poate fi (și e!) mătușă-sa, un măturător de stradă poate fi Buzea, nu există vreun algoritm ca să ghicești dinainte cu cine stai de vorbă; e nevoie de atingerea unui subiect, oricare dintre cele patru, și interlocutorul se plasează ca prin minune în pătrățica lui: fie „satanist”, fie… ce?

Aici voiam să ajung. Noi, dumneavoastră și cu mine, românofonii care avem ca punct de reper libertatea (fizică, socială, națională, de conștiință etc) putem râde cât poftim de „satanismul” nostru și s-o lăsăm pe mătușă-mea să ne numească cum vrea ea, că tot nu ne pasă (îi respectăm și ei libertatea de exprimare!). Dar cum o numim noi pe ea? Pe ei toți, pe cei din cealaltă jumătate? Aici nu am găsit un răspuns. „Patrioți”? Absurd. „Credincioși”? Și mai absurd. „Daci”? Nicidecum.

Atunci? Hai să zicem că ne apucăm să-i jignim cu diferite apelative, dar ce rezolvăm cu asta? Adică, să răspundem la „satanism” cu „satanism”, nu mi se pare câtuși de puțin o soluție! Asta făceam acum 40 de ani, în curtea școlii („Pe-a mă-tii!”, „Ba pe-a mă-tii!”), dar de atunci ne-am mai pârguit oleacă la minte, nu?

Am întrebat și eu în stânga și-n dreapta, dar nu am primit niciun răspuns-bronz. Iată ce mi s-a propus: „taximetriști”, „conspiraționiști”, „idioți utili”, „Gică-contra”, „frustrați”, „anteniști”, „troli”, „agenți provocatori”, dar mai ales mărețul „Mihăiță, vezi-ți de treaba ta, e plin internetul de d-ăștia!”.

Doar că treaba mea chiar asta este: cuvântul. Sunt scriitor, sunt meșteșugar de cuvinte, altceva nu știu să fac, iar acum nu pot dibăci un termen-umbrelă. Unul de semn opus și la fel de puternic ca „satanist” – așa că mă simt eșuat profesional.

Vă rog pe dumneavoastră, pe cititorii platformei Contributors (chiar și pe cei cu care am avut diferende în trecut), să-mi dați o mână de ajutor. Mulțumesc!

Distribuie acest articol

251 COMENTARII

 1. Matusa ta are dreptate despre Basescu. Problema a venit din America, dar austeritatea nu era singura solutie, si in nici un caz una atat de dura precum cea impusa de Basescu. Unii-l iubesc pe „domnul Putin” indiferent de imprejurari, altii pe „domnul Basescu”.

  Nu cred ca te-ai vandut nimanui, dar sa stii ca „daca m-am vandut de ce nu sunt bogat” nu e un argument valid. Majoritatea oamenilor se vand pe nasturi, fac voluntariat, sau, si mai rau, platesc ei ca sa munceasca pentru tot felul de nenorociti.

  Si ca sa iti raspund, in sfarsit, la intrebare: hai sa le spunem victime, in felul asta ramanem cu compasiunea necesara pentru rezolvarea problemei. Eu, cel putin, cred ca detectez un dispret voalat, o condescendenta contraproductiva intr-un text care la suprafata sustine ca incearca sa rezolve o problema la care imi pare ca, de fapt, contribuie.

  • Votant PSD, votant AUR sau trol platit de vechii securisti sa peroreze in linia impusa de clica rosie de hoti si derbedei( clica ce contine numeroase personaje ce nu sunt vizibile si nu sunt membri activi ai PSD sau AUR). Hai Monk, spune-ne si noua in care categorie te afli!?

   Sau esti „independent” situat de partea rosie a lucrurilor doar din cauza unui IQ mai mic si mai plapand?

  • @Monk
   „dar austeritatea nu era singura solutie, si in nici un caz una atat de dura precum cea impusa de Basescu.”
   Imi pare rău să vă dezamăgesc, dar in opinia mea Ro. s-ar fi „scos” mult mai bine dacă măsurile lui Băsescu ar fi fost puse în practică. Dar, in realitate, nici măcar 50%. Pensiile nu au fost reduse, etc.
   Ro.nu trăiește, deloc, sub un glob de cristal izolată de relele lumii. No way. Ba dimpotrivă, e chiar f.conectata la fluxurile financiare internaționale.
   DE&NL țări cu excedent financiar (printre foarte puținele) și tot au luat măsuri de austeritate f.importante. Frații noștri greci nu au luat….. Tăriceanu spunea, live, la tv.ca e criză fin.in US așa că e un moment bun ptr.investitorii ro.care vor să facă acolo niscai afaceri. Go figure!! Si tot el spunea că DE ne recomandă austeritate și sobrietate financiară dar noi suntem dintr-o altă cultură și….mai bine urmăm exemplul Greciei că uite ce bine merg!!! Peste doar câteva luni in Grecia se punea problema ce insule să vândă, cum să concesioneze Pireu, etc.
   Ptr.tari precum Ro.,care se află spre baza piramidei in vârful căreia se produc banii, nu există soluții de mare șmecherie precum tiparnița de bani in US a cărei monedă e world reserve currency. Ro.trebuie să trăiască echilibrat și normal, nu ca acum „pe cartea de credit”. Dar cumpătarea, chibzuința, echilbrul sunt boring la max. Aproape o înjurătură in Ro. Chestii de rușine!! O să tragem din greu ptr.metehnele astea.

   Spuneți că austeritatea nu era singura soluție. Ok. Argumentați! Clar și concret.

  • discuția nu e dacă propunerile lui Băsescu au fost juste ( e greu de spus, după război mulți viteji se arată) , discuția este că mătușa nu are nici o soluție alternativă. Ea refuză abordarea rațională a unei probleme strict tehnice, eventual dacă se obosește să propună o soluție atunci va fi una de tip magic ( ne salvează Dumnezeu/Iliescu, nu e nici o criză etc)

 2. Mie imi place sa le spun „pulimea criminala”. Initial erau „pulimea enervanta” sau „pulimea pagubitoare”. Dar dupa valul 4 al panemiei cand au murit 20000 de oameni in 3 luni si gloata inca mai protesta in strada la gramada impotriva vaccinului si a mastilor au devenit fara doar si poate „pulimea criminala”. Cateodata ma enervez si le spun „pulimea criminala terorista”, mai ales atunci cand aplauda ca focile la genocidul din Ucraina.

  • Tiberiu, oare cat de multi sunt netrebnicii astia? Raportandu-ne la numarul de vaccinati tind sa cred ca o buna parte a celor ce nu voteaza sunt membri ai „pulimii” respective, deci ar fi foarte bine sa nu se forteze sa vina la vot in viitor, pentru ca astfel PSD + AUR ar obtine impreuna peste 70%, si, plus PNL, am avea o majoritate covarsitoare, de peste 80 la suta, compusa din hoti, derbedei, farisei si imbecili.

  • @Tiberiu
   „aplauda ca focile la genocidul din Ucraina”. De ce ne jucăm usuralnic cu astfel de noțiuni grave?!? Ducem in derizoriu chestiuni realmente cumplite.

 3. Domnule Buzea, da’ bine scrieți! Răspund (admit c-oi fi cam relativist): nu există, ziceți-le cum vă vine, că nici nu contează (sînt sigur că știți și dv asta). Satanist sau creștinist, sper că n-ați rupt-o cu mătușa, poate v-a făcut cîndva o prăjitură (bună), poate vă iubește. Și-mi aduc aminte de o povestioară Zen cu un profesor foarte pornit împotriva unui maestru, care l-a chemat mai aproape să-i spună, cică, un secret, negatorul ăla a venit, maestrul i-a zis „Cred că, de fapt, ești un om bun”. Cum zice crupierul: „Rien ne va plus!”

  • Ce s-o rup, domnule Costea, că e bătrână ca pământul, doar n-o să stau acum să mă pun la mintea ei! Și, da, aveți perfectă dreptate: mă iubea când eram copil, eram favoritul ei, că eram cel mai mic dintre nepoții ei (dintre băieți). Apoi au trecut anii, a venit Revoluția, biata de ea s-a înrăit progresiv, nimeni nu i-a mai intrat în voie, nici chiar eu. „Te-ai prostit la cap!”, asta aud de când am împlinit 18 ani. Două zile mai târziu, elicopterul Ceaușeștilor decola de pe Comitetul Central. Restul îl știți.

 4. Din aceasta dilema chiar nu putem iesi .Fiecaruia dintre noi i s-a intimplat cel putin o data povestioara pe care tocmai ati scris-o .La mine este si mai rau . Fratele meu cel bun si iubit, de intrega familie , fie doar si tinind cont , printre multe alte calitati, pentru exceptionalitatea lui in ale matematicilor , a pactizat cu cealalta Satana si vede totul fie in alb fie in negru .Repetativ, ne tot zice, motivind agale cu mindria cunoscatorului (circula pe NET),folosind o serie intreaga de argumentele, luate din presa de scandal,cum Vaccinul este o otrava si nici macar nu este vaccin(aici se pare ca discutia este in toi )cu toate ca a suferit cumplit intr-una dintre fazele virulente ale lui Covid 19 si chiar daca s-a intimplat asta nedumeririle lui au devenit si mai avansate ca sa nu mai vorbim de credintele nestramutate ,ce il bintuie ,zi de zi si prin care folosind o anume concluzie finala ne arata cum Ucraina a atacat Rusia si nicidecum viceversa .Stiti si voi toate teoriile ce sunt scoase de sub jobenul unor filorusi romani neaosi fiind .Ba ca Istoria ne zice cum Rusia a stapinit cindva totul , ba ca fiinta ucraineana nu exista , ba ca rusii lupta cu America si pentru asta trebuie sa isi omoare fratii de pina mai ieri , ba ca una ba ca alta „de e scris si pentru noi bucurosi le-om duce toate de e pace sau razboi ” . Ce urmasii lui Traian(Imparatul Romei ) ? Chestia aia era doar o poveste de adormit copiii. Rusia ne-a eliberat de hitleristi ca doara stie o intreaga omenire asta uitind a ne spune cum chiar America le-a oferit ajutorul militar spre a scapa Rusia de demonul Hiltlerist .Ce mai tura vura fiecare o tine pe a lui .Acum sa vedem motivatia ?Ce anume ii face pe unii sa schimbe sensul adevarului ? Cum nimic nu este batut definitiv in cuie totul(motivatia ) poate fi raportat doar la trecut .Asa cum pe multi dintre noi ne bintuie trecutul si toate evenimentele asociate lui ,unele dintre ele devenind uneori nu prea faste , inca din frageda pruncie , vom trece, ca si judecata , tot ceea ce citim sau aflam si prin prisma satisfacerii nevoilor personale ce tin de starea noastra de bine .Cautam, de fiecare data ,sa motivam un adevar personal chiar daca uneori intelegem (foarte putini dintre noi pot face asta ) si alte pareri ce ne contrazic. care Pe de alta parte este stiut cum nu vom recunoaste, in veci ,eroarea in care ne aflam .Pina la urma totul se raporteaza la cunostere. Atita timp cit un anume mod de viata sau o anume nevoie personala ( a ne minti interlocutorii indiferent unde s-ar afla ei )face parte din eul nostru , putem doar aprecia cum aceasta nevoie este cumva motivata .Lipsa de cunostere , pe diferitele subiecte , aduse in fata fiecaruia dintre noi ,este insa o cu totul alta problema .Fortam existenta unui adevar presupus fara a fi constienti nerealizind cum totul devine o minciuna ,un fake ,de care ne agatam uneori chiar fara sa stim. In principal totul este datorat dorintei personale de a ne expune public propria noastra „Maretie” maretie ce noua ne pare imposibil de a fi contrazisa . Doar noi stim adevarul . Iata si un mic exemplu perpetuat , aproape la nestfirsit in presa .Voi fi si aici contrazis imediat .Mai toate suflarea Politica a cerut macar o data , in Media,Alegeri Anticipate .Despre asta am putea crede ca suntem cu totii de acord .Ceea ce nu vi se spune sau ceea ce nu multa lume stie este imposibilitatea aparitiei Alegerilor Anticipate in Romania . CCR a decis foarte clar .Mandatul unui Parlamentar este de fix patru ani si el nu poate fi intrerupt decit in momentul in care toti Parlamentarii ar vota individual in acest sens si nici atunci lucrurile nu sunt foarte clare CCR aratind cum Institutiile Statului si toate deciziile lor, trebuiesc configurate in sensul de buna functionare a Statului si nu in sensul distrugerii lui .Am vazut care sunt comentariile pe aceasta tema cum vedem si care sunt comentarile ce tin de tematica Razboiului din Ucraina .In concluzie vedem cum totul tine de necunoastere ,de dorinta invizibila de a avea ,musai,dreptate precum si de nevoia personala ce creeaza individului o stare bine fara de care nu ar putea trai intregul nefiind ,de fiesce data , parte a constientului .Probabilitatea, ce ne zice ,cum ca nu o sa fiti de acord cu aceste cuvinte, se inscrie si ea in ceea ce tocmai v-am spus .Fiecare are dreptatea lui dar asta nu ar trebui sa ne impiedice in a vedea realitatea fie ea doar si realitatea imediata .

 5. De nu ar fi astia, Intunecimea Sa ar muri de ciuda, caci prea putini
  ar mai pronunta cuvantul Satana, asa ca ii poti considera un fel de
  agenti de advertising platiti in natura, cu cate o doza de rautate
  trasa pe nas.
  Daca ne luam dupa limba italiana cu „s”-ul ei de negare si il
  eliminam, rezulta „atanisti”, cuvant care nu spune mai nimic.
  In cel mai bun caz poti face o conexiune cu geometria elementara
  (arc-tangenta) si ajungi a spune chiar nimic.
  Usor bland si batjocoritor, ai putea parafraza: „si-au vandut sufletul
  lui Dumnezeu”, dar tot nu rezolva problema de marketing: un cuvant
  puternic, socant, usor de tinut minte si care descrie (aproape) exact
  fenomenul. Retrograzi? Involuti? Nihilisti? Cam slabut.
  Ideatica lor e impenetrabila , ca un caftan lung si negru,
  inchisa cu nasturi de otel pana la pamant, acoperind chestii de natura
  foarte pamanteasca; asa ca -de ce nu?- propun sa fie numiti sutanisti.

 6. Proști (geo)politic; dar să nu uităm că și proștii au dramul lor de dreptate și că putem învăța foarte multe de la fiecare dintre ei, cel mai probabil pe alte planuri decât cel politic și că nu e deloc constructiv să le-o zicem în față pentru „prostul nu e prost destul până nu e și fudul” și dacă s-au agățat de o idee aproape niciodată nu-și vor călca peste mândrie. Eu port cu ei doar discuții profesionale și despre sport, pentru că dacă adevărul îi va atinge în așa discuții se vor mai obișnui cu el și la momente de cotitură poate îi va tenta poate să-și schimbe sau devieze părerea spre ceva mai sănătos. Dar da, „proști” este termenul.

 7. Dom’le eu înțeleg că autorul a vrut să pună pe masă arhetipul hAURarului ca să genereze niscai discuții pe forum, numai că a dat-o pe lângă bine de tot și a inventat un personaj la fel de credibil ca capitaliștii hulpavi din filmele cu „Dom’ Semaca nu trage! Sunt eu Lăscărică” din vremea lui Cizmarului.

  Sincer să fiu mă așteptam la mai mult de la domnia sa…

  • Sunteți prea bogat ca să vă pot contrazice, domnule Josef Svejk. Doar știți prea bine că bogații au întotdeauna dreptate.

 8. Vă înțeleg perfect. De când cu Dragnea și „referendumul pentru familie” am constatat cât de ușor, dar mai ales cât de net se poate împărți societatea românească în două. Pandemia a consolidat trendul, războiul dus de Rusia cu Occidentul făcând Ucraina praf îi pune capacul.
  Nu știu cum mă etichetează alții pe mine (în afară de unii care mă numesc „securist” atunci când nu le place ce-am scris), dar știu că nu vreau să le pun vreo etichetă celor care nu doar că nu sunt de acord cu mine, ci îmi și fac o vină din asta. Prefer să fiu etichetat.
  Să etichetezi este un gest agresiv. Eu vreau să nu fiu agresiv. Idealul meu (de neatins) este Isus (al meu, cum spune Gabriel Liiceanu) și el nu era etichetangiu.
  Nici eu nu voi fi.
  Îi va eticheta pe toți istoria. Ne va eticheta. Cei cu adevărat norocoși vor fi duși din această lume înainte să afle dacă au purtat o etichetă de rușine. Dar nepoții lor vor ști.

  • Felicitari pentru comentariu, Cristian Felea! Suntem alaturi de tine si de toti cei care sunt de partea buna a lucrurilor!

   Totusi! Toti cei care au facut rau altora( de fapt unei intregi natii), cu sau fara voie, constienti de ceea ce fac sau nu, vor plati! La un moment dat vor plati! Nu e nicio amenintare, acesta este cursul normal al lucrurilor si nu e deloc necrestin sa fie asa( vezi Biblia – Sodoma si Gomora si nu numai).

   Toate cele bune!

   • Toți se consideră a fi de partea cea buna a lucrurilor. Chiar și Mătușa lui Mihăiță. Doar astfel îmi explic telefoanele ei: pentru ea Mihăiță este dezamăgirea, este oaia rătăcită și numai imposibilitatea de a-și revărsa mai concret dezaprobarea o face sa folosească cuvântul “satanist”.

    • @Hantzy
     Mătușa lui Mihăiță stie in adancul sufletului ei ca a fost/este ceva fundamental rau.
     Un pact faustian Germania-Rusia pentru ca noi stim.
     Adica un pact cu diavolul.

  • problema nu e când cineva crede altceva decât mine. Asta e, dimpotrivă, normal. Problemele apar când vezi că toate „scenariile” debitate se îndepărtează de realitatea obiectivă (oricât de subiectivă o fi devenit ea în zilele noastre). Următorul pas e să observi că cei care susțin înverșunat o anumită chestie (am găsit droguri la penețeu) sunt aceiași cu cei care susțin altele asemenea ( pământul e plat, s-a descoperit leacul cancerului dar savanții îl țin la secret, ivermectina tratează Covid-ul, deși de fapt covidul nu există etc). Și următoarea iluminare e să constați că există totuși un numitor comun al tuturor aberațiilor, și acesta este „Putin are dreptate”. Pentru că, nu știu cum, dar serviciile rusești și-au dat seama că e mai profitabil să sprijine toate aceste mișcări anarhiste în loc de una singură care s-a și fâsâit, comunismul. Problema grupurilor „bizare” e că nu prea au material. Cei care cred că omul nu a ajuns pe Lună au vreo două argumente mari și late, de exemplu. Dar, dacă ai o organizație cu oameni plătiți care se ocupă programatic de asta, „producând” tot felul de „dovezi”, care de care mai utile în studiul psihiatriei, obții brusc două rezultate: o mulțime de fideli și controlul ideologic al grupului. Așa că după asta devine foarte simplu să împletești mesajele tale și cu un „Putin are dreptate” . Din păcate, „mătușa” era benignă în anii ’90, dar nu mai e și acum…

   • Așa e. Și Rusia era benignă în anii ’90, dar nu mai e și acum. Fie că-mi place să admit, fie că nu, Putin le-a oferit un drapel în jurul căruia ei să se poată regrupa. Ceea ce și fac, zi de zi și ceas de ceas, sub ochii noștri indiferenți, disprețuitori sau ocupați. Necazul e că mătușă-mea nu e singură… „ei” sunt mulți, sunt mai mulți ca noi. Și nici măcar nu le-am dat încă un nume! Mai mult: din destule comentarii mi se sugerează, mai direct sau mai voalat, să nici nu îndrăznesc să le dau un nume de grup, un termen-umbrelă! Mda… nu cred c-am să urmez sugestia. Am altă părere despre ce e de făcut.

   • Domnule Mihai Badici , ma iertati va rog ca indraznesc .
    Eu realitate obiectiva o socotesc pe cea a Raiului . Realitatea in care traim noi este umana si este subiectiva .
    Oare faptul ca un om a pus piciorul pe luna va fi de folos mintuirii cuiva ?

    • Discuția asta e prea complexă pentru locul ăsta :)
     Pe scurt există oameni care consideră că mântuirea și împlinirea sunt același lucru, cu alte cuvinte dacă îți dorești și poți să pășești pe Lună, poate că asta e calea ta spre mântuire. Nebănuite sunt căile Domnului și ale NASA :)

     • Omul in decadenta si depravarea lui considera si tot considera ; ignorind rinduiala de viata ce i-a lasat-o Dumnezeu .
      Pentru mine primul pas pe calea spre mintuire este acela care duce spre interiorul sufletului meu . ,, Căci, iată, împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru ”. Daca Dumnezeu ingaduie omului sa paseasca pe luna sa ne amintim ca El spune : ,, Toate sint ingadite dar nu toate de folos ” . De folos la mintuire adica . Lucrurile sint simple ; noi oamenii le complicam . Tot din interese meschine .

   • Cei care cred că omul nu a ajuns pe Lună au vreo două argumente mari și late, de exemplu. / tocmai ati devenit ridicol!!!

  • Nu e vorba, cred, de etichetare, ci de găsirea unui termen descriptiv fără conotație peiorativa. Mulți dintre noi vor sa le spună negri negrilor, nu pentru că ar fi rasiști, ci pentru că pigmentul pare a oferi cea mai facila descriere. Trebuie făcută, in orice caz, distincția dintre “securist” pentru ca nu le sunt unora convenabile concluziile celui care le emite și identificarea rapida și indubitabila a persoanelor ce aparțin unui grup cu însușiri specifice.

 9. Oho, dar e foarte simplu: cetățenii aceștia, care sunt mereu împotriva progresului social al țării (nu i-aș numi anti-progresiști, aici fiind vorba despre altceva) sunt cei asupra cărora politica ceaușistă de creare a ”omului nou, comunist” a avut succes, de unde și stagnarea noastră socială exasperantă. Mi-e teamă că nu prea avem nicio speranță, o mare parte din ei fiind la conducerea țării sau profitând fericiți de situație.

  • Nu am nimic impotriva progresului social dar el trebuie sa urmeze ,,progresului ” spiritual / duhovnicesc . Din pacate societatile progresiste sint si cele mai lipsite de morala . Eu asta am putut sa constat .

  • Ah, nu! Conservatorii sunt cei care au înțeles să trăiască in noua paradigmă când aceasta deja a evoluat spre o alta, dar Ei accepta ca viziunea lor este doar o opțiune dintre multele legitime.
   Mătușa lui Mihai trăiește intuitiv in bula ei dominată de instincte, fără vreo viziune cuprinzătoare, si de aia orice nu se potrivește pe calapodul ei, autoproclamat unic, e automat satanic si trebuie combătut: bine că exista domnul Putin!

 10. Mi-a făcut plăcere să citesc acest articol. Propunerea mea este să îi numim oameni și atunci când credem că avem dreptate să ne păstrăm umilința și să ne explicam punctul de vedere cu dragoste. A funcționat la mine, va funcționa și la alții.

  • La mine nu a funcționat niciodată, din nenorocire. Să fi funcționat, chiar și o singură dată, nu ajungeam să scriu acest articol.

   • Nu vă contrazic experiențele pentru că înțeleg foarte bine prin ce treceți, totuși, nu văd o altă alternativă mai eficientă. Cred că există mulți oameni de bun simț care vor accepta argumente pertinente explicate într-o manieră logică pe un ton prietenesc.
    Știu că sună idealist dar a funcționat chiar cu un apropiat de-al meu care a fost simpatizant AUR. Poate că are legătură dar în general dialoghez cu persoane sub 30 de ani, așa ca și mine, mi se pare că suntem mai receptivi. Cu stimă,

    • Bine scris. Pentru un „baiat de 30 de ani”, Va rog sa mai postati.
     Acum, sa va spun, receptivitatea nu tine de varsta, religie ori ce altceva. Nu conteaza cum vorbesti cu ei. Ce le-a intrat in cap nu le mai iese. Un fel de incapatanare intrinseca. Am argumente si exemple. Votantul majoritar etc.
     Ma bucur ca un domn tanar ca dvs posteaza un asemenea comentariu. Poate avem viitor.
     Numai de bine.

 11. Am si eu o matusa, credeam ca am nimerit, asa, intr-un complex social mai anapoda. Matusa mea era insa contra lui Iliescu, care ´a furat tara´, ca asa ii spunea ei fic-su din Spania. Acuma zice : Sa vina ´Simeon´ sa ii ia pe toti, pe hoti, adica pe politicieni ( nu ca n-ar avea si ea dreptate … ). E la curent cu ultimele conspiratii, ca va fi noapte nu stiu cate saptamani, ca se scot banii de hartie, ca vine oricum, sigur, cutremurul ala mare, ca l-a vazut ea pe unu pe youtube care l-a prezis si pe ala din Turcia …
  Am si un vecin, tot contra lui Iliescu pana acum, urmarea BTV si Realitatea, tinea cu Turcescu si cu Rares. Contra chinejilor ( nu cred ca a vazut vreunul), mai nou contra austriecilor, dar rau . Acuma, el nu s-a prins ca Realitatea s-a schimbat ( oare ? ), a ramas pe post. Ma pomenesc cu el : ´ai vazut aseara, bine le-a zis baiatul ala de la aur ( cred ca era chiar Calin Georgescu ), destept, bai … Hopa ! Ii zic : pai aur sunt cu rusii. Nu sunt, Sosoaca e cu rusii. Ii explic pe scurt si simt, din priviri, ca dintr-o data ma uraste de moarte ( daca-l contrazici esti dusmanul lui) : Si ce daca, n-ai vazut ca si strainii ( Ue ) ne fura padurile, copiii, austriecii ne ia bancile, mama lor …
  Tin sa precizez ca si matusa si vecinul, oameni buni la suflet, au liceul.
  Intru intr-un magazin in sat, carciuma+alimentara+posta+ etc., patronul fost pe la primarie, psd-prm si nu mai stiu ce, tac-su mare in pcr. Se intampla cu americanii nu stiu ce vizita in Taiwan. Unul, clatinandu-se in bar, un asistat , zice, sub privirile ingaduitoare ale sefului : ´Ba, da americanii astia mereu isi baga coada !´ Plasma data tare non-stop pe RTV, tocmai arata niste rachete cu dare pe cer, exercitii chinezesti.
  Cam asa mi se pare pulsul tarii ´profunde´, nu foarte diferit de Rep. Moldova. Sa fi ajuns rusii, Dughin, pana acilea ?
  Am auzit si eu ce-a zis Trump, ca el in 24 de ore rezolva razboiul cu Ucraina, o imparte cu Putin, ca sa fie bine acolo, la ei. Problema e deci mult mai vasta, pana in America ( profunda ), n-avem unde sa ne bagam. Dnul Ion M. Ionita comenta la Digi : cum sa dea ? Pai ce, i-a lui ?! Asa e, dar sa fim seriosi, se face, marile puteri au mijloacele de persuasiune, de negociere. Eu il cred pe Trump, cum le zice el, pe sleau.
  In 24 de ore face pace cu Rusia.
  Si porneste razboi cu China.

 12. In locul dumneavoastra, in loc sa le caut un nume, m-as folosi de numele si de penita pe care o am si as porni un curent care sa ne uneasca pe toti, sa nu mai fim nici satanisti, nici nicicum, sa ne anulam voturile cu totii, pana intelege toata clasa asta politica mizerabila, sa-si schimbe toata garnitura. Pentru ca oameni onesti si capabili sunt destui. Ar fi un moment unic! O revolutie adevarata! As intelege in sfarsit pentru ce votez. As fi fericit! Ca la revolutie!
  Stiu, o sa-mi raspunda toata lumea ca sunt idealist. Asa este, dar idealistii schimba lumea, iar istoria asta demonstreaza! Asa ca va invit sa stergeti toate epitetele din societatea romaneasca,, indemnati-ne sa nu ne mai poreclim in niciun fel, ci simplu, sa ne numim romani si atat si sa facem naibii odata ceea ce trebuie!

  • Mare grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se întâmple. 😁

   Victor Hugo spunea amar că Revoluția Franceză a început prin decapitarea unui rege și s-a încheiat prin încoronarea unui împărat. 200 de ani mai târziu, la noi așa mai prin Balcani, revoluția a început prin împușcarea unui dictator și s-a încheiat prin alegerea unei creaturi ca Iliescu pe post de salvator al națiunii (ca să nu iasă Vadim) la alegerile din 2000.🙄 Noroc că pe atunci eram încă minor și n-avem drept de vot dar mă întreb și azi cum aș fi procedat dacă îl aveam?

   Deci revoluțiile sunt niște treburi periculoase ce cel mai adesea au rezultate imprevizibile. Până să facă ceva bine, ele generează un munte de rele. Sigur România anului 1989, nu avea de ales. Dar România de azi nu e nici pe departe în situația de a avea nevoie de o revoluție 2.0 sau de partide create pe criteriul: „Fraților șo pe ei, că așa nu se mai poate!”

   • Evident ca nu mai poate fi vorba de o revolutie ’89. Am gandit doar o simpla metoda de a obliga actualele partide, asa strambe cum sunt, sa promoveze oameni capabili daca ne vor votul. Ar fi o revolutie a votului nostru. As intelege sa il folosesc in mod democratic, fara galagie, fara demonstratii. Il anulez pentru ca nu vreau sa mai aleg raul cel mai mic, dar trebuie sa se adune la suma votantilor. E o forma decenta prin care imi exprim punctul de vedere. Daca din tot ce exista pe masa, totul imi face rau, atunci nu mananc. Mult mai simplu si mai la indemana decat ceea ce v-ati imaginat dumneavoastra.

    • Boicotând votul sau „anulând-ul ca să nu votezi răul mai mic” votezi de fapt cu mânuța ta răul mai mare. Părerea mea. 😒

     Nu există oameni politici providențiali și nu există niciunde partide care să promoveze exclusiv oameni geniali și fără pată. Politica e arta posibilului. Cam așa și cu politicienii. 😀 Iar atâta timp cât votul unui idiot sau al unui trântor e egal cu votul unui geniu harnic ca o furnicuță lucrurile astea vor rămâne la fel.

     • Ideea ( idealul) era sa ne anulam voturile cu totii, ca atunci cand am votat 90% cu Iliescu, insa acum sa facem exact pe dos. De aceea am comparat momentul cu revolutia. Altfel, sigur, pot fi categorisit ca un naiv, un fraier, un idealist. Exact cum am presupus cand mi-am exprimat opinia. Eu cel putin, stiu cum as vrea sa fie si compar cu ceea ce vad. Ma ajuta sa realizez cat de mare este distanta pana la idealul la care imi place sa visez si in ciuda aparentelor, ma face sa fiu foarte realist. Asta nu ma impiedica sa sper, iar reactia dumneavoastra este foarte utila, ma ajuta sa vad din nou realitatea, asa cruda cum este ( cu daca, cu nu se poate, e o utopie etc., etc.).
      Ps: Nu intentionez sa va supar cu nimic.

     • @Marius Chicoș Rostogan – ”votul unui geniu harnic ca o furnicuță”

      Nu există ”geniu harnic”, e o contradicție de termeni. Există oameni inteligenți care au și nivel ridicat de conștinciozitate, dar asta nu înseamnă că votul lor este mai bun decât al oamenilor modești.

      Ce credeți despre Adrian Năstase, unde se duce votul unora ca el?

      Democrația reprezentativă este sever alterată în România, oamenilor nu li se permite să aleagă pe cine vor ei. Cea mai disfuncțională democrație din UE este România, după orice criteriu.

      Elitismul este mult mai dăunător societății decât orice vot democratic. Iar societății românești, cu-atât mult, fiindcă e mai înapoiată.

      • Societatea romaneasca este needucata .
       Cit despre vot …. Pragul minim de legitimitate este aclea in care se prezinta la vot 50%+1 din intreaga masa de alegatori . Imi vine in minte acum o situatie in care primarul unei localitati a fost validat pentru ca a obtinut 1800 de voturi din 11000 de alegatori inscrisi pe liste . Altfel trebuie sa spun ca primarul ar putea sa se bata in piept cu caramida legitimitatii atunci cind este ales de 50%+1 din intreaga masa electorala .

      • Greu de gasit solutia optima in cazul nostru, dar stiu sigur ca prima conditie este sa depasim individualismul si egoismul care macina aceasta societate si nu inteleg de ce nimeni nu promoveaza ingaduinta, fara sa apelam la religie, ca sa nu ma intelegeti gresit. Vedeti, nu incetam sa ne categorisim in fel si chip. Asta ne face rau intr-una. Nu vad pe nimeni sa caute o solutie reala care sa coaguleze aceasta societate si asta ma intristeaza. Acest popor are si un fond bun, insa aceasta clasa politica scoate ce e mai urat din el.
       Iar in ceea ce priveste votul, probabil ca trebuie dat in dreptul celor care au macar cativa indivizi care ar putea face ceva bun. Cred ca asta e tot ce putem spera la acest moment. Foarte modest si foarte trist.

    • @Horia – la nivel de principiu, soluția reală e simplă: omul trebuie să poată alege pe cine vrea el. Atât timp cât respectivului candidat nu i s-a interzis prin hotărâre judecătorească dreptul de a fi ales, el trebuie să poată fi ales, fără niciun fel de condiționări legate de sprijinul vreunui partid.

     În Statele Unite se aleg procurorii, se aleg șerifii, se aleg judecătorii etc, iar în România nu s-au reintrodus procesele cu jurați nici până astăzi. Aveți o explicație pentru asta?

 13. socio politic vorbind, sunt „de dreapta” sau conservatori, dar la extrem, indoctrinati de altii mai rai ca ei prin facebook, platforme gen romania/ realitatea tv sau prin viu-grai.

 14. F bun articolul ! Intalnesc des matusi despre care faceti vorbire . La coada la casa in supermarket , pe holul de asteptare la doctor , la coada la taxe si impozite samd
  Ma minunez desemenea de gradina Domnului si absurditatea afirmatiilor fara nici un fundament logic si ma intreb daca toate acestea pleaca de la lipsa informarii corecte si filtrarea acestora prin propria constiinta/cunostinte . NU !
  Toate provin din lipsa unei educatii conforme . Educatia implica cultura respectiv morala , constiinta implicit simt civic , empatie … Toate lucrurile in viata (sociala) au o anumita logica , nimic nu e intamplator sau supus hazardului . Deasemenea in conduita exista limite rosii (principii) care nu pot fi depasite de un om educat .
  Fatarnicia , ura , invidia , alternarea valorilor functie de propriu interes , viciile etc , toate denota prostie . Lipsa educatiei !
  Majoritatea „matusilor” afirma mandre(i) ca nu au scoala dar au scoala vietii . Asta ii fac unici – scoala vietii !!!
  Insa nu au citit niciodata mai mult de 2 pagini dintr-o amarata de carte .
  Nu pot depasi pragul „Ana are mere”

 15. Eu cred că și noi „sataniștii” avem o parte de vină. Oamenii ăștia au o problemă reală: ei s-au trezit într-o lume pe care nu o înțeleg. Și (pentru că m-am gândit deseori și eu la subiectul ăsta) recurg la soluția cea mai simplă: apelează la părerea cuiva care e dispus să le explice. Și din păcate, pentru că noi cei „pedepsiți la școli” cum zice poetul, nu ne învrednicim să le-o explicăm, au rămas la cheremul diverșilor propagandiști. Unii sunt la tv, dar am văzut și am auzit diverși pensionari la 50 de ani ( ceea ce ne indică unde au lucrat) făcând propagandă comunistă sau chiar rusofilă „de la om la om”. Au timp, ceea ce noi nu avem, și au experiența „lucrului cu oamenii”. E o observație care mie mi-a luat ceva timp: omul „obișnuit”, dacă nu înțelege ceva, nu citește mai mult până înțelege, ci merge să întrebe pe cineva care știe. Am avut revelația asta pe vremea când țineam cursuri de networking la colegii de la copiatoare. Rezultatele în plan tehnic au fost mediocre, au învățat să conecteze mașina în rețea și cam atât, dar efectul major a fost că de câte ori nu mergea ceva mă sunau pe mine :) . Sunt lucruri de bază ale societății pe care trebuie să le explici. Dacă o să îi întrebi, pentru toți e un mister (și cusut cu ață albă) de ce nu merge Johannis (sau Băsescu sau chiar Iliescu) să îl aresteze pe x și pe y de pildă. De asta e și dubios și par cumva în cârdășie (uneori poate chiar și sunt, nu zic) pentru că „separarea puterilor” e o noțiune care nu le e la îndemână. ( De asta nici nu reacționează la încălcarea ei) . Și evident, când statul, care, știm de la nenea Iancu, trebuie să plătească pensia, că de aia e stat, nu o plătește, e deja târziu. Noi am început să greșim încă din ’90 când, în loc să încercăm lucruri iluzorii în prezentul imediat, antagonizând majoritatea, am fi putut să începem o acțiune mai largă de informare cu efecte pe termen lung. Pe termen scurt oricum am pierdut :)

  • Ai vrea dumneata, poate, sa le explici!
   Si poate ca ti-ai dedica cat se poate de mult timp ca sa explici, orice. Din pacate, genul de persoane despre care este vorba, nu accepta demonstratii cu mai mult de 2-3 pasi. Daca incerci sa dezvolti un rationament care sa duca prin implicatii logice de la A la J, trecand prin B, C, samd ascultatorul, neinvatat cu efortul de gandire logica, pierde sirul si, din acel moment (de pe la C) incepe sa te banuiasca cum ca ai vrea sa-l aburesti si, daca e amabil, te opreste si iti spune ceva de genul: voi, astia, netrecuti prin viata reala, nu stiti cum e… Si ramane la legenda transmisa de unul care a fost mai priceput sa-i capteze bunavointa fara sa-i oboseasca mintea.
   Nu conteaza ca acela nu poate demonstra, conteaza daca afirma/confirma ceva ce rezoneaza cu temerile lui sau cu micile lui satisfactii.
   Vorbesc din proprie experienta si nu e vorba numai de teme de astea ce pot parea subiect de conspiratie. Se intampla chiar si in inginerie (tehnica), din pacate.

  • „Oamenii ăștia au o problemă reală: ei s-au trezit într-o lume pe care nu o înțeleg” – absolut de acord. Am să fiu și mai nemilos ca dumneavoastră, domnule Badici: nu numai în România, dar și în tot restul Estului, au existat oameni cărora le-a convenit 1989 (la români s-a numit Revoluție, la alții s-a numit altfel, nu asta contează) și au existat oameni cărora 1989 nu le-a convenit deloc. De-loc! Sau, mai poetic: la Revoluție eu m-am născut, iar mătușă-mea la Revoluție a murit.

   Nu, nu cred că noi „sataniștii” avem o parte de vină. Orice le-am spus sau le-am fi spus acestor oameni, lor Revoluția tot nu le-ar fi convenit, tot nu le-a convenit. Regret că nu pot fi de acord cu dumneavoastră în acest punct: după trei decenii de discuții sterile cu acești oameni, eu unul am ajuns la concluzia că mi-am pierdut timpul. Orice le-aș spune, eu sunt Dușmanul, pentru că mie mi-a priit Revoluția, iar lor – nu. Așa că nu e nimic de discutat, nicio punte nu e posibilă. Pierdere de vreme, iar timpul are și el prețul lui, nu mai e gratis, nesfârșit și plictisitor, cum era în Epoca de Aur.

   • Da, probail că ar trebui nuanțat. „Atunci” am fi putut, cred, limita efectele. În definitiv sunt sigur că și „mătușa” s-a bucurat la împușcarea lui nea Nicu (personal nu știu pe nimeni care nu, chiar dacă acum unii neagă.) Deci am avut un punct comun de plecare.
    Acum lucrurile sunt pe de o parte mai complicate, pe de altă parte mai simple. Cei care au mers pe calea asta nu mai pot fi întorși, însă poți să îi scoți de sub influența lor pe cei mai tineri. Cum? Oferindu-le oportunităti pe care în acel tip de viață nu le au (că nu au prea multe). Partea bună e că mergând pe acest drum majoritatea s-au autoexclus din viața socială, cu pierderile aferente ( putere economică, socială) . Și practic, acum că majoritatea sunt dependenți de niște centre de propagandă, e suficient să vizezi aceste centre.

  • Adevarat ati grait, oameni care nu s-au adaptat si nu au inteles lumea in care traiesc, i-a depasit.
   S-au trezit in lumea capitalista, dar ei au trait toata viata in socialism. Au iesit la pensie intre 1990 si 2000 si anii de austeritate si lipsa banilor i-au inrait. Nu au lucrat o zi in capitalism au avut locuri caldute in industria socialista sau la stat din care au iesit cu o pensie care i-a obligat sa faca economii si sa-si ,,arunce visurile pe geam”.
   Anii de inceput ai capitalismului i-a trait prin copiii lor tineri, hinghieriti de patroni, cu somajul la usa si lipsa de stabilitate la fiecare colt, fara ca statul sa le dea serviciu si casa. Au ajuns masa de manevra a demagogilor, au cazut prada manipularii televiziunilor de stiri, ei neintelegand nici macar notiunea de manipulare.
   Jumatate din Romanie este asa si cel mai tragic si jumatate din lumea care nu intelege nimic din globalizare, piata libera, miscare capitaluri, riscuri, a patra revolutie industriala, scaderea puterii de cumparare, moartea clasei de mijloc, corporati, inflatie, etc.
   Veninul pe care-l imprastie s-a transmis de multe ori si generatiilor urmatoare, din pacate nu sunt doar cei in varsta, multi tineri fiind in aceasta situatie.
   Ca grup cred ca se pot eticheta ca NOSTALGICI

 16. Avea Andrieş un cântec; un vers era cam aşa:
  „Când deschidea seara uşa, nu ştia niciodată, deşi ar fi trebuit să se-obişnuiască de-atâta timp cu-aceeaşi surpriză”.
  Vorba din popor, urâtă altminteri – „ca proasta-n târg” – nu se referă la cea care vine întâia dată la bâlci şi se minunează, ci la cine se uimeşte de orice vede, deşi a mai dat nas cu aşa ceva. Aceştia par de pe altă lume, aşa că lor li s-a atribuit împărăţia cerurilor.
  Noi avem ceva esenţial, fără de care lumea noastră nu s-ar urni: memorie şi învăţare. Da, suntem satanişti, pentru că un drac mic de îmboldeşte să iscodim, să desluşim; cine nu are memorie şi nu învaţă e condamnat la neînţelegere şi uimire veşnică. Ei sunt cei ne’mpăcaţi.

 17. Asemenea mentalitati si comportamente au existat si inainte de 1990. Dar au avut un nivel de mocnire latenta. Castigarea noilor libertati nu a adus mai multe judecati de valoare, dezbateri decente ci mai multa violenta verbala si fizica, mai multa discriminare, mai mult hate. Un rol major l-au avut televiziunile si presa scrisa. Am avut ocazia sa vad programepe diferite teme la Rai Uno, Tv5, Tv Espagna si acolo nu exista asa ceva. Sa va aduceti aminte de acum ceva ani cand un senator, in direct la un tv privat, a aruncat un pahar cu apa pe fata unei deputate, sau expresii de maidan folosite in direct. Dar CNA nu a luat masuri drastice pentru asemenea derapaje. Nu am vazut in 30 de ani decat foarte putine emisiuni de calitate, cu dezbateri nu ale politicienilor ci ale expertilor, specialistilor, cercetatorilor f.buni. Au fost dezbatute, legea mediului, a patrimoniului, a sanatatii, a educatiei, unei org.teritorial adm. la modul serios si obiectiv nici vorba! La noi, doar politicieni au cuvantul.

 18. Iisus Hristos ne invata si ne indeamna sa ii invaluim pe toti cu iubire . Caci el a venit sa aduca Lege Noua ( a iubirii ) schimbind-o pe cea veche ( a Vechiului Testament ) ; ochi pentru ochi si dinte pentru dinte . Eu i-as spune matusii dumneavoastra : ,, ,,Satanistul” acesta va iubeste ” . Si i-as arata acest lucru prin fapte . Fara sa caut un termen opus celui folosit de dumneaei . Oare nu cumva poate fi caracterizat ca ,, satanist ” cel care se minie ?! Asta daca ar fi sa fiu de acord cu termenul acesta ,,satanist ”.
  In plus , matusa duneavoastra a ratat ocazia sa se asemene fericitului Iov care spunea : ,, Domnul a dat Domnul a luat , fie numele Domnului binecuvintat ”.
  As putea sa continui ; o persoana care trudeste si incaseaza salariu ( in Romania ) plateste ( alaturi de angajator ) contributii la fondul public de pensii si la fondul national de asigurari de sanatate . Nu pentru a fi capitalizate iar din sumele respective sa ii fie platite acestui cetatean pensia si cheltuielile legate de sanatate ci pentru a fi cheltuite adoua zi cu pensiile celor cu decizie de pensionare si cu cei care acceseaza sistemul public de sanatate . Cu alte cuvinte , cetateanul roman accepta sa fie prizonierul unui sistem care nu il responsabilizeaza ci il face dependent . Daca accept sa fiu dependent ( adica opusul lui liber/ independent ) de ce sa ma supar si sa fiu minios cind cei de la care astept sa imi deie bani cu titlul de ,,pensie ” imi micsoreaza suma ?! Daca am dori cu adevarat sa fim liberi cei care ar plati ,,pensiile” am fi noi insine . Si atunci ne-am indrepta nemultumirea si minia catre noi .
  Un om liber este un om care nu este dependent decit de Dumnezeu si de aer . Toate celelalte si le procura trudind / lucrind . ,,Iesi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa pina seara ” . Nu pentru a le agonisi ci pentru a consuma din cele dobindite prin truda numai cit are nevoie . Caci omul are nevoie de foarte putine pentru a trai .
  Sa ma iertati , va rog , domnule Buzea ca nu am putut sa va ofer mina de ajutor pe care o asteptati .

  • Si eu ii iubesc! Dar totusi, pentru ca in final dreptatea si adevarul trebuie sa triumfe, prefer Vechiul Testament!

   „…o persoana care trudeste si incaseaza salariu ( in Romania ) plateste ( alaturi de angajator ) contributii la fondul public de pensii si la fondul national de asigurari de sanatate…” Sa continuam….si din acesti bani sunt platite pensiile si internarile in spitale ale celor care de 33 de ani ne tin in mana unei clici de sorginte comunisto-securista, al carei scop unic este imbogatirea fara limite. Tot din acesti bani sunt platite televiziunile situate in slujba gastilor de provenienta rosie, care insamanteaza in mintile oamenilor cu minte putina minciuni sfruntate si fake news fara numar…pe banii celor care trudesc in amarata asta de tara!

   • Psalmistul David spune in cintarile sale catre Dumnezeu : ,, Dreptatea Ta este in veac si in veac ” . Adica este vesnica , inteleg eu . Oare asta nu e din Vechiul Testament ?! Sau dumneavoastra preferati dreptatea si adevarul uman si nu divin ?! Opinia mea este ca ,,preferintele ” l-au adus pe om in starea sociala si morala actuala . Noi oamenii ar trebui sa traim nu dupa preferintele noastre ci dupa rinduielile Divine . Caci nu sintem ai nostri ci ai lui Dumnezeu .

  • @AP
   Lasand la o parte incadrarea de la inceputul comentariului, constat cu mare placere ca sunteti un adept al lui Milton Friedman!

   Nu stiu daca Isus a dat cursuri de pescuit (fishing skills courses) in loc sa dea pesti.
   Poate ar fi trebuit sa se ocupe mai putin cu schiul acvatic pe lacul Galileei.
   Si nici nu cred ca dat cursuri de baza de crestere de vita de vie sau cursuri de avansati pentru sommelieri.
   ;)

   Urmatorul paragraf il dedic in primul rand autorului artcolului dar si d-voastra.
   Ascultati albumul 13 de la Black Sabbath si mai ales CITITI textele:
   https://genius.com/Black-sabbath-god-is-dead-lyrics
   Albumul a fost facut in urma cu zece ani de un producator genial si renumit cu haine si atitudini de hippiot.
   https://www.youtube.com/watch?v=TB34lNDL244
   „Râuri ale răului” („rivers of evil” in text) le vedem in fata ochilor in Ucraina de est.
   Unii o sa spuna premonitii, altii o sa spuna profetii.
   Multi ii considera pe Black Sabbath si mai ales pe Ozzy ca fiind satanisti.

   • Sint adept al unor idei ale lui Milton F .
    La al doilea dumneavoastra paragraf nu doresc sa comentez . Mie imi suna a bataie de joc .
    Despre ultimul paragraf al comentariului dumneavoastra …. Prefer textele biblice . Din rindul celor lumesti …… pricesnele .

    • @AP
     Pai cum puteti fi adept al unor idei ale lui Milton Friedman?
     Ati recunoscut/inteles ceva idei de dreptate si justitie sociala la MF?
     Sau sunteti de parere ca statul sa aiba grija de toti cetatenii … pardon enoriasii?

     • Recunosc faptul ca nu reusesc intotdeauna sa exprim in cuvinte ceea ce gindesc si ca nu ma exprim pe intelesul tuturor .
      Mai exact sint de acord cu unele idei ale lui MF ; nu cu toate ideile sale .
      Sint de parere ca institutiile statului ( nu statul caci statul sintem noi cetatenii ) trebuie sa administreze foarte putini bani . Sint de parere ca guvernarea trebuie sa responsabilizeze cetateanul . De sanatate si pensie trebuie sa aibe grija fiecare cetatean in parte . Cetateanul nu trebuie tinut captiv unui sistem / guvernari ca ,, sa deie ” . Daca chiar doriti am sa insir citeva idei personale ;
      – eliminarea salariului minim pe economie . Salariul trebuie sa ia nastere numai si numai prin negociere .
      – eliminarea obligativitatii contributiei la fondul public de pensie . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta din urma sa dispuna liber catre ce fond de pensie ( si cite fonduri de pensie ) se indreapta .
      – eliminare stabilirii virstei de pensie prin lege . Fiecare cetatean sa aleaga liber cind intrerupe activitatea profesionala . Intrerupere care poate fi si partiala . Momentul respectiv trebuie ales in functie de sumele capitalizate in investitiile facute pe toata perioada de activitate profesionala si in functie de capacitatea si dorinta de a fi activ .
      – guvernul trebuie sa asigure oricarui cetatean care poate dovedi rezidenta 25 de ani o pensie ( poate fi numita si altfel ) de 1000 de lei ( de exemplu ) . Pe principiul ca aceasta persoana a fost consumator in economie ( adica a platit prin , faptul ca a consumat , o imensitate de taxe , impozite , accize , ….. )
      – orice forma de subventie de la bugete publice sa fie eliminata .
      – eliminarea obligativitatii contributiei la FNUASS . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta sa decida liber unde si cite asigurari de sanatate isi face . Guvernul sa asigure numai cheltuiala cu serviciul de urgenta iar pacientul de la urgenta dupa ce va fi stabilizat sa opteze singur ( pe asigurarea / asigurarile sale de sanatate ) catre ce unitate spitaliceasca merge pentru remediere completa .
      – guvernul sa nu se poata imprumuta, sa nu aiba acest drept. Sa se limiteze la cati bani aduna
      Intr-o astfel de societate as vrea sa traiesc . Ideile de mai sus puse in practica de guvernanti vor responsabiliza cetateanul .

 19. „satanist” nu mi se pare tocmai dezonorant si nici pe antisatanisti nu vrem sa-i jignim, dar orice apelativ ai folosi pentru ei, ar deveni in scurt timp peiorativ;
  cam ca de exemplu „taliban”, care in original ar fi chiar onorabil;
  deci, dom’ Mihaita, nu irositi cuvinte pretioase, ca va fi pacat de ele

  • Așa s-a întâmplat cu apelativul „Fascistule!”, domnule Prototipescu. A fost atât de abuzat în urmă cu câțiva ani, încât s-a devalorizat total și acum a căzut aproape în uitare. Îl mai folosește propaganda rusă, vai de capul ei, că s-a făcut de tot râsul în ultimul an. Dar în rest nu-l utilizează mai nimeni, nici chiar falanga intelectualilor de stânga din România.

   • „fascist” e un termen din inventarul evident al propagandei KGB. Cred că am mai zis, probabil „marele război” a fost singurul moment în care comuniștii și poporul rus au fost de aceeași parte a baricadei și din acest motiv propagada îl invocă în numele unui transfer magic de legitimitate. Evident că nu avea cum să prindă la noi, a fost doar la început când încă nu se ajustase propaganda la situația locală.

   • @Mihai Buzea
    se pare ca „fascistii” nu-si meritau cuvantul, pe cand satanistii is merituosi cu coronite, sau ma rog, cu cornite

 20. Să le spunem cinstit, direct şi simplu că sunt proşti? Versiunea soft si corecta politic de „creduli” nu e un termen destul de puternic.

 21. Bonjour.
  Nu sunt nici scriitor nici „om de litere”. (mai curând de șuruburi si piulițe).
  Vreau sã vã spun numai ce constat eu în discuțiile cu foștii colegi de acum 50 de ani. (generația nãscutã între 1940 si 1950).
  Majoritatea nu prea se au cu informatica (calculatoare, tablete, tel. mobile). Își petrec timpul între TV și bârfele și zvonurile de prin cartier. Nu citesc niciun ziar sau publicație pe internet, ca prezenta publicație, Ziariștii, etc.
  Deci singurele surse de informatii sunt TV din RO si bârfa din cartier.
  Singura mea concluzie este cã sunt toti „spãlati la creier” de ce aud zilnic la TV. (În plus sã nu uitãm mârlãnia în creștere constantã la toate nivelele de culturã.) Eu nu-mi mai recunosc foștii colegi care știu cum erau acum 50 de ani și din ce familii fãceau parte, iar acum sunt în categoria Dv. „mãtusa” – comunisto-securiști vânduți trup si suflet PSD-ului. Pentru mine este ceva incredibil dar f. adevãrat.
  Nu știu dacã am reușit sã vã ajut mãcar un pic dar mãcar m-am descãrcat și v-am pus la curent cu fenomenul „vieux schnock” debranșé de timpul în în care trãim.
  Dacã v-am plictisit vã rog sã mã scuzați. Aruncați la gunoi mesjul și uitați’l.

  P.S. Eu trãiesc în Elveția de cam 40 de ani.

  • @Viorel Pintea – „Eu nu-mi mai recunosc foștii colegi care știu cum erau acum 50 de ani și din ce familii fãceau parte, iar acum sunt în categoria Dv. „mãtusa” – comunisto-securiști vânduți trup si suflet PSD-ului.”

   Au fost oameni crescuți în minciună, indiferent cât de civilizate păreau familiile lor. În mod normal, ăsta ar trebui să fie scopul primordial al unei educații corecte: a învăța omul să deosebească adevărul de minciună. Însă comunismul tocmai asta avea grijă să pervertească, însăși capacitatea de a deosebi adevărul de minciună, așa a fost creat ”omul nou”.

   Întrebarea care ar trebui să preocupe astăzi orice om cinstit sună cam la modul următor: este comportamentul actual al autorităților destinat să învețe oamenii să deosebească adevărul de minciună? Sau este destinat să creeze tot ”omul nou”, însă îndoctrinat cu alte minciuni decât cele de acum 50 de ani?

   • „Sau este destinat să creeze tot ”omul nou”, însă îndoctrinat cu alte minciuni decât cele de acum 50 de ani?’Concluziona domnul Harald de unde trag si eu concluzia:NU esti omniscient, domnule.
    „Conceptul de „om nou” in primul rind e un concept iudeo-crestin derivat din Biblie, cind se vorbeste de „omul nou,duhovnicesc” deci „Inspirat(cica) de Sf Duh”.Si a fost una dintre absurditatile cu care noua religie(oficializata de prin 313 si dogmatizata incepind din 325 era zis crestina) pornea arogant la cucerirea (si in spetza distrugerea)lumii antice cu un avant si efecte pe masura comparabile cu marxismul revolutionar de care faceti atit caz fara a vedea si cealalta fata a monedei.De fapt culmea este faptul ca intre marxismul revolutionar si iudeo-crestinismul primar diferfentzele sint mici:esentiala e lipsa unui D-zeu, in rest „nu esti cu mine, esti impotriva mea”,proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie, turnatoria sistematica la orice nivel sint cit se poate de comune.
    Si se mai mira unii de ce comunismul a dus unde a dus.
    Dar apropo de mine in completare la ce am uitat sa precizez acum citeva zile: sint absolvent la fac. de istorie BB Cluj;asta apropo de fantasmele acuzatiilor ca as fi activist anti religie neomarxist si alte elucubratii debitate anul trecut.Si daca aveti de gind sa raspundeti in acelasi stil, va previn ca NU am sa va raspund.(domnule Buzea, cu respect,va multumesc pt. rabdare, scuzati va rog off topicul de fapt destul de…on topic.)

  • @Viorel Pintea
   Va felicit, sincer, ptr.nivelul de interes si competenta digitala.
   Sunteti un exemplul rar (si foarte rar) chiar si ptr.generatiile cu 2-3 decenii mai tanara.
   Dar am cunoscut pers.de varsta dvs. care aveau curiozitatea si dorinta de a ramane bransate la revolutia digitala pe care o traim.
   Una dintre acestea (trebuie sa ma laud !! :-)) ) era mama mea. Cont de gmail, publicatii online care o interesau, tv-online, youtube, skype, folosea simultan 3 browsers diferite, etc.
   Curba invatarii a fost abrupta, dar a urcat-o sustinut si continuu.
   Era in situatia in care TOTI prietenii&cunostintele ei nu aveau cum s-o ajute daca avea vreo problema cu lap-top-ul, conexia wifi, conexia la net, etc deoarece ea era, de departe, pers.care stia cel mai mult despre IT, etc.

   Una dintre problemele/cauzele (dincolo de inabilitati tech, dezinteres complet si poate lipsa englezei) ptr.care exista aceste generatii pierdute ale digitalizarii este impresia, care a dainuit mult timp, ca Internetul e doar o moda: e ceva trecator, ce e val ca valul trece, etc. Adica….nu merita sa-mi bat capul cu asa ceva.
   Ar mai fi si refuzul obstinat de a mai invata ceva. Exemplul clar si indubitabil il constituie o mare masa a corpului prof.din Ro.care a fost de-a dreptul scandalizat cand a trebuit sa predea online in timpul pandemiei: da’ ce?!? nu am mers la facultate ca sa predau online, sa ma invete statul ce sa fac, nu sunt obligata, nu scrie nicaieri ca etc, etc.
   Culmea, cele mai multe dintre aceste pers.erau, aproape sigur, facebook-iste, etc.

 22. Asta crede matusa dumitale? Banuiesc ca are o varsta respectabila. Nu e neaparat o scuza.
  Nu stiu cat de uimit ai fi, stimate autor, sa afli ca asta cred si cumnatii mei, sot-sotie, ea 45, el 35, ea studii superioare si casnica, el vanzator MLM (precizez asta ca sa putem compara nivelul de studii si sursa banilor din familie).
  Dupa numeroase discutii cu ei si dupa la fel de numeroase incercari de a afla eu pentru mine, ce specie este asta asa de guresa, sigura pe ea si cu atatia „prieteni distinsi”, am ajuns la concluzia, deocamdata, ca oamenii astia se impart in 3 categorii:
  1. needucati (n-ai de unde, dom’le, cum ar veni)
  2. imbecili (in ciuda oricaror si oricator evidente ei se intorc la convingerile care le sunt confortabile si pe care le-au proclamat deja de mai multe ori de fata cu altii, iar imbecil fiind, domina orgoliul asupra ratiunii)
  3. ticalosi sadea (cei care instrumenteaza toate falsurile pentru a-si atinge scopurile).
  M-a ajutat mult la intocmirea acestei sinteze o cartulie pe nume „Legile fundamentale ale imbecilitatii umane” de Carlo M.Cipolla, despre care am aflat de la un comentator de pe aceasta platforma, al carui nickname l-am uitat, dar caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru ca mi-a scurtat perioada de analiza a unui asa distins subiect.
  As vrea sa gasesc o sinteza la fel de clara asupra metodelor prin care ii putem intoarce pe oamenii astia la o oarecare ratiune si bun simt. Ne-ar fi tuturor mult mai bine.

  • „o sinteza la fel de clara asupra metodelor prin care ii putem intoarce pe oamenii astia la o oarecare ratiune” – nu cred că există vreo metodă. E convingerea mea personală, dar nu vreau s-o bag pe gât nimănui.

 23. Totusi, ati vazut ca sangele apa nu se face? V-a sunat cand a inceput „speciala” ca sa aveti timp. Fie sa va refugiati, fie sa mergeti la un preot local de obedienta BOR (sunt destui prin zona Bxl Capitale) ca sa va mantuiti. Altminteri, sugestia mea este „cis-orto-dacopati”.

 24. Matusa dvs imi aminteste de un comentator de pe aici care isi zice Harald si conforma caruia toti (ma rog, cu o exceptie sau doua) suntem vanduti serviciilor secrete, ong-urilor, mafiei siciliene, ba chiar si celei japoneze. Doar ca in loc sa fim prin lume cu atatia bani, stam si postam. Unde postam? Pe Contributors, care nu e nici macar in top 10 site-uri romanesti in ce opriveste vizibilitatea.

  • Excelent punctat, domnule Robert,va multumesc!!Daca este vorba despre acelasi domn Harald, nu ma mir; dincolo de conceptiile domniei sale (de departe ortodoxe in sensul ortodoxiei dogmei, nu al religiei in cauza) heterodoxe si chiar usor de clasificat ca eretice (povestile din Eden, Pacatul Originar ca fiind in sens figurativ)de catre teologi, dinsul practica cel putin la articolele domnului Cringanu o adev. politie politica,de pe pozitia omniscientului.
   La unul dintre articolele domnului Cringanu am abordat deschis problematica diferentzei dintre concluziile evolutionismului si dogmele fundamentale ale iudeo-crestinismului,respectiv alte probleme https://www.contributors.ro/paradoxul-sapiential-capcana-barfelor-si-unele-schimbari-climatice/ si imediat atac de tip ad hominem ca sint activist neomarxist, eu NEAVIND nici o leg. cu NICI o organizatie atee politica sau nonpolitica NEFIIND ateu,ci altceva.
   Si asta apropo de matusa domnului Buzea,mai ARE ROST sa ne miram,din moment ce astfel de atitudine e pe deplin manifestata SI AICI de anumite persoane?!?
   Adica: imi critici tabara,esti dusman si nu orice fel de dusman,ci SATANIST.(concluzie de fapt”logica’ dupa mentalitatea iudeo-crestina tipica)

   • @Lamuritorul – ți-a citit toată lumea ”opera”, nu mai păcălești pe nimeni cu încercările de victimizare. Tu folosești insulte în exprimare, nu interlocutorii cu care te cerți și nici eu.

    N-ai abordat nicio ”problematică”, ai folosit un limbaj trivial, după care te-ai comparat cu Eliade 😀 Omului îi trebuie un anumit nivel ca să poată să exprime ce intenționează să exprime, fără a recurge la vulgarități și insulte, numai că tu nu atingi acel nivel, ”împăratul e gol”. Delirul anticreștin nu ține loc nici de educație, nici de instruire.

    • PS3:daca permiteti domnule Buzea, va multumesc cu mult respect pt. intelegere.
     Apropo NEdomnule Harald data viitoare ar fi bine sa te legi de forumistul LA dinsul este intr-adevar mai cult decit mine si NU este un simpatizant,din cite am observat al iudeo-crestinismului cel putin mainstream ca si mine de altfel;ar fi f distractiv sa-l faci si pe dinsul neomarxist propagandist ca si mine, care NU am nici o legatura cu NICI o organizatie atee, politica sau nonpolitica.Asta, apropo de delir:supozitiile JIGNITOARE strecurate de d-ta INCAPABIL in cazul respectiv, al postarilor mele,sa porti o discutie pe subiect FARA a jigni,FARA atacuri la persoana si FARA a vedea peste tot decit agenti si propangisti neomarxisti,care cica ataca crestinismul atit de „infailibil” cica, avind in vedere ca eu M-AM delimitat strict de orice politizare(nici macar NU sint membru al vreunui partid, nu am fost niciodata), enumerind si citeva din sursele mele de inspiratie, cum ar fi gnosticismul si alte scoli spirituale despre care „domnia ta” crestin convins DAR ERETIC (dupa standardele dogmelor bisericii ortodoxe cel putin) fie nu prea are habar,fie nu-l intereseaza.
     Apropo de”imparatul e gol”: gol esti d-ta,adica „cine zice ala e” NEdomnule nu te intereseaza, F BINE,e treaba dumitale, DAR fara atacuri la persoana!!!Apropo de cine delireaza;ridicol.
     Si asa cum am afirmat in al doilea mesaj: NU te obosi sa replici, NU meriti atentia;”imparatul e gol”.
     Q.E.D. si punct.
     O zi buna si spor la lupta cu dusmanii crestinismului!!!

     • Lipsesc 2 dintre replicile mele, ma rog, ma supun, dar in virtutea dreptului la replica,cu voia d-voastra,domnule Buzea am sa adaug cite ceva avind si o completare pt. d-voastra la subiect.”Delirul anticrestin nu tine nici de educatie nici de instruire” In primul rind, dupa cum am mai explicat, in delir ai intrat d-ta direct, atac tipic sofism ad hominem FARA nici un argument valid.In schimb argumentele hai sa zicem anti iudeo crestine tin in PRIMUL RIND de educatie si de gindire;Nu poti sa accepti plagiatul mitului sumero-akkadian al Potopului (dincolo de stupiditatea motivatiei povestii respective) adica o varianta,Utnapishtim in locul lui Noe cel putin cu 1500 de ani mai veche decit cea ebraica din V Testament.Si sa mai si pretinzi ca-i infailibila sau ma rog doar o alegorie in cazul dumitale „mister” H.
      La articolul respectiv al domnului Cringanu,dupa cum se poate lesne demonstra, nici NU m-am adresat dumitale direct ai sarit la mine ca un adev. politai politic pretinzind ca as fi „agent” „propagandist” „neomarxist”.Ai insistat de 2- 3 ori desi POLITICOS ti-am raspuns ca NU sint.Nu m-am comparat cu Eliade asta e doar in mintea dumitale;eu nu am folosit nici un limbaj trivial decit eventual dupa ce m-ai insultat.Avind in vedere ca ai aceeasi atitudine infatuata si aroganta, orice scuza din partea mea e inutila.Daca esti un crestin convins,atunci intoarce si celalalt obraz,dar oops sintem pe internet….
      Referirile mele la Eliade si Culianu au fost in primul rind datorita eruditiei dovedite a dinsilor si a faptului ca NICI UNUL dintre dinsii NU a fost un fan infocat cel putin al iudeo-crestinismului de tip mainstream.
      NU sint trol, nici nu spamez si nici nu ma bag in dezbaterea unor subiecte care ma depasesc;chestie de realism si de bun simtz care iti cam lipsesc;dar cum spuneam d-ta ai o fixatie;buun, combate atunci pe siteurile ateilor militanti neomarxisti,eu nu sint nici ateu nici neomaxist dupa cum vrei matale sa fiu.
      Domnule Buzea ma adresez acum d-voastra sperind ca nu o sa fiu iar cenzurat:acest domn face parte din categoria dreptei fundamentaliste zis „conservatoare”-apropo de experientza impartasita de d-voastra in articol-care CULMEA ipocriziei-multi dintre militantii ei nici macar NU cunosc sau nu accepta multe dintre dogmele fundamentale ale iudeo-crestinismului sau le interpreteaza eretic,asa cum m-am exprimat mai sus (de ex.”domnul” in cauza pretinde ca povestile Genezei sint alegorii simbolice pe cind dogmele de baza atit ortodoxe cit si catolice si neoprotestante le iau asa cum sint scrise;LITERAL) si NU accepta nici in ruptul capului faptul ca in realitate formele mainstream sau nu de baza Ortodoxia,Catolicismul,Protestantismul chiar sint mult mai aproape de ideile stingii chiar extremiste comunist marxiste decit vreau dinsii.MAI ALES Ortodoxia.Ca si conceptul de „om nou” furat dupa cum am scris mai sus din iudeo-crestinism;omul ABSTRACT cum definea A Camus omul „duhovnicesc” proslavit la noi de avangarda extremei drepte, CZ Codreanu,Radu Dragnea,etc.
      Culianu, in excelenta biografie dedicata lui M Eliade a observat, analizat si subliniat faptul ca Ortodoxia ca sistem a fost de fapt un catalizator al instaurarii si succesului temporar al comunismului (si catolicismul asemenator dar nu chiar identic mai ales catolicismul latino-american a favorizat succesul ideilor comuniste si tulburarile si razboaiele cauzate de ele) in antiteza cu spiritul promovat totusi in oarecare masura de protestantism si neoprotestantism(Max Weber NU are in totalitate dreptate) prim mentalul colectic tipic.
      Pe de alta parte aceasta dreapta ipocrita sterge pacatele iudeo-crestinismului din perioada cind a reusit sa devina religia dominanta in Imperiul Roman, mai apoi in cele 2 imperii prin metode extrem de asemanatoare celor promovate de comunisti;chestie subliniata mai sus intr-un alt comentariu,mai sus,adica turnatoria devenita un instrument teribil de efficace in cursul sec. IV cind papii si episcopii Constantinopolelui,Alexandriei, etc impuneau ca bunii crestini sa-si denunte vecinii ramasi adepti ai paginismului, mai ales dupa 391 cind Iudeo-Crestinismul Niceean Ortodox(termenul corect dar DIFERIT de ortodoxia greaca de mai tirziu) devine singura religie oficiala celelalte fiind interzise.
      F multe lucruri de fapt nu se schimba, asa se explica revolta matusii d-voastra (si nu numai a dinsei) care e de fapt mostenitoarea acelor mentalitati impuse-in mare parte PRIN FORTZA,si NU prin minunata convertire pasnica,ademenetoare si irezistibila dupa cum argumenteaza apologetii crestinismului primar, argumentind de asemenea ca maj. adeptilor paginismului ca si altor religii si culte din imperiu/mai tirziu din imperii se saturasera de religiile si de cultele traditionale si s-au convertit pasnic in nr. mare.De fapt una dintr dovezile faptului ca maj. pagina s-a opus hotarit este faptul ca in ciuda preceptelor tipic astazi neoprotestantilor ale unor parinti ai bisericii si teologi ai iudeo-crestinismului timpuriu e ca atit Catolicismul (in particular statui dar si icoane, picturi) cit si Ortodoxia (dupa o lupta binecunoscuta timp de mai bine de un sec intre iconoduli si iconoclasti icoanele doar) au ajuns la cultul imaginilor care nu definea crestinismul primelor secole ca si concesii, plus amalgamul de mituri,povesti,legende tipic paginismului de toate felurile care s-au pastrat si perpetuat in crestinsimul popular pina astazi.
      Oricum paralela cu impunerea comunismului e clara:Nu esti cu noi esti IMPOTRIVA noastra,adica esti agentul (vrind nevrind) Satanei.Unde ati gresit d-voastra: pai in conceptia dinsei nici nu trebuia sa faceti un pact teatral cu diavolul gen Faust ca sa deventi bogat si puternic,ceea ce NU sinteti,he,he,he..Ajunge ca negati ce spun slujitorii Domnului(pt.ca pe ei ii inspira Duhul Sfint,deci sint infailibili, orice am zice noi cei rai si necredinciosi) ca sa deveniti vrind nevrind agentul Necuratului;fie si pe gratis sau pe-o nimica toata.
      Partea simpatica e ca si domni de genul forumistului Harald,pretinsi mari crestini ignorantza lor sint eretici,deci, oarecum indirect tot slujitorii Satanei ramin si au un loc aparte la cazanul cu smoala.Si eu fiind mai mult agnostic si liber cugetator decit gnostic sau budist am tot aceeasi destinatie, doar in alt sector al iadului ortodox dar NU va las, o sa va fac vizite in sectorul rezervat ateilor, daca sinteti ateu.Oricum vom avea suficient timp la dispozitie, o eternitate, he,he,he!!!
      PS: pe domnul Harald nu o sa-l vizitez decit eventual ca sa-i mai trag din cind in cind capul din smoala incinsa spunindu-i:”pai vezi povestile din Geneza NU sint alegorii, ereticule, daca le interpretai literal nu ajungeai aici cu mine, erai acolo sus la Doamne Doamne si ingerii lui timpitzi”(oops pardon de expresie vorba Micutzului din seria lui S Hassel).asa sa-ti ajute D-zeul iudeo-crestin adica psihopatul YHWH zis si Jehova.
      Multumesc pt. rabdare, domnule Buzea, un week-end fain!!!

      • Si un alt PS,dupa PS,etc:crezi ca emoticonurile alea „minunate” iti confera un avantaj..fara prea multe argumente, „mister” Harald?
       Intrebare evident retorica.

   • @Lamuritorul – de-obicei o citez pe bunică-mea, dar de data asta o să-l citez pe bunicul meu. Care la rândul lui îl cita pe senatorul Caius Titus, ”scripta manent”:

    Lamuritorul 22/11/2022 At 8:05

    „Pt. mine pare a fi ca o piesa de teatru proasta (sau un film prost) oare de fapt D-zeul biblic, Tatal juca teatru?! oricum autorul/autorii nu lamuresc problema…”

    https://www.contributors.ro/paradoxul-sapiential-capcana-barfelor-si-unele-schimbari-climatice/comment-page-1/#comment-533054

    Unde se exprimă Eliade sau Culianu în felul ăsta, unde compară ei creștinismul cu ”un film prost” ?! Mai mult decât atât, textul din Geneză e preluat integral din Biblia ebraică, e mult mai vechi decât creștinismul.

    Acestea fiind zise, abia ”scripta manent” îmi conferă într-adevăr un avantaj 😀

 25. Nu sunteti satanist dar este evident ca sunteti profund dezorientat si v-ati pierdut compasul.
  Sunteti cred un dezorientat-urban. Probabil atehnic.
  Dar faptul ca nu ati reusit sa strangeti bani arata o necunoastere a lumii capitaliste si lipsa de planificare financiara in familie.
  Nu ati furnizat suficient informatiii in afara de ceea ce nu ii place matusii. Pe baza de sudalme nu se pot trage concluzii.

  • Lipsa de educatie elementara financiara in societate a dus la schema Ponzi numita Caritas si mai recent la investiile fara a tine cont de riscuri in criptomonede.
   De exemplu cand lumea nu face distinctie intre inflatie si cursurile leu-euro sau leu-franc elvetian sau leu-dolar, inevitabil fac greseli repetate.

  • Da, domnule Durak, dumneavoastră aveți dreptate: eu sunt profund dezorientat. Ce mă costă să vă fac fericit? Sunt bucuros să împart fericire în jurul meu, bunînțeles dacă nu mă costă bani. Atunci, desigur, se schimbă calimera.

   • Aveți ocazia să împărțiți fericirea în jur și să faceți și bani frumoși cu ocazia asta. Meseria de sommelier vă spune ceva? Pe vremuri îi zicea manechin la Vinalcool , acu’, de cînd ne-am dat dracu’ și ne-am umplut de coacheri, treinări, influensări, nutriționiști, etc., se cheamă sommelier. Iese și bănuțu’, lumea devine mai veselă, munca e o plăcere și poate deveni pasiunea vieții. Nu numai că bei mocca, mai ești și plătit pentru asta! The median sommelier salary across all four levels of certification is $62,000. Păi, nu-i boierie curată?!

   • @Mihai Buzea
    Nu pe mine trebuie sa va simtiti dator/obligat sa ma faceti fericit.
    La copii d-voastra si eventual la rude ar trebui sa va ganditi cand cu alegerile d-voastra.
    Si evident sa nu va uitati pe d-voastra insiva.
    Daca vreti sa fiti la categoria entertainers atunci trebuie sa va ganditi si la aspectele financiare, impresar, imprumuturi de la banci, sponsori etc

   • Fericit , in opinia mea , este numai cel care il cunoaste pe Hristos . Pentru ca fericirea numai Iisus Hristos o poate aduce . Noi oamenii putem numai sa aducem bucurie unii altora . Nu fericire .
    Cit pe ce sa uit ; ne mai putem aduce placere unii altora dar aceasta are legatura numai cu viscerele nu cu sufletul ca in cazul de mai sus .

 26. „Ba pe-a mă-tii!”
  Eu niciodată nu am simțit nevoia de a riposta maică-mii (care e la fel de conspiraționistă ca mătușa dumitale) și de a o eticheta sau așeza intr-o tabără, politică sau altcumva. Și nici vizavi de vreun prieten, cunoscut sau autor (cu excepția celor care și-o merită, căci abia de-și ascund intenția de a-și insulta cititorii neascultători, cei care in loc să laude…trolează). Acest material este expresia unei frustrări, a unei incapacități de a comunica cu ceilalți, cu apropiați deveniți peste noapte străini, cu cei ce au o cu totul altă părere decât matale, cu cei ce te judecă aspru și nu apreciază deloc ideile dumitale ori graba cu care „vă cedați libertățile” ori vă aliniați, cât se poate de conformist, la o teză sau alta vehiculată de televiziuni și influenceri, alții decât cei urmăriți de preopinenți, doar ca să arătați cât de in pas cu progresul sunteți.

  Iată ajutorul: nu există opusul „sataniștilor”, pentru că nu există obiectul pe care ar trebui să îl definească. Și nu, nu e prea sănătos să folosiți pluralul și să vă dați coate pe forum cu alți „sataniști”, că nu există nici ăștia. Nu e sănătos pentru că asta înseamnă că vedeți conjurații unde nu-s sau că invitați lumea să participe la ceea ce in viitor ar putea părea o formă de delir. Dacă luarea la țintă in gașcă (imaginară sau nu) a unui grup social slab definit poate părea mișto in proză, in eseistica cu tentă politică iese resentimentar. adică urât.

  • Daca utilizarea psihologiei sociale ca arma politica este oarecum naturala (si inevitabila, vezi Cambridge Analytica si similare), pervertirea stiintei in acelasi scop este inacceptabila. Impostorii se simt vulnerabili, de aici si impulsul de a insulta, perceput de autor ca (o iluzorie) platosa.

 27. O sa incerc sa imi exprim umila parere. Fara alta introducere, ar fi cam asa:

  – bugetari care s-au vazut cu taiere de salariu de 25%; cand aia 25% reprezinta diferenta dintre a ramane pe linia de plutire si a te duce la fund, esti afectat grav;

  – oameni din diaspora, care se cocoseaza (sau sunt cocosati) la munca si care au descoperit ca vestul nu e poleit cu aur, si care au ramas cu gandul in/la Romania; pentru ei, un partid ca AUR reprezinta solutia tuturor problemelor; insa tot ei nu sesizeaza fracura de logica – stau in Vest si beneficiaza totusi de traiul de acolo, insa vor vota un partid care sustine ca Romania este colonie UE si care vorbeste (sau va vorbi la un moment dat) de RO-exit;

  – pensionari care au trait aproape toata viata lor activa pe vremea lui Ceausescu; care cred cu tarie ca nea Nicu a fost un patriot, un adevarat roman, care nu a vandut nicio bucatica de tara strainilor, etc.; care ii injura pe occidentalii care ne-au praduit tara, fara sa vada ca aproape toate companiile de stat din Romania sunt praduite si mai grav de catre romanii get-beget, ca lucreaza in pierdere, ca sunt acaparate numai de cumetri, rude si amante; si care nu stiu ca miliarde de euro au fost pierdute/furate din fondurile europene tot din cauza coruptiei; pensionari care, in majoritate, nu au iesit din Romania, sau cel putin in Vestul actual, si care nu stiu ca prin alte tari pensionari de varsta lor (nu toti, dar sunt) fac jogging, ciclism, mai ies si la un bar, restaurant, spectacol, etc.;

  – crestini (mai ales ortodocsi) mai mult sau mai putin practicanti, care sunt de parere ca Putin nu are cum sa fie rau, fiindca e crestin, fiindca isi face cruce drept; si care spun ca Dumnezeu nu mai exista in Vest (si aici, nu pot sa ma abtin – cum o fi mai bine, fara Dumnezeu sau cu un fals Dumnezeu?);

  – oameni needucati, care au descoperit ca internetul poate raspunde la orice intrebare la care te-ai putea gandi, fara sa isi dea seama ca nu poate raspunde la cea mai importanta: „ce e bine si ce e rau?”; sau, si mai rau, care cred ca internetul poate raspunde si la aceasta intrebare;

  – someri ai Romaniei, care voteaza cu ochii inchisi pentru cei care mai dau 50 de lei la ajutorul de somaj (vezi si bugetarii si pensionarii de mai sus);

  – oameni cu facultate, corporatisti, deci „din privat”, cu un bagaj de cunostinte (sau sa le zicem informatii) chiar mult peste medie, pe la mijlocul vietii, speriati de toata aceasta noua cultura occidentala si de toate aberatiile care se intampla in Vest (da, de ce sa nu recunoastem, se intampla lucruri nasoale si in Vest), si care spun cu subiect si predicat ca ar prefera sa traiasca in Rusia (sau, si mai rau, ca ar prefera sa isi creasca copiii in Rusia) decat in Occidentul in care se intampla acele aberatii (cultura „cancel”, ideologia neo-marxista/de gen, LGTBGI+, BLM, etc.); pentru acesti oameni Vestul reprezinta raul suprem;

  – oameni „normali”, pe care ii deranjeaza soferitele ucrainene din trafic si faptul ca se gaseste o bucata de paine pentru „ei”, insa nu se gaseste si pentru „ai nostri”; si, mai mult decat atat, crima majora, au masini mai acatarii decat ale „noastre”;

  – „TFL”-isti (si fara niciun sens peiorativ aici), care au militat si s-au implicat in ce au crezut ei, insa s-au prins ca „si americanii sunt rai”; dupa care „s-au prins” (aici cu ghilimele) ca „americanii sunt cei mai rai”; si gata, „revirimentul” s-a produs;

  – ingineri, medici, cu un intelect mult peste medie, care cred ca au fost descoperite „tratamentul pentru cancer” si masina care merge cu apa (sau care cred ca chiar ei au descoperit astea), insa care cred ca planul „lor” este sa ne elimine pe „noi”, sa „ne” inchida gura, sa reduca populatia pentru a ii face pe toti ceilalti (cei care nu sunt „ei”, nu cei care nu sunt „ca ei”) sclavi controlati prin micro-chip-uri si micro-implanturi; dar controlabili 100%, nu asa, oricum: apasa pe un buton – vad ce gandesti; apasa pe alt buton – te fac sa te gandesti la ce vor ei; apasa pe altul – te fac sa ridici mana dreapta; si tot asa …

  Am incercat sa enumar aceste profile in ordinea inversa a numarului de persoane pe care le consider eu reprezentative acestor grupuri. Ar mai fi si altele, multe dintre ele cazuri speciale si nereprezentative, asa ca o sa ma opresc aici. Daca va puteti gandi si la alte grupuri, as fi interesat sa aflu.

  Si pentru ca „satanist” poate fi si adjectiv, iar adjectivele sunt mult mai „colorate” si mai variate in sensuri (dupa parerea mea), o sa incerc sa vin si eu cu o lista, in mare parte compusa tot din adjective; ar fi cam asa, nu neaparat in ordinea categoriilor de mai sus: disperati, dezamagiti, conspirationisti, neadaptati, infricosati, nedumeriti, furiosi, ignoranti, manipulati, inraiti, egoisti.
  Si pentru ca intrebati si de un termen-umbrela, m-as putea gandi la urmatorul – inselati.

  Ei, de-abia acuma incepe partea interesanta, care este insa alta discutie: inselati in raport cu ce/cine si de catre cine? Care a fost lucrul fata de care au fost inselati – sa fi fost „adevarul”? Care adevar? Adevarul cui? Ce este adevarul?
  Cine i-a tras pe sfoara asa de tare – sa fi fost ceilati, sa fi fost „ei” („ei” de mai sus), sa fi fost ei insisi? E posibil sa ne inselam si sa ne mintim pe noi insine, nu-i asa? De fapt, in majoritatea cazurilor, chiar asa se si intampla.

  Iar ca sa trag si concluzia finala, Mihaita (scuze pentru familiaritate) nu e satanist, iar matusa lui nu e nici ea taximetrista, putinista, conspirationista. Amandoi sunt inselati. Ca toti oamenii de pe pamant.
  Si aici, as avea o observatie – in general, oamenii aleg sa creada ceea ce isi doresc ei sa creada. De ce isi doresc sa creada ceva, si nu altceva? Iarasi, o alta discutie.

  PS Scuze pentru lungimea comentariului, dupa cum zicea un om nu am avut timp sa il fac mai scurt. Scuze si pentru lipsa de diacritice si abundenta de puncte si virgule (sau punct-si-virgule?)

  • Eu nu sunt înșelat, domnule Vasile. Poate de nevastă-mea, dar asta – vorba unui comentator – este altă discuție.

  • Pai, domnule Vasile subestimati problema de baza a religiei, dihotomia D-zeu Satana;pai e si normal ca pt. maj. credinciosilor ca Satana TREBUIE sa faca CEVA RAU ca doar ASTA e menirea lui, sa fie rau!!!
   Si atunci, exista raspunsuri pt. tot ceea nu convine omului religios!!
   Dar ar trebui sa va puneti si asa problema: ca exista anumiti oameni, la un anumit nivel care isi doresc sa faca bani,sa cistige si mai multa influentza si putere tocmai folosindu-se si speculind teama oamenilor de Satana, de rau in general;inventind de ex. paradigme gen schimbarile de clima datorita activitatilor umane, inventind noi si noi dusmani.Si se pot folosi cu abilitate de problematica descrisa in cartea Apocalipsei lui Ioan;sau unii dintre ei chiar se folosesc de temele apocaliptice,de teama multor oameni de buna credintza,de altfel.

 28. Mătușa e auristă. Pur si simplu ei există dinainte de inventarea partidului de către păpușarii lui Simion. As zice ca sunt urmașii fanilor Pavel Coruț

 29. Aeticolele D-lui Buzea sunt ca un pahar de sampanie buna la un platou echilibrat de stridii.
  Savoureux et rafraîchissant, bravo et merci !

 30. Va pot recomanda o carte. „Mitul Normalitatii”, Gabor Mate. Societățile sunt de ceva vreme în disoluție, peste tot in lume. Suntem tot mai singuri și în goana după bani, funcții, faima, titluri universitare care sa ne acopere golurile din suflet, fiindca la baza suntem animale tribale, ori tocmai tribul, din care trebuia sa faca parte si matusa dvs, ar trebui sa fie locul in care sa primiti acceptare neconditionata. Copii crescuți cu cheia la gat, aruncați pe la bunici, de părinți indisponibili emotional, profesori așijderea, care au traume peste traume care isi spun cuvantul mai tarziu, nu mai pot empatiza, nu mai au înțelegere pentru nicio alta persoana. Nu stiu ce varsta are matusa, dar poate a prins razboi, stalinism, comunism, lipsurile tranzitiei. Toate astea iși spun cuvântul la fiecare om în felul lui. Poate intr-o zi o veți înțelege pe mătușa dvs, chiar dacă nu veți fi de acord cu ea, multe din reactiile ei nu sunt alegerile ei, ci raspunsul la traume. Ideal și ea ar trebui sa facă la fel, sa va intalniti la mijloc, dacă nu rațional, măcar emotional, dar din ce îmi spuneți, puțin probabil. Paranoia trădața de teoria conspiratiei si siguranta pe propriile pareri, ducand pana la abuzarea celorlalti, e un semn de narcisism care intuneca pronosticul oricarei incercari de introspecție care necesita curaj si o minte inca fexibila, ceea ce probabil nu mai e cazul la matusa dvs. Din pacate matusa dvs nu e un caz izolat, ci mai degraba regula. Televizorul la care se uita oamenii in varsta nu tine loc de educatie și nici nu acopera golurile din copilarie, lipsa unei familii adevărate. Același lucru și despre social media. Puțin probabil sa își conștientizeze traumele. Dați dovada de înțelegere pentru lucrurile pe care le-a trăit fără sa aleagă și evitati-o pe cât posibil, este irecuperabila si nu va va îmbogăți viata cu nimic, din conta, va proiecta pe dvs. toate frustrările ei conștiente sau inconstiente. Pe cele din urma le va ambala intr-o glazura aparent rațională, dar halucinanta pentru un om netraumatizat.

  • „Ideal și ea ar trebui sa facă la fel, sa va intalniti la mijloc, dacă nu rațional, măcar emotional”

   Remarcabil detaliu. Eu n-am avut curajul să merg atât de departe cu recomandările, ”prietenii știu de ce” 😀

 31. amărâți :
  1. (Om) mâhnit, necăjit,; chinuit, trist.

  Sinonim cu supărat: a fi foarte nemulțumit de cineva/ceva, a simți aversiune față de cineva/ceva.

  Astia sunt ceilalti care nu sunt satanisti… amărâți

 32. ”s-o lăsăm pe mătușă-mea să ne numească cum vrea ea (…) Dar cum o numim noi pe ea?”

  Ar trebui să o numim pacient, cam asta e realitatea. În măsura în care nu e violentă, nu trebuie neapărat internată. Dar ar fi de preferat să locuiască la casă cu grădină, fără știri la televizor. Doar cu niște filme romantice, selectate în prealabil de cineva cu discernământ. Niște ghivece de flori, un cățel și 2-3 pisici ar putea completa peisajul.

  În România există probleme serioase cu bătrânii formați ca oameni în timpurile comuniste. Minciuna generalizată a lăsat urme adânci în mintea lor, iar asta nu e ceva care să se mai poată rezolva astăzi pentru ei.

  • De acord. Nu se mai poate face nimic pentru ei. Îmi pare rău pentru prostul de mine, că mi-au trebuit 30 de ani (1989 – 2019) ca să mă prind de-o chestie atât de simplă. Când m-am prins, m-am cărat. Să-i îngroape alții, eu am îngropat destui și am ascultat destui. Să se asculte între ei, când îi apucă pofta de sataniști.

 33. Victime ale sofistilor!

  Sofistii, ii impartim in 2 categorii:
  A)vanduti propiilor interese
  B)Bine intentionati….

  Din Decembrie 1989 ,loviturile primite de romani dpdv informational si economic, au fost teribile.
  Daca azi santem 50%satanisti si 50%incolori , stam foarte bine!
  Alta natiune n-ar fi rezistat, noi da, dar cu sechele….

 34. Iar nu am inteles nimic din ce vrea sa spuna autorul, dar l-am citit cu mare placere, ca de obicei. Poate ca aici este esenta literaturii, stiu si eu…te seduce, te face din vorbe si te abandoneaza, nedumerit, dar fericit.

  • Închipuiți-vă că ați fi primul om care mușcă dintr-un fruct dulce și zemos, iar parfumul său revigorant vă stimulează simțurile olfactive, făcându-vă să trăiți la maxim nebunia primei degustări afrodisiace. Cuprins de aroma Siropului ca de chihlimbar și de structura rafinată a pulpei, uitați pe moment de realitățile nutriționale, de fructoza și vitamine, pentru ca abia atunci când remarcați niscai pete pe gulerul scrobit să vă întrebați câte calorii oare ați ingurgitat ca suport material pentru clipele de desfătare culinara.
   Ori nu asta e ceea ce aștepta fructul de la dumneavoastră, domnule Mirel, ci un lucru mult mai trivial: să-i dați un nume. Oricât de original ar fi acesta.

   • Sa ne inchipuim cum muscam numai din fructe dulci si zemoase . De parca numai acestea ar fi pe pamint . De parca viata asta la atit se reduce ; dulce si zemos .
    Eu cind musc dintr-un astfel de fruct incerc sa dau slava lui Dumnezeu si sa ma gindesc ca daca aici exista un astfel de fruct inseamna ca in gradina Raiului exista fructe cu mult mai dulci si zemoase .
    Si sa ne amintim ce spun chinezii , care din pacate nu il cunosc pe Hristos ; o felie de portocala are acelasi gust ca o portocala intreaga . Noi crestinii daca nu vrem sa invatam cumpatarea de la Iisus Hristos o putem invata de la chinezi .

    • @AP
     „Noi crestinii daca nu vrem sa invatam cumpatarea de la Iisus Hristos o putem invata de la chinezi ”
     Sunteti de parere ca in fata fiecarei biserici trebuie sa fie o dugeana cu take-away chinezesc??? :))

     • Sint de parere ca avem cea mai sanatoasa si bogata sursa de intelepciune si morala – Sfinta Scriptura . Ma rusinez cind realizez ca popoare necrestine ( care nu il cunosc pe Hristos ) reusesc sa ne dea lectii de intelepciune si morala .
      Provocarile de genul aceleia din comentariul dumneavoastra sint nedemne pentru un om educat .

  • Dom Mirel, va recomand o poezie. Poate va binedispune:

   Un Ceas cu Cuc, jumatate Praz,
   De Maimuta o Laba, de Godac un Obraz,
   Matraguna noptateca (Acu’ sare presara !)
   O Mustata de Tigru, Doi Bobi de Secara,
   Un Mormoloc si un Rechin ghimpos,
   Ceva Alb si ceva Negricios –
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.
   O pana de Pasare ce zboara Arar,
   Un Trandafir si-o Ridiche si-un Lastar amar,
   De Vipera o Limba, de Naparca o Fiere,
   O Masea de Balaur unsa cu Miere,
   Trei Peri Negri dintr-o coada de Taur,
   Un Vrabioi, un Paianjen si-o Radacina de Laur-
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.
   Un Ou de Soparla, Sange de Guzgan,
   O Ureche cheala de Motan de un an,
   Un Creier de Dihor si-un Ochi de Paun,
   O Mana de Urzici si-un Gargaun,
   Apa de Iaz cu licar de Luna,
   Fulg de Zapada si Bruma de Pruna –
   Pui in Oala sa se-ncinga
   (Sufli-n Foc sa nu se Stinga !)
   Pui in Oala, lasi sa Fiarba
   In cel mai gras Ulei de Iarba.

 35. Da, este hilar. Din pacate, adevarat. Si amuzamentul se transforma in tragedie.
  Basescu si Boc au gresit fundamental cand au scazut salariile si pensiile. (Vedeti ca dupa ei s-au creat pensiile speciale. Ca o compensatie si castigarea bunavointei pensionarilor. Asta inseamna ca pensionarii -speciali- au o forta mai mare decat credem. Oare cum? Daca raspundem la intrebarea asta, putem asana Romania. Cine vrea s-o asaneze…..)
  Romania era -si este – dependenta de un aparat birocratic prea mare. Bugetarii sunt prima forta a tarii -si se vede la vot-; primul angajator pe piata de munca este statul. Este nefiresc. Trebuiau sa miscoreze numarul bugetarilor si sa reformeze aparatul de stat, dar sa lase pensiile si salariile in pace. E o greseala fundamentala.
  In plus, s-a dat legea pensiilor militare, prin recalcularea in functie de contributie. O initiativa excelenta, ceruta de UE. Dar…. aplicarea ei a lasat de dorit. Pentru ca functionarii kgb/gru din armata, „nu gaseau” documentele pensionarilor. Desi erau arhivele lor. Sau nu gaseau tocmai perioadele cu cea mai buna salarizare. Si atunci, o doamna generaleasa (sa promovam femeile, mde!) a decis -cu de la sine putere- ca acolo unde nu se gasesc actele, sa se dea pensia civila, medie. (?!!!) Nu pensia de grad si functie medie. Si asa, cea mai mare parte a pensionarilor militari au fost furati in acte. S-au trezit cu pensii ridicole. Asta a insemnat camp liber de actiune pentru Dogaru si ai lui. Si nu numar infinit de procese. Si distrugerea ideii de pensie contributiva. Basescu sau Boc trebuia sa intervina, sa puna lucrurile in ordine. Nu au facut-o. Si am asistat la marsuri impotriva unei legii mai bune, dar pusa prost in aplicare. Am crezut ca lucrurile au fost o simpla greseala politica. Dar cum s-a dovedit ca Basescu a fost informator al armatei (zice el), inseamna ca asa a primit ordinul…
  Desigur, cea mai mare problema este utilizarea de etichete, fara de care politica din ziua de azi nu merge. Sistem care exista la toate gruparile. Nu doar la una. Totusi, etichetele pe bazele credintelor nu prea functioneaza. Pentru ca un credincios crestin trebuie sa aiba un compartament strict (vezi Decalogul). Comportament pe care „credinciosii” de partid nu-l respecta. Dimpotriva. Credinta lor e mai degraba spre FSB si Kirill, decat spre Dumnezeu si Decalog.
  Deci, nu va formalizati cand sunteti acuzati. Contra acuzati! Problema este ca nu cumva gruparile extremiste sa-si faca batalioane de asalt, care sa se ghidze dupa etichete. Politia si SRI sunt sub controlul lor, nu al nostru. Indiferent cine e director.
  Repet, vedeti cum este influentata viata din Romania de pensionarii speciali (in afara de vot) si veti democratiza, cu adevarat, tara!
  In rest, numai de bine!

  • este nerelevant în discuție dacă Băsescu și Boc au greșit sau nu. Dacă ar putea fi evidențiate pe baze științifice deciziile corecte nici nu ar mai fi nevoie de politicieni. Ceea ce e relevant este clivajul fundamental din societate și atitudinea complet irațională. Mă uit acum la protestele din Franța împotriva măririi vârstei de pensionare. Ce alte soluții ar mai fi? Micșorarea pensiilor sau mărirea cotizațiilor. Credeți că astea ar fi mai populare? Cumva societatea întâmpină o problemă (demografie negativă) și, într-un fel sau altul, trebuie să facă niște sacrificii. Atitudinea rațională ar fi probabil să meargă în dormitor cu o sticlă de șampanie și să mai facă un copil. ( dublu câștig, creșterea populației și încurajarea producției locale, și viticultura dar și Nestle :) )

   • Nu stiu situatia din Franta; doar ce se spune la stiri. Adica mai nimic. La noi, insa, a fost o greseala monumentala. Stiu asta pentru ca tata a fost pensionar militar si am urmarit indeaproape problema.
    In fond, recalcularea pensiilor militare a fost o masura buna pentru pensionarii militari. Marii majoritati trebuia sa i se mareasca pensia. Dar, in practica, li s-a micsorat. Aici e frumusetea situatiei. Pensionarii militari protestau impotriva unei legi care-i favoriza, datorita proastei ei aplicari. E greseala. De aplicare.
    Este adevarat, posibil sa se fi dorit sa se aplice prost, pentru a stirni nemultiumiri si a termina cu ideea pensiei contruibutive. Impotriva UE. (De altfel, legea pensiilor militare care a venit, -PSD,PNL/sau Ponta-Johannis- a terminat cu contributia si a redus pensiile militare drastic; cei care au optat pentru ea -ca va creste in viitor-, plingeua cu vorbe; am avut vecini care nu m-au ascultat, sa nu aleaga prostia aia. Au regretat.)
    Mai meditati, putin, totusi…
    Asta referitor la pensiile militare.

    Daca va referiti la modalitatea de a acoperi deficitul, eu cred ca era necesar sa se faca o reforma a aparatului de stat, sa se reduca numarul bugetarilor si salariile mari (si foarte mari, nejustificate) si sa se lase pensiile si salariile mici in pace. Ar fi fost mult mai bine. Este optiune gresita. Recunoscuta ca atare de Basescu, spre finalul mandatului 2. L-am votat de 2 ori, am fost la primul referendum, m-am abtinut la al doilea. Dar de gresit, a gresit… Si asta inca ne costa.
    Dincolo de tema greseala sau nu, se vede o problema ciudata in Romania: puterea pensionarilor asupra aparatului de stat si maselor. In Franta, protesteaza angajatii, pentru ca nu le convine pensia venita mai tirziu. La noi, tulburarile au fost provocate de pensionari. Direct sau prin influenta asupra altora. E o chestie periculoasa, care trebuie sa dea de gidit.

   • Mda, io as face-o, dar raman cu sampania (platita din pensie) bauta … si cam atata! Asta e concluzia unuia care nu mai poate contribui la sporul natural.
    Dar cei care isi doresc o cariera, care sa le aduca satisfactia unei vieti implinite, considera ca copiii trebuie sa-i faca „ceilalti”. Eventual sa li-i ofere spre adoptie, mai tarziu, cand li se va fi consolidat cariera.
    Nu mai e planul ca pe vremuri: faci intai copiii cand esti tanar si poti si apoi te arunci in valuri, cu copii in brate sperand ca vei ajunge la mal si cu copiii mari, deodata… dar desigur, asa nu mai e atat de amuzant

   • Natalitatea nu poate fi salvata in cazul celor educati si cu venituri ok. Singurii care mai fac masiv copii peste replacement rate sunt imigrantii saraci & needucati de prima generatie ce provin din societatile profund patriarhale, nu dau nume. Calitatea viitoare a contributiei odraslelor respective este sub un mare semn de intrebare.

    • Eu nu vreau să salvez natalitatea, și așa suntem prea mulți :) Însă sistemul de pensii se bazează pe o creștere (sau măcar stagnare ) a natalității. Deci la modul rațional nu poți cere ca lucrurile să rămână la fel câtă vreme premisele s-au schimbat și și să accepți una din variantele de compromis: contribuție mai mare, mărirea vârstei sau micșorarea pensiei. Sau pur și simplu desființarea sistemului (ceea ce iar nu prea se poate direct tocmai pentru că sunt oameni care au contribuit și e firesc să beneficieze). Dacă ești în afara soluțiilor raționale ceea ce vei obține e un colaps. Care s-ar putea să nu îți placă, dar nu e problemă, ai pe cine da vina, pe „sataniști”, ei sunt de vină că nu ai făcut tu copii :)

     • Ba da, mai este o solutie, robotizarea. Oricum sistemul este putred bine, fiind bazat pe premisa acelui „eternal growth”, o imposibilitate ale carei limite posibil sa le fi atins. In alta ordine de idei cei care ar trebui sa fim prea multi, nu suntem. Daca priviti statisticile, europa, USA pana si china intra in declin iar africa si india vor domina in orizontul surprinzator de scurt al urmatorului deceniu.

      • robotizarea poate salva bunăstarea, de acord (și eu cred în asta) însă nu poate salva sistemul de pensii pe termen scurt (decât dacă PSD va pune roboții să plătească CAS – probabil în ideea să aibă ulei gratis la pensie – cum propunea deunăzi) . În fine discuția ajunge pe alte coordonate. ( eu când am zis că suntem prea mulți mă refeream la omenire în general, nu la europeni în raport cu ceilalți) . Dar se vede că o dată cu atingerea unui nivel de trai natalitatea începe să dea înapoi. Personal nu văd nici o problemă dacă la un moment dat vom fi din nou 4 miliarde în loc de 8 sau câți suntem acum, evident nu în urma unei catastrofe ci a unei descreșteri naturale. Însă schimbările, de orice natură ar fi ele, necesită și o acțiune politică adecvată pentru a păstra economia funcțională și în general lumea locuibilă. Nu poți să te prefaci în timp de criză că nu există criză, în timp de război că nu există război ( cunosc și pe cineva care credea, nu știu dacă s-a lămurit, că în Ucraina nu e război, e doar dezinformare) . În exemplul cu Băsescu, am avut o criză și el a propus o soluție. Dacă a fost sau nu cea mai bună habar n-am (dacă îmi amintesc bine prima soluție era reducerea bugetarilor dar cineva, un mare liberal, s-a opus) dar la propunerea lui poți răspunde doar cu o contrapropunere mai bună. Faptul că îl faci satanist nu elimină criza financiară din păcate, am văzut că și Erdogan a încercat asta („Allah ne va ajuta să depășim criza”) . Nu l-a ajutat, i-a mai dat și în plus…

     • @Mihai Badici
      – eliminarea salariului minim pe economie . Salariul trebuie sa ia nastere numai si numai prin negociere .
      – eliminarea obligativitatii contributiei la fondul public de pensie . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta din urma sa dispuna liber catre ce fond de pensie ( si cite fonduri de pensie ) se indreapta .
      – eliminare stabilirii virstei de pensie prin lege . Fiecare cetatean sa aleaga liber cind intrerupe activitatea profesionala . Intrerupere care poate fi si partiala . Momentul respectiv trebuie ales in functie de sumele capitalizate in investitiile facute pe toata perioada de activitate profesionala si in functie de capacitatea si dorinta de a fi activ .
      – guvernul trebuie sa asigure oricarui cetatean care poate dovedi rezidenta 25 de ani o pensie ( poate fi numita si altfel ) de 1000 de lei ( de exemplu ) . Pe principiul ca aceasta persoana a fost consumator in economie ( adica a platit prin , faptul ca a consumat , o imensitate de taxe , impozite , accize , ….. )
      – orice forma de subventie de la bugete publice sa fie eliminata .
      – eliminarea obligativitatii contributiei la FNUASS . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta sa decida liber unde si cite asigurari de sanatate isi face . Guvernul sa asigure numai cheltuiala cu serviciul de urgenta iar pacientul de la urgenta dupa ce va fi stabilizat sa opteze singur ( pe asigurarea / asigurarile sale de sanatate ) catre ce unitate spitaliceasca merge pentru remediere completa .
      – guvernul sa nu se poata imprumuta, sa nu aiba acest drept. Sa se limiteze la cati bani aduna

      Poporul roman trebuie responsabilizat .

   • Deciziile corecte pot fi luate prin dialog .
    Din pacate cei care iau decizii ( pretind ei ca pentru popor ) tocmai cu poporul nu poarta dialog .
    Solutii ?
    Cheltuielile bugetare au fost crescute peste tot nu numai in Franta . Din pacate in mare parte banii se duc pe beneficii nemeritate catre bugetari si investitii publice nu pentru folosul platitorilor de taxe si impozite ci pentru buzunarele celor care cistiga licitatii cu dedicatie ( atunci cind ele sint organizate ) . Ar mai fi citeva solutii pe care eu le-as dori implementate de miine in Romania:
    – eliminarea salariului minim pe economie . Salariul trebuie sa ia nastere numai si numai prin negociere .
    – eliminarea obligativitatii contributiei la fondul public de pensie . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta din urma sa dispuna liber catre ce fond de pensie ( si cite fonduri de pensie ) se indreapta .
    – eliminare stabilirii virstei de pensie prin lege . Fiecare cetatean sa aleaga liber cind intrerupe activitatea profesionala . Intrerupere care poate fi si partiala . Momentul respectiv trebuie ales in functie de sumele capitalizate in investitiile facute pe toata perioada de activitate profesionala si in functie de capacitatea si dorinta de a fi activ .
    – guvernul trebuie sa asigure oricarui cetatean care poate dovedi rezidenta 25 de ani o pensie ( poate fi numita si altfel ) de 1000 de lei ( de exemplu ) . Pe principiul ca aceasta persoana a fost consumator in economie ( adica a platit prin , faptul ca a consumat , o imensitate de taxe , impozite , accize , ….. )
    – orice forma de subventie de la bugete publice sa fie eliminata .
    – eliminarea obligativitatii contributiei la FNUASS . Suma respectiva sa o incaseze salariatul iar acesta sa decida liber unde si cite asigurari de sanatate isi face . Guvernul sa asigure numai cheltuiala cu serviciul de urgenta iar pacientul de la urgenta dupa ce va fi stabilizat sa opteze singur ( pe asigurarea / asigurarile sale de sanatate ) catre ce unitate spitaliceasca merge pentru remediere completa .
    – guvernul sa nu se poata imprumuta, sa nu aiba acest drept. Sa se limiteze la cati bani aduna

 36. Aceasta polarizare nu se manifesta doar in Romania, si nici nu e un accident; polarizarea sociala e un efect, daca nu urmarit, cel putin acceptat constient, de catre clasa politica, in integralitatea ei. Realitatea e ca majoritatea politicienilor nu fac politica din dorinta de a servi, si nici nu privesc puterea ca pe o povara pe care trebuie totusi sa o indure, fiindca cineva trebuie sa o faca, si fiindca ei sunt cei mai potriviti. Majoritatea politicienilor sunt niste mediocritati ambitioase, care fac politica de dragul parvenirii; nu au nici competenta, nici talent, valoreaza extrem de putin pe piata fortei de munca, nu sunt capabili sa duca un business catre succes, altfel decat prin coruptie, si atunci se apuca de politica. Incompetenta si furtul au devenit atat de pe fata, incat oricat de imbecilizat publicul, tot sesizeaza; ce inseamna asta? Inseamna ca sansele lor de a primi voturi „pentru”, scad dramatic; si atunci, trebuie sa obtina voturi „contra” – „Nu ma votezi de bun ce sunt, ma votezi, fiindca, iata, sunt ultima ta speranta in fata flagelului X”. Din cauza asta, inventam mereu dusmani extrem de periculosi, si fiecare rand de alegeri, e pre-apocaliptic; daca ies inamicii, urmatoarea suta de ani, ce suta de ani? urmatoarea vesnicie, va fi groaznica! Media preia exagerarile, grotescul si senzationalul – si pentru ca e platita / santajata, si pentru ca vrea sa ramana interesanta, si, uite-asa, hopa polarizarea.

  In fapt, matusa ta, si cei ca ea, sunt cei ce ne-au crescut pe vreme lu’ Ceausescu, cei care ne dadeau ultima (singura) bucata de carne din farfurie; sunt pacalitii tranzitiei, care au vazut cum ei imbatranesc si saracesc, in vreme ce vecinul care a furat prospera, iar copiii lui sunt la liceu privat in Elvetia. Au gasit in religie o speranta – sigur nu le va fi mai bine in viata asta (e evident si pentru ei), dar, cine stie? poate ajung in rai… Isi manifesta frustrarea injurand ceea ce nu inteleg (cam orice e „diferit” intra in categoria asta), si voteaza cu oricine le da senzatia ca ii intelege.

  In ceea ce ne priveste, i-am tratat cu dispret, cand nu chiar cu ura (ne fura viitorul), i-am numit „pupatori de moaste”, si daca am putut sa ii evitam, am facut-o. Din pacate, nici zoologia, nici istoria, nu ne-au invatat nimic; zoologia ar fi trebuit sa ne invete ca o turma alearga cu viteza celui mai lent, iar istoria ar fi trebuit sa ne invete lectia pasoptista. Fii de boieri s-au intors in tara dupa studiile lor la Berlin, Paris si Viena, si au inceput sa educe taranii; cu puterea exemplului; nu au ras de ei, i-au invatat agricultura moderna, igiena elementara, samd. iar cand puntile au fost create, le-au explicat ideea nationala. Iar taranii i-au urmat, si au luptat. Nu vom moderniza Romania modernizand Bucurestiul, Clujul, sau Timisoara; vom moderniza Romania, cand toate casele vor avea toaleta si apa curenta; vom moderniza Romania modernizand satele aproape parasite, cartierele sarace, orasele monoindustriale. Insa pentru asta, trebuie sa incetam sa fim satanisti si pupatori de moaste, ci sa ne acceptam unii pe altii, ca oameni. Si, mai ales, trebuie sa refuzam sa votam de frica, sa refuzam sa votam pe cei ce instiga la ura…

  • „Iar taranii i-au urmat, si au luptat.” – în ambele războaie care s-au terminat bine (1977-1978 și 1916-1919), țăranii au luptat și au luptat bine, pentru că li se promisese pământ. Și, în ambele cazuri, promisiunea a fost respectată.

   „vom moderniza Romania modernizand satele aproape parasite, cartierele sarace, orasele monoindustriale” – părerea aceasta a dumneavoastră nu este și părerea mea, domnule Io. Părerea mea este că satele aproape părăsite și orașele monoindustriale sunt condamnate la moarte. Iar șansa cartierelor sărace este de a deveni cartiere prospere – desigur, este vorba de cartierele marilor orașe (cam cinci în România, poate zece). Restul cartierelor sărace n-au nicio șansă. Cât de proști să fie săracii încât să nu plece după câștig și să rămână pe loc, în sărăciile lor de mahalale?! No way. Tineretul va pleca oricum. Aici la Bruxelles vin valuri-valuri de oameni amărâți din România și își găsesc imediat de muncă în construcții – cu toate astea, peste tot sunt anunțuri că se caută oameni pentru muncă. Au ajuns să-i ademenească până și cu plata cu ora! Pentru cine știe ce înseamnă asta în lumea muncilor ocazionale, ofertele de „plata la oră” spun multe.

   • Locurile vacante vor fi ocupate de „noii romani”, imigranti din asia (mai ales din india unde are loc o explozie demografica) si africa. Trebuie doar un minim de conditii economice, vag superioare conditiilor din locatia de origine.

   • Si bugetarii romani sint platiti ,,cu ora ” ; de catre guvernantii tilhari si mincinosi din banii luati cu japca legala din rodul trudei mediului privat .

 37. Sa nu punem etichete, zic…
  Mie nu mi-e clar… Daca sunt basist, anti-putinist, am boicotat referendumul familistilor si sunt un sceptic al vaccinarii anti-COVID universale (insa nu sunt anti-vaccinist), am vreo sansa la purgatoriu, macar? Sau tot la „satanisti” ma calific? O intrebati pe matusa, va rog?

  • Iluzia de a fi altceva decit esti ca si om in singularitea ta aflar efemer pe planeta Terra nu te indeamna la fi denicicum ,nici Basist si nici altceva .Doar nu o sa credem ca ai vreo forma de parti pris vesnica cu o imagine oarecare fie ea si una omeneasca .Cu totii ar trebui sa ne miscan inmai cazurile particulare doar folosind oferta de moment .Bine ai facut ca ai tinut cu Basescu (fie si emotional )daca asta ti-a aratat „satana” din tine dar dupa ce lucrurile s-au schimbat iti alegi alt vector de imagine pe care sa il sustii la vot . A te pozitiona definitiv de partea cuiva are un alt sens si nume .Pina la urma esti si tu simplu om ca noi toti dealtfel .

   • „Iluzia de a fi altceva decit esti ca si om”? Adica, nu inteleg, ori esti om ori esti „basist”? :)
    Alt „vector de imagine” n-am mai gasit. Mai astept. :)

   • Domnu’ Sir, e numele dat de parintii mei, nu mi l-am ales, dar nici nu mi-e rusine cu el. :)
    „Eticheta” e cu totul altceva, intelegeti, oare?

 38. Haideti sa incercam sa fim liberi ca pasarea cerurilor asa cum bine ziceam cindva .Sa„ radem etichete ”nu este profitabil pentru nimeni Nici macar dependenta ,de indiferent ce sau de vreo zeitate oarecare nu produce plusvaloare, fie ea si doar cea dorit sentimentala .Autorul a lansat o provocare ,ce evident ne-a descretit fruntile multora dintre noi iar numarul mare de comentarii ne produc si ele o bucurie, fie ea si tratabila prin vizibile diferente ce ne sunt aduse in fata .Fiecare vede si intelege altceva raportind totul doar la propria persoana si punind, in prin planul intelegerilor personale, invatamintele sau noninvatamintele acumulate de-a lungul vietii .Cum „nu putem pune palma ”pentru niciuna dintre zicerile de fata constatam ,uneori cu stupoare ,existenta unui sentimentalism exacerbat exprimat ce la unii textieri contine , in clar si numele unor persoane . Ne este foarte bine inteles cum „satanisti” sunt doar unii, altii decit noi ,ba chiar stim, conform ultimelor sondaje ,cum satanistii nu trec „Pragul ”.Stiut este si ceea ce Comunismul a lasat in urma nostalgia fiind parte doar o modelului trecut prin care cei aflati acum la senectute erau recunoscuti in societate ceea ce evident acum nu mai este valabil si de aici tot necazul .Formatorii de opinie au si ei partea lor de vina Media prezentind totul nu in functie de realitate ci de dorintele uneori nevazute sau necunoscute noua .Una peste alta fiecare dintre noi traieste in bula lui existentialista si asta se vede la tot pasul nimeni necedind nici macar un centimetru .Exemplele de fake sunt si ele multiple si din nefericire cunosterea nu este neaparat apanajul de forta al cetateanului roman cel usor fiind de pacalit si inselat .

 39. „Cei nepregatiti” i-as numi eu. Nepregatiti pentru noua era libera in care au intrat brusc dupa 1989. Trebuie sa intelegem ca oamenii astia, precum matusa dumneavoastra, au trait in alt mediu, in care cineva (statul, liderul comunist) le proiecta vietile de la nastere uneori. Sunt oameni care nu au inteles noua conditie de om liber, noua democratie, nu au inteles regulile care se aplica in Occident (in lumea comunista existind alte reguli) si nu au stiut ce sa faca cu libertatea lor. Este motivul pentru care au vrut mereu sa revina la vechea lor lume/ordine si s-o mentina vie, alegand constant liderii „vechi”, iar apoi au vrut sa transmita si generatiilor urmatoare aceeasi educatie/ideologie. Nu trebuie sa ne miram ca stazi avem doua societati paralele, una ramasa ancorata in trecut, care poate fi oricand facuta sa vireze spre Est, iar alta moderna si educata in spirit occidental care nu va fi niciodata influentata de vechile politici si ideologii. Voila!

  • Păi sugestia dumneavoastră nu mă ajută să mă bat cu ei de la egal la egal. Când ei îmi strigă „Satanistule!”, eu să le răspund cu „Nepregătiților”… ?!

   • Sa stiti ca daca le spuneti asa („nepregatiti”) vor cadea pentru cateva secunde pe ganduri si apoi te vor intreba ce vrei sa spui. E mare lucru sa ai la dispozitie cateva secunde ca sa explici; este o sansa rara pe care o avem uneori. Nu trebuie sa va „bateti” cu ei sau sa le raspundeti cu aceeasi moneda… Este o realitate care se va schimba la un moment dat. Eu am renuntat demult sa mai „educ” pe cineva (cu exceptia propriului copil) sau sa schimb mentalitati, pentru ca nu mai am timp, intelegeti? Daca ne batem cu ceilalti, pierdem bucuriile vietii si nu mai apucam sa le traim, iar apoi tot nu rezolvam nimic. Este si motivul pentru care ne cream „bule” sociale in care cu greu ii acceptam pe altii. Nu era moto-ul UE acum ceva vreme: „uniti in diversitate?” Va mai amintiti de el? Poate ca acesta este farmecul lumii in care traim: o imensa diversitate in care toata lumea are loc, o imensa pizza in care amesteci de toate: si peste, si carne de vita, si de porc, si pui, si creveti, si…etc. Iar in final, trebuie facut orice „ca sa fie bine, sa nu fie rau”.

    • apropo de explicatii cind m-ati luat peste picior la articolul domnului Cringanu de anul trecut atacat fiind intr-un mod scirbos dar cu aparentza de elegantza de catre Harald, ca fiind cica trol activist neomarxist(eu neavind NICI o leg. cu NICI o organizatie atee,politica sau non politica, nefiind nici macar ateu,ci altceva)mi-ati fi luat in considerare..asa niste secunde de explicatii ca sansa sau ati fi dat cu mine de pamint mai departe in stilul domnului Harald si gata, am rezolvat problema?!?
     https://www.contributors.ro/paradoxul-sapiential-capcana-barfelor-si-unele-schimbari-climatice/
     „Daca ne batem cu ceilalti, pierdem bucuriile vietii si nu mai apucam sa le traim, iar apoi tot nu rezolvam nimic.”SUPERB scris dar una dintre probleme este ca,din pacate,sintem obligati deseori sa avem de-aface cu altii a caror bucurie si satisfactie personala este tocmai bataia,lupta,dorintza de a supune pe cei pe care ii considera fie inadecvati,fie slabi,fie dusmani dat fiind ca nu impartasesc aceleasi convingeri.Si,tot din pacate,NU pot fi intotdeauna evitati.Ei, tribalismul asta…aveau dreptate si E.Wilson si altii….

     • Cred ca ma confundati. Oricum, stiu ca ati fost atacat si de altii in comentariile articolelor domnului Cranganu, poate pe nedrept sau nu, insa unii „ecologisti” chiar intra in aceeasi categorie cu matusa autorului, fiind speriati sau indoctrinati de propaganda verde sau apocalipsa climatica. Sunt la fel precum cei indoctrinati ideologic si politic, asadar este pierdere de vreme sa-i faci sa vada si altfel lucrurile. Este pararea mea, desigur.

      • Va multumesc,domnule Mike si va cer scuze daca v-am confundat!!!!!!!Cu tot respectul, numai bine,duminica placuta!!!

 40. Fiecare să se uite în oglindă înainte de a arunca piatra! „Adevărul vă va face liberi” este o declaratie de o profunzime supremă pe care nu am moștenit-o de la Darwin. Oamenii ar vrea ca ceilalți să cultive valorile morale în raport cu ei, totdeauna alții sunt de vină, însă absolut toți sunt ființe supuse greșelii și ei știu asta, cu amărăciune, văzând-o ca argument și scuză.
  Doar iubirea față de semenii noștri e vindecătoare, e forța divină care ne mișcă înainte, dincolo de toate obstacolele.
  În rest, vă las un moment de reflecție cu „Bonhoeffer‘s Theory of Stupidiy”:
  https://www.youtube.com/watch?v=ww47bR86wSc

 41. Chestie de Red pill – Blue pill: unora le place adevarul si doresc sa traiasca intr-un univers autentic, oricare ar fi acesta, altii vor ca dulcea ignoranta sa domine existenta lor (a intelege ca Pamantul e rotund cand se vede plat, tine de capacitatea fiecaruia de a abstractiza).
  Urmariti Matrix, dle Buzea. Foarte bun filmul.
  Probabil ca termenul pe care il cautati se numeste ….”Cypher”-ist?! Nu stiu!

  • Mi s-a sugerat alt termen, domnule Doru. Mai bun decât cypherist, care mie nu-mi spune nimic. Iată-l: Querdenker. Zice-se că „quer” este un adverb de loc și înseamnă aproximativ „pieziș, lăturiș, transversal, de-a curmezișul”, iar Denker știm cu toții ce înseamnă, chiar dacă nu vorbim germana. Nu pot să nu remarc extrema delicatețe a acestei sugestii, care îi creditează pe respectivii cu facultatea gândirii.

 42. Va fac o oferta care, spre deosebire de una din The Godfather, can be refused. Asta si pentru ca are o oarecare scrobeala de “baza stiintifica” si niscaiva lipsa de autoironie/autoderiziune…

  Deci: in limbile europene (dar nu numai) satana-ismul e preluat de la vechii evrei (satan = adversar, dusman) si intermediat de elina. Antonimul satana-ismului ar trebui sa fie un termen care ar pleca de la ebraicul “prieten”, atita doar ca in limba aceea termenul e “context sensitive”, contexte diferite necesita terminologie diferita. Drept care va propun sa plecam de la elina doar si de la genericul “ Kyrios” (Domnul, „prietenul absolut”). Acuma, daca Dumnezeu reprezentind binele/bunatatea sau prietenia absolut/a/ se gaseste, astral, pe axa ordonatelor , undeva la infinitul pozitiv; raul/rautatea sau dusmania absolut/a, pe aceeasi axa, s-ar gasi , simetric, la o astralitate negativa, spre minus infinit. Pentru ca nu e prea usor, terminologic s-o scoatem la capat cu astralitatatile pozitiva si cea negativa, propun sa-i numim pe iubitorii de bine absolut/Dumnezeu “kyriastrali” (iubitori astrali de Domnul/Dumnezeu) iar pe cei cei de rau absolut cu un “sinonim neologic” echivalent al satanistilor, “satanastrali” (iubitori negativastrali ai Satanei ). Sigur, aveti toata libertatea sa indragiti (sau nu) termenul “kyriastral”, cu evidentul derivat kyriastralism… Ufff, n-a fost usor…

  • Cred că am văzut poze cu nucul. Le-au urcat băieții pe facebook. Care din echipe a lucrat la dumneavoastră în curte?

   Da, eu eram cel cu berile dintr-o poză. Îmi stătea bine, plus că eram ceva mai tânăr.

 43. Prin 2010, ca „băsist” înrăit ce eram, am încercat să le explic unor colegi de compartiment de tren că demografic și aritmetic, ca aproape-decrețel, cînd voi ieși eu la pensie se vor termina și banii și că nu voi mai apuca să primesc nimic, pentru că tip de 20 de ani (atunci) în locul unor schimbări structurale care să atenueze efectul demografiei, al șomajului, emigrației etc,, au fost din contră scoși oameni tineri la pensie întreagă, fără ca pe cealaltă parte contribuțiile salariaților să crească pe măsura pretențiilor la un trai decent la bătrînețe. Bine, ultima nu este o soluție pentru că, atunci în fine impozitele și contribuțiile vor fi aduse la punctul de echilibru cu risipa statului român (risipă în primul rînd, zic acum: în zona pensiilor, a educației, a serviciilor de „forță”, a asistenței medicale), vor pleca din țară și ultimii lucrători competenți. Nu au avut obiecții sau contra-argumente la ceea ce le spuneam, probabil nici nu simțeau nevoia, pentru că, atunci cînd am ieșit pe culoar să cobor unul dintre ei mi-a zis: „Și să nu mai puneți așa la inimă. Pînă ajungeți să vă pensionați, o să se dea o lege, o ordonanță să aveți pensie și dumneavoastră.”

  • „o să se dea” – aici este esența gândirii magice. Să se dea. Să se dea la toată lumea. Să fie bine ca să nu fie rău, că e rău când e rău. Să se deie bani la oameni!

   • Stati linistit, se vor da, furandu-se de la cei care au mai mult. E o schema clasica deja in istoria recenta a civilizatiei.

 44. Pe undeva acesti concetateni sunt numiti „suveranişti”.
  Sunt sigur ca stiti ca astfel de suveranisti s-au inmultit enorm in intreaga lume, nu doar la noi, pe parcursul pandemiei, iar razboiul din Ucraina le ofera o noua sursa de aberatii pe aceeasi tema. Daca nu ar fi fost asta, ar fi fost incalzirea globala sau orice altceva, global sa fie.
  Cunosc (in Germania) persoane educate, cu doua diplome, care au ajuns sa nu isi mai plateasca impozitele fiindca sistemul e pe cale sa se prabuseasca in curand. Si da, incerc din rasputeri sa le inteleg ideile si sa le documentez argumentele, deoarece sunt persoane pe care le apreciez, le stimez si nu pot sa le trec in categoria „prostilor”, stiind ca nu sunt astfel. Un comentator ii numea briliant mai sus „imbecili”, aroganta umbrindu-le ratiunea, si cred ca e termenul pe care il cautam de multa vreme si nu il gaseam.
  Singura diferenta dintre imbecilii occidentali si cei romani (de care e plina si diaspora) e sursa indoctrinarii. Daca la noi vorbim de televiziuni, in Vest sunt in mod cert platformele on-line. Orice teorie sau idee are platforma ei, oricine poate gasi bula care sa ii acopere perfect ideile. Nici nu mai conteaza cine a creat toate aceste bule, adevarate realitati paralele, cei care traiesc in ele nu vor concepe niciodata ca sunt rupti de realitate, ruptura s-a produs de mult si e ireversibila. Din pacate se poate ajunge ca astfel de teorii sa ajunga candva, undeva, sa conduca destinele unor popoare, cu consecinte la fel de grave ca si ale comunismului sau nazismului, realitati paralele aduse la nivel de sisteme politice. Din moment ce toate aceste „mãtuşi” si „unchi” si „colegi” si „prieteni” vorbesc despre revolutii, cred ca acest scenariu nu e chiar atit de absurd.
  Ce nu pot intelege, e cine si cum le va putea deschide ochii acestor persoane? Sau trebuie sa mi se deschida mie ochii?

  • „cred ca acest scenariu nu e chiar atit de absurd” – nu e, din nenorocire. Și aici în Belgia sunt mulți oameni care își caută o cauză pentru care să „lupte”. Am văzut alaltăieri că cineva a scris pe blocul în care locuiesc (unde mai la dos, o fi scris noaptea, cine știe), „Extinction or rebellion?”. Vrea omul revoluție anticapitalistă, de frica încălzirii globale! Pot eu să-l abat din drumul lui? Nu numai că nu pot, dar după necazul cu mătușă-mea nici nu mai vreau. Cine visează să răstoarne lumea cu umărul – îi urez mult noroc! Nu mă bag în afacerile lui, să fie sănătos și mult iubit. Dar, dacă eu urmează să fiu victima revoluției lui, atunci am altă abordare.

 45. Stimate autor, stimari cititori, si eu sunt un satanist. Prima data am fost considerat satanist si vandut occidentului de parintii si neamurile mele din provincie si de socrii din Bucuresti, caci am strigat jos comunusmul in dec 89 si nu m-am multumit cu Iliescu zambarici care a bagat salam, oua branza si portocale in magazine dupa 22 dec 89. Apoi, prin participarea mea la Piata Universitatii si strigand jos comunismul, toata familia, mai putin sotia, care era alaturi de mine, m-au considerat vandut lui Ratiu si Campeanu, deci satanist. Votul meu dat lui Ratiu in duminica orbului din 29 mai 90 a confirmat satanismul, lipsa de patriotism si vanzarea sufletului meu imperialistilor. Cand au inceput schemele piramidale gen Caritas, prin care sute de mii de romani au foat jumuliti de bani, prin faptul ca am avertizat pe toti ca este o hotie si vor pierde bani, am fost considerat dusmanul poporului, de catre familie, prieteni, colegi. Deci nu doream binele romanilor. Cand si-au pierdut toti banii doar maraiau cand incercam sa le reamintesc de ce le spusesem candva. Cand a castigat Constantinescu in 96, am fost acuzat ca am tradat poporul roman, caci am vandut tara imperialistilor, pt ca nu am votat cu zambarici. Am uitat sa va spun ca refuzand sa votez constitutia in 92, caci nu lasa si posibilitatea monarhiei, am fost acuzat ca am vandut tara ungurilor. Cand piata muzicala a fost invadata de manele si eu ascultam tot desueta muzica rock, blues, folk, soul, jazz, am fost facut tradator al romaniei, caci nu iubesc adevarata muzica romaneasca. Au trecut anii, Romania a ajuns unde trebuia, in NATO si UE, adica unde spetam si propovaduiam eu. La referendumul pt familie eu si sotia l-am boicotat, ca si referedumurile pt demiterea lui Basescu. Era clar, eram vanduti lui Soros si homosexualilor. Cand am iesit seara de seara in Piata Victoriei, incepand fin 2017, se confirmase ca sunt omul lui Soros si gen. Coldea. Faptul ca o parte din vacanta mi-o fac cu sotia undeva pe malul Mediteranei, vara, sunt dusmanul poporului, caci nu imi cheltui banii prin pensiunile din Romania, sa mananc si sa beau mancare si bautura romaneasca traditionsla, pana cad sub masa. Deci, asta sunt eu. Intru in clubul select al satanistilor, mai ales ca nu m-am dus niciodata sa imi frec izmenele de raclele sfintilor, asa cum fac toti credinciosii adevarati. Eu doar ma rog in linistea casei mele, la Bunul Dzeu, in fata icoanelor din casa noastta. Asta e o erezie, mi s-a spus de cei evlaviosi si credinciosi. Cu postul, ce sa mai discutam, nici nu poate fi vorba sa il respect litera cu litera. Alta erezie. Iar cu teoriile dacopate, nici nu vreu sa le aud. Deci sunt antiroman. Mai sunteti multi ca mine?

  • Domnule Paul, ați descris perfect tipologia de persoană pe care am îndrăznit s-o numesc „noi”. Nu știu câți suntem, procentual, dar chiar puțini n-om fi, din moment ce România n-a devenit Belarus!

  • DA,domnule Paul, mai ales cind aud de muzica soul,jazz(preferabil ala funky orchestral dar merge),rock progresiv(si unele de jazz rock).Felicitari, superba abordare!!!!

  • @Paul G
   Si eu l-am huiduit pe Ceausescu la mitingul din 22 decembrie.
   Fusesem adus acolo de umpltura ca nu eram membru PCR si colega pe care o inlocuisem care era membru PCR nu se simtea bine.
   Dupa mineriadele repetate mai ales cea din iunie ’90 am decis impreuna cu parintii ca este cazul sa emigram in Israel.
   Pentru ca ai mei stiau ce se intamplase (copii fiind atunci dar cu memorie foarte buna) in timpul rebeliunii legionare cand se striga la radio „Jidani, va gasim oriunde v-ati ascunde!” la rebeliunea legionara.
   Si stiau ce restrictii li se impusesera lor in Moldova si de ce persecutii aveau parte zilnic ei si bunicii mei.
   SI stiau ce crime se facusera de catre armata lui Antonescu in est.
   Si stiau foarte bine de VC Tudor „optiunea” oferita electoratului roman si la alegerile prezidentiale … mai tarziu dupa ce emigrasem.

   Am comentat mai sus si pe marginea satanismului rock de suflet al meu al lui Black Sabbath si Ozzy.
   Si evident rock progresiv, mai putin cunoscut dar apreciat … in primul rand cu Rush.

   Penetrarea muzicii orientale nu a inceput cu manele. La revelionul de la Cerbul Carpatin in 1977 am admirat turci dansand cu sticle din ce in ce mai putin pline de apa minerala la brau si cu miscari clare de copulatie urmate de ejaculare (cu apa minerala).
   Mi-au ramas prietenii de suflet in Romania. :(

 46. Vai, târziu m-am prins! Domnul Buzea e plătit să scoată la iveală sataniştii, ca să fie aceştia uşor de dibuit şi pedepsit. Şi iată, sataniştii au plecat după fentă… Acum se pune întrebarea: cui s-o fi vândut dl. Buzea?

 47. Mihăiță (spus așa … cald și respectuos) iar m-ai sedus. Să nu mă abandonezi (este un ordin de la un sergent). Fac cinste o pălincă. Dă-mi o adresă (tot ordin). Aștept. Rog, respectuos, moderatorul să faciliteze comunicarea în privat. Nu știu altă cale (sunt generație veche – înțelegeți voi).

 48. Obedienti sau un termen derivat din el, vezi experimentul lui Milgram, asa controversat cum il considera unii, explica totusi cum se poate ajunge la atrocitatile din WWW II, doar urmand niste ordine.

  Pe scurt rata de obedienta este de 65%, in studiul initial al lui MIlgram, studiu repetat in 2009, cu rezultate similare. Deci 65% din noi pot ucide, daca autoritatile le cer asta, iar restul doar ca nu au mers pana la capat, dar au ajuns destul de sus.

  „Milgram’s results showed that 65% of the participants in the study delivered the maximum shocks. Of the 40 participants in the study, 26 delivered the maximum shocks, while 14 stopped before reaching the highest levels.”

  Deci omul oricat de inteligent l-am considera noi nu prea gandeste cu capul lui, se complace si ii place foarte mult ideea de tatuc, autoritate, chiar daca uneori se ajunge la acte de o violenta extreme, asta a fost ordinul.

  Am uitat de 10 august – „În seara de 10 august, jandarmii au atacat deliberat şi nejustificat mulţimea de protestatari din Piaţa Victoriei. Sute de persoane au fost rănite şi spitalizate şi nimeni nu răspunde pentru violenţa statului împotriva cetăţenilor săi. ”

  Studiu este controversat, dar real cred ca in jur de 10-15% din populatie se poate opri din a provoca un rau unei alte persoane, atunci cand o autoritate ii cere sau este manipulat.

  Eu aleg cuvantul obedient-violent = ascultător, blând, docil, supus, care poate ajunge la violenta fizica foarte user, de altfel ei sunt foarte violenti si agresivi la nivel verbal.

  • „ei sunt foarte violenti si agresivi la nivel verbal” – așa este. Și chiar mai mult. O amintire din RO, de când locuiam în Berceni, undeva pe lângă strada Secuilor (cred că ceea ce urmează să povestesc s-a întâmplat pe aleea Cricovul Dulce, dacă nu mă înșel): un bătrânel care dădea de mâncare unor câini vagabonzi aciuați pe lângă blocul lui a fost aprostrofat de un trecător. Era epoca în care maidanezii deveniseră problema numărul unu a bucureștenilor, cu haitele care colindau nestigherite pe străzi și terorizau pietonii, dacă vă mai aduceți aminte. Ei bine, bătrânul a lăsat deoparte hrănirea câinilor și s-a repezit la trecător, lovindu-l în cap cu polonicul pe care-l avea în mână (cu care pusese până atunci mâncarea, fiertura, din cratița lui în străchinile câinilor). Trecătorul a ripostat, lovindu-l la rândul lui pe bătrân cu umbrela, și ceea ce a rezultat a fost pur și simplu o încăierare old school, că și trecătorul era destul de în vârstă, deși mai tânăr decâtr bătrânul (dar acesta era mult mai agresiv). Nu știu cum s-ar fi putut termina, că începuseră câinii să se agite și s-ar fi băgat probabil în apărarea bătrânului, dar, cum eu am o ură străveche pentru maidanezi (am făcut patru ture de injecții antirabice cât mai locuit în București), am intrat în ei cu picioarele. Am dat bine, cu plăcere și cu satisfacție, recunosc. Câinii au fugit schelălăind, bătrânul l-a abandonat pe domnul cu umbrela și-a venit spre mine cu polonicul ridicat, cu ochii roșii și spume la gură, așa că l-am lăsat fără polonic. I l-am confiscat, pur și simplu. Amendă pentru obrăznicie (mă și înjurase foarte urât). Când a văzut că nu poate să-și ia polonicul înapoi, a urcat disperat pe scara blocului, zbierând inubliabil: „Miliția, să vină miliția!”.

 49. Problema e că ăştia au drept de vot, şi-l folosesc din plin, nu din spirit civic, ci pentru că „aşa zice primarul”, ori chiar vine după ei să-i gonească la urne sau vine cu urna mobilă la ei acasă. Cu maşinile statului. Spre deosebire de „satanişti”.

  • Păi dacă „sataniștii” nu știu a conspira cu talent! Ce mare lucru să se înțeleagă la ceas de noapte, intr-o cârciumă obscură, și să tocmească un frate cu firmă de transport mărfuri care să plimbe in ziua votului cu tirul, nu cu cu autobuzul, sutele de purtători de stindard democratic pe la urne și să colporteze dibaci conștiința europeană a progresului. Chiar trebuie să vină Soros și să vă arate cum se face treaba asta, in cel mai mic detaliu? :) Aah, stați așa, câți „sataniști” cunoașteți in realitate? Se umple o masă la cârciuma aia? păi nu. De ce? pentru că nu există niciun satanist cu sau fără ghilimele. Doar electorat cu impresii democratice (supărat nevoie mare că „ceilalți” au și ei același drept de vot ca și valorile cu patalama ale neamului. desigur, anumite valori și anumite patalamele că deh, știe toată țara că s-au umplut partidele de valoroși cu doctorate de tarabă) și vise umede iscate de câte-un un guru/mesia/gorobete/pițiponc scos din pălărie de găștile vechi (ilici, milică, băse, vadim, ponta, draknea, dulapu, veorica,orban, semion etc).

 50. Conștient fiind de cascadele de lături care vor curge după comentariul meu, aș vrea sa vă fac cunoscut următorul fapt.
  Oripilantul, demn de toată batjocura, ministru german al sănătății recunoaște acum că există multe cazuri(1/10000) de efecte adverse grave, unele permanente ca urmare a vaccinurilor. Recunoaște de asemenea că remarci de-ale sale in care spunea ca vaccinurile împotriva Corona sunt aproape fără efecte adverse(mai ales in cazul copiilor) au fost “nefericite”. El care a fost unul din cei mai vocali susținători a unei legi care propunea obligativitatea vaccinării. Proiectul de lege a fost la limită respins in parlament, după discuții aprinse, lucru pentru care ar trebui sa le fim pe vecie recunoscători liberalilor, aici meritând a fi menționat ca vârf de lance Wolfgang Kubiki, avocat de profesie.
  Acum, cerându-și scuze, Lauterbach propune o funadatie care să-i ajute pe amărâții care l-au crezut sau care in urma constrângerilor(2G) s-au vaccinat și au rămas cu urmări pe viață. Nici un cuvânt despre onoare care ii este complet străină, altfel și-ar fi depus demult demisia. Despre urmări in fața legii de prisos să mai vorbim.
  Așadar domnule Buzea, e de o perversitate vecină cu nesimtirea crasă să băgăm in aceeași oală oameni care au refuzat vaccinul cu cei care cine știi ce idei năstrușnice mai au, de la dragostea pentru Iliescu până la cei care cred ca pământul este plat.
  Aveți aici linkul către articolul in germană despre care vorbeam mai sus:https://m.bild.de/politik/inland/politik-ausland/ploetzlich-spricht-lauterbach-ueber-impf-schaeden-was-fuer-eine-corona-wende-83192520.bildMobile.html?t_ref=https%3A%2F%2Fwww.bild.de%2Fpolitik%2Finland%2Fpolitik-ausland%2Fploetzlich-spricht-lauterbach-ueber-impf-schaeden-was-fuer-eine-corona-wende-83192520.bild.html

  • corect. la fel și ideea (fixă?) că acest tratament experimental (e, deocamdată deținătorul unei aprobări provizorii, de urgență, obținute in afara testelor clinice obișnuite care durează 5-7 ani, deci un medicament experimental) ar fi, fără niciun dubiu, un vaccin. asta chiar și astăzi, la aproape 1 an după ce s-a descoperit clar că nu conferă nicio imunitate, ci doar o protecție, probabilă și selectivă, impotriva formelor grave ale bolii (având in vedere că foarte mulți pacienți tripluvaccinați au mierlit-o de covid, cu tot cu servicii medicale excelente, precum in UK si US). Probabil că-s și eu prea satanist in privința științei și sănătății publice, având mult prea multe așteptări de la industria farma (mai ales aceea de a respecta legile și procedurile existente…sau măcar definițiile) și partenerii lor din agențiile de stat (gen FDA și EMA), din moment ce nu pot zdruncina credințele bunilor cetățeni ce respectă intru totul comandamentele momentului (unii visau la instaurarea unei noi orânduiri…profitînd de regimurile covidiene, declarațiile pline de satisfacție fiind publice -„fereastra de oportunitate”) și nu vor și pace să constate eșecul acestei noi tehnologii (asta e, se mai întâmplă: și oamenii de știință mai dau chixuri, mai ales atunci cînd sunt mânați de patroni și politruci lacomi, iară nu de principii deontologice și etice). Și da, e vorba, din păcate, de foarte mulți oameni educați, destul de informați și de bună credință, insă prea conformiști (e uluitor câți incă îl mai privesc pe Fauci ca un adevărat Unic Purtător de Cuvânt al Științei) și înspăimântați (de iminentul val de covid, al șaptelea) și cuminți (greu cu cercetarea la deal, mai bine servești niște teze gata digerate de niște amici…experți, savanți de duminică birocrați de profesie).

   altfel, nu-i bai, io-s satanist de când mă știu, am fluierat in biserică la 7 ani, ateu de la paișpe, sectant libertarian de la doujdoi, am adunat juma de secol de combinații malefice…cu alți roacări și panchiști…deci îs obișnuit cu tratația :) doar pentru domnul Buzea e șocant că o mătușică îi aruncă spaimele in față și iese in public să se alin(t)e.

   • Foarte corect, intotdeauna voi lupta pentru ca libertatea de a alege si libertatea opiniilor sa nu dispara niciodata. Reprezinta fundamentul lumii libere si democrate, iar aceste lucruri sunt sfinte in opinia mea. Mereu ma voi lupta pentru ca celalalt sa ma poata contrazice si sa aiba o opinie diferita de a mea. Eu m-am vaccinat si am fost liber sa aleg acest lucru. Am fost vaccinat la Spitalul Militar din Bruxelles, de catre un medic militar, care sa tot fi avut in jur de 50 de ani si care m-a privit in ochi inainte de a-mi baga serul spunandu-mi: „este doar un vaccin si atat”. Poate ca acelasi medic i-a salvat pe acei tineri arsi in Colectiv, internati la acelasi spital militar. Am avut toata increderea in acel medic militar, fiind convins ca nu putea sa minta in privinta vaccinului, un medic care sunt convins ca si-ar fi dat si viata pentru a salva pe altcineva, un medic obisnuit poate cu teatrele de operatiuni si cu suferinta. S-ar putea sa intru la categoria „satanisti”, cine stie?

    • „Eu m-am vaccinat si am fost liber sa aleg acest lucru”
     Și eu m-am vaccinat, sau, in fine, am fost vaccinat că nu m-am injectat singur, dar nu consider că am fost liber să aleg. Să mă explic. Am acceptat acest tratament târziu, din lașitate și comoditate, după ce ni s-a sugerat la locul de muncă (companie privată) că nevaccinații vor fi puși pe lista de disponibilizări subite și după ce libertatea de mișcare a fost condiționată de acest statut medical. In plus, la acea vreme, nu aveam suficiente informații asupra efectelor adverse ale „vaccinurilor”, deci nu le consideram a fi mai periculoase decât un vaccin obișnuit. Aceste informații au fost blocate/cenzurate de guverne cu ajutorul massmedia (plătită să tacă și să facă propagandă) și a rețelor de socialmedia (și aflăm astăzi cum a fost cooptată twitter de administrația americană ca să elimine vocile medicilor și cercetătorilor sceptici față de măsurile anticovid luate de guverne). Prin urmare, in mod clar consimțământul meu a fost viciat (vânzătorul prezentînd informații trunchiate sau ascunzînd aspecte nefavorabile despre produsul său). Interesant e că in acest contract au existat foarte mulți terți, asta pentru a dilua responsabilitatea juridică și îngreuna orice proces ulterior. Eu insă sunt un caz fericit, pentru că am scăpat nevătămat. Mai grav era de pildă dacă aș fi fost o femeie gravidă ce a acceptat „vaccinul” sub îndrumarea mincinoasă a autorităților ce au asigurat public că acest produs este sigur și eficient și pentru gravide, fără a informa că de fapt nu există niciun temei juridic pentru această afirmație și că producătorul nu a efectuat teste clinice complete pe această categorie și deci e imposibil de aflat dacă este sau nu periculos pentru aceste femei. Dar deh, cârcoteala asta e semn de satanism, mai bine stăm cuminți la locurile noastre și ne vedem de treabă, că doar nu o să alunecăm pe panta conspirației și să-i suspectăm pe bunii politicieni și pe eroii in halate albe de corupție (așa zic monstruleții conspiraționiști, că ar fi unii care sunt premiați frecvent de pigpharma pentru „contribuțiile lor la răspândirea științei”), doamne ferească! cum să credem că mii de medici români au fost atât de lași, corupți și/sau incompetenți incât să asculte de guvernul salutar al sfântului Câțu și să recomande, pardon, injecteze – fără să se informat in prealabil și fără să exprime vreun dubiu și fără să personalize tratamentul exceptînd vreo categorie cu contraindicații- un produs neconform, insuficient testat, mediocru, ba chiar periculos?!

     • Vom vedea efectele în timp :) Sper sa fie doar o gluma proasta de-a mea, însă repet, nimeni nu ne-a pus pistolul la tâmplă. Legat de amenințările cu concedierile, sa știți ca exista justiție și de obicei angajații au câștig de cauza. Încă ceva, la vremea aceea, în 2021 când ne-am vaccinat, nu știam cât va dura pandemia și restricțiile și atunci am preferat sa ma vaccinez. Am realizat ca acest Covid este si o loterie atunci când fiica și soția au avut varianta Delta, iar eu eram bine-mersi. În ce privește testele clinice, ma îndoiesc ca vreun guvern (nici măcar cel rus și chinez) ar fi provocat genocide în masa și decese celor vaccinați. La urma urmelor, ați citit prospectul de la aspirina sau nurofen sa vedeti câte efecte adverse poate avea? Este scarry și ma bucur chiar ca am scăpat cu viață pana acum după aceste medicamente uzuale.

     • Eu nu am acceptat sa fiu vaccinat anticovid . Am fost in perioada respectiva la multe interviuri de angajare la care am fost refuzat fix pe motivul ca nu sint vaccinat .
      Libertatea omului e incalcata in fel si chip pe lumea asta . Inclusiv cu legi votate de parlamente ,,democratice ” .
      Am sa mai adaug ceva ; in egala masura am fost nevoit sa refuz angajari ( desi indeplineam conditiile si fusesem selectat ) din cauza faptului ca angajatorul nu a fost de acord sa imi plateasca salariul in numerar . Codul muncii spune la capitolul ,,Salarizare ” ca angajatul are dreptul sa primeasca salariul si prin virament bancar . O exprimare care favorizeaza si lasa de inteles ca salariul poate fi platit numai prin virament bancar .
      Astept cu interes sa fiu catalogat ,,conspirationist ” .

      • Da, aceasta pandemie ne-a arata foarte clar ca imparatul este gol si nici macar nu are solutii. Fiecare companie, fiecare guvern national sau supranational a incercat sa faca regulile si sa atenteze la libertatea noastra. Probabil ca la inceput, in 2020 nimeni nu stia ce este acest virus si cat de mortal poate fi, insa dupa un an de zile, cand lucrurile erau mult mai clare, nimeni n-ar mai fi trebuit sa ne ingradeasca libertatile si sa ne sperie cu noi „variante”. Chiar si astazi sunt convins ca sunt unii prin occident pregatiti sa inchida lumea daca mai apare vreun virus.
       Sper sa nu ajungem vreodata la vorbele lui Stepane Owona: „Democrațiile înseamnă ajungerea la putere a unor dictatori înarmați cu răbdare…”

      • Uite, cumva ajungem și la „rădăcina relelor”. Cineva v-a refuzat angajarea pentru că nu sunteți vaccinat. Vă rog să vă răspundeți dvs, eu nu am nevoie, dar doar ca să vă testați capacitatea de înțelegere pentru aproape: de ce credeți că v-a refuzat? A: pentru că e satanist. B: pentru că nu dorea să își infecteze personalul sau clienții . La fel și cu plata în numerar: am apucat și eu vremurile respective. Manipularea banilor necesită niște investiții și un efort financiar, mai ales dacă firma nu încasează numerar de obicei: trebuie să ai seif, o încăpere bine închisă, personal care să îi numere, care să îi împartă (pe vremuri erau „casierii voluntari”, așa era la Mecanică Fină unde am lucrat: o persoană care se ducea, lua banii pentru tot biroul și îi împărțea. Practic ziua de salariu era o zi pierdută cam pentru toată compania. Unii preferă să nu își asume toată daravela asta și rezolvă problema simplu și elegant prin bancă. Practic dvs pretindeți să își asume niște costuri așa că va trebui să găsiți angajatorul dispus să o facă. Nu zic că nu e posibil, dar am văzut că aveți principii sănătoase referitoare la piață, deci probabil că o să înțelegeți și punctul lui de vedere, că despre asta e toată discuția de fapt :)

      • „B: pentru că nu dorea să își infecteze personalul sau clienții ”
       S-a aflat destul de repede domnule Badici că „vaccinul” nu impiedica transmiterea virusului. deci…mă scuzați, dar după ce informația a devenit publică, o asemenea politică -din partea statului și/sau a corporațiilor- nu poate fi decât abuzivă, stupidă și contraproductivă. Iar cine insistă cu ipohondria ca politică justificabilă de stat…(că e de neînțeles de ce angajatorii nu au cerut și anterior vaccinarea, de pildă antigripală, a angajaților).

   • “ Schließlich gebe es „schwere Impfschäden“ nach nicht einmal einer von 10 000 Impfungen”
    Am pus linkul mai sus. Asta e un citat.
    1/10000 efecte adverse grave se considera pentru orice fel de medicament extrem de des. Unele sunt interzise la cotele astea.

 51. Nu am comentat mai sus satanismul meu din ultimii 3 ani. Cand a inceput criza COVID, in 2020, cand le-am spus tuturor ca situatia e nasoala , am fost injurat pentru ca induc panica si fac jocul globalistilor, care „vrea” sa subjuge pasnicul nostru popor crestin ortodox geto-dac. Iar cand am anuntat ca m-am vaccinat am fost intrebat daca nu cumva a inceput pielea mea sa se umple cu solzi de peste. Altii mi-au spus ca m-am condamnat singur la pedeapsa vesnica, caci prin acul seringii mi-a fost injectat serul diavolului. Deja imi imaginam cum, „dincolo”, deja niste creaturi cu coarne, coada si copite aduc deja lemne sub cazanul meu cu smoala, unde imi voi petrece vesnicia. Deocamdata cred ca mai au de asteptat, deci ii sfatuiesc sa nu porneasca inca focul, caci consuma degeaba lemnele taiate de imperialisti din codrii nostri seculari. Nu mai discut de poluarea pe care o vor face degeaba cu fumul dela foc. Iar dupa februarie 2024 am fost bestelit ca sperii lumea cu stirile mele despre asa zisul razboi din Ucraina, care de fapt nu exista. Cand s-au lamurit ca exista ceva am fost somant sa tac din gura caci ce treaba avem noi cu Ucraina? O vor cuceri rusii intr-o saptamana si apoi o sa dea inapoi romanilor, ungurilor, slovacilor si polonezilor halcile de pamant care ne apartin de drept si istoric. Si ca bine face Putin ca ii pune la punct pe nazisti. Degeaba incercam sa le amintesc ce au facut rusii pe aici cand ne-au ocupat. Nu si nu. Ba mi s-a reamintit ca ei s-ar putea sa mearga drept in rai, cum au vazut ei la tv ca a zis popa Kirill, iar noi astia cu NATO si UE vom merge drept in iad. Inteleg ca oricum as da-o, tot la oala cu smoala voi ajunge. Asta este!

   • Domnul LS, celor ca dumneavoastră care se simt nedreptățiți de divinitate lăsându-vă contemporani cu “prostovani nevindecabili” le sugerez puțină lectura din TRU.Iată preferatul meu:
    “Fabula sună în felul următor: sîntem, în continuare, corupți, așa cum noi, ”civicii”, o spunem de ani și ani; Occidentul știe asta și e nevoit să ne sancționeze cu mare regret; ceea ce face din noi, ”civicii”, un lot neînțeles dar superior de martiri în propria țară. Detașamentul care se auto-flagelează, biciuindu-se pe spinarea celorlalți.”
    Recomand cu căldură și restul articolului:
    https://trungureanu.blogspot.com/2022/12/schengen-profund-de-ce-n-am-fost.html?m=1

    • E plina zona de comentarii pe constributors.ro de indivizi care se considera nedreptatiti de divinitate . Indivizi care inteleg dreptatea dupa interesele si poftele lor si nu dupa morala crestina .

  • Ce-i mai greu de inghitit Dom. Paul e cand ai un frate, nascut, cresut, educat de copil in aceeasi familie si e cum spuneti. Nu ne-am mai vorbit de vre-o doi ani.

 52. In opereta =Vanzatorul de pasari= exista Aria profesorilor:
  „Noi suntem profesori și examinatori, atoateștiutori, și-atotcunoscători”
  Sa o numim pe matusa si cei din grupul dansei „atoatestiutori” ca sa fim politicosi si gentili/blanzi. Nu e doar vina lor.
  Si, la varste mai inaintate, multzi (dintre”satanistii” de azi) vor gandi ca matusa, raportat la generatzii mai tinere si/sau mai bine informate.

 53. Draga Mihai,

  Am sa incep prin a-ti spune ca sunt un cititor asiduu al cartilor tale (asta ca sa incerc sa fac ca restul mesajului meu sa fie mai usor de digerat).

  Am sa continui prin a-ti spune ca, in opinia mea, matusa ta, oricat de retrograda, neinformata (sau prost informata) si de proasta ar fi (cam asta e undertone-ul articolului tau) are pareri mult mai aproape de adevar decat ale tale (informatul).

  Urmeaza intrebarea: WHERE’S THE EVIDENCE?!?

  Iti propun un joc: eu te directionez catre informatii pe care le-am gasit relevante (video-uri youtube, articole scrise etc.), tu te uiti la ele – o luam incetisor, nu-ti dau de citit 100MB de PDF, si nici de vazut 10h de video dintr-o bucata – si dupa aia discutam, in sensul in care sunt dispus sa-mi descopar pieptul spre mitraliera pe care o vei fi avand in mana post ingurgitarea materialului.

  Te bagi?!

 54. „Vă rog pe dumneavoastră, pe cititorii platformei Contributors (chiar și pe cei cu care am avut diferende în trecut), să-mi dați o mână de ajutor. Mulțumesc!”

  Nu știu dacă autorul citește toate comentariile la articolele domniei-sale, căci pe unele le citește, ori la articolele altor autori care publică în acest spațiu.

  Subiectul textului acestuia a fost îndelung și în amănunt discutat, iar întrebările domniei-sale au primit deja răspunsuri.

  Dihotomia etică a constituit subiect de dezbatere încă din antichitate și există o bogată literatură pe această temă, așadar nu insist.

  Că, în această paradigmă, sisteme de valori construite pe idei antidemocratice se confruntă cu cele democratice presupun că nu este o surpriză.

  Apoi, după cum experiența arată, manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă. În Belgia, sau în România, la Washington, ori la Teheran. Și, după cum am arătat în mai multe rânduri, NU depinde în mod determinant de nivelul de educație al populației/ subiecților.

  Prin urmare, lucrurile până aici sunt simple.

  Nici contracararea propagandei nu este complicată. Doar că cere eforturi, inclusiv financiare, mai mari decât propaganda/ manipularea negativă.

  Sper să-i fi fost de ajutor domnului Mihai Buzea. Desigur, dacă citește modestul meu comentariu.

  P.S. Comentariile care sugerează că cei care sunt manipulabili sunt lipsiți de educație, ori capacități intelectuale, sunt dezgustătoare. Brexit este un exemplu elocvent că nu este deloc așa, iar Rusia și China au jubilat când s-a petrecut.

  • Ma simt vizat de P.S.-ul dumneavoastra .
   Sint de parere ca cei lipsiti de credinta si educatie ( adica nu inteleg cum functioneaza societatea omeneasca ) sint instrumente in mina guvernantilor tilhari si mincinosi .
   Exemplul dumneavoastra cu brexit nu este elocvent . Factori de decizie care promovau brexitul au manipulat mase de cetateni britanici pentru a obtine sustinerea publica . Dupa aceea factori de decizie care nu doreau brexitul au justificat ca brexitul a fost o greseala pe baza unor indicatori economici si sociali care indicau pierdere de bunastare si beneficii . Omenirea sufera de inconsecventa . Nimeni nu este dispus sa moara pentru un principiu. Taranimea romana a murit in razboi pentru ca i s-a promis pamint . Asta a contribuit decisiv la cistigarea razboiului ( cu pretul pierderii de vieti omenesti ) . Imi amintesc acum o intimplare povestita de o maica a unei manastiri din Siria . Intr-una din zile intra in Biserica ( in timpul liturghiei ) un grup de jihadisti inarmati . Seful lor se adreseaza participantilor la liturghie : ,, Cei care vor sa moara pentru Hristos sa ramina in Biserica ceilalti sint liberi sa plece . ” . Au ramas in Biserica preotul , dascalul , cintaretul la strana si vreo doi mireni . Atunci seful jihadist se adreseaza preotului : ,, Parinte , astazi nu va muri nimeni . Am vrut doar sa te scap de ipocriti ” . Trebuie sa fim gata sa suportam consecintele propriilor noastre idealuri / principii . Nu sa ducem viata dupa cum bate vintul . Bineinteles ca inainte de toate trebuie sa invatam ce este acela principiu si mai ales principiu firesc/sanatos . Caci pentru un vicios ,,principiul” lui este viciul si starea vicioasa .

   • @AP
    „,, Parinte , astazi nu va muri nimeni . Am vrut doar sa te scap de ipocriti ”
    Promovati abordarea lui Putin in Chechnia, adica o alianta intre KGB, biserica si islamisti?
    Asta este profilul de comentator pe care vi s-a ordonat sa il jucati?

    • Aveti o imaginatie prolifica . Pacat ca nu o folositi pentru a crea ceva util pentru dumneavoastra sau societatii . Eu nu pot sa promovez decit Sfinta Scriptura .

     • E sfânta, dar scrisa de oameni. Dovada ca „se poate”. Dumnezeu n-o sa te-ntrebe daca stii Sfintele Scripturi pe de rost sau daca la masa iti faci cruce, si nici daca mergi la slujba. In schimb o sa-i intrebe pe baieti de ce-au omorât atâta lume.
      Varianta de raspuns „pentru Dumnezeu si Maica Rusie” (sau invers) aduce cele mai multe vreascuri sub cazan.
      Restul aduc dublu.

   • @Adrian Popescu _ „Exemplul dumneavoastra cu brexit nu este elocvent . Factori de decizie care promovau brexitul au manipulat mase de cetateni britanici …”

    Vă contraziceți în două propoziții consecutive, dar nu aduceți niciun argument care să contrazică ceea ce am scris eu legat de nivelul de educație, în legătură cu care am prezentat exemplul Brexit (pe care îl negați în mod sofistic).

    „Nimeni nu este dispus sa moara pentru un principiu. ”

    În altă ordine de idei, legat de principii și de exemplul TOTAL nepotrivit pe care l-ați oferit…Creștinii sunt cei care sunt uciși în cel mai mare număr pe Glob, doar pentru confesiunea lor, care mor, carevasăzică, pentru un principiu. De natură religioasă.

    Un alt exemplu de sacrificiu în numele unui principiu sunt cele aproape 400 de persoane ucise în Iran pentru că au protestat față de omorârea Mahsei Amini, ea însăși sacrificată pentru un principiu.

    Scuzați-mă, dar îmi este greu să cred că nu ați aflat despre aceste fapte. Atunci, care ar putea fi rațiunea negărilor din comentariul dumneavoastră ?!…

    • Ma iertati ca nu am reusit sa ma fac inteles . Sint un om limitat .
     O mica adaugire ; a crede in existenta lui Dumnezeu , a iubi pe Dumnezeu , a darui viata lui Dumnezeu e mai presus decit orice principiu .

  • „Subiectul textului acestuia a fost îndelung și în amănunt discutat, iar întrebările domniei-sale au primit deja răspunsuri” – măi, să fie!

   • @Mihai Buzea _ „măi, să fie!”

    Vă rog să mă scuzați dacă am priceput greșit (deși științele comunicării zic că nu eu aș fi cel vinovat) dar, după atenta lectură, am înțeles că textul se referă la marketing [politic], manipulare, propagandă, sau cum doriți să le numiți.

    …Adică, de ce pleci de-acasă hotărât să cumperi un litru de lapte și te întorci de la magazin cu trei kilograme de ulei și patru periuțe de dinți de care nu ai nevoie. Sau, vecinul tău moare de Covid, iar tu ești convins că în vaccin americanii au băgat „cipuri”. Ori, vezi că azi poți cumpăra cu 100 de lei mai puține lucruri decât ieri, iar domnul Ciolacu îți spune că astfel trăiești mai bine, iar din cauza asta tu ești decis să-l votezi ori de câte ori va candida.

    Ei, legat de aceste lucruri există o bogată literatură, iar în cadrul Facultății de Marketing din ASE, spre exemplu, sunt organizate cursuri de licență și master, la fel la Facultatea de Științe Politice din UniBuc, sau SNSPA. ..Și chiar se explică pe îndelete de ce „mătușa” crede în klingonieni, de ce o bună parte dintre americani cred în Donald Trump, sau că Pământul este plat, de ce majoritatea britanicilor au crezut în domnul Dominic Cummings, sau de ce în seara zilei de 30 octombrie 1938, aproape un milion de oameni și-au luat lumea în cap de frica marțienilor.

    Inclusiv în acest spațiu virtual, am avut ocazia să citim mai multe texte dedicate subiectului și cred că ele sunt oricând binevenite, motiv pentru care consider lăudabil demersul dumneavoastră de a publica prezentul articol. Totodată, cred că modalitățile de contracarare a manipulării negative, asupra cărora Uniunea Europeană își îndreaptă acum ceva mai mult atenția, reprezintă un subiect cel puțin la fel de interesant. Toate cele bune!

 55. Credeti in aceste entitati, duhuri necurate si demoni? Pot fi verificate empiric? „Se” vede sau nu se vede?Suntem rationalisti, mai.

  Eu cred pentru cam suficiente dovezi, in realitatea mea sunt reali demonii. Nu ai cum sa demonstrezi ca eu nu i-am intalnit. Internalism philosphy.

 56. @Mihai Badici
  “ B: pentru că nu dorea să își infecteze personalul sau clienții . “
  Vaccinul contra Corona nu protejează împotriva infectării și nici nu pune vreo piedică virusului pentru a nu-l transmite altora.
  Cică doar te protejează de forme severe in cazul unei infectări.

  • Dl Badici v-a spus ce nu dorea angajatorul , nu ce facea virusul sau vaccinul.
   Amintiti-va ca a existat chiar si o lege care conditiona accesul in anumite institutii de detinerea unui „certificat”. Va amintiti de oficialul care a trebuit sa dea in judecata Statul pentru ca nu-i permitea accesul in institutia unde lucra pe „motiv” ca nu e „vaccinat” ?
   Indiferent ce stia sau ce credea angajatorul despre covid , teama de autoritati este ceea ce l-a motivat.
   Stim cu totii ca Statul te poate aresta pe motiv ca n-ai caciulita rosie. Sau ca te-ai adresat unei femei cu apelativul „doamna” sau ca ai spus Marea Neagra. Sau ca nu esti vaccinat. Sau daca pretinzi ca numai femeile pot ramane gravide.
   Ati vrut in genunchi la Licurici, nu ? Pofta buna.

 57. @ Mihai Badici 17/03/2023 At 14:34
  Dumneavoastra stiti la fel de bine ca mine faptul ca vector de transmitere al virusului puteam fi si eu ( nevaccinat ) si oricare dintre ceilalti vaccinati ai angajatorului . Nu tineam si nu tin mortis sa ma angajez undeva anume . Merg de multe ori sa particip la concursuri de angajare numai si numai pentru a invata , pentru a ma slefui . Ma bucur cind angajatorii imi ofera prilejul sa le demonstrez cu armele lor ca dau dovada de obtuzitate si constipare mintala in modul cum organizeaza si conduc recrutarile . Ma astept ca la rindul lor sa invete .
  Si eu am apucat vremurile cu casieri voluntari . Dar eu vreau sa incasez salariul numerar . Tin foarte mult la acest aspect . Cind nu va mai fi posibil voi cauta variante de lucru contra produse . Nu doresc sa renunt la acest aspect al libertatii mele . Anume de a nu accepta o situatie impusa .

  • Desigur că e un drept al dumneavoastră să primiți salariul în numerar și probabil că un angajator care are nevoie de serviciile dumneavoastră nu ar avea o problemă prea mare să vă satisfacă acest capriciu – destul de bizar din punctul meu de vedere. Așa cum vedetele de la Hollywood solicită cabină cu vibromasaj sau mai știu eu ce. Trebuie doar să se întâlnească cererea cu oferta. Eu de exemplu încasez 99% din bani prin transfer bancar, pe unii clienți nu i-am văzut niciodată fizic (au numere de înregistrare în țările lor, mă bazez pe institutiile statului că sunt firme serioase :) ) . Nu am angajați, dar dacă ar fi să am dvs m-ați costa un drum la bancă în plus. Dacă valoarea în plus adusă firmei ar fi suficientă, aș face efortul ăsta, dacă nu… Însă sunt perfect de acord cu dvs într-o privință: dacă avem principii trebuie să ni le respectăm și să ni le asumăm. Am și eu unele principii care m-au costat destul de mult de-a lungul vremii (nu numai financiar) , dar nu mă plâng, a fost alegerea mea :)

   • ”salariul în numerar (…) acest capriciu – destul de bizar din punctul meu de vedere.”

    Într-o zi, nu cu foarte mulți ani în urmă, militarii britanici din Cipru au descoperit că ATM-urile nu mai eliberau cash, pe toată insula. Dar fiindcă patria lor mumă are totuși unele dotări la dispoziție, într-un avion militar de transport au fost încărcați câțiva paleți cu monedă cash, în bancnote euro, că asta circulă pe respectiva insulă. Militarii britanici au avut problema rezolvată în câteva ore, dar restul locuitorilor de pe insulă s-au descurcat un pic mai greu, până când băncile și-au reluat activitatea.

    Aveți o soluție de rezervă, pentru situația când ATM-urile din România nu vor mai elibera cash timp de două săptămâni, să zicem? Întreb pentru un prieten 😀

    P.S. Kelsey, pilotul de 747 Dreamlifter (există numai 4 pe toată planeta) e cel care are are canalul 74Gear și povestea ceva asemănător: pe locul doi în topul celor mai interesante transporturi pe care le efectuează sunt bancnotele. Nu supraveghează el încărcarea, există un loadmaster, dar înainte de a decola se uită totuși la încărcătura din cala avionului și uneori încărcătura constă din paleți cu bancnote.

    • Pentru că una din preocupările mele e legată de securitatea datelor sunt obișnuit să fac scenarii, deci am să răspund.
     1. pentru funcționarea datoriei pe termen scurt buticarii din anii ’90 au inventat un instrument extraordinar: caietul. Presupun că într-o criză temporară de cash, de până la o lună, n-ar fi o problemă. Oricum dacă se pricepe la ceva guvernul nostru, tipărirea de bani e aceasta, deci se rezolvă repede :)
     2.În zona Bucureștiului unde locuiesc probabil că aș putea trăi complet fără cash, dar la Mârșani, satul meu natal, se mai întâmplă uneori ca singurul bancomat, al CEC, să rămână fără bani, dar până și acolo sunt câțiva comercianți care au POS-uri. Insule nu avem, iar pe fosta noastră insulă, în vremea când voiau să își afirme suzeranitatea asupra ei, ucrainenii au adus… un bancomat :)
     3 Ar rămâne scenariul în care sistemul bancar ar avea o problemă majoră și nu ar funcționa sistemul de decontări interbancare. ( eu mă tem mai mult de un blackout, cu actuala politică energetică nu se știe) Cred că atunci am avea o problemă mult mai mare decât lipsa numerarului însă cum ziceam, guvernul se pricepe la tipărit bani, cu sau fără acoperire. În cazul domnului Popescu problema e mult mai simplă, sunt încă mulți angajați care scot salariul de pe card fix îm ziua în care îl primesc. Probabilitatea să o pățească exact în acea zi e foarte redusă și cred că ar putea discuta cu angajatorul să primească banii în altă zi decât ceilalți ca să nu se formeze coadă la bancomat (asta nu văd de ce ar fi o problemă pentru angajator). Până la urmă banii sunt oricum ai Cezarului, cash sau pe card, nu văd de ce i-ar păsa prea mult; mă gândesc că ceea ce e deranjant pentru dânsul e de fapt ideea de a avea un cont bancar, lucru care te leagă oarecum de bancă, dar e o problemă minoră, suntem legați și de compania de electricitate, și de cea de Internet, riscul societății contemporane. Până la urmă viața noastră e făcută din mici compromisuri, noi stabilim limitele și tot noi trebuie să le asumăm…

     • ”la Mârșani (…) până și acolo sunt câțiva comercianți care au POS-uri.”

      Vă scapă un mic amănunt: o tranzacție prin POS este sau nu acceptată de către Visa sau Mastercard, nu de banca emitentă a cardului. N-am fost niciodată la Mârșani, dar sunt mari șanse să nu meargă American Express. Probabil și la Craiova sunt puține locuri unde merge American Express.

      Nu contează ce bancă v-a emis cardurile, o să vedeți că pe ele scrie întotdeauna Visa sau Mastercard. Numai ei stabilesc când merge și când nu merge cardul, chiar dacă banca dvs vă lasă impresia că ar fi cardul băncii.

      Comerciantul dă marfă pe caiet numai celor pe care îi cunoaște personal. Dacă vă duceți pe la Ilia sau pe la Deva, nu cred că vă dă nimeni marfă pe caiet, deși localnicii primesc și acolo marfă pe caiet. Caietul e formă de creditare directă, dar numai pentru cunoscuți.

      • Păi așa vorbim discuții: dacă mă duc într-un loc necunoscut îmi iau cu mine și ceva cash, mai ales dacă e o zonă izolată; dacă deja e panică la bancomate nu mai plec deloc, că doar nu sunt dus cu pluta. De asta m-am referit la locurile unde sunt „acasă”. Acolo pot lua „pe caiet” (și pun și murături) deci sunt oarecum pregătit. Dumneavoastră invocați acum varianta 3, când problema e la sistemul global nu că s-au terminat banii la bancomatul CEC de la Mârșani: în acel caz, dacă durează două săptămâni, vă asigur că problemele vor fi mai mari decât avem/n-avem cash, asta va fi cea mai mică dintre ele :)

      • @Harald
       Visa, Mastercard si American Express sunt doar brandurile cartilor de credit.
       Evident ca bancile folosesc brandurile astea cunoscute si trebuie sa aiba aranjamente cu brandurile.
       Dar tranzactia de autorizare a retragerii este autorizata de banca. Tranzactia merge printr-un painjenis de institutii participante.

      • ”problema e la sistemul global nu că s-au terminat banii la bancomatul CEC de la Mârșani”

       Bancomatul de la Mârșani poate să fie desființat într-o zi, nu asta e problema. În UK au dispărut o mulțime de ATM-uri, în localitățile mici.

       Sigur că problema e la sistemul global, extrem de artificial și extrem de centralizat. Vă bazați pe el că o să funcționeze și mâine, la fel cum vă bazați pe faptul că Soarele o să răsară și mâine. Numai că Soarele n-o să ia niciodată pauză timp de două săptămâni, cum s-a întâmplat în Cipru.

      • @Harald
       Aveti dreptate cu ATM-urile din UK.
       Exista un cost-al-banilor pe care bancile nu prea mai sunt tentate sa il plateasca. Pentru banci ATM-urile nu sunt „core business”.
       Centralizarea cu modalitatile de plata este sub atac tehnologic
       Tinerii folosesc telefonul pentru plati.
       Cardurile sunt si virtuale si generate instantaneu la cererea utilizatorului.
       O parte din creditele pe termen foarte scurt sunt inlocuite cu sisteme gen Klarna din Suedia care merge si in Germania.
       Chinezii sunt avansati si au propriile lor carduri si plata in supermarketuri prin „dat din cap” dupa face-recognition deoarece au toate detaillile cumparatorilor si statul-atotputernic-chinez nu are ceva echivalent cu GDPR.
       Lumea se schimba foarte rapid.

     • Sa ne amintim faptul ca noi romanii folosim termenul ,,compromis ” in mod gresit . Eu gind spun compromis ma gindesc la ,, cum am promis ” .
      Revenind la modul uzual de folosire a ,,compromis” – ului …
      Adica ceva ce impaca si capra si varza sau nu e alb sau negru e ….gri ( ca societatea umana in ansamblul ei ) . Din acest din urma punct de vedere incerc sa fac cit mai putine compromisuri in viata mea . O viata plina de compromisuri e o viata mizerabila .

   • @Durak – nu sunt „doar brandurile”. Companiile respective sunt procesatorii de plăți. Are Bank of England câteva articole lămuritoare pe tema asta. Decontările între procesatorii de plăți și fiecare bancă în parte se fac doar o dată pe zi, nu la fiecare tranzacție a fiecărui utilizator.

    • Dumneavoastră ați evidențiat corect că sistemul de decontări poate fi vulnerabil doar că exagerați problemele pe care le poate genera pentru utilizatorul obișnuit. Băncile au aplicațiile proprii de gestiune, în cazul în care ar apărea probleme la sistemul de decontări probabil că ar putea trece temporar la unul manual, n-ar mai face decontările zilnic ci poate săptămânal. Dacă nu ești pe o insulă probabil tipărirea și distribuirea de bani în toată țara ar lua sub o săptămână. Aș încasa cu întârziere banii din străinătate probabil, dar nu ar fi un capăt de țară. Ținutul banilor în bancă (pentru că asta înseamnă de fapt „salariul pe card”, angajatorul îți transferă banii în cont. Dacă vrei poți să mergi să îi scoți cu papornița, nu e nevoie să folosești cardul) se obișnuia și pe vremea lui bunicul, care e mai vechi decât Alan Turing și mașinile lui minunate. Cardul doar accelerează niște procese „în mod normal” (când merge) dar nu e esențial în această ecuație. Dacă nu merg e-mag sau Amazon pot merge în supermarket. Faptul că mă bazez „pe card” e la fel ca faptul că mă bazez „pe tren” sau „pe avion”. în 99% din timp funcționează, când nu funcționează nu le folosesc și asta e tot.

     • @Mihai Bădici – OK, hai să încercăm altfel: dacă aveți un document tipărit pe hârtie, îl puteți citi oricând. Nu numai dvs personal, îl puteți arăta și la alții, vede oricine ce scrie în acel document. La orice oră din zi și din noapte, fie și la lumina Lunii sau la lumina unei lanterne, dacă s-a întrerupt curentul. Documentul tipărit pe hârtie este ”human readable” în cel mai propriu sens.

      Dacă aveți acel document doar ca pdf, pe un CD sau pe un stick USB, deveniți complet dependent de un calculator. Pentru utilizarea acelui calculator (smartphone, laptop etc) aveți de-obicei nevoie de verificarea identității, fie și cu o parolă. Parola tot asta reprezintă, verificarea identității. Bancnotele se folosesc fără verificarea identității, de asta au fost inventate.

      Deci există o dublă vulnerabilitate: depindeți atât de funcționarea calculatorului (și chiar de simpla disponibilitate a lui, fiindcă vă puteți găsi în situații fără un laptop sau un smartphone la dispoziție) dar depindeți și de recunoașterea identității și de acceptarea drepturilor dvs de utilizator. E incredibil că trebuie să explic astfel de lucruri cuiva care lucrează în IT 😀

      • câteodată lanțul de deducții pe care îl faceți îmi amintește de o cunoscută poveste a lui Creangă :) Cred că inclusiv eu am scris despre problemele astea pe vremea când mai aveam timp de articole aici. Ceea ce încercam să spun e că un compromis care mi se pare rezonabil e să primești banii în cont și, dacă nu vrei să folosești cardul, să îi scoți a doua zi. Așa nu te mai urmărește nimeni, datele personale sunt doar la bancă (sperăm) și nu îl pui nici pe patron să umble cu papornița de cash. Dacă lucrezi la o măcelărie patronul va avea mereu mai mult cash în casă decât are nevoie deci va fi mai mult decât fericit să plătească salariul în cash. La alte firme însă e doar o bătaie de cap. Restul discuției e cam superfluă.

      • Mai rau, domnule! M-am trezit cu contul blocat (la un Pfa pe vremuri) pentru le iesise lor ca le datorez nu stiu ce. M-am infiintat fain frumos la Circa Financiara, am explicat si demonstrat ca sint in regula dar au spus ca n-au ce face, asta-i sistemul, ca calculatoare, ca proceduri si ca kestii si ca se va rezolva. Adica cum „se” va rezolva? Unde e biroul lui „se” asta sa am o vorba cu el? Dupa ce ca traiti din banii mei tot voi faceti pe puternicii, nimuricilor?
       A durat citeva zile sau pe-acolo pina au ridicat poprirea sau cum naiba s-o fi numind aia, sechestru, capastru, draci sa-i pieptene.

     • Daca salariul pe card inseamna ,,tinutul banilor in banca ” ( banuiesc ca va referiti la angajator ) eu ca salariat al acelui angajator nu vreu sa tin banii la banca . De aceea ii vreu in numerar pentru ca vreu sa ii tin in buzunarul meu nu la banca . Dumneavoastra probabil nu reusiti sa intelegeti faptul ca un om pe fata pamintului are niste drepturi naturale . Pe care guvernantii de oriunde i le incalca atunci cind legifereaza imbecil . Personal pot sa va spun ca voi cauta numai angajatori care imi platesc salariul numerar . Altfel il vreau numai in produse de stricta necesitate . Imi pare ca pentru ( din ce in ce mai ) multi incepe sa fie greu de inteles lucruri elementare / firesti .

      • Evident că dumneavoastră faceți ce doriți. Eu am încercat doar să vă fac să realizați că respectivul angajator nu plătește în cont cu intenția de a vă face rău, ci doar a contractat un serviciu care îi ușurează activitatea. Nu există drept natural de a fi plătit în cash dar există libertatea de a negocia cu angajatorul așa cum vă doriți. Puteți scoate banii de la bancomat în ziua de salariu și îi aveți în buzunar – nu în bancă -dar dacă vi se pare un compromis inacceptabil evident că sunteți liber să refuzați. Aveți perfectă dreptate că o viață în compromis e o mizerie și e bine să le facem doar dacă nu avem încotro… Dar cumva e la tema articolului să discutăm că cei care gândesc altfel nu sunt „dușmani” sau „sataniști” ci oameni care văd lucrurile altfel și cu care ne putem înțelege. Valabil pentru ambele „tabere”.

      • @Mihai Bădici – în UK, nicio formă de executare silită nu poate lua ultimii 5.000 de lire din contul persoanei. A fost mai demult o dezbatere, pentru ca limita de 5.000 de de lire să se aplice la suma disponibilităților din toate conturile, nu la fiecare cont în parte. Nu mai știu cum a rămas, dar cifra în sine, de 5.000 de lire, sigur a rămas.

       În România vi se poate bloca orice cont și vi se pot bloca toate conturile. Fără să fiți înștiințat în prealabil, fără hotărâre judecătorească și fără să existe o limită minimă de măcar 200 de lei care să vă rămână la dispoziție.

    • @Harald
     Exista ceea ce se numeste cut-off time (o data pe zi).
     Nu am vrur sa intru in amanunte legate de fluxul de aprobare a tranzactiei (prin paianjenisul de institutii mentionate cu rutarea tranzactiilor, etc) pentru ca s-ar plictisi cititorii dupa primele doua randuri. :)
     Clarificarile Bancii Angliei sunt binevenite, dar venerabila institutia nu este inclusa in fluxul aprobarii tranzactiilor.

   • @Durak – „Chinezii sunt avansati si au propriile lor carduri si plata in supermarketuri prin „dat din cap” dupa face-recognition deoarece au toate detaillile cumparatorilor si statul-atotputernic-chinez nu are ceva echivalent cu GDPR.”

    Exact de asta vrea @Adrian Popescu plata salariului în numerar și exact de asta are dreptate: bancnotele se pot folosi fără verificarea identității persoanei. În urmă cu vreo 30 de ani, am cumpărat niște bancnote vechi germane, de prin 1910, iar pe ele era explicat cum funcționează bancnotele: ”cine va prezenta această bancnotă la Casieria Centrală din Berlin, va primi 1.000 de mărci fără a i se cere să facă dovada identității sale” (am reprodus din memorie).

    Asta nu înțelegeți nici dvs, nici dl.Mihai Bădici: plățile prin bancă sau pe card sunt strict nominale, omul nu mai are nicio libertate economică: primește bani numai dacă banca și statul sunt de-acord să-i dea bani acelei persoane. Dacă nu, nu.

    Practic, nu realizați că promovați în Europa totalitarismul luat ca model din China, deși nu au trecut decât 2-3 ani de la ultimul episod de același gen.

    • @Harald
     Credeti-ma ca inteleg foarte bine! :)
     Nu stiu daca ati urmarit alte comentarii ale mele la alte articole, dar @Hantzy sau @Florix inca nu a(u) raspuns la cele 4 intrebari pe care le-am pus ca sa demonstreze intelegerea a ceea ce inseamna banii adica O DATORIE.
     Am intrebat ce este scris pe bancnotele din UK.

     Este asemanator cu ceea ce spuneti, dar distractiv este adausul cu DOVADA IDENTITATII.care lipseste de pe bancnotele din UK.
     Aici ZACE la vedere diferenta de abordare intre lumea anglo-saxona si Europa ultra-centralizata. Adica in Europa este nevoie de un ausweiss pentru orice.
     Este evidenta abordarea totalitara si rezonanta mentala dintre cultura europeana si cea chineza.
     Statul in viziunea asta nu este un instrument PENTRU cetateni, ci BIG BROTHER care vrea sa controleze TOT; evident incepand cu banii.

     Pensionarii, cei care locuiesc in zone indepartate unde nu sunt ATM-uri cu exceptia celor de la Post Office sunt serios afectati de schimbarile astea.
     Manevrarea unor sume mai mari in cash devine din ce in cea mai grea.
     In UE bancnotele de 500 euro sunt o raritate de la inceputul lansarii euro.

   • Dumneavoastra il considerati capriciu si in plus chiar bizar . Eu consider bizarerie incasarea salariului prin virament . In plus o consider incalcare a unui drept natural . Capriciu este dorinta angajatorului de a achita salarii exclusiv prin virament . Vreau sa traiesc momentul in care angajatii vor fi suficient de destupati mintal incit sa dicteze la capitolul asta . Din pacate la acest moment dicteaza angajatorii . Primordial exista omul si capacitatea lui de a lucra si abia apoi antreprenorul si capacitatea lui de a investi intr-o afacere unde are nevoie de ,, capacitatea de a lucra ” a acelora ce o pun la dispozitie . Pot sa inteleg faptul ca pentru modul dumneavoastra de a va cistiga existenta va este comod sa folositi instrumente bancare . Dar mai axista si altfel de oameni pe lumea asta . Eu nu vorbesc de plata exclusiva a salariului in numerar , probabil ati observat . Eu vorbesc despre un drept al meu natural pe care vreau ca angajatorul sa il respecte . Caci si eu ii respect fisa postului si regulamentul intern daca accept sa lucrez in afacerea lui .

    • @AP
     Dpdv legal si al drepturilor d-voastra aveti dreptate.
     Dar asteptarile d-voastra au si consecinte cum ar fi:
     a) costuri cu transportul si depozitarea banilor
     b) costul casieriei si al audit-ului casierilor
     c) riscul ca sa fiti pradat de un hot la iesirea de la lucru in ziua de plata
     d) riscujl la unii de a se duce direct la pacanele sa isi piarda banii ca fraierii
     e) riscul ca unii de a se duce sa isi cumpere droguri sau servicii de prostitutie
     f) riscul ca sa va pierdeti banii cu geanta/borseta cu tot in transportul public

     Credeti ca pentru riscurile c) pana la e) trebuie ca fiecare persoana sa aiba un preot supraveghetor? ;)
     Ce parere aveti?

     • Dintre toate cele mentionate de dumneavoastra numai primele doua au o noima . Care se justifica partial .
      Dumneavoastra ati vazut numai hoti de buzunare probabil , nu si de conturi bancare…
      Nu ma simt vinovat ca exista imbecili care dau bani la pacanele .E rodul trudei lor , sa il consume cum cred ei mai bine …
      Valabil si pentru cei ce se drogheaza sau merg la prostituate ….
      Nu folosesc transport public . Merg pe jos sau cu bicicleta .
      Nu preot supraveghetor ci constiinta de sine e necesar .
      Grija pentru contravaloarea prestatiei mele profesionale vreau sa mi-o asum . Nu am nevoie de la guvernanti sau firme private de griji nenecesare . Imi pot asuma responsabilitati personale . Vreau sa cred ca astfel ma deosebesc de masa de romani otova/netezi din tara asta .

 58. S-o pupați pe mătușica domnule Buzea! Ia uite ce polemică frumoasă iscă vorba-n vânt aruncată de dumneai. 200 de replici savuroase!

  Zilele trecute mi-a plăcut -tare am mai râs- o vestire din satul nostru (Contributoveni, comuna Forumești) care susținea, cu mare emfază, teoria trollului plătit (de agenturi străine, in special de ălea rusești). E la modă pasămite vânturarea printre intelectualii preocupați de starea națiunii a unor eseuri-vaccin impotriva epidemiei de gică-contra care agită apele și strică fiorul european de care ar fi trebuit să fin cu toții cuprinși. Carevasăzică, conspiraționistul bun se ridică împotriva puzderiei de conspiraționiști toxici din popor și îi lucrează la paralele, unde orice moromete poate deveni peste noapte, fără să știe măcar, un dușman al ordinii europene, al democrației liberale și al altor trufandale, doar pentru că a îndrăznit a cârcoti față de autorizarea viermelui de făină ca aliment sau a introducerii cotelor de gen la coada vacii…Mișto.

  • Nu sunt toti platiti, parerea mea umila… Unii sunt doar idioti. Desi, ca cineva sa tina partea unor criminali suparati ca propria lor Uniune s-a destramat acum 30 de ani (pentru ca binomul ideologic comunism + dictatura nu a mai putut prosti pe nimeni) acel cineva trebuie sa fie extrem de idiot sau Si putin ticalos…
   Btw, propusesem si eu Rectificati, dar se pare ca n-a trecut comentariul. Pacat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Buzea
Mihai Buzea
Mihai Buzea este arborist și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: „Tarot”, editura Polirom, 2023.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro