miercuri, septembrie 29, 2021

Sfârşitul trumpismului. A fost un virus sau un vaccin?

In tot răul e şi-un bine: era necesară mineriada asta la Washington pentru ca Partidul Republican să se de-trumpizeze, aşa cum se întâmplă accelerat în ultimele 24 de ore. Până ieri susţinerea politică din partea lui Trump era garanţia că te vei realege în Congres şi Senat. De ieri e o pată la dosar, un ambarasment de care toţi vor să scape cât mai repede, începând cu corifeii Mitch McConnell, Tom Cotton sau Ted Cruz. Va fi foarte interesantă cursa pentru desemnarea candidatului prezidenţial republican în 2024, un exerciţiu delicat de delimitări şi explicaţii din partea multora: da, e adevărat că l-am susţinut, dar …

Două luni de contestări penibile ale alegerilor au îndepărtat de partid segmente importante din votanţii recenţi ai preşedintelui. Înainte exista pretextul că delirul de grandoare şi agresivitatea pe Twitter sunt pentru ţară, ca s-o apere de rivali externi şi s-o facă iar mare. Perioada de după pierderea alegerilor a făcut însă mai clară căderea în delir şi mai ales ridicol. Mai cu seamă, faptul că totul e în interes personal şi de grup, începând cu lista degradantă de graţieri prezidenţiale ale consultanţilor politici corupţi.

Ca atare, la alegerile pentru Senat de alaltăieri votanţii republicani din Georgia au stat acasă, iar ceea ce în noiembrie părea imposibil, s-a produs: doi candidaţi solizi de dreapta au pierdut fiind susţinuţi activ în campanie de preşedinte. Şi anume, au pierdut la mustaţă în favoarea primului senator de culoare în istoria Georgiei sudiste şi a unui regizor de filme documentare de 33 de ani, de origine evreiască, care lucrează la Londra. Nici Sudul nu mai e ce sperau unii să fie.

După ce comentatorii au petrecut toată luna noiembrie despicând firul în patru cât de indecise au fost alegerile şi ce greu va fi mandatul lui Biden-Harris, cu un Senat ostil care va bloca orice iniţiativă, iată că Donald Trump a reuşit să dreagă şi chestia asta, miraculos şi post-factum: le-a pierdut republicanilor camera superioară. Atingerea magică de odinioară s-a transformat în sărutul morţii.

După cum au remarcat analiştii, ziua de ieri marchează sfârşitul trumpismului ca proiect votabil. Cum Fox News s-au despărţit şi ei de Trump de ceva vreme, luându-şi porcăiala cuvenită pe Twitter de la preşedinte, el va rămâne alături de o sectă de scandalagii marginali, un fel de AUR american fără acces la mainstream. Va fi prezent pe social media şi canale TV tot mai de nişă, de exemplu Newsmax şi OAN (aşa cum şi simpatizanţii săi din România migrează de la o vreme spre canale alternative şi grupuri închise, pozând în martiri ai liberei exprimări). Pare că populismul în opinia publică evoluează în cicluri: o vreme acaparează centrul, dar la un moment dat se produce un declic, o radicalizare bruscă, iar grupul de fanatici îşi strânge bagajele şi se mută în altă parte, aşa cum roiesc coloniile de albine.

Sechele post-Trump vor rămâne desigur în Statele Unite şi nu numai. “Fraudarea alegerilor” din 2020 va intra în galeria clasică de mituri fondatoare ale grupărilor conspiraţioniste, alături de OZN-uri, asasinarea lui Kennedy de CIA şi pizzeria cu pedofili a lui Hillary Clinton. Tema va fi exploatată, mai grosolan sau mai finuţ, de anti-occidentalii de pe toate planeta. Platforma morală de pe care SUA ofereau asistenţă pentru democraţie se erodează iar alţii profită: vezi cum trece China zilele astea cu tractorul peste protestatari şi fărâmele de opoziţie politică în Hong Kong, renunţând la ultimele aparenţe. Lideri PCC şi presa de stat vorbeau ieri cu satisfacţie despre destrămarea SUA după modelul URSS; Kremlinul n-avea cum să lipsească cu propria marotă, “revoluţiile portocalii”. Fiecare cu ce-l doare mai acut.

Pierderea marelui adversar ideologic va fi o ocazie şi pentru stânga din SUA să-şi disciplineze pornirile extremiste şi să realizeze cât de mult rău le-a făcut în campanie încercarea de a se bate cu Trump pe terenul lui: anarhia şi violenţa stradală de tip francez, cocoloşită oricând şi cu orice preţ “pentru cauză”, decredibilizează orice plan de reformă socială. Dacă ceva putea duce la pierderea alegerilor de către Biden, asta a fost sloganul toxic “Defund the police” care a îndepărtat de Partidul Democrat mulţi votanţi moderaţi. Ziua de ieri a arătat că din când în când ai nevoie de poliţie, ba chiar şi de Garda Naţională, ca să aperi democraţia, nu?

Cu alte cuvinte, trumpismul care se încheie trebuie înţeles exact cum a fost el: un frison populist care accidental a cuprins Partidul Republican, dar în alt context sau alt loc putea să se manifeste foarte bine şi pe partea cealaltă – cum se întâmplă, de exemplu, în Mexicul învecinat, unde guvernează un Trump marxist. Se încheie deci un episod, dar nu ştiu dacă tot serialul, pentru că fuziunea revoluţionară roşu-brună şi bătălia apocaliptică între două tabere echipate diferit, dar care folosesc aceleaşi principii şi arme – limbajul radical-revoluţionar; citirea selectivă, prin ochelari ideologici a realităţii; şi instrumentarea politică a spaimelor şi resentimentelor sociale – rămâne mai departe o marcă a sec XXI. Şi nu doar în Americi dar, mai ales, în Europa.

Dar poate că, optimist, trumpismul a fost vaccinul care va crea anticorpi democraţiei occidentale de ambele părţi ale Atlanticului, făcând-o mai rezistentă la asemenea virusări moderne, iar frisonul de ieri a fost doar un efect secundar trecător.

Distribuie acest articol

171 COMENTARII

 1. Sper ca nu va imaginati ca zeci de milioane de oameni care de ani buni traiesc intr-o realitate paralela in care Trump e un geniu politic de talia lui Chruchill (si la fel de geniu in orice alt sens) care se lupta cu sistemul pentru binele omului de rand o sa se trezeasca dupa evenimentele din ultimele zile si o sa spuna gata, am gresit. E doar un escroc care s-a blocat in propriul delir de grandoare si acum vrea sa dea foc la tot. Cum se spune pe americaneste, that ain’t going to happen. Nu conteaza cat de clar au intors-o McConnel, Lindsay Graham si alti republicani. „The base” oricum nu dadea doi bani nici pe ei, nici pe ideologia lor. Vin acum comentatorii Trumpisti de aici sa va explice (Absurdistan, Svejk et co), dar va spun eu inaintea lor. Miscarea la care au aderat seamana mai mult cu MISA decat cu o miscare politica. Si-au gasit gurul, alesul, eroul si salvatorul care va elibera in sfarsit poporul asuprit de socialisti, elite, deep state, political correctness, de influenta Chinei si de reptilieni. Din lumea asta imaginara in care s-au mutat cu bagaje de cativa ani isi extrag oamenii astia speranta si un sens in viata. Asa ca eu zic sa lasam discutia despre sfarsitul trumpismului deocamdata si sa fim atenti la ce se intampla in urmatoarele zile.

  • Vedeti si intrebarea “To what extent, if at all, do you think Donald Trump is to blame for the actions of those who stormed the Capitol building?”, la care 53% din republicani au raspuns “not at all to blame”. Trumpismul este bine sanatos si va continua sa fie principala grupare politica din partidul republican cativa ani de acum incolo.

   Si aici pe forum trebuie sa apara corul de laudatori cu colinda any minute now :D

   https://today.yougov.com/topics/politics/articles-reports/2021/01/06/US-capitol-trump-poll?fbclid=IwAR2bMCLETQRdLbyBo9fDUMfT2FiVezyRnS-2YKXMzIBQSgnrsD_BP5TVmQU

   • Strongly or somewhat support storming the Capitol e 45% pro si 45% contra intre Republicani.
    O schimbare majora daca jumate din votanti nu mai sunt nici macar „somewhat” de acord cu liderul. Ca restul tarii e total impotriva.
    End of story cu trumpismul republican

    • Pai tocmai, 45% e enorm in interiorul partidului. Cum o sa poata castiga vreun candidat republican primaries fara sa faca plecaciuni si sa aduca sincere omagii zeului Trump pentru a castiga votul astora? Iar odata trecuti de primaries, in fiefurile republicane tot ei o sa castige. Romney, Sasse si ceilalti oameni normali la cap din partid vor fi inlaturati in numele poporului, dreptatii si democratiei pentru crime impotriva Trumpistanului. Cu noii candidati garantati Qanon poate ca o sa le fie mai greu republicanilor sa ia inapoi camerele, dar asta doar daca nu-i ajuta iar democratii cu initiative la fel de destepte ca „defund the police”.

     • Personal sustin punctul de vedere exprimat de Dvs.

      Este un proces lung si dificil de detrumperizare – este o masa enorma de oameni care au aderat din diferite motive.

      efortul facut de democrati de a contrabalnsa masa enorma dislocata de Trump a fost enorm – niciodata in istoria USA nu au fost asa de multi oameni la vot

      Parerea mea ca de abia acum se incepe o actiune care trebuia sa fie demarata de mai mult timp: analizafea la rece a ceea ce a produs rau in sistem Trump. Lucrurile trebuie explicate, exemplificate si demitizate.

      trump este si va ramane un golan, un mincinos, un laudaros, un gargaragiu, un manipulator de mare clasa, persistent si perseverent sa puna mana pe prada, trecand peste orice limite si orice principii, un FAKE PRESIDENT de manual ca si un fake businessman.

      Odata desfiintat ca businessman se va descompune ca si om politic – deja miroase a putregai.

      Poate ca am folosit cuvinte prea tari dar nu cred ca merita ceva mai bland.

      Pe termen lung Trump va afecta America cu mult mai mult decat 9/11.

      Dureros, acum atacul a venit din interior, de la una dintre cele mai respectate institutii ale USA.

      A lovit la baza statului, in Constitutie, cu multa putere.

      Daca odata americanii se mandreau ca ei cunosc, inteleg si respecta Constitutia acum pare ca nu o mai fac. Tragic.

    • Confundati atitudinea fata de un eveniment izolat cu cea pe termen mediu si lung fata de Trump. Sau, poate faceti aceasta confuzie in mod deliberat.

   • Si inca ceva.

    Cred ca rezolvarea situatiei ar trebui sa inceapa cu ideea ca alegerile nu au fost furate.

    AU fost iregularitati, ca peste tot, dar nu au fost fraude care sa schimbe cursul alegerilor libere.

    Perceptia a celor 56% care considera ca alegerile au fost fraudate trebuie clarificata – chestiunile legate de masinile de vot, de trecerea de 3 ori a voturilor, samd. Numai explicatiile juridice sau explicarea deciziilor emise de instantele de judecata nu sunt suficiente.

    Trebuie spus clar ca a fost o manipulare, ca s-a mintit pentru a se crea presiune asupra electorilor/oficialilor si confuzie/perceptie falsa in randul populatiei.

 2. In sfirsit putem si noi rasufla usurati: s-au facut si americanii de risu-plinsu.
  Se vor auzi tot mai multe remember-uri: ti-am spus io!
  (Nici Mineriada noastra nu e clara dupa 30 de ani.)
  Ce fac americanii la ei acasa e problema lor, in fond. Numai in politica externa sa nu ne lase in grija celor doi soferi UE.

  • Plus că secvența aia cu CONGRESMENII REVENIND LA MUNCA
   printre cordoanele de militari, efbiaisti , jandarmi, pmpieri si
   gaezu patriotice (o secunda apărea și conducatorul
   dispozitivului,Raed Arafat)
   va castiga toate Oscarurile (ce regie, ce efecte speciale…!)
   Din pacate va lua inclusiv Oscarul pentru documentar-artistic care initial
   fusese repartizat producției ”Colectiv”.
   Ne ramane din nou doar speranta stiuta
   cu Nobelul pentru literatura
   cuvenit poetului adolescentin care face anul ăsta 65.
   ***
   Legitima injuratura lui Basescu la adresa lui
   Trump care s-a ambitionat sa nu-i aprobe alea 0,25%
   cu care o putea rostui pe Eba.
   Adica Biden si seful lui au putut sa-i dea 5 ani de presedintie
   si Donald se caliceste pentru cateva firimituri parlamentare ?!

 3. Era evident, după lecția primită de laburist lui Jeremy Corbyn în cazul brexitului, că asemănător vor evolua lucrurile și în acest caz. Încercările nenumărate ale echipei lui Trump de a întoarce rezultatul scrutinului din noiembrie s-au soldat cu o înfrângere repetată în Georgia.
  Capacul a fost pus de ultrasii care au năvălit în Capitoliu. Erau câțiva comentatori, printre care P M Iancu sau Martin S Martin care susțineau înainte că fanii lui Biden provoacă dezordine. Alții, mai mărunți, susțineau că dreapta pune mâna pe arme doar ca să facă ordine.

 4. Cei ce se mai intreaba, inca, daca alegerile prezidentiale din SUA, din 2016, au fost atacate digital, si-au primit raspunsul – domnul Trump face jocul Rusiei pana la capat. Pe ultima suta de metri a mandatului sau, isi cheama sustinatorii hardcore la un „jihad” american.
  Daca tot n-a fost capabil sa ramana doua mandate la Casa Alba, macar sa discrediteze, cat se poate de mult, democratia americana. Sunt foarte curios ce se va intampla cu maurul, dupa ce isi va fi facut datoria si catre ce orizonturi va pleca, in vacanta binemeritata.
  Inamicii SUA exulta, evident, vazand „mineriada” de la Washington si consecintele ei mediatice. „Patriotii americani”, cu „Let’s make America Great again” gravat adanc in creier, reusesc doar sa faca mai mari inamicii SUA.

   • @r2
    Hmmm…
    E democratic sa contesti (legal) rezultatul alegerilor? Da.
    Joe Biden a fost ales democratic? Da.
    Pentru claritate, trebuie sa specificati din ce directie priviti. :)

 5. Tot raul spre bine sau cum -cine face ca mine ca mine sa pateasca – . Inca o data s-a adeverit zicerea ce ne spune :niciodata un politician nu a cistigat batalia cu presa . Si daca -cistiga – tot nu cistiga- este mai actual decit oricind . Daca , pina mai ieri ,reintoarcerea lui Trump ,o data cu alegerile din 2025, parea posibila , acum totul este sfirsit . Partidul Republican este obligat de evenimente sa isi reconsidere atitudinea . Intreaga putere este in mina democratilor ce au cistigat si alegerile din Georgia , controlind astfel ambele camere . Viitorul USA si raspunderea efectiva asupra politicii din urmatorii patru ani este in mina lui Biden . Vizibilitatea actiunilor , imediat intreprinse de noua administratie ,va atinge cote uriase . Mai pe romaneste – intreaga planeta va sta cu ochii pe ei (pe democrati )- iar Biden va fi in centrul tuturor lucrurilor . Si ca vrem si ca nu vrem si ca ne place si ca nu ne place – globalizarea – este viitorul omenirii . Daca in urma cu patru ani UE nu a avut nici cea mai mica dorinta de a se amesteca in alegerile americane , de aceasta data multi dintre americanii de rind si-au adus aminte de originile lor Europene si au votat in consecinta . Sa urmarim cu atentie .

  • credeti?

   Chiar daca controleaza Congresul democratii instalati sunt slabi din punct de vedere intelectual, lipsiti de programe realiste/necesare si inca prea departe de ceea ce are nevoie USA acum.

   Dupa baiatul rau a venit baiatul bun din cartier, sustinut de toate fetele care nu se pot opune singure masculilor alpha. Asa se va rezolva situatia ci cred ca se va deteriora si mai serios.

   Viitorul va depinde in mult mai mare masura de partidul republican si de modul in care se va scutura de Trump si trumpati si isi va lua in propriile maini destinul.

   America este inca tara in care sectorul privat, afacerile sustin statul si nu ca in UE unde statul sustine firmele.

   Ganditi-va numai la modul in care opereaza acum NASA sau bursele in USA si veti avea imaginea a ceea ce Make AMERICA Great Again

 6. Cind s-a protestat impotriva lui Lucasenco am zis cu totii ca e bine, la fel cind s-a protestat in Taiwan, sau contra lui Putin. De asemenea protestele BLM (traducere, coloratii conteaza), Antifa, Friday for future si cite altele, toate sunt bune, sunt vocea poporului.
  Citat din cineva pe care il apreciez enorm, dar paria pe aceasta platforma In 2016, cand a castigat Trump, orasele americane au cunoscut tot felul de violente savarsite de suporterii lui Hillary – incendieri de masi, spargerea vitrinelor, furtul din magazine, urlete nesfarsite „Trump nu e presedintele meu”! Democratii n-au facut nimic sa domoleasca anarhia.

  Acum insa toata suflarea oamenilor de bine e stupefiata, cum soro tocma americanii, profesorii democratiei mondiale, tocma ei sa protesteze…

  P.S Pina una alta mult hulitul Trump, si mult criticatul in legatura cu pandemia a reusit sa vaccineze peste 1,3% din populatie, in timp ce marile democratii europene…, nemtii au ajuns la serioasa cota de 0,29, cota care va ramine constanta mult timp deoarece nu prea mai e vaccin. Micron inca nu a inceput vaccinarile.

  • Comentariul asta arată de ce stăm aşa prost în scorurile PISA, adică ce-i în neregulă cu educaţia în România, care obişnuieşte cetăţeanul să ingurgiteze tot felul de fapte pe care le ţine minte, iar mai nou să se exprime cu aplomb în public. Dar îl lasă incapabil de analiză, adică să lege faptele alea între ele, să le priceapă înţelesul, contextul şi mesajul, să sesizeze diferenţa între o situaţie şi alta. Totul e o avalanşă de întâmplări confuze în capul lui iar legăturile între ele se fac aleator

   • mi-ai zis-o, asta cu PISA m-a dat gata.
    Eu sunt educat in comunism, p-atunci nu era PISA, dar nu prea m-am lasat nici atunci. Se vede, nu?
    Inteleg ca trebuie analiza, contexte si mesaje, diferente… complicat, tare complicat, nu-i mai simplu sa-l credem pe Ionita, nu mai e nevoie sa gindim!?

    Imi revizuiesc opinia, condamn cu minie proletara miscarile antidemocrate americane si-i condamn si pe cei peste 70 de milioane care l-au votat pe Trump.
    Traiasca marele nostru presedinte Biden si cu ea!

   • serios?! cred ca lipsa de educatie, sta tocmai in incapacitatea de a purta o discutie civilizata. nu e nimeni confuz, doar incearca fiecare sa si insuseasca cele intamplate fara sa ia neaparat partea cuiva.
    ceea ce e demn de admirat.
    va rog nu mai improscati cu certitudini belicoase

   • Domnuloe Ionita

    nu subestimati rolul parintilor .. Daca am invata sa gandesc si oe contr propriu , datirez in mare masura tatalui meu care ma indemna „gandeste ma ca esti cat plopu” si avea o plame grea , tare „motivanta” (cred ca, totusi tatal meu a avut unele regrete .. dupa ce am ajuns eu sa ii recomand lecturi informative! si sa inist sa le citeasca!!)

   • Un răspuns rautacios, care nu are nicio legatura cu parerea exprimata de individ.
    Albinele traiesc in familii, nu in colonii, si atunci când roiesc o fac intotdeauna in frunte cu matca cea bătrână si experimentata.
    Putin probabil ca trupismul sa dispara din partidul republican, ori sa migreze sau sa devina de sine statator!

    • Trumpismul sau “Tea Party” e terminat in America. GOP se va distanta hotarat de nebunii aia, daca mai vrea sa aiba sanse la alegeri in viitor. Totul a inceput cu alegerea Sarei Palin ca VP de catre McCain. Mare greseala. Calculul lui McCain a fost ca Tea Party o sa-i ofere un avantaj categoric asupra lui Obama si o sa castige fara emotii. Atat doar ca a picat criza la tanc si pe McCain l-a mancat undeva sa zica ca totul e OK. Desi republicanii au pierdut acele alegeri, “Tea Party” a acaparat discursul politic al GOP. Dupa Obama, republicanii au castigat dubios prin Trump, pierzand votul popular, dar castigand votul statelor. Cu tot cu Tea Party, republicanii n-au avut votul majoritar al populatiei cu Trump niciodata. Data fiind firea lui, Trump nu putea decat sa se compromita. A cristalizat intradevar populatia inculta din rural in jurul lui, dar i-a indepartat pe americanii moderati, care de fapt fapt jocurile in politica.
     Azi ruptura intre moderati si Trump/Tea Party a fost finalizata. Singurul stat unde o sa mai aiba influenta Tea Party (Trump probabil va parasi tara ca sa scape de justitie) va fi Texas. Texas o sa ramana prostul satului intre statele americane, pentru ceva timp, pana se vor plictisi si ei de ametitii de la Tea Party.

      • domnule Ionita, asteptarile pe care le am de la Dvs. sunt mult mai mari decat ce vad in acest articol.Ati adoptat si tactica nefericita-aplicata cu succes de d-nul Tismaneanu- de a va implica si in comentarii.
       Vad ca stapaniti limba engleza, dar daca va bazati opiniile numai pe ce gasiti in NYTimes sau WP, LA Times, CNN,MSNBS, ajungeti la concluziile din prezentul articol.Ma tem ca gresiti, iar viitorul sper sa va ofere surprize.Situatia este mult mai complexa, decat incervcati Dvs in mod simplist sa o explicati…Sa auzim numai de bine !

      • @Ioan- domnule draga te rog eu sa-ti adaugi ceva la pseudonim, sa ne deosebeasca lumea, nu de alta dar eu sunt mai vechi pe acest forum si n-as vrea sa se creada ca mi-am schimbat discursul. Domnul Ionita este unul dintre preferatii mei si este foarte bine ca se implica si la comentarii, asa cum face si domnul Cranganu de ex. ( apropo, acesta l-a votat in 2016 pe Trump „cu doua maini” conform propriilor declaratii…) .
       Daca tot ati pomenit de NYT si WP, poate reusiti sa-mi aratati macar un articol din presa romaneasca la nivelul analizelor politice din cele doua ziare americane. Citesc destul de frecvent si articole din media conservatoare si de fiecare data am senzatia ca sunt discursuri de pastori de pocaiti pentru niste urmaritori indoctrinati, cu intelect limitat. Cand toata lumea condamna unanim atitudinea inconstienta a lui Trump, Tucker Carlson era preocupat ieri ca acest eveniment va fi folosit de democrati pentru a restrange libertatile individuale. A fost ieri in Libertatea un articol al domnului Ernu cu o paralela cu filmul „Easy Rider”.
       https://www.libertatea.ro/opinii/easy-rider-ce-am-inteles-dintr-un-film-vechi-de-50-de-ani-despre-america-de-astazi-3365632
       Nu credeti ca sute de milioane de americani de pe cele doua coaste sunt de prea multa vreme prizonierii electorali ai catorva sute mii de redneck-si din interior asa cum si noi in Ardeal suntem de 30 de ani prizonierii asistatilor sociali din cateva judetele din sud si din Moldova, care ne-au bagat sistematic PSD-ul pe gat, chiar si atunci cand pe listele de vot au fost persoane de o prostie crasa ca Viorica Dancila sau cu deficiente de caracter evidente si dovedite ca V.V. Ponta?
       Inainte de Trump au fost opt ani de guvernare democrata si n-am avut senzatia ca Obama ar fi tras economia americana spre socialism. Cum au putut cubanezii din Florida, cei care stiau cum arata socialismul in realitate, sa creada toate aberatiile republicanilor si sa voteze cu Trump din cauza pericolului reprezentat de Bernie Sanders si extrema stanga aciuata printre democrati. Noroc ca Biden este politician de cursa lunga de rit vechi si echilibrat in actiuni, asa cum o dovedesc si alegerile pe care le-a facut in staff-ul sau pana acum.
       Putin si ai sai analisti merita un premiu de excelenta pentru modul in care i-au lucrat pe americani cu mana lor in 2016 (prin proptirea lui Trump pe retelele sociale, prin e-mailurile lui H. Clinton hackuite si publicate la momentul oportun, etc…) si putin a lipsit ca dezastrul sa fie complet. Rusii si-au recastigat o parte din vechea sfera de influenta, i-au dislocat practic pe americani din Orientul Mijlociu si Mediterana, iar America condusa de Trump &co. a ajuns sa fie urata de absolut toata lumea civilizata sau mai putin civilizata.

     • Ce legătură au tâmpeniile înșirate cu:
      America, Germania, Romania…
      in primul rand, deasupra tututor, inaintea a toate;
      America, România… Mari din nou;
      Democrația, in general, cand in State nu exista populatie rurala, inapoiatu????
      Credeati ca in Occident sunt țărani ca prin vagaunile si fundaturile pline de c! in care vă târâiți voi existența precara, primitivilor?
      Iar comunistoidu comunii primitive are obsesii – exista si de astia cu predispoziții – ba cu trans nistrii, gagautzerii, pogroame…; ba cu pesteri, izvoare, aur si biserici!

    • Ce te face sa crezi ca nu sunt cu adevarat tigan si neamt? Precis ca nici ochii mei nu-ti plac, sunt cumva verzi cu maro. Vai de Pisa ta, daca asta ai reusit sa produci, doar o scinceala mainstream…

     • Daca esti comentator politic precum domnul Ionita, poti sa spui orice. In cel mai rau caz primeste ironii prin comentarii.

      • Unii au diploma de ingineri dar nu stiu daca si cat timp au practicat ingineria. Din pacate, nu stiu care sunt cerintele unui job description pentru „comentator politic”. Cumva sa fi absovit ceva cursuri la SNPSA (fosta Academie Stefan Gheorghiu/CEPECA)?

    • Omul e top five ever comentatori pe contributors si tu ii tii prelegeri. Se vede ca vii dintr-o tara cu scoruri minime la PISA, Sorin.

     • Top five ever la ce? La finetea analizei? La pertinenta observatiilor? La echilibrul comentariilor? Sau la numarul de comentarii? Daca e top five ever, e in regula sa tina partea unui autocrat la fel de scirbos ca Putin, Erdogan sau Maduro? A propos de Maduro, ce ironie trista ca Trump sa fie asemenea venezueleanului pe care a incercat sa-l inlature de la putere! Si daca tot vorbim de top five, s-ar putea ca Sorin Ionita sa fie intr-un asemenea top romanesc de comentatori politici prin calitatea articolelor, asa ca poate absolut linistit sa-i tina prelegeri neamtului-tigan.

   • Dobitocul de Ionita, aflat in solda lui Soros de aproape 30 de ani, compara incidentele de ieri cu o Mineriada. De fapt, exista similaritati evidente cu ziua de 13 Iunie 1990, cand seful Politiei ii spunea ministrului de interne „si acum, dam foc la autobuze asa cum ne-a fost intelegerea”. Mineriada urmeaza acum.
    De asemenea, sunt similaritati cu incendierea Reichstagului.

  • Pai cica atacul asupra Capitolului a fost de fapt un “false flag”’atac comis de Antifa. Cum sa se scoata acum republicanii? Atat doar ca aia moarta era o sustinatoare infocata a lui Trump. Deci asa cum a fost furat Trump, atacul asta a fost comis de Antifa. Si chiar asa? Curtea suprema, plina de judecatori conservatori, l-au tradat pe Trump?

  • Am zis ca nu mai comentez..dar nu ma pot abtine…serios, Neamtule? Trump a vaccinat 1, 3 % din populatie?…Mai ramane sa mi spui si ca Ceausescu a construit Casa poporului! Si da..asta e numele meu, nu am nevoie de pseudonim sa o fac pe comentatorul smecher si avizat!

   • Da, da, da de trei ori da. Trump a insistat inca din vara pt procurarea vaccinului, poate iti amintesti scandalurile de atunci, cind a fost acuzat de toate cele, daca n-o facea patea precum o patesc europenii acum, se vaccinau cu sperante.
    Desigur daca te cheama Gheorghe nu ai nevoie de pseudonim…

    P.S Actiunea lui Trump e recunoscuta (si condamnata) de mass media germana, cica nu a dat dovada de solidaritate

    • Exact pe Trump l-au asteptat americanii mai bine de o suta de ani sa fie si ei primii intr-o inventie, daca nu era el sa grabeasca producerea unui vaccin impotriva unei banale raceli care urma sa dispara mult inainte de producerea vaccinului, si acum ar fi frecat-o laboratoarele alea nepricepute si lenese. Iar Trump n-a vrut sa produca americanii primii vaccinul ca sa se laude el ce presedinte grozav e, cel mai mare din istoria Americii, nuu, s-a grabit ca sa salveze vietile pretioase ale americanilor pe care-i iubeste si-i respecta atit. Si sa zicem ca a accelerat producerea vaccinului, asta-l absolva de crima de a fi innebunit o tara intreaga cu elucubratiile lui de frauda electorala si de a fi transformat Statele Unite intr-o republica bananiera? Marele Vaccinator avea voie sa-i ceara lui Raffensperger sa anunte senin ca, hm, a recalculat voturile si a cistigat de fapt Trump alegerile din Georgia?

    • Prietene, intr o tara unde banul e regele…producerea vaccinului nu avea nevoie de trump..si nici de presupusele lui eforturi in vederea obtinerii vaccinului! Si da..ma cheama Gheorghe si ma mandresc cu asta. Bine, pot sa pun pariu ca nu sti de unde vine numele si nici care e intelesul mistic. Tu..pupa l in dos pe Trump ! Nu te osteni cu mine!

 7. Problema, dupa cum spuneti si in articol, este ca SUA erau garantul democratiei si libertatilor, simbolul acestor concepte pe care s-a construit occidentul. Fara o America stabila si puternica, lumea va intra in vrie, iar guvernele comuniste vor prelua suprematia. De asemenea, Romania are un parteneriat cu SUA foarte solid si baze americane pe teritoriul sau, asadar interesul este sa avem o America puternica. Eu nu cred in „vaccinul miraculos” care creeaza anticorpi pentru democratie. Dimpotriva, cred ca societatea americana se va imparti in tabere de acum incolo si va depinde de liderii occidentali sa gaseasca un echilibru care sa impiedice o revenire a „trumpismului”. Asta este adevaratul rau pe care Trump l-a facut in 4 ani. Lumea occidentala va fi precum o substanta creata dintr-un amestec de mai multe elemente care poate oricand sa „vireze” in alta culoare, generand efecte spectaculoase. Cine a facut chimie stie ce spun.
  Din pacate, nici in Europa nu stam deloc mai bine. Scenariul de la Capitoliu se poate repeta si in Europa oricand. De asemenea, liderii europeni pun paie pe foc atunci cand se apropie atat de mult de China, prin diverse acorduri dubioase, iar acest lucru ar putea declansa reactii greu de imaginat. Se pare ca UE ramane impasibila la atrocitatile facute de guvernul comunist chinez si prefera banii chinezesti in schimbul valorilor occidentale. Insusi Biden, i-a rugat pe europeni sa mai astepte pana pe 20 ianuarie si apoi sa discute despre acordul cu China. Momentul nu este potrivit pentru un astfel de acord, pe fondul unei Americi slabite, acord care ar destabiliza total occidentul si relatia cu UE-SUA. Acum ar fi momentul ca legatura transatlantica sa fi refacuta si sa refaca unitatea occidentala, iar Europa ar putea sa faca un efort in acest sens.

  • La tango e nevoie de doi. Radicalizarea trumpistilor e legata de radicalizarea democratilor. Nu stiu care a inceput primul si nici nu conteaza, cert e ca analizind contextele, cum ar zice Ionita, acest lucru se intimpla. Singura cale de impaciuire ar fi o politica de mijloc din ambele parti, lucru greu de imaginat acum.
   Oricum cistigarea intregii puteri de democrati si stricarea echilibrului va avea consecinte dezastroase pt USA si pt intreaga lume. Vom fi martorii isteriei incalzirii globale, a corectitudinii politice. Economia nu va mai juca nici un rol.

   P.S In plina pandemie guvernul german, in loc sa se ocupe de procurarea vaccinului, e f. mindru ca a dat o lege privind obligativitatea ca marile firme sa aiba femei in conducere. Masuri de acest gen ne asteapta, si asta in timp ce chinezii jubileaza si fac ce trebuie sa faca, muncesc si inventeaza.

   • Biden este cel mai de „centru” candidat. Daca in locul lui era unul din cei mai pe extrema stanga (care l-au si atacat de zor ca e prea moderat) aveai dreptate. De asta a si fost votat de atat de multa lume. Ca este mai echilibrat si cu capul pe umeri decat ceilalti. Si numirile in cabinet sunt in aceasi directie, centru si moderatie.. Si iar au fost dezamagiti cei mai cu radicalismul.

   • @neamtu regret s-o spun, insa este vina lui Trump. Lipsa de diplomatie naste monstri. Daca era intelept, accepta infrangerea si nu urla ca alegerile au fost fraudate fara sa aduca dovezi. Ar fi stat 4 ani in opozitie, iar apoi s-ar fi intors pe cai mari. Ma indoiesc ca Biden ar fi realizat mare lucru in 4 ani sau ar fi rezolvat problemele lumii. Din pacate, cred ca-i asteapta vremuri grele pe republicani. Deja lumea este impotriva lor. Am vazut la CNN cum o senatoare republicana a fost incoltita de 3 jurnalisti (2 negri si o alba corecta politic) care-i cereau sa plece de tot din politica si o acuzau ca tinea partea golanilor din Capitoliu, lucru nerealist. Degeaba incerca femeia sa explice ca aia veneau peste ea. Este posibila disparitia partidului Republican de pe scena politica americana? Nu traiesc in SUA, insa intreb si eu.

  • @mike: UE trebuia sa-si incheie cat mai rapid acordul comercial cu China, inainte de inaugurarea lui Biden, pentru a nu fi tarata de americani intr-un alt razboi care nu este al ei. Deoarece nu suntem inca o putere militara cu interese strategice in zona Asia-Pacific si deoarece putem sa emita inca moneda in nestire ca SUA ( veti vedea cat vor ajunge actiunile de la NYSE si Bitcoin-ul dupa aprobarea cec-ului de 2000 $ propus de democrati si Trump?! in ultimele zile…) UE are nevoie ca de aer de piata interna chinezeasca pentru echipamentele industriale pe care le produce si pentru expansiunea companiilor europene. Acest acord formalizeaza o realitate, China este principalul partener comercial al UE. Am fost in ultimii patru ani martorii cinismului capitalismului ( de rentieri as spune dupa lecturarea articolul domnului Cernea- „Economia între populismul politicienilor și capturarea statului de către vânătorii de rente”) anglo-saxon dus pana in panzele albe, cu pretentiile ridicole atat ale trumpistilor americani cat si ale brexitistilor britanici in relatia cu UE, ca acum ca lucrurile s-au mai linistit, noi sa-l pupam in fund pe Biden ( altfel un batranel experimentat si echilibrat, care pare de treaba) si sa participam la crearea marii coalitii a democratiilor mondiale pentru incoltirea si strangularea Chinei, ca nu cumva aceasta sa-i ajunga si sa-i depaseasca pe americani. Cat timp pot tipari moneda fara inflatie SUA isi pot creste economia cat vor pe spinarea intregii lumi care foloseste zilnic si tezaurizeaza aceasta moneda si care nu are interes in devalorizarea acesteia. UE nu are inca acest privilegiu si trebuie sa isi gaseasca calea sa, sa-si urmareasca strict interesele sale, iar un acord comercial care sa pune bazele accesului la cele doua piete si a protejarii reciproce a investitiilor mi se pare binevenit. Facand abstractie de regimul comunist de tip capitalist din China si de teoria zonelor de influenta ale superputerilor mondiale apuse ( SUA si URSS/Rusia), UE si China au cam aceleasi interese economice globale si cred ca ar putea conlucra fara frecusuri majore tocmai pentru a demonstra SUA ( si eventual Marii Britanii care tot viseaza la o marea coalitie anglo-saxona care va incaleca lumea pentru inca un secol…) ca abordarea situatiei actuale de pe pozitie de hegemon mondial este depasita. Izolationismul, nationalismul, sferele de influenta si tratatele bilaterale promovate intens de Trump, Putin si brexitistii britanici au reprezentat o amenintare mortala si pentru UE si pentru China.

   Referitor la mineriada americana de aseara, eu cred ca a fost un fel de vaccin pentru poporul american, un vaccin preparat poate in laboratoarele establishmentului pentru a termina cu acest cosmar reprezentat de Trump si de realitatea lui alternativa. A fost tipul de eveniment care a pus capat carierei politice a lui Trump, visurilor sale de a candida din nou in 2024 si a oferit GOP-ului un motiv solid sa scape din imbratisarea mortala si din tipul de politica diviziva a acestuia. Cum a spus un senator republican de Texas parca, ” we hit bottom”, mai jos nu se poate. De decenii bune republicanii n-au mai castigat presedintia la votul popular. Au avut majoritati in camere gratie sistemului lor electoral mai ciudat. S-au folosit si de tot felul de tertipuri ca redesenarea colegiilor electorale pentru a-si maximiza sansele in administratiile locale, dar toate acestea nu mai pot compensa erodarea bazei electorale. Cred ca pentru americanul republican de bun simt, cel care voteaza cu gandul mai mult la bunastarea familiei sale si nu la pericolul „comunismului” reprezentat de democrati, o astfel de desfasurare a evenimentelor era tocmai ce-i trebuia pentru a intoarce spatele linistit trumpismului.
   Paza Capitoliului a fost cam slabuta comparativ cu protestele BLM din vara, mai ca i-a invitat pe anarhistii proaspat pompati de Trump sa o ia cu asalt. Odata ajunsi in cladirea Capitoliului vandalizarea a fost minora (fata de ce ne-au aratat vestele galbene franceze ca se poate face…) si total insuficienta pentru a rasturna situatia in favoarea lui Trump. N-am vazut armele de asalt omniprezente la manifestatiile precedente ale albilor suprematisti gen Proud Boys, pareau mai mult un grup de turisti cu steaguri scapati din mana de ghid, iar evacuarea a fost relativ facila, fara incidente deosebite. Daca vrei sa faci revolutie, faci revolutie, iei ostatici, tai comunicatiile, dai proclamatii catre tara, suni la Moscova sa spui cine esti si ce vrei sa faci, nu selfie-uri cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi. Se pare ca Putin nu i-a transmis lui Trump si blueprint-ul asaltului supra Palatului de Iarna din 1917. A fost un simulacru de puci, pana la urma nici Trump si nici sustinatorii sai n-au avut cojones pentru o revolutie adevarata. Bine ca a fost asa si pacat de vietile pierdute.
   Ma gandesc cum fierbe Trump ca este un loser, ca l-a batut Sleepy Joe/Slow Joe Biden, ca n-a putut fi presedinte pe viata ca prietenii sai Putin, Xi Jiping si chiar Kim Jong Un. Si se spune ca si Melania ar vrea sa divorteze…

   • @Ion citesti prea multe fake news-uri si nu putem dialoga. Nu incerca sa ma convingi tu pe mine cine este UE. Lucrez in interior si stiu cel mai bine. :)

    • @mike- ce să-ți spun, mi-ai închis gura cu un astfel de argument, probabil că te rupi lucrând în interiorul UE ( sau o lucrezi pe UE din interior…), de-aia postezi comentarii anti pe mai multe platforme… Trebuie sa te obișnuiești cu gândul că interesele UE nu coincid întotdeauna cu interesele americanilor sau englezilor și 100% nu coincid cu interesele Rusiei lui Putin. Economic UE și China au interese asemănătoare de piețe globale cu reguli unificate, mult hulitul multilateralism, pentru că amândouă sunt doua powerhouse-uri, una de standardizare , reglementare și înaltă tehnologie și cealaltă de producție de masa.

 8. Contrar opiniei comune, cred ca intre Conservatorismul cel mai respectabil si aceste miscari anarho-revolutionare exista legaturi foarte intime, acestea sunt puietii salbatici ai conservatorilor. In Germania wilhelmina Conservatorismul a suferit o mutatie, a devenit ´neo´, dupa Razboi si in perioada weimariana, ´revolutia conservatoare´, care a pus bazele intelectuale ale nazismului, chiar daca ulterior au aparut inevitabile disensiuni si delimitari, de motivatii mai mult estetice. Si acum intelectuali euroatlantisti de la noi vorbesc senin de o ´revolutie conservatoare´. Este vorba despre intelectualii ´reactionari´ ( o moda devenita, iarasi, foarte virulenta in Franta- cred ca f. lucide sunt lucrarile lui Enzo Traverso, chiar daca mai la stanga, asa cum era si Hofstadter ). Vana principala a conservatorismului postbelic american a fost totusi aceea ´traditionalista´, a lui Kirk, Weaver si agrarienii sudisti, a caror filiatie reala era una continentala, maurrasiana si nicidecum burkeana, adica reactionara, antimoderna si implicit antidemocratica, polul reactionar s-a mutat in State ( v. R. Perlstein ). Acesti intelectuali, cu toata seriozitatea lor aparenta, sunt iresponsabili. Ei amesteca religia, cultura si politica, sunt declinisti si predica un conspirationism ´cult´, teologico-metafizic, deci diferenta dintre ´naratiunile´ lor si acelea brut conspirationiste e doar una de grad, de implicatie logica. Daca te uiti bine, acesti cavaleri ai apocalipsei sunt de fapt personaje foarte boeme si printre ultimii in drept de a tine predici morale, invartindu-se fara astampar prin cercurile de putere , avizi de glorie lumeasca, intelectualii-media, ´conservatorismul´ lor este travestiul decadentismului cultural de fin de siecle, traiesc intr-un univers al lor, livresc, foarte unilateral, aproape sectar, un cultic millieu elitist . De la acesti conspirationisti culti se propaga undele de soc ( daca vreti, ex. din trecut, Barres, Maurras, Sorel, Peguy, Schmitt, Mounier, etc. adica exact scriitorii canonici ai neoreactionarilor de azi). Cred ca pozele somptuoase ale acestor intelectuali, calugarii-razboinici din ostirile Marelui Inchizitor – cum sunt la noi unele portavoci ale Inaltului Cler ( nu Bisericii ! ), sunt mult mai inspaimantatoare decat toti aiuritii de la Qanon. Din litaniile lor delirante vor ecloza mereu doar asemenea aliensi corciti. Nu-i vorba, trebuie sa ne obisnuim cu ei, dar macar trebuie aratati drept ceea ce sunt, un amestec de impostori si obsedati, calugari ratati ce se razbuna pe lume.

  • Conservatorismul livresc de toate soiurile e una, iar populismul nativ, spontan de TV al lui Trump e alta. Omul n-are nimic de-a face cu toată filiaţia de cripto-fascişti de bibliotecă de pe continent, ori teologii politici. Mai curând cu poujadismul, ori peronismul, adică populismul conservator de clasă muncitoare din anii ’50 de care lumea nu-şi mai aminteşte. Trump e un răcan din showbiz cu gura mare, nu-i cu elitismul gnostic ci cu vestele galbene din Franţa. De aia e curios cum s-au îndrăgostit de el nişte şoareci de bibliotecă, dar nu-i fără precedent

   • Nu e acelasi lucru, bineinteles , e o dialectica ciudata, intre elitism si populism, a curs multa cerneala pe tema asta. E. Traverso intoarce problema trumpismului pe toate fetele in THE NEW FACES OF FASCISM, Populism and the Far Right, in special primul capitol: From Fascism to Postfascism. Definitions; Europe; Populism; Trump; ‘Anti-Politics’; Intellectuals; Nation; Macron. Eciudat sa fie si Macron aici, un mandarin ´bonapartist´ neoliberal transideologic (!) , de ´a treia cale´ ?

     • Traverso spune despre Trump exact ceea ce spuneti si dvs. , un produs showbiz, negand orice filiatie neofascista fie si de departe, e pur si simplu o categorie in sine, etc.; eu voiam doar sa spun ca atmosfera de tensiune, anti-sistem, e alimentata si de intelectualii numiti acum in Franta Les nouveaux reactionnaires (Finkielkraut, Houellebecq, Glucksmann, R. Camus, chiar P. Bruckner , mai nou si Onfray, etc.), si a existat si la ei un imens scandal, ca la ei exista si centrul. Intelectualii de la noi imita modele occidentale si e ciudat cum aceasta nisa, de tipul D´Souza sau Carvalho, se considera ´elita´, in lipsa de altceva, tocmai de aceea e si dificil ca cineva sa ia pozitie directa, ca intra in focuri incrucisate de te miri unde. Pe langa cauzele sociale, economice, etc., exista si aceste cauze culturale sau ´metapolitice´, deloc neglijabile. De altfel, nici Trumpismul nu ar fi fost posibil fara Bannon.

      • Bine, în Franţa etichetele sunt complet tâmpite, că acolo cine nu-i socialist cu carnet e automat reacţionar şi fascist, sau mai rău, “neoliberal” :)
       Iar 50% din critica la Macron este populism anticapitalist pur, n-are de-a face cu vreo acţiune a omului, bună sau proastă

      • Polarizare ideologica, ca si in America, cine nu e de stanga e de dreapta si viceversa si asa orice incercare de discutie, despre orice, flori, filme, e bruiata, cine e prins la mijloc e fascist neomarxist. Traverso asta zice ca Macron e de felul lui tot cam populist, o fi in optica lui, nu stiu. Neoliberalismul o fi de stanga, o fi de dreapta, ca nu se mai intelege, oricum, e comic cum dreptacii de azi striga umar la umar cu anti-capitalistii contra globalismului lui Reagan. M-am cam intins, multumesc.

 9. Virus sau vaccin? Pentru ce boala intrebi, Ionita?
  Este un virus pentru democratie. In Europa ,,lucreaza” la fel, il regasim in partidele de extrema stanga si in cele de extrema dreapta, care iau locul pe scena politica partidelor traditionale. Ionita, nu observi ca virusul a cuprins si Romania. De virus, de AUR, nici pe tine, nici pe altii ,,analisti” nu i-am auzit tragand un semnal de alarma in urma cu numai cateva luni. Cand virusul a aparut si-a dezbracat ARN-ul ati fost luati prin surprindere toti. Nu-i asa ca seamana cu Sars Cov2? Despre ce vaccin vorbim aici!

 10. Pana la urma ce e trumpismul? Ceea ce a promis Trump in campania electorala sau ceea ce a rezultat dupa 4 ani? Ca e totusi o diferenta acum ca se trage linie.

 11. D-le IONIȚĂ, sunteți una din vocile care pentru unii dintre noi contează (și sper că nu suntem puțini), cu opinii articulate, argumentat e, uneori ironice, dar corecte. M-am tot gândit zilele astea de ce nu încercați (și e valabil și pentru alți autori de pe CONTRIBUTORS), să construiți o paralelă (păstrând proporțiile, of course!) între ce se întâmplă acum în SUA și ce s-ar fi putut întâmpla într-o Românie condusă de Dragnea.
  Cu fracturarea logicii democratice, naționalism deșănțat, trasarea de linii despărțitoare între cetățenii aceleiași țări, dușmani închipuiți din exterior, televiziuni bune și televiziuni rele, propagandă și dezinformare grosolan concepute, manipulare prin trusturi de presă cu interese clare de grup (infracțional organizat i-aș spune) și toată mașinăria de distrugere a unei națiuni din interior. Ce spuneți, nu există similitudini cu trumpismul care a devenit deja un „concept”?

 12. Cred ca trumpismul nu a murit. Si cred ca va fi mai rau.
  Uitati motivele pentru care 70 de milioane de oameni, care, educati sau needucati, au ajuns sa creada in el si in minciunile sale. Presupun ca sunt cunoscute, asa ca nu le mai enumar.
  Acele motive raman. Mocnesc in spatele a tot ceea ce se intampla. Dementul va pleca din Casa Alba. Isi va face televiziune si va garantez ca va pulveriza, din prima zi, audientele CNN sau Fox etc. Va fi cea mai buna tribuna sa-si imprastie in continuare otrava. Si trumpismul va ramane viu acolo, asteptand cea mai mica greseala pentru a reveni. Din pacate nu cred ca noua administratie poate, vrea sau reuseste sa rezolve toate motivele aparitiei acestui fenomen de care un fanfaron incult si escroc profita.

  Ma uit la CNN. Nu exista comentator negru care , chiar si in mijlocul acestor evenimente, sa nu transforme totul in pretext pentru aducerea in discutie a discriminarii si a teribilei si odioasei si abjectei opresiuni la care el si familia lui au fost si sunt in continuare supusi. Mi se pare tot o forma de indecenta, la fel de dezgustatoare ca minciunile mascariciului presedinte. Personal, nu am avut nimic impotriva nimanui, dar cand aud la fiecare fraza ca sunt vinovat de „white supremacy” credeti-ma ca devin foarte foarte nervos. Si asta e doar unul din motivele pentru care trumpismul nu va muri.

  • eu ma uit la CNN si nu aud asta „la fiecare comentator negru”, nici „la fiecare fraza”. Cum iti explici ca ne uitam la aceeasi chestie si vedem lucruri atat de diferite?

    • Cu siguranta, multi romani se uita la varianta internationala a unor posturi de tv.
     Pe de alta parte un locuitor in Romania (chiar si auto-intitulatii „anlisti politici”) nu urmareste si intelege unele emisiuni asa cum le simte un locuitor din USA, care este in direct contact cu cele relatate, cu alte cuvinte le simte pe pielea lui, nu doar privind la TV.
     Si reciproca se aplica. Autorul il apostrofeaza un emigrant in Germania -inginer cu realizari in profesia sa atat in tara cat si in emigratie – vorbind de teste PISA.
     In loc de aceste teste, poate era mai bine ca Ionita sa ne fi povestit de realizarile sale profesionala ca posesor a unei diplome de inginer si ce scoruri a realizat la testele PISA.

   • dumneata functionezi intr-un mediu in care nu mai ai voie sa ai pareri neconforme, drept urmare ai fost dresat sa refuzi orice argumente contrare parerilor pe care trebuie sa le urmezi.
    eu inca am libertatea de a fi empatic cu suferinta de generatii a negrilor (termen pe care il folosesc deloc peiorativ sau depreciativ), dar in acelasi timp vreau si libertatea de a vedea statuia lui Columb pe mal, nu rupta si aruncata in apa de o gloata identica cu cea care a atacat Capitoliul, gloata pe care insa dumneata ai fost (re)educat sa o slavesti.
    de asta vedem altceva, chiar daca privim acelasi lucru!
    „la fiecare fraza” se traducea prin „obsesiv”, nu ma asteptam sa fie nevoie sa explic asta…

  • Adevarul e cam la mijloc, nu toti comentatorii de culoare accentueaza diferenta de raspuns al autoritatilor insa e adevarat ca aceasta diferenta reala a fost adusa in discutie. Pe buna dreptate, de altfel, in timpul demonstratiilor BLM soldatii erau umar la umar pe treptele Capitoliului in timp ce ieri politistii se pozau cu deraiatii aia care aveau steagul confederatiei sudiste.

 13. Faptele in ordine cronologica, cu actori, instigatori, faptasi etc le enumera cineva?
  Sau toti comentam parerile celorlalti si ii acuzam pe ceilalti de toate relele pamantului in ideea ca noi suntem mai destepti si ideile noastre mai frumoase?
  Si de cand televiziunile au devenit posesoarele si certificatoarele adevarului?

  Fara bunavointa de a asculta si cealalta parte si deschidere spre cunoasterea adevarului si a realitatii, totul este doar propaganda. Inclusiv articolul scris cu atata suficienta de dl Ionita.

 14. Intrebarea este cum un personaj cu profilul lui Trump a reusit sa ajunga candidatul republicanilor si cum a reusit sa adune 70 mil de voturi?! Nu stiu daca democratii radicali realizeaza rolul lor in acest capitol din istoria Americii, insa cred ca, paradoxal, ceea ce se v-a intampla in continuare depinde de pozitia democratilor. Daca continua cu extremismul corectitudinii politice (si deja am vazut niste pittbuli de stanga pe CNN) nu vor face decat sa radicalizeze si mai mult (da, se oate mai mult!) acea America care se simte amenintata de noile norme social politice de stanga. Cred ca viitorul Americii depinde de intelepciunea leaderilor democrati si raspunsul lor la politica lui Trump. O politica la fel de extremista nu va face decat sa intensifice spirala exptremismului si violentei iar in aceste conditii D.zeu stie ce se mai poate intampla.

   • Din intamplare avem puncte de vedere asemanatoare. Imi cer iertare ca am indraznit sa gandesc in aceeasi nota si sa raspund la intrebarea din titlul articolului. Promit ca alta data nu va mai deranjez…..insa permiteti-mi un sfat, chiar doua, nu mai judecati dupa aparente (vezi reactia vis a vis de nickname-ul neamtu tiganu) si grija la egoul d.voastra care in aparenta, sic! pare supradimensionat.

 15. Eu consider că nu sunt semne nici de virus și nici de vaccin. Sunt doar simptome ale influenței/manipulării prin internet/media. Și al globalizării, desigur. Simptome al schimbării către noi canale de știri, către comunicarea țintită, sentimental-emotionala, către bule.
  Am văzut în această dimineață un rezumat al „revoltelor”, 5 minute pe rapid-inainte. Câteva lucruri m-au frapat:
  – telefoanele. Mai toți „revoltații” înregistrau momentul, erau preocupați in a prinde imagini cat mai bune, toți erau (cel mai probabil) „online” pe YouTube sau Facebook. Interesul lor era, în mod special, către transmisia online, nu către cauza, către problema, către revoltă în sine. Sa dea bine ei, sa devină „vedete” ale evenimentului. Sa li se întâmple.
  – „revolta” nu a fost cauzată de disperare generala, de foame a poporului, de război, de opresare, de nevoi primare ne-indeplinite. A fost o revolta pentru un orgoliu, un moft. Am văzut-o ca pe o „distracție”, un „party” mai mare in care revoltații „s-au distrat” cu forțele de ordine și și-au „descărcat” lunile de lock-down. De aproape un an nu au mai fost meciuri, nu au mai fost concerte, nu au mai fost artificii grandioase pe străzile marilor orașe. Acei oameni au avut nevoie de o cauza prin care sa își „descarce” energiile interioare acumulate. Mediile online și Trump le-a oferit ocazia perfecta pentru revolta.
  – câteva „jubilări” ale dictatorilor privind „democrația în declin” a Statelor Unite. Dar doar ca exercițiu de imagine! Întotdeauna câinii cei mici se rotesc in jur, latră și încercă să muște din ursul cel mare. Mai ales într-un moment de vulnerabilitate al „ursului” – schimbarea de președinți.
  Nu pot sa sper decât într-o revenire la normalitate. Doar ca normalitatea presupune o economie buna și terminarea stării de „pandemie”. Normalitatea și democratia presupune că oamenii să aibă LIBERTATEA de a face ce doresc, in limitele legii. Lege votată democratic, desigur. Fără un exercițiu mondial de vaccinare și sfârșit de pandemie (că prim pas), întoarcerea la „normal” nu va fi posibilă prea curând. :|

 16. Trump a incercat sa dreneze mlastina, dar n-a stiut sa-si faca aliati in propriul partid, in congres. Diferenta intre el si dinozaurii gen McConell, Cruz, etc. e ca el nu a fost niciodata om politic si n-a detinut nicio functie, nici deputat nici senator inainte de a deveni presedinte, e venit din afara fenomenului politic. Mitch si ceilalti vor iesi din Senat si Congres doar intre patru scanduri, avand in spate zeci de ani de politica si influenta! Si normal ca unul ca Trump le-a stricat multora dintre ei ploile si de aceea i-a avut ostili! De-aia i-au si trantit pe final de mandat retragerea trupelor din Afganistan si Germania, fiindca industria militara inca mai are de jupuit miliarde din tarilea alea, din contracte banoase! Trump a fost strivit de elefantul republican, dovada ca chiar daca esti cel mai puternic om din lume, daca nu ai si aliati in propriul partid, degeaba!

 17. La ce ne mai trebuie capitoliu si spatii fizice pentru parlamente?

  Odata pe an (cand platesti si impozite) sau mai des votezi si pe un set de directii care se dau sau solutii care s-au gasit. Se poate face frumos care de unde vrea electronic in pace, ai timp sa citesti, documentezi, discuti, votezi. Sa intri intro cladire nu mai are sens.

  Chestia asta a lor cu reprezentanti, ceremonii … suntem in 2021, mori de ras. Cea mai democrata si avansata tara te intreaba la intrare „rasa: white, black, hispanic …” adica chiar asa rasa si culoarea? Hai sa cucerim posta si telegraful sa devenim putere, degradam deja. Nu putem numara niste voturi, ne ia luni.

  Si conceptul acesta de tatuca, leader, masculul alfa, reprezentant, la ce ne trebuie? Adica e asa de destept omul acela incat ne va da peste noapte la toti o viata mai buna?

  E timpul de modernizare.

   • vezi ce inseamna anarhie, e un articol lung pe wikipedia, daca ar merge nu e asa de rau, dar nu avem un nivel de educatie asa de avansat pentru anarhie, poate peste cateva sute de ani

    eu propun modernizarea sistemului, aducerea la realitatile si tehnologiile mai moderne, eliberarea de vechituri, daca e cazul

  • Da, ar trebui ca Palatul Parlamentului sa fie privatizat drept cazino. Cel Mai Mare Cazino din lume! Statul ar economisi si castiga enorm.

   • Spatiul acela din jurul palatului parlamentului (daca ai fost pe acolo), arata diferenta dintre stat si oameni. O cladire imensa si rece inconjurata de spatiu vid, gard, spatiu vid, masini, spatiu vid si cladiri mari, mai e si inaltat ca sa sublinieze distanta si ruptura. E o cladire greu de intretinut, cand esti in interior vezi niste spatii imense, spatii neutilizate fara un scop anume.

    Ce s-ar putea face acolo? Nu stiu, greu se va transforma in ceva util si placut.

 18. De acum inainte mult SUA va fi foarte mult timp ocupata de probleme interne, de aplanarea conflictelor intre tabara lui Trump si ceilalti. tabara lui Trump fiind foarte numeroasa.
  Daca ati vazut imaginiele de ieri, numai protestatari albi primiti cu „bratele de deschise” de forte de ordine si poftiti sa viziteze Capitolul. Jucatorii de culoare din liga americana de baschet au reactionat spunand daca cumva manifestatia ar fi fost organizata de cei de la Black Lives Mater, Capitolul ar fi fost pazit cu blindate, trupe speciale si caini.
  Mineriada americana fara concursul politiei n-ar fi putut avea loc asa cum a a vut, anchete care vor urma si daca vor fi libere vor scoate multe mizerii de sub pres.
  Problema nu este numai Trump, sper sa ma insel, sa nu devina una rasiala intre albi si restul populatiei de culoare indiferent daca ea este neagra, galbena sau de alt natura si SUA sa nu ajunga undeva cu 200 de an in urma.
  Albii si vad privilegiile periclitate si ractioneaza, deocamdata cu o „mineriada”.
  A fost cu totul ignorat faptul ca Trump a vrut sa limiteze libertatile retelelor de socializare prin faptul sa le impuna sa preia responsabilitatea continuturilor de pe acestea cu toate ca si-ar fi „taiat singur in carne” el cel care foloseste obsesiv aceste medii, i-au taita contul cel putin pt o zi, vom vedea daca ele vor ramane inchise.
  Mediile de socializare si-au aratat acum adevarata fata, cum prin intermediul lor se pot pune tot felul de actiuni la cale incepand cu acesta mineriada, raspandirea teoriilor conspiratiei si multe altele.
  Ele au ajuns o problema extrem de mare in toata lumea si va dati seama cum jubileaza chinezii si rusii acum unde controlul asupra lor este in mana statului.
  Acesta mineriada a oferit un serviciu imens tuturor fortelor nationaliste care acum se vad si mai indreptatite sa-si contine actiunile atat in SUA dar mai ales in Europa.
  In SUA virusul nationalismului n-a putut prinde radacini, Trump a reusit sa sadeasca primele „rasaduri” si vom vedea daca ele vor reusi sa reziste spre bucuria intregii lumi care mai crede in acesta plaga umana.
  Nationalismul a fost si este in continuare subestimat, el se dezvolta sub ochii multor „binevoitori democrati” pt care el poate oferi destule beneficii.
  Ma astept la ceva pe plan international, dusmanii SUA si ai lumii libere probabil vor cauta sa exploateze acest momet de slabiciune maxima din SUA iar Europa are acum datoria sa sprijine SUA ca un adevart partener altfel se duce naibi impreuna cu ei.

  • Asta e o altă prostie conspiraţionistă, din direcţia ailaltă. Ca şi la noi (cu excepţia 10 aug) şi în alte ţări, forţele de ordine au grijă să nu escaladeze violenţa inutil. Ieri au procedat bine

   • Cind politia a omorit un drogat care nu se supunea somatiilor, a fost mare harmalaie. Ieri, dupa cite se zice, au fost omoriti 4 americani; au procedat bine fortele de odrine?

    • „dupa cate se zice”…..te informezi de pe Facebook? Cismigiu?
     E diferenta intre „au fost omorati” si „au murit”. O victima (pupatoare de Trump) a fost impuscata cand facea jogging cu spume la gura prin Capitoliu. Alte 3, 1F + 2 M, au suferit ” medical emergencies”.
     Normal ca a fost harmalaie, l-au impuscat in spate de 7 ori!!! A, da, N-a fost omorat, e „doar” paralizat. Iar despre cum au procedat fortele de ordine ieri….. Unii fugeau sa-si salveze pielea altii faceau selfie-uri cu „adevaratii americani”

   • Cu alte cuvinte, a fost bine ca protestatarii au putut intra in Capitol ?
    Atunci unde e problema si de ce intreg scandalul ? de ce n-au fost primiti insasi de Pence ca sa poata lua parte la validarea alegerilor ?
    In sfarsit dupa 30 de ani cineva recunoaste ca mineriada noastra a fost in regula !!!
    Foarte ciudata pozitia pe care o sustineti.
    Fortele de ordine au fost coplesite, fiecare fugea si facea ce putea sa faca, haos total si nu are nici o legatura de deescaladarea unor violente.
    Una e pe strada si alta daca o cladire este luata cu asalt, usile si ferstrele fortate, nu stiu la ce imagini v-ati uitat.

   • Da asta e vorba , tot teoria conspiratiei ?
    ”La insistențele presei, repet ceea ce am mai spus. Evenimentele din Washington sunt probleme interne ale SUA. În același timp, reiterăm faptul că sistemul electoral american este arhaic, nu întrunește standardele democratice moderne, creând multiple ocazii pentru încălcarea (regulilor n.red), în timp ce presa americană a devenit o unealtă în lupta politică. Aceasta este în marea parte cauza divizării societății pe care o observăm acum în SUA. Dorim poporului prieten american să depășească acest moment dramatic al istoriei sale cu demnitate”, a transmis, pe Facebook, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova.

 19. Ce om inteligent isi poate imagina ca un dusman al partidului republican le da republicanilor sfaturi pentru ca le vrea binele?
  Domnul autor prezice moartea trumpismului in partidul republican. Eu prezic moartea partidului republican fara trumpism, la fel cum a murit in California, Colorado, New Mexico, si iata, de acum, Georgia.
  Domnul autor se bazeaza pe pierderea alegerilor in Georgia, desi cei doi candidati au beneficiat de sprijinul lui Trump. Eu ma bazez tot pe pierderea alegerilor in Georgia, pentru ca partidul republican, in frunte cu Kemp si Rapfersberger ala sau cum il cheama, nu l-au sustinut pe Trump, iar cei doi candidati l-au sustinut too little too late. Daca nu ma credeti, auziti mai jos de la „horse’s mouth”. Si nu e doar Georgia. Republicanii au castigat de cate ori a fost vorba de Trump, si au pierdut cand n-a fost, de ex. in 2018.
  Pentru a ajunge undeva, republicanii vor trebui sa castige mai intai alegerile primare. Domnul autor vrea sa credem ca alegatorii lui Trump vor asculta de MSM si vor vota cu republicanii cuminti, cu aprobare de la MSM, dupa ce de zeci de ani MSM ii batjocoreste si ii insulta, si pe alegatori, si pe alesi.
  Domnul autor are impresia ca electoratul se imparte dupa modelele lui politico-economice de acum zece ani. Va informez ca acele modele sunt perimate. Diferentele dintre democrati si never trumperi sunt ideologic nesemnificative fata de clivajul care se naste cat un hau intre nationalismul populist si globalismul fara frontiere promovat de democrati si republicani deopotriva.
  https://www.youtube.com/watch?v=m10ACTcNe3Y&t=15m3s
  https://www.youtube.com/watch?v=Lr5O5e7WFwM

  • Asa! Bingo!

   Nu va dau linkul, ca il gasiti si singur, dar vreau sa va intreb – ati ascultat convorbirea aia de o ora cu Raffensperger? Daca da, ce impresii v-a facut? Tot geniu, tot geniu? :D

   Multumesc

  • Dl. autor Ionita este in solda lui Soros de aproape 30 de ani, E evident ca incapabil sa aiba vreo parere care sa se abata de la linia sefului. In plus, mai e si arogant, crezandu-se superior altora care nu gandesc pe aceeasi linie.

  • Inca ceva: impotriva cui au fost protestele din 6 ianuarie? Multimea a rabufnit in momentul in care Mike Pence – nimeni altul decat sperietoarea fascista a tuturor oamenilor de bine – a proclamat victoria lui Biden. Rafuiala trumpistilor e cu lasii si tradatorii electoratului in care isi puneau sperantele, nicidecum cu trupa de soc a lui AOC. Dar presa si analistii nu au timp de asemene detalii, sunt prea ocupati cu propagarea narativei si anihilarea opozitiei prin demoralizare.
   Nu stiu ce spera sa obtina republicanii astia penitenti pe termen lung, caci n-au nimic bun de sperat, nici de la demorati, nic de la presa (aceleasi persoane), nici de la baza electoratului republican. Spera sa fie proptiti in opozitie de interesele corporatiste, si sa faca figuratie pentru a mima pluripartitismul si eventual alternanta la putere

 20. Sorin Olita se bucura de „sfarsitul” lui Trump. Vom vedea daca este un „sfarsit ” a ceva sau un „inceput”… Insa dupa doua mandate de obamuiala fara limite era nevoie de altceva. Biden nu se va putea face ca nu aude, nu vede si sa continuie senin sa obamuiasca. Trump a fost necesar. Poate mai este – sunt milioane de americani pe care nimeni nu vrea sa-i vada sau sa-i auda.

  • „Sorin Olita” = tare…
   „obamuiala” – eu venisem cu termenul „obamageala”. Plus „obamagiu” (ca Olita) sau „obamuista”.

  • Este un sfârșit. Al republicanilor. Acum că democrații au si senatul, vor mări numărul de judecători în Curtea Supremă, cu ai lor, vor adăuga Puerto Rico si Washington DC ca state, iar partidul Republican nu va mai câștiga nimic în viitorul previzibil.

 21. Sa aplaudam si sa ne aliniem cu toata fiinta fostului vecin:
  „”La insistențele presei, repet ceea ce am mai spus. Evenimentele din Washington sunt probleme interne ale SUA. În același timp, reiterăm faptul că sistemul electoral american este arhaic, nu întrunește standardele democratice moderne, creând multiple ocazii pentru încălcarea (regulilor n.red), în timp ce presa americană a devenit o unealtă în lupta politică. Aceasta este în marea parte cauza divizării societății pe care o observăm acum în SUA. Dorim poporului prieten american să depășească acest moment dramatic al istoriei sale cu demnitate”, a transmis, pe Facebook, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova.”
  Sa retinem lectiile:
  – „sistemul electoral american este arhaic”;
  – „nu întrunește standardele democratice moderne”;
  – „Dorim poporului prieten american „.
  Chinezii au ironizat si ei scenele de ieri asemuindu-le cu protestele din Hong Kong.
  La toate astea, ca sa punem cireasa pe tort, adaugam zumzaitul de placere al analistilor de pe plaiurile mioritice. Care stiu din carti ca democratia e liniara si predictibila.

 22. lucruri bune facute de Trump:
  1. iesirea din timpenia de la Paris
  2. Refacerea tratatelor cu China
  3. Obligarea aliatilor NATO de a investi 2%, asa cum s-au inteles.
  4. incercarea de eliberare a economiei americane de constringerile istericilor ecologi. Facilitarea dezvoltarii tehnicilor fracking, rasini etc.
  5. Asigurarea vaccinului contra Corona.
  6. Apostrofarea comunistilor din Comisia mondiala a sanatatii, comisie care a sabotat permanent tratarea virusului.
  7. Administratia Trump e singura care nu s-a implicat in nici un razboi nou.

  Ce prostii a facut Trump:
  A vorbit exagerat de mult si a spus extrem de multe timpenii. Parca era Ionita :)

 23. Sunt o multime de dorinte ale electoratului america in spatele trumpismului, cum il numit dumneavoastra. Faptul ca atat partidul republican cat si partidul democrat nu tin cont de ele, arata o clasa politica desprinsa de realitatea celor pe care sustin ca-i reprezinta. De asemenea este evidenta implicare, fara nicio rusine, a mass medie americane si europene, precum si a aplicatiilor de socializare (Twitter si Facebook) de partea partidului democrat, ajungand pana la manipularea informatiilor. Deci mai usor cu lectiile de morala politica !

 24. Perioada Trump a avut luminile si umbrele ei. Acesta a dorit ca faca mai repede America first uitand ca tara si oamenii sai nu sunt ca o firma! Dar Biden nu va putea da la gunoiul istoriei ceea ce Trump a facut bine. Si el va fi taxat si mai dur pentru fiecare greseala. Partidul Republican nu va dispare dar va face schimbari majore. Ceea ce uitam este faptul ca democratiile se schimba dupa evolutia si schimbarea generatiilor. Altfel a aratat politica americana si democratia in perioda R. Reagan, B. Clinton, G. Bush senior si alta acum. Important este sa isi pastreze democratia, continutul, structura si formele de manifestare.

 25. Trump sau fata morgana ? Azi o vedem si nu e . Cometa ratacitoare in politica americana sau stea deja stinsa de propria euforie ?Brusc ,ca prin farmec si aceste milioane de oameni ce au crezut – America first – vor intelege . Mariri si flamuri au fost si nu vor mai fi . Revenim la normalitatea atit de draga tuturor . Lacrimile tristetii – ce inca bat in geam , se usuca vested si fac loc bucuriei , bucuriei celor ce acum stiu , inteleg si vor .Coarnele , de viking ,plimbate 4 ani prin prin Capitoliu , sau dovedit de carton . Alea zacta est si Biden este deja presedinte .

 26. Sa speram ca e asa cum anticipati dvs. Daca ma uit insa il vad pe Ted Cruz (omul despre care se spunea ca daca l-ai executa in plenul Senatului si apoi juratii la proces ar fi senatori americani, nu ai fi condamnat in vecii vecilor) vrea sa suie pe taurul starnit de Trump. Cat despre forumistii nostri trumpisti de tiraspol, nu mai zic nimic. Astept insa cu interes un articol de la dl. Lazarescu pe tema asta, ultimul sau articol pe tema alegerilor americane fiind de pus in rama de pe langa ce a fost cu realitatea.
  PS: Nu ii spune cineva lui feral ca aici nu e organizatia AUR Murgeni, ca impute forumul, nu de alta, aici pe contributors pana si trolii au o profesionala la baza

 27. Aparitia lui Trump precum si pierdera alegerilor in noiembrie ar trebui explicata prin teama americanilor WASP – fondatorii si crema tarii de viitoarea extinctie ca majoritate .

  Minoritatea etnica precum si partea electoratului alb cu inclinatii social democrate a fost implicit incurajata sa voteze impotriva lui in special anticipat sau prin corespondenta, lucru ceva mai neortodox.
  Trump va parasi Casa Alba dar nu si politca si va ramine in ochii multora un erou .
  Trumpismul va ramine multa vreme, el reprezinta oarecum un curent politic normal intr-o tara libera ca SUA .

 28. Mi se pare mult prea optimist articolul. Da, partidul lui Trump a pierdut alegerile pentru senat in Georgia, dar diferenta a fost minima, sub 0.5%, adica ceva pe la 10.000-20.000 oameni, nu e ca si cum ar fi o repudiere masiva. Si democratii au castigat majoritatea in senat, dar e o majoritate fragila… de fapt nici nu prea e majoritate, e 50-50 si diferenta o face votul vice-presedintelui. Dar daca un senator lipseste pentru ca e racit, s-a dus majoritatea. Sau, si mai probabil, daca e vreo lege mai stangista si un singur senator democrat mai centrist nu e de acord cu ea, nu trece.

  Si la alegeri, da, diferenta ca numar de voturi intre Biden si Trump a fost de cateva milioane de voturi, dar sa nu uitam ca Trump in 2020 a primit mai multe voturi decat primise Trump in 2016. Sau Obama in 2008. Cumva in cursul celor 4 ani Trump a reusit sa adune niste voturi noi. Exista ceva la americanii aia de l-au votat: niste frici, niste incertitudini, niste nemultumiri. Si daca raman nerezolvate, oamenii aia vor cauta un alt Trump mai devreme sau mai tarziu.

  Din nou, e adevarat ca multi congresmani republicani l-au sustinut pe Trump de nevoie, dar au fost suficient de multi care l-au si admirat sincer. In interiorul partidului ala chiar exista o grupare extremista. De care orice lider de partid trebuie sa tina cont. Am vazut si speculatia despre o posibila spargere a partidului in doua.

  Si acum o sa ma aventurez sa speculez si eu: ni se spune ca apararea Congresului a fost prost organziata de au putut intra asa usor insurgentii in cladire. Si daca nu a fost asa? Ne face sa ne gandim la asta faptul ca militarii si politistii voteaza mai degraba cu Trump/republicanii (statistici, exit-poll-uri). Daca o parte din efectivul de paza a simpatizat cu insurgentii si le-a lasat intrarea libera? Daca exista un nucleu trumpist, chiar minoritar, in politie si armata?

  Oricum ar fi, democratia americana a primit o palma grea si va avea mult de munca pentru a-si restabili credibilitatea pe plan international. Daca va reusi sa o faca vreodata. Ramane de vazut.

 29. Nu stiu, nu am verificat , dar pe surse se zice ca
  domnul CUMPANASU are 500 000 de urmaritori , fracezi .
  Nu mai radeti deci de Trump si de cele 70 de milioane
  ale lui, ca omul a avut si ceva carisma la viata
  lui , iar daca nu se tragea macazul istoriei ca sa fac loc trenului cu
  virusi, avea de partea lui rezultate economice stralucite cu care
  va mai tinea 4 ani prin biblioteci sa va plangeti amarul.
  Dar Cumpănașu ?
  Cumpăăăănașu ……???
  500 000 ?

  O armata de prosti nefunctionali din cauza carora nu ne vom mai putea pensiona
  ramand sa murim la șaiba ca sa tinem sandramaua cat de cat in picioare.

 30. Mai vorbim peste un an cand impozitele vor creste fara nici un sens si pe persoana fizica si pe firma. Vom vedea ce crestere economica va fi, cat va fi somajul. Biden nu e Clinton (el). Cine a votat Biden, sa se bucure la impozite, la green new deal, bani mai multi pentru asigurarea de sanatate (sa ajunga la toata lumea!), crt.. .

 31. @Sorin Ionita

  „mineriada asta la Washington”

  Eu am fost in Piata Universitatii in ’90, seara de seara, si am fost la un pas sa merg ieri sa protestez in Washington. N-as fi „vizitat” Capitoliul. Sunt profund ofensata de faptul ca ne comparati pe mine si pe multi altii ca mine, romani ori americani, cu cei responsabili de mineriada.

  De asemenea, tin sa va informez, ca poate nu stiti, ca la toate mitingurile lui Trump participantii au fost foarte decenti. Sa le fi sarit unora tzandara ieri? Sa fi fost (si) niste provocatori printre ei? Sa fi primit politia ordin sa permita intrarea in Capitoliu? Vedeti situatia cu autobuzele politiei incendiate (de catre politie) pe 13 iunie 1990, daca tot ati adus vorba de mineriada.

  „două luni de contestări penibile ale alegerilor”

  Alegerile au fost furate. Si ieri si in noiembrie. Faptul ca, din diverse motive, mai nimeni n-a vrut sa ia in seama contestatiile nu schimba adevarul. Folosind aceeasi logica, credeti ca am putea numi „penibile” eforturile si dorinta unora, din ce in ce mai putini, de a se face dreptate in legatura cu cei responsabili de mortii si ranitii revolutiei din ’89 sau ai mineriadelor? Sau cu Securitatea? Eu nu.

  „“Fraudarea alegerilor” din 2020 va intra în galeria clasică de mituri fondatoare ale grupărilor conspiraţioniste, alături de OZN-uri, asasinarea lui Kennedy de CIA şi pizzeria cu pedofili a lui Hillary Clinton”

  Ah, da, fraudarea intre ghilimele. De asemenea laptopul lui Biden junior, si acuzele de coruptie la adresa intregii familii Biden, intre ghilimele. Serverul de email privat al ministrului de externe SUA (Hillary), intre ghilimele. Utilizarea fiscului american ca instrument de lupta impotriva opozitiei republicane, intre ghilimele. Eforturile, de ani de zile, ale FBI-ului si ale procurorilor federali pentru subminarea candidatului si apoi a presedintelui Trump, intre ghilimele. Adevarul si realitatea, intre ghilimele.

  In cazul in care raspundeti, domnule, am o singura rugaminte la dv. Sa nu va adresati mie la persoana intai, pentru ca nu va permit.

   • Domnule Ionita, felicitari pentru articol!

    Pe de alta parte, nu mi se par surprinzatoare unele comentarii de pe aici. E plin de suporteri ai lui Trump pe grupurile de facebook ale comunitatii romanilor din SUA.
    Nu am date exacte, dar multi sunt din statele din centru care traditional voteaza cu partidul republican. Probabil se iau dupa alti vecini sau colegi de-a lor. Altora probabil le e frica de socialism si Trump a avut grija sa repete ca partidul democrat e socialist (chiar si comunist in situatii mai recente).
    In ziua de azi o problema este si „social media”. Ti se servesc cat mai multe informatii (de multe ori false) care se potrivesc cu ceea ce urmaresti si ti se pare interesant / relevant. Musk nu a spus degeaba ca vina provide (si) de la Facebook.

    Unii nu vor sa admita ca zeci (sau chiar sute) de contestatii la rezultatele alegerilor au fost luate in seama si judecate de justitia americana.
    La altii le e frica ca vine potopul cu democratii la putere. Si par sa uite ca au „supravietuit” cu 8 ani de Obama. Iar Biden e moderat, mai apropiat de republicani decat Obama. S-ar putea ca Biden sa faca treaba buna ca nu e asa inebunit de putere ca altii.

    Din pacate romanii un tendinta sa uite de Ceausescu – individ care la inceput si-a consolidat puterea prin masuri populare, incurajarea economiei, spirit de fronda fata de URSS, deschidere fata de Occident, etc. La fel a incercat si Trump. Amandoi au suferit de sete de putere, narcisism, paranoie si dragoste fata de lideri supremi/dictatori din Correa de Nord si alte parti.
    Dincolo de a ne „radicaliza” si a-i judeca rapid pe cei care nu au aceleasi pareri politice ca noi, ar fi bine sa ne uitam in istorie (spre exeplu cum a ajuns Hitler la putere pe baza crticarii politicienilor care „au tradat” armata in primul razboi mondial sau cum unii ca Washington, John Adams sau Diocletian au acceptat sa renunte la putere)

    • Unii nu vor sa admita ca exista si cetateni americani care nu cred in infailibilitatea justitiei americane. Ce sa vorbim, pana mai ieri era de la sine inteles ca justitia americana e tributara sutelor de ani de prejudecati (ati citit To Kill a Mockingbird?), macinata de putregaiul rasismului sistemic, ce ti-e si cu mass incarceration, police brutality, war on drugs, no justice no peace, Trayvon Martin, George Zimmerman, si cate si mai cate.
     Dar chiar sunt curios, ca eu n-am auzit: care acuzatii de frauda au fost judecate, si nu doar respinse ca neintemeiate?

 32. Cred că urmează o răfuială dură în partidul republican, care de fapt a început astăzi. În 2016, republicanii aveau toate pârghiile puterii. Aveau președenția și ambele camere ale congresului american. Doi ani mai târziu au pierdut camera reprezentanților pe mâna lui Trump și acum au pierdut restul. E greu de conceput pentru ei cum au pierdut puterea total în numai patru ani.

  O să înceapă curățenia în partid începând cu cei care pus de un spectacol ieri în Congres opozând pe motive false rezultatelor alegerilor, cu cei care i-au dat nas lui Trump și i-au încurajat tendințele autoritare, și revizuind politicile lor. Începuseeră activitatea de revizuire a politicilor în 2012 și au abandonat-o în 2015. Au îndepărtat moderații, femeile, sububaniții și minoritățile. Fără să își toarne cenușă în cap, GOP nu mai poate câștiga alegeri la nivel național.

  • Si pe cine va convinge GOP sa ii voteze turnandu-si censura in cap? Votantii lui Trump? Femeile si minoritatile?
   Cand au fost vreodata progresistii satisfacuti de pentitentele celor pe care ii dispretuiesc?
   Departe de a ajusta la ceva in politica, semnele de slabiciune sunt doar semnalul asteptat de adversar pentru a dezlantui atacul.

 33. Rar sunt 100% de acord cu articolele domnului Ionita, dar celui de mai sus nu i-am gasit nici un cusur.
  Un singur regret, lipsa printre comentatori a lui Svejk si Absurdistan, care se pare ca s-au ascuns intr-o scorbura.
  Cat despre ce se va intampla dupa 20 ianuarie cred ca ne putem astepta la un nou episod din Le Retour du Grand Blond, dar nu la Casa Alba, poate la Pilgrim Psychiatric Center.

  • Cei doi citati si care va lipsesc (!??) sunt amercani. A ramas pe baricade doar neamtu tiganu – un mare admirator a lui trump si este dreptul lui – care locuieste in Germania si este foarte suparat pe democratia Angelei Merkel. Eu chiar ma mir ca n-a emigrat in USA.

   • Eu ma simt f bine in Ge e o tara formidabila, care mi-a oferit sanse fantastice. In principiu o simpatizez pe Mutti, dar gasesc de datoria mea sa-i critic greselile. Mi-as dori o Germanie perfecta.
    Sunt si european entuziast, dar ma dezamageste enorm organizatia EU, parca si-au pus incap s-o distruga

    • Va place sa locuiti si va simtiti f bine in Germania si sunteti un european entuziast dar nu sunteti dezamagit enorm de organizatia EU. Si totusi Germania e unul din liderii (principal, pleonasm) EU.
     Va place Trump dar nu sa locuiti si lucrati in tara condusa de el.
     Foarte interesant.

     • Domnule o tara inseamna muuult mai mult decit citiva mameluci care se pun in frunte si se dau mari.

      Nici Merkel, nici Trump, nici von der Leyen, nu reprezinta USA, Germania, Europa. Nici Ceausescu nu a insemnat Romania, nici chiar domnu Ionita.
      In principiu nu dau doi bani pe politicieni, indiferent de culoare, dar totusi sunt ceva diferente intre ei, ca sa zic asa, unii sunt rai si altii f. rai. Ca cetatean constiincios ma simt nevoit sa ma informez, deoarece cindva trebuie chiar sa votez.

      Pt mine Ge e o tara care mi-a permis sa am un job de vis, as fi muncit si fara bani, dar, culmea, chiar m-au platit f bine. Ge inseamna si multimea Salilor de concerte simfonice, de opera, fotbalul, schiul, autostraziile cu viteza nelimitata. Ge inseamna si orasele curate, pline de oameni veseli si multumiti. Nasoala e doar ca ploua cam mult!

 34. Precis ca dupa infringerea lui Trump nu mai trebuie sa ne speriem ca vine sfirsitul lumii. Alexandria Ocasio-Cortez ne va spune ca se amina.
  Iranul va deveni copil ascultator si nu va insista sa-si faca bomba nucleara. Nici sa mai ameninte Israelul cu stergerea de pe fata pamintului.
  Americanii ne vor garanta securitatea, fara sa mai insiste pentru acei rusinosi 2%. Si nu o sa mai fie deranjati ca in timp cei ei apara Europa, europenii fac giumbuslucuri cu rusii, chinezii si iranienii.
  Emisiile de carbon vor fi reduse la zero.
  Si ne vom lasa convinsi ca a fi republican este mai rau decit a fi comunist. Sintem democrati.

 35. Așa să fie, Dottorricciule.
  O cheasstie…nu s-a bătut NIMENI (afară de noi, :-) , exxxclusiv pe net) cu donnalldo, cu armele lui.
  Chestiile alea cu spartul de magazine au fost ale oricui, dar nu ale democraților sau „stângii radicale” dacă vrei.
  O stângă radicală reala ar fi întâlnit zză gunul cu the gun, ar fi fost clari și direcționați către adversarii ideologici.
  Ce ai văzut atunci a fost un fel de…jumate protestatari pașnici, de toate neamurile, jumate hoți, pur univerțțall.
  Și, bineînțelaess…donnalldul și-a trimis prettennarii înarmați cu AR15 prin pikkoappe pe ei peste poliție, care și ea…preferă ca întotdeauna „fraierii ușor băttubbili”.
  Nu se compară pe nici o planetă violența pe care le-au aplicat-o puștanilor ălora, în șștarkk contrast cu mokkanggealla de acum.
  Ar fi fost minunat să le răspundă….zicea aseară unul pe la … multi stream technoloGiccă ăla…de noapte…că e ridicol…democrații refuză de nu știu când să „stand up to the bully”.
  D-aia-și iau muiyyile astea mereu, deși nu compari….nimic, ai de-a face cu oameni care au construit comunități, oameni care au muncit jj de mii de ore ajutând săraci…față cu câte-o ossânzză d-assta resspulliykansskă.
  Și știi??…Osânzza e mereu, dacă nu pe primul loc, foarte aproape.

 36. Renumitul analist Sorin Ionita a somat amabasadorul Romaniei la Washington de a-i convoca pe membrii guvernului SUA pentru a-si arata ingrijorarea privind statul de drept. Sorin Ionita a tinut sa precizeze ca ultimele evenimente ii vor face pe investitorii romani sa fie reticienti in a se implica pe piata americana.

  Precizam ca Sorin Ionita e iniatiatorul forumului de experti de la Davos si imprejurimi, precum si de la Braila de sus, fiind bun prieten cu Pandele.

  • Ambasdorul va raspunde cu promptitudine – cum face si cu alte solicitari – peste cateva luni, daca e cu noroc..

   • Tendintele sanatoase inca firave dar totusi vizibile
    in Partidul Republican de delimitare
    de odioasa mostenire trumpisto-dragnee ar trebui si ele recompensate
    de Ambasadorul nostru prin conferirea ordinului Steaua Romaniei cu Ciolac
    domnului Mit Romney si a decoratiei stramosesti
    ”Intoarcera armelor” din argint (x30)
    domnului Mike Pence

 37. Dom’le, pentru cei care o dau pe conspirationisme: aia care au luat cu asalt Capitoliul erau oamenii lui Trump, nu agenti secreti… blah-blah. PUNCT! Oricine s-a uitat la televizor, chiar si cel mai prost roman sau american, a inteles imediat cine si ai cui sint teroristii.

  Pe ce ma bazez? Pe doua lucruri care s-au vazut cu ochiul liber la TV. Cei mai multi aveau:
  1. cite o sapca rosie cu MAGA.
  2. un drapel american.

  Si indiciul decisiv: toti erau albi suprematisti.

  Mare pacat ca fortele de ordine nu i-au arestat ca sa se vada, cu nume si prenume, ca sint TOTI trumpisti de extrema dreapta.

  P.S. Am citit ca o multime de popoare, care in ultimul veac au avut fericirea sa fie democratizate de USA, sint complet dezorientate de ceea ce se intimpla in aceste zile in Weimerika: atacuri nationale de panica, depresie in massa, PTSD, lockdown voluntar etc. Ma refer, desigur, la marii beneficiari ai democratizarii: japonezii, germanii, vietnamezii, iranienii, irakienii, libienii, sirienii, sirbii, sudamericanii si multi-multi altii.

  • FoxNews si prietenii lor republicani (inclusiv Sarah Palin) incearca acum sa arunce vina pe antifa. Doar ca sunt mii de poze si filme si au inceput sa fie identificati unii dintre anarhistii care au fost in fata multimii si in ultimii 4 ani au fost suporteri inflacarati ai „tovarasului pre-iubit” conducator Trump.
   Si pe deasupra este film cu Trump care trimite multimea la Congress (unde a zis ca vine si el dar apoi s-a oprit in fata la TV) si Giuliani care cere „trial by combat” (judecata prin lupta). Deci nu antifa a directionat multimea aia sa sparga congresul ci Trump si apropiatii lui.

  • 1. Nu doar ca e vizibil din avion ca rasculatii erau trumpisti cu totii, dar e la fel de vizibil ca nu puteau fi nici BLM, nici ANTIFA, nici agenti secreti infiltrati. Fiindca, asa cum am vazut cu ochii mei la televizor:
   – nu au fost atacate/incendiate masinile politiei
   – nu au aruncat cu bolovani in politisti
   – nu au spart magazine, vitrine, nu au furat nimic si nu au incendiat
   – nu si-au ascuns fetzele sub masti si baticuri
   – nu au atacat la adapostul intunericului
   – presa mainstream i-a calcat in picioare (When Antifa & BLM rioted, looted, burned, media said “mainly peaceful” but infiltrated by “outside forces.” CNN actually stood in front of burning building and said that. Yet when Capitol invaded, media do not say “mainly peaceful” or speculate on “outside forces.” No, they blame all GOP & conservatives.)
   – s-au facut zeci de arestari si se pune la cale o ancheta dura

   Ce poate fi mai clar de atit? Daca nu erau nici, nici, nici, inseamna ca erau doar „GOP & conservatives”.

   2. https://is.gd/5ytGja
   Go figure. :-)

   3. Ion Creanga, „De te-a învatat cineva, rau ti-a priit, iara de-ai facut-o din capul tau, rau cap ai avut!”.

   Mitingul organizat de Trump pe 6 ianuarie imi aminteste de marea adunare populara organizata de Ceausescu pe 21 decembrie 1989. Cei care i-au sfatuit pe cei doi sa faca greselile astea (daca chiar au existat sfatuitori implicati), atragindu-i in capcane dinainte pregatite, sint „persoane de interes” a caror identificare ar lamuri multe. Stiind noi, acum, ca in Romania a avut loc o lovitura de stat in 1989 al carei principal obiectiv a fost sa-i puna pe Ceausesti la zid, nu sa schimbe sistemul, si care s-a putut desfasura cu succes doar fiindca a fost (cu vorbele si cu mintea cea de pe urma a lui Ceausescu) „tradare de sus si pina jos”, nu e greu sa anticipam ce il asteapta foarte curind pe diletantul politic Trump, tradat, si el, „de sus si pina jos”. Ma tem ca i se va da o lectie de o salbaticie medievala, care sa ramina in istorie si sa bage spaima in oricine ar mai indrazni sa se gindeasca macar sa dreneze mlastina politica din America.

 38. Eu o s-o tin pe a mea, in continuare. Trump e un ciudat, a fost votat si de ciudati, dar nu exista milioane de ciudati. A fost votat pentru ceea ce a promis, adica pentru stoparea globalizarii si revenirea unor slujbe in America. Culmea (daca putem spune asa) e ca reusise, intr-o oarecare masura. Numai pandemia l-a invins, nu Joe Biden si democratii. Democratii au avut noroc cu carul si au un loc foarte mic de manevra in urmatorii patru ani. Poate nu v-ati gandit bine, trebuie sa luam in considerare faptul ca invingatorii globalizarii (devenita din instrument de crescut profitul pentru corporatii, un fel de nou vis de aur al omenirii pentru anumiti propagandisti) isi vor impune modelul social (ceea ce inseamna ca vom avea modelul chinezesc dupa modelul american). Trump-ismul e mort doar ca amestec de showbiz cu politica, pentru moment cel putin. Ideile din spatele lui Trump (stop globalizarii, nu vrem modelul chinezesc, vrem sa muncim, nu mai vrem imigranti, etc.) nu au murit si vor domina agenda mondiala in urmatorii ani.

 39. Domnule Ioniță trebuie să fiți mulțumit că acest comentariu al d-voastră, a fost atât de mult comentat.
  Evenimentele de la Capitoliu ar trebuie tratate cu mai multă atenție și prudență.
  Trump e mort politic, dar trumpismul nu! Sunt 74 de milioane de adepți, cel puțin după vot.
  Totuși dacă este facem analize, ne mai uităm la ce spune domnul Naumescu și ne ferim să facem comentarii precum CT Popescu

  • Chiar credeti ca Trump este politic mort ? Astazi el s-a adresat minunatilor sai sutinatori spunand:
   „Stiu ca sunteti dezamagiti dar sa stiti un lucru, calatoria noastra nemaipomenita abia a inceput”
   startul urmatoarei campanii electorale s-a dat si stim bine la ce forma poate ajunge Trump in timpul ei si vom avea surprize.
   4 ani pt Biden sunt putini sa poata seca intreaga mizerie adunata pe fundul transeelor dintre unii si altii, polarizarea datorita schimbarilor majore mai ales in comunicarea politica, in modul in care alegatorii pot fi manipulati de retele de socializare, programe inteligente, Obama fiind primul care a apelat la metode inteligente de analiza a datelor alegatorilor sai, dezvoltarea nu s-a terminat, din contra, noile technologii de investigare cu ajutorul inteligentei aritificiale vor provoca schimbari, acum totul depinde de partea cui se vor aseza concernele si firmele care le vor pune la dispozitie.
   Ca fapt divers, Trump a adunat de la terminarea alegerilor din 03.11.2020 pana astazi 207,5 milioane de dolari, inseamna ca sunt destui care pariaza in continuare pe el si cred ca alegerile au fost fraudate.
   Si tot ca fapt divers, alegerile din noiembrie au fost cele mai scumpe din istoria SUA, Biden reusind sa adune sume apreciabile, cu alte cuvinte banii castiga alegerile in SUA.

 40. Trump a fost votat de reprezentanți poporului American.
  Noul presedinte a fost ales mai ales de soft și mai puțin de americani.
  Când aproape 75 mil de cetateni te votează așa măscarici cum îl caracterizați pe Trump înseamnă ceva.
  Extremismul neormaxist al cărui sustinător sunteți are un presedinte pe măsură.
  Să sperăm că nu el va conduce ci vicepresedintele .
  Altfel va încurca butoane de la aragaz cu cele de la valiza nucleară.
  Istoria este din păcate ciclică.
  Lumina bolsevica va veni de la apus acolo unde este propagată mai ales în mediul universitar.

 41. „Problematical, also, is the likelihood — in the event that he actually does concede and agree to exit the scene — that Mr. Trump will transition into post-presidential life with a bale of secret knowledge so huge, reeking, and damaging to his enemies, gathered over four years of access to the nation’s intel files, that not a congressman, senator, or high-up bureaucratic lifer will be left standing as the information dribbles out strategically in the months-to-come of the as-yet hypothetical Biden-Harris (or Harris-Biden) Administration. Imagine what Ol’ Joe, Kamala, Nancy, Chuck, perhaps even “Cocaine” Mitch and the rest of the Beltway gang are fretting about as they chug down their midnight Zolpedims. The Golden Golem of Greatness is not fading away from the Swamp crime scene no matter which way this thing turns out. And don’t forget, he is not exactly alone. Tens of millions of extremely pissed-off Americans are standing-by pretty quietly, for now, from sea to shining sea, behind him.”

  • „…gathered over four years of access to the nation’s intel files…”

   Da, e foarte plauzibil. Ni-l putem usor imagina pe Trump petrecand ore in sir absorbit in lectura acestor dosare secrete.

  • Daca ai uitat limba romana nu-i ba – e doar aroganta celui care n-a stiut-o niciodata pre bine – dar ai uita sa specifici cine este autorul citatului pus intre ghilimele.

  • Alo, musiu, te dai deștept scriind englezește pe un sait românesc și asta te face un pic penibil. Tradu dacă ești așa de expert. Oricum ceea ce publici este blabla trumpist cretin și penibil.

 42. Domnule Ionita, e primul articol al dvs. citit de mine in care m-ati dezamagit. Speram la o anliza a realitatii obiective generata de aceste evenimente si mai ales a sechelelor ramase in SUA si lume. O jubilare autosuficienta ca s-a dus paparuda si speranta ca lucrurile vor reveni la „normal” (care, unde, cum?) sunt cam subtirele pentru ce speram eu pe baza altor articole. Nu vreau sa fiu o Casandra dar ma tem ca nimeni nu vede cum se duce de rapa stabilitatea geo-politica. Nu de alaltaieri, dar acolo tocmai s-a dat un sut in ceva ce parea a fi un pilon…

 43. Si de ce trebuie sa crestem elucubratiile dumneavoastra? ce referinte serioase aveti pentru eea ce scrieti aici?

 44. Ionita se ocupa pe vremuri de infrastructura argumentand ca centura Bacau trebuia s atreaca pe la V si nu prin E. De atunci nu imi amintesc nimic notabil scris pe contributori. Am crezut ca era un trapadus pe nu stiu ce forumuri inutile. Imi inchipui ca educatia lui e din categoria stiintelor umaniste nefolositoare si la care textul, narativa, vorbaraia domina orice argument rational, ingineresc, pe cifre. Asa ca citim o citanie la adresa lui Trump. Nu inteleg cum poate cineva onest considera ca BLMismele de acum cateva luni erau total justificate (spargeri de pravalii prin toata SUA, de multe ori ale celor care poate ca sustineau cauza Floyd) iar acum, chestia asta de joc democratic (protest ca in Belarus, Romania) este oripilanta.
  Asta e cel mai dernajant si ma simt luat de prost in toata povestea asta.
  PS. Problema in SUA e ca sistemul politic nu permite decat republicani vs democrati. Noi, cei obisnuiti cu comunismul suntem anti-democrati. La fel cum am fost anti-pontisti si anti-dancisti desi chiolhanis e la fel de inept si impotent precum ceilalti. Asa si in SUa, sunt trumpist pentru ca nu sunt neo-marxist si nici macar politic corect. Imi permiteti???

  • Folosirea excesivă a Tweet-erului a fost cred cel mai nociv lucru a lui Trump, dăunându-i în primul rând lui, imaginea ridicolă în care se punea acoperind oareceum nenumăratele lucruri bune făcute timp de 4 ani și dând apă la moară contestatarilor.

   În situația particulară de pe 6 ianuarie, deși în nuciun moment nu a instigat la violență, precum în mod mincinos se pretinde, acțiunile sale au contribuit la dezordinea creată, mulțimile fiind la limita răbdării din cauza multiplelor suspiciuni si dovezi indirecte privind fraudarea alegerilor, dar ramase fara vreo consecinta sau cel putin neinvestigate pertinent.

    • … cum ar fi, ca tot ati evocat mineriada de pe plaiurile mioritice, „au furat mai mult”.
     „cum ar fi … ?” zic si inculpatii din doasrele Revolutiei si Mineriadelor, iar dvoastra nu aduceti dovezi pentru rezolvarea dosarelor, ci va uitati, ca specialist, peste Balta.
     Cei peste 70 de milioane de votanti „trumpisti” stiu mai bine decit dvoastra ce e America. Si nu vor o America socialista.

    • Inteligenta inseamna a recunoaste sabloane si a face conexiuni intre date si evenimente, penru a pre-judeca situatiile similare care apar in viitor. Traim in epoca in care corectitudinea politica a interzis inteligenta. Oamenii au incercat sa mimeze inteligenta umana in inteligenta atificiala, si au ajuns la concluzia ca rezultatul este rasist.
     Lumea a tot compilat liste de dovezi, dar oficial acestea nu exista, sunt interzise in societatea informationala.
     Iata doar cateva.
     Entuziasmul pentru Obama poate fi comparat cu entuziasmul pentru Trump, desi Trump il intrece pe Obama. A se compara cu entuziasmul pentru Biden. In ultima faza a campaniei vorbea la o mana de oameni distantati sociali, inconjurati de o mare de trumpisti protestatari. Si totusi Biden a luat mai multe voturi decat Obama.
     Trump a castigat la o distanta uriasa in mai multe comitate (counties) decat Biden. Tot acest avans este contrabalansat de o crestere spectaculoasa a participarii la vot intr-o mana de comitate, ce sa vezi, tocmai cele controlate de democrati in statele disputate.
     In Georgia, numarul voturilor respinse ca neregulamentare a scazut cu vreo 90% de la precedentele alegeri.
     Oamenii au dat cu semnatura in justitie neregularitatile pe care zic ca le-au vazut cu ochii lor. In cazul asta unul din doua lucruri trebuie sa se intample: ori jusitia le da dreptate ca neregularitatile s-au intamplat, ori ei trebuie trimisi in judecata pentru marturie falsa. Cati dintre acesti martori au fost trimisi in judecata?
     Toate aceste improbabilitati statistice sunt contrabalansate, in versiunea oficiala, de argumentul ultim: nu exista condamnari in instante.
     Doar pentru ca pentru unii aceste fapte nu se ridica la nivelul de dovezi nu inseamna ca in mintea lor nu isi justifica credintele pe baza lor.

     • Uitati aici conexiunea intre date si evenimente. Acuzatiile care au ajuns in instanta sunt maruntisuri. Alea de frauda masiva de toate felurile imaginabile sunt aruncate doar in spatiul public. Si asta tocmai pentru ca incercarea de a induce in eroare un judecator aduce sanctiuni serioase, pe cand incercarea de a face acelasi lucru cu opinia publica nu. Cautati cateva cazuri si vedeti concret ce acuzatii aduc concret avocatii lui Trump IN INSTANTA, nu pe Twitter.

  • Opinia lui Marian e treaba lui. Dar nu e nimic de meditat in ceea ce scrie. Să le iau la rând!
   Mai întâi logica lui “a făcut bine” e șchioapă. Tot astfel ar putea spune un editorialist ceh că Ceaușescu a fost un nenorocit dar a făcut bine Cehoslovaciei. Sau că și Iliescu a făcut bine minerilor. Cu un eveniment punctual și discriminator, nu ștergi nenorocirile făcute celorlalți.
   Apoi faptul că am fost feriți de șmenul chinezesc nu exclude sa fim atrași într-unul americănesc. Domnul Mircea nu aduce date concrete, prin ce e mai avantajos noul șmen pentru România, ci exemplifica cu o alta afacere a cărui model nu se potrivește cu cel din energie. Mai apropiat ar fi fost un exemplu privind autostrăzile. Ungaria a adus firme străine să ii facă șosele, dar le-a garantat un preț minim pentru taxa pe km. Ungaria are azi autostrăzi, România a plătit ca să ne aibă concernului Bechtel. Ce anume m-ar face să cred că acum am ieși mai bine? Probabil vom mai primi la pachet cu un reactor la Cernavodă încă două F16 cu vopseaua nou-nouță, la preț preferențial. Dacă tot dăm 2%, măcar să-i dăm degeaba.
   Iar dacă șmenul cu China ar fi fost atât de rău pentru România, UE nu ar permite încheierea lui și ar fi solicitat renegociere. Cred asta cel puțin atât cât crede și Mircea că democrații nu i-ar fi păcălit pe români cum a făcut-o Trump.
   Celelalte “argumente” ale editorialistului de la Newsweek Ro nici nu merita citite, darămite meditat asupra lor.

 45. Era de asteptat ca Trup sa iasa din office cu o bubuitura puternica. Nu ma asteptam la o tentativa de insurectie in USA. Prost organizata, a esuat, dar s-a produs. Am citit articole care descriu evenimenul ca un inceput de revolutie. Nu, este gresit. O revolutie schimba un sistem politic si social, o insurectie schimba un guvern sau o persoana la varful conducerii fara a se atinge de sistemul politic si social. A fost o tentativa de lovitura de stat, sau insurectie daca vreti, care a esuat. Ca s-a intamplat in USA este surprinzator, recunosc, dar de cativa ani incoace multe lucruri care s-au intamplat in USA sunt surprinzatoare.

  Respect si apreciez opiniile autorului articolului dar trumpismul este departe de a fi terminat. De fapt abia acum incepe. Si ca sa intelegem fenomenul trebuie sa determinam cine sunt trumpistii. Stim ca sunt in jur de 74 de milioane de americani, care au drept de vot, evident. Care au familii, copii, rude asa ca de fapt numarul lor este mult mai mare. Ce vedem sunt cei care se exprima direct, in spatele lor sunt multi la fel de nemultumiti si revoltati dar care deocamdata prefera sa taca. De „american dream” se bucura 1% din populatie. Adica 350.000 de americani sunt extrem de bogati, bogati sau au un nivel de trai bun si nu le lipseste nimic. Restul pana la 350 de milioane incearca sa supravietuiasca, sunt ingropati in datorii, bancile le confisca casele si masinile pentru ca nu pot sa-si plateasca ratele pentru ca fie nu au jobs fie sunt prost platite. Iar daca se imbolnavesc, casele de asigurari au grija sa le goleasca si ultimul banut din conturi. De aceea a aparut aceasta miscare, numit total gresit trumpism. Trump a fost un catalizator, scanteia care a produs explozia, dar a fost si va ramane un demagog interesat numai de propria persoana. Personal estimez ca sunt peste 120 de milioane de americani care s-au saturat de Wall Street, banci, avocati, procese, bagati in puscarii pentru ca au fumat pot si alte nimicuri. Poate gresesc, poate sunt mai multi, poate mai putini, nu stiu.

  Nu este vorba de democrati, republicani, cei de stanga, sau de dreapta, marxisti, solcialisti, neo-liberals, ultra-convervatives, etc. Oamenii au fost intoxicati decenii de-a randul cu tot soiul de prostii, manipulati, mintiti, bombardati minut cu minut de mass media de toate culorile si tipurile, pentru ca este o afacere foarte profitabila pentru mass-media. Dar cand nu mai poti sa pui mancare pe masa si sheriff-ul te da afara din casa la ordinul judecatorului care executa ordinul bancii, uiti de tot si pui mana pe coasa, pentru ca nu mai ai ce pierde.

  Ce am vazut pe news channels acum cateva zile, o gloata dezlantuita atacand in forta guvernul american, este the tip of the iceberg, o mica parte, violenta, a unui curent national de razvratire impotriva unui sistem economic, social si politic care a neglijat complet, a abuzat, a mintit, a furat si a dus la saracirea americanului simplu, de rand, fara prea multa scoala, care a muncit toata viata pe branci ca sa sigure familiei paine pe masa si un acoperis deasupra capului. Si asta au facut-o atat democratii cat si republicanii, pe rand, pana cand i-au adus pe bietii oameni la disperare. Un om disperat nu are ce pierde. Cei mai buni soldati sunt oamenii saraci, care nu au nimic acasa la care sa se intoarca, de aceea sunt capabili de un curaj nebun, pentru ca nu au ce pierde. Preferam sa-i numim eroi si sa le dam medalii post-mortem, si sa ascundem adevarul sub ipocrizia civilizatiei pentru ca este usor sa scrii carti si sa dai interviuri cand altii mor pentru ca tu sa ai tot ce trebuie si sa te simti comfortabil in pielea ta, nu-i asa?

  Partea proasta este ca masa aceasta enorma de oameni s-a strans in jurul lui Trump. Pentru ca Trump este teribil de egoist si nu-i pasa catusi de putin de bunastarea celor care l-au sustinut si inca il sustin. Pentru ca nu poate, pentru ca este Trump si asta-i firea lui. Asta a fost greseala, sau binecuvantarea, depinde de ce parte a baricadei te pozitionezi. Daca Trump ar fi fost un leader autocrat inteligent care si-ar fi respectat suporterii si ar fi organizat insurectia temeinic, astazi am fi fost pusi in fatza unui fapt implinit, sfarsitut republicii, si inceperea unei administratii condusa de strong men de tip Putin in Rusia, dar sub drapel american.

  A fost un inceput, o lectie, un test, care aproape a resusit. Simpatizanti au existat inclusiv in fortele de securitate, in national guards, armata, etc. De aceea au si intrat atat de usor intr-o cladire care se presupune sa fie strasnic pazita.

  Miscarea asta sociala nu va dispare, se va amplifica. Va iesi pe scena un leader carismatic, inteligent, fara scrupule, care va perfectiona miscarea si o va organiza. Cand conjunctura istorica, social si politica este favorabila, istoria ne invata ca intotdeauna astfel de personalitati vor pasi in fatza si vor conduce. De cele mai multe ori iese prost, dar sunt situatii cand lucrurile se imbunatatesc. Pentru ca se poate, pentru ca experimentul de acum cateva zile a dovedit ca se poate. Daca este un strong men, interesat de putere si avantaje personale, se va instaura un regim autocratic, stim ce inseamna asta. Daca va fi un leader caruia ii pasa de oameni, si care va lucra pentru americanul de rand, vom asista la un nou experiment pozitiv in istoria Statelor Unite, si doresc din suflet ca asa ceva sa se intample.

  Exista o singura posibilitate ca USA sa revina pe fagas normal. Sa creeze jobs pentru 200 milioane de americani, decent platite, sa inceteze sa-i taxeze la sange pe oamani fara sa le ofere nimic in schimb (nici macar asigurari medicale de baza pe care orice roman le are la dispozitie) sa inceteze exportul tehnologiei in Asia si sa se dedice cetatenilor care i-au votat in functii. Iar asa ceva nu se va intampla sub nici o forma, pentru ca guvernantii au pierdut contactul cu realitatea, sistemul financiar este total corupt, lacom si crud.
  Ar trebui sa incetam sa-i numim pe acesti oameni „trumpisti”. Hilarry Clinton i-a numit cu aroganta „deplorables”, mass-media i-a numit spalati pe creieri, needucati, tampiti, etc, este total gresit. Sunt oameni disperati, in marea lor majoritate, teribil de speriati de ziua de maine si de viitorul copiilor lor. Sunt convins ca aceasta miscare sociala isi va gasi un nume potrivit si se va renunta la eticheta de „trumpism” si mult mai important, un leader potrivit care sa-i ajute sa-si gaseasca demnitatea ca oameni, sa nu mai fie tratati ca gunoaie pe care orice banca sau politician pot sa-i jupoaie cum cred de cuviinta. Credeti ca acesti oameni cer ceva ce nu li se cuvine? Eu nu.

 46. Începutul trumpismului. Trumpismul nu a existat până in 4 noiembrie 2020 ca fenomen politic. O mână de fanatici risipiți in câteva mii de orășele nu reprezintă o mișcare, dar 74 de milioane de cetățeni americani ce au descoperit peste noapte că li s-a furat ceva de mare preț -suveranitatea cetățenească- ei bine, da, asta da baza politică. Oamenii ăștia nu-l plăceau pe Trump, nu gustau dramele lui, nici scălâmbăielile, nici chiciul lui de clan, l-au votat de nevoie și de spaimă (aproape tot anul au fost terorizați de derbedei, delincvenți și anarhiști ținuți in brațe de oficiali democrați). Dar in 4 noiembrie s-au trezit furați, loviți cu leuca in cap, și iarăși pocniți cu bâtele propagandei zi de zi, oră de oră, cu minciuni repetate la nesfârșit despre glorioasa victorie a cuplului de aur biden-kamala. Ar fi trebuit să creadă că 81 de milioane de americani au avut încredere să-și pună destinele in mâna unei persoane ce, in mod evident, nu se află in deplinătatea facultăților mintale. Să menționăm aici că vedetele democraților nu au obținut niciodată un asemenea număr fantastic de voturi: Obama a luat 69 de milioane (primul mandat), Hillary 65 de milioane, Bill Clinton 47 milioane. Niciun președinte nu a obținut vreodată o asemenea încredre a cetățenilor. De acum incolo oamenii ăștia -cei ce l-au votat pe Trump conștienți fiind de radicalizarea Partidului Democrat- nu mai au nicio încredere in democrația intrată pe mâna hoților, și își vor transfera toate speranțele și energiile civice către acel om pe care tot democrații îl transformă zilele astea in Victima Supremă. Abia de-acum incolo Trump va fi realmente ascultat, citit, distribuit. Abia de acum oamenii îl vor căuta și se vor strânge in jurul lui la fiecare eveniment, turneu, șou virtual. Abia de-acum vom putea observa dacă mișcarea se va dezvolta ca un Cult sau ca o grupare politică moștenitoare a conservatorismului.

  oricum ar fi, eu unul nu văd niciun motiv de bucurie. e chiar indecent să văd bale curgând pe micile ecrane, pe paginile unor oameni pe care-i credeam lucizi; ce se întâmplă acum in America e oribil, orice perspectivă partizană am adopta.

  • Nu este vorba de pozitii partizane. Orice om cu scaun la cap realizeaza ca ambele alegeri sunt proaste: Trump care a dovedit ca-l doare in paispe de 360.000 de americani morti din prostie pentru ca au inghitit tampeniile de pe Twitter si Fox News, si Biden , un om batran, consumat, fara pic de energie, care in cel mai bun caz poate sa-si plimbe stranepotii prin parc daca-si aminteste cum ii cheama.
   Pe Trump il vor toca marunt, zi de zi, cu tot soiul de procese si acuzatii, un razboi de atritie, care sa-l consume si sa-l scoata de tot de pe sine. Inevitabil va aparea cineva care sa organizeze trumpismul si sa-i creeze o noua imagine, un om inteligent, carismatic, si cu toti boii acasa. Daca din toata povestea asta se naste un nou partid, va atrage sustinatori din toate partile si are sansa sa stranga cele mai multe voturi. Asta poate fi o sansa buna pentru a implementa masuri radicale in societatea americana si de a reda sperantele oamenilor de rand. Dar nu sub Trump, pentru ca individul va distruge miscarea pentru ca nu este capabil sa conduca cu adevarat: prea mult egoism si narcisism.
   Alternativa este urata de tot, se va ajunge la rebeliune nationala si razboi civil. Prea putini au prea mult si prea multi nu au nimic: asta-i de fapt problema.

   • @Northeof60, domnule, în mare parte vă dau dreptate, și, ca de obicei, vă citesc cu mare interes intervențiile pe forum. Dar nu știu la ce morți vă referiți:
    „Trump care a dovedit ca-l doare in paispe de 360.000 de americani morti din prostie pentru ca au inghitit tampeniile de pe Twitter si Fox News”

    In plus, cred că, la fel ca majoritatea comentatorilor, îl creditați pe Trump cu prea mult machiavelism, ca și când acțiunile sale ar fi ghidate de un măreț plan diabolic, când in fapt realitatea arată un omuleț obișnuit, destul de speriat, poltron (dar lașitatea lui e privită de fani ca respect pentru democrație), incapabil să organizeze vreo ‘insurecție’, pentru că spre uimirea mea chiar există oameni care au preluat acest termen (și vă rog pe toți să citiți definiția din webster sau orice alt dicționar până nu se găsește careva s-o schimbe ca să se potrivească cu vremurile) pe nemestecate. Nu a fost nicio insurgență și nici măcar vreo tentativă. Trump a sperat că gloata lui va pune presiune pe parlament ca să obțină o decizie favorabilă și atât. Nu e prima dată când se întâmplă asta in America, ba a fost mai urât decât deunăzi, in 2011, in Wisconsin. o manevră politicianistă la limita democrației. Până la insurecție mai sunt 20.000 de pași de făcut, iar Trump este și va fi incapabil să o facă. Dar, ar putea crea premisele unei insurecții in viitor, dacă și numai dacă democrații vor continua să-l victimizeze, să-l martirizeze chiar, menținându-l astfel in atenția publicului înclinat să urmărească și să ofere simpatie unui underdog cu colți ruginiți dar aparent activi. Premisele înseamnă spargerea monopolului mediatic actual, iar Trump deja dă semne că asta visează, să se pună moț la tribună, in primetime, nu in fruntea maselor, el fiind un șouman, nu un revoluționar.

 47. „Abia de-acum incolo Trump va fi realmente ascultat, citit, distribuit’

  Tu, in schimb, se pare ca nu-l asculti si nu-l citesti nici acum. Uite aici ultimul album, conversatia de o ora cu ala din Georgia. Este o capodopera de la un cap la altul.

  https://www.youtube.com/watch?v=AW_Bdf_jGaA&t=23s

  Ascult-o neaparat, si dupa aia sa faci un anunt aici pe forum in care sa spui daca iti place cum apara democratia si constitutia acest presedinte care se tot compara cu Abraham Lincoln.

  In alta ordine de idei, tu dai de intgeles ca nu conteaza ca Trump acuza democratii de toate tipurile de frauda imaginabile in acelasi timp, dar fara sa dovedeasca niciunul. Nu e o problema. Ai gasit chiar tu dovada aruncand un ochi peste statistici (mai putin alea despre cresterea populatiei si cresterea participarii la vot).

  Eu zic ca in curand n-o sa mai fie nevoie de renumarari ale voturilor si de contestari in instanta. Pentru unii se pare ca procesul asta oricum e degeaba. Americanii trebuie doar sa gaseasca un fin observator al trendurilor, cam ca tine, asa, care sa se uite putin la statistici si le spuna dintr-un cine crede el ca e castigatorul real, indiferent de ce a iesit la numaratoare. N-ar fi bine? Sa schimbe constitutia aia proasta cu una mai pe placul tau.

  • „Tu, in schimb, se pare ca nu-l asculti si nu-l citesti nici acum. ”

   Domnule, eu declar asta pe forum de câțiva ani și mă bucur că, in sfârșit, ați descoperit că mărturisirea mea este pe bune. Eu nu-l citesc pe Trump (ce trăsnaie, ce lectură o mai fi și asta!), nu-l urmăresc pe twitter, de altfel nu am cont nici de facebook, nici de tiktok sau altă tinichea virtuală. Și, desigur, nu urmăresc niciun alt politician recent (am răsfoit in schimb cărțile unor defuncți precum Churchill). Asta nu înseamnă că isprăvile lui Trump nu au ajuns la urechea mea, totuși, până și in peștera mea au băgat internetul, deci… :) numai că poveștile astea sunt filtrate la maxim, după criteriile pe care mi le-am impus (de pildă dacă in titlu unui material de presă sau din comentariat se anunță un atac la familia unui politician refuz să deschid pagina; sau…dacă se prefigurează un scandal frivol, iarăși, nu deschid pagina, căci nu mă interesează aspectele carnale ale politicului; sau dacă in primul paragraf se întrevede un acces de furie al autorului, fug iute și trântesc pagina in urmă, că nu vreau să-mi irosesc nervii cu convingerile altora produse de vintre iară nu de creier)

   Ziceți că am descoperit ‘dovada’ fraudării. In primul rând trebuie să vă pun in vedere că eu in comentariul de deasupra nu făceam altceva decât să descriu succint starea de spirit și gândurile celor 74 de milioane, iară nu poziția mea vizavi de alegeri. Dar că veni vorba pot să spun că găsesc desfășurarea acestor alegeri ca fiind mai suspectă ca niciodată. Eu nu pot să vin cu dovezi din simplu motiv că nu sunt in măsură să investighez și să ofer publicului ceea ce in mod uzual o face un procuror sau un avocat (in baza unor rapoarte produse de poliție). Suspectez pe de o parte comiterea unor infracțiuni pe parcursul intregii proceduri electorale (deci nu numai după încheierea urnelor, la numărare), iar pe de alta, încălcarea unui principiu constituțional esențial -separarea puterilor in stat- in câteva cazuri unde executivul local a legiferat peste parlamentul statal in preajma alegerilor in folosul evident al uneia din părți. Pentru suspiciuni pot să vă ofer argumente și speculații, precum și elemente faptice cu un grad redus de veridicitate (datorită partizanatului extrem oricum caracteristic momentului incandescent al alegerilor prezidențiale). Dovezi nu. Iară cine pretinde că are dovezi -pro sau contra- e un mare mincinos. O presă atât de nerușinat partizană care a cenzurat in direct una din tabere, tăind efectiv microfonul și eliminând imaginea unui comunicator politic, nu are niciun dram de credibilitate. E o enigmă cum de atâția oameni inteligenți cască gura și înghit pre nemestecate lăturile și minciunile unor asemenea gazete mizerabile.

   • eram sigur ca iar o sa dai cu presa partizana de pamant. am inteles, gata, nu e buna presa. dar nici pe magnificul Trump nu vrei sa-l asculti, cand are atat de multe de spus el personal, cu cuvintele lui? vrei sa-l intelegi intelegi prin telepatie? macar asa, ca sa-l poti compara cu orice pagina luata la intamplare din The Second World War, de exemplu?

  • „Ai gasit chiar tu dovada aruncand un ochi peste statistici (mai putin alea despre cresterea populatiei si cresterea participarii la vot).”

   Acum, poate că deții dumneata alte date, mai concludente, decât cele accesate de mine aici vizavi de numărul de alegători înregistrați in us:
   https://www.statista.com/statistics/273743/number-of-registered-voters-in-the-united-states/

   altfel, simte-te liber să presupui orice despre activitatea ochiului meu, dar și a altor organe. Tocmai am ridicat o sprânceană, deci…analizați, vă rog .. :)

 48. Dle Ionita, nu vi se pare, totusi, ca nicio incercare de a prezice evolutia politica in SUA nu mai are vreo sansa mai mare de succes decat datul in bobi? In fond, Trump a fost ales acum 4 ani in ciuda unui background complet nerespectabil (incluzand episoade de iesiri din faliment pe seama platii a cativa centi pe un dolar investit de idiotii care s-au luat dupa ideile lui geniale de business) si a unei aparente care ar fi trebuit sa sugereze oricarui om normal ca individul este vadit un psihopat. Dupa alti 4 ani, a fost vectorul care a declansat cea mai mare participare la vot in peste 100 de ani. Desi daduse nenumarate dovezi de instabilitate mentala si de imbecilitate indiscutabila. Vorbim, totusi, de un personaj cu un vocabular uzual de maximum 100 de cuvinte…

  Care tocmai si-a alienat cei mai devotati sustinatori dupa ce i-a trimis „up Pennsylvania Avenue” ca sa faca ceva pentru el (nici in mintea lui nu era clar ce anume), a avut iesiri publice de debil mintal in timpul asediului unui Capitoliu lipsit de gaste si s-a lepadat de ei ulterior intr-un puseu de lasitate absolut siderant. Dar a demonstrat ca „se poate”. Iar cel care va prelua „stafeta” nu va fi necesarmente un clovn de aceeasi dimensiune.

  Imi pareti incredibil de optimist cand vorbiti despre „o sectă de scandalagii marginali, un fel de AUR american fără acces la mainstream”. Intai, pentru ca nu mai exista mainstream. Al doilea, pentru ca nu mai sunt o secta. Al treilea, pentru ca tot ce mai tine AUR-ul departe de putere este tocmai faptul ca exista o proportie insemnata de concetateni care nu au inca acelasi acces la (si apetit pentru) „retelele sociale” precum americanii.

  Nu vi se pare ca situatia este ca si compromisa din moment ce nu expunerea unor noi „lideri de opinie” drept ceea ce sunt de fapt (cvasi-sistematic semidocti cu pretentii si frecvent purtatori de tare tratabile doar in asezaminte psihiatrice) protejeaza „societatea” de influenta lor, ci modalitatile (care nu pot functiona la infinit) de a ii impiedica sa ajunga prea bine cunoscuti?

  Pe McConnell l-ati inclus intr-oenumerare de „corifei” ai lui Trump. In ciuda faptului ca primul lui discurs (i.e., dinainte de „saturnalii”) a fost remarcabil de clar si ascutit („the election was not even close”, „death spiral” etc). Pana si Pence, care ani de zile nu a vorbit in public fara sa se refere laudativ la Trump cel putin o data la doua propozitii (amintindu-mi de Manea Manescu) a fost la inaltimea ceruta de situatie. Dar data viitoare nu vor mai fi ei.

  Iar pe de alta parte, chemarile explicite la anarhie („defund police”) si la „exproprierea expropriatorilor” (prescurtare pentru Weltanschaung-ul lui Sanders) vor energiza cealalta jumatate a gloatei de militanti cu pumnul si pistolul.

  Mie mi se pare ca thriller-ul e de-abia la inceput.

 49. „Pierderea marelui adversar ideologic va fi o ocazie şi pentru stânga din SUA să-şi disciplineze pornirile extremiste…”

  După cum se vede și din comentariile la prezentul articol, lucrurile stau cu totul altfel.

  „Trumpismul” nu a fost nici virus, nici vaccin, iar comparația cu Mexicul este total neîntemeiată. Să explic…

  Democrația SUA reprezenta un reper, un model, pentru majoritatea democrațiilor lumii. „Trumpismul” este o formă de extremism similară cu nazismul ori comunismul, iar dl D. Trump a validat, a legitimat extremismul, arătând întregii lumi că el poate apărea inclusiv în „democrația-model”, prin urmare, poate fi o formă de guvernare în orice stat, în orice societate, nu doar în „țările bananiere”.

  …Iar falia creată în societatea americană nu dispare odată cu plecarea d-lui Trump de la Casa albă, așa cum nu dispare nici prăpastia dintre democrațiile lumii și regimurile autoritare. Dimpotrivă, autoritariștii au acum argumente solide în favoarea lor, după cum observă și autorul articolului.

  Asaltul asupra Capitoliului a arătat, pe lângă imensele prejudicii aduse principiilor democratice, că autocrația este un regim acceptabil oriunde în lume, iar cei care l-au susținut pe D Trump în demersurile domniei-sale antidemocratice s-au arătat a fi de la militanții anti-NATO, la extremiștii neo-naziști și neo-marxiști, de la pro-ruși, la rasiști și xenofobi de toate felurile șamd.

  Nu, nu a fost un virus, nu a fost un vaccin. Este cea mai elocventă dovadă că se poate! Oricând și oriunde în lume! Iar asta este cumplit de periculos.

 50. Trumpismul sau cum sa amagesti milioane de oameni doar spunind niste cuvinte . Nu am avut ce face si distras de alte treburi marunte am uitat sa dau drumul la sonor tocmai in momentul ultimului discurs al fostului presdinte american , discurs tinut cu putina vreme inainte de peripetiile unui cetatean american in incinta Capitoliului . Incercati si voi – faza asta – si doar priviti , fara sa auziti , ceea ce fostul presdinte spune . O sa va schimbati precis intelegerea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.