luni, februarie 26, 2024

Schimbarea geopoliticii energetice europene

Presiunea geopolitică până în februarie 2022 s-a manifestat de la est la vest în aprovizionarea cu produse energetice, Federația Rusă construind capacități de transport prin conducte de peste 350 miliarde de metri cubi / an (inclusiv North Stream II). După disputele cu Ucraina dinainte de război, Federația Rusă a realizat o serie de conducte prin nord  (North Stream I și II – 110 mmc / an) și prin sud (Turk Stream – 31,5 mmc / an și Blue Stream – 16 mmc), ocolind Ucraina. În anul 2021 UE a importat din Federația Rusă 155 mmc. Trebuie menționat că această dependență a crescut în ultimii 20 de ani cu acordul Uniunii Europene.

Dar există și o altă dependență, cea a Federației Ruse de exporturile de produse energetice, acestea realizându-se în cea mai mare măsura către Uniunea Europeană. Existența Federației Ruse este întreținută de exporturile de produse energetice, deci până înainte de februarie 2022 problema la care trebuia să răspundă UE în relaționarea cu Federația Rusă era: ce se preferă, un stat destabilizat de venituri mici din exporturi de produse energetice sau un stat care să se poată menține.

Atacarea Ucrainei de către Federația Rusa a însemnat o schimbare majoră în echilibrul geopolitic și în relaționarea internațională cu Moscova.

Până înainte de 2022 importurile de produse energetice (cărbune, petrol și derivate și gaze) nu au ținut cont de comportamentul agresiv al Federației Ruse, cu toate că anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și ocuparea unei părți semnificative din Dombas ar fi trebuit să alerteze establishmentul de la Bruxelles.

Necesarul de cărbune și petrol din import al UE era ecoperit în proporție de peste 35% din Federația Rusă. Gazul depășea 40%.

Fig. 1 – Rezervele totale de gaze naturale în lume (sursa: dvgw.de)

Rezervele mondiale de gaze se concentrează în două zone: Orientul Mijlociu și Federația Rusă. Conductele din Federația Rusă către Europa au fost inițiate din anii ’60 și s-au dezvoltat în special după căderea Cortinei de Fier. Din Asia Mică s-a dorit aducerea de gaz prin conducte (în special după anul 2000) dar Kremlinul a amorsat conflicte deschise direct sau prin proxi, ulterior înghețate, pentru a stopa astfel de trasee alternative. Exemplele sunt: Nagorno Karabah, Transnistria, Osetia și Abhazia, Dombas, Crimeea și Siria. White Stream, Nabucco, AGRI sunt proiecte inițiate de UE care au fost abandonate din cauza acestor conflicte înghețate. De asemenea și alte trei trasee energetice (gaz și petrol) care plecau din zona Egipt, Arabia Saudită, Iraq și Iran, treceau prin Iordania, Israel, Siria și Turcia către Europa. Și acestea datorită instabilității din zonă au fost abandonate.

Singurul care a reușit să se pună în funcțiune este TANAP (31 mmc / an), ce se aprovizionează din Azerbaijan, trece prin Georgia și Turcia, aprovizionează Turcia și Grecia, despărțindu-se în TAP (10 mmc / an) și BRUA (4,4 mmc / an).

Fig. 2 – TANAP Pipeline (sursa: bisnesalert.pl)

În 2021 importurile de gaze în UE au fost după cum urmează:

Fig. 3 – Importurile UE după sursă și tipologie (sursa: eiu.com)

Importurile din Federația Rusă s-au făcut prin sistemul de conducte construite începand cu 1980 și care în acest moment fac parte dintr-o rețea mare care arată conform figurii de mai jos:

Fig 4 – Conductele de gaze rusești de aprovizioneaza Europa (sursa: Europolitics)

Dacă schematizăm harta de mai sus, observăm că până în 2021 a există o presiune energetică a Federației Ruse către Europa.

Fig. 5 – Presiunea marilor magistrale de gaz din Federația Rusă (sursa: Cosmin Păcuraru)

Observăm (din harta de mai jos) că peste 100 mmc de gaz se importau anual în Europa sub formă de gaz natural lichefiat (LNG). Acest fapt presupune existența unor terminale portuare specifice care să dispună de instabații de delichefiere a gazului și să fie legate la o rețea de conducte de transport. Dispunerea acestora înainte de februarie 2022 era următoarea:

Fig. 6 –  Terminalele LNG înainte de război (sursa: biznesalert.pl)

Capacitatea de delichefiere și injecție în rețeaua europeană de conducte de transport de gaz din aceste terminale era de 196 mmc / an.

De asemenea Europa se aprovizonează cu gaze prin conducte (58 mmc / an) sau prin terminale LNG din Norvegia.

Prin sudul Europei există un sistem de conducte care aprovizionează pe sub Marea Mediterană, Spania (18 mmc / an) și Italia (33,5 mmc / an).

Diversificarea surselor și traseelor de aprovizionare cu gaz face ca presiunea geopolitică care provenea din est să scadă.

Schematizand, în figura de mai jos, observăm că s-a schimbat total geopolitica energetică europeană.

Fig. 7 – Noile presiuni geopolitice în energia europeană (sursa: Cosmin Păcuraru)

Dacă citim presa din perioada septembrie – noiembrie 2021 găsim informații precum Statele Unite ale Americii cauta NLG pentru Europa în țările din spațiul MENA (Middle East and North Africa), căuta tancuri LNG pentru transport și încerca să faca țările UE construiască noi terminale LNG. În acel moment Europa nu înțelegea că Federația Rusă devine impredictibilă.

După aproape nouă luni, Europa se află într-o poziție neașteptată: depozitele europene de gaze sunt pline peste 90% și pe ceea ce numim „piața de gaze” există un exces care a dus la scăderea prețurilor.

Prețul gazului a crescut în câteva luni de zece ori, fapt care a dus la restrângerea activității industriale sau la falimentul unor companii. Acest fapt a dus și la scăderea consumurilor. Analiștii însă prevăd că dacă va fi o iarnă grea și lungă, există posibilitatea ca depozitele să se golească și ca prețurile să crească din nou.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Spuneti ca „Analiștii însă prevăd că dacă va fi o iarnă grea și lungă, există posibilitatea ca depozitele să se golească și ca prețurile să crească din nou.” Fara sa fie specialist si analist la o simpla cautare am aflat ca În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă. Despre o iarnă blândă vorbește și Centrul European pentur Prognoze pe Termen Mediu și Serviciul Meteorologic al Marii Britanii. here is what the October update forecast shows for the Winter season 2022/2023: Looking at the surface temperature probability forecast over Europe, we see an interesting pattern. Most of the central and western continent is in the average temperature range. However, a higher probability of warmer than average temperatures is over the southern and northern regions. Europe is expected to have near-average temperatures over most of the west-central parts of the continent. Above-normal temperatures are indicated over the northern and southern parts.

  Anul asta Putin poate sa-si pastreze gazele fix langa cele date de consumul de fasole. La anul? Vedem ce vor spune specialistii si analistii.

  • Am citit mai multe prognoze, in principiu daca nu e frig va fi cald, cum zicem noi, tiganii, fie iarna cit de grea numai vintul sa nu bata… pardon, acum trebuie sa bata vintu.

   P.S Nu mi-as face grije de Putin, ca n-ar avea ce face cu gazele, profitul lui Gazprom e in crestere.

  • Daca vad ca depozitul incepe sa se goleasca, lucru normal si firesc in opinea mea, doar s-a cumparat gazul sa fie folosit si nu pastrat „la naftalina” atunci la atingerea uneo anumite limite de golire ca. 50 % incep cu reincarcarea acestora pana la alta limita astfel incat gazul sa fie suficient pana la terminarea iernii.
   In depozite trebuie sa fie gaz tot timpul altfel nu functioneaza sistemul iar preturile vor fluctua in functie de cerea pietii.
   UE trebuie acum sa incheie contracte pe termen lung la preturi bune astfel incat sa fie asigurat gazul pt urmatorii cel putin 10 ani astfel incat sa nu incepa ruleta in fiecare an din nou.

 2. In aceasta schema, se vede foarte clar de ce gazele din Marea Neagra nu sunt exploatate. Poate ca se mai face curatenie prin ministerele ce decid in domeniu. Ba chiar si prin partide…

 3. Rusia are ,dincolo de nevoile Europei de gaz si petrol, ce ne-au adus in fata o criza energetica ,ce pare ca nu a tinut multa vreme ,Europa reusind sa isi cresca rezervele de energie clasica obtinute acum din alte surse,nevoie de a-si vinde resursele energetice .Cu toti stim cum economia capitalista nu este ,major, influentata in cazul disparitiei unor surse de energie sau de orisicare alt fel .Oricare loc gol, din domenii diferite , este umplut, instantaneu ,de alte entitati economice .Europa are o singura problema numita pret . Aproape zece luni , o data cu declansarea razboiului din Ucraina ,pretul a tot crescut .Acum pretul gazului si petrolului va incepe sa scada pe masura ce la „ portile Europei” , bat vapoarele incarcate cu gaz lichefiat si pe masura ce se refac conexiunile si cresc capacitatile de stocare a energiei clasice .Norvegia , Algeria , Kazahstan , Turcia si chiar Romania vor asigura nu numai transportul gazelor ci si cantitatile necesare Europei .Olanda si Germania au si ele mari zacaminte neexploatate ce tin de asa numitul gaz de Sist .Rusia are insa o imensa problema .Vechile rute de transport se inchid sau chiar sunt distruse(vezi Nord Stream 2) Puturile de extractie sunt cu greu puse in conservare (gazul tot ii arde ) ,conservare ce necesita capacitati tehnologice sau capacitati de stocare ,foarte apropiate ca distanta , pe care rusii nu le au . In acelasi timp sanctiunile ,chiar daca sunt uneori ocolite , cu buna stiinta ,obstructioneaza puterea Rusiei de a-si reface stocurile militare sau de a construi noi magistrale de transport petrol si gaze , cele vechi devenind inutile si greu de pus in conservare , atita timp cit costurile sunt imense .PIBul Rusiei nu permite astfel de actiuni economice sau chiar daca ele sunt incepute dureaza foarte mult spre a fi finalizate .Singura natiune ce a pierdut capacitatea de a folosi aceste magistrale , ce aprovizionau Europa venind din Rusia si care ar fi devenit un HUB energetic, este Germania . Pierderile nu se refera la faptul ,ce contine lipsa posibilitatii de aprovizionare a Germaniei cu gaze(acum se aprovizioneaza din alta parte chiar daca ii costa foarte mult punerea in functiune a noi capacitati de stocare si a celor ce tin de aducerea gazului lichefiat ), ele fac referire la pretul extrem de mic cu care Germania platea aceste resurse si in acelasi timp totul face referire la coruptia ce insotea intreg parcursul de la extragere la pompa .Nimeni nu stie cit de mare era aceasta coruptie (decesele ,ce au insotit primele luni ale razboiului , fac referire la asta ) cum nimeni nu stie cita cantitate, din gazul si petrolul obtinut de Germania ,a fost platita ca si integralitate .Pierderile sau declararea unor pierderi ,probabil imense (ireal existente ) ,pe tot traseul insotitor , au generat aparitia marilor averi facute de oligarhii de tot felul .Stim cu totii cum Ucraina era parte a acestor rute de transport si nu se poate sa nu intelegem , daca privim totul in acest fel , motivul ce a stat in spatele aparitiei conflictului dintre rusi si ucrainieni si in spatele loviturilor ce au provocat atitea dezastre ce sunt aparent ilogice si inutile . Razbunarea este arma ….., ne zice o veche zicala romaneasca, dar nu putem sa nu constatam aparitia ei impreuna cu toate formele ei de reprezentare .Asadar ,trebuie foarte bine inteles cum Putin nu poate ierta si nici renuta si cum Ucraina nu are cum demara un demers al pacii ce l- ar avea ca partener pe unul sau altul dintre conducatorii celor doua natiuni aflati fata in fata . Niciodata nu va exista vreo formula de pace intre cei doi sefi de STAT, cel putin in perioada in care ei sunt sau vor ramine ,reprezentantii ,la virf,ai celor doua natiuni .In acest context nu ar trebui sa ne mire cum Rusia ar putea lansa un atac nuclear, fie el reprezentat de una sau mai multe lovituri cu bombe ,minimal radioactive, ce ar putea ,rapid , demarca o linie de separatie intre cele doua armate aflate in conflict .Nu putem sa nu facem referire la demersurile ce au aparut in urma declansarii razboiului . Energia verde devine parte a unei formule ,extrem de rapide ,ce tine de punerea ei in practia , NATO si-a marit forta si a captat cele doua noi natiuni Finlanda si Suedia , UE se federalizeaza rapid si isi pune in aplicare intrega legislatie aferenta .Germania si Japonia se pot inarma fara restrictii . SUA isi vine gazul lichefiat si armamentul dovedit performant in lupta . Toate natiunile Est Europene scapa de armamentul ,invechit ,sovietic si isi refac stocurile de armament cu cel occidental de ultima generatie (ucraina devine un imens cimitir al armamentului fost sovietic) . Franta si Germania incep sa dubleze militar fortele NATO ale SUA aflate in Estul Europei . SUA aduce ,mai devreme decit era programat, noile sale capacitati nucleare in Uniunea Europeana .Rep Moldova si Ucraina au intrat pe un culoar al integrarii in UE .Occidentul se decupleza, in totalitate ,de Rusia si isi aduga noi aliati . Taiwanul ,Japonia ,Australia , noua Zeelanda , Coreea de sud si multi ,multi ,altii vin alaturi de UE si SUA. Romania devine o forta militara si un exemplu de bune practici in zona .Germania si Franta se unesc ,pe mai toate domeniile de activitate si ofera sisteme performante de aparare antiracheta Ucrainei ce impreuna cu tancurile si alte astfel de aparate de lupta , de felul Himars , incep sa faca diferenta in teatrele de razboi .Toate natiunile lumii sunt puse in fata unor alegeri .Putini sunt cei care vor mai ramine alaturi de sistemele comuniste redenumite, acum, Iliberale . Fara acest razboi toate aceste lucruri nu ar fi putut aparea .

 4. Dupa orice modificare profunda, exista o perioada de inertie, urmata de o perioada de ajustare, dupa care se intra in „noul normal”.
  Cei cu viziune si viteza de reactie, fie ei producatori sau consumatori, au ocazia de a se pozitiona, in beneficiul lor. Cei ce sunt parte a unor aliante / organisme comune / tratate, trebuie sa-si impartaseasca viziunea cu partenerii lor si sa gaseasca cea mai isteata cale de actiune comuna.
  Oricum, lumea se reaseaza si prin prisma provocarilor tranzitiei catre surse de energie cu impact redus asupra mediului. Invazia rusiei in Ucraina ofera, in plus ocazia clarificarii unor „granite” politice, economice, ideologice, ecologice, ale lumii moderne.
  Democratizarea accesului la surse „neclasice” de energie poate declansa democratizarea unor state aflate, astazi, in varii moduri de dependenta energetica.

 5. Practic politica ” economie verde” și ” emisiuni zero” a fost lăsată balta.
  In disperarea ecologiștilor, verzilor și Greta. 😀
  Aștept liniștit ” noile surse de energie”.
  Adică tot cărbune și nuclear.
  Cu moriștile de vânt și fotovoltaic, e oablă treabă.
  Scump și ” cum bate vântul”.
  PS.
  Rezerve mari de gaz descoperite oficial, sunt și în Mediterana. Pe lîngă Cipru, turci, israelieni și libanezi.
  Ce nu se spune cu gura mare e că si Ucraina are descoperite oficial și in apele putini adânci din Marea Neagră ( la maxim 70 metri adâncime mare ) vreo 1.000 miliarde de metri cubi de gaz.
  ( Noi vreo 100 miliarde metri cubi de gaz descoperite în ape mici dar și adânci.)
  Doar coincidenta, întâmplare, 😀 unde a atacat Putin ? Apele teritoriale ucraine din țărmul regiunii Donețk sunt cele mai bogate in gaz metan.
  Sigur nu le vrea Moscova. 🖕🖕

 6. Nea Cosmin, conform principiului, cine are acvariu e homosexual, si mata dovedesti prin interesul pt gaze ca esti putinist feroce. M-as fi asteptat ca la sfirsitul articolului sa ne spui cum se pot arunca-n aer aceste conducte, sau macar cum ne putem lipi cu clei de ele.
  Pt ca nea Cosmine, nu avem nevoie de gaze, odata ce avem regenerative, cu care vom produce si materialele plastice pt masini electrice, si medicamente si ingrasaminte pt plante bio, ce sa facem cu gazele!?
  Arza-le-ar focu de gaze sa fie la ei acolo, la chinezi, la iranieni, la brazilieni, nord coreeni sa se sufoce cu ele. Ca doar nu ne vom apuca noi acum sa sfirtecam (fracking) pamintul cautind gaze cu care vom arde apele si fluviile, sau sa gaurim pamintul pt alte gaze, ca de petrol si carbune, ochiul dracului, nici nu mai vorbesc. Mai bine plantam panselute care vor creste f frumos odata cu incalzirea globala.

  Noi, in cel putin o suta de ani vom avea gaze zero codoi, precum Cola fara zahar, berea fara alcool, rosiile fara gust, carnea fara colesterol, sexul fara femei. Si ce daca vom saraci un pic in aceasta suta de ani, ca prea suntem imbuibati, da ce africanii cum traiesc cu un euro pe luna si sunt fericiti si fac copii? Si sunt sigur ca-n suta asta de ani putin va fi oale si ulcele, ce ne dorim cu totii.

  • In Germania temerile sunt tot mai mari ca se doreste deindustrializare tarii, vezi BMW care investeste 1,7 miliarde de euro in productii in SUA. Vor urma si alte firme care datorita politicilor economice si energetice germane vor urma. Macron doreste reindustrializarea Frantei, motorul european franco- german este pe cale sa gripeze iar Scholz si Macron dupa cate putem obesrva nu vor mai fi prieteni.

 7. Politica energetică este urmarea politicii de putere. După câștigarea ” războiului rece”, Europa de Vest, euforizata, s-a extins spre Est cu jecmănirea corespunzătoare a amărâteleor de state postcomuniste. Apoi Europa de Vest a vrut mai mult, respectiv o Mare Uniune Euro-Asiatica cu Rusia capabilă să detroneze SUA din postura de hegemon mondial și să-i ia locul. Nu a fost să fie! SUA s-a prins și acum Europa de Vest a rămas izolată și urâtă de toată Lumea. Iar durerea cea mare a Europei de Vest este lipsa energiei ieftine rusești. Vor trece zeci de ani până când Europa de Vest își va reveni energetic și economic. Întotdeauna erorile și lăcomia de putere se răzbună. Cam asta este trista concluzie asupra Europei noastre….

 8. Gazul este materia prima pt industrie cu moristile de vant si fotovoltaicele nu se poate satisface necesarul de energie atat pt ardere/incalzit etc.cat mai ales ca materie prima pt industria chimica.
  Decarbonizarea UE pana in 2050 daca ne luam dupa activistii ecologisti sistinuti de mediul politic atat la nivel UE cat si national va produce deindustrializarea masiva a Europei.
  Sper sa apara lideri in Europa care vor putea opri acesta nebunie insa tineretul este deja intrat de „contaminat” de ideile verzi incat nu prea vad scapare.
  Universitatile si mass media sunt pe trend, sustin cu toate mijloacele politica de stanga/ecologista iar atata timp cate vom avea guverne pro nu se va intampla mare lucru, banii publici fiind alocati in functie de oridinele politice.
  Industria europeana se supune dupa cate putem observa din ce in ce mai mult amestecului politic masiv vezi transformarile din industria auto europeana dar nu numai, amestecului masiv de la bruxelles care poate santaja foarte usor prin alocarea sau nealocarea fondurilor UE catre statele care se alineaza astor politici antiindustriale.
  Deindustrializarea Europei va provoca dependente si mai masive de zona asitica dominata de China, politicienii de astazi vad ca nu au invatat nimic respectiv sunt intrat de influenatati si corupti incat ne arunca vazand cu ochii in mainile Chinei comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro