vineri, decembrie 3, 2021

Un nou partid, demolat inainte de a se naste


Iata ca, pe masura ce discutiile despre un nou partid avanseaza, apar si demolatorii sai. Ciudat este  ca autorii demoleaza ideea de nou partid, pentru ca pruncul politic n-a aparut si nici nu se stie daca va apare.

Ca nu are o ideologie, ca nu are orientare, n-are una, nu are ailalta, mai bine ar face sa nu se nasca, sa nu ne mai complice viata publica.

Nici macar nu-i pot banui pe autori ca se gasesc in solda unora dintre partidele existente, evident refractare la gandul unui alt concurent in lupta pentru gratiile miresei electorale. Pur si simplu sunt dominati de spiritul demolarii. Nimic din ce construiesc altii nu li se pare acceptabil, le pute, frust spus. Sau platesc polite, venite dintr-un trecut fara legatura cu ideea de partid nou in sine.

Sa recapitulam.

 1. Este clar impasul politic, social, economic, in care ne aflam, ca rezultat al actiunii unei clase politice iresponsabile. Ne imprumutam un miliard de euro pe luna ca sa supravietuim, fara sa stim cand si daca vom putea restitui acesti bani.
 2. Partidele actuale s-au nascut, cum am spus nu odata, din pacatul originar: dai banu’ la partid, primesti contracte cu statul si/sau functii publice manoase. Sa vii acum sa spui: “ne pocaim, v-am papat banii dar devenim ingeri”, ar fi un viraj politic pe care nu-l crede nici o gaina beata.
 3. Cetatenii se instraineaza pe zi ce trece de clasa politica, astfel incat absenteismul ar putea ajunge la cote care sa duca la intrebarea: cine pe cine mai reprezinta. Si atunci moare democratia, nu un partid nenascut.
 4. Un nou partid, nascut in alta paradigma, este o varianta de a renaste increderea si speranta in procesele democratice. Chestiunile legate de ideologii, orientari doctrinare, asocieri la curente europene, palesc in fata altor comandamente: integritate, onoare, caracter, principii, demnitate, un proiect specific pentru Romania, dincolo de cele care rezulta din asocierea la UE si NATO.

Ce-ar trebui sa-si propuna un nou partid?

 1. Finantarea pe cu totul alte principii: mai putin de la mai multi, care s-o considere  o minima investitie in viitorul tarii, s-o  urmareasca dand rezultate, nu ca pe o ocazie de a se imbogati.
 2. Sa aiba un think tank format din specialisti, nu neaparat cu carnet de partid, (oricum am ajuns in faza in care specialistii fug ca dracu de tamaie de inregimentarea in partide) si care sa-i ofere consultanta si solutii in problemele de maxim interes pentru tara.
 3. Activistii sunt voluntari, fara interese economice si financiare, care-si ofera timpul si energia pentru viitorul nostru comun. Sa stie si sa accepte de la inceput “sacrificiul”.
 4. Cat despre ideologii sau doctrine:
 • statul sa nu mai fie privit ca “moasa comunala” care rezolva tot pentru toti. Nu de alta, dar de 20 de ani, sub masca aceasta, politicienii care au intruchipat “statul” au furat cam tot ce se putea.
 • asistenta sociala doar pentru cei batuti de soarta cu un handicap, fizic sau psihic.
 • fiecare comunitate sa-si construiasca viitorul pe care si-l doreste, pe care-l merita si in care investeste.
 • sistemele sociale precum educatia, sanatatea, ordinea publica, justitia, administratia centrala si locala sa devina eficiente, performante, transparente, apropiate de modele europene.
 • cetatenii beneficiari sa intre in contract direct cu furnizorii de servicii, fara intermedierea statului, in educatie, sanatate, ordine publica, administratie, etc.
 • coruptia si necinstea se elimina cu ajutorul unor conducatori de institutii incoruptibili si cinstiti.
 • eliminarea politrucilor din functii de conducere si inlocuirea lor cu profesionisti angajati prin concursuri publice, transparente.
 • fiecare cetatean sa-si dezvolte potentialul profesional, fara ca statul sa-i rapeasca rezultatele muncii in folosul functionarilor sai sau a celor care nu muncesc.

Si enumerarea poate continua. Daca asta inseamna ideologie sau doctrina, nu ma intereseaza. Ma intereseaza rezultatele, in plan uman, social, mai ales economic, care sa duca la un trai mai bun pentru toti sau macar majoritatea cetatenilor tarii. Controverse de genul stat social vs stat liberal, asistenta sociala vs initiativa antreprenoriala, etc., sunt sterile, daca nu conduc la o viata mai buna pentru cetateni. Si nu merita sa discutam la infinit pe marginea lor si, in schimb, sa ne afundam pe zi ce trece in prapastia morala, economica, sociala, prapastie ce separa acum cetatenii de conducatorii lor.

Practic, ce-am putea face?

Daca as fi Monica Macovei sau oricare altcineva bantuit de ideea  de a construi un nou partid, m-as intreba: bine, dar cine ar veni alaturi de mine, ca singur(a) nu pot duce la capat o intreprindere asa de dificila? Una e sa discuti pe forumuri, sa mai treaca timpul, altceva sa te apuci, efectiv, de treaba. Si are dreptate.

Iata etapele minime, necesare initierii si organizarii unei nou partid

 1. Declaratie Apel, semnata de un numar de persoane doritoare de a se alatura proiectului, constituite in Comitetul de Initiativa. Separat, Comitetul de Sustinere, pentru aceia care nu doresc inregimentarea in noua formatiune, dar doresc sa-i acorde girul si asistenta de specialitate. Listele privind initiatorii si sustinatorii raman deschise.
 2. Simultan, site-ul proiectului, cu sectiuni de forum, sectiune pt. CV-uri si declaratii de avere si interese ale membrilor Comitetului de Initiativa,  pagina pentru venituri si cheltuieli, sumele donate, fara numele donatorilor.
 3. Problema sediului si a activitatii minime in sediu, deschidere cont, activitate contabila.
 4. Fixarea purtatorului (lor) de cuvant.
 5. Fixarea conditiilor si criteriilor pentru deschiderea de filiale judetene si locale.
 6. Apel pentru constituirea structurilor de conducere locale si judetene.
 7. Constituirea si validarea structurilor judetene si locale.
 8. Strangerea semnaturilor necesare inregistrarii formatiunii, online, foile scanate trimise la sediul central, postate pe site.
 9. Elaborarea documentelor: statut, program de guvernare, program electoral.
 10. Stabilirea datei si conditiilor Congresului de constituire.
 11. Inregistrarea la tribunal.
 12. Regulament de functionare pentru  structurile de conducere.
 13. Pozitii periodice in problemele importante ale societatii.
 14. Analize politico-economice ale situatiei interne si internationale

Cele de mai sus pot si trebuie sa fie amendate si imbogatite. Totul este sa facem un pas mai departe. Celor care doresc sa se inhame  efectiv la acest efort, le propun sa ne intalnim miercurea viitoare, doi martie, la o locatie care va fi anuntata ulterior celor interesati.   Propun sa discutam asupra etapizarii descrise mai sus, optimizarii ei, alti pasi ce trebuie urmati. Ar mai fi de discutat si numele viitoarei formatiuni.

Se constituie astfel, in timp real, un comitet de initiativa ad-hoc.

Datele mele: vlaston@yahoo.com.  Celor care imi scriu si isi anunta prezenta, o sa le comunic si nr. meu de telefon. Pana atunci o sa verific si daca  este libera sala de conferinte.

Distribuie acest articol

43 COMENTARII

 1. Felicitari pentru modul articulat si persistent cu care sustineti idea unui nou partid. Va propun un nume: CIP 2011!

  CIP este acronim pentru competenta, integritate si prosperitate. Recunosc, am copiat ideea din Cehia unde TOP 2009 inseamna Tradice Odpovědnost Prosperita adica Traditie Responsabilitate Prosperitate.

 2. @Ștefan Vlaston
  La naștere se dă un scor APGAR. Să știți că scorul nu-i întotdeauna mare dacă pruncul e roz. Înainte de a porni un partid, hai să punem pe hîrtie principiile de la care plecăm. Eu n-aș vrea să fiu parte a experimentului Albă ca Zăpada. Adică aceeași cotoroanță cu altă pălărie sau, mai rău, un nou FSN. Cu asta seamănă partidul „oamenilor de bine”.
  Dar, dacă tot vă bîntuie, ce-ar fi, mai bine, să începem cu o nouă Constituție?

   • Îmi permit să cred că e invers. Dacă Constituția reglementează ceva, apoi taman viața politică o are în vedere. Și de ce 5 ani?
    Eu sînt în stare să pariez cu dumneavoastră pe o bere: se va întîmpla ca cu URR-ul. Vor vorbi, se vor inflama, se vor întruni de cîteva ori, apoi se vor certa de la principii și vor eșua.Asta dacă nu vor alege un lider carismatic.

  • Roz-roz, da’ să nu aibă culoarea portocalie si să nu se creadă formatiunea „cea mai frumoasă din tară”, că atunci vom sti cine-i oglinjoara :)).

 3. cred ca etapele mentionate sunt cele necesare;locuiesc in provincie;astept participarea d-nei Monica Macovei,altfel……………e mai greu(problema de incredere-sper sa intelegeti).

 4. @Stefan Vlaston:
  As avea si eu o propunere, hadeti sa incercam sa ducem aceasta propunere si in afara Bucurestiului. Ar fi de impact daca o prima intalnire oficiala a acestui partid sa aiba loc concomitent in mai multe orase mari in tara. Dar pentru asta ar trebuii ca proiectul sa fie inceput de undeva, si pasii corecti pentru acestu lucru cred ca sunt enumerati mai sus.
  In acest fel se poate incerca si implicare unor persoane din provincie, intelectuali, profesori, doctori, antreprenor, chiar si politicieni. Oameni de care un partid are nevoie.

 5. Unele mici observatii:

  Unu, foarte important, nu exista oameni incoruptibili, nu la noi, nu la elvetieni, suedezi australieni etc. Coruptia o sa apara, trebuie tinuta la nivel minim si corectata sau pedepsita cat posibil.

  In general este important sa fie un pic temperat idealismul, sa nu fie participanti deziluzionati rapid.

  Pana la urma doctrina tot ati mentionat-o si ramane la baza oricarui pardit nu poti face fara. Punct. E nevoie de un scop clar al partidului. nu pot fi de acord cu declaratia dumneavoastra. „Chestiunile legate de ideologii, orientari doctrinare, asocieri la curente europene, palesc in fata altor comandamente”. Aici se paote face diferenta intre puncte majore si puncte minore, inevitabil vor aparea diferente dar astea sunt de dorit, dezbaterea ideilor e importanta.

  Daca se constituie trebuie realizat rapid un plan de actiune, destul de elaborat, cu date curente, eventual cu ajutorul unor specialisti, pentru a fi prezentat potentialilor membrii si potentialilor alegatori, continand problemele principale ce trebuie rezolvate si mai important cum pot fi rezolvate. Trebuie prezentat scopul – efectiv se vrea in parlament, la putere sau doar presiune asupra partidelor existente? Posibilitatea intrarii in parlament 2012/2016/mai tarziu? Stiu ca nu se poate prezice dar macar trebuie propus un termen.

  Partidul cred ca are nevoie de un regulament scurt simplu si clar care sa ramana cam neschimbat, ca o constitutie, si un regulament mai extins dar tot clar si fara loc de interpretare.

  Trebuie neaparat prezenta unor oameni care au o idee destul de clara de sistemul actual si cum este organizat. Ideea de baza – infractorii/coruptii sunt bine organizati si nu pot fi invinsi decat de alti oameni bine organizati. Trebuie niste metode de aparare impotriva amenintarii/intimidarii din partea oligarhilor curenti, caci nu te poti baza pe protectia politiei daca ai probleme.

  Problema este participarea initiala, daca se contureaza ceva clar va fi mai usor de atras membrii. Trebuie atras totusi un numar mare de membrii, oameni seriosi, pentru a nu cadea in ridicol gen Remus Cernea

  • Ar fi interesant ca Remus Cernea sa fie invitat. Poate filmeaza cineva si poate apare un mic articol pe HN acoperindu-se si prezenta media (poate chiar un post de radio…)

   (ar trebui sa mai lucrezi un pic cu cei doi de „i” din membri :) )

 6. …mai intai o intrebare domnule Vlaston, o intrebare care trebuie pusa inca de la inceput celor care l-au sustinut pana in panzele negre pe „Zeusul politicii romanesti”,
  ideologia dumneavoastra este „Basescianism pentru eternitate” ?!? (si Basescu a trecut de la stanga la dreapta si apoi a sfarsit sa laude primii zece ani ai lui Ceausescu…)

 7. a propune o asemenea intalnire pentru o zi de miercuri la ora 11:00 e aproape o jignire pentru cei care lucreaza. Sau faceti partidul pensionarilor si a gospodinelor?

 8. Sunt primul care aș vota un nou partid, dar am câteva întrebări pentru cei care vor să se înhame la acest lucru.

  1. Din câte țin minte, profilul alegătorului român de la ultimele alegeri era cam așa: bărbat, pe la 50 de ani, fără studii. Nu cumva partidul ăsta apare înainte de a exista alegătorii săi?

  2. Considerând alegătorii cu un altfel de profil decât cel de la punctul 1 (tineri, activi, deschiși la minte și care pricep realitățile economice), iar aceștia s-ar prezenta toți la vot, cam câte procente ar putea aduna noul partid la un eventual scrutin?

  3. În condițiile în care românii și-au făcut din corupție un mod de a aluneca ușor prin viață, credeți că un discurs anti-corupție a avut vreodată vreun succes real în România?
  (Apropo: vameșii ăia nu s-ar fi putut manifesta fără milioanele de români care au fost bucuroși să dea o șpagă pentru a-și rezolva micile probleme la frontieră. La fel cu corupția din primării, poliție etc.).

  4. Presupun că noul partid nu va mai face uz de discursuri politicianiste și va avea un program bazat pe măsuri economice realiste și adaptate crizei în care se zbate România (de 20 de ani). Cum va putea acest partid să contracareze pomenile electorale ale celorlalte partide („vom mări pensiile! vom mări salariile! veți trăi mai bine”), pomeni care prind atât de bine la electorat?

  5. Cum va contracara noul partid manipularea și atacurile sub centură făcute prin canalele mass-media ale „partidelor tradiționale” (fiți siguri că vor apărea aceste atacuri de îndată ce sondajele vor arăta un scor îngrijorător de mare pentru noul partid)?

  Atenție: criza mediului politic de astăzi este cauzată de criza morală prin care trece societatea românească. Dacă veți subestima sau ignora acest lucru nu veți avea nicio șansă.

  • 1. Nu stiu cine a făcut acel profil. Poate sunt ei mulți, dar sunt suficienți „altfel”. Dacă aveți date concrete despre numărul de alegători pe intervale de vârstă, sex și nivel de educație, putem continua dezbaterea acestui punct.

   2. Când? În primul an de existență? În al doilea? După cinci ani? Din câte am înțeles proiectul se vrea a fi cu bătaie lungă, nu urmărește să participe la alegerile următoare. De fapt, la un moment dat era și varianta de a nu forma un partid. Nu e la fel de „atractiv” poate, dar o formă de coeziune a societății civile ar conta cu siguranță. Personal agreez și această idee!

   3. Tema corupției mici este de actualitate, din păcate nu suficient! Sunt convins totuși că mulți sunt „constrânși” de context să dea șpagă și au învățat că nu se poate altfel. Pe de altă parte oamenii nu-și cunosc foarte bine drepturile și pot fi „păcăliți” foarte ușor. Există totuși o diferență între cei care, considerând că nu au altă soluție, acceptă să plătească șpaga cerută și cei care o cer. Cei din urmă sunt, evident împotriva „anti-corupției” (sic!), pe când cei dintâi cred că vor spriji orice asemenea campanie!

   4. Din câte am înțeles eu, scopul (pe termen mediu) nu este Guvernarea (adică obținerea unei majorități politice) ci participarea activă la viața politică. Intrarea între partidele parlamentare ar aduce un nou discurs în fața cetățenilor, ceea ce ar aduce constant un plus de imagine și voturi. Restul partidelor vor fi de asemenea forțate să-și refacă discursul.
   Iar dacă rezultatul proiectului nu va fi un partid ci o mișcare civică, ideea rămâne aceași – presiunea din spațiul public spre reformarea discursului politic.

   5. Așa ceva nici măcar nu (mai) contează. Aș putea să vă răspund de ce printr-un citat din Ghandi: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
   Desigur, noul grup (politic sau nu) va trebui să promoveze oameni pe de o parte necompromiși de scandaluri și pe de altă parte hotărâți, inteligenți și – evident – diplomați. Cu astfel de oameni în lumina reflectoarelor, orice atacuri vor avea efect invers: vor scădea legitimitatea atacatorilor și vor o vor crește pe cea a celor atacați.

   Sunt (parțial) de acord cu această „criză morală” de care vorbiți, deși pentru mine e mai mult o problemă de educație. Desigur ne referim la același lucru, doar pentru mine morala, etica – se învață și ele. Aici intervine (pe cât am înțeles eu) mesajul d-lui Ghinea: stabiliți reguli și urmați-le! Altfel rămânem la „merge și-așa”.

 9. @Stefan Vlaston
  Eu sunt de partea internetului :)

  In primul rând nu sunt din București. În al doilea rând nu sunt în țară. În al treilea rând, dacă e să purcedem pe drumul schițat de dl. Ghinea, îmi pare binevenită ideea brainstormingului, care să adune (într-o perioadă determinată) câteva idei concrete pe care apoi să le urmărim.

  Procesul acesta ar necesita transparență totală: să știm cine ce idei a avut, cine ce a susținut, cine e fiecare, cum s-au luat deciziile. Pe de altă parte trebuie sa fie un proces global, participativ.

  Aș prefera deci mediul online, în care fiecare se poate exprima pe tema dată, se pot urmări firul discuțiilor și în câteva zile se pot stabili o serie de idei un „plan pilot”.

  Pentru asta, Facebook mi se pare o primă opțiune. Se poate strânge un grup suficient de important acolo și oamenii se pot exprima. Bineînțeles că proiectul va avea la un moment dat o prezență online proprie (sit web, profile pe rețele de socializare, blog, twitter ș.a.m.d) însă cred că trebuie pornit cu pași mărunți.

  Dl. Ghinea a postat pe ultimul său articol linkul unui grup de Facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_170018889713198

  haideți să-l promovăm, să-l organizăm și să fie ăsta primul pas.

  Bineînțeles, în final respect decizia Dvs. de a face (și) o primă întâlnire fizică dar v-aș ruga să ne faceți și pe noi părtași măcar virtual:
  – să postați pe internet ulterior toți participanții
  – să postați „procesul-verbal” al întâlnirii (un rezumat al discuțiilor)
  – să promovați și la această întâlnire grupul de Facebook

  Succes,
  Ciprian Cucu

 10. Domnule Vlaston, felicitari pentru initiativa.

  Cum am spus si cind am prezentat grupul de pe facebook pornit de altcineva (http://www.facebook.com/home.php?sk=group_170018889713198), un partid de jos in sus trebuie sa fie o retea, plecata din mai multe centre.

  Va sustin cu mare drag. Din pacate pe 2 martie sunt la Chisinau, unde organizam o conferinta despre proiectele Romaniei in Moldova. La fel si colegul meu Ciprian. Deci nu vom putea veni.

  De asemenea, va indemn sa urmati sfaturile domnului Cucu din comentariul precedent, sint intelepte: reteau se dezvolta acum mai mult online decit fizic, oamenii trebuie informati despre ce se intimpla la intilnire.

  Multa bafta

  CG

 11. Acum nu prea mai e clar daca nu cumva d-l. Vlaston doreste infiintarea unui alt Partid Nou (altul decat cel sugerat de d-l. Ghinea) sau daca nu cumva, dupa modelul PNTCD, se gandeste sa infiinteze aripa Vlaston a Noului Partid …

 12. Poate ma insel, dar concluzia pare sa se indrepte catre: Partid nou cu oameni vechi, concretizat in jurul unui martir (MM). Mi se pare cunoscuta ideea (PDL?), iar „nou” incepe sa-si piarda din substanta.

   • Presupunand ca sunteti alaturi de d-l Ghinea si-l sustineti, vad ca dumnealui ar putea accepta membri din alte partide daca-si dovedesc valoarea (link-ul nu e catre articol ci catre diversele raspunsuri)
    http://www.contributors.ro/dezbatere/concluzii-despre-partidul-nou-raspunsuri-pt-ernu-aligica-rogozanu-maru%C8%9Ba/#comment-15467

    Imi permiteti sa fiu reticent la astfel de „intrusi” pentru ca tocmai de ei as vrea sa scapam. Chiar daca sunt oameni capabili, curati sau „si-au vazut de cariera lor chiar daca sunt membri intr-un partid”, acceptarea lor ar fi un compromis cu care nu as fi de acord: putem gasi si in generatia actuala oameni capabili sa-i inlocuiasca pentru ca „nimeni nu e de neinlocuit”.

    Dumneavoastra nu ati mentionat aceste elemente si sper sa nu fiti de acord cu acest fapt, dar deja acesta e al 6-lea articol (incluzand si articolele „replica”) pe aceasta tema, discutia devenind putin cam dificil de urmarit. Intr-un fel, poate aflu si parerea dumneavoastra legata de acest aspect.

    • E mai simplu decat pare. Accesul interzis pentru cei care au avut sau au functii de conducere in actualele partide, in PCR, au facut politie politica sau au probleme nerezolvate cu justitia.

 13. Bravo nea Vlastoane! Vad ca lumea chiar ia problema in serios. Mi-a placut cel mai mult aia cu ora: cati prefera 18? Puneti domle la 12, in pauza de masa.
  Numele de CIP nu e bun. In Romania ar trebui CIPCIRIP.Eu zic ca e mai bun un face to face sa va explice nea Vlaston cu proiectul de tara.
  Am si eu o intrebare nea Vlaston: daca ti-am gasit numarul de telefon pe site-ul matale mai dau email pe yahoo? Sau mai bine dau doar un buzz pe mess?

 14. daca e un partid cu portocalii reesapati va zic pa..din prima.
  asa ca nu o sa stau cu voinescu,macovei .. jacuzzi si alti colaborationisti.
  deci un partid nou ,fara fosti,de la nimeni!

 15. Cine ‘demoleaza’ acel posibil partid ? Electoratul ? S-ar zice ca in democratie numai si numai electoratul ar putea demola un partid. Asa suna teoria. Sa intelegem ca in Romania democratica exista si alte forte ce pot demola un partid ? Si implicit ca acele forte pot ajuta la propasirea unui partid, indiferent de optiunile electoratului ?

 16. Eu cred ca un nou partid trebuie sa se formeze de la un nucleu „dur”. De exemplu, Monica Macovei sa formeze in jurul ei un grup de oameni cu idei si valori partial comune (care pare sa existe in mare parte: Cristian Preda, Sever Voinescu, Baconschi, TRU, poate si cativa din societatea civila) care sa creeze partidul si apoi sa atraga membrii, care se inscriu in partid pentru ideologie, pentru sistemul de functionare pe care l-a propus Cristi Ghinea SI pentru membrii fondatori in care au incredere. Crearea unui partid cred ca ar trebui sa fie ceva organic, care sa institutionalizeze o masa critica de politicieni si viitori politicieni si (speram) o masa critica de alegatori.

  Nu cred ca se poate ridica un partid numai pe idei generale ca ridicarea nivelului de trai (ar urma intrebarea: al carora dintre cetateni?, caci unii vor fi nemultumiti, de exemplu cei care traiesc din asistente sociale la care se renunta)

  Daca partidul se construieste numai pe baza onestitatii, s-ar putea ca politicile sale sa fie un compromis foarte mare intre ideile opuse ale membrilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro