marți, ianuarie 18, 2022

Spiritul Pieței Universității

S-a petrecut un miracol: Spiritul Pieței Universității din 90 e acum în întreaga țară, e refuzul de a mai accepta minciuna și răul pe care profitorii comunismului și clonele lor le-au revărsat asupra unui întreg popor.

Comunismul e, cu siguranță, o boală socială produsă de agenți patogeni care se infiltrează într-o națiune sau, cum s-a întâmplat cu țările Europei de est, au fost implantați. Pătrunderea se face cu „adevăr” și metodă, adevărul-metodă cel mai persuasiv fiind teroarea, cea juridică ce duce la arestarea persoanelor de atitudine, cea informaționă a anihilării presei libere și cea economică a unei mizerii controlate menită să desolidarize indivizii umani. Comunismul se folosește de profitori, de oameni fără caracter gata să se vândă pentru o bucată de pâine în plus și, marginalizați într-o societate normală, se aleg cu sumbra notorietate de paznici temuți. România a fost îngenunchiată de această pătură de prădători-profitori care au format un uriaș aparat de represiune ce teroriza un popor întreg justificându-se cu lozinci. Dispariția forțelor malefice centrale în 1989 nu a dus însă și la dispariția aparatului de represiune care s-a deghizat și erijat în clasă politică devenind din profitori, prădători. România, după nenorocitele alegeri din Duminica Orbului, s-a scindat din nou în noi și ei, o țară polarizată de interese cu totul opuse. Marea dramă pe care o trăim din 90 încoace e cea a unei semilibertăți, a unei însănătoșiri parțiale împovărate însă de o uriașă tumoare. Ceea ce te supără în România nu e atât mizeria, cât o uriașă nedreptate care plutește ca un nor toxic pe care îl respirăm zilnic. Răul imens pe care îl produce această pătură de profitori-prădători deghizați în clasă politică e cel de a sabota o reală însănătoșire prin pozițiile lor în puncte cheie ale organismului social din care dereglează funcționare normală a instituțiilor unui stat de drept normal. Privatizarea reală, inițiativele economice profesioniste, deciziile corecte sunt toate sabotate și deviate prin corupție spre interese personale, ce se dovedesc antinaționale. Naționaliști feroce ei se dovedesc patrioți mizerabili lovind și blocând un progres real, cel dorit de o națiune care încearcă din răsputeri să se reeuropenizeze.

Ceea ce s-a întâmplat e un miracol pentru că pe fondul apatiei care a dus la victoria în alegeri a grupului de prădători care sub promițătorul program de guvernare  își urmăresc cu tenacitate  programul secret care constă în suspendare justiției și deculpabilizarea jafului, s-a produs o renaștere națională. Adevărata mineriadă informațională dezlănțuită asupra miilor de manifestanți –similară în esență cu cea asupra „golanilor” din Piața Univerității făcuți legionari, drogați etc – de televiziunile antinaționale cât și de declarațiile de tip bolșevic al unor așa-ziși politicieni sunt semne fricii de o reală însănătoțire națională din care răul este extirpat. E greu să faci profeții, dar un lucru e cert: România de azi nu mai e aceeași de acum o săptămână, ea a înțeles ce e acela Adevărul.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Nu va bucurati prea devreme.

  Perseveranta e mai puternica decat adevarul, daca pentru adevar nimeni nu lupta continuu.

  Miza personala e intotdeauna mai puternica decat miza sociala, daca cea din urma nu depaseste un anumit prag.

  Perseverare diabolicum.

  ===

  Asta e marea problema a intelectualitatii, in special a celei de dreapta: teoretizeaza.

  Experienta comunista ne-a invatat insa ca nimic nu poate inlocui lupta politica, lupta concreta politica.

  Patrascanu spunea ca intelectualii tradeaza intotdeuana. Greu de inteles aceasta afirmatie din partea lui…

  Dar, intr-adeva, teoretizara, refuzul de a oferi solutii concrete pentru aseptarile populatiei, poate fi perceput ca o tradare de miscarile radicale de stanga ce pun actiunea deasupra teoriei.

  Presupunaind ca ati avea dreptate 110%, ce relevanta are aceasta dreptate pentru cetateni? A, cativa intelepti vor da ganditor din cap , mangaindu-si barbile. Si?

  Romania s-a trezit? Si ce daca?

  Sunt oameni in Piata care au destula treaba, si-au rupt din timpul lor de munca si cu familia pentru a veni la o manifestatie, cauzata de fapt de „idiotii ingeniosi” (multumesc @Svejk!) care au stat acasa la vot sa… „pedepseasca clsa politica”.

  Cei din piata (si multi altii ca ei) asteapta cu totii acelasi lucru: o solutie de viitor, o alternative politica de dreapta solida, concreta si viabila. O solutie de dreapta, nu o critica dinspre dreapta, nu admiratie doar (desi are si admiratia rolul ei).

  Nu asteapta analize, oricat de bune ar fi ele.

  Scuze pentru duritatea mesajului. Nu o luati personal. Sau luati-o daca vreti. Dar considerati-o un idemn, nu un repros.

  • Avea dreptate Patrascanu. Cei mai mari ticalosi pe care i-am cunoscut in viata mea sunt intelectuali. Maiorescu spunea ca tara asta nu duce lipsa de inteligente, ci de caractere, guvernul asta reusind, asa cum spune si Plesu, recordul de a evacua complet inteligentele, chiar daca ticaloase.
   Poate unii dintre „idiotii ingeniosi” au fost acum in piete, altii nu, dar au fost de acord cu cei din piata si poate s-au lecuit de a nu vota pe motiv ca toti sunt o apa si-un pamant (desi aici aveau si au dreptate). Vom vedea la viitoarele alegeri cat va fi prezenta la vot.
   Parerea mea este ca un partid de dreapta, care-si afirma raspicat doctrina, pe langa ca nu exista in Romania (PNL e o gluma proasta) si chiar daca ar aparea nu ar reusi sa castige alegerile viitoare (adica sa fie peste PSD), a reusi asta implica obligatoriu a atrage, pe langa voturile nehotaratilor si o parte din votantii PSD. Poate apare si cineva care sa nu se mai adreseze doar pensionarilor si bugetarilor (asa cum de fapt au facut si psd si pnl) si sa aiba taria sa spuna ca o tara care vrea sa se dezvolte nu prea poate face asta doar cu politici de marire a pensiilor, ci cu programe adresate tinerilor care trebuie sa-si faca o casa, sa-si creasca si copii, sa-si permita si un concediu, etc. (pana acum am cam crescut doar pensionari). Sansa asta o va avea un partid ce nu va accepta pe liste (de preferat nici in randurile sale) actuali politicieni ce simt astazi ca se apropie sfarsitul unei epoci. Acest partid ar putea fi USR, motiv pentru care ma astept sa vad atacuri crunte asupra lor din toate directiile (un alt partid nou, daca nu apare anul asta, probabil ar aparea prea tarziu). Pentru asta, atat USR, cat si eventual un nou partid, ar trebui sa depuna o munca asidua pe plan local, in a infiinta organizatii locale, a avea timp sa identifice pe cei trimisi cu misiune si a-i inlatura, a-si stabili candidatii la locale cel tarziu pana la sfarsitul lui 2018, a obtine rezultate cat mai bune la localele din 2020 si a da lovitura la parlamentarele viitoare. Mesajele de transmis sunt relativ simple: nu v-ati saturat de aia vechi (psd-isti si pnl-isti otova)? noi nu am facut politica, avem in spate cariere serioase, facute fara sprijin politic, va promitem cinste si onestitate, etc. Daca aceste mesaje ar fi purtate si de persoane relativ cunoscute pe plan local (un nivel initial de 10-15% notorietate fiind suficient in opinia mea) ca fiind oneste, nici nu ar fi necesare fonduri uriase de campanie, ci doar de multa munca. Pana la urma, a construi autostrazi si cai ferate, a elimina impostura, hotia si feudalismul din educatie si sanatate nu tine de stanga sau dreapta, ci doar de onestitate. Eu zic ca de doctrine, de stanga sau de dreapta sa ne preocupam din 2024 si in 2020 sa reusim sa ne scapam de ticalosii, de stanga si de dreapta, de astazi. Sa speram ca Brucan n-a gresit decat cu un deceniu (ca daca nu, vom putea sa spunem ca a gresit pentru totdeauna) si vom reusi si noi, ca dupa 100 de ani, sa ne terminam ca tara si popor.

   • Eh, USR nu e un partid de dreapta si cel mai probabil nici nu va fi vreodata. Apartine unui tip aparte de miscare cetateneasca revoltata, pare-se destul de obisnuita prin Europa. Dar nu e de dreapta.

    Daca ne ocupam de doctrine in 2024, chiar ca putem spune ca nu mai e nimic de facut.

    O doctrina politica are si ea nevoie de ani sa se cristalizezze. Din pacate, dreapta e mult mai dependent de contextul national decat stanga, asa ca si asta e un obstacol. Dar, esti mai fericit cand depasesti obstacole grele, nu?

    ====

    O alta problema este explicarea.

    Nu, in nici un caz stanga nu este favorabila in realitate saracilor, asistatilor sociali si pensionarilor saraci. Stanga ii mentine in saracie, nu ii scoate de acolo. Da, exista o alta directie, cea social-democrata a redistribuirii, dar nu e vorba de redistribuire intre cei bogati si cei saraci. Asta e haiducie, nu social-democratie.

    Din acest punct de vedere, castigarea paturilor mai sarace de partea unei doctrine a dreptei este cat se poate de realizabila. Dar, intr-adevar, explicatiile sunt mai dificile. De-asta nu pot fi asteptate alegerile….

    Rolul statului? Da, vzut de la dreapta ar trebui sa fie mai redus. Dar un stat redus nu inseamna unul slab. Doar redu, ca implicare. Insa acolo unde e present el trebuie sa fie puternic.

    Libera-initiativa? Da, desigur, e frumos sa o proclami. Toata lumea o proclama. Dar vazuta disnpre dreapta ea este expresia libertatii individului, ca valoare. Nicidecum nu trebuie limitata la o birocratie scazuta si la taxe reduse. Astea nici nu prea au de fapt prea mare importanta. Conteaza daca omului ii este garantata de stat posibilitatea de a allege. In present asta nu exista, este doar mimata.

    Probelma reigioasa? Da, Nihil sine Deo. Dar acesta este un comandament moral, nu unul administrative referitor la culte! Ca asa, formal administrative este si acum, Dar comandament moral – mai rar….

    Uite cam asa, ar mai fi multe de spus….

 2. Strategia PSD -ului e foarte clara , contraatacul violent , cu toate armele , in primul rind mediatice . Pe masura ce strada se mai domoleste , ocupa terenul , dorind sa creeze impresia ca sint foarte multi de partea lor .Asa ca trebuie sa ne asteptam zilele urmatoare la un mare miting , ca la carte , apoi cu contra-contramanifestatii s.a. , o escaladare a tensiunilor sociale care , fireste , convine liderilor PSD aflati in dificultate . La ora actuala PSD poate fi considerat , fara discutii , un partid extremist-populist , antioccidental si doar cu machiaj democratic , e construit ca o armata , de sus in jos , asa ca e putin probabil sa aiba loc vreo ¨revolutie¨ in interiorul lui . Am vazut cum au reusit sa transforme infringerea de pe urma tragediei de la Colectiv intr-o victorie , acest partid e pur si simplu o masinarie formidabila de razboi politic si social , nu s-a schimbat cu nimic de la Mineriade . De aceea , perspectivele nu sint deloc incurajatoare , cita vreme nu exista o organizare civica a Pietei . Si nu prea exista .

 3. Exact asa parea si dupa nefericitul eveniment Colectiv , si incet incet cu tenacitate ne-au incalecat dracii de la psd de nu mai putem respira! Sa nu zicem hop , pana nu sarim calul!

 4. Un articol extrem de necesar acum ( mi-am permis sa-l prezint si sa-l distribui pe Google+ si Facebook ) care explica originea celor mai mari proteste de la caderea comunismului, proteste prin care Romania a devenit un model de urmat la nivel local , regional si global :

  Romania’s gift of hope to the world
  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2017/02/romania-protests-corruption-170207100017012.html ;

  Expert Carnegie Europe: Polonezii şi ungurii au ce învăţa de la romani
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/legea-gratierii/expert-carnegie-europe-polonezii-si-ungurii-au-ce-invata-de-la-romani-665617

  Protestele din România inspiră opoziţia şi societatea civilă din Balcani
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/protestele-din-romania-inspira-opozitia-si-societatea-civila-din-balcani-665026

  Veştile despre criza politică din România au ajuns până în Venezuela
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/legea-gratierii/vestile-despre-criza-politica-din-romania-au-ajuns-pana-in-venezuela-665620

  „Festival” in strada. Povestea din spatele celor mai creative mesaje de pe pancartele folosite la protest
  https://plus.google.com/114743965090155738432/posts/YZ8oNZjat8N

  Dupa cum era de asteptat si dupa cum se vede si din unele comentarii , reactiile „mineresti” fata de acest gen de articol , dar si fata de autorul lui nu au disparut nici dupa 27 de ani ( de fapt, nu cu multa vreme in urma , unii autori de pe aici reincepusera vanatoarea de „legionari”) si nici spiritul lor :

  „Patrascanu spunea ca intelectualii tradeaza intotdeuana” ; „Cei mai mari ticalosi pe care i-am cunoscut in viata mea sunt intelectuali”
  „Presupunaind ca ati avea dreptate 110%, ce relevanta are aceasta dreptate pentru cetateni? A, cativa intelepti vor da ganditor din cap , mangaindu-si barbile. Si? ” ; „ Romania s-a trezit? Si ce daca ? ”;
  „… Nu asteapta analize, oricat de bune ar fi ele.” ; „Scuze pentru duritatea mesajului. Nu o luati personal. Sau luati-o daca vreti. Dar considerati-o un idemn, nu un repros.”.

  Cu alte cuvinte situatia din spatiul real se reflecta si in spatiul virtual.
  N.B. Imi cer scuze, doua mici erori tipografice de la inceputul articolului distoneaza cu ansamblul sau.

  • Adica bocetul este dupa dvs o chestiune intelectuala, in timp ce indemnul la actiune politica e mineriada.

   Eu nu am nimic cu cine boceste, dupa cum nu am nimic nici cu cine e incremenit in inactiune.

   Atrag insa atentia ca bocetul nu schimba nimic.

   Inteleg ca de fapt chemarea la actiune v-a scos din spatial de confort. Acesta e un lucru pozitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Iosif
Marius Iosif (n. 25 martie 1953, Timişoara) – strănepot al poetului Şt. O. Iosif – este eseist, prozator, poet și traducător. A absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai (1979), iar în 2012 a obţinut titlul de doctor în filologie. A debutat în 1978, în revista Echinox. Publică periodic articole în publicații din România şi de peste hotare precum Vatra, Familia, Transilvania, Idei în dialog, Agora, Forum studenţesc, Filozofie magazine (Belgia & Olanda), Clipa (SUA). Este autorul a trei volume, Tragedie şi Haiku (1999), Petra (2000) și O ecologie a sacrului (2014). Din 2002 este membru al Uniunii Scriitorilor.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro