miercuri, septembrie 27, 2023

Sindicatele conduc învățământul

Tupeul și aroganța guvernanților încep să depășească limita suportabilului.

Toată lumea, mai puțin sindicatele,  a salutat OM dat de ministrul Daniel Funeriu și alți miniștri, prin care cotizațiile membrilor de sindicat nu se mai opreau pe statul de plată. Ce obligație are statul să joace rol de casier sindical, să le trimită lunar în conturi milioane de euro? Fără comision, fără vreun interes, altul decât acela de a le capta bunăvoința, să nu facă  greve și manifestații?  Mai mult, erau colectate cotizatii si de la nemembri de sindicat, fara voia acestora, in baza unui Contract Colectiv de Munca, la care acestia, nemembri de sindicat, nu erau parte.

Ei bine, acum două zile, actualii miniștri au modificat OM dat de ministrul Funeriu, revenind la reținerea pe statul de plată a cotizațiilor sindicale.

Partea bună a OM este că salariații trebuie să facă în prealabil o cerere prin care să-și exprime acordul pentru această oprire a cotizației direct pe statul de plată. S-ar putea ca sindicatele să aibă o surpriză, dacă directorii nu-și exercită influența și amenințările.

Justiția și-a spus cuvântul, la procesul intentat de sindicate pe această speță: statul, școlile, instituțiile, nu au nicio obligație să joace rol de casier al sindicatelor, să ia banii salariaților și să-i  vireze în conturile sindicatelor. Nici măcar costurile de administrare, Ordinele de Plată, timpul pierdut de funcționari ai statului în vederea îndeplinirii acestor ordine, nu sunt acoperite în vreun fel.

Se pare ca încasările sindicatelor scăzuseră dramatic, cu 70%, ceeace spune ceva despre apetitul membrilor de sindicat de a susține finaciar conduceri de sindicat, care, uneori, așa cum s-a văzut, iau drumul pușcăriei.

Sindicalistul tot sindicalist.

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a emis, împreună cu alte ministere  ORDINUL COMUN înregistrat la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului cu nr.4271/29.05.2012, la Ministerul Administrației și Internelor cu nr.1116/29.05.2012 și la Ministerul Finanțelor Publice cu nr.755/29.05.2012 privind modificarea Ordinului comun al acelorasi ministere din 2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învățământul preuniversitar de stat, publicat în MO al României, partea I, nr. 772/01.11.2011. In acest mod  se revine la reținerea cotizației de sindicat pe ștatul de plată.

Partea gravă este că ministrul interimar Liviu Marian Pop este în proces cu sindicatele, pe această speţă, urmând să se judece recursul. Interesele cui le apără, dacă a şi satisfăcut cererea sindicatelor, neobligat de instanţă? Adică de bună voie și nesilit de nimeni.

Premierul Victor Ponta, care a numit actualul ministru interimar, are ultimul cuvânt. Trebuie să constate că statul nu are obligația să devină casier al sindicatelor. Și să mai cheltuie și bani pentru a juca acest rol. Ce amestec are statul în politica de colectare a cotizațiilor sindicale, atunci când acestea, sindicatele, se vădesc impotente în a-și colecta singure cotizațiile de la proprii membri?

Numirea ministrului de la Educație s-a făcut cu scandaluri, unul după altul. Nu trece o săptămână să nu apară alte scandaluri.

Azi a fost tăiat accesul cercetătorilor români la baza de date internațională a Institutului Thomson, din neglijența, neștiința sau nepriceprea ministrului  educației.

Domnule Prim Ministru Victor Ponta, chiar nu sunteți în stare să găsiți un ministru, cât de cât capabil, la ministerul Educației?

Distribuie acest articol

46 COMENTARII

 1. pai profesorii sunt de vina. Asa le trebuie !!

  De ce nu ies in strada chiar acum si sa-i termine pe astia?

  Rascoala in toata regula, cu arestarea imediata a borfasilor, adica intreaga clasa politica, cu tot cu sefii de sindicat care au salarii de 72000 lei, ca Pop asta de-i ministru sindicalist.

    • Autorul, după cum se vede sus în dreapta paginii, a fost 18 ani director de liceu, apoi pensionar. In consecință nu cred ca a fost sindicalist după revoluție nici o ora. O fi fost înainte de revoluție când sindicatele după cum singure se defineau erau „cureaua de transmisie intre partid și muncitori”. In toate luarile sale de pozitie se dovedeste adept al „reformei” lui Funeriu in invatamant, de fapt a lui Basescu. In cosecinta nu mi-as sustine astfel argumentarea. A lucrat in invatamant, dar probabil contra sindicatelor. Ar trebui intrebate cadrele didactice care nu detin functii de director sau inspector. Profesorii cu norma intreaga.
     In alta ordine de idei;
     1. Se invoca faptul ca statul nu se implica in colectarea banilor pentru sindicate. Dar de ce se implica scoala in colectarea contributiilor la sanatate? sau a CAS-ului. Chiar si a cotelor de asigurare private? De ce face scoala treaba Casei de sanatate sau a casei de pensii? Si care este acel efort extraordinar pe care ar trebui sa-l faca contabilitatea in retinerea banilor de sindicat? O rubrica in plus pe statul de salarii.
     2. In sindicat se inscriu doar cei care doresc. Deci nu este in nici un caz vorba de bani luati cu forta.
     3. Sindicatele nu sunt inutile angajatilor. Sunt o piedica abuzurilor ministerului si inspectoratelor. Uneori si abuzurilor conducerilor din scoli.
     4. Teza care susține ca sindicatele sunt „mafiote” este o absurditate marca PDL. Unul- doi – trei lideri sindicali sunt prinsi in activitati ilegale, penale, sunt arestati si se argumenteaza astfel ca sindicatele in intregime sunt corupte, „mafiote”, ar trebui deci desfintate. Dar daca unul, doi, trei … mai multi functionari de stat, inalti functionari, unii cu spate politic sunt prinsi in afaceri penale, nu spune nimeni ca institutia statului este „mafiota” si trebuie desfintata. Reaua credinta din acest tip de afirmatii este evidenta. A existat un Jimmy Hoffa, dar a existat si Lech Wałęsa. Amandoi lideri sindicali.
     5. Vad multe postari in care se da vina pe sindicate pentru situatia actuala a invatamantului. Dar oare sindicatele au „reformat” invatamantul de douazeci de ani, an de an?
     6. Da, sunt cadru didactic, sindicalist dar fara nici o functie in sindicat.

 2. La mine in liceu hotararea a fost salutata de toti membrii sindicali, adica de marea majoritate a cadrelor didactice (doar doi sau trei nu-s membri sindicali). Bineinteles ca statul nu este obligat prin Constitutie sa asigure asemenea servicii, dar nu-i obligat nici sa nu le asigure, mai ales ca nu e vorba de cheltuieli suplimentare.

  Care a fost rostul ordinului dat de ministrul Funeriu? Cui folosea? Elevilor? Profesorilor? O sa spuneti ca, indirect, folosea celorlalti contribuabili: cu niste sindicate slabite, revendicarile salariale ale profesorilor s-ar fi atenuat, ceea ce ar fi adus niste mici economii la buget. Dar asta este rostul unui ministru al educatiei, sa lupte pentru saracirea cadrelor didactice si, indirect, pentru o scadere a calitatii invatamantului? Credeti ca niste profesori mai saraci, ale caror nemultumiri nu mai pot imbraca forme organizate, isi educa mai bine elevii? Unii dintre ei, va spun eu, nu-i mai educa deloc: parasesc invatamantul, asa cum au facut, recent, patru colegi de-ai mei. In locul lor au venit niste pensionari. Asta e reforma la care visam: o reforma infaptuita cu ajutorul decisiv al pensionarilor! Sunteti, din cate stiu, profesor de fizica. In judetul Tulcea, cel mai tanar profesor de fizica are 40 de ani. Tinerii au plecat, iar altii nu mai vin.

  Comparativ cu Funeriu, noul ministru pare mai putin dedicat unor idealuri abstracte (ale dreptei? ale armoniei macroeconomice? ale presedintiei?) si mai prietenos fata oamenii concreti. Ceea ce e bine, chiar daca n-o fi vorba decat de niste aparente.

  P.S. Un articol care mi-a placut, legat oarecum si de ordinul (perceput ca dusmanos) al ministrului Funeriu: „Desi imi iubesc tara, statul ma uraste” http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12125161-desi-imi-iubesc-tara-statul-uraste-lucian-croitoru.htm . Desi ne iubim meseria, desi ii iubim pe copii, ministerul ne uraste. Asta am simtit tot timpul, pe parcursul mandatului domnului Funeriu. .

  • Deci scaderea aia cu 70% a incasarilor sindicatelor la nivel national nu va spune nimic??? „La mine in liceu”.. e exceptie. S-o folosim pentru a generaliza? Daca toti colegii erau veseli membri de sindicat si cotizanti, de ce la mai trebuiau astfel de hotarari? Ce au salutat?..
   Pana sa modifice Funeriu modul in care se incasau cotizatiile, sindicatele negociau super salarii pt profesori? De-aia au ajuns sub media nationala? De-aia noul ministru al educatie, mare sef de sindicat, e semianalfabet? De-aia educatia romaneasca a ajuns codasa Europei?
   Funeriu a cerut performanta. Daca asta v-a facut sa credeti ca ministerul va uraste, poate este pentru ca v-ati dezobisnuit sa oferiti performanta. La liceul dvs din Tulcea, cati elevi trec anul desi nu merita, doar pentru a se putea justifica numarul de profesori?

   • Lasati atacurile la persoana, va dezonoreaza.. N-ati raspuns la o intrebare simpla: cui a folosit ordinul lui Funeriu? Ce s-a castigat? Scaderea veniturilor sindicatelor vi se pare un mare castig pentru educatie? Astea sunt lucrurile pentru care se cuvine sa lupte un ministru al educatiei?

  • Pana la urma cu cotizatie sau fara problema e aceeasi – sefii de la sindicate sunt in cea mai mare parte puslamale. Si cum oamenii de genul asta ii sprijina doar pe cei ca ei nu ar trebui sa ne asteptam d ela ei la ceva actiuni marete. Pana la urma daca tara e saraca nu pot fi bani nici pentru invatamant nici pentru alte sectoare. Dar daca numarul oamenilor muncitori, seriosi si cinstiti e asa de redus in Romania asta e. Nu putem decat spera ca vor creste la un moment dat. Cum sa faci educatie de calitate daca majoritatea profesorilor la cate un liceu nu vin la ore sau intarzie 20-30 min? Unde e sindicatul sau directorul in situatiile astea? Directorul e in general tot cam la fel iar sindicatul ii apara pe profii respectivi daca se gaseste un director sa-i penalizeze. S-a dat spor de doctorat si au ajuns multi profesori de liceu doctori… Lipsind de la ore, evident. Probabil cand 90% din ei vor fi doctori se va include sporul in salariu brut si apoi vor da in judecata statul sa le mai aplice o data sporul.

  • Doamna, ma bucur ca existati si in special ca lucrati in invatamant! Fara oameni ca d-vs, ideile cum ca statul trebuie sa fie un actor, nu albitru(in economie, educatie, sanatate) ar murii. Sper sincer ca va educati elevii in acest sens pentru a intelege perfect sintagma „statul trebuie sa dea”. Astfel Socialismul in sine, va dainui vesnic….
   Am doua dileme, poate ma lamuriti…
   – Daca sindicatul prin definitie reprezinta „muncitorii” in fata „conducerii” ce garantie va ofera un sindicat care lasa „conducerea” sa-i gestioneze banii???
   – Daca un individ nu vrea sa faca parte dintr-o organizatie sindicala, pe ce baza il obligi sa plateasca cotizatie la un anume sindicat? Daca tot il obligi, de ce la acel sindicat si nu la altul? – Spre a ne lamurii. Orice firma privata contine un regulamet intern de functionare pe baza caruia se regleaza relatiile de munca si cele profesionale. Nu este necesara prezenta unui sindicat pentru a avea un set de reguli de acest gen. E adevarat insa ca un sindicat poate inbunatatii regulamentele dar acesta lucru nu justifica faptul dea cotiza prin obligatie.

   • Niciun salariat nu a fost obligat sa devina membru de sindicat. Cei care deja erau membri, in loc sa plateasca personal cotizatia catre sindicat, acceptasera sa li se retina cotizatia pe statul de plata.

  • Marcelina, esti profesoara cum sunt eu cosmonaut.

   cine ii impiedica pe profesori, daca vor sa cotizeze la sindicat, sa defineasca in online banking o plata lunara automata ?
   veti sari cu tot felul de scuze, ca la tara nu este online banking, ca nu e in fiecare luna acelasi salar..etc
   totusi, daca vrei, gasesti solutii. nu sunt convins ca profesorii de la tara, cu transportul nedecontat, exact grija sindicatului aveau, sa va mai dea voua niste bani.

   si chiar in conditiile in care „monstruosul Funeriu” (la care multi dintre distinsii profesori nu-i ajung dpdv profesional nici pana la siretul pantofului) v-a taiat macaroana si softul contabil nu mai oprea automat sumele alea, ce e era asa un capat de tara ca cineva din scoala/liceu sa depuna un borderou la trezorerie cu cate 1% de la onor membrii sindicalist !?

   de acord, e mai frumos sa faca automat, dar nu e treaba ministerului asta. putea sindicatul sa le puna un soft la dispozitie care sa genereze ordinele de plata, borderourri, ce mai doriti, dar DUPA ce se face plata salariului net.

   unde scrie in legea contabilitatii ca angajatorul ii poarta de grija sindicatului ?

   • Eu sunt profesoara de matematica (exista Google, Facebook – m-am logat cu contul de FB, btw), deci dvs sunteti, conform propriei declaratii, cosmonaut :)
    Prin urmare, domnule cosmonaut cu prenumele monosilabic Val, repet intrebarea aceea simpla, la care n-ati raspuns: in ce fel s-a dovedit ordinul lui Funeriu util sistemului de invatamant? Pe mine nu ma intereseaza consideratiile dvs cu privire la rolul statului. Pe mine ma intereseaza sistemul de invatamant, a carui sanatate prespune, pe de o parte, existenta unor forte care sa sprijine revendicarile salariale ale profesorilor, iar pe de alta un climat ferit de conflicte inutile. .

  • Draga Marcelina,oare cand am mai auzit noi cum clasa muncitoare isi exprima entuziasmul fata de masuri arbitrare luate de guvern.Ati ajuns ca inainte de 1989 cand vrand-nevrand eram cu totii membrii de sindicat si tot asa ni se oprea cotizatia automat.Daca luminatii tai colegi de scoala se bucura asa de tare ,cine va inpiedicat sa fiti memrii de sindicat si sa va platiti cotizatiile??!!!Ce se fac cei care nu vor sa fie sindicalisti ,ei nu au dreptul de a alege?? Daca tot esti pusa pe propaganda USL-ista ,pune-ti intrebarea unde s-au dus pana acum si unde se vor duce cele 16 milioane de euro /an de care sante-ti mulsi de marele vostru sindicat.Cand va va ajunge cutitul la os ,cum crezi ca ve-ti fi reprezentati de aceste lifte de lideri sindicali ce au batut palma cu actuala guvernare. Ce crede-ti ca au promis in schimbul acestui drept capatat de a va mulge ca pe niste oi „destepte”.

   • Habar n-aveti despre ce vorbiti! Nimeni nu-i obliga pe salariati sa devina membri de sindicat. Cei care erau deja membri aveau posibilitatea, inainte de ordinul lui Funeriu, sa plateasca cotizatia indirect, prin retinere pe statul de plata. Asa cum se plateau si pensiile facultative, ratele la CAR, anumite datorii etc.
    Ordinul lui Funeriu a interzis, btw, si plata ratelor la CAR. Ca sa munceasca computerele mai putin, probabil, ca asta nu mai avea nicio legatura cu odioasele sindicate.

  • ah, da, Val. Da, Val este profesor. Și încă distins. Că singur spune că nu ajunge nici la … Adică foarte jos… Este DINTR-ĂIA!

   • Tanti Lucica (dupa stil esti NENEA Lucica) ai gresit forumul pentru comentarii! Aici comenteaza oamenii interesati de subiect (de regula intelectualii) nu politrucii sau sustinatorii lor. Te rugam muta-te pe forumurile unde gargara are valoare.
    Deprecierea leului fata de euro (desi euro este in cadere fata de dolar) este cauzata de NEINCREDERE.
    Deprecierea stimuleaza exporturile indiferent daca la putere este PNL, PSD sau PD-l, dar draga nene te va arde la plata curentului, abonamentului la internet etc. unde toate tarifele sint de facto in euro, utilizandu-se un anumit curs (frigider nu-ti cumperi lunar, dar ca sa postezi pe forum vei plati lunar abonament, sau te „cablezi” ilegal?). Oamenii de afaceri vor STABILITATE (ei isi fac ceea ce se numeste Plan de afaceri, ceva plin de cifre, daca nu stiai)
    Lucica dixit: „Dacă tot produce mult, dacă tot vinde mult, începe să asculte și de sindicat, care cere mărirea salariului. Și începe creșterea economică sănătoasă..”. Virus dixit: Si marind salariile pretul produsului va creste exponential, ca nu-i asa vor creste preturile energiei, gazelor etc. Curat crestere sanatoasa! Asa va invata la cursurile scurte de la partid?

  • Marcelina Popa spune:
   01/06/2012 la 2:42

   „La mine in liceu hotararea a fost salutata de toti membrii sindicali„ Tare de tot! Logic s-ar impune si o telegrama de multumire ministrului !
   PS ma abtin la catalogari

 3. Da, este aberanta faza asta cu sindicatele din invatamint. O banda de maimute urlatoare care nu mai au nici o treaba cu activitatea la catedra (stiati ca liderii de sindicat nu predau?) Si dupa cum se stie, azi esti lider de sindicat, miine esti parlamentar. Faci orice ca sa freci menta si sa stai degeaba.

  Unde s-a mai pomenit ca un patron sa fie obligat sa plateasca din banii lui o gasca de trintori care nu lucreaza deloc si a caror singura ocupatie este sa intarite ceilalti angajati impotriva patronului?

  Care-i problema cu baza de date Thompson? Un rahat, asta e baza aia de date, un rahat pentru care unii iau bani de la prosti. Total inutila. Ce treaba ar putea avea vreun cercetator cu o baza de date ce contine doar titluri si nu articole propriu-zise? Absolut nici una!

  • E aberant sa crezi ca lipsa unui echilibru, a unei reactiuni la oricare dintre actiunile patronului, este benefica. Realtia de munca, n-o fi ea democratica, dar este una intre parteneri, liber consimtita, in care echilibrul dintre cerere si oferta trebuie sa functioneze. Patronii, fiind prijn excelenta mai putini ca numar, se pot organiza mai usor in comunitati patronale si, profitand de puterea lor economica, sa oblige angajatii sa accepte conditii ce le sunt defavorabile. Mai ales in perioade de recesiune, cand somajul e in crestere. Contraponderea o reprezinta sindicatele, care traiesc din cotizatiile platite benevol de membrii sai, iar nu din banii angajatorului. Ca, din nefericire, echilibrul intre patronate si sindicate este foarte firav si uneori se produca rasturnari de situatie, e alta poveste.

   • @hantzy. si care e confederatia patronala in invatamantul pre-universitar? Consiliul de admin. al fiecarei scoli e compus (dupa hulita lege) din PARINTI, administratia locala [exact aceia care dau banii si pt. educatie si pt. salarii] si reprezentantii profilor. Contra acestui consiliu de administratie vrem actiune sindicala???? Am avut [pana la Funeriu] DICTATURA sindicala in pre-universitar. SIndicatul a protejat TOATE loazele: si pe neperformanti si pe cei fara titularizare si pe pedofili si pe hoti si pe batausi. Nicio sanctiune GRAVA nu a trecut prin opozitia sindicatului: „vai e de-al nostru, sa-i dam un avertisment verbal” (e plina presa). Liderul sindical ajuns Ministru al Educatiei (nu e deja un conflict ENORM de interese), intrebat cum e cu proful pedofil de la Tg.Mures a explicat ca totul se datoreaza „salariilor mici din educatie”. Si tu aperi un astfel de TICALOS?

    • Funeriu a cerut performanta. Asta va deranjeaza, domnilor. A zis inexactitudine si ati sarit toti cu gura pe el ca a gresit. Ia mai uitati-va prin dictionare si atunci vorbiti. Daca exista exactitudine, exista si inexactitudine tot asa cum daca exista exact exista si inexact. Eu l-am auzit pe Funeriu vorbind frantuzeste, englezeste si nemteste la diferite conferinte internationale. Acuma la o emisiune tv a vorbit in japoneza cu ambasadorul Japoniei. Voi astia care-l criticati cate limbi stiti? Ganditi-va oleaca daca aveti mai mult de un neuron . Intrebati-l pe favoritul vostru Antonescu cate limbi stie. Va merge cu traducator dupa el la intalniri internationale daca-l alegeti presedinte? Cei care-l iubiti va asemanati cu el. Si cu Liviu Pop
     Si inca ceva: Domnul Vlaston nu-l sustine pe Funeriu, dsa sustine tot ce a facut bine Funeriu.
     Daca Ponta avea minte, pe Vlaston il punea la invatamant…

     • Funeriu a cerut performanta dar de fapt a cerut sa se faca din rahat bici. Cu 2% din PIB pt. educatie, cu copii pe drumuri pt. a frecventa scoala, cu scoli avand mobilierul de care s-au folosit, ca elevi, si bunicii nostri, cu profesori saraciti, abuzati, amenintati,cu un sistem ultrapolitizat, nomenklaturizat, in care delatiunea este la ea acasa, nu poate exista performanta. Aceasta se obtine numai cu o infrastructura, conditii de munca, pt. elev si profesor, curricula, finantare, care sa favorizeze realizarea performantei. Gimnastele noastre de aur, spre exemplu, nu cred ca ar putea fi ceea ce sunt daca s-ar antrena intr-o sala de clasa, sau o sala de sport nedotata.
      Privitor la sindicate, este vorba despre dreptul fundamental al omului la libera asociere. In acest temei unii se asociaza in secte religioase, altii in partide politice, altii in MISA, iar altii in sindicate. Restul oamenilor se asociaza in multe alte forme fara a fi culpabilizati de cineva. Ca sunt sau nu utile sau inutile o pot spune doar membrii de sindicat, iar daca inventariem doar castigurile din instante putem obtine un raspuns relevant. Altele data viitoare. Reaua credinta si incrancenarea nu poate duce la intelepciune si nici la formularea unui raspuns cat de cat relevant care sa contribuie la lamurirea problemelor.

 4. Cica Ahmed, un imigrant de prin Orient in Germania anilor 70, era tot mai nemultumit cu salariul sau. Patronul il angajase sa care cu roaba piese de la un atelier la altul, insa mijlocul fix respectiv incepuse sa scartaie si era tot mai greu de impins. Asa ca Ahmed se duse la patron si-i spuse, asa cum se pricepea el:
  _ Mein Herr, roaba face scâââââârt ….. scâââââârt ….. scâââââârt ….., spuse el, rotindu-si bratul in ritmul lent al rotii.
  La care patronul raspunse:
  _ Esti concediat! In Germania roabele fac doar scârt-scârt-scârt-scârt, rasucind o moneda pe birou.

  Mi-e ca guvernul face tot mai mult scârt-scârt-scârt-scârt.

  P.S. Tot in Germania, statul joaca si ‘ast rol de casier pentru unele sindicate sau pentru biserica. Se asigura astfel ca totul e in regula, iar patronajele au parteneri de discutii pe masura. Insa mai intai e necesar acel acord al angajatului de retinere a cotizatiei, pe care-l cere si actualul executiv. Cat despre directorii de scoli, numiti fiind de executiv, nu prea vad de ce sa-si exercite influenta si amenintarile, tocmai pentru a-si creste concurenta in institutia pe care o conduc.

 5. Da,asa este ! Sindicatele conduc, ele se implica in convocarea oamenilor la actiuni electorale ale PSD( vezi cazul de la \sectorul 3,unde candidatul Robert Negoita da o masa pe 6 iunie la RIN pentru profesori, cu sprijinul FEN si FSLI). Din pacate, in educatie este o mare masa retrogada ,care se opune reformarii sistemului.Am uitat oare cea mai lunga greva din invatamant,in timpul lui Marga,tocmai pentru ca se produceau schimbari foarte mari in sistem ? Este acum la fel ,cu legea promovata de Funeriu si tare mi-e teama ca se va alege praful de ea.

 6. Stimate domnule profesor,
  Nimeni nu obliga un cetatean angajat in invatamant sa devina sindicalist. Nimeni nu il obliga sa cotizeze Dl Funeriu a reusit doar sa distruga acel dialog social ce este necesarcu sindicatele din invatamant. De ce?. Pt ca domnia sa era suparat ca sinndicatele nu il proslaveau, nu il vedeau ca pe o alta luminita de la capatul tunelului. Frustrarile personale nu erau un motiv pt ministrul Funeriu sa le manifeste in relatiile ce tin de institutia ce o conducea. Nu v-am auzit niciodata suparat ca ministrul Funeriu nu vorbea corect romaneste chiar daca era ministrul educatiei.. va inteleg si propria suparare care provine din faptul ca ati pierdut postul de director de liceu din cauza unor membri PSD si apoi PNL ( formatiune a carui membru erati )..

  • Sincer, nu stiu in ce tara traitui d-vs, pentru ca vad ca nu cunoasteti legislatia in legatura cu sindicatele si istoricul ei. Conform legii „ante-funeriu”, daca exista sindicat in unitatea angajatoare ti se retinea un procent din salariu daca erai membru de sindicat si jumatate din acel procent daca NU ERAI membru din sindicat. In plus angajatorul era obligat prin lege sa se ocupe de colectarea acestor cotizatii – in cazul de fata statul -.

   Sunt curios cum distrugi „dialogul social”, daca pui sindicatul sa se ocupe singur de treburile interne inclusiv de colectarea cotizatiilor?????

   Probabil daca ati fii cunoscut acest lucru….

  • Catalin,

   Funeriu a reusit sa normalizeze ceea ce era o situatie anormala. Statul (angajatorul) nu trebuie sa se implice in nici un fel in relatia dintre angajat si sindicat. Aceea este o asociere privata complet distincta. Sindicatul se angajeaza sa reprezinte angajatul in fata angajatorului (statului in acest caz) si in schimb pretinde o suma de bani. Situatia absurda este aceea ca statul vireaza suma de bani direct in contul sindicatului in loc sa lase angajatorul sa faca acest virament. In cel mai rau caz, statul ar trebui sa faca aceasta flotare cu banii de salariu doar la cererea expresa a angajatului, nu in mod implicit doar pe baza listelor trimise de sindicate.

   Sindicatele ar trebui sa isi dea afara toti membrii care refuza sa cotizeze. In situatia pre-Funeriu refuzul cotizarii era imposibil.

   Sunt de acord cu tine ca pentru situatia asta sunt de vina si membrii de sindicat care dau cu subsemnatul la absolut orice (si vorbesc in cunostinta de cauza, am in familie o invatatoare cu vechime care e in stare sa-si semneze propria condamnare la moarte fara sa o citeasca, daca i se spune ca „trebuie” – si ma cert extrem de des pe tema asta cu domnia ei – apucaturi comuniste, sau mai precis invatate in comunism, unde autoritatea statului era absoluta). Dar statul prin legile lui n-ar trebui sa ridice nici un deget in sprijunul unei organizatii mafiote ordinare care se foloseste din plin de aceaste apucaturi comunistoide adainc inradacinate in constiinta functionarului public de pe intreaga Romanie.

   Motivul pentru care s-a dat legea ma intereseaza prea putin cat timp corecteaza o stare de fapt anormala. Legea/decizia trebuie judecata pe baza propriei valori nu pe baza proceselor de intentie pe care nu le poate proba absolut nimeni.

   Asa cum zice si autorul in raspunul sau catre tine, dialogul acela pe care il aduci in discutie nu a existat niciodata. Sindicatele (nu doar cele din invatamant) sunt propria forta mafiota. Lucru probat de recente condamnari penale. In invatamant in particular toti invatatorii si profesorii cu care am discutat au o relatie foarte tensionata cu sindicatul de care apartin.

 7. Eu cred ca cei care apara aici ordinul actualului ministru sunt de fapt liderii de sindicat. Cum adica sa scrii ca „in scoala noastra profesorii au salutat cu urale acest ordin” fara sa fi banuit ca ai ceva probleme cu capul. Nu mai lipseste decat ca sindicalistii sa intampine cu „urale” vestea ca Ponta le-a mai taiat din salariu sau ca li s-a marit salariul cu 8% iar leul s-a devalorizat cu 25%.!!! Daca aceasta este logica profesorilor din Romania atunci mai bine inchidem toatem scolile caci avem o problema de sanatate mintala. Le reamintesc baronilor sindicali care iesisera in piata Universitatii ca cereau dreptul de a li se mari salariile cu 50% in baza legii votata de PSD!!!?? Vad ca pana ca 50% sa ajunga la profesori isi iau mai intai partea sindicalistii (dar cu japca). Fac pariu ca multora nu li se va spune ca pata este optionala si contabilitatile vor lua de la toti fara sa-i intrebe.

 8. desigur bravii sindicalisti vor striga ca nimeni nu-i obligat sa cotizeze. serios ? numai un naiv poate crede ca nu vor fi supusi la presiuni „deviationistii”. nu vrei musiu sa cotizezi la noi la sindicat ? ei las ca nu mai pupi tu mers in tabere gratuite, cursuri de perfectionare, nu mai treci examenele de grad, nu mai primesti ore peste norma, calculatoarele vor ajunge numai pentru membrii disciplinati…etc…etc

 9. val :
  Vorbesti prostii, uite ,de anul trecut eu m-am retras din sindicat si nimeni nu a facut nici o presiune.habar nu ai ce e in invatamant daca iti inchipui ca sindicatele au vreo tangenta cu gradele didactice, cu cursurile de perfectionare sau cu alte chestii.Cat despre tabere gratuite, aici nu stiu ce treaba pot avea ,dar recunosc ca nu m-auu tentat niciodata. Pana una, alta, te rog, nu mai dezinforma.

 10. Loda mai lasa textele intoarse din condei. Nu am spus ca au sindicatele prin lege sau prin alte reglementari vreo competenta in acele activitati. Clar, oficial, nu au. Dar repet, doar un naiv isi poate inchipui ca dulaul de la sindicat nu-i face zile fripte unuia care nu vrea sa fie membru.
  Nu-mi spune mie ca sindicatele din invatamantul romanesc functioneaza cam ca in Scandinavia, cand e clar ca functioneaza mai aproape de Lubianka.

  Oricum e clar. Aperi o practica medievala (iti sta bine, ca esti pasionata de istorie). Groful de la sindicat sa bage mana lunga in buzunarul angajatului sa-i ia zeciuiala (hai scrie un comentariu ca nu-i 10%, e numai 1%).

  Ce atata vorbarie ? Pentru orice om cinstit e clar ca politicul national-socialist si sindicatele sunt mana in mana la extorcat fonduri. Platile pentru cotizatii trebuie rezolvate de sindicat si de membrii lui, nu de minister sau inspectorate.
  In cazul asta este iarasi un „sa ni se dea”. Sa ne dea ministerul unealta cu care sa le luam banii. Aveti atatia doctori in computer science in sindicatele alea. Sa faca o aplicatie care sa rezolve automat plata cotizatiei, ce mare scofala. Aveti si matematicieni, pot sa rezolve calculul cu 1%.

 11. Vi se spune vreodata unde se duc aceste cotizarii si ce se intampla cu banii nostri? Noua, nu. M-am mutat de la FSLI unde era o mare pacaleala si am dat peste alta. Ma voi retrage din orice sindicat. E furt pe fata. Cred ca dl. Funeriu a inteles ce se intampla si a actionat corect. Nu s-a vrut slabirea fortei sindicatelor pt ca si-asa nu e o forta…praf in ochii nostri.

 12. Cred ca circa 60% dintre profesori sunt prost pregatiti,90% se tem de ziua de miine,deoarece habar n-au sa faca si altceva in viata.Liderii de sindicat si-au dat seama ca au in fata niste milogi si speculeaza situatia.Am vazut niste profesori pe la televiziuni,ti-e jena sa te uniti la ei.Si unii dintre ei sunt profesori universitari.Asa niste oameni umili si cu comportament de sluga n-am vazut la alte categorii sociale.

 13. Domnule Vlaston, frauda din timpul examenelor a fost, cat de cat, stopata, dar cea de dupa probe cum se poate controla? Desi corectura se face in centre diferite,functioneaza foarte bine retele care urmaresc tezele unor elevi pentru ca acestea sa fie supraevaluate.Aceste retele sunt coordonate de inspectori si de directori!

  • Da, in Timisoara multi s-au imbogatit dupa Bac.-ul trecut. Miza a crescut de cand cu camerele, cam 2000 de euro daca vrei sa ai Bac-ul garantat .

   Dar nici supravegherea n-a fost la fel peste tot. La liceele cu pilosi nu s-a uitat nimeni la camere, nici inspectorii locali…care predau acolo, si nici madamele venite de la minsiter.

   Anul asta va fi trai si viata, pentru mase de elevi semi-analfabeti care vor intra la universitati ca UVT si apoi vor veni la firma la mine sa se angajeze, tot asa de analfabeti, si vor primi exact ce merita….un sut in fund.

   In curand veti vedea indieni, pakistanezi si chinezi programatori, ingineri, medici si muncitori peste tot, tara noastra va dispare, cum si merita un popor care tolereaza macar o secunda sa aiba astfel de conducatori, oamenii celor care au tras in ei in 90.

 14. Va raspund eu. Nu, Ponta nu e capabil sa gaseasca un ministru decent si necompromis la Educatie… Sunt altii capabili pentru el. Si o stie prea bine. O stim si noi. Lucrurile sunt simple. Daca cumva se incearca mutilarea Legii educatiei, a Codului Muncii, si a altor legii reformatoare pentru Romania, societatea civila trebuie sa faca un scandal monstru, inclusiv la Bruxelles!!! Abuzurile si politicile de restauratie ale cabinetului Felix-Nastase (pentru ca asta nu este cabinetul Ponta) trebuie sa primeasca replici pe masura si dure din partea societatii civile. Aia care a mai ramas si nu s-a inhamat in socialismul hei-rupist si restaurator al USL.

  P.S. Va felicit pentru activitatea dv dle Vlaston! Suntem alaturi de dv si de toti cei care inteleg ca nu mai este cale de intoarcere in invatamantul romanesc si actioneaza in consecinta.

 15. atata timp cate CEZ si ceilalti distribuitori de energie electrica, pot colecta TAXA RADIO-TV, conditionand livrarea energiei de plata acestei taxe, ce ne mai mira… Acea aberatie afecteaza mult mai multi romani, dar fara un impuls de la dl. hrebenciuc de exemplu, nu protesteaza nimeni in strada.
  Cat despre Dl. Ponta si numirile sale, deja parca ar fi o strategie prin care sa obtina compatimirea publica. Mie a inceput sa-mi para rau de el…

 16. @Mars:

  Ca de obicei, TU ai dreptate. Într-adevăr este mai simplu și mai comod ca acei 1% să fie reținuți automat, decât să umble liderul sindical cu tabelul și pușculița printre profesori.
  Și este clar că dacă lași omul să plătească el, cumva, separat… se va întâmpla ce se întâmplă cu tot bugetarul. Uită! Uită să plătească telefonul, uită să plătească lumina, uită să plătească întreținerea… uită, pentru că vine obosit, vine la o oră târzie și îi arde de multe alte lucruri și nu de alergatul pe la casierii. Or fi scăzut veniturile în total cu 70%? Păi, or fi scăzut în prima lună. Taman bine ca funieriștii care comentează pe pagina asta să aibă de ce să hăhăie. Normal că luna următoare oamenii au plătit ce uitaseră să plătească (la noi așa a fost la început, lumea nu știa că trebuie să plătească separat, cred că jumătate au rugat liderul de sindicat să “pună pentru ei, că las’ că vin ei și-i aduc mai apoi”. Până-n final i-au adus, banii s-au strâns, dar cu întârzieri.
  La ce sunt banii aceștia? Mamă-mamă, uite ce-i doare pe PDL-iști, ce mai fac sindicaliștii cu banii.
  Uite că nea Vlaston, după ce a dat jos pe singurul ministru care voia să oprească mafia editurilor și monopolul ministerului pe programe și evaluare, acu întreabă cu foc ce fac sindicatele cu banii. Dar a întrebat oare nea Vlaston și de ce datorezi tu, Marcelina, vreo 5.000 de euro pentru tine, și încă 5.000 de euro pentru copil, și încă 5.000 de euro pentru soț și tot așa? Bani luați împrumut în cea mai mare parte după 2007, cam 100.000.000.000 euro, bani care prin BNR au alimentat echipa portocalie de importatori (de ce să te ostenești să produci, fă-ți un birou fie și într-un apartament, pune ‘organili’ să-i explice șefului de la Mall că o să primească marfă pe care s-o expună bine și s-o vândă repede, dai faxul la Bosch că vrei frigidere, dai fax amicului de la transporturi să le ia de la Bosch și să le ducă la Mall, stai și încasezi leii (că dacă frigiderul Bosch costă 800 și frigiderul Arctic 1000, normal că se duc românașii să cumpere Bosch-ul, fără să priceapă că frigiderul luat pe bani din împrumuturi și plătit cu salarii făcute tot din împrumuturi … vor trebui să-l mai plătească de vreo câteva ori … când împrumuturile vor deveni scadente). Iar cu leii te duci la BNR, iar BNR în loc să ți-i schimbe la 5, la 6, la 7 lei/euro, scoate euro-ul din împrumuturi și ține cursul stabil, exact cât să scoți tu profitul din afacerea asta. Că la 4 lei/euro, Bosch de 200 euro costă la noi 800 lei, iar Arctic-ul nostru de 1000 de lei, la ei costă 250 euro. Avantaj … nu Bosch … avantaj IMPORTATORI. Ah, dacă n-ar sprijini partidul, n-ar avea trecere la Mall, marfa nu s-ar vinde repede și … hmmm, dar de ce n-ar sprijini partidul care le permite să câștige bani frumoși fără să se mai complice cu producția, penalizările, șperțurile, controalele, penuriile, întreruperile, … grevele și sindicatele? Că dacă partidul n-ar spune BNR-ului “ține euro la cursul care-mi face importatorii fericiți și cooperanți”… ce s-ar întâmpla? Vine importatorul cu mulți lei și vrea euro,. Legea cererii și ofertei, euro crește. Vine altul. Euro crește…
  La 5 lei/euro, Bosch-ul de 200 euro costă 1000 lei. Arctic-ul de 1000 lei costă acolo 250 euro. Scor egal.
  La 6 lei/euro, Bosch-ul de 200 euro costă 1200 lei. Românașului începe să-i placă mai mult Arctic-ul. Arctic-ul de 900 lei (la creșterea vânzărilor, crește producția, creșterea producției duce la scăderea prețurilor fixe în unitatea de produs, … scade prețul) la ei ajunge 150 euro. Începe să-i placă Arctic-ul și westman-ului. Producătorul român începe să se simtă altfel decât sub Băsescu și PDL. Parcă mai curg și-n moara lui apele economiei… Dacă tot produce mult, dacă tot vinde mult, începe să asculte și de sindicat, care cere mărirea salariului. Și începe creșterea economică sănătoasă, bazată pe producție și nu pe împrumuturi în 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, scadente în 2013, 2014 etc…
  Dar, de ce visăm aici. Șefii lui Vlaston au avut o singură politică, Luna și miliardul împrumutat. Până la 100 de miliarde de euro, de a căror soartă întreabă oare nea Vlaston și toți ĂȘTIA care se repeziră într-un glas și o voință (Băsescu, nu?) la tine? Nu, dacă zici de împrumuturi, zic că habar ai de niciuna… Mai ales cosmonautul ăla. Sau mai bine zis, aerianul ăla, că tu EȘTI profesoară, așa că el ESTE în AER!

 17. 1. Si uite asa, incetul cu incetul se vor restaura vechile metehne ale legilor invatamintului, inclusiv criteriile de accedere la gradul de conf. si prof. Cind noi vom fi obosit de a urmari fel de fel de ordonante mai mult sau mai putin comune, pac! se vor strecura fel de fel de amendamente (sa stea profii pina la 100 de ani iar asistentii sa ramina asistenti tot 100 de ani).
  2. Traiesc de mult in Romania si cam stiu mediul de „cancelarie”. Cu tristete sint de acord cu statistica prezentata de Costel si s-ar putea ca in cancelaria Marcelinei asa sa fi fost. Dar unii (probabil f.f. putini) au strigat sa nu fie luati la ochi de sindicalisti (doar ii stiti cit de revolutionari sint). Este greu sa declari ca nu vrei sa dai bani la sindicat (la orice restructurare, taiere vei fi primul pe lista, deh! sindicatele nu-i sustin decit pe ai lor!)
  3. Probabil ca Funeriu gindea in franceza de aceea exprimarile erau intortochiate, zic si eu.

 18. Ingenioasa masura a dlui Funeriu chiar putea nimici miscarea sindicala, fiindca intelectualii se organizeaza greu, tocmai fiindca sunt destepti. Mai rau, Autoelita, ca emanatie universitara, a manifestat mereu un infatuat dezinteres pentru salarizarea corpului didactic preuniversitar. Neatractivitatea sistemului a dus la disparitia modelelor si la rarirea cititorilor. Iar aceasta scapare strategica explica de ce nu s-a putut organiza niciun protest stradal la demiterea dlui Tismaneanu. Si la fel va fi cu dl Patapievici.

 19. treaba e simpla (cum zic politicienii).
  OM data de Funeriu a fost atacata la Curtea Constitutionala. A supravietuit, deci ordinul era constitutional. Asaaaa. Acest nou OM trebuie atacat la CC si va cadea caci, cred eu, E NECONSTITUTIONAL SA MI SE IA BANI AUTOMAT FARA CA EU SA AM DECIZIE IN ACEST SCOP. De unde vine acest ordin, care este originea lui?
  Oricum ar fi, ceea ce a facut Funeriu a fost una din cele mai extraordinare lovituri date comunismului. Imi pare rau ca se vorbeste putin despre acest lucru dar ceea ce a reusit este de o importanta covarsitoare in schimbarea unei stari de fapt profund daunatoare, uman daunatoare.

 20. Cândva am văzut un film cu un copil care studia vioara şi care şi-ar fi dorit la un moment dat să mai tragă chiulul la orele de studiu. Atunci tatăl său i-a spus că-n situaţia în care nu-i mai place să studieze o să-l facă critic muzical. Cam aşa stă treaba cu cei care se angajează în munca sindicală. Sunt slabi din punct de vedere profesional, însă le place câştigul mare cu muncă puţină şi, mai ales, le place Puterea. Lucru valabil în toate domeniile, nu doar în învăţământ.
  La cadrele didactice ar fi fost de aşteptat să se organizeze într-o asociaţie profesională care să aibă un statut beton, iar accederea în asociaţia lor să fie foarte dificilă, adică, ştacheta criteriilor de îndeplinit să fie foarte sus. Dar cum numărul celor care n-ar trebui să se afle în acest sistem e muuult prea mare faţă de adevăraţii profesionişti, au nevoie de sindicate să le apere mediocritatea. Pe principiul: îi lăsăm să ne fure dar ne garantează jobul şi leafa.
  Cum ar putea gândi altfel decât gândesc, din moment ce sunt primii la vanghelioane, din moment ce n-au niciun fel de inhibiţii să petreacă cu stripperi, din moment ce clamează sus şi tare că în afara şcolii pot fi ca tot …omul.
  L-au urât şi-l urăsc pe Funeriu tocmai pentru faptul că a încercat să schimbe sistemul, să le ceară performanţă, să le ceară o schimbare totală de mentalitate. Lucru imposibil. Ministrul actual este exact oglinda întregului sistem. Acesta este nivelul. Aşa că omul e nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro