sâmbătă, aprilie 13, 2024

Un om a murit sfâșiat de câini. Cine plătește?

Am scris cu mai multe zile in urma despre spectrul fioros al haitelor de ciini. Maidanezii Capitalei au dovedit recent ca pot fi și hiene. În plin secol XXI, în centrul unei Capitale dintr-o tara a Uniunii Europene, o femeie a murit sfisiata de bestii. Nu stiu ce vor spune promotorii drepturilor animalelor? Autoritățile, e sigur, ridică din umeri si transfera responsabilitatea pentru aceasta crima intr-o sfera anonima. Nici legiuitorii care au protejat agresiunea printr-o lege absurda, nici maidanezii care au muscat din trupul victimei, nu pot fi trași la răspundere. Ce vor face rudele? Cui se vor putea plânge? Cine va plăti despăgubiri? Se poate răscumpăra cu bani o viață?

Milioanele de euro plătite pentru promovarea imaginii României (the land of stray dogs’ choice) pălesc în fața știrilor din presa străină care comenteaza asemenea drame. Există deja o istorie: în ianuarie 2006 un cetățean japonez în vârstă de 68 de ani, președinte al reprezentanței Koyo în România, a decedat în urma unei răni adânci provocate de un maidanez din Piața Victoriei (sediul Guvernului!). Doi ani mai târziu, o profesoară de desen a rămas fără degetele mare al mâinii în urma unui atac similar. Exemplele de acest fel abundă, victimele fiind copii, bătrânii și adulții, deopotrivă. Cruzimea animalelor pare să fie rivalizată numai de argumentele cinice ale activistilor. Lipsa de compasiune în fața oamenilor-victime și grija maternă arătată arhetipalului Bubico vorbeste despre o patologie colectivă.

Așa cum judicios observa un comentator al vieții publice din România (cunoscut sub semnătura Marius Delapicentru), „maidanezul nu este animal de companie decît în situaţia în care are un stăpîn cu acte în regulă. Responsabilitatea actelor maidanezului revine stăpînului.  În toate celelalte situaţii, maidanezul este o sălbăticiune ce nu-şi are locul în ariile locuite. Cu alte cuvinte, în spaţiile civilizate, animalul cu potenţial comportamental nociv trebuie să fie proprietatea cuiva. Altminteri, nu are dreptul la existenţă. Orice vînător poate spune că un urs nărăvit la şeptel, sau la gunoi, e un urs mort. E valabil şi pentru maidanezi. Întrucît maidanezii acţionează pe domeniul public, responsabilitatea actelor maidanezului revine proprietarului, recte, statului/ primăriei. Statul trebuie obligat să cureţe locul, sau să educe maidanezul în sensul inocuităţii. Poate? Nu poate.”

Animalele nu pot învăța din experiență pentru că instinctul le îndeamnă la repetiția identicului. Animalul e amoral: el sfâșie o păpușă la fel de ușor ca pe-un om; pe un sfânt ca pe un mare păcătos. În lumea patrupezilor nu întâlnesti remușcări sau regrete. Nu te poți adresa animalelor printr-o demonstrație retorică. E absurd să astepți de la fiare proba silogismului aristotelic. Animalele au percepții primare (frig, cald, foame), senzații complexe (privire, miros), procese cognitive (calculul miscării) și, mai ales, reacții instinctive. Orice dresor știe că animalul reacționează la frică și stimuli compensatori. Când acțiunea irațională rămâne nepedepsită, reflexul pavlovian dispare. Omul, în schimb, are vocația stăpânului, posedă categorii morale și este obligat să domine pentru a nu fi dominat. Este un adevăr vechi, înscris în cartea Genezei și recunoscut odinioară de câinele dingo. Câinele este afectuos și jucăuș doar cu stăpânul – restul persoanelor fiind percepute drept potențiali inamici.

În fața unor drame atât de elocvente cum sunt cele produse de maidanezii Dâmboviței, răspunsul civic al bucureștenilor trebuie să fie ferm. S-ar putea strânge 500,000 de semnături pentru abolirea legislatiei existente. Mă aștept să existe oameni politici capabili să relanseze tema securității individului. Motivul pentru care politicienii ignoră prea des aceasta problema se ascunde în faptul că ei contemplă străzile și orașul doar prin geamurile fumurii ale mașinii de serviciu. Locuitorii Bucureștiului cunosc însă spasmul întâlnirii la miez de noapte cu rânjetul unui patruped, frica de-a traversa arterele „patrulate” de haite; insomnia provocată de lătrătura bezmetică a haitelor. De aceea, vocea majorității oamenilor normali și glasul rațiunii dominante trebuie să se audă.

Asociațiile de protejare a potăilor vor ridica  mai departe din umeri în fața oricâtor cortegii funerare sau coșciuge. Nici Brigitte Bardot nu va trimite prea multe condoleanțe.

Eutanasierea maidanezilor nerevendicați de vreun stăpân rămâne, așadar, singura soluție eficientă pentru ca vieți nevinovate să nu mai fie îngropate cu ferocitate de haitele Capitalei. Neîmblânzit, fără dresor și fără stăpân, câinele este lup pentru om.

Distribuie acest articol

126 COMENTARII

 1. am citit undeva că, de fapt, acei cîini se aflau în incinta împrejmuită cu gard a unui depozit, iar cea care nu avea ce căuta acolo ar fi, de fapt, femeia. mă rog, ea ar fi avut ce căuta, nişte fier vechi. nu am urmărit ştirile – este adevărat? pentru că, în acest caz, situaţia ar fi net defavorabilă femeii.

  • Nici in acest caz nu ar fi nefavorabila femeii: este vorba de o fiinta umana!

   Cazul este insa altul: femeia era angajata a ADP si a fost trimisa acolo din motive care tin de ADP.
   „Politia a declansat o ancheta in acest caz. Daca initial s-a spus ca femeia ar fi sarit gardul pentru a fura fier si a fost atacata de cainii din curte, ulterior s-a stabilit ca femeia era angajata ADP. „

  • Indiferent ce cauta femeia acolo, mi se pare destul de clar ca nici cainii nu isi aveau locul acolo. Din cate stiu, ADP nu se ocupa nici cu cresterea si nici cu comercializarea cainilor.

   • în acest caz, putem considera că femeia era angajată de adp să presteze o muncă, deci ar fi considerat accident de muncă. dar dacă femeia era la furat într-o curte păzită, dacă adp-ul avea avertismente pe garduri sau poartă, a cui e vina există hoţi – întîmplător, unii şi proşti? au mai fost cazuri de oameni care s-au dus la furat și, fie că le-a căzut ceva în cap, fie că s-au curentat , s-au accidentat și au murit. cine răspunde? nu aș exclude nici dreptul unui proprietar de a-și apăra proprietatea cu cîini – sînt mai fideli și mai prompți decît paza umană. pînă nu se elucidează cazul eu nu m-aș grăbi să trag o concluzie într-o direcție sau cealaltă.
    asta nu exclude, desigur, pericolul pe care îl constituie cîinii maidanezi și argumentele în favoarea eliminării acestui pericol, argumente cu care sînt de acord.

  • O SALARIATA, o angajata la o firma de deseuri din Constanta (isi deschidea un punct de lucru in Bucuresti), care mergea sa ridice un container dintr-o curte a ADP, A FOST MANCATA DE CAINI ! Deci nu doar UCISA, ci MANCATA !!!
   Vinovatii sunt in ambele tabere (angajatorul victimei si ADP) Pt ca:
   1) Neinformarea angajatei de prezenta cainilor este CRIMINALA ! si
   2) Neasigurarea spatiului de lucru in ADP in asteptarea angajatei (prin legarea sau evacuarea cainilor) este de o nesimtire CRIMINALA ! Stii ca iti intra cineva in curte si iti inviti cainii la … masa ?!? ODIOS !
   Se vede ce se intampla in tara lui “las’ ca merge si asa” ! De fapt exista iresponsabilitate pe toata linia ! Plecand de la Primarie (hingherii), la cetatenii cu “suflet” (alti CAINI, dar bipezi) ce nu ezita sa lase potentialele FIARE in libertate, sau la organizarea criminala a primirii unui angajat pt ridicarea unui container pazit de caini !

   • o intrebare: de unde se STIE tata de sigur ca femeia era angajata ADP?
    nu vi se pare ca sunt niste lucruri care se cam bat cap in cap?:
    – femeia se zice ca s-a dus sa ridice un container de fier vechi. singura. cum vine asta, femeie singura sa ridice un container de fier vechi….ce era, captain planet sa-l ia intr-un deget?
    – si cum, intra asa singura, repet, sa ridice containerul ala?
    – angajatii ADP nu stiau ca acolo sunt caini,. nu a prevenit-o nimeni?
    – sa zicem ca s-a dus cu masina- repet, s-a dus singura sa ridice acel container, fie si cu masina? nu era nimeni cu ea, care sa o ajute?

    …..cam ciudat, nu?

    • ai fost suficient de atent, dar n-are importanta. Tragic este ca femeia a murit si nu este unica victima de acest fel. Realitatea este ca aceste haite salbaticite de foame trebuiesc eutanasiate,pt ca nu pot fi „reevaluate”. Oricine se poate uita la politia veterinara din SUA si acolo sunt ucise animalele „needucate”. Nu trebuie sa ne uitam dupa nu stiu ce babe care abia au ce manca ele si vai de mine plang de mila acestor fiare pt ca asta sunt, -niste fiare- e adevarat fara vina lor, sunt victime colaterale ale delasarii noastre.

  • In momentul cand omul a domesticit lupi si i-a pus in lant sa-l pazeasca sau i-a folosit in diverse scopuri atunci tot omul a devenit responsabil pentru prezenta descendentilor lor in spatiile civilizate. In acest context e normal sa apara situatii in care cainii ajung pe strazi, fara stapan cum a fost in Romania demolarea a mii si mii de case.

   Cine a domesticit cainii fara procese cognitive prea complexe? Omul. Atunci omul e si vinovatul pentru situatia actuala. Acum, bineinteles societatea in care traim, in care zi de zi simpla noastra alegere culinara omoara milioane de animale absolut nevinovate este normal sa privim animalele ca niste obiecte de care putem dispune cum dorim. Si sarim direct la „solutia finala”.

   Dar, cum am spus, cu obiceiurile noastre criminale zilnice e normal. Daca noi omoram atatea animale doar pentru placerea gustului, ce sansa au ele sa ma traiasca mai ales cand devin periculoase pentru om? Chiar daca omul este cel care le-a adus in mijlocului civilizatiei.

   Daca oamenii ar avea o viziune mai putin si umano-centrista si ignoranta asupra lucrurilor , s-ar propune alte solutii pentru situatia actuala cum ar fi mutarea tuturor cainilor intr-o zona foarte izolata a tarii si ingradirea ei cumva. Ar costa miliarde de dolari bineinteles, dar e, oamenii trebuie sa plateasca pentru propria prostie. E mult mai ieftina insa o seringa in burta.

   Pentru o privire de ansamblu a felului in care omul isi bate joc de viata animalelor de toate felurile, recomand vizionarea documentarului Earthlings, comentat de Joaquin Phoenix, gratuit pe Google Videos.

 2. Sa rationam cat om dori. Tot nebunii sensibili vor avea prioritate. Ei vor spune ca femeia era la furat, ca s-a uitat urat la caini … iar cainii urat la ea. Ea de frica a lesinat si a cazut taman peste toata haita de caini care instinctiv s-a aparat. Asa irationeaza cucoanele menopauzate care-si cauta un nou rost in viata.

  • Sunt un tip sensibil care a fost muscat de cainii de pe strada anul trecut de 3 ori fara nici o agresiune din partea mea. Te rog…
   Apropo, exista solutie de eliminare a lor de pe strazi rapida si fara eutanasiere. Dar cine sa asculte?

   • Sincer … ma declar amuzat . Stiam ca trebuie sa apara si „iubitorii” de animale cu artileria grea : „bestii cu 2 picioare”, „sufletele nevinovate”, „crimanalilor” etc etc. ONG-isti de cariera si spammeri la nevoie. E un geschäft foarte profitabil. Probabil urmeaza un CV Tudor si niste starlete expirate la Realitatea. Mai apoi tot CV Tudor va scoate niste prm-isti la plimbare si impreuna cu ong-isti din toata tara va organiza un protest ce va aduna maxim 200 de oameni …iar la TV va fi prezentat ca o mare manifestare populara. Si iarasi ne vom intoarce de acolo de unde am pornit.

    • Sunt asa de multi cei care refuza sa vada o situatie pana atunci (si doar
     daca) situatia li se ntampla lor.
     Daca am putea imparti Romania in doua „curti” si in una din ele sa locuiasca
     „dusmanii maidanezilor” iar in cealalta „iubitori ai maidanezilor” cu maidanezi
     cu tot, atunci lucrurile s-ar (mai) limpezi.
     Am si eu pe strada niste tampiti care „isi fac pomana” cu patrupede fara
     stapan. Daca vor animale de ce nu si le tin in curtile si casele lor?
     Strada e „a tururor” nu „a nimanui”.

 3. Solutia este f simpla. Si ieftina un cartus e 1,5 lei. Nu ma intelegeti gresit sunt iubitor de animale dar avand in vedere ce s-a intamplat totul e clar. Trebuie sa mai moara copii, femei sa actionam. Propun scoaterea din oras a patrupezilor si impuscati. In acest fel nu ne mai costa sa-i castram sa le dam sa manance samd. Iar cei care hranesc aceste fiinte simpatice si iubitoare amenzi de la 2500 lei in sus.

  • bai VINATOR cred ca iubesti animalele la fel de mult cit te-ar iubi ele pe tine daca ar putea citi parerea ta.defapt daca e asa ieftin un cartusdece nu-ti cumperi unul pentru tin.daca nu ai bani scrie-mi si-ti trimit eu.

   • Dorele , esti cumva ala din reclama la coniac? De ce nu faci tu , scumpule, un experiment, sa stai in mijlocul unei haite de ciini si cu privirea-ti agera sa linistesti bestiile ? Ori scrii asa, ca sa te afli in treaba , intre doua coniace si o privire pe geamul garsonierei de la parter , ca sa vezi daca e haita mult iubita la locul ei?

   • Adevarul este ca animalele te iubesc extrem de mult; iti scriu poezii si te leagana seara; te asteapta cu masa pusa si-ti fac masaj!
    Trecand peste ironia evidenta, cred ca multi agramati de pe web ar trebui sa puna pana pe un dictionar si sa citeasca definitia animalului!

 4. Dle Neamtu fiti sigur ca intr-o tara ca Romania nu va plati nimeni pentru moartea acelei
  biete femei pentru zecile de mii de oameni muscati de bestii anual.Poate ar fi o sansa
  daca una din fetele Dlui presedinte Basescu ar fi muscata sau mai rau sfisiata de maidanezi 100000 de mii numai in Bucuresti halal capitala europeana !!! Ca de obicei
  indiferent de subiect articolul dumneavoastra este excelent.

  • hai ca ma inervai. pai mai domnule, nu Basescu era ala care-i stirpea pe ciinii vagabonzi? de ce sa trebuiasca a ne imagina ca fiica-sa ar pati o asa chestie?! pricepi lipsa de logica in exprimarea mataluta?

    • Sfinte Sisoe din ceruri! Obsesia asta fata de Basescu atinge cote de neimaginat. Eu cred ca Basescu a crescut cainii astia, iar mai apoi, din ura fata de poporul roman, i-a aruncat in strada sa mai scapam de un asistat social. Parol!

 5. Pai nota de plata ar trebui trimisa initiatorilor legii data prin 2007 sau 2008 cred care protejeaza cainii maidanezi astfel incat nici la suturi nu poti sa-l iei fara sa platesti amenda, adica lui Marinescu de la PRM si la cei din PSD si PNL care au votat aceasta lege numai si numai ca sa-i faca rau lui Videanu care avea de gand si el sa-i mai rareasca ca si Basescu.

 6. Sunt unii care sfideaza ratiunea si pe care ii putem considera nebuni, care o tin pe a lor una si buna cu cainii vagabonzi. Mai nebuni ii consider insa pe cei care se uita in gura lor si nu actioneaza cum ar trebui sa actioneze. Cine are drepturi mai mari pe strazile bucurestiului, eu care platesc impozit la primarie si care ar trebui sa ma simt in siguranta circuland pe jos prin oras, sau cainii vagabonzi?

  Apropo, sobolanii nu sunt si ei niste animale ca si cainii? De ce pe sobolani ii omoram cu OTRAVA si cainii trebuie sa fie dusi la ecarisaj, castrari, sterilizati si pe urma adusi inapoi pe strada? Toata astea pe banii nostri ai celor care platim impozite la primarie.

  Apropo, daca eu ma duc si omor un caine pe strada si cineva ma filmeaza am sanse sa fac puscarie nu? Am chinuit un animal, insa animalele care comit acte de agresiune asupra oamenilor traiesc in continuare pe strazi. Cu alte cuvinte din acest punct de vedere, cainele are castig de cauza in fata mea.

  Eu cred ca ne-am pierdut mintile cu totii.

  • bogdan si cris cine ne da dreptul sa ucidem,. dar pe criminalii cu doua picioare trebuie sa-i hranim prin puscarii pe banii nostrii ani de zile. ce ziceti bai crestinilor,…sau va credetI DUMNEZEI ?

 7. daca chemi hingherii sa ia cainii, pe cei cu stampila la ureche nu ii ridica pentru ca au fost deja ridicati.
  am auzit insa ca au fost vazute catele cu stampila la ureche cu burta mare, gata sa nasca.
  sunt convins ca platim tot goana dupa bani a romanului: au fost bani pentru sterilizare dar sunt sigur ca nu s-au sterilizat toti cainii pentru care s-au luat bani grei, de la europa sau aiurea, ci doar o mica parte. au pus doar stampile la ureche.
  asta e tara in care traim. cei de la primarii si din administratie sunt cei vinovati de situatia aasta.

 8. Dar n-ar fi mai corect sa scrieti un articol sa sensibilizati oamenii sa nu mai arunce atita mincare si sa dea si unor ciini amariti un colt de piine, mai ales cind afara sunt -10 grade ? O fiinta umana se poate hrani. Un ciine, daca tu om nu-i dai sa manince moare, nu se poate hrani singur nici daca ar vrea. Asa ca poate ar trebui mai intii sa incercati sa-i ajutati si pe urma sa militati pentru exterminare. Ca tot omul i-a adus in aceasta situatie. Este numai vina OMULUI, animalul nu are nici o vina. Omul se duce peste animal si nu-l lasa in pace. Ce cauta femeia aia acolo ? N-a vazut ca sunt mai multi ciini acolo, care saracii, atita stiu ei, ca trebuie sa pazeasca acel loc. Asa ca dle Neamtu, mai ginditi-va !

  • cainii care au mancat femeia primisera de mincare prin zona aia in mod repetat, asimilind curtea respectiva drept teritoriul lor: locul unde traiesc, se hranesc si se reproduc. Acel teritoriu trebuie aparat, iar femeia a fost considerata intrus. Asa incepe, cu un colt de paine… Aici se discuta pornind de la premisa ca omul trebuie protejat, doamna, si nu pus in situatia sa se confrunte zilnic cu haite de caini salbatici. Tata purta un baston cu el mereu, desi nu avea nevoie pentru deplasare, doar ca sa se apere de caini noaptea tarziu. Sint convins ca sinteti dispusa sa hraniti citeva potai, dar in nici un caz nu doriti sa cazati acea haita la dumneavoastra in curte sau apartament. Multe din javrei au ajuns pe strazi dupa ce au crescut, au devenit din dragalasi niste animale cu multe nevoi si care incurcau stapinii. Aceeasi stapini care nu ezita sa adopte alti catelusi si sa-i tina doar cit sint draguti.

  • păi tocmai de asta trebuiesc penalizaţi dur cei ce hrănesc maidanezii – dar presupun că nu la asta te-ai gândit

   ţi se rupe sufletul să vezi un maidanez flămând? ia-l în casă şi răspunde penal dacă muşcă pe cineva

   bineînţeles că oamenii i-au adus în stare asta; oamenii ca tine, milostivi, care urlă „nu-i eutanasiaţi”

   săracii, câini, păzeau … când am fost în bucreşti am dat de n-şpe ori de câini care păzeau, sărmanii obiective strategice precum trotuarul sau gurile de metrou; stresant devenea când trebuia să trec pe unde „păzeau”

 9. Sunt o iubitoare de animale, pentru ca ele impart pamantul cu noi. Am si un catel acasa. Mi-e mila si de patrupedele care pribegesc pe strada, ale nimanui. Dar sunt de acord fara tagada ca solutia cea mai eficienta si eleganta pentru situatia in care se afla Romania este eutanasierea maidanezilor. In felul acesta, nici oamenii, nici animalele nu vor mai avea o viata chinuita. Sigur, optez pentru o exterminare demna, fara maltratarea animalului. Sunt de acord ca un caine nu are ce sa caute in comunitatile de oameni daca nu are un stapan. Altfel, poate fi considerat un animal salbatic si periculos si trebuie sa traiasca in salbaticie, departe de om. Eutanasia este solutia eleganta pe care o practica toate tarile civilizate din lume pentru animalele care ajung pe strada fara stapan – fie ca sunt comune sau apartin unei rase anume.

  • Citind aceste comentarii constat cu tristete ca poporului roman continua sa ii placa sa fie manipulat de stiri socante, chiar daca prezentate in cel mai neprofesionist mod – pana in prezent nimeni nu s-a obosit sa faca un reportaj documentat si informat despre ce s-a intamplat in realitate – fapt care in fond nu conteaza, pentru ca este mult mai interesant sa speculam ca sa avem si noi o parere de tipul „am auzit ca erau 200 de caini! antrenati sa ucida! si au mancat-o pe femeie de vie, incepand de la picioare, in timp ce ea inca mai striga!” (aveau si tacamuri cainii cand o mancau?). Asa suntem mult mai interesanti cand stam la povesti pe scara blocului, numai asa vecina noastra va putea fi cu adevarat data pe spate de aberatiile care ne ies pe gura.
   Dar daca pretindeti ca sunteti europeni, va propun si un mic calcul: maine, pe banii Dvs. (sau de unde credeti ca vin banii pt eutanasiere? credeati ca e gratis de o ofereati cu atata darnicie?) omoram toti cainii de pe strada. Dar toti! A, v-a scapat Labus, ca nu l-ati plimbat in lesa sau ca ati lasat poarta deschisa? Asta este, Labus va fi de maine in Raiul catelesc. Doar Dvs. ati decis, nu? Bun, deci de maine nu mai sunt caini pe strada. Si cu puii care urmeaza sa se nasca nedoriti in curtea domnului X sau a fabricii unde au pazit o viata intreaga? Cu ei ce se va intampla, vor disparea in mod miraculos pt ca ati decis Dvs.? Sau veniti Dvs. sa il convingeti pe domnul X de beneficiile sterilizarii? Si nu am terminat. Multiplicati-l pe dl. X cu numarul de persoane care au caine pe care nu se obosesc sa il sterilizeze si il lasa pe strada sa „isi rezolve si el nevoile firesti”, apoi numarul rezultat cu 6-8 pui cati fata in medie o femela, apoi cu doi pentru a rezulta numarul de noi animale pe strada care vor aparea in fiecare an.
   Prea complicat? Atunci lasati ganditul pe seama celor care se ocupa de mai multa vreme cu asta. Sprijiniti europenizarea, nu primitivizarea. Acum 80 de ani pentru gazarea unor categorii de oameni se ofereau „motive temeinice”. Peste alti 50 toti cei pro-eutanasiere vor fi considerati niste monstri cu fete de oameni, chiar si in Romania, asta pentru ca poate reusim pana atunci sa ajungem Europa din urma. Hai sa nu ne mai pretindem europeni pana nu incetam sa amenintam cu ciomagul. Sau cum facem, il eutanasiem pe dl X?

 10. Domnule Om,

  Un om merge pe strada si se împiedica de o sârma. Cade cu capul de caldarâm și moare. A cui e vina ?

  Un om merge pe strada si se împiedica de o sârma. Cade peste un câine și moare câinele în locul său. Premiază cineva câinele ?

  Un om merge pe strada si se împiedica de o sârma. Cade de pe trotuar drept în fața unei mașini. Șoferul, încercând să-l evite, intră cu mașina într-un stâlp și moare în accident. A cui e vina ?

  Un om merge pe strada si se împiedica de o sârma. Cade de pe trotuar drept în fața unei mașini. Șoferul, încercând să-l evite, intră cu mașina într-o conductă de gaz și se produce o explozie uriașă. 35 de morți și 230 de răniți. A cui e vina ?

  …………………………

  Haideți să nu exagerăm. Este o întâmplare mai mult decât nefericită, dar este o întâmplare. Câinii n-au ajuns pe străzi de unii singuri. Probabil că și oamenii au partea lor de vină.

  • Putem analiza situatii ipotetice pana ne plictisim.
   Cainii nu au ajuns pe strada singuri, nu i-au adus nici extraterestrii si nu i-a adus nici Dumnezeu. Au ajuns tot din cauza unor oameni. Dar daca niste caini au ajuns pe strada si s-au inmultit din cauza UNOR oameni inseamna ca toti oamenii trebuie acum sa sufere? Adica trebuie sa platim toti pana la ultimul om pentru greseala unora dintre noi care au cauzat situatia actuala?

   Nu mai bine gasim solutii? Iar prin solutii ma refer la acele solutii care ii avantajaza pe cei mai multi dintre noi, cele care avantajeaza majoritatea. Eu de exemplu prefer ca primaria sa celtuiasca bani sa cumpere autobuze mai ecologice, astfel incat aerul respirat sa fie putin mai curat, sa construiasca pasaje si poduri care sa fluidizeze traficul astfel incat calitatea vietii noastre sa fie imbunatatita, dar nu sunt de acord ca banii contribuabililor sa fie cheltuiti pentru a tine acesti caini in adaposturi si pentru castrarea si sterilizarea lor. Singura solutie este ca acesti caini sa fie eutanasiati.

   Sa terminam cu aceasta ipocrizie ca vai saracele animale.
   Daca un om il ataca pe altul face puscarie pentru tentativa de omor, daca un om ii da altuia un pumn in gura, face puscarie pentru vatamare corporala. Cainii nu se supun legii nu, pentru ca nu au ratiune? Chiar am ajuns si noi oamenii sa nu mai avem ratiune?

     • La fel de irelevant.

      Uite care-i treaba: avem o problema: animale salbatice in mediul urban. La tara problema este rezolvata simplu: fata cateau, arunci puii in rau. Aici la oras suferim de aceste… „sensibilitati urbane”.

      De ce zic ca e irelevant: avem o problema, ne trebuie o solutie. Este irelevant vina cui e acum.. A stapanilor care i-au parasit, a babelor care le dau de mancare, a autoritatilor care stau pe vine… Relevant este ca ceva trebuie facut, intrucat nu e normal ca intr-un mediu urban din secolul XXI sa te atace animalele pe strada! Intelegi?

  • Pana la urma cel care controleaza situatia este OMUL, deci acesta poarta si raspunderea pentru reglementarea situatiilor in limita evitarii oricaror denaturari, excese, cum vreti sa le spuneti.

   Toate intrebarile Dvs. au raspunsuri:
   1. cine a pus sarma acolo? Daca a cazut de undeva, inseamna ca nu a fost pusa bine de cineva.

   2. cel care din pacate striveste caine datoreaza daune proprietarului cainelui. Daca nu exista, datoreaza recunostiinta cainelui pentru ca i-a salvat viata, daca aceasta i-a fost pusa in pericol. Cauza: sarma in drum – cine a pus sarma in drum? acela este vinovat.

   3. si mai departe, toate pleaca de la sarma – vezi 1. Daca apar si alte daune, acel care le creaza, chiar daca incearca sa evite un pericol, poarta raspunderea!

 11. ” Orice vînător poate spune că un urs nărăvit la şeptel, sau la gunoi, e un urs mort.”

  E valabil si la oameni. Pana nu rezolvam problema la nivelul nostru nu se va putea face nimic nici pe lantul trofic, mai jos.

  :)

 12. Nu stiu cine o sa plateasca dar sper ca nota sa fie mare, cateva milioane de euro, si dupa asta sa se rezolve odata pt totdeauna problema javrelor.
  Si mai sper eu sa plateasca nesimtitii de la asociatiile de protectie a animalelor care urla ca discreieratii cand cineva vrea sa curete orasele de javre si odata cu ei sa plateasca si idiotii de primari care in loc sa faca curatenie stau si pupa in fund pe toti prostii care si-au facut asociatii si ONG-uri de protectie a javrelor.

  • la asemenea limbaj si ura.. hmmm… poate ar fi trebuit TU sa fii in locule femeii aleia.
   intrebare pentru astia de aici care se rced cei mai intregi la cap si cei mai destepti.. si cei mai .. mai .. mai:
   cand va intra hotul in casa… ce ganditi?
   va spun eu ce ziceti: „il omor!” so.. concluzia este ca aveti fix atat creier cat au si cateii.
   PUNCT.

 13. Sunt iubitor de caini. Am „minune” de cocker spaniol. Dar fata de cainii maidanezi, imi pare rau singura solutie este eutanasierea.
  De ce multele asociatii si ONG de „protectia animalelor” nu-i strang de pe strada, pentru a nu mai fi un pericol public ?

  • Trebuie schimbata urgent legea aia nenorocita care ne-a coborat in lantul trofic si ne-a facut hrana pentru caini si babe demente. Cainii fara stapan, nerevendicati, indiferent daca sunt sau nu bolnavi/ agresivi, trebuie EUTANASIATI nu pusi la ingrasat si protejati cu pretul vietii unor oameni nevinovati. La fel si cainii agresivi care au stapani.
   Si ar mai trebui sa incepem sa dam in judecata primariile si ONG-irle alea de latrai ori de cate ori suntem fugariti, terorizati si muscati de maidanezi.

 14. Eu locuiec in Brasov.Si aici sunt caini vagabonzi pe strazi insa nu au nici un fel de problema cu oamenii.Caini reactioneaza si sunt educati de ceea ce este injurul lor.Cainii din Bucuresti sunt asa de violenti din cauza a ceea ce este in jurul lor.Vinovatul, parerea mea pentru comportamentul cainilor este reactia inconstientei lor la inconstienta din jurul lor.

 15. unu la mina: daca femeia nu murea, nu se discuta atita aceasta problema (inmultirea scapata de sub control a ciinilor vagabonzi), care dureaza de foarte multa vreme si se datoreaza IN EXCLUSIVITATE indolentei autoritatilor si permisivitatii celor care le-au acordat girul prin vot.
  dar presa nu ar fi ceea ce este daca nu ar umbla doar dupa senzational, telenovelizind si dramoletizind orice subiect, calcindu-si astfel principiul fundamental care este: A INFORMA FARA PARTINIRE (te rog mai citeste odata asta!)

  de ce doar in bucuresti exista aceasta problema?
  pentru ca e o mentalitate tipic dimboviteana sa nu duci gunoiul decit cind nu mai ai loc in casa de el.

  de aceea solutiile isteric-hei-rupiste de tipul „sa-i eutanasiem” nu mi se par decit acceptarea propriei nulitati de catre autoritati, care isi declina astfel orice capacitate. in statele civilizate asta echivaleaza cu o DEMISIE!

  doi la mina: daca tot pui in discutie o problema d-le mihai neamtu, te rog nu-mi scoate ochii cu punctul tau de vedere sau cu concluziile talica: „Eutanasierea maidanezilor nerevendicați de vreun stăpân rămâne, așadar, singura soluție eficientă pentru ca vieți nevinovate să nu mai fie îngropate cu ferocitate de haitele Capitalei. Neîmblânzit, fără dresor și fără stăpân, câinele este lup pentru om.”, nu de alta dar am si eu creier in cap si stiu sa-l folosesc, pentru ca daca nu, transformi aceasta „discutie”in opinia matale, contrazicind astfel premisa din titlu care anunta o dezbatere.

  trei la mina:intrebarea din titlu este retorica dupa umila mea parere.
  iti spun eu cine plateste (sau ar trebui sa o faca): AUTORITATILE CARE NU SI-AU FACUT TREABA si care au lasat acest fenomen regretabil – inmultirea necontrolata a maidanezilor – sa scape de sub control. iar autoritatile nu pot fi amendate decit de cei care i-au ales.

  ciinii nu fac decit sa apere ceea ce ei considera instinctiv sau dobindit (prin dresaj) ca este teritoriul lor.
  orice om care a pus mina pe un ciine in viata lui stie asta. tinind cont de faptul ca majoritatea bucurestenilor au fost urbanizati fortat pe vremea lui nea nicu, mi se pare foarte interesant ca la a doua generatie de oraseni, acesti oameni au pierdut orice contact cu aceste animale.
  iata o tema buna de studiat pentru sociologi.

  iti citeam cu placere articolele pina la abominatia asta partinitoare. regret ca nevoia de rating poate anihila in asa masura bunul simt si deontologia profesionala.

  • „AUTORITATILE CARE NU SI-AU FACUT TREABA”

   Şi care, mă rog, ar fi „treaba” autorităţilor?
   Să ia fiecare câine de pe stradă şi să-l ţină pe banii contribuabililor până moare de moarte bună?

   În orice ţară normală „treaba” autorităţilor e să ridice câinii de pe stradă. Să-i ridice de tot, nu să se joace de-a sterilizarea şi să-i ducă înapoi de unde i-au luat.

   Şi să-i eutanasieze dacă nu le găsesc stăpâni. Scuze, dar această soluţie isterică şi hei-rupistă se practică în ţările civilizate.

   Sau poate propui să plece lumea din oraş, că doar bieţii câinii s-au obişnuit să-l considere teritoriul lor.

 16. acum o luna de zile, gata sa fiu sfasiat de un caine . mergeam prin fata sediului local de impozite si taxe al sect.6 si acolo era un caine care parea linistit . am trecut de el si am avut marele noroc sa intorc capul : cainele se pregatea sa ma muste pe la spate miseleste si maraia agresiv . am urlat si am dat din maini . am scapat prin minune. de atunci mi-e frica sa mai merg pe strada cand vad caini vagabonzi . CAINII VAGABONZI NU AU CE CAUTA IN ORAS !!!!

 17. Cineva se întreba care este diferența dintre șobolani și câini ? Șobolanii nu au fost îmblânziți de oameni și aduși în orașe, în vreme ce câinii da. Cam asta ar fi diferența. Acum vrem să uităm de orice responsabilitate și să ucidem tot ce ne deranjează. Așa-i natura umană, iar marii luptători împotriva comunismului mai bine tăceau din gură decât să debiteze prostii.

 18. soluţia pt câinii vagabonzi – eutanasierea
  scăpăm şi de ameninţarea fizică din partea lor, şi de ameninţarea contăminării cu eventuale boli transmise de aceşti câini neîngrijiţi

  dar, pt că este un dar – femeia n-ar fi murit dacă n-ar fi sărit gardul acelei proprietăţi

 19. Cainii nu sunt bestii. Numai oamenii pot fi. Ei sunt niste animale care isi aparau teritoriul.
  Ceea ce se intampla este exclusiv vina oamenilor.
  Trebuie omorati, nu? Pt asta pledati dvs „crestinul”?
  Se vede din articolul dvs ca nu ati avut de a face cu caini. Va recomand sa adoptati un maidanez, poate asta v-ar mai tempera zelul exterminator si v-ar mai schimba un pic pespectiva livreasca cu una reala, empatica.

  P.S. Citeam cateodata cu placere articolele dvs. Mi-am schimbat parerea !

  • Am citit postarea dvs dupa cea pe care am scris-o eu (vedeti mai jos), dar nu doresc sa o las necomentata. Vorbiti de teritoriu si de apararea lui, ceea ce ii da dreptate dlui Neamtu, care a scris in clar: „Întrucît maidanezii acţionează pe domeniul public, responsabilitatea actelor maidanezului revine proprietarului, recte, statului/ primăriei.” Prin urmare, „teritoriul” pe care-l si-l „apara” maidanezii nu e al lor si nici nu au ce cauta acolo din capul locului. Da, este vina oamenilor, aveti dreptate, dar vina este tocmai aceea de a nu face nimic pentru a curata spatiile publice de haitele de maidanezi. Cainii se inmultesc cu o repeziciune fantastica si spatiile pe care le populeaza devin din ce in ce mai vaste, asta inseamna ca si „protectia” spatiilor respective va viza mai multe persoane.
   Concluzia dvs spune totul despre genul pe care-l reprezentati: negati competenta si personalitatea autorului, pe care-l citeati cu interes si placere, doar pentru ca are un punct de vedere diferit cu privire la problema maidanezilor. Nu m-as fi gandit ca iubirea de animale poate sa conduca la semenea concluzii si comportamente.
   Unde trebuie semnat pentru eutanasierea cainilor fara stapan?

 20. Domnilor care blamati atata eutanasierea… asta e o solutie aplicata in toate tarile civilizate pentru cainii si pisicile gasite pe strada fara stapan. Si e o solutie legala, care vine in perfect acord cu protectia animalelor. Iar daca nu stiti, protectia animalelor este chiar reala in tarile civilizate. Acolo oamenii care maltrateaza animalele sunt pedepsiti prin lege. Iar a lasa niste caini sa pribegeasca infometati si infrigurati pe strazi mi se pare o maltratare, o cruzime. Asadar, daca nu puteti voi cei care blamati eutanasia sau nu putem cu totii sa-i adoptam, sa-i luam acasa, sa-i protejam, mai bine ii crutam de suferinta si ii eutanasiem… Niciun caine nu sta 10-15 ani in adaposturi nici macar in acele tari civilizate care protejeaza animalele prin lege…

  • Ce facem cu oamenii ce ii vedem in fiecare zi la stirile de la ora 5? De ce nu vine nimeni cu propunerea sa ii omoram? Daca vorbim de bestii, hai sa ne uitam prima oara la om.

   • Eu nu am pronuntat cuvantul „bestie”. Din contra, am spus mai sus ca iubesc cainii si mi-e mila de cei care pribegesc pe strada… Eu vorbesc despre eutanasie ca solutia cea mai civilizata de a rezolva problema maidanezilor din Romania… Nu putem sa-i controlam altfel, pentru ca sunt foarte multi… Daca dumneata care-i iubesti nu-i poti lua acasa, dar nici nu poti plati bani din buzunar ca sa fie hraniti si adapostiti in alta parte, atunci da, eutanasierea este singura solutie… Iar aceasta solutie o aplica si alte tari civilizate fara a fi considerate fasciste…
    Iar problema pedepsei cu moartea pentru criminali cred ca este alta discutie si nu-si are locul aici…

 21. si totusi, ceea ce e de la sine inteles in lume ( era si la noi pana aproape de sfarsitul anilor ’80 cand falimentul se generalizase efectand si serviciul de ecarisaj ) nu pare sa impresioneze administratia si opinia publica romaneasca. un parlament care a votat bizara lege initiata de un personaj precum marinescu nu va vota alta lege. vom trai in continuare cu dulaii pe strazi, tolaniti la umbra cate unui chiosc sau cuibariti la umbra, in nisip, sub cate un tobogan, iar noi, cei care gasim aceasta coabitare socanta, nu avem decat a ne imagina ca suntem intr-o tara tropicala , sarmana dar relaxata si iubareatza.
  am aceasta certitudine contempland zilnic varietatea de rahati de caine si de pisica pe care ii adun din gradina mea sau de pe trotuarul din fata casei, rahati depusi cu o sanatoasa regularitate de animalele de companie ale vecinilor mei , altminteri oameni cumsecade si milosi cu care am relatii excelente.
  oamenii sunt senini si netulburati.

 22. Sunteti beton in etologie, dle Neamtu. Numai cineva ca dvs putea sa scrie ca animalele sunt amorale si incapabile de silogisme aristotelice. Fara indoiala ca superioritatea dvs aristotelica explica ironia docta cu care tratati fapturile incriminate drept un rau inerent si perfect debarasant. Dincolo de asta, n-aveti niciun fel de simatie pt fapturile astea ale nimanui; mai rau, nu va priveste: scrieti cu aerul unui am o carui singura misiune e sa scrie acid 4000 de caractere pe raul inerent pe care il constituie cainii. N-aveti idée de cate lucruri bune sunteti capabil inclusiv dvs, daca va veti decide sa mai coborati din cand in cand si pe pamant. In rest, sunt literalmente dezolat de lipsa de idei si de inima cu care abordati chestiunea; probabil credeti ca decesele pe care le invocati si evident incapacitatea patenta a fapturilor de a trece testul silogismului aristotelic constituie o justificare suficienta pt eutanasierea lor in bloc. Extrem de util, Soljenitin zice in Pavilionul cancerosilor ca daca ne-am pierdut dragostea de animale, nu e inevitabil sa ne-o pierdem si pe cea fata de oameni? De ce m-as astepta la altceva?

 23. De ce sa plateasca animalul pentru incompetenta si nepasarea autoritaiilor?
  De ce cand au avut loc importante summit-uri in Bucuresti s-au putut aduna toti cainii de pe strada, iar ulterior, ati ghicit, au fost eliberati?
  Sigur, cand problema ne depaseste, facem ce e mai simplu si ce avem in sange, sa omoram, sa distrugem.

  Eu sunt de parere ca inainte sa trecem la masuri extreme, de gen, eutanasierea cainilor maidanezi, ar trebui sa educam omul, ca atunci cand ai un caine si daca cumva te-ai „plictisit” de el, ii dai, pur si simplu, drumul pe strazi, unde inevitabil se va inmulti.
  Sa fim seriosi, credeti ca daca maine i-am omora pe toti, peste cativa ani nu va fi la fel? La fel si cu curateniile de primavara initiate de catre primarii, azi e curat maine totul revine la „normal”. Nivelul de educatie al unui popor se vede dupa numarul de caini vagabonzi existenti pe strazi.

  „Cu alte cuvinte, în spaţiile civilizate, animalul cu potenţial comportamental nociv trebuie să fie proprietatea cuiva. Altminteri, nu are dreptul la existenţă. Orice vînător poate spune că un urs nărăvit la şeptel, sau la gunoi, e un urs mort. E valabil şi pentru maidanezi. Întrucît maidanezii acţionează pe domeniul public, responsabilitatea actelor maidanezului revine proprietarului, recte, statului/ primăriei. Statul trebuie obligat să cureţe locul, sau să educe maidanezul în sensul inocuităţii” Sa aplicam aceasta teorie si in privinta tiganilor?

 24. Desigur, si asta cu rahatul de pe strada e cam aceeasi poveste… Ne este foarte, foarte greu sa invatam sa luam cu noi o punga atunci cand iesim cu catelul afara… Si eu am catel si cand il scot la plimbare, stau cu punga la fundul lui… Pentru ca nici mie, la randul meu, nu-mi place cand calc in mizeriile lasate de alti caini pe strada… Cu totii trebuie sa ne asumam niste responsabilitati fata de comunitatea in care traim si sa le si respectam….

 25. Ar fi frumos daca s-ar organiza un protest in fata primariei.

  Acolo se gasesc singurii responsabili.
  Toti primarii in campaniile electorale promit rezolvarea problemei cainilor maidanezi.
  Au murit deja 2 oameni si nimic.
  Daca s-ar organiza un astfel de protest as participa cu siguranta.

  Chiar daca nu impotriva lipsei de masuri, macar un mars al tacerii pentru doamna care a murit

 26. Cainii ar trebui luati de pe strada, dusi intr-un adapost si oferiti spre adoptie. Cei neadoptati dupa o anumita perioada (2-3 saptamani) sunt eutanasiati.

  Putem intra si in detalii referitoare la dovezile pe care trebuie sa le aduca cineva care vrea sa adopte un caine (sa aiba suficient spatiu, un anume venit etc.) dar ideea de baza este cea de mai sus: gazduirea temporara a cainelui, urmata de eutanasiere daca nu e adoptat.

 27. NU ERAU MAIDANEZI !
  Se aflau intr-o curte, deci erau asumati si hraniti de cineva. In functie de circumstantele mortii, cei care se dovedeste ca implicit asumasera calitatea de stapani ai cainilor (hrana, ferirea de hingheri, etc) poarta acum raspunderea, inclusiv penala, cel putin prin neglijenta.
  Invatatura de minte pentru toti taraie-brau, in special portari de institutii, care prasesc haite de caini in mod cu totul iresponsabil.
  Daca erau in curtea unei institutii (ADP) aceasta va raspunde in solidar cu angajatii sai direct implicati, pentru ca tolerand prezenta cainilor pe proprietate, si-a asumat raspunderea pentru ei.

 28. Ok ne putem da cu parerea si ne putem indigna cu mai mult, sau mai putin succes!

  Cum ne putem apara? Spray-ul paralizant poate tine cainii la distanta? Alte sfaturi? Pana asteptam sa faca guvernantii ceva (if happens), este mai bine sa ne pregatim singuri. Cine are experienta?

  Multumesc!

   • Probabil ca da!

    Nu sunt sigur daca te-ai aflat vreodata in situatia sa-ti doresti sa te feresti de cativa caini vagabonzi si sa nu stii ce si cum sa faci. Zilele trecute o colega care plecase de la birou seara, a sunat plangand sa vina cineva sa o ajute, se temea. Nu stia cum sa scape da 1 caine mare care-i dadea tarcoale, si dadea sa muste. Ea stia ca nu trebuie sa fuga sau sa intoarca spatele. Intrebarea mi se pare normala.

    Daca ai alta parere foarte bine! Succes!

 29. Trebuie rezolvata urgent problema. Presiuni pentru adoptarea unei ordonante de urgenta. Propuneri:

  1. Orice caine care va fi gasit fara stapan va fi ridicat si transportat intr-un loc sigur.

  2. Aici cainii vor fi tinuti 24 de ore. In caz ca apare stapanul unui caine, i se va elibera patrupedul corespunzator dupa plata amenzii de 1600 de lei (dublu cat costa ridicarea unei masini parcate aiurea), stapanul fiind totodata avertizat ca la a doua abatere de acest gen, nu mai are rost sa se deplaseze deoarece se va aplica punctul 3.

  3. Dupa retinerea de 24 de ore, cainii nerevendicati vor transportati definitiv intr-un loc cu multa verdeata unde intristarea nu-si mai are loc.

 30. Domnule Neamtu,

  Dumneavoastra promovati o atitudine fascistoida in eseul dumneavoastra. Cainii de pe strada sunt tot in responsabilitatea noastra. Daca au ajuns in strada si s-au inmultit este tot vina noastra. Cam asta ar trebui sa intelegem. Sunt de acord ca nu ar trebui sa stea pe strazi si sa sperie oamenii, dar nu pot fi de acord cu eutanasierea. Situatia trebuie gestionata de autoritati fara a se pata pe maini de sangele lor.
  Eutanasieri s-au mai facut si iata ca totusi mai avem animale pe strada. Deci nu a fost eficienta. De ce nu am invcerca atunci altceva? O metoda mai blanda. Sterilizarea este solutia. Sa nu uitam ca in Bucuresti doar un caine din trei este sterilizat. Asadar, ar trebui sa incercam sa mergem pe drumul acesta.Sa spuneti ca un caine fara stapan este un lup este o aberatie. Ar mai trebui sa va ganditi si ca o sanctionare a celor care arunca animale ;pe domeniul public ar fi necesara. Stiu ca va place sa auziti de sanctiuni. Stiu ca sunteti adeptul statului minimalist dar nu e cazul sa incepeti cu atitudini fascistoide.

  • „Situatia trebuie gestionata de autoritati fara a se pata pe maini de sangele lor.”

   Deci oamenii ce ajung sfîşiaţi la spital nu contează, presupun că ăia nu sângerează sau cel puţin nu sângerează la fel de impresionant ca un maidanez.

   „Eutanasieri s-au mai facut si iata ca totusi mai avem animale pe strada. Deci nu a fost eficienta.”

   Nu a fost eficientă? Va să zică erau mai multe animale pe stradă când se eutanasia, decât când se „sterilizează”?

   „De ce nu am invcerca atunci altceva? O metoda mai blanda. Sterilizarea este solutia.”

   Perfect, jucaţi-vă de-a sterilizarea până la sfârşitul mileniului, dar între sterilizare şi moartea naturală îi ţineţi la voi în case?
   Nu vreţi? Deci aţi vrea să fie ţinuţi într-un adăpost plătit din contribuţiile celor anti-eutanasiere?
   Sau nici asta nu vreţi, vreţi să nu daţi nici un ban, iar ei să stea pe străzi ca până acum. Mai că aş fi de acord cu asta, dar cu o completare. Când un „sterilizat” muşcă pe cineva să se aleagă prin tragere la sorţi unul din cei anti-eutanasiere şi să i se provoace aceleaşi răni. Va să zică i se va arăta atâta „blândeţe” cât a avut maidanezul vizavi de victimă. Ce ziceţi?

  • Aici sunt cel putin doua aspecte care trebuiesc privite:

   1. cauza

   2. efectul
   _________________

   sa le luam pe rand:

   1. cauza – da este vina noastra – a societatii, si aici este loc de multe comentarii (as putea sa le spun tanguieli melodramatice, dar nu le spun asa). putem face seminarii si discutii , poate gasim solutii cumva, candva, etc. probabil au mai fost astfel de discutii; putem chiar sa o aducem pe BB!

   2. acesti caini sunt mai apropiati de lupi ca si comportament si musca/ucid/mananca (!? asa se pare ca s-a intamplat cu ultima persoana, din pacate) oameni in mijlocul orasului. maine poate fi oricine altcineva, eu, tu, familia mea, familia ta. CE FACEM? un seminar cu ONG-isti sentimentali despre drepturile animalelor? din cauza frigului aceste animale sunt mai agresive…………….

 31. Ma tot intreb daca dragostea fata de animale duce automat la dispret fata de oameni. Cunosc persoane carora le e sila sa bea apa dupa propriul fiu sau parinte, in schimb mananca din aceeasi farfurie cu cainele lor si se lasa linsi pe gura de acesta. Nu e vina lui Grivei, face si el ce-l duce capul. Insa asazisii iubitori de animale din aceasta categorie ar merita si ei o sterilizare, daca nu si mai mult.
  In toamna trecuta, la Milano, un taximetrist a calcat un caine care i-a sarit in fata, fiind scapat de stapana sa. In Italia legea te obliga sa dai primul ajutor chiar si unui animal, in astfel de cazuri. Asa ca omul s-a oprit sa vada ce s-a intamplat. A fost ultimul lucru pe care l-a facut in viata pentru ca a fost omorat in bataie de stapana cainelui, prietenul ei si inca o femeie, desi nu avea nici o vina. Dupa lege, criminala ar fi trebuit sa-si tina animalul in lesa. Acum sunt toti trei dupa gratii.

 32. Stimate dle Neamtu,
  a pune din nou in discutie problematica cainilor vagabonzi este o eroare majora si periculoasa, prin urmare ultimul lucru pe care ar fi trebuit sa-l faceti este sa lasati deschis acest spatiu pentru artileristii pro-canini, care-si varsa necontenit ghiulelele veninoase impotriva oricarui om normal si civilizat care nu-si striga pana-n cer dragostea fata de caini. Nu alte animale, caini. Nu pentru cai, soareci, girafe sau hipopotami, ci caini.
  Subiectul trebuie extins si la cainii de companie, care lasa in urma plimbarilor lor nevinovate, tone de mizerie pe strazile Romaniei, nemaivorbind de acei iresponsabili, dar umani(nu-i asa?), posesori de caini care si-i plimba liberi, fara botnita, cu un aer triumfator si uneori sfidator, dar ilegal.
  Prin urmare, daca tot vorbiti de strangere de semnaturi, pai faceti asta, lasati „dezbaterea”, pentru ca amatorii de profesie nu vor asculta niciodata niciun argument. Ei sunt prea siguri in iubirea lor, de neclintit. Spunea cineva odata, un om pesemne, ca pe lumea asta sunt doar doua forte, iubirea si ura, dar daca stai sa le analizezi e doar iubirea, caci ce altceva este ura decat iubirea fata de contrariu. Cu alte cuvinte, nu se stie cine pe cine uraste cand victimele omenesti, stiute sau nestiute, facute de caini maidanezi sau de companie, sunt gasite vinovate pentru soarta lor cumplita de catre amatorii canini. Mai e ceva de spus?
  In urma cu cateva luni, la spitalul de copii Gh. Alexandrescu, a venit o fetita de vreo zece ani mutilata de un boxer, cainele familiei. Biata fata avea fata smulsa de muscaturi, terminata pe viata, nu va sti niciodata ce inseamna balurile de absolvire si nu va trai niciodata dilema alegerii unuia dintre pretendenti. Cu toate astea, cainele era la locul sau iar tot ce-au spus parintii s-a rezumat la: :se juca cu el de cand erau mici amandoi…” Cainele insa nu a tinut cont de asta. Situatia e reala, s-a petrecut in luna octombrie anul trecut, in intervalul 3-5 octombrie, puteti verifica la spital. Common sweet dog-lovers, shoot!

 33. Eu sunt mama. Daca unul din javrele comunitare mi-ar ataca copilul si doamne fereste mi l-ar omori apai as face campanie de una singura si as omori TOATE JAVRELE fara stapan. Cu pusca, cu otrava, cu ce-mi cade la mana.Fara nici o discutie.
  Ma doare-n cot de toti „iubitorii” de animale. Cei care au fost atacati de haite stiu ce inseamna frica, si stiu ce inseamna teroarea cand vezi bestiile asuprindu-te.

  Chiar viatza unui om a ajuns sa nu mai insemne nimic? Chiar atat de cruzi am ajuns?

  E mai crud si pentru animalele alea indobitocite de foame sa traiasca asa. curand o s aajunga sa sara pe tine din orice, mai ales cand e iarna grea…asa cum fac lupii.

  Eutanasierea e singura modalitate. Toti cateii sub un an castrati si dati catre adoptie.

 34. Neamtule, esti un maimutoi penibil. Pe tine te inteleg oarecum, tu esti doar un semidoct pe care partidul l-a scos din foame, asa ca ca iti manifesti recunostinta prin agitatie si indemnuri la ura si violenta, precum inaintasii tai in perioada comunista. Asta e limbajul tipic al comunistului, pardon, pedelistului, antisocial si violent. In schimb e ingrijorator cati idioti iti tin isonul p-aci. Ce ignori tu, Neamtule, e ca incidentele de genul asta sunt in mare masura cauzate de indivizi precum fanii tai, al caror comportament violent fata de caini ii abrutizeaza. Cainii agresivi sunt de cele mai multe ori caini care au fost loviti, chinuit etc de oameni.

  • eu sunt probabil unul din idiotii aia de-i tin isonul, dar daca te indeletniceai dumneata si cu cititul , nu doar cu invectiva, ai fi vazut mai sus urmatoarele: „…Cu alte cuvinte, nu se stie cine pe cine uraste cand victimele omenesti, stiute sau nestiute, facute de caini maidanezi sau de companie, sunt gasite vinovate pentru soarta lor cumplita, de catre amatorii canini.”
   „cainii care sunt agresivi au fost loviti…” HA, ha! Cainii ataca instinctiv, indiferent de istoricul lor, dar mai ales cand sunt in haita. Ideea cu agresivitatea si loviturile este una culturala, in niciun caz nu se aplica in lumea animala, biet sfertodoct ce esti. Caini abrutizati??? Nu exista asa ceva. Exista caini antrenati sa fie agresivi, insa abrutizati? Abrutizat este un concept care se poate aplica doar unui om. Despre ce vb aici? Pune mana pe carte omule, lasa garagara despre catei, ca te faci de ras. Noroc cu anonimatul…

   Se gaseste mereu cate-un neispravit care sa le dea lectii de bunatate altora, in timp ce-i injura…

 35. Cine este acest Dorel care raspunde jignitor fiecarui post?
  Dorele, vezi ca ai probleme cu bibilica, du-te si te controleaza tata.
  Am fost prin toata Europa, nu am vaztraut nicaieri caini liberi pe szi. Asta pentru ca acolo, in civilizatie, edilii sunt alesi sa rezolve problemele comunitatii si nu pentru alceva!
  Cred cu siguranta ca singura metoda de a scapa de cainii vagabonzi o reprezinta eutanasierea lor!

 36. Intrebare pentru iubitorii fanatici ai cainilor:
  Mancati miel de paste? De ce omoram mieii? Sunt atat de draguti si de nevinovati.
  Porcul este un animal foarte inteligent – fapt dovedit stiintific. De ce il omoram?
  Vacile, viteii sunt si ele/ ei niste fiinte. Ce avem cu ele?
  Puii de gaina sunt atat de gingasi…
  samd

  • Domnule Serban,

   Am si eu o nedumerire. Dumneavoastră mâncați câini ? Cam așa s-ar deduce din paralela care o faceți.

  • Ma colt alb,vezi ca mai sunt si vegetarieni.Daca te tin intr-un abator te linistesti si tu imediat.
   Problema nu e ce mananc eu, sau ce mananci tu si daca e bine sau rau sa omori ceva viu, problema e daca e ok sau nu sa moara un om de animale care teoretic ar trebui controlate intr-un fel sau altul.Nu inteleg de ce totul se reduce la omorat, e singura solutie pe care o aveti?In cazul asta va doresc sa incomodati si voi odata ceva, de preferabil o bacterie sau un virus si sa va vad cu burta in sus, mamaliga voastra de salbateci!

 37. Sa nu ne amagim si sa nu ne ascundem dupa eufemisme. Raspunderea nu este a prefecturii, nu este a primariei, nu este a institutiei in curtea careia s-a intamplat atacul.

  Raspunderea este a fiecaruia dintre noi pentru ca nu am pus piciorul in prag si nu am obligat autoritatile sa curete acest oras de plaga numita caini vagabonzi.

  Iubitorii de animale sa latre si sa muste cat vor, dar realitatea este ca acesti caini vagabonzi sant necontrolati si necontrolabili si trebuie sa fie eliminati pentru a avea un oras normal in care noi sa putem trai in conditii normale.

 38. Legiuitorul trebuie sa rezolve problema prin lege:
  – sanctionarea drastica a celor ce hranesc animale care nu sunt ale lor (radacina problemei); proprietarii de caini trebuie sa aiba certificat pe ei. cine umbla (si mai ales hraneste) cu cainele fara certificat, ala trebuie sanctionat
  – culegerea de urgenta de pe strada urmata imediat de eliminare fizica, fara nici o exceptie, prin eutanaisiere; ulterior, dupa ce strazile au fost curatate, acest imediat se poate inlocui cu un ragaz de max 3 zile situatie in care eventual cel ce si-a peirdut cainele sa il poata recupera

  insist ca pedeapsa celor care hranezc maidanezi in spatiul publica sa fie intru totul similara (nicidecum mai redusa) celei care se aplica in cazul maltratarii maidanezului, asa cum e acuma legea.

  degeaba eutanasiezi maidanezii daca nu ‘educi’ fortat poporul; mitocania si nesimtirea, element definitoriu a celor ce hranesc maidanezii in spatiul public (generand discomfort si pericol pentru ceilalti), este o trasatura de caracter care se poate schimba doar prin pedeapsa, mitocanul nu intelege de vorba buna si bun simt.

  vrei caine? ii faci certificat, carnet de identitate, il iei la tine in casa, cureti rahatii dupa el cand face pe strada. si il plimbi pe strada doar cu botnita.
  cum iti permiti tu mitocane sa faci din spatiu public (care este si al meu) crescatorie de animale salbatice fara acordul meu? simplu, foarte simplu: pentru ca esti mitocan si nesimtit; nu iti pasa practic de ceilalti.

  primele 2 intrebari din cele 4 sunt marginale, cu rolul mai degraba de a deturna atentia; prinicpala problema consta in incapacitatea legiuitorului de a face o lege corecta si aspra, singura metoda de a obliga mitocanul sa-si revizuiasca atitudinea.

  este exact acelasi lucru cu cel ce pune manele in cartier si pentru care fapt legea i-a pregatit amenda. numa ca ala face doar zgomot in timp ce mitocanii iubitori de animale, pe langa zgomot, genereaza mult mai multe probleme si mai ales mult mai grave, vezi cazul de fata.

 39. Aş vrea să facem deosebirea între vătămarea cu, şi fără, avertisment.

  Întrebări:
  1) Era domeniu public? Dacă, da, era deschis publicului?
  2) Proprietarul împrejmuirii avea afişate la loc vizibil avertismentele elementare, (informaţii de interes public) grafic şi pictografic: „Cîine rău” şi „Intrarea interzisă” ?
  3) Victima a intrat pentru că poarta era descuiată, sau prin efracţie?

  În funcţie de răspunsuri se dozează şi pedeapsa.

 40. Acum a murit un om. In anii trecuti au mai murit multi oameni , copii , batrini si nu s-a facut nimic . In Romania viata oamenilor si caliatea ei e pe ultimul loc in prioritatile conducatorilor. Ai celor de la Primarie, de la Guvern , de la Parlament, de peste tot. Pe ei nu-i musca nimic, ca au garduri inalte, circula cu masini blindate si au bodyguarzi. Noua , celor amariti , ne ramine sa ne aparam cum putem. Cind e vorba de viata noastra sau a copiilor nostri, soricioaica vi se pare scumpa?

 41. Iubitorii astia de caini ii iubesc doar cu vorba. De ce nu va organizati sa strangeti bani si sa le faceti adaposturi. Daca nu aveti bani macar alergati din usa in usa si cautati. Asa nu mai duc nici ei o viata de mizerie pe strazi. De ce trebuie altcineva sa aiba grija de animalele voastre?

 42. Complicata problema… Ca ciclist prin IOR inteleg foarte bine demersul impotriva cainilor vagabonzi. Pe de alta parte cine a mai vazut sat fara caini? Am urmarit cine sunt „suporterii ” sindicatelor canine si nu sunt doar pensionarii cum ati crede, plaja variaza de la copii de primara pana la corporatiste in postnatal. Avem de fapt doua fenomene cuplate: structura de ghetou a unor cartiere Bucurestilor care nu permite spatiul privat decat sub forma de container si in al doilea rand manifestarea unui firesc interior, o fibra de om al pamantului, stiti voi, „si-ti cheama s-un caine”…

 43. Inca un articol despre cainii fara stapan, la aproximativ o saptamana dupa un altul al aceluiasi autor. Ambele scrise cu o dusmanie si o ura care mi se pare nefiresc sa fie nutrite de un om fata de un animal, oricare ar fi acela.
  Inainte de a scrie al treilea articol pe acelasi subiect, poate ar fi bine ca autorul sa-si puna cateva intrebari despre sine insusi. Cu inteligenta care, in mod cert, nu ii lipseste si facand recurs si la componenta teologica din vasta sa educatie!!

  • Subiectul face valuri si aduce trafic, daaaaaaaa…

   Cine intra si citeste, mai cauta si alte subiecte – buna metoda de promovare – si subiectul pana la urma nu este chiar asa de daunator, fata de altele promovate in mass-media…

 44. desi nu imi plac pozitiile d-lui Neamtu (si mi se pare ca joaca la doua capete), desi iubesc ciinii, tare ma tem ca are dreptate la acest capitol. Bucurestiul este celebru pt fenomenul ciinilor maidanezi; daca Brigitte are obiectii sa fie invitata sa i se doneze citeva mii de maidanezi sa-i duca la ea acasa.

 45. REFERENDUM pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi!
  La urmatoarele alegeri sa se organizeze si un referendum prin care sa se ia o decizie legata de cainii vagabonzi. Sa se puna si problema costurilor, in cazul fiecarei decizii. Referendumul sa fie national dar rezultatele sa fie tratate local. Adica: intrebarile sa fie formulate clar si fara echivoc (sociologi, juristi, psihologi, ocupati-va!) iar acolo unde un oras sau o comuna decide ca vor caini pe strazi, asa sa fie. Dar daca o localitate voteaza ca nu vrea caini pe strazi, sa fie aplicata decizia rapid. In e priveste costurile: poate unele localitati vor dori hoteluri de lux pt catei, poate unele vor dori eliminarea lor prin cele mai ieftine metode. Asa sa fie!

 46. poate ar merita sa aflati cine este autorul acestui furibund articol:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Neam%C8%9Bu

  …un distins teolog ortodox mustind de mila crestineasca si insirind argumente retarde cu privire la comportamentul ciinilor si la diferentele dintre acestia si om…

  un articol confectionat la comanda care nu face decit sa imprastie ura.

  sa iti fie rusine bai trepadusule! sper sa te bata dumnezeu!

  • Voicule, ce legatura are pregatirea omului cu cazul de fata?
   Pe langa asta, ce ti se pare „confectionat” la articolul asta?
   Incearca ma baiatule sa devii obiectiv. M-am saturat de toti asa-zisii „aparatori” ai cainilor, care nu sunt in stare sa dea 2 bani pe viata unui om. Niste indivizi, care pe strada nu s-ar indura sa-i intinda mana unui om necajit.
   Vad ca esti in stare sa pui mai presus viata unui patruped in stare sa sfasie un om, decat viata unui seaman.
   Esti misto, ce sa mai…
   Treziti-va mai! O femeie a murit MANCATA de caini!!!!!! Cate persoane trebuie sa mai moara pana sa realizati si voi ca este absolut ANORMAL ce se intampla in orasele astea
   Noaptea, orasul a devenit al lor. nu poti iesi pe strada, fara sa te uiti in 6 directii, sa nu care cumva sa fii „abordat” de o haita de caini.
   In cativa ani si ziua o sa-ti fie frca sa mai iesi din casa din cauza lor… desi, probabil unora le este si acum.

 47. domnule neamtu, stimati forumisti.

  da, avem si aceasta problema, cainii asa-zis comunitari. dar a rediscuta despre ea intr-un stil agitator de spirite nu ne va ajuta sa o rezolvam.

  aceasta problema a fost creata in capitala in anii 80, odata cu demolarile masive din acei ani. este efectul direct al unei actiuni a autoritatilor de atunci. cei stramutati fortat, de cele mai multe ori peste noapte, i-au abandonat in principal nu din comoditate, ci pt. ca au fost ei insisi luati mai mult sau mai putin pe sus, fara posibilitatea de a gasi solutii pt. a tine un animal crescut la curte in apartamentele de bloc in care au fost obligati sa se mute. repet, peste noapte.

  ideea ca iubitorii de animale sunt principalii responsabili de perpetuarea lor, pentru ca nu ii adopta pe toti sau ii hranesc, este la fel de absurda ca si cea ca oricine se opune euthanasierii lor urgente si in bloc este lipsit de respect pentru viata umana.

  aparitia lor pe strazi si perpetuarea exponentiala a acestei probleme din 80 incolo este in primul rand responsabilitatea autoritatilor care au urmat celor care au creat-o. ele sunt cele care dincolo de responsabilitate, au la dispozitie legi pt. a caror aplicare ii votam, si bugete, acestea din urma din impozitele platite de noi toti, ambele instrumente pt. a rezolva problemele comunitatii, inclusiv pe aceasta.

  ce i-a impiedicat nu a fost grija pt. alte proiecte mai importante, pt. ca daca ar fi facut asta, am fi trait probabil intr-o capitala plina de caini, dar cu strazi impecabile de ex. i-a impiedicat iresponsabilitatea, coruptia, si nevoia unui subiect numai bun de agitat spiritele in ani electorali.

  solutii exista. si documentatie. si exemple concrete, cazuistica. pt. ca nu suntem singurii care ne-am confruntat cu problema animalelor abandonate. cele rationale au fost mentionate deja mai sus. construirea de adaposturi (nu doar de ong-urile responsabile ale caror mijloace financiare sunt extrem de reduse prin comparitie cu dimensiunile problemei si cu posibilitatile unei primarii). sterilizarea (o solutie mult mai ieftina si mai eficienta, statistic, decat euthanasierea). euthanasierea aplicata doar cazurilor de agresivitate sau boala irezolvabile, sau de abandon pt. care nu se mai gasesc solutii (nu sunt adepta acestui lucru ultim aspect, dimpotriva, dar inteleg de ce face parte din sistem).

  toate aceste lucruri sunt insa doar o cheltuiala inutila daca nu sunt insotite de o legislatie – respectata – referitoare la statutul si protectia animalelor, la drepturile dar si la obligatiile proprietarilor, care sa prevada sanctiuni – si acestea aplicate – pt. abuzuri impotriva animalelor dar si pt. abandon sau comportamentul violent al unui animal de care esti responsabil. ca proprietar, ca ong care i-ai dat drumul inapoi pe strazi dupa ce l-ai luat, ca autoritate/serviciu care ti-ai neglijat obligatiile si l-ai lasat acolo etc.

  la randul ei legislatia trebuie dublata de educatie, de informatie. pt. ca de aici incepe totul. cum privesti un animal, cum te comporti adecvat cu el, ce responsabilitate ai atunci cand il adopti, cui semnalizezi prezenta unui animal abandonat sau agresiv, cine este mai departe responsabil pt. el, cui ii reclami pe cel care incalca legea dintr-o parte sau alta etc.

  in aceleasi tari care practica euthanasierea animalelor irecuperabil agresive sau neadoptate, cei care le neglijeaza, abandoneaza sau chinuie sunt in aceeasi masura amendati si in functie de gravitatea faptei, condamnati la ore in folosul comunitatii, trimisi la psihiatru sau chiar inchisi. sistemul functioneaza in ambele sensuri. domnii care ar pleca la vanatoare de maidanezi sau ar pune otrava pe la colturi ar fi considerati un pericol pt. societate – cea umana – la fel ca un animal agresiv. si impotriva lor s-ar lua masurile legale.

  exista intr-adevar, din pacate, si ong-uri – si o spun in cunostinta de cauza – care au cheltuit aiurea fonduri. dar sunt exceptii. majoritatea celor active sunt responsabile, dar complet depasite de proportiile problemei, a carei cauza, repet, nu sunt, si a carei rezolvare integrala nu li se poate cere. ele pot cel mult contribui.

  a le blama pt. perpetuarea problemei denota lipsa de informare sau dezinteres pt. solutii reale, eficiente si umane in acelasi timp.

  va asigur ca prin cele de mai sus nu am avut intentia de a tine o lectie despre istoria cainilor comunitari, civilizatie sau morala nimanui. ci doar pe aceea de a oferi niste informatii. care poate ar fi trebuit sa existe si intr-un articol corect jurnalistic si util. si nu visceral si in consecinta daunator in primul rand lucrului pe care vrea sa il sustina: aplicarea in ceasul al 12-lea, de catre autoritati in primul rand, a solutiilor rationale si deja verificate in alte parti. cum ar putea fi somate aceste autoriati sa le ia, somate in mod eficient, la rece, cand tot ce declansam sunt dezbateri cu capul infierbantat, eu una nu vad. am scris cele de mai sus doar ca pe un modest apel la minte limpede dublata de o minima umanitate, fara de care nu vad de ce ne mai intitulam oameni si nu drone.

  de asemenea, am scris cele de mai sus din pozitia cuiva care a trait situatia din ambele unghiuri. am avut (si am in continuare) caini, incepand din momentul in care am avut o curte. nu au fost toti de rasa, am avut si caini adoptati de la stapani care nu i-au mai putut tine sau luati pur si simplu de pe strada. si nu, nu au fost niciodata cateva zeci, au fost uneori unul, altadata doi, ocazional trei in paralel. atat mi s-a parut ca pot tine in conditii bune in spatiul si cu posibilitatile financiare pe care le am, si fara a-mi deranja vecinii. locuiesc intr-un cartier din centrul orasului unde se demoleaza cu furie din anii 80 si pana in prezent. in continuu. un cartier plin de haite de caini. am fost agresata atat eu, cat si familia mea, uneori chiar si cainii mei plimbati in lesa. in majoritatea cazurilor felul in care am reactionat – calm, vorbind sau facand la randul nostru gesturi pe care cainii le interpreteaza instinctiv ca teritoriale, intimidante, si pe care orice veterinar sau dresor le poate explica in cateva minute – a rezolvat problema. au existat si momente – rare – in care nu. am fost muscati, si noi si cainii nostrii, cand am fost luati prin surprindere sau cand animalul de pe strada avea intr-adevar un comportament anormal. nu s-a lasat cu decese, dar o data a fost nevoie de spital.

  ne-am si speriat atunci, fireste. dar nu ne-a dat prin cap sa iesim cu bata pe strada dupa, nici nu ni s-a sters din minte faptul ca solutiile sunt altele si nici cine are datoria sa le faca viabile si sa le aplice.

  si da, sunt vegetariana.

  iar ca fapt divers, prezenta constanta a unor caini in curtea mea a fost cea mai eficienta bariera impotriva sobolanilor, in conditiile in care ani de zile la cateva case mai incolo exista un garaj de taxiuri in subsolurile caruia era colonie. si nu, nu sustin ca avea haite de caini pe strazi este solutia de deratizare perfecta.

  m-as bucura foarte mult insa, daca am aborda problemele comunitatii, nu doar pe aceasta, mai informati, mai rational, mai responsabil si mai uman, fiecare in parte. pt. ca alta solutie reala si acceptabila pe termen lung nu stiu sa existe.

  o seara buna tuturor.

  • „aceasta problema a fost creata in capitala in anii 80, odata cu demolarile masive din acei ani. este efectul direct al unei actiuni a autoritatilor de atunci. cei stramutati fortat, de cele mai multe ori peste noapte, i-au abandonat in principal nu din comoditate, ci pt. ca au fost ei insisi luati mai mult sau mai putin pe sus, fara posibilitatea de a gasi solutii pt. a tine un animal crescut la curte in apartamentele de bloc in care au fost obligati sa se mute. repet, peste noapte.”

   Câini vagabonzi au fost şi înainte de demolări, câini se abandonează şi în ţările superbogate – dar haite de maidanezi nu există. Pentru că primăriile au strâns câinii. Btw, şi în Cluj sau Oradea s-au demolat cartiere întregi, dar nu vezi haite. A se ghici din ce motiv.

   „o minima umanitate, fara de care nu vad de ce ne mai intitulam oameni”

   Adică minima umanitate înseamnă să rişti să fii sfâşiat în fiecare zi dacă treci printr-o zona „lor”. Mulţumesc, mă lipsesc.

   „vegetariană”

   Dar oamenii de la primărie i-aţi lăsat cu deratizarea? Unde era „umanitatea” atunci? Cu spray de ţânţari aţi dat? Aţi strâns frumos gândacii de bucătărie şi i-aţi poftit afară din casă?

   „ideea ca iubitorii de animale sunt principalii responsabili de perpetuarea lor, pentru ca nu ii adopta pe toti sau ii hranesc, este la fel de absurda ca si cea ca oricine se opune euthanasierii lor urgente si in bloc este lipsit de respect pentru viata umana.”

   Dacă iubitorii de animale sălbatice cazate în faţa blocului nu i-ar hrăni, nu ar trăi. Punct. Ce-i greu de priceput aici?
   Ori câini strânşi de pe stradă, ori oameni muşcaţi. Nu poţi şi să militezi pentru salvarea haitelor şi să-ţi zici că-ţi pare rău de oamenii ajunşi la antirabice.

   „aparitia lor pe strazi si perpetuarea exponentiala a acestei probleme din 80 incolo este in primul rand responsabilitatea autoritatilor care au urmat celor care au creat-o”

   Păi da, pentru că au renunţat la eutanasiere şi au început penibilitatea cu sterilizarea.

   „domnii care ar pleca la vanatoare de maidanezi sau ar pune otrava pe la colturi ar fi considerati un pericol pt. societate”

   Acolo nu există „maidanezi” de otrăvit, pentru că primăria ridică respectivii câini fără stăpân la prima sesizare. Spuneţi care e acea ţară civilizată care protejează haitele şi-i obligă pe cetăţeni să convieţuiască cu ele.

   „solutii reale, eficiente si umane”
   Păi sunt trei soluţii:
   – îi lăsăm pe stradă ca până acum şi ne ferim de ei cum om şti
   – îi strânge primăria, încearcă să-i dea spre adopţie şi-i eutanasiază pe cei nedoriţi
   – se alocă bani de la buget pentru adăpostirea şi întreţinerea tuturor până mor de bătrâneţe

   • stimata doamna.

    acceptati sau nu, problema aparitiei in masa a cainilor comunitari a fost creata de demolari. erau caini pe strada in bucuresti intr-adevar si inainte, dar incomparabil mai putini. problema era controlabila. daca nu aveti o varsta suficient de inaintata pt. a fi remarcat diferenta empiric, documentati-va, exista statistici. fireste, aveti dreptul sa respingeti o realitate daca asta alegeti.

    nu vad nicio incompatabilitate intre respectul pentru viata umana si cea a altor fiinte, fie acestea caini sau orice altceva. daca ati avea vreodata curiozitatea nu de a citi texte ci de a va uita macar cateva minute pe un canal de documentare populare ati vedea nu doar cum pot convietui anumiti oamenii cu nu doar cu caini cu probleme de comportament ci si cu animale salbatice. nefiind supraoameni, inseamna ca se poate. e o chestiune de echilibru interior, de cunostinte legate de comportamentul animalelor, si in anumite cazuri (celebra manastire thailandeza in care calugari convietuiesc cu tigri iar vizitatorii se plimba liberi in incinta) de practica spirituala. stiu, ce spun pare de pe o alta planeta, dar din nou, e o realitate banala, furnizata de orice furnizor de cablu.

    si ca sa va raspund unor interperlari personale, nu, nu am chemat niciodata deratizarea. am povestit mai sus de ce nici nu am avut de ce sa ma gandesc la asta vreodata. un fapt la fel de concret este ca numarul sobolanilor este in directa legatura cu cantitatea de gunoaie. alta problema de-a noastra. de altfel si al cainilor comunitari, a caror principala sursa de hrana sunt, ceea ce le prelungeste sansele de supravietuire pe strada, adica exact ceea ce nu va doriti. si numarul de oameni care nu nimereste cosurile de gunoi in orasul asta este incomparabil mai mare decat cel al celor care ii hranesc in fata blocului. poate va ganditi si la asta.

    si o sa radeti, nu, in casa mea nu se omoara nici furnici care mai apar din cand in cand, nici tantari, desi avem nu doar o gradina ci si un parc plin foarte aproape si nici alte insecte inofensive provenite de afara si care lasate in pace pur si simplu apar si dispar. daca va puneti probleme de igiena, nu, casa mea nu e o expozitie entomologica, gandaci de bucatarie de exemplu nu am mai vazut de peste 25 de ani, de cand stateam la bloc. este un fapt stiintific ca agresivitatea daunatorilor in general, ca si rezistenta respectiv mutatiile care o determina sunt provocate in principal de mijloacele chimice de indepartare a lor. din nou, nu sunt pareri personale, va puteti documenta.

    nu am afirmat nicio secunda ca locul cainilor este pe strada. dimpotriva. am spus ca exista solutii inteligente si umane de rezolvare a unei probleme care mai are putin si ne depaseste cu totul, deja a ajuns la niste dimensiuni foarte greu de gestionat chiar daca masurile incep sa se ia de azi. le gasiti detaliate pe site-urile blamatelor ong-uri, cu tot cu studii de caz din tarile civilizate, cum le numiti.

    daca ati face-o, ati constata ca euthanasierea in masa a unui numar atat de mare de animale nu este doar o utopie financiara ci si logistica.

    dar ca sa se rezolve, trebuie sa acceptam ca este o problema generala, nu doar a celor care pot si chiar iau animale in adoptie, si ca trebuie sa contribuim toti cei care putem. sustinand initiative legislative, sanctionandu-i prin vot si prin alte mijloace legale pe cei care nu aplica legea, contribuind chiar si financiar daca avem de unde.

    daca intr-adevar va intereseaza chestiunile de mai sus va stau la dispozitie cu link-uri unde puteti afla ce doriti despre toate astea.

    o seara buna.

 48. Pur si simplu, societatea ro. este saraca si balcanica, dezorganizata si smintita, nu se poate pune deacord in chestii simple. Va meritati soarta !

 49. Indiferent cine ar fi fost femeia si cu ce scop a intrat intr-o curte dintr-o capitala europeana, nu exista calificativ pentru faptul ca a fost sfasiata de caini. Nimic nu justifica prezenta cainilor. O proprietate privata este pazita de paznici care pot fi insotiti de caini dresati in acest sens si aflati mereu sub supravegherea paznicului uman.

  Cainii maidanezi nu au ce cauta liberi si nesupravegheati pe strazile Bucurestiului.
  Normal si civilizat ar fi sa fie stransi in adaposturi si ingrijiti, si dati spre adoptie.
  Dar cum in acest moment acest lucru nu este realizabil, eutanasierea pare a fi metoda cea mai decenta, pentru ca nu provoaca rau animalului.
  Trebuie sa luam in calcul ca mai rau le facem cainilor tinandu-i pe strazi, infometati, insetati, infrigurati.
  Inafara de asta sunt imprevizibili, pot oricand sa atace si sunt purtatori de microbi, pe care ti-i pot transmite, asta daca nu te omoara.

  Nu stiu de ce toata lumea bate moneda pe sterilizare, care nu rezolva problemele acute cauzate de aceasta situatie.

  In Occident eutanasierea cainilor face parte din legislatie si din practicile comune.
  Un animal fara stapan (a.k.a. maidanezii nostri) sunt dusi la o clinica unde mai intai sunt controlati si deparazitati.
  Apoi sunt tinuti sub supraveghere circa 2-3 sapt, iar cei care sunt considerati a nu fi apti de reintegrare in societate (dati spre adoptie), cei agresivi si violenti, sunt eutanasiati.
  La fel se intampla si cu pisicile sau alte animale de companie.
  Ce-i asa revoltator in asta?

 50. Nu e normal ca intr-o capitala europeana sa vezi asa ceva.. caini vagabonzi la fiecare colt de strada. Pur si simplu nu e normal. Cu tot respectul pentru iubitorii de caini, de ce nu ii luati acasa?
  Chiar credeti ca articolul e scris cu ura? Comme on, e scris cu ratiune. Sa lasam sentimentalismele si iubirea de caine la o parte si sa gandim pragmatic.
  1. Nu iti mai permiti sa alergi intr-un niciun parc de frica ca o sa vina un caine sa isi revendice teritoriul (sa nu mai vorbim de toata mizeria pe care o fac).
  2. Cand esti pe trotuar si in fata ta sta o haita latratoare, nu ai altceva de facut decat sa o iei frumos pe sosea. Cum sa fac? Le arunc o bucata de paine, sau sa le zambesc candid, sau le vorbesc frumos ca sa taca?
  3. Ba mai sunt si caini jucausi ce latra si le arde lor de distractie cand tu esti incarcat cu plase sau poate esti cu un copil in brate.
  Asa cum a spus cineva mai sus, trebuie adunati toti intr-un loc si dati spre adoptie. Si daca protectorii de caini nu vor prefera sa le ofere propriul acoperis (e mai comod sa ii haranesti in strada,nu?), atunci singura solutie civilizata e eutanasierea.
  Traim intr-o capitala europeana si nu intr-o crescatorie de caini si gandaci, ce Dumnezeu!

  • draga Claudia, ti-ai pus vreodta aproblema de unde sunt caini la nesfarsit pe strada??
   crezi ca pica di luna?
   la noi in oras ii strang non stop in adapost, ii ucid in 14 zile, si zilnic apar caini abandpnati sub poduri, la ghena etc..

 51. Oficial: Nimeni! cica destinul este de vina!

  Practic: toti cei care au fost acolo, in preajma ei, si puteau preintampina sau limita oroarea! Circumstantele sunt ciudate, dar adevaratii vinovati probabil nu vor putea sa fie aflati! Poate ma insel.

  • Daca discutam in general vina apartine Primariei pentru ca potaile erau ale nimanui si ale statului, pana la urma, administrate sau mai adevarat ne-administrate de catre Primarie! Onor sa ne traiasca!

   Daca a murit victima, macar sa contribuie la cheltuielile de inmormantare.

 52. Primaria trebuie sa stranga toti cainii de pe strazi, pe cheltuiala publica. Cainii stransi sunt candidati pentru eutanasiere intr-o saptamana. In timpul asta iubitorii de animale pot veni si, contra unor taxe lunare, sa salvaza un catel de la eutanasiere platind toate costurile pentru ingrijirea sa intr-o rezervatie a primariei. Cand nu mai plateste, cainele este eutanasiat. Ca alternativa, plateste pentru implantarea cainelui cu un cip RFID de identificare si poate sa-l ia acasa, urmand ca daca cainele este descoperit din nou pe strazi sa ia o amenda babana.

  E simplu.

 53. sa raspuna ONG-urile de tip Cutu Cutu, care primesc bani frumosi si au interes ca aceste haite sa stea in strada..cine iubeste acesti caini fara stapan sa-i ia acasa, nu ma pot obliga si pe mine sa-i accept pe strada, in parcare, in centru orasului, etc!

 54. Cum poti sa scrii asemenea articol? Cum poti compara lupul salbatic cu cainele domesticit?
  Chiar atata logica ai? E foarte trist ca se ajunge la asa ceva! dar cainii nu vin din padure. Cainii aia vin din caini abandonati. Atata timp cat nu se va face obligatorie declararea animaleleor detinute. cu cip! e f greu sa pui raspunderea undeva!

 55. poti eutanasia cat vrei cainii abandionati. ca doua zi sunt altii si altii abandonati!
  cred ca asta este problema!
  nu mai descriu pelarg fenomenul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro