sâmbătă, iunie 3, 2023

Scaderea preturilor la medicamente a.k.a. avancronica inchiderii altei industrii

In tabelul de mai jos este redat impactul estimativ a noii politici de preturi a medicamentelor asupra investitorilor industriali din Romania. Nu este final, pentru ca nu ia in calcul inca referentierea la decontare, care poate taia preturile si mai mult. (sursa Cegedim Romania)

Dupa cum se constata (si s-a avertizat), impactul este covarsitor asupra fabricilor din Romania – scaderea cifrei lor de afaceri merge pe medie la peste 25%, fata de doar 9% in cazul companiilor fara “expunere” industriala.

Aceasta prabusire a preturilor – deci a cifrei de afaceri – va duce la disparitia inerenta sau retragerea voluntara din fabricatie a medicamentelor aflate sub pragul de cost, la decaderea nivelului tehonologic si a competitivitatii (inclusive la export) si, nu in ultimul rand, la mai putine taxe colectate de statul roman. Fabricile din Romania sunt entitati platitoare de taxe locale – la o prima strigare se pare ca statul, care isi da cu stangul in dreptul in acest demers, va pierde peste 15 milioane de lei pe an in taxe colectate la buget, vulnerabilizandu-si capabilitatile de productie de medicamente, esentiale de pilda in caz de razboi.

La fel, se vor resimti unde de soc pe canalele de distributie, pentru ca la noile preturi pentru medicamentele generice retelele comerciale nu vor mai avea interesul sa le distribuie si le vor scoate din nomenclator. Mai mult, distribuitorii si farmacistii vor cere – pe buna dreptate – cresterea adaosurilor pentru a putea supravietui, iar asta va duce la cresterea claw-back-ului la producatori (care in mod injust platesc taxa si pentru adaosuri).

Vor ramane in uz medicamentele de prescriptie scumpe, care probabil vor putea supravietui, si, evident, se vor scumpi medicamentele fara prescriptie (OTC-uri). Toate acestea vor duce la cresterea co-platii pacientului si, in cel mult un an de zile, vor duce la marirea cheltuielilor de decontare si la cresterea taxei claw-back (inclusive prin includerea de medicamente noi, din import, in listele de compensare).

Astfel ca, proiectul de ieftinire a medicamentelor, in forma implementata, este pura demagogie avand in plus un recul clar antieconomic. Este un fapt paradoxal, pentru ca cel putin teoretic, masura avea sens fiindca Romania plateste sume nelalocul lor de mari fata de restul UE pentru anumite tipuri de medicamente.

Nu in ultimul rand,  co-existenta a doua cataloage de preturi, unul cu preturile mici, active, si unul cu preturi mari, “de pacalire” a minimumului european, este o solutie sortita esecului. Este evident toata UE va stii de catalogul cu preturile mici, iar in tara va constitui o potentiala tinta de fraudare.

Esta pacat sa ne slabim sau inchidem fabricile de medicamente. Aduc incredere investitorilor, credibilizeaza Bursa, sunt obiective strategice si platesc taxe in Romania. O estimare simplista arata ca fabricile de medicamente din Romania platesc taxe si impozite catre bugetul tarii cat platesc toti ceilalti jucatori din sistemul sanitar la un loc.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Domnule Damian,

    Cred ca ar fi util sa explicati de ce exista discrepantele evidentiate in tabel. Sa fie oare pentru ca firmele romanesti produc mai mult medicamente generice?

    Va asigur ca solicitarea mea nu este tendentioasa iar singura cauza la care m-am putut gandi este cea expusa sub forma de intrebare.

  2. Exact ca in orice alt domeniu al economiei romanesti, guvernul nu are absolut nici un plan coerent de protejare, eventual de ajutor ( acolo unde e nevoie, pentru perioade critice) a nici unei industrii locale. Romania e guvernata ( indiferent de partid ) de incompetenti si de corupti pentru care binele natiunii e doar o sintagma goala, fara nici o substanță.

    Vă zbateți degeaba. În mai puțin de 15 ani vom închide toate fabricile de medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Damianhttp://contributors
Presedinte PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro