luni, martie 17, 2025

Trump și Vance aplică regulile lui John Wayne. Du-te de aici, altfel te împușc! Cum e America, ce e e în capul lui Trump? Interviu cu Alexandru Bălășescu

Ce este în capul lui Trump? E idiot Trump? În întâlnirea Zelenski-Trump s-a văzut bine că Trump e din altă lume politică. Hai să vedem ce înțeleg americanii, ce povestește antropologul Alexandru Bălășescu. Alexandru Bălășeșcu a străbătut America și a înțeles-o în detaliu. Eseul său despre această călătorie e „Orange County – o etnografie spontana”, în volumul „Voioasa Expunere a Ordinii Mondiale” – Curtea Veche, 2010.

„Te joci cu viețile a milioane de oameni!” Showul lui Trump: ce spune Trump e mare adevăr. Chiar dacă e o mare minciună

Eugen Istodor: Totul e show. Negociere diplomatică, de exemplu. Dar Zelenski l-a contrazis în propriul show. Din spontan, a devenit tiran: „Te joci cu viețile a milioane de oameni, te joci cu al Treilea Război Mondial.”

Alexandru Bălășescu: SUA este o țară mediatică, iar Trump este un maestru incontestabil al prezenței în media. Are o putere aproape supranaturală da a acapara atenția. Media funcționează pe economia atenției, iar social media a făcut acest lucru explicit. Competiția pentru globii oculari este acerbă. Cu un mecanism favorabil în spate, Trump poate emite orice judecată pe care o anumită media o transformă instantaneu în adevăr. În „Te joci cu viețile a milioane de oameni!”, intorsàtura este evidentă, pentru că cel care “se joacă” cu războiul este Trump însuși. Acesta însă e modul său de operare, și al întregii mișcări MAGA. Și noua dreaptă are același tipar: inversarea adevărului, ca într-o oglindă în care sus e jos și dreapta e stânga.

Trump e Statul. Dezbaterea politică nu există

Eugen Istodor: De ce nu am avut o dezbatere publică?

Alexandru Bălășescu: O să pornesc în această poveste dintr-un punct diferit.Prin anul 2000, după doi ani petrecuți în California, observam cu spațiul public de fapt este absent, pentru ca absolut totul este proprietate, statul însuși fiind doar un alt proprietar, nu un administrator al bunului comun. Analizând arhitectura în care piața publică este absentă m-a dus la concluzia că, în acest spațiu al economiei „naturale“, dezbaterea politică nu are sens; în acest dispozitiv/decor arhitectural, în afara absenței spațiilor interstițiale, mai putem afla o uimitoare absență a spațiilor publice, excepție făcând cele dedicate unei forme sau alteia a consumului. În ultimă instanță, organizarea socială este nonstatală, pentru că statul este un alt proprietar, cu aceleași prerogative și obligații ca oricare alt individ proprietar. Orice manifestare publică nereglementată e transformată imediat în violare a legii inviolabilității proprietății și ar fi caracterizată ca împotriva naturii, deci absurdă. Orice manifestare publică reglementată nu comunică nimic în afara ei înseși, ci poate numai afirmă o identitate autoreflectată și bine delimitată. Nu așa s-a întâmplat și-n “dialogul” Trump – Zelenski? Trump are ego-ul unui imobiliar. Acolo nu există dezbatere. Îi iei sau nu îi iei pământul sau casa celuilalt. Dezbaterea e absurdă.

Zelenski, ai cravată? N-ai cravată! Daca arati diferit, fie nu te văd, fie nu te accept pentru ca “eu sunt alesul”

Obsesia identității și a identicului. Deci Trump nu-l vede bine pe cel diferit, ca Zelenski care n-are cravată.  Și viceversa: Deci Trump îl vede bine pe Putin, cel care-i cântă în strună și care are cravată.

Alexandru Bălășescu: Aici o discuție mai amplă și-ar avea locul, însă hai sa spunem pe scurt că în cultura politica din Statele Unite, doctrina protestantă a predestinarii este extrem de prezenta ca un curent adanc. Ce înseamnă acest lucru: punctul de origine și punctul de destinatie sunt identice, ce se intampla între timp (adica viata) nu include posibilitatea devenirii. Te nasti predestinat. Nu exista evolutie, ești identic cu sine de la naștere la moarte. Fiecare manifestare a într-un anumit moment al vieții este doar masura sau semnul destinului tău deja hotărât în momentul nașterii. Deci, daca arati ca mine, esti ca mine. Daca arati diferit, fie nu te vad, fie nu te accept pentru ca “eu sunt alesul” și e clar ca nu și tu. Asta a și nascut capcana politicii identitare, în spațiul politic structurat astfel poți adaugă un număr infinit de identității însă ele sunt incomunicabile. Deci, de fapt, nu exista arta negocierii, ci mai degrabă arta impunerii unei identități asupra alteia, pe rand și conflictual. Conversatia, dialogul, devenirea sunt în afara imaginatiei. Evident exagerez și ingros tusa, tocmai pentru a face vizibil ce nu prea se vede de aici pana peste Atlantic.

”Să-şi ceară scuze pentru că ne-a irosit timpul”

Fiecare aspect al vieții este ceva la care „se lucrează”. Trump lucrează la Pacea lumii. Ce Înseamnă să vezi viața „ca o muncă” mereu? / Șeful diplomației americane: „Să îşi ceară scuze pentru că ne-a irosit timpul”

Da, asa-i în protestantism… Timpul nu doar există ci trebuie folosit pentru munca întru afirmarea divinității și ca izbavire de păcatul originar. Totul este munca, asta se vede în expresiile curente lingvistice în SUA. Muncesti la tot: muncești la cafea sau la mancare („are you still working on your food?”), muncești la relațiile amoroase, muncești la corpul tău, sau muncești asupra slujbei („work on your job”). Timpul pierdut este al diavolului, cum s-ar spune. Și pierderea este judecată, evident, de cel care nu intra cu adevărat în negociere sau conversatie. Faci ca noi, esti ca noi, sau nu esti deloc. „Ne irosești timpul” dacă nu te convertesti propriei viziuni. În timpul asta as fi putut converti pe alții. E o logică misionară. Ce încerc sa spun aici este ca exista o anumită inflexibilitate în acesta viziune care este dominanta și adanca în cultura americana. În același timp, ea nu este unica, pentru ca SUA, ca orice alt stat natiune, are o multime de fațete. Insa amprenta acestei inflexibilități cu origini teologice în opinia mea se gaseste în cultura politica dominanta, mai ales în ultimii 30 de ani.

Totul e la vedere în America

Totul e la Suprafață, este la vedere, ușor de etichetat, categorizabil și gestionabil.

Totul trebuie sa fie la suprafață, ca semn al salvării de care vorbeam. În dezastruosul dialog de la Casa Alba parca am văzut o secvență de film american cu politistul bun și polițistul rău. Și culmea, deși cu toții “am văzut filmul” de atatea ori, nimeni nu se aștepta sa revadă secvența în realitate într-un cadru diplomatic extrem de sensibil în contextul actual.

Trump și Vance – un scenariu rescris și jucat de Trump și Vance pentru a-l incolti pe Zelenski

Mișcările corpului sunt minimalizate, mecanice, robotice, iar procesul gândirii este amânat în tot acest timp în favoarea automatismului. “De ce nu ești recunoscător Zelenski, de ce? De ce nu ești recunoscător? Noi am făcut mai multe lucruri decât vezi, ne-am ieșit din confort, nu?

Aici e o problema grava, pentru ca de fapt Zelenski a multumit în mod constant „poporului american” și chiar și-a început dialogul în biroul oval cu mulțumiri pentru invitație și pentru sprijinul acordat. Deci aici vedem cum în mod flagrant Vance, intrand în rolul polițistului rău, neaga și reformuleaza realitatea fara nici un fel de jenă. Dincolo de orice analiză a automatismuli și automatizarii vietii, avem aici de-a face cu un scenariu rescris și jucat de Trump și Vance pentru a-l incolti pe Zelenski, care s-a purtat admirabil.

Mitul consensului general, ce-nseamnă acesta, ce-nseamnă la Elon Musk care dă afară oamenii presupuși neloiali, care închide USAID. Crede trump ca e zelenski egalul lui?

Aha, aici te referi direct la eseul meu, “Orange County – o etnografie spontana” (publicat în volumul “Voioasa Expunere a Ordinii Mondiale” – Curtea Veche, 2010). Acel mit trebuie explicat: nu e vorba de un consens la care se ajunge prin dialog, negociere și fricțiunea, ci un consens presupus anterior, adica, din nou, predestinat și într-un fel rezultat din faptul ca fiecare trăiește în bula sa identitară. Iar când bula mea ajunge la putere (în cazul de fata MAGA), ea va impune consensul pre-stabilit – adică propriul proiect. Observăm acolo ca acest consens general nu este atins printr-o dezbatere politică, ci este deja constituit, e punctul de plecare în discursurile sociale, nicidecum rezultatul unei dezbateri raflionale. Cu acest punct, orice pretenflie de organizare raflională eșuează lamentabil. Dacă Orange County este un spațiu construit pe baza raționalităflii pure, aceasta nu i-a împins pe locuitori să fie mai raflionali, ci dimpotrivă. Mitul consensului este un apel emoflional care strigă „totul e în regulă“, fără măcar a încerca analiza condifliei de existenflă a disarmonia — presupunând că armonia este principalul scop social. Problema curenta este ca acest tip de rationament, departe de a fi rational, s-a raspandit prin intermediul diverselor media în practica cotidiană și pe la noi. Iar oamenii nu mai au răbdare, curiozitatea, sau interesul de a discuta cu ceilalți. Dimpotriva, celalalt a devenit brusc amenintare.

„Fiecare are în raniță bastonul de mareșal“. De ce nu devin toți generali?

Haha, buna referinta la Napoleon în cazul de față… Cineva spunea odată că Trump nu este un tip de om bogat ci este modul în care un sărac își imaginează ca sunt bogatii. De ce nu devine toata lumea bogată sau general, sau director? Pentru ca suntem oameni… Care este diferenta profundă  între o societate de tip comunist în care toata lumea e proletar și una a utopiei americane în care toata lumea e milionara, sau maresal? Egalitatea nu e posibilă, insa tot incercam sa o facem, parcă orbiti în fata evidentei… Rezultatele acestor încercări însă nu arată bine deloc. Nici de o parte, nici de cealalta…

Lipsa de importanță a memoriei. Contează doar tranzacționarea prin bani? N-are bani Zelenski, e victimă Zelenski! Cum vede Trump eroismul?

Baudrillard spunea în cartea sa eseu despre America: este locul în care poti lasa trecutul în oglinda retrovizoare, mergand cu 100 de km/ora pe autostrăzi nesfarsite. În momentul în care trecutul dispare, medierea realității se face doar prin referința la bani, la tranzactionarea transversala, nu la legaturile longitudinale, istorice. Aliante istorice? pfua… Cine dă mai mult? Aici și acum. Cum vede Trump eroismul? Pe mine mă preocupa mai mult cum vad unii români eroismul filtrat prin prisma Hollywoodiana: individul sau cuplul împotriva sistemului. Este povestea care se repeta în toata filmele de la Hollywood, din nou și din nou… Aceeași poveste în care “sistemul” e rău, “individul sau cuplul” va înfrânge sistemul și restaura pacea… Este o poveste evanghelică și a prins bine și la noi… Identificați cuplul anti-sistem zilele astea în România și veți intelege mesajele lui Musk și Trump junior despre România.

Trump e Dumnezeu? Trump are o Fluiditate mistică în capul americanilor? E om rău Trump sau el doar aplică regulile americane? “Nu mă înțelegi? Ieși afară de la Casa Albă!”

Cum spuneam, ca orice loc în lume, America este vastă și variată. Trump nu aplica regulile americane construite cu grija în Constituție și susținute, inca, de democratia institutionala extraordinara care se sprijina pe sustinerea și impartirea puterii intre juridic, legislativ și executiv (tribunal, congres și președinție). Acest tip de democrație a devenit un model pentru toate democrațiile moderne. Ca orice model insa, are și fisuri care sunt exploatate de mișcarea MAGA. Una din ele este chiar interpretabilitatea primului amendament din constituție, acela al liberei exprimari, pentru ca nu are în el și corolarul responsabilității – adică firewall-ul pe care Germania l-a introdus în constituție după experiența nazismului și pe care cine altul decat Vance l-a criticat ca fiind anti-democratic. Nu este anti-democratic, dimpotriva acel firewall introduce reponsabilitatea tocmai pentru a apăra sistemul democratic de o acaparare ostilă din partea iliberalismului. E paradoxul lui Popper: daca tolerezi intoleranta, aceasta va acapara intreg spatiul. 

Dar Trump și Vance aplică alte reguli: acelea ale pionieratului colonist american, regulile lui John Wayne dacă vrei. Preeria e mare, nu faci ca mine? Du-te de aici, altfel te împușc. “Mai bine ii inarmam pe rusi”, zice Vance  “My way or the highway”.

Deci Trump Ne-a furat America noastră Românească, a părinților și bunicilor noștri?

Hahaha – asta e imaginarul romantic local… evident ca Trump a scos la suprafață tot ceea ce exista deja în America și despre care bunicii, parintii, sau noi înșine nu știam. “America noastra” e doar o fictiune, evident, în mare parte mediatica și Hollywoodiana, în care mulți speră și pe care mulți o folosesc pentru a construi capital politici – atenție cine și cum chiar în zilele noastre.

America reala este complexa, contradictorie, conține în ea atat capacitatea de reinventare și organizare democratică admirabilă și exemplară cât și potențialul unui sistem totalitar extrem de dur. Sa nu uităm că periodic SUA a avut alunecări spre totalitarism, de la lobby-ul foarte puternic pro-nazist din anii ‘30 din care făcea parte Ford și alți industrialisti, la perioada McCarthistă și mai nou mișcarea MAGA – începută de fapt cu noul Tea Party dacă va mai aduceți aminte…

Știi ce e fascinant pentru mine? Tocmai datorită culturii ei complexe și democratice, America suportă să fie criticată, învață din asta și își ajustează periodic cursul. Încercare și eroare este principiul pe care eu personal il admir cel mai mult la americani și care-mi lipsește mult în interacțiunile mele din spațiul românesc. Este un principiu pe baza căruia democrațiile stabile, ca cea americana, se construiesc. Mulți români însă văd America unitar și fixist, romantizat și irealist și li se pare ca daca critici anumite aspecte ale ei, esti anti-american. Sunt aceeasi romani care nu suporta sa fie ei insisi criticati, care nu acceptă greșeala ca fiind umană și sursa de învățare și care sunt de fapt profund nedemocratici dincolo de spoială, având ceea ce Adorno numea o personalitate autoritariana… În momentul de față America are de invatat de la Europa ideea de devenire, de conversatie și de consens. Are de ajustat totalitarismul “liberei exprimări” prin integrarea paradoxului lui Popper și legiferarea acesteia în limitele responsabilității, asa cum sugera Victor Frankl – aici putem ușor aluneca în discuția despre Inteligenta Artificiala, dar poate cu alta ocazie.

E timpul ca România să își asume ferm identitatea Europeană și să nu mai spere să devină al 52-lea stat american (Canada i-a luat-o inainte). Geopolitic această speranță nu își are sens. Europa trebuie sa fie strâns unită în fața amenințării rusești, indiferent de orientarea circumstantiala a politicii americane curente. Garantat aceasta nu va ramane asa, desi cowboy-ii de la Casa Alba au subminat enorm capitalul de încredere iar consecințele acțiunilor lor sunt deja foarte adanci la nivel global. Măcar acum poate învățăm ceva din istorie…

Distribuie acest articol

44 COMENTARII

    • Iar asteptarile dumitale de trumpist devotat ( pe viata?!) erau previzibile” iarasi domnul Baltasescu ii vorbeste de rau pe Trump& comp.,ei sunt niste crusaderi ( e drept,cam timpitzei) patrioti adevarati care lupta impotriva balaurului neomarxist intruchipat mai nou in media pro de sorosisti.( la noi 2 posturi tv realitatea si romania tv in caz ca nu cunosti ce se intimpla in tara, toata ziua vorbesc de planurile sorosiste si de sorosistii de la noi,de fapt cam toti oponentii salvatorului de neam si tara CG sunt etichetati ca atare,iar mai nou si anti trumpistii sunt bagati in aceeasi oala in mod public,in timp ce antena3 practica un balet dezagreabil pe de- o parte antigeorgescu pe de alta parte laudindu-l pe ” profesorul Dan Voiculescu care ca si Ponta,in contextul avalansei trumpiste, au prins trendul reabilitarii si ciripesc de zor,plingindu-se si victimizind- se ca fiind printre cele mai oropsite,persecutate victime politice ale sistemului sorosist).
      Deci, pina la urma fac ei greseli dar pot fi iertati fiindca intentiile sunt bune si nobile adica ma rog,pt unii.
      Nu prea s- a comentat pe aici despre planurile politicii fiscale ale supercrusaderului,dar dupa informatiile de pina acum se pare ca reduceri de taxe si de impozite vor beneficia doar cei cu venituri anuale de peste 300.000 de dolari,dar evident ca unii trumpisti ne vor explica stiintific ca” asa e bine”.
      Pacat ca domnul Baltasescu ( altfel CHAPEAU pt raspunsuri) nu a insistat asupra mentalitatii protestante a predestinarii ( si Reagan,si cei 2 Bushi dintre fostii presedinti republicani au impartasit-o).Am vazut ( nu mai retin titlul) un documentar despre cit de raspindite aceste idei fundamentaliste printre congresmenii republicani; majoritatea declara ca ei sunt de partea binelui asteptind Armagedonul si parusia,intoarcerea lui Isus care va declansa ultimul razboi la scara mondiala.Documentarul nu specifica ce parere aveau resoectivii despre rolul Rusiei putiniste ( carele face concurentza cu katehonul lor ortodox preavoslavnic si pan slavist) e interesant care vor fi etapele urmatoare: vor face alianta predestinatii protestanti cu filetistii preavoslavnici pastoriti cu atentie de Putin?!
      Oricum nu ma mai mira nimic.Se pare ca in strafundul fiintei lor multi republicani cu putere ca si fanaticii descreierati pe care-i reprezinta ( si sunt cu milioanele in SUA ) abia asteapa ca WW3 sa izbucneasca,cu speranta si garantia ca va fi armagedonul mult visat dinaintea revenirii lui Iisus pe pamint….
      Si atunci micile sau marile greseli ale crestinului Trump si ale companiei sale vor fi iertate….Scopul final conteaza asa ca mijloacele pot fi iertate
      Iar la noi salvatorul neamului nu – si pune deocamdata alegerea epocala intre MAGA protestantilor americani predestinati si katehonul filetist ortoxox preavoslavnic panslavist al Rusiei lui Putin,are alte probleme tot cu sistemul sorosist,evident.
      Dovada cea mai buna a nivelului de indoctrinare si de fanatism la care a ajuns poporul georgescian ( da,mai diferit si mult mai gretos decit AfD de la voi nemtzene,condus de o doamna lesbiana si casatorita cu o cetateanca elvetianca de origine sri lankeza,lol) e ca dupa ce un psiholog( destul de subiectiv baiatul,fara sa dea dovada de o inteligenta cu adevarat remarcabila) a postat pe you tube un video ( nu am retinut numele) in care a analizat patologia evidenta a salutului nazist/ fascist,in general,cohorte de membrii ai cultului „salvatorului de neam” „mesia” Georgescu au sarit ca arsi sa protesteze ( dat fiind ca „geniul neamului” afisase salutul atit de controversat in fata publicului sapt. trecuta iesind de la audieri) pretinzind ca a fost vorba doar de nevinovatul salut roman de o valoare spirituala evidenta.Nici vorba de intentii naziste!!! ( mai are rost sa amintesc ca maj. nu cunosteau diferenta intre nazism si miscarea legionara neo fascistoida?!).
      Deci nemtzene,un fanatism asemanator maj. suporterilor MAGA disonanta cognitiva bat- o vina dar ce conteaza….Ei ramin cu impresia ca mesia CG s- a gindit la romani ( desi Domnia Sa e cica dac liber) si nu la nazistii cei pacatosi si rai….
      Asa ca nemtzene draga, „In Trump We Trust”si orice greseala e iertata dat fiind cruciada impotriva neomarxistilor.Vorba aia astept armagedonul,nu mai am chef fe lucru,ca in bancu cu Bula ” Bula cum,nu stii ca vine sfirsitul lumii?! La care Bula: ce bine,ca nu mai trebuie sa-mi caut de lucru,ca si asa n-aveam chef…”
      Dar..wait and see, coz its worth seeing!!! and worth waiting.
      PS: f. interesant incerca sa ma convinga un amic acum 20 de ani ca scriitorul Tony Victor Moldovan,medic anestezist parca scrisese o carte in care interpreta biblia in cheie tip ” ancient aliens” a concis ca 2025 va fi anul final in care civilizatiile extraterestre in conflict,in cheia interpretata de dinsul vor reveni in 2025 pe pamint ca sa- si incheie socotelile ( si intre ele?) cu noi si evident sfirsitul civilizatiei.Omul a fost totusi optimist precizind ca anumite zone gen sudul statului Chile vor scapa de prapadul general….Evident nu l- am crezut nici pe amicul respectiv,nici pe idolul lui de atunci,dar anul 2025 a venit si…semne bune anul are,ha,ha,ha!!!!
      Sa vedem cine are dreptate: credulii celor 2 tipuri de apocalipse sau scepticii ca mine…?!?
      PS 2 : mai sunt unii care pretind ca Trump e Antichristul in persoana…( buun,pina acum era Putin ) in trecut erau Hitler sau Stalin dar uite ca s – au inselat; macar sa respiram usurati ca nu avem mai multi, cei 2 actuali candidati sunt suficienti pt a ne face viata ” minunata” lol…Plina de surprize,stupize…

      • @Lamuritorul, duomnu, scuzati, mi-ar place sa va aflu parerea, dar sunt cam prostut, ma oboseste incontinenta verbala. Daca puteti face un rezumat!?

        Se spune ca boul e consecvent, eu sunt trumpist consecvent, sunt bou. Incerc sa-nteleg ce vrea Trump si sunt curios care vor fi rezultatele! E, cum ma asteptam, o abordare politica noua, eu simteam nevoia unei schimbari, dar nu stiu daca acestea sunt cele bune. Rabdare si… fata tutun.

        • Da,ai dreptate meinherr,mea culpa,cind ma amuz fac haz de necaz si am tendinta sa scriu cam mult.Rezumatul e cam asa( iti admir rabdarea proverbiala,dar si „sinceritatea” ironica evident a autocaracterizarii) Trump si sleahta NU prea au ce cauta la Casa Alba ca fac numai timpenii,oricit de binevoitor si de rabdaror ai fi dta fata de ei dar PARTEA CEA MAI TRISTA e ca la noi,dupa cum era de asteptat poporul ” suveranist” georgescian creste ca numar ( stii matale,in numar e puterea) si tot mai multi tembelizati de catre anumite televiziuni ajung sa-i scuze ” Salvatorului Neamului” orice gesturi si declaratii.
          Mai nou mesia cere referendum pe tema aderararii la UE si la NATONai caror „sclavi suntem” si subliniaza ca n- avem nevoie de NATO,il avem pe D- zeu ( sic).Plus toti penalii gen Ponta,D Voiculescu care profita de trend ca sa se reabiliteze datorita miniei populare a poporului georgescian fata de ” sistemul sorosist”.Deci ideea de baza era ca datorita ” politicii” ” minunate” de pina acum a supermanului portocaliu agentii rusnaci deghizati in mari trumpisti reusesc sa radicalizeze si deci sa mareasca nr romanilor eurosceptici,antinato si anti ucrainia,facindu- si jocurile spre marea satisfactie a Rusiei putiniste.
          Si mai e problema ( cam subtila pt matale,nu- asa ?!) a fanatismului religios a unor congresmeni republicani care tare mult si- ar dori un armagedon pe gustul lor,ca luptatori pt Isus.Alte nelamuriri?
          PS: poti sa astepti dta mult si bine,eventual ceva minuni ca mai binele ala nu se va prea intimpla in cazul Ucr va fi bine pt Rusia lui Putin si mai putin pt noi restul,plus razboiul taxelor vamale care ne va afecta in sens negativ.
          Apropo,politica fiscala interna a lui Trump nu te- ai lamurit deja pina acum??!?” Rabdarea e de aur” dar si ” drumul spre iad e pavat cu intentii bune”…

  1. Nu sunt convins că Trump, Musk & Co. sunt foarte preocupați să înțeleagă „the big picture”, să analizeze toate posibilele implicații ale unor acțiuni, înainte să inițializeze acele acțiuni. Un analist politic spunea că sunt „urechiști”, că improvizează, că nu au o abordare sistematică, strategică. Nu știu dacă e așa, dar cumva, peste noapte, pare că Donald Trump a reușit să vacanteze postul de „Beacon of Democracy” al SUA. Dacă asta și-a dorit, dacă renunță la ambalajul „soft power” și dacă noua paradigmă este cea a pragmatismului transparent și dezbrăcat de ideologie, atunci e pe drumul pe care și l-a propus. Probabil că președintele SUA este pregătit să accepte același tip de pragmatism și din partea partenerilor (și adversarilor) SUA. Și probabil că susținătorii și acoliții săi vor accepta toate consecințele acestui pragmatism.

    Nu cunoaștem realitățile, adevărurile, informațiile și perspectivele adânci din spatele circului mediatic care ni se servește, dar, vorbind în general, nu-mi sună deloc bine un leader (chiar genial) ce se înconjoară de „yes-men”. Chinezii tac, rușii tac, de parcă vorbește (și acționează) altcineva, în locul lor, de parcă nici nu e nevoie să-și dea cu părerea, prea apăsat, fiindcă lucrurile curg în direcția dorită de ei.

    Europa trebuie să-și dea două palme, niște apă rece pe față, să se trezească și să „taie colțurile” birocrației, pentru a gândi și a pune în aplicare o strategie de securitate pe termen mediu și lung. În zilele ce le trăim, parcă îmi vine să spun că e un avantaj că Marea Britanie nu (mai) este membră UE…

    • @Decebal
      „parcă îmi vine să spun că e un avantaj că Marea Britanie nu (mai) este membră UE…” Da, e un avantaj ptr.noi europenii/membrii UE.
      Sa fim rezonabili, istoria recenta ne arata, INDUBITABIL, ca UK este un stat client al US.
      (A devenit asa odata cu ww2, dar semnele s-au aratat de la Washington Naval Conference din 1922 cand a cedat suprematia marilor US la insistentele of the Secretary of State for War and Air: 1919–1921 Winston C..)
      UK „se va da cotita” de la orice angajament daca US nu vor fi de acord. Se va face un pic de taraboi, luari de pozitie in the house of Commons & that’s it.

      • @JB
        Din ce am văzut eu, în Europa, Marea Britanie și Polonia au avut o poziție fermă și consecventă, în ceea ce privește războiul din Ucraina. Marea Britanie pare că și-o păstrează, chiar dacă SUA pare că și-a schimbat-o.
        Om vedea, ce urmează…

  2. E de aplaudat șoul în care feluriți membri ai bulei de experți mioritici se invită unul pe altul ca să-și întărească Adevărul despre Lume, cu ocazia ciocnirii cu bula lui Trump (mult mai masivă, dar americană). Mentalitatea de bulă (să fie oare și o majusculă implicată?) se revarsă asupra noastră ca un torent de gogomănii prețioase și obținem -gratuit, cum altfel?- veșmântul identitar al tribului modern, virtualizat și tehnologizat la cap. Gâlceava înțelepților cu nebunul satului aduce și acțiunea de rigoare, să nu care cumva să ne plictisim.

  3. Excelent articol. Adaug complementar o idee noua, aparuta ieri, pe care incerc sa o explic. Probabil ca Donald Trump nu si-a revenit din socul de vineri din Biroul Oval, cand a fost confruntat de Volodimir Zelenski. Un fapt fara precedent in istoria intalnirilor de la Casa Alba a presedintelui american cu presedinti straini. Pe Trump il paste o noua sfidare ucraineana. Zelenski a declarat, duminica seara, la Londra, unde se afla la summitul „celor dispusi” sa trimita trupe de mentinere a pacii in Ucraina – o denumirte nefericita, data de premierul britanic Keir Starmer, inspirata de numele coalitiei pentru razboiul din Irak, care a adus haos in Orientul Mijlociu – ca va recandida la presedintia Ucrainei. „Inlocuirea mea nu va fi atat de usoara”, a dat el asigurari. Intentia anuntata de Zelenski este un raspuns la tacticile josnice de hartuire impotriva unui presedinte patriot si democrat, care isi iubeste tara si nu vrea sa capituleze in razboiul cu Rusia, cum autoritar i-a cerut Trump in discutiile din Biroul Oval. Dupa esecul discutiilor si semnarii acordului pentru minerale „si orice”, la care ravneste miliardarul samsar de terenuri (Groenlanda, Canada, Panama, Gaza etc), Trump a continuat sa-l demonizeze si hartuiasca pe Zelenski. El a spus ca la Kiev este nevoie de un lider care vrea „pace” si sa faca „afaceri” cu Statele Unite, sugerand malitios demisia sau demiterea presedintelui ucrainean. Sansele lui Zelenski de castiga un al doilea mandat de presedinte sunt practic inegalabile, au fost recent reconfirmate de un sondaj care arata ca se bucura de increderea nationala a aproape doua treimi din populatia Ucrainei. Ucrainenii sunt mandri de presedintele lor, curajul de a-l confrunta pe Trump il va face drept un presedinte legendar, iar consecintele vor fi de imitatie.

  4. Hmm, ce e mai horor sa stii ca ai un leader care a innebunit, sau ca poate stie ceva in plus ce nu poate sa spuna ? Cum ar fi de exemplu ca nu pot produce sisteme patriot cu viteza cu care-s distruse de hipersonice si costa de mii de ori mai mult decat acestea, si nici nu prea au solutii scalabile pentru terte parti. Pentru ei ar avea dar nu neaparat si pentru terte parti, si nici nu se poate spune ca rusii au invins tehnologic, ca nu-i adevarat, au invins cu ce se poate da altora -adica patrioturile din anii 80 upgradate la 2000, dar nu poti spune asta cand ai liste de asteptare pana in 2035 la ele, nici nu poti sa-i ajuti si stii ca doar victimele vor creste si n-ai cum sa opresti asta…

  5. Pff, si cand citesc comentarii cu abandonul democratiei la americani ma iau pandaliile: cate sute de ani vor mai trece pana cand romanii vor trage senatorii si deputatii la raspundere in timpul mandatului lor -in sesiuni publice obligatorii periodice/lunare, nu din 4 in 4 ani, sau sa primim anual scrisori cu felul in care au fost cheltuiti banii din taxe la cel mai mic detaliu?

  6. P.S. -am uitat ce era mai important, si sa se returneze suma nefolosita, nu sa dispara cu scuza ca au fost realocati pt. altceva ( gen premii de sute de euro la contabili primari mediocri la sport )

  7. Suntem în fața unei dovezi elocvente. Nu numai sângerosul Puțin este o amenințare. Delirul lui Trump este la fel de amenințător. Prin comportamentul lor, abuziv și monstruos de cinic, cei doi MAGAoni care, in 30 de zile s-au certat cu toată lumea, care susțin extremismul și atrocitățile criminalului de război Putin, au aruncat politica internațională a SUA într-un hau. „Dictatura este o mare patimă a nulităților” (B.P.Hasdeu). Trump&Vance – doi cămătari mondiali sadici, doi gangsteri fără scrupule, cum n-a mai văzut vreodată planeta, nu mai respectă decât dictatori și agresori. Împotriva republicanilor, împotriva europenilor, împotriva liderului ucrainean, se ridică, din partea administrației actuale, pumni, sunt proferate amenințări. In mod perfid, i-au lovit pe la spate pe aliați, și-au bătut joc de reguli, principii și valori. In clipa de față se dezvăluie, pentru prima oară, și o altă foarte marcată trăsătură de caracter a sultanului american, și anume insolența lui maladivă. La lumina zilei, cu o dezinvoltura uluitoare și zdrobitoare! Pare că îl lasă complet indiferent ce va crede istoria despre el, ce cred tovarășii săi de partid care tremura de frică, ce părere au masele și opinia publică. Un singur lucru prezintă importanță pentru el, acela de a sta mereu alaturi de ucigaș, nicicând alaturi de victimă, nicicând alaturi de state mici, vulnerabile și nePutincioase. Gradul de cinism și inconsecventa, de care da dovadă Trump, te lasă mască. Căci acest caracter de cameleon adopta, cu o repeziciune înspăimântătoare, jargonul susținătorilor tiraniei; instiga, țină, fulgeră, minte, ucide prin cuvinte toxice și gesturi bătrânești. In Biroul Oval, el, maestrul in duplicitate, și câinele de companie, nu au vrut altceva decât să se descotorosească de un model de virtute și eroism. Lumea a văzut urâțenia decrepită și degenerescenta oripilanta, hidoșenia morală și putreziciunea sufletească, vicleanul amor propriu și iscusita vanitate, speculantul interes și disprețul față de semeni. Lumea a văzut un Trump cârtitor, ignorant, profund marcat de bolșevism, care s-a dăruit cu totul criminalului Putin. Și, in această ipostază de intrigant, de răzbunător și de distrugător de Alianțe, acest Trump, lipsit de sensibilitate, acest om care a jucat cu cărți duble, acest gangster care face combinații cerebrale și jocul Ivanilor, mai curând vulpe decât tigru, va rămâne în istorie stigmatizat cu epitetul ” abuzator atroce”. Este o rușine ca SUA sa îngenuncheze in fața Fetidenatiei Ruse pentru a depune juramant și omagiu de credință. E un lucru incontestabil. Capul unei națiuni agresoare ruinează tot ceea ce capul națiunii agresate a întemeiat. Constat cu stupoare că prestigiul Americii și-a dat duhul mișelește. Numai dominația calității mai poate sa salveze America. Ideea de cantitate, in bine, și-a sfârșit rolul.

  8. Ne place sau nu, Trump trebuie lăsat să-și facă numărul. Oricum Europa nu are altă soluție, ba poate chiar da de dracu’. S-a văzut slăbiciunea Europei în tratatele Minsk I și II, Rusiei i s-a fâlfâit de ele. Poate Trump va face un „deal” cu Putin, convenabil și pentru Europa.
    Biata Ucraina!

  9. @Decebal – ”Nu cunoaștem realitățile, adevărurile, informațiile și perspectivele adânci din spatele circului mediatic care ni se servește,”

    Presupunând că mai există o urmă de bună credință, acum le cunoaștem: cu doar o oră înainte de întâlnirea din Biroul Oval, Zelenski s-a întâlnit cu Chris Murphy, senator democrat de Connecticut. Insolențele la adresa lui Trump și ”JD” (în loc de ”Mr.Vance”) au făcut parte din instructajul primit de la Chris Murphy, care s-a mai și lăudat cu asta.

    Tot presupunând că mai există o urmă de bună credință, cine are 20 de minute la dispoziție poate urmări explicațiile detaliate oferite de Megyn Kelly pe SiriusXM:

    https://www.youtube.com/watch?v=jutkJvrrYp8

    Cine e simpatizant al Partidului Democrat poate să nu se deranjeze. Are deja adevărurile lui, nu are nevoie să înțeleagă cum a ajuns Zelenski să se comporte astfel în Biroul Oval.

    • @Harald
      Am urmărit cu atenție fragmentele, mulțumesc pentru link. Recunosc, nu am urmărit întreaga discuție (înțeleg că au fost 50 de minute). Nu știu ce discuții au avut loc înainte și după întâlnire. Nu știu exact ce scrie în faimosul acord pentru metale rare. Nu-mi pot imagina de ce discursul domnului Trump reia 1:1 ideile și dorințele lui tov. putin. Nu cred că mai există presă 100% liberă, nicăieri în lume.
      Având în vedere tot ceea ce (nu) știu, în acest moment, impresia mea este că președintele SUA a decis să vacanteze poziția de „Beacon of Democracy” a SUA. Nu știu dacă este o strategie strălucită venită de la Washington, dacă este o strategie venită de la Moscova sau dacă SUA nu mai are „puterea de acoperire” necesară pentru a fi, în continuare, jandarmul planetei. Nu mâ interesează ce au de împărțit democrații cu republicanii, suveraniștii cu globaliștii sau fasciștii cu sorosiștii, decât în măsura în care afectează destinul țării mele (țara mea fiind România) sau afectează planeta Pământ (casa noastră, a tuturor).
      Nu pot decât să observ. Și să votez.

      • Cred că SUA, adică Trump, a decis să se reorienteze spre Pacific și să abandoneze Atlanticul.
        Fraieri. În Pacific au pierdut deja. De mult!

        • Nu știu ce să zic de Pacific… e foarte posibil ca SUA să abandoneze și Taiwan -ul (nu degeaba se construiesc fabrici de microprocesoare în SUA).
          E clar că lumea se schimbă, că devine multipolară și că SUA nu va mai fi, vreodată, ceea ce a fost. Poate va fi „Great”, dar nu la nivel global. De la această premisă trebuie să plece Europa, în elaborarea strategiilor economice, militare, diplomatice, sociale, spațiale, politice, de comunicare ș.a.m.d.

      • ”Nu știu exact ce scrie în faimosul acord pentru metale rare.”

        Nu contează ce scrie în faimosul acord pentru metale rare, iar acel acord a fost oricum ideea lui Zelenski, prezentată public prin septembrie 2024, când Trump nici nu era președinte.

        Contează că nu poți să te duci în Biroul Oval să-i spui președintelui că or să simtă și Statele Unite amenințarea Rusiei. Nici măcar Poloniei nu i se poate spune așa ceva, tot ar fi nepoliticos. Președintele Statelor Unite își reprezintă acolo națiunea și a fost obligat să reacționeze. Zelenski s-a amestecat în politica americană, a făcut vizite în State în timpul campaniei electorale, s-a întâlnit cu sindicatele și cu muncitorii dintr-o fabrică de muniții, le-a spus că locurile lor de muncă depind de sprijinul militar acordat Ucrainei ș.a.m.d.

        La scara politicii americane, Trump luptă împotriva neomarxiștilor, ei au încercat să-l asasineze, nu Rusia. Nu Rusia i-a orchestrat procesele din Statele Unite, neomarxiștii de-acasă, din Partidul Democrat, i le-au orchestrat. Iar Zelenski a făcut campanie electorală pentru Partidul Democrat și încearcă să-i impună lui Trump continuarea războiului. Nu merge așa, lui Trump nu i se poate impune nimic.

        • @Harald
          Înțeleg, sunteți trumpist,e dreptul dvs., dar politica internațională de succes nu se face cu ifose și umori. Zilele-astea, China și rusia comunică laconic și articulat. Lucrurile merg într-o direcție care le convine. De ce? Poate-l întreabă „presa liberă” (agreată la Casa Albă), pe domnul Trump. 😊

          • Da. Eu l-am sfătuit pe Zelenski să se implice în campania electorală americană de partea democraților, ca să-l compromit în fața lui Trump. După care Trump m-a întrebat cum să procedeze cu delegația ucraineană, iar eu i-am spus să-i trimită acasă 😀

            ”Zilele-astea, China și rusia comunică laconic și articulat.”

            Păi, nu rămăsese că Trump e omul lui Putin? Cu tehnologia modernă se descurcă mai greu China și Rusia, dar la comunicații laconice sunt campioane.

    • @Decebal – ”Nu cred că mai există presă 100% liberă, nicăieri în lume.”

      Faptul că acel clip de 52 de minute e disponibil pe YT demonstrează că în Statele Unite există presă liberă.

      Sunt mai multe clipuri, provenind de la televiziunile diferite care erau prezente acolo, iar filmările lor se corelează perfect, doar unghiurile diferă. Când într-o încăpere sunt prezente 10 televiziuni, ar fi și dificil ca una dintre ele să prezinte altceva decât au filmat celelalte. Deci există presă liberă, iar Trump e obsedat ca televiziunile să filmeze situațiile reale, ca să le vadă americanul de rând. Pentru că prezența lui la Casa Albă nu se bazează pe establishment, ci pe votul americanului de rând. Peste 90% din voturile din Washington DC au fost pentru Kamala Harris.

      Însă presa libera nu e de-ajuns, mai e nevoie și de bună credință. Când activistul Partidului Democrat scrie aici că ”Zelenski era singur”, e nevoie ca oamenii cinstiți să vadă clipurile, să vadă cealaltă canapea (banchetă, whatever) aflată față în față cu cea pe care se aflau JD Vance, Marco Rubio și Scott Bessent. Ambasadoarea Ucrainei apare mereu alături de Zelenski, era și în Biroul Oval, era și la întâlinirea cu Chris Murphy. Pe ceilalți membri ai delegației ucrainene nu i-am recunoscut. Dar dacă activistul Partidului Democrat dorește să susțină că ”Zelenski era singur”, e nevoie ca oamenii cinstiți să facă efortul de a-și forma o părere proprie. Bunicul meu avea o vorbă: ”Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă”.

      • Un barbat adevarat, cu functia suprema in stat, nu face discutii de strategii politice cu toata presa si cu acolitii lui. Discutia trebuia sa fie doar intre VZ si DT iar purtatorii de cuvant sa comunice concluziile. Politica adevarata nu este nici circ nici business cu santaj. DT a incalcat regulile unei diplomatii adevarate.

    • @Harald dar de ce s-ar basica asa d etare Mr. Vance daca cineva ii spune „JD”? Zelensky i-a considerat pe amandoi prieteni, insa a gresit teribil se pare. Nu -i sunt prieteni. Prietenii au disparut peste noapte de la ultima lui vizita in SUA. Apropo, bluza neagra purtata de Zelensky costa cateva sute de euro, ca sa ne intelegem, deci nu este vreo toala luata dintr-un targ. Dar, daca intr-un buncar poti sa porti costum si cravata zilnic, atunci nu stiu la ce ti-ar folosi cand bombele cad pe langa tine. Poate ca Trump ar purta costum si intr-un buncar, dar daca eram Zelensky i-as fi arata eticheta bluzei. Repet, Zelensky s-a dus la Casa Alba crezand ca nimic nu s-a schimbat, iar americanii ii sunt in continuare prieteni. Nu a cosniderat ca -i trebuie o pregatire vestimentara in prealabil, din moment ce de trei ani de zile, la toate summiturile, a purtat cam aceeasi tinuta de razboi. Dar asa este atunci cand vii din razboi si din buncar, nu mai ai timp sa-ti alegi costume scumpe ca sa impresionezi niste pacalici rozalii la Casa Alba… Sa vad eu alti presedinti ce ar purta daca ar fi intr-un razboi.

      • @mike – ”de ce s-ar basica asa d etare Mr. Vance daca cineva ii spune „JD”?

        A explicat asta Megyn Kelly. Dacă alocai 20 de minute pentru a viziona acel clip, ai fi știut. JD i s-a adresat vreodată lui Zelenski cu ”Volodea”?

        La modul general, în Statele Unite te adresezi cuiva pe numele mic doar dacă îți spune el să o faci.

        • Bull shit! Ca sa ma exprim in limbajul american. Zelesnky ii spunea „Joe” lui Biden si altor lideri din UE pe numele mic si nu se mai supara nimeni. Nu-l impiedica nimeni pe Tov. Vance sa-i zica „Volodea”. Cred ca nu l-ar fi deranjat pe Zelensky. Dar asa este in „Epoca de Aur”, dictatorii vor „repect” si costume Brioni.

          • OK, hai să mai reluăm o dată problema cu costumul: când te duci să negociezi ceva, te duci în costum. Ca să transmiți interlocutorului mesajul că te-ai dus acolo să discuți civilizat, nu să te iei bătaie cu el. Pseudo-uniforma ridicolă purtată de Zelenski e pentru luat la bătaie, nu pentru discuții civilizate. Soldații poartă uniformă ca să se bată cu soldații adverși, nu ca să discute civilizat.

            Mai departe: când te așezi pe scaun, te deschei la haină, ca să transmiți interlocutorului mesajului că n-ai nimic de ascuns, că ești sincer. Oamenii simpli din România spun că trebuie să te duci ”cu pieptul deschis”. Exprimarea asta simplă include o tonă de psihologie ”vernaculară”, ca să-i zicem așa. Dar e psihologie corectă.

            Când te comporți ca Zelenski, în tricou și cu brațele încrucișate, transmiți intelocutorului mesajul că ești gata să te iei la bătaie și că ești blindat, n-are ce să-ți facă. Asta trezește instantaneu neîncredere. ”Cu pieptul deschis”, respectiv cu brațele încrucișate, sunt atitudini complet opuse. Nu cred că Trump sau JD Vance pot explica asemenea lucruri, dar au reacționat corect. Dacă ai vreodată ocazia să negociezi ceva cu unul care se comportă ca Zelenski, mai bine nu o faci.

            • …si de minciuni si sofisme de clasa a doua când te ștergi pe buze, nea @Harald?
              Întrebare: de ce ii cere Trump ilegitimului Zelenski sa semneze metalele?

            • Trump nu cere nimic, Trump a cerut delegației ucrainene să plece de la Casa Albă fără să semneze acordul și aceasta s-a conformat. Zelenski e disperat să ofere ceva, ca să poată continua războiul. Dar tu nu citești, tu doar scrii atacuri la persoană, sub multiple nickname-uri.

            • Asta o faci cu protocolul in vremuri de pace. Cand de 3 ani esti in razboi nu cred ca mai timp de costume Armani, Brioni si alte fineturi!

        • Eu propun sa i se spuna Juvete Atilla. Atilla de la moaca aia de kirghiz, lata cu ochii apropiati.
          Si Juvete de la statutul lui de sluga.

      • @mike – Și Trump și Zelenski voiau să semneze acordul, numai că Trump vede acel acord ca un mod de a opri războiul, în timp ce Zelenski vede acel acord ca un mod de a continua războiul.

        Ca orice ex-sovietic, Zelenski a încercat să domine situația prin comunicare patologică. Grimase, figuri, brațe încrucișate, vorbit peste interlocutor, adresări lipsite de respect ș.a.m.d.

        În rest, tocmai ai demonstrat că nu te interesează să înțelegi ceva, te interesează doar să trâmbițezi ceva. Dacă tu și ceilalți progresiști de pe-aici credeți că Trump și JD Vance or să se conformeze cerințelor voastre, puteți să credeți în continuare tot așa, nu se supără nimeni 😀

  10. Ei nu mai spune deci cica mirlanul a fost Zelenski instruit de catre un democrat oauuu ce de obicei marea reactiune progresisto- republicana,genial!!!
    In optica dumitale „numai” democratii sunt de vina pt ca ” Imparatul e gol ” si a luat-o razna,respectiv ” numai democratii si sustinatorii lor” au vazut ca imparatul si Drag Queen JD Vance au fost niste mirlani.( Zelenski a multumit de cum a intrat,dar asta nu conteaza).
    De asemenea dat fiind ca esti pierdut in „gindirea” tipic binara a extremistului disonanta cognitiva functioneaza f bine in cazul dumitale adica numai inamicul reactionar e de vina.Am vazut f bine,mersi,cu ochii mei,NU am nevoi de explicatii sofistice alambicate oferite de trumpisti gen ” conspiratii democrate impotriva genialului conducator”.
    Pina una alta,master Harald ce NU observi matale prea ocupat de lupta cu inamicul reactionar e ca georgescienii de la noi cresc ca nr.,agentii rusnaci deghizati in mari trumpisti lucreaza din plin aplicind planul de destabilizare impulsionati de noua politica externa a marelui conducator de la Casa Alba.
    Georgescu a cerut recent intr- un interviu referendum privind aderarea Romaniei la UE si la NATO subliniind ca ” suntem sclavii lor,iar noi nu avem nevoie de NATO,suntem aparati de Dzeu”,spre deliciul poporului suveranist manipulat de anumite televiziuni.
    Poti sa ramii in bula dumitale si sa-ti scuzi si justifici idolul in fel si chip,NU convingi.PUNCT.Dupa cum eu aflind mai ales liniile in politicii fiscale a lui Trump m- am lamurit pe deplin; adica FAPTE,nu vorbe ca la capitolul vorbe ” Imparatul e gol” ( ” ce,l- am facut eu pe Zelenski dictator?! Nu cred” ne „lamurea” potus 1 intr- o declaratie data presei inainte sa- si zborul; dementa plus senilitate,in curind o sa – l faca gelos pe Mos Biden).

    • Au ajuns toți actorii ratați să dea lecții despre „insolențe”. Nu știu de ce nu se ia de mână cu Puricu, alt gargaragiu histrionic.
      Cât despre Georgescu, e clar că știe că Dumnezeu nu îl iubește, altfel de ce ar umbla cu diverși criminali pe post de gardă de corp, nu l-ar apăra Dumnezeu?

  11. In afara de „modelul european” nici nu putem alege alt model, in opinia mea, pentru ca nu ne-am nascut nici in America, nici in Siberia si nici in Asia. „Nu avem loc de intors” si trebuie sa ne asumam faptul ca suntem europeni si ca facem parte totusi dintr-o uniune occidentala. Probabil ca europenii sunt priviti ciudat de catre americanii muncitori, pentru care timpul „pierdut” este o tragedie. Europenii doresc sa aiba si momente de reflexie asupra vietii, asupra faptului ca este un miracol insasi existenta noastra pe acest pamant si ca trebuie sa profitam de ea. Astfel s-au nascut marii filozofi si ganditori europeni, in urma meditarii asupra lumii noastre, „pierzand timpul”. Atunci cand traiesti si muncesti pentru altii ca o furnica, evident ca nu ai timp sa meditezi asupra vietii si lucrurilor din jur. Cum imi spunea odata o frantuzoaica (sic!): „daca noi, francezii, ne permitem sa avem viata noastra dupa 8 ore de lucru si sa ne dedicam timp pentru noi si prieteni, inseamna ca suntem foarte eficienti la locul de munca!” Daca americanul mediu lucreaza pana la 9 seara si vine acasa lesinat, inseamna ca a devenit un mic sclav si nu-si da seama.

  12. Ultimul update: Trump voteaza alaturi de Kim, Putin, Khomeini, Maduro, etc. impotriva unei motiuni depuse la ONU care numeste Rusia stat agresor! Si-a gasit compania preferata, in sfarsit!

    • @PAFI _ “Trump voteaza…”

      Daca Trump ar vota pentru ar trebui să-și ia gândul de la Resortul Trump Gaza, cel mai mare de pe malul Mediteranei, la care visează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Eugen Istodor
Eugen Istodor
Scriitor, lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, Managing editor la Perspektiva

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro