luni, iunie 17, 2024

Tobosarul Epocii de Aur: Moştenirea roşverde a lui Adrian Paunescu

Adrian Paunescu a fost si este plans de toti cei care regreta frigul, foamea, cozile, supravegherea universala, domnia suspiciunii si a minciunii, infernul cotidian dintr-o Romanie jignita si umilita.  Cand Ion Iliescu afirma ca Paunescu nu  a fost un poet de curte al dictaturii lui Ceausescu, el comite o frauda istorica. O face cu buna (adica rea) stiinta. Ca fost secretar al  CC al PCR insarciant cu propaganda, Ion Iliescu stie perfect ca Paunescu a fost un ultra-zelos constructor al cultului familiei Ceausescu, ca s-a prosternat fara jena in fata „geniului Carpatilor”. Cine va rasfoi „Antologia rusinii” de Virgil Ierunca va gasi probe irefutabile ale degradarii intelectuale si morale a lui Adrian Paunescu.  Au aparut pe forumuri sute, poate mii de versuri scris de Paunescu intru gloria „eroului intre eroii neamului”.  Nu erau tributuri conjuncturale, ci fibra insa si a poeziei paunesciene de dupa 1972-73. A fost oracolul, profetul, pontifex maximus al cultului personalitatii.

Cand Victor Ponta a cerut sa se instituie doliu national pentru apologetul comunismului dinastic, el ii jignea pe revolutionarii din 1989, pe minerii grevisti din Valea Jiului din august 1977, pe protestatarii de la Brasov din 1989, pe toti cei care au suferit din cauza regimului comunist.  Au aparut cateva articole exceptionale despre mistificarile mediatice macabre din weekend.  Este limpede ca s-a incercat de fapt reabilitarea discursului revansard, a retoricii unei restauratii comunisto-fascizante.   Adrian Paunescu nu a fost nici rosu, nici verde, a fost roşverde, ca si comunismul ceausist pe cale l-a servit cu unic, neconditionat devotament.  Miercuri si joi, in EvZ, apare articolul meu despre tobosarul „Epocii de Aur”. Ca si „tobosarul timpurilor noi”, stalinistul Mihai Beniuc, pe care l-a admirat, Paunescu a fost un artist inregimentat in favoarea totalitarismului, a pretins ca iubeste libertatea, insa i-a sustinut zelos si adeseori pervers pe inamicii ei. A facut-o voluntar, sugrumandu-si de bunavoie talentul, demnitatea si onoarea.

Criticul Paul Cernat avea dreptate sa scrie in studiul sau „Imblanzitorul Romaniei Socialiste” din volumul colectiv scris impreuna cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir, „Explorari in comunismul romanesc” (I) aparut la editura Polirom in 2004:

„Nici o istorie institutionala a Romaniei Epocii Ceausescu nu poate face
abstractie de personalitatea masiva si acaparatoare a lui Adrian
Paunescu, fie si pentru faptul ca, pe durata existentei Cenaclului
Flacara (si mai ales intre 1976 si 1985, cand cenaclul a intrat sub
umbrela Festivalului National „Cantarea Romaniei” ) poetul a fost, de
facto, al patrulea om in stat ca influenta publica, dupa cuplul
prezidential si mezinul lor Nicu.  Reprofilat ulterior ca portavoce a
„orfanilor tranzitiei”, prezent in miezul tuturor evenimentelor ”
majore”  spre a le versifica, jurnalistic, in nasfarsite poeme-lamento
sau vaticinare puse pe muzica folk, Paunescu se afla, de fapt, in
cautarea monopolului poetic pierdut.  … O nevoie expansionista si
totalitara de a fi permanent in centrul atentiei, venita, probabil, si
din nevoia vitala de a-si conjura spaima de efemeritate… (op. cit., p.
241).  Cutie de rezonanta a complexelor, resentimentelor si orgoliilor
locale, poet comunitar etatizat, Paunescu este produsul paranoic al
imposturii unui sistem autoritarist si discretionar pe care l-a
sustinut, insuflandu-i, pana la urma, autenticitate si credibilitate
populara. (ibidem, 242).”

Studiul demitizant al lui Paul Cernat ar trebui sa fie citit de toti cei care, in aceste zile, s-au grabit sa-l proclame pe Paunescu drept egalul lui Eminescu si au contestat importanta (nefasta, fireste) a textelor sale delirant-encomiastice.  Pe directia luciditatii analitice, iata un fragment din excelentul
articol publicat de Andrei Cornea in revista 22:

Iar dacă aceastăneomistică ar fi avut măcar un sens pozitiv, eliberator, Păunescu ar fi meritat poate elogii. Dar ea a ţintit la înrobirea minţilor celor tineri, la dogmatizare şi autosuficienţă naţionalistă şi şovină. S-a spus că Păunescu a fost un mare patriot român. Fals. Nu e patriot acela care, cu ştiinţă, face rău ţării sale, iar Păunescu ştia desigur despre ruinarea României practicată de regimul Ceauşescu, ştia de Securitate, ştia de înjosirea culturii, a ştiinţei autentice, ştia de distrugerea bisericilor şi a satelor, de controalele ginecologice forţate. Iar adulaţia disgraţioasă practicată de el pentru Ceauşescu şi „spălarea pe creier“ a tinerilor, obţinută prin muzică folk, poezie şi urlete la ceremoniile Cenaclului Flacăra erau răspunsul său de mistagog obsedat de putere la toate aceste nefericiri ale ţării sale, căreia nu i-ar fi putut face mai mult rău nici dacă ar fi urât-o.

Şi când te gândeşti că azi unii îl mai şi consideră un fel de dizident! Nu e patriot, de asemenea, omul care, după 1989, a continuat să laude „realizările“ unui regim care a sfârşit prin a-şi împuşca propriul popor. El, care a militat în partidul naţional-comunist al unui fost prim-ministru al lui Ceauşescu, a arătat că nu a învăţat nimic.

Dar nici noi (mulţi dintre noi) nu dăm impresia de a fi învăţat ceva. Privim pasivi, anesteziaţi, dezgustaţi la televiziuni, ascultăm muţi elogiile deşănţate ale comilitonilor lui Păunescu, ale unor politicieni interesaţi de puncte în sondaje, ale celor cândva „spălaţi pe creier“, ale naivilor care confundă poezia cu versificaţia. Neglijăm să ne opunem prin cuvântul nostru şi prin memoria noastră. În ce punct al laşităţii generale am ajuns, dacă, la numai cinci ani de la rostirea Raportului Tismăneanu în Parlamentul României, în care Păunescu era nominalizat printre susţinătorii declaraţi ai regimului „criminal şi ilegitim“, nu ne strigăm public indignarea împotriva expunerii acestui catafalc, fie şi pentru câ­teva ore, la Ateneul Român? Cum de nu protestăm împotriva înmormântării acestui suprem manipulator de mase între Eminescu şi Nichita Stănescu? Da, am ajuns iarăşi complici tăcuţi cu Răul, aşa cum ne-a văzut Herta Müller. Da, am rămas în continuare „un popor vegetal“, aşa cum ne-a descris Ana Blandiana. Numai că, spre ruşinea noastră, azi nici măcar frica de represalii de pe timpuri nu o mai avem drept alibi…”

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. Oare de ce fac comentarii cei ce au refuzat lupta din interior? Comentariile de pe margine sunt bune la fotbal! Cenaclul Flacara a fost un fenomen care nu se poate analiza de peste ocean!

  • Zau? Dar de unde se poate „analiza” cenaclul „Flacara”???? Si de catre cine? Doar de catre cei care l-au adulat pe Paunescu? De catre cei care au facut parte din acea masa amorfa care il urma pe Paunescu oriunde in tara, savurand cu isterie proletara atat cultul propriei sale personalitati cat si al celui pe care-l slujea cu devotament? Defapt Paunescu nici nu are voie sa fie criticat, analizat, demitizat. Pentru ca, in opinia celor ca tine, s-ar comite un sacrilegiu. Nu? Nu realizezi ce enormitate sustii? Am impresia ca nu.
   Spectacolul grotesc si nerusinat ce a avut loc in Romania pret de mai bine de o saptamana a jignit memoria celor care au murit ucisi de un regim pe care Paunescu l-a cautionat si slujit cu ardoare proletara. Despre asta este vorba. Paunescu, fie ca unii nu-si doresc asta (desi in fatarnicia si ipocrizia lor crasa il iubesc pe versificator doar in aparenta), va ajunge cu siguranta acolo unde ii este locul binemeritat. La groapa de gunoi a istoriei.

  • Ma bucura intrebarea de bun simt pe care v-o puneti. Si eu ma intreb in ce masura opinia unuia ca dl Tismaneanu, aflat peste Ocean, dar si un fost privilegiat al sortii (prin parintii sai) in vremea comunista, ar trebui sa fie atat de sonora? Nu spun ca are sau nu are dreptate, ceea ce ma deranjeaza e ceeea ce ma deranja si la Paunescu, atunci cand aparea in exces: vehementa cu care vrea sa-si impuna argumentele si nu le prezinta obiectiv, fara partinire.

   • Stiti oare ca Dl. Tismâneanu a introdus si numele tatalui sau in acele liste ale rusinii nationale din” RAPORTUL TISMANEANU”? cine dintre noi de aici…de pe plai valah a avut curajul sa o faca? cati dinte noi au avut curajul sa iasa in public si sa-si ceara scuze pentru colaborarea cu securitatea?cert sunt dar ii poti numara pe degete…

    • In comentariul meu, nu am pus la indoiala adevarul spuselor dlui Tismaneanu, ci vehementa discursului sau. Imi sustin in continuare opinia. Nu stiam ca a facut acest lucru, multumesc deci pentru informatie. Aceasta ma ajuta sa incep sa-i inteleg atitudinea.
     Imi pare rau insa ca nu pot interpreta in acelasi fel cu dumneavoastra gestul de a-si trece propriul tata pe acea lista a rusinii nationale. Din punctul meu de vedere, curaj au cu adevarat cei care-si asuma parintii, cu bune si cu rele, nu cei care, izolându-se in timp si spatiu ii judeca cu raceala.
     Incep sa-mi dau seama ca, de fapt, mersul istoriei l-a pus pe dl Tismaneanu in fata aceleaisi alegeri cumplite ca si pe tinerii inchisi de comunisti si obligati sa-si „demaste” propria familie. Astfel de experiente dramatice creeaza multa frustrare la cei care le traiesc si dau acel spirit de justitiar care razbate si din textul de mai sus.
     Poate ar fi mai bine, in situatia aceasta, daca nu s-ar mai exprima cu privire la un subiect atat de controversat cum e cel privitor la Adrian Paunescu.

  • Poate o sa va surprinda, dar nu sunt putine cartile mele de capatai referitoare la identitatea romanilor si la istoria noastra recenta (si nu numai ) care au ca autori straini (nici macar emigranti romani) – americani, englezi, francezi etc. Sa nu ne inchipuim ca suntem unici, imposibil de inteles de altii. Da, avem particularitatile si complexitatile noastre, dar nici pe departe sa nu ne inchipuim ca nu putem fi descifrati.

  • Ah, altfel spus, Tismaneanu n-a mincat salam cu soia. Din decembrie 89 incoace Securitatea n-a mai gasit altceva de spus despre exilul romanesc. Dupa cum se vede, nici n-a fost nevoie. Articol de articol, cel putin 10% din comentatori asta scriu in esenta. Tismaneanu n-a mincat salam cu soia. Ce mai conteaza adevarul, obiectivitatea discursului lui (nu d’soara Adina, nu e nici o vehementa aici)? N-a mincat salam cu soia, nu-i de-al nostru. Insi de nici douazeci de ani care n-au nici o idee ce e ala salam cu soia, il vad egal de vinovat din acelasi motiv: n-a mincat salam cu soia!

   • Omule, eu ACUM mananc salam cu soia – fiindca e sanatos si imi place mai mult decat cele cu carne.
    Dar cu cine sa vorbesti? Cu o fiara carnivora?
    Despre articlolul de fata: discutia in momentul acesta este de discreditare a Poetului pe baza a ceea ce a fost Omul Paunescu. Aici este o greseala majora.
    In momentul cand ne referim la opera unui POET – lasam la o parte omul din spate.
    Pentru genialitatea unui poet trebuie sa alegem varfurile operei lui.
    Ca si o analogie: la olimpiada Sergei Bubka a fost un mare sportiv pentru ca aresusit cele mai mari sarituri, desi nu toate sariturile lui au fost reusite (sau chat failure). Ceea ce ramane sunt reusitele.
    Asadar ideea este: sa cautam REUSITELE POEME ale POETULUI Paunescu. Daca acestea exista, el va ramane in viitor ca un MARE POET. Daca nu, nu.
    Omul Paunescu este alta discutie.

 2. Cred ca gresiti d-le Tismaneanu. Paunescu este pllins mai de graba de cei care ca si el nu au suferit de frig, foame, etc. in vremurile cu pricina. Urmarind comentariile in ultimele zile , am remarcat inca un comentator(afara de mine) care a observat asemanarea cu spectacolele naziste dinainte de razboi. In privinta faptului ca nu protestam, explicatia e simpla: ar folosi tot atit cit a folosit condamnarea comunismului in parlament fara efecte juridice concrete. Undeva in evanghelie scrie: iar credinta fara fapte moarta este.Ca sa va putem crede ca v-ati reformat constiinta( lucru posibil dealtfel) asteptam din partea dvs. si a d-lui Basescu fapte. LOLOURI plutesc peste tot.D-na Herta a remarcat si d-sa faptul. O zi buna!

  • Toata Cantarea Romaniei, cu Cenalul Flacara in frunte sunt tributare spectacolelor de masa ale anilor ’30-’40 inclusiv a celor din statele totalitare – URSS si Germania nazista

 3. Creierele romanilor au amortit complet si se multumesc cu painea si circul ieftin oferite din plin de catre conducatori . Putinele spirite lucide care nu sunt inrolate, nu au voci suficient de puternice ca sa concureze vacarmul nulitatilor ridicate la ranguri care altfel le-ar fi fost inaccesibile .Aceasta adevarata galerie de non-valori tipatoare , care au luat startul in 90 la escaladarea ierarhiei sociale profitand din plin de psudo-democratia damboviteana , reprezinta imaginea sumbra a viitorului . Romania e condamnata si daca pentru mine e cam tarziu sa mai emigrez , ii sfatuiesc pe copiii mei , ca si pe alti tineri ca ei sa o faca acum , pana nu e prea tarziu .

 4. Dispariţia simbolurilor comuniste, fie ele umane sau materiale, este de bun augur, cu condiţia ca ele să rămînă consemnate în istorie, ca greutate a balanţei dintre viziunea nostalgică şi cea purificatoare. Este foarte grav faptul că, în jurnalismul românesc de astăzi, nu este loc pentru echilibrarea informaţiei, pentru puncte de vedere diferite. Aşa este, un voal negru ne-a acoperit urechile şi ochii au fost fixaţi pe unica imagine furnizată de televiziunile prezentului, aceea a unui comunist convins cu talent matematic de versificaţie, dar şi acesta pus în slujba conducătorului şi al partidului unic.

 5. mai putini stiu si aproba comentariul ! felicitari !
  cei mai multi (din pacate) il dezaproba si ar fi in stare sa-i sparga capul lui VT !
  pana nu dispare generatia celor de 50-60 de ani (deci inca 20 de ani) nu o sa dispara nostalgia vremurilor ceausiste ! (culmea e ca majoritatea au suferit in vremea aia,dar nu-si aduc aminte decat ca au avut un loc de munca stabil. datorita acestui fapt dau uitarii toate restrictiile,ingradirile,neajunsurile,etc,acelor vremuri )
  „profetul brucan” a gresit grav estimarea sa cu cei 20 de ani ! era mai corect 50 de ani !

   • l-am corectat !
    nu dau dreptate niciunui comunist ,nici macar celor care zic: mai tismanene ii usor de comentat de peste apa,tu n-ai mancat salam cu soia ! sant niste adevaruri evidente,se vad de pe luna,nu tre sa fi mancat salam cu soia ca sa le vezi !

 6. „Numai că, spre ruşinea noastră, azi nici măcar frica de represalii de pe timpuri nu o mai avem drept alibi…”
  bravo, frumos zis
  cred ca alibiul nostru va consta in faptul ca o sa-l uitam repede. acum lumea se misca foarte repede. acumulam bucurii si necazuri in timpi foarte scurti

  numai bine

 7. „Protestatarii din Brasov din 1987”. Poate o scrie intr-o zi cineva despre ce devenise Brasovul dupa 1987, in care noaptea erau pline strazile de patrule formate din doi securisti inarmati cu mitraliere plus un caine lup. Un oras ce semana mai degraba cu un lagar de concentrare. „Poezia” coborase in strada.

 8. O singura intrebare: credeti ca veti fi etichetat postum drept „Tobosarul epocii portocalii”? Chestia cu ne-aruncatul pietrei ar trebui sa va puna pe ganduri… ;)

  • toti suntem vrem nu vrem intr-o oarecare caruta… unele sunt mai norocoase altele mai putin norocoase… in functie de capriciile istoriei…

 9. Paunescu este plans de cei care s-au ADAPTAT sistemului dictatorial, de cei care prin lins unde trebuie s-au „aranjat”, s-au „descurcat” – sistem care a impartit clar societatea romaneasca in „prosternati” in fata unui pasa bolsevic de dragul avantajului material, promovand coruptia, nepotismul, ne-performanta (fostul PCR, actualul PSD), contra celor multi care fie n-au dorit sa-si vanda sufletul (romanii educati), fie n-au stiut cum s-o faca (romanii de conditie precara). Favorizatii sistemului dictatorial comunist regreta cozile si umilinta po-pulimii, pt ca asta ii facea pe ei, favorizatii, sa se simta superiori ! Sandramaua comunista ilici-kgb, aproape ca a reusit sa perpetueze vechiul sistem sub masca democratica. Intrarea Romaniei in UE, fortarea functionarii justitiei si punerea la zid a retelelor de baroni mafioti de catre un Capitan de Nava POCAIT, care a tradat mafia rosie cu radacini in FSN pt a da romanilor MULTI ce merita, a salvat pt moment Romania de la dezastru. Clanul de favorizati a lui ilici pierde economic si politic in fiecare an: a plecat de la 80% optiuni electorale in 1990, a ajuns la 25-30% dupa 20 de ani. Urletele mafiei rosii in media mogulilor sekuristi, convulsiile cotidiene din ultimii 2 ani in care acesti criminali antreneaza o tara intreaga arata un lucru cert : SUNT ATINSI MORTAL, sunt CIURUITI, se pierd ! Doamne ajuta !

 10. Domnule Vladimir T, dumneavoastra unde erati pe vremea lui Ceausescu ? in Romania comunista ati luat vreodata pozitie fata de regim ? ati criticat prin manifeste si ati fost persecutat ? mi se pare foarte usor dupa 20 de ani de la revolutie si de la 10000 km departare de Romania sa vorbesti despre Comunism. Foarte usor…

  nascut ca si fiu de comunist ati crescut ajutat de un stat comunist. faptul ca in 81 ati emigrat arata ca ati fost un oportunist..va felicit…insa pt faptul ca NUMAI dupa ce ati ajuns in SUA ati adus critici la adresa comunismului arata o lasitate foarte mare..

  Paunescu a fost comunist si a recunoscut mereu asta. A fost oportunist? Da .. ca si dumneavoastra. A sustinut imaginea comunismului si a lui Ceausescu chiar si dupa revolutie… A avut curaj ? Da… printre putinii… Paunescu insa a avut si luari de pozitie contra regimului inainte de 89 … din interioriul regimului nu de la 10000 km si dupa 20 de ani… Mi se pare greu sa vorbesti si sa studiezi comunismul din SUA. E cam cum practica tara asta balcanica democratia americana… adica prost.

 11. nu poti sa iti negi trecutul in totalitate. e ca si cum ai recunoaste ca existenta ta a fost in van. e greu si nu face bine la moral. de asemenea nu e corect ca unii care si-au oferit optiunea plecarii inainte de 89 sa reproseze unei populatii ca nu a respectat principii generale publice. majoritatea oamenilor au avut grija de familiile lor si si-au trait viata asa cum au reusit date fiind conditiile. e ca si cum ai reprosa sclavilor ca sint de vina ca au trait in sclavagism sau iobagilor ai caror urmasi sintem multi dintre noi ca nu s-au razvratit impotriva sistemului feudal si au raspuns chemarii la lupta (fortati sau nu)a voievozilor impotriva cotropitorilor

 12. Stiti ce este ciudat? Ati inceput cum nu se poate mai prost articlolul:
  Ca acum vad tot cozi ale foamei, pensionari care stau cate 6 ore la o coada pentru a lua 2 paini gratis. 2 (doua) paini !! Si somerii pentru ajutoarele alimentare de la UE. Si de ce stau oare? Nu cumva tot de foame? Acum nu ingheata lumea de frig iarna, mai ales de frica facturilor imense de la caldura? Oare nu si acum domneste minciuna in Romania ?
  Dar bineinteles ca din America se vad altfel lucrurile…

  Iar despre A.Paunescu nu are rost sa mai dezgropam mortii ! Poate se mai diminueaza si ura nejustificata fata de el. Oricum a fost un mult mai mare nationalist decat dumneavoastra !

  • E o mica, mare diferenta acum fata de ce era inainte de ’89. Atunci nu se statea la coada pentru paine gratis, se statea la coada pentru orice si era pe bani. Acum se aduc ajutoare din strainatate, Romania inainte de ’89 refuza ajutoare sustinand ca nu este nevoie. Ingheata lumea de frig iarna? Stiti care este impresia strainilor care vin in Romania iarna: tara in care e frig afara si excesiv de cald in case. In Olanda spre exemplu temperatura standard e 21 grade Celsius, iar in institutiile publice la robinet este doar apa rece, nu si apa calda! Minciuna de stat? Una e sa ai domiciului fortat, sa fi batut pe strada si sa faci inchisoare politica atunci cand o denunti (valabil pentru perioada inainte de ’89) si alta sa poti denunta public, sa faci manifestatii, sa creezi asociatii si sa te poti implica activ si efectiv in denuntarea minciunii de stat.

   In ceea ce ma priveste locuiesc in Romania si nici nu intentionez sa emigrez.

   Nationalist Paunescu, absolut de-acord… chiar national-socialist as putea spune :)

  • asta e partea pe care multi nu reusesc sa o vada in romania. Nu vad ca totul s-a schimbat dar totusi totul este la fel. Oamenii nu mai stau la cozi ca inainte de 89 si nu pt ca sunt indestulati ci pt ca nu au bani… au caldura dar nu o folosec pt ca e prea scumpa… au scoala dar nu isi trimit copiii pt ca sunt prea saraci sa isi permita… au dreptul la contraceptie dar nu au bani de contraceptive si de informare… cainii fara stapan sunt strivit pe strazi si nimeni nu face nimic sa ii ajute … traficul e infernal caci nu avem infrastructura… spitalele sunt mult depasite de situatie dotarea lor fiind la nivelul anilor 30…

   Tara asta este foarte departe ca si forma fata de 89 dar ca si continut este la fel de viermanoasa .. cu probleme la fel de grave… comunistii s-au deghizat in democrati europeni si au ajuns sa condamne comunismul… TOTI SUNT LA FEL… Clasa politica trebuie schimbata total… nu va mai amagiti ca unii sau altii sunt mai buni…

   cel mai grav lucru este ca ura dintre romani a atins cote maxime… suntem imparitit in gasti greu de reconciliat si asta din cauza politicienilor dar mai ales a jurnalismului ce se practica in ultima vreme… totul este alb sau negru. nu exista impartialitate… nici chiar din partea jurnalistilor de la care ai avea pretentii… din SUA de exemplu… totusi e greu sa scrii despre Romania din SUA .. foarte greu… mai bine ati adopta o atitudine non combat domnule T… ati fi mai patriot… pana una alta Paunescu este peste dumneavoastra caci era AICI.

 13. Domnule T. dati un contraexemplu lui Paunescu.
  Vorbiti domnule de cineva care a facut ceva pe placul Dvs.
  Cineva care a insufletit masele sau doar categorii mai mici de populatie in sensul dorit de Dvs.
  Dar nu Lovinescu si Ierunca , personaje care, dupa ce ne spuneau o ora pe zi ce rau era in Romania, plecau si sporovaiau la un restaurant sic(monden) sau la mall.
  Oameni din Romania opusi lui Paunescu. Indivizi care au compus poeme, proza sau cantece contrare regimului si la care au achiesat multimile.
  Patrioti adevarati in viziunea Dvs. nu de „teapa” lui A.P.
  Dati-ne exemple de romani care au avut curajul lui Walesa. Care au adunat multimi si le-au dat o alta solutie.
  Altfel putem toti sa vorbim. Si sa spunem de orice roman care a facut ceva in tara si nu a fugit afara ca a fost nimeni, ca a fost colaborationist etc.

   • vai de capul tau… sa il iei acasa dupa ce isi termina mandatul… a facut atat de mult bine in romania ca nu stiu cum sa ii multumesc.. sunt ironic bineinteles… ce a reusit sa faca acest Basescu oamenilor in cei 5-6 ani de cand e presedinte? ca nici nu mai stiu cati ani sunt.. par o eternitate oricum…

  • Cand primesti interdictie de publicare iar cartea este retrasa din librarii pentru o poezie scrisa intr-o carte pentru copii (cazul Ana Blandiana), care credeti ca ar putea fi modalitatea de a ajunge la masele largi intr-o dictatura daca nu ai voie de la Partidul unic & Asociatii?

 14. Nici nu se putea spune mai bine, VT – felicitari. Am postat acum citeva zile pe unul din site-uri despre incredibila mizerie creata de media care plinge moartea unui criminal bolshevik, si am fost atacat din toate directiile. Nu o scursura ca Paunescu e de plins, ci victimele lui – inclusiv tinerii idiotizati de odele oribile cu care Paunescu se prostitua in fata lui Ceausescu la ceneclul Flacara. Rusine pentru o romanie care care prefera sa sa se umileasca la catafalcul monstrului pe care media il compara cu eminescu. Incotro ne indreptam ? Avem oare nevoie de inca o lichea de provenienta bolshevica – ma refer la Ponta – care sa ne ceara doliu national pentru poetul de curte ? Rusine

  • Cred ca Dvs.aveti mare nevoie sa mai invatati putina carte.EMINESCU,intotdeauna,dar intotdeauna se scrie cu litera mare.De altfel si Popescu si Ionescu

 15. indiferent de cat de rau sau bun a fost Paunescu mi se pare o foarte mare injosire din partea dumneavoastra domnule Tismaneanu sa il improscati cu noroi in ziua mortii sau a inmormantarii sau la 2-3 zile dupa… inteleg ca aveti o fixatie insa daca cineva ar improsca cu noroi amintirea tatalui dumneavoastra, comunist, in ziua mortii sale ce parere ati avea ?

  • Dar cei care au facut din el un fel de zeiaite a literaturii romane, nu v-au deranjat? Nu vi s-a parut nedemn si imoral sa faci din el un simbol? Doar pentru ca a murit?

 16. Eu vad ca societatea romaneasca este impartita intre 2 lumi – asta este criza noastra.
  O parte a societatii are in continuare aspiratii socialiste, si o parte si-ar dori sa traiasca intr-o societate capitalista(concurentiala). Fiecare din cele doua parti trage in directia ei si incearca sa o discrediteze pe cealalta.
  Un lucru care mi se pare ca nici una din parti nu il intelege este acela ca si in cealalta parte sunt tot romani si au si ei dreptul sa traiasca liberi si nestingheriti in tara lor. Sistemul democratic ne forteaza sa alegem doar o singura cale la un moment dat, si societatea a oscilat cand spre stanga politica, cand spre centru-dreapta.
  Cred ca o singura directie nu este buna pentru toti romanii; stiu ca suna rau a diviziune, dar prefer sa o vad ca o diversitate.
  Poate ca o solutie ar fi ca in Romania sa fie 2 sau mai multe regimuri politice in zone diferite, si fiecare Roman sa-si poata alege singur in ce regim vrea sa traiasca IN TARA LUI.

 17. „Privim pasivi, anesteziaţi, dezgustaţi la televiziuni, ascultăm muţi elogiile deşănţate ale comilitonilor lui Păunescu, ale unor politicieni interesaţi de puncte în sondaje, ale celor cândva „spălaţi pe creier“, ale naivilor care confundă poezia cu versificaţia. Neglijăm să ne opunem prin cuvântul nostru şi prin memoria noastră.”

  Asa este. Din afara se vede mult mai clar.
  Din pacate, o mare parte din tara e imbolnavita si imbecilizata in continuu, la fel ca in comunism. Aceeasi sintaxa a discursului de cele mai multe ori, doar intelesul cuvintelor e altul. Semn clar de boala.

  In momente din astea, simptomele bolii se manifesta mai virulenti. Iar dumneavoastra domnule Tismaneanu, ati diagnosticat-o corect!

  Din pacate, medicamentele – o educatie performanta, o mass media curata si profesionista, si mai ales o clasa politica lucida, autentica si bine intentionata… (cu cateva axceptii) lipsesc.

  Boala creata de comunism, si l-a facut apoi „acceptabil”, continua sub alte forme. Macar avem un diagnostic:

  „Da, am ajuns iarăşi complici tăcuţi cu Răul”.

 18. Comentariu editat de moderator

  Uitati ce spune Uniunea Scriitorilor din România :

  Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu deosebită tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului Adrian Păunescu. Personalitate complexă, controversată, cu un mare impact asupra publicului prin poezia sa grandilocventă și cantabilă, Adrian Păunescu a fost o figură de mare popularitate a ultimelor decenii. Prin dispariția lui Adrian Păunescu, literatura română pierde un poet notabil și un talentat gazetar.

  • talent? DA, nimeni nu neaga ! Talent pus in slujba cui ? AICI e problema ! Talentat si fara coloana vertebrala, talentat si prosternat, talentat si cu sufletul vandut pt a sluji clika „favorizatilor” epocii de aur si epocii ilici-kgb… AICI e problema ! Nu talentul…

  • Cum spunea cineva deunazi, scriitorii stiu bine: daca cineva spune despre tine ca esti „un poet important” sau „notabil” sau „harnic’, te-a facut praf, te-a desfiintat! Adjectivele astea „moarte” sint eufemisme pentru „nulitate” sau „mediocritate”. Tare Manolescu!

 19. Dle Tismaneanu, va apreciez mult dar tot ce va pot zice este „Ceausescu is dead. Get over it!”. Stim toti ce puslama a fost Paunescu dar acum se plange poetul nu persoana, pentru ca nu-i asa, de morti numai de bine!

 20. Multumesc lui Dumnezeu ca inca mai poti citi ( chiar daca rar ) , un articol obiectiv pe site-urile romanesti. Multumesc pentru articol, domnule Tismaneanu, in falsa nebunie, plina de penibil si patetism creeata de moartea lui Paunescu, este revigorant sa mai gasesti articole decente.

 21. Să fim serioşi, îndemnul de a-l citi pe Paul Cernat e de un comic involuntar rar întânit.

  Cam ăsta-i nivelul admiratorilor:
  Dumitru Dragomir: „Adrian Păunescu a fost un om de geniu. Eu nu l-am cunoscut pe Mihai Eminescu, dar cred că a fost la fel de mare ca poetul naţional. Cînd vorbesc de Păunescu, am emoţii mari, a fost un om extraordinar.”
  Ăştia să citească studii demitizante :) :) :) ?

  Şi cum poţi să-i contrazici pe cei care spun că respectivul a fost mare patriot când pentru ei suprema dovadă de patriotism e să behăi răsunător „România” în diferite fraze siropoase?

  Libertate şi Braşov – basme. Pensionarii care stau la coadă pentru mâncare gratis consideră că raiul pe pământ a fost epoca aia mai blânduţă a comunismului, când împuşcatul nu se dilise complet şi era mâncare, linişte … Ar reinstaura genul respectiv de orânduire şi mâine dacă s-ar putea.

  Şi într-un fel tind să le dau dreptate. E frumos să poţi înjura guvernul la liber, dar nu asta nu are decât valoare cathartică. În orice caz nu poate înlocui mâncarea şi căldura.
  Polarizarea extremă a societăţii, nedreptatea socială, legea luată la mişto totdeauna vor împinge spre extrema stângă.

  Iar Păunescu nu a fost, nici roşu, nici verde. A fost adaptabil. Dacă se năştea pe vremea lui Carol, atunci îl peria cu disperare pe Carol.

 22. Vladimir,
  Daca vrem sa fim corecti, atunci eu nu am auzit nici de marea „contributie” anticomunista a dlor Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir si Paul Cernat, care ii reproseaza lui Paunescu absent a disidentei, ca sa nu spun ca nu am auzit nici de contributia literara a lor… In schimb am auzit de opera literara a lui Adrian Paunescu …
  Cu cele mai bune ganduri,
  Puiu Pascu

 23. Din nefericire poporol roman a avut intodeauna pe parcursul istoriei MEMORIA SCURTA a dat uitarii prea repede
  lucruri ingrozitoare . Faptul ca poporul roman se comporta astazi atit de confuz atit de contrar si ilogic se dataoreaza
  in cea mai buna parte regimului criminal pe care i l-a inpus URSS -ul eliberator si care a facut prioritatea numarul unu
  distrugerea intelectualitatii distrugerea elitelor.Ca sa refaci o generatie intreaga dureaza si nici nu e macar sigur ca
  vom scoate macar acelesi valori care sa duca tara inainte.Va rog sa observati ce se intimpla azi ce compozitie de specimene se afla in parlament.Dar sa rvenim la oile noastre adica la Tismaneanu versus Paunescu lucrurile sunt
  clare nu pot fi manipulate si mistificate de anumite posturi de televiziune care au chemat in aceste zile sa comenteze
  sa rememoreze evenimentele de acum 30 de ani numai de prieteni ai poetului sau pur si simplu de oameni simplii
  ale caror creiere au fost spalate cu buna stiinta la ordinul partidului comunist.Ca sa afirmi azi in anul de gratie 2010
  ca cenanaclul Flacara (intentionat au uitat sa adauge si „al tineretului comunist revolutionar” ca ar fi fost un asa zis WOODSTOCK romanesc e rusinos la fel ca si afirmatia unora ca Paunescu de fapt ar fi fost un opozant al regimului!!!
  Vorba Dlui Tismaneanu ce facem si cum ne comportam nu le mai putem pune nici macar pe factorul FRICA si atunci
  pe ce? pe memoria prea scurta a acestui popor.

 24. Fantastic articol. Insumeaza pe linga expunerea lui AP, gindirea Romanilor de la lovitutie incoace. Romanii inca mai asteapta „sa se dea” – statul e inca deasupra cetateanului si nu invers… Intr-adevar rusine.

 25. Ca aproape intotdeuna, Dl Tismaneanu – ilustru cunoscator al lumii comuniste, si SINGURA voce acceptata de West in materie de cumunism ( bazata evident pe studii aprofundate…nu semntimente..), a pus punctul pe iiiiiiii !
  As mai dauga rolul devastator al „poetului national” in „kidnaping” sufletele neinmtinate ale tinerilor romani aspiranti la libertate si o viata mai buna….TOATE intilnirile delas „cenaclu” erau discutate si atent regizate de comunsti si securitate..TREBUIA o supapa din cind in cind…Din pacate unii din generatia anilor 70- 80 nu au inteles au ramas nostalgici si indatorati serilor in care au primit o „GURA” de aer, din pacate otravit. Sa sepram Dle Tismaneanu ca veti contiunua a incerca sa educati pe cei care nici acum nu inteleg fenomenul COMUNISMULUI = TEROARE SI TRADARE A SPIRITULUI ROMANESC !!! Dzeu sa va ajute.. jb

 26. si as mai aduga ceva : dr. Sergiu Diacicov, un ilustru medic psihiatru, poate cal mai cunoscut in perioda Ceausescu, l-a consultat de citeva ori pe „poetul” Paunescu..care avea grave stari psihiatrice, mai ales dupa ce a fost scos din arena – devenise chiar paranoic…si neutilizabil : avid de putere concura chiar cu Ceausescu !!
  Ei bine Sergiu, mi-a declarat ( dupa revolutie..) ca „poetul” suferea de o boala psyhica grava : gindea si vorbea in versuri..asa se exp0lica cele 120 CARTI !!??? de poiezii !!??? scrise si publicate ?? Cite din poeziile lui aveau sens ??
  Un paranoic si un bolnav..Dzeu sai odihneasca sufletul…zbuciumat..ca mult rau a facut unei generatii…
  Si altceva ( tot paranoic ) : dupa 11 Sept 2001, pentruca prinsese evenimentul la NY si era f marcat : m-a invitat in 2 seri consecutiv la emisiunile lui TV : sa-i explic ce si cum cu America ?!! In dry runul de acasa dela el, era f interesat cum ar putea patrunde in inima diasporei ?? cum ia-r fi putut atrage in cercul lui ?? dece diaspora nu este unita si nu raspunde la ordinele din tara !!?? Iam spus ; PENTRUCA SINT LIBERI !! si libertatea este cel mai de pret lucru pentru o fiinta omeneasca !!!

 27. Si mai am ceva Dle Tismaneanu : dintre laudacii „post mortem” apare un fost militian, acum mare vedeta a TV romane (??!!) prezicator si cunoscator profund al versurilor „poetului” : este vorba de D Dragomir, pe care l-am cunscut in anii in care „conducea” in numele partidului..afacerile dubioase din clubul sportiv din Scornicesti.. ce exemplar !!?? al societatii multilateral dezvoltate ??! ce MODEL pentru tinerii romani de azi….jb

 28. O mică erată, domnule Tismăneanu: revolta anticomunistă de la Braşov s-a produs la 15 Noiembrie 1987, cu doi ani şi un pic înainte de căderea lui ceauşescu…

 29. Incerc un exercitiu de imaginatie si nu-mi reuseste. Incercati si dvs….. Imaginati-va ca dl Tismaneanu ar fi asistat la vremea respectiva la unele spectacole ale cenaclului Flacara si apoi ar citi pe undeva, candva ceea ce scrie el acolo… Oare ce sentimente l-ar incearca?Pana la urma cui ii pasa de ce cred altii? E complicat nu ?

 30. Tismaneanu nu mai scrie nici macar cu creierul, atata cat il mai are. Tismaneanu, aflat intr-o degringolada profesionala ireversibila in State (unde niciodata n-a fost privit ca un „social scientist” proper, ci mai degraba ca un reprezentant al abordarii de gen „humanities”), renunta la orice urma (sau pretext) de analiza obiectiva (sau, si mai simplu, de analiza) si isi ineaca frustrarile cumulate in ani buni in urma prin emiterea de dejectii imunde cu directie ideologica clara, aplicabila in prezentul imediat. Functia politica livrata de Basescu in tara, lui si altor servi portocalii cu statutul de intelectuali dubiosi, precum eternul anonim I. Stanomir (anonim in mediul academic – pentru care este o rusine) sau vesnicul debutant M. Neamtu (care intra intr-un delir intelectual demn de un C. Avramescu ori de cate ori scrie cate o compunere stangace despre temele favorite ale mentorului de la Cotroceni) prin debarcarea fortata a lui M. Oprea nu-l satisface complet. Caracterul nu i s-a potrivit cred niciodata lui Tismaneanu, si asta a demonstrat-o inca din vremea apropierii incercate fata de de Iliescu – acum niste ani, pe cand acesta era inca la putere. Surprinde totusi tupeul mizerabil al acestui eseist de peste ocean, etern stagnant si quasi-anonim in comunicatea acedemica din SUA. Faptul ca a inteles ca singurul loc in care unii, mai putin avizati, l-ar putea adula este Romania – unde el mai poate clama, in fata ignorantilor, un prestigiu „american” niciodata existent – este intr-un fel de inteles. Modul, sau halul, in care intelege sa-si exercite expertiza, atata cat o are si cat i-a mai ramas, este insa absoult declasant. Tismaneanu ne arata, si tine sa ne reaminteasca cu orisice prilej, ca poate renunta cu detasare la orice urma de decenta intelectuala, obiectivism sau critica nepartizana.

  Nu vreau sa comentez aici despre Paunescu, subiectul este mult prea complex pentru a fi expediat printr-o pseudo-analiza. Cu siguranta, Tismaneanu atinge cateva aspecte sensibile, insa abjectia absoulta si visceralitatea primitiva peroratiei sale fac o necesitate de minmala igiena intelectuala din refuzul oricarei discutii pe marginea ei. Vreau sa spun insa atat: spre deosebire de Paunescu, acuzat de prostituare intelectuala intr-un sistem totalitar, TISMANEANU ESTE (SI RAMANE) O DOVADA ABSOLUTA DE PROSTITUARE INTELECTUALA IN DEMOCRATIE, sau intr-un sistem aproape democratic, inca insuficient consolidat – in folosul unei puteri politice corupte si fara scrupule. Acest veleitarism al lui Tismaneanu depaseste cu mult orice virtuti, abilitati si caracteristicia le personajului, si este ceea ce va ramane in istorie la adresa lui. Iata adevaratul „tobosar al timpurilor portocalii” si adevarata trompeta a lui Basescu.

  Sa-ti fie rusine, Vladimir Tismaneanu. Ca unul care am in biblioteca destule dintre cartile tale, unele cu autograf (din vremea „romantica” si naiva a studentiei mele), sile-am mai si citit, mi-e pur si simplu sila de ceea ce ai ajuns! Daca mai ai o urma de masura, ar trebui sa te cuprinda scarba si pe tine…

  • Gogule … pana una alta argumentele d-lui Tismaneanu sunt destul de logice si la indemana oricui care are ceva cunostiinte despre perioada comunista.
   Cand citesc insa aberatiile pline de jigniri insirate de tine nu pot sa am decat o singura reactie: cauta urgent un doctor, gogule … din ala de pune dungi rosii in buletin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro