joi, martie 23, 2023

TREI ÎNTREBĂRI. Ati auzit de meteoritul căzut deasupra Iașului?

Mai intâi aș vrea insă să recunosc că sunt influențat de apartenența la familia British Medical Journal (www.bmj.com – ediția in limba română apare la noi de peste 25 de ani!). Ultimul număr din an – numărul de Crăciun- publică articole serioase pe teme aparent neserioase: o arhivă a acestor articole este accesibilă aici.

1.Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea?

Răspuns: știrea că un meteorit a căzut deasupra Iașului, meteorit care ar fi ricoșat de pe acoperișul unei case și din care s-au recuperat fragmente ce au fost fotografiate și analizate de un celebru fizician local! Citiți aici

(NB: unii au sugerat ca era vorba doar de vidanjul toaletei unui avion de calatori, fapt neverificat!)

Totusi problema e ca vestea cu meteoritul se leagă de teoria unui grup de cercetatori precum că virusul SARS-CoV-2 ar fi provenit din spațiu (citiți aici și aici) Teoria a apărut in Advances in Genetics, o carte editată de Elsevier!

Iată că lucrurile se leagă! Fake news-urile iși au logica lor și nu degeaba unii astrobiologi cred in Panspermie.

2.Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte)(din domeniul dvs de preocupari) a anului 2020?

Răspuns: Într-o lume deprimată, înfricoșată zilnic de pandemie, de internări obligatorii ale celor PCR pozitivi, idiferent dacă sunt sau nu simptomatici, sau de interzicerea internărilor în secțiile non-Covid fără teste pentru anticorpi s-a ivit în National Geographic un articol care poate fi rezumat la ideea : “În Univers Viața e inevitabilă!” – vedeți aici.

De fapt, articolul original, la care face referire National Geographic, este ceva mai complex și mi-a fost imposibil să-l parcurg, dar cei interesați îl pot consulta aici.

3.Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitor ?

Răspuns: politizarea științei! Pierderea raționamentului..

Afirmam intr-un articol :

“Nu suntem îngeri, ci suntem oameni și de aceea greșim! De altfel, conceptul „To Err is Human” a fost promovat și de grupul nostru de la Iași (detalii pe www.ispro.ro). Însă oamenii au un dar: sunt raționali! “ Mi-e teama deci de pierderea acestui dar!

Termin cu un citat din BMJ: “When good science is suppressed by the medical-political complex, people die!” Merită citit aici

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Trec peste „evenimentul” cu meteoritul de la Iasi. Stirea asta e la fel de credibila si interesanta ca si cea despre descoperirea caciulii lui Decebal intr-un tunel dacic din Bucegi.
    Merita insa atentie observatia despre politizarea stiintei. Cred ca stiinta adevarata nu poate fi politizata: n-ai cum sa interpretezi politic teoria relativitatii sau tabelul lui Mendeleev. Stiinta schioapa, ideile „stiintifice” care incep cu „credem”, „nu suntem siguri”, „s-ar putea ca”, aduse la televizor de „savanti” ca Tedros Ghebreyesus sau Streinu Carcel, astea da, pot fi politizate intens.
    Inclin sa cred ca domnu’ Tedros a facut mai mult rau decat coronavirusul si, in afara de Trump, nimeni nu i-a spus ca nu are ce cauta acolo.
    Asa s-a ajuns in situatia paradoxala in care o tehnica politica specifica regimurilor totalitare – si anume cultivarea fricii – sa fie preluata si aplicata cu frenezie la nivel global. Asta e un element nebagat in seama despre 2020. Ar mai fi inca unul: daca ar fi sa caracterizez anul 2020 in 3 cuvinte, i-as spune „anul prostului harnic”. Parca niciodata, oameni ca Vela si Arafat n-au fost atat de activi si de mediatizati pe termen lung. (Viorel si Vulpita nu dadeau, totusi, ordonante militare!).

    • Ati comentat rautacios si nedrept despre restrictiile considerate necesare pentru neraspandirea unei pandemii. Masurile globale luate in acest an 2020 sunt aceleasi care au oprit in cele din urma gripa spaniola acum o suta de ani. Ar fi putut sa fie groparul intregii omenirii daca masca si pastrarea igienei nu ar fi fost aplicate inca de atunci, cam cu aceleasi indicatii ale autoritatilor, dar cu mult mai putine mijloace de comunicare (in principal ziare). Nu asta este politizarea stiintei. De ce nu vorbiti despre asasinarea unui fizician nuclearist iranian pe motiv ca participa la programul lor nuclear, ca exemplu de politizare a stiintei? Cel putin asa a considerat American Physical Society cand a protestat fata de acest asasinat.

  2. „3.Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitor ?
    Răspuns: politizarea științei!…” = Vannevar BUSH

    https://en.wikipedia.org/wiki/Vannevar_Bush#Office_of_Scientific_Research_and_Development
    „On June 28, 1941, Roosevelt established the Office of Scientific Research and Development (OSRD) with the signing of Executive Order 8807.[44] Bush became director of the OSRD…
    the OSRD had a broader mandate than the NDRC, moving into additional areas such as medical research[45] and the mass production of penicillin and sulfa drugs.”

  3. Stimate Domnule Doctor,
    Cred ca ar fi bine ca fiecare persoana sa se preocupe de lucrurile la care se pricepe. Relatarea potrivit careia un fragment de meteorit ar fi „ricosat pe acoperisul unei case” este halucinanta si dovedeste falsul. Un fragment de meteorit nu este o nuca scapata din cioc de o cioara, care sa se rostogoleasca pe acoperis, ci este un corp care se deplaseaza cu o viteza extraordinara, din care cauza arde sau explodedeaza in atmosfera inalta, datorita frecarii cu aerul. Daca acel fragment ar fi ajuns pe acoperis, l-ar fi perforat cu siguranta. Nu contest ca este posibil ca un meteorit sa fi explodat deasupra Iasiului. Asta se poate intampla oriunde in lume. Dar daca au fost recuperate fragmente din el, de ce nu a fost ceruta opinia unor persoane care au mai vazut meteoriti la viata lor, si care chiar stiu despre ce vorbesc. Sunt multe astfel de persoane in lume, iar una este chiar presedintele senatului UAIC (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=YaCAhlYyrI4)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Traian Mihaescu
Profesor universitar, medic primar pneumolog, Clinica I de Pneumologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro