marți, iulie 16, 2024

Un matroz, un plagiator si o habarnista discuta despre CAS (Updated 3)

Blogosfera a luat foc dupa discutia Basescu – Ponta (talonat de  uluitoarea si mereu surprinzatoarea Ioana Petrescu). Va fi fara indoiala subiectul zilei de marti, 15 iulie, 2014. Un amestec tragi-comic de ipocrizie, habarnism si miserupism economic cum rar am mai intalnit.

S-a vorbit despre MTO, un termen despre care premierul Victor Ponta stia cam tot atat cat stie despre despre atmosfera planetei Marte. Acel “le rezolvam pe toate, domnu’ Presedinte” este cheia si provine din cea mai pura esenta damboviteana . Sa traducem : habar nu am despre ce e vorba, ma fac ca stiu si trec rapid peste subiect, ministrul meu de finante e la fel de habarnist pentru ca nu intervine, insa totul va fi bine, afara e soare si  cu putin noroc eu voi ajunge presedinte, romanii nu se prind ca e totul o smecherie. Citatul tipic: “masura economica, fiscal-bugetara” (omul e premier, dar nu deosebeste economicul de fiscal-bugetar) .  Ce sa faci ca acest MTO nu a fost explicat vreodata in celebrele desene animate cu Doctorita Plusica, pe care Ponta le stie pe dinafara, dupa cum le tot spune femeilor din PSD?

Pentru pedanti si economisti, referinta oarecum oficiala la “MTO (Medium Term Budgetary Outlook/Objective) ” se gaseste in acest link: http://ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/preventive_arm/index_en.htm. Pentru restul acestei tari, chiar nu conteaza – singurul lucru care conteaza este datul la gioale si faptul ca Basescu pare ca “le-a zis-o” celor doi. Eu explic, totusi: vorbim despre o prevedere a pactului de stabilitate care se refera la deficitul structural (nu cel anuntat oficial, adica nu cel “nominal”). Deficitul structural se calculeaza ajustand deficitul anuntat oficial cu o componenta ciclica, variabila pe parcursul unui ciclu economic (care la randu-i este definit neclar, insa se ia in general intre punctul cel mai de jos a doua recesiuni, care iarasi in general intervin intr-o perioada de 8-10 ani). Recesiunea este definita mai exact ca o scadere economica a PIB-ului pentru doua trimestre consecutive. Ca atare, intre doua recesiuni se masoara un ciclu. Ultimul ciclu a inceput de la recesiunea masiva din vremea lui Emil Boc si Dumnezeu stie cand se va termina, undeva prin 2020-2021, ideea economistilor FMI este sa existe mereu un “tampon” de cel putin 0.5% din PIB fata de cifrele estimate de guvern, pentru ca in general tigrii sufocati de indignare din ministere de la inceputul anului pe “ticalosii de la FMI” atunci cand vine vorba de estimarea cheltuielilor devin niste pisicute miorlaite pe masura ce anul se termina – pentru ca mereu ori e supra-estimata cresterea PIB-ului, ori supraestimat PIB-ul in sine (astfel te incadrezi in deficitul de 3% pe hartie si nu esti prins cu minciuna decat cand vin cifrele definitive de PIB, undeva pana la sase luni- un an mai tarziu dupa ce se incheie anul si ai scapat basma curata, ti-au trecut si alegerile, etc. )

Care poate fi raspunsul pentru “problema MTO-ului”? In primul rand, ca suntem cu mult sub limita de 60% din PIB deficit, deci nu avem probleme structurale, suntem una dintre tarile cu o supraveghere macroeconomica severa si care am trecut printr-o ajustare brutala (nicio tara din Europa nu a redus salariile cu 25%). In al doilea rand, ce a incercat palid sa spuna Ioana Petrescu – ca o masura buna precum reducerea de CAS are efecte dinamice, demonstrate de precedentele scaderi de CAS, in urma carora veniturile nu au scazut, cum se asteptau contabilii natiunii (la pachet cu contabilii FMI). Ce  s-ar mai putea spune? Ca la fel ca datile precedente cand s-a scazut un impozit (gen TVA redus la paine), daca efectele pozitive preconizate nu se manifesta, exista posibilitatea introducerii de masuri compensatorii la evaluarile periodice ale FMI-ului. Ar mai fi o idee : echilibrarea de-a lungul ciclului economic , pentru ca asta e esenta testului european. Daca tot nu merge, Romania si FMI-ul pot ramane la Consultarile pe Articolul IV si buna ziua.

Pentru Traian Basescu, batranul pirat de mare (sau daca vreti edecul care o impinge si pe Elena Udrea, si pe Cristian Diaconescu), este clar ca economia si MTO-ul  l-au interesat mult mai putin decat il interesau, pe vremeuri, blugii din cala si legatura cu unul de il chema Avramides. El era aici clar pornit la vanatoare – sa ii dea cu capul de toti peretii pe cei doi protagonist ai tragi-comediei, daca se poate sa ii traga si in teapa, in direct la TV. Cu Ponta a fost simplu pentru ca nu avea pregatit niciun punctaj, nicio idee (nici macar o hartie de la servicii sau de la departamentul juridic). Cu Madam Petrescu (o crunta dezamagire), a fost la fel de usor sa stearga pe jos (“Unde ati spus ca ati facut studiile ? La Harvard sau la Oxford”?). Cireasa de pe tort a fost evident difuzarea filmuletului, fara acordul premierului Ponta: filmuletul nu a mai fost lansat de aceasta data din Brazilia, cum a fost lansat acel filmulet cu caltabosii si palinca (si iute-iute preluat de Rodica Culcer pe TVR), ci direct de pe contul de Facebook “Alaturi de Presedintele nostru”.  Chiar daca nu se pricepe la economie, asta nu conteaza – Romania este dominata si in 2014 de oameni care fac filmulete fara acordul celui filmat si le difuzeaza in prime-time la momentul oportun, pentru ca, nu e asa – obiceiurile vechi mor greu. Nava “Biruinta” se afunda si pe uscat si despica pamantul de vreo 10 ani incoace, ce conteaza ca nici apa nu mai e…. iar romanii ai spune ca s-au ocupat mai mult cu frecatul podelelor.

Pentru Ioana Popescu prezentarea facuta este parca de la Universitatea din Targoviste, care Harvard? Sustinerea factuala a propunerilor a fost non-existenta, smecheria cu dar dvs, domnule Presedinte sunteti de dreapta – dezgustatoare si damboviteana. Stapanirea legii ? Slaba. Stapanirea propriului minister? S-a vazut in clipa in care modificarile la  Codul Fiscal au aparut si au diparut fara macar o reactie publica a ministrului (si vorbim de 500 de pagini, nu de trei lulele!)   Daca va continua pe aceasta linie, se va umple de ridicol – si vorbim de un ridicol care nu se poate sterge, cum e cel legat de batranica ce vindea usturoi, potential adus din China, prin evaziune fiscala.  Scaunul de ministru ar trebui sa fie eliberat, dupa o asemenea prestatie, dna Petrescu poate fi cel mult secretar de stat sau director general, sa nu zic vanzatoare de bilete de tramvai.

Insa, pana una alta, nivelul dezbaterii de la noi este cel din deschiderea “confruntarii: “Io am la promulgare lege asta…. De fapt, ce il ardea pe  presedintele Basescu? “Imi puteti trimite o fisa?” Fisa pe care o clama el in  jumatate din intalnire si pe care declara ca inca o asteapta  o stiu din practica de ani de zile de lucru cu Ministerul Finantelor – este o fisa de estimari pe categorii de modificari de impozite – efectele pozitive, efectele negative si efectele nete, estimate contabil de Directia Prognoza Venituri. Se introduce cota de 16% ca impozit pe venit? Incasam mai putin cu x din faptul ca rata marginala de taxare e mai mica, dar mai mult din faptul ca avem estimate y locuri de munca in plus. Erau aceleasi fise care au sub-estimat de trei –patru ori veniturile din taxa pe stalp, acelasi fise care spuneau ca daca se introduce cota unica scad incasarile cu 15% la impozitul pe venit si cu 12% la impozitul pe profit in termeni nominali (ele de fapt in primele 4 luni au crescut cu 1% si respectiv au scazut cu 2%). Fisele alea cand aratau ca e sustenabila cresterea cu 50% a salariilor din invatamant erau proaste – azi sunt bune. Ce sa mai spun – ma stric de rasa cum cand imi amintesc – ca prognoza pentru 2009 din fisele alea faimoase era de crestere economica, iar in Decembrie 2008 din ele se citea pe la Cotroceni (in pofida sfaturilor unui consilier prezidential care sustinea pe dos decat Guvernatorul Isarescu si a avut dreptate)! Ce sa-i faci, insa, daca Gheorghe Gherghina s-a mutat tot la BNR, nu mai are pe cine sa sune presedintele Basescu pe TO (pentru neofiti “TO”-ul nu are nicio legatura cu “MTO”-ul) sa se produca rapid una din aceste “fise” (de fapt “fisele” sunt apanajul unui serviciu drag presedintelui, nicidecum apanajul Directiei Venituri, care lucreaza cu “estimari”, “prognoze” , “scenarii”).

Absolut in paranteza fie spus, dezbaterea de la Cotroceni este si un non-sens total pentru ca Romania nu dispune, actualmente, de niciun macromodel economic pe care poate judeca justetea masurilor pe care le iau guvernantii. Exista o singura exceptie de la ce spun eu aici – macromodelul academicianului Emilian Dobrescu, care insa nu e folosit in mod curent de cineva din Ministerul de Finante, in principal pentru ca este prea destept (70 de ecuatii econometrice, academicianul munceste la el de peste 30 de ani) pentru a fi priceput macar de cineva din Ministerul Finantelor. Ca atare, contabilii fac un calcul estimativ legat de ce “se taie” si ce “se da” care nu poate merge mai departe decat o estimare (cum explic mai sus, uneori gresita 300%, nu 100%), nu exista un model economic dinamic care sa dea cifrele la care “lucreaza” de zor dna Petrescu.  Chiar cu stiinta ei de econometrie – si este un domeniu pe care il stapaneste – nu va putea ea produce acest model in timp ce e Ministrul Finantelor. Ca atare, nu exista vreo modalitate corecta metodologic care sa estimeze efectele in mod precis si valid din punct de vedere stiintific. SUA are Congressional Budget Office si proiectii validate – noi o avem pe Miss Petrescu. UK-ul are un Treasury Model – noi il avem pe Ponta care adoarme aproape la intalnire, la un moment dat. Toate tarile europene au un model, FMI-ul are un model (chiar daca din anii ’70), noi il avem pe presedintele Basescu care declara ca “sustenabilitatea masurii eu nu o vad”. Nu ma pot abtine: nu o vede sustenabilitatea cu ochiul stang? Cu cel drept? Cu ambii incrucisati? E necesar sa vada un vaporean sustenabilitatea economica sau totusi niste economisti – consilieri? Iar daca raspunsul este legat de economisti – absolventul de Master la Fletcher  in Relatii Internationale si Economie ce model a folosit? Sa il puna pe site-ul Administratiei Prezidentiale!

S-au mai spus grozavii la intalnire. S-a invocat numele lui Roubini, cu care dna Ministru al Finantelor ar fi trebuit sa se compare. Mi se pare mie sau a inceput presedintele sa citeasca din Roubini? El, care in 2005 citea Levantul lui Cartarescu si in 2009 tot Levantul lui Cartarescu? El, care a recomandat, sensibil, natiunii versurile Luminitei Cioaba? Singurul lucru care a reusit sa ma uimeasca mai mult decat mentionarea lui Nouriel Roubini (un economist care a venit o singura data in Romania si a plecat tepuit de bastinasi, fara a i se achita macar pana azi in totalitate taxa de participare de vreo 20.000-25.000 de euro) a fost citarea lui Nassim Taleb de Oana Schmidt – Haineala in lucrarea cu care a castigat Presedintia CSM-ului. Pentru cunoscatori, suspendarea presedintelui Basescu a fost numita “Black Swan event”. S-a mai spus ca presedintele este parte din executiv – desi competenta economica este exclusiv la Guvern. S-au mai citat procente din PIB (0.8% pare a fi favoritul), fara a se spune ca majoritatea celor 9 bugete semnate de presedinte aveau peste 33% venituri in PIB la stat, o iluzie vanduta an de an. S-a mai vorbit despre colectare, aia de care se ocupa la Bucuresti, de pilda, Stelica Barna (votul castigator pentru Pasajul Basarab) , Sorin Blejnar si disparutul Codrut Marta. Stelica Barna a fost dovedit de Adevarul ca fiind evazionist, Blejnar e cu dosarul “Motorina”, Codrut Marta e urmarit de Interpol.  Sa mai vorbim de RAFO-ul atat de drag lui Marin Anton? De stenogramele Alro, Rompetrol, etc?

Concluzia ? Masura , in sine, de scadere a CAS-ului este una buna spre foarte buna, in special pentru mediul de afaceri. Nenorocirea provine nu de la sustenabilitate – ea se va realiza prin modificari dinamice si pana la un anume moment imposibil de estimat, avand in vedere ca nu avem un model econometric serios. Daca veniturile nu se vor materializa (si poate masura ar fi trebuit introdusa gradual), exista mereu solutia taierilor de cheltuieli sau a cresterii unor impozite, cum va trebui inevitabil sa faca Victor Ponta daca mai este la butoane in Ianuarie 2015. Ministrul de Finante s-a demonstat a fi atat de habarnist incat sa nu poata cita nici macar din lucrarile academice pe care le-a semnat – nu mai vorbesc de faptul ca sustinerea proiectului de act normativ a fost de nota 4, cu indulgenta. Viitor de aur tara noastra are – un matroz, un plagiator si o habarnista discuta despre economie si despre CAS. Dumneavoastra ii tineti pe toti cu banii dumneavoastra, iar la final consecintele le suportati pe propria piele.

Update 1

Observ puhoaie de comentarii  pe falia basista/ anti-basista, pro-Harvard/ anti-Harvard. As vrea sa inteleaga toti cititorii mei ( sau macar cei mai multi) un lucru simplu : daca raportarea se face la Romania, este imposibile Basescu sa aibe mereu dreptate sau Ponta sa aibe mereu dreptate. Acolo unde nu au dreptate, ei trebuie combatuti cu verva – chiar daca poate cu ceva mai putina patima decat am pus eu in randurile de mai sus.

Mai observ o smecherie ieftina – hai sa il atacam pe autor pentru ca nu ne plac mesajele sale. Unu’ descopera AVAS-ul, altul PDL-ul din biografia mea, ma astept si Harvard-ul sa devina suspect, in situatia creata. Dezbaterea asta otarata, tafnoasa trebuie sa fie despre viata noastra, despre viitor – putin imi pasa de Basescu si Ponta, din punctul meu de vedere cu cat ajung mai rapid la lada de gunoi a istoriei, cu atat mai bine. Este o parere pe care nu mi-am schimbat-o din 2009 incoace (a  se vedea diversi “combatanti” care fac piruete teribile, desi sunt in politica, la fel ca si mine).

Update 2

Un cititor, Gore, spune si mai jos dar am vrut sa ridic urmatorul comentariu pentru a putea fi citit mai usor. Are 100% dreptate :

Poate voi mai face referiri la cateva lucruri care mi-au atras atentia in aceasta inregistrare.
Per ansamblu, e trist cand constati nivelul discutiilor intre primii 2 in stat. De fapt, e ingrijorator!

Am crezut ca nu mai tin eu minte ce s-a intamplat in 2008 (cresterea cu 50% a salariilor profesorilor). Pentru aducere aminte am luat primul link pe care l-am gasit pe net:
http://www.mediafax.ro/politic/legea-privind-cresterea-salariilor-profesorilor-publicata-in-mo-3386946

In discutia de ieri de la Cotroceni TB aduce aminte cum Tariceanu sustinea in 2008 si cerea adoptarea legii cresterii salariilor cu 50%, explicand-i lui, Presedintelui la vremea respectiva ca sunt bani la buget, TB il numeste iresponsabil pe Tariceanu (si cu ocazia asta, pentru placerea dialogului, si pe Ponta).

Eu tineam minte ca lucrurile au stat exact invers in 2008. Tariceanu ca sef al Guvernului a refuzat sa aplice legea aprobata de Parlament si sustinuta de Presedinte, lege pe care la vremea respectiva, culmea, au sustinut-o inclusiv inconstienti din PNL! Lege despre care TB spunea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm

Impactul bugetar al cresterii cu 50% a salariilor profesorilor era cumva cu mult mai mare decat micsoraea cu 5 puncte pricentuale la CAS?

Asta e lumea politica din Romania, in frunte cu cel care ne-a condus 10 ani.

Update 3

Vad o confuzie incredibila legata de CAS, de unde se sustine aceasta chestie. In primul rand , daca urmarim traseul banilor in economie : sa presupunem ca cei care au cheltuieli mai putine pentru CAS-ul salariatilor au bani in plus in buzunar. Daca ii investesc pe bursa, se duc in economie. Daca ii investesc pentru o noua hala de productie, vor trebui sa angajeze muncitori care sa o faca, alti muncitori care sa toarne betonul si sa o zugraveasca. Banii vor ajunge de la companie la compania care realizeaza lucrarile. De acolo, in buzunarul salariatilor. De acolo, in supermarketuri sau in facturi, in general in cheltuiala pentru consum. De acolo, se intoarce la stat 24% pentru TVA. Deci atunci cand statul “pune bani” in economie, recupereaza din TVA o parte. Chiar si acesti bani au un anume multiplicator in economie, adica atunci cand acesti bani sunt pusi “in circulatie” creaza crestere economica. Apoi,daca economia creste, evident se incaseaza si mai mult TVA. Daca se “albesc” veniturile (adica se declara mai multe carti de munca pentru ca taxele sunt mai mici), vin bani in plus.

Distribuie acest articol

129 COMENTARII

 1. Nu exit sa va intreb si pe dumneavoastra ca si pe toti cei care stiu ca au animat lupta „anti-basescu” ani de zile si i-ati adus pe tembelii astia la putere. Sunteti multumit acum? Sunteti multumiti? Va place? Daca da…nu ar fi bine sa teaceti? Daca nu…nu ar fi bine sa va puneti cenusa in cap de fiecare data cand apareti?

  • Domnului Citadinul ii recomand un excelent articol ….Mirosul șobolanilor. Așteptând o altă omenire…..poate asa va intelege unde greseste.

   Fiind antibasist din convingere dar si din reflex politic liberal, izvorat din fulgul lui Tariceanu, autorul este sfios rau cu Ponta.

   Explicatia este simpla:Răzvan Orăşanu, fost consilier al premierului Călin Popescu-Tăriceanu, s-a înscris în Partidul Democrat Liberal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei BPN al partidului, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cătălin Predoiu.În 2006, Răzvan Orăşanu a deţinut funcţia de preşedinte al AVAS. Înaintea numirii sale la şefia AVAS, Orăşanu a fost consilier pe probleme economice al premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

   Ia sa vedeti ce spunea domnul Razvan in martie 2012………http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11864963-sobolanii-parasesc-corabie-care-scufunda.htm?keepThis=true&TB_iframe=true&height=650&width=975&caption=Hotnews.ro

  • Domnule Orasanu, despre ce vorbiti:

   „Pentru Traian Basescu, batranul pirat de mare (sau daca vreti edecul care o impinge si pe Elena Udrea, si pe Cristian Diaconescu), este clar ca economia si MTO-ul l-au interesat mult mai putin decat il interesau, pe vremeuri, blugii din cala si legatura cu unul de il chema Avramides. El era aici clar pornit la vanatoare – sa ii dea cu capul de toti peretii pe cei doi protagonist ai tragi-comediei, daca se poate sa ii traga si in teapa, in direct la TV. […] Cireasa de pe tort a fost evident difuzarea filmuletului, fara acordul premierului Ponta […]Chiar daca nu se pricepe la economie, asta nu conteaza – Romania este dominata si in 2014 de oameni care fac filmulete fara acordul celui filmat si le difuzeaza in prime-time la momentul oportun, pentru ca, nu e asa – obiceiurile vechi mor greu.”

   Domnule draga, ba se vede clar ca pe Basescu il intereseaza economia si MTO-ul de vreme ce s-a documentat in aceasta privinta si a cerut explicatii de la premierul Romaniei pentru o masura populista, care probabil va dura cateva luni pana dupa alegeri. Eu sunt angajat si mi-as dori reducerea CAS (chiar daca e la angajator), dar nu in bataie de joc si nu cu alte taxe suplimentare ulterior. Cu o mana dai si cu zece iei inapoi! Raspunsurile celor doi indivizi sunt jalnice, dar intrebarile lui Besescu sunt foarte corecte. Daca in mediul privat se intampla o astfel de situatie, cei doi p-afaristi era dati afara imediat!
   Difuzarea filmuletului „fara acordul premierului Ponta” s-a facut pentru ca premierul a iesit si a mintit ca Basescu s-a comportat badaraneste cu domna ministru. Ori nu s-a intamplat asta. Ce trebuia sa faca Basescu! A dat publicitatii inregistrarea sa vada si lumea daca intradevar asa a fost au ba! Oare Ponta i-a cerut acordul cand a mintit? Oare astfel de discutii nu ar trebui sa fie publice sa stim si noi poporul cum pun problema guvernantii nostri?

  • Razvan Orasanu nu este politician. Nu are nevoie de compromisuri.. daca are niste principii si le respecta, este mai mult decat suficient. In speta, daca il deranjeaza mediocritatea presedintelui, nu trebuie sa-l menajeze doar pentru ca se lupta cu altii aparent mai rai ca el. Ideal ar fi sa nu-i avem in fruntea tarii nici pe unii, nici pe ceilalti!..

   • „Răzvan Orăşanu, fost consilier al premierului Călin Popescu-Tăriceanu, s-a înscris în Partidul Democrat Liberal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei BPN al partidului, prim-vicepreşedintele formaţiunii Cătălin Predoiu”

    Deci este politician. Si, cam ca orice politician, minte cu nerusinare. Basescu nu a facut aici nimic premeditat, asa cum afirma jenant autorul artiocolului.

    „Pentru Traian Basescu, batranul pirat de mare (sau daca vreti edecul care o impinge si pe Elena Udrea, si pe Cristian Diaconescu), este clar ca economia si MTO-ul l-au interesat mult mai putin decat il interesau, pe vremeuri, blugii din cala si legatura cu unul de il chema Avramides. El era aici clar pornit la vanatoare – sa ii dea cu capul de toti peretii pe cei doi protagonist ai tragi-comediei, daca se poate sa ii traga si in teapa, in direct la TV.”

    Nici nu avea cum sa faca asa ceva, fiindca Poanta prima data a zis ca nu se duce la intalnire, dupa care tot el a acceptat sa se duca. Si s-a dus cu un singur scop: sa-l puna intr-o situatie proasta pe Basescu si sa castige imagine electorala, stiind ca nu poate fi dovedit ca minte. Uite ca dovada a fost posibila.

   • Ati vorbit asa de frumos…ca imi venea sa nu intervin. Totusi, adevarul este ca, de circa 2 luni, sunt politician – conduc Instiutul de Studii Populare al PDL.

 2. felicitari pt articol! f. bine scris si punctual atit in analiza cit si in concluzii.

  in alta ordine de idei ma intreb cum ar fi discutat un astfel de topic (reducerea sau nu a unor taxe, aplicarea unor filozofii economice de stinga ori de dreapta) in guvernul germaniei…. tinind cont de faput ca avem o coalitie stinga-dreapta. banuiesc ca ambele partidele au consilieri f. buni, cu siguranta si institutia „tehnica” a guvernului. pina la urma insa decizia e politica!

  • da, e mai bun articolul decat cel in care acelasi autor batea campii despre listarea Electrica. cat despre cum se discuta in guvernul Germaniei o asemenea modificare, neavand surse de mana intai ca sa va pot raspunde, fac un apel la imaginatia personala si imi bazez raspunsul pe experienta mea cu germanii: se discuta cu BUN-SIMT si cu SERIOZITATE. cele doua mari caracteristici care ii diferentiaza enorm pe germani de ai nostri compatrioti, fie ei politicieni sau nu.

   cm ii diferentiaza? pai simplu: germanii le au.

   • chiar ma gindesc la urmatorul dialog: dle ministru, ati studiat la münchen ori la göttingen? Wurst! cum zic nemtii. relevanta 0. preocupant e insa faptul ca exista un soi de asteptare deopotriva pseudo-mesianica si hotarit flegmatica fata de cei care au reusit sa performeze intr-un sistem academic recunoscut la nivel international.

    in privinta listarii electrica ce sa zic, se pare ca pretul obtinut a fost f. bun! si recunosc ca mi-am vindut cele 1000 de actiuni in pierdere! avea dreptate dl orasanu ca e cea mai proasta listare cu putinta! pt cei mici desigur! nu mai aduc aminte de nuclearelectrica….

 3. Cam aceleasi magarii, cu care il atacai in trecut pe Emil Boc.
  Te prefaci ca nu vezi ca Presedintele a avut 100% dreptate.
  Te prefaci ca nu vezi ca Presedintele a dovedit ca este competent in toate problemele abordate, chiar daca nu este economist sau finantist de meserie. Presedintele a dovedit ca a invatat cit ii trebuie pentru a intelege fenomenele economice si financiare.
  In loc sa-l lauzi, in loc sa apreciezi ca-si face in mod corect datoria, gasesti tot felul de magarii, pentru a-l ataca.
  Reducerea salariilor bugetarilor de 25% a fost doar pentru 6 luni, apoi reducerea a fost de doar 10 – 12%. Chiar si reduse cu 25%, timp de sase luni, salariile bugeratilor au ramas mai mari decit erau inainte de majorarile, nesustenabile si iresponsabile din 2008, facute cu scop electoral, de guvernul Moliceanu..
  Daca ai fi competent si cinstit ai remarca faptul ca Presedintele s-a consultat cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, BM, si UE si a adoptat cele mai bune masuri pentru tara.
  Fara masurile corecte si absolut necesare luate de Guvernul Boc, astazi tara era in faliment, in colaps economic, in incetare de palti, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi platit cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit.
  Reintregirea salariilor bugetarilor si actuala relativa stabilitate economica se datoresc exclusiv masutilor corecte si absolut necesare luate de Guvernul Boc.
  Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
  Presedintele a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
  Presedintele a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
  Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
  Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a retardatilor.
  Presedintele a incercat si incearca in continuare sa salveze tara din ghearele Grupului Infractional Organizat usl, din ghearele mafiei, din ghearele Ocultei Retrograde.
  Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei si al statului de drept.
  Presedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei.

   • Da, Emil e sigur. Este intr-o pauza intre plimbat cu tramvaiul pentru a inaugura noua linie de tramvai locala si taierea panglicii la o cabina telefonica britanica, impreuna cu Ambasadorul UK. Dupa postarea asta, inainte de a merge la cosit, va merge cu paharelul de apa pe bordul Loganului pentru a inaugura o autostrada de 9 km.

    • O replica de licean in gasca din curtea scolii!
     Sincer sa fiu, ma asteptam la o analiza demolatoare a afirmatiilor oponentului, nu la mistouri de cartier. Oare acelasi ton il foloseati si la ADAF (Agentia de Devalizare a Activelor Statului), sau este un obicei capatat de cand sunteti Cocalar Fellow la universitatea care ne-a daruit-o pe don’soara Petrescu?

    • Va felicit pentru analiza si pentru aducerile aminte.

     Va urmaresc in continuare cu atentie si interes.

     Succes!

     PS 1
     Va rog un pic mai multa nepasare fata de unele raspunsuri sau comentarii pe care le primiti aici…
     PS 2
     Acum off-topic trebuie sa va dau dreptate cu MRU (vezi articolul cu optiunea votantilor de la europarlamentare)…. dar acum se cheama ca sunteti colegi…. sau nu?

 4. Da, am inteles, dle Razvan Orasanu:
  Ponta e plagiator, ministrul finantelor o habarnista. Astea le-am observat si eu (trecind azi printr-un parc am ris cu hohote cum o doamna ii povestea la telefon unei amice scena cu „poftiti?” da-da, rezolvam)
  Dar hai sa nu ii ridicam nici lui Basescu o statuie: a memorat si el niste litere (ce, ni le-a explicat el asa ca dvoastra? habarnist si el).
  Usor-usure: lasa, ca nici matrozul nu e mai dăştept.
  Ba este:; un matroz a scos inca odata la iveala, pentru toti cei interesati, gunosenia plagiatorului si faptul ca apciza nu este un ministru de Finante, ci un nou „grajdan”.

  • Pai asta e rolul presedintelui – sa demonstreze ca premierul caruia el cu manuta lui i- a semnat decretul de numire este slab? Si cu ce merge tara asta inainte? A venit cu vreo solutie, cu vreo chestie prin care sa avansam din aceasta dezbatere? Nu. Si atunci, doar sa demonstreze ca e slab? Cum spuneti, stiam deja. Deci circul a folosit la repetitia facuta telespectatorilor, i- a durut pe ei la basca de Romania.

 5. A testat cineva modelul lui Emilian Dobrescu? Mai ales din 2007 încoace? Sună foarte sexy un asemenea simulator, dar mă îndoiesc că un singur om ar putea să creeze ceva relevant pentru momentul prezent.

  • Care e baza stiintifica prin care aveti dubii ? Un model econometric nu se poate combate cu o opinie – doar prin procesul de falsificabilitate al lui Popper, cel mult.

   • Întreb doar dacă chiar lucrează cineva cu modelul lui Dobrescu, adus la zi, eventual ridicat la rangul de simulator. Întrebarea mea este de bun-simț, dat fiind volumul de muncă necesar doar pentru „întreținere” (numai cuantificarea legilor noi ar ține un colectiv ocupat , zic eu). Dobrescu nu poate face asta singur, în mod cert.

    BNR popularizează ocazional asemenea lucrări titanice (vezi PIB-ul lui Victor Axenciuc, de exemplu), dar nu știu instituții care să exploateze practic aceste acumulări de cunoștințe.

 6. @Razvan Orasanu……consilier al primului ministru….

  Nu mai incercati s-o „coafati” pe ministereasa. Stau si ma intreb , la modul cum s-a prezentat, cum a reusit sa „termine” Harvard-ul.
  Se vede c-a acceptat o palarie mexicana cu mult mai mare decat i s-ar fi cuvenit. Oricum a fost pe „nicaieri”.

  PS. Dumneavoastra ati angaja-o daca ati fi directorul unei multinationale cu filiala in Romania?
  Eu cu siguranta, nu.

  • As angaja-o, pt.ca nu musteste de doctoranzi Harvard care bat la usa multinationalelor din Ro. Dar probabil ca ar avea nevoie de training serios – cel putin un an de zile de rotatie prin departamentele, mai ales cele de interfata directa cu clientii…

   • Ghici cine mai studiaza la Harvard si pledeaza pro domo? Si care, pe deasupra, are si experienta prin diverse departamente deci e cu „treningul” curat si uscat?
    Hai toti in cor acum: Razvan Ooooraseanu!

 7. Imi permit sa va critic, desi probabil voi fi automat etichetat drept basist. Dle Orasanu, inteleg ca nu va e simpatic presedintele, si de multe ori aveti dreptate, dar mi se pare ca de multe ori articolele dvs incearca sa transmita o echidistanta fortata. In acest caz, oricat de antipatic ne-ar fi dl Basescu, e greu sa il punem in aceeasi oala cu cei doi, ceea ce articolul dvs pare sa faca.

  Daca e sa ii analizam pe fiecare in parte ca prestatie, veti vedea ca dl Ponta a fost total depasit de situatie. Ca prim ministru care isi asuma o masura economica importanta si doreste sa o sustina in fata unui factor de decizie (ceea ce presedintele este in acest caz), a venit la intalnire total nepregatit, nefiind in stare sa aduca absolut nici un argument – poliitc, economic, sau de orice alt fel. A avut o atitudine cel putin nepoliticoasa, aratandu-se efectiv plictisit de discutii, si sugerandu-i presedintelui sa retrimita legea in parlament daca are chef, ca oricum ei tot o vor vota. Cu alte cuvinte „matale faci ce vrei, eu nu am ce discuta cu tine, ca in final tot ca mine vei face”.

  Dna Petrescu, evident lipsita de experienta si depasita de miza politica a intalnirii, a incercat o argumentatie. Sunt convins ca ar fi putut prezenta si unele cifre, insa mi s-a parut ca in cateva randuri dl Ponta a oprit-o, spunandu-i sa raspunda doar ca cifrele vor fi incluse in bugetul pe anul viitor. Per total prestatia a fost lamentabila, nu stiu insa daca vina este in totalitate a sa sau se datoreaza ordinului politic primit.

  Dl Basescu pe de alta parte, este singurul care a prezentat cifre. Contabile sau nu, bine calculate sau nu, ele nu au fost contrazise cu argumente solide. Dl Basescu era insotit de consilieri care pareau bine pregatiti, aveau raspunsuri la intrebari, erau stapani pe situatie. Va atrag atentia ca presedintele nu spus nici un moment ca masura e buna sau rea, ba chiar a spus ca isi doreste sa promulge legea, fiind buna pentru mediul de afaceri, dar vrea sa vada care sunt planurile si calculele guvernului in legatura cu gaura bugetara care se va crea – o intrebare absolut legitima si de bun simt.

  Ce ma deranjeaza totusi cel mai mult in articolul dvs este aluzia la lipsa de cunostinte economice ale presedintelui. In primul rand, presedintele nu trebuie sa fie economist, asa cum nici primul ministru nu trebuie sa fie. Ei sunt oameni politici, iau decizii politice, si au consilieri specialisti, cu studii diversele domenii care intra in atributiile lor. Nici Obama nu este economist, dar nu aud pe nimeni punand la indoiala capacitatea lui de a lua decizii in domeniul economic.

  In al doilea rand, din nou, daca e sa comparam cele doua echipe care s-au aflat fara in fata la intalnirea la care se face referire in articol… nu stiu daca incape comparatie. Dl Basescu are 10 ani de presedintie, 5 ani la primarie + multi ani de ministeriate, deci de lucru zilnic cu cifre, bugete, etc, ori anii astia iti dau o oarecare calificare. Iar dl Dragoi din cate stiu este un foarte bun specialist in economie, insa trebuie sa spun ca nu il cunosc foarte bine, dar de cate ori l-am vazut mi s-a parut un om care stie despre ce vorbeste. Prin comparatie, dl Ponta, ministru timp de cativa ani (vreo 3 ani cred) si prim-ministru tot cam vreo 3 ani, pare sa fi trecut prin aceste functii precum gasca prin apa. Sigur, e o afirmatie subiectiva, puteti sa ma contraziceti daca doriti.

  Revin la ceea ce spuneam initial, dle Orasanu, dvs in acest articol incercati sa aveti o abordare de o „echidistanta fortata” – adica incercati sa dati in toti in aceeasi masura, chiar si atunci cand nu e cazul. Acum lucrurile dupa mine sunt de domeniul evidentei, au fost in fata doua echipe, una stapana pe situatie si pregatita, si una venita ca la picnic, care a venit sa sustina un punct de vedere si nu a fost in stare sa o faca nici macar la un nivel minim.

  • In lumea asta haina, cu greu mai gasesti un astfel de comentariu de bun simt. Rog webmaster-ul sa il ridice ca Update 4. Nu comentez esenta, va multumesc pentru stilul elegant, precis si mai ales structurat. Sigur sunteti un produs al scolii romanesti?

 8. dle Orasanu, ma asteptam la altceva decat la o ploaie de insulte!
  A. cunoasteti definitia „matrozului”? cumva marinar militar?
  B. acum 25 de ani ce era Schultz? l-ati tratat de bibliotecar cu liceu neterminat?
  C. ce era Angela Merkel acum 25 de ani? functionar bugetar in DDR? v-ati adresa astfel cancelarului german?
  D. ce este azi TB? cumva presedinte de tara?

  PS. In ce consta blasfemia presedintelui in a avea aceeasi opinie cu Consiliul Fiscal?

  • Ce spune DEX-ul : MATRÓZ, matrozi, s. m. Marinar; p. restr. (ieșit din uz) soldat în serviciul marinei militare, soldat de marină. – Din germ. Matrose, rus. matros.

   Ca atare, intrucat sensul precizat de dvs este iesit din uz, intentia era de a folosi termenul ca un echivalent pentru termenul de marinar.

   Ce sunt eu curios este sa stiu de ce ma intrebati lucruri pe care cu usurinta le gasiti in DEX.

  • Basescu este un presedinte care nu-si respecta atributiile asa cum au fost ele scrise in Constitutie. El e jucator, Constitutia cere mediator. El este dezbinator si demolator, Constitutia cere echilibru si consultare…El propune demolarea Senatului, Constitutia sa respecte si sa fie un arbitru intre puterile statului (Parlamentul reprezinta una dintre ele, cea legislativa)

   • Asa si ati asteptat 10 ani fara sa va exercitati dreptul constitutional de a-l da in judecata? De ce domne? Studiile la LSE sau Harvard te fac doar o unealta relativ desteapta – va lipsesc valorile morale si orice absolvent de la Universitatea din Tirgoviste (cu valori morale) va da ture.

    Si nici destul de destept sa faceti un argument nu sinteti – doar arogant. Matroz e un termen din marina militara ori Basescu a fost in marina comerciala – n-a iesit mai incercati. Dvs. pareti doar un marinel razgiiat -domnul Goe – jucidu-se printre picioarele lui Tariceanu sau Blaga.

    Si de dorul argumentatiei daca Basescu dosea blugi cita spaga isi lua vamesul Blaga, seful dvs.? Nu va trece multa vreme si pe Traian Basescu il va regreta multa lume

    Joburile astea cu institute „de studii” al partidului nu aduc prea mult noroc – Severin e-n drum spre bulau, Vladimir Tismaneanu plinge si acuma. Ce studiati doctrina sponsorizarilor? Mai bine v-ati apuca de-o treaba serioasa la o firma decit sa scrieti cai verzi pe pereti cu doctrina pedelista … crestin liberala si alte abureli.

    • Domnu’ Iliescu, dom’le…aici pe platforma se publica articole, cititorii sunt invitati sa le comenteze in substanta lor….Ce legatura are Institutul…..eu puteam fi si contabil la ARCA, am o opinie, o public….Si nu dau socoteala cititorilor de jobul pe care il am si pe unde mai lucrez. Asta ar fi si culmea…Fiecare e liber sa faca ce pofteste…si nu are o legatura directa cu opinia in sine. Eu as fi publicat acest articol in fix acelasi fel daca nu eram in PDL…de altfel vedeti ca isi amintesc cativa ca am mai facut la fel nu stiu cand…da, se cheama constanta. Am aceleasi opinii din 2005 si, cum ii spuneam si dlui Tismaneanu, probabil 50 de ani de aici inainte voi avea aceleasi opinii, ca e partid sau nu, ca e Institut sau nu, ca locuiesc in Romania sau nu….

 9. Nimeni nu mă poate bănui de simpatie marinărească… ei bine, cu excepții minore, dacă jupânul ar fi folosit în ultimii 10 ani tonul pe care l-a folosit la întrevederea de luni cu tovarăsul Ponta și Madame Petrescu eram cu toții de o mie de ori mai câștigați în prezent… i-a demontat pe cei doi până la stadiul de șuruburi, șaibe și piulițe… passons

  Despre Ponta nu mai este nimic de comentat… șters, cu discurs politicos de suprefață care de abia i-au acoperit frustrarea și nepregătirea visavis de subiectul discutiei… după întrevederea de la Cotroceni, s-a reîntors la ce știe sa facă cel mai bine: interviuri la cald și debitare de minciuni. Este, fără indoiala, un mincinos patentat.

  Marea dezamăgire madame Petrescu – niciun MS PowerPoint, niciun grafic, nicio cifra, niciun raport – doar niste generalitati verba volant pe care le dibuim chiar si noi, cei care nu suntem de profesie finantisti sau economisti. Sincer, sunt uluit cum o persoana care a absolvit Harvard se poate prezenta in asemenea maniera. Este absolut rușinos… demisia ar fi lucrul cel mai firesc în acest moment dacă ar mai exista un dram de jenă și bun-simț.

  O bătaie de joc generală…

 10. Domnule Orasanu,

  Nu e vorba aici despre calificarile profesionale ale Presedintelui. Faceti exces de trimiteri metaforice la meseria acestuia, de parca el trebuia sa faca previziunile bugetare pentru 2015, nu ministrul de finante! Pentru Presedinte, ca sef de stat responsabil, era necesar sa existe o amarata de fundamentare economica pentru aceasta masura „buna si foarte buna”, nimic mai mult. O fisa, proasta sau nu, era ceva. Dar cei doi penibili s-au dus cu mainile in buzunare si cu o gramada de tupeu, de tip „cine esti mata, sa ne ceri noua socoteala?!” Va intreb: credeti ca un Presedinte de Consiliu de Administratie, intr-o societate comerciala, ar fi inghitit o asemenea prestatie jalnica si, pe deasupra, neobrazata a Directorului General si a Directorului Financiar?! Oare nu i-ar fi concediat in aceeasi zi?!
  Atat cat l-a dus capul, presedintele-matroz a pus o intrebare cheie, la care nu raspundeti nici dvs. in acest articol: de unde luam banii astia? Cum acoperiti deficitele? Habar n-au avut distinsii ministri sa raspunda la aceasta intrebare, pe care poate s-o puna legitim orice cetatean din tara asta, nu doar seful statului! Vorba lui Moromete: pe ce te bazezi?! Ca de basme cu „imbunatatirea colectarii veniturilor statului” suntem satui, de 24 de ani…
  „Gura pacatosului, adevar graieste”. Pacatosul Basescu a spus adevarul: bugetul tarii o va lua iar razna, din cauza dezmatului electoral traditional al politicienilor, intamplat la fiecare 4 ani. Poate ca pacatosul va fi iertat sau poate nu, insa adevarul spuselor sale ramane si ar trebui sa ne puna pe ganduri.

  • Ah, domnule Miulescu, nu pricepeti interventia d-lui Orasanu; sau mai bine zis interventiile. Omul vrea un post in guvern, undeva, si e frustrat. Nu e prima oara cand isi exprima aceste frustrari, iar cele cu „matrozul” si Udrea + Diaconescu, spun totul. Chestia e ca omul mai si dezinformeaza si cu intentie atunci cand aminteste de „fisele” de prognoza din 2008/2009 cand cu majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Chestiune explicata de Basescu de doua ori, prima in interviul de la Adevarul si a doua la intalnirea in cauza. Dar Orasanu se face ca nu stie si da cu ciocanul in realitate mintind la fel de voios precum plagiatorul dupa terminarea intalnirii.

   • Domnul Razvan Orasanu este, daca nu ma insel, directorul Institutului de Studii Populare, think tankul PDL. Evident ca are dreptul la propriile opinii. Dar, ma intreb, daca n-ar fi fost necesar sa-si actualizeze profilul biografic incluzand aceasta recenta pozitie si sa faca o precizare ca articolele sale nu reflecta opiniile acelui institut.

    Se intampla sa fac parte din Consiliul Academic al ISP, un for strict stiintific care, cel putin in ultimii ani, nu stiu sa se fi reunit. Nu am mai avut contacte cu ISP de cel putin doi, poate chiar trei ani.

    In ce ma priveste, aici, pe Contributors, am inclus in profilul meu biografic aceasta preecizare: „Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland”.

    Link la ISP (nu apare numele domnului Orasanu, presupun ca va fi actualizat):

    http://www.isp.org.ro/echipa-structura

    • Domnu’ Tismaneanu, elegant era sa dati acest mesaj in privat, avand in vedere ca e un mesaj institutional. Voi pune la profil in momentul cand ies actele si hotararea de la tribunal, momentan ele sunt in curs de pregatire, dar nu am de gand sa le anunt inainte. Si pana una alta nu imi faceti dvs profilul pe Contributors, daca au vreo nemultumire cei de la Hotnews, imi vor transmite. Iar daca acel Consiliu nu s-a intrunit de 2 ani si jumatate (si nici nu sunt premise sa se intruneasca vreodata, avand in vedere faptul ca unii sunt prin SUA , altii prin alte parti) nu vad de ce va gasiti sa imi bagati de vina – in calitate de ce? De membru in Consiliul academic care nu functioneaza din 2011? Stimate domn, ISP-ul are un board, singurul for care se pronunta statutar cu privire la nemultumirile la adresa directorului executiv… orice nemultumire o canalizati inspre domniile lor, va rog. Iar in rest, chiar ar fi elegant sa discutam in privat ce tine de viata ISP-ului, desi daca preferati pot sa va raspund si public. Multumesc.

      • V-am raspuns tot in privat. Nu pot, in public, decat sa remarc ca pentru dvs. si „Domnu’ Trandafir” e o adresare indecenta :)

     • „Domnu Tismaneanu,” „Si pana una alta nu imi faceti dvs profilul pe Contributors,” „Stimate domn,” la care adaugam o frazeologie de cartier. Domnule (retoric), Harvardul asta are, se pare, efect negativ in cazul romanilor. In loc sa-i lumineze parca-i loveste cu maiul…ii Tariceneste, ca sa zic asa.

     • ce mesaj golanesc! chiar, hotnews nu are nimic de zis despre un „domn” ca Orasanu, autor pe contributors? daca nu are, ar trebui sa aiba, acest tip de autori nu ar trebui sa fie tolerati, cu atat mai mult publicati aici. poate pe jurnalul national, cotidianul, roncea.ro, exista multe alte variante si oportunitati.

      • Mesajele de la talibani imi plac cel mai tare – si am un dezgust egal pentru talibanii din toate partile…..Carevasazica, sa ii bagam pumnul in gura lui Orasanu, sa il scoatem de pe platforma, sa il nimicim daca putem…pentru ca nu ne convin, dom’le opiniile lui, si ni se inverzesc ficatii cand le citim….dar stati putin…exista libertatea de a citi si alte articole….momentan, observ ca articolul meu este pe locul 3 ca accesari/ citiri dupa Liiceanu si Tismaneanu, ceea ce nu pare a fi foarte dezonorant. In principiu, vad un motiv pentru retragerea unui scriitor de pe o platforma daca in mod constant are foarte putine accesari, adica daca nu intereseaza pe nimeni ce are de zis….

     • „Domnu’ Orasanu” probabil s-a simtit ranit in aripa de comentariile noastre legate de oficina leftista numita Harvard si de cele la adresa socialistilor progresisti. Dorinta lui cea mare fiind de a bifa si el un masterat la acea scoala, ca sa dea bine la CV. Well, alt diplomectual, incepe sa fie tara plina de ei..

      ___

      *btw, ca fapt divers, ar trebui sa-i spuna cineva ca multiplicatorul investitiilor statului e intotdeauna subunitar. Parcurile de distractii si inlocuirea bancilor din parc nu aduc crestere economica (era un studiu in urma cu 2 ani in care la noi era undeva la 0,3, fata de Norvegia, tara „eficienta”, unde era undeva la 0,8). Ba mai rau, uneori acel multiplicator poate fi si negativ (vezi Sidex si pierderile acoperite de la buget). Asa ca singura confuzie in povestea CAS-ului si circuitul banilor in economie e numai si numai de partea lui. Basescu, de bine de rau, cu lecturile lui mai mult sau mai putin pe subiect, a punctat perfect cu acea intrebare ce vad ca a scapat multora: „doamna, stiti vrun privat care vrea sa faca autostrazi pe banii lui”? Insa aici socialistii patriei (educati la Harvard) iarasi au orbul gainilor, pentru ca la ei, autostrazile sunt facute NUMAI de maretul stat..

    • Domnule Profesor,
     Nu am nimic cu opinia contrara sau nu cu a mea. Totusi, este absolut imperativ ca opinia exprimata sa fie riguros sau, hai sa zicem, suficient argumentata. In caz contrar, facem loc suspiciunilor si prezumtiilor de vinovatie. Ma refer aici in principal la autori. Pt. comentatori lucrurile sunt mai complicate, in special din lipsa de timp si spatiu insa regula se aplica tuturor. Problema majora apare atunci cand un autor dezinformeaza, cum este cazul domnului Orasanu in exemplul pe care l-am dat. Din nefericire, domnul Orasanu recidiveaza cu astfel de practici retorice ce pot fi gasite in mai multe articole publicate de dansul pe aceasta platforma. Nu am putut explica tendentiozotatea multor afirmatii ale domnului Orasanu decat cu existenta unei frustrari legate de perioada cand a lucrat in guvern.

     • Victor/Victoria (pana la urma, sunteti un el sau o ea…sau nu puteati scrie Traian/Traiana?) , ti-au cazut in mana vreodata „fisele ” bugetare de care vorbesc? Eu cand spun ceva nu m-am documentat din presa, am trait 4 ani citind aproape lunar respectivele „fise” (ma rog, erau prognoze, dar limbajul tradeaza adesea….si cred ca aceasta referire este cea care v-a suparat , de altfel.)

      • E un „el” si o „ea” in acelasi timp, Razvane. N-ai auzit de bisexuali pana acum? Ce va invata la facultatile alea mai, credeam ca generatia noua de leftisti nu mai e asa de retrograda incat sa faca astfel de „greseli”. Doar nu vrei sa fii acuzat de vro discriminare pe acest subiect si apoi sa nu mai pupi nici un titlu academic si nici vro functie in cariera ta de viitor functionar public, nu-i asa?

 11. Mare /// mai esti , moncher ! Mai ca iti rupi unghiile…Pai nu amicul tau Ponta s-a apucat sa spuna ca Basescu a dres si facut? Ca a jignit-o pe Petreasca? Ca nu stia nimic si nu intelegea nimic? Pai daca Basescu lasa lucrurile asa tu acum il facea (iar) praf pe matroz…ca de asta stii , asta faci. Tot articolul asta il scrii numai ca sa „reduci daunele” atacandul pe Basescu , ca de Ponta oricum toata lumea era lamurita. Nu ti se pare ca prea multi acuza ca Ponta minte ca tu sa il speli? Tu esti in gasca asta a devalizarii nationale, mi-e clar, dar sa te dai fata mare…sa iti fie rusine. Nu toti suntem tampiti si mai ales nu pe Contributors…

 12. Bine scris domnu’ Orasanu. Articol plin de explicatii „tehnice”, asezonat bine cu cifre si procente, pentru a ne convinge ca sunteti tare la materia asta, spre deosebire de ministreasa. Totusi sunteti prea incordat, parca ati facut scoala cu CTP-ul. Parca aveti niste „intepaturi” scrise in carnetel si invatate pe de rost, referitoare la „matroz”, si pe care tineti mortis sa le plasati oriunde va reproduceti – la tv sau in articole – indiferent daca este cazul sau nu. E bine sa fiti un pic mai retinut. Poate ajungeti vreodata ministru de finante. CV-ul va recomanda. Chiar seamana bine cu al „habarnistei”, amandoi fiind plini de teorie in egala masura. Si atunci, poate „matrozu” o sa va numeasca „perceptor” si nu o sa va placa. Am urmarit cu ani in urma destule emisiuni cu unu’ Serbanescu ilie, ce manca economia pe paine, cu margarina rama. A fost si ministru. Vreo trei luni l-au tinut curelele.
  Dubito, ergo cogito…

  • Aveti dreptate cu toate observatiile din acest comentariu pertinent. Intr-adevar, il urmaresc pe CTP de ani de zile si am citit foarte multe din editorialele sale (si poate inerent influenteaza si scrisul meu).

 13. Domnule Orasanu, este adevarat ca „Consiliul Fiscal, o structură-cenzor în raport cu autorităţile guvernamentale, arăta că reducerea CAS la angajator, în condiţiile dorite de Ponta, e la fel de posibilă precum colonizarea planetei Marte în următoarele două minute”? Ca sa stim cum stam..

 14. Cum comentati articolul din Romania Libera, in special partea aceasta:
  „la Palatul Victoria se află o grupare care încalcă tot ceea ce acceptase că nu va încălca: „proiectul de lege a fost aprobat de Guvern în ședința din 18.06.2014 și ulterior adoptat de Senat în data de 24.06.2014 și de Camera Deputaților în data de 2.07.2014, fără a avea avizul Consiliului fiscal, obligatoriu potrivit art. 13 al LRFB (Legea responsabilităţii fiscal bugetare – n.a.). De altfel, există deja un precedent privind încălcarea articolului de lege mai sus menționat, Guvernul adoptând în data de 23.04.2014 prin ordonanță de urgență neimpozitarea profitului reinvestit în echipamente tehnologice în lipsa avizului Consiliului fiscal”?

 15. Stimate domnule Orășanu
  Nu vă cunosc opțiunile politice și nici nu cred că sunt relevante.
  Ca inginer și vechi evaluaator de investiții, nu am cunoștințele de macroeconomie necesare pentru o apreciere corectă a întâlnirii de ieri. Articolul dvs. mi-a lămurit lucrurile.
  Din păcate, multă lume persistă în a vedea lucrurile în alb și negru – ceea ce adeseori maschează incompetența. Dl. președinte Băsescu a avut momente bune și momente slabe…din păcate la final de mandat predomină cele slabe.
  Sunt sincer siderat de atitudinea drei. Petrescu – de ”iresponsabilul vesel” ce să mai vorbim!
  Din păcate, aceste personaje NE și MĂ conduc, cu consecințele vizibile.
  Asta înseamnă promovări pe criterii politice, fără legătură cu competența și/sau experiența.
  Să ne ajute Allah, căci Dumnezeu a obosit!

 16. Probabil ca o reclama la iaurt sau la chiloti cu un maxim de audienta ar fi una cu prosedintele Basescu. Pro sau contra, nu ar conta… lumea s-ar uita la reclama si ar comenta pro si anti Basescu.

  Ar urma ca audienta o reclama cu Victor Ponta. Pro, sau contra, nu importa… iarasi lumea s-ar uita.

  Ceea ce ma deprima insa este totala dependenta a „facatorilor de opinie” (na, uite ca nu vreau sa folosesc termenul englezesc! ;-)). de aceste personaje. Pe contributors au aparut articole super relevante pentru viitorul nostrum si al copiilor (na ca am preluat si de la comunisti! ;-0), la care au fost cateva comentarii.

  La urma urmei sincer ce conteaza intilnirea aia de la Cotroceni, fata de modificarile la Legea Educatiei si cele la achizitiile publice?!

  DNA va fi probabil viitorul beneficair de fonduri europene, pentru construirea de capacitate de arrest, SRI-ul mai are putin si-si muta arhiva de inregistrari intr-un garie-nori, toata lumea se lupta la greu sa…. sa ce?!

  Ca propun un exercitiu: gasiti oameni pentru un Guvern. Din aia pe care isi stiti, unde il pun si pe Iani Covrigaru din colt si pe Didina Patruoripatru si pe matusa din Urlati. Ia sa vedem, adunati macar 10 nume?!

  M-am uitat la elite- „Trei Doamne si toti trei!” cred ca e sintagma cea mai buna.

  Doi rusi un cor, doi nemti o fabrica, doi intelectuali romani doua partide.

  • Stai putin, prietene. Noi, astia din spatiul public, atata putem, atata ne pricepem , atata facem. Eu nu sunt cu Didina, cel mult cu Sulfina (Barbu). Matusa de la Urlati este esentiala , trebuie sa inteleaga ceva dintr-un articol, luare de pozitie, etc. Facem o comparatie si mergem cu textul meu la Urlati vs. textile celorlalti forumisti si testam. Chiar ar fi haios. Dar, Dedalus, de ce nu te apuci tu de scris frumusel mai mult si mai bine decat forumistii astia limitati (ca mine)? Ca spatiu este, nu trebui sa punem bani de cerneala de ziar…dar oare de ce nu faci chestia asta? Cumva e mai usor a fi destept de pe margine? Asuma-ti, mai nene – ca daca nu Matusa de la Urlati care poate o fi si secretara organizatiei de partid locale cred ca are o eficienta mai mare intru schimbarea comunitatii…..

   • Pai chiar asta fac.

    Un forum de acest gen presupune un om care scrie un articol si o masa de oameni care comenteaza.

    Si autorul si masa de comentatori sunt necesare.

    ––

    Observatia mea se referea la excesul de atentie acordata subiectelor despre Basescu si Ponta.

    Este o observatie pozitiva, nici macar critica nu e.

    Sensul ei este de a intepa putin pe cei cu talent ca autori – adica exact domnia ta – sa se ocupe si de alte subiecte, poate mai putin savuroase, dar clar mai importante decat ce a spus doamna Petrescu.

    Al doua parte a comentariului meu se referea la dificultatea prin care trece orice initativa de la dreapta spatiului politic legata de neintelegerile dintre persoanele relevante de acolo, ce apr inevitabile, cu ipoteaza mea ca poate e vorba despre orgolii prea mari. Asa, ca in Baietii din strada Pal, unde toti vroiau sa fie generali asa ca doar unul a ramas sa fie soldat.

    –-

    Asa ca vezi ca ai inteles gresit ce-am spus.

 17. Articolul din pacate nu poate genera decat „reactii”, nu discutii. Stupizenii de genul asta l-au adus pe Victor Ponta la putere si ne vor face sa ne pricopsim cu el presedinte. Tara arde si jurnalistii nostri de centura se tavalesc in rahat alaturi de politicieni.

 18. Dle Orasanu, Presedintele a actionat ok, e si el pe sfarsit de mandat, si acum procedeaza politically corect. Cit despre Mr. Ponta, nu e nimic de asteptatde la dinsul, un mincinos cu staif scoala Adrian Nastase. Iar despre Dsoara Petrescu, cred ca poate mai mult dar acum face si ea jocul celor care o platesc. Cu respect, Arts.

 19. Domnule Razvan Orasanu
  Fost presedinte AVAS. Kokkalis Fellow la Harvard University – John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Pr..

  Apelativul este o ironie .
  Daca dumneavoastra ati fost prin Vest si ati invatat ceva pe acolo, cu siguranta nu ati renuntat la golania romaneasca.
  Am inteles: nu va place de presedintele Traian Basescu.
  Domnul presedinte Traian Basesu este un „matroz” ?
  Dar limbajul dumneavoastra este de „domn” ?

  Imi pare rau ca am pierdut cateva minute cu articolul dumneavoastra.

  • Domnule Baesu, multumesc pentru comentariul dvs si pentru atentia (fie si cele cateva minute) acordate articolului. Va raspund asa – daca in jur se danseaza din buric si se canta manele si geamparale, nu aveti pretentia de la subsemnatul sa interpreteze O sole Mio… Atunci cand acesti hai sa le spunem demnitari vor fi politicosi si vor merita un alt limbaj decat cel de cartier, ma voi readapta.

    • Publicul meu, pe care l-am creat in timp, nu este un public ultrapartizan. Daca vreti sa cititi genul de editoriale in care mereu Basescu este o lumina vie si Ponta este plagiator, mitoman, mincinos, etc. aveti alti contributori pe aici care va pot satisface apetitul de sange pe pereti si doar in directia in care „trebuie”. Eu analizez situatiile cum le vad – ca atare daca nu cad pe vreo falie deja creata si batatorita in neuronii oamenilor deja de idiotenile gen basist-anti-basist/ pro- anti Ponta , mai nou pro- si anti Harvard – asta e viata. Am propriile analize, pana una-alta asta ar trebui sa insemne „formator de opinie” – daca vrem sa fim ultrasi ca la meci si sa stam in peluza noastra dar sa avem satisfactia ca am racnit mai tare….atunci nu va veti regasi niciodata pe forumurile articolelor mele.

     • Haideti sa va explic, pentru ca se pare ca aveti nevoie de traducerea comentariului anterior.
      Domnul de mai inainte spune doar ca va gasiti aici pe o platforma cu un anumit nivel, caruia pare ca nu-i faceti fata. Daca nu puteti mai mult din punct de vedere al prestatiei formale, asta e. Dar macar incercati sa va temperati agresivitatea raspunsurilor, e jenant.
      Cit priveste fondul chestiunii cu utilizarea cuvintului „matroz” (evident in sens peiorativ, de habarnist) v-as ruga sa ne spuneti daca o anumita specializare timpurie interzice cuiva sa inteleaga mecanisme din alte domenii. E o intrebare simpla. Si va rog evitati bla-bla-ul, raspundeti doar la obiect daca intrebarile presedintelui legate de sustenabilitatea masurii reducerii CAS sint sau nu juste. Si daca nu – de ce?
      In privinta „adaptarii dinamice” a economiei pe care o invocati, asta aduce izbitor de mult cu argumentul stralucit al PM-ului, cum ca Romania „se descurca”. Dupa principiul asta, se impune ideea ca ginditi economie pe baza credintei in Cel de Sus. Remarcabila viziune. Va admir puterea credintei si patosul combativ, pacat de seceta de idei.

      • Domnul de mai sus nu a spus nimic de platforma, recititi, si-la-bi-siti ce a spus, apoi reveniti cu un comentariu, eventual. Domnul mi-a batut un apropo ca ar fi bine sa fi fost mai putin buruienos in exprimare, cu alte cuvinte sa nu am si eu un limbaj de port. Probabil are dreptate, dar nu pot fi eu facut vinovat de degradarea exprimarii publice in Ro (sa ne amintim de apelativele pasarica, tiganca imputita, varan, turnator, guzgan rozaliu, etc)? Fata de „media” exprimarilor publice in Ro, articolul de fata este unul relativ potolit (CTP de pilda scrie despre „viol in grup” cu referire la CAS/ discutia de la Cotroceni).

      • Economia dinamica inseamna ca „gaura” de care vb Basescu nu exista – CAS-ul nu este „taiat” si se pierde pe luna, el este recirculate in economie, iar daca e o investitie, va produce TVA pentru stat, daca e bagat in dividende se vor plati impozite pe dividende….

 20. Poate voi mai face referiri la cateva lucruri care mi-au atras atentia in aceasta inregistrare.
  Per ansamblu, e trist cand constati nivelul discutiilor intre primii 2 in stat. De fapt, e ingrijorator!

  Am crezut ca nu mai tin eu minte ce s-a intamplat in 2008 (cresterea cu 50% a salariilor profesorilor). Pentru aducere aminte am luat primul link pe care l-am gasit pe net:
  http://www.mediafax.ro/politic/legea-privind-cresterea-salariilor-profesorilor-publicata-in-mo-3386946

  In discutia de ieri de la Cotroceni TB aduce aminte cum Tariceanu sustinea in 2008 si cerea adoptarea legii cresterii salariilor cu 50%, explicand-i lui, Presedintelui la vremea respectiva ca sunt bani la buget, TB il numeste iresponsabil pe Tariceanu (si cu ocazia asta, pentru placerea dialogului, si pe Ponta).

  Eu tineam minte ca lucrurile au stat exact invers in 2008. Tariceanu ca sef al Guvernului a refuzat sa aplice legea aprobata de Parlament si sustinuta de Presedinte, lege pe care la vremea respectiva, culmea, au sustinut-o inclusiv inconstienti din PNL! Lege despre care TB spunea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4933813-update-traian-basescu-promulgat-legea-majorarii-50-salariilor-profesorilor.htm

  Impactul bugetar al cresterii cu 50% a salariilor profesorilor era cumva cu mult mai mare decat micsoraea cu 5 puncte pricentuale la CAS?

  Asta e lumea politica din Romania, in frunte cu cel care ne-a condus 10 ani.

  • Impactul cresterii salariilor cu 50% pt. 200.000 de profesori era sub 1 miliard de lei pe an in 2008. Si, comparabil cu impactul dublarii pensiilor pt. 5 milioane de pensionari (efort de peste 10 miliarde lei anual), dublare pe deficit care ne-a si tras inapoi cu cativa ani, era insignifiant. Unde mai pui ca o crestere a salariilor in invatamant este totusi o investitie in educatie si in dezvoltare. Deci in contextul din 2008, cand erau bani de dublat pensii, era normal sa spui ca sunt bani si de marit salarii la profi.
   Tinand insa cont de faptul ca criza incepuse in Statele Unite inca din 2007 si era doar chestiune de timp pana sa devina vizibla public si in Romania (Tariceanu cu siguranta avea raportari despre scaderi enorme in domeniul imobiliar inca din primavara lui 2008), Tariceanu a comis o crima impotriva Romaniei cand a crescut cu rea credinta cheltuielile publice in campania electorala. Si singurul motiv pt. care nu a acceptat marirea salariilor in invatamant a fost strategia politica: a vrut sa fie si in caruta si pe jos.

   • Felicitari pentru raspunsul prompt si documentat,

    Am citit pe undeva ca se estima o crestere a deficitului cu 3%. Exagerari.
    De fapt, prin punerea in circulatie a unei mase monetare mai mari, din taxe si accize colectate se estima o crestere in fapt si nu un deficit (profesorul are 3 lei in plus din care 1 leu se duce pe paine, unul pentru reparatia casei si unul pentru entertainment, acesti 3 lei inseamna o cota de profit la vanzatori de 1 leu, impozitat cu 16% si cu o viteza de rotatie a capitalului de 15 zile, timp de 12 luni inseamna o colectare suplimentara doar pe impozit profit de aproape 4 lei :) ). Per total statul incasa 1 leu in plus si crestea si calitatea invatamantului.

    Am un calcul mai simplu.
    Daca ar fi fost pana intr-un miliard la 200.000 profesori, in 12 luni inseamna sub 416 lei/luna valoare medie, care ar reprezenta jumatate din leafa medie a unui profesor. Oricat de mica ar fi fost, valoarea, nu cred ca salariul mediu al unui profesor in 2008 era de 800 ron. Primul link pe care il gasesc pe net imi arata ca un debutant avea salariul de baza in 2008 de 1100 ron. Nu cred ca erau 200.000 de debutanti.

    Nu stapanesc datele si cifrele, nu nu sunt nici statistician la Guvern si nici consultant la Presidentie.

    Eu v-am prezentat o minciuna spusa (din tot sufletul) de TB.

    Nu imi aduc aminte cand i s-a dublat mamei mele pensia, in ultimii ani.

    De ce deviem de la subiect?

    Intrebare (nu pentru Dvs.): la materiale scrise plata se face la numar de caractere sau se iau in calcul si viteza de raspuns, acuratetea, impact, numar de petarde, tinte atinse etc.?

    • Domnule Gore,

     Ca de obicei, capcana se ascunde in detalii.

     Vorbiti de masa monetara mai mare pusa in circulatie. Daca masa respeciva nu e acoperita de crestere a competitivitatii economice si a randamentului de producere de marfuri si servicii, nu genereaza nimic altceva decat inflatie, preturi ridicate si alte neplaceri economice, plus scaderea leului in raport cu euro si dolarul.

     Economia are destule mecanisme de reactie la orice fel de ban care apare in plus in economie.

     Un exemplu clar vine din SUA. Banca federala de Rezerva din SUA a aruncat o gramada de bani pe piata coborand standardele de finantare ale bancilor, insa a fost pregatita tot timpul sa puna frana daca inflatia devenea prea mare. In acelasi timp, dolarul a ajuns slab fata de euro.

     Ideea a fost ca banii sa se duca in investitii generatoare de locuri de munca, nu sa ajunga in consum prin cresteri de salarii si pensii.

     • Va multumesc pentru comentariul Dvs.. Asa cum am incercat sa sugerez si prin semnul special adaugat, partea respectiva din comentariul meu nu a fost decat o gluma.

  • Pana la urma, nu e vorba aici de scaderea CAS-ului, daca e buna sau rea, ci de totala stupefactie a celor doi ministri, surprinsi cu unghiile netaiate, batistele murdare, lectiile necitite si temele nefacute. E vorba de faptul ca am descoperit , desi aveam vagi banuieli, dar si speranta ca nu e adevarat, ca cei doi sunt, fara indoiala, doua loaze ce ocupa locurile cuvenite altora cu mult mai merituoasi.

   • Spre marea noastra bucurie si incantare, Ponta a venit plictisit si a plecat cu intrebari referitoare la „meteo” iar TB a ramas bucuros ca a reusit sa ii incurce fara sa aiba el insusi habar pana la urma daca intr-adevar cele 5 puncte sunt din PIB sau de undeva, dintr-o alta entitate,
    Unul e PM, al 2-lea P.

    • Din multitudinea de comentarii – si aici articolul d-lui Oraseanu are cel putin meritul ca a iscat atatea controverse – ar rezulta, intre altele, ca de fapt cei doi ipochimeni n-ar trebui sa se priceapa la nimic – si mai fac o paranteza, in Romania, pentru a fi politician, prima conditie este ignoranta si lipsa oricarei calificari, iar cea de a doua este un tupeu urias – pentru ca au la dispozitie armate de consilieri atoatepriceputi. Mai departe, si cunostintele acestora sunt inutile, pentru ca oricat ai studia o chestiune, oricate calcule si previziuni ai face, oricata stiinta si harvarde ai avea, in final va iesi ceva ce nici nu ai visat.
     Singurul pe care ne putem baza este bunul Dumnezeu, care ne da de multe ori, noua romanilor, mai mult decat speram si decat meritam. In aceasta situatie nu are rost sa mai ducem in spate un aparat de stat atat de mare, de greoi si de inutil si sa ne lasam in grija BOR, care are relatii mai bune cu Dumnezeu decat au Basescu si Ponta cu EU si SUA.

 21. Razvan, barbateste era sa-l feliciti pe Base pentru faptul ca a facut un bine Romaniei aratandu-i pe cei doi impostori asa cum sunt – specialisti in vorbe goale si lozinci de 2 lei. Base doar a pus intrbari de bun simt. Aia s-au facut singuri de ras. A aratat o realitate trista pe care armate intregi de propaganda se lupta sa o ascunda de mult timp. Pentru asta trebuie felicitat. Incercarea ta de a-l ataca pe „matroz” pe baza de diverse speculatii personale despre ce ar crede el „de fapt” e un act de contorsionism. A facut ce trebuia sa fie facut in situatia data. Asta conteaza.

  • Waw…serios? Dar daca ii felicitam si eu tu ce mai faceai ? Nu uita sa ii feliciti in odine si pe Cristi Diaconescu, Madam Udrea si EBA. Pe Marin Anton il felicitam si pe el? Victooorie…..

   • ???
    afla, Razvane, ca sunt anti udrist si toata ideea PMP mi se pare o tampenie. ca si altele. dar asta nu ma impiedica sa recunosc ca Basescu a facut un bine public expunand doi impostori aflati in functii cheie in stat. foarte bine a facut. la mai mare. asa cum si Antena 3 a facut un bine (sau cine le-o fi dat echipamentele alora) aratand ca fratele lui Basescu este un borfas ordinar. mie nu-mi plac actele astea de contorsionism care par sa fie norma in Romania, si nici saritul aiurea de la una la alta pe baza de presupuneri din burta cum faci tu in comentariul de mai sus. statul prin studiourile tv pare sa dauneze grav sanatatii mentale. ai gria :)

 22. In pauza de masa v-am vazut la B1Tv. Dom’le…insistati sa ne bagati ep gat ideea ca Ponta = Basescu si asta in cuida tuturor dovezilor palpabile si nepalpabile ca astia doi sunt in ligi diferite. E ceva de genul FC Brigaderu Madarjac versus, hai nu Barcelona sau bayer dar ceva de genul lui Chelsey sau macar AS Roma.
  Chiar nu v-ati plictisit sa dati in Basescu in continuu? Gata, pleaca asta…altii sunt problemele si nu Basescu.

  • Adevarul e ca intre Ponta si Basescu (sau, comutativ Basescu si Ponta) au sens absolut toate semnele operatiilor aritmetice: +, -, *, :, =…dar cel mai potrivit mi se pare blatul a la Liga A numai ca nu stiu ce semn sa-i asociez…

  • M-ati omorat cu ortografierea…cred ca ati vrut sa spuneti Chelsea?! Cat despre Ponta vs. Basescu este un fel de F.C. Madarjac Patarlagele versus Prabusirea Oagadougou. Greu de precizat care e mai putin catastrofal.

 23. edecul este un odgon, o parima sau, pentru hipsteri, o funie; intrebarea mea pentru Dl Orasanu ar fi: cum reuseste dinsul sa impinga ceva cu o funie?

  si daca nu reuseste, atunci nu se inscrie si dinsul in lista din titlul articolului? poate in locul matrozului; inteleg de ce ponta e numit plagiator si de ce petrescu poate parea habarnista, dar basescu ce anume a facut ieri sau alta data pentru a fi degradat profesional de la capitan la matroz?

  sau daca e pamflet nu mai au importanta nici logica, nici limba? jos basescu jos udrea jos boc etc

 24. In mare si eu am avut impresia ca Base a vrut sa-i „faca” pe amandoi. A reusit incredibil de usor. Uimitor ce prada a avut…cateva intrebari destul de simple, raspunsuri de gradinita, care te lasa perplex, din partea amanadurora (PM si MF), ma gandemam ca dna. Petrescu putea sa -i raspunda, in acelasi ton: SFB si PC dau raspunsul si la intrebarea privind MTO! Care in romana e OTM, bla, bla… cateva cifre mai de detaliu ar fi incheiat discutia.

  „Programul de Convergență ilustrează capacitatea României de a se încadra din anul 2015 în 
  obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), reprezentând un deficit structural al Bugetului 
  General Consolidat  de  1,0%  din  PIB,  ceea  ce  corespunde  prevederilor  Tratatului  privind 
  Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanța în cadrul Uniunii Economice şi Monetare”
  Ca sunt doar povesti frumoase si in PC…alta discutie, mai complexa , in care Base cu siguranta nu ar fi intrat.
  Daca asta e tot ce poate (IP) … apai e naspa de tot! Cu tot Harvardu` ala din CV.

 25. Ce ghinion pe dumneavoastra domnule Orasanu! Acest site arhiveaza articolele si am gasit unul din articolele dumneavoastra scris la comanda, la fel ca si acesta. Se intampla in ianuarie si ati incercat si atunci sa-i salvati pe Ponta si pe Stroe dupa tragedia din Apuseni. Si atunci ca si acum ati folosit tehnica TOTI SUNT O APA SI UN PAMANT. Nu sunt domnule Orasanu! Orice om cu minim bun simt a putut vedea doi ministrii ( chiar daca unul este prim ) mediocrii si care nu au facut fata unei situatii simple si dinainte cunoscuta. Daca schimbati tehnica data viitoare tot o sa ma prind ca scrieti la comanda!

  • Hai sa ne lamurim putin cu ceva. Opinia mea (nu mai vorbesc de opinia foarte multor romani) este ca, de cele mai multe ori – se dovedeste ca toti sunt o apa si un pamant. Acesta este un site de opinii , cu variatiuni cam asta este parerea mea, in general , chiar daca nu convine. Iar despre scris, reiterez : nu primesc bani si scriu fix ce imi tuna prin cap si apreciez Contributors.ro pentru gazduire, chiar daca opiniile mele sunt contondente.

 26. Bun. Nu vă pasă de nimic. Totuși de adevăr ar trebui să vă pese că doar nu trăiți în interiorul dvs intelectual sau cum i-o zice cămăruței incomode în care respirați.

  • Eu traiesc intr-o odaie sau in mai multe – largi sau stramte,chestia asta nu are relevanta pentru calitatea mea publica de comentator / scriitor de analize politice si economice. Lumea care vine pe forumurile articolelor decide sa interactioneze cu universul meu, asa cum este el. Nu va place, asta e…puteti citi pentru a combate sau puteti sa nu cititi deloc.

 27. „Mai observ o smecherie ieftina – hai sa il atacam pe autor pentru ca nu ne plac mesajele sale.”

  Nu, stimate domn. Dumneavoastra operati cu „smecherii ieftine”. La cit de urit – si de nemotivat – ati atacat oamenii care au facut si ceva bun in tara asta, in vreme ce dv. v-ati distins prin a fi baiatul de mingi al coruptului Tariceanu, ma mir ca aveti indrazneala de a va plinge de „atacuri la autor”, tocmai dv.

  Incercati sa construiti o propozitie incluzind cuvintele pai, birna si ochi. Succes!

  • Mariana, la cat de urat il ataci pe Tariceanu, care a facut si ceva bun in tara asta, ma mir ca nu observi eroarea ta….Cat despre faptul ca vezi paiul din ochiul meu si nu barna din ochii altora (Musetescu?Ursache? Volintiru? ), ce sa mai spun. Daca o iubiti si pe EBA/ Udrea, m-am lamurit.

   • Dar pe dvs, dle Orasanu, ce va face sa-l aparati in acest fel pe dl Tariceanu? Un prim ministru care a ‘epurat’ PDLul, partidul dvs, din guvern, in principal pentru a o reduce la tacere pe Monica Macovei…. Si care a rasplatit tinerea la guvernare intre anii 2006-2008 cu serviciile pe care le vedem astazi, ruperea din PNL, alaturarea fatisa cu PSD, etc…

    Nu cumva, membru PDL fiind, ati devoalat fara intentie noul trend de revenire sub poala PSDista a tuturor partidelor F(D)SNiste, lucru la care Basescu face o totala opozitie?

   • Vorbiti ca asistatii aia tembelizati de Antene care plang la capul condamnatilor definitiv : „maica, da’ a facut mult bine pentru tara”. Si becali si nastase si iliescu. Cat de mult bine…mama mama. Intrebarea e CUI a facut bine? Ca daca a alungat crema din tara ca sa faca bine la retarzi…numa’ bine nu se numeste (ma refer macro, pentru tara).
    Pana una alta, Mariana a folosit un cuvant elegant: corupt. Eu l-as numi combinator de tip sovietic (DOVADA: pai biletelul roz cui apartine?)

   • Am inteles domnu’ Orasanu, nu-ti place matrozu da’ te coafeaza gigoloul de la APACA, adicatelea filfizonul ala cu ghiul si unghie mare la degetul mic.

    Pai respectivul n-a fost capabil sa conduca nimic toata viata: nici motocicleta, nici masina si nici guvernul. Noroc ca pentru primele doua a instalat borduri, da’ cu al treilea a iesit rau in decor!

    • N-am sesizat nici ghiul nici unghie mare la degetul mic…in schimb as putea jura ca vorbele de aici ar putea fi spuse/scrise de un om care are ambele atribute…..

 28. Domnule Orasanu, va rog sa va recititi update-ul. Nu puteti cere comentatorilor mai mult decat oferiti. Dumneavoastra nu va pasa de TB, altora le pasa. Daca scriati un articol „rece” poate nu ati fi strans atat de multe comentarii otarate si tafnoase.
  Intr-o situatie in care Ponta si Petrescu s-au facut de ras, ati ales un stil de analiza in care toata lumea este la fel. Ori, asta este valabil numai in comunism.
  Pentru a dovedi cat de la fel este TB, ati ales niste demonstratii destul de incurcate. Nu mai discut pe marginea lor. Concluzia demonstratiilor dvs ar fi: daca te-ai dat candva cu capul de un zid, este drept, corect si frumos, sa te dai cu capul de zid in continuare.
  Cand va veti schimba stilul, poate discutiile vor avea alt ton. Momentan, ati scris un articol mai lung decat transcrierea intalnirii :)
  In link-ul dvs MTO nu are treaba cu outlook, asa cum detaliati dvs abrevierea.

  • „Daca scriati un articol “rece” poate nu ati fi strans atat de multe comentarii otarate si tafnoase.”

   Ca sa scrie un articol „rece” dl. Orasanu ar trebui sa aiba argumente. Nu are asa ca arunca cu sclipici in ochii naivilor.

   Nu uitati ca cea mai mare realizare politica a dlui Orasanu a fost ca ii ducea trena lui Calin Tariceanu-Biletel – actualul cal troian al PSDului Pontaist si fostul slugoi al puscariabililor – cu multa supunere. Nu e de mirare ca atunci cind isi compara ambitiile cu realitatea rezulta improscari cu noroi fara nici un fel de substanta. Comportament tipic de Antena 3.

   • Il atacati prea personal. Nu sunt de acord cu dvs. Mai bine ii atacati ideile.
    Pe mine cel mai mult ma bulverseaza echidistanta cu care ii trateaza pe protagonisti. Reiese ca cei trei sunt la fel (sau sunt pe acolo, cu mici diferente). Chestia asta venita de la un liberal mi se pare tare ciudata.
    Vezi un film in care doi oameni se fac de ras cu o chestiune extrem de importanta. Alegerea ta este sa-i bagi in aceeasi oala cu un al treilea pe care recunosti ca vrei sa-l vezi la lada de gunoi a istoriei.

    Asta nu mai este analiza, comentariu, etc. Asta este pasiune de ultras. Ori, ultrasii nu prea trag aplauze.

   • Pai da…Mr. razvan era invitat permanent prin studiourile de la A3. Pe acolo si-a facut scoala de anti-basist. Acum s-a mutat la B1 cu aceleasi lozinci. Sa nu scape cumva ocazia sa nu-l puna si ep TB in aceeasi traoca cu incompetentii PSDului. Incompetenti care, cdupa cum spuneam si mai sus se diferentiaza cu vreo 5-6 ligi de TB si „camarila” lui.

    • Si este o crima a fi invitat la A3 sau la B1 ? Nu ne mai ramane decat sa inventam delictul de opinie si treaba e gata.

     • A fi invitat nu e o crima…dar a si raspunde constant invitatiilor stiind exact calapodul si directia pe care trebuie sa bati, asta da…e o crma. Si asta e si motivul pentru care acesti retarzi gen Ponta au castigat alegerile. Totul a fost anti-basismul trambitat mereu si ABSOLUT nimic mai mult. Intrebarea este: sunteti multumit acum ca ati pus umarul vartos la asta?
      PS. Insusi faptulc a televiziunea aceea e patronata de un caracter infect de genul Felix ar trebui sa puna o minte mai iluminata si mai morala pe ganduri. Cel putin din punctul meu de vedere.

     • Nu este o crima sa fii prietenul lui de-alde Gadea si Badea. Nu va asteptati insa ca cititorii sa nu traga concluziile de rigoare.

      Birds of a feather sau cine se-aseamana se-aduna. Adunati-va cu fratii dv. de intelect Gadea si Badea cit doriti dar nu va mirati de reactii.

      • Pot sa intreb, de curiozitate, pentru a ma lamuri mai bine, care sunt preferintele dvs in materie de TV / talk-showuri ? Multumesc.

 29. Domnule Orăşanu,

  Mă reţin de la a reacţiona la opiniile pe care le publicaţi mai sus, cu toţii ne bucurăm (încă) de dreptul la liberă exprimare şi avem obligaţia de a-l apăra cu tărie. Dar mi-e cu neputinţă să fiu de acord cu dvs. că buclucaşul acronim care ne-a arătat deplinătatea goliciunii împăratului ar proveni de la Medium Term Budgetary Outlook aşa cum afirmaţi.

  • In documentele FMI/ World Bank este outlook, in tratatul UE a fost trecuta „objective”. Pana la urma , se ajunge pe orice cale la acelasi concept – al deficitului structural , calculat pe parcursul ciclului economic.

 30. domnul meu, precizati totusi ca primul care a ridicat toporul a fost Ponta, care a spus ca presedintele a fost badaran! Daca nu provoca el eu ma indoiesc ca mai vedeam azi filmul, nu cred ca a fost o strategie anterioara a marinarului, mai ales ca ei s-au mai intalnit si nu am vazut nici un film! Fiti deci corect pina la capat!

 31. În sfârșit am dovada că cei care spuneau că ești PSD-ist pur sânge au dreptate. Am avut dubii după e soția mea spunea că e o chestie sigură, dar acum din articol m-m lămurit.

 32. Domnule Orasanu, am trecut prin tot articolul dumneavoastra asteptand sa va aud parerea legata de masura propusa de Ponta, asa cum e ea la momentul actual. In final am aflat:

  “Concluzia ? Masura , in sine, de scadere a CAS-ului este una buna spre foarte buna, in special pentru mediul de afaceri. Nenorocirea provine nu de la sustenabilitate – ea se va realiza prin modificari dinamice si pana la un anume moment imposibil de estimat, avand in vedere ca nu avem un model econometric serios. Daca veniturile nu se vor materializa (si poate masura ar fi trebuit introdusa gradual), exista mereu solutia taierilor de cheltuieli sau a cresterii unor impozite, cum va trebui inevitabil sa faca Victor Ponta daca mai este la butoane in Ianuarie 2015. “

  Asa cum v-a reprosat celalalt Tudor in comentariul foarte bun de mai sus, pentru dumneavoastra pare mai important sa dovediti o “echidistanta fortata” decat sa comentati masura pe fond. Mie nu mi se pare insa ca sunteti echidistant, nici macar fortat avand in vedere ca inca din primele randuri aveti grija sa ii puneti lui Basescu in carca pe Udrea, blugii pe care ii aducea cu vaporul sau mai stiu eu ce alta pacate. De parca peste Ponta nu s-ar pravali scheletele din dulap. In schimb la Ponta si Petrescu, asa jalnici cum au fost (e drept ca recunoasteti asta) va limitati la a comenta pe marginea prestatiei lor si atat.

  Revin la concluzia dumneavoastra pe care o anticipam cu nerabdare dupa ce ati parut a dovedi ca vorbiti in cunostinta de cauza. M-a lasat masca. Este practic nimic mai mult decat ce a spus cuplul Ponta-Petrescu, numai ca in mai multe cuvinte si folosind un limbaj mai elevat. In esenta insa este tot “o rezolvam si pe-asta”. V-ati dovedit “echidistanta” criticandu-l pe Basescu pentru ca cerea niste fise, cifre, ceva care sa arate un minim de planificare, o estimare fie ea si incerta, o minima prudenta de bun simt. Spuneti ca astfel de calcule prealabile nu isi au rostul pentru ca oricum “in Romania cifrele nu dovedesc nimic. Asa ca mai bines a nu facem calcule”, cum va reproseaza Costi Ionita. Si are dreptate. Solutia dumneavostra e ca lucrurile se vor drege din mers. Intai promulgam legea, vedem cu ce ne alegem, ce gaura face, ce venituri obtinem, o mesterim noi apoi. “Exista mereu masuri”. Vom vedea in 2015 cu premierul de atunci, ca o fi Ponta sau altcineva.

  Articolul nu e neparat un atac la Basescu cum va reproseaza alti comentatori, dar mie cel putin mi se pare ca din el reiese mai mult faptul ca aveti ceva de impartit cu el decat intuitia dumneavoastra in domeniul economic si capacitatea de a transmite un mesaj informative noua, publicului.

  • Poate nu e explicit, dar o solutie evidenta ar fi sa se faca in sfarsit un model economic national, sa nu mai avem trei habarnisti (chiar daca unul din cei trei habarnisti ar sti ceva econometrie).Cum pot sa explic altfel – stiu ca Basescu a punctate serios la capitolul „impresie scenica” , o face mereu, insa nimeni nu a atins fondul chestiunii.

   Apoi, atentia ar fi trebuit pusa pe masuri compensatorii si pe momentul in care s-ar putea evalua rezultatele masurii – respectiv dupa 4 luni dupa aplicare poti vedea efectiv care este „gaura”. Nu poti sa dai in bobi si , in lipsa unui model , nu poti face altceva.

 33. Politica este o negustorie de sperante. In aceasta piata trebuie sa intre toata lumea. Si matrozii si plagiatorii si cei cu Harvard si analistii cu pretentii, etc. pentru ca cel mai bun negustor nu este consacrat de nu stiu ce academie ci aici isi va da masura! Cata vreme in politichia romanesca exista meteahna eternizarii la putere a unor grupuscule, pe zeci de ani, de cele mai multe ori cu ticalosi si neispravit, lumea romaneasca inainteaza greu in istorie. Instaurarea unei democratii participative este singura sansa pentru neamul asta de a scapa de derbedei si impostori in politica, economie, administratie, cultura,etc

 34. Domnule Orasanu puteti spune daca ati avut o bursa de la Sokratis Kokkalis? Ce recomandari ati avut? Stiti ceva despre afacerile Intracom si Intralot in Romania? Ce parerea aveti despre ele? Ce legaturi ati avut cu Dan Voiculescu? Ati avut vreun contract vreodata cu cineva legat de dansul?
  Stiati ca Sokratis Kokkalis a finantat in mod obisnuit stanga politica? Ati auzit vreodata ca Sokratis Kokkalis a lucrat pentru STASI si KGB?

  http://www.scribd.com/doc/223310051/Stasi
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1832174.stm

  Ar fi interesant sa raspundeti la intrebarile de mai sus…

  Oleg

  • Ma amuza cei care cauta cu orice pret si incearca sa faca o hazna din orice loc. Palpitant, fascinant….Stimate domn, bursele pe care le-am obtinut eu in viata mea (sunt vreo 20 la numar) le-am obtinut toate, in competitie cu zeci, sute, uneori pana la 1.500 de oameni (si au fost competitii internationale!). Stiu ca vi se inverzesc ficatii, dar asta e.

   Legaturile mele cu Dan Voiculescu nu exista – de niciun fel. Legaturi cu cei „legati de dansul” – waw, asta da exprimare securista. Asta e ca la Baneasa, il luam cu cercul de legaturi, unde are, daca nu are sa ii inventam, etc. Succesuri!

   Apropo, am lucrat pentru Societatea Academica din Romania – ma astept sa imi spuneti maine-poimaine ca si Mungiu Pippidi, care lucreaza la Berlin e finantata de KGB/ STASI :)

 35. As vrea sa revin cu trimitere la un articol mai vechi, foarte interesant din Hotnews
  http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1724523-justitia-mainile-unui-spion-stasi.htm?p_64025__action=arhiva&p_64025__paramMonths=9&p_64025__paramYears=2009
  Se presupune ca Rocco a trecut de partea buna a fortei in anii 90. Din pacate nimeni nu stie foarte precis ce legaturi au ramas rezidente si cu cine joaca in anii 2000.
  Ar fi interesant de facut o analiza a tuturor bursierilor…

 36. Dl. Orasanu prezinta o obsesie care pare sa tina de patologie. Fie altii (cu exceptia turnatorilor si tradatorilor admirati de dinsul, gen Tariceanu) nu au dreptate in ce spun. Fie au dar nu au voie sa aiba dreptate pentru ca dlui Orasanu nu ii place de ei.

  Chiar pe aceasta platforma media, Contributors, dupa ce plagiatul in massa al PSDistilor de frunte a fost revelat – nu de dl. Orasanu, ci de altii, mai rapizi si mai informati – dl. Orasanu a venit cu precizarea ca revelarea plagiatelor trebuia facuta exact cum dorea dinsul, nu cum au facut-o altii. A jignit in stinga si in dreapta si atunci si si-a asumat merite pe care nu le avea.

  Cu un nivel profesional la fel de „impresionant” cu cel al lui Victor Ponta, dl. Orasanu nu a produs nici un fel de dovada, niciodata, ca intelege fenomene economice complicate macar la nivelul a 1/1000 din ceea ce intelege, exprimindu-le in cuvinte putine dar clare, „matrozul” atacat ca la bazar, fara argumente. Tipic pentru grupul mediatic cu care se asociaza (Badea, Gidea & Co.), arunca cu epitete gen „matroz” din pura invidie si neputinta. Nici macar nu intelege ca acest gen de istericale incorente functioneaza la postul Antena 3, dar nu pe platforma Contributors, unde nivelul cititorilor este cu totul altul.

  Partea cea mai amuzanta este ca aceasta continua aruncare cu noroi nu face decit sa ii distruga ambitiile politice cu mult peste nivelul de dotare intelecuala (ca de moralitate sa nu mai pomenim) pe care l-a demonstrat. Nu voi vota niciodata o formatiune politica reprezentata de acest domn.

  • http://www.contributors.ro/dezbatere/%E2%80%9Edomnul-mang-si-doamna-mang-l-au-plagiat-pe-chin-chen-chang%E2%80%9D-caraghioslacuri-si-dovezi-suplimentare-%E2%80%93-episodul-2/
   http://www.contributors.ro/reactie-rapida/exclusivitate-contributors-ro-cercetator-taiwanez-confirma-plagiatul-ministrului-educatiei-%e2%80%93-intr-o-alta-lucrare/

   Stiu ca intentia este de a ma calomnia – asta accept si inteleg intrucatva – dar totusi, sa o faci cu o afirmatie demonstrabil falsa, ca nu am avut nicio treaba cu demonstrarea plagiatelor PSD-ului, este prea mult. Primele dovezi despre Mang au fost publicata aici, pe Contributors, de subsemnatul.

   Despre Tariceanu , de gustibus…Eu am avut o relatie foarte corecta cu Premierul Tariceanu, am colaborat foarte bine si ne-am despatit in Decembrie 2008, iar dupa am ramas in relatii cordiale si politicoase.

   • Departe de a fi calomniat, continuati sa incercati sa va induceti cititorii in eroare.

    Nu, plagiatul lui Mang a fost dovedit inainte de a va dv. mare, in stilul dizgratios cu care ne-ati obisnuit. Degeaba incercati sa rescrieti istoria intr-un stil narcisist si deluzional. Nu merge.

    Cit despre relatiile dv. cordiale cu de-alde Badea, Gidea, Tariceanu – pe cind Vadim, Becali si preotul de la Tanacu? – faptul ca recunoasteti ca ati colaborat atit de bine cu astfel de ipochimene spune multe atit despre fibra morala pe care o oferiti alegatorilor pe care ii insultati in continuu, cit si, intr-adevar, despre gusturile dv. indoielnice.

    Este incapusarea unor elemente de acest tip in asa-zisa dreapta care va face multi alegatori anti-PSDisti sa ramina acasa in ziua alegerilor. Sa votam pentru servitorii si baietii de mingi ai lui Tariceanu-PeSeDel? Nu, multumesc.

    • Continuati sa ma mitraliati cu minciuni, asta cred ca vine de la un antrenament special. Mintiti atunci cand spuneti de „relatii cordiale” cu Badea – nu am interactionat niciodata cu el, nici in viata privata, nici la televizor, nicaieri. Mintiti cand spuneti de „relatii cordiale ” cu Mihai Gadea – nu am interactionat niciodata, dar niciodata cu el (am fost calomniat o singura data de Liviu Voinea in emisiunea lui, dar asta nu cred ca se pune) . Despre Tanacu, Vadim, Becali – mintiti, mintiti, mintiti… Sau o fi o ironie atat de fina ca nu ma prind….Despre plagiatul lui Mang – mai toata lumea in acele zile a citat dovezile gasite de mine, singurele in care autorii materialelor oficiale confirmau plagiatul (ulterior, colega mea de la Oxford, tot in colaborare cu mine a gasit restul de dovezi) – restul au fost alegatii penibile, fara dovezi concrete, puhoaie de oameni care „stiu ei” cum e cu ecuatiile diofantine pe care le plagiase penibilul Mang. Deci, mintiti din nou. Dar nu lasati o chestie neimportanta cum ar fi adevarul sa va deturneze din drumul dvs, continuati, continuati, continuati….. mitraliati, mitraliati, mitraliati….calomniati, calomniati, calomniati…..cu tupeu, fara rusine, fara a va sinchisi de fapte…..

     • De pomina. Hotul striga hotul. Mincinosul striga mincinosul. La acest stadiu ati ajuns, draga domnule autor. V-ati minjit cu colaborarile de la Antena 3 dar pretindeti ca n-aveti nici o treaba cu ticalosi gen Badea si Gadea.

      Despre plagiat: faptul ca erau pagini intregi copiate la indigo s-a stiut inainte de a veni dv. cocotindu-va pe eforturile si meritele altora si cocosindu-va fara rusine.

      „Colega mea de la Oxford” – in afara de name-dropping si o aroganta bazata pe a fi fost baiat de casa in Mafia Tariceanu…. nu aveti nimic de oferit. Mediocritate USLista tipica…. degeaba va zburliti, sinteti compromis.

      • Intr-adevar, de pomina. Sa spui in 2014, la fel cum deschidea Pravda editorialele din anii ’60 cu „dupa cum bine se stie” este cel putin bizar. Cum se stia, daca nu DEMONSTRASE nimeni ? Cat despre Antena 3 , este unul din cele 10 posturi TV la care am fost invitat. Niciodata in dialog/ emisiuni cu Badea si Gadea. Am fost in emisiunile Alinei Petrescu si la Income Magazine, de cele mai multe ori. Dar eu am fost la foarte multe emisiuni TVR/ Realitatea/ Romania TV/ Digi 24, etc. Am fost si pe Money Channel , chiar si la OTV, atunci cand Horia Alexandrescu facea „Cafeaua cu Sare” acolo – cred ca am prins ultima editie cu Silviu Prigoana.

 37. „Romania este dominata si in 2014 de oameni care fac filmulete fara acordul celui filmat”

  Imi place asta la nebunie. Bre, Ponta se dusese acolo intr-o vizita oficiala, in calitate de premier, platit din bani jefuiti de la noi, „publici”, nu la un bairam ca persoana „privata”! Pretentia ca, in aceste conditii, pentru a fi filma, trebuie acordul sau e o nazbatie.

  • Bre, cand e vorba de o dezbatere institutionala Guvern – Presedinte, se decide in timpul sedintei – ca asta e protocolul – cum se face comunicarea. Daca tot e sa fie totul public, vreau sa vedem si inregistrarea sedintei in care s-au inteles pe ce procurori sefi sa puna la DNA si la Parchetul General. Sigur, la Ouagadougou face fiecare cum il taie capul – noi ziceam sa suntem in UE. „Apres moi, le deluge…..”

   • 1. Dar cind una din parti minte cu nerusinare despre ce s-a intimplat la intilnire, se poate trece peste protocol (daca ar exista), si sa se publice intilnirea?
    2. De principiu, sint oameni platiti din bani publici, de ce ar trebui sa beneficieze de protocoale menite sa le protejeze imaginea? intimitatea? sau ce? ca imi scapa…
    3. Ne impiedicam in protocoale si cind e vorba de a afla lucruri grave despre cei care ne conduc?
    4. Imi pare rau sa vad ca parerea unuia ce se vrea liberal coincide cu parerea unuia care cica e social democrat. Sa fie asta un semnal pentru ce ne asteapta in viitor?
    4. b. Despre ideologiile politice in Romania cind scrieti ceva? sa pricep si eu ce a fost liberal la Tariceanu cind a utilizat banii luati pe BCR la dublarea pensiilor, desi efortul bugetar pentru dublarea pensiilor a insemnat de vreo 5 ori efortul care ar fi insemnat dublarea salariilor profesorilor, care dublare la profesori macar ar fi insemnat o investitiie in viitor, macar ar fi putut trece ca masura liberala, in nici un caz ce a fost.

    Nu sint „udrist”, nu votez pmp, as fi vrut sa vad o speranta intr-un partid cu Johanis, Stolojan, Macovei, dar nu cu atitudini mult prea prietenoase cu psd, cu cu abordari identice in situatii de acest gen.

   • Ma scuzati, tot eu: „Sigur, la Ouagadougou face fiecare cum il taie capul – noi ziceam sa suntem in UE.”
    O intrebare legata strict de vorbele dvs citate: Asemenea performante ale PM si MF unde se mai gasesc? Vreun exemplu concret de compenta (haha) similara in UE? Sau mai degraba doar la Ouagadougou?

 38. Cei care ne-au condus, cvasi-continuu de 25 de ani, dpdv politic si economic au fost cel mult niste sferto-docti. Marea mor majoritate niste habarnisti. Fix niste maimutoi circari! http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/maimutoi-circari.html
  Iar asta se vede cu ochiul liber in migratie, nivel de trai, investitii, perspective.
  Important este daca noi stim, fiecare pe tarlaua lui, pentru cine si de ce munceste? + http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/muncim-pentru-cine.html
  Sa nu fie cu bănat.

 39. Articolul dezamageste.Nu pare scris de un economist. Daca modelul Dobrescu nu poate fi aplicat, atunci o evaluare calitativa a posibilitatii, efectelor si oportunitatii reducerii cu 5% a CAS-ului ar fi fost necesara. Cu alte cuvinte, daca econometria nu poate fi (inca) aplicata, si cand a fost aplicata a dat erori de 300%, tot trebuie sa analizam aceasta reducere si sa apelam la ajustari viitoare dinamice, numai dac este oportun, bine. Dupa mine, deficitul urias al bugetului de pensii, ar putea fi agravat de aceasta reducere de CAS. Sistemul public de pensii(pilonul I), s-ar transforma dintr-un sistem de asigurari sociale, intr-unul bazat pe impozite, iar pensionarii in asistati social.Dorim acest lucru? E de dorit sa avem, pe langa alte paturi sociale si totalitatea pensionarilor dependenti de stat? Deci, aceasta masura este binevenita numai daca fac posibila cresterea numarului de asigurati sociali le pansii, daca conduce la marirea bazei din care se obtin contributiile. Asa, cum este, cu masuri dinamice (carpeli) care fac mediul privat sa piarda din avantajele reducerii CAS-ului, aceasta masura nu va da rezultatele scontate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro