sâmbătă, octombrie 1, 2022

Sfârşitul trumpismului. A fost un virus sau un vaccin?

In tot răul e şi-un bine: era necesară mineriada asta la Washington pentru ca Partidul Republican să se de-trumpizeze, aşa cum se întâmplă accelerat în ultimele 24 de ore. Până ieri susţinerea politică din partea lui Trump era garanţia că te vei realege în Congres şi Senat. De ieri e o pată la dosar, un ambarasment de care toţi vor să scape cât mai repede, începând cu corifeii Mitch McConnell, Tom Cotton sau Ted Cruz. Va fi foarte interesantă cursa pentru desemnarea candidatului prezidenţial republican în 2024, un exerciţiu delicat de delimitări şi explicaţii din partea multora: da, e adevărat că l-am susţinut, dar …

Două luni de contestări penibile ale alegerilor au îndepărtat de partid segmente importante din votanţii recenţi ai preşedintelui. Înainte exista pretextul că delirul de grandoare şi agresivitatea pe Twitter sunt pentru ţară, ca s-o apere de rivali externi şi s-o facă iar mare. Perioada de după pierderea alegerilor a făcut însă mai clară căderea în delir şi mai ales ridicol. Mai cu seamă, faptul că totul e în interes personal şi de grup, începând cu lista degradantă de graţieri prezidenţiale ale consultanţilor politici corupţi.

Ca atare, la alegerile pentru Senat de alaltăieri votanţii republicani din Georgia au stat acasă, iar ceea ce în noiembrie părea imposibil, s-a produs: doi candidaţi solizi de dreapta au pierdut fiind susţinuţi activ în campanie de preşedinte. Şi anume, au pierdut la mustaţă în favoarea primului senator de culoare în istoria Georgiei sudiste şi a unui regizor de filme documentare de 33 de ani, de origine evreiască, care lucrează la Londra. Nici Sudul nu mai e ce sperau unii să fie.

După ce comentatorii au petrecut toată luna noiembrie despicând firul în patru cât de indecise au fost alegerile şi ce greu va fi mandatul lui Biden-Harris, cu un Senat ostil care va bloca orice iniţiativă, iată că Donald Trump a reuşit să dreagă şi chestia asta, miraculos şi post-factum: le-a pierdut republicanilor camera superioară. Atingerea magică de odinioară s-a transformat în sărutul morţii.

După cum au remarcat analiştii, ziua de ieri marchează sfârşitul trumpismului ca proiect votabil. Cum Fox News s-au despărţit şi ei de Trump de ceva vreme, luându-şi porcăiala cuvenită pe Twitter de la preşedinte, el va rămâne alături de o sectă de scandalagii marginali, un fel de AUR american fără acces la mainstream. Va fi prezent pe social media şi canale TV tot mai de nişă, de exemplu Newsmax şi OAN (aşa cum şi simpatizanţii săi din România migrează de la o vreme spre canale alternative şi grupuri închise, pozând în martiri ai liberei exprimări). Pare că populismul în opinia publică evoluează în cicluri: o vreme acaparează centrul, dar la un moment dat se produce un declic, o radicalizare bruscă, iar grupul de fanatici îşi strânge bagajele şi se mută în altă parte, aşa cum roiesc coloniile de albine.

Sechele post-Trump vor rămâne desigur în Statele Unite şi nu numai. “Fraudarea alegerilor” din 2020 va intra în galeria clasică de mituri fondatoare ale grupărilor conspiraţioniste, alături de OZN-uri, asasinarea lui Kennedy de CIA şi pizzeria cu pedofili a lui Hillary Clinton. Tema va fi exploatată, mai grosolan sau mai finuţ, de anti-occidentalii de pe toate planeta. Platforma morală de pe care SUA ofereau asistenţă pentru democraţie se erodează iar alţii profită: vezi cum trece China zilele astea cu tractorul peste protestatari şi fărâmele de opoziţie politică în Hong Kong, renunţând la ultimele aparenţe. Lideri PCC şi presa de stat vorbeau ieri cu satisfacţie despre destrămarea SUA după modelul URSS; Kremlinul n-avea cum să lipsească cu propria marotă, “revoluţiile portocalii”. Fiecare cu ce-l doare mai acut.

Pierderea marelui adversar ideologic va fi o ocazie şi pentru stânga din SUA să-şi disciplineze pornirile extremiste şi să realizeze cât de mult rău le-a făcut în campanie încercarea de a se bate cu Trump pe terenul lui: anarhia şi violenţa stradală de tip francez, cocoloşită oricând şi cu orice preţ “pentru cauză”, decredibilizează orice plan de reformă socială. Dacă ceva putea duce la pierderea alegerilor de către Biden, asta a fost sloganul toxic “Defund the police” care a îndepărtat de Partidul Democrat mulţi votanţi moderaţi. Ziua de ieri a arătat că din când în când ai nevoie de poliţie, ba chiar şi de Garda Naţională, ca să aperi democraţia, nu?

Cu alte cuvinte, trumpismul care se încheie trebuie înţeles exact cum a fost el: un frison populist care accidental a cuprins Partidul Republican, dar în alt context sau alt loc putea să se manifeste foarte bine şi pe partea cealaltă – cum se întâmplă, de exemplu, în Mexicul învecinat, unde guvernează un Trump marxist. Se încheie deci un episod, dar nu ştiu dacă tot serialul, pentru că fuziunea revoluţionară roşu-brună şi bătălia apocaliptică între două tabere echipate diferit, dar care folosesc aceleaşi principii şi arme – limbajul radical-revoluţionar; citirea selectivă, prin ochelari ideologici a realităţii; şi instrumentarea politică a spaimelor şi resentimentelor sociale – rămâne mai departe o marcă a sec XXI. Şi nu doar în Americi dar, mai ales, în Europa.

Dar poate că, optimist, trumpismul a fost vaccinul care va crea anticorpi democraţiei occidentale de ambele părţi ale Atlanticului, făcând-o mai rezistentă la asemenea virusări moderne, iar frisonul de ieri a fost doar un efect secundar trecător.

Distribuie acest articol

171 COMENTARII

 1. Dle Ionita, nu vi se pare, totusi, ca nicio incercare de a prezice evolutia politica in SUA nu mai are vreo sansa mai mare de succes decat datul in bobi? In fond, Trump a fost ales acum 4 ani in ciuda unui background complet nerespectabil (incluzand episoade de iesiri din faliment pe seama platii a cativa centi pe un dolar investit de idiotii care s-au luat dupa ideile lui geniale de business) si a unei aparente care ar fi trebuit sa sugereze oricarui om normal ca individul este vadit un psihopat. Dupa alti 4 ani, a fost vectorul care a declansat cea mai mare participare la vot in peste 100 de ani. Desi daduse nenumarate dovezi de instabilitate mentala si de imbecilitate indiscutabila. Vorbim, totusi, de un personaj cu un vocabular uzual de maximum 100 de cuvinte…

  Care tocmai si-a alienat cei mai devotati sustinatori dupa ce i-a trimis „up Pennsylvania Avenue” ca sa faca ceva pentru el (nici in mintea lui nu era clar ce anume), a avut iesiri publice de debil mintal in timpul asediului unui Capitoliu lipsit de gaste si s-a lepadat de ei ulterior intr-un puseu de lasitate absolut siderant. Dar a demonstrat ca „se poate”. Iar cel care va prelua „stafeta” nu va fi necesarmente un clovn de aceeasi dimensiune.

  Imi pareti incredibil de optimist cand vorbiti despre „o sectă de scandalagii marginali, un fel de AUR american fără acces la mainstream”. Intai, pentru ca nu mai exista mainstream. Al doilea, pentru ca nu mai sunt o secta. Al treilea, pentru ca tot ce mai tine AUR-ul departe de putere este tocmai faptul ca exista o proportie insemnata de concetateni care nu au inca acelasi acces la (si apetit pentru) „retelele sociale” precum americanii.

  Nu vi se pare ca situatia este ca si compromisa din moment ce nu expunerea unor noi „lideri de opinie” drept ceea ce sunt de fapt (cvasi-sistematic semidocti cu pretentii si frecvent purtatori de tare tratabile doar in asezaminte psihiatrice) protejeaza „societatea” de influenta lor, ci modalitatile (care nu pot functiona la infinit) de a ii impiedica sa ajunga prea bine cunoscuti?

  Pe McConnell l-ati inclus intr-oenumerare de „corifei” ai lui Trump. In ciuda faptului ca primul lui discurs (i.e., dinainte de „saturnalii”) a fost remarcabil de clar si ascutit („the election was not even close”, „death spiral” etc). Pana si Pence, care ani de zile nu a vorbit in public fara sa se refere laudativ la Trump cel putin o data la doua propozitii (amintindu-mi de Manea Manescu) a fost la inaltimea ceruta de situatie. Dar data viitoare nu vor mai fi ei.

  Iar pe de alta parte, chemarile explicite la anarhie („defund police”) si la „exproprierea expropriatorilor” (prescurtare pentru Weltanschaung-ul lui Sanders) vor energiza cealalta jumatate a gloatei de militanti cu pumnul si pistolul.

  Mie mi se pare ca thriller-ul e de-abia la inceput.

 2. „Pierderea marelui adversar ideologic va fi o ocazie şi pentru stânga din SUA să-şi disciplineze pornirile extremiste…”

  După cum se vede și din comentariile la prezentul articol, lucrurile stau cu totul altfel.

  „Trumpismul” nu a fost nici virus, nici vaccin, iar comparația cu Mexicul este total neîntemeiată. Să explic…

  Democrația SUA reprezenta un reper, un model, pentru majoritatea democrațiilor lumii. „Trumpismul” este o formă de extremism similară cu nazismul ori comunismul, iar dl D. Trump a validat, a legitimat extremismul, arătând întregii lumi că el poate apărea inclusiv în „democrația-model”, prin urmare, poate fi o formă de guvernare în orice stat, în orice societate, nu doar în „țările bananiere”.

  …Iar falia creată în societatea americană nu dispare odată cu plecarea d-lui Trump de la Casa albă, așa cum nu dispare nici prăpastia dintre democrațiile lumii și regimurile autoritare. Dimpotrivă, autoritariștii au acum argumente solide în favoarea lor, după cum observă și autorul articolului.

  Asaltul asupra Capitoliului a arătat, pe lângă imensele prejudicii aduse principiilor democratice, că autocrația este un regim acceptabil oriunde în lume, iar cei care l-au susținut pe D Trump în demersurile domniei-sale antidemocratice s-au arătat a fi de la militanții anti-NATO, la extremiștii neo-naziști și neo-marxiști, de la pro-ruși, la rasiști și xenofobi de toate felurile șamd.

  Nu, nu a fost un virus, nu a fost un vaccin. Este cea mai elocventă dovadă că se poate! Oricând și oriunde în lume! Iar asta este cumplit de periculos.

 3. Trumpismul sau cum sa amagesti milioane de oameni doar spunind niste cuvinte . Nu am avut ce face si distras de alte treburi marunte am uitat sa dau drumul la sonor tocmai in momentul ultimului discurs al fostului presdinte american , discurs tinut cu putina vreme inainte de peripetiile unui cetatean american in incinta Capitoliului . Incercati si voi – faza asta – si doar priviti , fara sa auziti , ceea ce fostul presdinte spune . O sa va schimbati precis intelegerea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro