vineri, octombrie 4, 2024

Sunt trumpist dar mă tratez

Tratamentul pe care mi-l aplic este tăcerea. Am comis-o, atunci în 2016, când cu alegerile? Am comis-o. M-am certat cu Oti pe chestia asta? M-am certat. Mi-am cerut scuze? Da, dar abia anul trecut, după măgăria aia penibilă de pe 6 ianuarie. Mi-a acceptat Oti scuzele? Da, că are inimă bună. Dar de-acum a rămas o mâzgă proastă între noi. Nu pentru că el m-a făcut „conservator expirat” și nici pentru că eu l-am făcut „progresist împuțit” (astea se iartă între prieteni, se duc, se uită); ci pentru că fiecare dintre noi se simte nașpa. Să te cerți c-un prieten pentru un politician care habar n-are de existența ta! Una ca asta nu se face, pur și simplu.

Poate e mai bine s-o iau cu începutul. Oti (Attila) este un băiat blajin din Secuime, cu vreo șase ani mai tânăr decât mine; studii făcute la București (Politehnică), căsătorie c-o gălățeancă din Regie, emigrare de urgență în America, ani greuți de adaptare acolo, stabilire în Colorado, făcut copii și dus o viață de upper middle-class, cu muncă multă, bani buni, pescuit vara, schi iarna și vacanțe în Europa la fiecare trei-patru ani (evitând bunînțeles România). Am rămas prieteni, buni prieteni: anii din Regie (cu fotbalul, cu berea de după și cu semințele pe care ni le prăjea gălățeanca pe reșoul din camera lor de cămin) au contat și contează, într-un fel, mai mult decât traseul ulterior al vieții (profesie, copii etc). Oti și cu mine, când ne regăseam pe whatsapp, aveam ce vorbi și ce povesti și de ce râde iar și iar și iar („Mai ții minte când…”), de se minunau nevestele ce naiba mai era de tocat după atâta timp, dar uite că era! Până în 2016. Atunci ne-am luat rău în clonț.

Nu-mi justific acum opțiunea trumpistă de-atunci și nici n-am de gând să explic opțiunea hillaristă a lui Oti. Nu ăsta este scopul meu. Nu mă interesează nici argumentele pro și contra (au curs gârlă, m-am săturat de ele! Nu, mulțumesc!). Ceea ce mă interesează este eroarea, eroarea fundamentală: de ce? Adică: de ce omul de rând să investească patimă în politică? Ce, politicienii investesc patimă în oameni? De unde această eroare de poziționare? Cum putem fi atât de orbi încât să ne împărțim în triburi, trumpiști și antitrumpiști, bolsonariști și antibolsonariști, orbaniști și antiorbaniști, băsiști și antibăsiști, putiniști și antiputiniști, berlusconiști și antiberlusconiști etc, din moment ce nu ne iese nimic din asta? A, pe cei care au de câștigat ceva din accesul la putere a unei anume facțiuni politice – îi înțeleg. Pe cei care au ceva de pierdut din „căderea” unei anume figuri publice – iar îi înțeleg. Dar pe mine nu mă înțeleg! Și nici pe Oti! Hai, că el măcar avea drept de vot, dar eu? Ce m-a determinat să-i sar la beregată, doar pentru c-avea alt punct de vedere? Ce l-a determinat să creadă că Trump la Casa Albă însemna sfârșitul lumii? M-am tot gândit de atunci. Singurul răspuns coerent pare să provină din biologia evoluționistă (am rămas maimuțe gregare, cu ierarhie strictă de grup), dar e genul ăla de răspuns care nu convinge pe nimeni și-i enervează pe toți. Așa că nu-l dau. Dau însă un prim rod al cugetării mele adânci și limpezi ca apa de izvor:

Părerea mea este că părerea mea nu contează.

N-am terminat! Gândirea lui Buzea a mai ouat un ou de vultur, pe care îl voi înfățișa numaidecât, dar abia după ce povestesc cum m-am împăcat cu Oti al meu. I-am scris pe whatsapp dup-o lungă Epocă de Gheață, mi-a scris și el înapoi după vreo două zile (căpos și ungurul, căpos și eu), ne-am explicat în scris, cât de cât, apoi l-am sunat și am vorbit. I-am zis de la bun început, ca să fie treaba oablă: „Oti, am fost un dobitoc”. El s-a gândit o vreme ce să răspundă, apoi a produs: „Lasă, Mihăiță, că alții așa au și rămas”. Voia să sugereze, dacă e să transpun în vorbe frumoase, o veche idee („Consecvența este apanajul proștilor”), și zău dacă n-avea dreptate! Mai exact: lumea noastră este atât de plină din informații care zboară de colo-colo, bombardându-ne din toate direcțiile (fie că vrem, fie că nu), încât e imposibil pentru oricine, cât de ager la minte ar fi, să aibă dreptate de fiecare dată. Inevitabil, într-o judecată, două, trei sau o mie, omul cel mai isteț tot se va înșela. Și atunci are de ales: fie se agață de eroarea lui, fie și-o asumă. 99% din omenire alege prima variantă, ca marxiștii mileniului doi: la gard am prins-o, la gard am legat-o! Ei, și ce dacă Stalin a făcut și-a dres, tot comunismul rămâne viitorul luminos al speciei umane! Bine, ăsta e-un exemplu bătrânesc, dar prezentul abundă în exemple mult mai fierbinți; nici nu vreau să pomenesc de Gaza și de Abdesalem Lassoued (ca să dau și-un exemplu de lângă cartierul meu), pentru că istoria noastră e-n plin marș, nu ca cea din „frigiderul” socialist. Ergo, iată a doua și ultima cugetare:

Am o părere dar nu sunt de acord cu ea.

Tot ce-am scris până acum pare o pledoarie pentru „relativismul” ăsta la modă, care zice că nimeni n-are dreptate și toți au dreptate. Nici vorbă de așa ceva! Din punctul meu de vedere, relativismul moral e mai rău decât o tâmpenie; e o crimă. Reprezintă o armă extrem de eficientă a spălătorilor de creiere: dacă nimeni n-are dreptate, atunci fiecare prost are dreptatea lui și trebuie respectat pentru asta. Păi, da. Sigur că trebuie. Eu nu zic să nu-l respectăm pe prost, dar doar cu condiția să tacă. Și, pentru că prostul am fost chiar eu, am început tratamentul și să știți că-mi priește: de-o vreme nu m-am mai certat cu nimeni, în afară de nevastă-mea. Că n-am spălat vasele, că n-am dus gunoiul, mă rog, chestiuni ardente din punctul ei de vedere, dar fără consecințe pe termen lung. Ca cele ale disputelor politice.

Pe vremuri, când eram copywriter la București, Biblia noastră (a copywriterilor din primele generații, că meseria asta nu existase în trecutul comunist) era o cărticică publicată în 1981 de Al Ries și Jack Trout: „Positioning: The Battle for Your Mind”. Recunosc cinstit că nu-mi amintesc niciuna dintre reclamele pe care le-am clocit atunci, între 2006 și 2012, cât am lucrat în branșă; nici măcar una! Asta arată ce minune de copywriter am fost, en passant fie spus… dar n-am uitat nimic din cărticica celor doi americani. Simplific la extrem mesajul ei: de convins nu mai poți convinge pe nimeni în zilele noastre, pentru că toți avem acces la aceleași informații și în același timp; ceea ce încă mai poți face, însă, este să te poziționezi undeva în mintea omului/clientului/cumpărătorului, și cât mai clar posibil, mai neechivoc. Dau un exemplu din carte, unul care mi-a plăcut: „Noi suntem a doua firmă pe piață. De ce să lucrezi cu noi? Ne străduim mai mult”. Vedeți? Atunci când fiecare firmă se promovează ca fiind Cea Mai Cea, e imposibil să le deosebești între ele, darămite să le mai reții și numele. Dar denumirea firmei care anunță că e „a doua” o reții fie că vrei, fie că nu: e singura. Asta e „poziționarea”, așa cum o defineau autorii (au murit, săracii, Dumnezeu să-i ierte). Dar ce este „bătălia pentru mintea ta”? Păi, ce să fie… exact ceea ce ei spuneau că nu se mai poate în ziua de astăzi (dar uite că se poate!): scremerea fiecărui actor politic/social/religios/economic de-a te convinge că el are dreptate. Și că, dacă-l asculți și-l crezi, te vei situa de partea Binelui. Și a Viitorului, evident: el are dreptate nu numai în privința a ceea ce este, ci și-n privința a ceea ce va fi. El este un fel de Mama Omida. Ascultă-l și îți va fi bine. Nu-l asculta și dai de dracu’.

Nu vreau să vă fi irosit timpul; dacă tot ați citit până aici, iată opiniile unor oameni de la care chiar avem ce învăța, noi toți, deștepți și proști la grămadă. În primul rând, Grig Davidovitz vorbește amar despre situația concretă din prezent. Citez:

„Cred că noi am fost într-o perioadă […] de relativism absolut. Deci, nu mai există adevăr și minciună, albul poate fi negru și invers, iar fiecare spune ce vrea fără nicio legătură cu adevărul. Și, ce e mai important, este să fii convins de ceea ce spui tu și să spui asta cu siguranță. Dar, la sfârșit, în realitate, există adevăr și există minciună, iar când cineva te atacă, ori reușește, ori nu reușește. Aceasta nu mai este relativ, este absolut”.

În al doilea rând, Jerome K. Jerome expune* o caracteristică eternă a ființei umane; ca să-i zic în cuvinte de-alea greucene, o „trăsătură anistorică”. Citez:

„Munca era grea și salariul era mic, iar ceea ce ne făcea să continuăm era credința că îi învățam pe oameni și-i făceam mai buni. Dintre toate jocurile din lume, cel mai răspândit și iubit este jocul de-a școala. Aduni șase copii și-i pui să stea jos, în timp ce tu te plimbi prin fața lor c-o nuia și-o carte. Îl jucăm când suntem micuți, îl jucăm când suntem băieți și fete, îl jucăm când ajungem bărbați și femei, îl jucăm și când, boșorogi și în papuci, ne târșâim pașii spre copârșeu. Jocul nu ne plictisește vreodată și nici nu ne săturăm de el. Un singur lucru-l strică: pretenția fiecărui copil de-a fi el cel cu cartea și nuiaua. Sunt sigur că motivul pentru care jurnalismul e-o meserie atât de căutată, în ciuda nenumăratelor sale dezavantaje, este acesta: fiecare ziarist simte că el este băiatul cu cartea și nuiaua. Guvernul, clasele și masele, societatea, arta și literatura – sunt ceilalți copii. El îi învață și-i face mai buni”.


* Dau aici și originalul, că nici traducerile mele nu mai sunt ce-au fost: ”It was hard work, and the pay was poor, what sustained us was the consciousness that we were instructing and improving our fellow men and women. Of all games in the world, the one most universally and eternally popular is the game of school. You collect six children, and put them on a doorstep, while you walk up and down with the book and cane. We play it when babies, we play it when boys and girls, we play it when men and women, we play it as, lean and slippered, we totter towards the grave. It never palls upon, it never wearies us. Only one thing mars it: the tendency of one and all of the other six children to clamour for their turn with the book and the cane. The reason, I am sure, that journalism is so popular a calling, in spite of its many drawbacks, is this: each journalist feels he is the boy walking up and down with the cane. The Government, the Classes, and the Masses, Society, Art, and Literature, are the other children sitting on the doorstep. He instructs and improves them”.

Distribuie acest articol

71 COMENTARII

  1. sa inteleg ca acum ti-a transmis el scuze, gen aveai dreptate, ca cei care spuneau de Trump ca va distruge economia si va aduce razboi, au facut ei asta (democratii)?

  2. Cel mai cunoscut joc din lume ,jucat in copilarie de indiferent cine dar desigur de noi toti, este joaca „ de-a mama si de-a tata ”. Nici macar jocurile actuale, de care noi nu am avut parte(cei trecuti de o anume virsta) ,cele de felul Warcraft sau altele asemenea , nu pot inlocui joaca copilariei si uneori jocurile adolescentei fiecaruia dintre noi .Daca ne intoarcem la tratamentul dedicat influentei lui Trump in intreaga lume nu putem decit sa aratam ca nu esti singurul de forma „Stan Patitul”.Si eu ,ca dealtfel multi altii , am intrat, inca dinainte de a incepe scrutinul electoral cu pricina,in a ma contrazice, pe subiect, cu multi dintre cunoscutii mei, fie asimilitati prieteniei fie chiar cu unii dintre membrii familiei, ce tineau mortis sa imi arate un adevar personal si maretia personajului mai sus amintit .Nu o sa intram in dezbaterea pro si contra chiar daca daunazi Trump a facut deliciul erorilor nefortate si ne-a aratat un Orban de Budapesta devenit peste noapte „turcul ” si nici nu vom insista asupra problemelor cu legea ce ii afecteaza demersurile politice.Putem doa arata ceea ce stie o lume intreaga .Hilary Clinton a cistigat sufragiul universal dar a pierdut alegerile .A doua oara Trump, chiar daca el presupune ca ar fi cistigat ,tot nu ar fi cistigat .Indiferent cum a doua oara Trump nu putea cistiga alegerile din SUA.A treia oara va fi ca si a doua oara daca nu cumva va rata nominalizarea si atunci jocurile politice se schimba total .O intreaga lume Occidentala nu il va ajuta . Pacat ca in primele alegeri sondajele au arata victoria clara a doamnei Clinton iar Democratiile lumii si prietenii lor nu au intervenit nicicum .A treia oara J.R.Biden are pregatite toate scenariile prin care nominalizarea Partidului Democrat sa cistige alegerile .

  3. „upper middle-class, cu muncă multă, bani buni, pescuit vara, schi iarna și vacanțe în Europa la fiecare trei-patru ani „. Cam rar la 3-4 ani sa mergi in vacante, insa spre deosebire de Europa unde vacantele se tin lant, in America munca este pe primul loc si vacantele mai rare. Nu intamplator lumea evolueaza datorita Americii.
    Nu cred ca in SUA exista notiunea de „siesta” dupa masa de pranz, de exemplu.
    Daca prietenul Oti sa votat Trump, inseamna ca a simtit ceva dubios venind dinspre liota de politicieni progresisti si s-a speriat. El a emigrat in America tocmai ca sa scape si sa se indeparteze cat mai mult de fostul spatiu comunist, de fosta inchisoare comunista in aer liber in care traia. Probabil ca ceva in SUA i-a adus aminte de vechile ideologii si politici, dorind prin votul lui sa opreasca avantul progresist cu iz marxist care se intindea pretutindeni. Votul lui Oti pentru Trump a avut o alta semnificatie fata de votul americanului de rand care se chinuie cu un salariu mic la Walmart si care a votat cu Trump pentru a avea eventual un salariu mai bun si o asigurare mai buna. Noi, in Europa, nu prea simtim devierile politice care apar in diverse guverne sau la varful UE, deoarece UE nu este bazata pe capitalismul pur american, ci este mai degraba un hibrid intre capitalism si socialism, un spatiu in care protectia sociala este mai importanta decat plata taxelor si impozitelor, un loc in care fiecare somer poate sa bata cu pumnu-n masa si sa-si ceara „dreptul” la somaj pe viata si alocatii pentru toata familia. Mai mult, „simturile” politice fine sunt total atrofiate in cazul functionarilor europeni care traiesc efectiv in bula lor europeana, fara legatura cu realitatea din Bruxelles. Daca Tov, Ursula iti spune ca de maine trebuie(!) sa mergi pe 4 roti cu masina electrica sau sa tragi doar de 2 ori apa la WC ca sa salvezi planeta prin economisirea apei, europeanul se conformeaza imediat fara sa mai gandeasca cu mintea lui. Faceti acelasi lucru in SUA si spuneti-i unui texan ca trebuie sa renunte la „camionul” lui Dodge si vedeti ce reactie are. In cel mai bun caz iese cu pusca si ocheste. De aia zic, daca America rezista acestui atac concertat impotriva democratiei si libertatilor noastre, atunci este bine. Daca nu, atunci mi-e teama ca vom intra intr-o era intunecata rau in care libertatile vor disparea cu totul.

    • Ai de ales intre ‘libertati’ si supravietuirea speciei, pur si simplu. Texanu’ ala inteleg ca face bine, asa cum a facut cu citeva ore in urma un dezaxat din Maine, posibil ca i s-a parut ca ii umbla cineva la libertati.

    • @mike
      Mda, asa zisa birocratie Bruxeleza (in special Comisia UE) este de sorginte neomarxista, dirijeaza si planifica economia membrilor UE, etc, si evident trebuie desfintata in asa fel incat Bugetul UE, fondurile europene, PNRR, etc sa fie cheltuite dupa bunul plac al guvernelor beneficiare net la bugetul UE. Caci, membrii acestora (autodeclarati in oameni de dreapta de sorginte capitalista, anti-neomarxisi, pro-americani, etc;) stiu cel mai bine cum trebuie cheltuit banul contributorilor net la bugetul UE.

      In fine, eu sunt curios ce parere aveti despre deficitele si derapajele in privinta statului de drept prin Estul UE (a se vedea guvernele Fidesz, PiS, Babic, etc) sau despre involutia societatii civile. De asemenea, ar fi interesanta si pararea dvs despre deficitele si stagnarea reformelor structurale prin Estul UE, incepand cu mentinerea (pe alocuri chiar si consolidarea) monopolului „de stat” in cadrul sectorului energetic si in sectorul mineritului.

      PS. intrebati Congresul SUA daca va ofera un acces (de ordinul sutelor de miliarde) la bugetul SUA – pentru reconstructia infrastructurii, sistem sanitar, educatie, cercetare, agricultura, coeziune, etc, sau granturi grase (zeci de miliarde) sub forma de Foreign Aid pentru relansarea economiei si cheltuirea acestor fonduri „dupa bunul plac”, incepand cu plata pensiilor nesimtite, vouchere pentru vacanta, muzica, dans, voie buna, etc. Cam atat despre „UE este rea” si vai ce acrii sunt strugurii!

      PPS. Ca fapt divers, bugetul federal SUA este alocat statelor membre SUA si cheltuit (la punct si virgula) in linie cu politica bugetara stabilita de Congres si Presidentie /guvernul federal. In acest context, va recomand sa studiati „Top 10 Spending by Category and Agency” atat in Nordul Americii cat si in UK si veti observa ca politicele bugetare nu difera mult de cele din vestul UE. https://fiscaldata.treasury.gov/americas-finance-guide/federal-spending/

    • Într-una dintre primele acțiuni politice majore sub conducerea lui Mike Johnson, noul președinte al Camerei Reprezentanților, republicanii au prezentat o lege suplimentară de cheltuieli de sine stătătoare doar pentru Israel, în ciuda solicitării lui Joe Biden pentru un pachet de 106 miliarde de dolari care să includă ajutor pentru Israel, Ucraina și securitatea frontierei. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Republicanii au prezentat un proiect de lege în Congresul SUA care prevede sprijinirea Israelului și niciun cent pentru Ucraina.

  4. „Cum putem fi atât de orbi încât să ne împărțim în triburi, trumpiști și antitrumpiști, bolsonariști și antibolsonariști, orbaniști și antiorbaniști, băsiști și antibăsiști, putiniști și antiputiniști, berlusconiști și antiberlusconiști etc, din moment ce nu ne iese nimic din asta?”

    Domne, am si o parere din categoria ou de vultur pe tema asta. Nu prea puteam sa o comunic pana acum, desi simteam ca e ceva acolo. Mai exact, clocisem mult la ea, dar nu stiam cum sa ma pozitionez. Asta e viata. N-am fost toti copyrighteri. Nu stim toti chestii asa fine, iar eu am mai fost si profil real la scoala. Greu doar cu cuvintele, fara formule. Saptamana trecuta insa am avut putin noroc si am dat peste un citat al unui personaj celebru. Asa ca am rezolvat si cu pozitionarea. Carevasazica, in cele ce urmeaza, voi actiona pe baza vechiului principiu de vanzari si marketing: „ia uitati buey ce a zis ala!”

    Pana la citat, haideti sa vedem un exemplu. Prietenul meu forumist si trumpist cu acte in regula, domnul Absurdistan (Absurdy, intre prieteni) spunea ceva interesant in primul an al erei Trump. Cu sincera bucurie ne anunta pe forum ca datoria publica a statului american incepuse deja sa scada, deocamdata doar cu 100 de miliarde. Era o suma modesta. Chiar si Absurdy recunostea lucrul asta. Dar importante erau victoriile viitoare. Datoria urma sa scada semnificativ, iar Trump urma sa puna punct iresponsabilitatii fiscale odata pentru totdeauna. De asta si fusese ales. Trump era un business man. Un om pragmatic si realist. Un outsider. Omul de care tara avea atunci nevoie (si are si acum). Gata cu deficitele bugetare aduse de politicienii de cariera.

    Revenind la intrebarea din articol, ii iesea colegului Absudry ceva din faptul ca era trumpist? Normal ca ii iesea. Ce anume? Raspunsul ni-l ofera marele Napoleon Bonaparte – puneti-va cu el care aveti curaj :D. Un chef est un marchand d’espérance / a leader is a dealer in hope. In calitate de trumpist, si doar in calitate de trumpist, Absurdy putea in sfarsit sa viseze la un viitor luminos. In realitate, datoria publica a crescut spectaculos in era Trump, pentru ca populist care sa taie deficitul bugetar nu s-a mai vazut. Daca ar face asa ceva, n-ar mai fi populist. Dar astea sunt amanunte. Important e ca oamenii se hranesc cu speranta, iar Trump asta vinde adeptilor. Momente de bucurie si extaz, visand cu ochii deschisi la marete victorii viitoare aspura stangii, asupra deficituli bugetar si asupra corectitudinii politice. Iar daca zici ceva de rau de Trump, inseamna ca vrei sa le iei oamenilor speranta. Aerul.

    Asa e si in Romania. Puteai sa spui ceva de rau despre Ioan Stoica unuia care depusese banii la Caritas si astepta sa-i retraga peste o luna? Puteai sa-i spui unui adept MISA ca Bivolaru e un escroc? Cum sa faci asa ceva. Le iei oamenilor alora speranta. Aerul. Sensul existentei. Sa faca ei singuri asa ceva? Exclus.

    Asa ca ceva tot iese din toata chestia asta. Ca nu tine la nesfrasit, aia e. All good things must come to an end. Dar nu e nicio tragedie. Comertul cu sperante va fi tot timpul acolo. Nu merge in politica, merge cu 6 din 49 sau cu pariuri sportive. Important e sa fim optimisti!

    • citati niste date care va convin, in afara contextului. incercati cu nivelul de trai, inflatia si datoria publica de dupa trump

      • pai va spun chiar eu din ce context am scos datele. din contextul ca Trump promite multe chestii pe care adeptii vor neaparat sa le creada. sunt si ei oameni si au si ei dreptul sa viseze frumos. altfel spus, cererea s-a intalnit cu oferta si pe piata iluziilor politice .

    • „Important e ca oamenii se hranesc cu speranta, iar Trump asta vinde adeptilor.”. Cu alte cuvinte, Trump e singuru’ politician adevarat de pe planeta, ceilalti ce poarta acest nume fiind de la scoala de maici, doar cu adevaru’ pe buze?

      • e foarte bine ca ai intrebat, pentru ca vad ca ai unele nelamuriri. multi din politica si-ar dori sa aiba si ei cate un cult de ‘jde milioane de adepti care sa-i considere genii ale sahului tridimensional de fiecare data cand spun cate o tampenie, dar nu orice mitoman are si cult. Trump are, si asta pentru ca le ofera oamenilor alora ceva. despre asta e vorba.

  5. Asa-ti trebuie daca te imprietenesti cu un ungur! De altfel cred ca minti, nu te-am vazut niciodata trumpist, te-as fi stimat daca ai fi fost.
    Ca despre asta-i vorba, fiecare cautam stima, aprecierea celorlalti, likuri, indiferent de tema, indiferent de imprejurare. Nu prea ne pasa de politicieni, cum nici lor nu le pasa de noi. Chiar ne bucuram cind mai pica vreunul pe bec.

    Si ar mai fi ceva. Noi, cu totii, dorim sa salvam lumea. Cum zicea Ephraim Kishon, uite ca stiu si eu sa dau citate: „Nevoia de a salva umanitatea, chiar și împotriva voinței sale, dacă este necesar, este o trăsătură tipic evreiască. A fost evident mai ales în cazul fiului unui rabin din Trier, care a devenit cunoscut sub numele de Karl Marx. El a visat la egalitate pentru toți oamenii, la o societate fără clase, la producție fără exploatare și la alte lucruri frumoase care s-au dovedit practic imposibile – cu câteva excepții în Galileea și Negev.”

    P.S Eu nu gresesc niciodata, am intotdeauna dreptate, de aceea am putini prieteni unguri. Uneori sunt inteles gresit!

    • Ca sa nu mai vorbim de Galati!
      Nu toti maghiarii sunt unguri, deoarece nu traiesc in Ungaria
      (reciproca e adevarata)
      Trump e doar o anomalie, cum e si o pandemie/ ori un razbel regional, care pot/oate produce o catastrofa mondiala.

    • Cu cat se inmultesc trecerile de pietoni, tot mai multi ” binevoitori” vor s-ajute bunicutele sa traverseze strada; uneori, chiar fara voia lacestora.

  6. Tratamentul nu merge, productia irelevanta a neuronilor se revarsa in continuare, marturie fiind existenta paradoxala a acestei autocritici, corecta in fond dar fara efecte asupra formei; autorului ii place prea mult sa se vada gindind. A face apologia tacerii ca penitenta pentru pacatele din trecut si cale spre mintuire in 1900 de cuvinte este o culme a narcisismului escaladata de foarte putini.

  7. @ggg cred ca ai ratat sensul articolului. Lasa-l sa dospeasca vreo cateva zile, mai citeste-l o data si apoi mai lasa-l la dospit macar vreo cateva saptamani. Vezi atunci daca mai ai sau nu aceeasi parere de acum.

  8. De ce nu funcționează „agree to disagree” sau „lucrurile care ne unesc sunt mai multe/importante decât cele care ne dezbina”? Pentru ca sunt contraintuitive, pentru ca nu fac parte din educația formala, pentru ca putem avea carente de civilizație atat ca indivizi cat si ca popor. Nu sunt, oricum, primele optiuni pentru niște creiere înfierbântate, cum e cazul aici. De ce ne infierbantam atat de tare cand vine vorba de optiuni politice? Poate pentru ca sunt, de fapt, optiuni identitare si noi suntem într-adevăr maimuțe gregare, cum spune autorul. Mi-au plăcut tratamentele propuse. Si imi place si metafora: indivizi de etnii diferite care trăiesc in tari diferite de cea de origine descopera pana la urma beneficiile si ratiunile comportamentului civilizat. Si speranta implicita ca civilizația ne va salva, chiar ca e posibil sa mai dureze câteva generații.

  9. „Tratamentul pe care mi-l aplic este tăcerea.” se numeste botnita respectiv autocenzura de frica altora.
    Din pacate s-a ajuns aici datorita moralizarii in politica si societate si nu este altceva decat gandire asistata.

  10. Daca Oti v-a acceptat scuzele ( sau nu ) nu înseamnă că le-ați cerut ( de la el ) ci că i le-ati prezentat . Nu dumnevoastra l-ați făcut pe Oti și nici Oti pe dumneavoastră . Ați vrut să spuneți mai degrabă cum v-ați numit unul pe celălalt … Oare citi creștini care au comportament de necreștini se tratează ?

  11. Cel putin D-le Buzea, v-ati revenit. Inca mai e speranta pentru Dv.

    Altii sunt inca incremeniti in cultul lui Trump, indiferent de ce vad is aud.

    Cand e vorba de Trump, legea Occam Razor e perfect valabila. Ceea ce vezi si e simplu sa interpretezi e exact realitatea si adevarul. Trump nu e nimic altceva decat un confidence man care nu isi vede altceva decat de propriul interes. Iti promite si jura ce vrei sa auzi ca sa ii faci voia. Nu mai are nevoie de tine, te arunca din autobuz.

    Cel putin la Dv ati intrat cu un prieten apropriat in disputa. Stiu cupluri care au ajuns la divort din cauza lui Trump. A reusit sa imbarlige multa lume.

    • „Ceea ce vezi si e simplu sa interpretezi e exact realitatea si adevarul.”
      Interesant ca-n America, juma’ din populatie vede o realitate si – un adevar, juma’tea ailalta, altele; taman contrare’.
      Or fi folosind brice diferite, da’ tot patent Ocam ?!

      • Raspunsul e simplu. Jumatate vad ce vor sa vada, nu ce este. Vorbim de Trump aici.

        Si nici macar nu vorbim de jumatate. In privinta lui Trump, sunt cam o treime spalati la creier si care vad ce vor sa vada. Restul, incluzand multi republicani, nu vor sa mai auda de Trump.

  12. Felicitari autorului ca a fost capabil sa-si schimbe parerea despre ceva in care inainte credea cu pasiune.

    Oamenii sunt pasionati de politica pentru ca rezultatele alegerilor le afecteaza viata. Daca au norocul sa poata sa voteze si daca poata sa convinga pe cineva sa voteze la fel, vor incerca. Nu e cazul cand unul din cei doi care se cearta nu poate sa voteze dar e cazul in general.

    • Avand in vedere ca prea putine promisiuni politice se si confirma dupa alegeri, cred ca „pasiunea” pentru optiuni politice diferite tine de un orgoliu omenesc greu controlabil; mai ales in zona intelectualilor.

  13. am citit undeva că a fost înființată Asociația Trumpiștilor Anonimi. Așa începe, cu mărturisiri publice. Cred că mulți se simt mai bine după ce-și găsesc alt idol. Ce ziceți de unul de sezon?…ați putea deveni un Bibiman, un Macronist sau un Recepofil, ba chiar un Orbanist. Nu știu cum se numesc cei o venerează pe Ursula, dar i se citește pe față dorința de a fi obiectul cultului personalității, desigur un cult rafinat, european, ultratolerant, deschis la culte alternative; desigur, se pune problema dacă veți fi primit in bisericuța lor de multiculturnici cu un asemenea trecut odios..

    • Trumpistii, și numai trumpistii, acceptă anonimatul. Toți se află în căutarea unui lider, exact ca minionii galbeni ca lămâia în căutarea unui mini-boss portocaliu ca dovleacul.

  14. secui progresist? cam greu de gasit; trebuie sa-l pretuiesti! mai ales ca Trump admira FIDESZ si pe Orban; cam il incurca cu Erdogan, dar… ma rog;
    asta nu inseamna ca sunt cu progresistii; dar nici cu Trump…..
    din pacate, in Ro, de la ’89 incoace, nu doar prietenii se cearta din motive politice, ci si rudele; mai nou, cand se aduna familiile mai mari, se interzic discutiiile politice! si asta e bine, cred eu

    • Orice interzicere din zona politicului e de bun augur, atata timp cat mai putem discuta liber despre sexu’ ingerilor…

  15. Nu greșim, în cel mai rău caz nu ne-am făcut înțeleși. De asta investim sudoare și puls în politică, în fotbal, în circulație, în programa școlară, în orice. Necazul nostru este că nu suntem ascultați. Deși noi știm cel mai bine ce ne lipsește, ce ne dorim, ce ne trebuie. Fiecare dintre noi! Căci dacă mie îmi trebuie o idioțenie, un cretinism, atunci de același lucru au nevoie toți, chiar dacă ei nu știu. Iar asta e valabil oricât de conservator sau de progresist e celălalt, oricât de expirat sau împuțit ar fi. Și atunci când apare antrenorul sau politicianul care pare că te-ascultă și îl bagă pe ăla în teren sau taie nodul gordian al hățișului legislativ, cum să nu-l susții?! El e ca tine, doar că a avut mai mult noroc. Te simți important și asta nu-i puțin! Mai ales când te cerți cu nevasta că n-ai dus gunoiul. Tu ești deja la alt nivel: ești decident, zbir sau samaritean, după cum vrei, despotul cu nuia și coji de nucă, invidiat și temut deopotrivă. Ce, e puțin?!

  16. O disputa fara de de miza .Trump nu va mai candida sau nu va mai fi lasat sa candideze .Razboiul din Ucraina ca si cel din Israel modifica toate datele problemei ce tine de scrutinul electoral din 2024 in SUA.Xi si acum si Iranul stau la coada(si-au luat audiente) sa il vada pe J.R.Biden .Neinfricatul Macron trimite si el o nava de tip Mistral in Mediterana si una de de tip Spital spre a ajuta pe cei raniti .J.R.Biden la promite palestinienilor o tara .Hamas este incet, incet, distrus .Trump si daca ar concura si ar cistiga nu poate sa mai schimbe nimic .evident este cum asta nu se poate intimpla .Occidentul in frunte cu J.R.Biden ii va opri parcursul .

  17. Domnu’ Mihai, toate ca toate, dar că ai trântit-o pe aia cu “progresist împuțit” n-o cred și pace! Dumneata ai vocabular, ai erudiție, cunoști jonglerii lexicale, ce naiba te-a apucat să o dai pe platitudini dintr-astea triviale? Tradiționalismul obligă? Nu-mi vine să cred!
    De asta nu cred nici că i-ai zis așa, chiar dacă merita. Trumpistii cu ștaif au un arsenal mai bogat și mai inventiv: neomarxist, ceaușist, stângist, zgubilitic, pafarist șamd. Sau unul alternativ, cu tentă parabolică, care țintește exact ca o rachetă balistică: banii altora, pomanagiu, incomplet perfect, activist, indecis sexual, coate-goale, juvenil … și asta doar la prima strigare!
    Și apoi “împuțit” e neconform. Aduce a vechi, stătut, putred, scos din uz, cu termen de valabilitate depășit. Bun, înțeleg ca trebuia să fie o replică la acel “expirat”, dar chiar și pentru un conservator aflat în descompunere se putea găsi ceva mai de soi: reșapat, reciclat, rumegat, iar nu doar un banal epitet de budă de țară. Dar asta e, ca și traducerile, nici trumpiștii de azi nu mai sunt ca cei de altădată!

  18. Nu cred ca Trump are sanse sa mai devina presedinte, asa cum nici Biden, nu cred ca mai poate..Biden este experimentat, dar prea in varsta, iar Trump putin mai tanar, dar foarte slab politic….Cu siguranta va ajunge acolo o persoana mai tanara, si destul de dinamoca..Cam asta s-a intamplat mereu in SUA, in situatii critice….Nu stiu cine, dar cred ca asa va fi!

    • Daca J.R.Biden , dupa ce pune in balanta decizia tuturor americanilor de a continua sau nu conflictele existente si de a ajuta aceste natiuni democratice totul in ideea de a proteja si natiunea americana in viitor , simte sau sondajele il vor situa in afara cistigarii scrutinului , va aduce in fata natiunii americane o alta persoana nu neaparat politician posibil o doamna .In acel moment J.R.Biden va cere si amicului Trump sa procedeze la fel si sa lase locul liber in favoarea unor politicieni mai noi .Oricum ar fi Trump nu va mai ajunge Presedinte .Lumea occidentala nu il vrea .

  19. Nimic nu poate fi mai simplu de inteles decit plecarea trupelor Rusiei din Transnistria aidoma trupelor Armeniei din Nogorna trupe ce vor fi insotite si de unii dintre cetateni ce se considera etnici rusi .Trilaterala Romania ,Rep .Moldova si Ucraina va deveni un intreg in momentul plecarii rusilor moment ce va aparea extrem de repede .Orban ramine singurul Dictator intr-o mare de democratie .Daunazi i s-a arat usa .Nimeni nu tine Ungaria cu forta in UE ne zice Borrel. Bine ca macar doamna Katalin, dupa intilnirea cu Iohannis , incepe sa preia comanda .Iohannis va face de acum inainte si programul atasat Ungariei .„Turcitul”Orban(noua porecla oferita de Trump) isi incheie urit cariera politica .In SUA o data cu apartia celor doua razboaie nici macar Trump daca ar candida si ar cistiga nu ar mai putea sa schimbe nimic .J.R.Biden deja conduce intreg jocul universal. NATO1 si NATO 2 din Pacific pune capat aventurilor razboinice ale Rusiei si Chinei .Razboiul din Israel este unul ce are drept tinta Iranul si Hezbollahul si el nu se va incheia curind .Hamas este deja distrus dat totul va continua pina ce J.R.Biden va cistiga alegerile .Intreaga lume occidentala. acum si Israel , va pune umarul la a face asta .

  20. O minune de scriitura.
    Radu Budeanu mai scria asa . Pentru a-l cita, ne-ati ” edulcorat angoasele” cu acest articol.
    Ma intreb daca americanii merg la cinema si daca „Burnt By the Sun” a fost pus pe lista filmelor cenzurate.

  21. Eu nu inteleg cum sa ii votezi pe aia doi in locul lui Trump. Dar acum inteleg ca daca era el era un razboi de ala. Asa ca e cel mai bine.

  22. Pe vremea lui Trump SUA au dus-o bine si pe lângă ei și restul lumii.
    Le-a plăcut de el si-l curtau toate celebritățile pana când a întrat în politica. Era același om, dar nu făcea parte din establishmentul satanic warmongering. Nu si-a luat licenta scriind ode unor iubitori ai satanei sau dedicând scrieri unor radicali comunisto-globalisti. N -a defilat cu curcubeul , n-a dansat cu UE, n-a pornit războaie. Ca exagera cu expresiile, ca se lupta cu jurnaliștii, dar nu fugea de conferințe de presa și de întrebări capcana si mai avea și un purtător de cuvânt „assassin”, vorba lui Rogan, care nu era niciodată nepregatit.
    Acum democrații fac exact ca psdacii si se dezlănțuie nebuni „pentru că putem”!

    • Capitoliul a fost momentul parasirii carosabilului, moment decisiv in prabusirea carutei sale. Cu Trump in capastru. Nu-i vad o cale de intoarcere, mai ales ca suporterii sai de azi calca zgomotos in mai toate strachinile idolului: Ucraina, economia noua, clima, hidroclorochina/antivaccinism, NATO.
      P.S.
      …iar (bulu)macii sariti din strachini pe caldaram sunt rapid inhalati de prozelitii omni-contrarieni rasariti ca ciupercile (halucinogene) pe contributors.ro.

      • Capitoliul a fost un set up.
        Când cică ai „cele mai multe voturi din istoria SUA”, nu te dezlănțui ca innecatul asupra adversarului politic .SUA sub coruptul biden este un eșec opulent. Numai aparatul democraților arata ca intr-o distopie veritabila, cu bărbați care nasc sau poarta fusta și pieptul plin de decorații fără să fi participat la nicio bătălie, indivizi bizari și cringy care au rujul mai vizibil decât butonul nuclear de care se ocupa , vicepreședinte cu discurs de școală primara, aparatcik comunistoid care se ocupa cu dezbinare sociala de orice fel și cenzura media, ideologie woke satanica ridicata la rang de principii democratice, invazie de carteluri și teroriști în sud, sterilizarea copiilor și confuzionarea și indoctrinare lor.. Ce sa mai zic de fuga de conferințe de presa din partea unui mos cu evidente și dese sincope cognitive! Pai dacă Trump ar fi căzut pe podium, pe scara avionului, dacă ar fi emis măcar una din minciunile și inepțiile iezuitului cu legături ciudate și corupție la greu, cred ca l-ar fi împușcat fbi, cia sau dnc. Dar asa stânga comunisto-marxisto-sexoasa merge înainte, călcând constituția în bocancii bolșevici, știind ca omului ii place faradelegea și ca îi vor susține.
        Știu ca veți striga pe-aici ca cei care nu-s cu moșul sunt cu putin, dar evidenta faptului ca se dorește distrugerea Americii din interior ,cu robinetul la cârma ,nu poate fi contestata.
        Romanii care au fugit în SUA din cauza comunismului nu sunt de partea democraților, la fel ca cei din Canada care nu-l înghit pe trudeau.

        • Nici o problema doamna Monica;folositi tot arsenalul dreptei trumpiste,da’ intre timp republicanii pregatesc o surpriza de proportii;au votat contra ajutorului militar dat Ucrainiei (dar, interesant DA pt. Israel, deh si la ei morala e relativa).
          Asa ca idolul (al multora) anti progresist Putin, seful statului Aparator al Adevaratei Morale si al Adevaratei Religii Ortodoxia isi freaca miinile de bucurie.
          Si uite asa dreapta pretins conservatoare cu idoli de mucava gen Putin sau Trump merge inainte,urmind sa distruga Ucrainia.
          Sa auzim numai de bine!!! Mai ales de ala conservator proputin.

    • Si tu vrei sa spui ca USA a pornit razboaie in perioada de dupa Trump ? Nu ai inteles nimic din ceea ce s-a petrecut in ultimii 20 de ani in lume!

      Trump este unul dintre vinovatii esentiali in ceea ce priveste atitudinea actuala a Rusiei, lasand la o parte faptul ca e evident ca nu are minte prea multa – ca sa nu zic ca de fapt e un idiot si nimic mai mult! A combatut prin ceva verva unor imbecili adulatori de comunism? Eu nu am observat!

      E de necomparat cu presedinti republicani precum Reagan sau George Bush senior! De unul precum acestia 2 aveam nevoie in acesti ani! Se linisteau urgent si Rusia si China si gloata islamista nemernica si criminala!

      • Urmezi propaganda MSM, fără argumente.
        Când vad ce face și ce zice biden, un iezuit globalist, Trump mi se pare filozof!

        • Cind vajnicii dreptaci republicani voteaza CONTRA ajutorului militar acordat Ucrainiei inseamna ca ceva scirtie in maretzul esafodaj al aparatorilor Adevaratei Morale din SUA;o fac doar de dragul de ai pune strimbe lui Sleepy Joe sau de dragul Adevaratei Morale?!Sau s-au convins republicanii ca Rusia lui Putin antiprogresista si Aparatoare A Aadevaratei Morale are pina la urma dreptate in conflictul respectiv si e bine sa-i puna la punct definitiv pe ratacitii frati si surori ucrainieni si ucrainience, rataciti in mrejele occidentului satanist decadent si progresist?!?!
          Pai ce bine ar fi daca ar reveni Trump; baietii astia 2, Trump si Putin pina la urma sint frati din alta mama ca altfel sint vajnici luptatori care lupta pt. apararea Adevaratei Morale?!Pierderile colaterale Nu conteaza.Nu-i asa?!

          • Va obsedeaza Ukraina? Morala nu inseamna sa dai bani la nesfarsit unor corupti doar pentru ca ti se pare ca lupta cu rusii. Mai asculta si alte opinii! Ucrainenii sunt carne de tun pentru Nato.
            Pacea trebuia negociata, nu moartea oamenilor pentru o iluzie! Acordurile Minsk1 si 2! Ucraina nu este tara membra nato, dar Victoria Nuland si biden s-au fluturat pe-acolo cu scopuri precise care n-au nimic de a face independenta acestei tari, ci cu destabilizarea rusiei, depozitara a unor resurse uriase.

            • MONICUTAA, a, tu esti Putinelu? Te-am prins, te-ai bagat in rochie lunga, sperand ca nu ti se mai vad *oghielele de bolsevic…

            • Desigur,draga doamna Monica!!!Dupa cum nenorocitii aia (mai cu seama din diverse republici asiatice) trimisi pe front de regimul lui Putin sint carne de tun la rindul lor pt.ca si complexul militaro-industrial rusesc functioneaza din plin,ba il mai stimuleaza si pe ala din Coreea de Nord.
              Pai doamna draga o fi facut Victoria N si Biden niste plimbari pe acolo fiecare cu interesele lor, dar pina la urma VOINTZA ucrainienilor (in majoritate satui de influentza si de jocurile Rusie in tzara lor) NU conteaza?!Cit despre destabilizarea Rusiei:nici o problema,se destabilizeaza singura doamna draga.
              Inainte de 24 februarie anul trecut toti trolii pro rusi din online trimbitau ca avertizarile NATO referitoare la o invazie la scara larga in Ucrainia sint „minciuni” si „propaganda” pro NATO anto Rusia, etc si ca Putin STIE BINE CA ESTE CONTRA intereselor nationale ale Rusiei ca sa desfasoare o invazie pe scara larga in Ucrainia si ca doreste doar sa protejeze minoritatea rusa din Donbas…
              Ei, cind iti dai cu stingu-n dreptu’,doamna Monica…Pina la urma factorul cel mai important in destabilizarea Rusiei e insusi Putin…

            • Domnule Lavrov, trageți rochia un pic mai jos că vi se vede părul de pe picioare.

    • Hai mai termina cu eticheta ‘putinist”! Argumente, taica! How convenient to cry „putin, putinist” când n-ai justificări!
      Sunt femeie, nu Ivan! I-am urat tot timpul pe rusi pt comunismul și bolsevismul pe care l-au adus în România, dar nu pot închide ochii la porcăriile globaliste promovate de radicalii de stânga din occident.

    • Un trumpist declarat a afirmat AICI că societatea este o entitate cu inerție mare, iar deciziile politice își fac efectele abia decenii mai târziu. Rezulta că bunăstarea din timpul mandatului lui Trump se datorează lui Obama, iar deziluziile din actualul mandat al lui Biden îl au ca decident pe Trump.

  23. Lucrurile sunt mai simple decât par din lectura articolului…A se citi definiția partidelor politice, chiar dacă în România cleptocratica partidele funcționează precum în filmul “Afacerea Est”.

    Un grup de oameni care au opinii despre lume și viață similare fac un proiect politic, pe care îl propun cetățenilor. Unii adera la el si constituie un partid politic, cu un program, si cer sa fie votați pentru a ajunge la guvernare si a-l pune în practică. Este simplu.

    Altfel, marketingul politic funcționează la fel precum cel comercial. Iar manipularea bine făcută și finanțată este întotdeauna ecficienta.

    Este rațiune pură, de ce trebuie să certe cetățenii între ei altfel decât prin dezbatere de idei?!

  24. Unde-s lustruitorii ghetelor lui Trump de pe Contributors? Ei ce părere au despre acest articol? Trădare, domnule Buzea!

    • Sunt aicea duomnu Alex. Da ce s-a intimplat? Parerea mea e ca domnu Buzea a scris cu totul altceva decit crezi tu. Domnu Buzea nu a facut o campanie anti Trump, ci doar a incercat sa sa descrie nebunia care ne cuprinde in anumite situatii in care suntem gata sa sacrificam prietenii pt nist eidei absurde. „Trump” a fost doar o figura de stil, un fel de capra cu trei iezi si lupul.

    • Eu sunt fan Trump si nu accept insultele. Vreau argumente solide, niu propaganda MSM. Trump are pacatele lui, dar SUA a dus-o bine pe vremea lui. Campania globalisto-comunista impotriva lui a fost si este de o virulenta fascinanta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Buzea
Mihai Buzea
Mihai Buzea este arborist și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: „Tarot”, editura Polirom, 2023.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro