joi, martie 27, 2025

Senzațional! Diaconescu-OTV cât p-aci să fie membru CNA

Zilele trecute CNA a aplicat postului OTV o sancțiune aspră, după mai multe sancțiuni date cu milă, cum ar fi o somaţie publică, o amendă de 5 000 de lei, una de 10 000 de lei, una de 50 000 de lei, două de 100 000 de lei și una dublă mai recentă: i-a întrerupt emisia timp de 3 ore în intervalul 18-21 pentru publicitatea politică deșănțată practicată de candidatul la toate funcțiile importante în stat, Dan Diaconescu, nu de mult văzut cu cătușe trendy pe la ”mititica”, pentru șantaj și înșelăciune. Întreruperi ale postului cu pricina au mai fost, de câte 10 minute prin octombrie trecut și în ianuarie 2012, una de 3 ore în octombrie 2007, sau o sancțiune de retragere a licenței în 2002, când toată suflarea susținătoare a democrației și a libertății presei s-a revoltat (inclusiv subsemnata), solidarizându-se cu victima Dan Diaconescu, căruia tocmai i se luase tribuna. Cu scuzele de rigoare și cu cenușă în cap, e de recunoscut că măsura de atunci a CNA fusese legală și necesară, iar militantismul pro-OTV se arată acum a fi fost de un idealism juvenil. Revenirea OTV după 18 luni de absență în aprilie 2004, sub altă firmă dar cu și mai rele năravuri, a contagiat  mass-media de boala numită ”otevizare”, sub privirea  inhibată a doctorului CNA. Diaconescu a devenit nabab, ridicând șantajul la rang de artă, s-a lansat în politică pentru a-i reprezenta pe amărâți din avionul personal sau din Bentley-ul de la scară. Art.95 din Legea Audiovizualului, prin care Consiliul poate cere retragerea licenței audiovizuale sau a dreptului de furnizare a serviciului media pentru incitarea publicului la ură naţională, rasială sau religioasă, pentru incitarea explicită la violenţă publică, la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat sau la acţiuni teroriste, nu pare să reprezinte leac pentru o televiziune în plină propagandă electorală, încurajată de niște îndoielnice sondaje. Dar poate o doză de șoc, cum totuși ar fi retragerea licenței, este terapia potrivită.

Dar iată, senzațional, ce dezvăluie arhivele, mai ales când memoria slăbește sub avalanșa de întâmplări, lupte la baionetă, permutări, mezalianțe, relații la cuțite urmate de împăcări ipocrite, răzbunări de operetă sau pupicuri dulci de pe scena politico-mediatică de la noi: în 2002 n-a lipsit mult ca Dan Diaconescu să devină membru CNA, la propunerea PRM.  Prietenul de nădejde Vadim Tudor cerea astfel senatorilor și deputaților o recunoaștere a faptului că ridicarea licenței era un abuz. N-a ieșit pasiența, relațiile s-au stricat, iar lichelele politico-mediatice s-au spurcat în mod public la nesfârșit. În 2010 Vadim Tudor reclama OTV la CNA pentru publicitatea electorală prematură adaugând câteva vorbe de duh de genul ”Mie îmi este milă de Dan Diaconescu, dar rar am văzut un om atât de murdar. Nu am nevoie de postul lui de televiziune şi, dacă vrea politică, îi dau politică să se sature, nu este posibil să mintă în halul ăsta…”, iar în 2012 același Vadim semna pompos în Tricolorul, cu toate  titlurile pe care electoratul naiv i le-a cadorisit, un comunicat de război către ”pușlamaua nespălată” și ”puradelul pușcăriabil” Dan Diaconescu, dat în judecată pentru calomnie și difuzare de informații mincinoase: ”Făcătura lui de partid, PP-DD, n-a depăşit niciodată 6%, dar e umflat cu pompa tocmai de ciocoii pofticioşi, cu care pretinde că se luptă”. În fine, ”Totul are o limită, chiar şi în abjecţie!”, mai zice  pe drept cuvânt Tribunul, omițând să și-l aplice șieși.

Multe ar fi de descâlcit, dacă CNA, ANAF și Parchetul ar vrea, la acest canal toxic, cu patronat ambiguu înregistrat în paradisul fiscal cipriot, vândut și revândut prin tranzacții care aduc a spălare serioasă de bani, având în spate un cocktail de nume vecine cu infracțiunea ca Sorin Ovidiu Vântu, Ion Dumitru Relu sau Petromservice, sau doar bizare cum ar fi cel al lui Cosmin Gușă și cu două cereri de insolvență la ușă. Dar asta numai dacă CNA, ANAF și Parchetul ar vrea. Că de putut, ar putea.

Articol publicat și în revista 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Senzational- Diaconescu-OTV cat p-aci sa fie membru CNA – Contributors…

    „Dar iată, senzaţional, ce dezvăluie arhivele, mai ales când memoria slăbeşte sub avalanşa de întâmplări, lupte la baionetă, permutări, mezalianţe, relaţii la cuţite urmate de împăcări ipocrite, răzbunări de operetă sau pupicuri dulci de pe scena poli…

  2. D-na Armanca, ati citit cu atentie ce tot scriu Diaconescu sau Barbu pe tablele din studioul tv.in timpul emisiunilor lor si ati vizionat cu atentie, si fara sa fiti sub influienta faptului ca toti cei pro Diaconescu sint timpiti (stiu ca se scrie sunt, si cu i din a, dar eu nu recunosc acest lucru) sint
    inculti, etc. ati stat sa va ginditi cu rigoare ca tot ce se spune despre jaful din tara este adevarat?
    Ati fost prin tara in excursii, ati vazut macar din mersul masinii. trecind prin zonele industriale
    ale oraselor, in ce stare jalnica au ajuns, intreprinderi care cindva produceau asa cum era atunci.
    Aceste fabrici se spune ca erau nerentabile, dar va spune un om cu experienta de peste 40 de ani petrecuti pe cimpia muncii, ca era posibil sa se modernizeze si sa devina rentabile unele fabrici, altele sa se conserve pentru vremuri mai bune, nu trebuia nimic darimat.
    In orice caz, de jaful national trebuie sa raspunda vinovatii, si asta vrea Diaconescu si Barbu, si cred ca si multi romani.
    Va spun imi vine sa pui mina pe mitraliera cind vad colegi de munca fosti specialisti in meseria lor cum vind la taraba zarzavaturi.(om cu facultate specialist in roti dintate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro