sâmbătă, august 13, 2022

Soluția pentru a scuti Bucurestiul de cuplul Firea-Pandele. Cer PNL sa ma susțina, cer USB sa accepte alegeri primare

Ar fi un dezastru dacă primăria Bucureștiului va ajunge pe mâna Gabrielei Firea. Nu pentru că ar fi propriu-zis pe mâna dânsei, ci pentru că va fi pe mâna primariului de Voluntari, Florentin Pandele. Și va fi și în mâna grupurilor de interese care au capturat în acest moment Primăria Bucureștiului. Gabriela Firea nu are treabă cu administrația locală și nici nu o pasionează. Soțul său, primarul Voluntariului, are.

Îmi propun ca prin aceste rânduri să vin cu o soluție pentru ca Pandele să nu-și întindă influența și peste București. Soluția pe care o văd presupune ca forțele de centru-dreapta, adică PNL, USB și M10 să adopte o modalitate democratică și participativă pentru a susține un candidat unic: pe cel mai bine pregătit dintre candidați, pe acela cu cele mai sănătoase valori democratice și cu cea mai bună viziune de dezvoltare pentru București.

Vorbesc despre alegeri primare. Pe scurt, cred că PNL ar trebui să mă susțină pe mine și să avem alegeri primare între mine și Nicușor Dan, pentru ca dreapta să vină cu un candidat unic, deja testat și validat democratic.

Avantajele acestei soluții sunt următoarele:

–          PNL s-ar trezi din visul urât care l-a adus în situația de a propune un candidat care reprezintă orice dar nu liberalismul;

–          Am avea de facto alegeri în două tururi și am trage o palmă PSD-ului care și-a croit legislația electorală după propria-i măsură;

–          Dezbaterile dintre mine și Nicușor Dan vor capta atenția presei și a oamenilor de centru-dreapta, vor energiza electoratul și vor pune în plan secund o eventuală candidatură ce ar putea fi anunțată în ultimul moment de către Traian Băsescu.

Există timp sufiecient și mijloace pentru alegeri primare. Candidații sunt pregătiți, programele sunt lansate. Trei dezbateri pe parcursul unei săptâmâni ar fi suficiente pentru ca oameni să-și dea seama cine merită să fie primarul Bucureștiului.

Despre PNL

Vasile Blaga a avut dreptate atunci când a zis că “nu a existat vreo propunere făcută domnului Ciucu să candideze din partea PNL”. Nu, nu a existat o astfel de propunere, doar că, din câte știu eu, era vorba despre altceva. Era vorba despre faptul că au evaluat și posibilitatea de a mă susține pe mine înainte ca Marian Munteanu să fie introdus în PNL. Spre deosebire de Marian Munteanu, eu nu m-am dezis niciodată de liberalism. Am simțit ca un pumn în plex aberația intitualtă USL și am salutat comasarea dintre PNL și PDL, sperând că intelighenția liberală să ocupe un loc central în partid. Nu m-am regăsit moral într-un PNL în alianță cu PSD și nu mă regăsesc moral în acest PNL care-l are pe Marian Munteanu desemnat pentru primăria Bucureștiului. Probabil că suntem puțini cei care încă mai onorăm istoria PNL. Pentru mine istoria PNL se confundă cu istoria modernă a României: obținerea independenței, declararea României drept regat, unirea din 1918 (îi datorăm imens pentru acest eveniment viziunii politice a lui Ionel Brătianu) etc. I.G. Duca a fost îndeosebi un model pentru mine. Dincolo de faptul că am crescut într-un areal geografic asemănător, întodeauna m-au impresionat echilibrul acțiunii sale politice, modestia sa naturală, cât și spiritul său vizionar. Probabil că suntem puțini și cei care am ținut, din convingere, să vizităm atât vila Florica (ce a mai rămas din domeniul Brătienilor) cât și mormântul lui I.G. Duca de la Urșani, Vâlcea.

Despre USB

Acesta este un partid local, care vizează exclusiv Bucureștiul. Este un partid nou, format din oameni onorabili, dar care, imediat ce a prins avânt, a început să replice comportamentul din campanie al  partidelor mari. În 2012 Nicușor Dan se plângea că Sorin Oprescu evită dezbaterile și confruntările electorale. În 2016 Nicușor Dan evită dezbaterile și confruntările electorale. Au ajuns la mine cel puțin trei inițiative care ne-ar fi adus față în față dar, ca să citez din ultimul mesaj primit de la niște terți care-și doreau să ne aducă împreună,  “am primit un răspuns din partea staff-ului de campanie al lui Nicușor Dan, iar ei nu își doresc o întâlnire sub forma unei dezbateri…”. Asta e și problema actuală lui Nicușor Dan, el a dispărut din peisaj, a fost înlocuit de staff-ul de campanie. Nu-l mai văd pe Nicușor acela de acum patru ani, locul lui a fost luat de o companie de PR care-i face campanie pe bani mulți. De aceea, probabil, nu vrea să vină cu mine în dezbateri, echipa de PR nu-i poate ține locul.

Îl provoc pe Nicușor Dan să accepte alegeri primare între noi doi. Nu are de ce să-i fie frică, are super-expunere, a cumpărat Internetul, are oameni care să-l pregătească și, trebuie să recunosc, are o notorietate mai bună decât a mea. Iar dezbaterile civilizate, pe problemele Bucureștiului, nu au cum să-i strice. Doar dacă nu s-a transformat în ceea ce disprețuiește el mai mult, într-un politician. Într-un politician care-și face doar calcule matematice și care nu dă doi bani pe dezbaterea reală.

Despre M10

Am acceptat susținerea M10 în aceste alegeri pentru că-mi sunt dragi, încă din 2014. Toți oamenii care s-au strâns în campania Monicăi Macovei și care mai târziu au format M10 sunt oameni ca mine și ca dumneavostră, dedicați unei cauze onorabile. Am acceptat susținerea M10 pentru că niciun alt partid actual nu capitalizează lupta anticorupție și nu și-o asumă pe față. PDL, încă dinainte de comasarea cu PNL, nu a mai fost interesat de subiect, iar PMP a schimbat macazul.

Și M10 este un partid nou, așa cum este USB, foarte compatibil d.p.d.v. valoric și aspirațional cu USB, doar că este un partid cu ambiții naționale. M10 și-a dorit o colaborare politică, într-o formă sau alta, cu USB, dar nu a fost să fie. Probabil că nu le va pica bine faptul că mă declar liberal celor de la M10. Dar nu au de ce să-și facă griji, nu aș pleca către PNL (în cazul în care s-ar decide că susținerea mea este cea mai onorabilă ieșire din acastă teribilă situație în care se află PNL) fără o negociere pe principii între PNL și M10.

Despre mine

Forța celor mici stă în moralitate. Cu altceva nu se pot impune. Am învățat asta din teroria relațiilor internaționale (statele mici n-au nicun argument în fața statelor mari decât propriul comportament, supremația argumentului moral). Nu aș avea căderea să le zic eu celor din PNL sau din USB ce să facă, nu au nevoie neapărat de mine, dar trebuie să-mi asculte argumentele pentru că sunt făcute de pe o poziție morală. Iar oamenii vor moralitate în politică. Iar pozițiile morale nu le poate invoca nimeni care încearcă să-și ascundă propria situație, vorbind doar despre alții. Așa că voi fi sincer până la capăt. În acest moment situația mea nu este roz. Sunt la limită cu strânsul de semnături, este posibil să le strâng, este posibil să nu le strâng. Independenții nu au posibilitatea legală de a primi donații, spre deosebire de partide. Acesta este o barieră legală impusă de către PSD și PNL atunci când și-au așternut cum să doarmă în aceste alegeri. Acest fapt mi-a dăunat și a făcut să iau startul mai târziu și doar cu sprijinul M10 și al voluntarilor care au venit alături de mine.

Am făcut propunerea (vizează exclusiv Bucureștiul) de a fi susținut și de către PNL și de a organiza alegeri primare împreună cu PNL, M10 și USB pentru că așa vom avea mai multe șanse de a nu aduce în fruntea Bucureștiului cuplul Pandele-Firea. Ar fi o zi prea tristă pentru București.

Distribuie acest articol

61 COMENTARII

 1. Domnule Ciucu, dacă vreți cu adevărat să nu câștige Firea, retrageți-vă și sustineți-l pe Nicușor Dan. Esti singurul candidat onest care se poate bate cu PSD-ul!
  De când ați intrat în cursă, ați început să îl atacați pe Nicușor Dan și să vă comportați ca un ”iepure electoral” care vrea să rupă din voturile lui. Pt ce acest joc?
  De multe ori pare că singurul dvs adversar este Nicușor Dan, iar tot electoratul este format din votanții lui pe care vreți prin tot felul de săgeți să îi faceți să nu mai voteze cu el. Prin toate aceste acțiuni nu faceți decât să ajutați PSD-PNL pe care le criticați atât de mult.

  P.S: când au apărut zvonuri că Nicușor va fi sprijinit de PNL l-ați acuzat că vrea să facă un pact cu sistemul. Acum văd că tocmai dvs. sunteți cel care vreți să vă ajute PNL-ul. S-au purificat între timp?

  • Buna ziua,

   Cred că sunt cu mult mai bine pregatit decat domnul Dan și vreau să am sansa mea în aceste alegeri. In acelasi timp cred ca doar unul dintre noi trebuie sa se prezinte in etapa finala.

   Nu inteleg de ce dl. Dan fuge de dezbateri. Dacă-l invit la dezbateri insemană ca-l atac? Dacă spun că evită dialogul insemna ca-l atac? Nu cred.

   Nu, nu l-am atacat că face pact cu PNL, am zis doar ca un eventual aranjament trebuie sa fie pe fața, oamenii au dreptul să știe. Tot ce propun eu este la vedere.

   • Îl atacați când îl comparați cu Sorin Oprescu, cu partidele mari. Și nu este vorba doar despre asta.
    Că veni vorba de forță și moralitate: dacă dumneavoastră nu puteți face un pas în spate acum, oricât de mic (măcar să acceptați când greșiți față de o persoană), cum aș/am putea crede că l-ați face dintr-o poziție importantă, de primar?

    • Daca dl. Nicusor Dan nu poate indura o confruntare cu cineva civilizat, cum naiba va indura o confruntare cu alde madam Pandele care si-a trait o buna parte din viata aruncand rahat prin ventilator?!?! :-D

     Iar daca chiar ajunge primar, cum va indura obraznicia, minciuna pe fata si talharia groasa a administratiei locale? Cum va fi capabil sa o strapeasca daca e mult prea delicat ca sa poata poata suporta orice confruntare?! :-D :-D :-D

   • La alegerile pentru primar al Bucureştiului trebuie să fie îndeplinite două condiţii:

    1. Pe lista de candidaţi să fie UN SINGUR REPREZENTANT al celor care se opun PSD şi PNL (care au deja doi candidaţi). În caz contrar, alegerea se va face între cei doi candidaţi ai partidelor mari.

    2. Acel unic reprezentant al celor ce se opun celor două partide trebuie să primească cele mai multe voturi. Aceasta presupune ca PARTICIPAREA la vot să fie masivă (există deja manipulatori care îndeamnă la neprezentarea la vot, care favorizează candidaţii USL).

    În primul tur al ultimelor alegeri prezidenţiale s-au făcut două greşeli:
    1. Nu a existat un singur candidat al celor care se opuneau PSD şi PNL.
    2. Nu a fost o PARTICIPARE masivă la vot, pentru a depăşi numeric voturile date persoanelor impuse de partidele mari, PSD şi PNL (USL).

    La al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost remediată a doua greşeală, s-au prezentat mai multe persoane la vot, dar prima condiţie, alegerea unor persoane competente nu a mai fost posibilă, astfel de persoane nu au existat pe listă, deaceea s-a dat un vot negativ, între doi candidaţi ai USL.

    Şi rezultatul a fost … Klaus Iohannis.

   • La alegerile pentru primar al Bucureştiului trebuie să fie îndeplinite două condiţii:

    1. Pe lista de candidaţi să fie UN SINGUR REPREZENTANT al celor care se opun PSD şi PNL (care au deja doi candidaţi). În caz contrar, alegerea se va face între cei doi candidaţi ai partidelor mari.

    2. Acel unic reprezentant al celor ce se opun celor două partide trebuie să primească cele mai multe voturi. Aceasta presupune ca PARTICIPAREA la vot să fie masivă (există deja manipulatori care îndeamnă la neprezentarea la vot, care favorizează candidaţii USL).

    În primul tur al ultimelor alegeri prezidenţiale s-au făcut două greşeli:
    1. Nu a existat un singur candidat al celor care se opuneau PSD şi PNL.
    2. Nu a fost o PARTICIPARE masivă la vot, pentru a depăşi numeric voturile date persoanelor impuse de partidele mari, PSD şi PNL (USL).

    La al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost remediată a doua greşeală, s-au prezentat mai multe persoane la vot, dar prima condiţie, alegerea unor persoane competente nu a mai fost posibilă, astfel de persoane nu au existat pe listă, deaceea s-a dat un vot negativ, între doi candidaţi ai USL.

    Şi rezultatul a fost … Klaus Iohannis.

   • Iertati-ma, dar credinta ca sunteti mai bine pregatit decit Nicusor Dan nu mi se pare relevanta.
    Elementele relevante sint, in opinia mea, ca mai e putin timp pina la alegeri, ca Nicusor Dan are acum o notorietate si o speranta de voturi mai mare decit dumneavoastra (pur si simplu a inceput sa candideze la primaria Bucurestiului cu mult inaintea dumneavoastra si a facut-o in mod onorabil pina acum) si ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur.
    Astea sint faptele. Daca veti candida si ii veti rupe din voturi, veti contribui la victoria unui candidat toxic (Firea sau Munteanu). Nu mai e timp si loc de discutii. Nicusor Dan e in fata dumneavoastra in cursa si nu e dispus sa se dea la o parte ca sa va faca loc. Acceptati asta.
    Poate ca nu e cel mai bun lucru dar asa stau lucrurile in momentul actual.
    Realist ar fi deci sa va retrageti si sa il sustineti. Ce va fi la alte alegeri, om vedea.

   • Nicușor Dan ne arată zi de zi, de zece ani, că e bine pregătit să lupte cu instrumentele legale ale unei societăţi civilizate împotriva prostului gust, a nesimţirii arogante şi a toleranţei delăsătoare a bucureştenilor.
    Tu ce ai făcut în ultimii zece ani pentru Bucureşti ca să ai tupeul să te declari (fără vreun argument) mai pregătit ca el?

 2. Eu va voi vota!
  M-am saturat de fitzele desteptilor care se vaita de Bucresti fara sa citeasca nimic. Vreau un intelectual normal, nu perfect, mitica, asa cum sunt eu, care sa fi mers cu metroul, sa nu ia lucrurile in tragic, sa nu compare Bucurestii cu Bruxelles-ul (oricum, nu mai e cazul) si sa nu se inchine la idoli. Nu vreau un legionar rusofil si nici un ecologist rusofil.
  Aveti incredere. Aveti sanse! Lumea nu e proasta. Nu vrea soviete de la Marian Munteanu, nici saracie ozonata de la Nicusor Dan

  • Nope. Nu vrea nimic din toate acestea. Insa tare ma tem ca vrea nicai bere cu mici de la madam Pandele. Plus niste sepci rosii si niste pungi de palstic cu PSD :-) :-) :-)

 3. Asa, in trecere: lumea nu trebuia sa se termine cu „despre mine”.
  Mai era un partid pe care sa-l cooptati in „monstruoasa coalite” contra primarelui de Voluntari si a soatei sale.
  Demonstrati ca sinteti o gasca in felul celei de la Cluj: „Octavian Buzoianu, principalul contracandidat al lui Emil Boc la Primăria Cluj sustinut de PSD, ALDE, PNTCD si UNPR „

 4. V-am pus intrebarea daca ati castigat alegerile primare din cadrul M10, si nu mi-ati raspuns, asta pentru ca amandoi stim ca NU au fost astfel de alegeri.

  Alegeri primare, propunere din partea unui independent NUMIT ca si candidat de catre seful unui partid din care o buna parte din membrii nu au fost consultati, nu il doresc ? Membrii care sunt dezamagiti de faptul ca il tot ataca pe un contra-candidat in timp ce se auto-invita la masa procentelor electorale castigate de acel candidat?

  Sunt dezamagit de dumneavoastra, domnule Ciucu, pacat, aveti calitati profesionale in administratie foarte bune, caracterul, in schimb …

  • Da, înainte de a-mi lansa oficial candidatura, a fost un rand de alegeri in M10. A fost o dezbatere intre doi candidați, unul dintre ei am fost eu, și am primit votul membrilor.

   Nu inteleg dezamagirea dumneavostra. Eu insumi am cerut acele alegeri. Le-am spus din capul locului ca nu accpt sustinerea lor dacă nu voi primi sprijinul organizatiei de Bucuresti, in urma unui vot.

   • De dragul posibilelor colaborari si aliante pentru alegerile generale din toamna intre M10, Initiativa pentru Romania, USB si altii, prefer sa nu public toate motivele dezamagirii.
    Voi publica doar unul singur : pestele mic nu il poate inghiti pe cel mare. Nicusor Dan a strans semnaturile deja pentru PMB SI CGMB, si e aproape de a le strange pe cele pentru primariile si consiliile de sector; dumneavoastra inca nu ati strans semnaturile pentru dumneavoastra. Asta nu spune ceva despre intentia de vot a cetatenilor?
    In locul dumneavoastra as fi facut urmatoarea propunere lui Nicusor Dan : esti deasupra mea in notorietate si intentie de vot la nivel de Bucuresti, nu mai candidez la PMB, cu ce te pot ajuta? Si credeti-ma ca ati membrii USB ar fi strans semnaturi pentru dumneavoastra cu aceeasi pasiune cu care o fac acum pentru Nicusor si cei 6 candidati de sector, la oricare sector ati fi castigat alegerile interne USB pentru primarie de sector. Va puteti lauda cu aceeasi pasiune a strangerilor de semnaturi pentru dumneavoastra a celor din M10 ?

    • Inteleg ca pentru dumneavostra este important sa castige acela care are cea mai mare notorietate. Pentru alti oameni este important sa castige acela care este cel mai bine pregatit. Dezbaterile asta vor scoate la iveală. Dacă domanul Dan este mai bine pregatit, voi recunoaste acest lucru si va avea sustinerea mea. Dar trebuie sa dezbatem, nu ne putem pronunta apriori.

     • Va apreciez calitatile administrative, am spus si o repet. Sunteti un candidat decent, ba chiar pozitiv din acest punct de vedere.
      Sa revenim putin cu picioarele pe pamant. In 1990 cel mai bun candidat la prezidentiale era Ion Ratiu. A avut sanse sa castige?
      In 2014 cel mai bun candidat la prezidentiale a fost Monica Macovei. A avut sanse sa castige? In 2016 la PMB (sa zicem) ca cel mai bun candidat sunteti dumneavoastra . Aveti sanse de castig? Calitatea dumneavoastra profesionala este bun si ati mai avea nevoie si de :
      – un „ceva” care sa genereze increderea populatiei in dumneavoastra. Fapt : Nicusor Dan a facut mult mai multe pentru Bucuresti decat Ciprian Ciucu. De unde si bani „sa inunde internetul”, de unde si notorietate si incredere a populatiei
      – calitati de lider care sa motiveze echipa sa aiba performante foarte bune. Fapt : Nicusor Dan a strans semnaturile deja pentru PMB SI CGMB, si e aproape de a le strange pe cele pentru primariile si consiliile de sector. Simt ca repet ca prostul, ca nu va scot dintr-ale dumneavoastra, dar imi vars si eu naduful la comentarii cum vi l-ati varsat dumneavoastra cu acest articol :). Nicusor Dan a atras si persoane decente pentru candidaturile la primariile de sector, dumneavoastra aveti candidate la primariile de sector?

      Asa ca in continuare imi lasati impresia cuiva lasat pe dinafara la 2 mese (USB si PNL) care striga pe la geamuri „dati-mi mie sansa sa iau tot” ca eu s-ar putea sa am sau sa nu am o coaja de paine. Dumneavoastra va vedeti in ce situatie sunteti, incercati sa negociati de pe pozitii de forta neavand ceva de oferit? La fel ca „oferta” de „negociere” de acum cateva saptamani, in fapt, o alta tentativa de „preluare ostila”.

      Alegerile preliminare ar fi fost excelente, o idee foarte buna, care totusi se fac in cadrul aceleiasi aliante. Acum, pe ultima suta de metri, cand dosarele de candidaturi se depun si riscati sa ramaneti pe afara, mai faceti un exercitiu de imagine. Asta genereaza sentimentul de dezamagire la adresa caracterului dumneavoastra.

      • Ah, am uitat, va rog, opriti-va aici pana nu puneti in pericol si mai mare viitoarele colaborari la alegerile generale intre USB, M10, Initiativa Romania si cine s-o mai gasi.

      • Se intareste impresia referitoare la caracter. Ati pierdut bruma de sustinere a M10.
       Va meritati locul in PNL ! Cine se aseamana se aduna !
       Ah, stati, candidati la canidatul nr 5 al PNL sau … ?

     • Notorietatea face parte din forta oricarui candidat, as zice chiar ca este unul din principalele ingrediente ale fortei sale. Sunt convins ca exista multi oameni la fel de cinstiti si mai competenti decat Nicusor Dan (pe care il voi vota), dar niciunul n-are o sansa mai buna decat ND sa iasa primar, tocmai din motive de notorietate. Imi pare rau sa va spun, dar Nicusor si-a cladit aceasta notorietate in ani, multi ani – prin urmare, el nu a inceput sa lucreze pentru aceasta campanie de acum 3 luni, ci de mai bine de 4 ani.

      In plus, propunerea dumneavoastra are si o mare hiba: PNL-ul nu va accepta niciodata acest troc, deci efectiv singurul care ar avea ceva de cedat ar fi Nicusor Dan si USB (pentru ca feelingul meu e ca intre cei 3 candidati – PNL, USB, M10 – Nicusor e cel mai bine clasat).

      Apreciez sinceritatea din ultimul paragraf. Si imi pare rau ca partidul din care faceti parte sta, totusi, atat de slab cu organizarea – dat fiind ca e un partid ceva mai vechi decat USB si care trebuia sa-si gestioneze mai bine procesul intern de desemnare a candidatului (inclusiv asigurarea notorietatii lui) si de strangere a semnaturilor.

    • Va iesit porumbelu din gura. Nu se trateaza ca pestele mic sa-l inghita pe cel mare (uahh, este stricat), ci se trateaza ca toti „pestii” din acvariu, sa arunce peste bord „pestele mare” fiindca nu mai are loc sa inoate in aceleasi „ape” cu ceilalti „pestisori”.

   • Succes! Chiar as fi interesat sa vad M10 „la lucru” iar Primaria Bucuresti e un loc la fel de bun ca oricare altul.

    Si sa nu puneti la inima toate criticile primite… unele imi suna a „iezuitism” ce acopera o simpla reactie emotionala si fara obiect real iar altele-mi par strict de tip „postac” al uneia din partile concurente.

 5. O intrebare pentru dl Ciprian Ciucu: Daca tot se poate face alegeri in 2 tururi facand mai intai alegeri primare si apoi toti doar primul sa mearga in alegeri finale cu PSD, de ce nu ii invitati la alegeri primare pe toti cu exceptia PSD?
  De ce nu alegeri primare intre Ciprian Ciucu, Marian Munteanu si Nicusor Dan?

  • Nu cred că Marian Munteanu are ce căuta „mainstream”-ul politic, sau cel puțin nu în haine PNL. Altfel, n-aș avea nicio problemă să dezbat cu Marian Munteanu pe nicio temă.

 6. Interesant punct de vedere. Un lucru care imi displace la articol este lipsa logicii in ‘cer PNL sa ma sustina’. In ipoteza enuntata, PNL ar sustine castigatorul dezbaterii, nu musai pe Ciucu.

  De asemenea, alegerile primare sunt un concept nou pentru Romania. Nu poti sa vii cu asta acum, cu cateva saptamani inainte de alegeri. Este, pur si simplu, irealizabil.

  Societatea are o anumita inertie. Isi schimba directia greu. Mai ales oamenii in varsta. Nu e un concept usor de inteles pentru toti. Ar crede ca voteaza in alegerile principale, nu in primare. De asemenea, cine are drept de vot?

  Daca voteaza PSD-istii, vor vota pentru cel mai slab candidat. In state, trebuie sa te declari democrat sau republican, ca sa poti sa votezi in primare, si poti sa votezi doar in ‘partidul’ tau.
  Astea fiind spuse, mi se pare doar un joc de imagine de la Ciucu.

  • Da, alegerile primare nu presupun doar retragerea unuia sau mai multor candidați ci presupun și o colaborare ulterioară.

   Este realizabil: candiații sunt pregatiti, fiecare avem spații si voluntari care să organizeze procesul electoral, putem invita observatori independenți, etc.

   Idea este simpla. Drept de vot ar trebui să aibă oricine se declară susținator al unuia dintre cele trei partide si doreste sa-si exprime preferința. Adică oricine vrea.

   Imi vine greu sa cred ca se vor mobiliza PSD-istii pentru asta. Si n-ar fi ceva rau, ar mai vedea si ei cum arată politicienii cinstiti si competenti (evident, il consider pe domnul Dan un om cinstit).

 7. Nu as fi crezut in urma cu 8 ani ca fostul primar, un om cu oarece avere, cu studii, o persoana care parea sa fie echilibrata, va reusi contra-performata de a intra in hora celor care jefuiesc…

  Acum ca am aceasta experienta pot intelege ca oricine va ajunge Primar la Sectorul 1 sau Primar al Capitalei va avea de luptat cu gastile si mai mult va trebui sa reziste la tentatiile cu care se confrunta in fiecare zi fiecare primar….

  Ciprian Ciucu poate sa faca fata provocarii de a fi primar dar are nevoie de multi experti.
  Nu cred insa ca va reusi sa domine valul finantat care o sprijina pe Dna Firea. – este toxica doamna

  Doamna asta si este purtata ca un stindard, o ultima reduta dintr-o batalie care se apropie de sfarsit, dar in spatele ei sa se desfasoare manevrele specifice PSD-ului.

  Cat despre Marian Munteanu nu are rost sa scriu ceva…Doar intrebarile ma framanta chiar nu putem oare sa producem alti oameni dupa 25 de ani? Ne intoarcem la unii uitati de ceva vreme?

  Mi se pare ca au trecut anii peste bucuresteni si nu se intelege mare lucru despre ce este vorba in administrarea unei mari metropole din RO…In primul rand este nevoie de a rezista si de a opri coruptia. In al doilea rand este nevoie de ajustarea infrastructurii la nevoiele actuale…

  Se circula prost, nu exista suficiente parcari, aerul devine irespirabil si pentru ca pierdem din spatiile verzi si nu suntem in stare sa recreem noi zone verzi, este un oras murdar, banii sunt prost administrati intr-un cuvant. Multi sau putini, nu are rost sa vorbim inca in sume, dar banii sunt prost administrati si asta se vede in fiecare loc din Bucuresti.

  • Erata – la inceput vorbesc despre Primarul de la Sectorul 1 – asta este zona care ma doare cel mai mult pentru ca aici locuiesc…

   Nu am dorit sa se inteleaga ca il plang pe dl Doftor cu suspendatele lui!!!
   Profilul acestuia se putea citi relativ usor…

 8. Cred ca ar trebui sa mai inventam ceva nou in politica romaneasca… Asta cu ,, sa votam pe X sa nu iasa Firea” imi pare cunoscut. Parca aud in mai 1990: ,, sa’l votam pe Iliescu sa nu iasa Ratiu si Campeanu, ca n’au mancat salam cu soia”. Sau in 1996, ,, sa’l votam pe Constantinescu sa nu iasa comunistii”, in 2000 ,, sa’l votam pe Iliescu sa nu iasa extremistu’ Vadim”, in 2004 ,,sa’l votam pe reformatorul Basescu, sa nu iasa coruptu’ Nastase” si in 2009 ,, sa nu iasa Geoana ca’i cu rusii”. Un déjà vu perimat, ceva care exploateaza ura fata de cineva, in amintirea urii de clasa sadita de comunisti.
  Sincer, cu admiratie, dv aveti atatea titluri inalte, atatea posturi in comitete si comitii, ca nu inteleg de ce v’ar mai trebui si amarata asta de primarie. Unde mai pun ca dv profesionalizati aceasta ura si va mai si autopropuneti. Ceea ce nici geniul ironic al lui Caragiale, prin personajul sau Zaharia Trahanache , nu a indraznit sa faca…

 9. Mi se pare nefericit modul in care debuteaza articolul. Automat, ma duce cu gandul la noiembrie 2014, la „votul negativ”. Dar atunci erau doar doi candidati…

  Cred ca este naiv si contraproductiv sa ne visam intr-un soi de America a alegerilor preliminare. Cati oameni ar vota la niste alegeri preliminare? Cum ar vota ei, cu like-uri pe FB?

  Cat despre dezbateri, din cate am vazut eu anterior, ele sunt pline de „viziuni” si de promisiuni. Adica, mai nimic concret, mai mult vorbe si „panglici”.
  Oricum, voi urmari dezbaterile, dar voi incerca sa ghicesc oamenii din spatele acelor viziuni si promisiuni. Voi iesi la vot si sigur nu voi vota cu PSD sau cu PNL (daca ramane valabil actualul candidat al PNL).

  Deocamdata, sa vedem care sunt candidatii validati oficial, zic. Abia pe urma ne putem gandi la dezbateri…

  Imi cer iertare, dar, ca impresie generala, articolul imi lasa o senzatie de rumegus in gura. Astept sa vad candidatii in direct, la televizor.

 10. Daca as fi bucurestean si in situatia de a alege candidatura lui Nicusor Dan si cea a dumneavoastra, as merge pe mana lui Nicusor Dan.
  Omul a depus de ani buni, o munca constanta, din pozitia de outsider total, a avut o ascensiune graduala pentru a se regasi acolo unde este, a mobilizat retele de oameni, are deja experienta unei campanii electorale, dumneavoastra nu o aveti, punct.
  Vreti sa beneficiati imediat de capitalul de know-how si resursa umana a dansului, ceea ce nu e corect neaparat.
  Candidatura dvoastra a fost intemptestiva, de ultim moment.
  Ar trebui sa va construiti mesajul articulkat pentru bucuresteni, viziunea proprie, programele personale, in loc sa cautati sa fiti nominalizati de PNL, USB, M10 si din pozitia de aspirant poate o tinta mai mica de unde sa construiti pe viitor(adica sa parcurgeti niste etape) nu ar strica in plus nu am auzit o propunere in care sa va mobilizati fortele impreuna cu Nicusor Dan ci una competitiva in care unul dispare.
  Desigur nu va impiedica sa va afirmati si cautati prieteni, adversari…dar cel putin in opinia mea Nicusor Dan e problema, ci dumneavoastra in problema candidaturii. Aveti potential dar doriti sa sariti etapele naturale.
  Normal ar fi sa atacati pe FIrea-Pandele si sa rupeti din electoratul lor, sau pe nehotarati, nu sa dezbinati deja tipul de electorat care s-a saturat de politica actuala.
  Daca considerati ca aveti sanse mai mari, veniti cu argumente date deja confirmate, nu pe probabilitati.

 11. Alegeri le primare sunt o idee cat se poate de buna numai ca ele n-au nici o valoare daca nu ii includ pe toti cei trei candidati ne-PSD-isti. Ne place sau nu PNL este pana la urma este cel mai puternic partid ne-PSD-ist (sau macar aparent ne-PSD-ist). In opinia mea Marian Munteanu are toate sansele sa-i devanseze atat pe pe oricare dintre ceilalti doi candidati ai dreptei cat si pe cel rezutat dintr-o alianta a celor doi. Astfel primarele dintre Ciprian Ciucu si Nicusor Dan vor fi o competitie pentru locul 3, care nu-si are sensul…

  Politica romaneasca e o treaba murdara, chiar mai murdara ca politica de prin alte parti. Cine n-are capacitatea sa sara la jugulara PSD-ului si sa tavaleasca cu voluptate in mocirla cu madam Pandele n-are nici o sansa. Nu in urmatoarele cateva decenii cel putin.

  In plus chiar si dupa primare exista riscul unei atitudini profund romanesti: Adica unul din cei ce au pierdut primarele sa decida sa candideze totusi pe motiv ca stie el sigur ca e cel mai bun :-D

  Din nou cred ca ideea e buna chiar daca e cam tarziu si e foarte dificil sa se organizeze intr-um mod cat de cat functional. Insa ea are oricum valoare doar daca participa toti cei trei candidati de azi ai dreptei (potential 4 daca scoate si PMP-ul ceva din joben) si mai ales daca toti trei isi asuma in mod solmen sa accepte invingatorul si sa-l sprijine neconditionat, oricare a ar fi acela. Fara aceasta, primarele vor fi doar un balci al desertaciunilor.

 12. Pentru a o bloca pe Firea s-ar mai putea încerca creșterea notorietății celuilalt candidat de stânga, Petre Dima de la PSR (fost comisar de poliție, un om ireproșabil, cinstit). Dacă ar fi ajutat să-și crească notorietatea ar putea rupe din procentele Fireai ei să fie, dar cum dreapta românească a dat întotdeauna dovadă de orice, numai de inteligență și pragmatism politic, NU, nu văd posibil așa ceva. La PSR sigur s-ar găsi deschidere, numai că nimeni nu vrea să-i bage în seamă.

  • Asta e de departe ce mai haioasa dintre toate. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

   Adica bagati mare sa-i faceti propaganda militianului pe stil nou al lui Geoana. Nu vrea sa fiu rau, dar cine se inhaiteaza cu asemenea gainar ratat si trist ca Geoana nu numai ca nu poate fi suspectat de nici o urma de onestitate, dar trebuie ca e si complet tampit.

   • Nu e vorba de partidul lui Geoană… încă o dovadă că e loc de creștere a notorietății pentru candidatul de care zic! :)

    Nu știu cine e candidatul lui Geoană la București, dar știu că Geoană are pact electoral cu PNL, deci nu se pune problema să fie sprijinit de dreapta pentru a rupe din voturile stângii. Ca aliat oficial al PNL, Geoană nu are cum să fie perceput la stânga, oricât ar da el din coate. :)

    Altfel, dacă nu vă convine soluția propusă de mine, o altă soluție poate fi sprijinirea activă a lui Adrian Severin care va candida sub sigla ilustrului partid al „dreptății sociale”.

    Ca de obicei oamenii de dreapta dau dovadă de orice vrei: ironii, șmecherie, superioritate… numai de pragmatism în jocul politic, nu.

    Trist. După aia o să vă pierdeți cu… Firea, și o să mirați că de ce.

  • Nu contest integritatea domnului Dima, dar, la ce reputatie are politia, in randul alegatorilor, nu stiu daca „fost comisar de politie” e un atu de imagine…

 13. Doua chestii:
  – „forțele de centru-dreapta, adică PNL” :) Sorry, PNL nu e centru-dreapta, PNL e centru-stinga.
  – „reprezintă orice dar nu liberalismul” De ce ar fi „liberalismul” dvs un fel de Holy Grail?

  Oricum liberalismul nu e decit o formula de public-relations in Romania, nu e nimic traditional sau coerent politic in „liberalismul” romanesc.
  Exemplu USL – cind te aliezi cu urmasii PCR, poate te numesti „liberal” dar nu esti.

  Poate ca ar trebui sa iasa Firea, si-asa arata ca joker-ul din Batman. Macar ar fi clar pt toata lumea ca sintem condusi de niste jokers :)

 14. Nicusor Dan a invitat toti oameni onesti din societatea civila sa i se alature in Uniunea Salvati Bucurestiul. Nu era impartire pe functii, era adunare de forte. Ati refuzat implicit prin neprezentare. Acum aveti o nominalizare din partea M10 si aveti pretentia ba sa impartiti locurile pe listele de consilieri cu Uniunea Salvati Bucurestiul, ba sa va sustina PNLul. Cat despre competentele dumneavoastra afirmate dar nedovedite ce pot sa spun? Nedovedite pentru ca interesul pentru Bucuresti a aparut brusc cand a aparut in discutie functia. Nu v-am auzit inainte facand sau macar incercand sa faceti ceva pe plan local, pentru Bucuresti. Intregul tablou arata de parca ati urmari doar functia. Si pentru ca asa vreti dumneavoastra, fara vreun argument rational, toti ar trebui sa procedeze conform propunerilor dumneavoastra. E pueril, nu realizati? E ca si cum eu as propune sa ma mut in casa dumneavoastra iar daca refuzati va declar neprietenos ba va mai si suspectez de blat cu mafia imobiliara. E absurd.
  Inainte de a-l acuza pe Nicusor Dan ca refuza o dezbatere cu dumneavoastra, intrebati-va realmente cu ce autoritate morala, profesionala, de notorietate sau intentie de vot faceti aceasta propunere. Maine ii propun si eu o dezbatere lui Nicusor Dan, ca asa vreau eu, mi s-se pare ca-s valoros si merit sa fiu bagat in seama. Aveti va rog simtul ridicolului.

 15. Ma bucur foarte mult ca imbratisati public idea de alegeri primare pe care am sustinut-o si eu intr-un articol anterior (http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/alegeri-primare-piesa-lipsa-din-construc%C8%9Bia-unui-sistem-politic-nou/).

  Cred insa ca ar fi avut cu mult mai multa credibilitate daca venea la inceput, cand v-ati anuntat candidatura, inainte sa propuneti dlui. Dan un “aranjament” de impartire a procentelor si inainte sa fiti “la limita cu stransul de semnaturi”.

  Totusi continui sa cred ca si dl. Dan face o greseala strategica ignorand avantajele unui process de alegeri primare. Prin prisma notorietatii oricum pleaca cu prima sansa si ar avea oportunitatea sa-si extinda plaja de suport. Iar miza unui asemenea proces merge mult dincolo de primaria Bucurestiului si tine de crearea unei oferte politice noi, credibile pentru majoritatea scarbita de partidele existente.

  Cat priveste PNL, sunt sceptic: calea pe care a apucat-o cu alegerea dlui. Munteanu (nu doar ideile pe care dl. Munteanu le reprezinta, dar si felul cum a fost – se pare – selectat: “mi-a dat Atanasiu un telefon”) cam spune tot ce e de spus despre PNL. A mai existat un partid “istoric” care nu s-a adaptat la evolutia Romaniei si din care a ramas doar o carcasa goala…

 16. Nu aș avea căderea să le zic eu celor din PNL sau din USB ce să facă, nu au nevoie neapărat de mine, dar trebuie să-mi asculte argumentele pentru că sunt făcute de pe o poziție morală.

  Ha ha ha… nu știu ce să spun… cu cât partidul e mai mic și nesemnificativ cu atât ego-urile candidaților sunt mai mari. Imposibilitatea de a se auto-evalua rămâne o mare problemă la aceste grupuscule elitiste… Este trist ce se întâmplă.

 17. Firea trebuie stopata si pe considerentul ca nu a fost membra a Partidului Comunist Roman. Cum din pacate nu au fost nici dl Ciprian Ciucu si nici dl. Nicufor.
  Vrem oare ca alegandu-l pe unul dintre acestia 3 sa trecem prin ce-am trecut cu Ponta , care nici el nu a fost membru PCR ?.
  Chiar nu este posibila o coagulare a DREPTEI ? De ce nu se aseaza la o masa doamna Macovei, dl Blaga si dl Basescu care au fost caandva colegi de Partid – si aici ma refer inclusiv la perioada de pana in 1989 cand erau toti membri ai Partidului Comunist Roman.
  Odata puse pe masa carnetele cu coperti rosii nu le-ar lua mai mult de 5 minute sa bata palma si sa convina asupra singurului candidat relevant – Marian Munteanu – care intruneste si conditia de a fi fost si dansul membru al Partidului Comunist Roman , pe care cu sinceritate si-o asuma pe propriul blog.

  • Ura! Ura! Ura!
   Fiece bucurestean – cu Munteanu Marian!
   Parca vad un combinezon de spandex, cu „M la patrat” pe piept si cu pelerina fluturanda. Pe spate, eventual, poate sa scrie si „P.C.R”. Nu pot sa-mi dau seama ce culoare ar avea costumul… :)

 18. Trebuie lasati oamenii sa voteze ce doresc. Daca bucurestenii o vor pe Firea, lasati-i s-o voteze. Cred ca trebuie sa se termine cu aceste „fortari” de situatie, ca sa iasa cum cred unii ca e mai bine pentru majoritate. Si daca majoritatii i mai bine cu Firea? Cu ce sunteti mai buni voi daca puneti la cale tot felul de scheme si aliante pentru a avea un rezultat diferit? Nu e aceasta o „trunchiere” a democratiei? A optiunii majoritatii?

  Nu sunt sustinator al lui Firea. Dimpotriva. Insa cred ca e timpul sa lasam oamenii sa voteze cum doresc si apoi sa isi asume consecintele. Stiu ca veti spune ca exista o minoritate care va avea de suferit din cauza votului majoritatii. Sau ca minoritatea nu e o minoritate asa de mica de fapt, doar ca nu sunt destui. Nu-i nimic: astea sunt regulile democratiei. In felul asta, poate in cele din urma cei care nu vin la vot o sa inteleaga de ce e important votul. Tipul asta de aliante sau aranjamente nu ajuta cu nimic la invatarea democratiei. La votul viitor va fi nevoie de alte asemenea aranjamente. Si tot asa pana cand?

  Ganditi-va la asta rogu-va! :)

  • In primul rand, din democratie face parte si „lupta” politica, iar aceasta are regulile ei. Aliantele nu sunt interzise sau considerate imorale, in democratie.

   La alegerea primarului intr-un singur tur, „majoritate” poate insemna foarte putin. E posibil ca un primar sa fie ales cu 25% sau chiar mai putin, dintre voturile exprimate.

   Cei ce nu ies la vot, prefera sa carcoteasca de pe margine. Si vor gasi ceva de carcotit, indiferent cine iese primar. Vor putea oricand sa spuna, cu mana pe inima, „eu nu l-am votat”. :)

   Votul universal si lipsa de educatie pot forma o combinatie letala, pentru o natiune…
   Cica ar fi vreo 400.000 de asistati social, in Bucuresti. Daca li se picura in ureche ca un primar „de dreapta” le-ar taia ajutoarele, ghiciti cu cine ar vota acesti asistati?… Mai sunt si pensionarii… Sa vedem si ce „recomadari” se vor face prin biserici…

   Sper ca C.N.I.C. a impanzit cu microfoane toate incintele si zonele sensibile… In acest an electoral fierbinte, se pot construi multe dosare de infractiuni electorale… Sunet clar si puternic le doresc! :)

   • @Decebal: Da, ai dreptate. Argumentele tale sunt valide. Stiu ca lupta politica presupune si aliante, insa de data asta mi se pare o alianta fortata. „Hai sa ne aliem ca sa nu iasa aia”. Ceea ce nu e drept, nu e democratic. Practic poate fi privita alianta asta ca o fortare voita a rezultatului intr-o anumita directie. Daca ar fi o alianta intre forte politice similare, cu vederi similare, cu doctrine similare, as intelege. Dar ceea ce vedem aici e de alta natura. Cum am spus: „Sa facem ceva fratilor sa nu iasa aia ca e dezastru”. Poate chiar de (inca) un dezastru e nevoie sa inteleaga oamenii in cele din urma de ce e important sa voteze. Noi am ars etape foarte multe. Pe undeva e normal ca lucrurile sa se petreaca asa cum se petrec. Nu e usor sa inveti ce inseamna un stat democratic si mai ales, ce sa faci cu libertatea. Lucrurile astea se invata greu si de obicei in mod dureros. Dar pana la urma se invata.

    Exista 2 motive pt care nu mergi la vot: 1. nu te intereseaza (astia sunt cei mai multi din pacate), 2. nu ai ce vota. De data asta, cel putin pe Bucu ai ce vota daca vrei. Daca nu te duci, cel mai probabil inseamna ca nu te intereseaza. Caz in care e mai bine sa castige Firea daca majoritatea interesata o voteaza pe ea. Cat priveste manipularea pensionarilor si asistatilor sociali, la fel, cei care au posibilitatea sa schimbe lucrurile si sa nu ii lase pe varstnici si pe asistati sociali sa decida cat de bine se simt in orasul lor, ei trebuie sa faca diferenta. Daca nu se duc la vot cu toate astea, inseamna ca treaba merge bine in Bucuresti si nu e nevoie sa se sinchiseasca.

    Suna cinic poate. Dar pe termen mediu si lung e cea mai buna abordare.

    PS: probabil ca oricum Firea o sa castige, dar de dragul discutiei…. Cred ca ce face domnul candidat M10 nu e corect si mai ales nu e sanatos.

    • Orice partid / alianta participa la alegeri pentru a le castiga. Iar scopul scuza mijloacele, mai ales in politica. :)
     Atunci cand vine vorba de primarie, as zice ca mai putin conteaza „fibra ideologica” a celui ce castiga alegerile. Pentru partidele vechi, miza sunt contractele (banii) ce se pot directiona catre „firmele de partid”. Pentru partidele proaspete, primaria poate fi o „scena” pe care se pot face cunoscute si o rampa de lansare, eventual (inclusiv pentru primarul ales). Din inima sper ca, macar pentru unele dintre partidele proaspete, miza sa nu fie banii!

     Mie mi se pare aberanta alegerea primarului (sau oricarei functii ce se ocupa prin vot direct) intr-un singur tur! Desi nu sunt naiv, nu pot intelege ce soi de clasa politica avem, daca a putut sa „fete” asa ceva! Toate ONG -urile ce se pretind democratice ar fi trebuit sa lupte „pana la moarte” impotriva alegerilor intr-un singur tur. De asemeni, societatea civila ar trebui sa lupte impotriva votului secret in parlament. Fara transparenta in institutiile publice, nu prea avem sanse sa le populam cu oameni integri.

 19. Indraznesc sa va propun un pariu: eu cred ca in afara spatiului online notorietatea Dvs. este ca si inexistenta, De aceea, chiar daca acum nu pareti convins, as paria ca nu veti atrage mai mult de 2% din buletinele de vot, restul voturilor mergand fie la Nicusor Dan fie la Mairan Mnteanu.
  Ce ziceti?

  • Spatiul online nu e putin lucru. In plus, este viitorul. In plus, este cvasi-inaccesibil unor categorii de votanti „de stanga”.

   Sa nu ne grabim, cu pariurile, totusi. Mai intai, sa asteptam sa vedem care sunt candidatii validati oficial. Pana cand cunoastem lista oficiala, orice estimare de procente este prematura. Sau precoce.

   Eu m-as bucura ca partide proaspete, precum M10, sa ajunga sa aiba oameni neintinati in pozitii de raspundere. Si m-as bucura ca acei oameni sa performeze si sa arate ca se poate face politica si altfel.

   Asa cum DNA a reusit sa ne redea increderea in Justitie, este misiunea partidelor proaspete sa ne redea increderea in politicieni.

  • Este vorba de inabilitatea unui candidat de a se auto-evalua. Când eșuează, recurge la astfel de tertipuri, gen „alegeri primare”. Ascultați-mă pe mine, sunt cel mai potrivit si ar fi bine să mă votați. Primare cum? M10 nu este în coaliție cu PNL sau USB, este o grupare de sine. Formațiunile asa zise de centru-dreapta nu au semnat niciun acord sau protocol in a trimite un candidat unic la alegerile locale Bucuresti. In acea situatie, intr-adevăr, se putea organiza ceva intern, de genul „alegeri primare”. E cam târziu acum pentru astfel de lucruri, s-a piedut startul. În fine, fiecare păsărică pe limba ei piere.

 20. Domnule Ciprian Ciucu, probabil ca acum patru ani ati votat cu Nicusor Dan si cu Monica Macovei. Acum, puneti-va in locul celui care atunci a obtinut 10% ca independent, fara sustinerea unui partid. Era aproape sa intre in consiliul general. A invatat, cum se spune, ce era de invatat si s-a pregatit timp de patru ani pentru urmatoarele alegeri. Azi are un staff mai mare, mai multi bani, vizibilitate mai buna, candidati pentru toate sectoarele si vrea sa mearga singur. Nu e rau. Dezbaterile pe care le propuneti ar fi fost foarte bune daca partidele mici ar fi facut o coalitie (CPM, sa zicem) si, punând mana de la mana, ar fi organizat din timp aceste alegeri preliminare pentru a-si desemna un unic candidat. Nu s-a intamplat. Macar de acum incolo, pentru alegerile parlamentare, ar fi bine daca M10 ar putea colabora cu USB fiind ele orientate, cum spuneti, unul spre Bucuresti, altul spre tara. Sunt singurele partide (pe care le cunosc) care ar putea reprezenta o schimbare si care din nou, in toamna, nu vor avea sanse mari daca nu vor fi lucrat mult impreuna pana atunci. Aliantele de moment nu sunt prea serioase si dau senzatia ca se doreste cu orice pret o functie. Cat despre PNL, asa cum a ajuns acum, compromis, fara lideri, fara valori si pe cale de disolutie – chiar nu cred ca e de dorit sa apelati la sustinerea lor Nici micile reprosuri intre dvs si USB nu sunt bune, chiar daca aveti dreptate sa va doriti dezbateri deschise. O privire catre viitor ar fi mai conuctiva. Uneori esti nevoit sa faci un pas inapoi pentru a putea sa faci doi inainte mai tarziu.

 21. D-le Ciucu,

  „Soluția pentru a scuti Bucurestiul de cuplul Firea-Pandele. Cer PNL sa ma susțina, cer USB sa accepte alegeri primare”

  Sugerati prin titlu ca de fapt programul dvs. si nevoile votantilor din Bucuresti sunt asa de diferite incat CERETI (imperativ nu-ia asa ca n-at spus „va rog”) PNL sa va sustina iar USB sa faca alegeri perliminare.

  Va declarati independent dar cereti sprijin de la (alte) partide. Cumva spuneti indirect ca „votantii” nu conteaza ci doar aranjamente in spatele usilor asa cum s-a procedat de peste 25 de ani ? Faceti parte din „generatia noua” de politicieni dar cu acelasi obiceiuri/metehne asa spune comuniste (sau post-comuniste)

 22. Gata comegia?
  „M10 Bucureşti a decis să retragă susţinerea pentru candidatura lui Ciprian Ciucu pentru funcţia de primar al Capitalei, din cauza negocierilor pe care acesta le poartă cu PNL în vederea unei posibile intrări în partid. ”
  Mediafax.
  Este adevarat ca jucati la doo capete sau este o minciuna ca sa va inlature?
  Ce serios partid si M10

 23. Probleme in paradis! :-)

  http://www.gandul.info/politica/macovei-ii-retrage-sprijinul-lui-ciprian-ciucu-pentru-ca-acesta-negocia-cu-pnl-15266764

  Nu sunt susținătorul doamnei Macovei dar cred că a luat decizia potrivită în această situație. Lipsă de profesionailsm din partea unui candidat care e dispus să schimbe barca din mers. Am scris ieri că fiecare păsărică pe limba ei piere. Q.E.D. Sau cum se spune la Bucuresti Na-ți-o, Tanțo, că ți-am dres-o!

  Politica levantină de la Bucuresti în toată frumusețea ei.

 24. Indiferent cine va fi primar în București, nu va putea schimba nimic. Bucureștiul arată și se comportă ca Firea Pandele. Bucureștiul e de fapt un ” Pandele” . Un mitică, cu fițe de european și apucături de soldat rus. … Adică nu-l deranjează că centura Bucureștilor e de fapt un drum plin de mizerie și gropi pe care nu știi unde se termină asfaltul și unde începe noroiul de la marginea drumului.

  Bucureștiul e ZERO ca oraș european. Un oraș ridicol. Fără infrastructură, unde toți miticii angajați la primărie, fură de rup. In mod ironic, orașul și-a dezvoltat infrastructura sub comuniști. Asta spune multe despre puterea bucureștenilor, prin adopție sau nu, de a face ceva bun pentru orașul în care locuiesc. Bucureștiul este reprezentativ pentru România, în general. ” Smoke and mirrors” cum le place americanilor să caracterizeze ceva fără nici o substanță.

  Că e Nicușor Dan ( cine-o fi ăsta ? ) sau nenorocitul de Marian Munteanu rezultatul va fi același. O „capitală” de două parale a unei țări pe măsură.

  • Hai ca ne-ati zis-o!!!Dar sa stiti ceva . nu mor caii cand vor cainii, e stMacar in Bucuresti nu e ocupat centrul orasului de diferite clanuri, cum e in Arad si Timisoara….iar despre ardeleni, ce sa mai zicem dupa ce am pus unul presedinte….ne-am lamurit!!!!

 25. Cateva sugestii, la spartul targului:

  1. Daca mai vreti sa candidati pe undeva in viitor, ar fi bine sa va hotarati din timp si sa faceti un efort consistent sa va promovati. Degeaba afirmati ca sunteti un candidat mai bun decat Nicusor Dan cand faptele sunt exclusiv de partea lui si a Asociatiei Salvati Bucurestiul.. Ce sa alegem, vorbe sau fapte?..
  2. PNL nu e partid de dreapta. Va faceti de ras cu astfel de asocieri. V-ati dus la marele liberal Blaga sa-i cereti unirea fortelor de dreapta? :)) Nici macar Nicusor Dan nu e de dreapta. Ca sa nu fim ipocriti, hai sa recunoastem ca nici nu exista o majoritate de dreapta printre alegatorii din Bucuresti. Ce le veti propune ca primar liberal? Sa-si parcheze fiecare masina in garajul propriu? Eliminarea subventiilor la gaze, caldura, RATB?.. Cresterea taxelor locale pentru a acoperi cheltuielile si investitiile?

 26. Hai ca v-a iesit pasienta : n-ati ramas fara coledzi! Mai bine consilier bengoss decat fosta tanara speranta ca Nicusoru`, este? Mi-e sila, omule, mi-e sila!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro