luni, aprilie 28, 2025

Sindromul Bucuresti si problema Raului

Cred ca fortele politice din Romania, inclusiv presedinete Klaus Iohannis, sunt depasite de situatie. Reactioneaza cand panicat, cand indolent, mereu haotic. Tragedia de la Clubul Colectiv nu a fost una naturala, pecum o viitura ori un cutremur, ci are cauze precise ce tin de cinism, iresponsabilitate, coruptie endemica, clientelism, nerusinare etc Toate aceste se strang laolalta in sindromul Bucuresti ca unul al Raului politic.

Cea mai grava patologie a asa-zisei elite politice din Romania este indiferenta morala. Cabotinajul cel mai dezolant face ravagii. Poltroneria fara margini este sanctificata. Putin le pasa marilor profitori ai unei tranzitii care a ruinat atatea destine, de valori, idealuri, angajamente etice. Ei nu fac distinctia dintre Bine si Rau, actioneaza de fapt ca niste automate crapuloase in perpetua cautare de inavutire. Ati citit la cat se situeaza averea lui Viorel Hrebenciuc? Sa nu-mi spuna cineva ca s-a nascut prin munca onorabila! Dan Tapalaga a numit, pe buna dreptate, puciul avortat din vara anului 2012 o revolutie a borfasilor. Iata ca a sosit momentul unei revolutii impotriva borfasilor favorizati de un sistem care nu s-a deticalosit decat superficial.

Frustrarea, disperarea, exasperarea sint premisele a ceea ce politologul Ken Jowitt numeste miscari ale furiei (movements of rage), combinatii trans-ideologice de revolta si revolutie. Minciunile debitate fara a clipi din ochi sunt proba unui cinism de-a dreptul maladiv. Ele pot fi detonatorul unor explozii stradale paroxistice. In asemenea clipe, strada actioneaza spontan, nu se lasa infranata si „indrumata”. La Budapesta, in toamna anului 2006, zeci de mii de oameni au protestat impotriva declaratiilor impertinente ale unui premier care admitea, cu zambetul pe buze, ca a mintit. Guvernantii de la Bucuresti ar face bine sa inteleaga ca ora tragerii la raspundere nu mai poate fi amanata. Este scris de-acum pe zid: Mane, tekel, fares.

PS Am folosit prima data conceptul de sindrom Bucuresti la inceputul anilor 90, intr-un articol scris impreuna cu Dorin Tudoran si aparut in „Journal of Democracy”

http://muse.jhu.edu/journals/jod/summary/v004/4.1tismaneanu.html

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Deocamdata, runda a fost cistigata de partidele politice pe mina lui Iohannis.
    Fara a chema minerii , a sufocat cu tacere, inactiune si tergiversare o miscare civila de protest similara (ca si potential efect innoitor) cu cea din Piata Universitatii 1990.
    Sistemul de mafii si clici securiste transpartinice si-a prezervat toate pirghiile, toate butoanele, toate structurile.
    Efectele deja se vad…deziluzie, dezamagire si regret colectiv.
    Mai este un efect..de nesubestimat, de antagonizare si radicalizare a tensiunilor cetatean – partide.
    Inca sper ca nu ar fi benefic sa explodeze violent. Dar se poate ajunge in situatia in care un val de violenta (dupa ce toate celelalte solutii esueaza) sa ramina ultima solutie.

    • Ceea ce nu s-a putut duce la indeplinire in 1990 (si este valabil si azi, din pacate) este Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Fara ducerea lui la indeplinire, Romania nu va avansa nici un milimetru in democratie, ci doar o va mima. Asa cum face de 25 de ani.

  2. „Tragedia de la Clubul Colectiv nu a fost una naturala, pecum o viitura ori un cutremur, ci are cauze precise ce tin de cinism, iresponsabilitate, coruptie endemica, clientelism, nerusinare”

    Eu cred ca e mai moral sa asteptam concluziile expertilor privind producerea si desfasurarea incendiului…

  3. Total de acord cu dumneavoastra. Clasa politica actuala, aceeasi de 25 de ani, a pierdut orice contact cu realitatea. Cea mai recenta dovada se gaseste in ultimul comunicat de presa al ALDE, unde pasul inapoi facut de marile partide nu este pus pe seama miscarilor de strada ci pe, citez „seama surprizei si a unei emotii tranzitorii”. Nu mai vorbesc de dl Calimente care cu 25.000 de oameni in strada, declara nonsalant sa votam bulgari daca ei nu mai sunt buni. Trist.

  4. Nu este cazul sa dramatizam chiar asa, o perpetuare a acestor manifestari de strada nu poate duce decat la anarhie. Din care ar avea de castigat doar Rusia. Intr-un stat de drept lucrurile nu se rezolva in strada ci numai prin dialog si negociere.
    Situatia actuala convine de minune Kremlinului care urmareste destabilizarea Romaniei.

  5. Nu imi tremura mana cand apas tastele, dar imi pare rau ca voi scria ceea ce urmeaza.

    Oare de cate ori au gandit liderii nostri cu propriul lor cap?
    De cate ori pe zi fac rationamente care sa iau in calcul, in mod obiectiv, interesele bucurestinilor?

    Nu au exercitiu in a gandi.
    (Pana la urma gandirea cere putina disciplina, rabdare, intelepciune.)
    Nu au notiuni elementare de conducere, lidership, de management.
    Nu au sentimente, simple, omenesti, fata de semenii din preajma lor.- Curat ghinion!

    Uitati-va la Ponta, Oprescu si la oamenii din jurul sau!
    Nu i-au interesat decat interesele lor si au crezut ca pot face orice cu sistemul.
    Vine acum nustiucine si spune ca Mighty Mouse a cedat frumos puterea..Ce spui Gogule???
    Dupa ce toata presa internationala stia ca avem un plagiator in fruntea gubernului…

    Oroare maxima!

    Dupa ce a macit nervii unora care au muncit si au construit, dupa ce a mancat banii publici in deplasari uluitoare sau atacand drumul la Bruxelles numai ca sa isi mai apropie un banut – doi banuti personali, dupa a creat structuri paralele celor din statul de drept, dupa ce a negat cu putere statul de drept – zice unul ca a cedat frumos puterea Primul Mincinos???

    Sa plece!
    Si-a plecat dar a lasat urme in sistem care nu se sterg prin plecarea unuia sau a altuia.
    Si toate acestea pentru ca Bucurestenii nu au fost suficient de responsabili
    Si nici acum, in ceasul 25 nu sunt!

    Putin creier, putina vointa si determinare in miscare in Bucuresti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro