luni, mai 20, 2024

Și totuși ce s-a întamplat pe 24 iunie în Rusia?

Există o mare posibilitate că pe 24 iunie, Vladimir Putin să fi desfășurat un plan bine pus la punct și anume un plan de înlăturare a tuturor adversarilor săi care îl contestă sau îl pot contesta pe viitor. Cu siguranță în momentul declanșării insurecției civile cu tunurile puse pe ministerul rus al apărării și ministrul apărării Șoigu, mai mulți oficiali, comandanți, FSB-iști l-au contactat pe Evghenii Prigojin pentru a i se alătura insurecției orchestrate. Anume aceștia în următoarele zile vor dispărea subit, vor cădea de la etaj, vor deceda din “cauze naturale” presărate cu Novichok, agent orange or mercur. Și explic, Putin fiind o fire mult mai paranoică decât majoritatea dintre noi știe că singura modalitate în care poate fi oprit este o detronare printr-o lovitură de stat, care în istoria Rusiei a fost mereu un război civil sângeros. De data aceasta o simulare pe care o poate controla din fașă.

Și să nu uităm că la începuturile sale politice este posibil ca acesta să fi orchestrat “atentatele teroriste cecene” pentru a-și crea un casus belli de cucerire a Ceceniei, ar fi în stare oare de un mic “război civil” de o zi de dragul curățirii oponenților politici?

Este de urmărit cine a oprit această isurecție civilă. Aleksandr Lukashenko al cărui avion zboară în seara de 23 iunie când incepe tot show-ul regizat fix la Bodrum, Turcia oprește tot haosul civil care ar fi putut fi esențial pentru stoparea războiului din Ucraina. În același timp Forțele Armate Ruse, mercenarii Wagner și kadârovți își mută o parte considerabilă de trupe spre Belarus, nestingheriți de nimeni pentru a muta frontul în punctul 0 unde a început totul – la granița Belarus-Ucraina, segmentul de graniță cel mai apropiat de capitala ucraineană, Kiev. În același timp, dintre toți intervine chiar Lukashenko pentru că, desigur, cel mai frică de detronarea lui Putin îi este lui pentru că de îndată ce abdică țarul vor cădea amândoi ca piesele de domino.

Un al doilea scenariu mult mai puțin atractiv și conspiraționist este că această insurecție a fost doar de dragul banilor, unde Evghenii Prigojin a rămas nemulțumit de faptul că fiica sa a rămas fără un teren gigant, iar în urma perchezițiilor la sediul Wagner din Sankt Petersburg au fost găsite sume impunătoare de bani cash și anume trei camioane care au fost sechestrate de autoritățile ruse.

Oricare dintre scenariile prin care Evghenii Prigojin și Wagner au încercat sau au mimat declanșarea unui război civil în adevăratul sens al cuvântului a dus la haos în Rusia, au clătinat regimul și au șifonat imaginea establishment-ului rusesc, exact pe această chestiune s-au bazat și autoritățile americane, care potrivit lor cunoșteau posibilitatea declanșării unor astfel de acțiuni subversive încă de acum două săptămâni.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Desfintarea fortelor Wagner si reintroducerea acestora in circuitul militar nu poate fi facuta , in acest nou context ,decit daca acesti mercenari sunt relocati in grupuri mici la diferitele batalioane ale armatei regulate dar si in acest caz forta lor de influentare este neproductiva pentru Putin si pentru Kremlin . Din acest motiv singura solutie pe care o are Putin este trimiterea imediata a acestor forte , in grupuri foarte mici , in zonele fiebinti din Ucraina .Putin nu isi mai poate salva „ onoarea” de Presedinte decit daca decide rapid o actiune militara de mare amploare din care sa iasa cistigator .In acest sens Polonia deja isi intareste granitele si se pregateste practic de lupta .Putin va fi nevoit sa vada reactia NATO si daca celebrul punct 5 este activat . Daca trupele Wagner merg dupa Prigojin in Belarus atunci exista temerea ca fortele lui Prigojin , cel trimis in Belarus , sa preia loviturile nucleare ale Rusiei si sa loveasca tactic o zona de granita cu Polonia .Atragerea NATO in razboi poate fi noua provocare a Rusiei .Vedem repede daca ceea ce fac polonii se va intimpla si la noi si vedem repede si care este traseul trupelor Wagner .Totul se incadreaza in zicerea : urmareste drumul banilor .Tupele Wagner sunt platite de la buget si o serie intrega de generali sunt legati de aceste sume de bani a caror cheltuire nu este necontrolata de nimeni .In acelasi context stau si sumele de bani oferite familiilor celor decedati in lupta acolo unde exista o alta forma de coruptie cifrele fiind mult umflate iar parcursul acestora nefiind verificat .Acum Prigojin este scos din jocul banilor si este mutat (sa vedem daca il urmeaza si trupele ) in Belarus . Rusia doreste sa implice Belarusul sau macar trupele Wagner spre a deschide un alt front de lupta .Vedem curind .Romania va fi si ea nevoita sa mute si atunci stim ce va urma .In citeva zile ne lamurim

  2. Ohraha tarista a folosit de multe ori scenariul daca tot iti este frica de un puci care sa te dea jos atunci macar organizeaza-l tu si toti cei care ar putea adera la el intra in capcana si apoi vor fi eliminati dupa esuarea falsului puci.

    • Și mie mi se pare că dramoleta cu Prigojin a avut scenariul scris de GRU și FSB, dar nu pentru a fi pedepsit Prigojin ci pentru a fi depistați eventualii trădători. Va urma o altă „mare teroare”, așa cum a făcut Stalin prin anii 1935. Nimic nou în Rusia, totul se repetă.

  3. Daca Occidentul, pentru a opri razboiul din Ucraina, s-a bazat pe inlaturarea lui Putin de la putere sau pe o revolutie asemanatoare cu cea din 1917, inseamna ca suntem chiar intr-un pericol mare, iar lipsa de viziune a liderilor occidentali este deosebit de ingrijoratoare pentru noi toti. Inseamna ca se confirma faptul ca exista o criza de solutii si, in afara de livrari de arme si miliarde catre Ucraina, nimic nu mai poate impiedica tavalugul rusesc. Sa nu uitam ca Putin l-a creat pe Prigojin si armata lui de mercenari, asadar tot Putin poate sa-l distruga. Prigojin a iesit din scena printr-un mic „carnaval” in costume militare, in aplauzele rusilor si ale soldatilor sai. Nu se stie, poate ca din Belarus, Prigojin va incepe sa controleze ofensiva spre Kiev, o misiune ruseasca ce va fi pornita dintr-un teritoriu strain. Desigur ca Putin este „maestru” in a pune in scena false „amenintari” la adresa Rusiei, la fel cum a facut-o in 2000 in Cecenia, in teatul Dubrovka sau la scoala Beslan, totul pentru a se legitima in fata rusilor si pentru a fabrica inamici externi. Tot acest circ de weekend cu Prigojin a avut scopul de a pregati o ofensiva majora dinspre Belarus inspre Kiev, iar deplasarea de arme nucleare in Belarus nu a fost intamplatoare cred.

  4. Nu stim nimic, totul este la nivel speculativ respectiv informatiile le detin serviciile, informatii care insa nu sunt puse la dispozitia opiniei publice atat in occident, cu atat mai putin in Rusia.
    Exista 2 curente de opinii, una ca Putin ar fi fost extrem de slabit ( cele occidentale) un urma acestor evenimente respectiv acum ar putea iesi si mai intarit in urma lor pe modelul Erdogan, acum ar putea trece la epurari masive pt a-si consolida puterea si mai mult.( cele rasaritene, cei care suntem mai circumspecti si cu experientele trecutului)
    Nimeni nu stie ce este in capul decidentilor rusi, in opiia mea, doar o cacialma orchestrata si o manevra pt a strange randurile si mai mult, pt motivarea soldatilor, a opiniei publice.

  5. A fost o luptă între mafioți pentru putere și bani. Care luptă va continua până ce Rusia va face implozie, de data asta definitiv.

  6. Nu cred nicio clipă că a fost ceva comedie jucată în comun de Putler și Prigojin.

    Putler a schimbat întotdeauna când a vrut și cum a vrut conducerea oricărei instituții sau minister rus. Nu avea nevoie de tot circul asta. Mai ales că povestea l-a pus într-o situație extrem de umilitoare:

    25000 de bețivi conduși de un fost vânzător de hotdogi se răscoală la 1000 de km de Moscova. Krăkănel fuge din oraș și ordonă blocarea intrărilor în oraș. Răzvrătiții doboară avioane și elicoptere militare ruse, ocupă un comandament militar regional rus, ucid soldați și civili ruși în Rusia. Președinția rusă e incapabilă să-l oprească pe bucătar și e nevoită să apeleze la un șef de stat străin (Lukașenlo) să negocieze cu șefu răzvrătiților. În final se pune batista în țambal. Răsculații sunt iertați de toate acuzațiile de parcă ar fi fost amenzi de parcare. Statul se angajează să-i plătească iar șeful lor pleacă în Belarus.

    Toate astea sunt extrem de umilitoare și indică starea de slăbiciune și decădere cumplită a Rusiei. Putler a pierdut astfel într-o zi mai multă reputație decât a pierdut în mai bine de un an de infrângeri umilitoare în Ucraina. A decăzut grav în ochii tuturor „aliaților” săi.

  7. S-a intamplat ca bucatarul si dictatorii au inventat o scuza sa mute zeci de mii de mercenari in Belarus, mai aproape de Kiev.

  8. Ceva mai prozaic, spre dezamăgirea consumatorilor de conspirații.
    Odată cu semnarea contractelor cu armata rusă, Wagner PMC e desființată de facto și de jure. Fără semnarea contractelor nu mai primesc misiuni și muniții.
    Prigojin n-a avut de ales. Un interlop de talia lui nu lucrează cu semnături și aprobări pe cereri depuse la registratură și nici nu stă drepți la careul de dimineață.
    Mai departe de atât, a lucrat imaginația fiecăruia cu lovituri militare și război civil.
    Whisful thinking!

  9. Fetideratia Rusă este o tara lălăie și barbara, un popor abrutizat care, deși a trecut prin decenii de gulag și care trece și astăzi prin teroare, nu poate fi liber. Rusia nu a evoluat ademenii țărilor lumii civilizate, prin Reforma, prin diverse reajustări și prin revoluții. De aici reiese că rușii nu s-au schimbat, nu se vor schimba nici după încetarea acestui război criminal putinist. Actualul dictator – un satrap crud, suspicios și răzbunător – nu și-a abandonat maladia seculară: setea de oprimări și războaie. Or, Rusia nu a avut un secol (din cele patru) care sa fi fost îndeajuns de subordonat legii și coerenței. Sigur, acum, după marșul ticăloșilor lui Prigojin, se fac tot felul de presupuneri. Ce-a fost asta? Uitați-va la psihoticul Prigojin. Monstrul este atât de obsedat in a-și etala mușchii și haita de haimanale, încât sângerosul LiliPutin, strangulat de frica, a început să vorbească despre curtizana sa de lux, plătită exorbitant, ca despre ceva lugubru. Suferea canalia Putin. Părea o broasca râioasă răsturnată pe spate. Părea o scorțoșenie rizibilă. Părea prins între frustrare și furie ca într-o menghină. Domnia sa, presărată cu acte de crime, parea amenințată. Rușinea l-a aruncat în delir. E un cerc vicios acolo, sub pulpanele Kremlinului. Și la ce bun o revolta împotriva unei puteri odioase care dispune de toate mijloacele pentru a te amuți? Sau pentru a putrezi undeva într-un lagăr, într-o mlaștină siberiană? Rusia nu a trecut prin revoluții, pentru că în Rusia frica este suverană. Prin frica lor seculară, supusimea moscala îl ajută pe Herr Putin sa ii infricoseze și mai mult. In ticăloasa „lume rusă” e imposibil sa nu devii până la urma oaie umila, înfrântă, mută. De fapt, ce avem noi aici? Cadrilul unui războinic degenerat, lipsit de viziune. Omenirea a văzut, în toată splendoarea sa, fața hidoasa a unui cârmaci degenerat. Momentele lui de depresiune sufletească, evidente, au alternat cu răbufniri de apocalipsă. Doar știm ce actor zace în această ruina omeneasca. As paria că Marsul bestiilor a facut parte dintr-o punere în scenă.

  10. Radu Buzăianu: ”Dacă Putin aleargă în fundul gol prin Piața Roșie, admiratorii săi vor spune: Uitați, Putin a mai conceput încă o genială strategie de a manipula inamicii!” Nu-i mai simplu să tragem concluzia, din aceste fapte, că împăratul este gol? Teoria mai simplă este mai aproape de realitatea adevărului, decât complicatele teorii ale conspirației (briciul lui Occam).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca
Laurențiu Pleșca este cercetător științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Domeniile sale de expertiză sunt geopolitica Federației Ruse în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro