joi, decembrie 5, 2024

Topirea Groenlandei și partea nevăzută a scandalului Trump vs. Danemarca. O perspectivă fiscală!

Cu o săptămână în urmă, Groenlanda era protagonista unei știri care trecea neobservată, considerându-se, probabil, că ține de noua normalitate – într-o singură zi, de pe insulă, s-au topit 12,5 miliarde de tone de gheață! Dacă ne plac comparațiile, vorbim de o cantitate suficientă cât să acopere întreg statul Florida sub 12 cm. de apă sau toată Danemarca să fie sub jumătate de metru de apă. Dar cred că nimănui nu-i plac astfel de comparații și de aceea le lăsăm, cu nonșalantă, celor de mâine (oricum o asemenea topire rapidă a gheții n-ar fi trebuit să apară decât peste 50 de ani!)

Probabil când se vor topi și mai bine ghețarii, iar Groenlanda o să ajungă verde din nou, se va înțelege mai bine anecdotica din jurul acestei întâmplătoare propuneri a americanilor din vremea lui Donald Trump, de a cumpăra insula de la danezi. Chiar dacă politicienii micului regat au taxat imediat propunerea ca absurdă (cuvânt care l-a făcut pe Trump să aibă o reacție absurd de nediplomatică anulând vizita de stat la Copenhaga), merită semnalat un articol apărut chiar în aceste zile într-un important ziar local, care arată că, într-un nou Arctic, unul dezghețat, americanii se vor bate cu orice preț să câștige lupta pentru Groenlanda în fața rușilor și chinezilor. E greu de spus acum ce înseamnă cu orice preț. Dar asta e geopolitică, cu bătaie pe termen cel puțin mediu.

Deocamdată și cât încă mai există ghețari, am să aduc în atenție și partea mai puțin vizibilă a acestui întâmplător scandal. Ajungând la Copenhaga, după primirea la regina Margrethe, președintele Trump ar fi avut ce să vorbească cu dna Frederiksen, tânara șefă a executivului danez, și în afara temei Groenlanda. S-ar fi plans de o daneză care ”urăște Statele Unite mai mult decât oricine am întâlnit până acum”. A spus asta acum o lună, a mai spus-o și acum un an, așteptându-l la Washington pe șeful Comisiei Europene, în plin război comercialo-fiscal transatlantic – ”doamna voastră de la taxe … chiar ne urăște!”. Doamna în cauză nu e chiar de la taxe, ci pe foarte aproape: dna. Vestager, Margrethe Vestager, în ultimii cinci ani Comisarul pe probleme de concurență al executivului UE. În această calitate, doamna a condus cu mână forte anchete care s-au soldat cu amenzi de miliarde, chiar zeci de miliarde împotriva giganților americani Apple și Google, sub acuzații de concurență fiscal neloială (am vorbit pe larg în articolul din iulie anul trecut tot aici, pe Contributors).

Până de curând, dna Vestager a fost în cărți să preia chiar șefia Comisiei pe următorii cinci ani. (de notat că mica Danemarcă este considerată printre primele cinci state ca influență la nivelul UE). Numirea nu s-a mai produs, dar sunt șanse mari să o regăsim pe energica daneză și în noua Comisie (fiind propunerea fermă a țării sale), chiar pe același post. Numirea dnei Vestager ar fi un semnal clar că Europa nu cedează în lupta fiscal transatlantică și mai mult, că e hotărâtă să accelereze, cu orice preț?, proiectele controversate, care-i irită pe partenerii americani. Și mă gândesc aici la lupta direct pe veniturile giganților internet (americani) sub forma taxei digitale, apoi la lupta pe împărțirea profiturilor după noile reguli europene, prin baza comună consolidate de impozitare (CCCTB). De ambele proiecte a amintit în planurile sale si dna Von der Leyen, proaspăt numita șefă a Comisiei.

În lumea pe care o știam până acum, fiscalitate între frați (între membrii aceluiași grup) se trata pragmatic, în prețuri de piață. Lumea se schimbă, fiscalitate se schimbă și începe să se ducă lupte care, deocamdată, nu știm cum se vor tranșa. Cel puțin atâta timp cât se duc sub sloganul, absurd din punct de vedere economic, ”cu orice preț”.

Ca de fiecare dată, în vremuri de criză mai apar și oportunități. Revenind pe terenul nostru, după ce americanii tocmai ne-au transmis zilele astea că ne văd un viitor strălucit, probabil că și europenii vor dori să știe mai în detaliu cum jucăm? La drept vorbind, cu abilitate am putea obține statut cu adevărat pe măsura potențialului nostru. Dacă tot am intrat în sezonul alegerilor, poate căpătăm ceva răspunsuri la întrebările importante care ar trebui să ne preocupe. Și asta până să se facă Groenlanda verde din nou.

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

  1. Daca tot vrei sa pui in lumina treaba de ce nu explici si trebaa cu chinezii, cu aeroporturile din groenlanda care erau cat pe ce sa fie cumparate de chinezi, de faptul ca chinezii mineaza la greu acolo si ca voir sa faca si baza. Chestiile astea de ce nu le spuneti daca sunteti asa cinstit si politically corect ?
    Ca nu cumva sa se prinda oile ca le plimbati cu zaharelul ?

  2. Mda.

    Un tarif american lejer de 100% pe masinile europene, numai pentru inceput, si se linisteste pitica danezo-beijingeza cu ambitii mai mari decit bracinarii, ba se opreste din tremurat, de tot, si Mutti Jihadi Merkel.

    Sah mat.

    • @Absurdistan/Svejk- ” Ei! cum le spui dumneata, să tot stai s-asculţi; ca dumneata, bobocule, mai rar cineva. „- (Conu Leonida fata cu reacțiunea-IL Caragiale). Da chiar așa, cum își permite premiera aia daneza nașpa ( cuvintele lui Trump) sa nu discute vânzarea Groenlandei cu geniul super stabil american. Ce 100% tarif pe masini germane, 279% ca la nesimțiții aia de canadieni de la Bombardier, care au îndrăznit să proiecteze un avion mișto, în timp ce Boeing 737max sta la sol cu softul praf ( pentru că este făcut de IT-sti de softurile comerciale, la care după lansare vii cu patch-uri și update-uri din săptămâna în săptămâna).
      Hai, ba cowboy-lor puneti odată tarife pe toate cele care va deranjeaza și inchideti-va granițele odata, și retrageti-va flota acasă și stați cu deștele undeva așteptând să vedeți ce va ieși. Și lumea o să meargă înainte bine mersi !

    • :))) ok, și Europa o trecere brusca la WeChat, Baidu, Weibo, Youku Toudo, QQ. Apoi un Harmony OS pe toate calculatoarele din Europa și ceva Android de la Huawei pe mașini. Și lucrurile sunt rezolvate.

      • Be my guests, Stefan. ( :

        Vezi ca si „Ioan” marseaza de mult pe cartea ruso-chineza.

        Succes in ramura!

        Evreii zic oy-vey. Voi sa mergeti cu Hua-wei, ca poate iese ceva minunat. ( :

        Sa-mi scrieti, dar nu pe wechat, ca n-am.

    • Nici o problema, majoritatea masinilor nemtesti pt piata americana se produc chiar in SUA. Sa inchida BMW si VW cateva fabrici astfel incat cateva sute de mii de oameni sa fie afectati de aceste masuri drastice. Sa.l vad atunci pe Trump ce le-ar explica somerilor.

      • Economia lui Trump a generat milioane de noi locuri de muncă. În Iulie erau 7.3 milioane de locuri de muncă ce nu-și găsesc ocupant.

        https://www.bls.gov/news.release/jolts.nr0.htm

        Somajul e la minimul ultimilot 55 de ani. Creșterea medie anuală de venituri e de ~4.5-5% anual (depinde de sursa), și mult peste rata inflației

        Cam câte locuri de muncă au generat geniile economice din UE prin taxe & reglementări demențiale?! Cu cât anume au crescut veniturile medii în UE în termeni reali în ultima decadă?! (Vă răspund eu ca să nu mai pierdeți vremea: Cum zicea nea Nicu Văcăroiu: „Creștere negativă, da’ cu tendințe sănătoase spre 0” :) )

        S-a ajuns la situația penibilă în care compania pentru care lucrez ofera bonus la angajarea unui sudor sau operator CMM de $8000 + o lună de școlarizare la comunity college-ul local. plătită cu $20/oră ca să învețe meserie + credit pe 5 ani cu dobândă 0% să-și ia mașină, etc. Aceeași chestie cu bonus de $3500 pemtru muncitorii de pe linia de asamblare. Ăștia însă pleacă de la doar $16/oră. Și chiar și așa se plătesc ore suplimentare grupir din cauza că nu există suficientă mână de lucru. Viitorii ingineri sunt deja vânați și momiți cu tot soiul de oferte încă din anii 2-3 de facultate.

        Alde McDonalds are o reclamă imensă pe autrostradă cu „Help needed! From $12/hour + $1000 signup bonus+ benefits”.

        Deci dacă liniile de asamblare germane din SUA își închid tarabele nu va plânge nimeni. Cei ce le vor înșfăca imediat angajații o să o pună de un mic chefuleț :)

        Taxele nu se pun pe mașinile fabricate în SUA indiferent că-s GM, Kia sau BMW (de altfel în South Carolina e fabrica BMW care e cel mai mare exportator al companiei cu mașini în valoare de +$8 miliarde exportate în 2018), ci pe cele fabricate în Europa, exportate pe bucăți în Mexic fără taxe vamale și cu restituirea de TVA, asamblate acolo și apoi reexportate în SUA fără taxe vamale. Asta e ceea ce USMCA tratatul negociat de oamenii lui Trump ce va înlocui NAFTA va impune.

  3. Daca ne uitam cu atentie la harta lumii ,vedem ca punctele cele mai nordice, apartin Canadei ,Groenlandei , Rusiei si Statelor Unite ale Americii . Daca aceasta incalzire numita globala, continua in ritm accelerat si nu produce ca efect imediat la un moment dat o glaciatiune , o racire acentuata a vremii , ca efect invers , o incercare a planetei de a compensa probabila caldura excesiva , atunci cele mai favorizare , sunt tocmai tarile nordice .Va imaginati , ce imens teritoriu agricol favorabil , poate avea Rusia si altii , in viitorul relativ imediat . Iar posibilitatea de exploatare , a imenselor bogatii din subsolul acestor teritorii ,actualmente acoperite de gheata , este clar posibil . Cheltuielile de exploatare devin sustenabile si profitul va fi imens .Aici va fi lupta viitoare si de aceea America se declara favorabila cumpararii Groenlandei . Suprafata actuala a Groenlandei este de aprox 2.166.000 km ,iar a Romaniei ,ca termen de comparatie de aprox ,. 238.400 km(patrati ).Daca se mentine actuala crestere de temperatura este , insa probabil sa avem un fenomen migrational formidabil si Rusia va fi principala tinta a popoarelor , ce se vor confrunta cu caldura deosebit de excesiva . America doreste prin aceasta mutare sa se pozitioneze si militar si economic, Groenlanda devenind o regiune de o importanta neintilnita pina azi in istoria lumii(tinind cont si de numarul mic de cetateni , locuitori ai aceste imense insule ) . Este evident ca si altii stiu asta si vor reactiona ca atare .

    • eu vad si europa cu iesire la polul nord, tu poate ai o alta harta

      aceasi rusie are o gramada de teren fertil si de care vrei, dar nu stie sa-l exploateze, crezi ca duc lipsa sau daca se topesc ghetarii il vor exploata corect?

      eu cred ca totul e mult mai simplu: putin ramane in istorie ca a anexat crimea, trump cu ce ramane? in afara de scandaluri nu prea are cu ce se lauda, se apropie urmatoarele alegeri …

      • Nu cred ca tarile nordice vor avea mai mult teren fertil, deoarece tundra aia cand se dezgheata este un fel de mlastina, nu poti calca pe ea.
        Orasele rusesti de la Oceanul Arctic nu sunt legate prin drumuri de restul Rusiei, sunt aprovizionate pe mare vara sau cu elicoptere si avioane. La canadieni sunt celebrele drumuri pe gheata in timpul iernii. Vara pauza.
        Groenlanda apartine de facto UE daca stam sa ne gandim bine, iar resursele naturale, care or fi, ne-ar prinde foarte bine noua, europenilor.
        Trump ori e idiot complet ori cauta motive de cearta cu UE. Sau poate este in mod de campanie electorala si isi screme mintea sa gaseasca teme care sa sune bine pentru baza sa electorala. Vedem ca sare de la o idee la alta, de la Groenlanda la declaratii cum ca pentru evrei el este al doilea Mesia, ca este regele Israelului, de la faptul ca el este alesul sa poarte cruciada impotriva Chinei la abrogarea dreptului la cetatenia americana prin nastere. Probabil ca America a devenit prea bronzata de la atatia hispanici care-i trec frontiera de sud, astfel nu-mi explic ce-i cu porcaria asta.
        Am auzit ca geniul super stabil a continuat cu cedarea Puerto Rico in contra Groenlandei si spre marea sa surpriza portoricanii s-au declarat extrem de incantati de perspectiva de a fi guvernati de Danemarca, educatie , sanatate, servicii sociale… trai pe vatrai.

        • Trump nu este nici idiot și nici nu caută motive de cearta cu UE. Este/a fost om de afaceri și gândirea sa este setată pe modul „afaceri” de a rezolva problemele, nu modul „politicianist” – a se vedea lălăială Brexit.
          Trump nu este deloc de subestimat. Probabil ca este mai greu de înțeles de societatea statică și „molcomă” românească unde doar A3 da voie sa gândim cum spun ei. :|

        • Vikingii au făcut agricultură și creșeterea animalelor în Groenlanda timp de ~ 400 de ani în secolele X-XIV când o bună parte din Groenlanda chiar era verde. Oare ce emisii de codoi or fi provocat acea încălzire globală mult mai intensa ca cea clamată azi?!

          Agricultură de trundră se poate face foarte bine (și chiar se face) în Minnesota, North Dakota, Idaho, Alaska, Manitoba, etc. Ea nu se practică în Groenlanda din cauză că ea nu se dezgheață îndeajuns. În ultima decadă însă se face tot mai puțină agricultură de tundră din cauza răcirii accentuate a climei de pe conntinentul nord american. Când iarna se termină în Aprilie și începe în Octombrie sunt cam ăuține de cultivat.

          Poveștile cu topirea masivă a gheții și terenurile ce devina astfel disponibile agriculturii sunt SF curat.E gargara repetată la nesfârșit de prin 2005 încoace. Alea se tot topesc dar nimeni nu prea vede nimic. Prin 2009 s-a format chiar cu mare tam tam societatea de exploatre a pasajului arctic ce urma în câțiva ani să scoată din business canalul Panama. Cu chiu cu vai în 2014 a reușit să treacă o singură navă cargo prin pasajul Arctic. Care navă a trebuit de fapt scoasă din belea de spărgătoare de gheață și paza de coastă canadiană. După aia nu și-a mai îmcercat nimeni norocul pe acolo. Canalul Pana trăiește bine merci la fel ca poveștile cu topirea Arcticii, la care iată că oameni cu creierașul cât nuca continuă să pună botu’ de aproape 15 ani…

    • „fenomen migrational formidabil si Rusia va fi principala tinta a popoarelor”
      Pe bune?! Pai de ce se desfiinteaza granitele sau ce?! Daca maine, de exemplu, India si Pakistan isi toarna vreo 30 de bombele nucleare in cap are cineva vreo responsabilitate sa primeasca poate cateva sute de milioane de „migranti”?! Nu. Nu, in viitorul nu foarte indepartat granitele vor fi puse sub paza militara si o sa se termine cu povestea asta legata de „dreptul la migratie”. Se va face prin vot. Orice politician sau partid care va baga vrajeala cu migratia sau „migranti climatici”(nu exista asa ceva) o sa piarda la urna de vot. Nordul Africii n-are decat sa se inmultesca in continuare, e treaba lor cum isi gestioneaza resursele. Daca nu i-au masuri o sa vedem din nou imagini ca alea din anii 80. Din punctul meu de vedere sunt pe cont propriu. Puiesc 7-8, pe cap de necuvantatoare. Minim! Cat despre Rusia…acolo e simplu, nici nu trebuie sa implice armata, platesti niste militii civile care nu dau socoteala de metode… si nu trece granita nici pasarea cerului! Poate doar ceva bani si marfuri si unii cu mai mare dare de mana. Ar fi un lucru bun ca Groenlanda, Pamatul Verde, sa fie cumparata de SUA cel putin din punct de vedere militar. Ce nu mi-este clar este daca se poate vinde si de catre cine. Nu cred ca mica Danemarca poate hotara de capul ei asa.

      • Pentru moment ăsta e ceea ce anglos-axonii numesc „wishful thinking”. Nenumărați oameni pun bine merci botu’ la găinăria cu „refugiații”. Dacă latino-americanii ajunși în SUA măcar se americanizează complet într-o generație sau două, musulmanii ce ajung în Europa au dovedit că nu vor și nu pot să se integrezemoici după 3-4 generații…

        E o cursă contra cronometru pentur supraviețuirea civilizației europene. Întrebarea e dacă europenii se vor trezi din transă înainte ca schimabrea demografică a comntinentului să fie irevesibilă. Prin anii 50 erau cam 100000 de musulmani in toată Europa Occidentală. În 2010 ajunseseră la 44 de milioane. Se estimează că la anul vor fi deja spre 60 de milioane. Cu reîntregirile familillor (un „refugiat” poate aduce un sat întreg :)) și alte chestii faine se pare că punctul de la care nu mai e nimic de făcut se apropie vertiginos. Între timp progresimea neobolșevică, cu mare drag pentru islamo-fascism, pare să se întărească mereu în Euyropa mai ales pe filonul cel mai parșiv: iecologișitii.

  4. În calitate de actor important pe scena politică, probabil că România va continua rolul din stagiunea trecută, atunci cînd a trebuit să dăm tributul pentru UE și NATO, adică un remake după piesa OMV și Bechtel. Acum avem un scenariu scris de Exxon & Raytheon în regia lui Trump, deja se lucrează la un teaser cu Iohannis și Barna la Washington cu scena cea mai importantă, ”Care dăruiește masa mai bogat și fără număr”. O să fie un fel de varianta americană a filmului românesc ”Nunta mută”. N-am nimic împotrivă să plătim tribut pentru a fi apărați de americani, mă deranjează vrăjeala cu democrație, stat suveran și alte abureli scoase de politruci. Zi, nene, pe față, care-i treaba cu linsu’ clanța și suptu’ la licurici, cum a zis Băsescu și terminați cu pozele, conferințele de presă și gargara! Plătim haraciu’ o să miluim și ambasadorul cu un biznis ca de fiecare dată de la Moses Rosen încoace și gata, atîtea gulgute și fandoseli pentru o notă de plată care trebuie achitată! Fiți transparenți, gentlemen, învățați să ne cheltuiți banii fără să ne mai luați de proști!

  5. Un articol interesant, inteligent structurat, care, pornind de la tripticul Trump-Groenlanda-Danemarca, cu care liderul de la Casa Alba ne-a scandalizat in aceste zile, dar si de la mediul fiscal in care acest scandal a fost scufundat, asupra caruia autorul ne atrage discret atentia, ne invita la reflectie, in ceea ce ne priveste, pe tema fiscalitatii.

    Cu certitudine, fiscalitatea reprezinta un canal prin care PIB-ul se poate scurge cel putin tot atat de mult ca in cazurile canalelor fizice, prin toate tipurile de transport, inclusiv prin conducte, prin care bogatiile tarii pleaca in afara fara a fi compensate printr-un echivalent corespunzator. Subdimensionarea fiscalitatii este o cale de saracire a natiunii si de imbogatire nemeritata a altora, pe seama noastra. E furt, cu alte cuvinte.

    Imi aduc aminte de versurile lui Octavian Goga despre muntii nostri care poarta aur, dar noi cersim pe la porti straine, din afara tarii, cat si de solutia pe care poetul o sugera, ca daca am inchide portile, altii, din exterior, ar cersi pe la portile noastre. Desigur, in conditiile din zilele noastre, ale adancirii fara precedent a globalizarii si interconectivitatii internationale, nu se mai poate pune problema inchiderii portilor.

    Dar se poate face altceva: controlul intrarilor si accesul selectiv. Ca la intrarea intr-o casa, in care usa se deschide prietenilor, celor invitati sau de buna credinta, dar ramane inchisa pentru nechemati, nedoriti sau raufacatori. Credibilitatea trebuie sa fie un criteriu de acces. Un acces selectiv poate sa fie chiar prin Visa Waiver, practicata de SUA. Sau prin taxele vamale diferentiate, pe care tot SUA le utilizeaza.

    Problema unui drept al fiscalitatii devine si mai stringenta in contextul recentei vizite a presedintelui Klaus Iohannis in SUA si a interesului manifestat de catre partea americana pentru resursele energetice romanesti off-shore, din Marea Neagra. Cerintele americane de a ne “ameliora” legislatia off-shore sunt sinonime cu a ne cere sa tinem canalul fiscal, de care am pomenit, cat mai deschis, prin care sa se scurga cat mai mult PIB fara echivalent, ceea ce este inacceptabil. Legislatia fiscalitatii trebuie sa ne-o aliniem in sus, nu in jos, cu aceeasi motivatie pe care o folosesc SUA, cand se plang ca, altfel, sunt “furate”.

    • Daca subfiscalitatea e asa naspa, de ce in SUA totul costa mai putin, oamenii (care muncesc desigur) o duc mai bine, si economia lor e cea mai tare, iar iuropa nici nu viseaza sa-i ajunga? Si mai ales, Eu in iuropa de ce nu vad nimic din ce nu as vedea si in SUA de toate taxele alea pe care le platesc?

      • @Iustinian

        carburantul e aproape la jumatate = undeva 3 ron/litru
        curentul electric si gazul deasemenea
        nu au tva de 20%
        peste 50 % din forta de munca munceste mult peste 8 ore /zi
        numarul de zile de concediu neluate in USA este ametitor

        pe scurt

        muncesc in draci
        si energia e mai ieftina

        • Pe 19 August pretul mediua al bezinei era 5.56 lei adica $4.96 /gallon.

          https://ro.globalpetrolprices.com/Romania/gasoline_prices/

          In SUA pretul median era la benzian azi e de $2.6/gallon, adica aproape jumatate din cel romanesc.

          https://gasprices.aaa.com/state-gas-price-averages/

          Leafa mediana in SUA a de $ 59000/an. In Romania acedeasi leafa mediana era anul trecut de $5100/an. Aduica de 11.5 ori mai putin. Alimentele, electronicele, imbracamintea, automobilele, sunt in SUA cu intre 15%-30% mai ieftine ca-pn Romania. Curentul electric e la mai putin de jumatate in SUA din ceea ce platesc parintii mei in Romania, iar gazele naturale sunt aici de 4 ori (!!!) mai ieftine la mine ca-n Romania….

          Cam asta e in mare diferenta dintre capitalism si „economia sociala de piata” cum ii zice in zielele noastre socialismului european…

  6. Stirea a fost si pe hotnews. Pe Youtube si peste tot. Contrar alarmei generale din stire, gheata din Groenlanda are astfel de topiri in fiecare an. uneori mai multe ca si numar decat anul acesta. Dar gheata din Groenlada creste ca si cantitate de cativa ani buni. Dar stirile bune nu apar nicaieri.

    • Ce? Vrei sa spui ca aia cu incalzirea globala *chiar* ar putea fi doar o bazaconie?!
      *surprised pickachu face* (google that, se potriveste perfect)

  7. …ar fi amuzant, daca nu ar fi de-a dreptul trist.
    ///
    Intai, EU digital tax este blocata (da, trebuie unanimitate in Consiliu) de trei tari, printre care… surpriza: Danemarca doamnei Comisar Vestager (alaturi de Irlanda si Suedia). Sursa: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/the-eus-digital-tax-is-dead-long-live-the-oecds-plans/ (Euractiv.com). Acum nu comentam motivele Danemarcei si ale celorlati, ideea este ca cei ce emit pareri savante despreDanemarca si sustinerea taxei digitale trebuie sa si citeasca mai intai.
    Ca sa nu mai spunem ca doamna Vestager nu se ocupa de CCCTB, ci mai degraba domnul Moscovici.
    Dar accidente se intampla cand iei de buna tot ce scrie in TPweek, nu? Macar daca tot iti dai cu parerea nu ar trebui sa mentionezi si articolul de unde te inspiri (chiar daca si sursa e inexacta), altfel se supara domnul Joshua (Josh pt prieteni) White pe tine, nu?.

    Ei cun e? Parca se vede altfel articolul (si competenta) acum, nu-i asa?

  8. Dupa parerea mea sloganul „cu orice pret” se refera mai degraba la metode neeconomice in mod direct, ci la practici agresive de tipul santajului. Aceste „metode” nu sunt noi si imbraca forme diverse.
    Sigur ca putem juca mai indraznet si mai abil pentru a obtine avantaje multiple, pe care de altfel le meritam. Din pacate clasei politice, prin reprezentantii ei de frunte, par sa-i lipseasca aceste doua atribute. Nu cred ca existenta oportunitatilor este problema (ele apar mereu), ci a persoanelor care sa le recunoasca si sa le fructifice.

  9. Trump moare de oftica deoarece, dupa retragerea ghetarilor (nu-i musai sa se topeasca toti, de tot) or sa apara niste oportunitati MINUNATE de exploatare a unor zacaminte aflate acum sub acei ghetari ;)
    In sensul acesta, dispretul lui fatza de Tratatul de la Paris si alte mofturi d’asteaaa… „ecologice” chiar se incadreaza intr-un tablou cu sens >:
    Ca doar nu dupa iarba verde a Greenland moare el!

    • Tratatul de pa Paris, din cauza faptului ca nu prevede sanctiuni, ar fi un dezavantaj economic urias pentru SUA, dar nu ar fi pentru tari precum China si Rusia. Pana atunci, SUA sunt cam singurele care fac ceva util in privinta poluarii.

        • Foarte simplu: În primul rând China (primul emițător de codoi al lumii) poate conform tratatului de la Paris polua după pofta inimii până-n 2031 păe motiv că e țară subdezvoltată. Lumea civilizată e forțată până atunci să-și reducă emisiile atât de mult, încât dacă s-a coforma tratatului, ar fi aproape complet dezindustrializată până la mijlocul deceniului viitor – deci exclusiv la mâna regimului comunist chinez, a celui oligarhic rus și a altor regimuri la fel de faine.

          În al doile rând (iar aici e parșivenia majoră!) cum tratatul nu prevede sancțiuni pentru semnatarii cei ce nu se cponofmrază prevederilor sale el devine obligatoriu doar pentur țările democratice dezvoltate. Dacă SUA ar fi răms în tratat și nu și-ar fi atins țintele absurde, atunci violente grupuscule iecologiste ar fi dat guvernul fedeal în judecată și l-ar fi obligat prin justiție să distrugă țara. Îj China NIMENI nu are tupeul să dea în judecată guvernul comunist pentru NIMIC. Iar dacă cineva chiar îndrăzni sî o facă, ar fi oricum strivit rapid ca un gândac.

  10. Dacă ”Europa nu cedează în lupta fiscal transatlantică”, va obține o victorie a la Pyrrhus.

    Evident că un politician danez nu poate fi decât obsedat de fiscalitate, date fiind uzanțele de la ei de-acasă. Dar Europa e permanent în mlaștină din 2008 încoace și tocmai fiscalitatea e cea care o ține acolo.

    • @Harald- UE nu este obsedata de fiscalitate, este obsedata de transformarea economiilor mediteraneene dupa chipul si asemanarea celor nordice. Pana nu se produce acea transformare nu se poate da drumul la masina de bani europeana si nu se pot aplica politicile de stimulare in stil american. Oricum BCE a injectat trilioane de euro pentru salvarea bancilor din economiile sudice, dar nu cat sa stimuleze economia ( adica consumul) ci doar atat cat sa nu cada actori bancari importanti in contra unor restructurari dureroase. Prajitura va veni dupa reforme.
      Dominic Cummings doreste sa le aplice electro-socuri britanicilor, sa-i trezeasca din letargie, sa se puna pe muncit si invatat. In statisticile europene, Italia, cea cu PIB-ul stagnant de decenii, de la introducerea Euro, este al doilea exportator de bunuri industriale din UE, dupa Germania, inaintea Frantei si a UK. Iata ca cei care au minte si stiinta de a produce ceva, se descurca si nu-i franeaza Germania sau moneda prea puternica. Nordul Italiei ( regiunea Torino-Milano) are venituri per capita mai mari decat ale bavarezilor. Nu UE tine Italia pe loc ci guvernele ei si mafia din sudul tarii. Du-te si intreaba-i pe italieni daca vor lira inapoi. Spre disperarea papusarilor anglo-saxoni, schimbarea la fata a economiilor mediteraneene se produce incet, incet. Grecia si-a ales un guvern cvasi liberal si de dreapta dupa anii de fronda populista.

      Astept sa iasa Marea Britanie din UE sa vad daca sustinerea americana se va adeveri, daca Unchiul Sam ii ia in carca pe englezi, le propteste economia si nivelul de trai. Si cu ce pret.
      Scotienii vor abandona primii, in caz de hard-brexit, uniunea britanica, am citit prin ziarele lor ca se uita cu jind la Danemarca, ca tot e pe primele pagini zilele acestea, si scot in evidenta asemanarile, au cam aceasi intindere, populatie, educatie, resurse, stil de viata si totusi pib-ul pe capita al scotienilor este de aprox.60% din cel al danezilor, in ciuda mult hulitului stat social si a taxelor mari. Unii sunt guvernati de Londra si tarati in politica de Gica-contra impotriva UE, altii evolueaza de capul lor in cadrul legislativ creat de Bruxelles.

      • Dl. Harald are din pacate dreptate. Europa e obsedata de taxe, biruri, peschesuri si reglementari pe cate de tampe, pe atat de multe. Asta-i tine economia la pamant de o decada. Iar lucrurile se vor inrautati.

        Italia e o tara industrializata inca din vremea lui Mussollini. productia industriala italiana a depasit-o pe cea franceza de foarte multe timp, de undeva la de la inceputul anilor ’80 cand franta a incheiat odata cu socialistul Mitterand „Les trente glorieuses”. Partea amuzanta e ca intr-adevar zona cea mai dezvoltata a Italiei e nordul tarii. Adica nordul lui Salvini si a ligii sale. „Progresistii” sunt in sud, unde scena politica se imparte echitabil intre comunisti ecologisti si Mafie” :)

        Cred ca toata lumea asteapta sa iasa UK din UE. Iar sustinerea americana va veni negresit. Va aspigru ca producatorii americani de abia asteapta sa ia locul celor din UE pe cea mai mare piata de export a UE, care e Regatul Unit. In rest va urez succesruri astepatandu-i pe scotieini, Gibraltaru si alte celea. Vorba cantecului: „speranta pierde uiltima”…

      • @Ioan – ca întodeauna, comentariile tale încep de la Adam și Eva și tratează tot. Puțină coerență nu ți-ar strica. Long story short: fiscalitatea europeană actuală ți se pare OK?

      • @Ioan – uite unul din motivele pentru care are probleme Deutsche Bank: între 2006 și 2014 a angajat diverse beizadele ale unor oficiali din Rusia și China, pentru a ”co-interesa” respectivii oficiali cu privire la afacerile băncii în țările respective.

        Deutsche Bank a falsificat dosarele de angajare, astfel încât beizadelele să nu aibă nevoie de interviuri pentru angajare. Una din beizadele, fiul unui director de companie de stat din Rusia, s-a comportat exact cum era de așteptat: a trișat la un examen și nici nu s-a prezentat la serviciu, pentru el a lucra la Deutsche Bank era ca și cum ar fi lucrat la firma lu’ tata. Iar pentru Deutsche Bank a fost la fel :)

        La fel s-a întâmplat și cu fiica altui director rus, angajată de Deutsche Bank la Moscova și apoi transferată la Londra. SEC a găsit cel puțin 5 exemple despre care a considerat că încalcă Foreign Corrupt Practices Act. Pentru că așa e legea în State și în UK, nu ai voie să dai mită nici măcar în străinătate. În Germania nu există problema asta, companiile germane dau mită într-o veselie, peste tot pe unde au afaceri.

        https://www.theguardian.com/business/2019/aug/23/deutsche-bank-to-pay-16m-us-princelings-case

        Deutsche Bank has agreed to pay a $16m (£13m) fine to US authorities over allegations that it hired unqualified relatives of powerful Russian and Chinese government officials to win business.

    • Ai dreptate, Harald!

      Din 2008, de cand au provocat criza, europenii nu sunt capabili sa se mai ridice de la podea.
      Noroc cu americanii ca au democratizat Libia si le-au trimis niste oameni sa ii ajute la munca, poate aveau nevoie, saracii.
      Cred ca prea-invatatii comentatori de aici nu au explicat corect, parinteste dar si apasat, de ce americanii au dreptate in toate, intotdeauna. Singura explicatie pe care o am este ca au armata conventionala supradezvoltata si o coloana a 5-a pe internet, la postat.

      • Stimate domn,

        Pardon, pardon, dar Libia a fost un business aprope exclusiv european, condus de Napoleonul zilelor noastre Sarkozy. – bag seama ca de aiai or fi pitici toti presedintii frantzuji de dupa,Chirac. ca sa-l emuleze pe micul corsican :) De altfel la vremea respectiva puiticul francez i-a reprosat zgomotos lui Obama lipsa de implicare militara a SUA in aventura europeana libiana, ce s-a incheiat cu un succes stelar sai fara sprijin american.

        In rest ce pot zice?! Ascultati-l pe Mos Trump, cheltuiti ce vamia mult pe propria aprare si atunci n-o sa va mai puteti tangui ca ostile amerecane & coloana a 5-a fac belele peste belele. Nu-i asa?!

        • Din wikipedia, nu are rost sa cautam mai adanc:
          Re: Libia
          „In the weeks that followed, American forces were in the forefront of NATO operations against Libya. More than 8,000 American personnel in warships and aircraft were deployed in the area. At least 3,000 targets were struck in 14,202 strike sorties, 716 of them in Tripoli and 492 in Brega. The American air offensive included flights of B-2 Stealth bombers, each bomber armed with sixteen 2000-pound bombs, flying out of and returning to their base in Missouri in the continental United States. The support provided by the NATO air forces contributed to the ultimate success of the revolution”

      • Am mai explicat asta de cel puțin 3 ori, în UK căderea economică a început în Q2 din 2008, practic cu 6 luni înainte de falimentul Lehman Brothers. Aceeași cădere a continuat timp de 5 trimestre la rând, din care primele două au fost înainte de criza din State.

        Europa avea propriile ei probleme și la vremea aceea, la fel de nerezolvate și acum, dar orice ”patriot” european trebuie neapărat să dea vina pe Statele Unite. De ce băncile europene cumpăraseră toate gunoaiele și erau atât de expuse la criza financiară din State, nu cumva pentru că economiile europene nu mai ofereau posibilități de plasamente decente?

        E destul să te uiți acum la Deutsche Bank, tot din vina Statelor Unite au necazuri?! Chiar ți se pare normal să ai 20% TVA și 60-70% taxe în prețul carburanților, domnu’ patriot european?

        • Hai ca ma amuzi… gogosi mai mari cred ca numai Trump mai fabrica.
          Pai Lehman Brothers nu a fost inceputul crizei, stimabile expert financiar. De mult erau in cacao dar stiau sa il ambaleze frumos si sa il vinda (inclusiv europenilor). Dar cand explici asa tafnos, poate unii chiar te cred.

          • Dacă nu te-ai strădui să promovezi mistificări, n-ai avea nevoie de abordări ad hominem. Exact asta scrie în link-urile puse de tine, că supra-expunerea băncilor britanice la ipotecile americane a determinat reducerii creditării în economia britanică încă în toamna lui 2007, așa s-a ajuns la scăderea economică începută în Q2 din 2008.

            Deci argumentezi exact ce am susținut în comentariul precedent, dar în timpul ăsta îți manifești frustrarea prin considerații ad hominem. Nu crezi că abilitățile tale de comunicare ar necesita unele ajustări, mai ales prin punctele esențiale?

          • Tocmai asta scrie și acolo, exact ce-am explicat deja. Încerci să lași impresia că mă contrazici doar din cauza obsesiei anti-americane, când în realitate e clar că băncile europene și-au făcut-o cu mâna lor, atât înainte de criza din 2008, cât și înainte de criza care urmează acum.

            Economiile europene înregistrează ”creșteri” sub rata inflației, din cauza fiscalității ruinătoare, așa că băncile europene încearcă și ele să producă bani undeva. Dar tu vrei neapărat să demonstrezi că fiscalitatea europeană e vina Statelor Unite. Am mai dat exemplul ăsta, mă costă 42% (taxe vamale + TVA) să aduc un produs de 100 de dolari din State, dar chiar și așa tot e mai convenabil, fiindcă produsul gata adus aici e 215 lire. Deși e același produs ca și cel din State, iar ambele vin din China, fabricate de o firmă americană acolo.

            Ăștia 42% taxe în Marea Britanie sunt tot vina Statelor Unite?!

            • Ma iertati, eu stau poate mai prost cu engleza.
              Dar chiar si asa „explicatiile” dvs sunt insuficiente si/sau eronate.
              In primul link scrie f. clar de „overexposure to potential losses on high-risk US mortgages”.
              O mica documentare pe google v-ar lamuri ca aceste US mortgages sunt (culmea!) produse financiare in SUA pentru a fi vandute in toata lumea, secretul lor fiind modul de constituire (aka frauda). Cu alte cuvinte bancile europene si ceilalti investitori institutionali nu aveau de unde sa stie ce se ascunde in spatele lor.
              Acestea sunt lucruri stiute, doar dvs umblati cu rastalmaciri. Realmente, in afara de dvs si J. Svejk nu cred ca cineva (nu doar pe acest site) mai contesta ce v-am scris acum si anterior.
              Nu vad rostul unei rescrieri a istoriei recente doar pentru ca va place sa inventati o suprematie americana. Fiti multumit cu cea militara, nu inteleg de ce vreti ca si dpdv etic, moral, etc sa fie tot ei no. 1….

        • @Harald- Deutsche Bank, și nu numai ea, are probleme la divizia de investiții din cauza generalizării tranzacționării automate, prin softuri din ce in ce mai capabile și a computerelor din ce in ce mai puternice. Chiar am citit recent un articol pe aceasta tema și avea o concluzie interesanta, cum că mașinile au dus la stabilizarea piețelor, la aplatizarea fluctuațiilor, pentru că în final algoritmii de tranzacționare sunt asemănători. Multi oameni vor pleca de la diviziile de investiții ale băncilor de pretutindeni.
          Nu înțeleg de ce te deranjează taxarea europeană. Oricum, structura costurilor vieții de zi cu zi, peste tot in lume, le ia oamenilor cu venituri medii și mici, adică grosului societății, aproape toți banii pe care îi câștigă. Într-o parte este mai scumpă mâncarea, în altă benzina, în altă asigurările, în altă chiria pe locuință, s. a.m.d. Ajungi sa spui că ți-e bine daca faci două concedii pe an, pe lângă traiul de zi cu zi. Cred că scăderea abrupta a taxării in Europa ar baga banii mai ales în buzunarele firmelor, pentru că surplusul din buzunarele grosului populației s-ar reflecta într-o creștere generalizată a costurilor zilnice care ar absorbi surplusul si s-ar muta echilibrul la o valoare mai mare. Așa cum în Norvegia și în Elveția de exemplu viața este mai scumpa decât în Germania și UK.
          Degeaba ni se da peste ochi cu modelul economic american, pentru că acesta este consecința abilității de a emite monedă și a stimula consumul fara a genera inflație, că urmare a statutului de monedă de rezervă a USD. Cum spunea cineva, americanii generează niste numere in conturi pe care le schimba pe mărfuri adevarate, care au înglobat munca și energie. Cu asta se lupta Trump și nu cred că se vor apuca de făcut slapi și creioane cu guma din nou. Mai degrabă statul va injecta bani in industria de armament (bani care se vor răspândi mai apoi în societate) și își va forța aliații sa cumpere acest armament la suprapreț. Norvegia spune recent că nu știe cât o va costa programul F 35, deoarece Lockheed Martin a scăpat costurile de sub control si continuă să emită facturi pe care are pretenția să le încaseze. Canada s-ar a retras din acest program înghitind pierderea.
          Ideea este că modelul american nu poate fi replicat deocamdată în Europa în ciuda retoricii unora, din motive evidente.

          • @Ioan – nu mai bate câmpii cu Lockheed Martin și cu F-35 când discuția e despre fiscalitatea europeană. Te-a obligat Trump să cumperi F-35 și de asta ai pus taxe ruinătoare asupra economiilor europene? Sau încerci doar să îneci dezbaterea cu comentarii-fluviu pe orice altă temă decât cea din articol?

            • @Harald- programele militare, mai ales cele comune cu aliatii ( F35) s-au dovedit gauri negre pentru participanti. Ti l-am dat de exemplu, Boeing este alt exemplu, numerosi analisti americani legand scaderea performantelor avioanelor civile care a culminat cu dezastrul 737Max, de achizitionarea McDonnel Douglas si mutarea sediului la Chicago.

              injectarea de bani in industria de aparare este unul dintre modurile in care administratia americana a sustiniut economia in perioada de dupa 2008. Cheltuielile cu razboaiele din Orentul mijlociu deasemenea.

              UE nu poate inca sa duca acest tip de politici monetare.

          • Adica, sa-i taxam pe fraieri, ca oricum sunt saraci. De ce trebuie goovernul sa decida cum cheltuie oamenii banii lor? In plus, sunt destui oameni care ar duce-o mai bine daca ar fi taxati mai putin, chiar si eu.

          • E de fapt exact așa cum zice dl. Harald.

            „Problema cu investițiile” nu a flost doar a DB ci a cam tuturor bămcilor europene. După 2003-2004 pe măsură ce soialismul eurpopean se consolidează, practic nu mai există active europene care să aducă profit peste rata inflației. Deci băcile europene sunt forțate să investească cam în orice din afara Europei pentru a genera ceva ce să semene cât de cât a „profit”. Au început deci să cumpere en gros toate mizeriile și gunoaiele de pe piața de valori americana. Chestii pe care nici muncitorul de pe linia de asamblare, ce abia știe să scrie și să citească, nu le cumpăra pe motiv că-s „genuine s@#t” erau luate cu toptanul de iexperții în investiții europeni. Infuzia de bai eurpopeni în gunoaie a controibuit pe de po parte la amnplificarea efectelor crizei și apoi la globalizarea sa. Crixza dot com-urilor din SUA din anul 2000 a fost la nivel american poate chiar mai distructivă ca cea din 2008, dar nu sa simțit în restul lumii pentru că investițiile europene (pe atunci cel mai mare investitor al lumii după SUA) în activele dot com-urilor erau nesemnificative.

            În rest sunteți aberant ca de ocbicei… Nu reușiti desigur să înțelegeți de ce taxele mari sufocă economia. În mintea dumenavoastră de lefegiu la stat taxle mici îmbogățesc firmele. Ei bine firmele alea ce vă îngrozesc sunt ale oamenilor iar banii aceia ce nu ajung în ghearele birocrației debile de stat ajung la oamenii ce sunt propietarii firmelor și angajații lor. Sigur că vă e imposibil să înțelegeți faptul că un om normal știe mult mai bine ce-i trebuie lui ca un funcționar inept de stat.

  11. Lui Conu’ Neamtu ii place Caragiale (si mie!) dar la situatiunea actuala se potriveste mai bine Tudor Musatescu, cu celebra sa sceneta „Scafandrierii”.

    …Numai ca personajele lui Musatescu sint mai bine informate si mai putin absurd-apocalipsiste decit dragii nostril de ecologisti fiscalisti de astazi. . .

    https://www.youtube.com/watch?v=rGV6rneGPek

  12. Cum jucăm? Ca de obicei: intrăm în alianță (cu „drepturi egale”, ca „partener strategic”!) cu cine dă mai multe mărgele de sticlă colorate și dacă apar semne că pierde, întoarcem eroic armele. Viitorul nu are cum să nu fie de partea noastră, la ritmul în care îmbătrânește populația Europei și progresia diverselor boli care vin cu incapacitatea igienizării părților dorsale. Păcat că rușii o mierlesc cam de tineri – am fi putut deveni cu adevărat o culme geostrategică între Orient și Occident. Așa, rămânem și cal, și măgar, dar cu potențialul neexprimat pe-o latură. Pădurea și țarina arabilă, la care se adaugă gazul, rămân principalele noastre calități morale.

  13. Cumparasera candva Alaska de la tarul „tuturor Rusiilor” (printre care si Alaska, o „Rusie”)…
    Tot ei, la NASA, au pus in vanzare pentru contribuabili si suprafata vizibila a Lunii, „simbolic”!…
    Atunci, de ce n-ar cumpara acum si Groenlanda, si-o fi zis naravitul presedinte Trump?!
    Ar mai ramane de comercializat intreg sistemul solar: adica, n-ar vrea Trump si spatiul cosmic in proprietate USA, („simbolic”)?!

    • Cumparatul ar fi o greseala.
      Danezii platesc ~500 mil. dolari anual ca sa sustina economic, social etc Groenlanda. Pai nu mai bine le-ar da americanilor ~5 mld. ca sa le ia o grija de pe cap?! Cam asta a sesizat si Trump, dar te intelegi cu femeile mai ales cand sunt in functii de conducere?

      • Romania n-ar fi ea buna de vandut ? daca n-o cumpara Trump chinezii cu siguranta ar deschide imediat o colonie insa ei nu scot asemenea tampenii pe gura precum Trump.

  14. Sa presupunem ca Trump va cumpara toate tarile din lume, nu asa ca ar fi misto, nu vom mai avea razboaie intre tari, cel mult citeva civile, locale, nu vom mai avea antipatii, rasism, protectionism national etc.
    Ce ar fi daca Trump ar cumpara Groenlanda si ar cumpara si Romania? Ce ar fi rau in asta? Oare o vor duce mai rau greolenadezii sau romanii? Ma indoiesc, chiar as vedea un oltean sa-si viziteze rudele din Groenlanda, cu praz, zaibar, etc.
    Ce face EU altceva, prin uniune, decit a aduna niste tari impreuna si a le conduce prin premiantii sai, gen Merkel, Micron, Muschi? E drept ca nu le cumpara, le ia degeaba, mult mai inteligent, si ieftin.

    In definitiv Trump incerca in mod transparent, cinstit sa faca o afacere, afacere care se face la nivel EU mult mai subtil, mai rafinat, ca ajungi sa-i multumesti aceluia care ti-a luat totul, spre binele tau, se intelege.

  15. În sfârşit, avem o şansă să facem parte din lumea bună! Într-o mişcare strategică fără precedent, preşedintele Iohannis şi Guvernul au demarat împreună procedurile pentru schimbarea numelui României în ROENLANDA, sperând să-l păcălească pe Trump să ne cumpere. La prima vedere o gluma care insa ar avea destui sustinatori, un referendum similar celui rusesc din Crimea putand fi luat ca model. Mai punem si Moldova in oala si iata cum SUA ar avea cel de-al 53 stat daca nu ma insel infipt in coasta Rusiei. Am avea „statututl” Alascai , nu ca temperatura si nici natura insa nici cu ursii nostri nu ne-ar fi rusine.
    Insasi sa scoti idea cumpararii unui teritoriu este un tembelism fara margini, Trump neintelegand nimic. Poate ar fi fost mai bine daca se consulta cu Putin, ar fi invatat cum se ia cu japca un teritoriu.
    Doar mica Danemarca n-ar fi avut nimic cu ce sa se opuna in fata portavioanelor si submarinelor militare. Pentru cei cativa eschimosi s-ar fi gasit solutia, SUA avand destule experienta in exterminarea populatiilor indigene.
    Cativa cowboy cu niste martoage ar fi rezolvat repede problema dupa modelul masacrelor care au loc aprope zilnic in SUA.
    Iar noi romanii, ce sansa imensa am avea, s-ar rezolva dintr-o data intrega tarasenie cu exploatarea gazelor din Marea Neagra, doar ar fi teritoriul lor iar frackingul ar fi la el acasa, ce mai, in loc de apa am bea petrol.
    Ehe, nu suntem intrat de dibaci sa-i fraierim pe americani doar daca ne-am da cu totii pantalonii jos si am fuma etnobotanice dupa deviza .”Life is so beautiful” !!! iar americanii ar fi incantatii sa ne infiga Star-Spangled Bannerul in dos pana am canta imnul.

  16. GROENLANDA , perspectivă fiscală ? Este POLITICA IN TOATA REGULA ! Dezmeticirea va fi foarte dureroasă când va veni ! Si de o duritate cumplită. RUSIA STIE DE CE ! A ținut-o sub observatie zeci de ani ! Dar nimic nu a clintit-o din treaba ei . Si a continuat bine mersi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Luca
Adrian Luca
Adrian Luca, 44 de ani, este unul din primii specialiști din România în domeniul prețurilor de transfer, participant la introducerea în legislația națională a standardelor OCDE în materie. Este Prim-vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali si unul dintre cei cinci membri propusi de Romania in Comisia europeana de arbitraj pentru eliminarea dublei impuneri in relatia dintre partile afiliate. Mai multe detalii pe transferpricing.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro