luni, mai 20, 2024

Taiwanul, adică Republica China cea reală şi democratică, merge la vot. Avem şi noi o miză acolo

Spre deosebire de România, care din motive greu de înţeles a decalat alegerile prezidenţiale de cele parlamentare în 2008-2009 (ca de obicei, o fiţă în capul unor băieţi-consultanţi) generând astfel complicaţii şi cheltuieli suplimentare cu zero beneficii în calitatea guvernării, în Taiwan ele se ţin simultan sâmbăta asta. Sunt probabil cele mai importante alegeri pe glob în prima jumătate a anului deoarece au loc într-o situaţie de securitate tensionată şi, în funcţie de rezultat, pot acutiza rivalitatea geopolitică dintre cele două mari puteri globale, SUA şi Republica Populară Chineză (RPC; Rusia a pierdut demult acest statut, regresând la poziţia de Coree de Nord uriaşă, cu petrol şi gaz).

Sunt nişte alegeri absolut atipice, pentru că Republica China (numele oficial al Taiwanului), singura dintre cele două democratică şi prosperă, nu e recunoscută de restul statelor lumii care, de teama tărăboiului permanent şi ameninţărilor Partidului Comunist Chinez (PCC), perpetuează ficţiunea diplomatică “one China”. În realitate există o diferenţă de o subtilitate orientală între (1) “one China principle”, adică poziţia comuniştilor din Beijing cum că Taiwanul aparţine de RPC, cu PCC în rol conducător, şi (2) “one China policy” practicată de SUA şi alte state occidentale, care recunosc că Beijingul are linia oficială (1), dar se declară agnostice şi imparţiale faţă de validitatea acestei pretenţii, fără să vrea neapărat să clarifice situaţia. Ambiguitatea studiată a acestui status quo este ce a permis democratizarea şi dezvoltarea economică spectaculoasă a Taiwanului.

Dacă înţelegem această diferenţă între 1 şi 2, putem acum să ne amuzăm de jocul uşor pueril al diplomaţilor PCC care redactează texte manipulative şi vor să păcălească politicieni occidentali să semneze documente încorporând “one China principle”; iar ultimii se fac că nu pricep şi dau răspunsuri pe bază de “one China policy”. Presa şi comentatorii, în schimb, iau adesea ţeapă de la Partidul Comunist, confundând între ele formulările, ca şi politicienii mai neduşi la şcoală de prin Europa de Est.

Această despicare a firului în patru pare o trăznaie inutilă, dar fără ea e greu de înţeles alinierea actorilor politici la Taipei pentru alegerile din 13 ianuarie. Relaţiile cu RPC au fost totdeauna în centrul luptei politice din Taiwan, însă totul se face cu o doză de suprarealism şi dublu limbaj. Partidul Kuomintang, adversarul istoric al comuniştilor, a pierdut lupta cu ei în 1949 şi s-a refugiat în Taiwan, aducând cu el o clasă conducătoare de pe continent, limba mandarină din nord şi un model de dezvoltare capitalistă sub dictatură. Linia Kuomintang de azi e tot o ficţiune politică: anume că există o singură Chină, dar aceasta trebuie condusă de ei, nu de comunişti, iar în acest scop dialogul şi relaţiile comerciale cu RPC trebuie să continue.

O dată cu democratizarea din ultimele trei decenii, au apărut însă forţe politice noi, precum actualul Partid Progresist-Democratic (PPD) de guvernare. El adună mai multe voturi de la populaţia băştinaşă a insulei, trăitoare aici înainte de debarcarea armatei de continentali a Kuomintang. Ei formează şi azi majoritatea, vorbesc altă limbă decât mandarina de Beijing şi au o cultură diferită. Această parte din societate şi partidul care o reprezintă nu se simte prea legată de China continentală, mai ales având în vedere regimul politic repulsiv de acolo, deci nu vede de ce ar recita ficţiunea “one China”. Atâta doar că o declarare deschisă a independenţei poate provoca invazia imensei armate comuniste, deci PPD, partidul actualei preşedinte Tsai, merge pe linia ingenioasă “suntem deja independenţi de facto şi oricum o ducem mai bine decât ei, deci n-are rost să declarăm oficial ceva ce deja există, doar ca să agităm apele”.

În alegerile din 13 ianuarie regimul lui Xi Jinping ar prefera, evident, o victorie e Kuomintang, deci ameninţă voalat cu represalii neprecizate dacă va câştiga reprezentantul PPD, actualul vicepreşedinte al ţării, pe care îl consideră “separatist”. In falia istorică dintre cele două partide au apărut şi actori politici mai noi, precum Partidul Poporului (PP) condus de un chirurg şi fost primar al Taipeiului. Aceştia se prezintă, cu un clişeu cam uzat pe care îl ştim şi noi, drept “a treia cale”. Nu neapărat cu China comunistă, dar totuşi mai aproape de ea decât actuala guvernare: hai să negociem cu ei ca să fie bine şi să nu fie rău, să nu-i provocăm – şi pe fond să ne ocupăm de problemele noastre interne, nu de geopolitică, de exemplu de preţurile mari ale locuinţelor, criza de joburi, sistemul de pensii etc. Asta a şi făcut PP un partid popular între tinerii care, născuţi şi crescuţi în democraţie după reformele din anii ’80, nu văd de ce le-ar mai păsa de istoria prăfuită şi ideile politice ale generaţiei boomers, adică ce s-a întâmplat la 1949 şi cine a făcut ce şi cui sub dictatură, după aceea.

Atâta doar că, vezi bine, dacă pe tine nu te mai interesează de Partidul Comunist, asta nu înseamnă că pe el nu-l mai interesează de tine. Paranoia ideologic-imperialistă a Beijingului, tot mai accentuată pe măsură ce regimul Xi dă cu economia de gard, nu poate fi păcălită cu astfel de trucuri. Orice mutare a atenţiei de la geopolitică la teme de guvernare internă în Taiwan e interpretată tot ca o încercare contra-revoluţionară de a submina “one China principle”, pentru că în viziunea partidului nu poate exista prioritate mai importantă decât unificarea, iar întărirea guvernării şi prosperităţii în Taiwan e văzută ca un sabotaj al unirii şi o consolidare a independenţa insulei.

După ce a încercat pe toate căile să clientelizeze elitele de business ale insulei (există investiţii masive ale companiilor din Taiwan în China comunistă), să ameninţe pe cele politice cu porniri către independenţă, să momească societatea cu modelul “o ţară, două sisteme” (complet decredibilizat după ce s-a văzut ce s-a întâmplat în Hong Kong, unde dizidenţii ai fost alungaţi sau băgaţi la puşcărie iar un stat de drept cu justiţie independentă a fost distrus în doar câţiva ani după anexare) şi să lanseze atacuri cibernetice şi trolling în spaţiul de liberă exprimare din Taiwan, Partidul Comunist Chinez nu se va opri aici dacă va simţi că trendul divergent între Beijing şi Taipei se menţine iar RPC intră în pierdere de viteză.

Obsesia pentru achiziţii teritoriale ca prioritate politică absolută a imperiului multinaţional cu sediul la Beijing, ca şi a celui cu sediul la Moscova – în sine o chestie absurdă pentru nişte state deja atât de mari – e din păcate o ameninţare pentru noi toţi, cum spuneam în titlu. Aceste regimuri imperiale care se conduc nu cu raţiune, ci cu mistică politică, au în instinct subminarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi înlocuirea ei cu dreptul forţei, pentru a-şi crea în jur teritorii dependente sub un regim semi-colonial. Dacă nu vom găsi o cale pentru a bloca revanşismele teritoriale pornite din interpretarea manipulativă, selectivă a istoriei de către diverşi dictatori, şi a proteja suveranitatea unor teritorii ca Taiwanul (24 milioane locuitori, mai mare decât România) care şi-au dovedit cu asupra de măsură viabilitatea ca stat şi dorinţa de cooperare globală paşnică, atunci este o iluzie că Europa noastră de est nu va avea la un moment dat aceeaşi soartă.

Distribuie acest articol

118 COMENTARII

  1. China pare a se mai gindi .Rezultatul Alegerilor din Taiwan vor fi decisive .Miza este uriasa atit politic cit si socio- militar .Unul dintre cei doi perdanti fie ca se numeste China fie ca se numeste SUA va avea in fata o situatie geostrategica extrem de dificila .Geografic China are nevoie de apartenenta Taiwanului ca de aer. Fara Taiwan China nu poate naviga maritim in lume .Altfel stateau lucrurile daca Ucraina se preda in februarie 2022 .Acum coruptia din Rusia si China ne-a aratat cit de slabe sunt ,din punct de vedere militar, cele doua natiuni prietene .Rachetele „ce sfideaza legile fizicii ” nu mai sunt de actualitate .Au ramas doar o amintire ca si cele presupus a fi „hidrosonice ”de catre Trump . O intrebare se naste .Va ataca SUA trupele Chinei ce vor veni rapid in Taiwan daca alegerile sunt cistigate de filochinezi ? Daca Alegerile sunt cistigate de prooccidentalii din Taiwan atunci putem presupune ca vom avea inca patru ani de liniste in zona .

    • Cine sunt filochinezii? Kuomintangul, dușmanul lor de moarte?
      Pentru China războiul civil din anii 20 – 40 nu se termină până când nu dispare Kuomintangul. Ambele partide consideră că reprezintă China și vor distrugerea celuilalt. Regimul comunist a câștigat China continentală dar a fost împiedicat să obțină victoria totală de către americani care au permis salvarea Kuomintangului și a lui Ciang Kai – shek în Taiwan. Culmea Kuomintangul a fost la origine un partid socialist naționalist, chiar sprijinit o vreme de URSS. Așa cum național socialist a fost și Partidul nazist din Germania, socialist a fost și Mussolini. Adică numai de dreapta nu erau.

      • Fascismul si nazismul reprezinta extrema dreapta a miscarii socialiste, au ca doctrina superioritatea rasei/natiunii, se bazeaza pe ierarhie sociala si propun asa-numita „a treia cale” (diferita de capitalism si comunism), complet diferit de extrema stanga a miscarii socialiste (comunismul) care este internationalist si se bazeaza pe egalitate sociala si economica.

    • Nu se naste nici-o intrebare. Din punct de vedere militar, China mai are nevoie de cel putin 5-10 ani sa isi permita sa gandeasca macar o invazie a Taiwanului! Deci trupele Chinei nu vor veni rapid in Taiwan in nici o situatie! Nu in 2024!

      • Bine ai comentat Gabriel!
        Nu in 2024.cred ca de de fapt niciodată.
        E doar o vâlvă media. China e o țară neomogena
        Care oricand se poate sparge! Singurele mari războaie pe care China le-a purtat sant războaie civile. Îngrozitoare!
        Atata pot. Vezi Vietnam 1979.

  2. Cand SUA va pierde razboiul economic cu China – si nu mai e mult pana acolo -, iar armata Chinei o va devansa pe cea a Rusiei, Taiwanul se va alipi pasnic de aceasta.

      • 1. Iar, fara sa-ti cer voie! Apreciez epitetul, cand vine de la un om asa civilizat; ca tine.
        2. Care „placa cu Occidentul decandet (sic), omnipotenta…bla, bla” ?! Esti sigur c-am spus asa ceva? Mai citeste o data daca n-ai retinut din prima; e o singura fraza…!
        3. Incearca sa te mai informezi despre economia Chinei. Cu bune si cu rele; nu ca a Occidentului, care e numai cu bune (?!)

        • Domnu Cristescu mai cititi si presa aia occidentala si aflati ceea ce ei stiau de mult si acum a constientizat si guvernul chinez central, autoritatile locale au facut mai mult de 8 trilioane (8000 miliarde) dolari datorii! pe blocuri poduri si multe chestii utile dar si mai putin utile si din care s-a furat in draci pentru ca asa e in comunismo-capitalismul chinezesc. Si ce sa vezi incep sa intre in faliment rau de tot. Stiu ca va pute tot ce e occident si democratia rusa si chineza sunt cele mai bune dar macar cereti diurna mai mare si neaparat verde daca tot va chinuiti degeaba pe aici sa convingeti pe cineva.

          • Domnu’ George,
            1. Vezi ca se poate?
            2. Mi-e mai comod s-o citesc pe aia romaneasca pro- occidentala: „Datoria națională a SUA depășește 34 de trilioane de dolari-Adevarul / 03.01.2024 . Sa le raportam la PIB-ul fiecareia: cea a SUA il depaseste, iar cea a Chinei( de 11,5 trilioane USD) e la cca.60%.
            3.In timpul vizitei in China n-am putut remarca „cat se fura”, da’ am calatorit pe unii din cei 200.000 km de autostrada da’ si 900 km. in 5 ore cu TGV -ul, atingand 300 km/h. Fara sa citesc nicaieri.
            4. E interesant ca „stii ce-mi pute”; pot sa te-ntreb: de unde?
            5. O sa tin cont de sugestiile cu diurna. Din pacate e in yuani.
            6. Ai inteles gresit fraza mea. Nu – ncerc sa conving pe nimeni, doar imi spun o parere; atata timp cat imi dai tu voie.
            7. Totusi, nu mi-ai raspuns la nedumerirea cu „placa cu Occidentul decandet…, bla, bla”. Mai astept.

    • Razboiul economic e deja castigat de China. Acum se duce o lupta politica si economica de influenta in lume intre China si SUA. Taiwan are relatii economice atat cu SUA si aliatii ei din Asia cat si cu China. Atata vreme cat asta ramane asa nu e nicio graba sa se schimbe ceva, situatia actuala va continua cel putin pentru inca 2-3 decenii. Pericolul e ca alegerile sa fie castigate de o persoana care sa vrea sa rupa echilibrul. Sa rupa o parte din relatiile economice existente, sa declare independenta Taiwan sau dimpotriva sa actioneze agresiv pentru o reunificare cu China. Doar atunci lucrurile vor escalada. Si va rezulta probabil o alipire de China prin mijloace militare, cu riscul de a aparea si alte rafuieli regionale. In mod normal lucrurile vor decurge pasnic, actualul favorit in alegeri Lai Ching-te pare suficient de echilibrat. E neclar doar care va fi comportamentul viitoarei vicepresedinte Hsiao Bi-chim care pare din categoria Truss, Baerbock, Macron/Attal, Zelensky, Sandu, Saakashvili, Meloni, etc., comunicatori de stiinte politice, PR, „mesianici” care le vor si pe toate si repede, fara experienta, care se arunca „cu capul inainte” la orice.

  3. In 2002, Taiwan’s trade with the United States, Japan, and China was $44.9
    billion, $39.3 billion, and $37.4 billion, respectively.
    ……
    Who is Taiwan’s biggest trading partner?
    China 38.8% Hong Kong 13.5%
    ASEAN 16.9%
    United States 15.7%
    European Union 8.1%
    Japan 7.0%
    South Korea 4.6%
    (2022)

    • Cum iti permiti un astfel de vocabular pe „Contributors”? Macar si pentru ca S.I. posteaza cu numele propriu iar tu il injuri – ascunzandu-te , cu lasitate, dupa un nick-name? Si asta ti-o spune un contestatar frecvent (si fervent) al multora dintre parerile lui S.I.

  4. E o situatie f.complicata in Taiwan. Faptul ca chinezii nu au mentinut promisiunile de o tara 2 sisteme in Hong Kong decredibilizeaza orice promisiuni pe care le fac acum Taiwanului. IN plus Taiwan e mai mare ca populatie si ca economie decat HK si mai departat geografic, plus cu o cultura diferita. Deci teoretic nu cred ca se vor uni de bunavoie/partial de bunavoie cu China. Singura cale de unire pare a fi ori o lovitura de stat, ori un atac militar. De ce ar vrea cineva de bunavoie sa renunte la democratie si la o economie puternica de piata, pt a se baga in jugul comunist, nu stiu… Totusi China incearca toate modalitatile de presiune, si situatia nu cred ca poate continua asa la infinit. Ramane de vazut daca SUA au puterea de a interveni militar, cu 2 razboaie deja in Ucraina si Israel.

    • Idea că China ar interveni militar este nerealistă și transpare și din politica foarte cuminte a comuniștilor în relațiile cu SUA. Dacă utopic, China ar lua decizia de a forța lucrurile, probabil că SUA nu ar aborda o poziție de susținere ca pentru Ucraina sau Israel, ci mai plauzibil, una de securizare a apelor internaționale simultan cu o politică de izolare economică treptată a agresorului într-o coaliție internațională. China nu ar risca periclitatea exporturilor sale către Occident. Comuniștii și-ar asuma un risc imens. Eu nu cred că se va întâmpla.

      • Ideea interventiei militare a Chinei in Taiwan nu e deloc nerealista, ci e posibila. Asa nici ideea invaziei rusesti in Ucraina nu parea realista, si totusi s-a intamplat…. Ramane de vazut, e o linie fina de echiibru acum. La momentul de fata, China e puterea care se ridica, si SUA cea care scade. SUA nu mai produc aproape nimic, depind de importurile din China in mare parte. Pe cand importurile chinezesti din SUA sunt mult mai mici. Deci SUA sunt mai dependente economic de China, decat invers. China nu mai e doar un loc in care vin companii vestice, ci au propriile lor companii. S-a vazut efectul politicilor de izolare economica si embargou asupra Rusiei, destul de modeste.. Iar economia ruseasca e mult mai mica decat a Chinei. China isi poate exporta produsele in orice tara, chiar daca SUA nu le vrea. Pe cand SUA nu prea au ce exporta. Sa vedem ce se va intampla, sper ca nu va fi razboi, dar e posibil.

        • Taiwan-ul deține niște insule super-militarizate, aflate însă lângă coasta chineză, de partea cealaltă a strâmtorii. Nici măcar o singură insuliță din acelea nu a putut fi ocupată vreodată de China. Când chinezii începuseră să tragă în navele taiwaneze care aprovizionau acele insule, navele taiwaneze au început să fie escortate de nave militare americane, iar chinezii s-au potolit, nu-și permit să tragă în nave americane. Nu de altceva, dar în clipa aceea certificatele de trezorerie americane ale chinezilor nu mai fac doi bani 😀

          China nu poate invada Taiwan-ul fără a cuceri mai întâi acele insule, iar armata chineză nu a debarcat niciodată, nicăieri. Spune-i coordonatorului tău despre acele insule taiwaneze super-militarizate și după aceea zi-ne și nouă ce ți-a zis în privința lor. Știa de ele și nu ți-a zis și ție? 😀

          P.S. Și în privința certificatelor de trezorerie americane, ar fi interesantă părerea coordoinatorului tău.

          • Insulele alea super-militarizate sunt ca și laserele americane de care vorbeai cu alte ocazii, simple legende inspirate din filmele americane. Dacă America era un actor global, Taiwan-ul nu mai era de multă vreme panicat de China, dar uite că e terorizat constant. Dacă era așa, America ar fi recunoscut de mult timp independenta insulei și ar fi acționat cu maximă imunitate unde ar fi avut chef. Dar realitatea e un pic diferita de legendă…

            • Exact asta și face ”America”. Statele Unite organizează exerciții militare unde au ele chef, inclusiv în insulele Kinmen.

              Am dat destule detalii despre respectivele insule, oricine se poate documenta pe internet și se lămurește despre situația militară de-acolo. Data viitoare ai să știi, când ai să mai fii tentat să vii cu povești despre măreața Chină.

            • China este cea mai mare piata de desfacere din lume. Un singur oras daca intra in lockdown, criza se resimte in toata lumea, cel mai mult in SUA si Europa. Exercitii militare face si Rusia si China si Coreea de Nord, langa Coreea de Sud si Japonia. Sunt deja rutina, asta nu spune nimic. SUA o sa fie putere globala cand o sa intervina militar direct in treburile Chinei sau ale Rusiei sau macar ale Coreei de Nord, fara sa se teama de represalii. Ei, pana atunci filmele cu Rambo raman ceea ce sunt, doar filme.

            • @Meibi – ”SUA o sa fie putere globala cand o sa intervina militar direct in treburile Chinei sau ale Rusiei”

              ”SUA” e o putere globală de când are portavioane desfășurate pe toate mările lumii, astfel încât să nu fie nevoie să intervină militar prea des. Henry Kissinger a inventat conceptul: „an aircraft carrier is 100,000 tons of diplomacy.” 😀

          • Delirezi iar Harald?… visezi „coordonatori” si ca esti in filme cu spioni?!
            Daca China vrea sa invadeze Taiwan, distanta e oricum mica, nu sta apararea Taiwan in niste „insulite militarizate”, sa ce delirezi acolo amestecand cu filmele Transformers. Daca SUA vrea sa apere Taiwan, apara Taiwan, nu niste „insulite”… vai de capul tau, ce note oi fi avut la scoala…
            Deci du-te bre, mananca o lamaie si culca-te, lasa comentatul aiurea.

            • Una din ”insulițele” alea are 30.000 de militari taiwanezi. Dar nu mai spune asta la nimeni 😀

            • Imaginatia ta are 30.000 de militari taiwanezi. Asta se intampla cand incepi sa nu mai faci distinctia intre filme si realitate.

          • „Taiwan-ul deține niște insule super-militarizate, aflate însă lângă coasta chineză, de partea cealaltă a strâmtorii. Nici măcar o singură insuliță din acelea nu a putut fi ocupată vreodată de China. Când chinezii începuseră să tragă în navele taiwaneze care aprovizionau acele insule, navele taiwaneze au început să fie escortate de nave militare americane” Nave militare americane in apele chinezesti, aproape de coasta? Dude, are you ok?

            • Dacă insulele respective sunt taiwaneze, apele sunt ”chinezești”, după mintea ta? 😀

              Insulele Kinmen / Quemoy se află la 10 kilometri de China și la 180 de kilometri de Taiwan. Sunt ale Taiwan-ului și sunt militarizate, dacă te întreabă cineva. Sunt cam 130.000 de locuitori acolo, dar sunt 30.000 de militari.

              Sunt 200 de kilometri între China și Taiwan, e ca și cum rușii de la Odessa ar vrea să invadeze Dobrogea, pe motiv că trăiesc și lipoveni în Deltă. Chiar nu vă învață nimeni un pic de geografie, când sunteți trimiși să postați pe forumuri?

              Saddam mai avea o teorie din asta, cu pământul kuweitian aflat pe subsolul irakian. A preluat-o și Divertis, la vremea ceea, pentru că ideea făcea toți banii în spectacolele de umor 😀

            • later edit: rușii de la Sevastopol, nu de la Odessa, mea culpa.

              Dar între China și Taiwan tot 200 de kilometri sunt.

            • Repet: la 10 km de China nave militare americane? Din nou repet: dude, are you ok?

            • Vezi că găsești pe internet poze de la exercițiile militare din 2015, desfășurate în insulele Kinmen, cu tunuri (howitzer) americane și cu militari americani. Cum crezi că au ajuns tunurile americane acolo, prin teleportare? 😀

              Poți să repeți până te plictisești, postac pro-chinez mic și necăjit!

    • @Ragnar7 – ”China isi poate exporta produsele in orice tara, chiar daca SUA nu le vrea”

      Așa este. Piața neagră americană e plină de opioide exportate ilegal de China, prin contrabandă. Ești convins că asta e ceva de laudă? În Statele Unite, opioidele chinezești produc mai multe victime decât armele de foc.

      ”China nu mai e doar un loc in care vin companii vestice, ci au propriile lor companii”.

      Când ai să vezi copiatoare și imprimante laser produse de corporația ”Marele Zid”, să vii să ne povestești. Înainte de Trump, Xerox și Dell le produceau în China, însă acum pe cele produse de Xerox scrie ”Made in Vietnam”. Iar Dell nu mai produce deloc, acum vinde tot imprimante și copiatoare Xerox.

      Tot datorită lui Trump, Apple își fabrică în Texas computerele Mac Pro pentru piața americană, începând din 2019. Înainte le fabrica în China, pe vremea marelui pacifist Obama.

      ”SUA nu prea au ce exporta”

      Când ai urcat ultima dată într-un avion operat de o companie chineză, ca să vii în Europa, te-ai uitat cine fabricase acel avion? Ce scria pe el, Boeing sau ”Corporația Marele Zid” ? 😀

      • @Harald. Esti depasit.. Marea majoritate a produselor Dell, Apple, etc inca se fac in China, nu in alte tari. China are si companiile ei, de exp Lenovo, Huawei, Xiaomi, etc.
        Au facut si avioane comerciale, si militare. Se vede ca nu ai fost in SUA. 80-90% din produse (in afara de mancare) sunt facute in China. Nu prea mai exista produse made in USA. Deci, chiar daca SUA continua sa aiba companii mari, chinezii vin puternic din urma. Economia Chinei va fi in curand prima din llume (daca nu e deja..). Deci lasa propaganda de acum 20-30 ani cu compania marele zid. Vorbesti aiureli, inventezi date, am vazut si in alte comenarii. In niciun caz SUA nu isi permit sa supere China. Altfel de ce SUA mereu ei zic oficial ca nu sprijina independenta Taiwan, si fac un joc duplicitar si foarte vag?

        • „Marea majoritate a produselor Dell, Apple, etc inca se fac in China, nu in alte tari”

          Numai cele destinate Europei se fabrică în China. Politicienii europeni marxiști crescuți de Rusia (Merkel, Scholz, Timmermans et al.) nu știu decât să stea în genunchi, așa că acum stau în genunchi în fața lui Xi, dacă Putin a devenit nefrecventabil. Mentalitatea servilă pentru care i-a selectat Rusia e foarte utilă și Chinei.

          Lenovo e fosta divizie de laptop-uri de la IBM. Când IBM a considerat că laptop-urile au devenit neprofitabile pentru ei, a ieșit de pe piața asta, iar Lenovo a cumpărat resturile. La fel e și cu Lexmark, e fosta divizie de imprimante de la IBM.

          Ultima dată când m-a interesat subiectul, prin 2017, China încă fabrica o versiune locală de AN-24, un avion sovietic vechi de 60 de ani. Ar fabrica ei și versiuni mai moderne, dar n-au mașinile-unelte necesare. Au copiat un model de Airbus, fiindcă așa au decis politicienii marxiști din Europa, să le dea și chinezilor gratis tehnologia. Dar nu le-au dat și mașinile-unelte.

          Chinezii vin întotdeauna din urmă, asta e drama celui care copiază: nu poate copia decât ceva existent.

          • Mda, harald cu bazaconiile lui vechi cu „neomarxistii” si „stanga”… nimic nou sub soare. Esti depasit… mai studiaza. Ai ramas cu informatia la nivelul anilor ’80-’90, cand chinezii copiau diverse produse vestice. Copiau ca sa-i prinda din urma pe cei din varf, dar acum s-a schimbat foaia, au multe companii mari de tehnologie ale lor. Huawei, LG, Xiaomi, Lenovo si multe altele. Nu sunt inca asa cunoscute ca cele din Vest, dar important e progresul. In plus investesc f.mult in cercetare si in educatie, nivelul lor stiintific a crescut uluitor in 20 ani. Au deja un numar de universitati de elita unde invita cei mai buni cercetatori din lume pt stagii. Ai auzit de Tsinghua UNiv, dar de CUHK? Repeta reteta de succes a altor tari asiatice, Japonia, S.Coreea, Singapore, Taiwan. Hong Kong e deja parte din China. In timp ce tu ai ramas la aceleasi texte triste repetitive, cu neomarxistii si stangistii de la Bruxelles, etc.

            • ”Hong Kong e deja parte din China”

              Hong Kong a fost retrocedat de UK, nu a fost invadat de China, nu te mai lăuda cu asemenea presupuse ”fapte de arme”. Hong Kong nu era independent, locuitorii lui nu au fost întrebați dacă sunt de-acord cu retrocedarea către China.

              Tocmai ceea ce s-a întâmplat cu Hong Kong îi face pe taiwanezi să nu vrea unificarea cu China. Spune-le și la tovarășii tăi despre insulele Kinmen / Quemoy și despre cei 200 de kilometri dintre China și Taiwan.

            • Harald iar fabulezi aiureli pe aici, unde am zis eu ca Hong Kong a fost invadat militar de China?! Stiu ca HK a fost retrocedat de UK catre China. Era de fapt si normal sa fie retrocedat Chinei, avand in vedere ca a fost rupt din China si a facut parte din imperiul UK, imperiu care s-a destramat. UK nu putea apara HK la mii de km distanta. Locuitorii HK (99% din ei fiind chinezi) nu au fost intrebati initial daca vroiau sa faca parte din imperiul UK, si nu au fost intrebati nici daca vor sa faca parte din China, daca e s-o luam asa. Insa HK face parte acum din China.

              Vad ca ai idei putine si fixe, aia cu insulita lui peste prajit …
              Repet apararea Taiwan nu consta doar in nu stiu ce insulita, aia e vax albina. Taiwan insula principala e bine aparata, asta e important. Deci, las-o balta cu insulita lui KingKong.

  5. „Obsesia marilor puteri totalitare pentru achiziţii teritoriale” presupune câștigarea de spatii geostrategice în vederea îndepărtării intereselor militare occidentale din zona acestor puteri. Mai puțin contează interesele economice, chiar dacă în cazul Taiwanului exista un interes vital al Chinei pentru o mare companie de tehnologii, care ar face din China o amenințare reala pentru SUA. Oricum amenințarea exista, însă dacă Beijingul pune mana pe TSMC, atunci va fi și mai rău. Eu n-as vrea sa vad un conflict China-SUA in Indo-Pacific. Consecințele economice și de securitate ar fi catastrofale pentru toată lumea.

  6. Care sa fie miza noastra in Taiwan ? ca suntem in NATO si intr-un eventual conflict China – SUA sa participam si noi ? In urma conflcitului Rusia-Ucraina NATO se intareste puternic insa poate deveni intratat de puternic incat sa tina atata China cat si Rusia in sah.
    Dupa cum putem observa industriile noastre inca n-au trecut pe productie de „razboi” , Rusia si China fiind mai departe iar aliatul SUA incepe sa dea rateuri tot mai multe.
    Pe langa clampanitul politicianist ar fi mai interesant sa aflam care sunt adevaratele interese SUA, atat in Pacific cat si in Europa.
    Imi este teama ca rusii vor reusii sa-l instaleze a 2 a oara pe Trump la Casa Alba.

  7. Ioniță să meargă în adevarata China dacă ii place atât de mult. Poate îl aleg taiwanezii președintele salvator împotriva falsei Chine.

    Cu asemenea intelectuali nu-i de mirare că și România se comportă ca o paiață pe scena lumii.

    Ioniță, China cea falsă a scos din sărăcie 1 miliard de oameni, extremistule!

    • „Cu asemenea intelectuali ”
      Va rog sa va abtineti de la asemenea acuzatii nefondate. De unde v-a venit ideea ca Ionel ar fi intelectual ?!
      ‘Telectual -da, se poate.

      „China cea falsă a scos din sărăcie 1 miliard de oameni”
      Exact. 1 miliard de guri si de cururi care consuma si polueaza in draci. Ca sa…. ce anume ?

  8. Mor de ras cand o aud pe asta cu pusu mainii pe TSMC. In caz de retragere se arunca in aer si toaletele din curte dar unii viseaza industrie de precizie intact capturata.

    • Am scris mai sus că Taiwanul este integrat economic cu China continentală, din punctul de vedere al comerțului, dar și al investițiilor. Deja factorul politic de la Taipei (cuplat cu cel din Washington) acționează împotriva tendințelor pieței. Industria de semiconductoare va asculta până la urmă de legile pieței. Adică investitorii, cercetătorii taiwanezi se vor muta pe continent.

    • @Tudor: nu ai nevoie sa mai capturezi nimic cand deja ai obtinut performante similare prin alte tehnologii. Mai studiati , TSMC este deja depasit. Prin ocolire.

      @Ionita: „Dupa ultimul sondaj, doar 3% din taiwanezi vor o unificare cu China” Nu stiam ca se fac sondaje sub sediul CIA.

  9. Cu razboaiele din Ucraina si din Gaza, nu exista un moment mai bun ca acum pentru China de a invada Taiwanul ! America “gafaie” rau si nu isi mai permite inca un “front de lupta” si in Taiwan.

    China asteapta deja de prea mult timp “alipirea” Taiwanului la patria mama. Taiwanul nu are militar nici o sansa in fata Chinei iar eforturile lor de inarmare si dezvoltare militara din ultimii ani sunt de-a dreptul induiosatoare si, ca si in situatia Romaniei, reprezinta mai degraba o “mita” data americanilor pentru o presupusa protectie.

    Dupa parerea mea, invazia Taiwanului va avea loc spre sfarsitul anului dupa alegerile americane. Stiu ca pare un scenariu SF dar cine ar fi spus la sfarsitul lui 2021 ca Rusia va invada Ucraina ?

    Asa cum bine spunea dl. Ionita, tarile astea sunt conduse de oameni care nu se ghideaza dupa ratiune ci dupa himere, oameni care se viseaza ramasi in istorie ca mari cuceritori si reunificatori. Daca lui Putin nu i-a fost frica de americani si de o intreaga Europa (jenant de slaba si de penibila) si a invadat Ucraina, de ce i-ar fi teama lui Xi ?

  10. Invatzatzi limba Chineza domnule Ionitza ! Komintang inseamna in limba Chineza partid ( politic ) Denumirea acelui partid este Chin Hua Komintang traducere aproximativa Partidul Natziunii Chineze. Partidul a fost infiintzat de Sun Yat Sen shi includea initzial shi tot Partidul Comunist Chinez. Dupa cum se observa Sun Yat Sen, prieten bun cu Lenin, shi multzi altzi Chinezi inclusiv Cian Kai Shek nu acceptau mai multe partide politice in China ci doar Partidul Natziunii Chineze. Puterea in China shi in Partidul Natziunii Chineze urma sa se transmita ereditar. Ghinion Sun Yat Sen a avut doar fete. Una dintre ele s-a casatorit cu Mao Tze Dun iar sora ei cu Cian Kai Shek. Mao a divortzat mai tarziu de sotzia sa foarte probabil pentru ca o ura pe sora-sa. In Taiwan puterea chiar s-a transmis ereditar dar fiul lui Cian Kai Shek a introdus democratzia fara sa mai permita transmiterea ereditara a puterii. Vaduva lui Cian Kai Shek s-a opus democratziei introdusa de fiul ei shi a plecat in SUA. Ea a trait 102 ani in SUA shi a fost activa in partidul republican.

  11. Dupa cum corect spunetzi in articol Chin Hua Komintang se considera singurul conducator al intregii Chine deci se opune clar independentzei Taiwanului. Scrie asta shi in constitutzia Taiwanului scrisa de Chin Hua Komintang. Nu doar Taiwanul condus de Komintang vrea sa ocupe China continentala dar shi Mongolia, Vietnam, Laos, Assamul acum parte a Indiei shi partzi mari din Siberia apartzinand acum Rusiei. Scrie asta in constitutzia Taiwanului. Steagul Taiwanului creat de Komintang este roshu caci Komintang ca shi Partidul Comunist Chinez este comunist shi nu accepta democratzia.

  12. Rusia a fost, este și va rămîne o putere mondială și împreună cu China o putere globală. Dl. Ioniță trăiește pe altă lume ca și majoritatea comentatorilor acestui site.

    • Sigur, cum să nu. Între timp economia Mexicului și a Coreei de Sud sunt pe cale să o depășească pe cea a Rusiei în 2024.

    • Seraphim e troll rus. Doar in visele desarte ale lui putin e Rusia o mare putere. Cea mai intinsa tara din lume, cu cea mai mare populatie din Europa, dar cu o economie cam cat a Spaniei, si bazata in special pe exportul de petrol/gaze. E ridicol. O mare putere nu da o treime din buget (sau peste) pe armata. Vai de capul lor cu „marea putere”. Au fost pe vremea URSS si atunci tras de par si umflata, si din spolierea tarilor din Est, printre care si Romania. Acum Rusia e o tara cu economie subreda si inapoiata tehnologic.

      • Asta cu ‘inapoiata tehnologic” e cea mai tare cand vine vorba despre Rusia. Superb. Si totusi nu-mi explic de unde atata frica fata de o tara „inapoiata tehnologic”.

        • Nu e inapoiata tehnologic rusia?! dar cum e, avansata tehnologic?!… Sau ai impresia ca daca au trimis sateliti si rachete in spatiu acum 30 ani sunt in general avansati tehnologic? Toata tehnologia ruseasca e destinata armatei, si nici aia nu e prea avansata. E depasita de tarile UE, de China, S. Coreea, Japonia, Canada, etc. Nu mai vb de SUA care e la ani-lumina in fata rusilor. Exista companii rusesti mari de electronice, de computere sau de automobile? Samsung, Ford, Mercedes, TSMC, Apple, Dell, Nokia,etc sunt cumva rusesti?… Hai, trollule fugi in siberia. si lasa-ne..

        • Dacă America și NATO ar fi crezut poveștile astea cu înapoierea tehnologică a Rusiei, erau demult la Moscova. Dar ei nu le cred, în schimb îl pun pe unul ca Thor să le predice, că poate poate mai ridică moralul pe aici.

          America și UK au atacat azi baze din Yemen. Adevărul e că e și foarte greu de atacat o țară precum Yemen, presupune un eroism dincolo de orice închipuire. Interesant e că au atacat destul de rapid. De aici se vede cum reacționează americanii și briții când au de-a face cu țări cu adevărat înapoiate tehnologic – prompt. Cu Rusia se schimbă foaia un pic, parcă li se înmoaie picioarele generalilor de la centrele de comandă.

          • Nu Alladinn, Rusia e cea mai tare tehnologic, impreuna cu fratii tai din lumea araba. Traiasca tatuca Stalin! o data schimba rusia foaia, si pac… generalii americani au facut in pantaloni!!
            Mai rau cu criza de oua la rusi, nu au oua, si in plus e cam criza de caldura, ingheata rusnacii iarna in apartamente, dar in rest sunt fooaarte avansati… !

            • Nene, stii ce inseamna putere globala? Sa actionezi cam unde ai tu chef fara a te teme de consecinte. Crezi tu ca America face asta? Yemen, Afghanistan, Libia si tari din astea nu se pun la socoteala. Crezi ca daca faci tu misto de tehnologia rusa ea dispare sau nu exista? Chiar crezi ca Rusia se sinchiseste de America daca are de facut ceva?. Repetand prostiile citite pe hotnews si antena 3 cnn arati ca esti ca ei, nu ca ai fi vreun mare pro-american.

            • Gospodin Alladin, mai baiete poti sa ne explici si noua exact care e tehnologia aia asa avansata rusnaca? INtelegem ca esti platit de tatuca sa faci agitpro pe siteuri, dar macar fii profesionist, ce naiba! Deci care sunt companiile rusesti de inalta tehnologie, cu domeniu activitate, etc. Ca nu am auzit de asa ceva, in afara de ceva tehnologie rachete vechiuta de prin anii 70-80… Daca vrei electronice, tv, cdplayer, cuptor microunde, masina de spalat, frigider, etc, cam toate companiile sunt fie asiatice, fie europene, gen Samsung, LG, Electrolux, Rowenta, Siemens, etc. La calculatoare/laptop, sunt americane sau asiatice, Dell, Apple, Lenovo, Asus, Hewlett-Packard, etc. La automobile, americane, asiatice sau europene, Toyota, Ford, Mercedes, Renault, Hyundai, Honda, GM, etc. La avioane americane sau europene, Boeing, Airbus, etc. Deci in ce au rusii tehnologia aia avansata, sau o tin asa bine ascunsa ca nu o arata nimanui?!…

          • Nu numai cu Rusia ci si cu China. In urma cu patru ani China a demonstrat „live” cum poate elimina oricate si oricare portavion SUA in oricare locatie de pe Glob . Tehnologia este rudimentara si 100% eficienta. Nu exista aparare impotriva ei.

            Este vorba despre incarcaturi explozive minuscule / nedetectabile in timp util amplasate in mii/zeci de mii de drone subacvatice programate sa se adune sub tinta fara a fi nevoie a comunica unele cu celelalte ori cu vreun centru de comanda. Dronele identifica in proximitate tinta prin metode pasive.

            Mai exista zeci de alte mijloace la fel de eficiente , imparabile , ganditi-va spre exemplu la „banala” diaree .

            Marile puteri nu se ataca intre ele militar decat atunci cand au certitudinea incapacitarii totale a adversarului inainte ca acesta sa poata riposta. Lucru imposibil.
            Razboiul economic si informational este alta poveste .
            Banuiesc ca ati auzit expresiile „winning the hearts and minds” si „un soldat cu burta goala , descult si fara munitie e un soldat mort”.

            Economic si informational occidentul este terminat.

            • ”ganditi-va spre exemplu la „banala” diaree”

              Sau la banala ”plandemie” 😀

              În elanul tău propagandistic, nu realizezi faptul că liderii occidentali vânduți chinezilor vor fi înlocuiți tocmai datorită ție și propagandei tale.

        • Din cauza agresivității pe care o manifestă. Rusia e o țară condusă de psihopați și poate provoca foarte multe victime, înainte de a fi oprită definitiv.

          Ceva de genul ăsta era Germania înainte de 1945, își invada vecinii în fiecare generație. A fost oprită până la urmă, a fost oprită definitiv, a fost dezmembrată și a rămas cu o armată simbolică, astfel încât să nu mai poată invada pe nimeni, dar a fost nevoie de zeci de milioane de morți pentru asta.

          Asta e soluția și pentru Rusia: trebuie dezmembrată, astfel încât să nu mai poată invada pe nimeni, dar ar fi preferabil să se dezmembreze singură, cum s-a dezmembrat URSS. Fără să fie nevoie de o invazie full-scale, cum a fost nevoie în Germania în 1945.

          În inconștiența lor, liderii de la Kremlin nu realizează că vor avea nevoie de toată bunăvoința Occidentului ca să nu piardă Siberia în favoarea Chinei. Sutele de politicieni occidentali aflați în solda Moscovei au și ei tot în jur de 70 de ani, la fel ca Putin. Vor fi măturați în curând, iar noua generație nu mai e crescută de ruși, cum au fost Merkel și Scholz.

          Problema postacilor ruși e aceeași cu a politicienilor ruși: încep să creadă în propria propagandă 😀

          • „În inconștiența lor, liderii de la Kremlin nu realizează că vor avea nevoie de toată bunăvoința Occidentului ca să nu piardă Siberia în favoarea Chinei. Sutele de politicieni occidentali aflați în solda Moscovei au și ei tot în jur de 70 de ani, la fel ca Putin”. Acum că tot ai spus, e mult mai clar, deci Occidentul, adică SUA, speră la o dezmembrare a Rusiei, că așa cum a fost cu URSS, așa să fie și de acum. Bine că ai confirmat cum e treaba cu marea putere anglo-americana, stă și speră ca Rusia să se prăbușească în loc să dea o mână de ajutor, că doar așa fac marile puteri.

            • Pai normal, nicio tara intreaga la cap nu se baga in cazanul cu rahat din rusia. Rusia insa e manata doar de revansism si furt, filozofia lor politica e furtul, inrobirea altor popoare. E o temnita chiar pt rusii insisi, fie ca isi dau seama, fie ca nu (propaganda le baga in cap prostii). E o tara profund corupta, nu cred ca exista niciun vecin (in afara de n.coreea si belarus care sunt tot dictaturi) care sa aiba relatii istorice bune cu rusia.

      • Thor zice că: «Acum Rusia e o tara cu economie subreda si inapoiata tehnologic.»

        În Raportul
        „World Employment and Social Outlook: Trends 2024”, publicat de
        The United Nations’ International Labour Organization (ILO),
        la pag. 24-25 putem citi:

        «The vast majority of G20 countries with available wage data saw real wages fall in 2023, meaning that wage increases were unable to keep pace with inflation (figure 1.8). Only China, the Russian Federation and Mexico enjoyed positive real wage growth in 2023. The strongest wages gains were in China and the Russian Federation, where labour productivity growth was among the highest in G20 countries in 2023.»

        Traducere: «Marea majoritate a țărilor G20 cu date disponibile privind salariile au înregistrat o scădere a salariilor reale în 2023, ceea ce înseamnă că majorările salariale nu au reușit să țină pasul cu inflația (figura 1.8). Doar China, Federația Rusă și Mexicul s-au bucurat de o creștere pozitivă a salariilor reale în 2023. Cele mai puternice creșteri salariale au fost înregistrate în China și în Federația Rusă, unde creșterea productivității muncii a fost printre cele mai mari din țările G20 în 2023.»

        https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/–dgreports/–inst/documents/publication/wcms_908142.pdf

        • @radiation. Apropo de ce ai scris, vezi ca efectele radiatiei asupra creierului sunt devastatoare… se si vede in cum pui problema. Faptul ca au crescut salariile in Rusia, China si Mexic nu e relevant, au crescut de foarte de jos. Iar asta nu are nicio legatura cu avansul tehnologic in cazul Rusiei. Rusia isi bazeaza economia in special pe exportul de materii prime, petrol, gaze, minereuri, grau, etc. Nu prea are companii avansate tehnologic; doar 1-2 militare care sunt de stat, ceea ce e extrem de putin ptr o „mare putere”… In rest, nimic. Deci ar fi bine sa si judeci, nu doar sa dai copy-paste la niste texte de pe net scoase din context.

  13. ‘Taiwanul, adică Republica China cea reală şi democratică, merge la vot’..

    Adevarat..La fel de adevarat e ca China aia mare si ‘rea si nedemocratica’ merge in spatiul cosmic, lanseaza sateliti, statii spatiale, merge pe Luna, pe Marte, este cea de-a doua putere militara, economica, stiintifica si tehnologica a lumii, nu mai poate fi ‘calcata pe git’ si exploatata de democratii lumii libere..ce-ar mai fi ? Aaa..si cam toata Com. Europeana si-o doreste partener economic, dar sa vina China cu banii, evident.
    Autorul nu vrea sa inteleaga ca democratia – rea, buna sau nebuna – nu este potrivita pt. toti si toate. E un sistem, si atit. Cum o fi insa mai bine, oare: democrat si ‘rupt in fund’ sau mai putin democrat insa bogat si demn ?

      • In SUA ca sa votezi trebue sa semnezi pe lista electorala. Nu stiu daca ar fi posibila democratzia intr-o tzara de analfabetzi fie ei shi bogatzi. Apar probleme cu alegatorii care nu ar putea citi numele candidatzilor de pe lista shi e putzin probabil ca o societate de analfabetzi primitivi sa poata pune poza candidatului pe buletinul de vot iar alegatorii proshti shi analfabatzi sa o recunoasca.

    • @China . Va raspund eu : Democrat si rupt in fund . Sunt convins ca un profesor roman sau suedez , portughez sau britanic , prefera starea sa personala , uneia de sa zicem , a unui chinez ,, bogat si demn ,, din Beijing si NU ar face schimb de viata cu acesta ! ,, Democratia e un sistem si atat , nu e potrivita pt. toti si pentru toate ,, . NU , domnule ! Democratia este singurul sistem potrivit omului si naturii umane ! Este Unicul sistem in care omul se culca seara in patul sau si este sigur ca maine dimineata , se trezeste tot in el ! Viu si voios . Si alaturi de ai sai .
      Ati uitat cam repede , cum peste noapte , Partidul Comunist Chinez inchidea orase de 20.000.000 de locuitori in Pandemie , a inventat scorul social , genocidul uigurilor , etc . Sau : Satrapul de pe Neva cum isi sinucide oponentii alunecandu-i pe fereastra , Nemtov , Navalnai , Politkovskaia , Litvinenko , etc , etc .

      Inchei . Ce ma uluieste este ca toti simpatizantii Asiilor nedemocratice critica Occidentul Decadent – ii doreste si asteapta pieirea , insa traind pe partea sigura , prospera si VESTICA a Gardului …
      Inchei . Taiwan , este Ucraina asiatica a secolului XXI . Cade Ucraina , cade Taiwan , se instaureaza Raul in Lume – s-a dus dracului , viata noastra dulce si armonioasa , vacante indelungi , Sarbatori de cate 1 luna , veri calde si irizate , dans si plimbari prin grecii , italii sau antalii estivale sau umbland brambura peste mari mediterane … Se va instaura Intunericul belic , depresia economica , dictatura si ordinea . Militarizata …

      • 1.”Sunt convins ca un profesor roman sau suedez , portughez sau britanic , prefera starea sa personala , uneia de sa zicem , a unui chinez ,, bogat si demn ,, din Beijing si NU ar face schimb de viata cu acesta !”. Sigur reciproca nu e si ea adevarata?
        2 „Taiwan , este Ucraina asiatica a secolului XXI”. Chiar este: poate nu la fel de corupt, iar ca PIB/capita, doar de f’o 7 ori si ceva mai mare! In rest…
        3. Au cazut ele imperiul englez, austro-ungar, sovietic si nu s-a instaurat intunericul; mai ales acum, cu panourile solare si eolienele, nicio sansa!

    • Democratia trebuie sa fie mereu insotita de libertati, ceea ce in China este de domeniul SF-ului. Asta este definitia democratiei. Doar intr-un mediu liber poti sa construiesti si sa inovezi, altfel poti doar sa furi idei de la altii si sa le folosesti. „Mai bine mort, decat comunist” si decat cetatean chinez supravegheat si urmarit 24/24h, 7 zile din /7, care traieste cu frica de a nu-i aparea moaca pe ecranele din statiile de autobuz, doar pentru ca a scris ceva rau pe Meta despre regim. Daca asta este „demnitate” umana…inseamna ca nu vedem lucrurile la fel. China este lumea pe care a anticipat-o Orwell in 1948, este „minunata lume noua” a lui Huxley. Cetateanul chinez a iesit demult din conditia de fiinta umana, iar demnitatea lui este doar o amintire.

      • Daca presupunand prin absurd ca ar fi un razboi intre civilizatia „albilor” si a „galbenilor” cred ca majoritatea albilor s-ar apara cu disperare de democratia chineza (probabil ca si eu) pentru ca nu ne-am dori o asemenea viata. Dar se poate presupune ca si majoritatea lor ar face la fel, ingroziti de democratia albilor, de individualismul si sectarismul lor „progresist”. care pentru noi reprezinta culmea democratiei.

  14. Doar a treia putere militara, conf. site-ului de specialitate GFP. Inca.
    In rest, absolut de acord. Iar China nu trebuie privita ca blocata in „nedemocratia” ei. Intr-o viata de om, am trait epoca Chinei lui Mao, a lui Den Xiaoping si iat-o si pe – a lui XI. Mai seamana, cumva, una cu alta? Oare a mai existat in lume- in ultimii 75 de ani- o evolutie de o asemenea amploare?
    Realizam ce-nseamna, macar cei peste 200.000 km. de autostrazi construiti in 33 de ani, doar la ei in tara? Bine ca i-a gonit Orban „cel bun” de pe PPP-ul a.s. Ploiesti – Brasov, ca cine stie pe ce mai umblam acu’…In timp ce Ungaria „se pacaleste” cu investitia BYD – cel mai mare producator mondial de auto electrice- de la Szeged; la doi pasi …

      • 1. Am vazut in Muntenegru : si grandoarea constructiei si prostia guvernului local, al carei investitie grandomana i-a depasit puterea economica; si, ca-n capitalism, mai se dau si falimente. Oricum, a platit UE. Nicio legatura cu „belt and road”.
        2. Nu cunosc situatia „prin unele state africane…”; sunt multe si nu ma prea intereseaza precum aia „de la doi pasi…”

  15. Recomand filmul „Formosa betrayed” pentru a lua cunostinta de cum se comporta KMT inainte de democratizarea societatii taiwaneze.
    Altfel mi s-a parut foarte interesant cum orice chinez din Hong Kong intilnit de mine se declara „chinez din Hong Kong”, in timp ce tawanezii, fara exceptie, s-au declarat „taiwanezi”, adica nu se identifica deloc cu China.
    Chinezii mai au o vorba: „No Mao, no China”, la care le ziceam ca „No Mao, see Taiwan”!
    PS La orice articol despre dictaturi trebuie sa iasa de sub bolovani si admiratori romani ai acestora …

  16. Si un comentariu de astazi din The Telegraph:
    https://www.telegraph.co.uk/business/2024/01/12/chinas-quest-for-growth-is-a-toxic-feedback-loop-of-its-own/

    China’s relentless quest for growth is a toxic feedback loop of its own making
    Vast overinvestment is self-destructive – and intolerable for the global economy

    AMBROSE EVANS-PRITCHARD
    12 January 2024 • 6:00am
    Ambrose Evans-Pritchard
    Xi Jinping
    Xi Jinping is reverting to overinvestment in everything from clean-tech to steel CREDIT: Reuters /Carlos Barria
    One cardinal fact governs the world economy today. China produces 31pc of global manufactured goods: it accounts for 13pc of total consumption.

    The rest of us must absorb China’s increasing excess capacity. If the country is to meet the Communist Party’s growth target of 5pc over the next decade with the current hyper-investment model, it can do so only by eating further into the industrial core of Europe, America, and India.

    “Other major economies must be willing to reduce investment and manufacturing shares to accommodate China. Needless to say, this is very unlikely,” said Professor Michael Pettis from Peking University.

    Xi Jinping is not reforming the old model. He is reverting to galactic overinvestment in everything from clean-tech, semiconductors, and steel – all tradeable goods that find their way onto global markets – in order to offset the deflating property bubble and to prevent youth unemployment rising further above the political danger threshold of 20pc.

    This is intolerable for the world. It is ultimately even more destructive for China itself.

    Beijing’s Central Economic Work Conference last month was a punch in the stomach for those hoping that Xi would take steps to end this mercantilist ratchet.

    There was instead much talk of “vigorously” promoting further industrialisation, underscored by his new mantra of “establishing the new before abolishing the old”.

    China’s pro-market weekly, the Economic Observer, says ruefully that this means sticking to “the traditional growth model that overly relies on infrastructure investment”. In crude terms, it means building more factories, and foisting the excess supply onto the world.

    Prof Pettis says investment is already 42-44pc of GDP. No major country in modern economic history has come close to these levels before. Other Asian tigers peaked in the low-30s before dropping back as they matured.

    By the end of next year, China will have built enough solar and battery capacity to quadruple the entire global demand for these products in 2022.

    It already has enough EV plant to meet global demand three times over. This surplus supply is hitting foreign markets with tidal wave force and at cut-throat prices. Car exports rose 84pc from January to November.

    Xi Jinping likes AI, advanced electronics, aerospace, and digital tech (when under total Party control) but he is still flooding the world with “old” products.

    China’s steel exports were almost 90m tonnes last year, equal to the combined output of the UK, Germany, France, Italy, and Spain. The surplus is approaching the extremes seen in 2015 when Britain’s steel industry came close to collapse.

    China’s current account surplus is officially 2.2pc of GDP. Brad Setser from the Council on Foreign Relations says the real surplus is twice as high once you drill into the customs data.

    Furthermore, China’s foreign exchange reserves exceed the declared $3 trillion. They are closer to $6 trillion. Large sums are being placed abroad through state banks. This suppresses the yuan and gives China an extra edge in global trade.

    Whether or not China is actively ducking surveillance by the US Treasury for currency manipulation, its economy is now so big that its $900bn annual good surplus is destabilising world trade, like an elephant in a rowing boat.

    China’s exports over recent months have been weak in dollar terms but strong in volume terms. Firms are escaping the slump at home by slashing prices to gain global share. Or put another way, the country is exporting its deflation on a grand scale.

    The European Central Bank says Chinese export prices have fallen 6pc over the last year in yuan, 12pc in dollars, and 18pc in euros. This is turning into a serious trade shock for Europe. America has been quicker to defend itself.

    China is now in a toxic feedback loop of its own making. The latest PMI surveys show that Chinese firms are cutting prices further as new orders fall.

    Raymond Yeung from the Australian bank ANZ said the regime is dribbling out just enough stimulus to keep the economy afloat but not enough to break out of a bad equilibrium. “Clearly a stronger dose of countercyclical measures is needed,” he said.

    Mr Yeung forecasts real GDP growth of 4.2pc this year but nominal GDP of just 3.8pc, and it is nominal that matters for debt dynamics.

    China risks slipping into a debt-deflation trap where interest costs rise faster than output in money terms, pushing up the debt ratio mechanically via the denominator effect. Chinese local governments already face $850bn of annual debt service costs.

    Shang-Jin Wei from Columbia University said the People’s Bank should heed the lesson of Mario Draghi and do “whatever it takes” to prevent a deflation psychology taking hold. A blast of helicopter money or turbo-charged QE would do the trick but Beijing is deeply suspicious of this sort of Western advice.

    China seems to be betting on a global recovery to pull it out of the doldrums. In the meantime it is mobilising the propaganda department and leaning on journalists, financial bloggers, and academics to talk up the economy.

    The reason why China invests so much – ie, saves so much – is not because families are maniacally thrifty, though people do save heavily as a form of health-care insurance, and the middle class is squirrelling away money in the current mood of cosmic gloom.

    The pathology stems from the structure of Leninist state capitalism and the role of the giant state enterprises. Xi Jinping is unwilling to let go of these behemoths because they are a key tool of Party patronage and control. If anything, he is reviving them.

    Prof Pettis says a reinvention of the Chinese state is needed to break the investment addiction, involving huge transfers of money from the state to the people. That is incompatible with Party ideology and control.

    If China sticks to the current strategy there will be two consequences: the arithmetic of excess investment will push China’s debt ratio from 300pc of GDP to 450-500pc within a decade, precipitating a crisis; before that happens there will be a global trade war, also precipitating a crisis.

    The world will protect itself, either by forming an anti-mercantilist front, or by splintering into blocs.

    The template is the 1930s although it is hard to disentangle trade from the failures of the interwar Gold Standard.

    The US was then the great surplus disruptor. It foolishly picked fights with the McCumber and Smoot-Hawley tariffs, setting off a collapse of the trading system that had worked so well to its advantage.

    The deficit countries came out best from that dégringolade. The British Empire was able to stop its stimulus leaking to free-riders, and was able to retool its industries behind the tariffs of Imperial Protection.

    It was the US that crashed into depression. The 1930s were the only decade in a century when Britain outperformed America.

    Whether by intention, or misjudgment, or inertia, Xi Jinping’s regime seems to have chosen a trade war. This may take years to unfold and does not preclude a reflexive rally on the Shanghai bourse in 2024, but it does set the longer pattern of world affairs.

    The outcome will not be kind to China.

  17. Sa mai spuna cineva ca nu investestet China in IT! Ia uitati ce de troli au comentat ca la comanda cand algoritmii au citit cuvantul cheie Taiwan!

      • E ca la lectiile despre multimi din clasa a 3-a, unii troli sunt sovietici, altii sunt chinezi, cele doua multimi se intersecteaza si ce sa vezi se intersecteaza si cu o a treia (auritii suveranisti antivaxeri)

  18. Daca intra rep.moldova & UCRAINA in UE si NATO, peste cateva zeci de ani voi, sudistii – diavolului, in frunce cu hardelenii vostri de…, toti mancatori de pita, neromani samd -, deci, veti fi asemeni Chinei de azi intr-o lume CTRL de noul Imperiu Musulman, isamic, …, marog.
    Cu schimbarile astea climatice, cu siguranta ca pana si Scandinavia si Greenland se va incalzi si inverzi mai repede decat Siberia ROMANIEI, IMPERIULUI,,, care contraataca si aia din Rusia 9!

  19. Yo-Nell!! … Yo-Nellulle!!!
    Relaxxx-OO!!
    BĂ!!! … ia-tu-leee!!!
    Doo-doo-YYYii!!! … ța e bouche beee.
    Că le priiiia zâcci liiee-bee-ree.
    Bă Ioneluș, kallma, bă băiatule.
    Dacă deamokka „cu valuuarre” ar fi ceea ce zici … crezi (nu) … speri (nici măcar) tu, ar livra pentru Oamenii Muncii, ar fi adevărat.
    Numai că mooooee, și o șiitii foarte bine.
    ESTE AȘA, când nu ai scavi, ori occțyii spitalul a cam avut sclavi…de-a lungul.
    Și de-a latul.
    Repară occidentul și xippiippii va PUFF!! … dispărea. jaaaiiinaaaahh se va reforma.
    Până atunci …. MUUOOOLTIIIIE RIIIELAXXXÂÂĂĂRI TTUTTULLOR DUDUIȚELOR TÂÂAALIE.

  20. Yo-Nell!! … Yo-Nellulle!!!
    Relaxxx-OO!!
    BĂ!!! … ia-tu-leee!!!
    Doo-doo-YYYii!!! … ța e bouche beee.
    Că le priiiia zâcci liiee-bee-ree.
    Bă Ioneluș, kallma, bă băiatule.
    Dacă deamokka „cu valuuarre” ar fi ceea ce zici … crezi (nu) … speri (nici măcar) tu, ar livra pentru Oamenii Muncii, ar fi adevărat.
    Numai că mooooee, și o șiitii foarte bine.
    ESTE AȘA, când nu ai scavi, ori occțyii spitalul a cam avut sclavi…de-a lungul.
    Și de-a latul.
    Repară occidentul și xippiippii va PUFF!! … dispărea. jaaaiiinaaaahh se va reforma.
    Până atunci …. MUUOOOLTIIIIE RIIIELAXXXÂÂĂĂRI TTUTTULLOR DUDUIȚELOR TÂÂAALIE.

  21. „Aceste regimuri imperiale care se conduc nu cu raţiune, ci cu mistică politică, au în instinct subminarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi înlocuirea ei cu dreptul forţei, pentru a-şi crea în jur teritorii dependente sub un regim semi-colonial.”

    La ce mai e buna analiza si toata polologhia daca singura explicatie gasita e un misticism politic?

    „Dacă …samd… care şi-au dovedit cu asupra (!?) de măsură viabilitatea ca stat şi dorinţa de cooperare globală paşnică, atunci este o iluzie că Europa noastră de est nu va avea la un moment dat aceeaşi soartă.”

    Daca pana aici lucrurile au fost cat se poate de clare, aflam din cuvinte ce pot afecta emotional ca Europa de est poate sa nu fie a noastra, decizia depinzand de produsele cumparate, Made in Taiwan vs Made in China. What else!?

  22. Esti idiot mon cher. Ma refer la autor. Esti atat de indoctrinat „cu democratie” incat nu mai vezi nimic in jur. Ti se pare anormal ca o tara mare cum e China sa vrea sa integreze un teritoriu care la un moment dat al istoriei s-a separat, ajutat frenetic de o corporatie militarista, SUA. Dar ti se pare firesc ca aceasta corporatie militarista sa sustina acest teritoriu in numele ” democratiei americane”. Care democratie? Aia care l-a omorat pe Lincoln, M.L.Kyng, pe Kennedy si care-i face dosare penale lui Trump mai rau decat Binomul la noi? Bati campii cu poporul taiwanez, cum lupta el pentru democratie. Taiwanul e condus de trei familii mafiote care colaboreaza cand nu se omoara intre ele.

    • /Stai jos Gigel.
      Trei famillii mafiote care fac 18% din procesoarele folosite in lume.
      / mai bine numără câte milioane de Rusnaci si Chinezi au murit de la 1918 incoace omorâti de Kremlin si Pekin/Beijjng in loc sa numeri presedintii americani omorâti de niste fanatici in 230 de ani.

  23. In Taiwan Democratia a recistigat alegerile .Totul a fost la vedere spre a se inlatura orisicare posibilitate de falsificare sau oricare contestatie ce ar fi venit din partea Opozitiei sau chiar din partea Chinei .Vom avea inca patru ani de pace .In acesti patru ani China se va apropia cit de mult poate de UE .Va veni un moment in care China va cere explicit Rusiei retragerea din Ucraina .Oferta Occidentala va fi de nerefuzat .

  24. In pozitie de drepti si batut pasul pe loc la ordinul americanilor , guvernantii cocarjati de la Bucuresti se acopera de rusine incapabili sa sustina independenta si interesele Romaniei.
    Cum este posibil ca legiunea reprezentantilor nostri la Brussel sa nu inteleaga ca slugarnicia lor deserveste interesele țarii?
    Cand premierul Belgiei Alexander de Croo si nou numita ministru de externe Hadja Lahbib ,impreuna cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri se duce in China pentru a consolida relatiile economice si comerciale intre cele doua tari, ignorand indicatiile creerului gros Eu, este momentul ca ciolacienii sa se dezmeticeasca si sa realizeze in ce lume traim.
    https://www.fmprc.gov.cn/fra/wjdt/wjhd/202401/t20240113_11223188.html#:~:text=Le%20Premier%20ministre%20belge%2C%20Alexander,inauguration%20de%20la%20nouvelle%20ambassade

    • ”In pozitie de drepti si batut pasul pe loc la ordinul americanilor”

      Decât la ordinul chinezilor, mai bine la ordinul americanilor. Deși e cam greu de susținut că oameni ca Grindeanu sau ca ”premierul Grivco” ar fi pro-americani.

      Belgia nu e o țară, Belgia e un aranjament politic. În Belgia se cheltuie o mulțime de bani care nu sunt produși acolo, datorită sediilor de instituții UE și NATO aflate acolo. În plus, 10% din PIB provine din comerțul cu diamante, iar portul Anvers ”smântânește” o mare parte din comerțul european. Nimic din face Belgia nu are vreo aplicabilitate pentru România.

      • Fireste, cand toata viata ai stat la ordin nu prea poti concepe ca pe unii chiar nu-i intereseaza asta si n-au chef sa se afle la ordinul cuiva.

      • @Harald
        Asa ptr.info…..cand regele perfidului Albion se gandea sa revendice coroana FR numara in vistierie si ii dadea cu minus.
        Dar intr-o zi, negutarorii&tesatorii din Ghent nemultumiti de cresterea impozitelor in FR s-au dus la Ed.III-rd si i-au propus sa-i plateasca lui taxele, la vechea valoare, daca are vreun gand privind succesiunea la tronul FR. Ed.III-rd: Alright, we’re in business !! Desi probabil ca discutia a fost in fr.
        Aceasta mica povestioara are ca scop sa informeze curiosii despre „aranjamentul politic” BE….
        La acel moment Regele Angliei NU avea bani sa plece la razboi ptr. ……ca e cea mai costisitoare indeletnicire. Dar negustorii de la Ghent aveau cu ce sa finanteze, macar in parte, razboiul.
        BTW, in timpul stapanirii din.Habsurgice spaniole taxele colectate din Tarile de Jos spaniole depaseau cu 200-300% pe cele din Spania&Americi.

        Portul Anvers este la concurenta permanenta cu Rotterdam ptr.locul de cel mai mare/important port european, cel mai eficient, etc.
        „În plus, 10% din PIB provine din comerțul cu diamante”. Asta e o aiureala marca Midland UK, pe bune.
        „În Belgia se cheltuie o mulțime de bani care nu sunt produși acolo, datorită sediilor de instituții UE și NATO aflate acolo.” Din seria DE s-a dezvoltat cu bani din chiriile platite de ofiterii US incartiriuiti acolo…..

        • Belgia există ca țară din 1830, după ce s-a separat de Olanda.

          Edward al III-lea al Angliei a trăit cu 500 de ani mai devreme, într-o epocă în care totul se raporta la Țările de Jos (Olanda de azi, care includea și Belgia de azi).

          P.S. Nu mai dădusei demult un recital pe tema ”Deutschland über alles”, era de așteptat să-ți declari din nou admirația nețărmurită față de patria nazismului și frăția ei actuală cu China așa-zis comunistă, care a devenit de fapt fascistă, la fel ca și Rusia.

        • @Harald
          Măi Haralde măi,
          DE aceasta tara pe care, bizar, o desconsideri tu dovedeste MEREU o rezilienta, un know-how politic si o luciditate (la nivelul clasei politice dar si al populatiei) care o fac sa depaseasca momente/perioade f.dificile ptr.poporul german. Momentele/perioadele dificile sau catstrofale despre care vorbesc nu sunt/au fost doar rodul adversarilor extrerni. Nu. La fel de bine/rau au fost cauzate si de factori/politicieni germani. Dar…..odata depasite societatea germana a facut in asa fel incat nu doar a depasit acele situatii dar a facut-o admirabil, cu consecinte socio-economice, indiscutabil, pozitive.
          Ce rost are sa negam evidenta?!? Ca ne sunt noua antipatici germanii sau europenii (continentali) ?!?
          E ceva rau ca DE a adoptat TEORIA GEOPOLITICA MAJORITARA (si provenita din US&UK) privind destinderea prin comert si interdependenta economica?!? Pai EXACT, dar exact, acelasi lucru l-au facut US&UK. Acum reprosam asta DE ptr.ca vrem sa fie vinovatul de serviciu?!?
          Vedem de 2 ani intoarcerea la o retorica mincinoasa si mai ales stupida privind o asa-zisa raspundere a DE (sau chiar si a FR) ptr.agresivitatea politcii RUS.
          Oare noi suntem intr-atat de naivi, uituci&prosti incat sa nu observam frivolitatea unor astfel de scheme de profit pe seama unor culpabilitati istorice care se vor extinse pe seama DE, FR, etc?!?

          Uite, noi suntem aici pe un forum ro.de discutii/dezbateri pe teme diverse dar mainly politice (in sens larg). Comentariile noastre au ZERO influenta in situatiile in discutie. Ce rost au revarsarea de antipatie sau exhibarea relei credinte?!? Qui prodest?

          p.s. acum vreo cativa ani, nu multi, prof.Cranganu (the friend of yours) elabora aici o teorie (dand-o quasi-certa) privind retragerea US din afacerile internationale, o asa-zis renuntare la obligatiile altruiste (de negasit dar) decurgand direct, in opinia lui, din Bretton-Woods privind liberatatea navigatiei, etc. Intreaba-l ce se mai aude despre replierea/retragerea in cauza si vezi daca iti publica mesajul……

          • @JB – adresarea condescedentă nu reprezintă vreun argument, reprezintă comunicare patologică. Simpatiile tale naziste rezultă din destule comentarii, pe internet nu se piere nimic.

          • @Harald
            Psihanaliză de bazar si reductio ad hitlerum…..that’s all you can do in lipsa argumentelor.
            Sincer, speram intr-o anumita maturizare in „perfidul Albion/Middland” :-)) . Sunt prea optimist. :-(

  25. Lai Ching-te a castigat asa cum se anticipa. In schimb a pierdut majoritatea in parlament – Legislativul Yuan. Ceea ce inseamna ca va trebui sa negocieze in mod permanent cu celelalte partide de opozitie. O veste buna. Lucrurile ar trebui sa ramana in echilibru, neutralitate. Doar sa nu o ia unii sau ceilalti prea razna. Nu e o idee buna fiindca ar declansa o criza politica, intre presedintie si parlament, necontrolabila si imprevizibila.

  26. Acest articol a fost scris folosind o tastatura si un PC made in China .
    Taiwan nu produce nimic , tehnologia si masinile-unelte pentru anumite tipuri de circuite integrate sint olandeze deci pot fi produse oriunde , oricand vrea Olanda. In trei zile inchide fabrica din Taiwan si o deschide in Congo. Sau in New Jersey. Unde decide SUA.
    Taiwan este important doar pentru interesele strategice militare ale SUA.
    Noi nu avem nicio miza acolo , de nicio natura , asa cum nu am avut nici in Afganistan , doar facem joc de glezne dupa cum ne dicteaza SUA , pentru imagne. A lor.
    Nu exista popor taiwanez asa cum nu exista popor oltean sau moldovean , sint chinezi pe o insula chineza nerecunoscuta de nimeni ca Stat. In Taiwan si alte provincii din China functioneaza un sistem economic de tip capitalist deoarece asa a hotarit China ca vrea sa fie: o tara cu doua sisteme .
    Chinezii au nevoie ca circuitele alea integrate sa fie fabricate aproape , SUA+UK au nevoie de un cap de pod acolo dupa ce au pierdut Hong Kong si Macao , asta e toata povestea.

    • „Nu exista popor taiwanez (…) sint chinezi”

      Așa cum te înțelegi tu cu portughezii, tot așa se înțeleg și taiwanezii cu chinezii de la Beijing. Puțin spre deloc.

      E ca și cum ai susține că polonezii și rușii sunt tot slavi, deci polonezii ar trebui să aștepte cu nerăbdare unificarea.

      • Comparatie exagerata si complet denaturata, portughezii si romanii sunt natiuni diferite cu trecut diferit si limbi diferite. Chinezii si taiwanezii se inteleg unii pe altii in aceeasi limba si sunt acelasi popor, indiferent ce doreste Washingtonul sa credem. A propos, chiar, de ce nu recunosc Taiwanul ca stat de e asa de diferit?

        • @relu – ”Chinezii si taiwanezii se inteleg unii pe altii in aceeasi limba”

          O minciună repetată de mai multe ori nu devine adevărată, devine jenantă. Se vorbește mandarină în Taiwan la fel cum se vorbește rusă la Chișinău sau la Orhei. Da, există și ruși născuți la Chișinău sau la Orhei, dar asta nu înseamnă că rusa e limba locului. Istoria Taiwan-ului e semnificativ diferită de a Chinei, dar pentru asta trebuie să mai citești despre Formosa. Bunicul meu așa îi spunea, Formosa, pentru că el așa învățase despre Taiwan.

          Mandarina taiwaneză are statut oficial, la fel ca și taiwaneza hokkien, la fel cum și rusa a fost limbă oficială în Basarabia multă vreme.

          Taiwan-ul nu își declară el însuși independența, cum poate să recunoască Washingtonul un stat care nu se consideră el însuși independent?

          Ambele părți, China Comunistă și Taiwan-ul, consideră că nu există decât o singură Chină. Iar ca opinie personală, înlăturarea comunismului de la Beijing e mai probabilă decât introducerea lui și la Taipei.

          P.S. la postarea asta te cheamă @relu? 😀 Ești conștient că un comentator de bună credință nu ar cere socoteală pentru politicile Washington-ului, pe un forum de limbă română?

          • Vorbesti prostii, chinezii si taiwanezii se inteleg intre ei la fel cum englezii se inteleg cu americanii. „what’s the difference between Mandarin spoken in Taiwan and Mandarin spoken in Mainland China? They’re both the same language, just with some specific regional differences, much like American English compared to British English.” La fel cum tu te intelegi cu cineva din Chisinau care vorbeste romana la fel se intelege si un chinez din Beijing cu un taiwanez din Taipei. Asemanarile sunt mult mai mari decat diferentele de pronuntie.

            „Mandarin Chinese has been the official language of Taiwan since 1945 and is the most spoken language in the country. It’s remarkably unchanged from the mainland variant of Mandarin that immigrants brought there, primarily in the 1940s, as they escaped political and military upheaval in that country.”

            „Istoria Taiwan-ului e semnificativ diferită de a Chinei, dar pentru asta trebuie să mai citești despre Formosa. Bunicul meu așa îi spunea, Formosa, pentru că el așa învățase despre Taiwan.” Daca bunica-tu avea o scuza ca asa erau timpurile si nu aveai acces la carte, tu n-ai niciuna ca repeti niste aiureli cum ca Taiwan ar fi altceva decat China.

            „Ești conștient că un comentator de bună credință nu ar cere socoteală pentru politicile Washington-ului, pe un forum de limbă română?” Prin astfel de reactii se prind in carlig cei care repeta retorica Washingtonului pe site-uri de limba romana, te-ai dat repede in vileag.

            „Taiwan-ul nu își declară el însuși independența, cum poate să recunoască Washingtonul un stat care nu se consideră el însuși independent?” Doar nu crezi ca Taiwanul poate decide singur, fara SUA, daca sa isi declare independanta sau nu. Iar pana acum SUA a zis ca nu poate, asa ca nu si-o declara.

            • @relu – ”Mandarin spoken in Taiwan and Mandarin spoken in Mainland China? They’re both the same language”

              Exact asta ți-am explicat și eu: rusa de la Chișinău e aceeași cu rusa de la Moscova, e limba coloniștilor, impusă prin lege localnicilor.

              Limba locală în Taiwan e hokkien, care e chineza de la Fujian și care nu e mutual inteligibilă cu mandarina. ”Portugheza” despre care scriam într-un comentariu precedent.

              Fujian e chiar în dreptul Taiwan-ului, distanța până la Beijing e de vreo 2.000 de kilometri.

          • „Mandarina taiwaneză are statut oficial, la fel ca și taiwaneza hokkien”
            Desigur ca oficial Si limba moldoveneasca are statut oficial -din fericire sau nefericire exista Republica Moldova. Republica Taiwan nu exista. Tot din fericre sau nefericire. Depinde a cui.

            ” înlăturarea comunismului de la Beijing e mai probabilă decât introducerea lui și la Taipei.”

            Iarasi aveti dreptate. Din pacate nu conteaza culoarea pisicii , conteaza doa sa prinda soareci.

  27. Fabricile de semiconductori se muta incet si sigur din Taiwan. Se construiesc in DE, NL, USA. Cand se va termina acest proces, maxim 2 ani, Taiwan va reveni Chinei. Fara razboi.

    • ONU recunoaste RPC dar nu si Taiwanul. Oficial, Romania face la fel. Doar Dna Pelosi zicea invers, dar a fost pensionata. Situatia este un fel de conflict inghetat, cum sunt multe in lume (si Transnistria cu R.Moldova, pentru a nu se uni cu Romania). Iar chinezii din Taiwan au votat clar ca nu vor unirea cu ceilalti chinezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro