miercuri, aprilie 17, 2024

Terorism: noroc sau calitate informaţională

Daca privim cu atentie evenimentele ultimelor zile putem vedea o noua forma de livrare a mesajelor teroriste ale “francizei” care poarta numele generic de al-Qa’ida. Nimeni nu stie daca fondatorul organizatiei, Osama bin Laden, mai traieste sau nu, si nimeni nu poate fi sigur ca aceasta organizatie are sau nu o structura de comanda centralizata. Ceea ce este sigur ca zeci de organizatii teroriste cu sediile in lumea islamica sau in afara ei poarta numele “francizei” si genereaza acte de terorare care din fericire sunt descoperite in ultimii ani. Ancheta in desfasurare privind coletele suspecte provenind din Yemen, identificate de echipa de cautare prin intermediul companiei americane de transport aerian FedEx, a aratat ca unul dintre colete era o imprimanta pentru calculator al carei tus continea substante explozibile. Dispozitivul a fost pregatit in mod profesionist si dotat cu un circuit electric legat de o cartela de telefon mobil, ascunsa in imprimanta. Asta anuntau agentiile de stiri din toata lumea. In mare parte poate adevarat, dar numai aparent adevarat. Circuitul de detonare care a fost prezentat presei arata cat de amator a fost construit acest dispozitiv. In fotografia alaturata puteti vedea numarul seriei imprimantei in care acest circuit a fost plasat (l-am incercuit cu rosu), lucru pe care nici un terorist “profesionist” nu l-ar fi facut. De aici si pana la desconspirarea retelei lucrurile au mers rapid si eficient.

Noroc sau capacitate informationala? Nu o sa stim niciodata, probabil ambele. In harta alaturata publicata de Wall Street Journal vedem traseele diferite si cele 8 puncte cheie pe aceste trasee. Doua lucruri interesante si poate ingrijoratoare genereaza aceste intamplari.

Primul lucru, este efortul pe care il fac teroristii de a penetra sistemele de control internationale si cautarea unor vulnerabilitati, in cazul de fata transportul de marfuri aerian, care si-a primit o lovitura economica, avand in vedere ca si Franta si  Regatul Unit au suspendat temporar traficul aerian intre locatii din Orientul Mijlociu si aeroporturile lor.

Al doilea lucru, la fel de ingrijorator ca primul, este subordonarea unor unitati militare de elita seviciilor secrete americane (CIA). De aici lucrurile pot evolua la situatia neplacuta din anii ‘50-’60.

Lupta intre terorismul international si serviciile secrete continua, sa speram ca si in viitor vom avea norocul si / sau calitatea informationala pentru a ne pazi de pericolele vremurilor pe care le traim.

Update: Doua din aceste pachete puteau fi detonate in aer pe teritoriul britanic anunta acum cateva minute, cotidianul american The Washington Post.

Terorism – “ foarte mic indreptar istoric”

Astazi este aproape clar ca unul din cele mai raspandite si atroce fenomene mondiale contemporane este terorismul.  Din punct de vedere etimologic, numele fenomenului provine din cuvantul latin “terrere”, tradus in romana prin “ingrozitor” sau “inspaimantator”. Primul text care il aminteste  este unul latin care descrie “terror cimbricus”, teroarea Cimbrilor (popor germanic  originar din Iutland, care apare in primul secol i.Hr. in peninsula italiana) , care sunt descrisi de Strabon (lat. Strabo) cu lux de amanunte de loc magulitoare. Modernitatea ne aminteste de “regimul de teroare” (La Terreur)  al Iacobinilor pe timpul  Revolutiei Franceze. Primul terorist consacrat si mentionat in istorie cu aceasta titulatura, inclusiv formatiunea paramilitara pe care a condus-o, a fost Serghei Neceaiev, comandantul gruparii radicale (revolutionar nihiliste) “Pedeapsa poporului” (1869-73). Desi nu exista o definitie clara (de fapt exista mai mult de 100 de variante diferite – vezi Schmid and Jongman 1988), eu consider ca terorismul este o actiune  intentionata, care prin acte de violenta impotriva unor civili nevinovati  incearca sa castige beneficii materiale, politice sau sociale.

Terorismul ca fenomen local a existat dupa cel de al II-lea razboi mondial; majoritatea gruparilor teroriste au fost de stanga, sustinute,  sponsorizate si folosite de statele comuniste, in frunte cu Rusia sovietica. Din gruparile de dreapta, cea mai proeminenta a fost OAS (Organisation de l’armée secrète).  Globalizarea terorismului s-a facut cu ajutorul gruparilor radicale de stanga si mai putin de dreapta, care au reusit sa creeze o colaborare intre diferite grupari teroriste, care actionau in regiuni diferite ale globului. Manifestarile pe care le-au luat actiunile teroriste au fost de obicei:  capturarea de ostatici, rapirea,  deturnarea si explozia unor avioane, distrugerea unor obiective civile, cu sau fara victime (de obicei cu victime), bombardare cu ajutorul rachetelor usoare  a unor obiective civile; majoritatea actiunilor  au implicat armament “conventional”, in afara cazului japonez, in care s-a incercat utilizarea gazului sarin in metroul orasului Tokio. Sunt cunoscute cel putin doua cazuri care au fost demascate ca o posibila incercare de a folosi armament neconventional.

Lupta impotriva terorismului a luat o turnura dramatica dupa implicarea Statelor Unite in aceste conflicte dupa nefericitele evenimente din 9/11 – 2001. Astazi exista doua doctrine diferite in aceasta lupta: doctrina de prevenire activa – care implica contact direct cu gruparile teroriste pe teritoriile in care ele sunt localizate si doctrina de aparare pasiva  – care implica numai apararea teritoriului unui stat respectiv.   Majoritatea statelor lumii se folosesc de doctrina de aparare pasiva.

Deoarece gruparile teroriste in totalitatea lor sunt de departe anti-democratice, dar se folosesc de legislatia permisiva a democratiilor occidentale, aceste democratii au mari probleme in rezolvarea pericolelor teroriste. Limitarea libertatiilor civile si tehnicile  de arest si anchetare in cazul suspectilor de terorism sunt intr-o perfecta contradictie cu legile tarilor democratice, acest lucru facand lupta impotriva terorismului  ineficace in majoritatea cazurilor.

Singura posibilitate de a pune stavila activitatilor teroriste in aceasta atmosfera permisiva de facto este efortul informational al statelor democratice si controlul intrarilor si iesirilor de pe teritoriile nationale.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. la cat de complex este sistemul logistic international si la cat de imbarligate sunt fluxurile comerciale, eu unul cred ca avem mare noroc de teroristi slab pregatiti. Altminteri tare mi-e ca doua trei „disruption-uri” in punctele cheie, ar putea da general blocaje in intregul sistem, ceea ce s-ar putea transforma in proverbialul pai care a rupt spatele camilei :-)

    Statistic vorbind, cu proliferarea know-how-ului legat de expplozibile si armament, a sistemelor de genul „shoulder launched missiles” sau chiar a banalelor RPGuri, cred ca norocul nostru n-o sa mai dureze mult… Pe de-alta parte, cred ca americanii s-ar putea sa-si regrete creeatiile din anii 80, precum si campaniile de guvernare prin „bau bau” ale lui GW Bush…

    • salut Dragos,
      Ti-am simtit lipsa in ultimele zile. Personal cred ca au avut informatii generale despre un eveniment de genul care s-a petrecut. Nu au stiut cand, cum si unde. Restul a fost norc si amatorismul binecuvantat al teroristilor. :)

      • merci Theophyle. un anume eveniment personal (fericit) a dus (si va mai duce o perioada) la diminuarea timpului disponibil pt blogging, inclusiv la intreruperi frecvente ale somnului :-)

        cat despre teroristi, sa speram ca n-o sa-i mai vina nici o idee nefericita vreunui servici secret (de genul ISI) sa le dea know how si echipamente pentru a atinge scopuri politice, sau chiar ideologice…

  2. Articolul puncteaza bine, in tarile democratice ar trebui sa dea legi dure specifice doar pt. terorism, eu nu inteleg de ce atata buget anti-terorist, iar islamistii radicali si familiile lor nu sunt trimisi acasa.

    • cu siguranta ca maestrii corectitudinii politice ar gasi o intorsatura de fraza potrivita pentru a rezolva acest aspect. tine de bunul simt ca este mult mai barbara, cruda si anti-democratica bombardarea si distrugerea unor tari intregi, cu pierderi imense de populatie, decat expulzarea celor suspecti de terorism. si totusi, se alege intotdeauna prima varianta. de ce?

      • touché salut :)
        pentru ca ei nu intotdeauna pot fi expulzati fara a trece printr-o procedura judicara care poate dura ani de zile in special cand respectivii sunt sutinuti financiar de zeci de organizatii care apara „drepturile omulu.i”

        • da, dar este o ironie amara ca lumea occidentala presupune proceduri judiciare insurmontabile pentru expulzarea unor persoane periculoase, dar nu presupune nici un fel de piedica in calea incalcarii independentei unei tari, sau a libertatii si „dreptului la viata” al unui intreg popor.

          sincer, cred ca aceasta situatie tine mai degraba de „chichitele” utilizate de avocati pentru a face din alb negru si din negru alb. cum am spus, atunci cand tii si painea, si cutitul nu tu te vei impiedica in lama celui din urma. discursul „corect politic” nu ar fi sustinut de un occident puternic daca nu i-ar servi interesele.

          cat despre „corectitudinea politica”, devenind cam prea din fasa un concept antipatic, a fost folosita printr-o dialectica mai ciudata: este util ca oamenii sa deteste si sa blameze corectitudinea politica ce discrimineaza albii, occidentalii etc., pentru ca in acest timp nu or sa constate ca de fapt majoritatea populatiei care nu este, de pilda, wasp, are in continuare aceleasi probleme pe care le avea „dintotdeauna”. de acea „corectitudine politica” detestata de majoritate (pentru ca e nedreapta, jignitoare, prost conceputa si, intr-un cuvant, o idiotenie) nu beneficiaza decat o minoritate infima a minoritatii – iar rostul ei este, probabil, cel al batistei rosii pentru taur.
          daca nu credeti, ganditi-va la raportul dintre convingerea ca albii majoritari au ajuns sa fie discriminati in favoarea negrilor/ hispanicilor/ musulmanilor si ganditi-va la cate situatii efective de acest gen puteti numi. nimic nu justifica o generalizare, si nimic nu justifica o certitudine…

          • nu stiu cat de ironice sunt masurile occidentului, un lucru este sigur – poti lupta cu terorismul numai daca lupti cu armele lui plus armele tale.Cel mai important e sa transformi actiunile teroriste extrem de scumpe celor care le comit. Scumpe fianciar, tactic si uman.

          • atata timp cat prin „arme” se inteleg aceleasi vechi ustensile folosite pentru a impune prin forta, intimidare si decimare a adversarului, lupta impotriva terorismului nu va face decat sa-l incurajeze.
            situatia este foarte clara: din zonele de razboi apar, consecinte directe ale disperarii: saracia, extremismul, fanatismul religios. si, in concluzie, carne de tun pentru fenomenul terorism. asta daca suntem in continuare egoisti si nu vorbim decat despre terorismul „lor”, ignorandu-l pe-al nostru, mult mai distructiv.

  3. Cu precizarea de rigoare ca informatiile care au condus la interceptarea pachetelor au fost furnizate de seviciul saudit de informatii …

    • din nefericire dupa cum stiti succesul are multi tati. Adevarul este ca Sauditii au dat o alerta generala acum doua saptamani. Omul lor pensionar de la Guantanamo nu a cunoscut detaliile operationale. Poveste a fost descoperita cu mult noroc. Asta este adevarul. Se stia ca trebuie sa se intaple ceva si cam unde, nimic mai mult.

  4. „De aici si pana la desconspirarea retelei lucrurile au mers rapid si eficient.” VRAJEALA . Ma intreb cum de nu au fost capabili americanii sa gaseasca cutiile negrele ale celor doua avioane dupa nefericitele evenimente din 9/11 , sa le fotografieze si sa ni le arate si noua … precum imprimanta de mai sus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro