vineri, iulie 19, 2024

Turbulențe în Caucazul de Nord. Implicații regionale

Pe 11 noiembrie în orașul Mahacikala (capitala Republicii Daghestan) insurgenții timp de o oră în plină zi au atacat mai multe posturi de poliție. În urma raidului au fost uciși 7 polițiști și alte 7 persoane au fost rănite. Acest atac nu este însă un incident izolat și face parte dintr-o serie de atentate de proporții, organizate de rebeli în ultimele luni în Caucazul de Nord. Pe 29 august satul de origine Țentoroi al președintelui Republicii Cecene Ramzan Kadîrov a fost ținta unui atact condus de un grup de circa 30 de militanți. Pe 25 septembrie în Mahacikala atacatorul sinucigaș a detonat încărcătura explozivă rănind 26 de persoane. Pe 11 octombrie în urma unui atac rapid rebelii au reușit să penetreze perimetrul extra-securizat din fața clădirii parlamentului cecen din Groznîi, unde se afla in acel moment ministrul de interne al Rusiei Rașid Nurgaliev, precum și președintele republicii Kadîrov. Lista poate continua. Care este semnificația acestui val de violențe? Care sunt implicațiile pentru securitatea națională a Rusiei și a întregului Caucaz?

În primul rând, diviziunile din sânul rebelilor accentuate în vara acestui an și capturarea sau eliminarea unor lideri importanți de către forțele federale (ex.: ”emirul” Magas, comandantul insurgenților în Ingușetia, ”șeicul” Said Buriatski responsabil pentru organizarea atentatelor sinucigașe) nu au redus capacitatea cumulată a insurgenților de a organiza și de a realiza eficient atentate de proporții. Structura de comandă a insurgențelor este suficient de descentralizată, astfel că eliminarea unor comandanți de teren să nu afecteze semnificativ planul de acțiuni al rebelilor. În același timp, se pare că aripa militantă mai tânără care a contestat autoritatea actualului lider Doku Umarov dorește o afirmare accelerată pe ”câmpul de luptă”. Nu este exclus faptul ca tocmai cei care au pus presiune pe Umarov pentru a-și depune demisia au fost in spatele recentelor atentate. Este foarte probabil ca intensificarea competiției între facțiunile militante din Caucazul de Nord pentru supremație să aibă ca efect multiplicarea și extinderea ariei geografice a atacurilor și nu scăderea lor.

În al doilea rând, valul de atacuri din această toamnă se înscrie în curba violentă ascendentă perceptibilă încă din anul 2009. Potrivit datelor statistice oficiale în comparație cu 2008 numărul atentatelor a crescut în 2009 de la 576 la 786, iar numărul victimelor înregistrate printre forțele de ordine și civili a sporit de la 914 la 1263 de persoane. Este prematur să tragem linie pentru anul 2010, dar exista o mare probabilitate ca această tendință se va menține. Datele preliminare pentru lunile mai-august 2010 arată o creșetere ușoară a numărului de atentate în comparație cu perioadă similară a anului 2009. Așadar, situația din Caucazul de Nord la capitolul violențe se apropie din ce în ce mai mult de cea din Afganistan (898 de atacuri în primele șapte luni ale anului 2009). Aceste date statistice, demonstrează că nu expansiunea NATO spre est (așa cum prevede Strategia Națională de Securitate a Rusiei până în 2020), ci extinderea de către gherile a frontului de acțiune în Caucazul de Nord reprezintă o amenințare palpabilă imediată pentru siguranța națională Rusiei.

În al treilea rând, Hloponin nu a reușit în zece luni de la numirea sa în funcția de vice-premier al guvernului rus și reprezentant special al președintelui în noul creat district federal nord-caucazian să producă un impact pozitiv imediat asupra situației în regiune. Spre deosebire de predecesorul său Dmitri Kozak (2004-2007) numit după tragedia de la Beslan, care acționa ca ”pompier de serviciu” pentru a aplana conflicte locale, Hloponin a încercat să promoveze o strategie cu efecte pe termen lung, dar incompletă. Mizând pe dezvoltare economică, Hloponin ignoră problema corupției și a disfuncționalității instituțiilor politice la nivel local. În aceste condiții, proiectele economice de dezvoltare planificate se vor transforma în afaceri de clan prin care centrul federal își va asigura loialitatea elitelor locale, fără a genera însă o schimbare profundă la nivelul socio-economic republican. Trebuie menționat totodată regiunea  Caucazului de Nord reproduce într-o formă mai gravă la nivel macro-regional bolile sistemului politic rus. Așadar, modernizarea politică în Caucazul de Nord este imposibilă fără schimbări politice radicale la centru. Deoarece, astfel de schimbări la Moscova nu se întrevăd, perspectivele pentru dezvoltare politică și economică în Caucazul de Nord rămân extrem de sumbre. În aceste condiții, misiunea lui Hloponin nu este alta decât simularea modernizări în Caucazul de Nord, respectând tonul general dat de discursul ”modernist” al președintelui Medvedev.

Nu în ultumul rând, deși factorul extern nu poate fi neglijat în tratarea problemelor de securitate în Caucazul de Nord, tradiția ”răzbunării sângelui” ca răspuns la abuzurile zilnice a forțelor federale primează în lista cauzelor violenței. În 2008 Magomed Evloiev, proprietarul site-ului de știri Ingushetya.ru, foarte critic la adresa autorităților locale (în special președintelui de atunci Murat Ziazikov) a decedat în urma ”descarcării accidentale a armei” aflate în dotarea unui polițist. În august 2010, polițistul care se facea responsabil pentru moartea din ”imprudență” a lui Evloiev a fost asasinat într-un local din Nazrani de o persoană neidentificată. Totodată, în perioada 2008-2009, conducerea ministerului de interne (inclusiv familiile) din Ingușetia a fost ținta a numeroase atacuri. Toate acestea au culminat cu atentatul din 2009 asupra noului președinte al Ingușetiei Iunus-Bek Evkurov. Așadar, accentuarea de către conducerea locală sau federală a implicării externe în Caucazul de Nord cu scopul de a slăbi Rusia, omite cauzele domestice promordiale, care alimentează potențialul de violență. În ultimul deceniu, printr-o politică externă activă în lumea musulmană Rusia a reușit să reducă substanțial volumul ajutorului financiar de care beneficiau grupurile de insurgenți din Caucazul de Nord. În schimb, Rusia a fost ineficientă în abordarea problemelor de ordin intern în Caucazul de Nord. Prin urmare, inegalitatea socială accentuată suprapusă cu abuzurile comise de forțele de ordine a contribuit din plin la radicalizarea segmentului tânăr a societății neangajat în câmpul de muncă. În aceste circumstanțe, creșterea numărului de atentate sinucigașe este o consecință logică.

Deteriorarea situației în Caucazul de Nord are sau (și) poate avea efecte regionale negative. Regiunile populate de etnici ruși învecinate cu districtul nord-caucazian sunt cele mai vulnerabile. În contextul organizării jocurilor olimpice de iarnă la Soci în 2014 atenția rebelilor se va focaliza foarte probabil pe acest eveniment cu mare vizibilitate, organizat parțial (pista de schi alpin în Krasnaia Poliana) în localitatea unde în 1864 a fost suprimată ultima rezistență popoarelor indigene din Caucaz care se opuneau ocupației Rusiei țariste. Încărcătura simbolică a locului va constitui un alt element motivațional. Ținta predilectă a militanților probabil va fi infrastructura de importanță strategică menită să asigure buna desfățurare a evenimentului (aerportul Adler, căile ferate, obiective sportive). Atentatul din vara anului 2010 asupra centralei hidro-electirce din Kabardino-Balkaria (republica din Caucazul de Nord relativ stabilă în comparație cu Ingușetia sau Daghestan) care a surprins autoritățile federale poate fi interpretat și ca un antrenament pentru astfel de operațiuni, inclusiv în Soci în 2014.

Însă exportul de insecuritate nu se limitează la regiunile din sudul Rusiei. Recent șeful executivului abhaz a vorbit despre tentative de a transfera conflicte din Caucazul de Nord în Abhazia, regiune separatista din Georgia care beneficiaza de protecție militară și asistență economică masivă a Rusiei. Serghei Șamba a făcut referire la o serie de atentate în 2010 care vizau moschei și imami în Gudauta (localitate care găzduiește o bază militară rusă) și Gagra. Situația din Caucazul de Nord afectează relațiile dintre Moscova și Tbilisi. Kremlinul, deseori în căutarea ”țapului ispășitor”, face referire la guvernul de la Tbilisi, acuzând Georgia de complicitate activă cu rebelii. Astfel de acuzații, lipsite de probe, mențin tensionate relațiile ruso-georgine adâncind neîncredere și insecuritate în regiune. Însă de pe urma instabilității în regiune suferă nu doar aliații sau rivalii Rusiei, ci și statele care promovează o politică echilibrată față de Moscova. Azerbaijanul care la nord se învecinează cu Daghestan-ul deja resimite efectele creșterii numărului acțiunilor rebelilor. Atacurile insurgențelor au vizat conducta prin care Rusia importă gazele din Azerbaijan. De asemenea, circulația trenurilor între Rusia și Azerbaijan a fost sistată pentru o perioadă scurtă în urma exploziilor pe calea ferată în Dagestan. În 2008 și 2010 grupuri de militanți din Dagestan au pătruns pe teritoriul Azerbaijanului, fiind raportate schimburi de focuri între forțele de frontieră și insurgenți.

Georgia și Azerbaijan sunt două republici din Caucazul de Sud vitale pentru asigurarea livrării și tranzitului de resurse energetice spre piața Europeană. Dat fiind implicarea economică și politică în regiune, securitatea în Caucaz este un subiect foarte relevant pentru România. O serie de proiecte regionale de interes major pentru România (Nabucco, AGRI, Pan-European Oil Pipeline), pot fi puse sub semnul întrebării iar realizarea lor să fie întârziată dacă situația în Caucazul de Nord va continua să se deterioreze exportându-se masiv amenințările asimetrice în zonele adiacente. Fără îndoială, pericolele emanate din Caucazul de Nord nu sunt singurul factor care poate influența negativ implementarea acestor proiecte energetice. În același timp ar fi o greșeală gravă ca riscurile de securitate în Caucazul de Nord să lipsească din calculele strategice ale României și ale partnerilor săi.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Articol foarte bine scris, tema este de interes real ptr. romania. Daca ar mai fi ceva de adaugat, este ca situatia bine cuprinsa in scrierea d.-voastra, ar trebui sa fie in atentia min. ext., a presidentiei. Curiozitatea [deloc surprinzatoare, ptr. mine], este ca in pompoasele strategii de securitate nationala, cuprind de ex. presa si oamenii ce lucreaza in ea. La cateva sute de km. de granita romaniei, este un fel de afganistan/irak., mai putin, spre deloc mediatizat. Toate cele de bine, cornel

  • multumesc. daca nu exista interes, comunitatea academica trebuie sa-l trezeasca, cu alte cuvinte sa initieze ceea ce exponentii scolii de la copenhaga numesc securizarea. asta am incercat sa fac.
   o seara buna,
   s

 2. „Trebuie menționat totodată că Caucazul de Nord reproduce într-o formă mai gravă la nivel macro-regional bolile sistemului politic rus.” Nu era mai bine, mai româneşte (şi fără cacofonii) să spuneţi/scrieţi/tehnoredactaţi: „Trebuie menționat totodată că regiunea nord-caucaziană reproduce într-o formă mai gravă la nivel macro-regional bolile sistemului politic rus.”?

 3. va multumesc pentru atentionare. dat find aria mea de expertiza ma informez/citesc preponderent in rusa si engleza, ceea ce lasa inevitabil amprenta asupra stilului de exprimare in romana. voi incerca sa fiu mult mai atent. mi-ar fi foarte utila si evaluarea critica a continutului.

  • Legat de continut mai putin, pentru ca destui dintre cei ca mine il vor vedea ca articol informativ, data fiind relativa lipsa de informatii concurente despre zona geopolitica pe care o descrieti. Articolul este insa coerent, iar mesajul este destul de clar.

 4. Un alt factor de luat in seama pe termen mediu este de factura demografica. Zona preponderent musulmana din Caucaz , este , daca nu ma insel, singura regiune din „spatiul vital rusesc” cu crestere demografica. Si vorbim de o crestere frumusica. Pe masura ce raprtul de forte religioase se modifica in zona, fundamentalismul musulman o sa castige teren.
  In lupta asta pe doua fronturi ( China si „califatul” ), Rusia are nevoie de aliante noi. Vezi Lisabona, noua apropiere de Germania/Franta, refuzul de a livra S 300 si acceptul sanctiunilor date Iranului ( un Iran din ce in ce mai dependent economic de China), pozitionarea alaturi de India la G20. Caucazul de Nord este o rana supuranda a Rusiei, o rana ce nu se va vindeca de la sine. Al treilea razboi mondial este in desfasurare, iar SUA pare a il pierde. Marele castigator China, iar din spate , se iteste Califatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stanislav Secrieru
Stanislav Secrieru
Stanislav Secrieru este analist superior la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate. Interesele sale de cercetare se concentreaza pe relatiile UE-Rusia, politica externa si de securitate a Rusiei in regiunea post-sovietica, conflictele prelungite și relatiile UE cu statele Parteneriatului Estic (PaE). Inainte de a se alatura EUISS, Stanislav a fost analist principal la Institutul Polonez de Afaceri Internationale (2014-2016) si analist politic la Institutul pentru Politici European al Fundatiei pentru Societate Deschisa din Bruxelles (2016-2017). Stanislav este co-editor al volumului “Russia Rising: Putin's Foreign Policy in the Middle East and North Africa”, aparut la editura Bloomsbury in 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro