joi, ianuarie 20, 2022

„Turul doi fără PSD”

De câte ori avem alegeri prezidențiale mă întreb cum ne alegem candidații: cu capul sau cu viscerele? Stând zilele trecute într-un magazin la coadă, aud în spatele meu următoarea discuție dintre o doamnă și un domn: „– Eu nu-l votez pe Orban că are părul vopsit, zice doamna. – Păi el nu candidează la președinție, zice domnul. – N-are importanță. Vreau să zic că nu-l sufăr că are părul vopsit. – Păi atunci voteaz-o pe Veorica, că e coafată tot timpul. – Păi chiar e. Asta nu înseamnă că aș vota-o. Da᾽ vreau să zic că e mult mai îngrijită.”

Nu contează, așadar, programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția. La noi, doar cine nu vrea nu candidează la prezidențiale: actori, directori de circ, penali, anonimi, trufași incorigibili… Și câți dintre alegători, duminica viitoare, vor hotărî să piardă o jumătate de oră din viață la urne ca să pună ștampila în buletinul de vot în funcție de un calcul matur care țintește binele țării?

Sondajele spun că actualul președinte, cu cele 40% de procente ale sale, este de departe favorit pentru un nou mandat. Dar dincolo de avansul considerabil al lui Klaus Iohannis, sondajele mai spun și că există posibilitatea ca PSD, prin Viorica Dăncilă, să ajungă în turul doi. Or, românilor nu le poate fi indiferent cine va fi partenerul în finală al lui Klaus Iohannis. Ba chiar sunt înclinat să spun că acest „detaliu” devine miza actualelor alegeri. De ce este de nedorit s-o avem pe doamna Dăncilă în turul doi? Pentru că un finalist, chiar învins, iese din alegeri cu un capital politic și cu o aură utilizabile în continuare. A revalida politic un partid toxic și o guvernare dezastruoasă, lăsând reprezentantul USR în afara celui de-al doilea tur, ar fi o greșeală electorală pe care am plăti-o cu toții. Cu un partid avariat și totuși validat încă o dată, care-și mituiește electoratul, care generează mafii în toate domeniile, care ține jumătate din populația țării la limita subzistenței și face din justiție principalul lui dușman, România va continua să fie fundătura Europei. Dan Barna e primul care știe acest lucru. Nu întâmplător, sloganul lui de campanie a devenit: „Un tur doi fără PSD”.

Zilele trecute l-am auzit pe Cozmin Gușă că a decis să revină în PSD „ca s-o ajute pe Viorica Dăncilă să intre în turul al doilea”. În viziunea lui, pericolul cel mare pentru România nu este menținerea pe scena politică a celui mai nociv partid al ultimilor trei decenii, nu este Viorica Dăncilă, cea mai teribilă caricatură din istoria clasei politice românești, ci Dan Barna. Adică singurul politician cu viziune modernă coerentă și cu o ofertă politică nouă, cu o personalitate bine conturată și cu cel mai fluent discurs electoral, în al cărui program se conturează limpede lista priorităților României. Candidatul care pledează pentru refacerea clasei de mijloc prin creșerea bugetului educației la 6%, pentru alegerea primarilor în două tururi și pentru împiedicarea penalilor de a accede la funcții publice a devenit peste noapte inamicul public numărul 1.

Două-trei procente îi despart în clipa de față pe Barna de Dăncilă. Așa încât șansa ca Dan Barna să intre în cel de al doilea tur depinde în mare măsură de cele două-trei procente pe care alt candidat, cu șanse nule de a intra în finală, dar jucând rolul de „încurcă-lume”, le poate lua din electoratul lui. Rolul de aliat din umbră al Vioricăi Dăncilă și de susținător prin ricoșeu al lui Cozmin Gușă pare să-i fi revenit lui Toader Paleologu. Cum ajunge în fața unui microfon, Paleologu îl beștelește pe Barna. De ce o face? Ce îl mână oare în luptă? L-am auzit recent pe liderul USR la o emisiune TV afirmând că „Paleologu nu-și mai aparține”. Nu a dat detalii. A avut eleganța de a nu răspunde cu aceeași monedă. Așa e. Toader al nostru nu-și mai aparține. Deunăzi l-a transformat pe Andrei Pleșu în agent electoral: fără să-i ceară permisiunea, i-a reprodus poza pe pagina sa de facebook, punând sub ea sloganul „Paleologu președinte”.

Dacă „Paleologu nu-și mai aparține”, atunci cui aparține el? Domnul Barna nu ne-a spus. Singurul răspuns care-mi vine în minte este: unei penibile vanități de copil răzgâiat. În fond, infantilismului lui. L-am auzit cu ani în urmă – revenise în țară dintr-o ambasadă din Danemarca și ne-am întâlnit la nu mai știu ce „masă rotundă” –, afirmând cu o superbie care m-a amuțit: „Eu am stat la masă cu regi și regine”. Asta, credea el, ținea loc de carte de vizită. Păi și Ceaușeștii, mi-a venit să-i spun, au stat la masă cu regina Angliei și asta nu i-a făcut mai breji!

În campania electorală actuală, Toader Paleologu aduce o notă de pitoresc. Seamănă cu un copil care ține morțiș să se joace de-a oamenii mari. Ca să atragă atenția, face giumbușlucuri și-și pierde simțul ridicolului. Având în minte mari topoi literari, își închină campania memoriei tatălui, invocă, încurcându-le între ele, personaje din Iliada, face paradă de citate latinești la care electoratul ar urma să freamăte de emoție, le vorbește românilor despre cultura armelor… E fericit să vorbească și să se vorbească despre el.

Numai că, la capătul acestei comedii, tânărul acesta îmbolnăvit de sine însuși și amețit de fervoarea jocului în care s-a pomenit figurant, ar putea să realizeze ce rău i-a făcut României, netezindu-i, cu cele câteva viitoare procente ale sale, drumul către turul al doilea inomabilei Dăncilă.

Distribuie acest articol

272 COMENTARII

 1. Turul doi fără PSD?! Ha, ha, ha… Vorba ardeleanului când a văzut girafa: „Așa ceva nu se există!”…:)

  PSD va fi cât se poate de prezent în turul 2. Nu e vorba de coana Vasilca-Viorica – cavalereasa tristei figuri Ea e doar carne de tun.. Anul acesta PSD-ul va juca în turul 2 cel mai tare de la „însuși” Adrian Năatase încoace, prin mâna lichelei Mircea Diaconu. Ăsta e adevăratul pericol. E infinit mai periculos și mai cu șanse ca prostănacul Geoană în 2009 sau ca ratatul profesionist Ponta în 2014. Diaconu chiar are o șansă reală să-l bată pe neamț. Există riscul enorm să se repete figura din 2008 de la primăria Bucureștiului când candidatjul „oficial” al PSD, ofilitul Cristian Diaconescu, n-a ajuns în turul 2 în schmb cel „neoficial” în persoana fetidului „doctor” Oprescu a ajuns și l-a mai și câștigat. Iar dacă (Doamne ferește!) chiar îi iese lui Diaconu figura atunci…. Atunci Doamne Îți mulțam că nu mai sunt acolo! Domnia lui Ponta & Dragnea va apărea pe lângă cea a lui Diaconu & Co. ca o epocă de integritate și onestitate… :)

  În rest mă bucur că afară de Sever Voinescu iată că mai e cineva care să aprecieze onest candidatura lui Teodor Paleologu. Are, n-are șanse îl votez pentru că e singurul candidat care m-a convins și (de ce nu?) e un tip simpatic și cu humor..

  • fara indoiala , Diaconu este virusat de communism ,si sufera de narcisism pervers manipulator, este periculos in primul rand pentru -ca nu a inteles imperativul momentului si s-a situtat in aceasta perioada in tabara celor care au atacat Justitia si a fost in mediul lui ..LA latrina 3.
   Dar nu are nicio sansa la tutrul 2, nu va luati dupa sondajele manipulatoare ..
   iar daca prin absurd, ajunge in tutrul doi ..atunci JOhanis va fi votat de toti membri USR, PMP, ..si va castiga detasat.
   singurul care poate face un scor apropiat de JOhanis este BARNA , deoarece in tutrul doi ca fi votat de psd isti din pacate ..su din fericire ..vom vedea

   • Dinescu a jucat roluri de fraier toata viata, e greu sa il percepi altfel. Problema mea e la Basescu. Cand Kovesi a fost inlaturata, era o perioada favorabila pentru schimbare. Daca eram Basescu, ii incuiam intr-o camera pe pro-europeni si ii puneam sa se inteleaga. Macovei, Nicusor Dan, Kovesi, Ciolos, seful de la PMP, sa puna bazele unui partid puernic pro-European. Nu iesiti din camera fara sa va intelegeti, nu bagati in calcule corupti, adica pe Nuti, Videanu etc. Cresti pragul electoral la 8%, sa ajunga PNL si UDMR la gunoi, unde le e locul, si ai doua partide, ca in SUA. Dar nu, Basescu n-a avut curaj. Asa, nea Barna e si el hopa acolo, sa nu iasa Iohanis din primul tur.

    • Iohannis nu poate iesi din primul tur nici daca l-ar sprijini toata opozitia si ar scoate peste 50%, pentru ca si prezenta trebuie sa treaca de 50% – ceea ce nu se va intampla.

     • Sunt fantastice calculele astea, domne. Nimeni nu isi inchipuie ca e posibil ca lumea sa nu vrea un stangist, ci un om cu carte, civilizat, care a facut singur ceva. Dl. Liiceanu si supermanii de la USR vor sa votam cum iese aritmetica, nu cum credem ca e mai bine pentru toata lumea. Si asta in numele moralitatii si pentru innoirea Romaniei! Uluitor!

      • @Mihail_”Dl. Liiceanu si supermanii de la USR vor sa votam…”

       D-la MIhail, nu știu în numele cui scrieți, dar pluralul pe care îl folosiți presupun că nu este formula de adresare regală. Remarc, însă, ca și dumneavoastră, că „e posibil ca lumea sa nu vrea un stângist”.

       Și atunci mă întreb, pentru că tot sunt unii colegi comentatori care bat cu grație câmpii și susțin că le-au zis prezicătoarele Melissa și Vanessa că dl M Diaconu va ajunge negreșit în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de ce mama-zmeilor nu îl atacă dl Th Paleologu pe dl Iohannis, sau pe dl Mircea Diaconu – stângistul declarat și validat -, adică pe adevăratul adversar, și-și pierde timpul cu un candidat fără șanse cum este cel al USR/PLUS?!

       Ei, uitați, cred că asta nu înțeleg supermanii și mărturisesc că nici eu, modest contribuabil care este jefuit de trei decenii de cleptocrația românească.

      • Fratioare, Paleologu l-a atacat si pe Iohannis si ciuma rosie.
       Cat despre scorul lui Barna, ramane cum am stabilit.

   • Nu e vorba de sondaje manipulatoare ci de instinct și logică. Am mai spus-o (cred) și aici din momemtul în care candidatura lui Diaconu a fost acceptată de BEC că el va ajunge în turul II. PSD-iștii nu sunt complet idioți. Știu că șansele Vasilicăi-Viorica sunt exact 0. Ea joacă rolul de paratrăznet. Organizațiile locale vor primi înainte de turul 2 sarcina să îndrepte turmele PSD-iste spre Diaconu. Exact figura de la alegerile pentru primăria Bucureștiului din 2008.

    Nu aș paria deloc pe electrotaul USR în turul 2. În primul rând că e destul de firav și în al doilea rând mai mult ca sgiur că dl. Barna adânc rănit de eșec își va da meschinăria pe față exactg așa cum a făcutg-o după moțiunea de cenzură. Spre să greșesc. Însă în general ginesc lichele timpuriu…

    • A eticheta drept „meschinarie” si „lichelism” dorinta de a negocia la maximum punerea in practica a unor deziderate care, cel putin declarativ, nici nu mai sunt strict ale USR, gen „fara penali in functii publice”, „alegeri in 2 tururi” si „alegeri anticipate cat mai curand posibil” mi se pare cel putin ciudat. Dar, in fine, aici este un joc complex de interese si vanitati.

     In opinia mea, daca ar fi onest, vazand ca estimarile nu-i dau sanse pentru turul doi, Paleologu ar trebui sa se retraga, directionandu-si simpatizantii spre Barna. Faptul ca nu o va face si ca prin atacurile sale la Barna netezeste drumul lui Dancila spre turul II imi spun ceva despre caracterul dumnealui, dincolo de vorbele sale cultivate. Dvs. nu ?

     • „Dezideratele” de care vorbiți sunt demagogie curată . Deci meschinărie și lichelism. Să le luăm pe rând:

      1. Fără penali în funcții publice: Încalcă flagrant articolul 16 din Constituție. Modificarea constituției e practic imposibilă în viitorul previzibil. Deci „dezideratul” e o gargară demagogică ceea ce USR știe foarte bine.

      2. Alegeri de primari în 2 tururi de scrutin: Sună bine dar necesită o majoritate parlamentară care nu există. Chiar dacă se organizează anticipate, legislația electorală nu poate fi modificată cu 6 luni înainre de alegeri. Organizarea anticipatelor durează minimum 60 de zile + alte 30 pentru campania electrotală. Alegerile locale sunt în Iunie 2020. Deci nici măcar teoretic măsura nu e posibilă până la alegerile din 2020. USR știa și chestia asta foarte bine. A pretinde că a încercat să o obțină e o dovadă de lichelism și meschinărie.

      3. Anticipate: Oraganizarea lor implică fie un vot de autodizlvare al parlamentului, fie căderea a 2 guverne în 60 de zile. O bună parte din actualii parlamentari știu că nu mai pupă un al doilea mandat. Un mandat incomplet îi privează de pensia specială de parlamentar. Deci de votat autodizlarea sigur n-o vor vota nici morți. De asemenea pentru a-și păstra beneficiile vor vota orice guvern în apropierea termenului de 60 de zile. Iar apoi îi vor bloca activitatea. Tehnic vorbind, cu actuala legislație și configurație parlamentară anticipatele sunt imposibile. Ceea ce de asemenea USR știa foarte bine din secunda 1. Deci o nouă dovadă de lichelism și demagocgie ieftină.

      Dl. Barna e cu ceva la peste 50% din scorul USR la europarlamentare. Asta înseamnă că nici măcat votanții partidului său nu prea dau nici doi bani pe el. Dacă ar fi reușit să scoată măcar 80% din scorul partidului se califica fără probleme în turul 2. Cum credeți că votanții altui candidat ar fi diapuși să voteze un individ disprețuit chiar și de ai lui?! Dacă dl. Barna avea o umbră de demnitate și curaj civic se retrăgea de mult din cursă. Faptul că se încăpățânează să continue comedia asta trisă ne spune multe despre micimea sa…

     • @Gabriel Varga:

      „In opinia mea, daca ar fi onest, vazand ca estimarile nu-i dau sanse pentru turul doi, Paleologu ar trebui sa se retraga, directionandu-si simpatizantii spre Barna.”

      In primul rand, aceasta este o logica paguboasa, ba chiar periculoasa. Cum ar fi ca in campionatul de fotbal al Spaniei sa se retraga toate celelalte echipe, pentru ca oricum estimarile spun ca nu au sanse?

      Pe urma, sa presupunem ca dl Paleologu s-ar retrage. Exista vreo certitudine ca voturile dlui Paleologu ar fi transferate (ca si cum ar fi proprietatea dansului…) automat catre dl Barna? NU. Acestea se vor distribui catre aproape toti principalii candidati: Dancila, Iohannis, Barna, Diaconu. De ce? Enumar numai doua, care mi se par destul de relevante:

      1) Dl Barna sustine politici preponderent de stanga. Dl Paleologu de dreapta.

      2) Dl Barna a boicotat referendumul pentru familie. Dl Paleologu ii sustine pe cei care au votat. Dl Barna si Dl Iohannis nu ii reprezinta.

      In concluzie, desi o parte dintre votanti s-ar distribui catre dl Barna, sunt convins ca o alta buna parte s-ar distribui catre dna Dancila (cei cu referendumul) sau Iohannis (politici de dreapta) sau chiar dl Diaconu (fara sa gasesc un motiv, pur si simplu).

   • Eu cred ca aceasta capcana poate functiona.
    Johannis are o inteligență mediocra spre slaba – nu prea il ajuta fizicul sa se prinda ca Barna este singurul care ii poate face lui ceea ce i-a facut el lui Ponta.
    Dar si daca se prinde ce glonț ii trece pe la ureche tras din pistoalele Unchiului Gerorge – sa vedeti ce armonios vor functiona viitoarele Guverne de coalitie PNL-USR !
    Rares Bogdan a atras atentia ca domnul crestin practicant KWJ face ceea ce crede el ca ar face si Isus – nu uita si nu iarta.
    S-ar putea ca scandalurile atroce introduse in politica roamneasca de Basescu (de pilda cand a masacrat Guvernele Ciorbea sau când s-a inecat cu Guvernul Tariceanu care i-a ramas in gat) ..ei bine s-ar putea ca acele precedente sa se dovedeasca jocuri de copii fata de ceea ce poate produce ranchiuna actualului Presedinte.

  • @Josef Svejk,
   „mai e cineva care să aprecieze onest candidatura lui Teodor Paleologu.”

   Cine? Sunt chiar curios sa aflu…

   Pacat, comentariul incepuse bine dar s-a terminat abrupt cu un rationament care nu are nimic logic decat Sever Voinescu, pe care il respect dar nu-i inteleg asocierea cu Paleologu.

   Paleologu – tip simpatic si cu umor!? Tare.. de unde i-o fi venind umorul, din „copita de magar” pe care nu vrea s-o traga „leului ranit”?

   • Cine? Eu și cu soția mea. :) Trebuia probabil să fiu un pic mai explicit.

    Am discutat chestiunea acum vreo 2-3 săptămâni la un Bourbon on the rocks și am decis că anul ăsta mergem pe mâna fanariotului. Din toată fauna, pare cel mai rezonabil. Nu știu dacă are șanse, dar nu asta e problema. Cursa e deschisă.

    Sigur că nimeni nu vă oprește să-l votați pe aparatcikul pe stil nou, pe care chiar și frizerii îl recunosc :)

    • @Josef Svejk,

     Ah, sotia, inteleg, nimic mai normal (la fel aici).

     Este primul subiect, acest articol, care m-a condus la pareri contrare cu ale dvs. Probabil este ceva foarte particular ce-mi lipseste. Tanarul Paleologu m-a dezamagit inca de la primele sale aparatii publice. Mi-a facut impresia unui filfizon, frumos pe dinafara dar gaunos intrinsec. Poate ma insel, dar faptul ca o somitate ca dl. Liiceanu pare a tinde spre aceleasi pareri ma face sa cred ca nu gresesc prea tare.
     Ce l-ar determina, cu adevarat, sa formeze un front separat de lupta comuna si nobila de a scapa Romania de PSD si alti impostori? Reprezinta un partid a carui pondere nu spera sa depaseasca cateva procente, iar el probabil va atinge un procentaj chiar mai mic decat partidul care l-a propus.
     Ce idealuri nobile i-au fost insuflate de un partid al carui fondator a excelat in dezamagirea propriilor suporteri (printre care m-am aflat constant) printr-un comportament numit cu generozitate contradictoriu?
     Ce talent diplomatic are junele cand afirma ca, desi se asteapta sa fie in minoritate, este sigur ca va obtine suportul celorlalte forte politice intre care se numara USR, ignorand masiva aruncare cu noroi exclusiv in liderul sau in aceasta campanie? Si multe alte ciudatenii de acelasi fel…
     Pe scurt, nu-mi inspira deloc incredere. Sa nu uitam ca i s-a oferit in trecut ocazia sa-si demonstreze calitatile in domeniul diplomatiei si a dezamagit.

     • Daca credeti ca lucrurile sunt clare in USR si totul merge catre Barna – cred ca sunteti in eroare…

      Se vede clar ca USRistii sunt primii care s-au prins cine este si ce doreste Barna.
      Acum cu alegatorii lucrurile sunt complicate…

      Zic ca TP nu este departe de adevar- ceva voturi de la USRisti ar putea sa primeasca.
      Dar nu mai este mult pana pe 10 Nov.2019…

      O sa astept cu mare interes rezultatele.

      • Intr-adevar, mai este putin pana la alegeri. Desi lucrurile par suficient de clare de pe acum, cel putin pentru mine. Barna va fi pe locul 2 cu suportul diasporei si din acel moment vor putea incepe adevaratele alegeri prezidentiale. Dupa mine, Paleologu este doar un mic bruiaj care va dispare in cateva zile, definitiv.

     • Pînă una alta dl. Paleologu are un scor mai bun ca partidul său – deci putem spune că, candidatura sa va akjuta ,mpcar partdiul său, dacă nu altceva.

      Dl. Barna în schimb e la cam 50% di scorul partidului său la europarlamentare. Chiar și sondajele plătite de USR îl dau la un penibil 65%. Dacăscotea un 80% din scorul partidului atunci era deja calificat pentur turul 2. E limpede că nu-i poate convinge nici măcar pe cei ce au votat USR în primăvară. Ce sens mai are candidatura sa care nu face decât să-i erodeze prropiul partid?! Oare la încheierea comediei ăsteia va avea demnitatea să-și asume eșecul epic și să demisioneze?!

     • „Ah, sotia, inteleg, nimic mai normal…”

      Când, după rețeta prezentată de dl T Băsescu, mentorul d-lui Th Paleologu, gheața este folosită fie pentru a acoperi calitatea discutabilă a whiskey-ului, fie pentru a-i strica gustul din ignoranță, deciziile normal-proaste sunt trecute din responsabilitatea proprie în cea a soției.

      Asta, atunci când nu sunt transmise prin ordin pe unitate, iar evaluarea calității lor cade în sarcina celor care au interesul de a jefui resursele publice (adică inclusiv pe ale mele).

      Astfel, se vădește că d-na V Dăncilă are dreptate atunci când se revoltă în fața acțiunilor misogine ale celor care exprimă opinii politice amețiți de Bourbon, sau de interesele meschine proprii ori ale grupurilor străine, și privind mai puțin spre ale cetățenilor din zona carpato-danubiano-pontică.

      • @Constantin,

       Sunteti putin cam prea dur cu @Josef Svejk. Nu stiu ce motive serioase a avut sa-l aleaga pe TP preferatul sau, si spun asta din considerente pentru comentariile sale pe alte teme. Dar fiecare este liber sa aleaga, de multe ori schimbarea ideilor venind din interior si numai din convingerea proprie.
       Oricum, vroiam sa va felicit pentru punctul dvs. de vedere solid demonstrat pe acest blog.

  • Diaconu de fapt nu reprezinta niciun risc la prezidentiale, dar PSD pluseaza prin el pentru o miza cu mult mai importanta. El le poate tine peste limita de plutire pe partidele satelit ale PSD (Ponta, Tariceanu si UNPR), limita care este de 5% la alegerile legislative, procent necesar pentru a intra in parlament (o carte pe care au invatat sa o joace si cu candidatura lui Oprescu si cu altii). PSD isi poate adauga 10-15% peste scorul pe care il obtine, plus minoritati, plus UDMR daca aceasta carte este jucata corect. Au si anuntat ca UNPR poate fi inghitit de PSD, ca se ia in calcul aceasta varianta – deci sunt pregatiti sa ia masuri daca nu functioneaza decat pentru partidele lui Ponta si Tariceanu. Diaconu este modalitatea prin care acestia isi cresc capitalul de imagine si personalitati prin care incearca sa obtina priza la publicul imbatranit.

   Ei nu au jucat niciodata pentru prezidentiale, ci pe termen mediu si lung, inca de cand Ponta s-a „despartit” de pesedeu. Si asta pentru ca is USR+ prin Barna joaca de fapt tot pentru mize pe termen mediu si lung. Sigur, o victorie de etapa nu ar strica dupa europarlamentare, un tur 1 fara PSD pe care l-au anuntat ca obiectiv. Dar ei in aceasta campanie isi promoveaza programul politic mai mult decat pe candidat, in sine. Si cu cateva obiective indeplinite altfel se pot duce in fata electoratului nehotarat sau din orasele mici + sate pentru a-i convinge pe oameni. Axa politicienilor vechi a observat asta si miza lor nu mai este de mult acest tur 1 al alegerilor, ci pastrarea unui bazin electoral consistent pentru a supravietui. Asta le da de fapt Diaconu, o intrare in opozitie comfortabila.

   • Peste exact o săptămână vom ști cu siguranță dacă Diaconu estte au nu un pericol real. Eu cpntinui să cred că este.Dacă ar fi să pariez îi dau 3 șanse din 5 să ajungă în turul 2.

    Despre USR & Plus cred că și-au trăit clipa de glorie la europralamentare. Sub cârmuirea înțeleaptă a d-lui Barna vor cotinua să o ia la vale. Ele reprezintă o înercare intersantă de a maimuțări neomarxismul occidental într-o țară destul de copnservatoare și sceptică. Pentru a vinde marfa lor au nevoie de cineva mult mai bun ca d-nii Barna și Cioloș ce s-au dovedit amândoi incapabili să se descurce în politica românească și să prindă pulsul alegătorilor.

    • Iar prostia asta cu neomarxismul, rostogolita cat se poate, fara ca cineva sa poata indica ce inseamna si de ce ar fi USR sau PLUS sau USR-PLUS neomarxisti. Dar este OK. Votati-i tot pe cei vechi. Si apoi sa va plangeti ca nu se primeneste clasa politica.

      • Oare cati or fi activistii astia LGBT? Eu nu cunosc nici unul, nici un prieten sau cunoscut de-al meu nu cunoaste nici unul…O fi ceva de genul chupacabra, vedem efectele dar nu putem identifica si cauza? Lumea se schimba si noi nu vrem, vorba romanului, rau cu rau dar mai rau fara rau!

      • Va mai amimtiti cum a zburat prezidentul fondator al USR Nicusor Dan din propriul partid? A indraznit sa spuna ca poate USR nu ar trebui sa faca activism LGBT cu ocazia referendumului pentru familie.

       Cine l-a exclus din partid? Chupacabrele? Omuletii verzi de pe Marte?

    • Nu vom sti intr-o saptamana. Sunt de acord cu dvs ca Diaconu are sanse sa ajunga in turul 2 dar cred ca, odata ajuns acolo, va lua o bataie crunta. Cred ca nu ar obtine nici scorul lui Vadim din 2000, oricum, va fi sub 40% … De asta zic, ne lamurim peste vreo luna cine are dreptate.
     In rest, USR – neomarxisti? Sincer, imi e greu sa inteleg de unde a aparut chestia asta, de intretinut cred ca o intretin strategii din PSD. USR-ul nu e bine definit ideologic, e o cacofonie de voci (de multe ori contradictorii) unite doar de dorinta de a moderniza Romania si de a elimina PSD-ul de pe scena politica. In rest, poti gasi orice acolo de la neo-marxisti la oameni de dreapta.

     • Mi-ar place să pot avea optimismul dumneavostră vis a vis de Diaconu. În opinia mea e cel mai periculos dintre toți. Poate mobiliza masiv pensionarimea nostalgică ce părea oarecum sătulă de PSD.

      USR e cât se poate de bine definit ideologic. Liniile sale directoare sunt LGBT-imea și încălzirea globală antropogenă. Ceva mai discret scheaună și despre nedreptatea făcută bieților migranți ce nu pot intra în număr suficient în Europa. Adică toți pilonii neomarxismului.

      Fanatismul e atât de furibund încât anul trecut nu au ezitat să-l arunce peste bord după o execuție rapidă în cel mai curat stil stalinist pe fondatorul partidului, Nicușor Dan, pentru simplul motiv că acesta a încercat să pună în discuție activismul LGBT-eu al partidului când cu referendumul petru definirea constituțională a familiel.

      Nu în ultimul rând, în Parlamentul European s-au alăturat imediat celei mai pervese tarabe neomarxiste – „Renew”. Adunarea adoratorilor lui Macron. Ăsta la rândul lui e un individ ce s-a înscris în PSD-ul franțuzesc la 24 de ani. Cât de putred trebie să fie cineva pentru a se face PSD-ist la vârsta aia?!

  • Dar intre diaconu si oprescu style&Co este o diferenta de la cer la pamant…

   Alte posibilitati aveam doctorasul si altele sunt putintele/neputintele actorasului…
   Cum poate cineva sa creaza ca MD va face scor in nov. 2019??? zau, parol!

 2. „– Eu nu-l votez pe Orban că are părul vopsit, zice doamna. – Păi el nu candidează la președinție, zice domnul. – N-are importanță. Vreau să zic că nu-l sufăr că are părul vopsit. – Păi atunci voteaz-o pe Veorica, că e coafată tot timpul. – Păi chiar e. Asta nu înseamnă că aș vota-o. Da᾽ vreau să zic că e mult mai îngrijită.”

  Si invatatorul intreaba:
  Ce invatam noi de aici, din aceasta poveste?

  Imi vine a zice ca nimeni, dintre cei ce ar reprezenta „segmentul de electorat” in care eu sunt afiliat, nu a inteles ca nu noua trebuie sa se adreseze mesajele – verbale si non-verbale.
  Se pare ca si „elita” mai trebuie sa iasa la tabla.
  Eugen Dorobantu

 3. Acum Paleologu are si certificatul pe care-l merita. Daca ar avea o minima obiectivitate in capul sau plin de par pana-n ochi (sic!) s-ar retrage din ceea ce reprezinta un circ de campanie din care, altfel, nu va iesi deloc bine. Dar fiecare si-o face cu mana lui sau cu prostiile rostite din calculul unei minti necalculate.

  • Ce certificat are Paleologu și ce a făcut ca să-l merite?

   Care-i problema cu părul lui? Ați vrea să-și tragă chelie?!

   De ce nu va ieși bine campania lui Paleologu? Va aluneca cumva pe o coajă de banană?

  • Eu o vreau pe Vio in turul doi si vreau sa ramana vesnic presedinta PDS. E mai bine pentru toata lumea asa.
   A part ça, cred ca (si) de data asta Dl. Liiceanu a fost cam meschin.
   Acum nu propune nimeni ce propune Paleologu. E legitim sa vrei sa nu dai votul unei mutre de stanga. Sa candideze cine vrea si sa arate ce poate. Paleologu are 46 de ani, are toata viata inainte, are calitati. E normal sa fie apasat de mostenirea lui ta-su si sa aiba o stangacie din asta. E enervant, dar nu e un pacat. Nu e mincinos si ghiolban ca toti stangistii. E clar ca invata si ca poate sa isi depaseasca punctele mai slabe.

 4. bataia pestelui se da pentru locul doi. premiantul KWI isi poate pregati ochelarii de soare pentru Miami. omul (KWI) aproape c a reformat statul, asa ca urmatorul mandat va fi dedicat in intregime consoartei, plajelor exotice si crestelor alpine. job well done KWI ! din patru n patru (sau cinci cum a decretat nastase pentru el insusi) ani, romanii isi aleg neispravitul, raul cel mai mic, ca de obicei. noroc ca l avem pe bogdan rares care va revolutiona liberalismul si pe gusa (acest slinos amoral) care va revitaliza social democratia.

  • Ma amuza toti cei care critica pe candidatii la presedintia Romaniei,crezand ( si sugerand pe cale de consecinta ) ca ei ar fi mai buni.

   Intrebarea mea pentru acestia ar fi:

   – De ce nu veniti fratilor de oriunde v-ati afla ( de prin strainataturi sau din tara ) sa candidati VOI ?

   Va asigur cu toata sinceritatea ca va voi vota !

   Insa pana va hotarati sa veniti e bine sa stiti ca de abia asteapta o multime de romani ” hotarati si vajnici „,mult mai ” iscusiti ” sa va ia in tarbaca !

   • Sa inteleg ca fondul comentariului dvs este justificat de atacul la Johannis? Caci Barna este si el un candidat roman, cu domiciliul stabil in Romania…

    • Ati inteles gresit.

     Mai cititi o data ce am scris,poate o sa intelegeti mai bine.

     Daca nici asa nu o sa intelegeti o sa-mi dau silinta sa va explic.

  • ” omul (KWI) aproape c a reformat statul…”

   Așa este, în mandatul domniei-sale am parcurs contra-reforma Constituției, România devenind din republică semi-prezidențială, republică parlamentară, fără consultarea cetățenilor, în urma unei revizuiri constituționale.

   Dar, reforma reală, pe care cetățenii [în majoritate] o doresc se petrece în parlament (unde de altfel există o Comisie de Revizuire a Constituției încă de pe vremea d-lui Crin Antonescu). Iar remarcabil după părerea mea este în textul la care comentăm faptul că pune în evidență riscurile pe care atacurile la USR/PLUS le au asupra viitoarei construcții a Parlamentului României.

   Dl Iohannis va câștiga alegerile „en fanfare”, OK. Dar nu cred că este foarte bine pentru România ca următorul parlament să aibă PSD/ProRomânia drept majoritate. Reforma Constituției este urgent necesară pentru restabilirea mecanismelor „checks and balances”, independența justiției și instaurarea principiilor statului de drept.

   Din această perspectivă, da, autorul punctează corect, majoritatea PNL-USR/PLUS se pote constitui și poate avea majoritatea în parlament doar colaborând, iar atacurile la dl Barna și alianța din care face parte aduc prejudicii intereselor cetățenilor români.

   Știu, alegătorii vor opta pentru cei fumoși, precum au făcut în cazurile I Loghin, I Dolănescu șamd. Dar, rațional este să avem în vedere că binele public este în cooperarea PNL-USR/PLUS. Și înțeleg, de asemenea, faptul că țuțerii cleptocrației nu sunt deloc încântați de o astfel de colaborare, dar cred că 30 de ani au furat destul!

 5. Mai pe sleau, ca intre `filosofi`, maestre… ne indemnati pe noi, care sintem hotariti sa votam cu Iohannis sa nu ajunga Dancila presedinte, sa ne schimbam in ultima saptamina optiunea si sa votam cu Dan Barna, chiar daca nu ne e simpatic si credibil, doar cit sa cistige diferenta de trei procente ca sa trimitem caricatura pesedista in istoria locala a orasului Videle? Va propun sa gindim pragmatic. Haideti sa haidem sa-l votam cu totii, noi cei anti-pesede, pe Iohannis, sa cistige diferenta de cinci procente si astfel sa aducem si niste economii la bugetul de stat.

  • idea dvs nu este rea …

   dar va rog frumos nu fiti ignoranta intratat incat sa nu observati , greselile facute de Johanis
   cine este foarte atent la factori politici care influenteaza dezvoltarea unei natii pe termen lung , are ce reprosa lui Johanis.

   totusi acum nu este vorba despre cine va fi presedinte –johanis va castiga
   acum este vorba despre battalia dintre mentalitatea comunista – si lumea libera
   despre capital,democratie si communism
   de fapt despre asta a fost vorba tot timpul
   despre battalia dintre bine si rau ..
   iar raul reprezentat de comunisti si de psd ,oameni neeeducati mincinosi si hoti ..ar trebui intradevar sa nu ajunga in turul doi , din motivele enuntate de DL Liiceanu

   toate cele bune

  • Asa, si daca „noi”, cei care-l votam oricum pe Iohannis, ne re-hotaram sa-l votam pe Iohannis, cum aritmetica ma-sii ajunge el la peste 50% ?

  • Un tur 2 va exista oricum. Conform Constituției pentru a cîștiga alegerile din primul tur, un candidat are nevoie de 50% din TOȚI ALEGĂTORII ÎNSCRIȘI PE LISTE (adică peste 18 milioane), nu din cei prezenți la vot. La o prezență de 9-10 milioane, cum e de obicei, asta ar însemna ca Iohannis să ia cam 95% din voturile din primul tur. Ceea ce e imposibil.

  • Cred ca mai intai ar trebui sa cititi legea lectorala. Pentru a castiga din primul tur Iohannis are nevoie de peste 9 milioane de voturi…nu de 5 procente. Lucru imposibil.

  • Monica Lotreanu , cind citesc texte precum cel scris de Dvs. incep sa inteleg de ce hibridul bolsevic devenit Mafie ne conduce de peste 70 de ani.
   Cind elucubrati voios, citind fake-ul mascariciului care v-a devenit idol, este clar ca habar n-aveti ce scrie legea si ca acele cuvinte ale lui au fost adresate sectei „Martorii lui Johannis”, niste infantili bineintentionati. Altfel ati fi stiut, ca o izbinda a primului turist al Tarii, dintr-o lovitura, nu este posibila. Si ca sa intelegeti asta, nu va trebuie multa logica, ci doar cunoasterea legii si amintitrea trecutului recent al ultimelor aventuri electorale ale poporului.

   • Aha!

    Deci în turul 2, unde neamțul va juca cel mai probabil împotriva lui Diaconu sau (mai puțin probabil) împotriva a coanei Vasilica-Viorica veți vota cumva împotriva „măscăriciului” și pentru discipolii lui Dragnea?!?!

   • Ce-ar fi sa votezi tu pe cine vrei, si sa-l lasi pe Iohannis neinjurat macar saptamana asta, ca-l injura psdistii destul!

  • Daca e sa gandim pragmatic : Iohanis nu poate castiga din prima pentru ca are nevoie de 50% din nr de pe liste si nu din votanti , e imposibil sa fie votat in turul unu de 9 milioane de oameni , probabil nici nu vor fi atatia la vot.

  • Mizerabila diversiunea asta a lui Orban cu victoria dintr-un singur tur. Asta m-a convins sa-l votez pe Barna, desi sunt membru PNL de o viata.

  • Vai, dar cum vă puteți imagina că titanul politchiei românești ar risca vreo clipă la șansa unui epic loc 4 la prezidențiale?! Chiar vreți să nu-l mai recunoască frizerii ?! :)

  • Cele 5%?! Nu vă faceți iluzii că am evita un al doilea scrutin. Pentru asta ar fi necesare nu doar încă 5% din voturile exprimate, ci un total de peste 9,2 milioane de voturi pentru Klaus Johannis. Câștigătorul primului tur trebuie să adune cel puțin jumătate din numărul TOTAL al alegătorilor înscriși pe listele electorale, adică vreo 18,4 milioane.
   Votați deci fiecare cum vă îndeamnă conștiința, renunțând la calcule! Eu, de exemplu, merg pe varianta Paleologu, cu bătaie peste 5 ani.

  • Acesta este raspunsul pentru cei care chiar cred ca Iohannis va putea obtine presedintia din primul tur; si da, Paleologu a fost bagat de Basescu ca sa-l impiedice pe Barna sa ajunga in turul II; si va obtine un post de ambasador, sprijinit fiind si de pnl si de psd pentru „prestatia” momentului; si cum nu-l banuiesc pe dl. Paleologu de prostie, presupun ca stie foarte bine ce face; si atunci dati-mi voie sa ma indoesc de caracterul respectivului; securitatea care a condus tara asta de 30 de ani mascat si a baltit multumita in mâlul tranzitiei nu vrea sa fie deranjata; i-a mers si-i merge prea bine cu toti cei care aparent au fost la putere si a putut nestingherita sa-si construiasca marile capitaluri, infinit mai bogate decat ce vedem la dragnea si multi altii ca el; banii mari pe dedesubt se fac si economia tarii intr-acolo s-a surpat; cum sa lase o clasa politica noua la putere in care afacerile lor ar fi amenintate? cu unii care cer „fara penali in functii publice”?

   http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2019/presedinte-din-primul-tur-1583942

 6. Și eu sper că d-nul Paleologu sa se retragă. Îmi e foarte simpatic, și-a jucat cartea, dar e un om decent și are în fond bunul simt al tatălui lui. Sper că va juca un rol politic în viitor. Seminariile lui private ajuta, dar ar putea ajuta mai mult dintr-o poziție oficiala (ar putea intra in usr la un moment dat, deși mi se pare puțin probabil). Domnul Barna e și el un om decent și încet încet, usr ul capătă contur. Nu e o figură providențială, dar e cineva care știe să asculte și să vorbească măsurat – cred că pentru noi e chiar mai bine decât o figură providențială. Sper că mai mulți oameni cu greutate sa intre in usr data fiind această condiție îndeplinită – că vor fi ascultați și sunt dispuși la rândul lor să îi asculte pe ceilalți.

  • Tehnic vorbind, cum anume ați vrea să se retragă Paleologu?! Să dea cu pixu’ pe buletinele de vot gata tipărite?!

   Soluția ar fi fost să se organizeze un fel de alegeri părimare ale „opoziției” din care să iasă un singur candidat. Însă așa ceva e practic imposibil într-o țară în care politica e înțesată de numeroși pigmei cu ego-uri gigantice, precum dl. Barna, cel pe care la un moemnt dat l-a recunoscut chiar și frizerul dumisale…

   • Primare da, dar care „opozitie” sa le fi organizat…? Opozitia la PSD este reprezentata de actualul presedinte or presedintii in functie nu participa la primare…e cam ridicol, nu?

    • De ce nu participă președinții în funcție la primare? Președintele american democrat Johnson nici n-a mai avut curajul să particpe al cele în 1968 la înceierea mandatului său. La republicani președintele în funcție Ford aproape că a pierdut primarele din 1976 în fața lui Reagan, doar spre a fi bătut măr de Carter. Deci se poate…

     În orice caz dacă se făceau niște alegeri primare USR nu ieșea la interval cu o creatură atât de penibilă ca dl. Barna ce în loc să fie locmotiva electroală a partidului său nu reușeste să treacă prea mult de 50% dim scorul partidului…

     Sper să ie fie o învățătură de minte pentru viitor…

  • Sa presupunem ca aveti nevoie sa angajati la corporatia aceea vestita un nou CEO sau macar un director de departament. L-ati angaja pe Dan Barna?

   • „consultant financiar” ce va spune? ca este o firma de consultanta care ajuta firmele sa obtina fonduri europene; cum gestioneaza respectivele firme banii nu mai este treaba consultantului

    • @Florentina Popescu – eu n-am întrebat unde a mai lucrat, eu am întrebat dacă l-ar angaja. Așa, ”după față, după port” … :)

   • @Harald, nu, nu l-aș angaja. Am înțeles din comentariul dumneavoastră că mie mi se adresa întrebarea, chiar daca mai este un alt Stefan pe aici.
    Cum am scris mai jos, domnul Barna a fost o dezamăgire pentru mine. Mie îmi plac oamenii de acțiune, „do-erii”. Nu poeții. Nu cei care nu știu exact ce vor, idealiștii.

   • Eu va intreb altceva.

    Dvs. l-ati angaja pe inginerul Ludovic Orban care cel putin in ultimii 3 ani si-a luat un salariu (nu stim pe ce fel de competente) de la o firma privata de avocatura?

    • @Adi – nu, nu l-aș angaja. Dar faptul că nu l-aș angaja pe Ludovic Orban nu îl face cu nimic mai credibil pe Dan Barna. Eu consider că Iohannis reprezintă un armistitțiu acceptabil între Washington și Kremlin, așa că poate rămâne el încă 5 ani. Paleologu ar putea fi o soluție bună în 2024.

 7. În sfârșit o caracterizare corectă! Mi se părea mie că Paleologu seamănă a beizadea cam răsfățată, dar nu de Primăverii, ci de anti-Primăverii. Indiferent de ce și de unde, nu se merită să alegem beizadele! Tânărul e cult, însă nu are toate culturile la el: spre exemplu, pe cea politică pare că n-o stăpânește. Nici cu sociologia nu cred că strălucește. Nici trăit între șmecheri nu pare, ca să se prindă că atunci când e umflat în sondaje nu e apreciat, ci instrumentalizat. Aș zice, un tocilar între șmecheri, iar cel mai șmecher e cel care l-a trimis în cursă (Băsescu).
  Când văd fotografia încruntată a unui tânăr cu vorba lină, ușor peltică, știu că se joacă. Dacă n-ar fi ridicolul, cum bine ziceți … E ca la dans: dacă vedem pe unul care-a studiat la sânge, dar n-are naturalul, știm. Ca profesorii de filosofie obținuți prin convertirea tardivă a lăcătușilor-mecanici.
  Aștept și-o analiză a altui tânăr teribilist, care pozează-n fotografii și care crede despre sine că e al doilea Spiru Haret al învățământului românesc. Așa reiese din articolele lui, aici pe Contributors. Fost ministru, c-așa a vrut sultanul lui (și-al lui Paleologu și-al lui Baconschi): să se înconjoare cu guvern de cadâne ascultătoare, de eunuci și de juni imberbi. Și să-i folosească pe învățați pe post de bufoni.

 8. Monica Lotreanu ne da o mostra de PNL-ism cu iz de PSD. Cica daca ii mai dam 3-4 procente lui Johannis trece de 50% si castiga din primul tur. Serios, nu o bănuiesc de necunoastere a Constituției ci de minciuna sfruntată venita de pe punctajul comunicatorilor PNL. Pentru ca stim bine ca din cauza articolului 81 alineatul 2 din Constituție Johannis nici cu 90% nu poate castiga intr-un singur tur. Si ceva imi spune ca asta o știe si doamna. Deci de ce mint oamenii astia atat de mult?

  • @Albu

   „Deci de ce mint oamenii astia atat de mult?”

   Pentru ca asta este natura lor. De ce mint, insa, asa de prost, mi se pare mai interesant.

 9. Domnule Liiceanu, sper că nu pretindeți că aceasta ar fi o analiză obiectivă a candidaților la prezidențiale! Sper că suntem de acord că aceasta este opinia dvs (subiectivă, deci) și aveți tot dreptul să o susțineți și să o mediatizați!
  Părerea mea e că și dvs. alegeți tot cu viscerele, ca oamenii de rând! Când spun asta am în vedere „ochelarii de cal” pe care vi-i puneți atunci când priviți candidații: laude excesive pentru dl. Barna și sarcasm față de dl. Paleologu.
  O analiză lucidă ar fi fost binevenită!

  • dvs. din punct de vedere moral ce va spune despre caracterul unui om care STIE ca nu va castiga, dar ajuta la promovarea unei dancila in turul II???

  • @Romana Chișu,

   Imi pare rau sa va contrazic. Un om inteligent nu alege cu viscerele niciodata. Pentru ca ar fi impotriva naturii sale, sa filtreze totul prin creier.
   Iar articolul prezinta o analiza foarte lucida. Atunci cand privesti oblic la ceva realitatea este de obicei deformata.

   • @ Lucky (04/11/2019 la 2:33)

    „Un om inteligent nu alege cu viscerele niciodata. Pentru ca ar fi impotriva naturii sale, sa filtreze totul prin creier.”

    Evrika ! Ati descoperit misterul alegerilor electorale corecte in Romania.

    • @David FK,

     Desi sunt convins ca stiti deja, am sa reiterez ca in alte tari, considerate democratice, nu marele public, vulgul, are rolul decisiv in alegeri ci o mana de electori. Romania, din pacate, nu se afla printre aceste tari dar ar putea deveni.
     Trebuie sa stim ce vrem si sa ne straduim sa si realizam.

 10. Inafara de faptul ca ar fi doar o victorie de „palmares”, acest „Turul doi fără PSD” nici nu ar fi o mare realizare.De 15 ani au tot fost in turul doi, dar nu au cistigat prezidentialele.
  Dar au cam dominat parlamentarele. Si asta e dureros, caci Parlamentul este mai „vizibil” decit Presedintele.
  Mi-e teama ca procedam ca in bancul cu comunismul: ne consumam prea mult energia doar la claxon.
  Iar ridiculizarea dlui Paleologu nu e departe de ” Paleologu îl beștelește pe Barna”.

  • Fara candidat in turul II si cu 15% intentie de vot nu a fost PSD-ul niciodata. Niciodata! Si e imposibil sa mai creasca pana la parlamentarele din 2020, pentru ca sunt blocati.

   PNL-ul va contabiliza cu ce depinde de guvernare, in bine si in rau. Daca vor guverna extrem de slab, va contabiliza USR, ca partid de opozitie, nu PSD.

   Deci, da, eu cred ca un tur doi fara PSD e o lovitira teribila in plex pentru ei. Si o chiar o sa o aplic, votand pentru Barna, care pare singura optiune logica pentru ca aceste alegeri sa aiba miza.

   PSD trebuie sa primeasca o lectie pentru ce a facut in ultimii 3 ani. Lectie valabila nu doar pentru ei, ci pentru toata clasa politica.

   „O ier razna, defilezi cu mafioti, condamnati penali, analfabeti, joci cu picioarele pe legi, tai cu barda relatiile cu partenerii traditionali, bati si gazezi manifestanti? Si crezi ca scapi doar cu o penalizare minora? Turul doi si DOAR al doilea partid in intentiile de vot? Nu, taticu, trebuie sa simti ca platesti bine pentru ce ai facut, Trebuie sa nu ai candidat in turul 2. Trebuie sa scazi sub 15%. Sa te doara si sa te gandesti bine ce faci mai departe”

   Eu asta o sa fac, o sa votez cu Barna in turul I.

   • Încă nu știm dacă PSD va avea sau nu candidat în turul II. În orice caz are o șansă de peste 99% să ajungă acolo prin Diaconu sau coana Vasilica.

    Dacă e să ne luăm după sondaje USR a luat-o la vale în timp ce PSD se menține, iar taraba lui Ponta și cea a lui Tăriceanu cresc. În orice caz există o șansă enormă ca PSD să ajungă din nou după alegerile din 2020 primul partid la României.

    Simngura lecție pe care o primește PSD e că trebuie de regulă să se retragă de la guvernare cu un an înainte de alegeri și că în rest poate face orice.

 11. Articolul acesta este profund nedrept. Domnul Liiceanu acuza lipsa de judecata al unor alegatori dar comite exact aceeasi greseala cand il defaimeaza pe Theodor Paleologu in mod nefondat. Incearca sa ne convinga sa nu-l votam pe motiv ca Viorica Dancila s-ar califica in turul doi. E ridicol! Credeam ca un alegator care se respecta cauta sa vada ce propune un candidat, cum se prezinta, in ce fel ii poate reprezenta interesele…. Atunci eu cred ca mai degraba electoratul lui Barna ar fi mai bine sa isi mute voturile spre Paleologu decat invers. I-am ascultat pe amandoi.
  Da, pe mine m-a convins mai mult Theodor Paleologu decat ( falsul, plin de sine si ingamfatul Dan Barna ).
  Parerea mea, pana la urma si Liiceanu tot argumente subiective inainteaza.

  • Eu au stat si am ascultat doua interviuri, unul la Europa FM, unul pe Hotnews.

   Mi s-au parut complet lipite de substanta. Extrem de multe atacuri spre Barna, cam cu asta a fost ocupate cam 80% din interviuri.

   Altfel, nimic concret, a refuzat cam orice discutie despre cum ar vedea activitatea presedintelui dupa alegeri, ce parere are despre anticipate, despre un guvern minoritar, despre prioritati legislative. Totusi, o chestie concreta, dar ilogica: impunerea sistemul francez, cu un presedinte super-puternic, dar si un si un referendum ca sa vedem daca nu cumva poporul vrea sa ne intoarcem la monarhie (?!)

   Imi pare rau, dar mie imi pare o simpla moneda de schimb intre PMP-Basescu si PNL-ului. „La fiecare procent scos de la Barna, voi imi preluati 5 parlamentari pe listele voastre”. PMP-ul e in moarte clinica (3% in intentia de vot fara grup parlamentar) si acei oameni au nevoie destul de disperata de un nou vehicul electoral.

   P.S. In final, Paleologu o sa fie utilizat si aruncat, ca multi alti intelectuali utilizati similar de Basescu. Aici se incheie oricum cariera lui politica la un nivel cat de cat vizibil.

 12. Un text ce se bazeaza in ultima instanta pe necesitatea renuntarii la candidatura pentru prezidentiale a domnului Paleologu in favoarea domnul BARNA ,fapt ce ar facilita intrarea acestuia in turul al alegerilor . In favoarea acestui deziderat textierul incearca sa arate evidentele calitati de prezidentiabil ale domnului BARNA in contrapartida cu noncalitatile domnului Paleologu ale carui putine procente ar fi de trebuinta domnului BARNA.Mergind pe firul acestei interpretari evident eronate , ar trebui ca domnul BARNA avind in vedere procentele deja mai putine ca ale doamnei Dancila sa renunte cu eleganta in favoarea domnului JOHANNIS sau ca doamna Dancila sa renunte in favoarea domnului Diaconu din acelasi motiv .Evidenta ne arata insa inutilitatea continuarii parcursului in alegerile prezidentiale si ale domnului Barna si ale domnului Paleologu(se anihileaza unul pe celalalt ) si renuntarea de urgenta in favoarea (procentelor exprimate deocamdata doar ca sondaje) domnului JOHANNIS ca de altfel si pe partea stinga sa se intimple ceva similar si atunci vom avea in clar niste alegeri motivate si cistigate de catre presedintele JOhannis cu cel putin 75 %din sufragiile alegatorilor

  • dat fiind ca nu intelegeti pragmatic lucrurile, veti avea multumirea sa o vedeti pe dancila in turul II; halal tara europeana moderna mai suntem; votati-i pe Paleologu si Diaconu si o sa va mirati si poate o sa radeti amar dupa primul tur; asa sa ne ajute Dumnezeu! ca avem mare nevoie

  • Surprinzator comentariul dumneavoastra; de regula observam ca participati la dezbatere.
   Daca ati fi citit macar comentariile anterioare, daca nu direct sursele de informare, ati fi vazut ca turul 2 este inevitabil.
   Sau poate gasiti o metoda in urmatoarele 7 zile, ca sa vina la vot 10 milioane din care 9 sa-l voteze pe Iohannis.

  • Ideea e, de ce candideaza Paleologu? Are sanse aproape de zero sa acceada in turul 2. Nu despre retragerea in favoarea cuiva e vorba, ci de ce candideaza de la inceput, ce vrea sa obtina? Nici macar nu-si asuma candidatura din partea PMP, nu ne vorbeste de valorile PMP, nu face altceva decat sa se prezinte ca pe un candidat „de familie buna”. Nu o ataca pe Dancila, nici pe actualul presedinte – desi, ca si candidat, ar trebui sa inceapa prin a spune de ce e mai bun decat „titularul”. Discursul lui e despre Barna! Si atunci, vorba lui Maigret, ati gasit femeia?

   • @PAFI, răspunsul era pentru întrebările dumneavoastră de la comentariul de mai jos. Îmi cer scuze pentru neatentie. Nu exista posibilitatea sa ne ștergem comentariile în primele 5 minute de la postare, așa cum oferă Facebook sau Wassup. Life.

 13. „Nu contează, așadar, programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția.”

  Întocmai! Nu contează. În marketing, inclusiv în cel politic, este bine cunoscut faptul că decizia cu privire la opțiune este preponderent emoțională, nu rațională. Nu, nu contează programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția, ci capacitatea de a se face cunoscut și plăcut de alegători. Iar manipularea prin mass-media are un rol important în acest proces. Dar asta se întâmplă în toate statele, inclusiv în cele cu democrații mai consolidate decât a noastră.

  Atacarea USR/PLUS de către vechii politicieni se explică lesne prin faptul că nu i-au putut atrage până acum pe membrii acestei alianțe în niciuna dintre „combinațiile” în care sunt implicați ei. Se profilează astfel o nouă clasă politică ce pune în pericol „Sistemul” de tip mafiot care a capturat statul român în ultimii 30 de ani. Iar asta este pentru ei un mare pericol. Ei sperau ca USR/PLUS să fie asemenea PPDD, care după obținerea unui scor foarte bun în alegeri au migrat la partidele-marionetă ale cleptocrației. Și eu m-am temut de asta, dar se pare că lucrurile stau altfel…

  Cel mai recent sondaj de opinie, credibil după părerea mea, indică drept contracandidat al d-lui Iohannis în turul al doilea pe dl M Diaconu. Iar eu cred că domnia-sa are șanse reale de a se afla acolo, mai mari decât d-na Dăncilă, și nu cred că este un motiv de bucurie nici acesta.

  Pe de altă parte, dl T Paleologu, foarte probabil, va deveni membru PNL odată cu absorbția PMP de către PNL, dar modul în care distorsionează astăzi scena alegerilor prezidențiale justifică, după părerea mea, întrebarea referitoare la apartenența domniei-sale.

  • T. Paleologu a fost dat afara din PNL pentru ca l-a sustinut pe Nicusor Dan la primaria Bucuresti si nu pe candidatul liberal. Nu va incurcati in fapte, nu-i asa? E mai simplu sa umblati cu conspiratii..

   De parca e nevoie de o conspiratie pentru a constata cat de slaba este propunerea Dan Barna pentru presedintia Romaniei. A ajuns liderul USR dupa ce a participat la eliminarea lui Nicusor Dan pe motiv de prea putin stangism, iar acum se vrea presedinte al Romaniei pe motiv de „fara PSD in turul II’. Jenant.

  • DiISTORSIONAREA este comandata . Este tocmai PREȚUL pentru intrarea PMP in PNL – cu rezervarea unor locuri DE CINSTE pentru cateva dintre goarnele basiste care apreciaza ca au stat suficient pe bara – Paleologu , Mihai Neamtu poate si Papahagi…
   De altfel Paleologu a lansat atatea batjocuri la adresa lui Barna incat s-ar cam umple de penibil daca s-ar retrage indemnadu-si adeptii sa voteze exact cu Barna.
   PS. Chiar asa o rezonantă majora sa aibe o eventuala accedere a Veoriqui in turul 2 ? Poporul s-a obisnuit deja sa rade de PSD dupa Turul 2 , incat ar fi dezamagit se trezeasca lipsit de acesta distractie anul acesta. Eu cred ca Maestrul isi doreste pur si simplu sa il impinga pe Barna in turul 2 pentru ca apoi – prin mijloace specifice – . sa scape de Johannis care nu prea a percutat la distribuirea de ambasade, functii si onoruri . Un articoln de acest gen – daca ar fi scris de un pesedel ar fi considerat , fara doar si poate o MANIPULARE.

 14. @Monica Lotreanu, in primul tur, nu poți să ieși președinte decât cu jumătate din voturile celor înscriși pe liste.

 15. Abia acum aveti mirari ? Pai candidatura domnului Paleologu este opera marelui om politic Traian Basescu, febletea dumneavoastra. S-a si exprimat in acest sens : sper sa-l incurce pe Barna. Daca e bine sau nu pentru tara nu ne intereseaza. Noi ne-am facut jocurile.

  • Marele om politic Băsescu a inventat anticorupția în România – unicul succes major al Românei postcomuniste. Apoi tot el le-a rupt gătul lui Năstase, Geoană și Ponta. Așa lichea cu e. V-ați gândit vreo clipă ce fain ar fi arătat România sub cârmuirea oricăruia din ăștia 3?

   • V-ati gandit vreodata in ce pozitie ar fi fost Basescsu daca nu cadea comunismul ? Cred ca era presedinte sau foarte aproape iar ceilalti tot prin zona respectiva (a primilor zece in stat).

    • Ei, haideti! Il durea undeva pe Basescu de functii in tara „daca nu cadea ceausescu”.
     In general nu prea se intelege in ce pozitie era (a zis el insusi, la un moment dat ca era un privilegiat) dar nu avea nevoie de pozitii de putere.
     In regimul ceausescu, ultimul marinar de pe ultima rugina de vapor de aducea acasa mai multi bani decat oricare inginer care isi muncea creierii in cercetare sa faca din rahat bici, fara alta grija decat sa puna ceva deoparte pentru „vama”.
     Chiar ca simplu ofiter navigator avea venituri – neimpozabile – de zeci de ori mai mari decat un angajat normal al statului. Cu diurna si pozitia de agent comercial de rang inalt, chiar nu avea nevoie de nimic.
     Toti trepadusii pcr de diverse ranguri, care erau implicati in luptele de putere din interiorul partidului, erau permanent la discretia crizelor provocate de intaia prostata a tarii.
     De la Anvers, insa, se vedea mult mai confortabi.
     Plus, ca nici nu era un comandant de duzina. Gradele profesionale si le-a luat pe bune cu brio; sa nu credeti ca s-a riscat partidul sa incredinteze comanda unui petrolier gigant unuia care-si da cu stangu-n dreptu’ si fara vechime.
     Avea cota si pentru cazul in care ar fi cazut din functia de sef de agentie.
     Se speculeaza mult despre epoca ceausescu … prea mult din rescrierea memoriei.
     Diferenta fata de psd-actual este ca pcr mai avea la dispozitie si profesionisti, nu numai oameni de paie.

    • Și eu eram într-o poziție foarte rea dacă nu cădea comunismul. Nu cred că grija pentru soarta lui Băsescu (de care procum n-aș fi auzit niciodată) ar fi fost undeva pe afgenda mea.

   • Marile succese post-decembriste sunt accederea in NATO si UE. Anticoruptia e ceva permanent, e un razboi care nu poate fi castigat (daca vreti e Afganistanul la patrat). Iar Basescu a abandonat-o imediat ce interesele lui au fost in cealalta directie. Ce vreau sa spun este ca interesele lui au coincis cu ale noastre o vreme si am beneficiat de puterea lui exceptionala de lupta, ceva ce nimeni altcineva nu mai are. L-am sustinut cu slabele puteri, acum interesele s-au despartit si l-am lasat pe calea lui. Anticoruptia sta inainte de toate intr-un stat mic dar puternic, daca ai „tone” de angajati la stat iar „statul e in toate”, coruptia devine de necontrolat.

    • Undeva gresiti – Basescu a abandonat lupta anti-coruptie dupa ce a fost tocat de pesedea si a venit criza…Criza a fost obstacolul pe care putini ar putea sa il depaseasca asa cum a facut Basescu.Nu l-a depasit singur, a fost ajutat si sfatuit, dar a daramat multe bastioane, a profitat din plin de aceasta situatie Monta.

     Numai ca a trecut prin 2 suspendari, ca a infiintat DNA-ul si l-a inchegat oarecum – este ceva urias
     Summit-ul NATO la Bucuresti – un succes enorm. Sa fii intre Presedintele USA si cel al Rusiei si sa vorbesti de la egal la egal cu ei – nu este putin lucru. Echipa lui si caracterul l-au ajutat sa fie acolo. Acum nu mai este ceea ce a fost pentru ca …

 16. Domnule Liiceanu, pai chiar de domnul Paleologu v-ati gasit sa va legati? :) Omul e singurul candidat de dreapta din toata oferta. E bun, e capabil, e destept, poate ca i s-o mai fi urcat la cap uneori, nu e perfect, cine e?, dar e infinit preferabil oricarui alt candidat. Eu n-o sa-l votez pentru ca stiu ca n-are nicio sansa, dar nici altceva n-o sa votez. Barna: afisul electoral-poanta al USR cu „Nu vota raul mai mic. Voteaza Dan Barna”, asadar raul mai mare :) , daca nu isi bateau joc de referendumul pentru familie, daca luau pozitie clara in ce priveste Experimentul Pitesti zilele astea, daca spuneau clar ce aluat sunt, daca nu promovau casatoria intre toate vietuitoarele, daca nu isi bateau joc de religia crestina, daca nu promovau toate cretinismele care fac ravagii in Europa de Vest, l-as fi votat. Asa, nici nu ma gandesc. Neomarxisti n-o sa votez niciodata. Iohannis chiar daca a luat premiul Nobel pentru Tace, cum zice poanta aia clasica, era votabil daca nu ar fi facut blat cu PSD in toti anii de mandat. Ar fi trebuit sa fie un presedinte care sa JOACE cu mandatul pe masa, nu cu angoasa suspendarii ca rau-suprem. Raul suprem e ceea ce a facut PSD din tara asta in 3 ani si ceva.

  Cel mai probabil o sa iasa Iohannis din nou. Iar daca iese Viorica sau, mai rau, actorul hraparet Diaconu, atunci asta este. Poate a venit timpul sa mergem pana la fund si sa n-o putem lua decat in sus.

  • Și de ce să nu-l votați pe Paleologu dacă credeți (ca și mine, de altfel) că e cel mai prezentabil din toată haita?!

   • Singurul motiv pentru care ar merita votat Paleologu in situatia de fata e pentru mesajul transmis. Probabil ca <1% in plus ar conta intr-o oarecare masura, 1% fiind cei ca si mine, care credem ca nu merita efortul de a merge la vot pentru ca in mod clar nu are nicio sansa. Am votat-o si pe Macovei si a luat 4.4% parca. Cam asta e procentul oamenilor de dreapta in Romania, vreo 5%. Cred ca putem sa ne vedem de treaba si sa astepte altii inca vreo 3 generatii, poate atunci dreapta va avea vreo sansa in Romania. Eu unul, nu mai votez canalii ca Iohannis nici daca iese Diaconu, dupa ce Iohannis a facut blat cu PSD-ul si le-a acceptat toate mizeriile, inculsiv numirea lui Dancila si a altor asemenea "reusiti" propusi de PSD, si, impardonabil, castrarea DNA.

    Stiu alea cu "trebuie sa te duci la vot". De cand am dobandit drept de vot ma tot duc. Rezultatul? Tara e condusa de peste 2 ani de o individa care nu e capabila sa vorbeasca in limba materna. PSD se va transforma in "scula" lui Ponta, si se va preface ca nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. Si toti imbecilii din Romania o sa-i voteze multumiti si fericiti ca in sfarsit s-au prins ca PSD nu a fost ok, deci au votat altceva. Circul de acum o sa se petreaca din nou peste 4 ani. PSD sau cum s-o numi o sa se retraga de la guvernare, o sa-i lase pe altii sa scoata castanele din foc, dupa care o sa apara smecheri la TVurile de casa si o sa spuna "Poi noi v-am zis ca noi va dam si astia va iau. Nici acum nu v-ati dat seama?" Si o sa castige din nou. Si noi o sa ne pierdem vremea in continuare urmarindu-i si punandu-ne speranta in ceva candidat care din nou n-o sa aiba nicio sansa. Deci thanks but no, thanks! Io m-am saturat de rahatul asta pestilential. Cand o fi pe cine vota, o sa ma duc. Pana atunci, n-are niciun sens. Cu floricica Toader nu iesim din iarna comunista. Nu inca.

    @Gabriela: nu e o tampenie aia cu "mandatul pe masa". Daca Iohannis ar fi vrut sa faca ceva pentru tara, era singurul care putea opri tavalugul penal al PSD. Nu a facut NIMIC. I-a lasat sa-si faca mendrele. Daca eram in locul lui m-as fi opus si as fi fost dispus foarte bine sa fiu suspendat. Daca facea asta, nu numai ca PSD nu-si permitea sa faca toate gunoismele, dar in plus acum, la alegerile astea, ar fi fost fara emotii si ar fi rupt dintii PSD-ului. Asa, PSD se reformeaza acum in spatele lui Ponta cu toti dragalashii pe care ii stim. Revenirea PSD-ului la butoane intr-o forma sau alta este sigura, si asta i se datoreaza in mare masura lui Iohannis.

    • Votul implică un efort aproape 0. Dacă nici măcar atâta nu sjunteți în stare să faceți păi vă meritați pe deplin soarta și frustrările…

     Pe mine n-o să mă doară mâna Dumnincă să conduc pe un trafic mizerabil, prin downtown, alea 30 de mile pe sens până la secția de votare.

     • Nu e vorba de nicio frustrare. E o realitate simpla si un calcul realist si mai simplu. N-am spus ca n-o sa ma mai duc la vot de acum, ci doar ca de data asta, chiar n-are niciun rost, din motivele pe care le-am expus. O sa ma duc in continuare la vot de ex anul viitor, pentru ca daca din nou castiga deja de la anu’ PSD-ul (intr-o forma sau alta), asta ar fi un dezastru de proportiile unui razboi.
      Dvs. ce rezultat aveti dupa 30 de ani de mers la vot? Sunteti multumit? Spuneti-mi sincer ca nu va vine sa stingeti TV-ul si sa-i lasati in plata lor!

      • Cu tot respectul sunteți ca alcoolicul care zice că „M-aș lăsa de băut dar n-are rost acuma. Mă las maki bine la anu’ :)” Și știm foarte bine cum se va lăsa la anu’ (și la mulți ani! :))

       În ce privește anul viitor cred că e foarte posibil ca PSD și sateliții săi să facă o majoritate solidă. Nu va fi bine, dar nu va fi nici sfârșitul lumii sau motiv de harakiri. Dar va fi exact din cauza celor ce nu merg și nu vor merge la vot :) După cum v-am spus, dacă nu faceți nici măcar efortul de vota atunci chiar că meritați pe deplin tot ce au să vă facă și de acum înainte.

       Nu, nu-mi vine să sparg televizorul. Când mă uit la el chiar mă amuz, chiar dacă, comedia e tare proasă. Am avut momentele mele de furie dar am înțeles că tranziția românească va dura mult și bine și că n-am timp să aștept acolo. Așa că am plecat. Cu vreo 3 ani mai târziu decât trebuia, dar bine că am plecat… Îmi amintesc că pe la început de Ianuarie 1990 tata ne-a spus mie și fraților mei mai mari: „Terminați-vă școlile și plecați cu prima ocazie fără să vă uitați înapoi. Aici nimic nu va funcționa nici măcar pentru copiii voștrii” (pe atunci niciunul din noi n-aveam copii). Atunci mi s-a părut o nebunie așa cum povestea lui Brucan cu „Peste 20 de ani” mi s-a părut o mizerie. Din fericire am înțeles relativ rapid, că amândoi au deptate și am plecat înainte de afi prea târziu.

       Cu ce m-am ales după 30 de ani de voturi? În primul rând cu mulțumirea că mi-am făcut datoria civică. Asemeni soldatului din tranșee ce ține cu loialitate și onoare bucățica lui de front și nu dezertează chiar dacă nu va pierde și nici nu va câștiga el singur războiul. Dincolo de asta au fost totuși niște alegeri la care lucrurile au ieșit cum mi-am dorit. Deci nu a fost totul chiar în zadar…

  • Am mai auzit tampenia asta cu ”Iohannis cu mandatul pe masa”, zau, lasati-ne! Spuneti cinstit ca vreti sa stati la un gratar pe 10 si 24 noiembrie, si va vom intelege, nu ne plictisiti cu aiureli!

 17. de acord ca ar fi de interes ca dl.Paleologu sa se retraga;
  dar e incorect sa fie acuzat ca sacrifica binele tarii in interes personal;
  si incorect sa i se reproseze infantilism cu argumente la fel de imature

 18. @Dna Monica Lotreanu, va propun să gândim cu picioarele pe pământ, nu pragmatic cu capul în nori. Dacă Johannis ia mai mult de 50%+1 din cei ce se prezintă la vot tot vom avea turul 2, c-așa-i în lege (50%+1 din cei înscriși pe listele electorale trebuie să voteze Johannis ca să evităm turul 2, adică peste 9 milioane de votanți, adică about everyone care vine la vot, no chance!).
  Deci nu i-ați ridicat deloc mingea la fileu dlui Liiceanu care are perfectă dreptate. Indiferent ce opțiune de dreapta avem, votam Barna în turul 1, apoi să vezi „revoluție” în țara asta, când stânga comunistă va trebui să aleagă răul cel mic, adică Johannis!

 19. Ma asteptam de la dl Liiceanu sa citesc un articol in cel putin doua parti cu titlul ” Despartirea de ….GDS”. Cand colo , un articol electoral care il sustine pe Dan Barna si il respinge pe Toader Paleologu , baiatul lui conu’ Alecu pe care G.L l-a cunoscut bine.
  M-am intrebat de multe ori de ce PSD-ul ajunge in parlament sistematic si castiga, de ce e posibil sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale acum dupa tot dezastrul din cei treai ani de guvernare?
  Daca citim scrisoarea de despartire a lui G.L de GDS intelegem repede de ce.
  Ce se intampla la GDS ,fost pentru G.L ‘reper de inteligenta și moralitate a societatii romane” , ne spune chiar G.L:
  ….” am inchis ochii când unii dintre noi isi aduceau în Grup iubite, neveste, fii, nepoti, prieteni irelevanti sau persoane de care depindea un contract prelungit dincolo de varsta pensionarii”. Pai asa arata si PSD!

  „Dupa noi vom veni tot noi!” zice undeva Valter Roman caruia G.L i-a preluat stafeta transformand editura Politica in Humanitas, editura care publica carti minunate. Dar….
  Pe scurt cei ce se cred adversarii PSD seamana prea mult cu ei. De aceea, PNL impreuna cu KWI nu sunt decat un PSD Plus. De aceea intelectualii de valoare nu sunt departe de PSD , fiindca au aceleasi neajunsuri ale firii umane, in plus doar cultura,si asta nu e de ajuns.

  Macar Gusa, madam Dancila sunt in felul lor onesti, spun de sunt .Dar ceilalti?

  G.L il place pe Dan Barna, cel mai tern candidat dintre toti? Un tip fara personalitate, incapabil sa tina un discurs, asta e un conducator? Macar KWI impresioneaza prin statura, tinuta si tacerile prelungite cand ideile nu sosesc,si nu sosesc destul de des. Dan Barna e un functionar, un birocrat , care nu are calitatile unui conducator. Paleologu …era bun sa joace rolul lui Rica Venturiano, nu al unui candidat la presedinte.

  România e geografie, nu e istorie, a spus Cioran pe care G.L il citeste mereu. De aceea PSD exista, si daca va ajunge sau nu in turul doi, chiar nu conteaza. Cel mult vom avea un PSD Plus, adica PNL care sa ne conduca spre ceva mai bine, dar si asta e indoilnic.

  • @Matrix,

   Trebuia sa fie pe acest blog si un nihilist. Acum putem zice ca democratia s-a desavarsit. Stiind ca pe un nihilist nu-l poti contrazice vreodata, trebuie sa recunosc ca este simpatic.

   • Nu ,nu sunt un nihilist. Definitia nihilismului e pe wiki in engleza ( e si in romana ,dar mai greu de inteles!).
    Pe scurt,nihilism inseamna „a the philosophical viewpoint that rejects, denies, or lacks belief in any or all of the reputedly meaningful aspects of life”. Nici vorba de asa ceva in cazul meu.
    Eu am spus un singur lucru : ca adeversarii PSD seamana prea mult cu PSD, ca mentalitate, ca moralitate, ca mod de viata, si ceea ce ii desparte unii de altii e cultura unora, si incultura si marlania gregara a altora(PSD). Dar asta nu ajunge.
    Daca citesti de ce s-a despartit Liiceanu de GDS raspunsul este in scrisoarea sa si anume „deriva morala”.
    De deriva asta morala sufera si PNL, si USR si KWI si cine mai conteaza sa conduca aceasta tara in viitor. De aceea, vom avea in viitorul apropiat conducatori doar PSD Plus, mai culti, care nu stalcesc romana, care stiu engleza ,dar manati de aceleasi dorinte de putere,inavutire si influenta. Romanii vor fi pe ultimul loc in prioritatile lor si asa se intampla de 30 de ani incoace, de fapt de mult mai multi ani incoace. Sigur suntem in UE, dar la toti parametrii care tin de calitatea vietii suntem pe ultimul loc. Suntem de 12 ani membri ai UE si tot ultimii suntem, sigur peste Bulgaria ,daca asta ne incalzeste cu ceva.

    • @matrix,

     Multumesc pentru definitia „nihilistului”. O cunosc si nu am folosit-o pentru a va caracteriza prin prisma unor principii filozofice ci mai mult in gluma, pentru a superaccentua pozitia pe care ulterior a-ti definit-o mai exact prin „De deriva asta morala sufera si PNL, si USR si KWI si cine mai conteaza sa conduca aceasta tara in viitor”.
     Vorbind serios, cred ca este important, intr-o actiune de natura celei discutate, sa apuci un fir si sa incepi al depana. Este de preferat variantei de a incerca vizualizarea viitorului cat de cat indepartat.
     Cea de-a doua varianta iti da senzatia ca niciodata nu va fi realizabila pe cand prima, vazand si facand, te tine cu picioarele pe Pamant, focusat si alert.
     Personal, consider ca succesul este asigurat de metoda de abordare a problemei si nu de teoriretizarea ei.

 20. Votam Barna fără nici o problema, in sfârșit cineva care vorbea în limbajul decenței. Eram fericit că s-a votat moțiunea de cenzura, a căzut guvernul Dancila și … Cei de la USR, prin vocea lui Barna, îmi spuneau că ei nu doresc sa schimbe de fapt guvernul, că ei vor alegeri anticipate, că să mai prelungim, că bla, bla. Că într-un film prost. Toată lumea știa că alegerile anticipate sunt imposibile acum, și totuși ni se spunea că bla, bla. Ei erau Gică contra brusc, după mica „victorie”.
  Mă așteptam că USR-ul, după desfășurarea de forțe cu moțiunea de cenzura, să își suflice mânecile și să se pună la treabă. Să ia jumătate din miniștri, poate chiar mai mulți, să propună legi, sa vina in secunda 2 cu un program viabil. Dar nu.
  Ceva gălăgie cu trecutul lui Brana, un pas înapoi, vrajeli politicoase. Într-un sfârșit, negociere cu guvernul propus PNL și susținere.
  Cu părere de rău, au avut toate cărțile în mana, tot idealismul. Și.
  Admir vocea domnului Andrei Caramitru, zelul lui de a se replica momentelor, de a le explica și a le da o turnură decenta. Dar unde este treaba, actiunea? Unde sunt mânecile suflecate? Unde este mizeria pe care s-au apucat sa o curețe?
  Doamna Dancila? E tenace. E un politician tenace care nu renunță, cum spune chiar dumneaei. Rezilienta este o calitate. Pe care Barna nu a avut-o în momentul lui de glorie. Și-a recapatat-o, dar s-a poticnit in cursa.
  Doamna Dancila merge in mocirla, se lasă fluierată și criticata. Domnul Barna merge și el în țară, dar (din ce vad pe pagina de FB) in locuri „curate”, cel mai adesea la întreprinzători. Sigur, fiecare dintre ei se adresează altei felii de votanți. Dar piramida este cu mizeria la baza.
  Mai sunt 6 zile până la vot. Primul vot. Da, cine va merge mai departe in turul 2 va face diferența politica în următorii ani.

  • guvernul pnl va merge cu frana de mana trasa inca un an; nu-i vorba ca si ei au destui „penali”, mai ales in aripioara PDL; ce ati fi vrut sa faca Barna cu un parlament de psd-isti si fripturisti impotriva? a cerut alegeri anticipate; toata lumea i-a sarit in cap ca impiedica instalarea noului guvern; acu, ca sprijina noul guvern, e de vina ca nu-si sufleca manecile sa se bage la guvernare; la ce sa-si suflece manecile, sa-si bata joc de ei ncolicea si serban nicolae, impotrivindu-se la orice lege reparatorie pe care ar vrea s-o treaca prin parlament? pana nu se schimba compozitia acestui parlament mafiot tot asa o vom duce; vedeti ca ponta deja e pe fata pro-psd, la fel moliceanu; ambii au contribuit 30 de ani la ingroparea Romaniei; minoritatile? fripturisti care nici nu fac parte din vreo minoritate; UDMR-ul? care se agata in permanenta de cei care ajung la putere pentru obsesia lor cu Transilvania? oare chiar nu vrem sa ajungem in randul lumii civilizate?

  • Dar sa stiti un lucru: nicicand nu a existat o oferta oficiala prin care PNL a invitat USR in guvern. Presedintele Iohannis nu a facut nici cea mai mica aluzie sau indemp pentru formarea unui altfel de guvern decat monocolor.

   Da, poate daca USR presa ca vrea musai la guvernare, PNL accepta, pentru ca pierdea el electoral daca se opunea, Dar chiar visati frumos daca va imaginati ca PNL-ul i-ar fi dat jumatate dintre ministri. Asa ceva nu s-ar fi intamplat niciodata. vedeti cum a negociat PNL cu PMP-ul si cum i-au trimis la plimbare, preferand un guvern monocolor minoritar. Nici macar doua posturi de ministru nu i-a dat

   Pentru USR a fost o decizie grea, Oricum stiau ca or sa piarda electoral daca nu intra in guvern. Si au pierdut ceva. Dar realitatea pe care o stim e ca USR nu ar fi putut sa impinga in fata absolut nimic din agenda lor politica: fara penali in functii publice, desfiintare Sectia Speciala, vot pentru primari in doua tururi, renuntare la PNDL si asa mai departe (in parte din cauza majoritatii din parlament, in parte chiar din cauza PNL, care are alte obiective). Erau tinuti in guvern strict pentru imagine si impartirea uzurii.

   Pe termen lung o sa se vada ca a fost deciziaa corecta. Si nu pentru ei sau doar pentru ei, ci si pentru Romania.

   • NU presedintele face oferte partidelor.

    Partidele ar trebui sa mearga cu ofertele la Presedinte.
    Sunt atat de arogante partidele incat se vad numai pe ele la guvernare – nu tine, sau daca vreti altfdel formulat de aceea a tinut asa de mult vvd – raposata…

    Ma enerveaza maxim imaturitatea politica a partidelor/sefilor lor.

  • @Florentina, @silicon-v
   Înainte de depunerea moțiunii de cenzura se știau exact toate aceste lucruri/inconveniente: că avem un parlament majoritar PSD, că alegerile anticipate sunt imposibile cu 6 luni înainte de alegerile președintelui, că orice lege are nevoie de majoritate in parlament, că PNL sunt singurii de parte lor cat de cat (cu aceeași viziune de dreapta, as spune eu, dar știu că este discutabila ideea de „dreapta”). Toate aceste lucruri se știau perfect înainte de depunerea moțiunii de cenzura. USR+ știa toate aceste lucruri.
   Ce nu am înțeles eu a fost de ce nu au avut un plan bile stabilit, bine negociat cu ce va fi „după”. Orice om care face o acțiune, are cat de cat un plan de „după”. Ce va face daca ii iese sau ce va face daca nu ii iese. Un plan, nu gânduri, nu vise, nu vorbe. Acțiuni. Pentru că, a spune că „vrem alegeri anticipate”, au fost vorbe, nu acțiuni. Pentru că se știa dinaintea moțiuni că nu se pot face alegeri conform legii. A spune că „vrem o lege fără penali” sunt vorbe, pentru că se știa dinainte de moțiune că parlamentul este majoritar PSD, deci nu se putea face acum. E un crez politic foarte bun, dar nu o acțiune posibilă în viitorul apropiat.
   Pentru a reuși în aceste demersuri, USR+ avea nevoie de acțiuni rapide, de implicare politica. Nu de vorbe, nu de dorințe. Dorințele, fără acțiuni, rămân dorințe.
   Nu, eu nu cred că PNL-ul trebuia să negocieze, ci USR+ trebuia să negocieze. Doamna Florentin și domnule Silicon, dumneavoastră vorbiți de ceilalți, dar nu vorbiți nimic de USR+ și de ce (nu) au făcut ei. „Ponta”, „fripturiștii”, PNL-ul? Pai sigur, ceilalți au acționat rapid. Acțiune. Înțelegeți? Fapte = acțiune. Asta este ceea ce au făcut ei și USR+ nu. Nu au acționat. Doar au vorbit frumos, timp in care ceilalți s-au repliat, au acționat, au făcut.
   Chiar și candidatura domnului Paleologu este acțiune. A ieșit din starea de confort și se expune politic. Nu cred că este ușor pentru un filosof/istoric/umanism. Că este manipulat de X sau de Y, e discutabil, desigur. Dar omul a acționat. S-a înscris pe liste, participa la discuții, are opinii, combate și critica. Desigur, și domnul Barna, și doamna Dancila. Astea sunt acțiuni politice, implicare, intrare în joc, murdărire.
   După cum știți, în politica ești în horă, sau nu exiști.

  • Pai alegerile anticipate sunt normalitatea in momentul in care coalitia castigatoare a alegerilor nu mai exista si guvernul a cazut prin motiune de cenzura. De ce n-ar fi posibile? De ce un guvern politic (PNL) care sa conduca avand un parlament ostil, potrivnic? De ce un guvern minoritar? Cum ar putea sa scoata tara din criza un guvern minoritar (presupunand ca suntem in mare criza si chiar e nevoie de masuri „de urgenta”)? Alegerile anticipate sunt posibile, nu imediat, la inceputul noului an si sunt singura posibilitate valida de a da tarii o noua orientare. Propaganda asta dupa care tara arde si e nevoie de un pompier care sa se sacrifice sa stinga focul face mai mult rau decat bine.

   • @PAFI, incerc să răspund rational, nu emoțional, cum pare că ați aruncat întrebările.
    1. Da, alegerile anticipate sunt normalitatea, absolut deacord.
    2. Nu sunt posibile “acum” pentru că legea/constituția nu permite.
    3. Pentru că cineva trebuie sa conducă. Ori cei demiși rămâneau în continuare, ori conduce cineva care isi asuma. PNL și-a asumat. Alții nu.
    4. Pentru că și guvernul demis devenise minoritar, odată cu retragerea sprijinului. Aveam un guvern demis minoritar care guverna, acum se dorește un guvern minoritar care sa guverneze, sperăm majoritar.
    5. Și guvernul Dancila devenise minoritar, cum putea el să scoată tara dintr-o eventuala criza? Eventualul guvern minoritar PNL ar fi in aceeași poziție de minoritate că și fostul guvern.
    6. Exact, nimeni nu contesta posibilitatea, și mai ales necesitatea alegerilor anticipate. Tocmai pentru a nu avea guverne minoritare. Dar până la momentul alegerilor, cineva trebuie să își asume conducerea țării.
    7. Nu e propaganda, e un fapt că țara are nevoie de un guvern, minoritar sau nu, pentru că altfel sunt diverse blocaje juridice/politice (vedeți treabă cu rezidențiatul, alocări samd).

    • @Stefan1
     Inteleg argumentele (as fi vrut sa raspund punctual dar nu mai am textul Dvs. in fata), dar nu era mai bine sa fie un guvern de specialisti care sa aiba doar niste obiective tehnice? In felul asta expunerea PNL ar fi fost mult mai mica. Mi-e teama sa nu repetam istoria cu guvernul Ciolos, n-as mai putea suporta inca o runda de PSD. Mai degraba un guvern tehnic pe care sa-l atace toti decat sa vad prabusirea PNL si a intregii opozitii. In situatia deficitului bugetar de astazi, cu ceea ce se profileaza pentru anul viitor in economia mondiala, noul guvern va trebui sa ridice impozitele, poate chiar sa schimbe fundamental sistemul de impozitare. Cum ar putea PNL-ul sa faca asta si sa mai fie votat in alegerile generale?

  • Multumesc pentru raspuns. Sa stiti ca, in mare, nu vad situatia foarte departe de dumneavoastra, dar sunt si niste lucruri pe care le vad altfel in privinta actiunilor USR (ce au facut, ce puteau sa faca). Sa le luam pe rand, sa explic cum vad eu lucrurile

   1. Motiunea de cenzura si caderea guvernului Dancila a fost decisa de doar doi oameni, care au avut doua partide la indemana ca sa faca asta: Iohannis (PNL) si Ponta (ProRomania). Nu de USR. USR nu a avut absolut niciun rol in demararea procedurii de motiune de cenzura. Cei doi oameni stiau foarte bine ce o sa urmeze dupa (guvern minoritar, blocaje, imposibilitatea anticipatelor, etc), dar au avut interese presante de rezolvat, fiecare altele.

   2. Nu discut acum de Ponta. Sa discutam de Iohannis. De ce a mers Iohannis in directia asta? Pentru ca altfel pierdea alegerile! Alin Teodorescu (care nu poate sa fie suspectat de simpatii pro-USR) a spus clar. In sondajle din august, Barna era peste Iohannis pentru turul II! Lui Iohannis i se reprosau faptul ca a fost prea moale cu PSD-ul, ca le-a tolerat toate actiunile, ca a numit-o pe Dancila. Consilierii i-au spus clar: „daca nu iesi la TV in prime-time cu sange de psd-ist pe sabie, pierzi alegerie!”. Asa ca a fost executata aceasta sacrificare ritualica de guvern Dancila. Singurul plan de dupa: guvern monocolor PNL si Dumnezeu cu mila, reusim noi cumva sa obtinem sustinerea, negociind om cu om (ceea ce se si intampla chiar acum)

   3. USR a fost pus in fata faptului implinit. Motiunea a fost depusa, Era evident ca o cadere a guvernului Dancila cu PNL vioara intai si la motiune si in noul guvern, va dinamiza candidatura lui Iohannis, care va putea poza in seful luptei anti-PSD. Era evident ca o sa fie haos dupa. Dar USR a jucat cu cartile date de Iohannis, PNL si Ponta: nu putea decat sa voteze sau nu, nu avea acces la nicio negociere. Asa ca a votat motiunea, pentru ca era imposibil sa faca altfel! Ajungeau la un scor electiral cu o cifra, daca nu faceau asta. Va garantez.

   4. Despre intrarea in guvern, eu cred ca ne invartim in cerc. Dumneavoastra ziceti ca trebuiau neparat sa intre, sa arate ce pot. Eu zic ca intrau absolut inutil, acest guvern nu va putea face mare lucru, in conditiile date. Inclusiv cei din PNL stiu ca au intrat intr-o situatie complicata si sunt riscuri mari pentru urmatoarele alegeri, pentru ca sunt asteptari mari, iar ei nu au parghii sa faca mare lucru (si nici nu stiu daca vor, in anumite aspecte, ca sa fiu mai rau!). Dar au decis sa faca asta strict pentru a castiga batalia imediat urmatoare, adica pentru a salva candidatura lui Iohannis.

   USR a decis sa nu intre in guvern. Eu zic ca au facut bine. PNL+USR au acum cam 50% in intentia de vot. Cu ambele in guvern (vedeti ca tot repet, in guvern, nu la guvernare) si dupa un an de frustari maxime, ar fi avut poate 35-40%. Poate. Ce majoritate sa mai putea forma la final de 2020? Incepeam iar negocieri cu UDMR, minoritati, Tariceanu, Basescu, Ponta si compania? Ce coerenta avea acea guvernare? Ce reforme putea sa faca?

   USR a ramas in afara guvernului si poate astfel bloca pierdere de electorat anti-PSD, nemultumit ca guvernul face prea putine. Nu o sa poata sa contabilizeze doar PSD din „opozitie”, ca in 2016.

   5. Finalmente, e evident ca singura solutie de guvernare fara PSD e formata din PNL si USR. Dar pentru a rezulta o formula de guvernare stabila e absolut obligatoriu ca alianta sa se faca DUPA alegeri. Intai ca USR poate capta electorat la care PNL nu are acces, electorat pe care il pierde daca se aliaza INAINTE de alegeri cu partidele vechi. Apoi, o sa fie electoratul care sa le spuna cum sa negocieze guvernare. Tie ti-am x%, tie ti-am dat y%, cam pe baza asta negociati si program si numele de prim ministru si toate cele.

   E singura solutie care sa dea rezultate pe permen mai lung (2021-2024). Altfel riscam sa ratam si acel ciclu electoral, daca nu avem DUPA alegeri o majoritate pro-reforma in parlament.

   • @silicon_v, chiar dumneavoastră spuneți in 1+2 că politica este acțiune. Este despre fapte și acțiuni, alianțe, decizii, discuții, mutari și puneri la cale. Să găsești cea mai buna strategie care sa te ajute in momentele de criza, atunci când ai nevoie.
    Eu nu vreau sa vb de Iohannis sau Ponta. Eu vreau sa vb de Barna și USR+, pentru că aș vrea că peste 5 ani sa cred în el și în USR+. Dar asta va fi doar daca ei se vor apuca de treabă si se vor ajuta singuri. Dacă decid să acționeze, nu sa re-actioneze.
    3. Exact, asta este problema, că au fost puși în fața faptului împlinit. Nu au fost parte din fapt, nu au făcut ei sa se întâmple, nu au insistat să fie parte. Au stat deoparte și li s-a intâmplat, faptul s-a petrecut fără ei. Nu așa vad eu politica. In politica nu esti „surprins”. E că și cum ai spune că nu ți-ai făcut treabă. Politica este sa fii in tot și în toate, nu sa ți se întâmple, ci sa faci sa ți se întâmple.
    4. Dacă nu decizi sa joci politic, de ce mai ești în politica? Da, politica presupune riscuri, presupune guvernări dificile, presupune mizerie, presupune insecuritate, presupune asumare pe termen scurt, presupune greșeli, presupune acțiune. Ori ești in, ori ești out.
    5. Alianța se va face din cei care vor trece pragul de 5% și vor avea aceleași afinități politice. Alianța se va face după alegeri și între cei care, adunat, vor avea >50%. Fiecare formațiune politică, fie cat de mica, va lupta pentru o felie. Așa cum va lupta și USR+. Nu va fi vorba doar de USR+, ci și de PNL, și de ProRomania, și de ALDE, și de PSD, și de UDMR (as paria că va răsări din cenușă si PMP, și …, și…). Nu va iluzionați că USR+ singur va face diferența. Lupta va fi mult mai ascuțită și mult mai grea la alegerile parlamentare, miza va fi pe mulți oameni și multe locuri de împărțit.
    6. V-ați gândit cum ar fi „să ratați și acest ciclu”? Sau va fi iar URS+ luat prin surprindere și „pus în fața faptului împlinit”? Vă gândiți numai la ce va convine. Dar nu aveți planul 2, planul de „și dacă nu”. Veți renunța, vă veți retrage din politica? Se va sparge USR+ daca se va „rata și acest ciclu”?
    Idealismul nu înseamnă acțiune.

   • 1. gresiti – motiunea de cenzura a fost lucrata si a trecut milimetric. A fost o optiune a opozitiei care pentru prima data a mers hotarata sa negocieze atragerea si a altor partide – trebuia sa faca acest lucru mai de mult.

    2. Speculatii – m-as bucura sincer sa il vad out pe JK – fie si in turul 2. sunt sanse sa ramana serios pe afara daca vvd se intarea, dar sansa este cu JK, vvd ne-a parasit…

    3. USR nu a dorit sa se uzeze in guvern si ca sa fim sinceri nici nu are cu cine la aceasta ora. Pana la urmatoarele alegeri mai este timp…

    4.da,…

    5. Da, formula de succes este formata din doua partide, daca ele vor confirma in urmatoarea perioada< USR-PLUS si PNL. Am dubii ca viata este asa de usoara…

 21. As vrea sa incep prin a spune ca il respect pe domnul Gabriel Liiceanu pentru incercarile sale de a face lumina in societatea romaneasca. Acest respect nu vine insa la pachet cu acceptarea ca adevar suprem a tuturor ideilor ori opiniilor pe care si le-a insusit.

  In articolul de mai sus domnul Liiceanu se intreaba daca ne alegem presedintii cu capul ori cu viscerele, apoi ne recomanda sa il alegem pe Barna si il ridiculizeaza pe Paleologu. Nu mentioneaza vulnerabilitatile sau gafele lui Barna, caracterul subtire al campaniei sale ori al argumentatiei in favoarea sa, dar isi dedica timpul demolarii lui Paleologu cu doar o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

  De ce? Pentru ca s-ar schimba nu stiu ce daca nu ajunge Partidul-Stat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ce s-ar schimba e mai putin clar. Viscerele nu ne-au lamurit cum se vindeca tara daca PSD-ul nu are candidat, capul nici atat. Pana la urma, PSD n-a mai avut presedintia de la Iliescu incoace si a dus-o foarte bine.

  Daca votul s-ar acorda chiar in functie de „programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția”, atunci cel mai bun dintre cei care candideaza acum este Paleologu. E singurul care intelege de ce Constitutia naste rezultatele pe care le vedem de atata amar de vreme, singurul care intelege ca „innoirea” de dragul innoirii nu valoreaza doi bani in lipsa unor idei mai rasarite, singurul care nu este dispus sa se inhame la corectitudinea politica.

  Conteaza insa prea putin cand viscerele au inteles din campania electorala doar ca Viorica Dancila nu trebuie sa ajunga in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

  P.S. Domnul Johannis nu este nominal un pesedist. Cu toate acestea, a numit trei guverne pesediste si a netezi drumul PSD-ului spre acapararea multor institutii in stat.

  • Ne blagosloviti cu o seama de ineptii. G. L. indeamna la un vot pragmatic, nu visceral, exact din aceasta cauza se si pozitioneaza de partea candidatului D. B. Pacat ca nu ati inteles ca intrarea in turul 2, acum, valideaza partidul respectiv, si-l fac mai puternic in vederea urmatoarelor randuri de alegeri de anul viitor. Ca Iohannis castiga, de asta nu trebuie sa se indoiasca nimeni, insa intrarea lui dancila sau diaconu in turul 2, valideaza ciuma care ne-a ros ultimii 3 ani de zile pana la os. Intrarea in turul 2 a lui Paleologu, aproape imposibila, ar valida un partid foarte mic, ce nu are cine stie ce sanse mai departe, insa ar micsora sansele aliantei USR-PLUS sa ia procente bune, si-ar intari scursurile pro, psd, alde. Asadar, cu ochiul pe viitoarele alegeri, si pe o guvernare clara a opozitiei, iata de ce ar fi bine sa intre Barna in turul 2.

   • Intentionez sa votez Paleologu la prezidentiale si USR-PLUS la locale si parlamentare.

    Dvs. imi spuneti ca e total gresita intentia de a vota Paleologu. Ca de fapt prin asta validez PSD, validez PMP, scad sansele viitoare ale USR-PLUS, in schimb cresc sansele ProRo, PSD, ALDE.

    Cu alte cuvinte imi ziceti ca nu e relevant a vota candidatul pe care-l consider cel mai potrivit, relevante sunt de fapt tot felul de scenarii pe care eu le-as valida odata cu acest vot, scenarii care de fapt intra in contradictie flagranta cu intentiile mele viitoare de vot.

   • Se tot repetă că intrarea Dăncilei în turul doi „validează” PSDul. E o inepție, nu o mai spuneți. Nu validează și nu schimbă nimic. Doar îi facilitează lui Iohannis un nou mandat. Atât.

    O prostie rămâne o prostie chiar dacă e spusă de personaje ilustre.

   • Ineptie este sugestia ca votul meu de acum trebuie subordonat intereselor electorale ale USR sub conducerea lui Barna. Acest USR a dovedit pana acum un dispret total fata de alegatorii ca mine: pro-occidentali conservatori care sustin NATO si piata libera (si deci capitalismul). In aceste conditii, nu am de gand sa votez cu stimatul domn Barna. Sa-l voteze altii, de votul meu se lipseste de ceva vreme.

    Oricum T. Paleologu este oricum o alegere mult mai buna. Omul chiar a studiat politica inainte de a se apuca de a cere votul altora. Nu mai spun ca in ciuda „boierismului” este mult mai cu picioarele pe pamant decat Dan Barna. Candidatul USR nu este nici macar capabil sa simuleze autoironia, atat de tare se ia in serios.

 22. Cu sau fara Viorica in turul 2, alegatorii partidelor de tip PSD – ALDE tot acolo o sa fie si dupa alegeri. Vor ramane fix asa cum sunt si acum, exact aceiasi oameni cu acelasi idei politice. E un electorat care scade in timp, dar foarte incet. Peste noapte nu o sa se schimbe nimic. Nu o sa se transforme nimeni din pesedist in userist sau penelist din cauza scorului slab al Vioricai.

  Daca Vorica nu intra in turul 2 va fi in schimb o lovitura pentru o alta categorie din spatele PSD, si anume “investitorii” (ca sa folosim un termen din business). Cine baga bani intr-un partid ca PSD vrea ceva concret de banii aia. PSD este un fel de “holding company”, ca sa pastram comparatia, un fel de federatie nationala de grupuri de putere din teritoriu care se ocupa cu scosul banilor de pe urma statului. Daca Viorica nu intra nici macar in turul 2, e un semn clar ca PSD Dancila e un cal mort. Niste fluxuri de bani se vor reorienta catre investitii mai de perspectiva – alte grupari din PSD, spre Ponta, poate si spre PNL. Ar fi, in contextul asta, infrangerea gruparii Dancila o mare victorie? Un mare pas inainte pentru Romania? Nu sunt sigur. Partidele din zona PSD – ALDE au mare nevoie de un nou Dragnea care sa uneasca baronimea, nu de Dancila. Cat timp electoratul lor nu dispare, si nu are sens sa ne facem iluzii in privinta asta, poate ca e mai bine cu Dancila.

  Intrarea lui Barna in turul 2 iarasi nu imi dau seama daca ar aduce mari castiguri pe termen lung USR-ului. Da, le-ar creste prestigiul si actiunile, dar concret ce ar insemna asta? Voturi mai multe pe viitor? Alegatorii nu devin mai mult sau mai putin useristi in functie de rezultate. Bani? Genul de investitori care cauta randament din investitii politice indiferent cine e la putere nu cred ca ar ajuta USR-ul pe termen lung, nici oportunisti care ar fi dispusi sa le ingroase randurile.

  Pe ansamblu miza pentru locul 2 cred ca e destul de mica. Pe termen mediu(locale, parlamentarele viitoare) tot acolo o sa fim indiferent cine intra in turul 2. Iar in cazul lui Paleologul nu mai e nimic de spus. Ati pus dvumneavoastra punctul pe i.

  • Miza intrarii lui Barna in turul 2 este cine controleaza viitorul guvern, PNL sau USR-PLUS (daca se vor intelege sa guverneze impreuna). Pericolul USR-PLUS pentru PNL este urias, PNL-ul nu mai poate avea discursul de principala contrapondere la PSD (pentru ca un discurs realmente constructiv nu a avut, cel putin nu unul coerent). Ori daca pierd pozitia asta vor pierde locul 1 la alegerile parlamentare viitoare. USR-PLUS este, astazi, principalul adversar al PNL. Eu cred ca trebuie sa ne bucure, nu mai avem de ales intre doua partide care-si schimba locurile dar nu-si uita prieteniile. O amicitie in trei e mult mai dificila. Nu mai spun ca asa mai putin orator cum e, Barna e singurul contracandidat cu ceva sanse la Johannis (care nici el nu sclipeste) si care i-ar putea pune probleme in turul 2 si ne-ar da si noua de ales.

   • @PAFI,

    hear! hear!

    Farte concis si clar comentariu!

    Daca ar gandi mai multi asa in Romania, nu ne-am confrunta azi cu tot felul de mamifere care de care mai exotic.

   • Nu sunt de acord cu comentariul Dvs.

    Nu asta este miza: cu cine se pupa Presedintele.
    Ar trebui sa vedem institutiile statului pregatite sa lucreze – coopereze profesional.

    Chestiile astea cu cine la cine se pliaza conduc la coruptie/oligarhie/dictatura mai devreme sau mai tarziu.

    Deasemenea USR-PLUS este cam de stanga iar PNL-ul, din nefericire, nu prea este de dreapta.
    Dreapta niciodata nu a fost reprezentata in RO ca partid – sa vedem acum ce va face PNL-ul….
    nu aduc o vina exclusiva partidului politic PNL ci mai degraba conjuncturii economice care nu a consolidat economic si doctrinar dreapta in RO .

   • „USR-PLUS este, astăzi, principalul adversar al PNL”

    Sigur nu ați dorit să scrieți „principalul colaborator”, pentru că din logica faptelor mie așa mi se pare că reiese.

    Cei cărora le-ar conveni de minune să existe adversitate între cele două formațiuni politice sunt fix marionetele cleptocrației – care de altfel au torpilat [din interior] Convenția Democratică prin COCOPO-uri și COCOPA-uri.

    Dar eu cred că a fost de-ajuns, iar de data asta chiar cei cu viziune de centru (poate centru-dreapta, deși în ambele formațiuni predomină curentul de centru-stânga, iar PNL nu s-a vindecat încă de USL) chiar vor reuși să colaboreze.

    • @Constantin
     Concurenta nu exclude colaborarea. Daca PNL si USR+ ar fi intr-o alianta gen Conventia Democrata, nu stiu daca ar mai putea guverna singuri dupa viitoarele alegeri parlamentare, pentru ca impreuna ar fi votati de un numar mai mic de alegatori. Alianta trebuie facuta dupa alegeri, cred eu. Cand vorbeam de adversari, ma refeream la faptul ca bazinele lor electorale se intersecteaza destul de mult si atunci e firesc sa fie in competitie. O competitie din asta e in avantajul nostru, al electorilor. Va forta PNL sa se reformeze, sa introduca niste criterii mai severe in numirile politice, sa aleaga mai cu grija candidatii, iar pe USR+ sa renunte la amatorism, la ceea ce pare acum mai degraba comportament de ONG decat de partid politic. Vedeti, daca cititi toate comentariile veti vedea o mare diversitate de opinii, desi ele converg catre necesitatea reformarii vietii politice romanesti. O coalitie sau o convergenta de pozitii politice intre PNL si USR+ in acest moment le-ar limita numarul de posibili votanti. Inca ceva, poate ma insel, dar am senzatia ca majoritatea celor care comenteaza aici sunt destul de „copti”, ca sa zic asa. De aici si pozitiile oarecum conservatoare (pe medie). Tinerii educati de astazi au in anumite privinte pareri destul de diferite (am doi baieti de 25 si 30 de ani), un alt partid care sa-i atraga la vot si care sa le preia parerile/ dorintele este mai mult decat binevenit – ma refer la USR+ sau la un alt partid nou.

 23. Foarte dur articolul , foarte direct si , probabil , si putin nedrept dar , in principiu , corect . Da , calculele in care a fost inclus dnul Toader Paleologu vizeaza scoaterea din cursa a dlui Dan Barna , din motive ideologice : cercul sau cerculetul Dreptei , nici nu stii cum sa-i zici , ca e tot un ghiveci ideologic de religie plus politica , un Crestinism muscular copiat de la evanghelistii americani si un travesti al Samanatorismului , si-a facut o fixatie din USR ca partid ´neo-stingist´ , ´sexo-marxist´ si alte asemenea lozinci din arsenalul imaginarului complotist paranoid . Ce e amuzant , si nu prea , e ca acesti inversunati luptatori cu PC nu fac decit sa propuna , la rindul lor , o versiune ´de Dreapta´ a PC , cu discursul lor rigorist si exclusivist . Asocierea de imagine cu asa-zisa ´Alternativa Dreapta´ – o denumire de rezonante clar neo-fasciste ( Alt-Right , Alternative für Deutschland , etc. ) denota , intr-adevar , ingenuitate . Rind pe rind ambitiosii , infatuatii si zgomotosii nostri tineri conservatori de biblioteca , care acum striga la profesorii lor , s-au propus candidati , l-au ales pe dnul Toader , ca fiind mai fotogenic , un om foarte cultivat si civilizat , spirit liberal , dar asociat , vrind-nevrind , cu o campanie la cealalta extrema . Prilej de platit polite si de dat arama pe fata . Cu astfel de prieteni nici nu mai ai nevoie de dusmani .

  • numai un comentariu:
   TP a declarat ca el s-a dorit ca Presedinte si ca propunerea venita de la PMP sau de la altii ii serveste doar ca trambulina – desi candidatul a primit critici ca si-a „lipit” numele de aceste partide…Este un calcul pe care l-a facut candidatul si cu care eu sunt de acord.

   Cateodata campania negativa te poate ajuta!
   vezi articolul de mai sus!

 24. Aceasta pozitie nu-i face cinste d-lui. Liiceanu.

  Este opusa chiar conceptului de democratie, bazata doar pe manipulari si supozitii profund subiective.

  Mergand la absurd pe firul acesta, hai sa nu mai facem niciun fel de alegeri, sa-l declaram pe Barna presedinte si gata.

  Simplificarea asta pana la ridicol este tipica regimurilor intolerante de factura neo-liberala spre care tinde si actualul USR.

  Iar problema lor cu dl. Paleologu este faptul ca acesta poate inchega in jurul sau o miscare de natura crestin-conservatoare, care lipseste din pacate din peisajul politic autohton.

  • @ Andrei : EXACT!
   Nu am uitat cine si cum s-a pozitionat la Referendumu pentru familie (boicotii, comentariile cu „flit”, etc) Vom vota in consecinta
   Vreti sa stiti cate alte milioane vor face la fel ?
   Revedeti numarul votantilor de atunci si scadeti-l din nr iluzoriu al ideologiei progresiste-liberale. Puteti pune deja pariuri pe un astfel de numar de voturi.

  • „problema lor cu dl. Paleologu este faptul ca acesta poate inchega in jurul sau o miscare de natura crestin-conservatoare…”

   Vă rog să ma scuzați, dar eu cred că cei apropiați de „miscarea de natură crestin-conservatoare” se află în anturajul d-lui Gușă, recent redevenit membru PSD.

   Dl Paeologu, exponent al Partidului Mișcarea Populară, păstorit de dl Traian Băsescu, are ceva legături cu o parte dintre „servicii” (față de care însuși dl T Băsescu, sau camaradul politic al domniei-sale Robert Turcescu, sunt apropiați), însă nu prea are nicio treabă cu „mișcarea creștin-conservatoare”.

   …Ar fi putut avea în schimb PNȚCD, spre exemplu, dar dl Aurelian Pavelescu „l-a pus pe butuci” servindu-l la micul dejun acelorași membri ai anturajului creștin-dughinist de sorginte național-comunistă, al d-lui Cozmin Gușă, membru PSD.

   Dl T Paleologu este doar un candidat-parazit (în sensul bun, adică politicește vorbind) care este „teleghidat” pentru a lua din electoratul oricui s-ar poziționa la dreapta, lăsând astfel cale liberă pentru turul al doilea candidatului „mișcării creștin-conservatoare-dughiniste” consiliată de dl Cozmin Gușă, sau a fasciei sale ProRomânia. Respectiv, pentru d-na Dăncilă, sau dl Diaconu. Iar singurul care-i încurca pe-acolo cât de cât pe „creștin-conservatorii” național-comuniști rusofili era dl Dan Barna.

   Foarte probabil va fi ales dl Iohannis, dar contează cine ajunge în turul al doilea pentru că „ridică” partidul pe care în reprezintă, în perspectiva alegerilor parlamentare. Doar că eu cred că atacurile la Dan Barna / USR/PLUS sunt binevenite, pentru că le sporesc acestora notorietatea. Cine era USR în urmă cu 2 ani?! Dar în urmă cu 5 ani?! Nimeni și nimic. Un ONG care parcă spunea ceva în legătură cu casele vechi de prin București…

   Atacurile cleptocraților la USR/PLUS arată temerea lor că ar putea să se întâmple ceva bun în România. Iar ăsta este un motiv de speranță pentru cetățeni, pentru că 30 de ani au fost destui la dispoziția cleptocrației comunsto-securiste pentru a jefui averea țării. Dacă până acum n-au reșit să strângă capital pentru afaceri oneste, nici nu vor reuși vreodată, iar mie mi-ajunge cât m-au furat!

 25. Dizgratioasa si descalificanta opinia domnului Liiceanu. Nu-mi venea sa cred ca vad bine ceea ce-mi era sub ochi. „L-am auzit cu ani în urmă…” – si zbang cu sentinta. Celor aflati cindva in preajma d-ului L., pazea! Dar nu-i este ingaduit omului o cit de marunta vanitate cindva in trecut? Sa se faca un examen sever si sa nu mai fie admise decit persoanele sobre, austere, retinute, calculate, modeste si complet dezinteresate. Nu meritam nimic mai putin! Inaintea oricarei calificari, candidatul sa faca dovada ca nu intentioneaza sa ne vexeze cu ce stie. Sa le aiba la el, dar sa nu ni le arate.

  Eu nu inteleg oamenii astia cu foarte multa carte. La alegerile trecute, Andrei Cornea certa pe cei care intentionau sa o aleaga pe Monica Macovei, spunind ca votind Macovei il avantajai pe Ponta (grav, se intelege). Macovei facuse greseala sa contracandideze pe Iohannis inca de la convetia unde PNL-ul urma sa stabileasca candidatul. Acea adunare l-a ales in unanimitate (fara 3 voturi pt. Macovei) pe numitul Iohannis. Liberalism pur-singe in actiune! Cind Macovei a facut propunerea unei dezbateri pt. candidatura, liota liberala a fost de-a dreptul scandalizata. Macovei era la parterul salii, intre plebea liberala, Iohannis era la tribuna, savurindu-si fara retinere abrobarea unanima. Nu si-a pus problema ca, fiind sigur de optiunea adunarii, putea sa ceara si el dezbatere. Macovei a demisionat din partid si a candidat independent. Dl. Cornea certa pe sustinatorii d-nei Macovei ca nu se inscriu si ei in gloata unanima. Argumente similare cu cele ale d-lui Liiceanu.

  Dar daca e un interes tactic sa votam Barna, de ce dl. Liiceanu nu ne conjura sa-i facem pe plac? De ce trebuie sa loveasca intr-un alt candidat? Avem un candidat care a facut politica serios, care intelege politica, care a fost elev al lui Pierre Manent in stiinte politice, dar, pt.ca e Viorica, hai sa-l inghitim pe Barna care nu are nici o calificare politica. Avem democratie, dar lasati mofturile, ca situatia e de criza. Halal argumente.

 26. Sa fim seriosi, Barna reprezinta pericolul cel mai mare pentru aceste personaje care reprezinta trecutul. Ar trebui sa ne atraga atentia macar faptul ca singura ancheta in aceasta campanie a fost cea impotriva lui Barna, ancheta facuta de catre cine? De rise Project! Este evident ca este o mobilizare a tuturor impotriva acestui „intrus” in viata noastra politica, este pericolul cel mai mare, oricine, dar nu el! Nu mi se pare cea mai buna alegerea a celor din USR, nu mi se pare ca a face „combinatii” pe fondurie UE e neaparat corect, chiar daca e legal, dar este singurul cat de cat din afara mafiei si asta ii scoate din sarite si ii nelinisteste pe cei ce reprezinta trecutul (si, cel mai probabil, si viitorul, din pacate)… asa ca vom avea de ales tot dintre reprezentantii trecutului in turul doi.

  • ‘Intrus’? Hmm, nu stiu cat de intrus este. Ma uit la discutiile internetesti pe tema, si vad, in spatii de dezbatere mai imunde, prin comparatie, decat contributors, agenti (poate platiti, poate ‘grass-roots’ activisti sinceri in felul lor) care propaga un discurs pro-Barna la limita dementei. Initial, mai ca ma pregateam sa trec peste convingerea mea (justificata la modul absolut sau nu), ca un vot in diaspora trece prin prea multe maini legate de brate crescute din umeri cu epoleti ca sa aiba o probabilitate solida de a fi transpusa in votul meu contabilizat asa cum eu l-am intentionat (si am cunostinta directa de ceva evenimente si practici care imi justifica, zic eu, precautia). Am zis okay, hai cu Barna, poate intra in turul doi, ceea ce va ajuta unei cresteri a amprentei la solul electoral al lor, si probabil, in viitor, va duce la maturizarea politica a USR-Plus si transformarea lor dintr-o adunatura pestrita de activisti intr-o forta politica in stare nu numai de miscari de protest in strada, dar si de asumarea cogenta a unor portofolii guvernamentale. Contactul cu realitatea exponentilor online a USR a fost dur. De la teza lu’ Mares (decreteii e de vina) si pana la un talibanism care contrazice esential discursul cu care USR-Plus iese pe piata electorala, totul indica un soi de ancorare nesanatoasa intr-un cheguevarism (iertat sa-mi fie barbarismul) complet desuet, contra-productiv si nerealist. PNL-ul respira numai din faptul ca e o alternativa marginal mai acceptabila PSDului, altfel, hai sa fim seriosi, Blaga, ala cu grinda, Sica Mandolina? Exercitiu de imaginatie: Sica PM in, sa spunem, Olanda. Pai nu te umfla rasu’? Si de-aia, am senzatia ca diaspora (aia mai ca mine, cu cetatenia in buzunar, stabili, independenti etc.) o sa cam stea pe gard. ‘Fatigue’, lipsa de oferta viabila, blazare, toate la un loc poate. 41k inscrisi sa voteze prin posta, daca am inteles bine din presa. E ridicol de putin. E nimic la scara diasporei. Trist dar asta este.

  • Ei, da,… pai ce asa se fac combinatiile cu fonduri europene? Ati vazut ?
   Adica intocmesti documentatii care „bat” 100,00% cu sabloanele UE de nu pot birocratii lu peste sa gaseasca o fsura si sunt nevoiti sa aprobe? Nu, tata!
   Barna a „intinat nobilele idealuri” ale smenariei…
   Metoda neaosa si care „satisface” tot lantul, este aia cand fiecare stie cat are de primit din suma pusa in joc si nici nu conteaza ce scrie la dosar, ca cine verifica, tot ala si aproba… (in fine, cu alta mana).
   Pericolul cel mai mare este sa se generalizeze solutia deschisa, transparenta, fiindca atunci se scutura copacul plin de sinecuristi, de nu mai ramane nimeni sa directioneze fondurile

 27. @Monica Lotreanu: Alegerile se castiga in turul 1 cu 50%+1 din nr. alegatorilor inscrisi pe liste, nu din cel al alegatorilor prezenti la vot. Deci e vorba de vreo 9 milioane de voturi, toate pt. Iohannis, ca sa castige din primul tur, ceea ce e absolut imposibil.

   • M-am uitat la acel videoclip si nu inteleg de unde atata distractie.

    Liiceanu nu a facut niciodata ascunse simpatiile politice. A sustinut acele simpatii tot timpul, de minim 15 ani. inclusiv in campaniile electorale (mai ales in campaniile electorale!). Poti sa il critici in fel si chip, dar sustinerea a parut convingatoare, omul si-a aratat argumentele, ca si azi.

    Destui intelectuali/oameni de cultura/figuri publice nu au avut acest curaj. Esti expus prin astfel de luari de pozitii si risti sa ti se toarne galati de laturi in cap pentru asta, parte in parte cu politicanul pe care il sustii.

    Ati dat un clip in care Liiceanu o sustine pe Monica Macovei, cu argumente. Ce e rusinos in asta? Cum descalifica asta articolul de fata?

    ” Pai, he, he, ia uita cum o sustinea pe Macovei, he, he, acul il sustine pe Barna, he, he, ce lichea”

    Toti care scriem pe aici, la astfel de articole, cam asta facem: ne aratam optiunile politice, le sustinem cu argumente mai bune sau mai proaste.

    Ar trebui sa ne fie rusine tuturor? Ar trebui sa arate ca suntem lichele?

    A, si inca ceva: noi ne expunem pe aici „plin de curaj”, sub niste aliasuri caraghioase. Liiceanu chiar isi pune semnatura pe ce scrie.

    • UItati-va de la minutul doi, cand Liiceanu ne explica cum trebuie sa votezi in turul 1: cu inima si nu dupa tot felul de calcule. Exact opusul discursului actual. E putin ridicol si patosul cu care o face, avand in vedere ca si-a schimbat parerile in aceasta problema. Nu e vorba de persoana sustinuta, ci de idei.

    • Cred ca spune multe despre G.Liiceanu.

     In alta ordine de idei: este cumva ordin de undeva ca trebe sa ne placa Barna sau Johannis???
     Nici Veorika nu este in optiunile mele, dar nici actorii cu sau fara buletin de Bucuresti…

     Imi place sa aleg cu capul meu, dupa ce ma informez si cam atat.
     Ca este sau nu este important votul meu – io decid!
     Si cred ca este important foarte pentru MINE!

 28. cum să nu fie imbolnăvit de sine însuși după ce toată crema cea vestită a intelectualității românești îi pupa în fund prin anii ’90 când se inchipuiau și ei în spatiul public (era o întreagă gașcă de beizadele intelectuale). I’am văzut o data la GDS cu ocazia lansării revistei ICS (Inițiativa Culturală Studențească) și nimeni, dar chiar nimeni, nu le’a spus de la obraz să își mai tempereze narcisismul și grandilocvența. Dimpotriva ! … toți îi gratulau cu cele mai indecente laude. Si impresia era exact asta: niste copii „care țin morțiș să se joace de-a oamenii mari.” Imitau grosonan accentul, ticurile, atitudinea parintilor si prietenilor parintilor lor.
  Iar… dl. Liiceanu… nu pot uita că a mai produs la viața lui un alt mare monstru narcisist. Îl plimbau pe la televizor, impreuna cu dl. Plesu, ca pe sfiintele moaște. Și bietul copchil normal ca s’a balonat de atâta pupat în fund până când nu a mai intrat în propria piele. Acum e mare fan al lui Trump și cruciat împotriva corectitudinii politice. Ce să mai zic…
  cum zicea candva o cunostință a mea: viața e frumos da’ greu!

 29. Toader Paleologu va recolta voturile celor care circula pe trotineta, iar astia nu sunt chiar asa putini. Dar nici prea ocupati de propasirea patriei. Actorul de prost caracter Diaconu va lua ceva din voturile pe care le-au avut candva Becali si Diaconescu. Asa ca fiecare ia din voturile unui electorat care nu are cum sa-l voteze pe Barna. Trotinetistii alfabetizati si marginalii analfabeti au ceva in comun: putin le pasa de binele comun, de interesul general al societatii. Barna va intra in turul doi contra lui Iohannis daca prezenta la vot pentru prezidentiale va depasi macar cu 10% prezenta de la europarlamentare si daca o parte dintre trotinetisti va prefera sa se dea pe trotineta in ziua votului.

 30. Iohannis intra oricum in finala, Dan Barna este singurul care ar putea sa o invinga pe Dancila si astfel sa avem un PSD in destructurare, care nu mai conteaza. Cu toata stima pentru domnii Iohannis si Paleologu, votul pentru dansii nu mai este util, ci inutil. Aici vorbim de Romania.

  • PSD in destructurare? Ce fumati, fratilor? Trebuie sa fie tare. PSD nu dispare pentru ca nu ia presedintia. Nu a mai luat-o din 2000. Vi se pare ca dispare? A condus aproape intreaga perioada, direct sau indirect prin tradatori ca Tariceanu.

   • Nu doar presedintia o sa ii doara, ci si intentia de vot. Cu 15% intentie de vot, toata masinaria PSD intra in fibrilatii, pentru ca activul local NU MAI CREDE IN TRACTIUNEA PSD, Raman fara posturi de primari, consilieri si parlamentari.

    Dar, dincolo de soarta PSD, chiar nu credeti ca societatea romaneasca ar trebui sa ii dea un semnal dur PSD-ului ca a luat-o razna, pleznindu-l la vot? Ati uitat ce s-a intamplat in ultimii 3 ani? Ati uitat de 10 august 2018?

    Eu, nu.

    • Stii cat a luat PSD la alegerile pentru Parlamentul European? Nu 22.5, cat ai fi tentat sa spui la prima vedere. A luat cat PSD, Pro Romania si ALDE la un loc: adica 35%. Dupa tot dezastrul si a luat 35%. Nu va mai imbatati cu apa rece.

     N-am cum sa uit 10 august pentru ca atunci am fost pentru prima data in viata gazat de Jandarmeria Romana. Nu pot uita nici protestele la care am participat in frig si in ploaie. Asta nu inseamna ca voi vota Barna pentru ca au stabilit altii pentru mine ce si cum sa gandesc.

   • Asa este, dar asta este situatia tarii noastre azi. Si chiar Paleologu a scris in iulie cand inca nu era candidat ca ar fi o nenorcire daca PSD(Dancila) ar intra in turul doi si acum face tot ce este necesar ca sa intre. Vai de tara si de cei care o locuiesc daca nu inteleg necesitatile politice ale momentului. Asta explica toata istoria noastra.
    Asta explica toata istoria noastra!
    PS Pe domnul Gabriel Liiceanu nu trebuie sa-l apar sau sa-l justfic. O fac cele doua texte odata ce le punem fata in fata. Pot doar din nou sa-i multumesc . A intrat in mocirla pentru tara si-mi amintesete de spusele unui amic tot filozof: Pare ca ne jucam dar pentru tara o facem!

 31. Disperarea asta neasteptata de a-l presa pe T Paleologu sa se retraga ar avea mai degraba la origine sondajul IMAS care-l da pe Mircea Diaconu pe locul doi, as zice eu.

  „Fara PSD in turul doi” este o miza mai degraba ridicola pe cand aparitia in turul doi al singurului pe care alte sondaje il dau drept singurul care-l poate invinge pe Kiwi in batalie de unu la unu… da, asta e o mare problema …

  • Sondajul acela e o gogoasa. Sondajele interne PSD si USR spun acelasi lucru: Diaconu e pe la 10% si nu are cum sa creasca.

   Lupta pentru locul doi se da intre Dancila si Barna, diferenta fiind de cateva procente. Prezenta la vot va face diferenta, in special in mediul urban.

 32. daca danci ajuge cesar, paleologul sa fie obligat s-o invete latina si greaca veche si, seara la culcare, sa-i citeasca din antici, in original

 33. Cu alte cuvinte domnul Liiceanu are o miza: in turul doi romanii sa aleaga intre doua nulitati. Nu ne ajungea Iohannis, nu, trebuie sa mergem la sigur, nu cumva sa ratam sansa de a avea un non presedinte inca cinci ani.
  Domnul Liiceanu vede viziune politica la un individ care a reusit performanta de a uimi o tara intreaga cu prostiile politice pe care le-a promovat intr-un moment critic pentru romani. Conditionarile stupide, santajul practicat cu nonsalanta, umflatul muschilor in fata unui om-Orban- care de bine de rau incearca sa smulga guvernarea din mainile ciumei rosii, toate astea par sa nu-l impresioneze pe simpaticul filozof. Nu, el este induiosat de programul politic al candidatului USR.
  Maestre sa vedeti ce programe coerente si bine articulate au alde Cumpanasu, Diaconu, si cu voia dumneavoastra, ultima pe lista, doamna Veorica!
  Parca asta conteaza: ce afirma candidatii si cu ce texte copiate de pe nu stiu unde vin pe piata!
  La singurul test major din scurta lui viata politica, Barna si-a dat masura capacitatii si viziunii politice.
  Domnul Liiceanu vorbeste de infantillism! Este o performanta sa vorbesti cu o candoare specifica unei varste mai fragede despre franghie in casa spanzuratului. Tu fiind ditamai filozoful! Daca Paleologu este infantil Barna pare un copil binisor intarziat.
  Vorbeati de viscere, maestre?

 34. Dl Liiceanu pleacă de la premisa greșită că neapărat PSD nu trebuie să intre in turul 2. E clar că PSD nu are deloc șanse. Datorită acestei premise eronate, Liiceanu iși dă grav cu firma in cap, profetul iși inghite tablele. După ce s-a certat cu GDS, pe bună dreptate, deoarece au devenit oportuniști neomarxiști, acum Liiceanu vine și se umilește ca să ajute niște neomarxiști să ajungă inutil in turul 2. Liiceanu a intrat in scindare cu sine. Nu doar ideologic, dar și cultural. Să ajungi să il injuri pe Paleologu ca să dai un ajutor unui sifonator de fonduri europene care si-a pus familia și prietenii pe proiecte, e clar că Liiceanu a luat ciocanul lui Heidegger și iși autodistruge statuia!

 35. Pana la turul 2 e…ati ghicit : turul 1.
  Hai sa nu consideram treaba facuta, sa nu ne incredem nici in sondaje, ca tot de romani sunt facute, si stim cu totii cam care e calitatea, si corectitudinea, lucrului romanesc…
  In 2002 in Franta, cel care era considerat ca si ales presedinte, Jospin, nici macar n-a ajuns in tutul 2, ptr ca sustinatorii lui nu s-au deranjat sa vina la vot, fiind siguri ca trece, ei pregatindu-se deja ptr turul 2…
  Culmea ironiei, in turul 2 toti socialistii francezi l-au votat tocmai pe dusmanul lor Chirac, de frica sa nu iasa nationalistul Le Pen…
  Sa invatam din greselile altora, sa nu anticipam aiurea si nici sa nu ne confundam dorintele cu realitatea : fiecare sa mearga sa voteze in tutul 1 cu candidatul in care are incredere!

 36. Nu il cunosc pe Dan Barna. Am vazut numai ca a refuzat sa ajute la carmele navei abandonate in distress. Descalificat.
  Ciolos mi- a facut o impresie buna cand a fost la guvernare.
  Acum cinci ani, mi-a fost teama ca romanii nu o sa-l aleaga pe Iohannis din cauza etniei, dar uite ca miracolul alegerilor presidentiale, momentele critice cand Romania era intre salvare si damnare, s-a repetat , si in loc de Ponta, a fost ales Iohannis
  Votul romanilor din strainatate a salvat Romania de multe ori.

 37. Cata inflacarare pentru aproape nimic. Locul domnului Barna pe care in consider ca fiind cel mai capabil in domeniul economic / financiar este in fruntea guvernului si mai putin al Cotroceni. Ar fi pacat sa fie „parcat” intr-o functie din care nu poate face mai nimic. In orice caz pentru Johannis , Dancila este candidatul perfect, „sacul de batie” pe care il poate lua „la pumni” pana se rupe.
  Cu Barna in turul 2 ar avea mai mult de „rontait” si ar fi mult mai greu sa-l combata cu argumente, nu de alta, amandoi sunt pe aceeasi „unda” cu aceleasi obiective pe care insa fiecare le articuleaza in felul sau.
  Daca cumva Dancila ajunge in turul 2 , cei care ii ofera acesta sansa n-au inteles nimic si nici vor sa inteleaga, sunt irecuperabili.
  Revenirea lui Gusa in PSD imi este mult mai periculoasa, acest indivd avand planuri mari cu PSD-ul , refacerea sa astfel incat sa devina iar prima vioara in politica romanesca. Gusa vaneaza presedentia PSD-lui si ulterior peste 5 ani sa devina prezidentiabil.
  Paleologu, un timp cu multa cultura, un intelectual desavarsit care n-are ce cauta in politica, locul lui, la catedra, rolul sau fiind educarea celor care intr-o eventualitae ar dori sa ajunga politicieni.

 38. Eu la alegerile astea o sa votez in prima repriza cu Dancila, ca sa nu cistige Barna si in repriza a doua cu Iohannis, ca sa nu cistige Dancila. Multumesc dlui Liiceanu ca m-a convins.
  Oricum, dupa ce ma intorc de la vot o sa-l intreb pe Barna, pe Facebook: „ia zi, boss, mai e valabila faza aia cu #boicot?”.

 39. Eu nu cred ca Paleologu ori vreun alt candidat trebuie sa se retraga. Daca electoratul e imatur alesul e doar dupa chipul si asemanarea lui. Cred insa ca GL l-a nimerit foarte bine pe Paleologu care de la treizecisiunpic de ani se gindea deja la scrierea memoriilor:)

  Cine ii citeste CV (si recomand tuturor sa il citeasca) va ajunge la concluzia ca e un tip citit, instruit, cult dar si un traseist politic (trecut prin trei partide) si cu o promovare politica la post de ambasador desi nu era diplomat.

  Sincer sa fiu il prefer pe Barna.

 40. Domnule Liiceanu, domnule Liiceanu, cât de părtinitor sunteți și cât de mult dezamăgiți! Nu îl ridicați pe Barna încercând sa îl împroșcați pe Paleologu. Barna dacă moare, moare pe mâna lui. Calculul dumneavoastră e dezastruos pe termen lung pentru ca descurajează orice om competent care ar putea fi susținut de un partid mic sau candida independent, sa se înscrie in alegeri, pt ca nu-i așa, ii încurca pe ceilalți. Oamenii de calitate ar trebui încurajați, chiar dacă obțin 10% acum, poate la urmăritul scrutin vor obține 20% și la al treilea unul din ei va și câștiga. Altfel vom continua sa ne plângem ca nu avem de unde alege. Barna e încă crud in politica, e tulbure și un pic bezmetic. I-ar prinde grozav de bine puțin timp sa învețe și sa crească ca politician. Ar putea fi un excelent candidat peste 5 ani. Nu se poate sa nu vedeți, uitându-vă la competente, ca domnul Paleologu e cel mai bine pregătit la acest moment pt aceasta poziție. Dacă ar fi candidat din partea USR, sunt convinsă ca ați fi avut un comentariu laudativ la adresa lui. Vina lui e ca Barna nu poate convinge nici măcar susținătorii USR-ului, ca sa între in turul doi. Ganditiva-va, va rog, ce impact extraordinar ar fi dacă Barna s-ar retrage și l-ar susține pe Paleologu acum, ca peste 5 ani sa candideze el și sa fie susținut de Paleologu, care a spus ca, sub nici o forma nu va candida pentru un al doilea mandat! Ar fi o rocada extraordinara din care fiecare ar avea de câștigat și țara in primul rând. Cât ma privește pe mine, om de dreapta, cu valori creștine, cu respect pentru tradiție și sătul de ”political correctness”, cum as putea eu vota cu altcineva decât Paleologu, care e singurul in valorile căruia ma regăsesc? Trăiesc de mulți ani in Occident și am văzut impactul postmodernismului asupra societății ca sa ma feresc de el ca de ciuma.
  Cât privește episodul cu Paleologu pe care îl povestiți, credeti dumneavoastră ca acesta singur definește un om? Nu știm contextul și nici felul in care a spus-o, dar dacă am judeca oamenii după astfel de întâmplări izolate, Barna ar fi distrus complet la câți porumbei a scos pe gura in campania asta și chiar și dumneavoastră, domnule Liiceanu, nu ați fi absolvit, dacă ma gândesc numai la odele închinate lui Băsescu și Kovesi, care și pe mine, om de dreapta, m-au îngrețoșat. Nu îmi pot explica de ce trebuie neaparat sa va găsiți un idol in fata căruia sa va închinați. Poate ar fi de preferat sa încercați cu Dumnezeu, ca sa fiti ferit de dezamăgiri. Cu toate astea v-am citit aproape toate cărțile și v-am urmărit peste tot unde am găsit o înregistrare pe youtube. Toate cele bune și fie ca întotdeauna cel mai bun sa câștige!

  • „…ce impact extraordinar ar fi dacă Barna s-ar retrage și l-ar susține pe Paleologu acum”

   Excelent scenariu!…

   Dar, stați puțin! Nu ar fi și mai extraordinar dacă Iohannis s-ar retrage și l-ar susține pe Paleologu acum?!

   Ar fi mult mai potrivit, amândoi fiind liberali, iar construcția politică PMP pe care o reprezintă dl T Paleologu este probabil că se va uni, fiind absorbită de acesta, cu PNL. Iar la următoarele alegeri îl va susține dl Paleologu pe dl Iohannis. N-ar avea un impact și mai „extraordinar”?!…

   În plus, cred că o astfel de desfășurare a lucrurilor ar conveni de minune și PSD, care împreună cu PNL a format până nu demult trainica alianță USL.

 41. „Nu contează, așadar, programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția.”

  Asadar, pentru cei care voteaza cu vintrele, e simplu: votati Barna pentru ca e proaspat si barbierit, spre deosebire de Paleologu care a stat la masa cu regii si isi ascunde fata sub blana.

  Pentru cei care voteaza cu capul, ei bine, se complica treaba. Daca esti de stanga ai de ales intre: a] o stanga democratica pro-europeana cu 2 variante -una tacuta, vag progresista: Klaus, si o alta silentioasa, dar accentuat progresista: Dan; b] o stanga democratica cleptocrata cu discurs patriotard cu 2 versiuni: una sistemica -Viorica, si una para-sistemica: Mircea. Basca cativa iepuri pusi sa alerge pe margine. Complicat, este? Esti un socialist cu vederi largi, liber-schimbiste? apai e greu de ales intre Barna-un simplu barbat care lupta cu discriminarile de tot soiul- si Dancila, o femeie compusa dedicata elevarii in societate a motostivuitoristelor, pana la urma o biata minoritara politica [si un liber-schimbist e musai sa voteze minoritati, este?]. Esti un socialist pe stil vechi, cu nostalgii patriotice? iarasi e greu: in afara de Barna, toti ceilalti se bat cu caramida’n piept ca ar fi cei mai neinfricati aparatori ai patriei.

  La dreapta ai un Toader care e un soi de centru-dreapta dar tot pro-european, adica tot inclinat spre stanga.

  Daca ai convingeri solide de dreapta sub aspect economic [pro-capitalism, anti-dirijism, anti-subventii, anti-monopoluri statale, pro-taieri de taxe] nu prea ai cu cine vota, trebuie sa accepti un compromis: cine e cel mai putin de stanga dintre candidati [oare poti descoperi rasfoind ‘programele’?] si, in plus, chiar daca stii ca un Toader nu poate castiga alegerile, sa cantaresti bine daca merita sa’i cresti cota electorala asa, ca sa mentii o tanara speranta in spectacolul politic, votindu’l in primul tur. Daca esti conservator convins e irational sa acorzi votul tau unui socialist prost spoit in ‘salvator’ de tara [de altfel numele acestui partid e total neinspirat, e practic o reeditare a Frontului Salvarii Nationale, adica un semn al dezideologizarii fortate a clasei politice, o imbracare in halate albe a politrucilor decolorati politic in laboratoare].

  Are vreo importanta daca pesedeul ajunge sau nu in turul 2? Nu. Inevitabilitatea stangii e evidenta. Stanga domina peisajul politic in Romania. PSD e deja in proces de dizolvare si metamorfozare, cadrele si retelele clientelare fiindu’i deja preluate masiv de pesedePonta si, probabil, de pesedeusereplus. PSD e doar un avatar efemer al comunismului. Urmeaza si se prefigureaza deja 2 noi partide neocomuniste, cu noi fantose pironite’n prima linie a ostilitatilor. In plus avem un partid de centru-stanga solid: PNL. Daca esti de dreapta, faci tot posibilul ca partidele care tolereaza economia de piata -PNL si PMP- sa ramana/ajunga aproape de guvernare. A vota in ideea de a neantiza pesedeul [futil, pentru ca deja se intampla] este echivalentul tentativei de a stalci o naparca muribunda folosind o furca cu 3 dinti. Este un vot precipitat, generat de repulsie.

  • @euNuke

   Daca va uitati cu atentie la numele celor care reprezinta fiecare din aceste partide
   veti constata ca figurile proeminente au fost aproape exclusiv „bugetari”; nu sunt exclusi nici cei care au pornit o afacere cu o fabrica de lapte – pe care au abandonat-o foarte rapid – sau „consultanti ” la firme de avocatura (fiind ingineri) si /sau de intocmire de diverse dosare pentru obtinerea de fonduri europene.

   Desigur nu poti fi exceptati cei cu studii in strainatate, care desigur din patriotism,s-au intors in tarisoara lor draga, dar, ce coincidenta ! au aterizat in parlament sau prin alte locuri caldute , bugetare desigur.

   Si atunci, unde sunt capitalistii de stanga / dreapta dedicati „prin noin insine” ?

   • fara absolut nici o legatura cu dl.Orban:
    asa cum inginerii au nevoie de consiliere juridica, la fel si avocatii au nevoie de consiliere inginereasca;
    cel putin in lumea reala, unde si sistemul public de justitie prevede proceduri care apeleaza la ingineri cu calitate de experti tehnici atestati tocmai in scopul recunoasterii lor in sistemul juridic

   • Capitalistul de dreapta este unul singur si el se numeste Theodor Paleologu.

    Are o vocatie pe care o valorifica si de pe urma careia isi castiga existenta.
    Q.E.D.

   • care Gheorghe? Andrei? Pai domnule cred ca ati incurcat lumile: taraba lui Gheorghe s’a inchis de…nici nu mai tin minte; intre timp s’or nascut alte forumuri pe cenusa vechii tarabe, unele au durat mai mult de un deceniu; ultimul de care stiu s’a inchis abia de un an. Altfel eu tot vorbesc pe contributors inca de la aparitia lui, chit ca ma descoperiti abia acum.

    iar despre ‘teoria stangii’ nu pot sa comentez nimic caci, ma scuzati, n’am inteles nimic din balmajeala dumneavoastra [„ma lasi” nu inseamna nimic, e doar un tic verbal].

 42. Sunt sigur că dl Pleșu va vota cu dl Paleologu. În rest, textul dv. e amuțitor. Dna Dăncilă nu va intra în turul doi, nu fiindcă îi fură Paleologu voturile lui Barna, ci fiindcă Diaconu i le fură lui Dăncilă… Dar dincolo de asta, argumentul ”celui de-al doilea tur” e pur și simplu un sofism. Nu voi vota niciodată în funcție de calcule de genul ăsta. Dnul Barna e în mod fundamental un personaj inconsistent. Paleologu e singurul care are idei și o viziune consistentă. Ideile profunde și viziunea vastă ale dnului Barna se pot vedea în raportul celor de la Rise. Dl Barna a câștigat sume mari de bani din vibrația eterului (”traininguri”, ”conferințe”, ”work shopuri” etc. ), de pe urma unor ”persoane vulnerabile” (cum zice chiar el), știind perfect că oamenii ăia vor sfârși din nou pe drumuri. Cum vi se pare moralmente lucrul ăsta? Le-a fost folositor, cu ocazia asta, și rudelor și prietenilor. Dl Barna doar cu asta s-a ocupat. Proiectele politice pe care le invocați sunt ale USR-ului, în general, nu ale lui Barna. Și sunt esențiale, așa e. Dar Barna n-are nicio legătură cu funcția pentru care candidează. Are cel mai adesea aerul previzibil al unui agent de marketing sau de PR. Paleologu e poate nițel inadecvat în public (nici el n-are propriu-zis stofă de politician), dar e un intelectual autentic și are foarte mult bun-simț.

  • Si daca ai citit insailarea zgomotoasa a celor de la Rise (pariez ca nici pe aia in intregime) crezi ca esti informat si lamurit despre Barna ?
   As fi si foarte curios cam cum ai masurat mneata „consistenta” celor doi si de la ce inaltime telectuala arunci verdictele astea.

   • Mie mi se pare corectă postarea d-lui Sorin Popa. Iar eu te asigur că am înălțime suficientă ca să îți văd chelia!

 43. Un articol profund nedrept – ca sa nu spun oribil – fata de “Toader al nostru”, judecat visceral chiar de dnul Liiceanu, cel care reproseaza alegatorilor tocmai “votul visceral”!!! In loc sa aprecieze performanta lui Paleologu de a desfasura o campanie veritabila si de a rosti cu voce tare adevaruri de anvergura, pe care niciunul dintre candidati nu le rosteste -, dl Liiceanu scrie un pamflet marunt, mascat in haina unei demonstratii politice, pe cit de “savante” pe atit de neadevarate si de partinitoare. Un articol vizibil orbit de vechi resentimente, cu argumente minore, cu derapaje de birfa pura: de pilda, daca dlui Plesu nu i s-a cerut acordul explicit – ok, poate a fost o confuzie, poate s-a contat pe acordul implicit, poate Plesu chiar o fi spus, in particular, ca “i se pare atractiva ideea unui presedinte care a fost si ambasador si ministru si care stie sa vorbeasca”!, nu e un neadevar aici! Daca dl Plesu considera ca asta e o imprudenta sau un secret care nu trebuia devoalat – putea foarte bine sa se pronunte dinsul public, sa anunte ca s-a razgindit sau ca nu ofera niciun sprijin “candidatului”, si nu sa aflam asta dintr-un articol al dlui Liiceanu! E penibil si frizeaza mahalaua. Cui prodest? Cred ca fiecare, cind e in cabina de vot, ar trebui sa puna stampila nu in functie de calcule sofisticate, ci extrem de simplu: pe cine prefer, dintre toti acestia, pentru ca nu votez un partid, ci un creier? Cu care as suporta mai usor sa iau micul dejun la aceeasi masa, daca as fi intr-un hotel? Cu siguranta, insa, dl Liiceanu ar prefera sa manince mereu singur in camera, “imbolnavit de sine insusi”, cum zice despre Paleologu! Cine zice ala este…

 44. Cred ca se face prea mult zgomot in jurul lui Diaconu. Atât Diaconu cat si Stoianovici vor sa repete figura de la Kiev, dar nu pricep ca acolo au fost interese mari in joc, cu finanțarea campaniei de oligarhie locali. Fereasca Dumnezeu ca un actor mediocru ss ajunga președintele României, vom fi un fel de Filipine al Europei.

 45. Cred ca ne imbatam cu apa rece, sondajele de opinie sunt doar niste sondaje. Cat de mari si reprezentative sunt grupurile interogate, cum se calculeaza intervalul de incredere raman de cele mai multe ori mari necunoscute. Nu mai vorbesc de cine le finanteaza.
  Cand Barna isi face campanie prin orasele mari, Veorica umbla pe la tara si pupa moaste. Mesajul ei primitiv are suficienta percutanta ca sa tina in continuare atasat electoratul captiv al PSD. Daca Veorica nu intra in turul 2 inseamna ca avem de-a face cu un miracol similar cu cel din 89.

  • Prefer miracolul. De altfel, un fel de miracol s-a intamplat si cand Johannis a fost ales, asa ca, Romania fiind tara tuturor miracolelor, putem spera orice.

  • Nu este nici un miracol.

   Pesedistii sunt niste oportunisti – alearga acolo unde este ciolanul.
   SI acum vreti sa mai stea langa Veorika???

   Numai o tuta ca Veorika poate sa isi imagineze ca incepand de astazi Teodorovici o sa ii ofere altceva decat scuipat exact acolo unde, pana ieri, el pupa pana si varful condurului domnitei…

 46. Dincolo de toate barfele, jicnirile si realitatile politice un lucru este cert: daca liberalii si usr-istii nu fac un front comun puternic ne vom scufunda in continuare in bezna coruptiei, saraciei, prostimii guvernante !

  • IN fapt tocmai sunteti in fata unui experiment: pe sub masa USR-ul isi face bezele cu PNL-ul.

   S-a vazut clar dupa sedinta comuna de investire a guvernului Orban.
   Daca asta va face linistit – atunci sa stiti ca lucrurile asteptate de Dvs. se intampla.

 47. Nu, Paleologu nu-si va regreta campania si nimic din ce a spus. Tocmai ne-a etalat ego-ul sau supergonflat, care il impiedica sa vada si sa inteleaga realitatea.
  Cred ca ceea ce l-a adus la aceasta candidatura a fost frustrarea. Frustrarea ca nu i se recunoaste valoarea.
  Un narcisist frustrat devine adesea agresiv. Atacurile furibunde la adresa lui Barna, cu care se compara in aceasta campanie electorala, si-ar putea afla aici originea.
  La vremea cand era ambasador in Danemarca vedeam in el un politician de viitor. Nu puteam banui atunci ca ambitiile lui politice erau implinite doar de invitatille la mesele regale ale reginei Danemarcei.
  Ma inselasem.

   • @victor L,

    Dar dvs, ce parare aveti? Sincer. Din comentariile postate aici nu inteleg exact unde va duce gandul…si m-ar interesa.

    • @ Lucky,
     nu-mi dau seama ce vrei sa te lamuresc asupra mea. Dar iti spun un secret: pentru mine alegerile prezidentiale sint secundare. Alegerile parlamentare sint principale: cine le cistiga, guverneaza.
     Si o veste nu pre buna pentru unii:
     „Ultimul sondaj USR: Dan Barna rămâne pe locul 3 în topul prezidențiabililor cu o săptămână înainte de alegeri / Diferență de peste trei procente între el și Dăncilă „.
     Dar, ma gindesc, caderea de azi nu-i va folosi Veoricai.

     • @Victor L,

      Am intrebat din curiozitate si pentru ca ma intereseaza parerea ta.
      Este adevarat, parlamentarele sunt cele care conteaza si speram ca, clasarea lui Barna in turul 2 ar putea avea un efect benefic pentru cursa USR PLUS in Parlamentare.
      Inca lucrurile nu sunt clare intre Dancila si Barna dar eu cred ca diaspora va avea un rol decisiv in clasamentul final. Vom trai si vom vedea…

      • USR-ul este un partid care a crescut prea repede
       Acum USR-ul este descoperit – de aceea a refuzat guvernarea si nu doreste inca alegeri anticipate – si-a trimis toti oamenii buni, competenti in afara tarii.
       Nu au mai ramas decat foarte putini oameni competenti in USR in RO si cei mai multi sunt cam subtiri, smecheri cica, gen Barna…

       Dar vestea buna este ca mai este pana la alegerile parlamentare si vor putea sa isi gaseasca oameni potriviti la locul potrivit si nu neaparat oamenii noi …

      • totusi alegerile prezidentiale sunt cele care privesc exclusiv OMUL si nu PARTIDUL.

       evident ca ajuta ca OMUL PRESEDINTE sa aiba un guvern condus de partidul care l-a propulsat, dar m-as bucura enorm daca un fapt simplu se intampla: OMUL ESTE COMPETENT pe POST si atat.

       In echipa prezidentiala pot sa fie oameni care sunt apropiati de un partid sau altul – nu-i bai.
       Dar tonul este dat de cel de mai sus, daca are cap si viziune!

     • astazi Veorika este stearsa inclusiv de pe listele pesede-ului. va rog sa ma credeti.

      In urma cu ceva vreme urmaream cu vadita ingrijorare cum in fecare statie de autobz trona portretul matroanei – ei bine, aflati ca exact cu o saptamana inainte de prezentarea motiunii de cenzura afisele, multe, nene, multe rau de tot, au disparut… Cum si cortul instalat de VVD a disparut si nu a mai reaparut in seara de dinainte prezentarii motiunii de cenzura.

      Deci – care este obiectul ingrijorarii???
      NU EXISTA! –
      va asigur – somn usor si la revedere vvd. forever!

      In ceea ce priveste manechinul Barna – ma scuzati!
      Personal cer mai mult si imi doresc mai mult decat poate sa ofere JK sau Barna.

  • Cred ca nu ati vazut nici o dezbatere sau discutie cu publicul a lui T.Paleologu din moment ce puteti vorbi cu atat lejeritate despre ego si narcisism. Omul este departe de a fi un narcisist. Asculta, raspunde masurat si este capabil de multa autoironie. Daca doriti un exemplu de narcisism in politica, n-aveti decat sa va uitati un pic la domnul Barna, genul ce il intreaba pe Emeric Ienei daca nu vrea un autograf.

  • De multe ori o afirmație făcută într-o convorbire privată sau spusă cuiva în particular ca o glumă poate părea o dovadă de imbecilitate crasă dacă e citată în afara contextului și ca declarație oficială. În sensul ăsta dl. Liiceanu e lipsit de fair play la faza cu regii și reginele ce s-au ghiftuit la masă cu fanariotul. Iar dacă asta e tot ce are vis a vis de dl. Paleologu atunci e cam subțire.

   Pe de altă parte dacă e să socotim tăvălirile în ridicol, dl Barna, vajnic panglicar cu fonduri europene, a afirmat într-un interviu destinat publicării că a fost fericit să descopere notorietatea de care se bucură după chiar și frizerul săi l-a recunoscut :)

 48. Dupa parerea mea, lucrurile sunt mult mai simple. Toti candidatii sustinuti de partide fac precampanie electorala pentru partidul care i-a propus in vederea alegerilor parlamentare din 2020. Dl Paleologu face la fel in speranta ca in anul urmator va obtine un loc eligibil si va fi ales pe listele PMP. Sunt trist ca in acest scop pune la bateie numele familiei si tatalui sau. Daca tot o face, macar sa o fi facut pentru un partid care macar se presupune ca ar putea avea intentia si forta de a se opune tentativelor de sugrumare a democratiei, nu pentru un partid de mana a treia.

 49. Sa nu uitam ca tanarul Paleologu era (este) un sustinator al doamnei Udrea. Cand toata presa relata magariile facute de dna Udrea, Paleologu o vedea alba si imaculata.
  Un personaj rasfatat, care nu cunoaste valoarea banului, care si-a creat un nume pe spatele parintilor, nu are cum sa fie adus cu picioarele pe pamant. Asta este, de fapt, tanarul Paleologu.

  • Toader Paleologu a făcut facultatea la Sorbona și are un doctorat în Germania, cred. Cum credeți că l-a ajutat familia? S-au dus în locul lui la examene? Cu toții sau pe rând? I-au făcut teza de doctorat?

  • TP a fost bursier al statului francez pentru ca la 20 de ani a decis sa se casatoreasca si rapid au avut si primul copil. Cunoaste poate mai bine decat multi valoarea banului – a banului muncit in afara tarii, a banului primit din mainile murdare ale comunistilor, asa cum l-a primit tatal lui…

   off, offffff

 50. USR a pornit bine pe scena politica, abordand subiecte reale. In ochii din pacate s-au compromis in momentul in care au atentat la o componenta fundamentala a democratie, i.e. la exprimarea opiniei prin vot: nu exista dubla masura! Pentru mine incurajarea boicotului, mai ales utilizand argumente false, intra in aceeasi categorie cu impiedicarea votului facuta de PSD. Ar fi fost de laudat si un adevarat exemplu de democratie sa-si susina argumentat pozitia impotriva temei referendumului (am fi fost pe aceeasi lungime de unda), chiar daca ar fi pierdut – si-ar fi pastrat demnitatea. Cu toate intentiile bune pe care le are, Dan Barna si USR nu vor avea parte de votul meu.

 51. Este foarte democratic , zic eu, sa purtam cu totii aceasta discutie oarecum inutila si sa ne exprimam si sa ne aratam simtamintele si atasamentul fata de ceea ce fiecare dintre noi consideram ca ar fi adevarat ,tot asa cum face si textul ce a fost prezentat dezbaterii . Tot atit de adevarat este insa ,asa cum noi putem sa ne aratam propria intelegere ,sa acceptam un principiu democratic esential – Dreptul oricaruia dintre noi de a candida (daca indeplineste toate cerintele legale )la functia suprema in stat- . Ideea ca cineva trebuie sa renunte la a participa in alegeri, evident in favoarea altcuiva , nu numai ca nu este democratica dar este si mincinos afirmata ca necesitate ,atasata doar intelegerii proprii sau poate nici macar atit si ne este prezentata noua in text ca o tema falsa de discutie .Democratia ne arata in clar drumul de urmat in astfel de situatii si lasa ca libera intelegere si liberul arbitru sa decida cistigatorii primului tur si participarea lor in turul doi si asta indiferent de ceea ce noi toti credem in mod diferit ca ar fi adevarat . Eu doar va pot arata modul meu de intelege si situatia actuala in care se afla Romania (o stim dealtfel cu totii )si necesitatea ca pentru viitorii minim 8 ani o forta politica formata din actualul presedinte si din partidul din care provine si de a carui sustinere are in mod clar nevoie sa guverneze cot la cot Romania . Cine doreste sa se ataseze acestui deziderat ,partide ,persoane particulare sau cetateni simpli ai Romaniei o pot face doar prin exprimarea sustinerii la vot . Perceptia mea (nu este un adevar ) arata inutilitatea contrapunerii in turul doi a celor doi candidati de dreapta fie si pentru simplul motiv ca nu au ce sa dezbata intr-o presupusa finala fiind amindoi atasati acestui deziderat ce incepe cu necesitatea continuarii drumului European si terminid cu necesitatea trecerii in opozitia pentru o perioada lunga de timp a stingii romanesti asa cum este ea formata azi . Este (doar in opinia mea ) nevoia de a se arata , fata in fata , cit de perdanta devine stinga si cit de mic va fi procentul astfel obtinut in alegeri si asta se poate face la modul democratic ,doar dupa ce toti ,dar absolut toti candidatii vor participa la primul tur . Ca pronostic (imi permit sa fac asta din placerea de a ma autocontrola dupa alegeri )K.J intra in turul doi impreuna cu V.D. si in final K.J.cistiga (capacitind voturile dreptei , PNL ,USR-PLUS PMP UDMR si posibil putini votanti PRO si PSd) cu scorul 68% versus 32% .V.D. capaciteaza in primul tur o masa uriasa de cetatenii de virsta a treia ce vor fi tinta sau sunt deja tinta imensului aparat politic si inca de stat (guvernul Orban trece din prima azi 4 – 11 – 2019) ce vor tinti cu precadere acest electorat cumva amorf datorat virstei inaintate . Dan Barna (am votat la europarlamentare USR-_PLUS) nu capaciteaza intregul electorat ce va vota in alegerile parlamentare iar ultimile evenimente aduse in fata publicului ,fase sau nu , au facut ca multi dintre cei ce votau sau inca voteaza D.B. sa isi reconfigureze decizia .

  • Dau o coca – cola daca va iese pronosticul in care nu cred de loc.

   Cred ca vvd va lua. 12%, eroare +/-3%.
   Barna va face un scor mai bun decat JK inca din primul tur 1.

   Imi sustin candidatul meu care este altul decat cei mentionati mai sus si nu are nici o legatura cu pesedeaua sau pretenii lui.

 52. Paleologu este singurul candidat de DREAPTA, singurul în al cărui discurs mă regăsesc.
  Este o iluzie să crezi că dacă, prin absurd, se retrage, votanții săi vor alerga să voteze cu Barna.
  Eu nu am cum să votez vreodată cu cineva care s-a opus Referendumului pentru Familie. Să voteze cu Barna minoritarii sexuali și pisicile.
  Paleologu și Barna se adresează unor alegători cu valori foarte diferite, aș spune chiar opuse.

  • @Vasile : atunci dumneata (si cei ca dumneata) sa nu se mire peste un an sa vezi (vedeti) cum pesedistii vor reveni la „butoane” si vor juca iarasi tzontzoroiul peste legile justitiei, santajuri si bete in roate in parlament la orice lege ce propune revenirea Romaniei in randul democratiilor liberale, asa cum reusesc grecii acum…
   Eu nu am cum sa votez cu o gasca ultrareligioasa, cu ipochimeni ca Papahagi, Neamtu, Baconschi &co ; cine doreste un regim al ayatollahilor e liber sa ia calea Iranului…
   Daca voi credeti ca e „crestineste” sa ai prezenta de 500% de votanti la respectivul kitchos plebiscit, pe la manastirile din nordul Moldovei, doar ca sa treaga pragul „onorabil” de 20% ,atunci va inselati amarnic !
   Eu vreau o Romanie ca in tarile scandinave, unde biserica nu imi mai pune cam de multisor „bocancu’-gat”…

   • Ce legatura are ceea este comentat cu alegerea Presedintelui???

    Credeti Dvs. ca un partid atat de mic poate sa rastoarne o RO intreaga, sau ca daca unii sunt cam luati de val restul votantilor nu isi dau seama???

    Romanul nu este chiar asa de prost.
    Parol!

  • Alegerea este una singura ,raportata la perioada de timp pe care o traim . Va propun o alternativa ce cred ca poate face din noi toti cistigatori ai momentului . Sa votam cu totii Klaus JOHANNIS , in alegerile prezidentiale si daca guvernul ORBAN ,ce trece astazi prin parlament , nu va face tot ceea ce public atit presedintele cit si seful partidului au promis , atunci in intervalul de timp de pina la alegerile parlamentare , sa cerem in strada si demisia guvernului Orban si suspendarea noului presedinte ales . Noi toti ca un intreg putem sa acceptam asta si sa facem asta . Nu cred ca aceasta doleanta poate fi ignorata sau mascata sub diversele forme de manipulare .

   • hohoho!!!!

    Pai Presedintele a facut ceea ce a promis?
    Intreb si io asa, ma rog, oarecum intr-o doara, spre a nu deranja marimile lor….

 53. Mă alătur la comentariile de mai sus cu satisfacția că în marea lor majoritate sunt decente și aparțin în mare parte anumitor elite din țară și din străinătate.
  Cu toate calculele aritmetice de mai sus, cât si a influentelor politice ulterioare, apreciez că imaginea președintelui trebuie să fie una provenită din rândul elitelor, pentru că el a fi expresia României peste hotare, unde dintre candidați, singurul este de departe, Theodor Paleologu, fanariot cum am văzut mai sus la un comentariu, dar ar trebui să știe (cel care l-a denumit mai sus) că fanarioții au avut o contribuție colosală în educația poporului român, chiar dacă numai pentru 100 de ani.
  Revenind la ce s-a scris mai sus, constat că peste 80% sunt mult mai deștepți decât 80% dintre candidații la președinție.
  Dragi concetățeni, gândiți-vă la cine vă va reprezenta în lume, dacă câștigăm olimpiade internaționale la matematică, fizică sau informatică, de ce să fim reprezentanți de párii ale culturii noastre!
  Votați excelența, votați Theodor Paleologu!

 54. Alegerea mea e una pragmatica. Nu cred ca Johannis mai poate rata un nou mandat, insa nici nu poate castiga din primul tur, chiar daca ia peste 50% de voturi (are nevoie de 9 milioane de votanti dupa constitutie).

  In cazul asta, singurul lucru pe care il doresc este excluderea PSD din turul doi, inclusiv a lui Diaconu, care e candidat ascuns PSD. Logic numai un singur alt candidat mai poate ajunge in turul 2, si pe el o sa il votez. Mai vad in turul doi cu cine votez pana la urma. Important este ca PSD sa iasa de pe scena politica cu picioarele inainte.

  • ” Mai vad in turul doi cu cine votez pana la urma.” – Cred ca din aceasta cauza asistam la toata zbaterea din ultimile zile (atat de multe comentarii la acest articol si la cel al domnului Paleologu cat si in alte medii) si teama ca sunt multi cei care gandesc ca dumneavoastra.
   Se pare ca atat PSD -ului, dar mai alesi PNL -ului nu le prea place ideea sa aveti (avem) aceasta posibilitate.
   Oricum, alegerile din acest an sunt mult, mult mai interesante in ce priveste primul tur decat toate celelalte de pana acum.
   Sa punem niste intrebari:
   1. De unde poate (daca poate) Iohannis sa ia mai multe voturi in turul intai acum decat a luat in turul intai din 2014? Si mai ales de unde poate sa ia voturi in turul doi?
   2. Daca e clar ca Paleologu mananca din voturile lui Barna si Iohannis (dar acesta isi poate permite in turul intai), atunci cine a avut interesul sa apara si Diaconu, care sa manance din voturile lui Dancila?
   3. In ce priveste binomul european franco-german, oare de care parte ne vom plasa (sau am dori sa ne plasam) dupa alegerile prezidentiale?
   Daca Iohannis poate pierde realegerea, o va pierde in turul 1 si asta depinde, in opinia mea, extrem de mult de prezenta la vot in turul intai, pentru ca nici macar PSD nu cred ca poate da pe sub masa ordinul ca in turul doi suficienti dintre membrii sai sa voteze Iohannis si pe fata nu cred ca o vor face. Mai este insa si partea cu unii voteaza si altii numara/centralizeaza voturile, care la o diferenta de cateva procente poate sa conteze.

 55. Revin cu acest comentariu, cenzurat în primă instanță:

  Dezamăgitor (spre dezgustător!) articolul d-lui Liiceanu.

  Cred că i-ar da lacrimile, sub pământ, conului Alecu. D-l Liiceanu (pe care îl citesc dinainte de Jurnalul de la Păltiniș, deci nu sunt în niciun caz un adversar al d-lui) alege să îmbătrânească urât, se pare.

  Nici cu logica nu prea mai stă bine. Ia de bună o simplă afirmație a d-lui Barna (în fond, ea însăși neelegantă, e exact pe dos de cum o descrie) și o propagă el însuși. Și o tot repetă!! Încă puțin și dădea vina pe statul paralel!

  Sigur că, fiind candidatul unui partid (bun, rău, nu are importanță aici), d-l Paleologu nu își aparține. Nu poate să spună acum: „Știți, eu m-am răzgândit, dat fiind că lui Barna îi merge rău, mă retrag și vă invit să îi dați votul dumnealui!”.

  Nici despre episodul cu d-l Paleologu care „se fălea” că a stat la masa cu regii nu am o părere bună. Pe de o parte, un domn nu ar povesti niciodată așa ceva, e o mojicie îngrozitoare. Pe de alta, cunoscându-l pe Paleologu cel tânăr (din viața publică, nu altfel) este evident că a făcut doar o glumă. Bună sau rea, în funcție de calitatea interlocutorului!

  Venind după episodul GDS (unde a avut parțial dreptate, dar atacul asupra lui Andrei Cornea a fost disproporționat) avem o imagine a unui om chinuit de vanitate. Păcat! Imi vine în minte poziția dumnealui (eronată, în opinia mea), cu privire la Băsescu, post președinție, cum că își distruge mandatele. Unde dai și unde crapă!

  Gabriel Deliu, Râmnicu Vâlcea

 56. Citind articolul si mai ales comentariile, mi-am schimbat intentia de vot: unde intentionam sa-l votez pe Klaus Iohannis in ambele tururi, m-am hotarat ca in primul tur sa-l votez pe cel care imi place mai mult,adica pe Theodor Paleologu.

  Cred ca domnul Liiceanu face o greseala de logica: cei care il voteaza pe Paleologu nu l-ar vota niciodata pe Barna. Chiar daca Paleologu ar renunta la candidatura si le-ar cere sustinatorilor sai sa il voteze pe Barna, asta nu s-ar intampla in veci.

  • Mai mult, Paleologu a spus ca daca in turul 2 vom avea Barna- JK nici nu se deplaseaza la vot pentru ca nu are nici o miza – doi oameni oarecum la fel.

   Subcriu parerii emise de TP.
   Nu voi sa mai am inca 5 ani cu cineva care are un comportament idem/similar domnului JK.

 57. Buna seara,
  In turul intai votez cu cine imi place mai mult pentru ca il consider mai potrivit pe postul de președinte.

  Voi vota Theodor Paleologu in primul tur la alegerile prezidentiale din 2019.

  Chiar dacă câștigă Dăncilă sau Barna sau Diaconu ceva notorietate eu vreau câștige ceva vizibilitate dl Theodor Paleologu.

  Să vă fie clar: El mă reprezintă cel mai bine.

  Când se numără voturile vom vedea cine pe câți îi reprezintă.

  Sondajele nu sunt bune de luat decizii cu cine votezi. Deloc!

 58. In actuala solutia politica, cea mai oportuna si eficienta, este desemnarea presedintelui Ioahannis pentru al doilea mandat la data de 04.11.2019, ca Presedinte al Romaniiei, cu un procent mai mare de peste 50 % din voturile alegatorilor.
  Aceasta situatie se poate intimpla mai lesne, si cu indemnul liderilor de opinii in viziune politica

  • Nu se poate dle! si astfel se vede cat de mult se vorbeste fara a fi bazat fara a avea acoperire adica ca multi lideri de opinie si gazetari dupa ureche lautareste.. In primul tur trebuie sa iei 50% din numarul electorilor romani care sunt 18.963.792, adica peste 9 milioane de voturi si nu 50% din cei care vin la vot in turul intai element pe care-l dau sondajele. Se pare ca si asta este o alta manipulare facuta pentru cei ce iau mai toate de bune.

 59. Foarte corect domnul Liiceanu defineste elementele cheie care ar trebui sa determine alegerea unui presedinte.

  Foarte corect, cel putin asa imi pare mie, si de aceea reiau:

  „…contează, așadar, programul candidatului, inteligența lui, competențele lui, ținuta discursului, compatibilitatea lui cu funcția.”

  Daca romanul nu tine seama de aceste repere atunci distinsi formatori ar trebui sa insiste si ofera exemple care pot sa fie comparate din oferetele fiecaruia dintre distinsii doritori la functie, inclusiv ar trebui analizata performata actualului in raport cu ce a promis, ce a livrat si de ce a livrat ceea ce a livrat.

  Personal lipsa de curaj, de asumare a unei responsabilitati, imi displac total la domnul Johannis.

  NU am inteles explicatia data cu zambetul pe buze de genul: Ghinion!” cand a fost intrebat care a fost sursa banilor cu care a achizitionat diferite imobile, si nici trimiterea purtatorului de cuvant atunci cand LCK a trebuit sa fie demisa!

  Nu ma reprezinta un astfel de om si nici nu il voi vota.

  Doamna Veorika – este forma fara fond.
  ieri seara m-a incercat o evidenta stare de bucurie pentru ca stiam ca a doua zi ma voi scula fara sa mai am sef de gubern o tampa. Acum ca guvernul Orban a fost investit sperietoarea asta cu Veorika este si mai de toata jena.

  Oamenii nu o mai vor – nici macar pesedistii lor.
  Scorul asteptat de mine ptr. Dancila – 12% – inca prea mult pentru o analfabeta.

  Daca o avem pe Dancila putem sa ii multumim actualului Presedinte care a urcat-o pe val.
  dar sa privim acum in istoria recenta si sa analizam cazul Monta, un alt urcat pe val, care dupa niste anisori este parasit si va fi, in curand, uitat de istorie – deci de ce atata teama de proasta satului, care repeta istoria tanarului obraznic, plagiator???

  Este exagerata reactia dl. Liiceanu si a altora ca dansul care cred ca pesedeaua poate sa scoata un scor mai bun decat este el acordat de votantii lui…

  Deci fara ingrijorari, senini, cu fruntea sus!
  Alegeti cu capul in baza criteriilor prezentate mai sus si nu in baza unor estimari manipulative.

  Ce vreti sa aveti in viitor?
  1.Tot pe JK???
  2. Un Presedinte care sa aiba o voce in diplomatie, sa poata relationa usor si sustenabil pentru a putea sa influenteze constructia timp de 5 ani a unei Ro mai puternica, stabila si mai bogata pentru toti cetatenii ei???
  3 Care dintre candidati, dupa parerea Dvs., intruneste cel mai mare scor dupa analizarea programului, profilul, inteligentei, competentei si a plierii pe cerintele din fisa postului de Presedinte???

  Turul 1 este momentul in care fiecare are dreptul si datoria de a alege.
  ASA CUM VREA FIECARE –

  Texte manipulative nu admit, indiferent de cine sunt scrise sau semnate!

 60. D-le Liiceanu,
  Sunt un vechi admirator al d-voastra si a celorlalti intelectuali si oameni de cultura din tara.
  Prin acest articol v-ati umplut de ridicol si penibil, demonstrandu-ne ca nu ati imbatranit prea frumos, si putin va pasa de colegii dv. de breasla, de oamenii cu adevarat valorosi si educati, pe care ar f trebuit, primul, sa-i pretuiti si sa-i prezentati electoratului roman drept modele de urmat pt.tinerii din aceasta tara. D-voastra, in schimb, scrieti un fel de articol-batjacora-bascalie ,continand si multe lucruri neadevarate, despre un om de cultura, inteligent, diplomat, profesor,care si-a deschis pe propriile puteri o scoala educationala, pt.ca si-a permis sa se inscrie la alegerile prezidentiale, la care puteati si d.voastra s-o faceti si oricare om din Romania.
  D-le Liiceanu ati inceput si d-voastra sa faceti bascalie-va mai amintiti cum criticati bascaliile facute de Ponta?- de un om care nu merita asa ceva. Iata cateva exemple
  – ,,un incurca-lume, si-a pierdut simtul ridicolului sau ,, intors dintr-o ambasada din Danemarca,,. Oare cate ambasade are Romania in Danemarca,d-le Liiceanu ???
  Articolul d-voastra are si o lipsa crasa de logica< D-l Paleologu nu candideaza sa fure 2-3 procente de la Barna ci pentru el insusi, pentru imaginea sa, pentru ideile sale si pentru a va trezi si pe d-voastra si pe ceilalti oameni de cultura, care, din turnul de fildes, in care va scaldati, faceti prea putin pt. educatia si invatamantul romanesc- va scrieti linistiti cartile sau articolele,va incasati dreptul de autor si va implicati prea putin in viata politica si sociala a tarii.
  Si , daca, unul dintre d-voastra are curajul de a o face -vezi T. Paleologu – ori nu suflati o vorba de sustinere, ori il compatimiti,ori scrieti un articol de bascalie, ca al d-voastra.
  Scrieti ca Paleologu ,, nu-si mai apartine,,, dar d-voastra, d-le Liiceanu cui apartineti, ce interese v-au facut sa scrieti acest dezamagitor articol ?
  D-nul T. Paleologu reprezinta, pt. aceasta neagra perioada culturala si sociala a poporului roman,solutia cea mai adecvata, de a avea un presedinte cult, inteligent, cu experienta profesionala bogata si diversa si, in plus, cu carisma si simtul umorului, calitati pe care, cu parere de rau , d-voastra nu le aveti.
  Din prima zi, cand si-a anuntat candidatura am decis sa-l votez pe Thoader Paleologul…
  Articolul-bascalie va avea si o parte pozitiva, Multi cititori, mai ales de aici, din diaspora, se vor fi simtit dezamagiti de G. Liiceanu si vor vota acum cu Paleologu.
  Daca facem apel la o logica sanatoasa, d-le Liiceanu, singurul care-l poate invinge pe sedentarul si obositul actual presedinte, pt. care am stat 8 ore la Stuttgart,ca sa-l votez,este T.Paleologu. In turul 2 toate partidele, PSD, PRO RO,PMP, UDMR,AlDE si, chiar, USR il vor vota, din diferite motive, masiv pe candidatul mai destept si cu carisma…Poate si de aici frica si campania de denigrare impotriva lui Paleologu…Poate si de aici acest articol ridicol si de neinteles pt. un om de valoare intelectuala de netagaduit, ca Liiceanu Gabriel.
  Leonard, Heidenheim

 61. Deci voturile de dreapta se impart intre Iohannis, Barna si Paleologu
  si voturile de stanga se impart intre Dancila si Diaconu.
  Daca nu castiga Iohannis din cauza lui Barna si Paleologu si castiga cineva de- PSD, eu inchei capitolul Romania pe vecie. Nu o sa vreau sa aud, sa vad, sa citesc sau sa vorbesc romaneste vreodata, pana la capatul zilelor. Dixit.

  • Ha, ha, ha!

   Să știți că și eu am plecat destul de supărat de acolo. Și find dincoace de ocean aveam o scuza în plus să rup legăturile.

   Insă până la urmă România arată de la distanță mjult mai bine ca de la fața locului așa că am început să merg acolo tot mai rar și acum arată chiar bine. :) Cum părinții mei și ai soției au obținut întâi cărțile verzi și după aia cetățenia americană stau tot mai mult pe aici așa că prea mlte motive de mers acolo chiar nu mai am.

   Primele zile de vizită acolo sunt OK dar după ce ne lovim de realitățile Levantului am observat că atât eu cât și soția și copii începem să numărăm zilele până la plecare. Atmosfera se destinde cu adevărat abia după ce transatlanticul decolează de la Frankfurt sau Amsterdam :) Cu toate că doar copilul mai mare e născut în România (dar avea abia un an când am plecat) toți continuăm să vorbim și citim românește, inclusiv copii născuți în America. Cei doi mai mari au luat în liceu din proprie inițiativă cursuri de limbă și cultură română la universitatea locală, ceea ce m-a bucurat sincer.

   Ideea de bază e „Never say never” :)

 62. De ce domnule Liiceanu? De ce sunteți implicat în atâtea scandaluri în ultima perioadă? de ce atâtea procese cu alți intelectuali? Și de ce acest text? Mi-aș dori să citiți acest mesaj și să vă faceți timp să vă răspundeți onest, fără subiectivism, fără implicare părtinitoare. Sunt un împătimit cititor al cărților scrise de dumneavoastră și simt că nu mai sunteți același, de altfel nici nu reușesc să vă recunosc stilul în articolul scris și citind acest articol am avut impresia că cineva vă folosește contul scriind în interes politic…

 63. Va multumesc Domnule Gabriel Liiceanu!

  Speram ca domnul ” incurca lume ” sa inteleaga acestea, sa faca gestul normal al retragerii si sa-si salveze onoarea familiei pe care a tot scos-o in fata in toata aceasta campanie. Dar se pare ca un anume procent in aceste alegeri te imbogtete pe viata si fata de bani ce mai conteaza, onoare cinste si alte de-al de astea.

 64. Mie mi-a spus un foarte important personaj cu care odata am dat mana.Important pentru romani prin functia maxima pe care a avut-o, mi-a spus asa: fii atent acum ca dai mana cu mine esti la o mana distanta de Papa(a mai spus catva nume mondial importante) Vai ce orgoliu amaratean. Cred (sper) ca Simona Halep este peste asa ceva. :)

 65. acum ca s-a certat cu Liiceanu, mr. paleologu isi face noi prieteni…s-a simtit excelent la emisiunea lu’ domnu’ ciutacu. felicitari mr. paleologu, poporul asta nu va merita!

  • „mr. Paleologu își face noi prieteni…s-a simțit excelent la emisiunea lu’ domnu’ Ciutacu…”

   După părerea mea, este firesc pentru toți candidații să accepte invitațiile televiziunilor care au audiență mare în rândul electoratului. La fel de firească am considerat și participarea d-lui Barna la o emisiune a Antenei3, iar dl Th Paleologu însuși a fost prezent nu demult la Antena3.

   Ceea ce nu înțeleg, deși m-am așteptat să se întâmple, este de ce nu există o reacție similară a revistei Newsweek, spre exemplu,. pentru condamnarea demersului d-lui Th Paleologu, așa cum s-a petrecut în cazul d-lui Barna, amenințând cu „excomunicarea” domniei-sale din mass-media. De ce nu au reacționat celelalte televiziuni „oneste și obiective”, precum Digi24, Realitatea, B1 șamd., care-or mai fi, la fel cum au făcut împotriva d-lui D Barna, criticându-l acum în egală măsură pe dl Th Paleologu?!…

 66. Domnule Gabriel Liiceanu asta noapte cand am vazut ce s-a intamplat pe aici v-am multumit. Si o sa mai adaug ceva. Ce s-a intamplat aici este mai instructiv in mod sintetic decat cartile excelente ale dlui Lucian Boia. Ne arata cum suntem si de ce suntem mai rau decat spune simpla sintagma cu „la portile orientului” . De fapt ne aflam inca cu deplina indreptatire in „Pentru cine bat clopotele Mitica”. .Ati intrat in mocirla dar credeti-ma merita. Ce se intampla aici este aproape de valoarea Apelului catre lichele . Inca o data va multumesc!

 67. 1. “Singurul răspuns care-mi vine în minte este: unei penibile vanități de copil răzgâiat. În fond, infantilismului lui”….
  …perfect adevarat. In fapt, tot ce spune domnul Liiceanu la adresa candidatului Paleologu este perfect adevarat. Si asta vede toata lumea. Domnul Paleologu are pe alocuri comportament infantil, face parada de cunostinte, isi ia aere de aristocrat, are dispozitie spre vorbarie goala si bavardaj, trece des peste rolul de candidat la presedintie.
  Insa ceea ce trece sub tacere domnul Liiceanu este un amanunt care face diferenta. Toader Paleologu are scoala facuta cum trebuie. Are instructie. A trecut prin mana catorva oameni de calibru, daca ar fi sa-l amintesc doar pe Pierre Manent.
  Este argumentul forte, de fapt singurul, pe care se poate cladi ceva. Poate nu e suficient de copt, poate nu e indeajuns de harnic si patruns de importanta misiei, dar e singurul personaj care are potential de crestere. Care are pe ce construi. Trebuie sa admitem cu regret ca Barna e doar o toba de tinichea. O forma caricaturala a propriului cv. Totul este dubios. Scoala, discursul, convingerile politice, cultura generala, calitatea de antreprenor, modul cum a accesat in varful unei miscari care nu-i apartine. USR are oameni incomparabili mai valorosi decat Barna si ma intreb de ce nu l-au propus pe Cristian Preda, daca tot voiau sa aduca o schimbare.
  Scoala domnului Paleologu este un amanunt de care, orice om cu respect pentru educatie, ar trebui sa tina seama. Aici tradeaza domnul Liiceanu. Aici filozoful, seful unei edituri faimoase, ma-ntelegi, nu-si mai face treaba. Miza nu este Johanis cu Dancila sau Barna in finala ci un om capabil sa faca diferenta.

  • Stimate,
   j001,

   Fara a polemiza pe tema cuiva intre candidati, cred ca Barna este cel mai potrivit pentru Presedentie, deoarece provine din mediul economic – antreprenorial, in care Romania sufera cronic de lipsa de perceptie si identificare a unui parcurs economic-industrial de succes imediat.
   Fara indoiala ca Paleologu are certe calitati intelectuale care in timp s-ar regasi in cele manageriale politice si economice, dar asta ar fi ceva de o durata mai intinsa pe care Romania esuata nu si-o poate permite.
   ,,Permanentizarea” exercitiului politic al d-lui Paleologu pentru contactul cu viata economica si sociala in locul retragerii sale de citiva ani, i-ar asigura nu doar vizibilitatea politica necesara cit mai ales exercitiul politic prin care sa inteleaga resorturile functionarii si dezvoltarii economice si industriale, incit la proxima angajare de candidat sa poata veni cu ceeace intereseaza si este atributul principal al politicului:viata economica si capacitatea manageriala politica de a o imbunatati prin viziune si proiecte de tara!
   In lipsa lor, asa cum spune d-l Barna, pedalarea pe imagine si vorbarie face din succesul de candidat o loterie politica, in care 10 candidati cheltuie fara sens bani si timp valorificabil pentru ceva mai bun decit experienta unor esecuri ca acesta…

 68. Și cum de prostie nu l putem banui mai rămâne doar reaua intenție sau faptul că e santajabil de către Petrov și sistemul pe care acesta îl reprezintă

  • Și vreți să siunei că nu e adevărat?! DE doar țara în care Iliescu, Ponta și Dragnea au ajuns la putere prin alegeri libre… Înte-adevăr etica e o problemaă enormă a oporului român de azi. N u însemană că nu se va îndrepta în viitor. Dar azi e o problemă.

 69. Analiza d-lui Liiceanu este e gresita, plecata de la premisele false de evaluare a motivatiei d-nei care afirma ca ,,nu-l votez pe Orban fiindca are parul vopsit”, deoarece ignora vidul programatic economic si social care lasa unicul criteriu de evaluare a candidatilor pe cel de imagine.Argumentul femeii de a alege dupa imaginea personala este valid, neinsemnind ca ,,alege cu viscerele in loc de cap”, deoarece Johaniss (sau Orban) a oferit electoratului doar teme de imagine iar nu fundamentale (economice si sociale) pentru a fi votati.
  Functia partidelor, a clasei politice in genere este de a asigura dezvoltarea economica si industriala si pe aceasta cale cresterea nivelului de trai si existenta decenta a populatiei.
  In lipsa unei ,,scoli economice nationale a ,,dezvoltarii”, existenta in tarile tigrilor asiatici si a celor emergente, clasa politica si candidatii isi etaleaza doar caracteristicile de imagine, fiind inexistente cele intelectuale, constructoare ori promovante ale unor proiecte nationale cu aceasta finalitate.
  In 2004, cu ocazia zilei Republicii, d-l Liiceanu spunea la Televiziunea Romana ceva cu totul memorabil: ,,O tara nu este bogata prin bogatiile solului ori subsolului, ci prin capacitatea natiunii de a construi un PROIECT NATIONAL si a mobiliza cetatenii pentru realizarea lui!”.
  Dupa 15 ani, probabil ca a uitat de aceasta dizertatie. ori nefiind politician n-o pune in discutie in raport cu îndatoririle clasei politice, avansate ca ,,proiecte de tara” de alegeri sau guvernare.
  Altfel ar fi realizat ca lipsa oricarei promisiuni electorale ce tine de buna administrare si dezvoltarea economica din partea candidatilor Johaniss, Barna, Paleologu si altii (sau Orban care ,,candida” pentru postul de P.Ministru), pedalantii strict pe beneficiile de imagine, n-au oferit in campania electorala nici un reper major de natura programatica de interes national.
  In lipsa ,,proiectului national” lipsa la toti candidatii, care sa scoata tara (si cetatenii) din toate crizele postdecembriste, doamna care s-a referit la parul vopsit al lui Orban a ales cu ,,capul” singurul lucru care conta pentru ea: imaginea fizica a acestuia.
  Ce altceva putea sa aleaga (d-na respectiva), daca presedintele actual a esuat in constructia unui proiect de tara (promis acum 3 ani) iar actualul Premier Orban nu stie ce sa faca la guvern si cirpeste Romania cu citeva masuri legislative si organizatorice punctuale, cind trebuie reconstruit si reorganizat de la zero tot ce nu s-a facut in trei decenii…
  Ce alta perceptie poate avea d-l Barna despre viata politica decit ca-i o loterie – daca voturile pe imagine se dau pe culoarea parului, pe statura herculeana sau de intelectual, pe vorbaria care nu duce nicaieri, iar fata de proiectele de tara nu exista interesul sau ideea ca odata existente si propuse de candidati aduc votul cetatenilor – care inteleg ,,cu capul” si isi asuma consecintele lui?

 70. Paleologu are dreptate… Cum sa se schimbe tara daca oamenii sunt cum sunt… NU toti, dar sunt. Suntem niste tampiti si ne meritam soarta.

  • „Suntem niște tâmpiți si ne meritam soarta.”

   Pe bune?! Chiar asta credeți despre dumneavoastră?
   Iar felul mizerabil în care trăim este o chestiune de soartă?! De karma și fengșui? De conjunctură astrală, carevasăzică?!…

   Am scris de mai multe ori despre exemplul pe care un economist celebru îl oferă într-o carte la fel de celebră celor care sunt (au devenit) conștienți că trăiesc în state eșuate, anume Nogales, Arizona și Nogales, Sonora.

   Domnule Cristi, nu știu de ce vă considerați dumneavoastră (mă scuzați) tâmpit și credeți că vă meritați soarta, dar „soarta” statelor este în mod fundamental o chestiune de opțiune a cetățenilor lor. Desigur, este vorba și despre o lecuță de șansă, dar în primul rând este o alegere civică. Și nu klingonienii sunt cei îi pun să facă alegeri contrare interesului lor și nici runele.

   Este la îndemâna jigodiilor (în sens pozitiv, desigur) care fac parte din guvernarea cleptocratică și a apropiaților lor să le spună cetățenilor că sunt tâmpiți și n-au avut noroc în viață, prin urmare trebuie să trăiască prost toată viața și să muncească pentru a avea ei de unde fura.

   Rețineți, vă rog, d-le Cristi, rima aceasta: „în democrație, hoții stau la pușcărie”. Iar opțiunea pentru o societate democratică aparține cetățenilor, care de altfel vor vota în curând. Desigur, unii cu dl Iohannis, alții cu d-na Dăncilă, sau cu dl Barna, ori cu dl M Diaconu șamd.

   Până atunci, marionetele cleptocrației manipulează cetățenii pentru a se menține la putere. Și apar candidați-petardă, precum dl Cumpănașu, sau dl Paleologu, ori d-na Bruynseels. Iar unii dintre cetățenii mai puțin informați chiar îi votează. Dar, bunăstarea tot o chestiune de opțiune rămâne, prin urmare, este de preferat ca cetățenii să nu se lase manipulați (tâmpiți cum ziceți dumneavoastră), ci să se informeze, pentru a vota în cunoștință de cauză, în interesul lor și al copiilor lor.

 71. Stimate,
  Cristi

  Oamenii se pot schimba, tara raminind aceeasi!Vezi China, in care Proiectul Economioc al lui Deng Xiaoping a schimbat in multe feluri un miliard si jumatate de oameni, aflati in epoca primitiva a plugului tras de om, la plantatul orezului…
  La dezbaterea organizata in 2009 de catre Valeriu Stoica, fostul presedinte al PNL privind esecul capitalismului, liberalismului si democratiei avansate in Romania, concluzia a fost ca ,,Proiectul liberal a esuat, deoarece n-a avut materia prima, adica cetateanul salariat sau antreprenor, platitor de impozite, care sa controleze clasa politica pentru a se evita derapajele si stagnarea”!
  Valeriu Stoica s-a ferit insa sa recunoasca adevarata vina a intelighentiei liberale si a partidului, caruia i-a lipsit un proiect de tara (economic), care sa asigure o dezvoltare industriala puternica, o clasa bogata numeroasa si o clasa mijlocie extinsa capabila sa asigure succesul liberalismului romanesc.
  Lipsa proiectelor de tara care a adus prin PSD doar o crestere economica CONSUMATORISTA si beneficii sociale pe datorie, sau lipsa a celui de tara prin care Orban si PNL sa nu trebuiasca sa declare lipsa de bani pentru salarii NU avea cum sa faca o clasa bogata si una mijlocie consistente, sau astazi bani pentru salarii, dupa caderea guvernului Dancila.
  Salariatul industrial, clasa bogata si mijlocie sint numai rezultatul unui proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii – astfel ca pentru a apare ,,altfel de oameni” in locul celor care ,,sint cum sint” – trebuie sa se construiasca si implementeze in economie proiectul de tara necesar schimbarii…

 72. Am citit CV-ul Dan Barnea si n-am gasit nimic care sa-l recomande pt presedentia Romaniei dimpotriva, am gasit doua calificari care il depuncteaza:
  1/ Profesiunea avocat. Cu anii, am dezvoltat o antipatie puternica fata de avocati- pe care ii consider complici la infractiune, prin manipularea si omorarea adevarului.
  2/Ocupatia antrepenor care intra in politica.
  Theodor Paleologu este, evident , f. cult si spiritual, dar cultura in sine, nu spune nimic despre integritatea morala sau capacitatea politica. Cred ca poate sa fie parlamentar sau senator dar nu am gasit ceva care sa ma convinga sa ii acord incredere pt postul de Presedinte al Romaniei sau de PM.

 73. La trancanit si criticat suntem experti. Sa facem ceva cu adevarat… Aia e mai greu. As mai vrea o revolutie.

  Romanul nu se pricepe, dar vorbeste, scrie, etc… Are impresia ca stie, ca intelege si ca are dreptate. Nu este cult, nu are argumente dar e fudul. Si chestia asta o intalnesti la multa lume… De la cei mai prosti pana la cei mai destepti.

 74. Fara indoiala, putem vota Barna la primul tur si Iohannis in al doilea.

  Referitor la domnul Paleologu, eu am o nelamurire: cand e „Theodor”, cand e „Toader”… Care-i treaba?… Oare sa fie un fel de dubla personalitate – pro-occidentala, dar si neaos-patriota?…

 75. Cred ca am gresit si doresc sa-mi fac mea culpa. Nemultumitului i se ia darul si cine crede ca se poate implica in jocuri ale caror culise nu le cunoaste in totalitate, chiar greseste. Deci din punctul meu de vedere dorind ca Iohannis sa fie presedinte si unul cu maxima legitimitate, adica numar de voturi, spun LA LOC COMANDA! nu mai fac nici-un calcul in care sa-i bag pe alti candidati indiferent de unde sunt. Cred ca dorinta unei infruntari numai pe partea dreapta denota un orgoliu prea mare asa ca nu ma mai intereseaza cu cine se bate Iohannis in turul doi, Eu il votez in ambele pe dlui. Sigur ca se pot face diverse speculatii, scenarii si motivari pornind de la asta, dar nu mai este timp. Deci IOHANNIS O DATA SI IOHANNIS DE DOUA ORI! PS Nu retrag nimic din comentariile facute pana acum la adresa diverselor scenarii pe care am avut impresia ca le sesizez si a microbismului de tip romanesc

 76. Sa explic ce am scris mai sus: Votati! votati! votati! si nu uitati ca ne-a trecut glontul dicataturii pe la ureche si cine a stat si el in fata acestui glont si cine cum necum poate nemultumind pe unii l-a deviat nu cu mult dar exact cu cat trebuia sa nu intre intr-un punct vital?. De se sa fim azi incurca lume? De ce sa deschidem azi o lupta care ar fi benefica dar doar peste 5 ani si nici atunci fratricida? De ce? Oare ati fi fost surprinsi si suparati daca azi singurl nostru candidat ar fi Iohannis ? Ati fi cerut electoratului nostru sa mai scoata inca unul din buzunar sau am fi dorit sa ne alegem un presedinte cu o legitimitate maxima care in ambele tururi sa zdrobeasca segmentul acesta sechela a regimuui trecut inca securist-mafiot-bolsevic inc destul de numeros? Asadar eu votez si in turul unu si in turul doi cu Iohannis si istoria cred ca imi va da dreptate desigur doar cu refernta la acest moment al ei, pentruca nu sustin ca peste niste ani nu vom putea avea un presedinte pe care sa-l putem compara fara sa ne fie teama sa gresim cu intregitorii acestei natii.Dar nu am ajuns inca acolo”.
  De fapt acum zarurile au fost aruncate si ca la ruleta „rien ne va plus” PS. Vorbim si dupa turul doi. dar daca fereasca Dumnezeu am dreptate si daca si acum ne-o vor trage cam cum ne-au tras-o in 2000 cu Iliescu versus Vadim si doi candidati de-ai nostri in turul 1(Isaescu si Stolojan) impartindu-si voturil, vom intelege ce rol au jucat Diaconu si Paleologu(saracul manipulat la ogoliu dar fara sa inteleaga ce se intampla si cred ca nici Diaconu nu intelege exact) . Oricum zarurile sunt aruncate. Jocurile sunt deja facute si din pacate eu peronal si poate ca si altii inteleg prea tarziu. Dovada daca nu gresesc va veni mult mai tarziu daca nu, toate vor fi bune si frumoase.

 77. mesaj la ambasada: Domnule Ambasador,

  nu ma mai indentific cu aceasta natie unde serviciile de informatii
  prostituate fac legea. Va rog sa-mi aprobati renuntarea la cetania
  romana si sa ma informati cum pot sa scap de aceasta natie de
  curve si borfasi. Sunt un om demn si nu ma indentific sub nici o
  forma cu aceasta natie.

  Fara nici un fel de respect,
  Dumitru (IQ> 99% romani)

 78. O întrebare nu prea nevinovată (și, ca atare, retorică, dacă n-am risipit echivocul) adresată domnului Liiceanu: cum vă reevaluați textul după turul I ?

  Dl Barna nu a intrat în turul II, se vede acum că nu avea nicio șansă. Și nici cu voturile „luate/furate” de Paleologu nu avea. Aici ați cam dat cu oiștea-n gard, domnule Liiceanu. Aveți puterea s-o recunoașteți, va ajuta la recredibilizare. Am simțit articolul Domniei voastre drept tendențios și nedrept la adresa lui Paleologu. Ca să nu vorbim că a opri pe cineva să participe activ la alegeri este împotriva firii (democratice) …

  • „O întrebare nu prea nevinovată […] nici cu voturile „luate/furate” de Paleologu nu avea [șanse]…”

   Cu îngăduința autorului articolului, aș îndrăzni să propun un răspuns.

   Într-adevăr, adunate, procentele obținute de dl Barna și cele ale d-lui Paleologu sunt aproximativ 20, în vreme ce d-na Dăncilă a primit în jur de 23% din voturile românilor participanți la alegerile prezidențiale.

   Dar, poate din grabă sau neatenție ați scăpat ceva din esența articolului. Anume, că dl Th Paleologu a determinat prin demersul domniei sale o parte dintre probabilii susținători ai d-lui Barna să-și schimbe opțiunea, NU NEAPĂRAT în favoarea domniei-sale.

   Adică, declarațiile critice ale d-lui Paleologu, alăturate atacurilor susținute în mass-media, practic o campanie negativă extrem de agresivă, au determinat o parte dintre cei care ar fi votat cu dl Barna să voteze cu dl Paleologu, dar o altă parte substanțială să-și îndrepte votul către dl Iohannis. Studiile sociologice confirmă această schimbare de opțiune a unor susținători USR/PLUS de la dl Barna către dl Iohannis (nu și către PNL).

   Sper ca răspunsul meu să vă fi fost de ajutor în înțelegerea scorului înregistrat la primul tur al alegerilor prezidențiale de candidații pe care îi menționați în comentariu și a efectului pervers pe care l-a avut candidatura d-lui Th Paleologu (care, așa cum foarte bine observați, NU avea absolut nicio șansă să acceadă în turul al doilea, nicicum să câștige alegerile).

   • Domnule Constantin,

    nu, nu mi-e absolut de niciun ajutor explicația dvs. Eu spuneam de dl Barta că nu avea nicio șansă să intre în turul II, dumneavoastră faceți istorie contrafactuală. Dacă s-ar fi întâmplat A + dacă s-ar fi întâmplat B + dacă … Sper că nu lucrați la strategii politice pentru USR/PLUS, că atunci îs sortiți eșecului.
    Nu vreau să vă supăr, principalul meu scop, dacă-i să vorbim așa, este să-i trezesc pe oameni, să-i fac lucizi. Și-n meserie, dar și pe forumuri ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro