sâmbătă, octombrie 16, 2021

Suntem mai mulţi decât cred ei

În aparenţă nimic nu s-a schimbat. Acelaşi popor complice la propria nenorocire a ieşit din nou la vot, alegând şi de astă dată aceeaşi împilatori, care-l prostesc şi spoliază de decenii.

La mijloc nu este neapărat obtuzitatea şi ignoranţa electoratului, cât sindromul de neajutorare deprinsă în generaţii de opresiune. Lipsa de alternative şi sentimentul de neputinţă au făcut din resemnare starea de spirit dominantă, iar din acomodare umilă, strategia fundamentală. Între acvile, bouri, lei şi delfini, heraldica unui câine lingând mâna prigonitoare ar putea fi introdusă pe armoariile naţionale.

Pe de altă parte, oricât de subaltern s-ar comporta electoratul, oricât de slab, pipernicit şi ticăloşit ar fi devenit liberul său arbitru, acel Gollum încă mai sălăşluieşte pe undeva prin adâncurile conştiinţei româneşti. Or, în măsura în care bietul liber arbitru popular se mai poate face auzit, el dezavuează integral clasa politică.

Politicienii au pierdut încrederea poporului. Speranţa că politica ar putea servi (şi) interesele generale a murit de mult, lăsând loc certitudinii că puterea este acaparată de partide şi politicieni în scopul prădării resurselor publice. Reacţia populară variază de la votul oferit aberaţiilor ca partidul poporului a lu’ domnu’ Dan până la ocolirea sistematică a urnelor.

O clasă politică falsă, confecţionată încă de la început din trepăduşi ai securităţii cărora li s-au distribuit aleator diverse partituri doctrinare, a ajuns la scadenţă. Pe politicienii actuali, cu partidele lor cu tot, nu-i mai crede şi nu-i mai ascultă nimeni. Iar faptul că totuşi reuşesc să scoată câteva milioane de cetăţeni la urne nu trebuie să înşele asupra lipsei lor fundamentale de îndreptăţire în faţa poporului.

Partidele noastre n-au fost niciodată altceva decât reţele de fidelităţi şi interese destinate îndestulării din resurselele publice. Ajuns acum în capul mesei, PSD-ul  este atât de absorbit de acapararea statului încât nici aparenţele decenţei nu le mai poate poate păstra în precipitarea înfrigurată cu care se aruncă la ugerele avuţiei publice. În cele câteva luni care-l mai despart de alegerile ce-l vor prăbuşi într-o situaţie politică subordonată, PNL-ul secondează şi el cu lăcomie ocuparea statului, în timp ce Organizaţia Voiculescu pare în primul rând preocupată de consolidarea prăzilor. De altfel, strategia USL este simplă şi evidentă: securizarea definitivă a averilor ilicite şi a puşcăriabililor, prin amputarea şi subordonarea justiţiei, concomitent cu prădarea riguroasă a tuturor resurselor publice şi private. Pe cealaltă parte, un PDL care a politizat discreţionar şi abuziv statul, îmbuibându-se arogant şi fără măsură, caută acum să-şi asigure retragerea prin armistiţii şi compromisuri politice oculte.

Nici cu ideile sau curentele politice nu stăm mai bine. În timp ce stânga românească oficială nu este decât un ambalaj pentru mascarea unei clici cinice şi abjecte de prădători, expresia ideologică spontană de stânga este dominată de o reflexie ridicol provincială a antidemocratismului şi –occidentalismului.

Adevărata dramă se consumă însă la dreapta. Dacă partidul liberal, inundat de securişti încă de la înfiinţare, şi-a urmat previzibilul curs de marionetă diversionistă, lăsându-se legat sub căruţa partidului d-lui Iliescu şi primind ordine de la dl. Voiculescu, partidul democrat, în ciuda codiţei sale liberale, a rămas aceeaşi adunătură de oportunişti, incapabili nici să-şi asume descendenţa comunistă ca PSD, nici să-şi construiască o identitate coerentă.

Nu doar că dreapta românească rămâne în continuare fără partid, dar tentativele din ultima vreme avortează penibil, irosindu-se în scremete parohiale, iniţiative pseudo-spontan-populare şi mai nou, confuze inginerii politice. Deasupra unor lideri de carton jucând pe un teren politic din iarbă artificială plutesc norişorii obnubilării ideologice, lipsa unei economii de piaţă funcţionale punându-i pe cei mai mulţi dintre cei care s-ar dori de dreapta în imposibilitate de a-nţelege ce este şi cum funcţionează aceasta.

Pe acest fundal, azi s-au dat aproximativ cincizeci de mii de voturi unui proiect de civilizaţie. Este un fenomen cu totul nou, nemaivăzut la noi: a vota nu pentru o ideologie, nu pentru sau împotriva unei persoane, nu în speranţa unor câştiguri sau avantaje, ci pentru o opţiune de civilizaţie.

Este bine că întâmplarea a brodit lucrurile aşa încât Nicuşor Dan să fie un anti-erou, personaj fără talente publice şi priză la mase. Dacă ar fi fost înzestrat cu darul seducţiei populare, atunci succesul său s-ar fi putut pune pe seama carismei. Aşa însă, opţiunea celor cincizeci de mii de oameni pentru un proiect de civilizaţie şi nu pentru vreun Messia de circumstanţă iese în evidenţă în modul cel mai sec.

La 10 iunie 2012 s-a petrecut un fapt memorabil: o parte semnificativă a unei comunităţi româneşti s-a exprimat oficial în favoarea unui alt mod de viaţă, pentru un trai după modelul occidentului prosper, îngrijit, corect şi decent.

Pentru că – şi aici nu încape îndoială –  acesta este proiectul propus de Nicuşor Dan şi împărtăşită de câteva zeci de mii de cetăţeni: crearea unui cadru de viaţă demnă, unde persoanele se respectă între ele şi respectă legea, unde meritele sunt recunoscute, valorile respectate, iar oamenii se orientează spre o reală prosperitate, democraţie şi libertate. Nicuşor Dan nu s-a pierdut în sterile considerente de doctrină politică, ci a propus un proiect concret de civilizaţie, inspirat din ce are mai bun societatea ţărilor europene dezvoltate.

Ar fi naiv şi nerealist să vedem în votul de azi doar expresia unei preferinţe pentru un proiect de oraş. Aderenţii acestui proiect au ştiut că există şanse minime ca Nicuşor Dan să câştige primăria şi totuşi au votat pentru el, nu dintr-un puseu iraţional sau din snobism, ci pentru a da expresie unei opţiuni de civilizaţie, care până acum nu s-a exprimat la noi nicodată atât de limpede şi pregnant. Votul de azi pentru Nicuşor Dan a fost un recensământ civic şi civilizaţional: au fost număraţi cei care îşi doresc altceva decât avem parte de 22 de ani.

Adepţii de azi ai acestui proiect deschid o cale de evadare din marasmul actual. Mesajul lor este că avem nevoie de un model concret de civilizaţie pe care să-l urmăm, iar acesta nu poate fi decât cel al oraşelor şi ţărilor Europei dezvoltate şi prospere. Desprinzându-se de bâlciul promisiunilor deşănţate şi demagogiei neruşinate, alegătorii proiectului “Nicuşor Dan” au depăşit prin opţiunea lor falsa contradicţie dintre aşa zisele “stânga” şi “dreapta” de la noi.

Într-o societate subdezvoltată şi mâncată de tagma jefuitorilor, etichetele politice nu fac decât să inducă în eroare şi să ascundă adevărul mizeriei, întreţinând iluzia opţiunilor politice. În sărăcie nu există libertate, iar acolo unde resursele sunt acaparate transpartinic, democraţia se transformă într-o alternanţă la jaf. De aceea,

priorităţile româneşti sunt de ordin civilizaţional şi nu doctrinar: singura ieşire o constituie realizarea unui model concret, european, de civilizaţie.

Acest lucru l-au înţeles cei care l-au votat pe Nicuşor Dan, iar mâine îl vor înţelege tot mai mulţi. Succesul din Bucureşti poate deveni punctul de pornire a unei evoluţii la nivel naţional. Un proces de amplificare a fenomenului “Nicuşor Dan” a devenit foarte posibil. Este rezonabil de imaginat că pe lângă cei care au votat pentru acest proiect, mai există în Bucureşti încă o dată pe atâţia, care probabil ar fi făcut-o. Încurajaţi de rezultatele de azi, o vor face data viitoare, ceea ce ar duce la o proporţie de 15%. Este greu de crezut că nu există în fiecare judeţ al ţării un procent relativ similar de adepţi ai unui proiect de civilizaţie ca cel propus în Bucureşti. Ar însemna 15% la alegerile parlamentare, un procent considerabil, care în ipoteza păstrării actualului sistem de vot, va aduce în parlament prima forţă cu adevărat nouă, după comunism.

În campania electorală, în jurul lui Nicuşor Dan s-au construit structuri umane, solidarităţi, experienţe şi competenţe care nu trebuiesc risipite. Ele vor fi cruciale dacă vrem ca acest proiect să meargă mai departe, la alegerile parlamentare. Forma sub care se vor cristaliza aceste energii deja probate rămâne de inventat. Totul este să nu se piardă.

Asupra lui Nicuşor Dan şi echipei sale apasă o imensă responsabilitate. Azi ei au stârnit speranţele a zeci de mii de oameni, care aşteaptă acum un proiect politic naţional. Nu este sigur dacă Nicuşor Dan are dorinţa, putinţa sau anvergura unei asemenea misiuni, aşa cum nici viziunea şi capacitatea sa politică nu sunt cunoscute. Rămâne de văzut dacă un asemenea proiect politic se poate construi şi mai ales, ce conţinut ar putea avea. Deocamdată, doar în Bucureşti avem cincizeci de mii de votanţi ai unui proiect politic care aşteaptă să fie lansat, iar în ţară, probabil de zece ori pe atât. Votul de azi a oferit un răspuns şi deschis o cale. Este o potenţialitate. Depinde de noi s-o realizăm.

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. A pierdut PDL, nu a castigat USL.
  Voturile nu au mers catre PDLul care i-a sfidat efectiv pe romani in cei aproape 4 ani.
  USLul a profitat, altfel nu exista absolut nici un motiv pentru ca USLul sa fi castigat.
  Iar realitatea este trista si alarmanta: PDL=PSD=PNL=aceeasi mizerie.

   • Exista totusi ceva diferente fata de politica PSD:
    1. libertatea presei: crezi ca pe vremea PSD se putea ca 80% din televiziuni sa injure toata ziua la Nastase/Iliescu?
    2. Independenta justitiei: crezi ca pe vremea PSD un primar precum Apostu putea fi luat pe sus de potera? Si exemplele sunt multe.
    3. Citeva reforme (care -s incet, incet restaurate acum: reforma pensiilor, reforma invatamantului, citeva mici reforme in sanatate, precum retetele electronice (care impiedica mortii sa beneficieze de medicamente compensate)

    Doar ca romanul se simte mult mai in largul lui cu Mang sau cu Liviu Pop decit cu Funeriu, sau cu Ponta versus MRU. Ceea ce dovedeste ca reforma cu forta nu se poate. Si ca pina nu va intelege poporul ca furindu-ne unul la altul caciula zi de zi n-avem cum scapa de saracie. Prefacindu-ne ca absolvim universitati doar cu spaga, devenind toti doctori docenti cu articole copiate de pe net, prefacindu-ne ca muncim serios si furind cit putem, dind spaga la politai ca sa scapam de amenzi, si in general incercind sa smenuim totul in speranta ca vom pacali pe toata lumea…. toate astea ne vor pastra in aceeasi mizerie fizica si morala.

    • Aceste „mici refome” se datoreaza statutului Romaniei de membru al UE la anul de gratie 2012, nicidecum „viziunii si competentei” politicienilor PDListi.
     Daca nu era membra a UE, Romania s-ar fi scaldat si azi in aceeasi mizerie de dinainte chiar cu PDL la guvernare…
     NU e nicicum meritul guvernarii PDL…

     • Am impresia ca si la tine discenramintul trece prin stomac… reforma justitiei se datoreaza in mare parte Monicai Macovei, lui Predoiu, Kovesi, Morar, si nu altcuiva. Reforma educatiei se datoreaza in foarte mare parte lui Funeriu. Sunt citeva persoane promovate si sustinute de Basescu. In rest, PSD = USL. Da’ cind ratiunea trece prin burdihan, lucrurile se amesteca si toti devin ‘otsi.

    • pentru Bogdan: gandesc ca tine …Cred in Boc, Monica macovei, Dan Puric, Arafat, MRU, Funeriu…cred in munca cinstita,management corect, demnitate , eficienta, onoare, iubire de tara,reconstietizarea indentitatii nationale , patriotism, intoarcere la natura (salvarea Rosiei Montane contra GC), echilibru, bunsimt si credinta in Dumnezeu…noi cu cine vom vota in toamna?Sper sa se organizeze ceva repede , sa se poate auzi si la sate pana in nov….Sunt din Tg.Mures si in Ardeal sunt multi ca mine, sau pe Hotnews, sau in strainatate…noi cui ramanem, cine ne reprezinta?

    • bogdane,
     1.In 1990 alta era structura si forma presei: mai mult hartie, mai putin online. Eu am cunoscut in acea vreme mai mult presa online si nu era diferita de cea de acum. Era criticata puterea de atunci la fel de abitir Nu vad niciun tur de forta ca 80% din televiziuni critica puterea – asta se vinde cel mai bine.
     2. Pe vremea lui Nastase a fost condamnat Bivolaru, cel care sfeterisea bani pentru PSD. Fii sigur, ca pentru a mima independenta justitiei, va fi oferit vreun Catalin sau vreun Sechelariu,ca sa scape Nastase. Totr asa cum e sacrificat Apostu, ca sa aibe Boc unde se intoarce si sa scape Falca.
     3.nu poti da cu var inainte de a se usca tencuiala, iar tencuiala n-o poti intinde inainte de a inalta zidul. Lucrurile se petrec in etape: acum a venit randul micilor detalii, a ceea ce numesti dumneata reforme. Ele vor continua, la fel de sotanc-sotanc ca si pana acum

     • Postacila, tu chiar ne crezi timpiti? Adica aia din Ue care lauda DNAsi ANI si spun ca s-au facut progrese semnificative in institutiile astea or fi toti vinduti dictatorului? Mergi si posteaza la antena3 sau la rtv unde stau fratii tai… Apropo, cit se mai platesteb postaceala?

  • „PDL=PSD=PNL=aceeasi mizerie” – cel mai tare slogan politic din campania asta electorala al USL-ului. Sa ma explic: USL-ul oricum are un electorat majoritar de stanga care nu da doi bani pe slogane „intelectuale” de genul acesta, plus o „trupa de negativisti” hotarati sa dea un vot negativ indiferent de programe, doctrine, lozinci…. Deci lozinca e numai buna in „a lovi” in cei cu o educatie mai ridicata, care pot sa relationeze si sa decida constient… si deobicei, cu viziuni mai spre derapta. Lozinca nu numai ca-i dezamageste, le confirma dezamagirea dar ii indeamna pe fata la a desconsidera implicarea civica in viata politica, recte participarea la vot(ca n-ai cu cine)! In plus din fasa, spusa cat mai des garanteaza scoruri mari USL-ului….
   E genial tipul ce a „inventat-o”!

 2. Da, in baza rezultatelor de la Bucuresti cam la aceleasi procente ajung si eu (10-15% Bucuresti, 5-10% in restul tarii). Mie insa mi se pare mult, mult prea putin….

 3. 50 000 din 2 milioane? haha…ce mai apetit de civilizatie e pe acolo prin bukale…
  si ..daca e asa luminos, civilizat, curat, non-ideologic si nepartinic si cinstit si vizionar Nicusor ala…ce cauta in politica, adica pe buletine de vot & stuff?
  Singura pozitie ce o mai poti avea e sa NU mai votezi, prin simpla prezenta la urne validezi si legitimizezi un sistem corupt, imputit si jegos…
  oricum, daca votatul ar avea puterea sa schimbe cu adevarat ceva, smenarii din politica si partide ar desfiinta votul

  • Șmenarii din politică încearcă să distrugă votul la fiecare serie de alegeri. Din păcate și reușesc în bună măsură. Dar sistemele politice nu sunt decât de două feluri:
   1. Sisteme buclă de reglare, libertate și responsabilitate distribuită (diverse forme de democrație)
   2. Sisteme deschise, autocratice în care cetățeanul nu are responsabilitate dar nici libertate (feudalism la dictatură)

   Oricât de murdar ar fi un sistem de tipul 1, refuzul conceptului de vot în sine duce către un sistem de tip 2 în care conducerea nu se schimbă decât prin vărsare de sânge, repetată ritualic la fiecare ciclu (ritual înlocuit prin mecanismul incomplet al succesiunii în cazul monarhiei).

   Oamenii care refuză să se „murdărească” contribuie la aducerea autocrației și validează vărsarea de sânge viitoare. E mult mai sănătos să consideri că susținerea unei astfel de „naivități” ca un candidat independent la o primărie este o datorie civică, ce nu te costă decât vreo 30 de zile în 4 ani. Aceste 30 de zile le datorezi sistemului așa cum un iobag datora zilele de clacă. Altfel sistemul moare și este înlocuit de ceva mai rău.

   • care bucla de reciclare si libertate? cind o gasca de burtosi transpirati si corupti sug tot?
    Cind platim taxe si impozite si contributii aiurea..fara a veadea nimic inapoi?
    Rovignieta platim..autostrazi nu sunt..
    asig de sanatate platim….in spital nu ai ce cauta, mori numai mai repede..
    etc etc etc…
    nu mai vb ca votul universal si egal…e o prostie…cita vreme tot atita valoreaza votul meu cit a lu baba Leanta sau a aurolacului ce are 18 ani in buletin…nici nu merita discutia..
    Nu imi trebuie primarie….sistemul si statul vrea ca eu sa am primarie, sa hranesc prin taxele mele o haita de sobolani care invirt hirtii si imi prescriu reguli si …imi iau taxe si impozite locale.
    Si in rest nu fac nimic:( aaaaaaaaaa, pardon…unii mai egali ca altii mai schimba o bordura, ma planteaza o panselutza..ca doar tre sa traiasca si firmele lor de pe linga ograda..
    NU datorez sistemului nimic…si asa imi ia prea mult din venituri, timp, munca si viata..

   • Da, am fost. Am avut treabă cu munca la Suceava de joi până în marțea următoare, dar sâmbătă m-am urcat în mașină, am găsit câteva lucruri plăcute de văzut pe drumul spre casă, duminică dimineață am votat și am plecat înapoi în Bucovina. Am votat PDL pe linie în afară de primăria generală, unde am pus ștampila pe Nicușor Dan. Prigoană nu a reușit să îmi spună nimic care să mă convingă. Nu pot vota oameni care pomit pomeni și nu oferă soluții.

 4. „Este rezonabil de imaginat că pe lângă cei care au votat pentru acest proiect, mai există în Bucureşti încă o dată pe atâţia, care probabil ar fi făcut-o.”
  Intrebarea mea este: cine / ce i-a impiedicat sa o faca acuma?
  Ne amagim, concluzia mea este ca spiritul civic lipseste cu desavarsire, chiar si masei cultivate de care vorbesti.

 5. Vreau sa dau un 10 pt. articol, foarte bun.
  Oamenii din media au un rol fundamental in descoperirea si promovarea, gratuita, a
  acestor oameni geniali si cu bun simt care vor sa se implice. Este greu sa misti lucrurile in directia buna pt. ca sunt prea multi prosti.

 6. Stimate domnule Lalu,
  Înțeleg că sunteți supărat că a pierdut PD-Lul, respectiv că în meciul Civilizație vs. Provincie proastă a câștigat civilizația cu 1-0. Pagubă-n ciuperci. Dacă nu s-ar fi aruncat banii într-o veselie pe porcării gen borduri, telegondole și piscine închise cu cheia poate că PD-Lul ar fi avut bani să facă ceva- dar n-a dorit niciodată să facă nimic- pentru ”supușii” păstoriți de tătuca Băsescu și femeia de serviciu Boc. Dar niciodată cei 2 nu s-au gândit să facă nimic pentru acest popor. În aceste condiții, dl.Nicușor Dan este o tristă păpușă gonflabilă a dnei. Udrea, gândită să ia voturile alegătorilor de nivel superior lui Vanghelie sau Piedone. Nașpa, nu. Dl.Nicușor Dan n-a oferit nimic în afară de procesele câștigate cu primăria. Neinteresant. La fel cum la fel de neintersante sunt ideile domnie isale- bune poate pentru un oraș german dar totalmente inutile pentru București- care are cu totul alte nevoi imediate.

  • Nicusor Dan a obtinut un foarte onorant loc. Pacat ca nu s au agitat mai mult oamenii cu multa vizibilitate in spatiu public. mobilizarea a fost abia si final si nici atunci nu a fost grozava. fac parte dintre dezamagiti. de fiecare data soarta ne este pecetluita de oamenii care nu si doresc si care nici nu cred in schimbare. mi se pare un efort inexplicabil din partea detractorilor, atata vreme cat Nicusor Dan nu reprezinta un „pericol real”. Nicusor Dan este o speranta si o sanctiune pe care oamenii o adreseaza politicului dezamagitor. Ii multumesc lui Nicusor Dan ca exista, ca s a implicat atat , ca si a dedicat toata munca si energia in slujba unei idei, care, chiar daca pare o himera, ne a dat sperante si a trezit un interes extraordinar. Felicitari inca o data, a fost o onoare pentru mine, pentru cei pe care ii cunosc mai mult sau mai putin sa ne dam votul ! Tenacitatea lui Nicusor Dan va fi rasplatita si noi, cei care am spart gheata, ii vom fi in continuare alaturi.

   • Stimata doamna Popescu,
    Ati reîncălzit perfect niște felicitări adresate dlui. Băsescu acum câțiva ani. Din fericire, Nicușor Dan-NU. Nu de alta dar chiar ar fi fost păcat să o avem pe Elena Udrea primar…

    • nu am incalzit nici o lauda, sunt o persoana, sper eu obiectiva. de aceea prefer sa mi exprim inca o data dezamagirea in fata votului politic, sa ma declar inca o data onorata de faptul ca l am votat pe Nicusor Dan si va rog sa mi ingaduiti sa ne oprim aici, neamestecand lucrurile.
     va multumesc !

  • Mai degraba dv imi pareti un inutil dle George! Dle George, ne puteti dezvalui cam care or fi nevoile alea imediate carora Nicusor Dan nu le-ar fi gasit solutie? Enumerati-le va rog! Pe de alta parte observ ca va deranjeaza ca Bucurestiul sa devina un oras german… Si pe tovarasul Oparescu il deranjeaz asta. Se vede din ce n-a facut in cei patru ani de cand a pacalit bucurestenii cu poza lui de independent al tovarasului Iliescu… Sa constat ca va potriviti? Cu tovarasul impostor Oparescu, ca la el ma refer. Se pare ca da.

  • Eu NU mai citesc comentariile semnate ANDREI GEORGE. Nu stiu de ce ii mai raspundeti?
   Ma mira ca un astfel de tip uman umbla pe aceste forumuri! Are altele unde sa injure pe cine doreste si sa gaseasca in fiecare idee un PD-List ascuns. Poate este platit?!
   IGNORATI-L!

 7. Trebuie sa luam in calcul ca o formatiune politica sanatoasa, de calitate europeana, inca nu avem in Romania. Formatiunile politice actuale au intelectuali, pe ici, pe colo.
  Consider ca aparitia unui partid politic, cu mesaj onest, sanatos, va da un Parlament reformist.
  Daca actuala opozitie nu va promova valori autentice, USL-ul va avea puterea pt urmatorii 4 ani.

 8. Rasvan, esti mult prea indulgent cu candidatul si cu electoratul. Suntem totusi in 2012, cu un oras cu acces la internet, venituri mari, universitati etc. Totusi nu suntem in 1990, cand accesul la informatie era blocat, voluntar sau nu. Nicusor a avut o sansa, ca si candidat anti-sistem si a ratat-o. Acum, fiind in CG, el face parte din sistem. Pentru el nu va mai exista o a doua sansa.

  • Ba dimpotriva: Nicusor Dan nu a avut nici o sansa (pentru functia de Primar General) si, in conditiile date, a obtinut un scor mai mult decat onorabil. Cu siguranta, data viitoare va avea cu adevarat o sansa. Iar prezenta in CG nu-l face, in mod obligatoriu, omul sistemului. Dimpotriva, poate fi omul societatii civile in Consiliu (si sunt aproape sigur ca asa va fi). Felicitari pentru articol, domunle Lalu. Excelent, ca de obicei.

  • Fiind in Consiliul General, dar fara sa il poata influenta, nu prea e din sistem. Ce poate face el acolo? Poate bloca sau aproba proiecte? Eu il vad ca observator si ca poate urmari mai indeaproape activitatea primariei sau ma insel?

  • Dumneata confunzi „sistemul” cu sistemul. Adica sistemul mafiot, impotriva caruia se lupta Nicusor Dan si sustinatorii lui, si sistemul DEMOCRATIC cu AJUTORUL caruia te poti lupta cu sistemul mafiot. Adica: legile, votul, reprezentativitatea, tot ceea ce face ca o societate sa traiasca in democratie. Sa spui ca ND, ales in Consiliul General devine prin aceasta parte din sistemul mafiot este o ineptie totala.

   • Amice, mai usor cu ineptiile. Cu sistemul mafiot se lupta justitia si nu un ong-ist ales intr-o functie publica. Daca tu crezi ca Nicusor Dan va ramane la fel de nepatat dupa 4 ani de mandat de consilier, atunci intreaba-l atunci ce a facut, si daca nu a facut ceva, de ce a mai candidat acolo.
    Singurul candidat anti-sistem a fost Romeo Stavarache in 2004. Ala e un exemplu pe care cei din Bucuresti ar trebui sa-l studieze. Nicusor a facut multe greseli si nu a reusit sa mobilizeze votantii inactivi, toti trei candidatii batandu-se pe acelasi electorat.
    Vei vedea mai incolo, ai rabdare.

 9. da EI credetzi ca nu shtiu ce multzi sintetzi?ha ha ha
  trebuie sa fii mare….optimist sa socotesti 50 mii o cantitate respectabila.dar e normal daca traiesti acolo

 10. Bine scris.
  Şi sper că pe Nicuşor Dan să nu îl „confişte” vreo mişcare din astea, Nooa Republică, Albă ca Zăpada, Mişcarea Populară şi alte minuni din astea, răsărite de sub pulpana ăluia, cum îl cheamă, ăăăăăă, aşa, Băsescu.

  • Tot Basescu, nu?… Baiete, ai o problema. Grava. O obsesie. Capatata in anii de indoctrinare fortata (sau benevola?) petrecuti in fata Haznalelor tv ale lui Felix si SOV.

   P.S. Dar ar fi bine ca pe Nicusor Dan sa-l „confiste” tovarasii aia de la USL, amicii tai. Nu-i asa?

 11. Dle Lalu, chiar nu vreti sa vedeti nimic bun din ceea ce a reprezentat PDL? Este singurul partid care n-a intervenit in actul de justitie, nu si-a mai protejat penalii si, mai mult, a gestionat tara intr-o perioada de criza economica profunda. Desigur, astea sunt trecute la copitolul „fleacuri”, nu? Si nu conteaza. Cam prea partizan dle Lalu. Nicusor Dan nu este chiar ceea ce trebuie bucurestenilor. Este un tip moale, fara nerv, nu are charisma. Nu ataca frontal. Credeti cumva ca lupta electorala este castigata de oameni care vorbesc academic, calm, aplicat, profesionist si civilizat? Nicidecum! Daca observam ca Vanghelie, Mazare, Oprescu si-au recastigat cu totii mandatele (acestia fiind doar o mica parte dintre primarii infractori si pusi pe capatuiala ai USL), iar un individ sinistru asa cum este Robert Negoita, a invins un gospodar care nu stia sa injure si sa faca campanie negativa, e cam limpede ce fel de electorat avem de-a face in Romania. Nu credeti dle Lalu? De-aia merg toate prost in tara asta. Aducem la putere pleava prin votul needucatilor si pomanagiilor de profesie.

  • Asta este problema noastra George. Nu mai stim sa separam raul de bine. Suntem, ca popor, intr-o mare criza morala. Crizele economice vin si trec. Alea morale sunt mai greu de trecut. Nu, nu cu scandal si putere se recastiga normalitatea. Trebuie sa ne redescoperim reperele. M-am saturat sa aleg raul cel mic. ND ne-a dat optiunea sa alegem binele. Chiar daca binele in cazul asta nu are colti de bulldog si multi au judecat altfel, sau „rational” ar spune unii gandind ca ND oricum nu are nicio sansa. Sunt sigur ca anul asta multi au ocolit, din varii motive, participarea la acest exercitiu de „recensamant” al npormalitatii. Poate peste 4 ani vom fi mai multi.
   Important este sa nu lasam flacara sa se stinga. Sa continuam sa separam binele de rau , sa-i invatam si pe copiii nostri ca sa scuipi pe strada, sa injuri, sa lenevesti etc. e RAU.

 12. e bine ca Nicusor e in consiliu, asta e un om cinstit si care vrea binele orasului, nu ca USL-istii sau PD-L-istii din consiliul general…Bravo Nicusor, bafta mai departe

 13. Cred ca ar trebui creat acum „Partidul Civilizatiei”. Care nu e musai sa fie partid, poate fi o platforma ceva, numai ca… n-ar stica sa intre si in parlament. Si caruia ar trebui sa-i lipseasca doctrina in sens clasic, urmarind cel putin la inceput strict proiectul lui ND: transparenta, civilizatie, dezvoltare echilibrata – in care oamenii sunt pe primul loc, infrastructura la scara umana, ecologie, protejarea patrimoniului cultural si natural. Eu unul as vota cu ambele maini un astfel de partid, chit ca ar lasa in suspensie raspunsul la probleme de ordin economic si din alte domenii esentiale. Raspuns care sunt convins ca ar veni, cu timpul, prin contribuita specialistilor atrasi in miscare, odata ce aceasta si-ar „lua zborul”, ca sa zic asa.

 14. Stimate dle Lalu,
  Romania despre care scrii dta insumeaza 10% din electorat. Pentru completa documentare, iti recomand un tur al comunelor ilfovene, presarat cu dialoguri cu locuitorii acestei periferii metropolitane. Realitatea Romaniei este ASTA, pe care te rog sa o descoperi, nu cea frumoasa despre care scrii dta, admirabil de altfel. Schimbarea la care visezi nu se va produce in timpul vietii noastre, astfel incat textul de mai sus ramane, dupa parerea mea, un frumos exercitiu literar.

  • D-le Virgil, citez: „În sărăcie nu există libertate..” Cheia este aici. Un popor sarac nu va realiza usor ca cheia bunastarii se afla in propriile miini. Insa, in fiecare din noi, exista un revelator al corectitudinii. Fara prea multa educatie, omul de rind (chiar si din Ilfov) simte ce este corect si ce nu, iar o miscare politica serioasa, va fi bine primita.
   Fara nimic la orizont, exista cam 10 procente care sunt convinsi ca se poate si altfel. Este un bun punct de plecare pt o viitoare miscare civica, sa zicem de dreapta.

  • Domnule Cosma, reiau o idee avansata pe contributors într-un articol anterior despre clasa de mijloc si un eventual partid al acesteia: fortele sociale doritoare ale unei civilizatii de tip occidental, desi în minoritate numerica, sunt foarte importante dpdv econoomic, social, cultural, etc. Estimarea Dvs. de 10% mi se pare corecta: asta ar însemna 1-1,5 miloane de oameni, care, de s-ar prezenta compact la alegeri (în sistemul electoral actual, nu însa în cel uninominal cu majoritate simpla !), ar duce în parlament câteva zeci de deputati. Ar fi un început de genul celui pe care vrea sa-l faca Nicusor Dan, singur împotriva Consiliuluin General al Bucurestiului (!) Asa se încep lucrurile: umil si ridicol. Cu timpul, cei care râd, înceteaza sa o faca.

 15. Cred ca votantii lui Nicusor Dan au ceva de spus: „Noi stim ce vrem!”.

  Nu e o miscare anti-sistem (precum PPDD), ci pentru un nou sistem.

  Sunt multi cei care gasesc in scorul de 9% al lui ND un motiv pentru propria lor neputinta si comoditate. Dar 9% inseamna mult.

  ND este un fenomen reconfortant.

 16. 15%. Atat a obtinut Legiunea la alegerile din ’38. Se pare ca atat din electorat e dispus sa incerce o schimbare. Restul se complace in mlastina pestilentiala a realitatii cotidiene.

 17. Dl. Lalu

  As dori o analiza privind impartirea celor 60% USL intre PSD si PNL. Oare cit a pierdut PNL prin alianta cu PC si apoi cu PSD, daca a pierdut!? Sau cit a cistigat?
  Oare care mai este ponderea celor care voteaza PSD in total votanti?

  • Vă rog să aşteptăm până mâine rezultatele finale definitive, cu detalii şi voi încerca să vă răspund. De altfel, sunt convins că vor apare în curând analize bazate pe aceste rezultate. Să aşteptăm cifrele şi apoi le vom interpreta.

 18. nu cred ca este o strategie sau tactica corecta sa incercam sa il transformam pe Nicusor Dan intr-o miscare nationala pentru alegeri. Nu. Nicusor trebuie sa ramana expresia unei societati locale, a in sfarsit aparutei comunitati care vrea sa isi administreze propriul teritoriu si nu intelege sa accepte dictatul exterior al unor forte centrale care nu sunt expresia lor si a nevoilor lor. Din confruntarea intre centru si autonomia locala se naste liberatate individuala si apoi si clivajele cu adevarat ideologice.
  Nu avem nevoie de inca un esec ca cel al Aliantei Civice. E o imensa greseala sa vrem sa facem din el o forta politica in sens puternic al cuvantului. Nicusor trebuie sa pastreze o puternica amprenta de localism, de subiecte precise, practice, de coalizare a indivizilor pe subiecte care le afecteaza viata. Asa se va invata si miza politicii mari de la centru, nu sarind rapid in barca centralismului. Nicusor trebuie sa nu perpetueze sustinerea de pana acum cu pretul pierderii naturii sale semi-civice. Noi avem nevoie sa invatam democratia directa la eseloane inferioare si nu isterizari absurde fara miza practica la nivel de tara. Abia ulterior se va reusi o mobilizare partinica a comunitatilor. Daca ne grabim riscam un alt esec care va avea un efect distrugator pe termen mediu si lung.

  • Foarte interesant punctul dumneavoastră de vedere. Studiindu-l, tind să vă dau dreptate: personajul public Nicuşor Dan păstrază autenticitate şi coerenţă într-o cheie locală. Propulsarea sa la scara politicii naţionale l-ar putea aliena de condiţia sa autentică.

   În textul meu, m-am oprit însă mai puţin asupra lui Nicuşor Dan, cât asupra alegătorilor săi, despre care cred că au un orizont de speranţă mai larg decât cel local.

   De ei mă doare, de cei şaizeci de mii care au votat ieri pentru o idee de civilizaţie, de cei încă pe atâta care ar fi mers poate la vot, dar n-au făcut-o, de cei de vreo opt –nouă ori pe atât din restul ţării, care şi ei ar face-o, în total cam un milion de oameni care s-ar exprima electoral în favoarea unor oferte politice de civilizaţie de tip occidental, şi care acum nu există pe piata politica. Lor ce le oferim ?

   Poate o mişcare la scară naţională de tip “Nicuşor Dan”, fără neapărat persoana acestuia ?

   În plus, Dvs. vedeţi ce nori negri politici se anunţă ? Dacă ieri erau alegeri parlamentare, USL câştiga cel puţin 75% din locuri. Ce facem ?

   • Daca alegerile sunt corecte rezultatul de 75% pentru USL reprezinta ceea ce au votat 75% din cei prezenti la vot.

    Puteti sa fiti sigur ca USLasi inainte de a incheia alianta au facut calcule si au ajuns la concluzia ca pot sa domine piata politica prin majoritate, au pregatit recompense pentru liderii lor si pentru cei care sunt apropiati lor si au pus in miscare masina.

    Masina USL se poate defecta si se poate eroda, dar ceea ce este practic demonstrat este ca exista o masa inertiala care se opune unui progres in justitie,in invatamant – in general reformei – si acestia au in mana butoane de control. Ei sunt cei care au blocat reforma pana acum sau i-au incetinit viteza. Cati sunt ei? Pai dupa ultima votare se poate spune ca sunt constant peste 50%…

    A lupta cu ei este sa dovedesti in fiecare zi ca exista un altceva decat USL, sa dovesti greselile lor si sa „tipi” daca nu se poate altfel – zgomotul de fond de la antene si realitati este asurzitor -si sa iesi in strada pentru ideiile tale – aici nu a facut nici un partid in afara de PSD si acolitii sai!!!

  • Și eu cred că o „ardere a etapelor” ar fi foarte riscantă. Nicușor Dan a avut un asemenea succes într-o foarte mare parte datorită implicării sale intense și perseverente la nivel local. Dacă ar fi încercat exercițiul candidaturii în momentul revenirii de la studii (de exemplu) cred că nu ar fi coalizat atâția oameni în jurul lui.

   Deci dacă e să existe o mișcare la scară națională în frunte cu el atunci abia după ce își va fi adus contribuția, sper semnificativă, din postura de membru în CGMB.

   Oare va reuși să facă lucrul acesta până la toamnă într-o măsură suficient de mare?

 19. Citesc zilnic ziarele si nu pot pricepe de unde asa o mare onoare de al fi votat pe Nicusor Dan.E jenant cum oameni de cultura,sau cel putin intelectuali,se lauda cu asta.Bateti campii cu ,,ce bine ma simt ca l-am votat”!.Asa ca,da,l-ati votat!Si?Cui foloseste?Astia de-au castigat ne papa tara ca niste lacuste!Sper sa va tina onoarea de cald.

 20. Domnule Lalu,

  Odata Oprescu a fost si el un independent, cica s-a luptat cu justitia, dar a ajuns unde isi dorea!
  Cand a incercat sa obtina mai mult decat un post de primar – i s-au gripat motoarele…
  Supa are nevoie de mai multe ingrediente ca sa ajunga sa fie gustoasa…

 21. Eu am votat cu el. Daca as fi avut cea mai mica banuiala ca are sansa sa iasa primar, nu l-as fi votat, mi-ar fi fost frica. Va scriu astea ca sa vedeti ca exista si pozitii mai nuantate. Mi-e frica de un om care alege sa petreaca timp in tribunale in locul matematicii. Sigur, face asta pentru o cauza buna, dar tot imi e frica.

  Nu l-am perceput ca pe un candidat anti-sistem. Nu cred in candidati anti-sistem. Nici el, de altfel, daca am inteles eu corect ce a scris pe site in lista aceea de greseli pe care a publicat-o.

  L-am votat insa pentru ca mi s-a parut important ca mesajul lui sa fie auzit de catre ceilalti politicieni. Sa se vada ca exista niste oameni care nu sunt interesati de pomana electorala si de discursuri golanesti.

  Cred sincer ca orice formatiune politica functioneaza, in parte, la fel ca o companie care scoate „produse” pe piata. Le scoate in urma unor studii mai mult sau mai putin corecte si le scoate astfel incat sa fie „vandabile”. Am vrut pur si simplu ca modelul de „consumator politic” din care fac eu parte sa isi afirme existenta.

  De acum inainte, orice proces de aparitie a unui candidat pentru primaria capitalei va trebui sa tina cont de faptul ca cel putin 10% din bucurestenii cu drept si dispozitie de vot vor acest tip de discurs.

 22. Vorbe, vorbe şi multă candoare!
  Domnule Lalu cum este posibil ca să fie votat de atâţia oameni care nu au făcut minimul efort să-l voteze consilier. Da, votul ptr Nicuşor Dan a fost un vot degeaba! Nicuşor Dan a fost învins de neputinţa matematică, el un excelent matematician!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.