joi, septembrie 21, 2023

Testul electoral: O reactie la cald

Cateva observatii la cald privind testul electoral de ieri:

Observatia 1
Daca se dovedeste ca PSD-ismul corrupt si aparent atotputernic nu ia pana la urma mai mult de 40%, e un dezastru de PR pe care si l-au facut cu mana lor. Au transformat o victorie (urata e adevarat) dar victorie clara, intr-o infrangere psihologica.

Acum trei zile zile ne intrebam cum ar arata „successul” in situatia data (proasta) in care se gasesc societatea si politica romaneasca, aflate sub regimul clanurilor si familiilor PSD si a aliatilor si complicilor lor. Cum s-ar putea operationaliza cu sens in conditiile date obiectivul general al alegerilor in plan intern. Criteriul realist a devenit urmatorul: Dati-le un test. Faceti in asa fel incat sa ia un scor surprinzator de slab in comparatie cu proiectiile si asteptarile lor. Sa vedem ce iese.

Dat fiind faptul ca ii tot trageau cu sondajele alea de 44%, sa nu aiba 4 in fata la scorul final a devenit tema majora a zilei. Ideal ar fi fost sa faca mare caz de exituri cu peste 40. Si au facut. Mai mult, ei insisi au cazut in plasa asta cu 4 in fata, asta e. Teorema lui Thomas: chiar daca e doar ceva psihologic e real in implicatiile sale.Si astfel au transformat o victorie (urata e adevarat) dar victorie clara, intr-o infrangere psihologica.

Observatia 2
Din cate observ s-a pierdut din vedere ca astea au fost alegeri europene. Miza formala -chiar si in Romania- a fost –sa nu uitam- pe cine trimite Teleormanul Europei la Centru si cum afecteaza structura de putere europeana. Din punctul asta de vedere se pare ca (a) PPE castiga in Europa si (b) cea mai inapoiata tara a Uniunii nu s-a dezmintit, trimitand majoritar reprezentantii uneia dintre cele mai corupte retele de putere si celui mai inapoiat segment de electorat european.

Teleormanul European a fost exact ceea ce este- nu s-a dezmintit- dar se pare ca rezultatele din celelte “judete” au dat conducerea Europei gruparii politice a PPE. Sa asteptam confirmarea oficiala finala.Oricum daca e PPE, nu e veste prea buna pentru baronetul local si regimul instalat de aceste clanuri si familii in Romania: NU vor avea parte de prea multa ingaduinta acolo, la Centru.

Observatia 3
Miza formala interna a alegerilor fost alta decat cea clamata de multi. Intern au fost doua lucruri: un test (dat atat regimului coruptiei nationale al PSD cat si opozitiei) si o miza informala constand din implicatiile strategice si politice ale rezultatelor. Atat. Vad multi care par ca au uitat cu totul ca NU au fost alegeri parlamentare nationale.

Sa asteptam sa vedem ce urmeaza. Abia acum incepe jocul. Formal nu s-a schimbat nimic in structura interna de putere (La Centrul European insa, asa cum am am stabilit, alegerile au avut urmari concrete si nu in favoarea „castigatorilor” din Romania, sa nu uitam asta). Daca se va schimba ceva in structura interna si cum, depinde de cum se va juca in continuare. In acest joc, rezultatele de la aceasta poveste europeana sunt doar un parametru. Unul dintre nenumaratii parametri. In trei zile pe plan intern vor deveni tot mai simbolice si atentia se va muta pe alti vectori si factori.

Observatia 4
Opozitia la regimul coruptiei nationale e treaba serioasa. Aici nu e vorba de o chestie electorala normala, pentru artizani ai PR-ului si comunicarii sau ghidusii si vedetisme politice. E razboi civil sub acoperire, in toata regula. E vorba de cea mai mare coagulare de coruptie, impostura si ticalosie din istoria recenta a tarii si probabil din intreaga ei istorie. Sa vedem cat de seriosi sunt cei care isi asuma public lupta cu acest cancer national.

Momentan atitudinea si performanta celor care s-au asezat pe prima linie in pozitie de generali a dovedit, sa spunem elegant, multa naivitate, egotism, si multa -din pacate- multa iresponsabilitate pura si simpla. Din nou societatea civila, jurnalistii, formatorii de opinie la toate nivelele, cetatenii simpli dar cu simt civic, au tratat cu mai multa seriozitate si maturitate acest test decat “profesionistii politicii” in care s-au pus sperante si s-au investit energie si resurse.

Asteptam ca acestia din urma (chiar din urma) sa arate ca daca nu au fost in stare sa dea mai mult, au cel putin capacitatea sa invete din greseli. Sa vedem. Speranta moare ultima.

Cam atat pe moment.

PS
Iar chestia cu sondajele si exiturile e scandal national. Chiar ca trebuie sa revenim serios la aceasta tema.

Distribuie acest articol

82 COMENTARII

 1. Vad o tendinta spontana de a minimaliza victoria zdrobitoare a PSD. Ca nu a facut 40, a facut 38 – wow, asta schimba totul! Mi se pare ca ne imbatam cu apa rece. Procentele Diaconu sint procente USL si, in toamna, vor fi procente Ponta. Sau credeti ca cineva atit de ascultator la soaptele anteniste incit a votat acum cu Diaconu va vota cu ”dreapta” anti-pesedista la toamna? Asadar, PSD e partid de 40% curat! A, ca nu vrem sa admitem asta in ruptul capului, in fine, o putem face, ne mai conforteaza oleaca. Dezechilibrul de pe scena politica romaneaca (un partid la 40, bine, hai, 38, si celelalte, toate, sub 15!) este imensa problema a democratiei noastre.

  • Asta a fost ceea ce s-a putut in conditiile date. Era mai bine sa fi avut 44% ca in sondaje sau 41% ca in exituri?
   Cred ca oricui ii este evident ca au un scor exagerat de mare in comparatie cu opozitia.
   Ce sa facem?Sa repetam acum evidenta pe post de observatie realista?

   Momentan au gafat si au creat o bresa de perceptie publica cu sondajele si exiturile si asteptarile. Asta mi se pare important si asta vede toata lumea acum ca punct focal in dimineata asta. S-au culcat regi si acum sunt cu coada intre picioare dimineata.
   Ce sa facem acum: sa disipam acest punct focal ce avantajeaza reformisul romanesc intr-un moment delicat, ca sa ce? Sa subliniem ca e dezechilibru pe scena politica? Este. E evident. Nu e nici cel mai mic pericol sa se uite asta daca momentam punem accentul pe alte aspecte.

   • Mai oameni buni,

    voi traiti intr-o lume paralela cu realitatea (cea din Teleorman). In aceasta realitate, nu conteaza sondajele, nu conteaza estimarile, conteaza doar castigatorul si modul in care mesajul „am catsigat” ajunge la destinatar. Oamenii nju stau sa faca socoteli si analize ci tin minte doar ultimul mesaj: „am castigat”, sau si mai bine „iar am castigat”. „Noi am catsigat din nou, pentru voi, ca sa va dam si sa va ajutam si sa va scapam”. Socoteli finute le faceti voi, le fac ametitii cu boicotul si studentii de la sociologie cand scriu teze. Atat. Realitateade astazi este cea oferita de votantul needucat, sarac, lipsit de orice atribut care l-ar putea scoate din situatia actuala; in general rupt in c**: sudul, partial Moldova – cea neplecata in Italia), satele, saracii Transilvaniei, periferia oraselor mari si orasele mici, foste sate. Pana nu-i educi pe „astia”, nici o sansa de schimbare, sansa s-a ratat in 1990 (partial) si definitiv, intre 1996-2000 si in 2010 (ultima pentru putinii care mai sperau). De acum, trebuie luat totul de la 0, investit in copii de astazi ca atunci cand vor ajunge adulti sa-si educe copii astfal incat la randul lor acestia sa fie germenele de la care va pleca modernizarea Romaniei.Ca altii vor fi pe Marte la acea data, e alta poveste. Dar macr nu vom fi in Africa subsahariana..
    Cei 20 de ani erau potriviti, de nu era Iliescu la putere in ’90..acum discutam de 2 generatii, din momentul acesta. E trist pentru noi, dar istoria e ceva mai lunga decat viata unui om.

    • Acum ca si o paralela. Nu chiar pentru situatia de fata, dar analiza numerelor acelea de care vorbesti, s-a aratat ca poate duce la aceeasi concluzie cand nu analizezi numerele. Ba mai mult, poti trage concluzii mai bune daca analizezi numerele.

   • @Batranul are dreptate. Pentru cei care nu stau toata ziua pe TV, a ramas doar ideea ca PSD iar a invins cu scor mare, 44%. Chiar si eu nu am retinut decat procentele de la ora 9 seara si atat. Pentru ca astazi este munca, nu am mai deschis TV-ul dimineata, sigur diseara nu deschid pe stiri. Si daca deschid, oricum nu mai au importanta detaliile acestea de finete.
    Astept alegerile din toamna! Ma bucur ca lumea s-a mobilizat la vot. Dar imi pare rau ca dreapta nu exista si nu au candidat. Dar, pana la toamna, se mai macina faina!

   • Sunt curios sa stiu ce parere aveti despre faptul ca populatia rurala a avut o rata de participare mai mare decat populatia urbana la vot (37% din rural vs 29% din urban). VI se pare asta o indicatie a turismului electoral si al faptului ca e mai facil la rural sa pui asa ceva la cale?

  • Pai acum exista premisele crearii unui grup de opozitie de 30%, format din PNL-PDL, odata ce „oastea lui Basescu” – PMP, FC, NR s-au separat si au reusit un fabulos 10 (rotunjit la 6) % impreuna.

  • Dle Voinescu, faceti abstractie de un aspect extrem de important al rezultatului votului, acela ca a fost dat de o minoritate electorala. De aceea si faceti o grava eroare. Pentru ca PSD-PC-UNPR a fost votat de doar 2 milioane de cetateni!!! Ceea ce inseamna ca nici macar toti pensionarii, binestiuta baza electorala a PSD, n-au votat constructia socialista profund corupta. Sigur ca dreapta a suferit o infrangere usturatoare, insa victoria pesedista e fara glorie. Din simplul motiv ca, pentru a da un presedinte in toamna, ceea ce conteaza defapt pentru evolutia democratiei in Romania, candidatul stangii (probabil ca acesta va fi Plagiatorul) are nevoie de peste 5 milioane de voturi!!! Ca sa castige, deci, e nevoie de un furt masiv de voturi. Lucru care nu va mai fi posibil. Dreapta a pierdut, e adevarat, insa stanga n-a castigat de maniera la care se astepta. Despre asta este vorba.

   P.S. Dle Voinescu, credeti cumva ca fuga de implicare (ca si fuga de vot) e o solutie? Va rog sa reveniti si sa va reluati locul intr-o constructie onesta de dreapta. Dreapta are mare nevoie de oameni de valoare, de oameni profesionisti, de luptatori.

   • Nu inteleg de ce 5 milioane? In turul 2 va iesi cu jumatate+1, indiferent.
    A, si inca un sondaj era pe A3: cine este cel „prezidentiabil” (nu imi amintesc exact intrebarea)? Raspunsul era 52% pentru Ponta, deci deja era indus! Mai erau Antonescu, Iohanis, Tariceanu (deja indicea neseriozitate)…adica ceva gen: nu ai cu cine ba!

     • Doar observ cu detasare.
      La rece vorbind, Ponta este un invingator detasat, oricat se va discuta. E un colos cu farame prin jur.
      Sper ca in turul 2 sa intre macar un prezidentiabil „spalat” si mai putin orgolios (prost), ca victoria lui sa nu fie exagerat de mare.

      • As spune ca este mai degraba un pitic cu farame imprejur. Dar tocmai aici este schepsisul: o scara obiectiva si decenta este irelevanta in momentul asta, conteaza doar diferenta. Chiorul va fi rege in tara orbilor.

   • Domnule George, faceți – și nu sunteți singurul – o generalizare pe care o consider pripită. De ce sunt considerați pensionarii drept bazin de votanți ai USL? Și eu și soția suntem pensionari (mai și activăm – eu drept consilier tehnic la firme private, soția drept consilier tehnic în proiectare) și suntem ADVERSARI ai doctrinei social-democrate în general și ai USL (care nu are doctrină ci păienjeniș de interese) în particular. Evident am votat altceva. Pensionarii din cercul nostru de cunoștințe nu au votat USL Este adevărat că – deși partizani ai doctrinei liberale – nu am votat nici PNL; cred că bănuiți motivele.
    Altfel, cu felicitări dlui Aligică pentru încă un articol reușit și cu cele mai bune urări pentru dvs. și restul comentatorilor – eventual cu excepția dlui Voinescu, care – de când se pricepe simultan la drept constituțional, politică, religie, muzică, etc. etc. – a devenit suspect!

   • Va invidiez optimismul dar cred ca ar trebui sa aveti in vedere o chestiune simpla: au fost alegeri europarlamentare. Structurile PSD din teritoriu, mai ales cele din zona rurala, n-aveau motive sa se omoare cu firea; au facut minimum necesar si au mobilizat sub 40%; intr-o campanie cu miza cum va fi cea de la prezidentiale veti revedea festivalul galetilor, chermezele cu mici & bere, convoaiele de autocare electorale si prezentele la vot de 115%.

  • Cu toata consideratia domnule Voinescu, eu cred ca trebuie sa vedem partea plina a paharului. Nu cu mai mult de cateva luni USL-ul insemna peste 60% din forta politica si plasa stanga neeuropena intr-o pozitie de neinvins. In acest moment „stanga” poate mobiliza circa 2,3 milioane de votanti. Pentru alegerea presedintelui trebuie sa mobilizezi peste 5 milioane la o participare la vot pe media de pana acum de peste 55%. Se poate fura maximum un milion prin cea mai buna mobilizare a moroilor d-lui Dragnea. Ar mai lipsi cam 1,7-2 milioane. De unde ar putea veni aceste voturi incat dl. Ponta (coalitia) sa aiba vreo sansa ( chiar daca ar capta o personalitate mai independenta) ? Daca le-ar obtine inseamna ori ca merita, or ca am deviat total de pe orbita europeana (ceeace nu cred ca am putea fi lasati).

  • Domnule Voinescu,
   sa nu ne imbatam cu apa rece, dar nici sa dam in paranoia.
   38 % sunt din ~30 % populatia cu drept de vot.Adica optiunea a sub 12 % din populatia votanta.
   Dincolo de strategiile prezidentialelor (care raman in mana dreptei coagulate),ar trebui o concentrare a tuturor ONG, agentilor electorali, sa determine o iesire (de preferinta masiva) la prezidentiale. Trebuie sa demonstram ca toti putem fi utili, ba chiar necesari.
   De salutat in acest sens chiar dl. Aligica si dl. Stanomir, care au surprins cu subiectele, dar si cu namarul de dezbateri … . Si asta numai in ultima saptamana .
   Atentie ! Ca nu mai suntem nici in 90′, 96′,2000,2004 epoca in care marile uzine adaposteau 70 % din votanti.
   Trebuie speculat ceva, pe care toate staff-urile de campanie le cunosc.Reusim sa ne trezim, si odata cu noi, si ceilalti? Daca este posibil, atunci hai sa o facem; intens, dar nu agresiv ca dl. Canacheu aseara.Lasati violentele pe seama lui Ponta .
   Dl. Ponta scapat de o problema, dar s-a trezit cu 3 (Diaconu – nu cred ca este atat de vertical sa cedeze voturi; a mirosit sange, … si se pare ca ii place). Toata dreapta reunita batea aseara PSD.

   Ah! Si era su a uit 38 %, este PSD+UNPR+PC + … Dumnezeu stie .
   Si nici 38 % de acum, nu mai inseamna 7,5 mil. din 2012 – si asta este o alta problema a lui Ponta . Chiar foarte mare !
   Cu stima,
   al dvs. Roland

   • o mobilizare politica a ONG-urilor? dumneata gandesti inainte de a scrie? adica ONG-urile sunt sectii de propaganda ale vreunei tabere politice? daca da, afara cu ele de la orice finantare publica!

  • D-le Voinescu tot ii dati cu PSD victorie si PSD 4X%… stiam ca e vorba de alianta electorala PSD, UNPR si PC. Ma insel?
   Daca excludeti procentul datorat Latrinelor (si prin extrapolare de la Diaconu il consider in cazul acestei aliante la macar 5%) si scadem un 3% pt PC si sa zicem 10% pt UNPR (lumea ii vede ca fiind mai curati decat PSD si sunt oarecum ne-erodati politic) vedeti ca PSD singur e pe la vreo 20%. Pt mine suna bine…daca dreapta reuseste sa-si uneasca eforturile intr-o platforma comuna!

 2. E interesant, se demonstreaza ca degeaba se pierd timp si bani cu sondaje „pieptanate”, ele nu au influenta asupra electoratului, care se vede ca nu se ia dupa ele.

  Mai ramane varianta ca sondajele se fac asa, pur si simplu ca sa iei banii clientului, daca vrea neaparat o oglinda in care sa arate frumos, nu care sa ii spuna adevarul, asta i se da, alta explicatie nu am. Incompetenta nu cred ca e, ca atunci ar gresi si in minus :)

 3. 1. Va admir moralul ridicat. Cu toata sinceritatea, habar n-aveti Halul in care se afla dreapta. Sunt orase (Bucurestiul fiind unul din ele) in care Mircea Diaconu (candidat fara meshuri, bannere, clipuri si cateva afise, dar cu sustinerea A3) a luat aproape 15%, peste PDL/PMP/PFC/alte partide si partidulete de dreapta.
  Poate ca distanta mare dintre Romania si SUA va distorsioneaza dezastrul.
  2. In afara de un clip al PNL-ului in care propuneau ca Romania sa treaca la ora Europei Centrale (o prostie dealtfel, si una care nu are legatura cu competentele UE), nu a existat nicio secunda de campanie pe teme europene. La fel ca mai sus, poate distanta va impiedica sa stiti cum s-a tinut campania in Romania. By the way, nu conteaza ca oficial vor fi trimisi niste oameni in PE, important e ca in psihicul alegatorilor (imi cer scuze ptr sintagma), alegerile au fost turul 0 al prezidentialelor.
  3. Probabil ca oamenii lui Mircea Diaconu au furat PSD-ul in timpul noptii.
  4. ‘Cetatenii simpli dar cu simt civic, au tratat cu mai multa seriozitate si maturitate acest test decat “profesionistii politicii”.’ Truism. La postarile anterioare spuneati lucrurilor pe nume. D Funeriu, spre deosebire de multi altii a facut asta aseara si a adus, literalmente, valoare adaugata dezbaterii catastrofei din 25 mai.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17356349-daniel-funeriu-ridiculizeaza-campania-pmp-afis-accente-semanatoriste-despre-cristian-preda-are-misiune-importanta-continue-pentru-urmatorii-5-ani-blogul.htm

  • Avem definitii diferite a ceea ce e valoare adaugata. Ceea ce a facut prietenul meu Daniel Funeriu e altceva. Asa ceva, ce a facut el, nu se face.

   Daca credeti ca se rezolva ceva punandu-ne poalele in cap sau mergand cu tancul „realismului”prin peisaj, imi pare rau: nu sunt parte a acestei scoli de gandire.

  • EXPLICAȚIA (vorbesc de Mircea Diaconu) stă într-un banc ante-1989.

   Un milițian își face rondul pe faleza din Constanța. Extinzîndu-l prin clădirea acvariului, observă un individ șezînd nemișcat în fața unui acvariu, cu ochii holbați spre el și clipind rar. ”To´arșu´! Ce faci dumneata aici?” Fără să se întrerupă din clipit, omul răspunde: „Sînt cercetător al comportamentului animal și încerc să demonstrez că FIINȚELE INFERIOARE preiau orbește orice gest, dacă le este repetat insistent ȘI FĂRĂ ÎNTRERUPERE. Dar, nu vă supărați, mă trece un pipi, n-ați vrea să-mi țineți locul 5 minute ?”. Zis și făcut. La întoarcere, ”omul de știință” îl găsește pe milițian dînd din buze CA ȘI CUM AR ÎNGHIȚI APA.

   Astăzi îmi dau seama că, de fapt, bancul NU ESTE DESPRE MILIȚIENI – el doar explică efectul mass media asupra lui badea Gheorghe (”șezi și cujeți ?” – „au că numai șed !”)

 4. E de prisos încercarea de a minimiza eșecul de duminică. Niciun lider ‘de dreapta’ nu a recunoscut aseară înfrangerea umilitoare (o excepție, citesc că Iohannis ar fi demisionat)… Interventia lui MRU de la B1TV a fost halucinantă… omul era chiar multumit de rezultat!!! La cel mult 3% pentru FC, netrecând pragul electoral, jupânul nu își putea stăpâni un optimism absolut tâmp. Încă o dovadă că politicienii ‘de dreapta’ trăiesc în altă dimensiune. Primadonele au eșuat grupa-mare. Nu știu cu cine si cum vor umple prapastia creată intre ei si public. Să sperăm într-o minune pentru la toamnă.

  • Infrangerea este reala si nu trebuie minimizata. Dar ea nu a avut loc ieri. A avut loc zi de zi, cu fiecare oportunitate pierduta, fiecare mica batalie de perceptie si pozitionare ratate luni si luni inainte de evenimentele de ieri.
   Exact ce se intampla acum, azi, dealtfel.

   • ei ! si atunci trebe mimata victoria ? nu ar fi corect si cinstit, fatza de totzi ,sa spui adevaru si sa cautzi sa indepartezi cauzele infringerii ?

 5. Pe confuzia europarlamentare/parlamentare a si marsat puternic PSD-ul. Nu stiu cati au dat o tura de tara de curand de cand cu campania. In orice sat, comuna, orasel de provincie, bannerele si outdoorurile PSD NU comunica pe nicaieri ca e vorba de alegeri europene. mesajul cu “trimitem oameni la Bruxelles..” e pentru orase mari. In cele mici toate materialele de comunicare contin fata lui Ponta in stanga (cu explicatia premierul Romaniei), mesajul “mandri ca suntem romani” central, iar partea dreapta contine fetele unor diversi. Cine sunt diversii? Pai am bagat de seama ca in niciun caz oamenii de pe liste. Am vazut primarii comunelor, presedinti de consilii locale sau judetene, oamenii realizati ai locului. A fost o mascarada completa.

 6. Nu exista nici un invingator. Mafia pedeserista (caci a o numi pesedista inseamna sa insulti social-democratia) nu a reusit sa scoata la vot nici macar doua milioane de pomanagii, asistati si profitori ai mulgerii statului, cea ce inseamna ca vvponta nu are nici o sansa sa ajunga presedinte. Liderii asa-zisei „opozitii’ de dreapta si-au facut harakiri – de la antonescu si udrea la mru sau neamtu. Toti, absolut toti cei din conducerea partiduletelor astea trebuie sa treaca in „adormire” ca sa nu zic sa treaca in „orientul etern”, figurativ, fireste. Pentru 2016 e nevoie de oameni total noi si de partide daca nu noi macar fundamental reconstruite. Din actuala clasa politica nu sunt recuperabili decat maxim 5%: Monica Macovei, Papahagi, Boc, Funeriu si or mai fi cativa. Pana atunci, piticii caraghiosi ai dreptei trebuie sa convina asupra unui candidat comun la prezidentiale, un om total nou in politica – idealul este Daniel Morar. Rolul lui Basescu este acum esential, dar nu in prim plan ci in culise, el trebind s-o convinga pe nutzi ex-cocos sa dispara, pe EBA sa-si vada de fetita iar pe restul sa faca macar un armistitiu pana dupa alegetrile prezidentiale la care sa sustina un candidat – repet – total nou in politica.
  PS Aligica, sincer mi-e mila de dumneata. Chiar de peste balta si tot puteai sa pricepi macar in mare care este opinia alegatorilor care gandesc din Romania.

  • Ei la poanta asta cu mila, va alintati: e doar un simplu sentiment de superioritate al cuiva care intelege direct, nemediat si de la sursa „opinia alegatorilor care gandesc din Romania” si care ne ajuta si pe noi celilalti sa intelegem ce si cum.

  • Nu cred ca Basescu mai are ce cauta pe scena politica interna. Rolul domniei sale este in afara tarii unde isi poate valorifica experienta si produce noi contributii in lupta impotriva comunismului si nu numai.

   Rolul lui Basescu este sa devina vedeta internationala – asa cum este acum Monica Macovei – pe palierul legat de securitate si cooperare internationala. Cel putin acolo il asez – dpmv..

  • Diaconu, cu foarte putine exceptii, a jucat numai in roluri proaste. Insa cel mai prost rol al sau este cel in care joaca de cand a intrat in politica. Un om lamentabil din toate punctele d vedere. Din nefericire romanii prefera ratatii, impostorii si gargaragii. Daca-i intrebi pe cei care l-au votat pe locatarul Antenei3 care este motivul pentru care au facut-o, o sa raspunda ca le place de el, ca e simpatico, ca e zglobiu… Daca-i intrebi cu ce rezultate a facut senzatie Diaconu de cand a intrat in politica, inclusive ce rezultate a avut ca ministru, n-or sa stie ce sa raspunda. Grav este ca omaenii nu taxeaza imposture, nerealizarile, neprofesionalismul si coruptia stangii. E parca in ADN-ul lor. De aceea o si voteaza. Fie ca vorbim de bolsevicii PSD, fie ca vorbim de alti bolsevici vopsiti in „liberali”, fie ca vorbim de diversiunile anteniste tip Diaconu…

 7. 37% nu e 43%. Si, oricum, ca sa fie „linistit”, PSD -ul ar trebui sa aiba peste 50%. Altfel, trebuie sa se uite, in permanenta, peste umar, indiferent ce aliati ar avea.

  In concluzie, in functie de pozitia de pe care privesti, pentru PSD poate fi atat un succes, cat si un esec. Parerea mea personala este ca ei se asteptau la mai mult.

  Pentru partidele de dreapta, rezultatele votului ar trebui sa insemne o baza serioasa de discutie despre ce semnal vor trimite dupa primul tur de prezidentiale. In paralel, pot „tatona” si o noua majoritate parlamentara… :)

  Cum spunea Tudorel, „Sa trecem la treaba!” :)

  • Pai „treaba” ar insemna pentru PNTCD si PNR auto-desfiintarea si cine are chef sa faca politica sa intre intr-un partid ceva mai mare si sa lupte de acolo pentru binele comun.
   Si poate si pentru FC.
   Rezultatele Partidului Verde al lui Radu Moraru ar trebui sa-i lecuiasca pe toti de ideea ca sunt salvatorii neamului. Daca vor sa salveze neamul sa o faca mai inteligent si sa lupte pentru reformarea partidelor asezate. Ca altfel nu se face masa critica nici in ele nici in afara lor.
   Si asta e valabil si pentru cei cu boicotul.
   Daca ei pot sa fie masa critica de ce sa nu intre in partidele care fac pragul electoral si sa le influenteze cum pot si vor?

 8. Foarte corecta observatia cu esecul psihologic. Si nu este doar psihologic, este un esec real.
  Dar…
  Ma uitam aseara pe B1 si realizam ca nu prea avem sanse sa scapam de boul rosu.
  Dreapta politica: 3 partide peste prag, 2 partide sub prag.
  Stanga: Un singur partid, PSD (PC si UNPR nu au aparut in campanie aproape deloc, afisele au fost cu PSD).
  Propaganda de dreapta: minim 5 candidati la presedintie, fiecare este idiot in perceptia celuilalt.
  Propaganda de stanga: Ponta presedinte, se incalzesc pe margine (cu voie de la partid) Geoana, Oprescu etc. Nicio lovitura sub centura.
  Jurnalistii de dreapta: care mai de care mai destept (nu e o ironie), fiecare incearca sa observe el mai abitir ceva, sa descopere, sa inoveze…fiecare e de fapt in PROPRIA CAMPANIE de imagine.
  Jurnalistii de stanga: mesaj mult mai unitar, fara dramolete individuale.

  • @Alin Dumitrescu
   De departe cea mai pertinenta si cea mai fina analiza! Felicitari! Sub diverse aspecte fiecare are mai mult sau mai putin drepate in analizele individuale, dar cum se zice, „the big picture”, cam asta-i realitatea.

 9. Părerea mea de ins neangajat politic (societar civil, recte…) este că a fost – iarăși – un vot negativ. Nimeni nu a votat stânga sau dreapta. Au votat la greu membrii de partid și rubedeniile lor, cei direct interesați de scorul pe care un cutărel în obținea în satul/comuna/urbea lui, iar în rest… Cei care au dat cu ștampila au fost cetățeni care au votat în principal raportându-se la cel mai puternic agent electoral pe care îl are România: Traian Băsescu. Dacă Băsescu apărea cu tricoul unui ipotetic Partid Republican, acum eram monarhie! E chiar atât de greu de sesizat asta? Stânga? Care? Dreapta? Dreapta suntem toți, toți care așteptăm o recompensă materială până și de la rude pentru te miri ce cui bătut în gardul rubedeniei. Așa că românul e interesat până-n tindă de doctrine!
  Iar marea problemă a PSD-ului va începe odată cu dispariția de pe scena politică a lui Traian Băsescu. Până atunci, Ponta se poate plimba liniștit cu oiștea prin toate gardurile de pe uliță!

 10. Se vede treaba ca atat cumetria cat si coruptia fac furori in Romania. Aceste doua caracteristici profund negative, adanc infipte in ADN-ul poporului roman, determina alegatorii sa voteze cu simbolul coruptiei institutionalizate: PSD. Sa nu ne mai ferim sa spunem adevarul. Poporului roman ii place hotia, ii place sa se fure chiar si pe el insusi. Sa ne fie rusine pentru ca nu am reusit, nici dupa 25 de ani de la lovitura de stat din decembrie 1989, sa vindecam tara de comunism si de hotie!

 11. oameni buni, trebuie sa se inteleaga odata pentru totdeauna ca la noi in romania nu exista „dreapta”. am spus de zeci de ori asta si repet: nu exista dreapta! toti au fost la guvernare si nu s-a luat nici o masura de dreapta. taxarea a ramas sufocanta, birocratia a ramas infioratoare, etc. etc.
  practic, electoratul care este de dreapta pe bune, nu are cu cine vota si, in consecinta, nu iese la vot!

 12. @richard : Este exact ce gandeste poporul in maretia sa. Niciunul pe care noi l-am adus prin vot sa faca bine si pentru noi nu a facut nimic. Ba din contra masuri anti popor s-au luat una dupa alta. Asta este cruda realitate. Romanul se uita in buzunar fie ca e el la privat, bugetar, pensionar sau asistat. Daca Boc a taiat salariile si in acelasi timp toata economia a cazut pentru ca toata lumea a cumparat mai putin, daca Constantinescu ca si presedinte se implica activ atunci cand poporul satul de psd le-a dat puterea in mana eram in alta parte. O sa spuneti ca aceste masuri ar fi trebuit luate insa nu numai de pe spinarea poporului.

 13. În situația noastră, ulteriorul devine primordial, așa că se cuvine să denumim lucrurile care urmează ante – observații:

  1. Mircea Diaconu datorează procentul său aparatului unui anumit partid. Dar a reușit să dreneze voturi și de la cei nehotărâți, blazați, dezamăgiți/similar. Rămâne de văzut dacă direcționarea discursului ulterior (poate chiar cu indexul ridicat către anumite afișe, eventual o adeziune) va demonstra că PSD poate face un scor cu 4,5 în față. De aceea e importantă cifra întreagă din fața zecimalelor;

  2. Nu ieșiseră încă bine procentele din cuptor, paiul de mătură era încă lipicios, când iaca invitații la re-alipire, pâinea nu-i încă gata dar avem de băut și de mâncat, care vrea e binevenit. Miroase nu a procente calde și confortabile, ci a teamă. Cifra întregului dinaintea virgulei e, de aceea, și mai importantă: nu facem nimic dacă intrăm în turul 2, trebuie să facem ceva, orice, ca să câștigăm din primul tur, altfel avem un miel de paști în brațe, și îl și legănăm.

  3. Există un al doilea procent, cel de după redistribuire. Să vedem care dintre cele două va fi mai vehiculat în continuare și de cine.

 14. daca te dai doi pasi inapoi, iti dai seama de urmatorul lucru: smecherii din clasa politica s-au impartit in doua gasti, unii isi zic de stanga iar unii de dreapta si in aparenta se lupta unii cu altii. nimic mai fals: toti sunt o apa si un pamant, toti au fost la guvernare si nu a fost nici o diferenta intre ei. d-aia potentialii votanti de dreapta nu mai ies la vot.

  • Perfect de-acord cu dvs. Problema e că dl.Aligică ne invită să ne comportăm ca o galerie de echipă de fotbal: nu să ne construim o echipă adevărată, ci să o susținem pe aia care e. Ori, aia care e face blaturi cu adversarul, nu avem cum să o susținem. Cam asta-i.

   Soluția ar fi să luăm o echipă din liga a IV-a (se pare că există totuși vreo 50 de partide înregistrate în total) și să o aducem în prima ligă, da’ pentru asta ne trebuie câțiva ani. Și ne mai trebuie o mulțime de stranieri, dacă vrem să construim ceva în România. Cam cum a fost la CFR Cluj, prietenii știu de ce :P

   • @Harald
    Pai luati o echipa, cum ziceti, si faceti ceva daca stiti cum. Pot sa nu-l simpatizez de pilda pe Neamtu dar nu pot sa nu va intreb: cu ce va e dator Neamtu? Si-a facut un partid (care e o intreprindere privata pana la urma, nu?) si si l-a organizat cum a stiut si cum a putut el. Ati cotizat si dumneavoastra, ati lipit afise, ati luat bataie (eventual) pentru partidul lui? L-ati votat, a iesit si nu a facut ce a promis? MRU lefegiu? Pai pana una, alta, profesorii universitari sunt lefegii. Si medicii si altii. Vreti pe cineva care e bun in domeniul lui, va place cum vorbeste, va place ca ne poate reprezenta in lume dar ii gasiti cusur ca e „lefegiu”? Dumnezeu sa ne mai inteleaga pe noi, romanii. Ma intreb: oare nu avem exact ce meritam?

  • Nu cred ca se poate spune ca votantii nu au gasit si persoane oneste ep listele de partid.

   Ramane ca partidele sa isi faca curatenie in propria ograda si sa aduca alaturi de cei cativa membri onesti nume noi si persoane care pot sa poarte steagul cu cinste in lupta. Persoanele exista – unele au demonstrat si au fost si pe listele de la aceste alegeri, dar se poate cu mult mai bine…

   Dar a cerut cineva – altcineva decat Monica Macovei – ca listele sa fie curatate si sa faca demersurile necesare pentru a realiza acest deziderat?

   S-a intamplat ca vreun partid sa aiba liste complete curate intr-o alegere?

   Eh, cred ca mai este mult pana departe, dar se poate!
   Tara, tara vreau politicieni curati si competenti!

 15. Nici eu nu cred ca e o mare victorie pentru PSD procentul de 37%, fiindca 30% voteaza pentru ei by default, indiferent ce ar face, chiar daca benzina se face 20 lei/litru sau cursul de schimb ajunge la 7 lei/eur. Cei 30% sunt probabil din generatia de peste 50-55 ani care era deja matura la revolutie si care este atinsa fundamental si ireversibil de comunism si nationalism.
  Practic, PSD a castigat doar 7% din electoratul mai informat si mai prezent in actualitate, dintre acestia multi fiind probabil fani A3; deci, nici o noutate, formatiunile non PSD au obtinut impreuna cam cat PSD-ul, ceea ce este perfect rezonabil pentru Romania de astazi si evident daca te uiti pe strada.
  Avand in vedere cele de mai sus este evident ca Dreapta poate sa castige in Noiembrie doar cu un scor foarte strans, pe o prezenta ridicata, cu un candidat comun cu notorietate mare, eventual dupa un cataclism pentru care sa poata fi acuzat in mod rezonabil PSD-ul.

 16. Acesti asa- zisi lideri de dreapta ne imping spre o limita a exasperarii vecina cu ura si dispretul. Se vede ca n-au nicio legatura cu noi si cu problemele reale. Si daca ma gandesc bine, nu sunt altceva decat niste lefegii, care au timp sa cloceasca pe bani publici, ce sa mai invarteasca, cum sa le mai suceasca ca sa le iasa cartile. Lor nu le bate ziua de salarii la usa, nu le bate ziua de 25 ale fiecarei luni ca sa-si puna problema de unde-si vor plati darile, daca nimic nu merge. Si ei tot pe banii nostri trag sfori si ar trebui de doua ori prajiti pentru asta.
  DISPRET! Acesta este cuvantul de ordine.

  • @Mara
   Ura si dispret, chiar asa? Mi se pare gresit. Ce va indreptateste sa aveti si sa afisati aceste sentimente fata de cei in cauza? Si, apoi, dumneavoastra ce fapte marete ati facut pentru ca lucrurile sa stea mai bine? Ati facut, cumva, un partid al intreprinzatorilor? Eu nu-l dispretuiesc si nu-l urasc nici pe Mihail Neamtu ca bate tara in lung si in lat de cativa ani pentru a incerca (macar) sa construiasca ceva, chiar daca a obtinut doar cateva zeci de mii de voturi, nu-l urasc si nu-l dispretuiesc nici pe Razvan Ungureanu pentru ca a incercat acelasi lucru si a obtinut doar de cateva ori mai mult. Sigur, aceasta neputinta perpetua a noastra, a romanilor, ma exaspereaza si ma mahneste si imi taie sperantele dar pana la ura si dispret mai mult. Si oricum, am alti candidati pentru aceste sentimente, si anume pe cei care distrug bucatica cu bucatica si zi de zi mintile si sufletele oamenilor. Si aici ma refer la Ponta si televiziunile lui.

   • Întreprinzătorii autentici nu au timp să-și facă partide. Altfel ar deveni ”întreprinzători” ca Tăriceanu, Vlădescu sau Patriciu, adică profitori ai politicii și-atât.

    Mara are în esență dreptate, am mai insistat pe tema asta și cu alte ocazii: MRU nu a câștigat vreodată bani reali, a trăit mereu din bani publici, la fel ca și Emil Boc. Nu are cum să-i facă pe întreprizători să se simtă reprezentați de el, singura lui filozofie ca premier a fost tot ”îmbunătățirea colectării”, politicienii români nu se întreabă niciodată care este nivelul insuportabil de fiscalitate, pentru ei toate impozitele neplătite sunt evaziune, indiferent de nivelul acestora. Ori, ăsta e tot discurs de stânga, nu poți să candidezi împotriva PSD cu așa ceva.

    • +1

     Mai mult, raspunsul lor la criza – dupa ce au negat-o fiindca au contribuit la ea – a fost sa mareasca taxele si TVA-ul :)

     PDL s-a comportat ca un autentic (100%) partid de stinga. Nu tu reforma a statului, doar stagnare, si mentinerea status-quo-ului (altfel borcanul de miere devenea inaccesibil).

    • @Harald
     In ce are dreptate Mare, in dispretul si ura ei? Daca va referiti la faptul ca nu se simte reprezentata de nici o formatiune de dreapta, asta e altceva. Cati oameni cu adevarat de dreapta sunt in Romania? Dar va aduc aminte ca la un moment dat Cosmin Alexandru si-a facut un partid care se numea URR si care chiar era un partid de dreapta, numai ca a obtinut un scor electoral deplorabil. Nici macar intreprinzatorii ca Mara nu stiu daca l-au votat. Deci, timp ar fi fost, altceva n-a fost. Si, bun, sa zicem ca Mara e de dreapta pe bune si nu se simte reprezentata de nimeni dintre cei care au candidat. Este asta un motiv sa vorbesti in acesti termeni despre MRU si Neamtu? Cu atat mai mult cu cat nu e clar ce a facut ea mai mult decat ei. Eu zic ca fiecare dintre noi purtam o responsabilitate pentru dezastrul in care ne aflam.

     • Asta cu „fiecare dintre noi purtăm o responsabilitate pentru situația în care ne aflăm” e din aceeași categorie cu ”toți sunt la fel”. Problema trebuie pusă diferit: cine putea schimba ceva, pentru ca lucrurile să ajungă să fie altfel? Exemplu concret: eu pot depune plângere penală împotriva unui funcționar public corupt, dar dacă procurorul (poate mai puțin corupt, dar bugetar solidar) dă NUP și judecătorul (alt bugetar solidar) susține și el acel NUP, ce îmi rămâne mie (sau Marei) de făcut? Să ne apucăm de asasinat procurori și judecători?

      Pentru că există doar două moduri decente de a-ți manifesta opoziția, ”voice” și ”exit”, soluția rămâne plecarea din țară. Și noi generăm locuri de muncă în alte țări, iar bugetarii români n-au decât să rămână sa-și plătească salarii unii altora. Deocamdată, firmele germane construiesc fabrici de componente auto în România, iar asta generează suficiente locuri de muncă încât ”mahalaua ineptă” să fie satisfăcută așa. Dar pe măsură ce costurile de producție cresc, iar alte țări (Ucraina, Maroc) devin frecventabile, fabricile astea de componente auto or să plece. Așa cum a plecat Nokia, așa cum a plecat lohn-ul etc.

      Soluția valabilă pe termen lung ar fi cea bazată pe întreprinzătorii locali, care ar suporta cu stoicism mai multe dificultăți decât ar fi dispuse să suporte companiile străine. Numai că nici ei nu suportă oricâte dificultăți. Și odată plecat din România, chiar nu mai contează în ce țară ești. Țara de adopție nu e țara ta și o poți schimba oricând cu alta, mult mai ușor decât a fost să pleci prima dată. România are nevoie de întreprinzătorii ei, nu ei de România.

      • Nu stiu de ce, dar pe zi ce trece de la aceste alegeri, am sentimentul ca povara mea se transfera pe umerii perdantilor si încep sa ma simt din ce in ce mai liberă. Nu cred ca va mai fi nevoie sa împușcam pe nimeni, se pare ca se vor împușca singuri, între ei. Am senzatia ca se destrama si se scufunda un strat social, cu toata increngatura sa politica si socială corupta, compromisa si imbacsita. Deși va mai dura destul de mult, începe un nou proces lent de asezare economică, socială si politica favorabilă noua.
       Ne mai întâlnim in vremurile viitoare.

   • Buna întrebare d-le ALX si aveți dreptate sa mi-o puteți. Iată răspunsul.
    Mi-am înființat o firma in 1992, care exista si astăzi. Am plătit la Bugetul de Stat aproximativ 3.000.000 euro impozite si taxe in 22 ani de activitate, ordine de plata ordonate si semnate cu mana mea. Sunt membru fondator al unei asociatii in breasla în care activez. Am participat la câteva comisii de dialog social si in prezent exista 2 legi, una publicată, una urmează, in care exista articole modificate datorită exclusiv interventiilor mele ( documentate si argumentate ) si care sunt , din nou, in interesul breslei. Câțiva ani la rând am sponsorizat secția de terapie intensiva a spitalului de copii din orașul meu si spitalul de urgente. Am montat 10 suporturi de biciclete la 8 scoli si o facultate din orașul meu, pentru copii si studenți. Am sponsorizat bolnavi de cancer si un batran pentru o operatie groaznica de sold. In vara lui 2012, ne-am strâns un grup de oameni din oraș, încercând sa coagulam niște idei in jurul ramasitelor PDL de la acea vreme. Am așteptat câteva saptamâni un semn de la centru, respectiv de la dl. MRU la acel moment. Aflați ca mesajul primit a fost ” nu acum”. Atunci s-a risipit in van toata energia generata de furia a ceea ce se întâmplase. Asemenea determinare, dorința de a învinge din partea unor anonimi pana la urma, n-o sa mai găsească alde MRU si restul, câtă viața vor mai avea. Ne-am risipit ca potarnichile, care încotro , sa ne salvam afacerile din calea PSD si a prostiei lor fără margini. Nu urasc pentru ca nu sunt in stare, dar dispretuiesc profund tot ce se întâmpla, iar scena politica de dreapta trebuie maturata pana la piatra. Pana cand acești oameni nu vor înțelege sa atragă oameni desprinsi din viața reala, care sa bage, nu degetul in rana, ci mana pana la cot si sa smulga matele acestei bestii care ne roade vietile si mai grav, speranța, nu ne vom găsi pacea si bucuria de a trai. Mi-as dori sa ne întâlnim vreodată toți cei care ne zbatem mințile astăzi, sa ne cunoaștem si sa radem fericiti. Așa imi doresc si nu încetez sa sper.

    Cu bine,

    Mara

    • Ceea ce nu intelegeti dumneavoastra (si probabil ca multi dintre cei cu sperante de dreapta) este ca „intelectualii” actuali ai Romaniei sunt niste orgoliosi tocilari si aroganti, care nu pot face coalitii sau grupuri de lucru. Din vanitate si autosuficienta. La o minima radiografie vedem doar varfuri, copaci sub care nu a crescut si nu creste nimic. Nu vedem paduri, grupuri. Orice exemplu de intelectual am da, veti vedea ca nu exista discipoli cunoscuti dedesubt. Poate au creat cativa ciraci, dar nu au creat discipoli carora sa le permita sa ajunga la nivelul lor sau sa ii depaseasca.
     Am ajuns sa cred ca rezolvarea nu va veni decat de la niste antreprenori hotarati, oameni decisi sa isi ia soarta in propria mana. Oameni care stiu sa faca, nu sa filosofeze. Cam 80% dintre parlamentarii de pana acum au fost si sunt genul intreprinzator, care au stiut ce doresc si care au acceptat compromisul balacarelilor din politica pentru a ajunge unde sunt acum. Desigur, pe liste au mai fost si ceva tehnocrati, restul de 20% poate.
     Oameni gen MRU sau Funeriu sau Plesu care activeaza si au activat in politica, sunt prea vanitosi si prea isi ajung siesi pentru a accepta sa se faramiteze/balacareasca in campanii. Din pacate, jocul de neinteles al lui Antonescu, ruperea PNL-ului si faramitarea lui a omorat si ultima speranta.

     • @Stefan
      Il vreti pe Plesu tavalit in mocirla politicii romanesti ca apoi sa veniti sa spuneti „daca s-a bagat in troaca sa-l manance porcii”? Cam asta fac cei mai multi romani: se plang ca de ce nu se implica altii si altii (mereu altii decat ei) si apoi il judeca din fotoliu si de la inaltimea propriei perfectiuni (a celui care nu s-a bagat si care nu crede ca are vreo responsabilitate, el e chemat doar ca sa dea calificative). Cat despre aprecierile dumneavoastra la adresa intelectualilor in cauza (hotarati-va daca sunt cu ghilimele sau nu, ca nu creati decat confuzie), au exact valoarea unei barfe pe marginea santului intre doua cumetre.

      • Nu, chiar nu il vreau pe Plesu balacarit in politica. Il respect ca si scriitor, ca si formator de opinie, l-am ovationat alaturi de alti aproape 1000 de oameni la finalul unei Conferinte. Am incercat sa enumar mai multi politicieni intelectuali care au fost activ politic. Da, poate ghilimelele nu isi aveau rostul.
       Ideea este CE FACI, nu ce filosofezi! Nu ar trebui sa conteze ceea ce dai impresia ca vei face, ca vei putea face. Nu viziunea despre viitor conteaza, ci munca pe care esti dispus sa o faci ca sa croiesti acest viitor. Cum toate lucrurile au un pret, daca balacarirea este pretul, vad ca unii sunt dispusi sa il accepte. Daca alianta cu partide mari si puternice este pretul, cel mai bine stiu liderii UDMR. Toate au un pret si cei care chiar vor sa faca ceva pentru electoratul lor, isi asuma acest pret.

    • @Mara
     Va inteleg amaraciunea si nu vreau deloc sa minimalizez activitatea dumneavoastra civica, dimpotriva, o gasesc cat se poate de laudabila.
     Insa nu pot sa nu remarc ca le cereti celorlalti lucruri de care dumneavoastra insiva nu ati dat dovada: imaginatia de a face ceva care sa conteze cu adevarat in lupta aceasta de schimbare a clasei politice care ne sufoca de 25 de ani. Daca ce ati facut in acest sens se rezuma la „In vara lui 2012, ne-am strâns un grup de oameni din oraș, încercând sa coagulam niște idei in jurul ramasitelor PDL de la acea vreme. Am așteptat câteva saptamâni un semn de la centru, respectiv de la dl. MRU la acel moment. Aflați ca mesajul primit a fost ” nu acum”. Atunci s-a risipit in van toata energia generata de furia a ceea ce se întâmplase”, atunci nu cred ca puteti sa le reprosati lui MRU sau lui Neamtu ca nu au reusit mai mult, ca despre asta era vorba. Ca idee, Guvernul MRU a cazut in mai 2012 iar el nu a fost niciodata membru PDL.
     E mult de vorbit despre ce am fi putut face fiecare dintre noi, cine ar putea cu adevarat schimba ceva etc, dar un lucru e sigur: avem o responsabilitate, ca popor, ca electorat mai bine zis, ca acesti oameni ne reprezinta, ca sunt alesii nostri. Nu a venit nimeni din afara sa nu-i voteze, nu ni i-a impus nimeni, noi i-am ales. Sunt oglinda noastra si a neputintelor noastre. Vina nu este doar a lui MRU, Neamtu, a intelectualilor ca n-au facut si n-au dres, s.a.m.d. Noi, ca oameni fara de putere cum ne consideram, am fi putut imagina macar o forma eficienta de protest impotriva clasei politice sau macar, de pilda, impotriva raului facut de televiziuni. Ati vazut un singur roman sa protesteze in fata la A3 pentru raul facut pe termen lung spatiului public romanesc si mentalitatii romanilor carora le este prezentat de atatia ani de zile albul ca fiind negru si negrul ca fiind alb, carora li se stimuleaza zilnic sentimentele cele mai joase si li se altereaza judecata? Ati vazut cu adevarat gesturi de solidaritate cu toti cei terfeliti acolo pentru vina de a fi incercat sa faca ceva bun in tara asta? Cu exceptia catorva petitii si a unei demonstratii anemice (de 500 de persoane) in apararea lui Andrei Plesu eu nu am vazut nimic. Aveti putina atentie la ce li se intampla celor care vor sa schimbe ceva si cum sunt ei tratati de concetatenii lor, aceiasi care apoi se plang ca lucrurile merg prost, si poate o sa intelegeti ca inainte de a te plange de cei incearca sa faca binele (si nu il fac asa cum am astepta sau dori noi, nu se ridica, mai precis, la inaltimea rigorilor noastre) ar trebui sa vezi ce ai facut tu insuti.
     Nu in ultimul rand, va recomand sa (re)cititi un articol (si comentariile aferente) al domnului Aligica, prezentat aici pe Contributors, cu titlul „Retardarea civica a intreprinzatorului roman”.
     Cele bune si dumneavoastra.

     Sent from my iPad

    • Luptati contra coruptiei si asta va ajuta sa ramaneti uniti si cu afacerile intregi.

     Pestele de la cap se impute si de la coada se curata!

 17. Doua observatii:
  1) Da, lupta cea mare e cu GIO, nu cu stanga.
  2) Facultatea de sociologie se alatura celor de drept si istorie in a oferi romanilor mincinosi pe post de profesionisti.

 18. Dragi cititori, am postat nota de mai jos pe pagina mea de Facebook si ma gandesc ca e bine sa o postez si aici:

  „Uitati cum e treaba: Eu nu iau parte la noaptea cutitelor lungi intre opozantii USL. Daca opozitia si suporterii ei nu au mai multa minte decat sa-si infiga si acum cutite in spate unii altora si sa-si frece ridichea reciproc pe internet si in mass media, hlizindu-se, asta e. Atat ii duce mintea. Cat i-a dus si pana acum, nici mai mult si nici mai putin.

  Eu insa nu particip la asta si nu are rost sa incercati sa ma implicati in aceasta noua demonstratie de imaturitate si iresponsabilitate. Am spus zilele astea ce am avut de spus, cred ca am spus pe cat am putut de lucid si constructiv ceea ce era de spus, de pe pozitii ideologice asumate personal si public si cu asta basta. Am incercat cu puterile mele limitate sa am o prezenta publica pozitiva, mi-am facut datoria fata de mine, de cetatenia mea romana si fata de cititorii mei.

  In rest, eu la circul asta nu particip. Am convingerea ca fiecare zi si fiecare ora in arena politica e o lupta de dat. Lupta orei si zilei azi nu sta in a da cu pietre sau rahat in opozantii USD, nici din afara, nici din interior.

  Repet: aveti libertatea sa o faceti dar NU ma acuzati sau criticati, va rog pentru ca nu vreau sa ma alatur voua in acest sport.”

  • …..nu cumva era bine sa-i fi boicotat 100%, ca sa nu mai aibe pe ce sa se certe? Nu asta trebuia sa le fie plata? Or fi adunat ei 36 de procente, dar astazi daca ne-ar mai trimite cineva la vot, procentele acelea deja nu mai stau in picioare. Se targuie pe pielea ursului din padure.
   Va rog nu-mi raspundeti doar ca sa ma certati cumva. Dealtfel cred ca si cei care au scris mai sus au ramas si ei fara busola. Tot lipim cateva cioburi prapadite si ele tot mai marunte se fac.

 19. Buna ziua D-le Aligica !
  Foarte pe scurt, ce părere aveți de urmtorul scenariu:
  – Ponta – candidat USD la prezidențiale.
  – Mircea Diaconu – candidat „independent” la prezidențiale;
  – Călin Popescu Tariceanu – candidat „liberal” la prezidențiale.
  Mai pe scurt: 37 + 7 + 5 = 49
  37% are PSD-ul acum.
  7% are Diaconu. Asta in veci nu trece in tabăra de dreapta, cred ca imi dati dreptate.
  5% poate obține Tariceanu de la liberali, datorită faptului ca este asociat cu o imagine
  de liberal; in plus, ca si in cazul PMP ~ PD-L, destui lideri locali liberali vor trage cu …
  … Puterea in Noiembrie 2014, sau in speranța reajungerii grabnice la ciolan …
  Cu ce șanse creditati acest scenariu concret, care, după cum vedem deja cu toții, se cam derulează deja …

 20. Domnilor, va rog sa ma iertati ca ma bag in hora, eu fiind de stanga! Parerea mea este ca societatea romaneasca are nevoie de un partid modern de stanga ! Numai un discurs fundamentat si la obiect , cu toate atuurile experientei moderne a stangii, poate contracara diletantismul si oportunismul PSD. Impostura PSD ca partid de stanga pote fi scoasa in evidenta de adepti ai stangii, nu de teoreticieni ai dreptei. Fragmentarea electoratului PSD nu poate fi facuta cu argumente din ideologia dreptei, ci numai cu argumente din arsenalul stangii. Politica PSD in aceasta guvernare este o insulta la adresa ideologiei de stanga. PSD este doar un partid oportunist care executa ordinele stapanilor externi si , practica ” lip service” majoritatii populatiei saracite chiar de masurile lor politice si economice.
  Intrebarea adevarata este : de ce nu avem o stanga moderna in Romania, in afara tovarasilor lui Iliescu sau a alora cu carnete PCR ??
  Oare propaganda de dreapta , mass media si ONG-uri nu a mers prea departe in calomnierea ideologiei stangii , incat, tineretul nu are nici o idee ce inseamna ideologia de stanga??
  Eu cred ca o stanga adevarata moderna ar fi mult mai benefica Romaniei decat impostura PSD -ului domnului Iliescu !!
  Dealtfel, daca mai tine si/sau se adanceste criza aceasta a capialismului corporatist o sa devenim cu totii de stanga !

  • te inseli!
   corporatismul merge mana in mana cu socialismul. hai sa-ti explic un fapt punctual: fara medicamente compensate (o masura socialista dealtfel), corporatiile producatoare de medicamente ar vinde doar o treime din cat vand acum.
   deci, casca bine ochii si vezi cine sustine socialismul.

   • @ richard
    Desi imi displace total felul in care va adresati, totusi de dragul argumentului va raspund. Nu aveti dreptate! De exemplu in SUA corporatiile farmaceutice prin lobby si tradarea congresmanilor au blocat mecanismul pietei, adica contractarea ( prin negociere directa) de catre Medicare a medicamentelor, folosind avantajul puterii de cumparare a unei agentii a statului. Astfel, contribuabilul american in loc sa plateasca $ 30 miliarde pe medicamente, plateste $ 300 miliarde companiilor farmaceutice.
    Este adevarat ca, in capitalism corporatiile sunt cele mai ne-democratice, autarhice institutii , ierahie stricta dictatoriala dar, asta este singura asemanare dintre corporatia capitalista si birocratia socialista. Sa nu confundam sezonul cu fasonul!

  • @Sorin Muncaciu
   Si cultura organiztionala a corporatiilor este tot una de tip stanga. De altfel, cu greu poti gasi un om de dreapta in aceste corporatii.

  • Pai, începeti dumneavoastră cu argumentele contra PSD, căci noi cei de dreapta tocmai ii punem la zid pe cei care ne-au inselat asteptarile.

 21. Imbarbatari de la distanta, din America. Poate n-ati realizat ca la minim jumate din punctele lui Mircea Diaconu merg la PSD. deci 37 + 7/2 e peste 40% exact ca in 2004. La urmatoarele alegeri PRM, PPDD, FC si alte citeva partidulete nu mai intra in parlament, iar UDMR si grupurile etnice vor intra cu cine face guvernul.

  Adevarul crud e ca PSD i-a batut de i-a ascultat cu urechea. Toata harta e rosie cu exceptia judetului Ilfov. Antonescu si-a dat demisia. Blaga a facut 12 procente mari si late. MRU n-a intrat in parlament, dar el are un program pe termen mediu si lung – e doar un moldovean prost ca numai un moldovean putea sa intre in CC al UTC in 89 sa-i dea lfori lui ceasca si sa-i recite poezii. PNTCD avind sef pe tipul cu capul mic a reusit iar 1% si Pavelescu va purta mereu porecla omul cu stampila. Kakaia dreapta? Basescu are un chistoc de partid si n-are cum urca pentru ca voturile vin prin primari si primarii sint la PDL si daca pleaca pierd primaria deci mai e de asteptat 2 ani si risul curcii e ca incompetentul Cristian Preda mai sta 5 ani la Bruxelles. Preda n-ar cistiga un colegiu nominal nici daca partidul lui ar avea 70% in judet. Pe EBA ar trebui s-o scoata taicasu’ definitiv din prim plan daca ea n-are inca bun simtul genetic sa faca un pas in spate, dupa 5 ani de deputatie face dezacorduri grosolane.

  Singurul adevarat e Funeriu, dar PMP n-a catadicsit sa-i faca macar niste postere cu poza lui – au pus-o pe Nutica ca-i dama bine. Acuma 24 de ani exista un Coposu sa faca o Conventie si un deputat la presedintie, Ratiu, autentic de dreapta.

  • dar stii care e culmea….toti comentatorii „de dreapta” spun ca PSD-ul a pierdut de fapt alegerile. sa mori de ras nu alta!

 22. Da’ mai lasati dom-Le comparatiile astea si veniti cu niste locuri de mc bine platite in Romania – dupa care va alege lumea orice partid ati fi!

  (alternativa la PSD ar fi Buldogu cerberul din vama borshului, HoLLYWOODrea noul ciocanitor republican in camesha de ecologist, UNgureaNU?

  … puteti si ca INDEPENDENT de toti acestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro