sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Siria – jocuri geopolitice

Siria va fi un examen geopolitic extrem de dificil pentru toate partile interesate din Estul si Vestul lumii in care traim. Nimic nou, Siria a fost intotdeauna in istoria ei un examen greu pentru toate marile puteri care s-au perindat in istoria zbuciumata a acestei regiuni. Pe acele meleaguri a fost infrant pentru prima data marele  Ramses al-II-lea in batalia de la Kadesh si a semnat primul tratat de pace inregistrat in istoria omenirii, tratatul  dintre Ramses marele rege al Egiptului si Hattusili regele Hitiţilor scris in limbile celor doua state, care este o perla a diplomatiei antice, probabil de neintalnit in zilele noastre. Cititorii Bibliei probabil ca stiu celebrele cuvinte ale profetului Isaia – “din nord vor veni toate cele rele”, bineinteles referindu-se la Nordul Israelului antic. Pe melegurile Siriei au sucombat cruciadele, infrante de sirianul de origine kurda, vestitul Saladin, si tot aici au aparut primii teroristi inregistrati de istoria omenirii, Hashshashīn ( transformati de europeni in  Assassins (“Asasinii”).

In zilele noastre cuvintele profetice ale lui Isaia devin actuale in toate punctele cardinale ale regiunii. Regiunea istorica numita Siria Mare sau daca doriti Siria-Palestina, care includea si Libanul, este nu numai un mozaic de etnii, religii si popoare, ci si o intersectie geografica de o importanta enorma. Situata intre Asia mica (Anatolia), pe drumul spre Europa, leaga si Estul Orientului Mijlociu cu Marea Mediterana. Drumurile din Sudul Orientului Mijlociu si Peninsula Araba, Nordul Africii (Magrebul)  trece tot prin Siria.

Am sa incep cu concluzia – Problema siriana si varsarea de sange la care suntem martori se va rezolva in clipa cand Rusia o va dori. Si Rusia o va dori in clipa cand va fi sigura ca isi va pastra privilegiile de care se bucura astazi in aceasta regiune, singura ramasa sub hegemonia ei in Orientul Mijlociu. Nimeni si nimic nu vor rezolva probleme siriana fara acceptul si concursul Rusiei.

Interesele americane in Siria. SUA nu are interese directe in Siria, influenta Statelor Unite in  regiunea care include si Siria s-a depreciat masiv in ultimii doi ani. Istoric, a fost minora in Siria de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.  Interesele americane sunt colaterale si sunt legate de mentinerea unei paci in aceasta zona.  Marea problema americana este legata de armele de distrugere in masa aflate in mainile regimului de la Damasc. Sirienii au incercat sa echilibreze balanta strategica cu Israelul cu ajutorul catorva sute de focoase chimice (gaz mustar si sarin), care pot fi montate pe rachete de origine Nord-Coreeana. Rusia a refuzat cu insistenta sa permita montarea acestora pe armament balistic de provenienta sovietica si mai tarziu rusa. Probabil ca sirienii au in arsenal si cateva focoase armate cu factori biologici. Aceasta este marea problema a americanilor. Mai mult decat sigur ca folosirea in ultima instanta a acestui arsenal impotriva Israelului poate declansa o riposta nucleara a acestui stat. Alte interese colaterale ar fi prezervarea regimului de la Aman, Beirut si securitatea bazinului Estic al Marii Mediteraniene.

Interesele Chineze in Siria. Si aceste interese pot fi considerate colaterale. Siria nu este o miza pentru China. Iranul este miza secundara, cu o anumita conexiune la situatia din Siria. Miza principala ar fi principiul care ghideaza diplomatia chineza dintotdeauna. China este impotriva oricarui interventionism, oricat ar fi statul respectiv de represiv fata de proprii cetateni. Principiul este de inteles avand in vedere trecutul Chinez si poate si viitorul lui.

Interesele UE in Siria.  Interesele UE in Siria sunt in majoritatea lor la nivel declarativ. Siria, fost dominion Francez (impreuna cu Libanul), in perioada interbelica si putin dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial se priveste ca factor interesat. O parte din elita siriana este francofona si s-a dezvoltat pe timpul mandatului francez in aceasta tara. Franta se vede ca garant al Libanului si orice schimbare in Siria va influenta dramatic status-quo-ul libanez atat de fragil si complicat. Romania are probabil interese in Siria de natura economica, dar in special bazate pe “schimburile” de populatie incepute de pe timpurile lui Ceausescu si continuate cu multa intensitate in primii ani ai guvernarii lui Ion Iliescu. Probabil dl Priboi le cunoaste mai bine decat mine.

Interesele Iranului in Siria. Interesele Iranului sunt majore poate la nivelul celor rusesti.  Pentru Iran, Siria este puntea teritoriala spre acoliti. Din Liban si intr-un fel o legatura la granita cu Israelul. Mai mult decat atat, Siria a fost si este un aliat de nadejde in toate provocarile pe care le-a avut in fata Israelului si un teritoriu strategic in cele pe care le considera esentiale in viitorul apropiat. Statiile de radar si de urmarire electronica de pe Muntele Hermon (partea siriana) le permit accesul  la ceea ce se petrece pe teritorul israelian aflat sub acoperirea acestuia.

Interesele Rusiei. Siria este unul din putinele state in Orientul Mijlociu total aservite Rusiei.   Dupa o pauza de 10 ani, cand Rusia nu a putut ajuta Siria cu nimic, Putin reinvie politica imperiala si se reintoarce in Orientul Mijlociu cu ajutorul a doi vectori puternici. Primul vector este reprezentat de o populatie rusofona masiva, care a ajuns in Israel (mai mult de un milion si jumatate de cetateni), care isi traieste “viata ruseasca” cu o influenta minora a noii culturi si societati in care traiesc si care intr-un viitor mai indepartat ar putea influenta dramatic societatea isreliana si o eventuala migratie de pe  pozitii socio-politice occidentale spre Rusia. Al doilea vector, cel actual, este reprezentat de sporirea masiva a influentei care a intrecut cu mult cea pe care au avut-o guvernele sovietice. Cateva subiecte relevante in aceasta idee:

 1. Sfarsitul erei sovietice va insemna o datorie siriana de 14 milarde de USD, datorie acumulata in doua decenii precedente de catre sirieni care nu aveau cum sa o plateasca. In anul 2001, aceasta datorie este practic stearsa, desi in noul contract se vorbeste de stergerea a  numai 10 miliarde;
 2. In 2008, pe timpul conflictului din Georgia (Sud Osetia), Statele Unite   amplaseaza in Polonia  3 baterii anti-rachete de tip Patriot. Rusia trimite in Siria o flotila inzestrata cu arme nucleare pentru a ameninta flancul de Sud-Est al NATO. Aceasta flotila va ramane in Siria pana la inceputul anului 2009.  In acelasi an, Rusia incepe lucrarile de renovare si largire a bazei navale de la Tartus, care deserveste de 3 decenii flota rusa din Mediterana;
 3. În 2008, Siria a semnat un contract de achizitie a doua escadrile multirol MiG-29, Si-a reinnoit sistemul anti-aerian (bazat pe SAM-3) cu un  sistem  S1E Pantsir, a cumparat rachete  tactice Iskander şi a comandat  două submarine Amur 1650.
 4. Conform unui articol publicat de Stockholm International Peace Research Institute,  contractele de armament ale  Siriei cu Rusia s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel putin 4 miliarde dolari. Cotidianul  New York Times scrie ca intre  care 2000 – 2010 Rusia a vandut armament Siriei la o valoare de 1,5 miliarde de USD, transformand Siria, in cel mai mare client de armament al Rusiei.

La nivel civil :

 1. Exporturile Rusiei către Siria au fost în valoare de 1,1 miliarde dolari în 2010 şi investiţiile sale în aceasta ţară au fost evaluate la aproximativ 20 de miliarde de USD (inclusiv cele 4 milarde pentru armament).
 2. Stroitransgaz a fost implicat în proiecte în valoare de 1,1 miliarde dolari. Stroitransgaz este implicat in construirea unei centrale de distributie a  gazelor naturale de 200 de kilometri est de Homs, în regiunea Al-Rakaka şi în suport tehnic pentru construirea unei conducte de gaz din Irak.
 3. Tatneft, o subsidiara a Gazprom,  este firma cea mai importantă de energie din Siria. Compania a început în 2010, printr-un joint-venture cu compania siriana naţională de petrol pentru a a prospecta un camp petrolier la granita cu Irakul.
 4. Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel TMK  si transportatorul naţional Aeroflot, care intretine flota civila de avioane a Siriei.

In ultimele luni:

Dupa vizita flotei Ruse conduse de portavionul  Kuznetzov din luna ianuarie a.c., presa israeliana si unele reviste de specialitate au anuntat ca Rusia ar fi instalat statii de urmarire si interceptare a avioanelor israeliene in spatiul aerian regional la un nivel  de 5000 de km. Probabil pentru a urmari eventualele miscari ale israelienilor spre Iran. Informatia nu a fost confirmata de surse americane sau NATO. Detalii despre subiectele mentionate le puteti accesa pe situl Institute for National Security Studies

Despre interesele Turciei si ale Israelului in Siria – intr-o postare viitoare.  Imi permit sa amintesc concluzia mentionata mai sus – nimeni si nimic nu vor rezolva problema siriana fara acceptul si concursul Rusiei.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. Interesele Rusiei in Siria sunt majore. Inseamna ca sunt si costisitoare. Asa a fost si in Europa. Interesele au sleit-o. Sa vedem daca va insista in Siria. Este Siria, pentru cineva, o miza in sine?

 2. Spunet dvs: „Primul vector este reprezentat de o populatie rusofona masiva, care a ajuns in Israel (mai mult de un milion si jumatate de cetateni), care isi traieste “viata ruseasca” cu o influenta minora a noii culturi si societati in care traiesc si care intr-un viitor mai indepartat ar putea influenta dramatic societatea isreliana si o eventuala migratie de pe pozitii socio-politice occidentale spre Rusia.”. Excelent ati surprins un aspect al realitatii israeliene contemporane. Populatia venita din fosta URSS (in special Rusia) dupa 1990 s-a acomodat si integrat perfect in Israel – sunt canale tv in limba rusa, sunt numeroase supermarket-uri rusesti si, ce este mai important, evrei rusii au foarte buna imagine printre israelieni. Nu va dura mult si din aceasta comunitate se vor ridica si politicieni. Eu cred ca Rusia va trebui sa tina cont de aceasta comunitate care va avea un cuvant greu de spus in viitorul Israelului. In acest sens, probabil Rusia va domoli avantul anti israelian al unor vecini precum Siria. Granita dintre Israel si Siria – Inaltimile Golan – are rol strategic extrem de important pentru Israel – acolo se afla cea mai importanta rezerva de apa dulce a statului evreu – lacul Kinaret. Intr-o dimineata de august 2007, doua avioane ale Tzahal au distrus un reactor nuclear sirian si au survolat si resedinta presedintelui sirian. eu cred ca cine trebuia a inteles mesajul!

  • 1. „Intr-o dimineata de august 2007, doua avioane ale Tzahal au distrus un reactor nuclear sirian si au survolat si resedinta presedintelui sirian. eu cred ca cine trebuia a inteles mesajul!” – probabil dumneata vorbesti (sau mai corect spus, scri) fara sa gandesti, pentru ca un reactor nuclear nu se poate bombarda fara a avea efecte secundare grave pentru intreaga regiune (ai auzit de radiatii?; ai citit ce s-a inatmpat in Japonia cand reactorul se fisureaza?). Nu mai crede tot ce zboara.
   2. Iar rusii nu sunt „respectati” in Israel ci doar acceptati si se asteapta finalizarea procesului de absortie.
   3. In alta ordine de idei, http://www.princeton.edu/~lisd/publications/wp_russiaseries_hoffman.pdf este o sursa foarte buna de a noi comentarii pe aceasta tema

   • Foarte interesant tot articolul, dar paragraful acesta a fost intr-adevar cel care mi-a atras si mie cel mai mult atentia.
    Ca sa nu-mi mai iasa vorbe, precizez de la inceput ca nu vreau deloc sa deschid o polemica; pur si simplu nu stiu si vreau sa aflu.invat de la cei care stiu.
    Un milion si jumatate de evrei rusi inseamna enorm — probabil cam un sfert din populatie, nu?
    Dar cum interpretati asta, Theophyle & bugsy — in sensul unei viitoare tendinte de apropiere/aliniere a polticilor celor doua tari (ca presupun ca alianta ar fi un pod prea indepartat, si-apoi cine e dornic sa se alieze cu rusii…)? Cu Maica Rusie punand inca un picior in OM?
    Sau dimpotriva, taman pe dos?
    Inteleg binisor Rusia, dar nu cunosc OM si nu intuiesc deloc evolutiile de-acolo. In cazul Romaniei, de exemplu, diaspora a fost cam intotdeauna ‘contra” regimurilor autoritare si/sau percepute ca fiind de stanga. Daca asta ar fi un precedent, m-as astepta mai degraba ca israelitii de origine rusa sa nu fie deloc atrasi de ideea apropierii de fosta lor patrie?

    • Salut :)
     Pote totusi schimbati nikul (chiat nu cred ca sunteti prost, avand in vedere cateva dialoguri). Eu nu traiesc in Israel dar vizitez multe tari din OM, inclusiv Israelul destul de des. Emigratia rusa este extrem de diferita de multe diaspore pe care le-am cunoscut. Este foarte asemanatoare cu cea italiana sau irlandeza din America. Nostalgia fata de Rusia exista si este mult mai evoluata decat cea a romanilor fata de Romania. Chestie de caracter.

     • Pai nostalgia nu moare niciodata, ca sa parafrazez o expresie celebra! Numai ca unii si-o pot manifesta printr-un export cultural serios si observabil, biserici, magazine, festivaluri, etc, pentru ca sunt si multi (e.g. rusii, italienii, irlandezii, etc). Romanii ating cu greu o masa critica pe unde sunt raspanditi, va spun asta din proprie initiativa, si cand o ating ea ajunge de maxim o biserica, un restaurant, si cam atat. Cartiere romanesti sau zone romanesti masive mai greu cred ca vom vedea pe undeva, pentru ca coagularea nu se face decat atunci cand se atinge, ma repet, o anumita masa critica de oameni.

    • @prostu’satului – scuze ca ma adresez asa (chiar, nu vreti sa urmati sfatul lui Theophyle privitor la nickname-ul dvs?), din ce am observat eu in Israel, comunitatea de evrei rusa, la ora actuala cel mai mare grup etnic (aproape 1,5 milioane, urmat de grupul etnic marocan – 700.000 locuitori) este foarte bine integrata in societatea israeliana, mai mult sunt foarte apreciati. Majoritatea vin cu un background serios si sunt bun ingineri, constructori, cercetatori. Sunt multi sportivi de performanta, artisti (in special instrumentisti). Grupul etnic romanesc (care era cel mai numeros pana la inceputul anilor 90) ar avea multe de invatat de la rusi! Nu cred ca pe termen scurt si mediu se poate vorbi de aliante ISR – Rusia, partenerul si aliatul principal al statului evreu este si va ramane SUA. Punctual insa, pe anumite probleme, Israelul poate colabora cu Rusia. Cred ca acest lucru se intampla acum in cazul Siriei. Implicatiile pe care le are si le va avea comunitatea rusa din Israel sunt mult mai mari (ex: au un rol foarte mare in echilibarea balentei demografice din Israel, voteaza in special cu dreapta si centru dreapta si asta are in fluenta in relatia cu palestinienii, etc)

     • @tustrei. Multumesc foarte mult pentru bunavointa. Cred ca sunt oarece sanse sa depasesc nivelul ignorantei absolute (ala in care nici macar nu stii ca habar n-ai) in aceste chestiuni.

      Despre partea nickului meu, insa, sa ma iertati :-)
      Una ca un nick e doar un nick, atat si nimic mai mult (bunaoara bugsy nu e un nume de gangster?). De altfel vad c-am inceput sa fac prozeliti, la un articol de pe Contributors e cineva care semneaza prostul_orasului :-)
      Iar pe de alta parte e ales cu un anume talc, are un rol in selectia interlocutorilor, ca sa zic asa…
      Multumesc oricum pt. gandurile bune.

 3. Urmaresc cu ceva atentie pozitia Turciei in special. Cred cu tarie ca turcii asteapta doar un moment prielnic pentru a se umfla in pene in regiune si au si suficient sprijin popular in acest sens. Oare daca vor gasi pretextul si momentul si vor interveni militar in Siria rusii vor riposta armat impotriva Turciei?

  • Salut bebelak ,
   am impresia (vaga deocamdata) ca politica neo-otomana a lui Erdogan se va disipa mai curand decat au crezut ei.
   Nu, Turcia nu va ataca. Nu uita ca sunt membrii NATO si aici ar putea fi niste implicatii destul de grave. Nu este vorba de o incursiune in Nordul Irakului ci o confruntare serioasa. Concluzie, vor sta cuminti.

 4. Daca nu explicati sincronizarea cu primavara araba, interesele Qatar-ului si sauditilor, eliminarea tuturor dictatorilor seculari si mentinerea celor monarhico-religiosi, nu ne prezentati nici macar jumatate de adevar. Spuneti clar ca lumea araba e ajustata acum pentru a se crea kalifatul, unul cooperant cu SUA.

  • Salut Adi,
   Cred ca in Siria nu a existat niciodata o „primavara araba” si problematica este complet diferita, asa cum a fost diferita in Yemen ori Bahrin – Nu stiu ce inseamna Califat, pentru ca este o terminologie religioasa si nicidecum politica (in sec. XXI). Depre restul? Asta am…asta dau!

   • Califat este un termen in primul rand politic si in secundar religios, cu putina vointa si putin efort, puteti gasi destule definitii si referinte. Califatul este un scop politic actual al unei parti a lumii arabe.
    Aveti dreptate, e diferenta intre Bahrain (corect) si Siria: pozitiile sunitilor si siitilor sunt inversate, la fel si atitudinile jucatorilor externi. In Siria interventia internationala e de partea opozantilor, in Bahrain de partea guvernantilor. Si in Arabia Saudita este „politically corect” sa-i reprimi violent pe siitii din est, fara a ofusca comunitatea internationala.

    • Stimat/a Adi,
     Sintagma Califatului este folosita de islamisti anti-islamici. Daca ati discuta cu 80-90% din cetatenii Orientului Mijlociu folosindu-te de aceasta sintagma vor surade in cel mai bun caz. Sintagma este asemanatoare la alte sintagme de acest ge – Rusia Mare, Ungaria Mare ….Romania Mare.

     Cat despre calificarea mea de a va contrazice va invit sa vizitati blogul meu de carte pentru a va convinge ca stiu despre ce vorbesc

     http://bibliophyle.wordpress.com/2011/02/11/islamica-4-volume-i-religia/

     Numai bine :)

  • Salut Gigel,
   Multumesc. Daca te referi la romani care traiesc in Siria, atunci vorbim de cateva mii, intre 4 si 6 mii. Daca vorbim de sirieni care traiesc in Romania cifrele ar fi cam triple. Astea sunt datele mele, sper ca sunt apropiate de adevar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro