miercuri, mai 18, 2022

Stopping Power

Numele de Fane Spoitoru vă mai spune ceva?

În vara lui ’92, Fane îl atacă cu o sabie „ninja” pe un polițist. Acesta scoate pistolul și începe să tragă în marele nostru mafiot dîmbovițean. Un foc… două… trei… Fane, nimic! Avea un scop precis – hăcuirea polițistului – și nu era să cedeze așa, cu una, cu două.

Polițistul continuă să tragă. Bang… Fane, inspirat probabil de Eminescu („Durduind soseau călării ca un zid înalt de suliți„) sau de Tennyson („Cannon in front of them / Volleyed and thundered; / Stormed at with shot and shell, / Boldly they rode and well„) continuă să se apropie fluturîndu-și sabia. Bangbang!.. alte două gloanțe se înfig în Fane. Tot nimic, așa că polițistul mai apasă o dată pe trăgaci. Clic!… face pistolul…

Încărcătorul se golise, dar Fane tot în picioare era și nu-și abandonase obiectivul inițial. Se va prăbuși pînă la urmă, dar nu înainte de a-l răni grav pe polițist. Dus de urgență la spital și operat, va supraviețui celor șase gloanțe încasate și-și va continua încă mulți ani „cariera” în lumea interlopă, aureolat de faptele sale de vitejie.

Era Fane o clonă a lui Rambo? A Terminatorului? Cîtuși de puțin. Problema venea din puterea insuficientă a muniției folosite – atunci, ca și acum – de Poliția Română. Mai precis este vorba de o caracteristică denumită putere de oprire (stopping power), ce descrie capacitatea unui glonț de a incapacita o persoană sau un animal. Atenție, nu este vorba de letalitatea potențială a glonțului, ci de abilitatea lui de a opri din mișcare un agresor sau un animal care se năpustește asupra ta. Pentru elefanți se folosesc cartușe .600 Nitro Express…

Arma tipică a polițistului român este pistolul Carpați ce trage cu cartușe 7,65 mm Browning. Carpați-ul a fost inspirat de celebrul Walther PPK și nu esteo armă rea, doar că este depășit în rolul de armă principală – PPK-ul a fost proiectat în anii ’30 ai secolului trecut, iar Carpațiul în anii ’70. La rîndul său, calibrul 7,65 mm Browning a fost multă vreme standardul pentru forțele de poliție, mai ales în Europa. De ce? Armele de acest calibru sînt relativ mici și ușoare, ușor de purtat și de disimulat. De fapt, cînd John Browning a proiectat acest tip de cartuș în jurul anului 1890 acestea erau caracteristicile pe care le avea în vedere. În epocă erau foarte populare revolverele, mari și greoaie, iar el căuta să producă un pistol semi-automat de mici dimensiuni.

Incidentul cu Fane Spoitoru din 1992 a adus pentru prima oară în atenția publicului necesitatea unor noi arme pentru Poliția Română, dar puterea de oprire insuficientă a muniției similare calibrului 7,65 mm Browning era deja bine cunoscută de aproape un secol!

În urma războiului de la 1899 Statele Unite au preluat Filipinele de la spanioli, „achiziția” venind la pachet și cu o lungă insurgența a triburilor musulmane (Moro) din sudul arhipelagului. De-a lungul operațiilor de pacificare a zonei, soldații americani s-au confruntat constant cu atacuri sinucigașe (nu, nu este o invenție modernă a ISIS…) ale așa-numiților Juramentados (am putea traduce prin juruiți), jihad-iști care-i atacau ritualic, înarmați doar cu săbii sau baionete. Spre marea și neplăcuta surpriză a militarilor americani, noile lor revolvere de calibrul .38 se dovedeau incapabile să-i oprească la timp pe fanatici. Este celebru cazul unui șef Moro, Datu Hassan care a continuat să lupte deși fusese împușcat de zeci (!) de ori, fiind doborît de abia la al… 34-lea glonț!

Nici Fane Spoitoru și nici Datu Hassan nu erau roboți sau super-eroi; pur și simplu, muniția folosită era prea slabă pentru a produce efecte rapide, iar armata americană a înlocuit curînd calibrul .38 Colt cu un cartuș mult mai puternic, calibrul .45 ACP. La fel, armata germană a adoptat cartușul tip 9 mm Parabellum, cel mai comun calibru de pistol astăzi. Nu este nici un mister: energia unor astfel de gloanțe este de 2 – 3 ori mai mare decît a unora de calibru 7,65 mm Browning sau .38 Colt.

După incidentul din 1992 cu Fane Spoitoru s-a luat decizia înlocuirii vechilor pistoale Carpați cu Glock-uri de 9 mm. Glock-ul este unul dintre cele mai bune pistoale din lume. Extrem de fiabil și de sigur, este cu doar 100 de grame mai greu decît Carpațiul deși este de două ori mai puternic! Mai mult încărcătorul Glock-ului are o capacitate de 17 cartușe față de doar 8 în cazul Carpațiului… La un moment dat era chiar vorba ca pistoalele să se facă sub licență la Cugir.

Minunat, nu? Doar că… de 27 de ani fiecare nou ministru de interne și fiecare nou șef al Poliției promite înlocuirea vechilor pistoale cu unele moderne, dar, cu mici excepții, polițiștii tot cu Carpațiul au rămas!

Rezultatele se văd. Marcel Ionel Lepa, cel care duminică a ucis un polițist care încerca să-l aresteze a fost împușcat în timpul urmăririi de trei ori și, totuși, a reușit pentru o vreme să scape. Lepa avea o armă modernă, polițiștii, vechile pistoale Carpați.(i) De ce?

Nu sînt bani, așa ni se spune, guvern după guvern și ministru după ministru. Nu sînt bani pentru „dotări”, iar Glock-urile sînt scumpe.

Scumpe? Un Glock 17, arma standard de poliție, este în jur de 750 euro, cu tot cu taxe. În condițiile unei achiziții de stat, pentru zeci de mii de bucăți, prețurile sînt sensibil mai mici; armata britanică a cumpărat în 2013 25.000 de pistoale pentru 9 milioane de lire, adică circa 420 euro / bucată.(ii)

Să facem un calcul aproximativ. ca să avem un ordin de mărime. Poliția are un efectiv de circa 60.000 de oameni, inclusiv cei care fac doar muncă de birou. Pentru dotarea cu Glock-uri a celor în misiune ar fi nevoie de circa 30.000 de arme. Cît ar costa? 12 – 13 milioane de euro.

E mult? Probabil că da. De unde să aibă autoritățile bani pentru pistoalele polițiștilor cînd sînt atîtea nevoi în țară? Măreața campanie de promovare a „Grădinii Carpațiului” a fost bugetată cu 70 milioane de euro, doar frunza Elenei Udrea costînd 850.000 euro!(iii) De unde să fie bani cînd drumurile din Teleorman și Olt trebuie reparate (din nou), neapărat de Tel Drum, firma controlată de Dragnea și anchetată deja pentru fraude cu fonduri europene (3,8 milioane de euro)?(ivv) De unde bani pentru Poliție (sau Armată sau Sănătate sau Educație sau…) cînd doar în octombrie trecut Guvernul a mai dat încă 22 milioane de euro pentru Catedrala Jefuirii Neamului?(vi) Chiar așa, de unde?

Și, mai ales, nu sînt și infractorii tot ai noștri? E și ei oameni, nu? Să luăm exemplu de la vestiți bărbați de stat ca Adrian Păunescu sau Mădălin Voicu care participau acum ceva timp cu multă voioșie la botezul copilului lui Fane Spoitoru, organizat la… Parlament!(vii) Sau de la Extrem de Mult Prea Sfîntul nostru Patriarh, cel care îi ridica osanale lui Liviu Dragnea…(viii)

Ei bine, nu!

Nu asta este România pe care mi-o doresc. Nu așa arată o țară în care să vreau să-mi crească copiii! Vreau o Românie a oamenilor cinstiți și competenți, nu una a infractorilor și a acoliților lor!

Stopping power. De asta avem nevoie acum. Trebuie să-i oprim rapid, pînă nu apucă să distrugă tot. Votul de la europarlamentare a fost un prim pas, dar trebuie să trecem la un calibru mai mare. Urmează prezidențialele, localele, parlamentarele. Avem nevoie de stopping power. Avem nevoie de o opoziție unită, de inteligență politică, de determinare, iar prima bătălie reală va fi la locale, acolo unde în continuare primarii se aleg dintr-un singur tur.

Alternativa? O caracatiță cu mii de brațe, cu mii de săbii „ninja”, ce hăcuie pînă la colaps țara.

Cînd va veni momentul alegerilor să țineți bine minte aceste cuvinte: stopping power!

NOTE___________________

i https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23182739-sindicatul-politistilor-cere-demisia-ministrului-carmen-dan-aceasta-femeie-trebui-plece-politistul-ucis-avea-pistol-carpati-model-74-suspectul-avea-glock.htm

ii https://www.bbc.com/news/uk-20978842

iii http://www.ziare.com/udrea/ministrul-dezvoltarii-si-turismului/brandul-turistic-al-romaniei-vezi-de-unde-a-luat-udrea-frunza-din-logo-1032107

iv http://www.ziare.com/liviu-dragnea/tel-drum/tel-drum-a-primit-un-nou-contract-de-la-cj-telorman-13-milioane-de-lei-pentru-modernizarea-unui-drum-de-7-5-km-1561840

v http://www.ziare.com/liviu-dragnea/tel-drum/tel-drum-a-castigat-un-contract-de-5-milioane-de-lei-pentru-modernizarea-strazilor-unei-comune-din-olt-1558655

vi https://www.mediafax.ro/social/catedrala-la-rosu-cat-a-costat-pana-acum-constructia-catedralei-mantuirii-neamului-75-sunt-bani-de-la-stat-17603670

vii https://revista22.ro/opinii/andreea-pora/fr259355ia-interlopilor-cu-politicienii

viii https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/video-liviu-dragnea-decorat-patriarhul-daniel-preotii-i-au-cantat-vicepremierului-vrednic-este-1_543a7e780d133766a8e0a1de/index.html

Distribuie acest articol

30 COMENTARII

 1. „Lepa avea o armă modernă, polițiștii, vechile pistoale Carpați…”.
  Nu prea, pentru ca fotografia pistolului lui Lepa arata un Zastava M57 de 7.65 cu incarcator cu 8 gloante, vechi si uzat, cu teava retezata, care permite o viteza initiala mai mare la iesirea glontului, dar precizie scazuta. Iar daca proiectilul loveste o parte vitala, generand sangerare abundenta, decesul se instaleaza rapid.

  • Well… luni ziceau altceva:

   „Suspectul avea o armă modernă, mult mai bună decât a celor de la formațiunea de Poliție Rutieră din zona respectivă.”, a mai declarat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

   Sursa este indicată în articol.

   • Pai in aceeasi zi spunea ca politistul a fost impuscat cu o arma cu clibrul 7.65 sarbesc, nu de alta dar nu cred ca infractorul a stat sa adune cartusele.
    7.65 sarbesc este un calibru complet ignorat de Glock, nu au nici un model.
    „Glock” ul este fake news si nimic altceva.

 2. E adevarat ca politia a ramas in urma. Dar cam toate institutiile de stat au ramas: armata, spitalele, ANAF sistemul de vot, scolile etc. Coruptia ucide intr-adevar, dar nu intotdeauna cu „splash” (impuscarea politistului, tragedia Colectiv etc.). Guvernantii viitori ar trebui sa se concentreze pe educatie, nu pe escaladarea armamentului.

 3. In primul rand criminalul nu avea o arma moderna, ci un pistol vechi de origine sârbească tot de calibru 7,65 (un Zastava daca nu ma insel)! Dar la impuscat de aproape si politistul nu avea vesta antiglont.
  Nu cred ca e neaparat necesar un calibru mai mare pt politistii obijnuiti, iar cei de la trupele speciale probabil au 9 mm.
  Problema principala e ca acest individ nu trebuia sa fie in libertate, cei care comit acte cu violenta sunt eliberati mult prea usor din puscarie.

  • Vezi ca zastava trage cu 7.62 tokarev (X25 mm) fata de 32 acp (7.65X17 mm). Glontul e mai puternic, viteza intre 335 si aproape 500 m/s, energie intre 400 si 650 j fata de maxim 335 m/s si maxim 240 j (depinde cum e incarcat cartusul). Doar diametrul conteaza m e in spatele glonai putin, ce e in spatele glontului conteaza mai mult. 45 acp e 11,43×23 mm, iar 600 nitroexpress e o enormitate (si e glontde pusca, s-a facut un revolver single action de vreo 6 kile)

    • Dragă CetățeanulRomân,

     .38 Colt (Long Colt / Short Colt) este cu totul altă mîncare de pește decît .38 Super. Nu le despart decît vreo 50-60 de ani… Primul era un cartuș de revolver încărcat cu pulbere neagră, cel de-al doilea este unul de pistol semi-automat încărcat cu pulbere fără fum.

     Faptul că articolul este despre altceva, nu despre calibre și tactici de poliție, este un amănunt nesemnificativ ;-)

 4. O mica precizare: arma lui Lepa nu era moderna, ci tot din categoria Carpati-ului. Aparent, o Zastava sarbeasca tot in calibru 7.65. Diferenta a fost ca Lepa a avut elementul surpriza de partea lui.

  Altfel, de acord cu articolul.

 5. Sunt niste rectificari de facut. Politistul, ca toti politistii vremii, stia cine este Fane Spoitoru si ce invarte. Nu stiu de la ce a pornit scandalul. Cert este ca politistul nu a deschis focul decat cand, in disperare de cauza a vazut, ca intr-o secunda, ramasese fara o mana! Atunci da, a descarcat tot incarcatorul (6 cartuse) si l-a ciuruit pe Ion Titisor, care de atunci n-a mai fost om (a avut anus contra naturii deci o viata infernala). Dupa care cei doi s-au impacat! In uralele presei de scandal! Fane Spoitoru i-a propus politistului sa-i fie nas! Nu mai stiu daca s-a concretizat. Ce mai, avea grija de el! Best friends ever!
  Fabulos nu? La inceputul anilor 90 Romania era o cloaca inimaginabila.

 6. Mda, vedeti, d-le Patrascu?!? Dintr-un mic exces de zel, ati ratat aproape complet tema/ideea articolului – altfel una cu care n-ai cum sa nu fii de acord.

  Zilele astea se desfasoara turneul de la Roland Garros. Federer, la 38 de ani fara doua luni, a ajuns iar in semifinale (unde, probabil, va fi oprit de Nadal).
  Lasand chiar la o parte varsta, Federer nu e extraordinar de dotat pentru lumea tenisului de azi. Nu are o statura uriasa, nici lovituri cumplite, nici un serviciu extrem de puternic. Le are pe toata, dar nu la vreun nivel iesit din comun. Insa joaca extraordinar de inteligent si, cel putin de cand a depasit (mult) 30 de ani, foarte economicos. Face exact atata efort cat trebuie ca sa castige; e foarte zgarcit, in sensul bun, nu alearga fara rost, nu tzopaie, nu-si consuma energia enervandu-se etc.

  Asa si dvs. Erau oricum suficiente si convingatoare argumentele aduse, chiar nu era nevoie de unul inventat. Asa, mai toata lumea s-a concentrat pe acesta din urma, trecandu-le la „si altele” pe celelalte.
  Va las pe dvs. sa va imaginati care-ar fi reactia generala daca maine, prin absurd, Federer l-ar invinge pe Nadal in trei seturi la zero, dar ar incheia meciul scuipandu-si adversarul. Cui i-ar mai pasa de o victorie istorica?

 7. „Vreau o Românie a oamenilor cinstiți și competenți”

  Mă bucur să observ că suntem tot mai mulți românii care ne dorim cinste și competență în țară.

  În context, mi-amintesc de mandatul de Președinte al d-lui Băsescu, când cei care nu-l prea iubeau ori de câte ori ploua îl găseau vinovat pentru asta.

  Amariei și Lepa au avut arme similare, cu „stopping power” identice. Lepa era singur, un fugar neinstruit, iar polițiștii au fost din câte am înțeles 4, bine pregătiți tocmai pentru astfel de situații. Pregătiți [inclusiv] pe banii mei. Dintre ei unul a murit, altul a fost rănit, deci scos din dispozitiv/anihilat, iar Lepa a fugit ascunzându-se, rănit de doar două gloanțe, până a fost dat în primire de prietenul în casa căruia se adăpostise.

  Prima remarcă este că cei pregătiți să mă apere au fost îngrozitor de prost pregătiți să acționeze. Lipsa echipamentului este abia a doua problemă.
  Vinovați pentru situați sunt fără îndoială, T Băsescu, E Udrea, Patriarhul Daniel, klingonienii și conjunctura astrală.

  Or, bani în Poliție sunt suficienți. Plus avantaje materiale care să-i motiveze pe lucrători. Desigur, evenimentul va fi speculat pentru a cere sindicatele din poliție noi măriri de salarii și acceptarea ascunderii radarelor în tufișuri. Sau intrarea în casele cetățenilor fără mandate etc. Numai că banii care ajung la Poliție tocmai pe salarii au ajuns să fie cheltuiți, aproape în totalitate.

  Bugetul național este cârpit tocmai din pricina măririlor de salarii, pentru că angajații MAI, polițiști, jandarmi șamd. nu cer echipament. Și nici nu merg la pregătire fizică, sau la trageri. Sindicatele cer măriri de salarii, iar guvernanții le dau, pentru că au mare nevoie de ei să-i apere de manifestanții pașnici. Statistic, oare cât de des li se întâmplă polițiștilor să fie implicați în schimburi de focuri?…

  Un stat „al oamenilor cinstiți și competenți” pune organele de ordine în slujba cetățenilor, nu a administratorilor vremelnici care distribuie resursele publice și comit abuzuri. De B Gigină s-a uitat, cum s-a uitat de Banca de Credit Corcodel din Ministerul de Interne. Cum de este posibil?! Simplu. Infractorii, probabil și interlopul Lepa, la fel ca alții, sunt mult prea des pentru „un stat al oamenilor cinstiți și competenți” colaboratori apropiați ai polițiștilor, cu care împart prada.

 8. O unitate de munitie este compusa, in mare, din trei elemente: glont, cartus, praf de pusca (continut in cartus). Deci, cind vorbim despre calibru, ne referim la glont, nu la cartus, Glontul este elementul care trece prin teava, si deci trebuie sa fie calibrat. Calibrul 7.65 (cam acelasi cu 7.62) este un calibru relativ mic, cam 0,3 inci. Energia glontului este data de produsul dintre masa sa (proportionala cu calibrul) si viteza sa la patrat (proportional cu cantitatea de praf de pusca din cartus). Deci, cu cit cartusul este mai mare in diametru (proportional cu calibrul), dar si mai lung, cu atit este mai mare cantitatea de praf de pusca care intra in el.
  Deci, practic, energia glontului depinde proportional atit de calibrul sau cit si de volumul cartusului. Asadar, un pistol modern va avea munitie cu un glont cit mai mare in diametru (9mm), si mai lung, dar si un cartus cit mai lung, cu praf de pusca cu o putere chimica cit mai mare. Pistoalele Carpati sint, deci, de calibru relativ redus, si folosesc probabil si munitie de tip invechit.
  Dar, discutind despre faptul ca politistul nu a avut vesta antiglont, trebuie sa remarcam ca nici un fel de vesta antiglont uzuala, nu ii proteja zona gitului. Dinsul ar fi fost ranit mortal la git inevitabil. Dar, da, un pistol modern poate ca l-ar fi salvat (in functie de evolutia evenimentelor), daca l-ar fi nimerit el primul pe infractor. Altfel, se pare ca politristii nu au antrenamentul necesar luptei armate in spatii inchise.

 9. Militienii se victimizeaza pe facebook, ca infractorul avea Glock si ei nu si alte povesti

  Cand au fost „decat” fraieri sau acum incearca sa’si spele imaginea sifonata dupa failure

  Infractorul a avut un pistol vechi sarbesc dar era cu el in mana si tragea mai bine decat militienii

  Pregatirea si executarea misiunii au fost deficitare, acum se face o ancheta interna la minister

  Si daca teoretic era „tuata” lumea fara pistoale la ei nea ala iesit din puscarie le rupea dintii la toti, pt ca pur si simplu era mai bun ca ei dupa niste ani de viata dura prin puscarii

  Si daca militianul avea 454 Casull la el, in momentul in care pistolarul a sarit pe geam cu pistolul in mana si militianul era senin cu el in toc jocul era deja jucat si era sah-mat tot la militian

  Carpatiul si 7.65 sunt OK daca sunt intretinute corect

  Nu e cazul militienilor care trag 6 cartuse odata pe an intr’un carton care nu sare la tine sa te omoare

  Orice arma omoara daca stii sa o folosesti, Mossadul cand a inceput prin anii 70 o campanie de lichidare prin Occident a membrilor OEP operatorii parca au avut niste pistolete Beretta .22lrs la ei

  https://www.tactical-life.com/firearms/israeli-mossad-22-lrs/

  Nu e cazul sa le dai MP5’uri la toti militienii, trupele de interventie trebuie sa fie bine inarmate

  Aici problema este lipsa de pregatire a celor care au planificat misiunea si a militienilor in general

  Si in primul rand trebuie schimbata legea, sa fie mai dura cu cei care lovesc (militianca gravida in 6 luni a luat pumni in burta de la nationalitatile conlocuitoare) sau omoara militieni

  In US daca omori politisti mai intai or sa incerce sa te omoare colegii lui

  Dupa aia daca totusi te prind viu si dupa ce te bat bine o sa te omoare legal statul

  In US daca se duc intr’o casa sa prinda infractori periculosi si inarmati nu se duc aia de pe strada, se duce SWATul

  In UK daca omori politist iei life fara discutii

  In Romania infractorii sunt protejati, ajung sefi la parlament samd

  Exemplul cu Spoitoru este prost ales

  Militianul a tras aiurea 6 gloante prin ala

  Se trage grupat cat mai concentrat, din 6 lovituri grupate ii faci o gaura de carne tocata de nu’l mai coase nici mama chirurgului, asa daca tragi aiurea 6 in 6 directii si nu lovesti nici un organ vital problema nu este arma ci tragatorul

  Nu mai vorbesc de „double-taps” ca presupun ca nu exerseaza nimeni pe la militie asa ceva sau nici n’or fi auzit de asta

  Si cireasa de pe tort, militianul a luat banii de la infractor si a tacut din gura si nu s’au depus plangeri sa’l bage pe Spoitoru in puscarie, traiasca si infloreasca prietenia militieni-sefi militie-politicieni-infractori

  Asa ca despre ce discutam aici :)

  Deci un pistol cu un cartus mai puternic mi se pare ca e ultima problema in Militia Romana

  Sa angajeze oameni mai inteligenti

  Sa’i pregateasca mai bine

  Sa aiba un cadru legal mai bun

  Si abia dupa aia sa le cumpere 454 Casull

  • „Militienii se victimizeaza pe Facebook…”

   Cinismul este și mai mare decât victimizarea. Fiecare eveniment tragic de felul acesta este folosit pentru a se cere suplimentarea veniturilor angajaților MAI.

   Orice viață este neprețuită și regret nespus moartea d-lui Amariei, cu atât mai mult cu cât reprezintă o autoritate pe care ar trebui să respectăm cu toții. Dar…

   Polițiștii sunt plătiți [inclusiv] din banii mei pentru a apăra cetățenii, iar ei dovedesc incompetența pentru a se apăra măcar pe ei înșiși în situații cât de cât mai dificile. Cum mă pot apăra ei pe mine în mod eficient? Pregătirea și coordonarea acțiunii respective a fost de-a dreptul infantilă. Nici măcar în filmele cu Inspectorul Clouseau, ori Cruchot nu vezi așa ceva. Oamenii aceia s-au dus de fapt la moarte cu incredibilă inconștiență.

   Eu, sincer, mă aștept la o nouă creștere de salarii în Poliție, în locul cuvenitelor demisii și demiteri.

  • @memorix – Carpați-ul chiar nu e OK, tragi 5-6 gloanțe în roata de camion de la 2-3 metri și nu face pană. În armata română, Carpați a înlocuit în anii ’80 TT-ul dar cu rezultate execrabile. TT-ul (Tokarev-ul despre care scrie cineva mai sus) simți că îți smulge mîna din umăr când îl folosești prima dată, dar măcar înveți să tragi cu el. Glock n-am avut în mână, dar e o armă mult mai serioasă decât Carpați-ul.

   • @Harald

    Nu e pistol de armata, e de politie, concealed carry/self defense

    Glockul e in alta liga, nave spatiale, dar nu cred ca un 7.65 tras dintr’un Carpati functional (intretinut/care nu se blocheaza) nu omoara in cativa metri

    https://en.wikipedia.org/wiki/.32_ACP

    Repet, din ce am citit evreii omorau palestinieni prin Occident cu .22

    Nu sunt impotriva progresului, sa le cumpere Glock la toti, respectivul murea si cu Glockul in toc

    • @memorix – n-o fi pistol de armată, dar experiența mea e din armată, le aveam în rastelul mic (dulapul de muniție) și exact așa ajunseseră acolo, când au înlocuit TT-urile. Nu e din auzite, la noi în unitate eu am semnat pentru ele, eu am primit pistoalele Carpați și tot eu am predat TT-urile.

     În oameni n-am tras, nu știu dacă îi omoară sau nu, dar experiența cu roata de camion e reală.

  • Aparent, militienii „si-au scos parleala” la arestare.
   In „pregatirea” sedintei foto, arestatul s-a scapat pe el, la propriu. Si nu cred ca de emotie ca-l vede mama lui in fotografie…

 10. Pai atunci nu ar fi mai bine sa cautam un „stock” de M1911 A1 (celebrul Colt Automant 45)? Cam greu dar eficace ….

  • E nostim să te joci cu el, dar e un model depășit din multe puncte de vedere. E vechi de un secol, nu?

   Armata americană a renunțat la Coltul M1911 în jur de ’85 în favoarea unui pistol Beretta de 9 mm. Acum se mută pe Sig Sauer, dar tot de 9 mm.

 11. Este primul articol pe care il citesc, in Romania, care este perfect corect referitor la arme. Si scurtul excurs istoric este corect.
  Referitor la MAI, acum cam 18 ani ma gaseam in elicopterul ministrului de interne, de atunci, Ioan Rus, cautand, in Timis, pe deasupra campurilor de la Ianova, tot in Timis, pe ucigasii politistului Sasa Disici. Ministrul a promis de atunci ca va schimba armele vechi si, ca urmare, au primit doar cei de la circulatie Glock-uri. Cred ca nu toti or fi primit. Glock-ul este o arma pe care, azi, o au in dotare si unele forte speciale ale unor armate.
  Dar nu este suficient, o arma buna nu inlocuieste pregatirea politistilor. Cred ca, daca s-ar face verificarile corect, jumatate dintre politisti ar pleca acasa. Pt ca daca iei ns la tragere esti obligat sa ai o perioada de incercare(de pregatire), sa fii reverificat si, daca nu iei un calificativ macar corespunzator, pleci.
  Nu stiu pe nimeni, in cei 24 de ani ai mei in MAI, care sa fi plecat pt ca nu poate nimeri tinta desi am vazut multe tinte neatinse.
  Fiica-mea la 18 ani a tras cu arma, de ziua ei. A tras mai bine decat 60 la suta dintre fostii mei colegi(jandarmi). Nasol moment, nu? Mai bine decat 60 la suta dintre ei.

 12. Este primul articol pe care il citesc, in Romania, care este perfect corect referitor la arme. Si scurtul excurs istoric este corect.
  Referitor la MAI, acum cam 18 ani ma gaseam in elicopterul ministrului de interne, de atunci, Ioan Rus, cautand, in Timis, pe deasupra campurilor de la Ianova, tot in Timis, pe ucigasii politistului Sasa Disici. Ministrul a promis de pe atunci ca va schimba armele vechi si, ca urmare, au primit doar cei de la circulatie Glock-uri. Cred ca nu toti or fi primit. Glock-ul este o arma pe care, azi, o au in dotare si unele forte speciale ale unor armate.
  Dar nu este suficient, o arma buna nu inlocuieste pregatirea politistilor. Cred ca, daca s-ar face verificarile corect, jumatate dintre politisti ar pleca acasa. Pt ca daca iei ns la tragere esti obligat sa ai o perioada de incercare(de pregatire), sa fii reverificat si, daca nu iei un calificativ macar corespunzator, pleci.
  Nu stiu pe nimeni, in cei 24 de ani ai mei in MAI, care sa fi plecat pt ca nu poate nimeri tinta desi am vazut multe tinte neatinse.
  Sunt un pensionar MAI.

 13. Este deja de notorietate faptul că unii polițiști și-au achiziționat pe cont propriu, de multă vreme, pistoale Glock, cam de când cu isprava colegului lor care a ucis coafezele de la Perla. Personal, n-aș mai pomeni brandul ăsta când vine vorba de poliție, din respect față de victime și de publicul îngrozit, mai ales că produsele lor nu reprezintă un etalon de calitate, ci doar un succes comercial controversat (nu tot ce este popular pentru că apare în filme este neapărat și foarte bun), iar conducerea companiei nu este tocmai respectabilă – mai mulți dintre directorii și dintre apropiații firmei au fost implicați în delapidări și șantaj, iar un director și complicele său au fost condamnați pentru o tentativă de asasinare a patronului.

  Și, în general, nu mi-aș face griji cu privire la înzestrare, din moment se pare că poliția are probleme mult mai mari:
  – șefii Academiei de Poliție plagiază și amenință cu moartea o jurnalistă pe cale să-i facă celebri;
  – un șofer de coloane oficiale depistat după foarte mulți ani că nu avea permis de conducere;
  – un polițist a fost prins că activa ca pedofil, prin lifturi, naiba știe de câtă vreme;
  – șeful de la controlul poliției de frontieră a fost surprins în timp ce îngenunchea la masa unor chestori, printre care și fostul șef al serviciului secret din MI;
  – multe scandaluri cu avansări în grad pe alte criterii decât cele de competență;
  – polițiști înfrățiți cu interlopi în masonerie;
  – echipaje care escortează infractorii;
  – cazul Cioacă și multe, multe alte scandaluri.

  Apoi, noțiunea de stopping power este la fel de „valoroasă” precum cea de hydrostatic shock… în scopuri de marketing pentru neavizați. Experții de la Academia FBI din Quantico, Virginia, au demontat de cinci ani mitul ăsta: pe cadavre, legiștii nu pot să deosebească rănile produse de calibre între .35 și .45. Mai amintesc din memorie doar o altă concluzie a lor, care demitizează total noțiunea aleasă ca titlu pentru articol: Numai gloanțele care nimeresc sistemul nervos central opresc atacatorii în timp util, indiferent de calibru și de tipul muniției (FMJ, expansivă). Problema cea mai mare a forțelor de ordine din America este că 70-80 % dintre gloanțele lor nu ating ținta! Ai noștri oare ce rezultate obțin la trageri?

  Așa cum bine au punctat alți cititori și cum zice proverbul că nu contează mașina, ci șoferul, la fel stă treaba și în privința armelor – nu contează pistolul, ci trăgătorul! Nu numai Mossad-ul a folosit cu succes calibrul .22 LR, acesta este și preferatul mafioților italieni sau braconierilor români, pentru că nu face nici prea mult zgomot și e periculos la 1,5 mile, adică la 2,4 km – scrie pe cutie!!! Și e doar un bob de plumb, mic și cârn, cu pulbere sub el cât nisip adună o domnișoară sub unghia de la degetul mic!

  Se mai face referire în articol la vechi calibre mari, pentru elefanți, acum, când sunt la modă armele cu aer comprimat pentru safari. Dar se omite aspectul esențial că mulți polițiști români evită să folosească armele din dotare de teama complicațiilor juridice posibile, pe fondul unei legislații nebuloase. Ce-ar fi mai întâi să-i protejăm prin lege, să nu le mai fie frică să se apere de criminali?

  Domnule, autor, intenția dvs. a fost bună, este normal să vă preocupe subiectul, dar soluția propusă este utilă doar ca reclamă pentru un anumit produs. Sunteți de acord să fie ajutată poliția mai întâi cu o reformă organizatorică, să fie făcută puțină curățenie printre cadre, să nu mai fie trimiși pe teren ofițerii corupți, instabili psihic sau care nu sunt capabili să mânuiască o armă? Să rămână la birou cadrele supraponderale care nu pot să alerge după un infractor pentru că riscă să-și provoace un infarct miocardic? Da? Haideți atunci să le luăm doar veste anti-glonț și să le cumpărăm alte pistoale și muniții abia după ce le vor uza și respectiv epuiza complet, în poligoane, pe cele existente în stocuri. Poate le vom lua tot Carpați, să susținem industria locală. Omologul său, Walther PPK, încă se vinde extrem de bine și este lăudat în revistele de specialitate.

  • „unii polițiști și-au achiziționat pe cont propriu, de multă vreme, pistoale Glock, cam de când cu isprava colegului lor care a ucis coafezele de la Perla…”

   Sunt absolut de acord cu dumneavoastră.
   Dacă ar fi avut revolver Glock dl Vladan ar fi fost mai eficient. Neavând, a reușit să ucidă doar două persoane, celelalte 6 lovite de gloanțe scăpând doar cu răni care nu le-au pus viața în pericol. Cu o armă mai performantă, având un „Stopping Power” mai ridicat, probabil ar fi reușit să fie mult mai eficient în demersul domniei-sale, ucigând 4, 6, sau chiar toate cele 8 persoane atinse de gloanțe.

   De asemenea, armele performante ar putea ajuta cadrele MAI și pe cei care le învață și instruiesc asupra modului în care să le folosească, spre exemplu la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din București, să ducă la îndeplinire cu mult mai mare eficiență amenințările cu moartea pe care le transmit jurnaliștilor incomozi.

   Da, foarte bun și la obiect comentariul dumneavoastră, domnule Vasile.

 14. De ce au nevoie de pistoale performante Intr o țară unde prostul de rând nu are acces la arme de auto apărare.Sa îi dotam cu ciomege că la englezii,ori mai nou cu coronavirus,doar nu trăim în America unde aproape oricine poate să aibă o armă.Am o ideie mai buna daca tot nu știu să folosească un pistol să culeagă sparanghel in germania,așa ne scăpăm și de pensionarii de lux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro