Există un fir roșu care leagă răspunsurile mele la toate cele 3 întrebări: schimbările tectonice care remodelează lumea de azi, prin amploarea lor dar și prin viteza lor incredibilă. Lumea în care am intrat în decembrie 1989 nu mai seamănă deloc cu cea de acum. În fapt, paradoxal, în destule privințe începe să semene tot mai mult cu cea pe care am părăsit-o atunci. Într-o carte apărută de curînd, „Soră Lume”, Ana Blandiana scrie că vechile certitudini pe care ne bazam atunci cînd făceam distincția între bine și rău aproape s-au evaporat. „Globalizarea a șters contururile, a desființat granițele, a amestecat totul într-o pastă greu de definit și imposibil de analizat” iar „cenzura politică a unora și corectitudinea politică a celorlalți aproape că nu mai pot fi deosebite și e imposibil de spus care falsifică adevărul mai rușinos„.
1. Pandemia a avut un impact major asupra existenței noastre pe multiple direcții. Între acestea este și una mai puțin discutată: ascensiunea criptomonedelor, între care Bitcoin-ul este cea mai cunoscută. „Bitcoinul cîștigă revoluția monetară Covid-19„, își intitulează istoricul Niall Ferguson articolul din 15 decembrie scris pentru Bloomberg. În paralel, China anunță lansarea yuanului digital (DCEP), versiunea digitală a monedei sale oficiale. Evenimentul marchează un asalt frontal al Beijingului asupra dolarului, adică asupra dominației Statelor Unite asupra sistemului financiar internațional. Cu șanse deloc neglijabile pentru că, pe de o parte, China are cel mai avansat sistem de plăți digitale din lume (în 2019, 80 de procente din plăți au fost efectuate fie prin sistemul WeChat Pay de la Tencent, fie prin Alipay de la Alibaba) iar pe de alta pentru că va încuraja țările implicate în giganticul său proiect Belt and Road Initiative dar și țări ca Iranul, aflat sub sancțiuni impuse de Washington, să utilizeze această modalitate de plată în tranzacțiile lor financiare. Dacă Beijingul cîștigă și această bătălie (deja prin utilizarea unor tehnologii avansate a erodat semnificativ superioritatea Americii în plan militar) demersul său de obținere a hegemoniei globale va fi aproape imposibil de oprit.
Deși ambele aparțin categoriei criptomonedelor Bitcoinul este în fapt antiteza DCEP. Primul a fost lansat din dorința de a separa banii de stat, de sistemul financiar oficial. În timp ce yuanul digital se află la polul opus, rostul său este de a centraliza sub control chinezesc finanțele lumii. Cine va cîștiga această bătălie e încă greu de spus. Însă, oricum, avertizează Niall Ferguson, „va fi o lume fundamental diferită atunci cînd toate plățile noastre vor fi înregistrate, stocate la nivel central, urmărite și analizate de algoritmi bazați pe Inteligența Artificială – indiferent dacă în spatele acestora se află Amazonul lui Jeff Bezos sau China lui Xi Jinping„.
2. M-am oprit asupra unei cărți care deși tehnic a apărut în septembrie 2019 este extrem de relevantă pentru evenimentele din anul 2020 care au răvăși America și au avut reverberații în întregul Occident: noua revoluție culturală, sub semnul Black Lives Matter și promovării așa numitei „Justiții Sociale„. A apărut sub semnătura lui Douglas Murray, Editor Asociat al săptămînalului britanic The Spectator și se numește „The Madness of Crowds: Gender, Race and Identity„. După cum scrie autorul golul lăsat prin colapsul marilor narațiuni, în primul rînd a religiei, a fost umplut de noile religii seculare inventate și promovate de curentele progresiste neo-marxiste avînd ca direcții majore homosexualitatea, feminismul, rasa și transgenderismul, cărora autorul le rezervă cîte un capitol separat încercînd să identifice cauzele unor simptome vizibile la tot pasul. O observație importantă este aceea că toate aceste excese bulversante la care asistăm astăzi au avut inițial la bază campanii legitime în favoarea demnității și drepturilor omului. Și exact atunci cînd se părea că intrasem în normalitate, că toate aceste aspirații se împliniseră am avut parte brusc de o explozie care a transformat societatea occidentală într-un teren pentru violente și absurde bătălii identitare. În acest punct Douglas Murray îl citează pe filosoful australian Kenneth Minogue, care vorbește despre Sindromul unui Sf. Gheorghe ieșit la pensie care, după uciderea dragonului, a ajuns în criză de lupte glorioase așa că a început să inventeze cauze în favoarea cărora să se bată cu aprindere. Deloc surprinzător cartea lui Douglas Murray a stîrnit reacții virulente. De pildă, a fost etichetată drept un „un vehicul al propagandei naziste”, o „versiune academică a Mein Kampf-ului lui Hitler”. Ceea ce nu face decît că confirme analiza autorului.
3. La fel ca în 1989 ne aflăm într-un punct de cotitură istorică, cu multe ancore externe pe care ne bazam grav deteriorate. De pildă UE, mai ales sub presiune germană, se află pe punctul de a semna un amplu acord comercial și de investiții cu China. Este un pas hotărîtor care servește perfect demersului Beijingului de decuplare a Statelor Unite de Europa, motiv pentru care a și făcut numeroase concesii tactice. În aceste condiții, deși formal va mai exista pe hîrtie alianța transatlantică se va dezintegra treptat pentru că în ciuda schimbării de administrație există la Washington un consens bi-partizan care vede în China un adversar existențial pentru America. Intrăm astfel într-o zona fluidă din punctul de vedere al aranjamentelor de securitate de pe continent dar care ridică și semne de întrebare privind viitorul model de societate dominant într-o lume profund schimbată. Toate aceste lucruri pun România în fața unor provocări majore. Iar un factor agravant este mediocritatea îngrijorătoare a liderilor noștri politici actuali. În ceea ce privește speranțele, acestea se leagă mai puțin de ceea ce s-ar putea întîmpla la noi ci de o eventuală miraculoasă trezire la realitate a lumii occidentale care să oprească procesul de dezintegrare care o macină din interior. Însă, din acest punct de vedere, optimismul meu este destul de rezervat.
Alexandru Lăzescu
Liderii nostri trebuie sa tina aproape de SUA, insa Romania s-a transformat în câmpul de bătălie dintre sino-progresisti si cei care doresc să mențină vie ancoră democratiei si libertății. Din pacate, Europa este invadată de cancerul neo Marxist, atât în marile cancelarii, cat mai ales la Bruxelles. Va fi foarte greu de luptat cu acest nou curent ideologic, pentru ca Romania depinde foarte mult economic de UE. Vedeti ce presiuni s-au făcut si ce scremete au existat pentru un acord post-Brexit, în condițiile în care UK este o mare putere si teoretic poate sa stea si fara acord. Va imaginati Romania sau alta tara UE , in afara UE? Solutia este ITM avand sprijinul SUA. Eu asa vad lucrurile. SUA este prea puternica pentru a ceda in fata noului curent progresist, deoarece are cele mai puternice institutii independente, lucru care nu exista in Europa.
O lume , in care cistiga China sau indiferent cine ,nu are nici cea mai mica sau neinsemnata valoare fara atasarea notiunii de respectare a statului de drept .Doar un sistem, global , ce se bazeaza pe aceasta notiune , ce trebuie si ea adusa la zi , adica procedurile si legile ce vor trebui modificate pentru a face flexibila aceasta lume a statului de drept ,poate rezista timpului .Indiferent cit de puternic esti sau crezi ca esti si cel mai mic firicel de vint te poate distruge . Imparati pe care lumea nu puteau sa-i mai incapa .. ca sa aducem in atentie un vers celebru , fara a reusi sa conceapa o statalitate in care domnia legii sa fie ca o regina pe tabla de sah a umanitatii , nu au reusit decit o efemera stare de putere , dar pentru eternitate sau dovedit neputinciosi . Ceea ce ne ofera noua ,celor ce facem parte din UE , acesta forma globala de convietuire aflata in sfera noastra de intelegere europeana , va trebui extinsa la intreaga umanitate . Desigur , acum poate parea un amalgam de vorbe, de idei , ce uniformizeza multe dintre principiile ce stateau la baza unui capitalism salbatic , de forma scapa cine poate , dar nu este asa .Oferta este mult prea generoasa si pune in prim planul ei decizia economica ce cuprinde , asa cum se vede deja , bunastarea tuturor , bunastare aflata nu sub forma decizionala a unui – conducator iubit – ci sub forma economica a creerii de spatii de tot felul , plecind de la productie , transport , desfacere , cu toate formele lor de existenta . Costurile vor scadea dramatic , sanatatea poate fi oferita tuturor aproape instantaneu , libertate de miscare va fi si ea parte a acestui deziderat , punerea tuturor cunostiintelor , de orisicare fel , la un loc , va determina un progres nemaivazut peste tot in lume . Mebrii UE au inteles primii acest lucru si se comporta deja ca atare . Romania , este in acest moment la o rascruce de drumuri , dar ceea ce se va intimpla in tara , in viitorul imediat , va va surprinde si ne va surprinde pe noi toti . O alta lume se naste . Sa ne inchipuim doar , o societate unde nu mai ai cum fura , unde toate cheltuielile vor fi la vedere , parte a digitalizarii totale . Dispare si cotetul ciinelui unde ascundeai banii si salteaua cea doldora de firfirici , la care te uitai cu jind , dar si cu frica sa nu dispara peste noapte .Lasing gluma la o parte ,am dori ca totul sa se intimple cit mai repede .
La punctul 1 cred ca la fel de periculoasa este inițiativa Facebook de a emite o moneda digitala, Libra, ceea ce ar putea fi un atac mortal asupra sistemul financier actual. Cu cel puțin un miliard de utilizatori si cu acces la datele personale si profilul psihologic al acestora, ceea ce nici o banca nu are, FB ar ajunge intr-o poziție de monopol.
1. nu numai pandemia a avut efect asupra bitcoinului. In Decembrie 2020, dupa ce Visa si Mastercard au anuntat ca nu vor mai putea fi folosite pt plati pe Pornhub, Bitcoin a crescut (https://www.coindesk.com/price/bitcoin). Nu este singurul caz cand industria pornografica a impins tehnologia online payments mai departe..
2. Douglas Murray, care se autointituleaza ‘a conservative gay’, va publica ‘The madness of crowds’ editie adaugita in Aprilie 2021. Mie imi place sa il ascult cand e invitat pe undeva, pe youtube. ()https://www.youtube.com/watch?v=lp4XhZytdD0)
3.eu zic ca se trezeste, usor usor, cand nu va mai avea ce pune pe masa. Pe de alta parte, nici China nu va fi pe roze, e greu sa faci politie la 1.5 miliarde de oameni.
Excelent articol!
Este de salutat ca cineva se incumeta sa deschida o discutie despre transformarile care vor urma, incercarea explicarii unor fenomene extrem de complexe care vor urma luand exemplul Bitcoin si asta in cateva propozitii, este foarte sumara.
Ce este acest Bitcoin, o criptomoneda, moneda digitala inventata cu cativa ani in urma , cu ce scop ?
cursul Bitcoin/Euro astazi fiind 1 Bitcoin = 20.040,60 EUR, spre exemplificare din lumea reala valoarea unei actiuni a firmei Amazon astazi 2.632,00 EUR, masa monetara Bitcoin este limitata la 21 milioane de unitati, alte informatii gasiti destule pe net.
Autoritatea antitrust din China a deschis o ancheta la cererea bancilor de stat chineze impotriva concernului Alibaba, a aplicatiei sus numite Alipay, impotriva influentei tot mai mari a concernului asupra pietei de capital chineze.
La polul opus in SUA concerne precum Google, Facebook si altele sunt luate in vizorul autoritatilor asa cum in Europa platformele Uber sau Airbnb sunt in parte interzise.
Comunitatea europeana incearca prin inasprirea legisaltiei, a protectie datelor individuale sa se opuna presiunilor din domeniul economic/financiar/ de securitate care incearca sa ne controleze complet.
Putem observa o reactie generala impotriva capitalismului de platforma propagat de cei din Silicon Valley dar nu numai , impotrva economiei reale, a distrugerii a milioane de locuri de munca, in spatele carora stau oameni reali si mai putin virtuali si care inca mai pot vota, spun voit, inca.
Toata lumea vorbeste de digitalizare insa fara a cunoaste obiectivele adevarate care stau in spatele ei, controlul total asupra individului, torpedarea si rasturnarea sistemelor politice occidentale.
Nu ma vreau inteles ca fiind impotriva progresului technologic, din contra, exista nenumarate domenii in care acest progres este in folosul si spre binele nostru dar.
Vaccinul Anticovid nu s-ar fi putut realiza fara acest progres technologic si de cunoastere din domeniul sanatatii insa imi de foarte mult de gandit cum acest progres este folosit pt supravegherea noastra, cum el este folosit pt crearea a unor armamente tot mai sofistificate si imi pun serios intrebarea daca intreaga discutie despre incalzirea globala mai are rost si daca nu cumva vom reusi cu mult inainte sa aruncam lumea in aer.
Lumea se lasa momita de aplicatii care promit o viata mai usoara si confortabila fara sa observe capcana in care deja s-a cazut, suntem acum exact in punctul in care avem de ales iar daca cotim in directia gresita viitorul nu va fi deloc roz, doar in lumea virtuala.
Cine sunt cei care fac alegerea ? noi, cetatenii ? sau clasa politica supusa unor presiuni imense din partea economicului care promite progres technologic si economic.
Aceste aspecte si multe alte intrebari nu sunt discutate, din contra sunt omise, din pacate si pe paginile Contributors, loc in care ar trebui sa apara mult mai multe articole legate de acesta tematica vitala pt prezent ca si pentru viitor, viitorul a inceput de mult, numai ca n-am observat.
Pentru ca articolele să apară pe Contributors, acestea trebuie mai întâi să fie concepute, apoi scrise și trimise pe adresa cunoscută a acestei platforme. Vor fi publicate cu siguranță dacă „aduc o plusvaloare” pentru cititori. :)
Sărbători fericite!
Va multumesc pt raspuns, aveti dreptate, trebuie concepute o sper sa apara cat de curand nu pentru plusvaloare, pt o informare cuprinzatoare mai ales asupra „informatorului” care aproape fiecare il poarta asupra sa.
Criptomonedele sunt extrem de vulnerabile la reglementare. Orice urma de zvon că vreo autoritate monetară statală le investighează, le modifica enorm valoarea. Criptomonedele nu au valoare reală per se, sunt doar o înșiruire de biți in memoria unor servere și noul cal de bătaie a celor care fac investiții cu risc ridicat. Este improbabil ca autoritățile din diverse state sa scape din mana o astfel de tehnologie, cel mai probabil vor împrumuta diverse părți folositoare din ea, emițând reglementări care vor lăsa fără valoare actualele criptomonede private. Sunt prea multe pericole care vin dinspre zona asta, de la controlul privat (Facebook- Mark Zuckerberg-evreii- conspirația mondială) asupra schimburilor comerciale până la, evaziune fiscală, activități criminale de spălare a banilor, de trafic de arme, droguri, plati informale, etc…, că sa rămână nereglementata. Daca guvernele mondiale s-au reunit în final in Acordul de la Paris, pentru a contracara o schimbare climatica mult mai puțin perceptibila și cu influente mult mai insidioase asupra traiului nostru de zi cu zi, trăgând efectiv preșul de sub picioare unei industrii grele și plină de bani-industria petroliera, stopând băncile să finanțeze noi exploatații, mi se pare extrem de probabil ca reglementarea sau chiar trecerea în ilegalitate a criptomonedele sa fie extrem de probabilă. Daca vor fi criptomonede in viitor, cred că acelea vor fi emise de state. Deocamdată sunt lăsate libere și din curiozitatea de a le evalua potențialul de evoluție. Sa ne reamintim că la explozia precedentă a valorii Bitcoin din 2016, autoritățile din Coreea de Sud se pregăteau de interzicerea lor pe motiv că pervertesc tineretul coreean, observând că mulți tineri care intraseră în acest joc veneau obosiți la munca, erau neatenți și lipsiți de chef, iar cei care se îmbogățiseră peste noapte deveneau un exemplu, un trend pentru restul. Când într-o țară care și-a câștigat respectul și locul in lume prin munca grea și prin studiu, speculația cu criptomonede a devenit periculoasa, ne putem imagina ce se va întâmpla când toate pericolele din zona activităților criminale vor deveni evidente și stringente. Totuși, până atunci, cred că rămân o modalitate ușoară de a face bani pentru cei care îi au și nu mai stiu în ce să-i investească și care pompează astfel valoarea lor.
Bun articol.
Raspunsul 1 : Am impresia ca autorul, speriat ca toata lumea de ascensiunea Chinei, a uitat de Libra, moneda lui Zuckerberg. Dar nu are mare importanta. Nu stiu cine e Niall Ferguson, dar am impresia ca este un fel de neomarxist, daca ma iau dupa usurinta cu care isi exprima indiferenta fata de faptul ca nu conteaza cine se afla in spatele platilor cu criptomonda, „Amazonul lui Jeff Bezos sau China lui Xi Jinping” Daca o criptomoneda va deveni moneda la vedere, îmi exprim de pe acum preferinta pentru Amazonul lui Jeff Bzos sau Facebookul lui Zuckerberg. Viata e o permanenta alegere, nu-i asa?
Raspunsul 2 : Bataliile in general sint violente, deci nici o problema, dar nu prea sînt de acord ca în cazurile astea specifice, ele ar fi si absurde. Ca un exemplu, daca ne uitam la noul guvern al Romaniei, mi se pare normal ca feminismul sa stea înca pe baricade. Si apoi ce gafa totusi, aceea a arbitrului roman la meciul dintre turci si francezi, chiar daca anumite aspecte sint discutabile.
Raspunsul 3 : Germania nu e singura în UE, mai este si Franta care are ambitii de forta militara, iar „blocul de est” pazeste bostanii si sufla si in iaurt dupa 50 de ani de comunism. Asa ca Germania nu prea are margine de manevra prea mare în privinta asta. Existenta acestui bloc de est european începe sa devina evidenta, daca ne uitam la castigul avut de Ungaria si Polonia privind bugetul european, la reactia comuna a unor state din estul european la evenimentele din Bielorusia, la felicitarile recente facute presedintei Moldovei. Blocul estic european devine o realitate politica pe masura ce evolueaza si se intareste economic.
Multumesc pentru sugestia de lectura, am inceput sa o citesc, „a picat” perfect.
Daca-mi permiteti, as sugera si eu o carte potrivita cu articolul, autorul a fost in Romania acum cateva luni cand s-a lansat editia in limba romana: Jamie Susskind / „Future Politics”.