marți, octombrie 3, 2023

Traian Băsescu împinge opoziția spre fundătura Udrea

Mă uitam la interviul cu președintele Băsescu din studioul B1TV, când, brusc, discuția e întreruptă de ceea ce se numește acum breaking news, adică știri importante care trebuie neapărat comunicate imediat, altminteri se ratează un moment istoric. Pe ecran apare o doamnă blondă (o spun fără nici o arrière-pensée), încântată că a făcut primul salt cu parașuta din viața ei, dornică să ne împărtășească pe larg această experiență îmbogățitoare – îmbogățitoare pentru domnia sa, dar probabil și pentru întreaga națiune. Revenindu-se în studio la discuția cu președintele, Băsescu a simțit nevoia să sublinieze curajul doamnei blonde. În condițiile astea, mă întreb dacă mai e nevoie de înjurăturile profesioniste ale Antenei 3.

Că însușirile unui om pot fi deopotrivă calități și defecte se știe foarte bine, însă, în cazul lui Traian Băsescu, ele apasă asupra noastră, a tuturor, sunt uneori un vânt favorabil care ne duce la țintă, alteori o furtună zăpăcitoare. Trebuie s-o spun din capul locului: Traian Băsescu este singurul politician al eternei opoziții românești care n-a fost distrus de mașinăria infernală a PSD-ului. Reușind să devină popular și având o abilitate politică ieșită din comun, a rezistat uimitor mai multor asalturi la care pesemne oricine altcineva ar fi sucombat. Nici unul dintre cei în care și-a pus speranțe acea Românie ceva mai modernă și mai educată n-a izbutit să se impună, iar cazul cel mai ridicol e al fostului președinte Emil Constatinescu. În plus, și ăsta e lucrul cel mai important, Traian Băsescu are trei mari merite: a orientat ferm țara spre Occident, a dat independență justiției și a acceptat să piardă din popularitate asumându-și măsuri care ne-au ferit de consecințe grave ale crizei. Nu încape discuție, e foarte mult. Toate acestea n-ar fi fost posibile fără o combativitate ieșită din comun, în spatele căreia se află o personalitate accentuată, un temperament excesiv.

Or, tocmai aici e problema: temperamentul care – de pildă, în condițiile unor prezențe feminine gingașe, incitante sau iritante – întunecă judecata. Traian Băsescu e un bun jucător de poker, dar un slab jucător de șah. Șansa lui e că, la noi, politicienii nu prea joacă șah, mai toți se țin de poker până noaptea târziu. Succesul lui e al unui om abil și combativ, orientat, din fericire, de multe ori în direcția bună, dar, din păcate, asta n-ajunge. Un analist versat a spus că ieșirea lui legată de doamna Vrânceanu-Firea, urmată de o amenințare incalificabilă, a fost calculată. Complet fals: Băsescu s-a purtat exact ca un tată care și-a răsfățat peste măsură fetițele și sare imediat să le ia apărarea, indiferent dacă e sau nu cazul. La fel a făcut și când a acceptat cocoțarea Elenei Băsescu în Parlamentul European. Să nu-și fi dat seama președintele că o domnișoară care nu știe bine să citească și nu-i în stare să formuleze o frază corectă n-are ce căuta acolo? Și să nu fi avut tactul și bărbăția să i-o spună? Deh, tată de fetițe răsfățate! Și mai e ceva: absența unei culturi asimilate, care îți poate sluji drept călăuză, se întâmplă să-ți joace feste – ca atunci când l-a luat gura pe dinainte vorbind despre rege sau declarând că îi preferă pe „tinichigii” „filozofilor”.

Asta e tragedia noastră: există în România o forță malefică atât de mare, având rădăcini atât de adânci și ramificații atât de vaste, încât numai un om cu temperamentul și pornirile lui Băsescu i s-a putut opune. Dar un asemenea temperament și asemenea porniri e greu să-l însoțească pe un șahist cultivat. Ar fi într-adevăr un miracol. Ce se întâmplă e că, până una-alta, ies la iveală matrapazlâcuri enorme ale mașinăriei PSD – dacă ar trăi într-o țară normală, Victor Ponta ar trebui sa-și dea demisia de trei ori pe zi –, iar, pe de altă parte, românii sunt invitați să-și investească speranțele în Elena Udrea. Să ne înțelegem, nu sunt misogin: doamnele Macovei și Boagiu îmi inspiră mai multă încredere decât politicienii de sex bărbătesc. Nici insensibil la farmecele doamnei blonde nu sunt. Alta e problema: Elena Udrea nu e în nici un caz șahistă, iar ca jucătoare de poker mi se pare nedibace. Dincolo de înfățișare, singurul atu al domniei sale e un amestec de versatilitate și tupeu, care se poate exprima sintetic: doamna Udrea e manelizabilă.

Ceea ce, în sine, n-ar fi rău. Traian Băsescu a avut norocul să aibă doi contracandidați la președinție rigizi, iar spontaneitatea și flexibilitatea lui au surclasat în confruntările directe scorțoșenia lor – și, în felul ăsta, improbabilul extrem a devenit posibil. Cum Victor Ponta nu e tocmai un ins simpatic și degajat, de ce n-ar izbuti și Elena Udrea aceeași performanță? De ce n-ar funcționa o paralelă între domnia sa și Traian Băsescu? Dacă experiența mării va fi fost de folos, de ce să nu fie de folos, prin parașutare, și experiența văzduhului? Răspunsul e ușor de dat: pentru că, spre deosebire de Băsescu, Udrea n-are consistență de om (mă rog, femeie) politic(ă); pentru că nu e credibilă; pentru că a acumulat un capital imens de antipatie prin jocurile făcute – și nu fiindcă e femeie, cum lasă să se înțeleagă. Pe scurt, doamna Elena Udrea e doar manelizabilă. Nimic mai mult. Să investești mai departe politic în ea e totuna cu a te încăpățâna să avansezi într-o fundătură.

Dar asta nu rezolvă problema opoziției. Cu toată spontaneitatea lui, domnul Antonescu e descalificat din start de acel personaj care l-a populat lăuntric atâta amar de vreme. În ce-i privește pe ceilalți candidați, e mult de lucru. Adevărul trist e că, admițând că opoziția se va opri până la urmă la un candidat unic, el va trebui să fie aproape manelizabil. Popularitatea e o condiție necesară, nu însă și suficientă. În ce mă privește, la alegeri m-am călăuzit mereu după două principii: 1) nu-mi permit să nu votez și 2) nu mă descurajează faptul că sunt obligat să aleg răul mai mic, fiindcă nu-mi fac iluzii extravagante. Dacă opoziția își închipuie că sunt mulți care gândesc la fel, am încurcat-o!

Distribuie acest articol

160 COMENTARII

 1. Cât se poate de corect!
  În ceea ce mă privește voi vota în ordine;
  1. Dacian Cioloș
  2. Rodica Macovei
  3. Mihai Răzvan Ungureanu
  4. Renate Weber
  Faptul că votul este secret nu mă interesează; întotdeauna mi-am făcut publice preferințele și sunt – întotdeauna – dispus să le argumentez…

 2. Iarasi citesc judecati de valoare despre Elena Udrea.
  Nu am o simpatie deosebita pentru blonda Udrea, insa trebuie sa constat ca din opozitia actuala este una din vocile ,,stinghere,, care critica cu argumente actuala guvernare a Romaniei , critica apasat si sistematic.
  Vad ca si autorul articolului, evident influentat de propaganda USL si apoi USD nu vede realitatea.Constat cu neplacere ca desi nu i se poate reprosa nimic, dupa 2 ani, daca se gaseau luicruri penale acum blonda era in puscarie.
  Iarasi constat ca Blaga, Antonescu, DD nu mai fac opozitie ci incearca sa-si ,,asigure viitorul,,!
  D-le eu consider ca trebuie sprijinita orice opozitie la PSD si sateliti si constat ca numai putine voci critica sitematic si cu argumente.
  In final va sfatuiesc : ,,- nu trageti in mesager,,!
  D-lor fie barbat, fie femeie, fie negru fie alb eu va sfatuiesc sa vedem realitatea: o mare parte a opozitiei este de fapt viitorul aliat al PSD.
  Nu Udrea este problema ci Blaga, Antonescu si cei care ii sprijina.

  • Are dreptate domnul de mai sus! In comparatie cu cei de la USL,PSD,PNL si altii, doamna Udrea e cea mai potrivita persoana pentru a conduce o tara in deriva…si cred ca va veti da seama si de ce: va fi ajutata si sfatuita din umbra tocmai de Traian Basescu despre care s-a scris in articol ca e singurul personaj politic care tine piept tuturor celor care nu-l mai vor acolo din 2012,vara…
   Noua nu ne trebuie un presedinte visator sau „intelectual”.Romania are nevoie de o mina de fier daca vrea sa iasa la suprafata din mocirla in care ne balacim de la revolutie incoace. Si daca aceasta mina de fier va fi reprezentata de o femeie blonda,in spatele ei fiind cine trebuie ca sa putem sa ne integram cu totul in Uniunea Europeana,eu nu ma sfiiesc sa votez cu EA.
   Misoginii din Romania vor carti tot timpul dar lor nu le place nimeni din noul val. Nici Ungureanu nu e bun, nici altii…NOI NU STIM CE VREM,IN PRIMUL RAND SI DE ACEEA STAREA DE CONFUZIE SI DELASARE CARE TRENEAZA IN LUMEA INTELECTUALA DIN ROMANIA NE FACE MAI MULT RAU DECIT BINE. Ar trebui sa lasam orgoliile nefondate deoparte si sa fim mai pragmatici…

  • Zau !? Zi-mi si mie cati insi din anturajul PDL ai vazut tu la racoare pana acum ? Se racoreste primarul Clujului, dosarul Ridzi se tergiverseaza de cativa ani si cam atat.

   • @ Radu

    Sa fie oare de vina fptul ca majoritatea PDL-istilor cu probleme penale au emigrat la usl?
    O parere…

    Dar incercand sa fiti obiectiv, care credeti ca este proportia intre PDL si usl/usd la capitolul penali?

 3. Nu doresc sa discut despre candidatii potentiali din partea dreptei ci despre unul care desi potential risca sa iasa din joc dupa alegerile europarlamentare si ma refer la MRU care are o cota mult peste partidul sau Forta Civica dar care daca nu intra in Parlamentul european va avea o pozitie foarte slaba sau mai slaba la negocierile pentru ca dreapta care a fost din 2012 in opozitie adica fara PNL sa aiba un candidat unic care pana acum se considera ca ar putea fi si dl MRU.
  Dar partidul dsale este cu putin sub pragul de 5% si astfel dreapta risca sa piarda cca 2 poturi de europarlamentari care vor intra la USD si implicit la Schultz ceea ce nu e deloc ceva de dorit iar MRU risca sa fie scos din jocul privind prezidentialele.

  Dar exista o solutie . Care?
  Un prieten spune :eu votez cu dna Macovei
  Eu spun adica cu PDL
  El spune da
  Intreb : crezi ca dna Macovei care este pe locul doi la un partid care spera la cel putin patru locuri are neaparat nevoie de votul tau ?
  Pai nu cred
  Dar pe MRU nu ai vrea sa-l vezi la UE ?
  Ba da
  SAa stii ca poate de votul tau depinde intrarea lui acolo, caci FC este la limita si orice vot o poate valida.
  Daca-i asa o sa votez pentru MRU adica cu FC
  Asa sa faci caci si eu tot asa voi face

  Asadar cred ca cei care-si irosesc votul de fapt nu-l irosesc ci il dau de-a dreptul USD si lui Schultz si nu mai voteaza cu PNTCD(sub 2% in sondaje) sau si mai tragic cu NR(Mihai Neamtu sub 1% in sondaje) dirijandu-si votul inteligent si votand cu FC ar da 2 parlamentari in plus dreptei din Romania si l-ar pastra pe MRU in cursa.

  Mai departe face fiecare ce crede. Eu desi as vota pentru PMP(sunt alaturi de Basescu in ciuda supararilor pe care mi le starneste ) stiu ca nu are nevoie nici CPreda si nici urmatorul neaparat nevoie de votul meu la fel ca si in cazul Macovei si deci votez cu FC.

  Asadar cei care nu vor vota cu FC crezand ca-si irosesc votul sau chiar si-l irosesc votand cu Pavelescu sau Neamtu, sau cred ca Monica Macovei sau Basescu chiar ar avea nevoie neaparat de votul lor, sa reanalizeze situtia si cred ca astfel FC va lua acei 5% necesari si lor dar si dreptei romanesti in general

  „A bon entendeur salut!”

  • nimic despre Udrea, ci despre UE. Azi PPE e in frunte cu putin.:
   A. un deputat in plus din RO pe aria socialista e compensat de unul spaniol/neamt/etc pe partea populara, asa ca jocurile nu sunt determinate de zbieretele lui Ponta/Cretu etc
   B. in P.E. vor conta tratativele si agregarea in jurul lui Juncker a [de ex.] conservatorilor, a independentilor. E posbil ca ALDE sa nu vrea sa cante pe aria Schultz, mai ales ca Schultz a cam „gavarit po russki” de curand. Despre verzi nu ma proununt.

   PS. si totusi: Piratul e prea inteligent si pt. Ponta si pt. cei ce incearca sa-i ghiceasca intentiile, cu mult mai putine date decat ale lui. Ne va surprinde INCA O DATA!

  • La europarlamentare, MRU/FC e solutia, recomandata si de Plesu. Dupa aceea mai vedem..Sper ca Udrea sa fie retrasa imediat dupa 25 Mai.

   • Nici Plesu si nici eu nu spun ca FC este solutia . El spune ca il prefera pe Ungureanu. Dar daca Ungureanu ramane senator sau candideaza la presedentie ?

    Eu judec strict pragmatic adica spun ca dreapta, daca FC adica deocamdata Ungureanu care este motorul acestuia nu ia 5% FC deci si dreapta pierde 2 parlamentari care prin redistribuire merg la Ponta. Si cum fata de PNTCD si Mihai Neamtu din pacate voturile sunt doar irosite ca doar nu se va intampla un miracol sau sondajele sunt cum spune Vadim cu diferente de 500%.:)
    .
    Deasemeni chiar daca MRU sta mai bine in sondaje ptr prezidentiale decat acel 5% daca pierde la EU are o pozitie slabita in orice negociere ulterioara . Ce surpriza poate sa faca Basescu nu schimba cu nimic adevarul celor spuse de mine si solutiei practice pe care ar trebui sa o inteleaga electoratul minimal al PNTCD sau NR.
    Solutie descrisa si motivata in dialogul real pe care l-am avut ieri.

  • Doar că MRU nu se vrea el în PE. Întâmplător a spus lucrul acesta cât se poate de răspicat, și nu o dată, că, dacă va câștiga mandatul, va demisiona pentru a da mandatul următorului candidat de pe listă și că singura rațiune a candidaturii este să câștige partidul mai multe voturi.

   • Deci argumentul Plesu pica, de altfel l-m si atacat mai sus nestiind ce scridta, dar nu si al meu care vorbesc de interesul dreptei romanesti si inclusiv a celei europene unde lucrurile se pot transa cu cateva voturi diferenta.

   • Dumnezeule mare!!!Chiar toata lumea a uitat cine este MRU?Aduceti-va aminte de activitatea lui din scurtul mandat de Premier.Si sa ne fereasca Sfantul de Udrea presedinta.Si de Antonescu.Si de Ponta.Cred ca emigrez.

  • Cam asa m-am hotarat si eu sa votez pentru PER :D
   Clar, Monica Macovei este omul politic pe care il apreciez cel mai mult. Ar urma-o Anca Boagiu.
   Pe de alta parte, am mers pe acelasi principiu: majoritatea celor care o apreciaza vor vota PDL – pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt foarte flexibili in ceea ce priveste alegerile lor, politice sau de alt fel.
   Ramane o zona de nepartizani, nehotarati etc., care sunt mai flexibili in optiuni si incearca sa-si foloseasca votul pe criterii mai largi – pentru a evita un dezastru (astfel incat voteaza pe cel cu sanse mai mari), pentru a transmite un mesaj etc.
   Eu sunt dintre cei cu mesajul – ca poti patrunde in politica si fara sa fii in cercurile securistilor, cercuri care formeaza masa politicienilor (parlamentari, ministri, prefecti, primari etc.).
   Si MRU ar corespunde, oarecum, criteriului, dar partidul lui e prea conservator. Ma dezgusta traditionalismul, crestinismul politic. Asa ca la euro-parlamentare, nu – chiar nu pot vota cu ce nu sunt de acord.
   Si PER are o componenta crestina, din pacate, dar nu i-am vazut sa marseze in aceasta directie – cred ca a fost o decizie oportunista de la infiintarea partidului, dar nu pentru partid votez, ci pentru Nasul si cei pe care ii aduce ei.
   La prezidentiale e altceva – as vota raul cel mai mic, din punctul meu de vedere, iar MRU ar fi OK. Om cult, prezentabil, cu tinuta eleganta etc.. E drept ca nu s-a dezis complet de incercarea de a da resurse pe nimic (Basescu a avut aceeasi pozitie, dar se delimiteaza mai clar, normal :) ), dar … nu-i nimic, l-or opri aceleasi legi si aceleasi proteste care i-au oprit si pe Ponta si Basescu. Oricum, la asta, e clar ca sunt toti de aceeasi parte, si depinde doar de populatie sa-i opreasca.
   La urma urmei, ce rau poate sa faca, doar nu s-ar opri dintr-o intalnire de stat ca sa bata matanii, sau sa-i faca observatii lui Merkel, ca de ce nu isi indeplineste menirea traditionala a femeii, de a se dedica unei familii etc. Si, repet, ar fi o reprezentare eleganta si, cred eu, si o voce in a demasca jocurile PSD-ului, o piedica pentru ei. Pe el l-as vota, clar, chiar daca nu sunt, altfel, o sustinatoare a lui, dar pe Udrea … nu cred ca as putea-o considera raul cel mai mic …

 4. Bune observatiile, cu cea mai mare parte dintre ele sunt de acord. Din pacate, realitatea este de asa natura si este atat de dificil de „miscat” TB pe anumite directii! Desit, sunt convins, lucrurile astea i-au tot fost spuse de consilieri, nu cred ca TB va accepta sa schimbe ceva.

  Un repros totusi am sa va fac: titlul suna, vorba lui Petre Roman, ca … Banuiesc ca ati cazut prada unei furii de moment si a iesit foarte rau. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun fara a intra in detalii. Poate ca doamna Udrea merita din plin reprosurile, insa conotatiile sexuale ale titlului sunt inacceptatible.

 5. Un articol bun, adică pertinent și pătrunzător, surprinzând sagace atât personalitatea publică a președintelui cât și motivele politice ce-l fac s-o promoveze pe d-na Udrea: ambițioasă și, în felul ei, loială, isteață și cu tupeu, aceasta – prin redutabila ei capacitate de „manelizare“ – poate deveni un temut adversar pentru marionete inconsistente de genul Ponta/Antonescu, chiar dacă în materie de tupeu și lipsă de scrupule, nici ceștilalți nu o duc deloc rău.

  Interesantă, de asemenea, observația că doar un om cu impetusul, cerbicia și temperamentul d-lui Băsescu a putut rezista uriașelor emanații de aburi otrăviți ce se revarsă de un sfert de veac peste plaiurile patriei, din măruntaiele ei securisto-activiste.

  E chiar greu de adăugat ceva la această analiză. Poate eventual faptul că românimea cea fină și cultă n-are a se plânge și strâmba din nas la domnul Băsescu, atâta vreme cât n-a fost în stare a produce nici pe departe ceva cât de cât comparabil în termeni de eficacitate politică. Când, bicisnic cum ești, încaleci un armăsar nărăvaș, și te bucuri să-l simți cum te poartă iute ferindu-te de vrăjmași, nu te sclifosi când acela o va apuca pe unde-l taie capul.

  De altfel, dl. Băsescu o promovează pe dna Udrea doar în masura în care mizează că aceasta este un bun vector anti-Pontantonescu și nu – Doamne ferește ! – pentru vreo candidatură prezidențială. Așa văzute lucrurile, poate că nici nu se înșală prea tare, în definitiv este vorba de lupta politico-electorală, nu de „bon goût“ și „comme il faut“.

  • Ca sa fie si mai convingator, autorul articolului ar trebui sa faca o comparatie intre nevasta lui Ponta – Daciana si „fundatura” Udrea.
   Decredibilizand-o pe Udrea, asa cum incearca autorul articolului, este afectat PMP, adica Traian Basescu, lasand o glorioasa cale libera Dacianei.

 6. …nu stiu ce inseamna „manelizabil”, si va multumesc pentru ca-mi oferiti ocazia sa-mi imbogatesc vocabularul.
  Imi imaginez deci (gresesc?) ca trebuie sa aiba oarece legatura cu „manelele”, si citesc mai atent exemplele carora le atribuiti acest adjectiv…doar ca am impresia ca sunt si mai in ceata…!
  Pe de o parte – E. Udrea definita ca „fundatura” si „manelizabila”, nu este credibila si n-are consisitenta politica – e clar negativ, iar pe de alta, preferabilul unic candidat al opozitiei trebuie si el sa fie „aproape manelizabil”, ceea ce-mi pare a reprezenta o cerinta, adica o calitate…!?
  E de bine sau e de rau a fi „manelizabil”? Recunosc ca e prea subtil pentru mine…

 7. „fundătura Udrea”.
  Foarte popular spus ;)
  Desi, marturisesc, nu inteleg unde se vor duce ingrozitii de „fundătura Udrea”. Spre pajistile cu Mazare, Dragnea, Duicu?
  Poate ca unii dintre incintatii, la inceput, de PMP, vor alege FC ori PDL; ca atare opozitia nu e impinsa spre fundătura.
  Nu cred ca scirbitii/ingrozitii de Elena Udrea, vor alege PSD, PC, UNPR.
  Dar poate ca Basescu e un om slab si unii ne-am pus prea multe sperante in el; e doar un muritor, fost marinar.
  Nu il citeste pe Cartarescu si a vindut Justitia.
  Isi apara obraznicaturile de fete si ataca o icoana parlamentara, ca Vrinceanu Firea.
  Dificil om, nu e ca noi.

  • Glumesti cumva cu “icoana parlamentara”??? Eu sper ca da, motiv pentru care eu o consider doar o gafa (greseala neintentionata).
   Pentru o informare corecta a autorilor si a cititorilor acestor comentarii, distinsa icoana “facatoare de minuni”, pe vremea cind functiona si era platita pe postul de purtator de vorbe la cabinetul raposatului Radu Vasile,in perioada anilor ’90, cind acesta nu era prezent la serviciu (probabil), suna de la Cabinetul nr.1 al Palatului Victoria la conducatori de institutii de stat (nu le numesc acum, se poate intelege din context) pentru desfacerea (comercializarea) produselor chimice (antigel, de regula) fabricate de afacerea fostului sot, raposat si acesta…
   Asta da “puritate”, fie ea si de icoana parlamentara.

  • Da, ce sa spun, aveti dreptate. Mie nu imi place Elena Udrea foarte mult dar nu voi avea incotro si o voi vota. Cu siguranta, cu votul meu, si al altor votanti neentuziasti ai Elenei Udrea, dreapta va castiga. Nu mai conteaza ca USL-ul a avut peste 60% la alegerile parlamentare… Nu mai conteaza ca toti acesti 60% o demonizeaza efectiv pe Elena Udrea. Nu, nu e nevoie de o figura noua care sa poata genera entuziasm. Este minunat asa cum e. Minunat pentru a pierde. Vazand cum se comporta Traian Basescu in ultimele luni nu pot sa-mi reprim gandul ca isi doreste ca dreapta sa piarda. Oricum, face toate eforturile in sensul asta. De ce nu va indepartati un pic de partizanat si nu analizati situatia la rece? Si, la rece situatia se vede asa: daca dreapta nu produce rapid un candidat unic si acceptabil pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care erau vrajiti de antonescu si ponta pana mai ieri, e cazul sa ne pregatim de o suprematie TOTALA a PSD-ului pentru urmatorii cel putin 4 ani. Nu e in niciun caz momentul pentru experimente si incercari. E momentul pentru un candidat cu priza la public, nesantajabil si, de preferinta, usor distantat chiar si de Traian Basescu.

 8. Daca Basescu reuseste sa intrerupa hegemonia Basescu, eu il iert pentru toate relele facute. Impresia ca opozitia la PSD se poate construi doar in jurul unui candidat girat de Basescu o gasesc nefasta. Eliberarea justitiei de sub cizma rodicai nu a fost urmata de o independenta totala, ci, prin numirile facute de-a lungul celor doua mandate prezidentiale (vorbim de cea mai lunga „domnie” postdecembrista), justitia a fost fidelizata clanului respectiv, acceptand sa joace rol de Instrument politic de represiune si intimidare. Pentru o structura mai eterogena a institutiilor din justitie e deci imperios ca preferatul lui Basescu sa piarda alegerile.
  Asta ar fi raul cel mare. Odata eliminat pericolul, sa vedem care ar putea fi raul cel mic! Personal, cred ca Antonescu nu va candida. Rezultatele, previzibil slabe, la alegerile europarlamentare il vor obliga sa se retraga, iar PNL va reveni in USL. Cum PSD singur nu obtine peste 35 de procente, reconcilierea va fi singura solutie. Deci Ponta! De partea cealalta Predoiu sau MRU. Exista o sansa, infima ce-i drept, ca, in cazul unei prezente scazute, unul dintre acestia sa beneficieze la scrutinul decisiv de un vot anti-Psd. Dar sa nu-l numeasca pe Basescu Premier. S-ar lasa intunericul!

  • Hantzy:
   A. ce rele ti-a facut Basescu tie personal? Ce zice A3 nu se pune..
   B. inafara de propaganda, ai si ceva dovezi despre partinitoarea justitie? Asta ca sa nu murdaresti cu palavre raportul MCV
   C. preferinta pentru Norica Nicolai, Daciana Sarbu, Renate Weber ti-ai mai exprimat-o odata nu e nevoie sa o repeti.

   Dar, finalmente, noi vorbim aici despre europarlamentare adica presedintia C.E, adica Juncker contra Schultz.
   Ce opinie ai?

   • A. ce rele ti-a facut Basescu tie personal? Ce zice A3 nu se pune..

    Nu stiu ce zice A3, dar sunt de acord ca nu se pune. Dar nici ce zice Udrea de Basescu sa nu se puna! Personal, Basescu mi-a facut un singur bine: nu mai astept autostrada, ci vin cu avionul in tara.

    B. inafara de propaganda, ai si ceva dovezi despre partinitoarea justitie? Asta ca sa nu murdaresti cu palavre raportul MCV

    Raportul MCV?! E asta un Argument?! Sa-Ti spun a poveste! In liceu fumam cu cativa colegi prin diverse locuri din curtea scolii. La unele razii ale profilor am fost prins si am luat 8 la purtare in acel trimestru. „Cartita” a avut totusi 10, desi a fost de Fiecare data alaturi de noi ceilalti. Exact la fel si DNA. Un organism creat cu complicitatea Briuselului, va fi intotdeauna preferat adevarului. Caci Adevarul e urmatorul: Ridzi a furat pentru campania EBA-ei si, fara dezvaluirile din presa, nici n-ar fi fost deranjata de procurori. Intr-un caz asemanator, Nastase a fost condamnat pe probe indirecte, motivandu-se ca ajutorul financiar, sfeterisit prin „Trofeul Calitatii”, nu i-ar fi putut fi oferit fara stirea lui. De acord, dar de ce in cazul Ridzi – EBA nu s-a presupus acelasi lucru?
    Si inca ceva: in 2009 solicitarile prin SMS pentru ca EBA sa obtina 10 voturi in Fiecare sectie au fost ignorate complet de dna, adica aceeasi institutie care a investigat trei ani mai tarziu rezultatele unui Referendum. Daca peste vreo 8 ani, intr-un posibil al doilea Mandat prezidential al lui Ponta, Basescu va fi condamnat pentru Mihaileanu, vei crede ca justitia e independenta? Eu nu. Infailibilul Raport MCV!!!

    C. preferinta pentru Norica Nicolai, Daciana Sarbu, Renate Weber ti-ai mai exprimat-o odata nu e nevoie sa o repeti.

    Cronologic, asta era primul meu mesaj. Repetitia de care vorbesti, e de fapt o corectie de nume (vezi emoticonul).

    Dar, finalmente, noi vorbim aici despre europarlamentare adica presedintia C.E, adica Juncker contra Schultz.
    Ce opinie ai?

    Opinia mi-am exprimat-o deja la articolul lui Doc. O Repet aici: Juncker.

    • Asta se numeste dezinformare pura. Nu numai ca e inadmisibil ce faceti aici dar va spun ca in curand veti primi eticheta cuvenita a unui propagandist securist. Stiindu-va stilul logicii, va spun ca nu e nici o amenintare in ce zic ci o simpla predictie bazata pe experienta.

     • Daca ceea ce a scris Hantzy este dezinformare, va rog pe dumneavoastra sa ne informati corect despre evolutia anchetei in cazul Ridzi.

      Iar daca tot aveti aceasta bunavointa, poate ne lamuriti si cum de nu s-au gasit probe privind numaratoarea frauduloasa a voturilor in celebrul caz care a implicat-o pe Roberta Anastase?
      N.B. Va rog nu-mi aduceti argumentul pueril „asa a decis justitia”, ca nu discutam de o frauda financiara elaborata ci de o simpla numaratoare verificabila pana si de un copil de 8 ani, cu conditia ca acesta sa aiba acces la inregistrarile video ale sedintei.

     • Stiindu-mi stilul logicii?! Si, bazandu-va pe aceasta „cunoastere”, va asteptati sa va cred interventia drept amenintare?!

      Eu am oferit argumente pentru a nu considera tot ce vine de la Briusel aprioric credibil, nedisctutabil. E, in aceste zile chiar, de ordinul evidentei ca acolo se fac greseli. Mari. Si, de asemenea, ca pioni importanti din UE joaca dublu.
      Pe de alta parte, sefii din toata lumea isi recunosc cu greu greselile. Iar DNA este copilul din flori al CE din curtea noastra. Crezi ca va fi criticat tocmai acesta in rapoartele MCV?!
      In fine, am oferit si argumente care arata ca justitia romana nu e oarba, comparand situatii similare, soldate cu solutii diferite.
      Toate acestea arata ca e posibil ca cele enuntate de mine sa fie intocmai. Admit ca ar putea fi doar coincidente sau scapari, dar parca prea sunt multe.

  • @Hantzy

   Domnule, ce tot indrugi aici despre Basescu si folosirea justitiei in scopuri politice? Fara argumente si evidente tot ce spuneti aici e simpla propaganda Antena 3.

   • Hantzy , esti pe drumul bun.Tine-te asa cum esti.

    Basescu a fost mediocru, si cateva secunde in fata altora mai tot timpul, insa fara prea mult folos, putea mult, mult mai mult :
    – a luat masurile corecte impins de situatii, si nu la timp atunci cand ar fi trebuit luate ( atunci cand consecintele ar fi fost cu totul altele). ma refer aici la masurile dure care au facut sa creasca psd-pc in sondaje.efectul ar fi fost altul daca toate se intamplau la timpul lor.
    – nu a fost in stare sa puna umarul la constructia unei infrastructuri corecte, pentru comunitate la nivel local.infrastructura nu inseamna numai autostrazi( ci si energie,apa-canal si comunicatii). e cineva care nu isi plateste reteaua electrica pina la el si nu e pus de enel sa o doneze ?…:)))
    aduceti-va aminte inundatiile din 2005.suntem in 2014 si tot Basescu e presedinte.cum vine asta?n-am invatat nimic dupa 9 ani? ( in vest sunt discutii despre next gen infrastructure, ceva care duce totul legat si coordonat ).daca nu ai infrastructura nu te poti dezvolta si nu poti face business.
    costurile la utilitati s-au triplat in 10 ani…..:))))
    -n-a fost in stare sa ii potoleasca pe astia care intoxica grav media si care tampesc lumea cu vrajeala comunistoida ( antenele si varanul , ghita si jucariile lui si alte alea). nu a fost in stare, iar voiculescu a avut ( la fel ca si ghita) contracte de sute de milioane in timpul cat Basescu a fost si este presedinte.cum vine asta frate?( ultimii 2 ani inteleg au ajuns la borcan – dar ultimii 8 inainte de 2012?, cine i-a hranit pe astia cand PDL-ul era la putere??).e clar ca varanul a fost turnator, ca i-au cazut bani de undeva si ca face afaceri din coruptie ( vezi ICA). de ce a luat asa mult timp? de ce voiculescu mai este liber?????
    daca justitia s-ar fi ocupat de el la timp acum erau inchise antenele. nu ca n-ar putea fi inchise mai incolo( cam spre toamna).
    – de ce nu a fost nastase arestat pentru adevaratele tunuri si a fost lipit de gard pentru mult mai putin si aproape indirect?
    – de ce baronii PDL sunt neatinsi de justitie? cumva nu au ascultat si asa a luat nastere pmp?

    astept sa vad un DNA care matura tot indiferent de apartenenta politica , o justitie care face dreptate cu toti coruptii ( nu numai o parte a lor) si astept rezultatele parlamentarelor din mai. vor fi mari surprize.udrea va avea si ea parte de cateva surprize.

    • @misogin [urata calificare]. Citim doua constitutii diferite?
     . ce articole din Constitutie permit presedintelui sa faca macar UNA din cele insiruite?
     . faptul ca precedentii presedinti nu au facut nimic din lista nu cumva e din cauza aceleiasi constitutii?

     Daca ar fi avut puterile de a face macar jumatate, nu ar fi urlat tot misogin ca e dictator?

     In rest, palavre de A3. In curs de judecare Ridzi, Videanu [desi Vosganian NU], Florin Popescu, Pinalti. Nu se da sentinta repede? Pai cat a durat la Nastase, la Voiculescu, la Oprisan, la Mazare etc? Asta e mersul justitiei.

     Al Capone a intrat la Sing-Sing caci asta s-a putut dovedi, desi presa si misogin „stiau” mai multe. Din pacate pentru tine, justitia e pe dovezi, nu pe opinia unora. [ca dovada ca Ponta e liber desi destui il banuiesc de crima in cazul Panait]

     • @cinic
      Nu ai argumente,si nu poti sa iti explici comportamentul mediocru al presedintelui.
      Cauta un bun specialist sa-ti explice ce putea sa faca conform Constitutiei.
      Chestia asta cu invocatul Constitutiei are loc intotdeauna cand vrei sa duci discutia intr-o fundatura.Succes, insa nu achiesez la asa ceva.
      Faptul ca presedintii dinaintea lui au fost mai slabi nu scuza mediocritatea actualului( unul a fost comunist si fost activist de frunte al PCR iar altul un naiv care a crezut in basme ).
      Presedintele a avut si are toate puterile necesare, nu-l mai plinge atit.
      A avut si conditiile necesare sa modifice prerogative Constitutionale, ca sa faca ceva bun si nu a facut-o.Sub presedintia lui parlamentarii s-au dublat ca numar.
      Nu mai invoca argumente fara sens( daca faci referire la A3 probabil o urmaresti, eu unul nu urmaresc asa ceva, este cu mult sub limita bunului simt ce fac aia acolo ), te faci de rusine in incercarea-ti hilara si penibila de a apara un mediocru.
      Chestia cu „asta e mersul justitiei” miroase a neputinta, nu-i asa?.Asta e , atit se poate, ce sa maii facem? Merge si asa….:))))….penibil.
      Justitia nu e pe dovezi,inca.E pe comenzi.
      Si lasa exemplele din istoria americana , pe aici pe malul Dambovitei sunt alte norme sociale „for the moment”.Faptul ca Ponta ar putea avea un comportament deviant sau ca are la activ vreo crima nepedepsita ( in calitate de autor moral cel putin) invita la ideea expusa mai sus: este pe comenzi inca.
      Nu sunt nici macar simpatizant PSD,PC, whatever partid de stanga o mai fi( nici PNL) , daca asta urmaresti sa afli( la voi totul e alb sau negru, e ceva fantastic, daca nu esti cu Basescu , obligatoriu trebuie sa fii cu Ponta sau esti „tulburat” de antene..:)))) .
      Incearca sa treci peste clisee.Te elibereaza.

 9. Eu am alta interpretare. Basescu e anul acesta jucator de sah. Realizand ca opozitia nu va fi in stare sa aiba un candidat unic la prezidentiale, va impinge partiduletele dreptei (si peneleul e acum un partidulet) sa se compromita la europene – nu prin scor procentual ci prin faptul ca TOATE partidele – si stanga si dreapta – nu vor scoate la vot mai mult de 25% din electorat si majoritatea din rural. Dupa europene, Basescu va veni cu solutia unui candidat independent – nu degeaba a tatonat terenul cu Daniel Morar – iar partiduletele opozitiei, scrasnind din dinti si din orgoliile prostesti, vor accepta vrand-nevrand sa se alinieze in spatele independentului.

 10. Excelentă constatarea ”Traian Băsescu e un bun jucător de poker, dar un slab jucător de șah”. Problema e că și autorul abordează lucrurile în clasica manieră conform căreia lucrurile ar trebui să fie altfel decât sunt. Deși admite că Traian Băsescu a putut face lucrurile bune pe care le-a făcut tocmai pentru că este ceea ce este, în peisajul politic … ”care este” :P

  La ce ți-ar folosi să știi șah, când te afli la masă doar cu jucători de poker?

  În altă ordine de idei, Elena Udrea are (surprinzător și pentru mine, dar încerc să fiu obiectiv) un electorat al ei. Probabil 10-12%, nu mai mult, dar îl are. Adică există oameni care se simt reprezentați de ea, se lasă păcăliți de ea, spuneți-i cum vreți, dar nu puteți nega realitatea. La urma urmei, ăsta e alegătorul mediu, chiar și pe Ponta n-ar trebui să-l voteze decât familia, dar realitatea ne arată altceva.

  Strict ca președinte, Elena Udrea ar fi catastrofă, a furnizat deja suficientă muniție adversarilor, chiar dacă n-ar mai face nimic aiurea de-acum încolo. Ceea ce pare greu de crezut, dat fiind recentul salt cu parașuta :P Aș vrea să sper că la umbra Cotrocenilor se pregătește totuși pentru președinție Cristian Diaconescu, nu Elena Udrea. Însă ea poate aduna în jurul ei un grup care în turul al doilea să conteze. Îmi dau seama că asta presupune să-l acuz pe Traian Băsescu de unele mutări de șah, dar cine știe?

  • Daca Elena Udrea este o masina care aduna voturi puteti sa imi spuneti de ce in judetul de unde domnia sa nu a reusit sa faca prea multe?

   Elena Udrea este o femeie pentru marcat imagini in presa, de obicei in presa de scandal, si daca se poate sa fie scandal impotriva PDL si impotriva lui Basescu inseamna ca ecuatia are solutie!

   Uite asa se joaca hora pe la noi!
   Cand pe stanga, cand pe dreapta! (in rolul principal EA)

 11. Cu alte cuvinte, bâlbâielile, erorile, inconsecvențele Președintelui ar putea fi rezumate simplu, prin celebrul îndemn „Cherchez la femme”! :)
  Dar mă gândesc că incoerențele din ultima vreme ale abilului politician-jucător sunt cauzate (și ) de un soi de disperare la gândul care-i dă fiori că, de data asta, s-ar putea să piardă. Să se trezească singur, neînsemnat, la periferia politicii…
  Așa că, „singurul politician al eternei opoziții românești care n-a fost distrus de mașinăria infernală a PSD-ului”, cel care „a orientat ferm țara spre Occident” (discutabil, totuși, faptul nu i se datorează în exclusivitate…) are nevoie acută de un președinte obedient, din curtea proprie, cu care să facă rocada, după model „putinesc”. N-ar fi hazliu?

 12. domnule autor,eu zic ca nici la poker nu se shtie; alba neagra este pe masura domniilor lor si fiind si joc natzional,jucatorii au priza la votantzi

 13. Aveti perfecta dreptate, din pacate. Am spus de cateva ori, pe aceasta platforma, ca dupa mine Udrea nu se califica sub nici o forma ca politician veritabil dupa cele doua mari gogomanii (asta ca sa folosesc un eufemism) si care au constat in numirea lui „Piedone” ca sef al campaniei la primaria Bucurestiului si pe Prigoana candidat. Dupa cum se stie primul i-a lasat cu curu-n balta, cum se spune, in timpul campaniei defectand la UNPR, daca nu ma insel, iar al doilea a fost de-a dreptul penibil. Acum ceva timp, o luna sau doua, Udrea recidiveaza si aduce in PMP un tip implicat in manariile comerciale tipice mafiei noastre politice (nu-i mai retin numele). Ori in aceste conditii eu nu pot accepta ca Udrea sa apara ca emblema unui partid ce se vrea „altfel.” Am spus acelasi lucru despre Florin Popescu cu ceva timp inainte de a fi mediatizata infractiunea cu puii, pe acesta insa il cunosc personal si am avut motive bazate pe fapte pt. a avea retineri privind aparitia acestuia in PMP. Dealtfel nimeni nu a comentat in detaliu faptul ca membrii PSD din comisia parlamentara ce-au votat impotriva cererii de arestare preventiva a acestuia, acest lucru indicand ca Popescu e unul de-al „casei.”
  Sper ca lucrurile sa se cearna in PMP si cat mai reprede cu putinta si sunt curios cine va fi candidatul la presedintie. Dupa parerea mea, plagiatorului Ponta i s-ar putea opune unul din domeniul dreptului unde Ponta e complet incompetent si cred ca varianta deja avansata cu Daniel Morar nu este rea deloc.
  In rest, numai de bine.

 14. Bine zis! Superb!! Inca ceva, doamna Udrea nu pare sa creada in niste valori anume, ca de exemplu piata libera, stat minimal, capitalism, munca si mai ales pastrarea roadelor acelei munci de cine-o practica, fara sa fie confiscate si mai apoi irosite nesabuit de stat, ci mai degraba copie discursul Catavencului: in Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere. Barbi stie sa traga oricine, nu cred ca-i o idee buna sa mearga si candidatii dreptei (mai mult sau mai putin) pe drumul asta. In fond, ei insisi spun ca se adreseaza unui electorat mai instruit. Valorile adevarate si drepte, exprimate simplu si clar cred ca ar avea mult mai multa forta de penetrare a constiintei si urechilor electoratului (de aproape orice fel, nu detine intelighentsia sau urbanitatea monopol pe bunul simt) decat orice saritura sau cascadorie de PR.

  • Hai să fim serioși. Deși aveți perfectă dreptate în privința Elenei Udrea, aveți oare impresia că Emil Boc sau MRU cred în valorile menționate de dvs.?

   • @Harald spune:
    Credeti ca in afara de Dumnezeu Tatal (et encore…) exista cineva in RSR care respecta valorile respective? Daca da, prezentati-l in public pe acel Cavaler pe un cal alb

   • @Harald, daca MRU nu ar fi avut valorile pe care le are, in loc sa se duca la Oxford din nevoi demne de un intellectual de marca, si-ar fi luat cu mouse-ul de pe internet teza de „doctorat”. Sau, ma rog, s-ar fi dus, pe hartie, la „StanDford „.

    • Domnul meu, dvs.ați citit despre ce valori era vorba în propoziție? ”Piata libera, stat minimal, capitalism, munca si mai ales pastrarea roadelor acelei munci de cine-o practica”. Ce treabă are Oxford-ul cu chestiile astea, l-ați văzut vreodată pe MRU promovându-le? Tot despre îmbunătățirea colectării vorbea cât a fost prim-ministru, nu despre reducerea fiscalității. Dar despre politica partidului, l-ați văzut vreodată pe MRU vorbind pe holurile liceului, pe vremea când era secretar UTC ? Eu l-am văzut. Și nu, nu era o cuvântare politică în amfiteatru (Negruzzi avea așa ceva, chiar și pe vremea aceea). Erau discuții libere între colegi, pe holurile liceului.

     Nu s-a dus la Oxford ”din nevoi de intelectual”, s-a dus din nevoi de carieră. Exact aceleași nevoi de carieră pentru care organiza în ianuarie 1990 manifestații în sprijinul FSN la sala Sporturilor. Da, știa într-adevăr istorie, mai multă chiar decât profesorul, asta nu se poate nega. Sunt convins că și-a luat doctoratul pe bune, nu ca Ponta. Dar ”piata libera, stat minimal, capitalism, munca si mai ales pastrarea roadelor acelei munci de cine-o practica” sunt chestiuni absolut paralele cu istoria pe care o știe el și cu doctoratul lui.

 15. (În cazul ăsta au fost, mai degrabă, vânturi favorabile). Nu e „spontaneitate” cea a lui Antonescu, e cabotinism bine antrenat. Are un vocabular destul de „scurt”, nu cunoaște laconismul, cuvintele vagabondează pâna nimeresc ținta, și ce nimerește n-are intotdeauna relevanță. Problema de fond, aici, este că nu e cultivat (desi o colectie de cunostințe pare că are. Cam rasuflate). Când îl apucă demonul (ca in discursul de la referendum) are intr-adevăr oarecare stralucire luciferică…dar destul de ieftină si prea aeriana. Vocea: o voce de bărbat trebuie sa iasa din piept – nu din gât. De pilda cea a lui Tariceanu, sau liiceanu. astea sunt voci. El dă senzatia „subliminală” că îi e frică. În fine e prea ușor, n-are „masă” – daca e să fie cineva de sex masculin, atunci trebuie sa fie bărbat, sa aibă diverse lucruri în pantaloni. Antonescu e o fată. Are tenul sensibil, conjunctivite…e delicat, mânuțe subțiri, e timid…etc. Nu. Acuma E.U…..pfuuu. Ar fi BINE să fie o femeie. Una care să poată asigura mersul Justiției. Dar și in cazul asta trebuie tot un barbat. Monica Macovei e un barbat glacial (taman bine) dar e detestata de alegatori, question propaganda bine dusa din condei de A. (E un exemplu). Pippidi e o doamna inteligenta si are prezența unui camion (buna, aici) . Stilul intelectual si moral par sa fie cele occidentale. Poate că n-ar fi rău. Elena Udrea…. nu numai că e „manelizabilă”, e manea. Nimic consistent. Aburi. Îi va trebui un barbat în jur, poate chiar mai mulți. Va colecționa șmecherii din cartier. Videnii…etc. Pe virilii care dau capete în gură. Mai bine să se dea în parasuta. Statul ar trebui s-o și plateasca pentru acest serviciu. Restul candidatilor…mai degrabă mediocri. PSDul aproape ca are monopolul gușterilor….va fi un gușter onctuos – ceva ca Oprescu…daca nu chiar Ponta. Asta este consecința dreptei „teoretice” pe care o avem.

 16. Adanc! Eu inteleg de la VZ ca e nevoie de un mare jucator de sah (la patru maini), singurul profil care ar putea fi capabil sa-i fure lui Ponta o parte dintre aurolacii captivi, cei care il voteaza pentru colesterolul din mici/ulei, zaharul din pungi si pasta din pixurile cu „PSD- mandria tarii”. P.S.: CARRY ON, EU! V2(P) nu mai e bomba, e bomboana. Pe coliva.

  • Lasa glumitele Judex .
   Recitindu-mi postarea ca mai mereu mi-o gasesc plina de greseli dar concluzia este corecta si poate smulge din ghiara lui ponta doua posturi de parlamentari pe care FC le pierde daca ai nostri nu-si pun nitel dovleacul pragmatic la contributie ca ptr cel mistocaresc , inalt filozofaresc mult prea narcisist etc adica cu toate caracteristicile portilor orientului unde ne aflam sunt foarte dotati.
   Poate ma sustii in zona de pragmatism.

   • Nu, Ioane, nu voi vota PFV. Pentru mine, solutia pentru Ro este PMP. Iar Udrea este parte a solutiei. Faptul ca toti se ingramadesc sa-i condamne saltil in gol si simbolul tricourilor PMP (punandu-l pe seama exhibitionismului sau a perceptiei facile) este o dovada de incultura. Istorica. Crasa. P.S. Ceea ce am spus are doar aparenta glumei, sa stii. „Keen calm, carry on!” Coroana Tudor.

 17. Proiectul politic post-prezidențial al președintelui Băsescu este trist si hilar în același timp. Dacă cineva mi-ar fi spus acum 20 de ani că pătura politică românească va arăta cum arată în prezent l-aș fi declarat bun de legat. Ei bine, m-am înșelat… atmosfera de bâlci-ospiciu este cultivată zilnic iar așa zișii promotori ai reformei se întrec în a atinge abisurile ridicolului. Elena Udrea a trecut de la copt pâine (în ținută demi-populară post-modernistă: ie, blugi și pantofi cu toc cui) la inedita postură de Daredevil, aterizarea fiind urmărită în direct la televiziune și comentată de președintele țării. Ce onoare, neicusorule! Tricourile PMP trimit mesaje în limba engleză (de ce oare, cui se adresează?) iar afișele electorale o înfățișează pe proaspăta Nuți Baumgartner (cred că e OK să o numim așa) urmată de personaje masculine (care și-au confirmat în nenumărate rânduri servilismul și emascularea politică) promițând că vor ridica România. Cu siguranță, prostul gust care îl emană nu o cultivă…

  De partea otrăvurilor nu mai e nimic de comentat… urmașii comuniștilor și-au conservat și consolidat tabieturile, neam-prostia, bădărănia… sunt contaminați pe viață, nicio șansă de transformare în zona acelui pol politic.

  Cu ce am rămas, noi muritorii de rând, cei care au sperat la 22 decembrie într-o Românie a legii și bunului-simț? O justiție în fază embrionară, faza „ghiocei” și speranța ca apartenența la NATO și UE vor continua să fie contra-pondere iresponsabilității politice ce caracterizează întregul spectru politic dâmbovițean.

   • Ca să fim modești, nu ne rămâne decât să admitem ce se spune în astfel de situații în lumea anglo-saxonă: bright minds think alike! Cu bine!

  • Retorica dvs. este absolut puerila. S-a plecat de la Udrea si ati ajuns sa injurati tot PMP-ul. Ba considerati intreg proiectul initiat de Basescu „trist si hilar”, fara a veni cu argumente in acest sens. USL si Voiculescu ar fi mandrii de-o astfel de „analiza politica”. Aveti cumva si laptop? Nu de alta dar daca aveti atunci indepliniti complet profilul de analist politic al Antenei 3.

   • @victor/victoria – am argumentat… trist pentru că PMP nu este alternativa la haosul actual. Nu este soluția, ci parte din problemă. Hilar pentru ca intregul stabiliment PMP este format din oameni vechi a căror performanțe sunt indoielnice. Servilismul lui Crtistian Preda este grețos, ambițiile, deciziile și discursul Elenei Udrea sunt caraghiaose/ridicole (vin străinii să cumpere pământurile, săritura cu parașuta, etc.), Florin Popescu are o mentalitate care îl apropie mai degrabă de Mazăre decât de o persoană responsabilă. Numai de dreapta nu sânt. Nu au soluții, ci merg prin sat cu sperietoarea… e o tactică primitivă dar e drept că le poate aduce ceva voturi din partea maneliștilor si oamenilor lui Cioabă.

    Cred că aveți mari probleme cu logica dacă mă asociați cu Voiculescu și Antena 3. A mai apărut unul isteț-foc jos care mă asociază cu Radu Duda :-) De unde și până unde? Dacă dezaprob și critic gogoșile prezidențiale (sintagma îi aparține d-lui Liiceanu, nu mie, e adevărat că e veche) asta nu mă face securist, antenist, voiculescian, etc. Îmi displac profund oamenii care în mod nativ sau nu întrețin pârțagul scandalului – mai ales în public. Îmi pare rău că președintele dvs. preferat se comportă în acest fel. Nu e problema mea, ci a dumnealui. Nu mai mă citiți dacă nu vă place ce comementez. Și pentru dosar, am laptop!

  • @lup. Tu chiar crezi ca Radu Duda e solutia? Daca nu Duda, MS Mihai poate fi sef de stat 24/7?
   Si cum l-ar impedica regele pe Ponta sa faca ce face?

 18. Udrea e consubstanțială politic cu Igaș, Ridzi, Videanu și alte lepădături fosforescente de aceeași extracție. A face din ea ofertă electorală și a o eterniza ca damă multilateral dezvoltată (cadru didactic, ispită, gospodină, egerie, purtător de cuvînt, hetairă prezidențială, duduie cumsecade etc.) e o dovadă că Băsescu e cu prora sub ape mult prea tulburi. Cu hohot cu tot.

 19. Nu va inteleg, toti recunoasteti ca astazi, Udrea este singura care face opozitie la mafia PSD condusa de Ponta si tot nu sunteti multumiti?
  Avem o femeie data draccului care nu se lasa intimidata de nimeni, nu a reusit s-o puna pe butuci nici Antena 3, nici PSD, nici alta forta politca, ea evoluand si devenind si mai redubila in urma masinariei puse pe ea s-o desfiinteze si nu au reusit, iar voi tot va plangeti de Udrea???
  Avem o femeie cu bune, cu rele ca si voi ca si mine care nu se da in laturi de la nimic cand e vorba de principii-crez politic, drumul croit de Basescu, proiectul de la zero cu PMP, curajul ei de a merge langa Presedinte linsata fiind de Haznale, fabricandu-i tot felul de legende cretine, pe care numai cretinii le-au crezut si voi tot de Udrea va luati?
  In loc sa o sustinem deoarece este clar cea mai puternica femeie politician, de dreapta 100%, ii stim bine forta, determinarea, curajul, rezistenta la „tavaleala” politica, noi ne tot luam de ea si tot inventam vorbe ca deh, trebuie sa fim cititi.
  Lasati judecatile, prejudecatile, lasati capra vecinului si haideti la lupta impotirva masinariei PSD, a mojicului Ponta, alaturi de singurul politician curajos de dreapta- Elena Udrea!
  Debarasati-va de frustrari, invidii, complexe si treceti la lupta. Udrea asta face, nu se cramponeaza de cei care o critica, nu se opreste din drum….trece duios si frumos mai departe, zambind….indeplinindu-si misiunea care, este si a noastra. Nimicirea PSD-ului care-i tot mai puternic. Nu va sperie?

  • Ceva îmi spune că sunt puțini amatori de sacoșe electorale, pui congelați și găleți colorate pe acest forum. Nu aveți nimic de oferit, aceeași campanie grețoasă pdl-istă de acum câțiva ani, cea a exacerbării furiei și fricii în legătură cu Ponta și PSD. Astfel de arme sunt utilizate și de PSD/UNPR/PC împotriva lui TB. Veniți cu soluții, oameni noi și apoi se poate discuta… până atunci, ciocul mic și pas de gleznă (cum spuneam când eram școlari în clasele primare), încetați să mai poluați spațiul public cu ridicol și nonsens. E destulă mizerie și prostie.

   • @Lupul Monarhist: mentionati „exacerbarea furiei și fricii în legătură cu Ponta și PSD”, aveti impresia ca e nevoie de exacerbari? realitatea le depaseste pe toate, sper sa nu-mi cereti exemple, a fost azi una la Craiova care poate deveni chiar penala…

    • @radu – vă referiți cel mai probabil la „porumbița” rostită de premierul Ponta la IAR… „deși ne paște un război”. Ce pot să mai comentez? Tipul este iresponsabil, este imatur, nu știe ce vorbește. Repet, de la astfel de amatori nu avem pretenții… improvizează, se laudă, se contrazic de pe o zi pe alta, râd prostește, fac glumițe nesărate, jignesc, inventează, socializează și se solidarizează cu viitorii pușcăriași. Partea cea mai proastă este că au o părere de sine colosal de bună, caracteristică celor cu orizontul redus care s-au strecurat prin viață și carieră pe cunoștințe, pile, aranjamente, etc. Ce știe Ponta de responsabilități, dare în producție, presiune profesională, etc.? Nu prea multe. Acești politicieni sunt de neschimbat, alături de angrenajul politic din spatele lor și electoratul-turmă pe care îl reprezintă. Ne pierdem vremea tocându-i la infinit. Pe mine mă deranjează faptul că nu există alternativă, nu există niciun proiect politic real pentru a ține în control mizeria de la polul PSD/PC/UNPR/UDMR. Și asta e o chestie inacceptabilă după 25 de ani de democrație.

    • Draga domnule,

     Politica de mahala trebuie sa inceteze. Esalonul 2 al PCR (si invataceii lor) trebuie sa dispara. Avem nevoie de mai mult, atit dpdv economic cit si politic (vezi ce se intimpla in jur). Ce fac ei e doar circ ieftin; eu, de exemplu, cred ca Boc si Basescu au gresit extrem de tare dpdv economic, din motive electorale, ceea ce a aruncat Romania intr-un marasm si mai mare. Din pct meu de vedere, ai au salvat un sistem care nu trebuia salvat, ceea ce va avea efecte pe termen mediu- lung mult mai nocive decit daca l-ar fi lasat sa cada.

  • De unde si pana UNDE e Udrea „de dreapta”???
   Aratati-mi macar O SINGURA afacere pornita / condusa de ea, care sa fi mers bine si sa se dezvolte!!
   SINGURUL lucru pe care a stiut sa-l faca Udrea a fost sa-si BATA JOC de banii publici, dandu-i pe TZEPE, tuturor ciumetilor care o pupau in [beeep!!]!!

   Da de CAND e Udrea „ca voi”? adica ATAT de rau au ajuns cititorii Contributors??

   Ma rog!! o fi „ca voi si ca tine” – da’ SIGUR nu-i ca mine!!!

   Ce campanie plina de lozinci desantzate!! Pai sa nu ti se faca greatza??

   • eh acuma udrea! ma faceti sa rad, zau! tariceanu ce fel de economie a propasit, ca prim ministru, nu ca ministru de rand?
    a) una eficienta, sustenabila, cu potential de dezvoltare?
    b) una ineficienta, bazata pe mana de lucru slab calificata, generatoare de deficit?
    c) malluri, malluri, malluri…

 20. si ce ne facem domnule Zografi, ca alt Basescu nu gasim prea curind? Raminem cu ponta si restul GIO pe cap si de descurcam in continuare cum putem? Un candidat adevarat si manelizabil in acelasi timp e practic imposibil de gasit.

  • Interpretati abuziv ce-am spus. Sigur ca nu vom gasi un alt Basescu, dar, daca se lucreaza mai mult la imaginea unui candidat credibil, sunt sanse. Omul trebuie sa ajunga sa fie cunoscut si oarecum popular. Poate ca e important si sa dea incredere, mai ales acum, cand echipa lui Ponta comite enormitate dupa enormitate si e prinsa in off side de justitie. Dincolo de manele, increderea pe care o degaja ar trebui sa fie principalul lui atu.

   • Domnule Zografi, as spune ca este imposibil sa se „fabrice” acum un candidat cu sanse care sa impiedice PSD-ul sa cucereasca toata puterea in stat. Cred ca trebuie sa constientizam foarte clar ca singurul obiectiv care mai poate fi inca posibil de atins este impiedicarea lui Ponta de a deveni presedinte. In aceste conditii este absolut necesar sa alegem dintre candidatii care au deja mare notorietate, conditie obligatorie pentru a avea ceva sanse de reusita. Nu ne mai putem permite astazi sa speram la un candidat bun sau foarte bun. Daca vom constientiza cat mai repede aceste adevaruri elementare poate vom reusi. Mi-e teama insa ca inca visam si vom mai visa mult timp pana cand nu va mai fi nimic de facut.
    Daca sunteti de acord cu mine ar fi bine sa vedem care sunt candidatii cu notorietate foarte mare (degetele de la o mana sunt prea multe!) si apoi, care dintre acestia are cele mai mari sanse si potential de a-i face fata lui Ponta si PSD-ului. Nu vreu sa fac nominalizari fiindca risc sa nu fiu bine inteles, dar va invit sa faceti acest exercitiu si sa vedeti ce rezulta. Iar daca acceptam ca nu ne mai putem permite la acest moment obiective mai ambitioase afara de impiedicarea lui Ponta de a ajunge presedinte, cred ca ar trebui sa spunem clar care este solutia, cu nume si prenume, si sa ne strangem in jurul ei.

   • dle Zografi. EVolutia fenomenului CARITAS contrazice tot ce ati scris mai sus. PSD va continua sa adune voturi:
    . min.60% dintre pensionari care continua sa spere ca cifrele mint si ca steagul rosu va face un miracol
    . min 80% dintre asistatii social care se roaga sa nu piarda ajutorul banesc
    . min 50% dintre bugetari care SE STIU REDUNDANTI si pusi politic
    . 600 000 membri declarati ai PSD

    Adunand va ies exact cele 4,2 mil din decembrie 2012!

    NB. au mai fost cam 7 Caritasuri. Escroci sa fie ca prosti de gasesc [citat al unuia condamnat in procesul Caritas].

 21. Nimeni nu este obligat să-l asculte pe Băsescu.
  Nici un susţinător al opoziţiei – cu atât mai puţin intelectualii – nu este constrâns să-l urmeze în „fundătura” lui.
  Băsescu nu monopolizează opoziţia.
  Pentru cei care nu vor să fie „înfundaţi” există şi alte opţiuni, tot din opoziţie: Antonescu/Johannis, Blaga/Predoiu, MRU, Neamţu, Pavelescu, independenţi.

  P.S. Dacă Băsescu, cu atâtea carenţe, a putut să facă, totuşi, atât de mult, de ce nu s-ar putea ca şi Elena Udrea să fie SIGURĂ, UTILĂ şi EFICIENTĂ?
  Pentru că nu este EXACT ca Traian Băsescu?
  Nimeni nu va mai fi ca el.

  • personajul care-a pozat/filmat cocand paine in blugi stretch si pantofi cui , plus ie = kitsch (nu post-modernism, cu tot respectul fata de incadrarea mentionata, apartinind unuia din cei mai buni comentatori) are eficienta in ambitie si lacomie nemasurate. Licarirea sinistra a acestor tare am mai vazut-o numai la Becali.

 22. Eu am retinut T.B. a spus : eu nu candidez ca de altfel nici E.U. Eu cred ca T.B strategic se gandeste la anul 2016, cand isi doreste o majoritate pentru el sau pentru un fidel. Pentru a construii ceva durabil in special in politica ai nevoie de persoane fidele si la bine si la rau. Aici gasesc eu explicatia sustineri E.U. ca promotor al pmp.

 23. Domnule Vlad, cunoști pe cineva din opoziție care în aceste zile a luptat cu hidra roșie??? Buldogul a mieunat ceva că va apăra partidul de Băsescu, predoiu l-a ridicat pe plagiator la rang de jurist eminent, Antonescu a scos o frază despre front comun împotriva comunismului, după care trebuia să își dea demisia pentru prostia de as e alia cu felix și mafia bolșevică.

 24. Cel mai bun si mai incitant articol anti-pro Udrea si …pro-anti Basescu pe care l-am citit pana acum.!Stiam de dl Zografi destul de multe, ciugulisem cateva lecturi la care nu ma prea incumetam sa le degust miezul complet si neintimidat de prestigiul omului… Dar nu stiam ca este , ca poate fi un adevarat as al manuirii calme,firesti si nesofisticate, sine ira et studium al ideilor si argumentelor , sentimentelor si rationamentelor.Simplitate si eleganta, stil si naturalete, neincrancenare si pertinenta viguroasa si energica… Dar si ceva covarsitor in plus: un bun simt atat de nonsalant si de bine legat de omenesc, incat m-a uluit.
  Deci , deci se poate scrie si despre politica si politicieni cu profunzime, cu lipsa de infatuare, fara ifose savante si piruete verbale, dar cu deplina opera de aprofundare a realitatii date. Poti ramane indiferent la astfel de incursiuni, e cineva instare sa respinga circumscrierile la care se face referinta?Nu, nu cred. Cum nu cred ca nici Dl. Presedinte, Dl. Basescu si ceilalti membri ai familiei sale nu -si vor lua clipa de reflecie la astfel de adanci si pe merit reverentioase observatii .Observatii riguros asertive politichiilor de toate felurile si culorile anului de gratie 2014. Mai ales ca ma urmareste si acum finetea adevarului schitat odinioara intr-o scrisoare antologica a D-nei Maria Basescu la grosiera invectiva a unui poet cu port privat la Dunare.
  In fine…in fine as indrazni sa avansez si o sugestie pentru dl Zografi. Ce-ar fi daca saptamanal cel putin, ne-ar oferi subiecte de refelectie cu forta si valoarea prezente in articolul pe care tocmai l-am citit cu atata luare aminte?

  • Laudele dvs ma coplesesc si ma stingheresc. Mi-e teama ca sunt mult mai putin inteligent decat va inchipuiti – si nu e aici nici o fandare retorica. Acum vreo doi ani am scris o carte in care am pus cam tot ce aveam in minte, nu prea mai am alte idei. Scriu articole pentru acest site atunci cand simt ca am ceva de spus in orizontul imediatului – si imi fac iluzia ca, in ciuda unei difuzari extrem de restranse la scara societatii, izbutesc sa clintesc macar un fir de praf dintr-un peisaj care ma inspaimanta. Mai mult nu pot sa fac. Nu cred ca sunt in stare sa pastrez un ritm constant al articolelor – nu sunt jurnalist, sunt doar un scriitor de piese de teatru.

   • Ah, domnule Zografi, cum sar postacii cu laude si chiar elogii cand apare pe aceasta platforma un articol critic la adresa lui Basescu & comp. Este pur si simplu miscator pana la lacrimi daca interpretezi comentariile ad literam. Avem insa si o dovada ca majoritatea comentatorilor este neindoctrinata si recunoaste atat cele bune cat si cele rele fara patetism. Asa cum spuneam acum cateva luni, vom asista si uneori participa la un razboi propagandistic feroce odata ce ne apropiem de prezidentialele din toamna. Pana acum retorica folosita de cei cu norma intreaga in acest virtual este de nivel liceal sau mediocru, insa astept ca „grupul infractional organizat” si Prim-Plagiatorul sa arunce-n lupta ce au mai bun desi cred ca nu pot mai bine decat au facut-o pana acum.

   • Laudele ce vi le-am inaintat, nu mi le mai pot retrage si …nici nu vreau.Raman cu ele. Cat despre scriitorii de teatru, mai cunosc pe cineva care scrisese ŞI teatru in limba romana. Ca se” moftangea” sau nu se moftangea, nici pana azi nu e suficient de clar. Chestia e ca ne cam trimitem unii pe altii spre mofturile acelui mare ipochimen destul de des inca si azi .E pacatul nostru,fireste.

  • „Ce-ar fi daca saptamanal cel putin, ne-ar oferi subiecte de refelectie cu forta si valoarea prezente in articolul pe care tocmai l-am citit cu atata luare aminte?” sau nu, s-ar dilua – ‘mai rarut, ca-i mai dragut’. do ya own math.

 25. „Traian Băsescu împinge opoziția spre fundătura Udrea”? Nu fac astia din opozitie asa ceva, sunt baieti cuminti…

  Lasand gluma la o parte, Antonescu pare ceva „aproape manelizabil”, Udrea cred ca a exagerat un pic in aceasta privinta. Ceilalti din dreapta par ok, desi e nevoie de o anumita carisma pentru populatie (pentru 4-5 procente in plus). De fapt, ce cred ca ar conta, ar fi un partid f. puternic de dreapta, care n-a existat niciodata (au existat doar niste aliante care au castigat de vreo doua ori). Culmea e ca partidele de stanga au mult sub 50% (vreo 40% daca nu ma insel), deci restul ar veni celor de dreapta.

 26. De fapt articolul spune, pe larg, ca o sa votati pe Udrea ca raul cel mai mic daca Basescu v-o baga in fata. Pai de ce atunci sa nu o impinga omul, ca a ajuns sa isi faca poze cu ea pe plaja de mina in tricouri cu PMP (curat constitutional, dar nimeni nu protesteaza), exact asta crede si el, ca e pacat acolo unde sint atitia fraieri sa nu existe si o pereche de jmeckeri care sa le-o traga.
  Si mai imi place si aia cu Basescu a facut ceva patriotic taind doi ani salariile in sectorul public, da, a crescut coruptia iarasi si au mai cazut unii sub pragul de saracie dar dvs tot lui ii dati dreptate desi FMI era de alta parere.
  Pe scurt- basismul e iubire mare si boala grea

  • Intre a da afara 25% din oamenii care lucreaza in sectorul bugetar si a reduce salariile acestora cu 25%, s-a preferat varianta a doua. Atata tot.

 27. Domnule Zografi, B1 a avut dreptate sa dea vestea la „Breaking news”: e pentru prima oara cand o parasuta sare cu parasuta!
  Cum le-au deosebit dupa aterizare? E simplu, parasuta de calitate s-a deschis :)

 28. Domnule Zografi, ma bucur ca ati inceput sa scrieti din nou, sunteti de departe cel mai bun scriitor de articole din presa romaneasca (nu stiu cum sa va zic altfel). Ma regasesc complet in toate articolele dumneavoastra. Intradevar, cu asta Basescu ma dezamageste si pe mine destul de tare. E de departe cel mai bun politician roman de dupa revolutie dupa parerea mea, dar e intr-un fel „schizofrenic” din pacate, pe de o parte e vizionar (chiar e) si bine intentionat, pe de alta e „om” cu multe slabiciuni (feminine) si grobian … in ultima vreme a doua latura a inceput sa se arate mult mai pregnant si eu nu voi vota cu PMP-ul asa stand lucrurile ….

 29. „Traian Băsescu împinge opoziția spre fundătura Udrea.”

  Băsescu e doar unul si nu ar mai trebui sa conteze atit de mult. Baconsky ce altceva face? Dar Cristian Preda? Ca i-am vazut pe amindoi intr-un afis in postura de figuranti in blugi in stolul condus vitejeste de Udrea spre victoria (solutia?) finala. Dar restul turmei de falnici opozitionisti, vitejii nostri „de dreapta”?

  Parca altii – americanii, sa zicem – stau mai bine! Ia uite-aici Dream Team: Obama, Biden, Kerry, McCain, Pelosi, cofetareasa Nuland. Ole! Peste 2-3 ani Hillary la Casa Alba. Ole!! Sa ni-l reamintim si pe inenarabilul Nukular G.W. Bush. Oleleiiii!!!

  Ne uitam si la francezi? :mrgreen:

  Sintem in rindul lumii, dragi tovarasi.

  E greu sa nu fii de acord cu Robert Higgs chiar daca consideri libertarianismul doar (inca) o utopie:
  „Desi admit ca viata intr-o societate fara stat ar fi rea, pentru ca nu numai ca oamenii nu sint ingeri, dar multi dintre ei sint viciosi irecuperabili in forme extreme, sint inclinat sa cred ca viata intr-o societate supusa unui stat e mai rea, chiar mult mai rea, pentru ca, mai intii, cei mai viciosi oameni din societate vor avea tendinta sa preia controlul statului si, in al doilea rind, in virtutea acestui control asupra puternicelor motoare aducatoare de moarte si distrugere ale statului, vor face mult mai mult rau decit ar fi putut face in afara statului. E rau ca anumiti oameni comit crime, dar e incomparabil mai rau cind astfel de indivizi cu tendinte spre criminalitate exercita puterea in stat…”

  • O poveste veche, inca nelamurita…

   Cunoasteti afirmatia lui Basescu dupa care 20% dintre romani sint homosexuali. A spus-o prima oara in campania electorala din 2004 sperind, probabil, ca sint multe voturi de cistigat pe ulita gay a Tarii Romanesti. :-)

   Mi-am reamintit de ENORMITATEA asta acum citeva saptamini sau luni cind am vazut un fragment de discutie recent inregistrata intr-un studio tv, cred ca era cu Radu Moraru care il intreba, pe buna dreptate intrigat, de unde a scos acel procent de 20% homosexuali la romani? Basescu a hahait, a dat din miini si din cap, n-a vrut sa spuna de unde stie (cind vezi un sef de stat care se codeste sa raspunda unei intrebari, primul gind e ca trebuie sa fie pe-acolo ceva mari secrete de stat, servicii, spionaj, ca omul nu vrea sa riste fragilul echilibru planetar etc.), si, ca sa scape de insistente, a diluat-o zicind concesiv ca, hai, poate, n-or fi chiar 20%, dar 15% tot sint, sau 10%, nah,… ha-ha-ha… Moraru s-a uitat citeva secunde ca curca-n lemne, apoi a trecut la intrebarea urmatoare de pe lista.

   Nu-mi vine sa cred ca nu s-a gasit nimeni pina acum, vreme de zece ani de zile, sa-l faca sa spuna de unde a scos procentul ala aberant. Radu Moraru l-a luat om la om doar citeva secunde si Basescu a aruncat urgent peste bord 10 din cele 20 de procente (in loc de raspuns) numai sa scape cumva din strinsoare. E o prostie de proportii cosmice, o timpenie chiar mai mare decit aberatia cu man-made global warming. Toate statisticile existente, indiferent de rasa, popor etc. dau ceva in jur de 2%-3% homosexuali intr-o populatie oarecare, intrebati orice medic. Basescu nu poate sa dovedeasca cu nici un studiu afirmatia pe care si-o fi inchipuit-o aducatoare de voturi. Nu exista asa ceva.

   A existat insa o discutie pe tema asta in jur de 2003-2004 pe forumul – nemoderat – al ziarului ZIUA la care mi-am „adus aportul” si eu (vezi la p.s. una mult mai gogonata cu oameni de stiinta). Am vazut acolo citiva comentatori total inocenti la un articol in chestiunea homosexualitatii, dar mari patrioti, chiar romani verzi, si am zis sa incerc o gluma ca sa le vad reactiile. Prefacindu-ma foarte serios, le-am spus ca am citit un studiu mai putin popularizat – din motive care devin usor de inteles dupa ce il citesti – al profesorului universitar (si am inventat un nume romanesc, iar in loc de prenume am pus doua initiale precedate de dr. – combinatia asta suna teribil de convingator), care arata negru pe alb ca rata homosexualitatii la romani e de 20%, spre deosebire de toate celelalte popoare unde e in jur de 2-3%!!! Am mai adaugat ca nu se cunosc cauzele, nu exista explicatii pina in acest moment, toata lumea implicata in studiu a ramas masca, dar astea sint datele si cu astea defilam. Spre marea mea surpriza nimeni nu a izbucnit in ris, nimeni nu m-a injurat (v-am spus ca era un forum nemoderat), nimeni nu m-a contrazis, nimeni nu mi-a cerut un link, detalii… Citiva doar s-au minunat cu jumatate de gura, dar puteau ei sa puna la indoiala un studiu al prof. univ. dr. D. D. Stancu? Eram intre intelectuali, ce dracu!?

   De ce am ales 20%? Mi-am zis ca daca pun 10%-15% ar putea parea plauzibil si ratez momentul umoristic. Iar daca pun 30-40% suna a gluma de gradinita si iar ratez. Se vede ca am calculat bine. :-)

   Eu nu pretind ca de aici si-o fi luat Basescu cele 20% (desi prea e mare coincidenta), dar stiu ca uneori citea articolele si comentariile de pe forumul respectiv (nici nu e de mirare, prin 2003-2005 erau putine ziarele romanesti cu iesire la internet si posibilitatea oferita cititorilor de a comenta) pentru ca a si intervenit o data sub un articol cu o lamurire laconica, semnind „Traian Basescu, Presedinte”, iar IP-ul parea sa fie de la presidency.ro, sau ce avea el atunci la Cotroceni. De cite ori o mai fi comentat nu stiu, dar eu l-am zarit o data. Fiindca atunci majoritatea comentatorilor erau romani plecati prin America, faptul ca Basescu a aparut in multime nu a impresionat pe nimeni. Comentariul lui a trecut nebagat in seama, nimeni nu i-a zis ‘traiti!, nimeni nu s-a repezit sa dea cu periuta, nimeni nu i-a cerut autograf.

   Da, Traian Băsescu e un jucător de poker. Mai mult norocos decit priceput. Si asta doar pentru ca adversarii sint foarte slabi, iar unii atit de labili psihic incit el cistiga si cind nu ii intra cartea.

   P.S.
   Vezi aici o poveste despre un studiu publicat in 2010 in Science in care autorul pretinde ca a descoperit o specie de bacterii care folosesc arsenicul in ADN-ul lor in loc de fosfor.

   Dupa care (Basescu nefiind pe faza):

   Nov. 29, 2010.
   NASA announces a news conference „to discuss an astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life.”

 30. 1. Elena Udrea este o proasta cu sclipici. NU este o afirmatie, este o constatare verificabila.
  2. Elena Udrea nu stie sa se imbrace. Paradoxal, in ciuda Vuittoanelor si altor alea (‘Am cu ce, ma!…’) habar nu are ce este dress code.
  3. Daca Mircea Geoana este favoritul PSD pentru TB, pentru ca are conexiuni si intelegere la aliatul american, care sunt avantajele competitive ale Elenei Udrea in relatia cu America?
  4. Orice analiza subtila a motivelor sahistice sau pokeristice ale lui TB pentru a o promova pe Elena Udrea, este inutila atunci cand ne amintim de ‘talentul’ sau de ‘instinctele’ lui TB de a le promova, la modul ‘asa vrea muschii mei’, pe alte doua genii :) numite Anca Boagiu si Roberta Anastase. Ce naiba, ce om normal la cap si pe picioarele lui le-ar vota pe aceste sorcove?
  5. Mie imi este clar ca un candidat la presedentie, cu toate setarile curriculare si talentele necesare, este Cristian Diaconescu. Ar fi insa o fantezie sa ni-l inchipuim pe TB sa il promoveze, cu toate (sau tocmai din cauza asta) asset-urile pe care Cristian Diaconescu le are. TB da semne ca a inceput sa creada sincer ca este comandantul de neinlocuit, ca eventual poporul asta nu il merita… si nimeni nu are dreptul sa ii ‘ameninte’ dreptul de a tine timona.
  6. O mare si extrem de placuta descoperire, pentru mine cel putin: Gabriela Szabo, personajul politic in devenire. Nu vreau acum sa mentionez ce anume ma face sa cred in traiectoria sa politica, mai spun doar: de urmarit! Oameni cum sunt Gabi Szabo, Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu ar trebui sa fie avangarda unei schimbari a mediului politic romanesc,

  • Se imbraca bine si arata bine pentru varsta ei. Nu are complexe, e naturala in discurs. Cu un IQ mai ridicat, ar fi fost prima mea optiune pentru prezidentiale.

   • Ma rog, chestie de gust. Va trebui insa sa fiti de acord ca nu a auzit de dress code. Daca apreciati infulecarea de icre negre la micul dejun, atunci da, EU este un etalon al bunului gust. In rest, si presedintele Norvegiei o admira pe EU.

  • liviu, 2 intrebari ff simple:
   1. cate discutii directe ai avut TU cu Elena Udrea? [merge si cu persoane in care ai incredere, A3 nu se pune]
   2. intre A.Boagiu si D.Sova ce preferinte ai? [nu te intreb de cate ori ai vorbit personal cu A.Boagiu]. AI asistat vreodata la o dezbatere intre M.Mitrea si A.Boagiu? ai remarcat deferenta reciproca?

   • Asa curios?
    Cu intrebari asa de simple?

    S-ar putea ca tocmai de aceea sa nu existe raspunsuri, desi sincer le astept ca sa le citesc!
    Numai bine!

    • 1. Am lucruri mult mai bune de facut, decat sa ma conversez cu Elena Udrea (admit ca si reciproca este valabila :) ). Mi-ar fi placut sa scriu eu comentariul lui make, de mai jos, la 04/05/2014 la 21:39. Il adopt fara rezerve.
     In rest, daca esti atacat(a) de gazi si ciuvici, asta nu te face automat o persoana stimabila politic.
     2. Wow, chiar, ce-o mai face Sova? Acum imi dau seama ca (imi) lipsea ceva din toata debandada asta. Sova, Dan Sova, Ministrul Marilor Proiecte, unde-o fi disparut acum, cand tara are nevoie de competenta lui mai mult decat oricand?
     A. Boagiu si M. Mitrea si ‘deferenta’ dintre dansii: este normal cand doua mari spirite se intalnesc. Rezultatul este vizibil: un sistem de transport modern ca al nostru, ce stârneste invidia orișicui.

 31. Excelent articol, admirabil scris.
  Cred totusi ca doamna Udrea va avea sanse in politica dupa ce va implini 60 de ani, daca va avea rabdare sa adune pana atunci niste rezultate credibile si incontestabile (nu plimbari in pantaloni colanti pe bicicleta si salturi cu parasuta – poate totusi nu stie ce conotatii are acest cuvant in limba romana?), daca isi va face ordine in propria viata (Romania e o tara orientala, oricat o impingem si dorim in Occident, si, din pacate, o femeie fara constructie familiala nu va fi niciodata luata in serios), iar pletele blonde vor deveni o tunsură sportivă, argintie. Există femei politiciene ale experientei, nu neaparat foarte culte, dar care prin bunele lor intentii si spirit practic au reusit să duca tara lor in directia buna. Daca intr-adevar doamna Udrea are vointa si curaj, trebuie sa aplice aceste calitati in primul rand, cu modestie si seriozitate, la remodelarea propriei persoane. Adevaratul ei curaj ar fi sa stea in umbra doua decenii, atat cat dureaza… formarea unui tanar (!).
  Cat despre nou-lansatul hit verbal „manelizabil”, mi se pare o extraordinar de buna creatie lingvistica – nu vad nimic negativ in aceasta eticheta, deoarece manelele sunt un gen muzical foarte interesant si „catchy” (minus textele), cu indelungata perspectiva de dezvoltare nu numai in sudul Europei.
  Sunt intru totul de acord cu aceia care doresc sa-l citeasca mai des pe Vlad Zografi!
  Grete Tartler

 32. @Vlad Zografi

  In principiu, de acord cu cele spuse de Dvs. Cu unele comentarii.

  1. Ce carti avea / are in mana Traian Basescu? Asul lui din maneca pentru prezidentiale era MRU. Carte pe care i-a stricat-o cu mare eficienta gruparea Blaga – Florin Frunzaverde ( de aia Basescu nu-l iarta si-l taxeaza oriunde-l prinde).

  2. Ziceti de Udrea. Dar Basescu nu cu ea a inceput. A luat-o cu Fundatia Miscarea Populara – a pus in frunte un ilustru necunoscut. Apoi PMP – a pus si acolo in frunte un tinerel necunoscut.
  MRU a servit si el cauzei, pastrand un partid – FC- ca solutie de rezerva in caz ca nu ieseau actele pentru PMP. Normal, MRU acum nu vrea sa fie inghitit, are si el orgoliul lui , nu poate fi la nesfarsit sacrificatul de serviciu. Boc nu risca sa se mai implice, i-a ajuns, se multumeste cu Primaria Cluj. Cu cine atunci? PMP-ul ajunsese la 4-5% si se cantonase acolo. Ce solutii erau? Dupa mine doua:

  a) il aduci pe MRU, prin fuziune si il pui sef la PMP. Da, corect, frumos, dar eficienta s-ar vedea in 2016. Plus, cum am mai spus, si MRU e incapatanat dupa cate a patit in 2012.
  b ) aduci repede o „manelista” care te ajuta la alegerile din 2014. Adica Udrea. Udrea e adusa (vedeti ca nu e presedinte !) doar sa ridice procentele PMP, nu pentru prezidentiale.
  Asta e. Nu putem sa strambam din nas la manelizarea din PMP cand pe partea socialista s-a ajuns la ” votati-ne in 25 mai (n.b. la europarlamentare!) sa-l dam jos pe Basescu”

  3. La prezidentiale. Cum am mai spus, Basescu nu are deocamdata solutie. Stie ca poate castiga un candidat unic din partea dreapta, dar care poate fi ala? Antonescu poate fi o solutie – dar cu risc. Multi nu uita comportamentul din 2012. Plus ca nu ofera nicio garantie – eu personal nu-l voi vota. Atunci? MRU? Dupa hardaiele de laturi aruncate de Antena 3 , multi alegatori PNL au ramas si acum la unguente si kobe. Deci?

  4. Deci, dreapta nu are solutie acum la prezidentiale. Daca nu se iveste o solutie pana-n toamna – si nu vad cum – PSD va castiga tot. Presedinte, premier, parlament, DNA etc etc.

  Discutii despre Elena Udrea putem avea in continuare. :)

 33. Foarte bine,dar v-as ruga sa aduceti si argumente forte, care sa demonstreze ca Doamna Udrea este neexperimentata pentru acest post, ca se piteste in spatele Presedintelui Basescu si care, desi nu o spuneti in mod direct ne amintiti malitios ca ar fi amanta, sau ma rog pupila acestui Domn, uitand ca Presedintele este casatorit cu o Doamna (in adevaratul inteles al cuvantului pentru ca niciodata nu a raspuns nimanui pentru aceste mirlanii) ca are doua fiice mari, ca este destul de in varsta ca este in final Presedinte de tara, functie pe care se pare ca in Romania este singurul care o mai respecta. Nu aduceti argumente si desi va declarati anti-misogin se pare ca in ce priveste pe aceasta Doamna, sunteti! Ce nu ar putea avea Doamna Udrea si ar avea un Vadim Tudor sau Victor Ponta sau Crin Antonescu sau Mihai Ungureanu etc…? Carisma? Slava Domnului are mai multa decat toti! Experienta politica? Are, a fost vice la PDL ministru cu rezultate destul de bune in comparatie cu altii! Nu are darul vorbirii? Ba are si inca ce ii mai merge gurita! Parerea mea este ca poate fi un Presedinte la fel de bun ca oricare altul si cum de Presedinti barbati ne-am cam saturat de ce nu am avea Presedinte o femeie? Pentru ca e femeie tipa unii, pentru ca poporul roman nu e pregatit pentru asa ceva, tipa altii pentru ca e parasuta spune unul si tot asa. Aiurea nici unul dintre aceste argumente nu sta in picioare atat timp cat Marea Britanie a avut un prim ministru femeie mai barbat decat oricare barbat care nu a ezitat sa declare si sa poarte un razboi pentru apararea teritoriilor si a principiilor, atat timp cat Germania are astazi cel ,ai puternic cancelar in persoana unei femei cat state ca Marea Britanie si Australia sunt sau au fost conduse de femei. Elena Udrea poate fi un Presedinte bun si daca va candida o voi vota cu toata convingerea si increderea.

 34. @ gheorghe,
  nu e bine ce faci; te-ai expus, esti udrist/basist, si nu da bine.
  Mult mai cool e sa spui ca Udrea e o parasuta.
  Dar nu vine nimeni dintre acuzatori sa faca o comparatie intre ministeriatul Elenei cu a lui Aghaton ori alti ministri similari.
  Udrea e nesuferita. Nu iti ajunge? „femeia iti da viata/femeia te omoara” ne este mai drag decit argumentele tale.
  Fundatura, aclo vom ajunge cu Udrea; noroc ca il avem pe Ponta.

 35. Observ ca pe foarte multi carcotasi va deranjeaza strategia de campanie a d-lui Basescu si a PMP, dar presupun ca prin aceste practici si metode, care chiar uneori par cam penibile pt. electoratul de dreapta, care este mult mai educat si mai bine informat, se are in vedere atragerea de voturi si din zona stangii, care , vedeti bine cate procente are, tocmai pt ca intreaga lor campanie se bazeaza pe mincuni si maimutzareli ieftine!!!Vi se pare totusi ca plimbatul cu barca in ape mici si tulburi, se poate compara cu un salt cu parasuta???Nu ca isprava Elenei Udrea ar fi ceva ce m-ar da pe spate, dimpotriva!!!!Dar se pare ca, decat sa agiti stegulete si sa pupi obraji prin piete, mai bine ceva prin care sa iesi cumva din tiparele banalitatii, chiar si cu riscul penibilului!!!

 36. Ma amuza tare povestile astea cu Elena Udrea. Am urmarit emisiunea respectiva pe B1. Lui Basescu i s-au prezentat imaginile cu Udrea si a fost rugat sa le comenteze. Ce sa spuna omul ? „Nu-mi pasa de parasute ?” :-D A spus ca a fost curajos din partea ei ceea ce e un comentariu cat se poate de neutru relativ la respectiva imagine. Daca ar fi sarit Boc cu parasuta si ar fi spus acelasi lucru nu s-ar fi ofuscat nimeni.

  Deci ca sa rezumam povestea, Udrea a sarit cu parasuta, jurnalistii au urmarit-o cu interes, l-au rugat pe Basescu sa comenteze si pe urma s-au indignat ca comenteaza :-D. Amuzant deci, cum spuneam.

  Udrea stie sa se faca antipatica iar analizele politice care se refera la ea sunt viciate de aceasta antipatie.

  • Da, aveti perfecta dreptate. Mare parte din antipatia cu care populatia o priveste pe doamna Udrea este nejustificata, oricum, cu mult mai multa antipatie ar trebui priviti altii. Dar este un fapt ca e antipatizata. De ce trebuie promovata continuu o persoana care nu face decat sa ajute PSD-ul prin fiecare aparitie publica? Da, lumea s-a enervat pana si pentru ca a sarit cu parasuta. Irational, asa e. Reactie publica complet tembela. Dar ea exista. Poate fi ignorata? Da, daca se doreste sa li se dea puterea pe un platou lui Ponta si acolitilor lui.

   • si aceasta promovare este in buna parte o facatura a presei. Sa luam de pilda mult-comentatele fotografii ale lui Basescu cu Udrea pe plaja. Omul a facut poze si cu Cristian Preda si alti membri PMP care erau pe acolo. In presa a aparut doar fotografia lui Basescu cu Udrea. Promovare nu ? :-). Ceea ce este in schimb adevarat este ca Basescu nu se dezice de Udrea. Aceasta face parte din cercul sau de fideli.

  • salut doc. Daca n-ar exista opinia ca lovind in E.U. este lovit Basescu, am avea aceste comentarii?
   Putem gasi si alte explicatii [in plus]:
   1. un electorat misogin [mai ales in politica]. Voi crede contrariul cand voi vedea un partid condus de o femeie [PIN si Lavinia Sandru e doar un bad joke]
   2. o [oaresicare?] invidie a electoratului feminin.

   • O marunta precizare factuala – Mihai Damian nu e „Doc”. Acela este Miron Damian, fratele sau. Nu-mi mai amintesc exact care dintre dansii a avut amabilitatea sa ma lamureasca si pe mine, cu vreun an-doi in urma.

   • Misoginismul autohton este fireste o cauza a antipatiei fata de Udrea. Care este un politician mai bun decât multi dintre colegii sai masculi. Dar Elena Udrea are si ea o oarecare responsabilitate. Fiindca nu e nici pe departe un politician atat de bun pe cat crede ca este.

 37. 1.Caracterizarea facuta presedintelui este corecta numai partial.Paradoxul este ca Adrian Nastase a indreptat Romania la momentul potrivit spre UE, dar apoi a si departat-o prin modul de a fi in „toate”.Basescu a tinut Romania ,,indreptata” spre UE, ca mod de a supravietui politic mai ales dupa Criza, ca urmare a esecului promisiunii (apoi negate) cu sloganul ,,Sa traim bine”!
  Meritul de a fi acceptat sa piarda din popularitate ,,asumindu-si masuri grave care ne-au ferit de consecintele grave ale crizei” este ceva de ordinul unui FALS ECONOMIC inghitit de analisti, deoarece prin lipsa de calificare ECONOMICA, n-a inteles valoarea unui ,,proiect de reconstructie industriala”, ca proiect anticriza pe care i l-am oferit, dar l-a refuzat in 2010 si din nou, in 2011.Fie l-au ,,tradus” consilierii sai in mod intentionat, sau la fel de afoni in economie.
  Astfel, esecul sau este esecul nostru al tuturor: o Romanie esuata economic nu din cauza crizei ci a amatorismului prezidential si portocaliu in economie.Daca proiectul va fi evaluat (ca util si fezabil) de Guvernul Ponta, acesta va ingropa dreapta lui Basescu, pe un deceniu, in uitare.
  2.D-na Udrea nu are atit handicapurile inventariate de analist sau comentatori, caracteristice tuturor politicienilor de strinsura ai Romaniei si nici macar faptul ca a urcat treptele din cariera politica, pe „vrejul de fasole” politic, prezidential.
  Ea are handicapul ESECULUI portocaliu si prezidential economic, ca piatra de moara de gitul unei femei simpatice, inteligente si ENERGICE, pe care personal am cunoscut-o intr-o pauza a unei emisiuni, la TV.
  Ea are si handicapul neintelegerii si necunoasterii fundamentelor vietii si dezvoltarii economice la fel ca si presedintele si nu are ce oferi Romaniei altceva decit ,,tabloide” de imagine amorfe, gen tricotat, vizite la stina, salturi cu parasuta, etc. daca nu invata ,,economia dezvoltarii industriale”.Ele ar fi adecvate, NUMAI odata cu prezentarea/PROMOVAREA in campania electorala si a unui proiect de reindustrializare a tarii!Nu il are,dar il poate cere si i se va pune la dispozitie!Romania stagneaza din lipsa de investitori?Nu trebuie sa mearga in China sau America dupe ei.Acestia vin singuri, odata cu anuntarea publica a promovarii unui proiect care sa ridice competitivitatea/functionalitatea economica a tarii, catre indicele 1-10, ca al tarilor dezvoltate!
  Consiliul de Dezvoltare Economica initiat de Ambasadele tarilor investitoare in Romania, ar aduce sute si mii de investitori in Romania, daca d-na Udrea ar veni cu proiectul de crestere a competitivitatii economice nationale, peste cerinta lor (minima) de 10 unitati, fiindca acum Romania are un indice de competitivitate dezastruos, sub-african, de 74! Adica 74 de de grupe de BLOCAJE de toate felurile, stau impotriva functionarii optime, a aparitiei intreprinderilor noi si dezvoltarii lor!
  Iar Presedintele remarca ca d-na Udrea a sarit cu parasuta, in loc sa arate ca din mostenirea sa, se afla in insolventa peste 3200 de firme cu rol determinant in economie.Falimentul lor ar conduce la cresterea somajului cu 2-3 la suta procentual – ceeace face ca d-na Udrea sa aiba nevoie de un proiect de reindustrializare, care sa repare lucrurile!
  Ce l-ar costa pe Presedinte, sa-i transfere d-nei Udrea – ca adevarat sprijin politic, oferta proiectului meu, refuzata de dumnealui in 2010 si 2011 – si chiar daca nu sare din nou cu parasuta, dumneaei sa vorbeasca de nevoia si curajul de a evalua si implementa proiectul ca femeie politician-tehnocrat?Adica ceeace n-au facut Boc sau Presedintele. Acesta ar fi adevaratul curaj politic, care ar scoate opozitia din fundatura …prezidentiala!

  • Stimate Domn, în 13 decembrie 1999, când a fost admisă România printre țările candidate, nu Adrian Năstase era prim-ministru, ci Radu Vasile. Mai mult decât atât, eliminarea vizelor pentru Uniunea Europeană a fost amânată cu 10 luni tocmai datorită numirii lui Adrian Năstase ca prim-ministru, pentru că nu era clar în ce ape se scaldă. Singurul lui merit este că nu a deturnat România de pe drumul integrării europene, dar nu el a îndreptat-o într-acolo.

   • Nastase a inteles ca are cu mult mai mult de castigatat personal din mersul Ro spre UE…
    De aceea acum nu poate sa inteleaga si sa accepte ceea ce i se intampla desi este pe bune…

  • Stimate Domnule Eugen, apreciez articolul dumneavoastra si vreau sa fac si eu niste comentarii, cu respectul si stima pe care le meritati din plin pt eforturile dvs. de a se implica in salvarea economiei acestei tari si sunt convins ca piedicile pe care le-ati intampinat sunt reale, tot asa cum sunt convins ca Romania are multi specialisti pe care regimurile politice i-au ignorat, creindu-le mari neplaceri si frustrari… Pt ca, ce este mai trist in tara asta, decat sa incerci sa faci ceva util pt tara ta, mai ales la un nivel asa de inalt de proiect fundamental, si sa fii ignorat de niste politicieni obtuzi, ajunsi acolo doar pt niste interese marunte??? De mii de ori li s-a reprosat ca nu au nici un proiect de tara si guverneaza dupa ureche, dupa o zi pe alta, ca niste amatori, dar nici nu accepta sa se inconjoare de specialisti, oare de ce???
   Sfatul meu este sa mergeti la niste posturi serioase de televiziune, va recomand B1, Realiatea si, mai ales, Nasul Tv…Daca si astia va refuza, va rog sa ne informati si pe noi aici, ca sa tragem niste concluzii….
   Dar, cu tot respectul, va spun ca dak in 2011 nu se lua masura aceea dura si extrema de reducere a pensiilor si salariilor, in locul impovararii si mai apasatoare a firmelor private, cred ca stiti foarte bine ce s-ar fi intamplat cu sistemul privat si cu economia in ansamblul ei, dak dvs ati spus ca erau deja atatea firme in insolventa….Fapt pt care, regimul Boc, cel care in loc sa fie sprijinit de opozitie, ca fiind o masura de importanta si de securitate nationala, a fost sapat la temelie pana a cazut, pt ca sa le ia locul la putere??Cu ce scop???Sa repuna ei pe picioare economia pe baze sanatoase, nu???Nu sa fure tot ce se mai poate fura in tara asta, cu o lacomie bolnava!!!Si sa ne minta permanent!!!
   Va asteptati sa va preia proiectul guvernul domnului Ponta???Ce l-a oprit sa faca acest lucru pana acum???Ce l-a oprit sa continue investitiile atat de necesare pt Romanaia, cand ei au luat banii de investitii ca ca dea pensii si salarii la electorat??Ati pomenit un regim mai antinational???Ce i-a oprit sa ia masuri impotriva coruptiei generalizate???Aveti vreun argument , macar unul, ca sa merite sa sperati ca guvernul Ponta va va prelua proiectul , cand ei fac proiecte de autostrazi atat de necesare, pe la Cucuieti???Scuzati, dar acestia nu sunt amatori, sunt raufacatori si merita sa mearga la puscarie!!!
   De aceea, sunt din pacate nevoit -pt ca nu am incotro!–sa-l sustin pe Basescu, chiar daca nu o fac cu mare bucurie!!!!!Cel putin pana cand va apare o generatie de politicieni patrioti, credibili si profesionisti, care sa vrea sa faca mai mult pt Romania si mai putin pt ei!!!!Cu multa stima…

 38. Priveam un afis al „Miscarii populare”. Domnii Baconschi si Preda in fundal, stingheri(langa dl. Preda un alt domn plin de virtuti, dl Petrescu, fost subaltern al doamnei Udrea-un tip care a absolvit I.E.F.S-ul la Universitatea Ecologica, la ff, prin 2008), iar in prim plan expansiva si pusa pe fapte mari doamna cu pricina. Gata sa preia Romania si s-o „ridice”. De la podea, probabil. Ma intreb cu ce-o fi gresit Vanghelie de nu are si el „falitii” sai printre intelectuali! Ar fi o competitie pe cinste de orientare turistico-politica prin padurea fara de sfarsit a tranzitiei-echipa Vanghelie contra team-ul Udrea. Invingatorul salveaza Romania!
  E dramatic sa vezi ditamai intelectuali respectabili purtandu-i trena unei impostoare in toate cele. Cine crede ca „lichelele” noastre sunt mai bune decat ale lor, se inseala amarnic. Scopul nu scuza mijloacele, asa cum cred unii. De asta ne invartim intr-un cerc demagogic de 24 de ani.
  Iar raul cel mai mic nu exista.Pe Vox Publica, dl Cr. Teodorescu spunea ca absenteistii reprezinta interesele Moscovei(!!), iar Dvs sustineti ca dusul la vot are noima sa. Va bazati pe ceva probabilitati, ma gandesc, lucruri prea abstracte pentru mine. A mirarii insa e altceva-absenteistii si fumatorii par cei mai mari dusmani ai tarii asteia. In rest, toata lumea se duce la vot, traieste si moare sanatos.
  Unde ni sunt fascistii de odinioara!

 39. Practic Udrea se adreseaza prin gesturi unui electorat mai „ca*cios” sa zic asa. La fel ca Ponta. Nu pot sa nu fac paralela intre barca si parasuta. Rezulta ca Udrea nu va fi candidat la presedentie (celor mai de dreapta nu le plac nici barcile, nici parasutele…), ci doar atrage voturi pentru un partid.
  Ponta va candida?

  • Ce expresie tare am gasit, cu totul intamplator: „Barca cât este de veche tot mai trece-odată iazul/ Baba cât e de bătrână tot ar mai sări pârleazul” (Păstorel Teodoreanu).

 40. Vă propun un joc. Dacă în loc de Elena Udrea (femeie, relativ tînără și destul de arătoasă, dar și blondă pe deasupra) ar exista Elenu Udrea – adică bărbat, relativ tînăr și metrosexual, iar cele două persoane ar avea cam aceeași personalitate și cam aceeași evoluție pe scena politică, credeți că s-ar mai vorbi atîta despre fundătura Udrea?
  Uneori este foarte greu să fii femeie într-o societate în care există stereotipuri profunde de gen, chiar și la cei la care nu te-ai aștepta, mai ales cînd vreuna dintre femei reușește să se impună într-un domeniu dominat de bărbați.
  Poate nu am dreptate, dar vă provoc totuși să încercați să vă imaginați situația pe care v-am propus-o.

  • Pana sa apara Ponta tras cu barca de jandarmi nu prea erau multi care sa bage de seama ca Basescu a intrat cu cizmele in apa.

   Dar sa ne imaginam pe zana blonda care isi baga piciorusele in cizmele de cauciuc si merge prin apa… Mda… cred ca imaginatia unora se amplifica odata cu aparitia zanei si ramane insensibila la cea a barbatului care face acelasi lucru…

   Chestiune de perceptie, dar oare nu de aceea este folosita Elena Udrea?

 41. Autorul îi reproşează lui Băsescu că o susţine pe EU, deoarece nu ar fi credibilă. Se înţelege că nu e credibilă pentru Vlad Zografi (şi pentru mulţi alţii, mai mult sau mai puţin rafinaţi).
  Dar ce înseamnă a fi credibil?
  Pentru VZ înseamnă ceva manele, săritura cu paraşuta şi, în general, faptul că nu-i inspiră încredere.
  Dincolo de faptul că şi maneliştii votează şi în general, ca om politic trebuie să fii în primul rând cunoscut, poate că pentru Băsescu crediblitatea îneamnă altceva: certitudinea că EU păstrează orientarea euro-atlantică şi independenţa justiţiei.
  Poate că pentru el este suficient doar asta.

 42. Elena Udrea e o simpla tuta cu o educatie precara si o incultura crasa, ambele dovedite cu asupra de masura de cand e pe scena politica. Nimic nu o califica sa candideze nici macar pentru consiliul local al comunei de unde provine. Nu are cariera profesionala, nu are nici un fel de realizare pe cont propriu. Tot ce a obtinut a obtinut prin intermediul barbatilor cu relatii si bani. E o neica-nimeni pe care presa a facut-o cunoscuta fiindca epateaza, atata tot. E tipica aparitiilor din Libertatea, Click si Ok magazin, fata de la pagina 5 etc. Cariera ei politica se va dilua pana la disparitie odata cu plecarea marinarului, la fel cu cea a unei alte tute, Elena Basescu. Sa nu facem statui unor personaje grotesti. Toate femeile promovate de Basescu sunt niste caricaturi politice, cu exceptia notabila lui Macovei, dar ea era deja cu o cariera solida in spate cand a acceptat sa intre in politica. Singura femeie cu greutate si cu o imagine extraordinara din politica de dupa 1989 a fost Mona Musca. O rara avis, si tocmai de aceea a fost data la o parte cu atata brutalitate de colegii ei.

  • As spune ca mai exista o femeie tanara care a fost lansata de Basescu si a confirmat.

   Pana la urma nu toate persoanele lasate confirma intimp – ca de exemplu Ciobea!

   Asa ca Basescu a reusit sa lanseze multi oameni, poate este presedintele care a colaborat cu cei mai multi experti, sau persoane cu extrem de difereite puncte de vedere, de la care a luat ceea ce a considerat ca poate sa foloseasca si a mers mai departe. Din punctul meu de vedere a procedat ca un lider, poate uneori ca un vampir!

   C’est la vie

 43. Părerea mea e că Băsescu împuşcă mai mulţi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, precum Caligula cu senatorul numit de el, îi face pe unii şi pe alţii, destui, să se facă de cacao, aprobând plini de zel orice idee, cât de tâmpită, care vine de la Vodă. Pe de altă parte, precum în bancul cu rabinul şi capra, pregăteşte terenul pentru adevăratul Salvatore de la Patria, George Maior.
  Zic şi eu.

 44. Ponta si-a inceput campania prezidentiala si umbla prin tara pe banii contribuabililor ca premier.
  Dar lumea este scandalizata ca Elena Udrea a sarit cu parasuta.
  Sa se initieze o comisie parlamentara sa vedem de unde avea parasuta!
  Caci toti scandalizatii de Udrea vor vota cu oamenii lu` dottore, si lasa opozitia pe marginea prapastiei :P

 45. Elena Udrea e doar un vector de imagine pentru un grup țintă care nu cred că citește contributors și care până acum nici nu s-a prezentat la vot probabil. Cred că nu folosește la nimic o critică a ei convergentă cu cea a lui Ponta la vreme de campanie electorală. După cum nici nu strică.

  Eu cred că și între maneliști sunt oameni serioși, responsabili pentru familia lor și cei din jurul lor, dar care așa se distrează ei în mediul lor. La fel cum și între ascultătorii de Bach sunt inși superficiali, snobi fără nimic altceva, egoiști, self-centrați, care au doar pretenții fără a oferi nimic altora.

  gânduri bune,

  • Cu respect va contrazic.

   Daca asculti Bach poti fi snob, dar nu ai cum sa fii caracterizat ca superficial. Bach patrunde si sufletele uscate (ceea ce nu se intimpla cu muzichia incremenita-n canoane a ortodoxiei)

   • Da, n-am fost foarte atent la cuvinte prea mult în comentariu, însă cred că ați înțeles ce am vrut să spun. Am fost la nunta unui fost student, om simplu, unde se ascultau și manele, așa era familia extinsă, nu ne alegem rudele, și am fost și la nunta unui coleg de serviciu unde am întâlnit o situație asemănătoare. Amândoi oameni morali, de caracter, bine crescuți.

    gânduri bune,

   • Snob = „(Persoană) care admiră și adoptă fară discernământ și cu orice preț tot ce este la modă. — Din fr. snob. „. Eu zic ca sunt multe asemanari intre snob si superficial. Si nici nu cred ca Bach patrunde in orice suflet (a nu se intelege ca eu ascult Bach :)) ).

 46. Articol bun dar ipotetic. E foarte putin probabil ca Elena Udrea sa candideze anul acesta, nu ca n-ar avea ambitii dar si ea si Basescu sunt realisti. Greu de spus cine va candida din partea PMP, se vehiculeaza numele lui Cristi Diaconescu, Dacian Ciolos e si el o posibilitate. Partea cea mai proasta e nu exista nici un candidat providential care sa uneasca opozitia. Nici Basescu nu a fost un tip providential, a castigat initial pe seama votului masiv anti-Nastase iar acum 5 ani era practic perdant, noroc ca Geona a intrat in scaldatoare lui Vantu amintind lumii ce inseamna PSD.

  • Prerea mea este ca nu poate exista vreun candidat providential, pe care sa-l simta electoratul ca ar fi cumva //Mesia// al acestei natiuni, in sens aproape religios, mistic, as putea adauga…Am fi putut avea doar un electorat providential sau un popor providential, si atunci nu am mai fi avut o problema cu liderii..Cat despre venirea la putere a lui Basescu in 2004, nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat cu Romania, dak ar fi castigat Geoana…probabil ce se va intampla la toamna dak v-a castiga Ponta….Cat despre Ciolos, Macovei,Diaconescu, toata stima si sustinerea, dar mi-e teama ca avem in continuare novoie de un lider bataios, care sa coboare in arena si sa sustina lupta dura impotriva mafiei…Un presedinte european cum a incercat de ex sa fie Emil Constantinescu, a pierdut lupta in mod jalnic si frustrant, cu aceste hoarde securisto-comunisto-mafiote, care stapanesc aceasta tara, la toate nivelele…Se pune problema de razboi total cu mafia si coruptia, altfel, nu vom avea si nu vom dori niciodata un presedinte european, pana cand legea, ordinea si adevarata democratie nu se vor instaura in tara aceasta!!!Iar unii trebuie fortati sa accepte aceasta cale, nu trebuie scarpinati in coarne, ca dak sunt prosti, inculti si cretini, ei sunt poporul si trebuie sa le respectam opiniile si intentiile de vot!!!!Cu stima….

 47. Am citit tot articolul si inca n-am aflat de ce Elena Udrea e o solutie proasta. In afara ca e blonda si, in asertiunea autorului, „manelizabila”, nu am gasit nimic.

 48. Draga Domnule Zografi,

  In democratiile emergente figurile carismatice – gen Basescu – fac cariera!
  Sansa RO a fost, asa cum ati spus-o si Dvs. in articol ca a intarit statul de drept, a indreptat Ro catre occident si asta a facut ca directia de crestere a democratiei sa fie un trend crescator.

  Numai dupa consolidarea statului de drept si a democratiei se poate ajunge la o noua etapa in care Presedintele poate sa fie altfel! Ro inca nu este acolo, RO mai are de mers si este intr-un pericol maxim sa fie trasa inapoi!

  Omul Basescu face cat poate – cred ca a ajuns la momentul in care altii ar trebui sa preia faclia democratiei si sa mearga mai departe.

  Omul care poate sa fure faclia este Ponta – si atunci ne ducem sigur catre Rusia – sau omul care poate prelua elegant stafeta este Monica Macovei si atunci trendul de intarire al democratiei si al statului de drept si orientarea catre occident se mentine!

  Nu mai aruncati cu proiectile intr-o zona care este acum aproape stinsa – zau ca nu are sens

  Sa mergem inainte si sa sa privim constructiv!

  Dar mai ales atentie la marile pericole si nu salturile cu parasuta care nu sunt semnificative!

 49. Felicitari, domnule Vlad Zografi, pentru cei peste 11.000 de cititori! Si felicitari si cititorilor, care, iata, dovedesc ca stiu sa aleaga! Ma temeam ca ceea ce atrage un numar mare de cititori sa nu fie doar: numele arhi-cunoscut, titlurile incendiare, un anumit tip de filosofare lacrimoasa sau, dimpotriva, taiosenia „cu barda la briu”. Vlad Zografi a scris unul dintre putinele articole demne de un scriitor de foarte buna calitate, care nu se erijeaza in analist politic si nici nu vrea sa fie „impartial”, dar vede exact si descrie magistral. Se spala astfel rusinea multor, foarte multor scriitori romani contemporani care-si folosesc atuurile stilistice in scopuri neoneste. Ma bucur enorm ca oamenii incep sa aprecieze acest tip de atitudine si de scriitura, foarte rar practicate in Romania. Inca o data, felicitari!

  • Acum ca tot ati produs un paragraf plin de elogii si pe deasupra sunteti si autor pe Contributors, puteti sa argumentati putin aprecierea dvs. fata de articolul domnului Zografi? Pt. mine, de exemplu, este necesar sa stiu motivatia dvs. Asa este normal si educativ. Nu?

  • Luminita, felicitari si tie…/…Ca simplu cititor de rand ce ma aflu, apreciez comentariul tau extrem de corect la adresa d-lui Zogarfi, dar mai ales, cel referitor la tagma scriitoriceasca si a intelectualilor in general…Romania are mare nevoie de cultura, dar are nevoie ca oamenii de cultura sa coboare in arena si sa se impuna, atunci cand tara se afunda atat de adanc in mocirla ignorantei si minciunii, jalnici adepti ai culturii burtii pline si a creierului amortit si ai manelei ca forma suprema de traire artistica!!! Si sa-l intrebe pe d-l Ponta, primul ministru al Romaniei, de ce asculta manele pe telefon!!!!Cu mult respect….

  • „rusinea multor, foarte multor scriitori romani contemporani care-si folosesc atuurile stilistice in scopuri neoneste” – asta e din categoria simtz enorm si vaz monstruos. Nenea Iancu e ubicuu, chiar si la Puerta del Sol.

   • Din pacate, nu pot sa nu observ ca exista in tara asta o gramada de chibiti, care in loc sa urmareasca fondul problemei, cauta disperati sa se puna deasupra tuturor, speculand greseli inchipuite de mintile lor sclipitoare, doar-doar vor fi si ei remarcati de cineva…Stimate domn,toti avem o limita de cultura si de intelegere, da nu iesim ca paduchele in frunte, sa ne facem de cacao!!! Nu vreau s-o apar pe Luminita Marcu, dar genul acesta penibil de interventii, cand vrei sa arati ca esti destept si reusesti tocmai contrariul, mai bine taceai, ca oricum tot anonim ramaneai…

 50. ..”Asta e tragedia noastra: exista in Romania o forta malefica atat de mare, avand radacini atat de adanci si ramificatii atat de vaste, incat numai un om cu temperamentul si pornirile lui Băsescu i s-a putut opune”……mofturi domnule! forta malefica este doar scuza la neimplicare…vrei sa dispara forta malefica ? – sufleca manecile si intra in joc..implica-te!..ai idei?! – lupta si pune in practica..convinge lumea ca stii si poti..asta e joaca democratica : cine are pxxx fxxx, cine nu face barfa!..sau inventeaza cuvinte noi…

  • M-ati dibuit: sunt un moftangiu! Dar convingerile dvs ferme nu ma au in vedere doar pe mine. Conform judecatii dvs, n-ar trebui sa faca observatii politice decat cei nemijlocit angajati – adica nu-i permisa nici o privire de la distanta. Apoi, legatura pe care o faceti intre sex si democratie nu mi-a trecut pana acum prin minte, asa ca ma vad obligat sa va multumesc pentru revelatia oferita. Pe cuvinte – mai vechi sau mai noi – n-are rost sa va suparati.

 51. D-le Vlad , salut nivelul de cultura si civilizatie,ma bucur ff mult ca inca mai avem de la cine invata cate ceva, spre mare deosebire de unii pretinsi critici, care-si ocupa timpul, comentand pe margine, ca in poiana satului….Mult respect din partea unui nevolnic carcotas….

 52. Nici nu stiu daca faptul ca o sa spun ce o sa spun ajuta. LA cum merg lucrurile acum eu as zice ca planul presedintelui de a trimite PSD-ul si stanga intr-o fundatura functioneaza perfect. Si e superb sa vezi ce bine musca din momeli Ponta, Dragnea si ceilalti. Pt ca cine isi imagineaza ca Elena Udrea va fi si candidat la prezidentiale in noiembrie se inseala amarnic si inseamna ca nu l-a cunoscut suficient pe omul politic Traian Basescu.

  Elena Udrea e folosita ca „paratrasnet” (sper sa nu nasc cine stie ce conotatii) pentru loviturile stangii, lovituri cu care nu fac decat sa-si rupa dintii. Si la fel ca in episodul „draga Stolo” cu o luna inainte de prezindentiale il vom vedea pe Traian Basescu shiftand tot electoratul sau catre Daniel Morar. E ceea ce cancelariile occidentale si mai ales SUA doresc conform Elenei Fati care are surse destul de bune. :)

  Deci nu va impacientati foarte tare cu d-na. Udrea. D-na. Udrea are anduranta si rezistenta si in plus fiind femeie, orice lovitura asupra ei din partea unor grobieni precum Ponta, Dragnea si ceilalti ii face sa para si mai respingatori in fata electoratului educat de dreapta. Lucrurile sunt facute cu cap si mai ales cu fler de presedinte. Eu unul sunt convins de asta. Nu e deloc stilul Basescu sa nu vina cu o rasturnare spectaculoasa de situatie si sa ne trezim ca o sustine pe Elena Udrea pana in ultimul ceas.

  Din pacate nu stiu daca fac un bine dezvaluind asta, pt ca sunt sigur ca si strategii stangii citesc ce scriem noi pe-aici…

 53. Foarte pertinent articolul domnului Zografi . Eu cred ca tropismul politic actual al Presedintelui pentru Doamna Udrea este dat de faptul ca DOAR in Elena Udrea poate avea incredere in caz ca …Este deci o „optiune” obligatorie pentru Presedinte chiar daca stie in sinea lui ca e una , pe datele actuale , perdanta cat priveste sansele la Presedintie ale Doamnei Udrea . Daca ne departam insa un pic de „scena ” si privim lucrurile printr-o lentila care indeparteaza , ne situam intr-un punct , sa-i zicem Aleph , ca Nichita , de unde , oarecum paradoxal , se vede mai bine …esentialul . Din acelasi punct sau din altul asemenea , la fel de indepartat , se vede si de la , sa zicem , Washington ; altfel ce rost ar avea „chemarile la ordine ” extrem de rusinoase pentru un stat democratic cum e considerat Romania DE JURE (dar nu si de facto ) ?! A-i chema la „discutii” pentru a fi „vigilenti ” pe cei ce conduc C. S. M.-ul sau M. A. E . ori Justitia de catre a saptea spita de la roata (nici macar nu exista ambasador de o perioada absolut nerezonabila ) echivaleaza cu o intrezarire a rezultatului votului din toamna aceasta la prezidentiale din punctul numit Washington , pe DATELE ACTUALE , date pe care Administratia S.U.A. le au in vedere si in mod mult mai detaliat decat majoritatea romanilor . Numai ca actiunile „in forta” ale D.N.A. -ului si ale catorva judecatori (majoritatea din Capitala !) , au un efect pervers asupra majoritatii votantilor , efect pe care americanii nu-l iau in calcul la adevarata lui valoare la …urne . Aici este nevoie de lentila macro , care apropie . Caci ” haiducii ” au avut intotdeauna priza la mase , chiar (mai ales !) cu potera pre urmele lor .”Raul si ramul si chiar codrul (chiar drujbarit , razuit si vandut la export !) ii sunt prieteni „bunului roman” , indiferent de ceea ce intelege romanul prin …”bun”. S-ar parea ca atat Presedintele actual cat si sustinatorii lui occidentali ignora (sau nu se pot opune curentului ) aceste efecte perverse ale Justitiei „en -gross” , la „tot carieru” numit Romania ; care cartier este desigur avid de paine si circ (in ultima vreme am auzit ca s-ar „baga” si ceva aripioare !) dar , de votat , e posibil sa voteze …pervers pentru cel ce ofera …circul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro