joi, decembrie 12, 2024

Scrisoare deschisă a societății civile din România către Maia Sandu

(În urma declanșării războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, vectorii de influență pro-rusă și-au intensificat activitatea în toată Europa. Efectele acestei activități încep deja să fie discernabile și în România, unde încrederea în Uniunea Europeană pare să fi scăzut dramatic, după ultimele sondaje. În ce privește Republica Moldova, lipsită de plasele de siguranță UE și NATO de care România beneficiază, sunt cu atât mai îngrijorătoare intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse.

În acest context, în interiorul PEN România a apărut ideea unei scrisori deschise, adresată de către societatea civilă din România președintei Maia Sandu, care să o asigure că poate conta pe sprijinul necondiționat al românilor pentru construirea destinului european al Republicii Moldova.

Concepută într-un mediu de scriitori, scrisoarea noastră deschisă nu se adresează numai scriitorilor. Ea este semnată deja și de regizori, muzicieni, istorici ai religiilor, jurnaliști etc. Și dorim ca ea, în ultimă instanță, să fie semnată de cât mai mulți cetățeni ai României, indiferent de profesiunea lor.

Fiindcă, indiferent de meseriile noastre, știm cu toții asta: Republica Moldova are un destin european. Și trebuie să fie cât mai repede alături de România în Uniunea Europeană.

Vă invităm, așadar, să semnați (direct în secțiunea de comentarii) și dumneavoastră, toți cei care credeți același lucru. (Bogdan Crețu & Radu Vancu))


Stimată Doamnă Președintă Maia Sandu,

Subsemnații, cetățeni români interesați deopotrivă de destinul României și al Republicii Moldova, ținem să vă asigurăm că suntem alături de Dumneavoastră în efortul de a orienta Republica Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Destinul european comun este singura variantă benefică de dezvoltare pentru țările noastre.

Știm din propria noastră istorie recentă cât de dificilă este orientarea eficientă a țării înspre integrarea europeană. Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina nu face decât să complice și mai mult situația.

Sunt cu atât mai evidente și mai îngrijorătoare semnele acutizării războiului hibrid prin care Rusia încearcă să saboteze integrarea țărilor noastre în UE. Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova.

Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă.

Primul dintre ele e reprezentat de forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen.

Al doilea exemplu este recenta numire la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău a doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice.

Doamnă Președintă,

Și pentru noi sunt la fel de revoltătoare ca și pentru Dumneavoastră toate aceste gesturi – care încep să facă sistem. În pofida cinismului acestor actori politici români, vă asigurăm că aveți în societatea civilă din România un partener în eforturile dumneavoastră de a orienta definitiv Republica Moldova pe drumul destinului ei european.

           

Cu solidaritate,

Radu Afrim, regizor

Liviu Antonesei, scriitor

Vasile Baghiu, scriitor

Gabriel Bebeșelea, dirijor

Grațiela Benga, critic literar

Ana Blandiana, scriitoare

Corin Braga, scriitor

Rodica Bretin, scriitoare

Romulus Bucur, scriitor

Ruxandra Burcescu, scriitoare

Magda Cârneci, scriitoare

Domițian Cesereanu, scriitor

Ruxandra Cesereanu, scriitoare

Eugen Ciurtin, istoric al religiilor

Mariana Codruț, scriitoare

Marian Coman, scriitor

Florica Courriol, traducătoare

Bogdan Crețu, scriitor

Dan Dănilă, scriitor

Péter Demény, scriitor

Caius Dobrescu, scriitor

Lia Faur, scriitoare

Gabriela Feceoru, scriitoare

Dinu Flămând, scriitor

Radu Pavel Gheo, scriitor

Cătălin Ghiță, scriitor

Bogdan Ghiu, scriitor

Vasile Gogea, scriitor

Florin Hălălău, scriitor

Michael Hăulică, scriitor

Vasile Iftime, scriitor

Ligia Keșișian, scriitoare

Claudiu Komartin, scriitor

Dan Lungu, scriitor

Ștefan Manasia, scriitor

Viorel Marineasa, scriitor

Ciprian Măceșaru, scriitor

Călin-Andrei Mihăilescu, scriitor

Victoria Milescu, scriitoare

Ioana Miron, scriitoare

Angelo Mitchievici, critic literar

Rareș Moldovan, scriitor

Ioana Morpurgo, scriitoare

Mirela Nagâț, jurnalistă

Victoria Nagy Vajda, curatoare

Ioana Nicolaie, scriitoare

Niculina Oprea, scriitoare

Radu Paraschivescu, scriitor

Cezar Paul-Bădescu, scriitor

Ioana Pârvulescu, scriitoare

Cosmin Perța, scriitor

Ion Pop, critic literar

Dumitru Radu Popa, scriitor

Ofelia Prodan, scriitoare

Daniela Rațiu, scriitoare

Mirela Roznoveanu, scriitoare

Radu Sergiu Ruba, scriitor

Mariana Sipoș, scriitoare

Simona Sora, scriitoare

Monica Spiridon, critic literar

Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor

Bogdan Suceavă, scriitor

Ovidiu Șimonca, jurnalist

Cătălin-Mihai Ștefan, scriitor

Radu Ulmeanu, scriitor

Doina Uricariu, scriitoare

Mihai Vacariu, scriitor

Radu Vancu, scriitor

Dragoș Varga, critic literar

Gelu Vlașin, scriitor

Andrei Zbîrnea, scriitor

Distribuie acest articol

294 COMENTARII

  1. Alla Visnevski, cetățean român din Republica Moldova. Susțin inițiativa autorilor scrisorii și mă alatur. Îi mulțumesc Celui de Sus că intr-un moment atât de dificil mica Moldovă o are Președinte pe dna Maia Sandu, un Om de stat cu majusculă.

  2. Din diaspora, semnez și ma bucur că există această inițiativă în sprijinul Basarabiei istorice în demersul ei de integrare europeana.
    Un moldovean ai cărui bunici au fost călcați de Stalin și armata lui, în Moldova istorică, născut român și acum aflat la studii,în Elada.

  3. In primul rand doresc sa ii transmit tot respectul meu doamnei Maia Sandu. Îmi ridic pălăria în fața dumneaei și mă înclin. Cu respect doamna Sandu!

    Cred că în tot războiul acesta, pentru dumneaei, femeie – presedinte al unui stat mic, între Ukraina și zona NATO, a fost (și este) cel mai greu. Daca in Ro (unde ritmul vieții s-a păstrat normal), avem Simioni și Sosici, avem biserici și monarhi pro-razboi și pro-Rusia, avem urmași ai refugiaților care aprobă războiul, nu mă îndoiesc că în Republica Moldova sunt și mai mulți care aprobă moartea (in final, războiul înseamnă moarte). Aveți grijă de dumneavoastră doamna Sandu, viața este tulbure și grea în vremuri de război.

    Vă asigur că dincolo de mâzga politicianista Romania are oameni raționali și empatici. Susțin scrisoarea și o semnez și eu.

    Sărbători Pascale (catolice, ortodoxe pe nou și pe vechi) cu liniște!

  4. Deși afectez corola cu minuni a lumii, nu pot să nu observ că mai sus e vorba de O PARTE a societății civile, și nu de ea în totalitate, cum este redactat în deschiderea articolului.

  5. Tot din ciclul Platon îmi e prieten…

    „sunt cu atât mai îngrijorătoare intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse.
    În acest context, în interiorul PEN România a apărut ideea unei scrisori deschise, adresată de către societatea civilă din România președintei Maia Sandu, care să o asigure că poate conta pe sprijinul necondiționat al românilor pentru construirea destinului european al Republicii Moldova.”

    În condițiile în care o categorie de cetățeni – mică/mare) ai României e animată de sentimente antieuropene și produse, e nepotrivit să vorbești de „sprijinul necondiționat AL ROMÂNILOR”.

    E doar al unei părți dintre cetățenii României.

  6. Felicitări pentru inițiativă !
    O susțin din tot sufletul pe Maia Sandu și Moldova !
    Cristinel Popescu – Inginer

  7. Semnat!
    Pentru destinul european al Republicii Moldova și pentru păstrarea integrității patrimoniului său, oricui i-ar face cu ochiul…
    Pentru că „Soluția în fața injustițiilor e una singură: să nu taci, să vorbești, să lupți, să te afli în treabă. Să nu-ți vezi de treburile tale, ci de treaba dreptății, care-i adevărata treabă a fiecăruia.” Nicolae Steinhardt

  8. Susțin cu toată inima și puterea demnității mele acest demers al societății civice din România adresat dnei Sandu. Consider necesar de extins acest mesaj către societatea civică din Republica Moldova, opinia căreia a fost și este desconsiderata de anumiți subiecți politici, de BOR, de instituțiile statului roman. Noi, societatea civică din Republica Moldova, respingem categoric încercarea unor partide politice, oameni din instituțiile statului roman, a celor din BOR de a tabăra peste societatea din RM, peste instituțiile din RM și a impune “cu binișorul și frățește” lucruri pe care societatea noastră, care se confrunta cu numeroase probleme, diverse conflicte interne de natura lingvistica, religioasă, teritorială, etc. nu și le dorește astăzi. Mai mult, părerea noastră nici ca contează. In timp ce noi ne confruntam direct cu insecuritatea de tot felul guvernanții României ne spun ca ne sunt “alături”. Nu exista acorduri semnate care ar asigura cetățenii RM despre implicarea și interesul României. Totul este demagogie.Ni se vorbește permanent despre ajutoarele acordate de România, de rețelele de gaze, electricitate care au fost conectate la sistemul din țara. Dar noi, cetățenii RM continuam sa plătim pentru consumul acestora de doua trei ori prețul celor din România. Lemnele promise “ajutor” frățesc, 134 mii metri au fost cumparate in realitate de Departamentul ONU pentru refugiați, in RM au ajuns in realitate câteva sute metri lemn de tei….Politicienii României mint cetățenii romani despre ajutorul acordat RM, fac șmecherii de tot soiul, nu fac publice aceste ajutoare. In concluzie consideram ca astăzi este necesar ca guvernele din ambele state românești trebuie sa se preocupe de pregătirea societăților noastre pentru Unitatea noastră in familia Europe. Trebuie sa facă totul pentru atenuarea si rezolvarea conflictelor, problemelor interne din RM. Sa construiască încrederea cetățenilor in viitorul nostru comun. Succese.

  9. Aprecieze inițiativa și conținutul scrisorii! Mă alătur cu plăcere semnatarilor in speranța că de această dată Republica Moldova își va urma cursul ales, alaturi de țara mamă!

  10. Fără îndoiala suntem toți alături de Maia Sandu, admiram curajul și determinarea. Sunt fiica de basarabeni, mulți din familie morți in Siberia, alții refugiați. Speranța dintotdeauna e sa vedem R. Moldova unita cu România, apoi in UE.

  11. Susțin din tot sufletul aceasta initiativa a societății civice din România adresat dnei Maia Sandu de sprijin neconditionat. Sprijinul nostru, al unor cetateni de rand, nu poate fi decat unul moral, insa politicienii de la conducerea tarii au datoria sa sprijine material si logistic mult mai eficient, Republica Moldova in aceste vremuri grele, cand Rusia face presiuni dure pentru abaterea acestui stat romanesc de la drumul sau european. Cu indignare, constat ca incompetentii nostri politicieni, prin masuri aberante submineaza acest drum, de parca ar fi uneltele Moscovei. Ma refer in primul rand la ajutoarele materiale si energetice livrate cu intarziere sau in cantitati insuficiente, dar si la forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei ori la numirea doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc, la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău, Cum de a ales PSD o asemenea podoaba de femeie sa o opuna pe o asemenea functie? Ar trebui sa se dea o justificare pentru aceasta alegere. Probabil ca mai sunt si alte masuri subversive ale politrucilor nostrii de care noi nu stim. Felicitari pentru initiativa!

  12. MULȚUMIRI INFINITE tuturor celor , care au scris și care susțin această adresare către doamna președinte MAIA SANDU. VĂ SUSȚIN, VĂ ADOR , SUNTEȚI ADEVĂRAȚII MEI FRAȚI, DUMNEZEU SA VA BINECUVÂNTEZE, SA VA DEA SANATATE, REALIZĂRI DORITE, PAZA SI INFINITA SA IUBIRE . DOAMNE AJUTĂ. MOLDOVA – E ROMÂNIA, È C.E🇦🇩🇪🇺 TOȚI MOSCALII CRIMINALI SA PLECE ÎN MOSCALIA LOR FASCISTA. MOLDOVA .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro