vineri, iulie 10, 2020

Suntem încă oameni…

„Sunt încă polițist!

Și nu voi putea accepta vreodată faptul că un infractor, condamnat definitiv de ÎCCJ, poate să-mi conducă țara, poate să-mi hotărască viitorul, poate să-i stabilească destinul fiului meu!

Și nu voi putea să accept niciodată faptul că un infractor dovedit poate să hotărască modificarea legislație în baza căreia i-au fost probate faptele!

Și nu vreau să accept nici că infractorul poate să pedepsească instituția care l-a pedepsit!

Un condamnat definitiv, chiar cu suspendarea executării pedepsei, rămâne un infractor dovedit indiferent de instanța care s-a pronunțat în acest sens!

Așa am învățat! Așa am înțeles de-a lungul a 25 de ani de carieră!

După de-ăștia am alergat o jumătate din viață, pentru pedepsirea ăstora mi-am neglijat familia și mi-am șubrezit sănătatea! Din cauza ăstora am fost aruncat la beci, nevinovat fiind!

Așa voi gândi și voi simți cât încă sunt polițist, și pentru tot restul vieții după aceea!

Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

Aceasta text a fost postat vineri seara, după ora 23:00 de polițistul Traian Berbeceanu pe pagina sa de Facebook. L-am citit târziu, după ce m-am întors din Piața Victoriei, rebegită de frig și cu moralul la pământ. Mă tot gândeam la tinerii care ieșiseră în Piață, îmbrăcați subțire, unii fără fular și căciulă, fără ghete de iarnă, veniți direct de la muncă. Alții, înfofoliți cu geci de iarna, cu pantaloni de schi, cu fulare, apucaseră să treacă pe acasă și să se echipeze. Ca niciodată, am simțit că e prea mult, că atâta batjocură nu mai pot îndura. De un an de zile trăim sub asaltul unor penali înrăiți care sunt în stare să facă orice, chiar să golească țara, doar ca să scape ei de pușcărie. Uneori mi se pare aproape neverosimil tot ceea ce se întâmplă.

Cum să spui, zi de zi, că răul este bine și minciuna adevăr? Că cel care te fură este victimă, iar cel ce te apără agresor? Cum să accepți ca ministrul justiției să se transforme în avocatul infractorilor?

Mă tot întrebam cum se simte oare Toader Tudorel în propria piele. El, „marele profesor de drept“? Să apari în fața întregii țării și, vreme de aproape două ore, să-ți etalezi cu un cinism ultim profilul de slugă. Să transpiri mințind pentru a le scăpa pielea unora de teapa celor din familia Cosma? Să aduci drept argumente OUG 13 și afacerea Belina? Să vorbești despre decizii ale Curții Constituționale când tu însuți ai produs legi amendate de această Curte? Să vorbești despre denigrarea României, când tu ești unul dintre cei care o faci de râs și aici, dar și mergând la Bruxelles, unde cerșești audiențe și minți în stânga și în dreapta? Să te umfli în pene cu cariera pe care singur ți-o terfelești în mocirla politică din care pretinzi că nu faci parte?

Cum să îndrăznești să sugerezi că ne costă mai mult procurorii și că e mai rentabil să ne lăsăm furați? Cum e posibil să ții jurnaliștii două ore ca să-ți asculte inepțiile și să refuzi să le răspunzi la vreo întrebare? Până și unul ca Iordache îți dă clasă.

De unde atâta cinism, de unde atâta infatuare? Se poate lăuda acest ministru cu vreo realizare notabilă în timpul mandatului său? Desigur. A eliberat din pușcărie înainte de termen criminali, violatori, hoți. A conceput cele mai retrograde legi ale justiției, scrise anume pentru a o decapita. Cu asta se poate lauda marele jurist, fost procuror. Aceste fapte vor rămâne legate de numele său. Acestea și interminabilele discursuri, copiate parcă din cronicile staliniste de specialitate. Dacă a fost vreodată  profesionist, asta nu va mai ști nimeni peste 20 de ani. Va rămâne, aruncată undeva, într-un colț, o tristă imagine a unui pedant mincinos, avocat prost al penalilor pentru care a pledat și în instanță și în istorie.

Da, așa este. Dar asta nu ne poate consola pe noi, cei care ne ducem zilele în aceste vremuri de cenușă și suntem nevoiți să le ținem piept zi de zi. Să ne trezim în fiecare dimineață cu gândul la ei. Să suportăm efectele disprețului, prostiei și incompetenței lor. Să privim în urma copiilor noștri care pleacă în lume ca să-și caute o altă țară. Să-i îngrijim pe bătrânii care ne consideră vânduți lui Soros. Să urcăm zi de zi în autobuze supraaglomerate, să stăm la cozi ca să ne plătim impozitele din care se vor înfrupta ei. Să petrecem ore în șir pe șosele, să ne urcăm în trenuri care merg mai prost ca acum 50 de ani, să ne îmbolnăvim și să nu avem medicamente, doctori care să ne trateze, spitale în care să fim în siguranță.

Vineri seara mă simțeam învinsă de toate aceste gânduri. Ceva din ființa mea se rupsesem și o greutate insuportabilă mă apăsa. Furie, neputință, durere. Și atunci, ca un mesaj într-o sticlă aruncată în mare, am citit postarea acestui polițist.

„Nu voi putea accepta vreodată…“ Vorbele lui mi-au redat brusc și curajul, și determinarea, și speranța.

Suntem încă oameni. Și cât timp mai suntem, nu vom ceda.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Vad ca nimeni nu-si mai aduce aminte ca toader a fost unul din judecatorii Curtii Constitutionale care a servit fara nicio ezitare interesele pucistilor in 2012 cind Basescu a fost aproape de demitere si numai o judecatoare propusa de PSD a salvat situatia, pentru care profesionalismul a trecut inaintea servilismului. toader n-a fost niciodata altceva decit o scula si de aceea a si fost numit ministru de justitie in cele mai toxice guverne de dupa 1989.

 2. „ De un an de zile trăim sub asaltul unor penali înrăiți care sunt în stare să facă orice, chiar să golească țara, doar ca să scape ei de pușcărie. “

  De vreme ce doar de un an (simțiți) că se întâmplă, atunci, da, fraza următoare e justificată

  „ Uneori mi se pare aproape neverosimil tot ceea ce se întâmplă. “

 3. „De un an de zile trăim sub asaltul unor penali înrăiți care sunt în stare să facă orice, chiar să golească țara, doar ca să scape ei de pușcărie.”

  Schimbarea drumului României către autoritarism și depărtarea de principiile europene ale democrației și statului de drept înseamnă mai mult decât „doar ca să scape ei de pușcărie”. Obiectivul lor este mai mare/important, iar ei sunt mai mici în tabloul acesta decât consideră autoarea articolului. Cei care pun în fapt deturnarea României sunt doar politicieni-marionete ale kleptocrației (dintre ei, doar dl Dragnea s-ar putea să fi reușit trecerea din categoria aceasta în cea a kleptocraților). Mecanismul de consolidare a planului de jefuire continuă a României alcătuit de kleptocrați și pus în aplicare de personaje precum Dăncilă-Toader poate fi mai bine înțeles dacă sunt urmărite și declarațiile (grețoase, ce-i drept) ale personajelor precum Ghiță, Elan, Beny, Alex Adamesc etc. (oamenii din spate sunt mai mulți, dar aceștia sunt mai cunoscuți publicului) care fără scrupule, nu au nicio reținere în a depune eforturi financiare pentru denigrarea României, ori finanțarea unor campanii de compromitere a persoanelor care aplică legea.

  Nu este asaltul celor care vor să scape de pușcărie, ci asaltul celor care vor să permită infractorilor care constituie realul Stat paralel să extragă nestingheriți și pe termen nelimitat resurse din economia româneascâ. Este de fapt despre guvernarea kleptocratică și consolidarea statului de tip mafiot. Politicienii precum T Toader sunt doar instrumente.

 4. As zice ca daca Toder nu propunea revocarea cei de la Antena 3 ar fi scris despre el fix la fel:
  ” Cu asta se poate lauda marele jurist, FOST PROCUROR. ”. Doar ca in acea ipoteza apozitia ” FOST PROCUROR” ar fi avut o logica.

 5. Dumnezeu ajuta, dar nu baga si in traista ! Asta este o zicala romaneasca .
  itic, daca vrei sa te ajut sa castigi la loterie, atunci macar cumpara -ti un bilet ! ( asa graieste Dumnezeu catre Itic intr-un banc bun cu un vereu care voia sa cistige un milion la loterie )

  Romanii, aceasta populatie care ocupa un teritoriu ce inca se mai numeste Romania, au asteptat intotdeauna ca niste slugi rele , ca ub stapin binevoitor, sau Dumnezeu ( pe care il invoca numai la nevoie, dar uita de regula sa ii si multumeasca ) , sa ii ajute la greu, fara sa faca nimic .
  Din nefericire, acum, S=AU BAGAT SINGURI SI CONSTIENTI LA GREU si a venit momentul ca Dumnezeu sa le plateasca inconstienta cu care au adus si mentinut la cirma tarii, PRIN LIBERA LOR VOINTA EPRIMATA PRIN ALEGERI, SAU PRIN ABSENTA DELA ALEGERI, aceasta banda de tilhari. Daca crezi cu adevarat in Dumnezeu, atunci stii ca nu poti fi la infinit mincinos, lenes, hot si turnator, fara a veni si timpul cind esti chemat sa raspunzi pentru faptele tale.
  Este momentul infricosator pe care l prevestea St. Aug, Doinas:

  ” Cind acest popor TEMBEL,
  Va plati, pentru tot, pentru toate,
  Ce vei face Doamne cu el,
  In TERIBILA Ta bunatate ? „

 6. bune opinii, dar finalmente mesajul „nu vom ceda” , dupa mine, trebuie finalizat cam asa : de mai bine de un an, tara sta pe loc din cauza ca penalul drganea trebuie salvat ; n-ar fi bine sa-l aruncam pe el la gunoi ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Cristina Cioaba
Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)