miercuri, mai 29, 2024

TREI ÎNTREBĂRI. În 2021 va avea loc o primenire a elitelor, o regasire a spiritului autentic al democrației liberale.

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?

As spune doua: În iunie, 30 de ani de la agresiunea organizată statal împotriva partidelor democratice, a presei libere si a societății civile din România de către Ion Iliescu si camarila sa. Ei sunt cei vinovați de terorizarea populației Capitalei. Ei au pus in mișcare si au coordonat explozia de violenta intrată in istorie drept Mineriada din 13-15 iunie. Al doilea, in august, patru decenii de la recunoașterea de către regimul comunist din Polonia a sindicatului liber si autoguvernat „Solidaritatea”. Atunci a demarat procesul ireversibil al crizei terminale a Blocului Sovietic.

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?


Cartea profesorului Peter Fritzsche despre primele o sută de zile ale dictaturii naziste. Este un studiu extrem de revelator despre mecanismele de constrangere si cooptare in sistemele totalitare. As adauga volumul al doilea al biografiei lui Hitler de Volker Ulrich, incursiune fascinantă in mentalul liderului nazist între 1939 si 1945. Ambele cărți se situează in siajul conceptual propus de istoricul George Mosse atunci cand a scris studiile incluse in volumul clasic „The Fascist Revolution”. 

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si cea mai mare speranta?


Mă îndoiesc că vom asista la evenimente spectaculoase. dramatice. Am realizat candva, împreuna cu Mircea Mihaies, o carte de dialoguri intitulată”Încet, spre Europa”. Acum, suntem in UE. As spune, încet, in Europa. Anii Trump s-au încheiat. Încurajarea populismului fascistoid si a clericalismul ultraconservator dinspre Washington este, incepand cu luna ianuarie 2021, o pagina dintr-un trecut frustrant, in multe privințe buimacitor. Dar va avea loc o primenire a elitelor, o regasire a spiritului autentic al democrației liberale. Poate ca este wishful thinking, dar am avut destul timp in acest an, oferit de starea creata de pandemie, imi pare că ne apropiem, mai rapid decat cred unii, de finalul regimului autoritar cleptocratic al lui Putin. Am publicat in 2019 la editura Palgrave Macmillan, cartea scrisă împreuna cu Kate Langdon, intitulată „Putin’s Totalitarian Democracy: Ideology, Myth, and Violence in the Twenty-First Century”. Accentul cade pe ceea ce numim cultura politică a putinismului si pe șansele unei renasteri a pluralismului in Rusia. 

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. La punctul 1, referitor la Mineriada din 13-15 iunie 1990 as aduga stupefiantele pasări ale dosarului de la o institutie la alta. Ultima: ICCJ a retrimis procurorilor dosarul mineriadei pentru „nulitate a rechizitoriului”.
  Eu gasesc doua variante:
  – ori procurorii isi bat joc si intocmesc rechizitoriul tocmai pentru a fi respins dosarul;
  – ori judecatorii au sarcina sa prelungeasca procesul pina uitam despre ce e vorba.
  Caci au trecut 30 (treizeci) de ani.

  • Cred ca e vorba de ambele variante. Si procurorii si judecatorii lucreaza pana la pensionare dupa 25 de ani vechime nu de raspundere profesionala/realizari.

 2. „Dar va avea loc o primenire a elitelor, o regasire a spiritului autentic al democrației liberale.”

  Am mari dubii. In afara de „elite”, nemultumirea este tot mai generalizata. Intre ofensatii postmodernisti de profesie, perdantii capitalismului globalist si delapidata (ex)clasa de mijloc, avem un cocktail cu potential exploziv. Ne va ajunge in curand si factura jocului cu fiat money & traiul pe credit, factura virusului…
  Din contra, cred ca e posibil sa asistam la showdown-ul globalism vs. nationalism, colectivism vs. individualism…
  Trump a fost un presedinte rau?…cu respect, jumatate din America nu e de acord. Sunt 100 de milioane de americani niste prosti? Cat hubris!
  In rest de acord, mult wishful thinking

 3. Of Europa aș zice

  ….”… ”Încet, spre Europa”. Acum, suntem in UE. As spune, încet, in Europa. … „…

  Scindarea est vest în UE începe 2016 la Bratislava unde cei patru de la Vișegrad nu au acceptat, refuză până azi, principiile normative comunitare UE. Polonia și Franța nu au aceleași interese față de apărarea militară și NATO/SUA. Franța și Ungaria (pro-Putin) nu au aceleași valori „occidentale”. Nordstream 2 și relația față de Rusia lui Putin rămân o problemă majoră în UE și în relațiile transatlantice UE-SUA/NATO.
  Izolaționismul naționalist e puntea care leagă azi naționalismul legionar ortodox, naționalcomunismul ceaușist de ideologii de AUR. Peștele de la cap se impute.
  Monotorizarea României în privința statului de drept și al independenței justiției din partea Ambasadei SUA la București va continua, ev. ceva mai vizibil și mai pronunțat in era Joe Biden. Deci continuitate americană la București.

  Care UE ne dorim?
  România nu e în Euro și Schengen.
  Nimic nu e bătut în piatră în România și UE.
  Încercare și eroare….
  Viitorul e deschis în România și UE.

 4. In Romania nu au fost prezentate mai de loc:
  1. Valurile de antisemitism si antisionism din presa „progresista” si universitatile americane. Curat „progresiste” sunt demonizarea si marginalizarea pe baza etnica si religioasa?
  2. Frauda masiva din statele controlate de „progresisti” la ultimele alegeri din US. Frauda (continuata de multi ani) dar ajunsa la noi nivele pe fondul pandemiei Covid si al masurilor executive de schimbare a legii NEAPROBATE de legislativ in statele mentionate.
  Asta inseamna democratie liberala???

 5. Liberalii traiesc cu iluzia ca ei sunt anti-ura, cand de fapt intreaga lor ideologie se bazeaza pe cum sa-si legitimeze ura fata de cei care nu gandesc ca ei. Si au gasit: se leaga de orice posibila tangenta a adversarilor cu ce a mai ramas demn de ura in mentalul colectiv, din moment ce Diavolul a fost evacuat mai nou pe taramul ficiunii: cu nazistii si Hitler. Toata politica e de fapt o incitare la ura, o politica identitara noi contra lor.
  Robert Reich vrea „Truth and Reconciliation Comissions”. Jeniffer Rubin vrea razbunare impotriva sustinatorilor lui Trump. Bine ati venit la „primenirea elitelor, regasirea a spiritului autentic al democrației liberale”.
  Profesor de drept (Brandon Hasbrouck) vrea ca voturile negrilor sa conteze cat doua voturi albe. Si te mai miri ca apar suspiciuni de frauda si ca instantele resping plangerile.

 6. Ar trebui sa pornim de la definitia „elitei”
  Din comentarii anterioare se observa ca fiecare are o definitie (personala) fara sa o faca publica / scrie. Si ca rezultat avem raspunsuri asijderea.

 7. @Tismaneanu

  „Anii Trump s-au încheiat. Încurajarea populismului fascistoid si a clericalismul ultraconservator dinspre Washington este, incepand cu luna ianuarie 2021, o pagina dintr-un trecut frustrant, in multe privințe buimacitor. Dar va avea loc o primenire a elitelor, o regasire a spiritului autentic al democrației liberale.”

  Vai ce dezamagire sa citesc cele de mai sus! Mai ales cand ele sunt scrise de o persoana care a studiat regimurile comuniste. Traiesc o senzatie la fel de neplacuta ca atunci cand am aflat ca un regizor celebru, autor al unui film grozav despre nimicirea unor oameni de catre regimul politic din tara lor, a declarat senin ca intalnirea cu Fidel Castro a rezultat in cele mai grozave sapte ore din viata sa.

  Eu si cititorii dv ce sa intelegem? Ca n-ati inteles nimic despre cum s-a ajuns la totalitarism, in istorie, situatie spre care aluneca, usor-usor America? Ca nu vedeti ascensiunea marxismului in aceasta tara? Ca nu ati aflat de legaturile oribile dintre regimul comunist chinezesc si politicienii de varf din America, din anumita parte a spectrului politic? Ca de fapt nu stiti ce este acela fascism, desi aveti asa de multa carte si studii in domeniu? Ca nu ati aflat de cenzura barbara exersata la adresa unui presedinte american in functie si a tuturor stirilor care ar fi putut sa-l favorizeze in campania electorala? Ca nu realizati ce lucru cumplit au facut serviciile secrete atunci cand au incercat sabotarea si inlaturarea sa din functie? Ca nu vedeti cum este stearsa istoria, in stil Orwellian, precum redenumirea institului la care ati lucrat chiar dv (Woodrow Wilson)?

  As putea continua o buna vreme cu toate aceste intrebari, dar ma voi opri aci. Tot ce-mi ramane este sa sper ca intr-o buna zi veti realiza grozavia situatiei.

  • „Ca nu ati aflat de CENZURA BARBARA exersata la adresa unui presedinte american in functie si a tuturor stirilor care ar fi putut sa-l favorizeze in campania electorala? Ca nu realizati ce lucru cumplit au facut SERVICIILE SECRETE atunci cand au incercat sabotarea si inlaturarea sa din functie?”
   Desigur ca stiti din aceleasi surse cum s-au furat alegerile print manipularea computerelor de catre Venezuela comunista, sau cum presedintele „asa-zis ales” Biden este in buzunarul chinezilor, din cauza fiului lui corupt, in cardasie cu familia Clinton. Si mai departe sunt convins ca aveti dovezi certe depre alte realitati oribile legate de Soros, Bill Gates, escrocheria mondiala a pandemiei, „vaccinurile” Covid19, microchipul personal, G5….
   As putea continua o buna vreme, dar ma voi opri aici.

   Si fiindca vorbiti despre America, cautati sa intelegeti expresia americana „Drinking the KoolAid”.

   • @VVS

    Sa le luam pe rand.

    Da, alegerile din America au fost fraudate. Metodele au fost numeroase si complexe. Sunt indicii ca scanerele la care va referiti au fost, intr-adevar, utilizate fraudulos in anumite locuri si cazuri. Sunt indicii ca respectiva tehnologie a fost folosita cu mare succes in Venezuela, in trecut. Stiti cine are puterea sa investigheze si sa lamureasca situatia? Pai alde FBI-ul, procurorii federali samd. Adica exact cei care l-au sapat pe candidatul si apoi presedintele Trump, ani de zile, cu metode legale si ilegale. Credeti ca se grabesc sa-i salveze pielea acum?

    Va recomand de exemplu aceasta bogata compilatie de date:
    https://www.frontpagemag.com/fpm/2020/12/yes-it-was-stolen-election-john-perazzo/

    Despre Biden. In timpul campaniei electorale au aparut acuze extrem de grave la adresa fiului lui Biden si chiar a lui Biden. Acestea au fost bazate pe unele dovezi (emailuri, SMS-uri etc) plus martori care par credibili. Din nou, cine ar putea investiga? Stiti cine detinea aceste materiale compromitatoare, de vreun an sau doi, si nici macar n-a vrut sa confirme asta, decat dupa alegeri? Ati ghicit, tot FBI-ul si procurorii federali care l-au sabotat pe candidatul si presedintele Trump.

    Despre familia Clinton. La adresa lor exista nenumarate acuze, pe multiple planuri, mai vechi si mai noi. Unele au dovezi extrem de solide. Va las placerea sa faceti singur(a) cercetarile necesare, intrucat exista multe materiale publice in legatura cu asta.

    Despre Soros, exista informatii publice legate de implicarea sa in diverse chestiuni politice din America, in mod special pe plan local. De exemplu, a donat sume foarte mari de bani pentru campaniile electorale ale unor procurori (in America acestia sunt alesi), in anumite puncte cheie, precum Philadelphia. Asa incat acum, cand sunt acele acuze de nereguli si fraude electorale, respectivii procurori reactioneaza ca atare. In articolul de mai jos puteti vedea o lista partiala, bazata pe informatii publice, din nou, despre donatiile lui Soros: https://thefederalist.com/2020/09/19/why-arent-we-allowed-to-talk-about-george-soross-plan-to-remake-america/

    Va recomand calduros sa incercati sa analizati cele pe care vi le-am mentionat aci si sa va formati parerile proprii.

 8. Sinteti mult prea optimist privind viitorul democratiei in Statele Unite.
  Acum desul de multi ani,, intr-o corespondenta desigur uitata cu subsemnatul, ati subestimat capacitatea Administtratiei Obama de a submina decisiv democratia biseculara americana si v-ati arata increzator in forta si stabilitatea sitemului politic american
  Evenimentele violente din acest an , au dovedit cu prisosinta contrariul.
  Aplicarea consecventa a teoriei si practicii leniniste a pregatirii preluarii puterii , poate submina usor orice sistem democratic,.
  Ma astept la mai rau si nu la mai bine.
  Doresc din tot sufletul sa ma insel si sa aveti Dvs dreptate .
  Va doresc un sincer ” La Multi Ani !

 9. Ar fi bine sa fie cum spui. Un stat UE și o Rusie flexibil-multiculturală fara popi si episcopoi la braț cu politruci imbecili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro